Intrebari selectate - cuvant cheie: snp
Am niște acțiuni cumpărate (snp) prin intermediul unui SSIF. Daca SSIF-ul da faliment sau intra în insolventa ce se întâmpla cu acțiunile mele? Le pot recupera sa le vând prin alt SSIF?
   30-08-2013     IOAN

Intr-o asemenea situatie SSIF este obligata sa transfere actiunile Dumneavoastra la Depozitarul Central, de unde le puteti prelua printr-un alta SSIF si le puteti vinde fara probleme.

Buna seara si felicitari pentru aceasta rubrica! Vin cu o intrebare la dumneavoastra referitoare la calculul coeficientului de volatilitate beta, din cadrul modelului CAPM. Trebuie sa calculez beta pentru actiunile SNP si doresc sa utilizez pentru calculul beta valori ale indicelui BET. Problema mea este ca nu stiu de unde sa imi descarc datele necesare calculului . As dori sa colectez cursurile bursiere pentru snp respectiv nivelurile indicelui bet. M-ar interesa perioada 2005-2011. Trebuie sa descarc valori lunare sau zilnice? Multumesc!
   24-06-2012     Florina Lepadatu

Se pot folosi valori lunare (atat pentru SNP cat si pentru BET) sau valori zilnice (din nou, atat pentru SNP cat si pentru BET). Istoricul SNP se gasete pe www.kmarket.ro - alegeti Petrom din sectiunea "Actiuni listate la bursa". Pentru valorile BET mergeti pe www.bvb.ro, sectiunea "Indici si Indicatori", pagina "Indici", linkul "Valori inchidere".

am actiuni la snp.petrom brasov.exista modalitate sa le pot incredinta dumneavoastra pentru a mi le gestiona?daca nu atunci le pot vinde si care este pretul unei actiuni.
   18-09-2010     popescu ana

Nu, aceasta posibilitate nu exista pentru ca noi nu oferim acest serviciu. Singura varianta pe care noi v-o putem pune la dispozitie este sa vindeti actiunile respective, iar banii sa ii reinvestiti intr-unul din fondurile noastre de investitii. Gasiti detalii despre acestea pe www.ifond.ro.

care este diferenta intre REGS si ODDS? Va multumesc!
   07-02-2010     claudiu

Actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti se impart in doua categorii importante (doua piete) in functie de dimensiune, valoarea tranzactiilor, etc: 1. Piata principala a bursei (numita si piata reglementata), pe care se tranzactioneaza cele mai importante actiuni printre care si cele 5 SIF, Petrom, BRD, etc si 2. Piata Rasdaq, pe care se tranzactioneaza mai multe companii de dimensiuni de obicei mai mici decat cele de pe piata principala. .

Mai departe, din punct de vedere tehnic (al sistemului de tranzactionare al bursei), tranzactiile cu fiecare actiune listata la bursa se pot face pe mai multe segmente (numite, in mod nefericit, tot Piete). Astfel, pentru actiunile de pe piata reglementata segmentele sunt: Piata Regular (REGS) pe care se realizeaza cea mai mare parte a tranzactiilor cu actiunea respectiva, dar numai in blocuri de 500 de actiuni (cu cateva exceptii); piata Odd Lot (ODDS) pe care se realizeaza tranzactiile mai mici, cu volume de actiuni sub 500; piata tranzactiilor speciale (DEAL) pe care se realizeaza tranzactiile de valoare foarte mare (minim 700.000 RON), etc. Prin urmare, exista o piata REGS pentru actiunile BRD, o piata REGS pentru actiunile SNP, una pentru actiunile SIF5, etc, cate o piata ODDS pentru fiecare actiune, cate o piata DEAL pentru fiecare actiune si asa mai departe.

Piata Rasdaq are la randul sau diverse segmente (chiar si mai multe decat piata principala). Vestea buna este ca, din punct de vedere al investitorilor, aceasta impartire a pietelor din punct de vedere tehnic este mai putin importanta. Angajatii firmei de brokeraj cu care lucrati se vor descurca in toate aceste segmente si piete, iar Dumneavoastra trebuie sa stabiliti doar ce actiuni sa cumparati sau vindeti, in ce volume si la ce pret.

Am un anumit nr de actiuni la societate comerciala "Peco Prahova" si un pot gasi pretul undei actiuni.......am cautat da numai gasesc peco prahova....sa schimbat ceva... ?
   18-11-2007     bogdan andrei

Daca ati avut actiuni Peco, acum aveti actiuni Petrom tranzactionate la bursa de valori cu simbolul SNP. Pentru detalii suplimentare consultati pagina de intrebari frecvente din cadrul sectiunii de consultanta.

As dori sa-mi explicati si mie care sunt caracteristicile principale ale pietei XMBS si cum se fac tranzactiile pe aceasta piata. As mai dori sa stiu daca pot vinde doar o parte din actiunile obtinute in urma Programului de Privatizare in Masa sau trebuie sa vand intreaga cantitate de actiuni pe care o detin (am actiuni la SNP). Va multumesc foarte mult!
   20-05-2007     CRISTIAN

Spre deosebire de RGBS si cota BVB, ce folosesc un sistem de licitatie electronica automata, XMBS foloseste un sistem de negociere; acesta se bazeaza pe cotatii, nu pe ordine ferme. Prin urmare, tranzactiile pe XMBS se realizeaza prin negocierea intre reprezentantii cumparatorilor si vanzatorilor, iar acestia nu sunt obligati sa realizeze o anumita tranzactie daca nu doresc. Pentru informatii suplimentare contactati Rasdaq, www.rasd.ro.

In principiu actiunile obtinute din PPM se pot vinde si partial, insa acest lucru depinde si de strategia fiecarei societati de brokeraj (la Intercapital Invest, spre exemplu, acest lucru nu este posibil).

am actiuni la fosta rafirom care firma apreluat aceste actiuni ?
   15-04-2007     mihai

Rafirom a fost inclusa in Petrom, astfel incat acum aveti actiuni Petrom tranzactionate la Bursa de Valori cu simbolul SNP. Puteti solicita un document care sa va arate numarul de actiuni detinut. Acesta se numeste Extras de Cont si se obtine de la Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro.

Buna ziua! As dori,daca se poate sa imi transmiteti cotatiile actiunilor SNP si PEI,mai exact Pretul de inchidere si BET-C pe luna octombrie 2006.Nu am stiut unde sa accesez pt aceste informatii.Va multumesc din suflet!!!
   24-11-2006     Neagu Alina

Mergeti pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea Sumare Tranzactii.

Aveti cunostinta despre modalitatea de distribuire a dividendelor SNP pentru anul 2005? SIF-urile au distribuit prin mandate postale, BRD a anuntat actionarii sa ridice de la banda sumele cuvenite, dar de la SNP nu am primit nimic in legatura cu distribuirea dividendelor stabilite. Va multumesc si felicitari pentru site si munca pe care o depuneti pentru investitori!
   10-11-2006     arny

Va multumim pentru felicitari. Informatiile despre dividende se obtin numai de la emitent. Luati legatura cu Petrom la departamentul actionariat.

Vreau sa stiu cum pot intra in posesia dividentelor care s-au dat pentru actiunile inscrise la SNPETROM in baza cupoanelor primite. Mentionez ca nu am luat niciodata dividente iar la sediul PETROM din Galati mi s-a raspuns ca s-au prescris
   20-10-2006     Topor Ionel Marian

Singura sursa autorizata in ceea ce priveste dividendele este chiar emitentul actiunilor - in cazul Dumneavoastra Petrom. Daca aveti dubii luati legatura cu departamentul actionariat al companiei sau cu un jurist.

Domiciliez in Oradea.Cum pot obtine codurile confidentiale pt. actiunile SNP.Va multumesc.
   09-06-2006     Emil

Luati legatura cu Regisco, www.regisco.ro.

De ce se spune in PulsCapital ca snp inca nu a iesit din canalul descendent? cum se recunoaste asa un canal? este legat de pragul de rezistenta sau suport? Multumesc!
   27-05-2006     Vali N

Un canal este definit de puncte de minim si maxim pe care se inscrie evolutia unei actiuni, si care formeaza un fel de tunel. Pentru informatii despre analiza tehnica va invit sa consultati materialul Mic Manual de Analiza a Actiunilor, disponibil pe kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza. Nu se ofera opinii sau comentarii despre evolutii individuale ale actiunilor in cadrul acestei rubrici.

Nu am primit niciodata certificatul de actionar de la SC Rafirom SA. In urma telefonului dat la SNP Petrom Bucuresti - dl Nastase Gabriel, am intrebat la Peco Vaslui daca figurez ca actionar mi s-a raspuns ca nu. Credeti ca mai pot obtine certificatul si daca da unde ma pot adresa. Va multumesc
   20-05-2006     Bucur Cornelia

Daca sunteti actionar, atunci mergeti la Regisco SA, www.regisco.ro, si solicitati un document numit Extras de Cont. Acesta va arata daca aveti sau nu actiuni, si cate aveti. Certificatul original de actionar, emis in 1995, nu mai este necesar, daca ati fost inregistrat la acel moment ca actionar.

In data 14.08.1996 am transformat cuponul primit de la stat in actiuni la firma Competrol , firma care acum a fuzionat cu petrom .Pe certificatul de actionar scrie ca detin 200 de actiuni . In urma fuzionari detin tot acelasi numar de actiuni . Cat valoreaza o actiune acum pe piata daca doresc sa le vand.
   21-04-2006     Oprea Cristian

Pentru pretul actiunilor SNP consultati www.kmarket.ro, sectiunea Actiuni listate la bursa.

Buna ziua! Avand nevoie despre informatii cu privire la drepturile de preferinta (in cazul meu la TLV) ama cautat in intrebarile adresate pe acest forum si pe site dar nu am gasit date care sa lamureasca complet aceasta problema pentru neinitiati. As putea gasi undeva toate informatiile legate de drepturi de preferinta, subscrierea in perioada respectiva, ce trebuie facut pentru a putea cumpara aceste drepturi (in afara de a detine actiuni la respectiva societate), etc. Va multumesc anticipat.
   21-04-2006     Lucian

Drepturile de preferinta, caracteristicile acestora si modalitatea de subscriere sunt prezentate de emitent intr-un document special de prezentare publicat pe site-ul www.bvb.ro, caseta Informare Continua (prima pagina) pentru fiecare emisiune tranzactionata. Pentru TLV acest lucru nu s-a intamplat deocamdata, dar puteti consulta documentul de prezentare pentru emisiunea BRK, de exemplu. Pentru informatii suplimentare puteti consulta si raportul de analiza pentru emisiunea de drepturi SNP publicat de noi pe www.kmarket.ro, sectiunea Rapoarte.

Daca am avut certificatul la arpechim? cum il pot transforma in actiuni Petrom? cate actiuni petrom are un certificat? pot lua dividente pe certificat arpechim sau trebuie mai intati sa il schimb? Va multumesc.
   28-03-2006     ligia petris

Actiunile s-au transformat in mod automat in actiuni SNP. Mergeti la Regisco (www.regisco.ro) si solicitati un document numit extras de cont pentru a afla cate actiuni aveti. Pentru dividende sunati direct la Petrom, departamentul actionariat.

De unde se pot lua valorile din BVC, de ex. pt. SNP? unde se gaseste BVC afisat corespunzator fiecarei societati? Multumesc.
   28-03-2006     Vali N

Pe site-ul www.bvb.ro, caseta Informare Continua de pe prima pagina - cautati comunicatul SNP prezentat dupa adunarea generala anuala a actionarilor.

vor avea vreo influenta actiunile snp cuprinse in fondul proprietatea asupra actiunilor snp tranzactionate prin bvb, vorbesc din prisma pretului- am inteles ca in fondul proprietatea sant cateva miliarde de actiuni snp, vor ajunge aceste actiuni in piata?
   26-03-2006     cordos

Nu oferim estimari sau opinii despre preturile actiunilor in cadrul acestor rubrici. Actiunile respective vor intra in activul Fondului Proprietatea - ce se intampla mai departe cu ele hotaraste administratorul fondului; nu avem cum sa anticipam decizia acestuia.

am cautat un raspuns pentru actiuni SC .FLAROS SA dar nu am reusit
   26-03-2006     manea constantin

Din pagina de intrebari frecvente:

INTREBARE: Am actiuni pe un certificat distribuit in cadrul Programului de Privatizare in Masa. Vreau sa stiu care este situatia actiunilor: cate actiuni detin, cat valoareaza, si cum le pot vinde.

RASPUNS: Mai intai cautati numele firmei de pe certificat pentru a vedea daca actiunile sale sunt listate la bursa sau pe Rasdaq. Mergeti pe site-ul www.rasd.ro, deschideti meniul "Societati Listate" si urmati link-ul "Cauta Emitent". Cautati numele si, daca firma exista, deschideti fisa acesteia. Pentru a cauta pe bursa mergeti pe site-ul www.bvb.ro, in sectiunea "Emitenti si valori mobiliare" din meniul din stanga. Cautati numele firmei in cele doua liste: "Actiuni Listate" si "Actiuni Nelistate".

Mai departe aveti nevoie de un document oficial numit "extras de cont" pentru a vedea cate actiuni detineti astazi (numarul de actiuni este posibil sa se fi schimbat din 1995 pana in prezent). Trebuie sa luati legatura cu firma care pastreaza registrul actionarilor firmei la care aveti actiuni pentru a obtine acest document. Pentru a afla care este societatea de registru procedati astfel: pentru o firma de pe Rasdaq mergeti in fisa societatii (dupa ce ati gasit-o urmand link-ul "Cauta Emitent") la paragraful "Contact Registru". Pentru bursa mergeti in sectiunea "Registru" din meniul principal si cautati firma la care aveti actiuni in cele patru sectiuni (Registrul BVB, Regisco, RRA sau Monitor), acestea find registrele care lucreaza cu bursa. Numerele de telefon ale registrelor se gasesc aici: www.rasd.ro/InvestorCenter/MarketInstitutions/index.aspx. Pentru registrul BVB luati legatura cu bursa de valori la telefon 307.95.00.

Pentru a afla pretul la zi al unei actiuni: Pe Rasdaq il gasiti in fisa societatii. Pentru bursa mergeti pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Societati listate la bursa". Pentru vanzarea actiunilor trebuie sa luati legatura cu o societate de brokeraj (numita si societate de servicii de investitii financiare - SSIF). Pentru Bucuresti va recomandam Intercapital Invest, 222.8731 sau 222.8744, www.intercapital.ro. Lista completa a acestor societati se gaseste pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "intermediari". Aveti nevoie de extarasul de cont de la registru (pentru actiuni SNP si SIF aveti nevoie de inca un document de la registru - codurile confidentiale), copie dupa buletinul de identitate si prezenta Dumneavoastra fizica la sediul SSIF. Banii nu se platesc pe loc, ci dupa vanzarea actiunilor.

Daca ati avut actiuni la o societate din reteaua Peco, la Arpechim, Competrol sau Petrobrazi, atunci in prezent aveti actiuni Petrom.

Detin in portofoliu actiuni la:SIF-uri,SNP,BIO,BRD.Doresc sa le transfer de la un SSIF la altul.De la SSIF-ul de unde am plecat mi-au spus ca le transfera la BVB.Ce trebuie sa fac in continuare.Va multumesc.
   23-03-2006     E.Mois

Daca ei le transfera la BVB, atunci mergeti la SSIF-ul unde va deschideti noul cont si solicitati transferul de la BVB in contul nou-deschis.

Urmandu-va sfatul din Puls Capital am inceput putin si timid jocul la bursa. Am inceput cu un cont discretionar in valoare de 1400 RON. Dupa 1 luna am vandut si m-am dus catre fondul Intercapital. Intrebarea mea vine pentru a verifica calitatea deciziei luate de mine prin prisma experientei dumneavoastre. Observand ca cu sume mici ma expun la riscuri prea mari neputand cumpara actiunile mai multor emitenti si fiind fortat sa ma indrept catre actiunile cu pret redus. Spre exemplu nu am putut merge pe BRK sau BRD. Cu greu am alcatuit un portofoliu TLV si SNP. Teoretic o sa ma intorc la bursa cand o sa am peste 9000 RON disponibili. Este rationamentul meu corect? Si daca da, caror bugete va adresati atunci cand ne incurajati sa intram pe bursa in conditiile in care lectia pe care am invatat-o din Puls este ca trebuie sa ai un numar de 5 actiuni in portofoliu? Multumesc.
   19-03-2006     Stevan Dinu

Puteti investi si sume mici, dar riscurile sunt, intr-adevar, mai mari, din motivele expuse de Dumneavoastra. Dar, daca aceasta ar fi singura suma disponibila, acest lucru pe mine nu m-ar impiedica sa investesc la bursa. Depinde de toleranta la risc a fiecarui investitor. O suma minima pe care eu as recomanda-o pentru o investitie la bursa ar fi astazi de 5.000 RON. O suma minima pentru ca si castigurile sa fie semnificative ar fi de 20.000 RON.

1. Care este motivul pentru care s-a intarzaiat atat de mult vanzarea pachetului de 8% din actiunile SNP catre salariati? Nu era normal ca sa fie prevazut un termen limita pana la care vanzarea sa se produca si AVAS sa incaseze banii rezultati din vanzare? 2. La ce pret se va face vanzarea: 0,2157 lei/act sau 0,0525 euro/act, avand in vedere ca aceste valori nu mai sunt echivalente? 3. Ce varianta de vanzare credeti ca va fi adoptata de guvern? Vanzarea directa catre salariati sau vanzarea prin PAS? Nu ar fi fost mai simplu (si mai corect) sa se fi dat posibilitatea tranzactionarii pe piata de capital a "drepturilor de cumparare", inainte de vanzare? Care dintre variantele de vanzare va avea un impact mai mare asupra pretului actiunii? 4. Este posibil legal ca o persoana indreptatita sa cumpere actiuni de la AVAS, sa cesioneze acest drept unei alte persoane? Dar actiunile propriu-zise? 5. Nu inteleg cum i se poate interzice detinatorului unor actiuni la o societate listata, vanzarea acestora inainte de o anumita data? Multumesc
   16-03-2006     Adrian

Imi pare rau dar nu am raspunsuri la aceste intrebari. Asteptam si noi o decizie oficiala a autoritatii in cazul vanzarii pachetului de actiuni SNP. Pana atunci nu avem alte informatii, iar eu nu ofer recomadnari sau estimari despre actiuni in cadrul acestei rubrici. Pentru celelalate intrebari, de ordin juridic, apelati la un jurist.

Revin la subiectul reglementarii CNVM de delistare a societatilor la initiativa actionarului cu majoritate simpla si in urma unui raport de evaluare facut de o firma acreditata. Cu toate ca va dau dreptate in privinta dreptului fiecarui emitent de a fi listat sau nu, problema trebuie pusa si din punctul de vedere al drepturilor actionarilor minoritari. Astfel, cred ca stim cat de independenta poate fi firma de evaluare. Daca nu ma insel, reglementarile anterioare ref la OPP prevedeau ca pret minim cel platit de act majoritar intr-o anumita perioada anterioara si pretul mediu pe piata tot pe o per anterioara. Ca parere personala cred ca se va declansa un val masiv de delistari in urma acestei reglementari, probabil in special printre emitentii proveniti de pe RASDAQ. Dar daca este sa ducem discutia la absurd, aceasta reglementare da dreptul si unor emitenti ca SNP sau BRD sa se delisteze. SSIF-urile, inclusiv Intercapital Invest, ar tb sa fie interesate de mentinerea unui nr cat mai mare de emitenti, pt ca pana la urma de aici isi castiga comisioanele de tranzactionare. Cu stima,
   15-03-2006     Mihai Dragota

Eu sunt interesat de dezvoltarea pietei de capital in ansamblul sau, si de constituirea unei piete mature si normale (si nu doar de comisioanele incasate de noi - aceasta ar fi o viziune destul de limitata); pe o asemenea piata, emitentii nu sunt tinuti cu forta. Daca vreodata SNP sau BRD vor dori sa iasa de pe piata, atunci, dupa parerea mea, o vor putea face fara probleme, asa cum s-a intamplat si cu alti emitenti mari (Raiffeisen, Dacia, Sidex). Va fi rolul nostru sa atragem alti emitenti in locul lor. Aceasta este parerea mea, dar pot exista si alte pareri.

Revin cu specificatia ca doresc sa cumpar actiuni (pe termen de cel putin 1 an) in valoare de 40000RON la SNP si BRD. As fi mai castigata decat daca as depune respectivii bani la banca( in contextul in care am precizat societatile unde doresc sa investesc)? Va multumesc anticipat si faceti o treba extraordinara!
   13-03-2006     J. ADRIANA

Va multumesc pentru felicitari. Tinand cont de aceste actiuni, este destul de probabil sa castigati mai mult decat la banca pe termenul mentionat. Insa tineti cont de faptul ca pe piata de capital nu exista castiguri garantate.

Va salut domnule Pasol si va felicit pentru reusita candidaturii dvs. Intrebarea mea este: ce este o actiune blue-chip? Cand se poate spune despre o actiune ca este blue-chip? Si inca ceva. Va rog mult sa imi retransmiteti buletinele Puls Capital nr. 364 si 369. Multumiri.
   12-03-2006     Tiberiu Nica

Va multumesc pentru felicitari. Actiunile "blue-chip" sunt actiunile considerate cele mai solide, mai eficiente si mai stabile actiuni de pe piata. Nu exista metode de clasificare riguroasa a acestora, insa printre criteriile luate in calcul se numara: capitalizarea, lichiditatea, performantele financiare, calitatea actionariatului si a managementului, pozitia pe piata si activitatea derulata. Spre exemplu, pe piata noastra de capital, actiunile BRD si SNP sunt in mod indiscutabil blue-chip-uri. V-am retransmis numerele din Puls Capital prin e-mail.

Buna ziua. Sunt student la master in Grecia. Am si eu nevoie daca se poate pentru proiectul meu de econometrie de pretul de inchidere a 4 actiuni TLV, IMP, SNP, OLT(pot fi oricare 4, am dat doar un exemplu). Am nevoie de date pe 2003, 2004, 2005. Deci, date pe 3 ani cu valorile zilnice de inchidere a actiunilor. Am cautat peste tot si pe bvb.ro dar nu am gasit decat grafice fara date. Aceste date imi trebuiesc sa fac o analiza de tip time series. Profesorul vrea date din tara de origine a studentului. Daca puteti sa imi trimiteti aceste date v-as fi mai mult decat recunoscator. Va Multumesc
   08-03-2006     Valuch Horia Dan

V-am trimis datele prin e-mail.

credeti ca vom vedea pe acest site o analiza despre drepturile FLA?
   02-03-2006     florin.

Din pacate, nu. Am prezentat in raportul pentru drepturile SNP toate informatiile necesare pentru a analiza o emisiune de drepturi.

In plus pentru domnul cu SNP, cred ca merita mentionat si faptul ca rata de subscriere a fost de 12 actiuni la 1000 de actiuni detinute, adica dilutia a fost foarte mica. De asemenea, NUMAI prin faptul ca s-au putut cumpara actiunile la un pret mai mic decat pretul din piata, nu se castiga nimic, caci pretul din piata se ajusteaza in functie de noul numar de actiuni. Singurul efect sesizabil este dilutia- micsorarea partii ce ii revine micului actionar ce nu a subscris, si aceasta este de 1,19% (un EPS de 100 inainte se transforma in 98.81 dupa) - nesemnificativa dupa parerea mea...
   20-02-2006     Logofatu Cristian

Foarte corect ceea ce spuneti. Fenomenele de pe piata de capital trebuie analizate; altfel, e usor de spus "hotie", asa cum a spus cel care a pus intrebarea respectiva in necunostinta de cauza.

In legatura cu o intrebare pusa de domnul Proca Dan, in februarie 2006 s-a referit la vanzarea actiunilor SNP sau 2005?
   20-02-2006     Cristian

A fost vorba de o majorare de capital derulata de SNP la inceputul acestui an.

Am investit la SNP. In luna februarie acestia au vindut actiuni la 1000 ROL bucata pentru actionari, numarul acestoara fiind proportional cu numarul de actiuni avute (o actiune la 100 actiuni avute). Toate acestea au fost doar pentru cei care au fost "pe faza" iar pentru cei care nu au stiut, au pierdut. Toata acesta chestie mi se pare hotie la drumul mare, deoarece se putea face automat, contravaloarea putinduse lua din contravalorea a o parte din actiuni. Se mai putea rezolva prin anuntarea telefonica sau in scris a tuturor celor interesati. Binenteles ca perioada de subscriere s-a incheiat si nu se mai poate face nimic. Ce parere aveti despre acest mod de lucru "destept", cu actionarii ?
   20-02-2006     Proca dan

Nu aveti dreptate cu aceste aprecieri. Aceasta este procedura utilizata si in alte tari. Nu este vorba de o "hotie", ci de faptul ca un investitor in actiuni trebuie sa urmareasca investitia sa in timp - cumpararea de actiuni nu este similara cu un depozit bancar, unde depui banii si mai revii dupa un an de zile sa incasezi dobanda.

Subscrierea intr-o majorare de capital reprezinta un drept, nu o obligatie. Prin urmare, majorarea de capital nu se poate aplica in mod automat tuturor actionarilor, pentru ca o parte din ei s-ar putea sa nu doreasca sa subscrie. Anuntarea telefonica este complet nepractica, in conditiile in care unele firme au zeci de mii de actionari - cine ar da zeci de mii de telefoane, ar tine evidenta celor gresite sau care suna ocupat, etc? Majorarile de capital se anunta in Monitorul Oficial si pe site-ul bursei de valori. Un investitor de succes este un investitor informat.

As dori sa stiu daca actiunile detinute la societatea PECO Braila (societate delistata pe piata RASDAQ) au trecut la SNP PETROM Va multumrsc!
   10-02-2006     Marian Stefan

Da, firmele din reteaua Peco au fost incluse in Petrom.

Am dobandit in anul 1995 actiuni in cadrul Programului de privatizare in masa la societatea ARPECHIM PITESTI. Incepand cu 1997 societatea a fost delistata la BVB, moment din care nu mai am relatii despre susnumita societate. Intrand pe pag. de web a BVB am obtinut fisa societatii unde era indicata pag. www.arpechim.ro. Incercand sa accesez aceasta pag am fost directionat la pag de web a SNP PETROM. Va rog sa ma ajutati cu informatii in legatura cu soarta SC ARPECHIM SA (exista o legatura cu SNP PETROM?).
   09-02-2006     Bobei Petru

Acum aveti actiuni SNP Petrom. Arpechim a fost inclusa in Petrom.

Domnule Razvan Pasol, la ce ora s-a efectuat ultima tranzactie pe SNP in data de 23.01.2006? Ca eu am vazut pe doua pagini de net ora 14:15:05. Se poate asa ceva?
   23-01-2006     

Ultima tranzactie a fost la 14:15:05. Explicatia pare a fi faptul ca, datorita numarului mare de ordine, desi ultimele ordine au fost transmite in sistem inainte de 14:15:00, procesarea efectiva a acestora a durat cateva secunde, astfel incat ultima tranzactie s-a facut la 14:15:05.

Ce inseamna" cumparari in marja ?"mecanismul de achizitionare in marja a actiunilor un exemplu va rog.
   12-01-2006     zsolt

Tranzactionarea in marja este operatiunea de cumparare de actiuni in care o parte din pretul actiunilor cumparate este platit din fonduri imprumutate de investitor de la SSIF. Spre exemplu: cumparare 1.000 SNP la 0,5900 - valoare totala de cumparare de 590 lei. Daca marja este 50%, atunci investitorul plateste 295 lei, iar restul pana 590 sunt platiti de SSIF (pentru acesti bani imprumutati investitorul plateste o dobanda). Daca pretul actiunilor creste cu 20%, investitorul castiga 40% raportat la suma investita: (590 * 20%) / 295. Din castig se scad si dobanzile pentru sumele imprumutate.

In Romania inca nu este permisa tranzactionarea actiunilor in marja, dar aceasta este in curs de reglementare.

Va rog sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare:La ce numar de actiuni pot sa subscriu pentru cele 10.000 de actiuni detinute la SNP. Va multumesc. Costi.
   11-01-2006     Costi

117 actiuni.

Am in portofoliu actiuni SNP. Probabil ca SNP va acorda dividende. Daca primesc aceste dividende, va trebui sa depun declaratie de venit la sfarsitul anului? (va spun sincer, contactul cu functionarii publici ma deranjeaza mai tare decat impozitul de 16%)
   11-01-2006     Dalaran

Inteleg problema cu impozitul. Si mie mi se pare ciudat faptul ca impozitul pe venitul din tranzactii nu se mai retine de SSIF in toate cazurile. Pentru dividende nu va faceti griji - impozitul pe dividende este retinut la sursa si platit de emitent, deci nu trebuie trecut in declaratii.

Buna ziua, Ma adresez dumneavoastra cu urmatoarea rugaminte. Imi puteti oferi informatii cu privire la cotatii despre actiunile unei firme? Unde pot gasi cotatiile zilnice aleSNP Petrom pentru anul 2005? Va multumesc.
   09-01-2006     Ionut Ionescu

V-am trimis datele pe email.

Cum se explica pretul de 5.100 / SNP si numai 1.150 / Petrom Aviation (ROFU) ?
   06-01-2006     Vasile Marinescu

Nu oferim opinii sau recomandari despre actiuni in cadrul acestei rubrici. Va multumim pentru intelegere.

Detin un portofoliu de 1000 actiuni la tlv si 1500 actiuni la snp. As dori sa mai investesc 1000 de euro pe perioada lunga cca 1,5-2 ani. Ce ar trebuie sa fac: sa-mi diversific portofoliul? in ce sa invessc? sau sa mai cumpar la tlv sau snp? va multumesc.
   04-01-2006     Cimpian Corina

Nu oferim opinii sau recomandari despre investitii in cadrul acestei rubrici.

Doresc sa deschid un cont la SSIF Intercapital Invest si va rog sa-mi comunicati daca pot include si actiunile dobandite de parintii mei la Competrol , cu acordul acestora, ce poseda 2 cupoane primite in 1996,care reprezinta un total de 412 actiuni la valoarea nominala de 1000 ROL. Cunosc faptul ca societatea Competrol este listata la bursa cu simbolul COTE. Va rog sa-mi comunicati daca au fost emise dividente sau daca au fost emise actiuni gratuite de catre aceasta societate in ultimii 10 ani sau va rog sa ma indrumati catre o sursa de informatii. Va multumesc.
   04-01-2006     Ciprian

Daca parintii au avut actiuni Competrol, acum aveti actiuni Petrom (SNP). COTE sunt actiunile Conpet, nu Competrol. Actiunile dobandinte in programul de privatizare in masa nu pot fi incluse in contul Dumneavoastra de investitii; va trebui mai intai ca aceste actiuni sa fie vandute in piata. Pentru informatii despre dividende luati legatura direct cu Petrom si cereti la departamentul actionariat.

Stimate Domnule Razvan Pasol Va intreb in numele unui mic grup de asa zisi "investitori" la bursa. Pina la privatizarea BCR oricare din cele 5 SIF detinand cate 6% din actiunile BCR (ceva mai mult SIF5) detineau sub 10% din propriile active in actiuni BCR si nu incalcau o prevedere legala care cere ca orice plasament ale unei SIF in actiunile uniu emitent sa nu depaseasca in valoare 10% din propriile active. (SIF5 a trebuit sa vanda in 2004 detineri de peste 10% la SNP pentru a se incadra in prevedeerile legii; "un O.P.C.V.M. poate investi cel mult 10% din activele sale n valori mobiliare..." -Legea 297/2004). Ce se va intampla cu detinerile de peste 10% din activele proprii, situatie ce a aparut dupa privatizarea BCR. Daca intelegem bine oricare din SIF va trebui sa vanda o parte din actiunile ce le detine la BCR. Puteti sa evocati scenariul acestui proces ? (sau poate nu prea am inteles noi bine problema !) Cu stima, I Ghergut
   25-12-2005     I Ghergut

Privatizarea BCR nu schimba deocamdata modalitatea de evaluare a actiunilor bancii in activele SIF. Numai listarea la bursa a bancii (pentru care exista un termen de maxim 3 ani) va duce la schimbarea modului de evaluare a acestor actiuni in active, utilizandu-se preturi de piata in locul valorilor actuale. Deci, deocamdata aceasta problema nu exista. Vom vedea ce se va intampla la momentul listarii bancii - este posibil ca, la acel moment, pentru actiunile BCR sa se faca o exceptie.

La ora actuala se stie ceva concret in legatura cu vanzarea catre angajatii BCR a pachetului de 10% din actiunile bancii? (cand se va face si cum, la ce pret , modalitate de plata etc). Dar in cazul celor 8% din actiunile SNP? S-a comunicat si altceva in afara de pretul la care se va face tranzactia si de faptul ca aceasta ar putea fi facuta cu PAS-ul? Multumesc, Adrian
   16-12-2005     Adrian

Din cate stiu eu operatiunea de vanzare a actiunilor BCR catre angajati s-a finalizat de mai mult timp. Pentru SNP din cate stiu se are in vedere o procedura de vanzare a actiunilor catre fiecare salariat in mod individual, nu catre PAS. Mai multe informatii nu am.

Am vandut actiuni SNP in 30.11 pe care le-am cumparat inapoi in 07.12. Beneficiez de drepturi de preferinta in acest caz?
   15-12-2005     marco

Nu.

Am 10.000 actiuni SNP,cate drepturi de preferinta voi obtine si cati bani iau daca le vand.
   13-12-2005     FISIC CRISTAN

Gasiti aceste informatii in raportul de analiza despre emisiunea de drepturi elaborat de noi si disponibil pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Rapoarte de analiza".

Am primit prin e-mail ,puls, obligatiuniytls si depturisnp aceste trei fisiere contin aceleasi informatii ,va rog daca puteti sa verificati acest lucru.Am nevoie de aceste informatii va multumesc mult. Cu sitma, C.Gheorghe
   12-12-2005     C.Gheorghe

Am verificat si nu am constatat situatia prezentata de Dumneavoastra. Este vorba de trei fisiere diferite.

Sunt detinatorul unui cupon de actionar la Petrobrazi , inteleg ca am 5000actiuni SNP.Am dreptul de a subscrie la pretul 0,1000 actiune si cum sa procedez?Angela
   12-12-2005     

Nu va pot spune cate actiuni SNP aveti, insa aveti, intr-adevar, dreptul de a subscrie actiuni noi. Luati legatura direct cu Petrom, departamentul actionariat.

Am cumparat actiuni snp in octombrie 2005, in data de 9 decembrie 2005 am vandut o parte din ele, in data de 12 decembrie 2005 vreu sa vand si restu de actiuni snp pe care le mai detin; intrebare este daca mai pot sa beneficiez de ceva de pe urma drepturilor de preferinta emise de petrom.
   11-12-2005     Costel

Da, puteti subscrie actiuni la 0,1000 lei/actiune in proportie de 1,17 actiuni la 100 de actiuni detinute la data de 5 decembrie, sau puteti vinde drepturile de preferinta la bursa.

Buna ziua. Cate actiuni vor primi actionarii SNP Petrom la majorarea capitalului in dec 2005? la 1000 buc cate actiuni? Va multumesc iN 2006 vor primi dividende pt. anul 2005?
   10-12-2005     ela

La 1000 de actiuni se pot subscrie (cumpara) 11,7 actiuni la un pret de 0,1000 lei/actiune (actiunile nu se distribuie gratuit). Hotararea de alocare de dividende se va lua in adunarea generala a actionarilor Petrom din primavara lui 2006.

Detin actiuni la Sc Rafirom SA care a intrat ulterior in componenta Companiei Nationale a Petrolului. As dori sa stiu: acum acestea sunt actiuni la Petrom sau la o alta companie?Va multumesc
   08-12-2005     Radulescu Lavinia

Da, acum aveti actiuni Petrom tranzactionate la bursa de valori cu simbolul SNP.

As dori sa stiu care este pretul de plecare sau cum sa-l aflu pentru drepturile de subscriere la SNP care vor intra pe bursa in data de 13.12.2005 . Va multumesc FELIX
   07-12-2005     Felix Costel

Vom transmite vineri un raport de analiza pentru aceste drepturi, raport ce va contine si informatiile solicitate de Dumneavoastra. Raportul se va transmite abonatilor Puls Capital.

Revin cu o noua intrebare despre SNP si drepturile de preferinta. Detin citeva actiuni la Petrom si din cite am inteles o sa pot cumpara un nr. aditional de actiuni la pretul de 0.1RON dupa majorarea de capital. Intrebarea mea este, ce trebuie sa fac (si daca se poate) sa achizitionez mai multe actiuni la acelasi pret de 0.1RON? Deasemenea in ce perioda este tranzactionarea drepturilor de preferinta si a actiunilor noi? Va multumesc. Marius M.
   07-12-2005     Marius M.

Drepturile de preferinta se vor putea cumpara prin SSIF la care aveti cont de la bursa, la fel ca si actiunile. Daca veti cumpara mai multe drepturi, veti putea achizitiona mai multe actiuni la 0,1 lei. Perioada de tranzactionare va fi 14-23 decembrie.

Detin un numar de actiuni la SNP. 1. V rog sa-mi spune-ti cum se procedeaza pentru a putea cumpara actiunile (la pretul de 0.1 )la care am dreptul in urma majorarii de capital? 2. In momentul de fata SNP este la pretul de 0.477. Actiunile noi cumparate se vor putea tranzactiona ulterior la valoarea aceasta sau valoarea lor se va modifica?
   06-12-2005     Marian M.

1. Cumpararea actiunilor se va face in perioada 09/01/06 - 09/02/06 prin Raiffeisen Capital and Investment - RCI (societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank). Se va completa un formular si se va face plata actiunilor in numerar sau prin transfer bancar. In Bucuresti sediile RCI sunt Cal. Victoriei nr 155, Bl D1, Troson 6, parter; Cal. Mosilor nr. 221, Bl. 31A, Corp A; Bd. Iuliu Maniu nr. 16, Bl. 14.

2. Dupa ce vor fi inregistrate (deci nu dupa ce sunt platite), actiunile noi se vor tranzactiona impreuna cu cele vechi, la acelasi pret.

CARE SUNT HOTĂRRILE AGEA DE LA SNP PETROM
   04-12-2005     ASANDI FLORIN

Pentru hotararile adunarilor generale mergeti pe site-ul www.bvb.ro, caseta de jos intitulata "Market News", dati click pe un simbol, iar in caseta care se deschide introduceti simbolul SNP si perioada cautata.

Va rog sa imi dati cateva detalii despre cele 8% actiuni promise angajatilor SNP. Aceasta ar insemna o noua majorare de capital prin acordare de actiuni gratuite? Sau se vor da actiuni din actiunile propri ale societatii? Va multumesc.
   04-12-2005     

Nu exista prea multe informatii pe aceasta tema la momentul curent. Este vorba despre o intentie de distribuire de actiuni Petrom catre angajatii societatii la un pret preferential (mai mic decat pretul la bursa; nu vor fi actiuni gratuite). Din cate imi dau seama, nu ar fi vorba de actiuni noi, ci de actiuni detinute acum de stat la Petrom.

pana la ce data pot cumpara actiuni SNP sa pot beneficia de oferta cu actiuni gratuite?
   02-12-2005     Costin Valerica

Nu exista nici o oferta de actiuni gratuite facuta de Petrom. Probabil va referiti la majorarea de capital cu numerar anuntata de firma, care da dreptul actionarilor sa cumpere 1,17 actiuni la 100 de actiuni detinute la un pret de 0,10 lei/actiune. Pentru a participa la aceasta majorare trebuie sa cumparati sau sa aveti actiuni Petrom la data de 05/12/05.

Am terminat facultatea anul acesta si imi sustin lucrarea de diploma in februarie,la piete de capital si burse de valori.Ati putea sa ma indrumati de unde as putea sa ma informez despre tranzactionare actiunilor SNP si PEI,mai exact doar pretul de inchidere si BET-C pe luna octombrie 2005.Va multumesc!!!!!
   30-11-2005     Neagu Alina

V-am transmis datele solicitate prin email.

Detin actiuni la societatea Peco S.A. din Baia Mare ,in urma eliberarii certificatelor de actionari .Stiu ca societatea nu mai exista sub aceasta denumire dar nu stiu dar fuctioneaza cu alt nume.As dorii sa stiu unde as putea sa ma interesez de acest lucru ? Va multumesc anticipat. Cu stima,Craciun
   29-11-2005     

Acum aveti actiuni Petrom, tranzactionate la bursa de valori cu simbolul SNP.

Actiuni la Copania Romana de Petrol. Mai pot fi tranzactionate? Daca da ce simbol are compania? .... tinand cont de parcursul ei...... Va multumesc o zi buna.
   27-11-2005     paunica

Da. Acum aveti actiuni Petrom (SNP la BVB). Pentru detalii despre vanzare parcurgeti sectiunea de intrebari frecvente.

Care este formula de calcul a valorii (teoretice) a unui drept de preferinta?
   25-11-2005     Cristian Logofatu

Valoarea dreptului de preferinta este valoarea la care renunta actionarul prin vanzarea acestuia. Astfel, pentru o actiune SNP evaluata astazi la 4.400 lei/actiune, in majorarea de capital un actionar ar putea cumpara 0,0118 dintr-o actiune la 1.000 lei pe actiune, adica ar plati 11,80 lei (vechi). Aceasta achizitie ar putea fi vanduta in piata (presupunand ca pretul ramane constant dupa majorare) cu 0,0118 x 4.400 = 51,92. Valoarea unui drept de preferinta este diferenta intre 51,92 si 11,80, adica 40,12 lei/actiune (am prezentat exemplul in lei vechi pentru ca valorile sunt mici).

M-ar interesa sa stiu cat la suta din capitalul social al SNP se tranzactioneaza la bursa si unde pot vedea structura actionariatului mai detaliata (si evolutia acestuia in ultimele 2 luni)? Am vazut pe pagina dvs. ca OMV are 51%, MEC-ul 40,74% si BERD 2,02%. Actiunile detinute de acestia se pot tranzactiona la bursa? V-as fi recunoscator daca m-ati putea ajuta.
   24-11-2005     

Probabil va referiti la procentul de "free-float" - adica actiunile care nu sunt in posesia actionarilor mari, caz in care o valoare estimata pentru SNP ar fi exact 100%-51%-40,74%-2,02% = 6,24%, adica exact procentul de pe site. Toate actiunile unei firme listate se pot tranzactiona la bursa. Atunci cand se listeaza o firma la bursa, se listeaza toate actiunile sale, nu doar o parte a lor. Teoretic toti actionarii SNP isi pot vinde actiunile la bursa. Practic, este putin probabil ca OMV, MEC sau BERD sa faca vanzari la BVB, datorita strategiilor proprii.

am pe cuponul de actionar 192 de actiuni SNP(petrom) si as dori sa le vand pretul de piata am vazut ca este 0.4350 ron...le pot vinde la aceasta valoare???
   24-11-2005     cornel

Da, desigur, atata timp cat pretul ramane acesta pana faceti Dumneavoastra formalitatile de vanzare.

1. Pt. a putea vinde drepturile de subscriere de la SNP e nevoie de extras de cont de la Regstru? Daca ar fi asa cei din priovincie nu au nici o sansa sa poata vinde deoarece extrasele ajung in cateva luni, si timpul e destul de putin. 2. Mai exista site-ul rasdaq? La vechea adresa nu mai poate fi accesat. Va Multumesc
   24-11-2005     Sorin

1. Am vorbit la CNVM - nu este nevoie de extras de cont de la registru. 2. Da, site-ul exista in continuare la aceeasi adresa. El functioneaza fara probleme la noi. Am mai primit aceasta intrebare, insa. Puteti lua legatura la Rasdaq la adresa rasdaq@rasd.ro pentru a clarifica situatia.

Domnule Razvan Pasol,in "ZF" din23.11.2005 ati specificat ca rezultatele SNP la 9luni aduc indicii de evaluare la valori foarte interesante.Va rugam sa detaliati aceasta afirmatie in buletinul saptamanal.Multumim
   24-11-2005     Marcu Sorin

Analiza bursei de valori din Puls Capital este facuta de un coleg nu de mine; el hotaraste exact ce anume va contine aceasta, iar eu nu intervin. Afirmatia se bazeaza pe valorile curente ale P/E, P/B, ratei de rentabilitate a veniturilor si a valorilor absolute ale veniturilor totale si profitului net la 9 luni.

Domnule Razvan Pasol v-am vazut la emisiunea lui Moise Guran si vreau sa va spun ca mi-a placut foarte mult analiza ce ati facut-o societatii Petrom. Eu am mizat pe actiunile SNP folosind doar analiza tehnica. Insa in aceasta seara m-ati convins sa acord atentie si analizei fundamentale. Va multumesc si va felicit. Sper ca actiunile sa-si arate roadele in zilele urmatoare.
   22-11-2005     

Multumesc pentru felicitari. Si eu consider ca o combinatie intre analiza fundamentala si cea tehnica este cea mai buna varianta.

V-as ruga sa-mi comunicati marjele la contractele futures la snp, rrc, sifuri si tlv sau sa-mi spuneti unde le pot gasi. Nu apar explicit pe bmfms.ro
   21-11-2005     ionel

Marjele se gasesc aici. Pentru a afla marjele in RON inmultiti riscul de crestere sau riscul de scadere cu Multiplul. Unele societati de intermediere pot cere marje diferite (mai mari) decat cele solicitate de BMFMS.

Am urmarit astazi emisiunea Realiatea Bursiera unde a fost invitat Cristi Cretan, corespondent Dow Jownes News, care mi-a confirmat parerile mele in legatura cu bursa romaneasca: avem o bursa foarte slab dezvoltata. Singurele societati ce merita luate in seama sunt cele 5 sif-uri, snp, rrc, tlv, brd, biof, scd si atb. Restul cred ca nu au nici un rost sa fie tranzactionate la bursele de valori avand in vedere lichiditatea pe care o au. Bursa romaneasca nu se poate compara nici macar cu bursa din Ungaria, daca privim numarul conturilor deschise. Atat de multe ii lipsesc bursei romanesti, si din pacate aproape nimeni nu face nimic (mai ales autoritatile). Ca sa nu mai vorbim de Bmfms, ca ne iau durerile de cap. Noroc ca mai exista oameni ca dvs. care mai tin bursa in viata.
   09-11-2005     

Da, avem intr-adevar o piata foarte mica, mai ales daca o comparam cu alte piete mai dezvoltate, chiar si din jur. Insa aceasta este mult mai mare decat era in urma cu doi ani, si si mai mare fata de cum era in urma cu patru sau cinci ani. Trebuie sa lucram cu ce avem. Nu ne ajuta cu nimic sa tot facem comparatii si sa ne plangem, iar din partea statului nu astept vreun ajutor, pentru ca statul nu este in stare sa ajute piata de capital, dupa cum a aratat pana acum; putem in schimb sa gasim solutii pentru a dezvolta piata si mai mult. Oricum, multumesc pentru aprecieri.

Eu detin un cont la ssif si un prieten are niste actiuni la Snp luate din procesul de privatizare in masa. Cum le pot achizitiona dar in afara bursei? Eu stiam si ceva de o imputernicire prin notariat si dupa aia le pot baga in contul meu de la ssif. VA MULTUMESC
   02-11-2005     Mitea Marian

Nu se pot realiza tranzactii in afara bursei, intrucat acestea sunt ilegale. Tranzactia respectiva se poate face foarte usor prin bursa - prietenul vinde, Dumneavoastra cumparati.

Buna ziua, 1. Cum se poate ca "formatorii" de piata,mai bine zis manipulatorii ,sa aiba atata putere financiara? Citeam undeva ca cineva are interesul sa scada pretul SNP, cum se poate asa ceva? 2. De ce Registrele nu pot fi obligate sa emita extrasele intr-un anumit timp?. Am asteptat la TLV mai mult de o luna (am pierdut toata cresterea) iar la BCC nici nu au sosit dupa mai multe e-mailuri trimise Registrului. 3. Multumesc pentru profesionalismul dvs si al colaboratorilor dvs. Multumesc prntru Puls-urile pe care mi le-ati trimis si care mi-au fost de mare ajutor. 4. Bursa e o joaca de copii in care cei care stiu regulile "formarii " de piata castiga, cei care doar investesc pentru piata de capital pierd. Din fericire m-am retras la timp, cu ceva catig. Cu stima, Anton Florin
   01-11-2005     ANTON FLORIN

1. Dupa parerea mea nu exista persoane sau investitori care sa aiba posibilitatea sa manipuleze pretul SNP la acest moment. 2. Aceste elemente tin de procedurile de lucru ale registrelor. Daca va deplasati la sediul lor, le puteti obtine pe loc. Si eu consider ca procedura aceasta cu extrasele este excesiv de complicata, poate lucrurile se aranjeaza dupa infiintarea Depozitarului Central. 3. Ma bucur ca eforturile noastre sunt apreciate. 4. Mi se pare extrem de bizara aceata afirmatie, probabil nu ati stat suficient pe piata pentru a intelege pe deplin mecanismele acesteia. Va recomand doar sa parcurgeti portofoliul nostru virtual de pe kmarket si evolutia acestuia in ultimii ani. Oricine putea lua acele decizii si/sau urmari structura portofoliului, investind pe baza unor informatii publice, si obtinand performante extrem de bune.

Detin un certificat de actionar pe numele de fata la Compania nationala a petrolului (asa era denumita in 1995/96 -"marea privatizare ). Mai multi membri din familia mea au asemenea certificate. apartin cumva de SNP acum si cum putem sa le vindem. va multumesc
   28-10-2005     GRINDEI ELENA CRISTINA

Da, acum aveti actiuni Petrom. Gasiti informatiile solicitate in sectiunea de intrebari frecvente.

Va rog sa-mi spuneti, cum este posibil ca actiunile sindicatului petrom, (Petrom s-a mentinut si ieri cea mai tranzactionata actiune, scaderea cotatiei insa fiind mai mare, de 2,4%. Un titlu SNP a ajuns la 0,4380 lei, fiind transferate 11,7 milioane actiuni, cu un rulaj de 5,1 milioane lei. ?Este cunoscut deja faptul ca actiunile Petrom sunt in scadere de ceva vreme din cauza numeroaselor ordine de vanzare emise de sindicatul companiei?, spune brokerul), dupa cum afirma ziarul Averea,sa fie puse la vanzare fara sa apara un comunicat in acest sens? Este o practica normala ? Ori este o informatie gresita? VA MIULTUMESC.
   17-10-2005     ungurasu

Sunt doua probleme cu situatia descrisa in mesajul Dumneavoastra:
1. Ordinele de vanzare ale diferitilor investitori nu sunt publice, deci nu au cum sa apara in comunicate.
2. Informatia cu privire la aceste ordine este indoielnica, daca singura sursa pentru ea este "brokerul", adica o persoana generica neidentificabila.

va rog sa imi spuneti dak au majorari de capital la soc PETROM... va rog mult.
   27-09-2005     marian

Gasiti majorarile de capital pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Emitenti si valori mobiliare", link-ul "Informatii despre companii si actiuni listate". Introduceti simbolul SNP si alegeti "Informatii actiuni emise".

va rog sa imi spuneti dak la SNP s-a majorat nr actiunilor de la 206(pe certificatul de actionar) la cat ???VA multumesc
   22-09-2005     Adrian

Pentru raspunsul la aceasta intrebare va invit sa parcurgeti sectiunea de intrebari frecvente.

am 356 actiuni la fosta Companie Romana de Petrol, actuala SNP Petrom, actiuni dobandite prin programul national de privatizare. de atunci nu am fost informat niciodata despre dividende sau daca prin neridicarea dividendelor s-a marit numarul de actiuni? imi puteti spune de unde pot afla cat valoreaza aceste actiuni? numarul de actionar este 39734. va multumesc
   12-09-2005     manaila radu daniel

Pentru aceste intrebari va recomand sectiunea de intrebari frecvente.

Cum pot sa aflu cate actiuni detin la o anumita societate ( SNP de exemplu, care a avut majorare de capital)
   02-09-2005     Florian Florin

Pentru aceasta intrebare vedeti sectiunea de intrebari frecvente.

Stimate domn, am gasit o informatie pe site-ul dumneavoastra care spune ca daca am avut actiuni la " o societate din reteaua Peco, la Arpechim, Competrol sau Petrobrazi, atunci in prezent aveti actiuni Petrom." As dori sa stiu care este ratia de reprezentare? 1actiune Competrol=1actiune SNP? Va multumesc si mult succes!
   31-08-2005     Iliuta Dranca

Ratele de conversie sunt diferite si nu le cunoastem. Cel mai bine este sa solicitati un extras de cont de la registru, pentru a afla numarul de actiuni pe care il detineti in prezent. Procedura este explicata in pagina respectiva.

am actiuni la sicomed, rrc, snp si ma intereseaza daca au dat dividende?
   24-08-2005     radu ioan

Mergeti pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Issuers & Securities", link-ul "Dividends" pentru informatii legate de dividende. Nici una din cele trei societati nu a acordat dividende pentru 2004.

Inteleg si nu prea dar ma rog e politica voastra. Totusi cum ramane cu snp-ul, care va fi procedura de vindere, a celor 8% catre angajati, in case u know.
   18-08-2005     alex

Deocamdata nu avem informatii concrete pe aceasta tema. Asteptam si noi.

Cand se dau gratuitele la tlv si vnc. Care e previziunea voastra de evolutie a pietei pe termen mediu si scurt. Cum vedeti evolutia actiunilor la azo, avand in vedere ca se cumpara acum evident speculativ mizandu-se pe o apreciere imp in viitor. Care va fi situatia snp dupa ce se vor vinde cele 8%, m-ar interesa procedura si momentul, credeti ca de aceea scade ca s-au anuntat ca se dau respectivele cu 35% sub pretul de piata? Respecte pentru d-l Pasol, imi plac analizele pe care le face, clare si inteligente. Alex
   17-08-2005     alex

Din cate stiu, la TLV actiunile gratuite vor fi inregistrate in septembtrie. La VNC procedura ar putea dura pana prin octombrie. Din pacate nu oferim recomandari sau opinii despre actiuni si investitii in cadrul acestei rubrici. Multumesc pentru aprecieri, sper ca analizele noastre sa fie la inaltime si pe viitor.

Pentru data de 12 august 2005, 3 ziare(Averea,Curierul National si Azi,pe 15 august) publica cursul de inchidere al DESNP pentru decembrie ca fiind 5250 lei vechi,in timp ce www.bmfms.ro il declara la 5400 lei vechi. Cine are dreptate ?
   15-08-2005     Chis Adam

Pretul de referinta este pretul de cotare, care este intr-adevar 0,5400 lei. Intotdeauna cea mai buna sursa de informare este cea oficiala, in acest caz BMFMS. Publicatiile amintite au preluat in mod incorect cea mai buna cotatie la cumparare pentru DESNP la Decembrie, care este 0,5250 RON.

Stimata Redactie, sint angajat Petrom si as dori sa stiu daca voi putea cumpara actiuni SNP prin ordonanta mult discutata zilele acestea, voi putea sa le tranzactionez pe BVB?. Multumesc.
   15-08-2005     vlade

Din pacate nu cunosc prevederile exacte ale acestui act normativ si nu va pot raspunde.

Am gasit informatii contradictorii referitoare la actionariatul SNP (procentajele detinute de actionarii majoritari). Care este data limita pana la care OMV trebuie sa depuna capitalul aferent majorarii pentru ajungerea la 51% din actiuni?
   11-08-2005     Gabriel Ene

Conform departamentului actionariat al Petrom, detinerea OMV este la acest moment de 51%, fiind inregistrata in Registrul Actionarilor.

As dori sa stiu valoarea contabila a actiunilor BRK, SCD, RRC, TLV, ATB, PTR, SNP, OLT, EPT, CRB. De asemenea, care dintre actiunile tranzactionate la BVB au raportul pret/val ctb subunitar. Va multumesc anticipat!
   07-08-2005     Cristinescu Andrei

Din pacate prezentarea acestor date depaseste cadrul prezentei rubrici. Toate datele de mai sus pot fi obtinute foarte usor din sistemul Intercapital Start (www.intercapital.ro), dar numai pentru clienti Intercapital Invest.

Imi puteti spune exact cum pot face in Excel suprapunerea graficelor cu evolutia pretul in timp a unor actiuni emise de soc din acelasi domeniu ( snp si rrc de exemplu ) . De unde preiau graficele si cum le transpun ? multumesc anticipat si succes in continuare , faceti o treaba de milioane si la propriu si la figurat !
   01-08-2005     marius ponor

Va multumesc pentru felicitari. Pentru aceste grafice aveti nevoie sa descarcati istoricul tranzactiilor. Din cate stiu nu exista o sursa publica pentru aceste informatii. Daca sunteti client Intercapital Invest, puteti descarca aceste istorice din Intercapital Start.

De asemenea, tot in Intercapital Start se pot trasa in mod automat grafice comparate intre doua sau mai multe actiuni, sau intre actiuni si indici, fara sa mai fie nevoie de Excel. Explicarea modului de trasare a graficelor combinate in Excel depaseste cadrul acestei rubrici.

detzin 1000 actziuni doljchim.sint actziuni snp si daca da cite corespund celor 1000?
   23-07-2005     vali

Intr-adevar, acum aveti actiuni Petrom. Nu putem estima noi numarul exact de actiuni. Parcurgeti sectiunea de intrebari frecvente pentru procedura de obtinere a unui extras de cont cu numarul de actiuni detinute.

In legatura cu editorialul dvs.: "Descrierea unei speculatii reusite (studiu de caz)", as avea cateva observatii. 1 - situatii similare cu cea prezentata (SNP cu RRC) mai apar si sunt observabile, insa spre deosebire de dvs., investitorul obisnuit mai are de platit 2 comisioane (la cumparare si la vanzare) totalizand 2-4%, deci din acel 5% mai ramane destul de putin ? dupa mine, cei care pot profita cu adevarat de aceste situatii sunt mai degraba brokerii (SSIF-urile), pentru investitorul obisnuit fiind un risc prea mare pentru un castig potential foarte redus; 2 - referitor la sfaturile brokerilor ? un lucru e evident: la fiecare tranzactie (vanzare sau cumparare) pe care o fac eu, clientul, firma pe care o reprezinta brokerul va incasa un comision, deci va castiga, indiferent ca eu am avut profit sau nu ? brokerul in general va gasi argumente sa justifice si oportunitatea cumpararii unei actiuni, dar si vanzarea aceleiasi actiuni dupa un timp, asta indiferent ca eu am pierdut sau castigat ? referitor la acest lucru, mi s-ar parea mai normal sa existe comisioane mai mici la tranzactii (asta ar fi mai normal si datorita scaderii marjelor de profit) si sa existe comisioane raportate la profit (in caz ca acesta exista) daca acesta s-a datorat consilierii pozitive a brokerului ? acest lucru ar stimula atat competenta broker-ului cat si increderea clientului in SSIF, aspecte care pe termen lung ar putea accelera cresterea numarului de clienti si astfel ar duce la consolidarea pietei de capital, cu rezultate benefice ambelor parti; 3 - o alta evolutie (si nu singura) care pare ca merita urmarita este paralela dintre BUX si BET (poate si SOFIX) ? ati putea explica aceasta (evolutia similara urmata apoi de o divergenta)? Mult succes in continuare.
   18-07-2005     geo

1. Corect, este buna observatia, trebuia sa insist mai mult pe comisioane. Este adevarat, in exemplul respectiv am beneficiat de un comision mai redus, insa speculatia era disponibila si unui investitor, nu numai unui broker. Astazi, un investitor cu un portofoliu destul de mare se poate baza pe un comision in jur de 1% (daca vorbim de investitori cu comisioane mult mai mari de 1%, atunci acestia fie au un portofoliu modest, si atunci oricum nu le-as recomanda speculatii, fie nu si-au ales bine SSIF-ul cu care lucreaza). In exemplul meu, fata de un castig brut de 6,26%, castigul net ar fi fost de 4,26% fara comisioanele aferente (impozitul este inca neglijabil) - un castig care nu schimba cu mult datele problemei si nu este deloc de neglijat. In plus, daca cineva ar fi fost mai pe faza decat mine si ar fi cumparat mai de dimineata, ar fi castigat mai mult.

2. Depinde de SSIF-ul cu care se lucreaza. Noi nu promovam o asemenea strategie, in care sa incurajam tranzactii cu orice pret doar ca sa marim comisioanele incasate. In plus, mi-as permite o observatie: multi investitori se refera la castigul intermediarilor ca la ceva rau: "clientul pierde sau castiga, SSIF-ul tot castiga din comisioane"; nu este chiar asa. Comisioanele sunt venituri pentru societate, insa acestea nu se transforma neparat in profituri, ci trebuie sa acopere mai intai cheltuieli cu salarii, impozite, chirii, telecomunicatii, comisioane la bursa, dotari si multe altele. De ce nu am pune problema atunci altfel? "piata merge sau nu merge, investitorii fac sau nu tranzactii, SSIF tot trebuie sa plateasca salarii, chirii, impozite, etc".

Este interesanta ideea Dumneavoastra de comisionare, dar aceasta ar lasa loc la multe interpretari (a cui a fost ideea de cumparare? a brokerului sau a clientului? daca au avut-o amandoi? intr-un asemenea scenariu clientul ar sustine intotdeauna ca s-a decis singur si nu a fost consiliat, doar ca sa plateasca mai putin ca si comisioane).

Repet un lucru pe care l-am mai spus: in conditiile in care la bursa se puteau dubla lejer banii anul trecut doar cumparand actiuni si asteptand, iar in ultimii patru-cinci ani se puteau inmulti banii de 4-5 sau chiar 10 ori doar asteptand pe anumite actiuni, o plangere legata de faptul ca un comision de 1,0% sau chiar 1,5% este mare mi se pare exagerata. Nu cred ca scaderi marginale de comision cu cateva zecimi de procent ar duce la cresteri fabuloase de numar de investitori sau de randamente la bursa. Acesta este un miraj.

3. M-am uitat pe un grafic relativ (pe aceeasi scara si pornind din acelasi punct) pentru cei doi indici pe ultimele 12 luni si diferentele nu sunt mari (graficele in sume absolute cu doua scale sunt inselatoare). Ceea ce s-a intamplat a fost ca indicele BET a crescut mult mai mult decat BUX in ianuarie si februarie, iar apoi a scazut, recentele cresteri pozitionandu-l intr-o pozitie relativa apropiata de indicele BUX pe graficul pe 12 luni. De altfel, aceasta este o tendinta relativ recenta (din ultimii ani) - cea de corelare a indicelui BET cu indicii din Cehia, Ungaria si Polonia; acum 5-6 ani acest lucru nu se intampla, iar piata romaneasca era corelata doar cu cea ruseasca. Astazi se pare ca suntem corelati si cu celelalte piete est-europene, asa ca merita sa le urmarim cu mai mare atentie.

1.Se pot cumpara 100 actiuni brd la bvb ? Tranzactia se va efectua pe piata odd lot ? intreb asta pt. valoarea unei actiuni brd este foarte mare pt. o investitie mica . 2. Care este numarul minim de actiuni care se poate cumpara pe piata regular ? Acesta difera de la o actiune la alta ? 3. Se poata da un ordin la ssif " vinde 27 actiuni X " ? Pe ce piata va avea loc tranzactia ? Multumesc pt. timpul acordat
   07-07-2005     Marcel Princa

1 si 2. Teoretic da, puteti cumpara 100 de actiuni. Practic, este foarte dificil. Mecanismul este urmatorul: pe piata Regular se tranzactioneaza numai volume de actiuni ce sunt multiplii de un lot standard (un lot standard reprezinta 500 de actiuni pentru toate actiunile, cu doua exceptii: 10 actiuni pentru MJM si 1 actiune pentru PEI). Volumele sub 500 de actiuni se tranzactioneaza pe piata Odd Lot. Aceasta din urma are o particularitate (bizara, e drept): pe Odd Lot se afiseaza numai ordine de vanzare, nu si ordine de cumparare; cei ce doresc sa cumpere trebuie sa execute ordinele de vanzare integral. Spre exemplu: daca pe Odd Lot pentru BRD sunt la un moment dat numai doua ordine de vanzare, unul de 87 si unul de 43 de actiuni, atunci ati putea cumpara fie numai 87 de actiuni, fie 87+43 = 130 de actiuni, dar nu 100 (si, dupa cum spuneam, nu puteti introduce un ordin de cumparare pe Odd Lot, ci puteti doar executa ordinele de vanzare). O varianta ar fi sa cumparati 130 de actiuni si apoi sa puneti imediat la vanzare pe Odd Lot 30, dar aceasta este o varianta mult prea complicata si SSIF-urile nu agreeaza un asemenea mod de lucru.

3. Puteti vinde 27 de actiuni; tranzactia se executa pe Odd Lot, insa tineti cont de faptul ca va trebui sa cereti un pret mai mic decat pe Regular, altfel cumparatorii nu au nici o motivatie sa cumpere de pe Odd Lot. Din nou, SSIF-ul s-ar putea sa nu agreeaza procedura, si/sau sa solicite un comision mai mare pentru o asemenea tranzactie.

Pentru cititorii care nu sunt familizarizati cu notiunile folosite: Odd Lot si Regular sunt sectiuni ale sistemului de tranzactionare al bursei. O actiune, de exemplu SNP, se tranzactioneaza pe mai multe sectiuni la bursa: Regular pentru tranzactii cu multiplii de 500 de actiuni, Odd Lot pentru tranzactii cu volume sub 500 de actiuni, Deal pentru tranzactii negociate de valoare foarte mare, POF pentru oferte publice.

Buna ziua. Incercand sa aplic teoria de evaluare conform modelului DCF la SNP de exemplu (dar am patit la fel si la alte companii) am intalnit urmatoarea problema: luam anul 2003 pentru exercitiu si avem formula pentru FCF=Profit net+Amortizari. Facand calculul reiese o suma. Daca citim documentele publicate de Petrom (capitolul Fluxuri de numerar), cifra este complet diferita. Cu ce gresesc? 2) In cazul bancilor, care au alt model de documente contabile, cum pot aplica modelul? 3) Aveti o sugestie de rata de actualizare de folosit in cazul investitiilor pentru un termen de 3-5 ani? Din pacate piata noastra de capital dupa cativa ani de fucntionare in conditii hiperinflationiste nu cred ca poate oferi o medie de crestere anuala care sa poata fi utilizata in calcule. Mentionez ca datele pentru SNP la punctul 1 si in general docuemntele contabile sunt cele pe care le-am putut downloada (erau disponibile) de pe Intercapital Start
   06-07-2005     Cristian

Ca o prima opinie - aplicarea modelului DCF in Romania este nepractica din mai multe motive. Am incercat si eu aceasta abordare, fara un rezultat concludent. Din motive as enumera: modul in care se calculeaza si raporteaza profitul in Romania, care in multe cazuri nu are legatura cu eficienta economica a emitentului; dificultatea prognozarii cash flow-urilor si indicatorilor pe termen lung, pe de o parte datorita lipsei de date de la emitenti, iar pe de alta parte datorita contextului macroeconomic; lipsa unui istoric suficient de lung al pietei pentru calculul rentabilitatii medii pe piata; instabilitatea beta din acelasi motiv; lipsa unui reper clar si stabil pentru rata dobanzii fara risc, etc

Trecand la intrebarile Dumneavoastra: in primul rand FCF from Assets nu este doar profitul net + amortizarile; aceasta valoare se ajusteaza cu cresterile de capital net si de imobilizari; va referiti probabil la cash flow from operations. In al doilea rand, cash flow-ul calculat pentru modelul DCF nu este acelasi cu cash flow-ul contabil, raportat in tabelul de fluxuri de numerar de catre emitent (sunt moduri de calcul diferite). De aici apare diferenta.

2. Teoretic in acelasi mod, identificand datele de intrare respective. Veti gasi si pentru banci datele in bilanturi. Insa specificul activitatii bancare impune, probabil, anumite ajustari.

3. Nu prea, tocmai din cauza motivelor enumerate la inceput. Ar trebui sa folositi CAPM pentru a o calcula, dar aceasta metoda implica dificultati destul de mari. Aveti dreptate cu problema rentabilitatii medii a pietei. Incercati sa aproximati o rata de actualizare. Pana la urma aceasta exprima de fapt "required rate of return", asa ca puteti alege o serie de valori in mod empiric (de exemplu: va multumiti pentru 2006 cu un randament pentru actiunea X de 30%?).

In fine, pentru incheiere: au inceput sa apara voci care sa conteste eficienta teoriei moderne a finantelor ce include si calculele pe baza de DCF si CAPM. Conform acestora mecanismele de pe piata se pot departa de cele prevazute de teoria pietei eficiente (seriile de preturi ale unei actiuni par a fi corelate, desi teoria spune ca sunt independente, iar rentabilitatile preturilor nu ar urma modelul clopotului lui gauss, desi teoria cam asa ceva prevede). Oricum, ca sa iesim din zona prea tehnica, ideea este ca aceste modele au inceput sa fie contestate si pe pietele dezvoltate, acolo unde se aplica de multa vreme. Asa ca aplicarea si interpretarea lor ar trebui facuta cu anumite rezerve.

Am tot auzit de rating-uri Fitch, Moody (de ex. astazi, cu Petrom) As vrea sa stiu daca celelalte societatile cotate la BVB au un asemenea rating si de unde se pot vedea aceste valori. Ma gandesc ca pot influenta pretul actiunilor (in bine sau in rau) si deci merita avute in vedere pentru o informare corecta...Multumesc.
   24-06-2005     S.L.

De asemenea ratinguri de credit beneficiaza de regula doar societatile care se imprumuta de pe pietele externe de capital (SNP, RRC, probabil ALR, etc). Nu cred ca exista o situatie centralizata publica a acestora. Rating-urile ar fi interesante pentru o analiza generala, dar se refera la creditele obtinute de aceste companii, nu la alte elemente legate de eficienta, actiuni, etc.

Ce inseamna "blue-chips"?
   19-06-2005     Octavian

Termenul desemneaza actiunile cele mai solide, stabile si importante de pe o piata de tranzactionare. In tara noastra SNP si BRD, spre exemplu, pot fi considerate blue-chips.

sunt detinatorul unui nr. de actiuni SNP PETROM,am si codurile de la REGISCO si va intreb unde pot vinde actiunile si ce comision maxim imi poate lua firma respectiva?
   14-06-2005     cristea adrian

Puteti vinde actiunile prin orice societate de servicii de investitii financiare. Lista acestor societati o gasiti pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Membri". Comisionul maxim este de 8% din valoarea actiunilor.

Ce valoare are un certificat de actionar cu 356 de actiuni la Compania Romana de Petrol( Bucuresti, str. G-ral Budisteanu, nr 11 bis, sect.1)?
   05-05-2005      Dan Nasta

Acum detineti actiuni Petrom (SNP). Va rog sa cititi rubrica de intrebari frecvente pentru raspuns.

Pe site-ul dvs. am gasit o multime de raspunsuri la intrebarile mele. Sunt interesata care vor fi obiectivele si strategiile pe care le va aplica Petrom dupa aceasta privatizare, sau mai exact ce are de gand sa faca OMV pentru ca Petrom sa fie mai eficienta in viitor? (aceste lucruri fiind foarte importante pentru proiectul meu de licenta, daca sunte-ti dispusi sa ma ajutatim anuntati-ma ca sa va dau mai multe detali)
   18-04-2005     Mihaela Staicu

Din pacate nu oferim recomandari sau opinii despre investitii sau emitenti in cadrul acestei rubrici. Oricum, raspunsul la intrebarea Dumneavoastra ar trebui sa vina de la OMV, nu de la noi. Puteti gasi util raportul de analiza despre SNP publicat de noi (site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Rapoarte de analiza"), dar acesta este din iulie 2004.

As dori si eu sa stiu ceva despre situatiile financiare ale SNP pe 2004. Cand se vor publica, daca sunt publicate ? Va multumesc
   12-04-2005     Nitu

Asteptam rezultatele financiare ale SNP pe 2004 pe data de 24 mai, conform calendarului financiar al acestui emitent.

As dori sa pun cateva intrebari: 1)ce pasi si ce conditii(in special finaciare) trebuie sa parcurg ca sa deschid un SSIF? 2)pot actiona pe Bursa prin intermediul unui SRL prin intermediul altui SSIF? 3)inclusiv pe site-ul Dvs , in anul 2002 SNP a acordat dividend pe actiune in valoare de 27667.De al SNP mi--a spus ca aceasta e valoarea pe cupon, suma pe care oricum am pierdut-o pt ca-asa mi s-a spus- au trecut mai mult de trei ani.Indiferent de suma , ce s-a intamplat cu ea? 4)cum pot actiona pe bursa de la sibiu- bmfms?Tot prin intermediul unui SSIF? va multumesc anticipat si va transmit felicitarile si gratitudinea mea pentru tot ce ati facut si faceti pentru micii investitori!
   12-04-2005     marian

1) Consultati regulamentul CNVM Nr 3/2002 privind autorizarea si functionarea societatilor de servicii de investitii financiare (http://www.cnvmr.ro/legislatie/regulamente/reg2002/regulamentul_nr%203.htm) si Legea 297/2004 (http://www.cnvmr.ro/legislatie/legicadru/lege_privind_piata_de_capital.htm).

2) Intrebarea este neclara. O societate cu raspundere limitata poate investi la bursa fara restrictii. 3) Valoarea este obtinuta din surse publice. Dreptul la dividende se prescrie intr-adevar in trei ani de zile de la distributia lor, deci nu mai aveti dreptul de a o incasa. 4) Da, puteti tranzactiona la BMFMS prin intermediul unui SSIF. Nu toate SSIF-urile sunt prezente pe aceasta piata. Mergeti pe site-ul www.bmfms.ro pentru lista completa.

Va multumesc pentru felicitari.

V-as ruga sa-mi spuneti care sunt indicii P/E si P/C la TLV, BRD, RRC, SNP, IMP, BRK si EPT
   11-04-2005     razvan

Nu oferim indicatori in cadrul acestei rubrici. Toti indicatorii de mai sus sunt disponibil in cadrul sistemului Intercapital Start disponibil clientilor Intercapital Invest pe www.intercapital.ro.

In urma procesului de privatizare in masa am depus cuponul la rafinaria Peco SA Constanta. As fi interesat daca aceste titluri se tranzactioneaza pe piata, sau care este starea actiunilor?
   11-04-2005     Alex Averian

Reteaua PECO a fost inclusa in Petrom, iar actum dispuneti de actiuni Petrom, tranzactionate la bursa de valori cu simbolul SNP. Pentru informatii despre Petrom mergeti pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Actiuni listate la bursa". Pentru a afla numarul de actiuni pe care il detineti in prezent solicitati un extras de cont de la Regisco SA, telefon 224.8732.

as dori si eu sa stiu cand anume se va privatiza snp petrom si care vor fi efectele privatizarii asupra actiunilor?(parerea dvs)vor creste sau vor scadea, luand in considerare valoarea lor de acum.multumesc
   30-03-2005     cosmin

Privatizarea Petrom cu OMV Austria a avut deja loc.

care sunt indicii P/E si P/C la RRC, IMP si SNP. Va multumesc
   29-03-2005     Mihai Lapusan

Valorile calculate cu ultimele rezultate financiare disponibile (trim III 2004; rezultatele pe intreg anul 2004 nu sunt inca disponibile) sunt: IMP - P/E de 18,96 si P/B de 3,61; SNP - P/E de 72,87 si P/B de 2,07. La RRC nu se pot calcula acesti indicatori tinand cont de faptul ca la 09/04 societatea avea si pierdere, si capitaluri proprii negative.

Imi puteti spune cu pot afla numarul de actiuni detinute la Petrom SA, eu locuind in Timisoara. Exista o posibilitate de a afla aceste informatii din Timisoara? Doresc sa mentionez ca am detinut actiuni la SC Peco Timis SA, societate care a fuzionat prin absorbtie cu SNP Petrom in anul 1997 din cate retin eu.
   29-03-2005     Mircea HUH

Luati legatura cu Regisco SA pentru a solicita un extras de cont. Numarul de telefon este 224.8732 sau 224.9128.

Ce se intelege in piata prin expresia "nu sunt vizibile".Mai multe persoane care activeaza pe bursa sustin ca societatile cotate pe Rasdaq nu au vizibilitate pentru investitori. Ce trebuie sa inteleg din acest lucru? Va multumesc.
   21-03-2005     radu

Expresia arata faptul ca societatile respective nu sunt analizate si tranzactionate de un numar foarte mare de investitori. Cu alte cuvinte, societati de tipul BRD, TLV, SIF-uri sau SNP sunt foarte "vizibile" pe piata, intrucat sunt tranzactionate frecvent, sunt prezentate foarte des in presa, sunt analizate de analisti, si prezinta o comunicare completa cu piata. Societatile "mai putin vizibile", de tipul celor de pe Rasdaq, trimit rapoarte incomplete catre piata (date financiare, evenimente importante, etc), nu sunt analizate de analisti, nu sunt prezentate foarte des in presa, si in consecinta nu sunt urmarite si tranzactionate de un numar mare de investitori.

Buna ziua am un certificat de actionar la Compania Romana de Petrol Bucuresti (str. Gen budisteanu nr.11bis) pe 365 de actiuni care au fost achizitionat in data de 2.12.1996.As dori sa le vand daca imi puteti spune pretul actual al acestora! Va multumesc! Cu stima, George Dumitru
   15-03-2005     Dumitru George

Va trebui sa obtineti mai intai un extras de cont de la registru, intrucat acum detineti actiuni SNP Petrom. Luati legatura cu o societate de servicii de investitii financiare pentru vanzare. Lista completa se gaseste pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Membri".

Care sint datele de referinta pentru TLV si SNP pentru a fi luat in considerare la o eventuala distribuire a dividentelor? si care este cuantumul acestora daca a fost facuta publica vreo precizare in acest sens? Va multumesc.
   15-03-2005     

Nu au fost inca facute publice convocatoarele adunarilor generale pentru cele doua societati. Urmariti site-ul www.bvb.ro.

1 .Sa spunem ca as veni cu o suma de 200 de milioane la firma Intercapital Invest. As cere sa mi se faca un portofoli diversificat : sif2,sif5,tlv si brcr ,de exemplu. Dupa aceea care va fi relatia mea cu brokerul? Urmaresc eu mereu bursa si il sun sau ma suna si el cind vede tendinte de schimbare majora la bursa ptr actiunile respective? 2. S-a publicat ca SIF BANAT a vandut 1500000 actiuni BRD CU 60000 , si ca ar avea intentia sa cumpere din nou cind pretul scade. Dar nu a publicat nimeni , totusi cine a cumparat la o astfel de valoare mare , 90 mld.? 3. Care este explicatia cresterii atat de mult a pretului actiunii BRD, care era deja splitata si pentru care si 33000 insemna un pret nesperat .Rezultate financiare nu au crescut in aceeasi proportie si nici politica de dividende nu a avut de ce sa stimuleze investitorii. cu multumiri Cu multumiri
   25-02-2005     Durbaca Liliana

1. Ambele variante sunt posibile. Puteti aranja cu brokerul ca acesta sa va sune in momentul in care se intampla anumite evenimente sau sunt atinse anumite praguri in piata pentru actiunile respective.

2. SIF 1 a anuntat aceasta vanzare in calitate de emitent listat la bursa de valori. Cumparatorul nu este obligat sa faca acest lucru decat daca se ating anumite praguri de detinere (5%,10%,33%, etc). Din pacate sistemul de raportare a modificarilor de pozitii semnificative in actionariatul societatilor listate la bursa nu mai este la fel de riguros cum era in urma cu cativa ani.

3. Vad doua explicatii: mai intai intrarea unor fonduri straine pe piata, fonduri care s-au orientat in special spre actiunile cele mai lichide, acesta fiind si motivul cresterii actiunilor SNP din ultima vreme. A doua explicatie ar fi posibilitatea unei majorari de capital social si/sau a unei splitari a actiunilor BRD in primavara, posibilitate ce reprezinta o varianta demna de luat in seama pentru acest an.

In presa de astazi brokerii spuneau sa asteapta la o stabilizare a pietei dar sedinta de astazi a dovedit contrariul.Ce investitori actioneaza de nici chiar brokerii nu mai intuiesc miscari de asemenea amploare?De ce sunt aceste cresteri uriase?(bursa nu mai este subevaluata,Romania se poate confrunta cu probleme macroeconomice in acest an.Este suficient faptul ca oferta este saraca si se preconizeaza liberalizarea contului de capital?
   14-02-2005     URSEANU BOGDAN

Nimeni nu este profet pe piata de capital. Daca ar exista cineva care poata sa prevada cu precizie evolutia viitoare a bursei, atunci in mod cert nu ar fi broker, ci ar sta linistit acasa tranzactionand in nume propriu si facand foarte multi bani. Brokerii pot emite pareri avizate, insa fiecare investitor trebuie sa gandeasca pentru el insusi.

Cresterile sunt determinate intr-adevar de oferta foarte saraca. De altfel, lipsa de emitenti devine o problema din ce in ce mai acuta, si, sincer, eu as fi foarte ingrijorat daca anul acesta nu vedem niste listari serioase la bursa. In rest, cum spuneti, sunt mai multe motive - vizibilitatea pietei creste, atat la nivel european cat si in randul publicului din Romania; apoi sunt destule cazuri in care profitabilitatea emitentilor creste, ceea ce duce la imbunatatirea indicatorilor (P/E, etc), iar actiuni care erau supraevaluate devin iar subevaluate; in fine, multi din investitorii locali se uita pe peformantele istorice si actioneaza speculativ, iar investitorii straini au bani de investit conform strategiilor de investire pe piete emergente, asa ca ii baga si ei in ce gasesc - BRD, SNP, etc.

Rezultatul? piata tot creste.

Cat de reprezentativ este BET ? ? ?
   11-02-2005     Marius Andrei

Buna intrebare. Este clar ca indicele BET are niste probleme de reprezentativitate: se calculeaza doar pe baza a zece actiuni, ponderea maxima a unei actiuni in indice e destul de mare (20%), astfel incat cinci actiuni (TLV, SNP, BRD si RRC) reprezinta 80% din indice, etc. Insa situatia nu este totusi dramatica: anul trecut cele mai mari zece actiuni au facut peste 80% din volumul de tranzactionare al bursei, asa ca pana la urma indicele pare sa fie destul de reprezentativ pentru aceasta situatie atipica intalnita la BVB. In plus, diferentele dintre variatiile indicilor BET si BET-C (acesta din urma ia in calcul toate actiunile) sunt neglijabile. Concluzia? sigur, indicele BET nu este 100% reprezentativ, dar pana la urma nici un indice nu poate fi. Dupa parerea mea, ca indicator de estimare a variatiei medii a preturilor la BVB, BET isi face treaba destul de bine.

Cum trebuie sa procedez pentru a vinde actiuni de la COMAT OLT, jud. Slatina si de la PECO DOLJ
   10-02-2005     Sanda Zavelea

Am mai raspuns la nenumarate intrebari pe aceata tema - consultati arhiva. Mergeti pe www.rasd.ro, cautati societatea Comat si din fisa ei identificati registrul actionarilor sai, apoi obtineti un extras de cont. Pentru PECO: acum aveti actiuni SNP mergeti la regisco pentru extrasul de cont apoi mergeti la orice societate de servicii de investitii financiare pentru vanzare

Actiunile pe care le am la Arpechim Pitesti se pot vinde? Nu le-am gasit pe RASDAQ.
   03-02-2005     Luci

Arpechim a fost inclusa in SNP Petrom. Consultati arhiva raspunsurilor pentru detalii despre vanzarea actiunilor SNP.

detin doua certificate de actionar la COMPETROL, mostenite de la fratele meu si sotia acestuia. certificatele sunt mentionate in actul de mostenire. cum le pot trece pe numele meu si ce valoare au, le pot tranzactiona si unde? cine este acum COMPETROL? va multumesc!
   03-02-2005     godeanu florica

Competrol a fost inclusa in SNP, astfel ca acum detineti actiuni SNP. Luati legatura cu Regisco SA, societatea de registru a SNP, pentru a transfera actiunile pe numele Dumneavoastra (telefonul este 224.8372, 224.9128). Solicitati si extrase de cont de la Regisco pentru a afla numarul de actiuni detinute. O actiune SNP valoreaza acum cam 4.250 de lei. Le puteti vinde prin orice societate de servicii de investitii financiare (pentru o lista mergeti pe www.bvb.ro, sectiunea "Membri").

Am depus actiunile la peco galati.Nu am mai primit dividente.La ce valoare au ajuns act?Pot sa le vand?
   01-02-2005     pascaru

Desigur, le puteti vinde. Acum detineti actiuni SNP Petrom, intrucat reteaua Peco a fost inclusa in Petrom. Pentru a vedea cate actiuni aveti luati legatura cu Regisco SA la telefon 224.9128, 212.6077 pentru a obtine un extras de cont cu numarul de actiuni. Pretul unei actiuni Petrom este de 4.260 lei. Desigur, puteti vinde actiunile. Adresati-va unei societati de servicii de investitii financiare.

La SNP PETROM SA pentru anii 1999 si 2000 s-a raportat pentru persoane fizice un dividend net de 15247 lei, respectiv 26284 lei. Am actiuni rezultate din PPM si nu am primit aceste dividende. Cum trebuie procedat in aceasta situatie pentru a primi dividendele ? Daca actiunile sunt vandute in ianuarie 2005, cine primeste dividendele pentru anii 1999,2000 ?
   28-01-2005     Alex. Odaianu

Luati legatura cu Petrom la telefon 3156202 si cereti departamentul actionariat. Dividendele se cuvin posesorului actiunilor la data de referinta din anii respectivi.

As dori sa stiu care este denumirea noua a fostului Competrol, deoarece detin actiuni si nu stiu ce pasi trebuie sa urmez, avand in vedere ca si-a schimbat denumiea. Va multunesc anticipat.
   22-01-2005     nicolae

Acum detineti actiuni Petrom (SNP), listate la bursa de valori. Pentru a vinde actiunile sau a afla numarul de actiuni solicitati un extras de cont de la Regisco (tel 2248372)

Cum pot cumpara actiuni S.N.P. sau B.C.R. ? Sunt din jud. Dambovita
   20-01-2005     dragos

Pentru actiuni SNP apelati la serviciile unei societati de servicii de investitii financiare (SSIF), SNP fiind listata la bursa de valori. Gasiti lista SSIF din judetul Dumneavoastra mergand pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Membri", link-ul "Sedii secundare SSIF". Actiunile BCR nu sunt inca listate la bursa, astfel incat acestea nu pot fi cumparate de pe piata.

As dori sa aflu numarul de actiuni detinute la socitatea Oltchim Rm Valcea prin cuponul de privatizare in masa si cand se publica ,,Bilantul contabil "al acestei societati. De asementea doresc sa aflu data de inregitrare pentru socitatiile SIF5 si SNP, daca se dau publicitatii si cu cat timp inainte ,,de data de inregiztrare"
   09-12-2004     Geta T

Pentru a afla numarul de actiuni pe care le detineti la Oltchim Ramnicu Valcea trebuie sa luati un extras de cont de la registrul independent Regisco, extras care atesta numarul de actiuni pe care le detineti la Oltchim.
Bilantul contabil pentru exercitiul financiar 2004, se va publica spre sfarsitul lunii aprilie 2005.

Referitor la "data de inregistrare" probabil doriti sa stiti despre data de referinta care va da dreptul la incasarea dividendului...Aceasta data este stabilita de consiliul de administratie al societatii si serveste la identificarea actionarilor care participa la AGA, voteaza in cadrul acesteia si beneficiaza de dividend. Data de referinta trebuie sa fie ulterioara publicarii convocarii AGA.

Data de inregistrare este data stabilita de Adunarea Generala a Actionarilor, care serveste la identificarea actionarilor asupra carora se rasfrang efectele hotararii AGA. Data de inregistrare este ulterioara datei intrunirii AGA.

Date de contact REGISCO: Str Fagaras, Nr 25, Sect 1, Bucuresti. Tel: (021) 224.83.72, 224.91.28

AM AVUT ACTIUNI LA PECO DOLJ CAND S-A FACUT SUBSCRIEREA . NU AM PRIMIT NICIODATA DIVIDENTE .AS VREA SA STIU CUM SUNT COTATE ACESTE ACTIUNI SI CUM LE POT VINDE?
   03-12-2004     CAPLESCU RAMONA

In prezent sunteti actionar la societatea SNP Petrom SA, tranzactionata in cadrul Bursei de Valori Bucuresti (www.bvb.ro), sub simbolul SNP. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 3.010 lei/actiune in data de 03.12.2004. Pentru informatii despre detinerea exacta de actiuni va trebui sa solicitati un extras de cont de la Regisco SA, telefon 2248372, 2249128.

La transformarea cupoanelor de privatizare am primit certificat de actionar la Compania Romana de Petrol cu sediul in str. general Budisteanu nr 11 bis. Care mai este situatia Companiei, sub ce nume se gasaste astazi si ce valoare mai au actiunile respective?
   20-11-2004     Marian Mihai

In prezent sunteti actionar la societatea SNP Petrom SA, tranzactionata in cadrul Bursei de Valori Bucuresti (www.bvb.ro), sub simbolul SNP. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 2.820 lei/actiune in data de 22.11.2004. Pentru informatii despre detinerea exacta de actiuni va trebui sa solicitati un extras de cont de la Regisco SA, telefon 2248372,2249128

SIF5 a vandut in luna octombrie actiuni SNP. La sfarsitul lunii octombrie a raportat un profit foarte mare. La inceputul lunii noiembrie SIF5 a subscris la SNP o suma foarte mare apropiata de valoarea vanzarii din luna octombrie. Cum se inregistreaza in contabilitate operatiunile efectuate si cum va afecta subscrierea la SNP, profitul de pe luna noiembrie al SIF5 ?
   18-11-2004     Adrian

Din cate stim, subscrierea in cadrul majorarii de capital la SNP Petrom nu va afecta profitul obtinut de SIF Oltenia, decat in momentul vanzarii actiunilor, si realizarii unui profit efectiv pe baza diferentei dintre valoarea de vanzare si valoarea de achizitie al actiunilor respective. Operatiunea se inregistreaza in bilant, si nu apare in contul de profit si pierdere al societatii.

Imi puteti spune care este la momentul actual compozitia indicelui BET si ponderea fiecarei societati? Va multumesc.
   17-11-2004     Levente

Componenta actuala este urmatoarea: BRD (Banca Romana pentru Dezvoltare) - 20,00%; SNP (Petrom) - 20,00%; TLV (Banca Transilvania) - 20,00%; AZO (Azomures) - 9,19%; ATB (Antibiotice) - 7,38%; TBM (Turbomecanica) - 7,27%; INX (Otelinox) - 6,83%; ALR (Alro Slatina) - 5,00%; OLT (Oltchim) - 3,13%; RBR (Rulmentul Brasov) - 1,20%.

As vrea sa va intreb unde pot vinde actiunile pe care le detin la PECO Tulcea. Nu stiu unde as putea afla valoarea actuala. Va multumesc.
   16-11-2004     Vdovicencu George Daniel

Peco Tulcea a fost integrata in Petrom, astfel incat dumneavoastra aveti acum actiuni Petrom, listate la bursa de valori cu simbolul SNP. Pretul unei actiuni este 2720 lei/actiune, insa numarul de actiuni ar putea sa difere de cel pe care il stiti. Va trebui sa va adresati societatii care tine registrul actionarilor Petrom (Regisco SA, www.regisco.ro, telefon 2126141) pentru a obtine un extras de cont cu numarul exact de actiuni, si codul confidential in cazul in care doriti vanzarea acestora. Pentru vanzare va puteti adresa oricarei societati de servicii de investitii financiare. Daca sunteti din Bucuresti puteti veni la Intercapital Invest, Strada Buzesti Nr. 75, Etaj 6, 305 5177, www.intercapital.ro

Care este profitul net pe primele 9 luni din 2004 pentru SNP ??i RRC ?
   29-10-2004     Nicu

Profitul net obtinut de SNP Petrom la 9 luni este de 2.266.316.315 mii lei. Rompetrol Rafinare si-a diminuat pierderea pana la nivelul de 864.634.267 mii lei, la sfaristul trimestrului III 2004.