Intrebari selectate - ultimul an
Va rog sa ma iertati, nu am o intrebare, ci indraznesc o propunere, in interesul multor clienti de-ai Intercapital Invest, relativ la Legea nr.151/2014 privind desfiintarea platformei RASDAQ de pe piata BVB. Propunerea este ca, eventual in comunicarile e-mail pe care Intercapital Invest le trimite periodic clientilor sai, sa se atraga atentia asupra faptului ca au inceput sa se deruleze si chiar S-AU DERULAT DEJA unele adunari generale stipulate de Legea nr.151/2014, existand riscul real, ca, neinformandu-se din proprie initiativa, micii actionari sa ramana cu banii blocati in societati inchise fara stirea lor. Dau doar un singur exemplu, societatea COREMAR (simbol REMO) si reamintesc faptul ca piata RASDAQ a insemnat, pentru micii actionari, nenumarate necazuri si pierderi materiale, cauzate de lipsa de transparenta a platformei RASDAQ. In cazul de fata, o analiza cat de cat atenta a Legii nr.151/2014 si a normelor legale incidente in aplicarea ei, arata limpede ca acum este un context favorabil pentru majoritatea covarsitoare a actionarilor semnificativi de pe RASDAQ, de a se debarasa de actionarii minoritari inactivi, lasandu-i cu banii blocati definitiv intr-o societate inchisa fara stirea lor. Cea mai eficienta metoda este aceea ca, in Adunarea Generala, sa se decida a nu se intreprinde nimic pentru transferul societatii, nici pe platforma AeRO, si nici pe vreo alta platforma de tranzactionare. Acest tip de hotarari va genera adevarate "tunuri" ale actionarilor semnificativi, dar "tunuri" care sa insemne nenumarate pierderi materiale pentru micii actionari. Vor fi foarte multe asemenea evenimente. Va multumesc!
   13-12-2014     G.R.

Aceasta este o recomandare binevenita. Vom publica un anunt si in Puls Capital, si publicam recomandarea Dumneavoastra si in aceasta rubrica de consultanta pe kmarket.

Detin actiuni la o companie STRAINA (Austria), aflate in custodia lor pentru 2 ani. Acum, mi se cere un asa zis "personal custody account" pentru a-mi transfera actiunile, in caz contrar urmand sa le vanda si sa incasez contravaloarea lor. Nu doresc sa le vand - v-as ruga sa ma ajutati sa inteleg ce este acest "personal custody account" pentru actiuni si unde il pot deschide pentru a putea primi actiunile respective.
   21-11-2014     Adrian

Luati legatura cu una din bancile comerciale care ofera servicii de custodie pe piata de capital - BCR, BRD, etc.

Buna ziua,am in casa trei certificaate de actionar cumparate de parinti de la niste vecini,fara acte doveditoare certificatele sunt la General transport,si parinti mei au depus la ceeasi firma doar ca nu am mai gasit certificatele ce pot face,le pot recupera si valorifica? Cele cumparate?
   14-11-2014     prescornitoiu madalina

Tranzactiile cu certificate de actionar realizate in afara reglementarilor legale nu sunt valabile. Inregistrarea electronica din registrul actionarilor va prezenta drept actionari pe titularii de drept, nu pe cei care au cumparat certificatele in afara sistemului bursei.

Pentru certificatele parintilor consultati pagina de Intrebari Frecvente pentru procedura de vanzare a acestora.

Buna ziua! Nu mai exista posibilitatea vizualizarii / descarcarii istoricului tranzactiilor in format Excel pentru o actiune pe siteul dumneavoastra?
   07-11-2014     Apostol Luiza

Din pacate nu mai exista aceata posibilitate, aceasta fiind scoasa la cererea BVB. Ne pare rau.

Bună ziua, am gasit intr- un dosar vechi in casa mamei mele niste actiuni Comtim din 1996 As dori sa stiu daca se mai pot valorifica in vreun fel si unde as putea primi mai multe informatii despre acestea Multumesc
   26-10-2014     Adelina Laz?r

Pentru aceste informatii va invitam sa consultati pagina de intrebari frecvente.

Buna ziua. Am rugamintea sa imi spuneti, nu mai este disponibila optiunea de a consulta online, fara costuri, evolutia pretului actiunilor tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti? Am incercat varianta care o aminteati intr-o intrebare din trecut similara, dar vad ca nu mai e disponibila optiunea respectiva. In plus, daca se poate descarca evolutia pretului actiunilor listate, se poate cumva sa se descarce in format excel evolutia nu doar pe actiunile unei entitati, ci pe toate disponibile pe acest site? Am nevoie de aceste informatii pentru o cercetare stiintifica. Multumesc anticipat.
   25-10-2014     Vali

Din pacate aceasta optiune nu mai este disponibila, ne pare rau. Pentru informatiile necesare puteti lua legatura direct cu Bursa de Valori Bucuresti.

"Buna ziua. Ma numesc Geta. Am fost salariata ARTROM SA actualmente TMK Slatina. Am despus actiunea la aceasta societate iar in urma actiunii a fost emis cuponul nominativ de privatizare seria OT nr.2720118283383 emis de ANP.Am primit o singura data dividende (1996). De atunci, intrerupand serviciul din motive de sanatate, nu am mai primit nimic. Adresandu-ma la unitatea care ulterior s-a transformat in TMK , nu am primit niciun raspuns concret, mai mult persoana intrebata in aceasta chestiune, salariat la financiar, mi-a spus sa intreb la brokeri in oras , ceea ce m-a nedumirit si mai mult !!! Neavand cunostinte in domeniul acesta, rugamintea mea si intrebarea este: unde ma pot adresa concret pentru a-mi recupera dividendele pe toti acesti ani ? Acestea se mai gasesc undeva? Repet: nu am cunostinte in domeniul acesta, subsemnata fiind un fost lucrator in productie la ARTROM SA Slatina actualment TMK Va multumesc din suflet pentru raspuns. Cu multa stima! Geta , judetul Olt
   14-09-2014     

In mod normal, informatiile despre dividende se obtin de la departamentul actionariat, nu de la cel financiar. Insa Artrom nu a distribuit dividende in ultimii 15 ani, conform evidentelor noastre.

Sunt unic mostenitor ai familiei. Mama mea a detinut un Certificat de Actionar la SC AutomobileDacia. Notarul nu poate sa mentioneze in Certificatul de mostenitor aceste actiuni deoarece trebuie sa-i prezint un act din care sa reiasa valoara certificatului de 912 actiuni. De ani de zile caut lamuriri, dar nimni nu stie nimic despre Dacia. Va multumesc Oprea
   31-08-2014     oprea

Automobile Dacia nu mai este listata la bursa de valori de mai multi ani. Luati legatura cu departamentul actionariat al Dacia pentru eventuale lamuriri.

Buna ziua.Asi dori sa stiu daca se poate actiunile mamei mele sa le trec pe numele meu!multumesc
   16-08-2014     claudia

Depinde de situatia concreta. Pentru aceasta intrebare luati legatura cu Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro.

Acum 14 ani detineam un portofoliu de acciuni la o agentie GELSOR din Bacau am facut cateva tranzacctii la bursa prin intermediul unui broker dar am pñlecat in Spania si nu mai stiu cum sa ma informez de aceste acctiun. Ma puteti va rog ajuta?
   09-08-2014     Eduard Ghergheluca

In mod normal actiunile ar fi trebuit transferate la Depozitarul Central, ulterior desfiintarii firmei. Luati legatura cu Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) si solicitati un document numit Extras de Cont. Acesta va arata ce actiuni detineti in prezent.

Sa presupunem ca, la data celendaristica T, s-a facut o consolidare la 1/10 a valorii actiunilor unui emitent oarecare. Urmare acestui fapt, pentru a putea urmari inteligibil graficul cotatiilor pe intregul istoric de tranzactionare, un analist decide modificarea graficului anterior momentului T, impartind toate cotatiile la 10. In acest mod, noul grafic devine inteligibil si plauzibil pe toata "istoria" lui, din punctul de vedere al analizei tehnice. Intrebare: se acorda credit acestui tip de rectificari "rezonabile" de grafice? Mai concret, un om cu experienta in domeniu acorda in principiu credit analizei tehnice efectuate pe graficele astfel rectificate? Ma refer doar la analiza tehnica minimalista, bazata pe praguri evidente de suport si rezistenta etc. Multumesc!
   03-08-2014     G.R.

In opinia mea, pentru utilizarea corecta a analizei tehnice este inevitabila ajustarea graficelor actiunilor in cazul operatiunilor de splitare sau consolidare de actiuni; ajustarea graficelor se poate realiza si in urma altor operatiuni, precum majorari de capital social, distributie de dividende, etc.

Aici ar fi de dezbatut care este modalitatea optima de ajustare. Exista doua variante principale. Una este cea descrisa in intrebare: daca actiunile se spliteaza in proportie de 1:10, atunci preturile ulterioare splitarii ar trebui inmultite cu 10 pentru a fi comparabile cu cele anterioare splitarii. Exista insa cazuri (in special in piete mai putin dezvoltate precum cea din Romania), in care ajustarea nu este exacta, adica pretul nu scade fix de 10 ori in urma splitarii, iar inmultirea cu 10 nu este cea mai potrivita.

A doua metoda este o ajustare a preturilor astfel incat pretul imediat ulterior splitarii sa fie egal cu pretul din ziua precedenta, anterior splitarii. In acest caz ajustarea este mai exacta, dar se pierde variatia din prima zi dupa splitare.

As merge totusi pe prima varianta, adica cea descrisa in intrebare.

Buna ziua! Doresc sa va intreb de unde se poate obtine un act din care sa rezulte valoarea reala a unei actiuni ce este cotata la bursa? Mentionez ca extrasul de cont de la Depozitarul Central certifica doar valoarea nominala a unei actiuni iar nu valoarea pe bursa a acesteia in ziua respectiva. De asemenea, un broker de la BVB mi-a spus ca nici el nu poate emite un astfel de act. Ma intereseaza intrucat este vorba de actiuni la Fondul Proprietatea ce vor fi incluse in succesiune, iar valoarea nominala creste masa succesorala reala cu aproape 20% si implicit si onorariul perceput de notar. Multumesc mult!
   02-08-2014     Tereza

Daca actiunile mai sunt in contul unui broker, atunci acesta poate elibera un Extras de Cont, care atesta si valoarea la zi a actiunilor (intr-adevar, extrasul de cont eliberat de Depozitarul Central nu atesta valoarea la zi).

O alternativa este sa identificati pretul la zi al actiunilor pe siteul oficial al Bursei de Valori Bucuresti (aici pentru actiunile FP), siteul BVB fiind o sursa oficiala de informatii.

In cat timp de la data modificarii datelor personale ( domiciliu) trebuie ceruta modificarea datelor personale in Registrul actionarilor? Se pierde dreptul de tranzactionare daca nu s-a operat modificarea?
   25-07-2014     Alessandra

Nu se pierde niciun drept in cazul in care v-ati modificat adresa iar aceasta nu a fost modificata in Registrul Actionarilor, insa ar fi bine sa o faceti cat mai repede. Luati legatura cu brokerul Dumneavoastra pentru operarea modificarii (sau cu Depozitarul Central in cazul in care nu aveti un cont deschis la broker).

de ce pretul actiunilor scoase la vanzare a avut valoarea intr-o plaja(10-13.5lei)in care la valoarea minima au cumparat 'baietii destepti'iar la valoarea maxima altii? acum observ ca unii contabilizeaza castig iar altii pierdere din start(bixar mi se pare si tranzactionarea la valoarea usor pana in 11 lei) a doua chestiune ar fi legata de instiintarea populatiei printr-o simpla adresa din care sa rezulte cate actiuni a cumparat fiecare .adica noi le-am dat banii iar ei ne trimit in necunoscut(la o alta firma care se ocupa cu asa ceva,ei nemaiavand timp de noi) cu respect Andrei M
   25-07-2014     andrei

Probabil va referiti la oferta publica de vanzare de actiuni Electrica SA. O oferta de vanzare de actiuni este o operatiune foarte complexa. Toata procedura de vanzare a fost reglementata prin prospectul de oferta publica de vanzare, care includea toate precizarile necesare (il puteti consulta aici).

Chiar daca intervalul de subscriere a fost 11 - 13,5 lei/actiune, preturile finale la care s-au cumparat actiunile au fost 10,45 si 11,00 lei/actiune. Deci nimeni nu a platit mai mult de 11 lei pe o actiune. Cititi prospectul de oferta publica detalii suplimentare pe aceasta tema.

Vanzarea actiunilor prin oferta publica nu se realizeaza efectiv de Electrica, ci de bancile care au intermediat oferta de vanzare, conform reglementarilor legale. Din acest motiv intermediarii (si nu Electrica) au prezentat numarul de actiuni alocate fiecarei persoane (banuiesc ca la asta va referiti).

Buna ziua as dori daca se poate un raspuns am depus certificatele de actiuni la rompetrol si un timp am primit dividente prin posta si apoi am primit un raspuns ca le-amvindut cind am intrebat ce se petrece de nu mai primesc nimic ce pot face ? unde ma pot adresa ?
   19-07-2014     Magdalena DINU

Luati legatura cu departamentul actionariat al Romeptrol pentru lamuriri. Pentru procedura de a afla cate actiuni mai detineti, consultati pagina de intrebari frecvente a sectiunii de consultanta pe kmarket.ro.

subscrierea din etapa 2 la S.C. IMPACT DEVELOPER &CONTRACTOR S.A . poate fi facuta si de cei care au subscris si in etapa 1 in cuantumul recalcularii nr de actiuni ?
   18-07-2014     liliana

Pentru aceasta intrebare specifica luati legatura cu departamentul actionariat al Impact. Ei va vor oferi toate lamuririle necesare.

1. Care este diferenta intre capitaluri proprii si fonduri proprii? 2. Care este diferenta (in cazul in care exista vreo diferenta) intre active nete si active ponderate la risc?
   13-07-2014     Cristina

1. Depinde de context. Capitaluri proprii reprezinta indicatorul respectiv din bilantul unei companii. Fondurile proprii pot avea acelasi inteles daca ne referim la indicatori de bilant, sau o definitie specifica daca se regaseste in anumite reglementari speciale (spre exemplu cele aplicabile SSIF sau bancilor pentru scopuri de raportare, etc).

2. Activele nete reprezinta acelasi indicator capitaluri proprii din bilant (total pasiv minus total datorii; intrucat activul este egal cu pasivul, definitia se exprima si ca total activ minus total datorii). Activele ponderate la risc reprezinta tot un indicator definit in legislatia speciala (bancara, etc), intelesul sau depinde de prevederile in care acesta se regaseste.

As fi interesat sa aflu daca exista vreo lege care sa specifice drepturile actionarilor minoritari in societati inchise. Va multumesc
   06-07-2014     Dorin

Consultati Legea 297/2004 disponibila aici si Regulamentul CNVM 1/2006 disponibil aici

Putin mai inainte, am formulat o intrebare privind (im)posibilitatea de a converti in actiuni ELECTRICA uzuale, GDR-urile achizitionate la bursa de la Londra. Intrebarea privind sensul invers: este adevarat ca actiunile ELECTRICA uzuale (i.e. cele care se pot tranzactiona la BVB) NU se pot grupa cate patru, pentru a fi convertite in GDR-uri care sa fie ulterior tranzactionate la London Stock Exchange? Multumesc!
   05-07-2014     mihai

Dupa cum am raspuns anterior, din informatiile noastre certificatele GDR pe baza actiunilor Electrica pot fi convertite in actiuni Electrica si invers.

Este adevarat ca acele GDR (Certificate Globale de Depozit) tranzactionate la bursa din Londra, ce corespund, fiecare, unui numar de 4 actiuni ELECTRICA, nu pot fi convertite in actiuni si tranzactionate ca actiuni la bursa din Bucuresti? Multumesc!
   05-07-2014     mihai

Din informatiile noastre certificatele GDR pe baza actiunilor Electrica pot fi convertite in actiuni Electrica si invers.

Buna ziua Am pus o intrebare saptamana trecuta la care am primit un raspuns, dar acum au aparut detalii noi, si anume ca societatea in cauza Contor Group Arad (CGC) chiar a intrat in faliment la cererea creditorilor,uramata se pare de lichidare.. As vrea sa stiu daca mai exista posibilitati de redresare,eventual in cazul unei contestatii/recurs, a societatii respective in ce priveste hotararea judecatoreasca,sau este 100% clar,pierdere totala.
   05-07-2014     Nik M

Pentru informatii detaliate pe aceasta tema luati legatura direct cu compania respectiva sau cu un jurist.

Buna ziua . De aproape 20 de an,ieu,mama si raposatul meu tata,avem cate 40 de actiuni la un SA din Bucuresti.Astazi am fost instiintat ca actiunile au fost consolidate de la 2,5 lei la 1968,50 lei,astfel incat la acest moment detin 0,058 actiuni fata de 40,cate aveam inainte.Am fost instiintat ca am varianta de a plati diferenta de 1850 lei pentru a obtine o actiune sau sa vand catre ei contra sumei de 2596 lei. Este legal ?Daca stabileau ca valoarea unei actiuni este de un milion de ron ?Pot sa nu fac nimic si sa raman asa ,cu 0,058 actiuni ? Nu am facut succesiunea .Ce se intampla cu actiunile tatalui meu ? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
   04-07-2014     FLORIN

u reiese clar daca compania despre care ne-ati scris este listata la bursa sau nu. Pentru asemenea situatii va trebui sa luati legatura cu un jurist. N

Buna ziua, Am actiuni la o societate care va intra in faliment si as vrea sa stiu ce se intampla cu actiunile pe care le detin daca acest lucru se va intampla. Multumesc.
   27-06-2014     Nik M

Depinde despre ce situatie este vorba. Daca este vorba de insolventa, poate urma un program de reorganizare. Daca reorganizarea are succes, atunci compania revine la normal, iar actiunile se tranzactioneaza la fel ca inainte. Daca, insa, reorganizarea este urmata de lichidare, atunci activele societatii sunt valorificate in vederea acoperirii creantelor creditorilor. In caz ca mai ramane ceva dupa acest proces, valoarea ramasa este distribuita actionarilor; insa de regula nu mai ramane nimic de distribuit catre actionari. Actiunile sunt restrase de la tranzactionare in urma lichidarii.

Buna ziua, New Europe Property Investment ce fel de fond este? am observat ca doar emite actiuni, va multumesc
   20-06-2014     Stela

New Europe Property Investments este organizat ca si companie de investitii imobiliare, nu ca si fond, din acest motiv emite actiuni. Pentru informatii suplimentare va invit sa consultati prospectul de admitere la tranzactionare, disponibil aici, sau pagina oficiala a NEPI.

Nu am primit raspuns la intrebarea de vinerea trecuta .Detin titluri de valoare nominala emise la data de 30.12.2004,se mai pot valorifica .Multumesc
   20-06-2014     Viorica Nicolae

Pentru raspunsul la aceasta intrebare luati legatura cu Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, www.anrp.ro.

buna ziua. in primul rand va felicit si va multumesc pentr ajutorul pe care il acordati celor care doresc sa afle anumite lucruri despre piata de capital. intrebarea mea este urmatoarea: care este diferenta dintre volumul tranzactiilor si lichiditatea pietei? va multumesc.
   06-06-2014     costi

Multumim pentru felicitari. Volumul tranzactiilor exprima, de regula, numarul de actiuni (sau alte instrumente financiare) tranzactionate intr-o anumita perioada. Lichiditatea este un concept mai general care exprima "dimensiunea" activitatii de tranzactionare; astfel, lichiditatea ca si concept general se poate exprima prin valoarea tranzactiilor (cea mai des intalnita varianta), numarul de actiuni tranzactionate, numarul de tranzactii, etc.

Care este termenul în care un emitent trebuie să-i răspundă unui acționar unor întrebări? Se aplică același termen general de 30 zile? Exemplu: emitentul „X” dă publicității Rezultatele financiare pe trim I 2014. Acționarul adresează mai multe întrebări pe marginea raportului. În cât timp emitentul este obligat să răspundă? Există o sancțiune în cazul în care nu o face?
   23-05-2014     sarca teodor dan

Pentru aceasta intrebare ar trebui sa luati legatura cu un jurist.

Buna ziua! Am cateva actiuni de la Credit Fond cred ca din 1998...Daca sunteti amabili sa mi spune ti daca mai au vreo valoare sau unde pot intreba..Multumesc mult
   16-05-2014     simona todea

Administratorul fondului se numeste astazi Certinvest - gasiti datele de contact la www.certinvest.ro.

Buna ziua, As vrea sa va intreb cum functioneaza algoritmul de fixing pentru cazul concret al stabilirii pretului de inchidere atunci cand sunt doar ordine market (MKT). Multumesc!
   16-05-2014     VST

Pentru aceasta intrebare ar trebui sa luati legatura direct cu Bursa de Valori Bucuresti. Nu avem cunostinta despre detaliile concrete ale algoritmului de fixing intr-o asemenea situatie.

Buna ziua. As dori sa ma ajutati, daca puteti cu 2 probleme. 1. Trebuie sa analizez evolutia VAN a fondurilor mutuale monetare pe o perioada de 3 ani 2011-2013. Pe site la sectiunea fonduri mutuale am gasit date doar pe anul 2011 si 2012 pana in luna iunie . Din iulie, la fonduri mutuale monetare apare doar fondul mutual ERSTE. Credeti ca m ati putea ajuta cu datele pe anul 2012 complet si 2013 pentru fiecare luna? 2. As dori sa va intreb care ar putea fi factorii de influienta ai cresterii sau scaderii performantei fondului mutual monetar. Pe site am valorile variatiei fiecarui fond mutual monetar de la infiintare pana in prezent si trebuie sa explic de ce s a inregistrat cea mai mica valoare si cea mai mare valoare. Multumesc mult!!! Specific faptul ca informatiile ma ajuta la realizarea lucrarii de licenta.
   16-05-2014     Gaina Alexandra

1. Nu este clar la ce site va referiti. Cautati numele fondurilor respective la celelalte tipuri de fonduri, intrucat a avut loc o reclasificare a multora din fondurile monetare la categoria de fonduri de obligatiuni la un moment dat, daca nu ma insel. 2. Performantele sunt determinate in principal de evolutia ratelor dobanzilor, de modul in care fiecare administrator de fonduri plaseaza activul fondului in instrumente cu venit fix, modul de negociere a dobanzilor la depozite cu institutiile bancare, etc. Studiati structura activelor fiecarui fond si evolutia sa in timp - ar trebui sa gasiti datele pe siteul www.aaf.ro, in raportarile lunare ale AAF.

Buna ziua! Unde pot gasi date despre ajustarile indicilor BET si BET-FI in perioada 2011 si pana in prezent? Mentionez ca aceste date ma vor ajuta in cadrul proiectului de licenta. Va multumesc!
   09-05-2014     Gheban Oana

Pentru aceste informatii va trebui sa luati legatura direct cu Bursa de Valori Bucuresti.

Mama mea detine actiuni direct si prin mostenire la Conpet. Momentan locuieste in strainatate. Poate sa ma imputerniceasca pe mine pentru a le vinde?
   09-05-2014     ana

Da, acest lucru este posibil in functie de procedurile fiecarui intermediar in parte. Luati legatura cu un intermediar la bursa pentru detalii (lista intermediarilor este disponibila pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari).

Unde pot gasi pe site un prospect de emisiune de actiuni?
   04-05-2014     Andreea

In sectiunea "Documentare si Analiza" a siteului kmarket.ro veti gasi mai multe prospecte de oferte publice de vanzare de actiuni.

Imi cer scuze ca am impartit intrebarea in doua.Intrebam mai devreme cum se calculeaza valoarea fundamentala pentru indici si cine ar fi dividendul.De asemenea cine ar fi g(rata de crestere)?Dar rentabilitatea ceruta de investitori?Am gasit studii pt S&P500(g era o medie sau rata de crestere a PIB).Cum ar fi mai bine?Rentabilitatea ceruta ar putea fi chiar cea a indicelui(beta=1)?
   03-05-2014     

Daca este vorba de modelul Dividend Discount Model de evaluare a unei actiuni, atunci g este o rata de crestere in perpetuitate a dividendelor, iar costul capitalului ("rentabilitatea ceruta de investitori") se poate calcula cu modelul CAPM. Descrierea acestor modele depaseste cadrul acestei rubrici, mai multe detalii aici si aici.

Buna ziua!Felicitari pt site. Cum pot calcula valoarea teoretica(fundamentala) pt un indice?(ex bet) Pt a aplica un model as putea face o medie a dividendelor asteptate pt actiunile incluse(pe care sa o actualizez)? Multumesc!
   03-05-2014     Andra

Multumim pentru felicitari. Intrebarea nu este foarte clara. De regula, indicii bursieri nu includ dividendele (aici se incadreaza si indicele BET). Exceptiile sunt indicii de tipul Total Return Index, care sunt mai rari. Modul detaliat de calcul al indicelui BET se gaseste pe siteul www.bvb.ro, sectiunea "Indici si indicatori" din meniul din stanga, linkul "Indici". In esenta, valoarea unui indice reprezinta o medie a preturilor actiunilor din componenta sa, ponderata cu diversi factori.

Buna ziua, va rog sa mă ajutati: de eexemplu doresc sa calculez P/E la o societate pentru anul 2012. In calcule am folosit pentru preț cotatia la bursa ex dividend (din 2013) este corect?
   27-04-2014     Adriana Cupu

Daca nu exista alte cerinte specifice, indicatorul P/E se calculeaza cu pretul actiunii la zi si cu profitul din ultimul bilant anual disponibil (sau cu profitul pe ultima periaoda de 12 luni acoperita de situatiile financiare trimestriale).

Buna ziua, Am o intrebare legata de pierderile pe bursa,as vrea sa stiu daca acestea se compenseaza cu eventualele castiguri,adica daca anul trecut am avut pierderi iar acest an sau anii viitori am castig in ce priveste portofoliul bursier,se scad pierderile din castiguri si se impoziteaza ce ramane sau se impoziteaza castigul facind abstractie de pierderile din anii anteriori?Va multumesc anticipat!
   25-04-2014     Nik M

Din pacate nu oferim consultanta fiscala in cadrul acestei rubrici, imi pare rau.

Buna ziua, Anul trecut am vandut actiuni detinute la Fondul Proprietatea(cumparate). O parte ce au avut valoarea de 1 leu s-au vandut prin broker BCR si datorita impozitului in fisa de portofoliu apare pierdere, a doua parte ce am achizitionat-o la cca 0,50 lei in fisa de portofoliu apare un castig. Singurul meu venit este pensia. Doresc sa imi spuneti daca trebuie sa completez si sa depun FISA 200 sau alt document la ANAF precum si la Sanatate. Multumesc, Cu stima, MD Alexe
   06-04-2014     Alexe Doina

Din pacate nu oferim consultanta fiscala in cadrul acestei rubrici, imi pare rau. Luati legatura cu intermediarul prin care ati vandut actiunile si/sau cu autoritatile mentionate.

Am subscris in anul 1995 la COMPLEX HOTELIER POIANA BRASOV(nu sunt sigur ca este chiar denumirea corecta)si nu am primit nici in pina in prezent acele certificate de actionar.Ce demers ar trebui sa fac pentru a intra in posesia lor?
   28-03-2014     SEBASTIAN RUSU

Luati legatura cu institutia numita Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro). Aceasta va va elibera un document numit extras de cont pentru actiunile respective, document ce atesta detinerea de actiuni; in aceste conditii nu mai aveti nevoie de certificatele initiale de actionar.

Sunt actionar la o spcietate cu 55%actiuni.CNVM ma obliga conf art.203 din legea 297/2004 sa fac oferta publica de cumparare.Nu am bani sa platesc actiunile .Ce trebuie sa fac in acest caz.
   28-03-2014     Franti Cornel

Din pacate legislatia nu prevede aceasta situatie, cerinta expresa fiind cea de derulare a ofertei publice in cazul precizat de Dumneavoastra. Cel mult puteti lua legatura cu ASF (institutie care include si fosta CNVM) pentru o consultare in acest sens, dar ma indoiesc ca se poate gasi o alta rezolvare.

Bună ziua! Am și eu o întrebare. Am primit de la mama mea un certificat de acționar cu 1000 de acțiuni la sif banat crisana. As dori sa le vând dar nu știu dacă eu pot deoarece nu este pe numele meu ci este pe al mătușii mele care a decedat. În cazul asta ce pot face? La cine sa ma adresez? Mulțumesc!
   21-03-2014     Maria

Luati legatura cu un notar pentru a realiza succesiunea, iar apoi la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) pentru transferul actiunilor pe numele Dumneavoastra, in calitate de mostenitor. Ulterior se pot vinde prin orice firma de brokeraj - detalii in pagina de intrebari frecvente.

Buna ziua! As dori sa-mi spuneti care esti diferenta dintre un broker si un dealer? Va multumesc!
   14-03-2014     Andreea

In contextul pietei de capital, un broker este o firma de investitii care intermediaza tranzactii cu instrumente financiare pentru clientii sai (actiuni, obligatiuni, etc); denumirea de broker se aplica si persoanelor fizice angajate la o asemenea firma de investitii. Un dealer este o firma de investitii care realizeaza tranzactii cu actiuni in nume propriu, cu fondurile proprii si pentru beneficiul propriu. Denumirea este mai putin uzitata in Romania, dar folosita pe pietele internationale. O firma de investitii are de regula ambele calitati (numita "Broker-Dealer" in SUA).

Cum pot fi vandute actiunile dobandite prin mostenire avand in vedere ca succesiunea este facuta si in certificatul de mostenitor sunt mentionate .
   28-02-2014     Matei Maria

Luati legatura cu orice firma de brokeraj pentru vanzarea actiunilor. Gasiti detalii despre procedura de vanzare in pagina de intrebari frecvente a sectiunii de consultanta.

As dori sa va felicit pentru site si pentru sectiunea de consultanta.Totusi,inca mai am o nelamurire.1.Poti deveni agent de bursa daca ai certificatul de agent serv si investitii financiare ,dar nu esti angajat al unui ssif ,ci doar client ? 2.Este nevoie de studii superioare pentru a deveni agent de bursa ? Va multumesc !
   21-02-2014     Lucian

Multumim pentru felicitari. 1. Agentii de bursa trebuie sa fie autorizati ca Agenti pentru Servicii de Investitii Financiare (ASIF) de catre ASF. Aceasta presupune in mod obligatoriu un contract de munca, de mandat sau de agent cu un intermediar autorizat sa tranzactioneze la bursa. 2. Pentru autorizarea ca ASIF/agent de bursa sunt cerute cel putin studii medii.

Buna ziua, Sunt angajat al SC Hidroelectrica SA, sociatate comerciala care urmeaza sa vanda cca 15 % din actiuni in cadrul unei IPO. Listarea a 15% din capitalul Hidroelectrica va fi realizată în urma majorării capitalului companiei, prin aport de capital privat, cu 18,74%. Angajatii au niste drepturi in baza legii 137/2002, daca se aplica legea. Daca acţiunile se vand la acelaşi preţ pe acţiune cu care acestea se vând în cadrul procesului de privatizare, nu inteleg ce avantaj as avea daca as cumpara actiuni in calitate angajat vs mic investitor (fara calitate de agajat). Cum mi-ati reconda sa cumpar ? Multumesc.
   16-02-2014     Lucian

La acest moment nu exista suficiente informatii pentru a da un raspuns la aceasta intrebare. Modul si pretul de vanzare in viitoarea oferta publica initiala a Hidroelectrica va fi stabilit de intermediarii ofertei si publicat in prospectul de oferta publica. Pentru posibilitatea angajatilor de a cumpara actiuni Hidroelectrica va trebui sa luati legatura direct cu compania - la departamentul juridic, sindicat, etc.

In anul cind au fost impartite cupoanele de la fondul proprietatea , nu l- am ridicat de la posta .Va rog spuneti-mi - CE S-A INTIMPLAT CU ACELE CUPOANE ..? AU FOST DEPUSE AUTOMAT INTR-UN CONT PE NUMELE CELUI CARE DIN DIVERSE MOTIVE NU LE-A PUTUT RIDICA...?
   09-02-2014     ENE

Mergeti la Depozitarul Central si solicitati un document numit extras de cont pentru actiunile Fondul Proprietatea. Acesta va arata cate actiuni FP detineti, fara sa mai fie nevoie de alte documente.

Buna ziua, Am actiuni la Sif-uri iar in anul 2006 am obtinut de la Regisco codurile confidentiale si extrasul de cont.Acum vreau sa-mi vand actiunile si doresc sa stiu daca documentele din 2006 mai sint valabile sau trebuie sa scot altele. Cu respect, Maria Nagy
   08-02-2014     Maria Nagy

Teoretic ar trebui sa fie valabile, dar a trecut mult timp de atunci. Daca se constata ca nu mai sunt valabile, intermediarul va poate elibera un extras de cont la zi, cu coduri confidentiale valabile.

Buna ziua. Am o nelamurire, mama are un certificat de investitor tip C cu un nr de 21 la Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri si ar dori mai multe detalii pt a le vinde.
   07-02-2014     daniel sorin

Luati legatura cu o firma de brokeraj pentru vanzarea acestora. Detalii in pagina de Intrebari Frecvente a sectiunii de consultanta de pe kmarket.ro.

Buna ziua as dori sa stiu care sunt criteriile de selectie (grupare) potrivit careia firmele listate pe BVB sunt grupate in categoriile I-a, a II-a, a III-a si internationala. Care sunt criteriile de admitere (selectie,grupare) a firmelor in categoriile amintite? Va multumesc.
   02-02-2014     

Pentru aceste informatii consultati "Codul BVB Operator Piata" disponibil pe www.bvb.ro, sectiunea "Reglementari" din meniul din stanga, optiunea "Reglementari". Consultati Titlul II al documentului ("Emitentii si Instrumentele Financiare"). Informatii pe scurt gasiti si in "Ghidul emitentului pentru piata reglementata a BVB", disponibil aici.

Unde se pot găsi bugetele pe venituri și cheltuieli a companiilor listate? Mulțumesc.
   01-02-2014     Stanciu

Acestea pot fi preluate din hotararile AGA de aprobare a bilantului pentru fiecare companie. Hotararile AGA se gasesc pe siteul www.bvb.ro - introduceti simbolul companiei cautate in casuta din stanga-jos a paginii principale, iar in fisa care se deschide urmati linkul "Stiri Piata".

Buna ziua! As dori sa va intreb cam cat la suta din suma investita, poate castiga un trader bun intr-o zi( mai exact , in procente...sau ,daca suma cu care ar incepe tranzactionarea intr-o zi ,ar fi,sa zicem, de 10 000 $, cam cu cat ar putea iesi in castig la finele unei 'zile bune'-un trader bun, repet ! )? Poate el castiga zilnic,adica niciodata sa nu incheie o sesiune(nu o pozitie) in pierdere?; Firmele UFX MARKETS , PLUS 500, si iFOREX,sunt serioase? ...te poti increde in ele...? SI DACA DA ,... IN CARE DINTRE ELE? CARE OFERA CEA MAI MARE CREDIBILITATE?... SAU CARE-I MAI AVANTAJOASA?(intreb asta pt. ca am jucat un timp pe " DEMO" si am mers doar in castig,naincheind nici o sesiune pe pierdere! Am nev. de un sistem de referinta ca sa-mi dau seama ' ce alege ',cum se spune in popor.Acuma nu mai scap de agasarile lor de a juca 'REAL").Eu raman deocamdata sceptic si resemnat in a face asta.Deasemenea traiesc cu impresia ca nu-s serioase -asta insemnand in viziune proprie ca graficele si diagramele lor fluctuante, ... fluctueaza dupa cum le conduc ei( simultan) /o sin pers., pt. a o adameni sa intre 'in joc'... intr-un cuvant lucruruile au mers forte bine pe 'DEMO'...PREA BINE... chiar, ca sa pot crede chiar si asta...! ( avand in ved. ca-s un jucator incepator, lipsit de experienta in dom. si fara nici un fel de scoala sau studii/domeniului , ba chiar mai mult; refractar, pana nu demult, lui, ...am avut insa tangente ,serioase chiar,cu fizica teoretica...daca asta ar putea insemna ceva ...in ecuatia asta... cu tranzactionari...).
   25-01-2014     CODRIN M.

Nu oferim consultanta pe teme legate de tranzactii Forex in cadrul acestei rubrici, imi pare rau.

buna ziua, cum pot afla valoarea cotatiei unei actiuni la 31.12.2007 listate pe piata rasdaq categoaria a III-R (Regular rasdaq) și capitalizarea bursiera a respectivei societati Pentru societatile listate achizitia de actiuni se face la valoarea de piata din cate inteleg si nu la valoarea contabila neta. Este corect nu? De asemenea, exista posibilitatea ca o societate sa listeze doar o parte din actiuni? In acest caz daca doresc sa achizitionez actiuni pot doar pe cele listate, la restul practic nu as avea acces. Ceva legislatie imi putteti sugera. Daca un actionar detine actiuni nelistate la o societate societatea care are actiuni atat listate cat si nelistate la ce valoare le vinde? la valoarea contabila neta? Multumesc anticipat pentru raspuns
   24-01-2014     emil

Pentru pretul oricarei actiuni listate la bursa in orice moment dupa listarea acesteia mergeti pe siteul kmarket.ro in sectiunea "Actiuni listate la bursa", cautati compania dupa nume sau simbolul de tranzactionare si alegeti din fisa acesteia linkul "Descarca istoric tranzactii in format Excel". Pentru capitalizarea bursiera aveti nevoie de numarul de actiuni emise la momentul respectiv - mergeti pe www.bvb.ro, cautati compania urmand linkul "Cautare avansata" din stanga-jos, si din fisa companiei alegeti linkul "Modificari capital social". Nu este clar la ce tip de achizitie va referiti dar nu oferim consultanta pe teme contabile in cadrul acestei rubrici. Nu exista posibilitatea ca o societate sa listeze doar o parte din actiuni. Prin listare se listeaza intotdeauna intreaga clasa de actiuni emise; este adevarat, insa, ca de regula procente mari de actiuni nu sunt disponibile la tranzactionare pentru ca sunt detinute de actionari importanti care aleg sa le pastreze pe termen lung. Pentru legislatie aplicabila pe piata de capital consultati siteul www.asfromania.ro si urmati linkul Legislatie / Piata de capital din meniu. Nu pot exista situatii in care in cadrul aceleiasi clase de actiuni o parte sunt listate si o parte sunt nelistate. Tranzactiile cu actiuni listate se realizeaza pe bursa, conform procedurilor aplicabile pe bursa - luati legatura cu o firma de brokeraj pentru vanzarea acestora.

Buna ziua. Ma confront cu urmatoarea situatie. Tatal meu(decedat) a avut actiuni(prin marea privatizare)la PETROM. In 2012 am facut succesiunea si am cerut dividente. Am primit pentru 2010,2011 suma de 26 lei(m-au costat demersurile notariale 260 lei). Desi nu am cerut transferal actiunilor pe numele meu, la Finante figurez cu venituri din dividente pentru 2012(9 lei) chiar daca acesti bani nu i-am primit. Este posibil sa mi se fi transferat automat actiunile pe numele meu in baza certificatului de mostenitor pe care l-am trimis la Depozitul Central cand am cerut dividentele, chiar daca nu am cerut transferul? Va multumesc.
   18-01-2014     ELENA

Ar trebui sa luati legatura direct cu Depozitarul Central pentru aceasta situatie.

Ce se intimpla cu "sumar fonduri de investitii" ?
   17-01-2014     Salca Prosteanu

Probabil va referiti la perioada sarbatorilor. Acum am intrat in ritmul normal de publicare.

Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza sumele investite la un fond de investitii daca intr-o perioada au fost efectuate si cumparari si rascumparari de unitati de fond!E corect sa facem diferenta intre valoarea totala a unitatilor cumparate si valoarea totala a unitatilor rascumparate, evaluate la valoarea la zi a unitatii de fond? De ex. Pe 10.01.N se achizitioneaza 10 unitati la valoarea de 5 lei/unitate.Pe 15. 01.N se mai achizitioneaza 15 unitati la valoarea de 6 lei/unitate. Pe 25.01.N se rascumpara 8 unitati la valoarea de 5,8 lei/unitate.Valoarea efectiv investita este = 10x5+15x6-8x5,8? Va multumesc!
   17-01-2014     Silvia

Banuiesc ca va intereseaza randamentul investitiei. Cel mai eficient este sa calculati costul mediu de achizitie a unei unitati de fond. Incepeti cu suma totala investita (10x5 + 15x6 = 140), iar apoi calculati costul mediu pe unitate de fond (140 / (15+10) = 5,6 lei). Mai departe puteti calcula castigul investitiei, ca diferenta intre suma investita si suma rascumparata pentru cele 8 unitati rascumparate: 8 unitati de fond x (5,8 - 5,6) = 1,6 lei. Puteti calcula si randamentul procentual al investitiei ca (5,8 / 5,6 -1) x 100 = 3,57%

Imi puteti spune daca numarul de actiuni emise de o firma la bursa ramane constant in timp. Este acelasi in fiecare an sau se poate modifica? Multumesc!
   10-01-2014     Mihaela

Numarul de actiuni se poate modifica pe parcursul anului, de obicei prin operatiuni de majorare de capital. Unele companii pot folosi majorarile de capital cu numerar ca sursa de fonduri pentru investitii, alte companii aleg sa incorporeze profiturile in capitalul social acordand actiuni gratuite, etc. De asemenea, pot exista si cazuri de reducere a numarului de actiuni prin reducerea capitalului social (de exemplu dupa o perioada prelungita de pierderi).

Buna ziua, Vreau sa va multumesc pentru fisierul saptamanal cu performantele fondurilor mutuale. Este foarte util. Si as indrazni sa va sugerez sa includeti in aceasta situatie si performantele fondurilor mutuale straine comercializate in Romania (Pioneer, ING, Erste, etc.) pentru a avea o imagine completa a posibilitatilor de investitie din Romania in fonduri mutuale. Pana in octombrie 2013, pe site-ul aaf.ro erau prezentate si performantele fondurilor mutuale deschise straine comercializate in Romania, dar odata cu inoirea siteului, s-a renuntat la aceasta situatie. Cu stima,
   10-01-2014     Marian

Multumim pentru aprecieri. Din pacate numarul fondurilor romanesti este oricum destul de mare, ar fi dificil sa includem si fondurile straine comercializate in Romania.

Buna ziua.Im-i place de firma dv.,va fi vreodata o sucursala la Cluj?Puteti sa-mi spuneti o firma ,sau un manager de fond care investeste dupa principiile lui Warren Buffett.Exista vreun club,sau un sait al investitorilor ,unde putem schimba idei,informati,opinii,sau putem vorbi despre o carte de investitii etc..Undeva unde noi investitorii mici sau mari am putea vorbi de ale noastre.Multumesc ca pot scrie dv., La Multi Ani, An Nou Fericit dv. si echipei dv..
   03-01-2014     beret attila

Multumim pentru aprecieri. Din pacate nu avem planuri pentru deschiderea de noi sedii. Nu am cunostinta despre vreun fond romanesc care investeste dupa principiile lui Warren Buffet. Din pacate nu facem recomandari de terte siteuri in cadrul acestei rubrici, imi pare rau.

in cazul fisierilor excel de la "Actiuni listate la bursa" ce inseamna exact "pret inchidere ajustat"? Cu ce este ajustat pretul? Cu majorari de capital?
   28-12-2013     Albert

Da, in mod normal cu majorarile de capital.