Intrebari selectate - cuvant cheie: rentabilitate
Imi cer scuze ca am impartit intrebarea in doua.Intrebam mai devreme cum se calculeaza valoarea fundamentala pentru indici si cine ar fi dividendul.De asemenea cine ar fi g(rata de crestere)?Dar rentabilitatea ceruta de investitori?Am gasit studii pt S&P500(g era o medie sau rata de crestere a PIB).Cum ar fi mai bine?Rentabilitatea ceruta ar putea fi chiar cea a indicelui(beta=1)?
   03-05-2014     

Daca este vorba de modelul Dividend Discount Model de evaluare a unei actiuni, atunci g este o rata de crestere in perpetuitate a dividendelor, iar costul capitalului ("rentabilitatea ceruta de investitori") se poate calcula cu modelul CAPM. Descrierea acestor modele depaseste cadrul acestei rubrici, mai multe detalii aici si aici.

Buna seara, care este diferenta dintre rentabilitate si profitabilitatea unei firme? Multumesc
   18-11-2012     Andra

Notiunile sunt destul de generale si, in lipsa altor detalii, sunt echivalente. De obicei se folosesc exprimari mai concrete: rentabilitatea sau profitabilitatea raportate la venituri, la capitaluri proprii, etc.

buna ziua! as dori sa stiu cum pot afla sau calcula rentabilitatea unui indice bursier, de ex. BET? va multumesc
   25-06-2011     anca

Rentabilitatea este cel mai simplu de calculat indicator bursier. Astfel, rentabilitatea pe o zi, de exemplu, se calculeaza dupa formula: (valoare indice in ziua T - valoare indice in ziua T-1) / valoare indice in ziua T-1. La fel, rentabilitatea anuala se calculeaza astfel: (valoare indice la sfarsitul anului T - valoare indice la sfarsit an T-1) / valoare indice la sfarsit an T-1. Rezultatul se poate inmulti cu 100 pentru a fi exprimat in procente.

Buna ziua! Pentru lucrarea de doctorat as avea nevoie de rentabilitati zilnice, saptamanale sau lunare(saptamanale ar fi ideal, dar si lunare sau zilnice este in regula) ale unui nr de min 50 de actiuni listate la BVB, pe un interval de cativa ani din intervalul 2001-2010, preferabil 3-4. Unde as putea gasi aceste informatii cu exactitate si preferabil in forma directa(adica sa nu mai fie nevoie sa le calculez)? Sunt disponibile in aceasta forma? Iar daca nu, cum ar trebui calculate? Multumesc.
   03-06-2011     Florin Pieleanu

Rentabilitatea unei actiuni se calculeaza foarte simplu. Spre exemplu, rentabilitatea zilnica = ((pret azi - pret ieri) / pret ieri) x 100; rentabilitatea lunara = ((pret sfarsit luna curenta - pret sfarsit luna precedenta) / pret sfarsit luna precedenta) x 100; etc.

Preturile tuturor actiunilor listate la bursa, de la inceputul listarii pana in prezent, se iau de pe kmarket.ro. Aici se gaseste lista tuturor actiunilor de pe piata reglementata; alegeti actiunile care va intereseaza si urmati linkul "Descarca istoric tranzactii in format Excel" din fisa fiecareia pentru a incarca istoricul in Excel.buna ziua. In conditiile actuale , din ce ar fi format cel mai bun portofoliu de investitii? Adica, sa zicem ca sunt un investitor cu aversiune la risc, cam care ar fi procentul "cel mai intelept" de a investi in actiuni, in obligatiuni, in titluri de stat, depozite. etc? Si, dupa parerea dumneavoastra, in ce sectoare economice este de preferat sa investesti acum, precum si in ce actiuni? Care ar fi criteriile de selectie cele mai bune pentru alegerea actiunilor din portofoliu ( rentabilitate , curs bursier, sector economic? etc), dar si pentru alegerea obligatiunilor, depozitelor, sau a instrumentelor derivate: contracte futures, forward, optiuni?
   17-10-2010     Mirela

Din pacate nu oferim materiale pentru referate scolare. Un model de portofoliu pentru investitori este prezentat aici, pe siteul kmarket.ro, insa acesta nu include si obligatiuni sau derivate.

Buna ziua. As dori sa stiu cum se calculeaza rentabilitatea lunara a unei actiuni. Am inteles ca rentabilitatile lunare se apropie mai mult de o distributie normala, spre deosebire de cele zilnice. Formula gasita de mine este urmatoarea Rentab= (Pretul din ultima zi a lunii-Pretul din prima zi a lunii)/Pretul din prima zi a lunii. As dori sa stiu daca aceasta este varianta corecta si in caz contrar care ar fi formula corecta de calcul. Va multumesc anticipat.
   02-07-2010     oana

As folosi urmatoarea formula: Rentabilitatea = (Pretul din ultima zi a lunii curente - Pretul din ultima zi a lunii precedente) / Pretul din ultima zi a lunii precendente.

Daca se foloseste Pretul din prima zi a lunii curente in loc de Pretul din ultima zi a lunii precedente, se pierde randamentul dintre ultima zi a lunii precedente si prima zi a lunii curente.Buna ziua! Imi puteti spune unde gasesc date despre BET si BET-C pentru intervalul 2005-2010 si daca puteti sa imi spuneti daca rentabilitatea medie a fondurilor o calculez VUAN1-VUAN0/VUAN0? multumesc
   13-06-2010     Monica

Valorile indicilor: www.bvb.ro, sectiunea Indici si Indicatori din meniul din stanga, linkul Indici, optiunea Valori Inchidere (si navigare cu click pe "30 zile anterioare").

Formula din intrebare este folosita pentru calculul randamentului pe o perioada data (pe o zi, o saptamana, o luna, etc). Pentru o rentabilitate medie zilnica, de exemplu, se calculeaza rentabilitatea zilnica in fiecare zi a intervalului folosind formula de mai sus, iar apoi se calculeaza media acestor rentabilitati.

De unde as putea downloada serii de timp (zilnice/lunare etc) pe baza carora sa pot calcula rentabilitatea actiunilor celor 3 banci cotate la BVB ? De asemenea, m-ar interesa serii de timp referioare la capitalizarea fiecarei banci cotate.
   28-08-2009     

Isotricul tranzactiilor incepand cu anul 2008 este disponibil pe siteul www.kmarket.ro, sectiunea Actiuni Listate la Bursa. Selectati actiunile care va intereseaza si urmati linkul "Descarca istoric tranzactii in format Excel". Pentru calculul capitalizarii: mergeti pe siteul www.bvb.ro, introduceti simbolul actiunilor care va intereseaza in casuta din partea stanga a paginii principale si urmati linkul "Modificari capital social". Utilizand datele din aceasta pagina (numarul de actiuni) si istoricul pretului actiunilor luat de pe kmarket, puteti calcula istoricul capitalizarii.

Buna ziua, Am mare nevoie de ajutorul dvs...Pentru lucrarea de licenta imi sunt necesare preturile zilnice inregistrate de unituri-le fondurilor Generali(Confident,Armonia,Activ) pe o perioada de 2 ani.Pe site-ul lor apar evolutiile zilnice,insa nu pot afla exact pretul pe o perioada atat de mare.Ma gandeam sa calculez coeficientul lui sharpe si coeficientul Jensen's pentru a vedea rentabilitatea efectiva a acestor fonduri..Ma puteti ajuta in gasirea acestor date, sau cu o alta idee pentru continuarea studiului de caz?Multumesc mult
   10-05-2009     Raluca

Noi nu avem aceste informatii, intrucat centralizam numai datele despre fondurile mutuale, nu si cele despre produsele companiilor de asigurari. Incercati sa luati legatura direct cu compania respectiva.

Buna ziua. Felicitari pentru aceasta rubrica! Citind raspunsurile dumneavoastra in incercarea disperata de a afla un raspuns la problema pe care incerc sa o rezolv, m-am gandit sa va scriu pentru a va cere parerea. Trebuie sa fac o comparatie intre programele de investitii atasate asigurarilor unit-linked si indicii bursieri. In acest sens, am scos preturile de vanzare zilnice ale unor programe de la ING (Mixt25, Mixt75, Equity). Am calculat rentabilitatea zilnica atat ca (Pt - Pt-1)/Pt-1, cat si ca LN(Pt/Pt-1). Realizand o regresie in Eviews, rezultatele au aratat ca BET_C este nesemnificativ, respectiv ca nu influenteaza in nici un fel pretul acestor programe, ceea ce nu prea are cum intrucat am incercat cu cel mai riscant program, Equity, care are o componenta de 90% in actiuni. Am realizat o regresie si in Excel, insa rezultatele au fost aceleasi. Am calculat si BETA(indicatorul de risc) si mi-a iesit negativ, ceea ce nu se prea intampla. Mentionez ca am luat un esantion de 65 de date zilnice, din 01.09.2008 pana pe 28.11.2008. Ma gandesc ca poate obtin rezultatele astea nepotrivite si din cauza perioadei pe care am ales-o (ma gandesc la evolutia acestor preturi in cadrul crizei financiare). Ce ma sfatuiti sa fac? MA gandeam sa iau un esantion din 2007, poate obtin corelatia corecta. Altfel cum sa realizez aceasta comparatie? Va multumesc!!!
   05-12-2008     Solomon Anca

Multumesc pentru felicitari. Cauzele problemei si remediile posibile ar putea fi urmatoarele:

- aveti grija sa nu folositi in regresie seria de date a RENTABILITATILOR valorilor unit linked si seria de date a VALORILOR BET-C. Folositi ori VALORI unit linked si VALORI BET-C, ori RENTABILITATI unit linked si RENTABILITATI BET-C. Altfel, rezultatele nu au nicio relevanta.

- seria de date de 65 de zile mi se pare insuficienta. As folosi cel putin sase luni, iar, intr-un caz ideal, cel putin doi ani. Daca ajuta la simplificarea calculelor, as folosi date saptamanale (sau chiar lunare, dar rezultatele ar putea fi incerte) in locul celor zilnice, dar pe o perioada de minim sase luni.

- verificati procentul exact de investitii in actiuni. Daca acele programe au 25% investite in actiuni (de exemplu) si restul in fixed-income, atunci corelatiile vor fi slabe.

- trebuie investigat in ce actiuni investesc programele de investitii respective. Este posibil ca acestea sa includa intr-o proportie mai mare actiuni de pe piete externe, care sa se coreleze intr-o masura mai redusa cu indicii BVB (insa aceasta explicatie mi se pare mai putin probabila, intrucat BET se coreleaza bine cu pietele externe).

Un beta negativ pe programele respective mi se pare improbabil. Fie s-a gresit la calcule, fie programele au investitii foarte reduse in actiuni sau actiunile detinute nu sunt din Romania.

Buna ziua, Intentionez sa realizez o analiza comparativa a unor fonduri mutuale cu indicele BET(pe 250 de observatii zilnice). Intr-unul din numerele trecute ale PulsCapital ati realizat o analiza a indicelui BET pe o perioada de aprox 10 ani si ati folosit un grafic logaritmic(logaritmarea s-a facut in baza 10?) Daca am inteles eu bine aceste grafice reprezinta modificarea in % a indicelui analizat. Nu ar da acelasi rezultat daca s-ar calcula rentabilitatea zilnica dupa formula ( ziua 1 - ziua 0)/ziua 0 ? Am intalnit intr-un alt exemplu si diferenta de logaritmi. Va rog sa explicati in ce caz se foloseste aceasta. Multumesc
   30-11-2008     razvan dragos

Interesanta intrebare. Rezultatul nu ar fi acelasi. In graficul pe scara logaritmica, distanta pe verticala intre o crestere de 50% de la 10 la 15 lei ar fi aceeasi ca o crestere de 50% de la 100 la 150 lei. In graficul calculat dupa metoda din intrebare, daca am considera pretul initial de 10 lei, atunci cresterea de la 10 la 15 lei apare ca 0,5 unitati pe scara verticala, cresterea de la 5 la 100 de lei ca 19 unitati, iar cresterea de la 5 la 150 apare ca 29 de unitati; prin urmare diferenta de la 100 la 150 lei este de 29-19=10 unitati pe grafic, in timp ce diferenta de la 5 la 10 lei apare ca 0,5 unitati. In concluzie, distanta pe verticala intre cresterea de 50% de la 5 la 10 lei nu este aceeasi ca si cea pentru cresterea de la 100 la 150 lei, asa cum se intampla pe graficul logaritmic. Logaritmul este in baza 10.

Buna ziua! Intrebarea mea este urmatoarea: As dori sa determin randamentului cerut de actionari in cazul unei societati comerciale X , folosind formula CAPM: unde costul K proprii=rata de randament fara risc (a oblig de stat)+ beta (randamentul mediu al actiunilor x pe piata bursiera- rata de randament fara risc) 1. De unde iau randamentul fara risc? (ar trebui un randament pe TL al obliatiunilor emise de stat sau?) 2. cum calculez beta? 3. cum calculez randamentul actiunilor X? Multumesc frumos.
   08-11-2008     Lari

Exista mai multe variante pentru rata dobanzii fara risc, insa randamentul nominal al obligatiunilor de stat este o varianta buna. Acesta ar trebui cautat pe www.bvb.ro, sectiunea Emitenti si Emisiuni / Lista Emisiuni / Titluri de credit / Obligatiuni de stat / click pe fiecare emisiune / Detalii Emisiune.

Beta este un indicator statistic calculat pe baza urmatoarelor informatii: seria de date a rentabilitatilor unei actiuni (Ri), media acestor rentabilitati (Ki), seria de date a rentabilitatilor unui indice al pietei (Rm) si media acestora din urma (Km). Formula este: suma ((Ri-Rm)*(Ki-Km)) / suma ((Ri-Rm)*(Ri-Rm)). Rentabilitatile luate in calcul sunt, de regula, lunare, iar intervalul este de 5 ani. Se pot lua in calcul si rentabilitati zilnice. Pentru actiunile listate la BVB, indicele beta este prezentat in fisa fiecarei actiuni pe www.kmarket.ro (sectiunea Actiuni listate la bursa).

Rentabilitatea din formula CAPM nu se refera la rentabilitatea actiunilor pentru care se aplica modelul, ci la rentabilitatea medie anuala a pietei. Pentru aceasta calculati rentabilitatea medie anuala pe o anumita perioada a indicelui BET. Valorile se gasesc pe www.bvb.ro, sectiunea Tranzactionare si Statistici / Statistici / Statistici generale / Indici.

Tineti cont de faptul ca modelul CAPM este destul de dificil de aplicat in Romania, datorita unor facturi precum istoricul redus al pietei de capital, volatilitatea mare a preturilor actiunilor si a indicelui BET, numarul redus de emisiuni de titluri de stat, etc.

buna ziua! numele meu este anca si as dori sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea problema...sunt la master si imi fac lucrarea de dizertati in domeniul strategiilor de plasament pe pitele financiare iar in aunul din capitolele tezei ar trebui sa calculez rentabilitatea si riscul fondului mutual Tezaur in luna septembrie a anului 2008 dar nu gasesc datele referitaore la acest fond de investitii. poate ma puteti ajuta cu o adresa sau poate mi le puteti trimite pe mail. Va multumes!
   02-11-2008     anca

Mergeti pe aceasta pagina de pe siteul administratorului de fond, Aviva Investors, si dati click pe linkul din partea de jos a paginii care spune "Afiseaza toate valorile din grafic in format HTML".

V a rog sa-mi spuneti ce indicatori ar trebui sa iau in calcul, adica sa calculez atunci cand vreau sa aflu rentabilitatea unui fond mutual
   22-06-2008     mihaela

Indicatorul este chiar rentabilitatea fondului mutual. Rentabilitatea procentala a unui fond intre un moment T0 si un moment T1 se calculeaza astfel: (valoare unitate fond la T1 - valoare unitate fond la T0) / valoare unitate fond la T0.

imi puteti sugera o formula dupa care se calculeaza rentabilitatea medie anuala (E(Rm) Ô?? rentabilitatea a??teptat─? a portofoliului pie??ei) pentru o societate listata la bursa? imi trebuie pentru a putea calcula costul capitalului propriu dupa metoda CAPM...Multumesc
   20-04-2008     Oana

In mod normal rentabilitatea medie a pietei se calculeaza ca randament mediu anual al unui indice reprezentativ al pietei, pe o perioada cat mai lunga. In Romania aceasta metoda este inaplicabila, intrucat media randamentului anual a indicelui BET calculata pe o perioada suficient de lunga nu este reprezentativa pentru evolutia pe termen lung a pietei (randamentele in perioada 2001-2005 au fost foarte mari, iar aceasta tendinta nu se va mentine; deja randamentul mediu anual pe ultimii trei ani inclusiv 2008 este de numai 5%, insa nici aceasta valoare nu este reprezentativa).

Prin urmare, as porni de la ERP (Equity Risk Premium), care reprezinta randamentul mediu al pietei minus rata dobanzii fara risc. Pe pietele dezvoltate ERP este stabilit in jurul a 4-5% (6% in America). Pentru Romania, unde riscul investitiei in actiuni este mai mare decat pe pietele dezvoltate, in mod corespunzator si ERP ar trebui sa fie mai mare, deci as adauga o prima de risc de 3% la valoarea de pe pietele dezvoltate, ceea ce inseamna un ERP de 8-9%. Adaugand rata dobanzii fara risc de vreo 9%, rezulta un randament mediu al pietei de 17-18%. Valoarea este destul de ridicata, probabil ar putea fi cu 1-2 puncte procentuale mai redusa.

Intrebarea arata si dificultatea aplicarii CAPM in Romania, stabilirea nivelului randamentului pietei fiind numai una dintre probleme (altele fiind calculul beta - din nou, lipsa de reprezentativitate a preturilor actiunilor cu exceptia ultimilor 2-3 ani; rata dobanzii fara risc - foarte mare, etc).

Cum s-ar putea demonstra statistic volatilitatea mai mare de pe futures comparativ cu piata spot ? Volatilitatea zilnica (abatere standard) nu prea arata diferenta. de fapt,ma intereseaza o analiza risc-rentabilitate prin acesti indicatori de piata(plus Sharpe) intre cele doua piete locale,evident.Cum as putea introduce in algoritm sistemul marjelor?
   16-03-2007     bob

Intr-adevar, volatilitatea seriei de date a contractelor futures nu difera in mod semnificativ de cea a seriei de date a activului suport (desi, cea dintai este de regula putin mai mare). Diferenta semnificativa apare din faptul ca la actiuni, castigul procentual obtinut se raporteaza la valoarea integrala de cumparare, in timp ce la contracte futures castigul se raporteaza numai la marja depusa. Spre exemplu: actiunea SIF5 creste cu 20% - in acest caz rentabilitatea investitiei in actiuni este de 20% fata de banii platiti pe actiuni, iar cea a investiei in contracte futures DESIF5 este de 121% fata de marja depusa (am luat ca referinta marja perceputa de Intercapital Invest). Astfel, probabil ca ar trebui sa calculati rentabilitatea (si, implicit, si volatilitatea calculata pe baza acesteia) contractelor futures raportata la marjele depuse pentru o imagine mai clara.

Este posibil sa imi prezentati formula pentru indicele Sharpe? Am cautat pe Internet, am gasit cate ceva despre formula in mare, dar inteleg mult mai bine printr-un exemplu cu toate datele afisate. As dori in limita posibilitatilor si un exemplu pentru un emitent existent sau pentru un fond de investitii. Multumesc!
   11-03-2007     Alin S.

Formula este: (rentabilitate medie actiune - rata dobanzii fara risc) / risc, unde riscul este calculat ca abatere medie patratica a rentabilitatilor. Gasiti informatiile necesare, inclusiv un exemplu, aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Sharpe_ratio. O formula simplificata este rentabilitate medie actiune / risc. Calculul abaterii medii patratice (standard deviation) este prezentat aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_deviation. Din pacate exemplificarea modului de calcul pentru indicatori statistici (precum abaterea medie patratica) depaseste cu mult cadrul acestei rubrici.

cum pot interpreta rentabilitatea BRD, BCC, TLV pe luna oct 2005?
   02-06-2006     

Intrebarea este neclara. Va rog reveniti cu detalii.

Salutari!Am achizionat Ghidul de Investitii Personale si am ramas placut impresionat!Insa nu sunt complet lamurit de un lucru!Am citit despre instrumentele care sunt puse la indemana investitorului(clientului) si vreau sa va intreb daca intradevar cele mai rentabile pe termen scurt sunt depozitele bancare!Termen scurt ma refer la o perioada de 1 luna, max2!Obligatiunile se exclud din start deoarece sunt pe perioade lungi iar fondurile si actiunile nu renteaza pe o perioada atat de mica daca luam in considerare si riscurile aferente!Daca exista greseli in rationamentul meu va rog a ma lamuri!..Multumiri anticipate!
   18-02-2006     Dragomir Sorin

Da, aveti dreptate; ca raport rentabilitate/risc si pe o perioada de o luna, un depozit bancar (sau alt tip de instrument al pietei monetare) este probabil cel mai indicat. Investitiile pe piata de capital (actiuni, fonduri) sunt investitii pe termen lung (peste 12 luni), sau pe termene mai scurte dar cu riscuri mult mai mari. Obligatiunile sunt undeva intre depozite si actiuni/fonduri - puteti pastra obligatiuni si pe termene mai scurte, vanzandu-le la bursa dupa 1 sau 2 luni.

ce indicator masoara rata profitului in raport cu capitalul social ?
   22-01-2006     Dorin

Probabil va referiti la indicatorul care masoara rata profitului in raport cu capitalurile proprii (capitalul social este un indicator mai mult sau mai putin irelevant pe pietele de capital dezvoltate). Acesta se numeste ROE - Return on Equity. In Intercapital Start indicatorul se numeste Rentabilitate cap. Poprii, in sectiunea Indicatori Bilant.

Spuneti mi si mie va rog cum calculez indicatorul Sharpe?Care este formula concreta?Cum aflu rentabilitatea si volatilitatea?Multumesc anticipat
   16-01-2006     gherleanu corina

Formulele pe care eu le folosesc sunt: pentru Sharpe, raportul rentabilitate/volatilitate (formula simplificata). Rentabilitatea este (pretul perioadei curente - pretul perioadei precedente) / pretul perioadei precedente. Pentru Sharpe folosesc o medie a rentabilitatilor pe o anumita perioada (spre exemplu medie a rentabilitatilor zilnice pe cativa ani). Volatilitatea o calculez ca abatere medie patratica a rentabilitatilor.

Domnule Razvan Pasol,in "ZF" din23.11.2005 ati specificat ca rezultatele SNP la 9luni aduc indicii de evaluare la valori foarte interesante.Va rugam sa detaliati aceasta afirmatie in buletinul saptamanal.Multumim
   24-11-2005     Marcu Sorin

Analiza bursei de valori din Puls Capital este facuta de un coleg nu de mine; el hotaraste exact ce anume va contine aceasta, iar eu nu intervin. Afirmatia se bazeaza pe valorile curente ale P/E, P/B, ratei de rentabilitate a veniturilor si a valorilor absolute ale veniturilor totale si profitului net la 9 luni.

Este o intrebare mai lunga dar sper sa aveti amabilitatea si rabdarea sa o cititi si sa-mi raspundeti. Mi se pare mie sau din anumite puncte de vedere piata face o evaluare stranie a unor actiuni. De exemplu STZ si ARM au cam acelasi profit la 9 luni (aprox jumatate fata de 9/2004 la STZ, iar la ARM in crestere de 4 ori fata de 9/2004). Deci la una trendul profitului este descrescator iar la a doua crescator si totusi valoarea unei actiuni STZ este aprox 2 x val. nominala iar la ARM este aprox. val. nominala. Stiu ca sunt din ramuri diferite si ca piata coteaza si domeniul, dar va rog sa-mi spuneti ce alti indicatori ecomonici (care conteaza in evaluarea unei actuni) are STZ mai buni ca sa faca aceasta diferenta de pret? Va multumesc.
   22-11-2005     dorin

Interesanta intrebare. Studiul corelatiilor si comparatiilor dintre diversi indicatori este un domeniu care ma intereseaza foarte mult. Problema in exemplul Dumneavoastra este utilizarea valorii nominale pentru analiza: acesta este un indicator foarte putin relevant, intrucat capitalul social al diverselor societati poate sa nu fie actualizat de mai multi ani, sau actualizat in mod aleator; capitalurile proprii, in schimb, reflecta mai fidel "averea actionarilor" si evolutia acesteia, daca doriti.

Daca vreti sa mergeti in directia aceasta, atunci va recomand sa folositi valoarea contabila pe actiune - un indicator mult mai aproape de realitatea economica decat valoarea nominala. In acest caz diferentele nu mai sunt la fel de mari: Indicatorul pret/valoare contabila este de 1,17 pentru STZ si 0,86 pentru ARM. Diferenta poate proveni dintr-o rata istorica de rentabilitate a capitalurilor mai mare la STZ decat la ARM.

Ce actiuni ati achizitiona pentru o perioada de 6 luni, incat sa aveti o rentabilitate cat mai ridicata? De pe BVB...
   04-08-2005     Cristinescu Andrei

Nu oferim recomandari de investitii in cadrul acestei rubrici. Va multumim pentru intelegere.

In analiza IPO la FLAmingo ati recomandat cumpararea. Observatii: 1. Majorare capital de la 113 mil. ROL (sau 179 milioane . ROL in prospect )la 67,5 MILIARDE ROL din diferente din reevaluare.(pag. 8 Analiza Kmarket si pag. 97 prospect) ! 2. Active imobilizate: 6637 mii EUR grevate de ipoteci de 4100 mii EUR). Inteleg ca aceste active au fost reevaluate la majorarea de capital. 3. Stocuri approx. 45% din activele circulante si 30% din total activ. Nu am vazut provizioane de depreciere stiut fiind ca aceste stocuri de computere(componente) se depreciaza. Ne puteti ajuta cu o serie de indicatori pe care banuiesc ca dumneavoasta i-ati calculat: Gradul de indatorare, EPS (2004), ROE ? Multumesc anticipat
   13-06-2005     Giurca

Felicitari pentru prima observatie, ati depistat o inadvertenta chiar in prospect: pagina 97 - "Evolutia capitalului social de la 179 milioane lei la 67 miliarde lei este urmarea incorporarii din rezultatul reportat al anilor precedenti" iar la pagina 39, in tabel, capitalul evolueaza de la 100 la 133 si la 67.509 milioane (deci nicaieri nu apar 179 milioane), iar ca sursa "prin incorporarea rezervelor emitentului (rezerve constituite prin incorporarea primei de emisiune aferente majorarii de capital anterioare)".

Observatia nr. 2: nu am vazut nimic legat de o reevaluare (dar prospectul este stufos, recunosc), cele doua variante de mai sus vorbesc de prime de emisiune sau rezultat reportat, nu de reevaluare. Observatia nr. 3: ar trebui sa luati legatura cu un contabil.

ROE - pagina 11 din analiza noastra ("rentabilitate capitaluri proprii"), grad de indatorare: 100% - solvabilitate, aceasta din urma in pagina 11 din analiza, EPS 2004 - pagina 12 din analiza noastra.

1. Ce reprezinta si cum se calculeaza urmatorii indicatori: ROE, BETA, MM200, MM50? 2. Cum se calculeaza activul net la TLV din informatiile disponibile pe site-ul bvb.ro / Issuers & Securities / Companies & Listed Shares Info? Va multumesc
   03-06-2005     Daniel Roman

1. ROE (return on equity) este un indicator bilantier care se calculeaza ca raport intre profitul net si capitalurile proprii ale unei firme. Acesta se include in categoria mai larga a indicatorilor de rentabilitate a activitatii unei firme (rentabilitatea capitalurilor, a activelor, a veniturilor, etc) si arata eficienta activitatii economice a acesteia.

Beta este un indicator de risc ce exprima riscul sistematic al unei actiuni, mai exact, cat de riscanta este o actiune fata de piata in ansamblu (daca actiunea respectiva scade mai mult sau mai putin decat piata in ansamblu, de exemplu). Beta se calculeaza pe baza seriei de date istorice a cursului actiunii si a unui indicator de piata (un indice).

MM200 si MM50 sunt mediile mobile pe 200 si 50 de zile. Media mobila este un indicator grafic ce se traseaza pe acelasi grafic cu pretul unei actiuni. Media mobila intr-o anumita zi se calculeaza ca medie aritmetica a pretuilor unei actiuni din ultimele x zile, unde x este un parametru stabilit de analist (in exemplele Dumneavoastra x ar fi 200 si 50).

2. Scazand din total activ datoriile totale.

Am nevoie de rata de rentabilitate a sectorului de activitate pentru Energomontaj SA. Aveti calculat acest indicator?
   30-05-2005     Cristina

Din pacate nu.

Trebuie sa calculez rata interna de rentabilitate pentru IMPACT SA si sa o compar cu costul capitalului. Cum pot face acest lucru? O aveti calculata (sau ceva asemanator)? Am nevoie de informatii cat mai curand. Va multumesc.
   30-05-2005     anca

Nu o avem calculata. Explicarea modului de calcul depaseste cu mult cadrul acestei rubrici.

ccum as putea gasi beta pentru IMPACT Bucuresti? stiu ca in 2003 era de 0.9. Dar cat era in 2002 si 2004?As mai avea nevoie de rentabilitatea medie a pietei in 2002,2003 si 2004, adica rentabilitatea indicelului BET-C. Am nevoie de informatii cat mai curand. Va multumesc
   14-05-2005     Anca

Dificila tema. Beta la zi la IMP este 1,24. Din pacate nu am valorile istorice si nu cred ca le puteti gasi pe undeva. La limita puteti folosi aceasta valoare si in analize istorice, pe ideea ca profilul de risc sistematic al unei actiuni ar trebui sa ramana relativ stabil.

Pentru cresterea indicilor BVB (deci, inclusiv rentabilitatea anuala a BET-C) mergeti pe www.bvb.ro, "Statistics", "General Statistics" (alegeti ROL in partea de sus a paginii pentru varianta in lei a indicelui).

Unde pot gasi pretul de inchidere a actiunilor pe 200 de zile consecutiv in 2004, in vederea realizarii unui studiu referitor la rentabilitatea si riscul actiunii "X".Am cautat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti la compartimentul statistici,insa nu am gasit? Va multumesc
   22-04-2005     Diana Crudu

Nu exista o sursa publica pentru aceste informatii. Istoricul poate fi descarcat din Intercapital Start de clientii Intercapital Invest. Trimiteti-mi un mail la razvan.pasol@intercapital.ro si va pot trimite eu istoricul pe un anumit emitent.

Se pot obtine prin dv.ptr.societatile listate la BVB urmatoarele informatii ?: 1.Valoarea contabila 2.Volatilitatea 3Rentabilitatea capital ROE 4.Rentabilitate active ROA 5.P/E curs/profit net 6.P?B curs/valoare contabila 7.Valoarea unitara a activului net VUAN 8.Solvabilitatea Toate acestea lunar , in baza balantelor si bilanturilor lunare. Sau publicarea unui extras balanta/bilant , cuprinzand date in baza caruia sa se poata calcula cele de mai sus.- cu stima,
   05-04-2005     Popescu Mihail Puiu

Aceste informatii se pot obtine, insa calculate trimestrial. Firmele listate la bursa nu sunt obligate sa raporteze balantele lunare, si in consecinta nu le avem nici noi. Raportarile constau in rapoarte financiare trimestriale pe baza carora noi putem calcula acesti indicatori. Indicatorii sunt disponibili in cadrul sistemului Intercapital Start de pe site-ul www.intercapital.ro.

Cum pot calcula rata de rentabilitate asteptata a unei actiuni in vederea determinarii coeficientului beta?
   28-03-2005     Cristi

Beta se calculeaza de regula pe date istorice. Vom introduce indicele beta calculat la zi in cadrul sistemului Intercapital Start.

De unde as putea sa ma documentez despre rentabilitatea si riscul valotilor mobiliare,metode si tehnici folosite in determinarea lor,in vederea elborarii unui studiu de cercetare.Va multumesc!
   25-03-2005     TANASE RENATE

Cea mai buna sursa ar fi o carte de statistica. Puteti sa incercati si o documentare pe internet - un search pe google functioneaza de fiecare data.

ce este indicatorul "volatilitate"? cum se calculeaza? si intre ce valori ar trebui sa se incadreze? aceleasi intrebari si pentru coeficientul de variatie. ps: oare micii investitori tin seama de indicatori? ma refer la p/b si p/e??? nu cred... multumesc anticipat!
   24-03-2005     andrei

Volatilitatea reprezinta nivelul abaterilor rentabilitatii (sau pretului) unei actiuni fata de valoarea medie. Cu alte cuvinte, cu cat o actiune inregistreaza scaderi si cresteri mai mari de la o zi la alta (sau de la o alta perioada la alta), cu atat este considerata mai volatila. Cu cat pretul evolueaza mai "linistit" intr-o direectie sau alta, cu atat actiunea este mai putin volatila.

Volatilitatea se calculeaza ca abatere medie patratica a seriilor de date reprezentate de rentabilitatile zilnice (sau lunare, etc), fie cu functia STDEV din Excel, fie dupa urmatoarul procedeu: in fiecare zi se calculeaza valorile partiale (rentabilitate zilnica - rentabilitate medie zilnica) la patrat; se aduna aceste valori iar suma se imparte la (n-1), unde n este numarul de rentabilitati zilnice luate in calcul; din valoarea rezultata se extrage radacina patrata.

Coeficientul de variatie se calculeaza ca raport intre volatilitate si rentabilitate, si exprima practic riscul specific al unei actiuni pe unitatea de rentabilitate. Un indicator mai des intalnit este raportul invers (rentabilitate/volatilitate) care exprima rentabilitatea pe unitatea de risc.

Prea putini investitori tin cont de indicatori, iar acest lucru este regretabil. Totusi, consider ca din ce in ce mai multe persoane vor lua in calcul analiza de acum inainte (sau vor fi nevoite sa o faca), pe masura ce castigurile la bursa nu se vor mai putea obtine la fel de usor ca pana acum.

1.Capitalurile proprii (cu ajutorul carora se calculeaza valoarea contabila) includ cumva si terenul,cladirea (ce privesc activitatea societatii) sau creantele neincasate inca de societate? Am citit raportarile financiare a 2 banci prezentate pe site-ul www.bvb.ro si nu aparea sintagma "capitaluri proprii" deci n-am putut calcula valoarea contabila. 2.Ce sunt primele de emisiune? 3.Ce reprezinta cifra de afaceri? 4.Exista vreo corelatie intre cifra de afaceri si profit (brut sau net ) incat sa se poata spuna ca un profit poate fi prea mic pentru o cifra de afaceri mare? 5.Capitalul social,respectiv actiunile unei societati includ cladirile si terenurile aferente activitatii de productie? 6.Dupa parerea dumneavoastra care este minimul de indicatori economici de care ar trebui sa se tina seama la cumpararea de actiuni ,enumerandu-i in ordinea importantei lor? 7.Exista surse de informare in detaliu privind indicatorii economici ai actiunilor ;carti,site-uri sau seminarii organizate,ca sa nu fiu nevoit sa abuzez de bunavointa dumneavoastra? (sa nu-mi recomandati cartea scrisa de dumneavoastra caci am citit-o demult) Fara falsa condescendenta; va felicit pentru ceea ce faceti! Ionut
   23-03-2005      Ionut

1 si 5. Bilantul unei firme cuprinde doua parti: activ si pasiv, a caror valoare este egala. Activul prezinta terenurile, cladirile, utilajele, materiile prime, etc pe baza carora firma isi desfasoara activitatea. Pasivul prezinta sursele de bani ale firmei - datorii (credite, etc) si capitaluri proprii. Astfel, practic nu se poate spune neaparat ca terenurile, cladirile, etc sunt incluse in capitalurile proprii sau capitalul social, ci faptul aceste capitaluri au fost folosite pentru a cumpara o parte din activ, iar restul a fost cumparat cu credite. Bancile au intr-adevar un alt mod de raportare a bilantului. Calculati capitalurile proprii scazand din activul total datoriile totale.

2. Primele de emisiune sunt sume rezultate din majorarile de capital social. Atunci cand se majoreaza capitalul si se ofera spre vanzare actiuni noi, pretul acestora este de regula peste valoarea nominala a unei actiuni. Sumele incasate de firma din vanzarea acestor actiuni peste valoarea nominala a lor se numesc prime de emisiune.

3. Cifra de afaceri, la modul simplificat, reprezinta practic veniturile totale obtinute de societate din vanzarea produselor sau prestarea serviciilor.

4. In mod cert, da. Indicatorul calculat ca raport intre profit si cifra de afaceri (sau profit si veniturile totale) este foarte important si exprima rata de profitabiltate a unei firme. Acest indicator calculat pentru o anumita firma trebuie comparat cu valorile calculate pentru firme similare (din acelasi sector, de aceeasi marime, etc) pentru a evalua cat de eficienta este activitatea firmei analizate. Exista intr-adevar cazuri cand profiturile sunt prea mici fata de veniturile totale, semnaland o activitate mai putin eficienta.

6. O lista nu neaparat completa ar include indicii P/E si P/B (pret/profit pe actiune si pret/valoare contabila) - posibil cei mai importanti; apoi o serie de indicatori bilantieri - rata de profitabilitate (profitabilitatea veniturilor, a activelor si capitalurilor), rate de crestere anuale ale profiturilor si veniturilor, grad de indatorare, etc; indicatori de tranzactionare: rentabilitate a pretului pe diverse perioade, volatilitate, indice beta, etc; evolutia graficului pretului si volumului pe diverse perioade; o analiza a eficientei societatii, management, pozitie pe piata, concurenta, perspective, comunicate importante, majorari de capital social, dividende; comparatie a societatii cu societati cu profil similar; perspective viitoare din punct de vedere al veniturilor, profiturilor, indicatorilor. Ma opresc aici.

7. Din pacate nu foarte multe. Insa, ca de obicei, noi incercam sa suplinim aceasta lipsa. Sistemul Intercapital Start, disponibil pe site-ul intercapital.ro se ocupa exact de acest lucru: prezentarea detaliata a celor mai multi din indicatorii prezentati mai sus, pentru toate societatile listate la bursa si impreuna cu explicatii si informatii despre interpretarea acestora. Puteti testa acest sistem pe doua simboluri AZO si TBM (tineti cont de faptul ca proiectul este inca in lucru, si desi avem multi indicatori in sistem, acestia nu reprezinta nici un sfert din ceea ce dorim sa introducem in viitor). Sistemul complet este insa disponibil numai clientilor Intercapital Invest. Puteti incerca si cautari pe internet pentru explicatii si informatii despre diversi indicatori.

Va multumesc pentru felicitari si nu va faceti griji in legatura cu bunavointa mea - intrebari precum cele trimise de Dumneavoastra sunt cele pe care le astept in cadrul acestei rubrici, pentru ca din raspunsurile la acestea pot invata cate ceva toti cititorii site-ului. Succes in continuare.

am nevoie sa calculez coeficientul de volatilitate al unei actiuni. imi da negativ (lucru incorect). (rentabilitatile titlului -rentabilitatea medie)* (rentabilitatile pietei la aceleasi intervale de timp pentru care s-au calculat rentabilitatile titlului- rentabilitatea medie a pietei) imi da negativ in conditiile in care dispersia pietei e pozitiva. calculele sunt bune. e posibil asa ceva? nu are logica...
   27-02-2005     nicolae oana

Formula prezentata nu exprima volatilitatea unei actiuni. Volatilitatea se calculeaza ca abatere medie patratica (standard deviation) a seriei de date a rentabilitatilor actiunii - deci radical din [suma[(rentabilitate titlu - rentabilitate medie titlu) la patrat]/[n-1]]. In aceasta ipoteza volatilitatea nu ia valori negative, asa cum este si normal, si nu include rentabilitatea pietei (volatilitatea exprima riscul specific al unei actiuni). Formula prezentata de Dumneavoastra reprezinta o aproximare (incorecta) a calculului coeficientului beta, ce exprima riscul sistematic al unei actiuni. In cazul in care nu tineti neaparat la lucrul manual, va sfatuiesc sa folositi formula STDEV din Excel pentru abaterea medie patratica.