Intrebari selectate - ultimul an
Buna ziua, Am actiuni la diverse firme listate pe Bursa, iar portofoliul meu este administrat de o societate in domeniu. Totusi as vrea sa stiu daca administratorul portofoliului meu isi face bine treaba avand in vedere faptul ca eu nu ma pricep deloc. Din rapoartele primite tot vinde si cumpara , insa stam tot pe minus.
   01-08-2015     

Investitiile la bursa implica si riscuri, inclusiv riscul unor scaderi pe o anumita perioada. Performantele trebuie evaluate pe termen mai lung, de cel putin un an. Ati putea sa comparati performanta portofoliului Dumneavoastra cu un indice bursier de referinta, spre exemplu indicele BET. Indicii bursieri exprima evolutia medie a bursei de valori. Pentru primele 7 luni ale anului in curs, indicele BET a avut o performanta de +7,3%. Atentie, aceasta comparatie este relevanta daca o faceti pe perioada de existenta a acestui cont administrat. Puteti urmari performanta indicelui BET pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Instrumente Financiare / Indici / Profile indici / Grafic.

Buna ziua. Cumpar n actiuni ale unui emitent,apoi le vand si apoi le cumpar din nou,toate in aceeasi zi. Cate tranzactii intraday am facut-2 sau 3 .Multumesc mult anticipat.
   01-08-2015     radu dumitrescu

In general, tranzactiile intraday sunt tranzactiile realizate pe parcursul unei singure zile. In particular, unele firme de brokeraj din Romania ofera facilitati pentru actiunile cumparate si vandute in cadrul aceleiasi zile; daca va referiti la aceasta situatie, atunci in exemplul Dumneavoastra este vorba de o singura "tranzactie intraday".

Bună seara TEu sunt studentă în Bucureşti, atăl meu a decedat, iar în urma succesiunii am moştenit acţiunile lui la SIF Transilvania. Ce acte şi formalităţi trebuie să fac pt. a trece pe numele meu acţiunile şi apoi vinderea lor. Se pot vinde fără a le mai trece pe numele meu? Ce taxe trebuie să plătesc? A De asemenea, cu ce documente trebuie să mă prezint la Dvs? Vă mulţumesc A.Puşcaşu
   25-07-2015     Puscasu Alexandra Ioana

Dupa efectuarea succesiunii va trebui sa mergeti la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) pentru a schimba proprietarul actiunilor - acolo se realizeaza cesiunea actiunilor in baza certificatului de mostenitor. Ulterior, actiunile se pot vinde printr-un broker. Actiunile nu se pot vinde fara schimbarea titularului.

Buna ziua. Conform art art.3 alin.1 din Legea 151/2014 actionarii au despus cerere de retragere din soietate. cum trebuie sa procedeze societatea daca nu dispune de lichiditati pentru despagubirea actionarilor? (conform raportului exista doar bunuri materiale). Multumesc. Ana
   24-07-2015     Ana

Pentru asemenea probleme va recomandam sa luati legatura cu un jurist, intrebarea depaseste cadrul acestei rubrici.

Am aflat ca sa dat gratis o actiune la actiune ,pentru dezbaterea mostenirii a unor actiuni am primit de la depozitarul central adeverinta cu actiunile vechi fara acele grati s ,trebuie sa solicitam alta adeverinta ?
   19-07-2015     mihai corduneanu

Nu este foarte clara intrebarea. Daca majorarea de capital s-a incheiat deja si actiunile gratuite au fost deja inregistrate, atunci un nou extras de cont la Depozitarul Central va arata noul numar de actiuni. Daca actiunile gratuite nu s-au inregistrat inca, puteti lua legatura cu firma emitenta a actiunilor (la departamentul actionariat) pentru a afla termenul de inregistrare a actiunilor noi.

Buna seara, As vrea sa va intreb daca e posibil ca actiunile aflate in portofoliul cuiva pot disparea fara ca persoana in cauza sa fie anuntata? Impreuna cu mama mea, am mostenit un pachet de actiuni si observ ca numarul precizat in certificatul de mostenitor e diferit fata de nr actiunilor trecute in extrasul de cont primit de la Depozitarul Central. De asemenea, mai am o copie a portofoliului de client detinut de tatal meu, inainte de eliberarea certificatului de mostenitor, valorile fiind diferite de cele date de ultimul extras de cont de la Depozitarul Central. Cum pot afla ce s-a intamplat cu actiunile lipsa? Va multumesc!
   18-07-2015     Irina

Pentru clarificarea situatiei trebuie sa luati legatura cu: 1. interemdiarul la care dansul a avut cont de investitii pentru a solicita un "extras de cont" - acest document va arata toate operatiunile cu actiunile respective (vanzari, cumparari, transferuri de actiuni) si 2. cu Depozitarul Central pentru a solicita un "Istoric de cont" - acesta va arata la ce intermediar(i) s-au transferat actiunile si cate actiuni s-au transferat.

Am achzitionat actiuni la Electrica in 2014 prin intermediul BRD, am primit pe mail un document in formar PDF prin care mi se confirma achizitia actiunilor;1- Ar trbui sa primesc si alta dovada ca detin actiuni?...2- Recent am citit ca vor fi acordate dividente, cum voi putea intra in posesia lor(respectiv in ce locatie sa merg sau cui sa ma adresez)? multumesc anticipat
   10-07-2015     Daniel

Documentul pe care l-ati primit este suficient ca dovada a cumpararii actiunilor. Daca doriti, puteti obtine inca un document suplimentar numit extras de cont - acesta se obtine de la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), dar nu este obligatoriu sa il solicitati. Pentru dividende luati legatura direct cu Electrica la departamentul actionariat sau mergeti pe siteul www.bvb.ro, introduceti simbolul EL in casuta din dreapta-sus, selectati optiunea Stiri si cititi comunicatul cu privire la plata dividendelor.

Buna ziua! Daca sunt persoana fizica si vand actiuni cotate la BVB, prin intermediul unei societati de brokeraj autorizate de ASF, cine declara, retine si vireaza impozitul pe castigul inregistrat din vanzarea respectiva? Se retine la sursa de catre societatea de brokeraj? Trebuie declarat si platit de mine? si daca da, ce declaratie trebuie depusa? Care este articolul din codul fiscal ce reglementeaza acest lucru? Va multumesc!
   28-06-2015     Stefan

Impozitul nu se retine la sursa, ci trebuie platit de Dumneavoastra. Pentru aceasta veti primi de la firma de brokeraj un raport anual numit Fisa de Portofoliu (acesta se trimite de obicei la inceputul anului, pentru anul precedent). Pe baza acestei fise veti completa si depune Declaratia 200. Luati legatura cu firma de brokeraj pentru informatii suplimentare, aceasta va va oferi toate explicatiile necesare.

buna ziua va rog sa-mi spuneti si mie ce pot face cu certificatul de actionar obtinut dupa revolutie de la automobile dacia in anul 1996 ,mentionez ca o perioada scurta am primit ceva bani si de cate ori ii contactez ,,respectiv,,Renault...nu ma lamuresc cu nimic .chiar nu mai am ce face cu acest certificat????multumesc f. frumos
   29-05-2015     adriana

Compania nu mai este listata la bursa, deci informatii puteti obtine numai de la ei. Incercati sa luati legatura direct cu Dacia Pitesti, la departamentul actionariat sau departamentul juridic, si intrebati daca ei sunt interesati sa va cumpere actiunile.

Am primit de la Azomures in anul 2012 la delistarea companiei contravaloarea actiunilor detinute ,ele au fost obtinute de catre mine prin programul de privatizare in masa.Intrebarea mea este daca trebuiau platite impozite pe valoarea actiunilor tinand cont ca eu nu am dorit sa le vand ci am fost obligat de catre hotararile care s-au luat de catre cei care reglementeaza piata actiunilor.
   24-05-2015     Blaj

Pentru aceasta intrebare luati legatura direct cu compania emitenta (Azomures) sau cu intermediarul care a realizat operatiunea de delistare.

buna ziua.In 1995 prin subscriere am devenit actionara la SC.TERAPIA.SA.in 1997 am vandut actiunile prin SC ROMFIN Slobozia,Ialomita .in august 1997 am primit banii pentru actiunile vandute prin mandat postal.din 1995 si pana in 2015 nu am primit dividende.in 2015 ANAF emite pe numele meu decizie de plata CASS pt. venituri din investitii,respectiv dividende:3 lei la SIF BANAT-CRISANA si 9lei la SIF MUNTENIA. pentru anul 2012.Cu respect,va rog,sa ma lamuriti cum este posibil acest lucru din moment ce am instrainat actiunile si am primit banii in august 1997? multumesc
   22-05-2015     stoica elena

Cel mai probabil detineti un numar redus de actiuni SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia rezultate tot din programul de privatizare in masa. Luati legatura cu Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) si solicitati un document numit Extras de Cont. Acesta va arata ce actiuni detineti la acest moment.

Va rog sa-mi explicati expresia : micii investitori sunt "masa de manevra" pentru investitorii majoritari. Va multumesc.
   22-05-2015     Vasilica Bostina

Va multumim pentru interesul acordat site-ului www.kmarket.ro, insa intrebarea Dumneavoastra nu se incadreaza in tematica rubricii noastre de consultanta sau abordeaza un domeniu despre care nu oferim raspunsuri prin aceasta rubrica. Pentru informatii suplimentare va invitam sa vizitati site-ul kmarket.

Buna ziua.Desi nu am incasat niciun leu dividende si nu sunt actionara la nicio societate, in baza de date a Administratiei financiare figurez cu dividende incasate in valoare de 2 lei pentru care trebuie sa platesc CAS-ul aferent de 468 lei. Rugamintea este sa ma indrumati unde pot sa ma adresez deoarece institutia in cauza raspunde ca nu e in masura sa acorde aceste informatii. Cu stima.
   08-05-2015     maria

Aveti probabil actiuni distribuite in cadrul Programului de Privatizare in Masa, in perioada anilor 90. Pentru clarificarea situatiei mergeti la Depozitarul Central si solicitati un document numit extras de cont. Acesta arata ce actiuni detineti. Detalii de contact la www.depozitarulcentral.ro.

unde pot reclama o firma de brokeraj care nu vrea sa imi emita fisa de portofoliu pe anul 2014 . va multumesc.
   24-04-2015     man titus

Luati legatura cu departamentul de control intern al firmei respective si depuneti o reclamatie, iar daca problema nu se rezolva, luati legatura cu ASF (www.asfromania.ro).

Salutare. Caut carti si materiale didactice pentru elaborarea lucrarii de disertatie despre fondurile deschise de investitii. In afara de internet puteti sa-mi dati cateva exemple de carti unde pot gasi informatii utile? Multumesc
   19-04-2015     Mihai

Din pacate nu cunosc niciun titlu relevant aparut in Romania in ultima perioada. Sfatul meu ar fi sa cautati carti publicate in Statele Unite sau in alte tari cu piete financiare mai dezvoltate.

Buna ziua! Dupa Revolutie am cumparat actiuni la Terapia Cj. Cativa ani am ridicat dividendele si dupa care Rambaxy a cumparat Terapia ,am primit mai multe instiintari ca imi cumpara actiunile .Nu le -am vandut pentru ca nu mi- a convenit pretul pedeoparte ,si nici nu eram la Cj .in perioada aceea avand locurile de munca in Maramures .Am vrut sa le vand la piata Bursei de valori dar erau sistate .Intrebarea mea este: ce se intimpla cu actiunile mele ? Rambaxy nu a cumparat Terapia cu actiunile cu tot ? Mai primesc dividende retroactiv ? Mai ales ca Rambaxy are rezultate forte bune in afaceri .Cui sa ma adresez cu aceasta problema ? Multumesc .
   12-04-2015     Julia Feri

Ar trebui sa aveti in continuare actiuni la compania Terapia, insa aceste actiuni au fost retrase de la bursa de valori. Prin urmare va trebui sa luati legatura direct cu compania, la departamentul actionariat sau cel juridic, pentru a intreba daca actionarul majoritar doreste sa va cumpere actiunile (nu este obligat sa o faca) si daca s-au distribuit dividende in ultimii ani (distributia de dividende nu este obligatorie, chiar daca firma a avut profit). Daca s-au distribuit dividende in ultimii trei ani, atunci veti ava posibilitatea sa le incasati.

Buna ziua, As dori o informatie. Am niste actiuni la Delfincom care am inteles ca au fost retrase de pe piata in urma fuziuni cu o alta societate devenind Primcom. As dori sa stiu daca mai au vreo valoare actiunile mele. Multumesc
   12-04-2015     Lucian

Acum ar trebui sa aveti actiuni Primcom, tranzactionate la bursa pe piata Rasdaq. Cititi pagina de intrebari frecvente a rubricii de consultanta pentru informatii despre valoarea si vanzarea acestora.

Buna ziua! Emitentii de pe BVB sunt obligati sa isi publice rapoartele financiare anuale pe website-ul bursei pana la un anumit deadline impus? Daca da, care este el? Am observat ca majoritatea firmelor listate trec in calendarul financiar ultima parte a lunii aprilie pentru raportarea finala aferenta anului trecut, dar este aceasta data (sfarsitul lunii aprilie) una obligatorie? Sau este doar o cutuma, iar emitentii decid cand sa faca aceasta raportare publica? Aceeasi intrebare si pentru situatiile financiare anuale preliminare. Din calendar reiese 14, 15 februarie ca si data de prezentare a lor, Exista si un deadline impus? Ma intereseaza pentru ca as vrea sa fac un studiu care sa observe legatura dintre informatia contabila livrata investitorilor si modificarile pretului pe piata a actiunilor si as vrea sa identific momentul in care investitorii incep sa aibaacces la informatia contabila. Multumesc mult.
   03-04-2015     Sorina

Conform art. 227 din Legea 297/2004, rapoartele financiare (inclusiv cele anuale) trebuie publicate in termen de 5 zile de la data aprobarii in AGA. Aceasta prevedere trebuie corelata cu cea conform careia situatiile financiare anuale ale societatilor comerciale, aprobate de AGA, trebuie depuse la autoritatile relevante in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar (sfarsitul lunii mai).

Buna ziua, va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea problema: dupa mai bine de un an, in martie 2001, ( avusese loc transformarea fondului in fond inchis , sub numele de FOA ) am semnat un contract de cesiune ( in calitate de cesionar ) cu SC NATIONALA - COMPANIE DE ASIGURARI SI REASIGURARI ( in calitate de cedent ) in care se precizeaza: ..." SC Nationala cedeaza catre cesionar in contul capitalizarii ce i se cuvenea din depunerile la FMOA SAFI, un numar de 39 actiuni la SC LIBRA BANK, cu sediul...., inmatriculata la RC sub nr..., impreuna cu toate drepturile aferente acestor actiuni" Intrebare: ce inseamna asta? ca nu mai detin titluri XFOA , dar am actiuni la LIBRA Internet Bank? va rog mult incercati sa ma lamuriti. cu consideratie, Mihai
   03-04-2015     mihai 0744343504

Din pacate nu va putem ajuta noi cu aceasta informatie. Luati legatura cu Libra Bank sau cu Fondul Oamenilor de Afaceri (www.foa.ro).

buna ziua!!! va rog sa-mi raspundeti:actiunile la FP se pot cesiona prin act notarial???
   20-03-2015     

Intrucat actiunile FP sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, acestea pot fi transferate doar prin tranzactii realizate la bursa.

pentru valoarea rezultata din rascumpararea unor actiuni la fondul de investitii se plateste CASS?
   20-03-2015     pacioglu alexandrina

Din pacate nu oferim consultanta pe teme legate de fiscalitate, taxe si impozite in cadrul acestei sectiuni. Imi pare rau.

Ce sanctiune se poate aplica Consiliului de Administratie al unei societati deschise care nu solicita la oficiului registrului comertului efectuarea raportului de evaluare a pretului actiunilor ca urmare a primirii cererii de retragere din societate a unui actionar in baza Legii 151/2014?
   20-03-2015     Dana

Pentru acest subiect luati legatura cu un jurist sau un avocat.

Care este motivul pentru care BVB nu tranzactioneaza produse derivate (futures si optiuni)? La Sibex (cel putin in trecut) aceste instrumente financiare era foarte „cautate”.
   06-03-2015     Florian

BVB a operat o piata de instrumente financiare derivate (futures) in trecut, dar aceasta a fost suspendata datorita activitatii foarte reduse. Proiectul ar putea fi reluat la un moment dat in viitor.

Cum pot gasi pretul de emisiune al Alro Slatina in urma fuziunii din 2006 cu o alta firma???
   06-03-2015     Anca

Mergeti pe siteul bvb.ro, introduceti numele companiei in caseta din dreapta-sus, iar in fisa companiei selectati butonul "Stiri"; cautati informatia care va intereseaza in istoricul stirilor.

Buna ziua. Sunt cetatean strain si anul trecut am inregistrat o pierdere la BVB. Rezidenta fiscala este in strainatate. Ca cetatean strain am anumite obligatii fiscale fata de Romania, trebuie sa declar ceva?
   01-03-2015     

Din pacate nu oferim consultanta fiscala in cadrul acestei sectiuni. Va recomand sa luati legatura cu intermediarul cu care ati derualt tranzactiile pentru informatii pe aceasta tema.

"BVB a lansat oficial AeRO!" Desi am cautat insistent sa ma lamuresc pe site-ul BVB, denumirea "AeRO" nu apare nicaieri in raportarile privind sistemul de platforme si piete operate de BVB. Ca sa ma fac inteles, ilustrez cu cele doua simboluri nou tranzactionate, respectiv SDAY si CRPC, simboluri care sunt asociate, cu surle si trambite, noului cuvant "AeRO". Atat simbolul SDAY cat si CRPC se tranzactioneaza pe piata XRS1, iar piata XRS1 este parte a platformei ATS. Deci, nicaieri vreo entitate numita "AeRO"! Mai mult, am cautat denumirea "AeRO", si tot fara sa o gasesc, peste tot in centralizatorul programului de tranzactionare operat de BVB. In conditiile astea, este justificata intrebarea privind rostul pe care-l are (daca il are) acest nou cuvant "AeRO", pe care trebuie sa-l mai si scriem prevenitor-masonic, cu numai trei majuscule, din patru litere: AeRO. Pe scurt: exista in sistemul BVB vreo componenta numita "AeRO", sau noul cuvant "AeRO" nu este decat un simplu zurglau, pe care BVB ne invita sa-l bolborosim cat mai pretios cu putinta? Va multumesc!
   28-02-2015     M

Faceti o confuzie intre structura BVB din punct de vedere al pietelor de listare a instrumentelor tranzactionate si structura BVB din punct de vedere tehnic, al pietelor de tranzactionare.

Astfel, din punct de vedere al investitorilor si emitentilor cea mai importanta este structura pietelor pe care pot fi listate instrumentele financiare. Din acest punct de vedere, BVB opereaza numai trei piete: o piata reglementata, un sistem alternativ de tranzactionare si piata Rasdaq in curs de desfiintare. Piata AeRO este de fapt acest sistem alternativ de tranzactionare al BVB, care a trecut printr-un proces de rebranding si relansare targetand IMM si companii tip start-up. Deja procesul a avut succes prin cele doua listari anuntate recent (fata de stadiul de relativa anonimitate al sistemului alternativ de tranzactionare operat de BVB in trecut).

In ceea ce priveste structura pietelor de tranzactionare din punct de vedere tehnic, aceasta include un numar foarte mare de "piete" (cateva zeci); aceasta structura este importanta in principal in derularea activitatilor de tranzactionare de catre intermediari, si mai putin importante pentru investitori. Spre exemplu, actiunile listate pe piata reglementata se tranzactioneaza pe piete precum REGS, DEALS, POF, etc; obligatiunile se tranzactioneaza pe alte piete: ORDB, DLST, etc; si asa mai departe. In aceasta structuctura nu exista nicio piata numita efectiv "Piata regementata". In mod similar, actiunile listate pe AeRO se tranzactioneaza pe XRS1, XDS1, XRSA, XRSI, etc; la fel ca la piata reglementata, nici in aceasta structura nu exista nicio piata numita efectiv "AeRO", asa cum va asteptati Dumneavoastra.

in urma unei operatii de relocare a domiciliului am pierdut dovada detinerii (documentele care atestau acest fapt) unor actiuni la o societate comerciala. care este procedura de a obtine alte asemena dovezi in baza carora sa incasez dividentele si sa pot chiar sa-mi vand actiunile,
   21-02-2015     nicolae

Daca este vorba de actiuni listate la bursa, atunci aveti doua variante: daca actiunile sunt pastrate intr-un cont la un broker, solicitati un extras de cont de la brokerul respectiv. Daca actiunile nu sunt pastrate la un broker (adica se afla la Depozitarul Central), atunci solicitati un extras de cont de la Depozitarul Central (detalii contact pe www.depozitarulcenteral.ro).

Buna ziua, Va rog sa imi precizati data de la care se socotesc cele 90 de zile in care un actionar se poate retrage conform legii 151/2014: este data comunicarii hotararii AG catre BVB, cea a publicarii acesteia in Monitorul Oficial sau data de inregistrare? Cu multumiri anticipate, M. Murgu
   07-02-2015     M. Murgu

Conform art. 3 alin (2) din lege, este vorba de 90 de zile de la publicarea hotararii generale a actionarilor. Textul de lege este disponibil aici.

In urma cu 4 ani, stiind ca voi lipsi mult timp din Romania, mi-am transferat portofoliul de actiuni la Depozitarul Central (am avut grija sa cer extrasul de portofoliu). Acum, odata revenit in tara, va trebui sa caut un alt SSIF, intrucat cel cu care am lucrat anterior nu mai exista. Intrebare: ce trebuie sa fac pentru ca actiunile re-transferate in Sectiunea a 2-a sa figureze cu pretul de achizitie corect, si nu cu pretul de "zero lei"? Trebuie sa cer, de la Depozitarul Central, un al doilea extras de portofoliu, aferent intervalului de 4 ani cat a stat portofoliul la Depozitarul Central? Cum trebuie sa procedez acum? Multumesc!
   24-01-2015     M.F.

Pretul de achizitie se gaseste in extrasul de portofoliu primit de la intermediarul de la care ati transferat actiunile la DC. Acest pret va fi folosit de noul intermediar ca pret de achizitie.

Referitor la documentul - "Randamentele totale ale actiunilor si fondurilor listate pe pietele reglementate din Romania (1995-2013)" disponibil pe site-ul kmarket.ro la adresa http://www.kmarket.ro/documentare/analiza/IstoricRandamenteAnuale.pdf Potrivit acestui document numarul de societati listate pe piata reglementata in anii 2004-2013 este urmatorul (inclusiv cele noi listate si cele delistate in cursul fiecarui an): 2004 -62 societati; 2005 - 64 societati; 2006- 66 societati; 2007 - 61 societati; 2008 - 70 societati; 2009- 73 societati; 2010 - 80 societati; 2011- 86 societati; 2012 - 88 societati; 2013 - 89 societati. Potrivit vechiului site al BVB la adresa http://www2.bvb.ro/TradingAndStatistics/GeneralStatistics.aspx sunt publicate atat numarul de societati la sfarsitul anului cat si numarul de societati listate in fiecare an si cele delistate in fiecare an. In conformitate cu datele publicate de BVB, numarul total de societati listate intr-un an (inclusiv cele noi listate si cele delistate) ar trebui sa fie egal cu numarul de societati listate la sfarsitul anului anterior + numarul de societati delistate in anul curent + numarul de societati nou listate in anul curent. Daca acest algoritm este corect atunci pe baza datelor publicate de BVB ar trebui sa fie: 2004 - 70 societati; 2005 - 66 societati; 2006 - 74 societati; 2007 - 63 societati; 2008 -70 societati; 2009 - 73 societati; 2010 - 74 societati; 2011 - 81 societati; 2012 - 83 societati; 2013 - 83 societati. Va frumos rog sa imi explicati daca algoritmul referitor la numarul de societati listate in conformitate cu datele BVB este corect iar in caz afirmativ, de unde rezulta discordanta intre datele de pe BVB si cele din documentul mentionat in primul paragraf , publicat pe site-ul kmarket.ro.(exceptand anii 2010 si 2011 cand numarul de societati corespunde pe baza celor doua surse de informatii). Va multumesc!
   18-01-2015     

Nu stiu exact de ce apar aceste diferente, noi tinem o evidenta paralela a numarului de emitenti tranzactionati in fiecare an. Cateva explicatii posibile: 1. algoritmul prezentat pentru datele de pe bvb.ro nu este corect; cu acest algoritm, emitentii delistati pe parcursul anului T se numara de doua ori (o data in cadrul numarului de societati total tranzactionat in anul T-1 si o data in cadrul numarului de societati delistate in cadrul anului T). 2. Este posibil ca BVB sa nu includa toti emitentii de pe piata reglementata in statisticile respective, ca de exemplu: fondurile listate (care cel mai probabil se regasesc in sectiunea "Unitati de fond", nu in sectiunea actiuni), actiunile NEPI (care sunt listate la sectiunea "Alte instrumente financiare internationale"). Nu avem informatii despre ce emitenti sunt luati in calcul in statisticile respective. 3. Statisticile de pe bvb.ro nu includ si singurul emitent listat pe piata reglementata a Sibex (adica actiunile proprii ale Sibex), pe care noi le luam in calcul.

Buna seara,am investit in fondurile Simfonia si Concerto la BRD si as vrea sa le vand sau ceva de genul, nu stiu daca nu cumva rascumpar este termenul. Oricum vreau sa le transform in lei pentru ca inca nu vad beneficiul lor, practic nu stiu daca la acest moment am plus sau minus, fata de momentul achizitiei. Poate daca ar avea cine sa ne sfatuiasca de la banca ar fi ceva, dar e greu. Multumesc
   17-01-2015     IOANA BRANDUSA

Pentru toate aceste informatii luati legatura cu firma de administrare a fondurilor respective, numita BRD Asset Management. Pagina lor este disponibila aici.

1. Buna ziua, as dori sa imi spuneti unde as putea gasi o lista cu numele si/sau simbolul bursier al tuturor societatilor listate la Bursa de Valori Bucuresti pe piata reglementata (categoriile 1; 2; 3; internationala si alte instrumente financiare internationale) in fiecare an al perioadei 1994-2013. Aceasta lista cu numele si / sau simbolul bursier nu trebuie sa cuprinda pietele societatilor necotate (nelistate), respectiv pietele societatilor de pe Rasdaq si ATS. 2. Pe site-ul kmarket.ro la sectiunea Documentare si analiza - Analize ale pietei de capital, exista un material denumit "Istoric randamente anuale la Bursa (1995-2013)" care cuprinde o lista a societatilor listate pe piata reglementata. De asemenea exista mai multe materiale privind "Evolutia pietei de capital" in fiecare an din 1999 pana in 2013 toate aceste materiale fiind realizate de domnul Razvan Pasol. Intrebarea este daca aceste materiale includ toate societatile listate pe piata reglementata (categoriile 1; 2 ; 3 internationala si alte instrumente financiare international) inclusiv cele care au fost listate doar o parte a unui an fiind ulterior delistate, respectiv cele care au fost nou listate in fiecare an (fiind tranzactionate doar pentru o perioada a anului incepand cu data listarii) si daca aceasta lista de societati din cadrul materialelor enumerate include sau nu societati necotate si de pe piata Rasdaq? 3. In materialele enumerate la punctul 2, mai multe societati apar in listele de societati ale fiecarui an, dupa care in anii urmatori nu mai apar. In unele cazuri se mentioneaza in ultimul an in care apar, faptul ca au fost delistate dar in alte cazuri nu este precizeaza nimic. In cazurile in care nu se mai precizeaza nimic, in ultimul an in care apare o anumita societate, se poate intelege ca dupa acest an nu a mai fost tranzactionata pe una din categoriile 1; 2; 3 internationala si alte instrumente financiare international, nemaifiind tranzactionata pe piata reglementata? (nemaifiind listata si tranzactionata de loc pe BVB sau a devenit tranzactionata in categoria societatilor nelistate?) 4. In multe raportari mai vechi catre CNVM, ale unor societati necotate, aceste societati considerau ca sunt tranzactionate pe piata reglementata, de exemplu soceiateta Semanatoarea S.A. simbol SEM. In acest sens atasez link-ul urmator: http://www.bvb.ro/infocont/infocont06/SEM280606.jpg Intrebarea este daca societatile necotate si cele de pe piata Rasdaq sunt tranzactionate pe piete reglementate dar nu sunt listate, sau nu sunt tranzactionate pe piete reglementate? 5. Unde as putea gasi o lista cu toate tipurile de modificari ale capitalului social, ale societatilor din categoriile 1; 2 ;3 internationala si alte instrumente financiare internationale, pentru perioada 1994-2013 sau chiar si pentru o perioada mai scurta? Imi cer scuze asupra faptului ca prima intrebare a fost trimisa inca o data in cursul acestei zile din greseala. (intentia era sa transmit toate cele 5 intrebari in acelasi timp). Va multumesc!
   04-01-2015     Mircea

1. Am raspuns deja la aceasta intrebare. 2. Da, sunt incluse toate societatile de pe piata reglementata, inclusiv cele listate sau delistate pe parcursul anului. 3. Daca nu mai apar, inseamna ca au fost delistate. 4. BVB opereaza o singura piata reglementata de actiuni. Actiunile tranzactionate pe piata "necotate" nu sunt considerate listate la bursa, deci cu atat mai putin nu se tranzactioneaza o piata reglementata. 5. Aceste informatii sunt disponibile numai in fisa fiecarei companii de pe siteul www.bvb.ro, in sectiunea "Emitent", tabelul "Modificari capital social" a fiecarei fise.

1. Buna ziua, v-as ruga sa imi spuneti unde as putea gasi o lista cu numele si / sau simbolul societatilor listate pe piata reglemenatata (categoriile 1; 2; 3; internationala si alte instrumente financiare international) in fiecare an din perioada 1994-2013 tinand cont de faptul ca in fiecare an au fost delistate unele societati si au fost listate unele societati noi? Aceasta lista nu trebuie sa includa societatile necotate (nelistate), piata Rasdaq si piata ATS. 2.
   04-01-2015     Mircea

O asemenea lista se regaseste in materialul intitulat "Randamentele totale ale actiunilor si fondurilor listate pe pietele reglementate din Romania (1995-2013)", disponibil pe siteul kmarket.ro, aici. Pentru fiecare an veti gasi un tabel cu actiunile respective. Tabelul nu include piata ATS sau Rasdaq. De asemenea, veti gasi informatii mai detaliate in analiza anuala a pietei de capital pe care o publicam pe kmarket.ro in sectiunea "Documentare si analiza". Tranzactionarea la BVB a inceput in anul 1995, nu 1994.

Va rog sa ma iertati, nu am o intrebare, ci indraznesc o propunere, in interesul multor clienti de-ai Intercapital Invest, relativ la Legea nr.151/2014 privind desfiintarea platformei RASDAQ de pe piata BVB. Propunerea este ca, eventual in comunicarile e-mail pe care Intercapital Invest le trimite periodic clientilor sai, sa se atraga atentia asupra faptului ca au inceput sa se deruleze si chiar S-AU DERULAT DEJA unele adunari generale stipulate de Legea nr.151/2014, existand riscul real, ca, neinformandu-se din proprie initiativa, micii actionari sa ramana cu banii blocati in societati inchise fara stirea lor. Dau doar un singur exemplu, societatea COREMAR (simbol REMO) si reamintesc faptul ca piata RASDAQ a insemnat, pentru micii actionari, nenumarate necazuri si pierderi materiale, cauzate de lipsa de transparenta a platformei RASDAQ. In cazul de fata, o analiza cat de cat atenta a Legii nr.151/2014 si a normelor legale incidente in aplicarea ei, arata limpede ca acum este un context favorabil pentru majoritatea covarsitoare a actionarilor semnificativi de pe RASDAQ, de a se debarasa de actionarii minoritari inactivi, lasandu-i cu banii blocati definitiv intr-o societate inchisa fara stirea lor. Cea mai eficienta metoda este aceea ca, in Adunarea Generala, sa se decida a nu se intreprinde nimic pentru transferul societatii, nici pe platforma AeRO, si nici pe vreo alta platforma de tranzactionare. Acest tip de hotarari va genera adevarate "tunuri" ale actionarilor semnificativi, dar "tunuri" care sa insemne nenumarate pierderi materiale pentru micii actionari. Vor fi foarte multe asemenea evenimente. Va multumesc!
   13-12-2014     G.R.

Aceasta este o recomandare binevenita. Vom publica un anunt si in Puls Capital, si publicam recomandarea Dumneavoastra si in aceasta rubrica de consultanta pe kmarket.

Detin actiuni la o companie STRAINA (Austria), aflate in custodia lor pentru 2 ani. Acum, mi se cere un asa zis "personal custody account" pentru a-mi transfera actiunile, in caz contrar urmand sa le vanda si sa incasez contravaloarea lor. Nu doresc sa le vand - v-as ruga sa ma ajutati sa inteleg ce este acest "personal custody account" pentru actiuni si unde il pot deschide pentru a putea primi actiunile respective.
   21-11-2014     Adrian

Luati legatura cu una din bancile comerciale care ofera servicii de custodie pe piata de capital - BCR, BRD, etc.

Buna ziua,am in casa trei certificaate de actionar cumparate de parinti de la niste vecini,fara acte doveditoare certificatele sunt la General transport,si parinti mei au depus la ceeasi firma doar ca nu am mai gasit certificatele ce pot face,le pot recupera si valorifica? Cele cumparate?
   14-11-2014     prescornitoiu madalina

Tranzactiile cu certificate de actionar realizate in afara reglementarilor legale nu sunt valabile. Inregistrarea electronica din registrul actionarilor va prezenta drept actionari pe titularii de drept, nu pe cei care au cumparat certificatele in afara sistemului bursei.

Pentru certificatele parintilor consultati pagina de Intrebari Frecvente pentru procedura de vanzare a acestora.

Buna ziua! Nu mai exista posibilitatea vizualizarii / descarcarii istoricului tranzactiilor in format Excel pentru o actiune pe siteul dumneavoastra?
   07-11-2014     Apostol Luiza

Din pacate nu mai exista aceata posibilitate, aceasta fiind scoasa la cererea BVB. Ne pare rau.

Bună ziua, am gasit intr- un dosar vechi in casa mamei mele niste actiuni Comtim din 1996 As dori sa stiu daca se mai pot valorifica in vreun fel si unde as putea primi mai multe informatii despre acestea Multumesc
   26-10-2014     Adelina Laz?r

Pentru aceste informatii va invitam sa consultati pagina de intrebari frecvente.

Buna ziua. Am rugamintea sa imi spuneti, nu mai este disponibila optiunea de a consulta online, fara costuri, evolutia pretului actiunilor tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti? Am incercat varianta care o aminteati intr-o intrebare din trecut similara, dar vad ca nu mai e disponibila optiunea respectiva. In plus, daca se poate descarca evolutia pretului actiunilor listate, se poate cumva sa se descarce in format excel evolutia nu doar pe actiunile unei entitati, ci pe toate disponibile pe acest site? Am nevoie de aceste informatii pentru o cercetare stiintifica. Multumesc anticipat.
   25-10-2014     Vali

Din pacate aceasta optiune nu mai este disponibila, ne pare rau. Pentru informatiile necesare puteti lua legatura direct cu Bursa de Valori Bucuresti.

"Buna ziua. Ma numesc Geta. Am fost salariata ARTROM SA actualmente TMK Slatina. Am despus actiunea la aceasta societate iar in urma actiunii a fost emis cuponul nominativ de privatizare seria OT nr.2720118283383 emis de ANP.Am primit o singura data dividende (1996). De atunci, intrerupand serviciul din motive de sanatate, nu am mai primit nimic. Adresandu-ma la unitatea care ulterior s-a transformat in TMK , nu am primit niciun raspuns concret, mai mult persoana intrebata in aceasta chestiune, salariat la financiar, mi-a spus sa intreb la brokeri in oras , ceea ce m-a nedumirit si mai mult !!! Neavand cunostinte in domeniul acesta, rugamintea mea si intrebarea este: unde ma pot adresa concret pentru a-mi recupera dividendele pe toti acesti ani ? Acestea se mai gasesc undeva? Repet: nu am cunostinte in domeniul acesta, subsemnata fiind un fost lucrator in productie la ARTROM SA Slatina actualment TMK Va multumesc din suflet pentru raspuns. Cu multa stima! Geta , judetul Olt
   14-09-2014     

In mod normal, informatiile despre dividende se obtin de la departamentul actionariat, nu de la cel financiar. Insa Artrom nu a distribuit dividende in ultimii 15 ani, conform evidentelor noastre.

Sunt unic mostenitor ai familiei. Mama mea a detinut un Certificat de Actionar la SC AutomobileDacia. Notarul nu poate sa mentioneze in Certificatul de mostenitor aceste actiuni deoarece trebuie sa-i prezint un act din care sa reiasa valoara certificatului de 912 actiuni. De ani de zile caut lamuriri, dar nimni nu stie nimic despre Dacia. Va multumesc Oprea
   31-08-2014     oprea

Automobile Dacia nu mai este listata la bursa de valori de mai multi ani. Luati legatura cu departamentul actionariat al Dacia pentru eventuale lamuriri.

Buna ziua.Asi dori sa stiu daca se poate actiunile mamei mele sa le trec pe numele meu!multumesc
   16-08-2014     claudia

Depinde de situatia concreta. Pentru aceasta intrebare luati legatura cu Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro.

Acum 14 ani detineam un portofoliu de acciuni la o agentie GELSOR din Bacau am facut cateva tranzacctii la bursa prin intermediul unui broker dar am pñlecat in Spania si nu mai stiu cum sa ma informez de aceste acctiun. Ma puteti va rog ajuta?
   09-08-2014     Eduard Ghergheluca

In mod normal actiunile ar fi trebuit transferate la Depozitarul Central, ulterior desfiintarii firmei. Luati legatura cu Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) si solicitati un document numit Extras de Cont. Acesta va arata ce actiuni detineti in prezent.