Evolutia pietei de capital in anul 2000 si perspective pentru anul 2001

Indicatori ai pietei financiare

La inceputul anului 2000 existau o serie de asteptari si prognoze favorabile cu privire la evolutia indicatorilor pietei financiare: reducerea drastica a inflatiei, cresterea veniturilor reale asigurate de fondurile mutuale, titlurile de stat si dobanzile bancare, cresterea volumelor de tranzactionare la bursa de valori si pe piata RASDAQ concomitent cu o tendinta ascendenta a indicilor bursieri, etc. S-a dovedit, insa, ca multe din tintele propuse nu au fost atinse, anul 2000 evoluand in linii mari similar cu 1999 iar asteptata relansare a pietei de capital neavand loc nici in cursul acestui an.

Astfel, rata estimata a inflatiei pentru intreg anul 2000 este de 41%, intr-o usoara scadere fata de valoarea de 54,8% inregistrata anul trecut. Cursul dolarului a urmat si el tendinta inflatiei, astfel incat deprecierea monedei nationale inregistra o valoare de 41,7% in cursul anului 2000 (fata de o valoare de 66% pentru 1999). Rentabilitatea oferita de ministerul de finante persoanelor juridice pentru titlurile de stat emise in anul 2000 a evoluat descendent, de la valori situate peste 70% la inceputul anului pana la valori situate in jurul a 40% in luna iulie, pentru ca apoi, dupa ce s-a constatat ca tintele pentru inflatie nu vor fi atinse, sa cunoasca o usoara crestere pana la 50% in prezent.

Dobanzile acordate de bancile comerciale pentru depozitele constituite de persoanele fizice au avut o evolutie similara, dar mai putin accentuata: o tendinta usor descrescatoare in prima parte a anului, urmata de o stabilizare si/sau usoara crestere in al doilea semestru. In prezent, aceste dobanzi inregistreaza valori situate intre 36% si 40% pe an. Mentionam ca rentabilitatea titlurilor de stat oferite persoanelor fizice a fost de 44%/an pentru titlurile emise in ultimele luni, astfel incat acestea au constituit un plasament relativ avantajos ca raport eficienta/risc.

Referitor la performantele fondurilor mutuale, indicele IFM ce monitorizeaza evolutia acestora a inregistrat o apreciere cu 49,7% in cursul anului 2000 (fata de 81% pentru 1999). Astfel, fondurile mutuale au asigurat un castig real investitorilor si in anul curent (chair daca acesta a fost mai redus decat cel din 1999), in ciuda dificultatilor cu care s-au confruntat sectorul financiar-bancar in tara noastra. Indicii bursieri au avut o evolutie relativ modesta, acestia inregistrand variatii anuale de +21,4% (BET), +8,0% (BET-C), 27,7% (ISIF) si -20,9% (RASDAQ-C).

Evenimente legate de fondurile mutuale in anul 2000:

Diversificarea instrumentelor pe piata financiara:

  1. Pe data de 7 februarie a inceput tranzactionarea primei (si pana acum singurei) emisiuni de certificate de depozit emise de catre o banca. Este vorba despre o emisiune in valoare de 10 miliarde lei lansata de catre Banca Romana de Scont, emisiune ce a fost tranzactionata pe piata RASDAQ. Din pacate aceasta initiativa nu s-a bucurat de un succes foarte mare, inregistrandu-se numai tranzactii sporadice cu aceste instrumente.
  2. Anul 2000 a marcat derularea unor proiecte de finantare prin intermediul emisiunilor publice de obligatiuni. Astfel, in perioada 2-15 mai 2000 s-a desfasurat emisiunea publica de obligatiuni International Leasing, prima emisiune publica de obligatiuni a unei societati private din Romania. Emisiunea s-a incheiat cu succes, toate obligatiunile oferite fiind subscrise, iar imprumutul obligatar se afla in desfasurare pana in luna noiembrie 2001. Obligatiunile International Leasing nu se tranzactioneaza inca pe o piata organizata, la acest moment fiind in derulare procedurile pentru listarea acestora pe piata RASDAQ
  3. In perioada 4 sep 10 oct s-a desfasurat si emisiunea publica de obligatiuni emise de Bachus Buzau. Din pacate aceasta oferta nu s-a incheiat cu succes datorita numarului redus de obligatiuni subscrise; oferta a fost anulata si banii au fost returnati investitorilor. Mentionam ca pana la aceste oferte, in tara noastra s-a mai derulat o singura emisiune publica de obligatiuni emisiunea Siderca Calarasi (societate cu capital de stat), desfasurata in 1996-1997.

  4. Luna decembrie a adus o noua premiera la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu si pe piata financiara Romaneasca: tranzactionarea instrumentelor derivate pe actiuni listate la bursa. Concret, incepand cu data de 4 decembrie au fost introduse la tranzactionare in cadrul BMFMS contractul futures DESIF1 avand ca activ suport actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) tranzactionate la bursa de valori si optiunile avand drept suport acest contract futures. Pe viitor se intentioneaza lansarea de contracte futures si options avand ca active suport actiunile tuturor celor 5 SIF-uri. Prin aceasta initiativa bursa sibiana a dovedit inca o data ca este una dintre cele mai dinamice institutii de pe piata financiara a Romaniei, introducand contracte futures si options pe actiuni inaintea bursei de valori.
  5. Din pacate instrumentele asteptate cu interes de operatori si investitori pentru tranzactionrea pe piata RASDAQ si/sau pe bursa nu au fost lansate nici anul acesta. Este vorba de titlurile de stat, obligatiunile corporatiste tranzactionabile, contractele futures si options (cu exceptiile de mai sus), operatiunile de vanzari short de actiuni (in absenta), etc.

 

Bursa de Valori evolutii in 2000

Una din cele mai interesante evolutii ale anului 2000 a fost reprezentata de evolutia actiunilor Alro Slatina (ALR). Producatorul de aluminiu s-a mentinut in topul preferintelor investitorilor si a asigurat una din cele mai bune rentabilitati in piata, in conditii de risc relativ redus (prin comparatie cu celelalte actiuni cotate la bursa). Astfel, investitia in actiunile Alro la inceputul anului a adus un profit de 126% la 31/12/2000. O evolutie spectaculoasa au inregistrat si actiunile unei alte societati ce activeaza in industria metalurgica: Otelinox Targoviste (INX). Dupa ce investitia in actiunile societatatii dambovitene a asigurat un castig de 191% in anul 1999, eficienta acestei investitii a fost si mai mare in anul 2000: +279%.

Evolutii foarte bune in anul curent au mai inregistrat si alte actiuni listate la categoria I a bursei de valori, ca de exemplu Banca Transilvania (TLV) cu castiguri de pana la +95% speculand diferenta de pret dintre momentul prezent si lunile de vara sau Oltchim (OLT) cu +97% de la inceputul anului pana la sfarsitul lui decembrie. Facem o mentiune speciala pentru actiunile Terapia Cluj-Napoca (TER), care din luna iunie si pana in prezent au cunoscut o evolutie constant ascendenta (+63%), caz rar la bursa de valori.

Actiunile Societatilor de Investitii Financiare au reprezentat investitii eficiente, diferenta de curs dintre sfarsitul anului 1999 si sfarsitul anului 2000 fiind de +60% (SIF1), +45% (SIF2), +24% (SIF3), -1% (SIF4) si +30% (SIF5). Au existat si oscilatii semnificative ale pretului actiunilor SIF in cursul anului, acestea putand fi speculate profitabil. De asemenea, SIF-urile au platit dividende relativ ridicate, fara oscilatii foarte mari ale pretului in jurul datei de referinta.

La categoria a II-a a bursei de valori, desi o mare parte din actiuni au inregistrat un an caracterizat prin lichiditate foarte redusa si/sau prin evolutii neinteresante, au existat totusi oportunitati pentru speculat. Astfel, datorita aprecierilor cursului de la inceputul pana la sfarsitul anului 2000 mentionam, printre altele, actiunile: Grimex (GRX), Mopaf (MPF), Santierul Naval Tulcea (SNT), Carmetaplast (CPL), Tomiris (TMR), Apsa (APS), Ema Piatra Neamt (EPN), Mopariv (MPR), Ciprom (CIP), Santierul Naval Constanta (SNC), Moldomobila (MOL), Sicomed (SCD), Petrolexportimport (PEI) si Amep (AMP). In cursul anului, oportunitati bune pentru speculatori au mai oferit si actiunile Impact (IMP), International (INT) si Panegrano (PAN).

Bursa de Valori - oportunitati pentru anul 2001

  1. O buna oportunitate pentru anul urmator va fi constituita de evolutia actiunilor societatilor de investitii financiare (SIF) al caror curs va cunoaste, cu o probabilitate destul de mare, o evolutie ascendenta in primele luni ale anului (inaintea datelor de referinta pentru acordarea dividendelor). Avand in vedere rezultatele bune obtinute de SIF-uri precum si istoricul evolutiei cursului acestora, este posibil ca si dupa trecerea datei de referinta sa existe posibilitati de speculare a diferentelor de curs.
  2. Se mentin perspectivele pentru o evolutie favorabila a actiunilor Alro (ALR) si in anul 2001. Pe langa evolutia spectaculoasa si rezultatele foarte bune ale societatii, pretul actiunilor ar putea fi influentat si de eventuala privatizare a societatii, asteptata cu interes de operatorii din piata.
  3. Un moment important este reprezentat de lunile februarie si martie, luni in care se stabilesc, de regula, datele de referinta pentru acordarea dividendelor la majoritatea societatilor cotate la bursa. Desi multe din acestea inregistreaza pierderi, exista totusi societati care vor acorda dividende insemnate si pentru care va putea fi speculat momentul datei de referinta.
  4. Un alt moment semnificativ este 1 iulie 2001 moment pana la care societatile cotate vor trebui sa indeplineasca cerintele minime referitoare la capitalul social impuse de bursa de valori pentru mentinerea la cota: minim 2 milioane EUR pentru societatile cotate la categoria a II-a si minim 8 milioane EUR pentru societatile cotate la categoria I. Astfel, este posibil sa asistam in prima jumatate a anului la majorari de capital pentru mai multe societati cotate, majorari care s-ar putea face, in unele cazuri, si din fonduri proprii.
  5. Alte oportunitati: pretul redus al actiunilor unora din societatile listate la bursa in prezent (Impact, Imsat); diferente favorabile din reevaluare ce ar putea fi inregistrate in capitalul social (Armatura, Rulmentul Brasov, Antibiotice, Ema Piatra Neamt); continuarea unor tendinte crescatoare pe termen lung (Terapia, Otelinox).

Piata Rasdaq incotro?

Indicatorii pietei RASDAQ au evoluat descendent in acest an, piata nereusind nici anul acesta intarirea disciplinei in procesul de tranzactionare. Elemente precum stabilirea unor praguri maxime de variatie a pretului actiunilor sau definirea unor nivele de listare a actiunilor vor creste cu siguranta interesul pentru tranzactiile pe aceasta piata.

Evenimente legate de tranzactionarea actiunilor in anul 2000:

Razvan Pasol, ian 2001