Intrebari selectate - ultimul an
buna ziua!!! va rog sa-mi raspundeti:actiunile la FP se pot cesiona prin act notarial???
   20-03-2015     

Intrucat actiunile FP sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, acestea pot fi transferate doar prin tranzactii realizate la bursa.

pentru valoarea rezultata din rascumpararea unor actiuni la fondul de investitii se plateste CASS?
   20-03-2015     pacioglu alexandrina

Din pacate nu oferim consultanta pe teme legate de fiscalitate, taxe si impozite in cadrul acestei sectiuni. Imi pare rau.

Ce sanctiune se poate aplica Consiliului de Administratie al unei societati deschise care nu solicita la oficiului registrului comertului efectuarea raportului de evaluare a pretului actiunilor ca urmare a primirii cererii de retragere din societate a unui actionar in baza Legii 151/2014?
   20-03-2015     Dana

Pentru acest subiect luati legatura cu un jurist sau un avocat.

Care este motivul pentru care BVB nu tranzactioneaza produse derivate (futures si optiuni)? La Sibex (cel putin in trecut) aceste instrumente financiare era foarte „cautate”.
   06-03-2015     Florian

BVB a operat o piata de instrumente financiare derivate (futures) in trecut, dar aceasta a fost suspendata datorita activitatii foarte reduse. Proiectul ar putea fi reluat la un moment dat in viitor.

Cum pot gasi pretul de emisiune al Alro Slatina in urma fuziunii din 2006 cu o alta firma???
   06-03-2015     Anca

Mergeti pe siteul bvb.ro, introduceti numele companiei in caseta din dreapta-sus, iar in fisa companiei selectati butonul "Stiri"; cautati informatia care va intereseaza in istoricul stirilor.

Buna ziua. Sunt cetatean strain si anul trecut am inregistrat o pierdere la BVB. Rezidenta fiscala este in strainatate. Ca cetatean strain am anumite obligatii fiscale fata de Romania, trebuie sa declar ceva?
   01-03-2015     

Din pacate nu oferim consultanta fiscala in cadrul acestei sectiuni. Va recomand sa luati legatura cu intermediarul cu care ati derualt tranzactiile pentru informatii pe aceasta tema.

"BVB a lansat oficial AeRO!" Desi am cautat insistent sa ma lamuresc pe site-ul BVB, denumirea "AeRO" nu apare nicaieri in raportarile privind sistemul de platforme si piete operate de BVB. Ca sa ma fac inteles, ilustrez cu cele doua simboluri nou tranzactionate, respectiv SDAY si CRPC, simboluri care sunt asociate, cu surle si trambite, noului cuvant "AeRO". Atat simbolul SDAY cat si CRPC se tranzactioneaza pe piata XRS1, iar piata XRS1 este parte a platformei ATS. Deci, nicaieri vreo entitate numita "AeRO"! Mai mult, am cautat denumirea "AeRO", si tot fara sa o gasesc, peste tot in centralizatorul programului de tranzactionare operat de BVB. In conditiile astea, este justificata intrebarea privind rostul pe care-l are (daca il are) acest nou cuvant "AeRO", pe care trebuie sa-l mai si scriem prevenitor-masonic, cu numai trei majuscule, din patru litere: AeRO. Pe scurt: exista in sistemul BVB vreo componenta numita "AeRO", sau noul cuvant "AeRO" nu este decat un simplu zurglau, pe care BVB ne invita sa-l bolborosim cat mai pretios cu putinta? Va multumesc!
   28-02-2015     M

Faceti o confuzie intre structura BVB din punct de vedere al pietelor de listare a instrumentelor tranzactionate si structura BVB din punct de vedere tehnic, al pietelor de tranzactionare.

Astfel, din punct de vedere al investitorilor si emitentilor cea mai importanta este structura pietelor pe care pot fi listate instrumentele financiare. Din acest punct de vedere, BVB opereaza numai trei piete: o piata reglementata, un sistem alternativ de tranzactionare si piata Rasdaq in curs de desfiintare. Piata AeRO este de fapt acest sistem alternativ de tranzactionare al BVB, care a trecut printr-un proces de rebranding si relansare targetand IMM si companii tip start-up. Deja procesul a avut succes prin cele doua listari anuntate recent (fata de stadiul de relativa anonimitate al sistemului alternativ de tranzactionare operat de BVB in trecut).

In ceea ce priveste structura pietelor de tranzactionare din punct de vedere tehnic, aceasta include un numar foarte mare de "piete" (cateva zeci); aceasta structura este importanta in principal in derularea activitatilor de tranzactionare de catre intermediari, si mai putin importante pentru investitori. Spre exemplu, actiunile listate pe piata reglementata se tranzactioneaza pe piete precum REGS, DEALS, POF, etc; obligatiunile se tranzactioneaza pe alte piete: ORDB, DLST, etc; si asa mai departe. In aceasta structuctura nu exista nicio piata numita efectiv "Piata regementata". In mod similar, actiunile listate pe AeRO se tranzactioneaza pe XRS1, XDS1, XRSA, XRSI, etc; la fel ca la piata reglementata, nici in aceasta structura nu exista nicio piata numita efectiv "AeRO", asa cum va asteptati Dumneavoastra.

in urma unei operatii de relocare a domiciliului am pierdut dovada detinerii (documentele care atestau acest fapt) unor actiuni la o societate comerciala. care este procedura de a obtine alte asemena dovezi in baza carora sa incasez dividentele si sa pot chiar sa-mi vand actiunile,
   21-02-2015     nicolae

Daca este vorba de actiuni listate la bursa, atunci aveti doua variante: daca actiunile sunt pastrate intr-un cont la un broker, solicitati un extras de cont de la brokerul respectiv. Daca actiunile nu sunt pastrate la un broker (adica se afla la Depozitarul Central), atunci solicitati un extras de cont de la Depozitarul Central (detalii contact pe www.depozitarulcenteral.ro).

Buna ziua, Va rog sa imi precizati data de la care se socotesc cele 90 de zile in care un actionar se poate retrage conform legii 151/2014: este data comunicarii hotararii AG catre BVB, cea a publicarii acesteia in Monitorul Oficial sau data de inregistrare? Cu multumiri anticipate, M. Murgu
   07-02-2015     M. Murgu

Conform art. 3 alin (2) din lege, este vorba de 90 de zile de la publicarea hotararii generale a actionarilor. Textul de lege este disponibil aici.

In urma cu 4 ani, stiind ca voi lipsi mult timp din Romania, mi-am transferat portofoliul de actiuni la Depozitarul Central (am avut grija sa cer extrasul de portofoliu). Acum, odata revenit in tara, va trebui sa caut un alt SSIF, intrucat cel cu care am lucrat anterior nu mai exista. Intrebare: ce trebuie sa fac pentru ca actiunile re-transferate in Sectiunea a 2-a sa figureze cu pretul de achizitie corect, si nu cu pretul de "zero lei"? Trebuie sa cer, de la Depozitarul Central, un al doilea extras de portofoliu, aferent intervalului de 4 ani cat a stat portofoliul la Depozitarul Central? Cum trebuie sa procedez acum? Multumesc!
   24-01-2015     M.F.

Pretul de achizitie se gaseste in extrasul de portofoliu primit de la intermediarul de la care ati transferat actiunile la DC. Acest pret va fi folosit de noul intermediar ca pret de achizitie.

Referitor la documentul - "Randamentele totale ale actiunilor si fondurilor listate pe pietele reglementate din Romania (1995-2013)" disponibil pe site-ul kmarket.ro la adresa http://www.kmarket.ro/documentare/analiza/IstoricRandamenteAnuale.pdf Potrivit acestui document numarul de societati listate pe piata reglementata in anii 2004-2013 este urmatorul (inclusiv cele noi listate si cele delistate in cursul fiecarui an): 2004 -62 societati; 2005 - 64 societati; 2006- 66 societati; 2007 - 61 societati; 2008 - 70 societati; 2009- 73 societati; 2010 - 80 societati; 2011- 86 societati; 2012 - 88 societati; 2013 - 89 societati. Potrivit vechiului site al BVB la adresa http://www2.bvb.ro/TradingAndStatistics/GeneralStatistics.aspx sunt publicate atat numarul de societati la sfarsitul anului cat si numarul de societati listate in fiecare an si cele delistate in fiecare an. In conformitate cu datele publicate de BVB, numarul total de societati listate intr-un an (inclusiv cele noi listate si cele delistate) ar trebui sa fie egal cu numarul de societati listate la sfarsitul anului anterior + numarul de societati delistate in anul curent + numarul de societati nou listate in anul curent. Daca acest algoritm este corect atunci pe baza datelor publicate de BVB ar trebui sa fie: 2004 - 70 societati; 2005 - 66 societati; 2006 - 74 societati; 2007 - 63 societati; 2008 -70 societati; 2009 - 73 societati; 2010 - 74 societati; 2011 - 81 societati; 2012 - 83 societati; 2013 - 83 societati. Va frumos rog sa imi explicati daca algoritmul referitor la numarul de societati listate in conformitate cu datele BVB este corect iar in caz afirmativ, de unde rezulta discordanta intre datele de pe BVB si cele din documentul mentionat in primul paragraf , publicat pe site-ul kmarket.ro.(exceptand anii 2010 si 2011 cand numarul de societati corespunde pe baza celor doua surse de informatii). Va multumesc!
   18-01-2015     

Nu stiu exact de ce apar aceste diferente, noi tinem o evidenta paralela a numarului de emitenti tranzactionati in fiecare an. Cateva explicatii posibile: 1. algoritmul prezentat pentru datele de pe bvb.ro nu este corect; cu acest algoritm, emitentii delistati pe parcursul anului T se numara de doua ori (o data in cadrul numarului de societati total tranzactionat in anul T-1 si o data in cadrul numarului de societati delistate in cadrul anului T). 2. Este posibil ca BVB sa nu includa toti emitentii de pe piata reglementata in statisticile respective, ca de exemplu: fondurile listate (care cel mai probabil se regasesc in sectiunea "Unitati de fond", nu in sectiunea actiuni), actiunile NEPI (care sunt listate la sectiunea "Alte instrumente financiare internationale"). Nu avem informatii despre ce emitenti sunt luati in calcul in statisticile respective. 3. Statisticile de pe bvb.ro nu includ si singurul emitent listat pe piata reglementata a Sibex (adica actiunile proprii ale Sibex), pe care noi le luam in calcul.

Buna seara,am investit in fondurile Simfonia si Concerto la BRD si as vrea sa le vand sau ceva de genul, nu stiu daca nu cumva rascumpar este termenul. Oricum vreau sa le transform in lei pentru ca inca nu vad beneficiul lor, practic nu stiu daca la acest moment am plus sau minus, fata de momentul achizitiei. Poate daca ar avea cine sa ne sfatuiasca de la banca ar fi ceva, dar e greu. Multumesc
   17-01-2015     IOANA BRANDUSA

Pentru toate aceste informatii luati legatura cu firma de administrare a fondurilor respective, numita BRD Asset Management. Pagina lor este disponibila aici.

1. Buna ziua, as dori sa imi spuneti unde as putea gasi o lista cu numele si/sau simbolul bursier al tuturor societatilor listate la Bursa de Valori Bucuresti pe piata reglementata (categoriile 1; 2; 3; internationala si alte instrumente financiare internationale) in fiecare an al perioadei 1994-2013. Aceasta lista cu numele si / sau simbolul bursier nu trebuie sa cuprinda pietele societatilor necotate (nelistate), respectiv pietele societatilor de pe Rasdaq si ATS. 2. Pe site-ul kmarket.ro la sectiunea Documentare si analiza - Analize ale pietei de capital, exista un material denumit "Istoric randamente anuale la Bursa (1995-2013)" care cuprinde o lista a societatilor listate pe piata reglementata. De asemenea exista mai multe materiale privind "Evolutia pietei de capital" in fiecare an din 1999 pana in 2013 toate aceste materiale fiind realizate de domnul Razvan Pasol. Intrebarea este daca aceste materiale includ toate societatile listate pe piata reglementata (categoriile 1; 2 ; 3 internationala si alte instrumente financiare international) inclusiv cele care au fost listate doar o parte a unui an fiind ulterior delistate, respectiv cele care au fost nou listate in fiecare an (fiind tranzactionate doar pentru o perioada a anului incepand cu data listarii) si daca aceasta lista de societati din cadrul materialelor enumerate include sau nu societati necotate si de pe piata Rasdaq? 3. In materialele enumerate la punctul 2, mai multe societati apar in listele de societati ale fiecarui an, dupa care in anii urmatori nu mai apar. In unele cazuri se mentioneaza in ultimul an in care apar, faptul ca au fost delistate dar in alte cazuri nu este precizeaza nimic. In cazurile in care nu se mai precizeaza nimic, in ultimul an in care apare o anumita societate, se poate intelege ca dupa acest an nu a mai fost tranzactionata pe una din categoriile 1; 2; 3 internationala si alte instrumente financiare international, nemaifiind tranzactionata pe piata reglementata? (nemaifiind listata si tranzactionata de loc pe BVB sau a devenit tranzactionata in categoria societatilor nelistate?) 4. In multe raportari mai vechi catre CNVM, ale unor societati necotate, aceste societati considerau ca sunt tranzactionate pe piata reglementata, de exemplu soceiateta Semanatoarea S.A. simbol SEM. In acest sens atasez link-ul urmator: http://www.bvb.ro/infocont/infocont06/SEM280606.jpg Intrebarea este daca societatile necotate si cele de pe piata Rasdaq sunt tranzactionate pe piete reglementate dar nu sunt listate, sau nu sunt tranzactionate pe piete reglementate? 5. Unde as putea gasi o lista cu toate tipurile de modificari ale capitalului social, ale societatilor din categoriile 1; 2 ;3 internationala si alte instrumente financiare internationale, pentru perioada 1994-2013 sau chiar si pentru o perioada mai scurta? Imi cer scuze asupra faptului ca prima intrebare a fost trimisa inca o data in cursul acestei zile din greseala. (intentia era sa transmit toate cele 5 intrebari in acelasi timp). Va multumesc!
   04-01-2015     Mircea

1. Am raspuns deja la aceasta intrebare. 2. Da, sunt incluse toate societatile de pe piata reglementata, inclusiv cele listate sau delistate pe parcursul anului. 3. Daca nu mai apar, inseamna ca au fost delistate. 4. BVB opereaza o singura piata reglementata de actiuni. Actiunile tranzactionate pe piata "necotate" nu sunt considerate listate la bursa, deci cu atat mai putin nu se tranzactioneaza o piata reglementata. 5. Aceste informatii sunt disponibile numai in fisa fiecarei companii de pe siteul www.bvb.ro, in sectiunea "Emitent", tabelul "Modificari capital social" a fiecarei fise.

1. Buna ziua, v-as ruga sa imi spuneti unde as putea gasi o lista cu numele si / sau simbolul societatilor listate pe piata reglemenatata (categoriile 1; 2; 3; internationala si alte instrumente financiare international) in fiecare an din perioada 1994-2013 tinand cont de faptul ca in fiecare an au fost delistate unele societati si au fost listate unele societati noi? Aceasta lista nu trebuie sa includa societatile necotate (nelistate), piata Rasdaq si piata ATS. 2.
   04-01-2015     Mircea

O asemenea lista se regaseste in materialul intitulat "Randamentele totale ale actiunilor si fondurilor listate pe pietele reglementate din Romania (1995-2013)", disponibil pe siteul kmarket.ro, aici. Pentru fiecare an veti gasi un tabel cu actiunile respective. Tabelul nu include piata ATS sau Rasdaq. De asemenea, veti gasi informatii mai detaliate in analiza anuala a pietei de capital pe care o publicam pe kmarket.ro in sectiunea "Documentare si analiza". Tranzactionarea la BVB a inceput in anul 1995, nu 1994.

Va rog sa ma iertati, nu am o intrebare, ci indraznesc o propunere, in interesul multor clienti de-ai Intercapital Invest, relativ la Legea nr.151/2014 privind desfiintarea platformei RASDAQ de pe piata BVB. Propunerea este ca, eventual in comunicarile e-mail pe care Intercapital Invest le trimite periodic clientilor sai, sa se atraga atentia asupra faptului ca au inceput sa se deruleze si chiar S-AU DERULAT DEJA unele adunari generale stipulate de Legea nr.151/2014, existand riscul real, ca, neinformandu-se din proprie initiativa, micii actionari sa ramana cu banii blocati in societati inchise fara stirea lor. Dau doar un singur exemplu, societatea COREMAR (simbol REMO) si reamintesc faptul ca piata RASDAQ a insemnat, pentru micii actionari, nenumarate necazuri si pierderi materiale, cauzate de lipsa de transparenta a platformei RASDAQ. In cazul de fata, o analiza cat de cat atenta a Legii nr.151/2014 si a normelor legale incidente in aplicarea ei, arata limpede ca acum este un context favorabil pentru majoritatea covarsitoare a actionarilor semnificativi de pe RASDAQ, de a se debarasa de actionarii minoritari inactivi, lasandu-i cu banii blocati definitiv intr-o societate inchisa fara stirea lor. Cea mai eficienta metoda este aceea ca, in Adunarea Generala, sa se decida a nu se intreprinde nimic pentru transferul societatii, nici pe platforma AeRO, si nici pe vreo alta platforma de tranzactionare. Acest tip de hotarari va genera adevarate "tunuri" ale actionarilor semnificativi, dar "tunuri" care sa insemne nenumarate pierderi materiale pentru micii actionari. Vor fi foarte multe asemenea evenimente. Va multumesc!
   13-12-2014     G.R.

Aceasta este o recomandare binevenita. Vom publica un anunt si in Puls Capital, si publicam recomandarea Dumneavoastra si in aceasta rubrica de consultanta pe kmarket.

Detin actiuni la o companie STRAINA (Austria), aflate in custodia lor pentru 2 ani. Acum, mi se cere un asa zis "personal custody account" pentru a-mi transfera actiunile, in caz contrar urmand sa le vanda si sa incasez contravaloarea lor. Nu doresc sa le vand - v-as ruga sa ma ajutati sa inteleg ce este acest "personal custody account" pentru actiuni si unde il pot deschide pentru a putea primi actiunile respective.
   21-11-2014     Adrian

Luati legatura cu una din bancile comerciale care ofera servicii de custodie pe piata de capital - BCR, BRD, etc.

Buna ziua,am in casa trei certificaate de actionar cumparate de parinti de la niste vecini,fara acte doveditoare certificatele sunt la General transport,si parinti mei au depus la ceeasi firma doar ca nu am mai gasit certificatele ce pot face,le pot recupera si valorifica? Cele cumparate?
   14-11-2014     prescornitoiu madalina

Tranzactiile cu certificate de actionar realizate in afara reglementarilor legale nu sunt valabile. Inregistrarea electronica din registrul actionarilor va prezenta drept actionari pe titularii de drept, nu pe cei care au cumparat certificatele in afara sistemului bursei.

Pentru certificatele parintilor consultati pagina de Intrebari Frecvente pentru procedura de vanzare a acestora.

Buna ziua! Nu mai exista posibilitatea vizualizarii / descarcarii istoricului tranzactiilor in format Excel pentru o actiune pe siteul dumneavoastra?
   07-11-2014     Apostol Luiza

Din pacate nu mai exista aceata posibilitate, aceasta fiind scoasa la cererea BVB. Ne pare rau.

Bună ziua, am gasit intr- un dosar vechi in casa mamei mele niste actiuni Comtim din 1996 As dori sa stiu daca se mai pot valorifica in vreun fel si unde as putea primi mai multe informatii despre acestea Multumesc
   26-10-2014     Adelina Laz?r

Pentru aceste informatii va invitam sa consultati pagina de intrebari frecvente.

Buna ziua. Am rugamintea sa imi spuneti, nu mai este disponibila optiunea de a consulta online, fara costuri, evolutia pretului actiunilor tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti? Am incercat varianta care o aminteati intr-o intrebare din trecut similara, dar vad ca nu mai e disponibila optiunea respectiva. In plus, daca se poate descarca evolutia pretului actiunilor listate, se poate cumva sa se descarce in format excel evolutia nu doar pe actiunile unei entitati, ci pe toate disponibile pe acest site? Am nevoie de aceste informatii pentru o cercetare stiintifica. Multumesc anticipat.
   25-10-2014     Vali

Din pacate aceasta optiune nu mai este disponibila, ne pare rau. Pentru informatiile necesare puteti lua legatura direct cu Bursa de Valori Bucuresti.

"Buna ziua. Ma numesc Geta. Am fost salariata ARTROM SA actualmente TMK Slatina. Am despus actiunea la aceasta societate iar in urma actiunii a fost emis cuponul nominativ de privatizare seria OT nr.2720118283383 emis de ANP.Am primit o singura data dividende (1996). De atunci, intrerupand serviciul din motive de sanatate, nu am mai primit nimic. Adresandu-ma la unitatea care ulterior s-a transformat in TMK , nu am primit niciun raspuns concret, mai mult persoana intrebata in aceasta chestiune, salariat la financiar, mi-a spus sa intreb la brokeri in oras , ceea ce m-a nedumirit si mai mult !!! Neavand cunostinte in domeniul acesta, rugamintea mea si intrebarea este: unde ma pot adresa concret pentru a-mi recupera dividendele pe toti acesti ani ? Acestea se mai gasesc undeva? Repet: nu am cunostinte in domeniul acesta, subsemnata fiind un fost lucrator in productie la ARTROM SA Slatina actualment TMK Va multumesc din suflet pentru raspuns. Cu multa stima! Geta , judetul Olt
   14-09-2014     

In mod normal, informatiile despre dividende se obtin de la departamentul actionariat, nu de la cel financiar. Insa Artrom nu a distribuit dividende in ultimii 15 ani, conform evidentelor noastre.

Sunt unic mostenitor ai familiei. Mama mea a detinut un Certificat de Actionar la SC AutomobileDacia. Notarul nu poate sa mentioneze in Certificatul de mostenitor aceste actiuni deoarece trebuie sa-i prezint un act din care sa reiasa valoara certificatului de 912 actiuni. De ani de zile caut lamuriri, dar nimni nu stie nimic despre Dacia. Va multumesc Oprea
   31-08-2014     oprea

Automobile Dacia nu mai este listata la bursa de valori de mai multi ani. Luati legatura cu departamentul actionariat al Dacia pentru eventuale lamuriri.

Buna ziua.Asi dori sa stiu daca se poate actiunile mamei mele sa le trec pe numele meu!multumesc
   16-08-2014     claudia

Depinde de situatia concreta. Pentru aceasta intrebare luati legatura cu Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro.

Acum 14 ani detineam un portofoliu de acciuni la o agentie GELSOR din Bacau am facut cateva tranzacctii la bursa prin intermediul unui broker dar am pñlecat in Spania si nu mai stiu cum sa ma informez de aceste acctiun. Ma puteti va rog ajuta?
   09-08-2014     Eduard Ghergheluca

In mod normal actiunile ar fi trebuit transferate la Depozitarul Central, ulterior desfiintarii firmei. Luati legatura cu Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) si solicitati un document numit Extras de Cont. Acesta va arata ce actiuni detineti in prezent.

Sa presupunem ca, la data celendaristica T, s-a facut o consolidare la 1/10 a valorii actiunilor unui emitent oarecare. Urmare acestui fapt, pentru a putea urmari inteligibil graficul cotatiilor pe intregul istoric de tranzactionare, un analist decide modificarea graficului anterior momentului T, impartind toate cotatiile la 10. In acest mod, noul grafic devine inteligibil si plauzibil pe toata "istoria" lui, din punctul de vedere al analizei tehnice. Intrebare: se acorda credit acestui tip de rectificari "rezonabile" de grafice? Mai concret, un om cu experienta in domeniu acorda in principiu credit analizei tehnice efectuate pe graficele astfel rectificate? Ma refer doar la analiza tehnica minimalista, bazata pe praguri evidente de suport si rezistenta etc. Multumesc!
   03-08-2014     G.R.

In opinia mea, pentru utilizarea corecta a analizei tehnice este inevitabila ajustarea graficelor actiunilor in cazul operatiunilor de splitare sau consolidare de actiuni; ajustarea graficelor se poate realiza si in urma altor operatiuni, precum majorari de capital social, distributie de dividende, etc.

Aici ar fi de dezbatut care este modalitatea optima de ajustare. Exista doua variante principale. Una este cea descrisa in intrebare: daca actiunile se spliteaza in proportie de 1:10, atunci preturile ulterioare splitarii ar trebui inmultite cu 10 pentru a fi comparabile cu cele anterioare splitarii. Exista insa cazuri (in special in piete mai putin dezvoltate precum cea din Romania), in care ajustarea nu este exacta, adica pretul nu scade fix de 10 ori in urma splitarii, iar inmultirea cu 10 nu este cea mai potrivita.

A doua metoda este o ajustare a preturilor astfel incat pretul imediat ulterior splitarii sa fie egal cu pretul din ziua precedenta, anterior splitarii. In acest caz ajustarea este mai exacta, dar se pierde variatia din prima zi dupa splitare.

As merge totusi pe prima varianta, adica cea descrisa in intrebare.

Buna ziua! Doresc sa va intreb de unde se poate obtine un act din care sa rezulte valoarea reala a unei actiuni ce este cotata la bursa? Mentionez ca extrasul de cont de la Depozitarul Central certifica doar valoarea nominala a unei actiuni iar nu valoarea pe bursa a acesteia in ziua respectiva. De asemenea, un broker de la BVB mi-a spus ca nici el nu poate emite un astfel de act. Ma intereseaza intrucat este vorba de actiuni la Fondul Proprietatea ce vor fi incluse in succesiune, iar valoarea nominala creste masa succesorala reala cu aproape 20% si implicit si onorariul perceput de notar. Multumesc mult!
   02-08-2014     Tereza

Daca actiunile mai sunt in contul unui broker, atunci acesta poate elibera un Extras de Cont, care atesta si valoarea la zi a actiunilor (intr-adevar, extrasul de cont eliberat de Depozitarul Central nu atesta valoarea la zi).

O alternativa este sa identificati pretul la zi al actiunilor pe siteul oficial al Bursei de Valori Bucuresti (aici pentru actiunile FP), siteul BVB fiind o sursa oficiala de informatii.

In cat timp de la data modificarii datelor personale ( domiciliu) trebuie ceruta modificarea datelor personale in Registrul actionarilor? Se pierde dreptul de tranzactionare daca nu s-a operat modificarea?
   25-07-2014     Alessandra

Nu se pierde niciun drept in cazul in care v-ati modificat adresa iar aceasta nu a fost modificata in Registrul Actionarilor, insa ar fi bine sa o faceti cat mai repede. Luati legatura cu brokerul Dumneavoastra pentru operarea modificarii (sau cu Depozitarul Central in cazul in care nu aveti un cont deschis la broker).

de ce pretul actiunilor scoase la vanzare a avut valoarea intr-o plaja(10-13.5lei)in care la valoarea minima au cumparat 'baietii destepti'iar la valoarea maxima altii? acum observ ca unii contabilizeaza castig iar altii pierdere din start(bixar mi se pare si tranzactionarea la valoarea usor pana in 11 lei) a doua chestiune ar fi legata de instiintarea populatiei printr-o simpla adresa din care sa rezulte cate actiuni a cumparat fiecare .adica noi le-am dat banii iar ei ne trimit in necunoscut(la o alta firma care se ocupa cu asa ceva,ei nemaiavand timp de noi) cu respect Andrei M
   25-07-2014     andrei

Probabil va referiti la oferta publica de vanzare de actiuni Electrica SA. O oferta de vanzare de actiuni este o operatiune foarte complexa. Toata procedura de vanzare a fost reglementata prin prospectul de oferta publica de vanzare, care includea toate precizarile necesare (il puteti consulta aici).

Chiar daca intervalul de subscriere a fost 11 - 13,5 lei/actiune, preturile finale la care s-au cumparat actiunile au fost 10,45 si 11,00 lei/actiune. Deci nimeni nu a platit mai mult de 11 lei pe o actiune. Cititi prospectul de oferta publica detalii suplimentare pe aceasta tema.

Vanzarea actiunilor prin oferta publica nu se realizeaza efectiv de Electrica, ci de bancile care au intermediat oferta de vanzare, conform reglementarilor legale. Din acest motiv intermediarii (si nu Electrica) au prezentat numarul de actiuni alocate fiecarei persoane (banuiesc ca la asta va referiti).

Buna ziua as dori daca se poate un raspuns am depus certificatele de actiuni la rompetrol si un timp am primit dividente prin posta si apoi am primit un raspuns ca le-amvindut cind am intrebat ce se petrece de nu mai primesc nimic ce pot face ? unde ma pot adresa ?
   19-07-2014     Magdalena DINU

Luati legatura cu departamentul actionariat al Romeptrol pentru lamuriri. Pentru procedura de a afla cate actiuni mai detineti, consultati pagina de intrebari frecvente a sectiunii de consultanta pe kmarket.ro.

subscrierea din etapa 2 la S.C. IMPACT DEVELOPER &CONTRACTOR S.A . poate fi facuta si de cei care au subscris si in etapa 1 in cuantumul recalcularii nr de actiuni ?
   18-07-2014     liliana

Pentru aceasta intrebare specifica luati legatura cu departamentul actionariat al Impact. Ei va vor oferi toate lamuririle necesare.

1. Care este diferenta intre capitaluri proprii si fonduri proprii? 2. Care este diferenta (in cazul in care exista vreo diferenta) intre active nete si active ponderate la risc?
   13-07-2014     Cristina

1. Depinde de context. Capitaluri proprii reprezinta indicatorul respectiv din bilantul unei companii. Fondurile proprii pot avea acelasi inteles daca ne referim la indicatori de bilant, sau o definitie specifica daca se regaseste in anumite reglementari speciale (spre exemplu cele aplicabile SSIF sau bancilor pentru scopuri de raportare, etc).

2. Activele nete reprezinta acelasi indicator capitaluri proprii din bilant (total pasiv minus total datorii; intrucat activul este egal cu pasivul, definitia se exprima si ca total activ minus total datorii). Activele ponderate la risc reprezinta tot un indicator definit in legislatia speciala (bancara, etc), intelesul sau depinde de prevederile in care acesta se regaseste.

As fi interesat sa aflu daca exista vreo lege care sa specifice drepturile actionarilor minoritari in societati inchise. Va multumesc
   06-07-2014     Dorin

Consultati Legea 297/2004 disponibila aici si Regulamentul CNVM 1/2006 disponibil aici

Putin mai inainte, am formulat o intrebare privind (im)posibilitatea de a converti in actiuni ELECTRICA uzuale, GDR-urile achizitionate la bursa de la Londra. Intrebarea privind sensul invers: este adevarat ca actiunile ELECTRICA uzuale (i.e. cele care se pot tranzactiona la BVB) NU se pot grupa cate patru, pentru a fi convertite in GDR-uri care sa fie ulterior tranzactionate la London Stock Exchange? Multumesc!
   05-07-2014     mihai

Dupa cum am raspuns anterior, din informatiile noastre certificatele GDR pe baza actiunilor Electrica pot fi convertite in actiuni Electrica si invers.

Este adevarat ca acele GDR (Certificate Globale de Depozit) tranzactionate la bursa din Londra, ce corespund, fiecare, unui numar de 4 actiuni ELECTRICA, nu pot fi convertite in actiuni si tranzactionate ca actiuni la bursa din Bucuresti? Multumesc!
   05-07-2014     mihai

Din informatiile noastre certificatele GDR pe baza actiunilor Electrica pot fi convertite in actiuni Electrica si invers.

Buna ziua Am pus o intrebare saptamana trecuta la care am primit un raspuns, dar acum au aparut detalii noi, si anume ca societatea in cauza Contor Group Arad (CGC) chiar a intrat in faliment la cererea creditorilor,uramata se pare de lichidare.. As vrea sa stiu daca mai exista posibilitati de redresare,eventual in cazul unei contestatii/recurs, a societatii respective in ce priveste hotararea judecatoreasca,sau este 100% clar,pierdere totala.
   05-07-2014     Nik M

Pentru informatii detaliate pe aceasta tema luati legatura direct cu compania respectiva sau cu un jurist.

Buna ziua . De aproape 20 de an,ieu,mama si raposatul meu tata,avem cate 40 de actiuni la un SA din Bucuresti.Astazi am fost instiintat ca actiunile au fost consolidate de la 2,5 lei la 1968,50 lei,astfel incat la acest moment detin 0,058 actiuni fata de 40,cate aveam inainte.Am fost instiintat ca am varianta de a plati diferenta de 1850 lei pentru a obtine o actiune sau sa vand catre ei contra sumei de 2596 lei. Este legal ?Daca stabileau ca valoarea unei actiuni este de un milion de ron ?Pot sa nu fac nimic si sa raman asa ,cu 0,058 actiuni ? Nu am facut succesiunea .Ce se intampla cu actiunile tatalui meu ? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
   04-07-2014     FLORIN

u reiese clar daca compania despre care ne-ati scris este listata la bursa sau nu. Pentru asemenea situatii va trebui sa luati legatura cu un jurist. N

Buna ziua, Am actiuni la o societate care va intra in faliment si as vrea sa stiu ce se intampla cu actiunile pe care le detin daca acest lucru se va intampla. Multumesc.
   27-06-2014     Nik M

Depinde despre ce situatie este vorba. Daca este vorba de insolventa, poate urma un program de reorganizare. Daca reorganizarea are succes, atunci compania revine la normal, iar actiunile se tranzactioneaza la fel ca inainte. Daca, insa, reorganizarea este urmata de lichidare, atunci activele societatii sunt valorificate in vederea acoperirii creantelor creditorilor. In caz ca mai ramane ceva dupa acest proces, valoarea ramasa este distribuita actionarilor; insa de regula nu mai ramane nimic de distribuit catre actionari. Actiunile sunt restrase de la tranzactionare in urma lichidarii.

Buna ziua, New Europe Property Investment ce fel de fond este? am observat ca doar emite actiuni, va multumesc
   20-06-2014     Stela

New Europe Property Investments este organizat ca si companie de investitii imobiliare, nu ca si fond, din acest motiv emite actiuni. Pentru informatii suplimentare va invit sa consultati prospectul de admitere la tranzactionare, disponibil aici, sau pagina oficiala a NEPI.

Nu am primit raspuns la intrebarea de vinerea trecuta .Detin titluri de valoare nominala emise la data de 30.12.2004,se mai pot valorifica .Multumesc
   20-06-2014     Viorica Nicolae

Pentru raspunsul la aceasta intrebare luati legatura cu Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, www.anrp.ro.

buna ziua. in primul rand va felicit si va multumesc pentr ajutorul pe care il acordati celor care doresc sa afle anumite lucruri despre piata de capital. intrebarea mea este urmatoarea: care este diferenta dintre volumul tranzactiilor si lichiditatea pietei? va multumesc.
   06-06-2014     costi

Multumim pentru felicitari. Volumul tranzactiilor exprima, de regula, numarul de actiuni (sau alte instrumente financiare) tranzactionate intr-o anumita perioada. Lichiditatea este un concept mai general care exprima "dimensiunea" activitatii de tranzactionare; astfel, lichiditatea ca si concept general se poate exprima prin valoarea tranzactiilor (cea mai des intalnita varianta), numarul de actiuni tranzactionate, numarul de tranzactii, etc.

Care este termenul în care un emitent trebuie să-i răspundă unui acționar unor întrebări? Se aplică același termen general de 30 zile? Exemplu: emitentul „X” dă publicității Rezultatele financiare pe trim I 2014. Acționarul adresează mai multe întrebări pe marginea raportului. În cât timp emitentul este obligat să răspundă? Există o sancțiune în cazul în care nu o face?
   23-05-2014     sarca teodor dan

Pentru aceasta intrebare ar trebui sa luati legatura cu un jurist.

Buna ziua! Am cateva actiuni de la Credit Fond cred ca din 1998...Daca sunteti amabili sa mi spune ti daca mai au vreo valoare sau unde pot intreba..Multumesc mult
   16-05-2014     simona todea

Administratorul fondului se numeste astazi Certinvest - gasiti datele de contact la www.certinvest.ro.

Buna ziua, As vrea sa va intreb cum functioneaza algoritmul de fixing pentru cazul concret al stabilirii pretului de inchidere atunci cand sunt doar ordine market (MKT). Multumesc!
   16-05-2014     VST

Pentru aceasta intrebare ar trebui sa luati legatura direct cu Bursa de Valori Bucuresti. Nu avem cunostinta despre detaliile concrete ale algoritmului de fixing intr-o asemenea situatie.

Buna ziua. As dori sa ma ajutati, daca puteti cu 2 probleme. 1. Trebuie sa analizez evolutia VAN a fondurilor mutuale monetare pe o perioada de 3 ani 2011-2013. Pe site la sectiunea fonduri mutuale am gasit date doar pe anul 2011 si 2012 pana in luna iunie . Din iulie, la fonduri mutuale monetare apare doar fondul mutual ERSTE. Credeti ca m ati putea ajuta cu datele pe anul 2012 complet si 2013 pentru fiecare luna? 2. As dori sa va intreb care ar putea fi factorii de influienta ai cresterii sau scaderii performantei fondului mutual monetar. Pe site am valorile variatiei fiecarui fond mutual monetar de la infiintare pana in prezent si trebuie sa explic de ce s a inregistrat cea mai mica valoare si cea mai mare valoare. Multumesc mult!!! Specific faptul ca informatiile ma ajuta la realizarea lucrarii de licenta.
   16-05-2014     Gaina Alexandra

1. Nu este clar la ce site va referiti. Cautati numele fondurilor respective la celelalte tipuri de fonduri, intrucat a avut loc o reclasificare a multora din fondurile monetare la categoria de fonduri de obligatiuni la un moment dat, daca nu ma insel. 2. Performantele sunt determinate in principal de evolutia ratelor dobanzilor, de modul in care fiecare administrator de fonduri plaseaza activul fondului in instrumente cu venit fix, modul de negociere a dobanzilor la depozite cu institutiile bancare, etc. Studiati structura activelor fiecarui fond si evolutia sa in timp - ar trebui sa gasiti datele pe siteul www.aaf.ro, in raportarile lunare ale AAF.

Buna ziua! Unde pot gasi date despre ajustarile indicilor BET si BET-FI in perioada 2011 si pana in prezent? Mentionez ca aceste date ma vor ajuta in cadrul proiectului de licenta. Va multumesc!
   09-05-2014     Gheban Oana

Pentru aceste informatii va trebui sa luati legatura direct cu Bursa de Valori Bucuresti.

Mama mea detine actiuni direct si prin mostenire la Conpet. Momentan locuieste in strainatate. Poate sa ma imputerniceasca pe mine pentru a le vinde?
   09-05-2014     ana

Da, acest lucru este posibil in functie de procedurile fiecarui intermediar in parte. Luati legatura cu un intermediar la bursa pentru detalii (lista intermediarilor este disponibila pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari).

Unde pot gasi pe site un prospect de emisiune de actiuni?
   04-05-2014     Andreea

In sectiunea "Documentare si Analiza" a siteului kmarket.ro veti gasi mai multe prospecte de oferte publice de vanzare de actiuni.

Imi cer scuze ca am impartit intrebarea in doua.Intrebam mai devreme cum se calculeaza valoarea fundamentala pentru indici si cine ar fi dividendul.De asemenea cine ar fi g(rata de crestere)?Dar rentabilitatea ceruta de investitori?Am gasit studii pt S&P500(g era o medie sau rata de crestere a PIB).Cum ar fi mai bine?Rentabilitatea ceruta ar putea fi chiar cea a indicelui(beta=1)?
   03-05-2014     

Daca este vorba de modelul Dividend Discount Model de evaluare a unei actiuni, atunci g este o rata de crestere in perpetuitate a dividendelor, iar costul capitalului ("rentabilitatea ceruta de investitori") se poate calcula cu modelul CAPM. Descrierea acestor modele depaseste cadrul acestei rubrici, mai multe detalii aici si aici.

Buna ziua!Felicitari pt site. Cum pot calcula valoarea teoretica(fundamentala) pt un indice?(ex bet) Pt a aplica un model as putea face o medie a dividendelor asteptate pt actiunile incluse(pe care sa o actualizez)? Multumesc!
   03-05-2014     Andra

Multumim pentru felicitari. Intrebarea nu este foarte clara. De regula, indicii bursieri nu includ dividendele (aici se incadreaza si indicele BET). Exceptiile sunt indicii de tipul Total Return Index, care sunt mai rari. Modul detaliat de calcul al indicelui BET se gaseste pe siteul www.bvb.ro, sectiunea "Indici si indicatori" din meniul din stanga, linkul "Indici". In esenta, valoarea unui indice reprezinta o medie a preturilor actiunilor din componenta sa, ponderata cu diversi factori.

Buna ziua, va rog sa mă ajutati: de eexemplu doresc sa calculez P/E la o societate pentru anul 2012. In calcule am folosit pentru preț cotatia la bursa ex dividend (din 2013) este corect?
   27-04-2014     Adriana Cupu

Daca nu exista alte cerinte specifice, indicatorul P/E se calculeaza cu pretul actiunii la zi si cu profitul din ultimul bilant anual disponibil (sau cu profitul pe ultima periaoda de 12 luni acoperita de situatiile financiare trimestriale).

Buna ziua, Am o intrebare legata de pierderile pe bursa,as vrea sa stiu daca acestea se compenseaza cu eventualele castiguri,adica daca anul trecut am avut pierderi iar acest an sau anii viitori am castig in ce priveste portofoliul bursier,se scad pierderile din castiguri si se impoziteaza ce ramane sau se impoziteaza castigul facind abstractie de pierderile din anii anteriori?Va multumesc anticipat!
   25-04-2014     Nik M

Din pacate nu oferim consultanta fiscala in cadrul acestei rubrici, imi pare rau.

Buna ziua, Anul trecut am vandut actiuni detinute la Fondul Proprietatea(cumparate). O parte ce au avut valoarea de 1 leu s-au vandut prin broker BCR si datorita impozitului in fisa de portofoliu apare pierdere, a doua parte ce am achizitionat-o la cca 0,50 lei in fisa de portofoliu apare un castig. Singurul meu venit este pensia. Doresc sa imi spuneti daca trebuie sa completez si sa depun FISA 200 sau alt document la ANAF precum si la Sanatate. Multumesc, Cu stima, MD Alexe
   06-04-2014     Alexe Doina

Din pacate nu oferim consultanta fiscala in cadrul acestei rubrici, imi pare rau. Luati legatura cu intermediarul prin care ati vandut actiunile si/sau cu autoritatile mentionate.

Am subscris in anul 1995 la COMPLEX HOTELIER POIANA BRASOV(nu sunt sigur ca este chiar denumirea corecta)si nu am primit nici in pina in prezent acele certificate de actionar.Ce demers ar trebui sa fac pentru a intra in posesia lor?
   28-03-2014     SEBASTIAN RUSU

Luati legatura cu institutia numita Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro). Aceasta va va elibera un document numit extras de cont pentru actiunile respective, document ce atesta detinerea de actiuni; in aceste conditii nu mai aveti nevoie de certificatele initiale de actionar.

Sunt actionar la o spcietate cu 55%actiuni.CNVM ma obliga conf art.203 din legea 297/2004 sa fac oferta publica de cumparare.Nu am bani sa platesc actiunile .Ce trebuie sa fac in acest caz.
   28-03-2014     Franti Cornel

Din pacate legislatia nu prevede aceasta situatie, cerinta expresa fiind cea de derulare a ofertei publice in cazul precizat de Dumneavoastra. Cel mult puteti lua legatura cu ASF (institutie care include si fosta CNVM) pentru o consultare in acest sens, dar ma indoiesc ca se poate gasi o alta rezolvare.