Intrebari selectate - ultimul an
Am primit de la depozitar acel document cu numarul de actiuni si codul de indentificare ,ce trebuie sa mai fac?
   06-02-2016     sega constantin dan

Intrebarea este neclara. Ce trebuie sa mai faceti pentru ce anume? Acel document arata numarul de actiuni pe care il detineti. Daca vreti sa le vindeti, va trebui sa luati legatura cu o firma de brokeraj. Lista acestora este disponibila pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Intermediari.

Bunaziua! Va rog sa imi spuneti cum pot sa dau de raportul financiar trimestrul IV 2015 Sif3. Am facut scurta la mana cautand peste tot.Multumesc
   17-01-2016     OPRAN RADU

Este prea devreme pentru publicarea rapoartelor si situatiilor financiare pe anul 2015, din acest motiv nu le gasiti.

Ma numesc Corneliu Busuiocescu si am o problema nelamurita pana acum desi am facut unele investigatii. Mama mea a depus cuponul in 1994 ,cand s-a facut marea privatizare, la SC International SA Sinaia si a primit certificatul de investitor in care era trecut numarul de actiuni . Mama a decedat in anul 2005, dar certificatul nu l-am mai gasit in lociunta sa , probabil s-a pierdut cand s-a mutat. Eu as vrea sa fac succesiunea pentru acest certficat de actionar care este pe numele mamei mele altul decat al meu deoarece atunci cand l- a obtinut si l-a depus la SC International SA Sinaia era deja divortata de tatal meu si isi recapatase numele anterior de fata. Eu am fost in aceasta luna ( noiembrie 2015) la Depozitarul central , am explicat toata situatia dar nu s-a putut face nimic deoarece societatea SC INternational SA Sinaia reziliase deja de un an contractul cu Depozitarul central . Am fost apoi la societatea respectiva SC International SA Sinaia. Acolo mama exista in registrul de actionari ca posesoare a unui numar de actiuni. Mi s-a spus ca societatea intentioneaza sa incheie un nou contract cu Depozitarul central dar ca societate inchisa fara a i se tranzactiona aciunile pe bursa. Problema este de unde pot obtine o copie valabila a acestui certificat de actionar sau un alt document valabil cu care sa merg la notar pentru succesiune. Va multumesc pentru atentie si pentru un eventual raspuns. Cu stima, Corneliu Busuiocescu
   28-11-2015     Busuiocescu Corneliu

Intrucat compania nu se mai tranzactioneaza pe bursa, ar trebui sa puteti obtine un certificat de actionar sau un extras din registrul de actionar chiar de la ei, de la International Sinaia. Insistati pe aceasta tema.

De ce cand se face o marire de capital pentru actiunile primite gratuit actionarii trebuie sa plateasca impozit calculat ca diferenta dintre valoarea de vanzare a actiunilor si valoarea nominala? Asfel actionarul pierde bani pentru ca se face marire de capital? Vezi sif 3 in 2007. Ce se poate face in acest caz pt. recuperarea banilor pierduti? Unde as putea apela pt. asta? Multumesc!
   28-11-2015     ciosan

Din pacate nu oferim consultanta fiscala in cadrul acestei rubrici, ne pare rau.

avem o matusa care doreste sa ne transmita niste actiuni .care este procedura legala si acceptata de depozitarul central?
   08-11-2015     nechita adrian

Pentru aceste informatii va invit sa luati legatura direct cu Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro.

am depus acctiunile in 1992 la antibiotice iasi pe atunci eram casatorita si aveam numele de familie altul ca cel de acum ,cum m-as putea interesa de acele actiuni
   18-10-2015     aurora

Luati legatura cu Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro - institutia care pastreaza evidenta actionarilor companiilor listate la bursa.

Buna ziua.Sunt detinator de actiuni FP,un nr. semnificativ,si as dori sa le vand.Sunt din Pitesti si as dori sa va intreb cum trebuie sa procedez.Stiu doar ca doar un broker specializat poate efectua vanzarea...insa la ce am citit pe internet,sincer,imi e teama pt. ca sunt atatea cazuri de inselatorii si oamenii au ramas si fara actiuni si fara bani...atata timp cat vanzarea se face si contul e al brokerului, cred ca e normal sa imi fie teama..Va rog frumos sa imi spuneti ce pot face ..si cu cine pot face vanzarea in Pitesti.Va multumesc.
   02-10-2015     emil brica

Intr-adevar, vanzarea se poate face numai prin brokeri specializati; nu exista o alta varianta. Au existat cazuri de frauda in trecut la companii mai mici si care nu au respectat cerintele legale in vigoare; puteti alege un broker mai mare, mai bine capitalizat si cu o reputatie buna in piata. In acest fel problemele pot fi evitate. Pentru lista brokerilor mergeti pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Intermediari, linkul Toti Intermediarii; puteti cauta firmele care au birouri in Pitesti, sau pe cele cu birouri in Bucuresti - sunt mai multe, iar distanta nu este foarte mare. Dupa ce faceti o selectie, parcurgeti siteul web al fiecarui broker ales pentru a va forma o imagina asupra acestuia.

Vreau sa vind actiuni Bancpost,va rog sa-mi spuneti unde pot sa fac acest lucru,nu gasesc nimic pe internet.Va multumesc
   27-09-2015     Gal Maria

Bancpost nu este listata la Bursa de Valori Bucuresti, deci noi nu va putem ajuta. Incercati sa luati legatura cu departamaentul actionariat sau departamentul juridic al bancii, poate au ei o idee.

Buna ziua,de multi ani tatal meu este actionar la o firma din care detine 21 % actiuni.Niciodata nu a incasat bani din profitirile firmei si nu a particupat la sedinte sau alte hotarari ale firmei.Un alt asociat care detine un nr majoritar de actiuni a marit capitalul social la 1 miliard si astfel a spus ca actiunile tatalui meu au scazut la aproape 0 %.Dar tatal meu nu a incasat profit nici inainte de aceasta.Va rog spuneti-mi daca este corect si daca mai putem face ceva cu acele actiuni sau cu celalalt actionar pt a primii totusi valoarea cuvenita actiunilor.Parintii mei sunt oameni simpli,si toata munca de o viata se afla aici...multumesc foarte mult
   19-09-2015     Daniela

Inteleg ca aceasta companie nu este listata la bursa. Prin urmare, nu va putem ajuta. Puteti lua legatura cu un jurist.

Buna ziua. Actiunile la ARPECHIM PITESTI se mai tranzactioneaza la bursa sau le pot arunca la gunoi ? Va multumesc anticipat
   18-09-2015     gabriel

Acum aveti actiuni OMV Petrom. Consultati pagina de intrebari frecvente pentru informatii cu privire la vanzarea acestora.

Buna ziua.Vreau sa fac tradere pe cont propriu,pot sa le fac si pe societate? Multumesc.
   06-09-2015     Cristian

Intrebarea este neclara, va rog reveniti cu detalii. Daca va referiti la posibilitatea tranzactiilor cu actiuni la bursa realizate de catre o societate comerciala, atunci acest lucru este perfect posibil.

Nefiind deschisă succesiune şi implicit neexistând Certificat de moştenitor, în baza Contractului de intreţinere cu defunctul tată, pot intra în posesia dividendelor de la SC Haber SA ?
   05-09-2015     Dorob??? Neculai

Daca nu aveti un document care sa ateste ca sunteti mostenitor pentru actiunile respective, atunci nu puteti incasa dividendele. Pentru mai multe detalii puteti lua legatura cu Depozitarul Central SA (institutia de plata a dividendelor pentru firme listate la bursa), www.depozitarulcentral.ro.

Am un certificat de investitor safi sa si doresc sa va intreb daca pot primi ceva despagubire pe el sau dividente deoarece nu am beneficiat de nimic de LA acest certificat
   28-08-2015     batutu rodica

Unitatile de fond ale Fondului Oamenilor de Afaceri (SAFI Invest) se pot vinde prin orice firma de brokeraj. Consultati pagina de intrebari frecvente pentru detalii.

Buna ziua! Am si eu actiuni la fosta Miraj de pe vremea cuponiadei.Unde pot sa le vand? Citisem la un moment dat ca a fost preluata de Gerovital si de anumite intentii de listare la Bursa?
   28-08-2015     ANGHEL SORINA

Daca firma nu este listata la bursa, noi nu va putem ajuta, imi pare rau.

Buna ziua, acum ca m-am documentat mai bine revin cu intrebarea : din anul 2004 nu am mai primit dividentele de la Fondul Propeietati Private BANAT - CRISANA unde am eu personal o actiune ( sau certificat ) cat si parintii mei au cate una . Ma puteti ajuta intr-un fel sau altul respectiv unde sa-mi indrept pasii ? Sunt din Bistrita - Nasaud . Va multumesc anticipat !!!
   16-08-2015     Aluas Mariana

Pentru informatii despre plata dividendelor va trebui sa luati legatura direct cu SIF Banat-Crisana, la departamentul actionariat. Gasiti detalii de contact pe pagina www.sif1.ro.

Buna ziua.Mama mea are in jur de 1000-1100 de actiuni la SIF Moldova,Muntenia,Transilvania,Banat/Crisana si Oltenia si ar dori sa le vanda.Unde ma pot adresa ca la noi in localitate nu avem niciun brocker care sa-mi de-a cateva sfaturi.Si cat ar putea lua pe ele?Multumesc
   15-08-2015     sif

Pentru valoarea actiunilor: mergeti pe siteul www.bvb.ro, iar in casuta din dreapta-sus introduceti, pe rand, SIF1, SIF2, SIF3, SIF4 si SIF5. Veti afla pretul fiecareia din aceste actiuni. Pentru vanzarea actiunilor va trebui sa luati legatura cu un broker - gasiti lista completa pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari, linkul Toti Intermediarii. Nu exista alta varianta de vanzare.

cum fac sa scot un extras de cont direct de la depozitarul central;va multumesc
   14-08-2015     ninel

Luati legatura cu Depozitarul Central. Ei va vor oferi toate informatiile necesare. Gasiti detalii si pe siteul internet - www.depozitarulcentral.ro, meniul Detinatori, sectiunea Servicii.

Mostenesc niste actiuni la FP, in custodie la societate de brokeraj. Ce acte imi sunt necesare pentru notar in vederea includerii acestor actiuni in masa succesorala ? Din cate inteleg, extras de la depozitarul central nu este cazul, iar de la societatea de brokerak sunt reticenti sa dea extras de cnt avand in vedere ca inca nu pot dovedi calitatea de mostenitor.
   07-08-2015     adina

Prezentati certificatul de deces la firma de brokeraj. In baza acestuia, firma ar trebui sa transfere actiunile in Sectiunea I la Depozitarul Central si sa va elibereze un Extras de Portofoliu. Cu acest document mergeti la notar.

Buna ziua, Am actiuni la diverse firme listate pe Bursa, iar portofoliul meu este administrat de o societate in domeniu. Totusi as vrea sa stiu daca administratorul portofoliului meu isi face bine treaba avand in vedere faptul ca eu nu ma pricep deloc. Din rapoartele primite tot vinde si cumpara , insa stam tot pe minus.
   01-08-2015     

Investitiile la bursa implica si riscuri, inclusiv riscul unor scaderi pe o anumita perioada. Performantele trebuie evaluate pe termen mai lung, de cel putin un an. Ati putea sa comparati performanta portofoliului Dumneavoastra cu un indice bursier de referinta, spre exemplu indicele BET. Indicii bursieri exprima evolutia medie a bursei de valori. Pentru primele 7 luni ale anului in curs, indicele BET a avut o performanta de +7,3%. Atentie, aceasta comparatie este relevanta daca o faceti pe perioada de existenta a acestui cont administrat. Puteti urmari performanta indicelui BET pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Instrumente Financiare / Indici / Profile indici / Grafic.

Buna ziua. Cumpar n actiuni ale unui emitent,apoi le vand si apoi le cumpar din nou,toate in aceeasi zi. Cate tranzactii intraday am facut-2 sau 3 .Multumesc mult anticipat.
   01-08-2015     radu dumitrescu

In general, tranzactiile intraday sunt tranzactiile realizate pe parcursul unei singure zile. In particular, unele firme de brokeraj din Romania ofera facilitati pentru actiunile cumparate si vandute in cadrul aceleiasi zile; daca va referiti la aceasta situatie, atunci in exemplul Dumneavoastra este vorba de o singura "tranzactie intraday".

Bună seara TEu sunt studentă în Bucureşti, atăl meu a decedat, iar în urma succesiunii am moştenit acţiunile lui la SIF Transilvania. Ce acte şi formalităţi trebuie să fac pt. a trece pe numele meu acţiunile şi apoi vinderea lor. Se pot vinde fără a le mai trece pe numele meu? Ce taxe trebuie să plătesc? A De asemenea, cu ce documente trebuie să mă prezint la Dvs? Vă mulţumesc A.Puşcaşu
   25-07-2015     Puscasu Alexandra Ioana

Dupa efectuarea succesiunii va trebui sa mergeti la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) pentru a schimba proprietarul actiunilor - acolo se realizeaza cesiunea actiunilor in baza certificatului de mostenitor. Ulterior, actiunile se pot vinde printr-un broker. Actiunile nu se pot vinde fara schimbarea titularului.

Buna ziua. Conform art art.3 alin.1 din Legea 151/2014 actionarii au despus cerere de retragere din soietate. cum trebuie sa procedeze societatea daca nu dispune de lichiditati pentru despagubirea actionarilor? (conform raportului exista doar bunuri materiale). Multumesc. Ana
   24-07-2015     Ana

Pentru asemenea probleme va recomandam sa luati legatura cu un jurist, intrebarea depaseste cadrul acestei rubrici.

Am aflat ca sa dat gratis o actiune la actiune ,pentru dezbaterea mostenirii a unor actiuni am primit de la depozitarul central adeverinta cu actiunile vechi fara acele grati s ,trebuie sa solicitam alta adeverinta ?
   19-07-2015     mihai corduneanu

Nu este foarte clara intrebarea. Daca majorarea de capital s-a incheiat deja si actiunile gratuite au fost deja inregistrate, atunci un nou extras de cont la Depozitarul Central va arata noul numar de actiuni. Daca actiunile gratuite nu s-au inregistrat inca, puteti lua legatura cu firma emitenta a actiunilor (la departamentul actionariat) pentru a afla termenul de inregistrare a actiunilor noi.

Buna seara, As vrea sa va intreb daca e posibil ca actiunile aflate in portofoliul cuiva pot disparea fara ca persoana in cauza sa fie anuntata? Impreuna cu mama mea, am mostenit un pachet de actiuni si observ ca numarul precizat in certificatul de mostenitor e diferit fata de nr actiunilor trecute in extrasul de cont primit de la Depozitarul Central. De asemenea, mai am o copie a portofoliului de client detinut de tatal meu, inainte de eliberarea certificatului de mostenitor, valorile fiind diferite de cele date de ultimul extras de cont de la Depozitarul Central. Cum pot afla ce s-a intamplat cu actiunile lipsa? Va multumesc!
   18-07-2015     Irina

Pentru clarificarea situatiei trebuie sa luati legatura cu: 1. interemdiarul la care dansul a avut cont de investitii pentru a solicita un "extras de cont" - acest document va arata toate operatiunile cu actiunile respective (vanzari, cumparari, transferuri de actiuni) si 2. cu Depozitarul Central pentru a solicita un "Istoric de cont" - acesta va arata la ce intermediar(i) s-au transferat actiunile si cate actiuni s-au transferat.

Am achzitionat actiuni la Electrica in 2014 prin intermediul BRD, am primit pe mail un document in formar PDF prin care mi se confirma achizitia actiunilor;1- Ar trbui sa primesc si alta dovada ca detin actiuni?...2- Recent am citit ca vor fi acordate dividente, cum voi putea intra in posesia lor(respectiv in ce locatie sa merg sau cui sa ma adresez)? multumesc anticipat
   10-07-2015     Daniel

Documentul pe care l-ati primit este suficient ca dovada a cumpararii actiunilor. Daca doriti, puteti obtine inca un document suplimentar numit extras de cont - acesta se obtine de la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), dar nu este obligatoriu sa il solicitati. Pentru dividende luati legatura direct cu Electrica la departamentul actionariat sau mergeti pe siteul www.bvb.ro, introduceti simbolul EL in casuta din dreapta-sus, selectati optiunea Stiri si cititi comunicatul cu privire la plata dividendelor.

Buna ziua! Daca sunt persoana fizica si vand actiuni cotate la BVB, prin intermediul unei societati de brokeraj autorizate de ASF, cine declara, retine si vireaza impozitul pe castigul inregistrat din vanzarea respectiva? Se retine la sursa de catre societatea de brokeraj? Trebuie declarat si platit de mine? si daca da, ce declaratie trebuie depusa? Care este articolul din codul fiscal ce reglementeaza acest lucru? Va multumesc!
   28-06-2015     Stefan

Impozitul nu se retine la sursa, ci trebuie platit de Dumneavoastra. Pentru aceasta veti primi de la firma de brokeraj un raport anual numit Fisa de Portofoliu (acesta se trimite de obicei la inceputul anului, pentru anul precedent). Pe baza acestei fise veti completa si depune Declaratia 200. Luati legatura cu firma de brokeraj pentru informatii suplimentare, aceasta va va oferi toate explicatiile necesare.

buna ziua va rog sa-mi spuneti si mie ce pot face cu certificatul de actionar obtinut dupa revolutie de la automobile dacia in anul 1996 ,mentionez ca o perioada scurta am primit ceva bani si de cate ori ii contactez ,,respectiv,,Renault...nu ma lamuresc cu nimic .chiar nu mai am ce face cu acest certificat????multumesc f. frumos
   29-05-2015     adriana

Compania nu mai este listata la bursa, deci informatii puteti obtine numai de la ei. Incercati sa luati legatura direct cu Dacia Pitesti, la departamentul actionariat sau departamentul juridic, si intrebati daca ei sunt interesati sa va cumpere actiunile.

Am primit de la Azomures in anul 2012 la delistarea companiei contravaloarea actiunilor detinute ,ele au fost obtinute de catre mine prin programul de privatizare in masa.Intrebarea mea este daca trebuiau platite impozite pe valoarea actiunilor tinand cont ca eu nu am dorit sa le vand ci am fost obligat de catre hotararile care s-au luat de catre cei care reglementeaza piata actiunilor.
   24-05-2015     Blaj

Pentru aceasta intrebare luati legatura direct cu compania emitenta (Azomures) sau cu intermediarul care a realizat operatiunea de delistare.

buna ziua.In 1995 prin subscriere am devenit actionara la SC.TERAPIA.SA.in 1997 am vandut actiunile prin SC ROMFIN Slobozia,Ialomita .in august 1997 am primit banii pentru actiunile vandute prin mandat postal.din 1995 si pana in 2015 nu am primit dividende.in 2015 ANAF emite pe numele meu decizie de plata CASS pt. venituri din investitii,respectiv dividende:3 lei la SIF BANAT-CRISANA si 9lei la SIF MUNTENIA. pentru anul 2012.Cu respect,va rog,sa ma lamuriti cum este posibil acest lucru din moment ce am instrainat actiunile si am primit banii in august 1997? multumesc
   22-05-2015     stoica elena

Cel mai probabil detineti un numar redus de actiuni SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia rezultate tot din programul de privatizare in masa. Luati legatura cu Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) si solicitati un document numit Extras de Cont. Acesta va arata ce actiuni detineti la acest moment.

Va rog sa-mi explicati expresia : micii investitori sunt "masa de manevra" pentru investitorii majoritari. Va multumesc.
   22-05-2015     Vasilica Bostina

Va multumim pentru interesul acordat site-ului www.kmarket.ro, insa intrebarea Dumneavoastra nu se incadreaza in tematica rubricii noastre de consultanta sau abordeaza un domeniu despre care nu oferim raspunsuri prin aceasta rubrica. Pentru informatii suplimentare va invitam sa vizitati site-ul kmarket.

Buna ziua.Desi nu am incasat niciun leu dividende si nu sunt actionara la nicio societate, in baza de date a Administratiei financiare figurez cu dividende incasate in valoare de 2 lei pentru care trebuie sa platesc CAS-ul aferent de 468 lei. Rugamintea este sa ma indrumati unde pot sa ma adresez deoarece institutia in cauza raspunde ca nu e in masura sa acorde aceste informatii. Cu stima.
   08-05-2015     maria

Aveti probabil actiuni distribuite in cadrul Programului de Privatizare in Masa, in perioada anilor 90. Pentru clarificarea situatiei mergeti la Depozitarul Central si solicitati un document numit extras de cont. Acesta arata ce actiuni detineti. Detalii de contact la www.depozitarulcentral.ro.

unde pot reclama o firma de brokeraj care nu vrea sa imi emita fisa de portofoliu pe anul 2014 . va multumesc.
   24-04-2015     man titus

Luati legatura cu departamentul de control intern al firmei respective si depuneti o reclamatie, iar daca problema nu se rezolva, luati legatura cu ASF (www.asfromania.ro).

Salutare. Caut carti si materiale didactice pentru elaborarea lucrarii de disertatie despre fondurile deschise de investitii. In afara de internet puteti sa-mi dati cateva exemple de carti unde pot gasi informatii utile? Multumesc
   19-04-2015     Mihai

Din pacate nu cunosc niciun titlu relevant aparut in Romania in ultima perioada. Sfatul meu ar fi sa cautati carti publicate in Statele Unite sau in alte tari cu piete financiare mai dezvoltate.

Buna ziua! Dupa Revolutie am cumparat actiuni la Terapia Cj. Cativa ani am ridicat dividendele si dupa care Rambaxy a cumparat Terapia ,am primit mai multe instiintari ca imi cumpara actiunile .Nu le -am vandut pentru ca nu mi- a convenit pretul pedeoparte ,si nici nu eram la Cj .in perioada aceea avand locurile de munca in Maramures .Am vrut sa le vand la piata Bursei de valori dar erau sistate .Intrebarea mea este: ce se intimpla cu actiunile mele ? Rambaxy nu a cumparat Terapia cu actiunile cu tot ? Mai primesc dividende retroactiv ? Mai ales ca Rambaxy are rezultate forte bune in afaceri .Cui sa ma adresez cu aceasta problema ? Multumesc .
   12-04-2015     Julia Feri

Ar trebui sa aveti in continuare actiuni la compania Terapia, insa aceste actiuni au fost retrase de la bursa de valori. Prin urmare va trebui sa luati legatura direct cu compania, la departamentul actionariat sau cel juridic, pentru a intreba daca actionarul majoritar doreste sa va cumpere actiunile (nu este obligat sa o faca) si daca s-au distribuit dividende in ultimii ani (distributia de dividende nu este obligatorie, chiar daca firma a avut profit). Daca s-au distribuit dividende in ultimii trei ani, atunci veti ava posibilitatea sa le incasati.

Buna ziua, As dori o informatie. Am niste actiuni la Delfincom care am inteles ca au fost retrase de pe piata in urma fuziuni cu o alta societate devenind Primcom. As dori sa stiu daca mai au vreo valoare actiunile mele. Multumesc
   12-04-2015     Lucian

Acum ar trebui sa aveti actiuni Primcom, tranzactionate la bursa pe piata Rasdaq. Cititi pagina de intrebari frecvente a rubricii de consultanta pentru informatii despre valoarea si vanzarea acestora.

Buna ziua! Emitentii de pe BVB sunt obligati sa isi publice rapoartele financiare anuale pe website-ul bursei pana la un anumit deadline impus? Daca da, care este el? Am observat ca majoritatea firmelor listate trec in calendarul financiar ultima parte a lunii aprilie pentru raportarea finala aferenta anului trecut, dar este aceasta data (sfarsitul lunii aprilie) una obligatorie? Sau este doar o cutuma, iar emitentii decid cand sa faca aceasta raportare publica? Aceeasi intrebare si pentru situatiile financiare anuale preliminare. Din calendar reiese 14, 15 februarie ca si data de prezentare a lor, Exista si un deadline impus? Ma intereseaza pentru ca as vrea sa fac un studiu care sa observe legatura dintre informatia contabila livrata investitorilor si modificarile pretului pe piata a actiunilor si as vrea sa identific momentul in care investitorii incep sa aibaacces la informatia contabila. Multumesc mult.
   03-04-2015     Sorina

Conform art. 227 din Legea 297/2004, rapoartele financiare (inclusiv cele anuale) trebuie publicate in termen de 5 zile de la data aprobarii in AGA. Aceasta prevedere trebuie corelata cu cea conform careia situatiile financiare anuale ale societatilor comerciale, aprobate de AGA, trebuie depuse la autoritatile relevante in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar (sfarsitul lunii mai).

Buna ziua, va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea problema: dupa mai bine de un an, in martie 2001, ( avusese loc transformarea fondului in fond inchis , sub numele de FOA ) am semnat un contract de cesiune ( in calitate de cesionar ) cu SC NATIONALA - COMPANIE DE ASIGURARI SI REASIGURARI ( in calitate de cedent ) in care se precizeaza: ..." SC Nationala cedeaza catre cesionar in contul capitalizarii ce i se cuvenea din depunerile la FMOA SAFI, un numar de 39 actiuni la SC LIBRA BANK, cu sediul...., inmatriculata la RC sub nr..., impreuna cu toate drepturile aferente acestor actiuni" Intrebare: ce inseamna asta? ca nu mai detin titluri XFOA , dar am actiuni la LIBRA Internet Bank? va rog mult incercati sa ma lamuriti. cu consideratie, Mihai
   03-04-2015     mihai 0744343504

Din pacate nu va putem ajuta noi cu aceasta informatie. Luati legatura cu Libra Bank sau cu Fondul Oamenilor de Afaceri (www.foa.ro).

buna ziua!!! va rog sa-mi raspundeti:actiunile la FP se pot cesiona prin act notarial???
   20-03-2015     

Intrucat actiunile FP sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, acestea pot fi transferate doar prin tranzactii realizate la bursa.

pentru valoarea rezultata din rascumpararea unor actiuni la fondul de investitii se plateste CASS?
   20-03-2015     pacioglu alexandrina

Din pacate nu oferim consultanta pe teme legate de fiscalitate, taxe si impozite in cadrul acestei sectiuni. Imi pare rau.

Ce sanctiune se poate aplica Consiliului de Administratie al unei societati deschise care nu solicita la oficiului registrului comertului efectuarea raportului de evaluare a pretului actiunilor ca urmare a primirii cererii de retragere din societate a unui actionar in baza Legii 151/2014?
   20-03-2015     Dana

Pentru acest subiect luati legatura cu un jurist sau un avocat.

Care este motivul pentru care BVB nu tranzactioneaza produse derivate (futures si optiuni)? La Sibex (cel putin in trecut) aceste instrumente financiare era foarte „cautate”.
   06-03-2015     Florian

BVB a operat o piata de instrumente financiare derivate (futures) in trecut, dar aceasta a fost suspendata datorita activitatii foarte reduse. Proiectul ar putea fi reluat la un moment dat in viitor.

Cum pot gasi pretul de emisiune al Alro Slatina in urma fuziunii din 2006 cu o alta firma???
   06-03-2015     Anca

Mergeti pe siteul bvb.ro, introduceti numele companiei in caseta din dreapta-sus, iar in fisa companiei selectati butonul "Stiri"; cautati informatia care va intereseaza in istoricul stirilor.

Buna ziua. Sunt cetatean strain si anul trecut am inregistrat o pierdere la BVB. Rezidenta fiscala este in strainatate. Ca cetatean strain am anumite obligatii fiscale fata de Romania, trebuie sa declar ceva?
   01-03-2015     

Din pacate nu oferim consultanta fiscala in cadrul acestei sectiuni. Va recomand sa luati legatura cu intermediarul cu care ati derualt tranzactiile pentru informatii pe aceasta tema.

"BVB a lansat oficial AeRO!" Desi am cautat insistent sa ma lamuresc pe site-ul BVB, denumirea "AeRO" nu apare nicaieri in raportarile privind sistemul de platforme si piete operate de BVB. Ca sa ma fac inteles, ilustrez cu cele doua simboluri nou tranzactionate, respectiv SDAY si CRPC, simboluri care sunt asociate, cu surle si trambite, noului cuvant "AeRO". Atat simbolul SDAY cat si CRPC se tranzactioneaza pe piata XRS1, iar piata XRS1 este parte a platformei ATS. Deci, nicaieri vreo entitate numita "AeRO"! Mai mult, am cautat denumirea "AeRO", si tot fara sa o gasesc, peste tot in centralizatorul programului de tranzactionare operat de BVB. In conditiile astea, este justificata intrebarea privind rostul pe care-l are (daca il are) acest nou cuvant "AeRO", pe care trebuie sa-l mai si scriem prevenitor-masonic, cu numai trei majuscule, din patru litere: AeRO. Pe scurt: exista in sistemul BVB vreo componenta numita "AeRO", sau noul cuvant "AeRO" nu este decat un simplu zurglau, pe care BVB ne invita sa-l bolborosim cat mai pretios cu putinta? Va multumesc!
   28-02-2015     M

Faceti o confuzie intre structura BVB din punct de vedere al pietelor de listare a instrumentelor tranzactionate si structura BVB din punct de vedere tehnic, al pietelor de tranzactionare.

Astfel, din punct de vedere al investitorilor si emitentilor cea mai importanta este structura pietelor pe care pot fi listate instrumentele financiare. Din acest punct de vedere, BVB opereaza numai trei piete: o piata reglementata, un sistem alternativ de tranzactionare si piata Rasdaq in curs de desfiintare. Piata AeRO este de fapt acest sistem alternativ de tranzactionare al BVB, care a trecut printr-un proces de rebranding si relansare targetand IMM si companii tip start-up. Deja procesul a avut succes prin cele doua listari anuntate recent (fata de stadiul de relativa anonimitate al sistemului alternativ de tranzactionare operat de BVB in trecut).

In ceea ce priveste structura pietelor de tranzactionare din punct de vedere tehnic, aceasta include un numar foarte mare de "piete" (cateva zeci); aceasta structura este importanta in principal in derularea activitatilor de tranzactionare de catre intermediari, si mai putin importante pentru investitori. Spre exemplu, actiunile listate pe piata reglementata se tranzactioneaza pe piete precum REGS, DEALS, POF, etc; obligatiunile se tranzactioneaza pe alte piete: ORDB, DLST, etc; si asa mai departe. In aceasta structuctura nu exista nicio piata numita efectiv "Piata regementata". In mod similar, actiunile listate pe AeRO se tranzactioneaza pe XRS1, XDS1, XRSA, XRSI, etc; la fel ca la piata reglementata, nici in aceasta structura nu exista nicio piata numita efectiv "AeRO", asa cum va asteptati Dumneavoastra.

in urma unei operatii de relocare a domiciliului am pierdut dovada detinerii (documentele care atestau acest fapt) unor actiuni la o societate comerciala. care este procedura de a obtine alte asemena dovezi in baza carora sa incasez dividentele si sa pot chiar sa-mi vand actiunile,
   21-02-2015     nicolae

Daca este vorba de actiuni listate la bursa, atunci aveti doua variante: daca actiunile sunt pastrate intr-un cont la un broker, solicitati un extras de cont de la brokerul respectiv. Daca actiunile nu sunt pastrate la un broker (adica se afla la Depozitarul Central), atunci solicitati un extras de cont de la Depozitarul Central (detalii contact pe www.depozitarulcenteral.ro).