Intrebari selectate - cuvant cheie: proportional
multumesc mult pentru raspunsul primit. poate nu am fost destul de clara. reformulez intrebarea: o societate comerciala a majorat capitalul social cu 8000.000 actiuni. in termenul de suscriere, a subscris numai actionarul majoritar, toate actiunile emise pt.majorare; cnvm-ul a obligat societatea sa acorde inca un termen de subscriere pentru actionarii care nu au avut cunostinta de aceasta majorare, cu toate ca majorarea de capital social a fost facuta publica, mai putin pe site-ul bvb. intrebarea este: atat timp cat cele 8000.000 actiuni emise pt majorare au fost subscrise si varsate integral, ceilalti actionari in perioada de subscriere (alta decat cea initiala) subscriu tot la cele 8000.000 de actiuni? emise initial? sau subscriu si se diminueaza procentul din subscrierea celor 8000.000 de actiuni. cnvm-ul nu explica, pur si simplu a somat societatea, prin ordonanta, de a acorda actionarilor care nu au avut cunostinta de aceasta majorare, dreptul la o noua subscriere. In acest moment societatea printr-o alta agea a acordat un nou termen de subscriere. eu ca actionar avand acest drept, voi subscrie tot la cele 8000.000 de actiuni, ? va multumesc.
   23-01-2010     TIRON ELENA

In acest caz, cel mai probabil scenariu este urmatorul: cele 8.000.000 de actiuni actiuni aferente majorarii de capital se vor aloca actionarilor proportional cu toate subscrierile efectuate, luand in calcul atat subscrierea actionarului majoritar, cat si pe cele ale altor actionari.

Spre exemplu: daca, pe langa cele 8.000.000 de actiuni subscrise de actionarul majoritar, se mai subscriu inca 4.000.000 de actiuni de catre alti actionari in urma prelungirii perioadei de subscriere, atunci fiecare actionar va primi 66,66% din numarul de actiuni subscrise: actionarul majoritar va primi 66,66% x 8.000.000 = 5,33 milioane actiuni, iar ceilalti actionari vor primi diferenta pana la 8 milioane. Procentul se calculeaza astfel: 1 / (actiuni subscrise in total / actiuni oferite spre subscriere).

Prin urmare, daca CNVM nu a solicitat realizarea unui nou convocator al AGA cu alti parametri pentru majorare, atunci numarul de actiuni oferite ramane cel initial, dar se ofera posibilitatea tuturor actionarilor sa participe la aceasta operatiune.

Buna seara domnule Pasol. Felicitari pt rubrica. va rog sa-mi spuneti atunci cand se face o majorare de capital social, de unde apar noile actiuni? se dilueaza partea actionarului majoritar sau altfel? va multumesc
   18-01-2008     Paul

Multumesc pentru felicitari. Majorarea de capital se face intotdeauna prin emisiune de noi actiuni. Aceasta se face in doua moduri: 1. din fonduri proprii ale companiei (profituri, rezerve, prime de emisiune dupa IPO, etc); in acest caz toti actionarii primesc actiuni gratuite proportional cu numarul de actiuni gratuite, iar ponderile actionarilor in total nu se modifica. Spre exemplu: o companie are un capital social de 100 de lei impartit in 100 de actiuni si face o majorare de capital cu 50 de lei din fonduri proprii; fiecare actionar primeste 0,5 actiuni gratuite pentru o actiune detinuta. Un actionar care avea initial 30 de actiuni (si prin urmare o pondere de 30%) va avea dupa majorare 45 de actiuni si o pondere tot de 30%.

2. Cu numerar, atragand bani de la actionari. In acest caz, actionarii firmei au drept de preemptiune, adica au dreptul de a cumpara actiunile nou emise proportional cu numarul de actiuni detinute. Spre exemplu: compania de mai sus cu un numar de actiuni initial de 100, face o majorare de capital cu 50 de actiuni noi; actiunile pot fi emise la valoarea nominala sau la un pret mai mare. Actionarul care avea 30 de actiuni initial are dreptul sa cumpere inca 15 in majorarea de capital, pentru a isi pastra ponderea. Desigur, el nu este obligat sa o faca - in acest caz detinerea sa va fi diluata.

Pentru actiunile ramase nesubscrise in urma majorarii de mai sus exista mai multe variante, in functie de hotararea adunarii generale: anularea actiunilor, oferirea spre subscriere actionarilor care au subscris in prima etapa, vanzarea catre public, oferirea spre subscriere catre angajati, etc.

Buna ziua. As dori sa stiu ce inseamna pentru mine (ca si actionar cu o cota de 1% din capitalul social) falimentul unei companii. Care este pierderea sau castigul meu ca si persoana fizica. Ce se intampla cu patrimoniul societatii? Va multumesc pentru raspuns. Bogdan Cioric
   11-05-2007     Cioric Bogdan

Daca falimentul este urmat de lichidare, in mod normal activul ramas dupa plata tuturor datoriilor companiei se imparte actionarilor, proportional cu cota de actiuni detinuta. De regula, insa, in urma falimentului urmat de lichidare nu mai ramane nimic de distribuit actionarilor, intrucat activul nu este suficient pentru plata datoriilor.

Cu stima,as avea doua intrebari:1.in cazul unei oferte publice initiale (ex TEL)aceste actiuni prin ce societati se pot cumpara?eu sunt client la un ssif,pot cumpara prin acest ssif?si 2.in cazul in care este suprasubscriere cum se "impart'aceste actiuni....nu inteleg cum se acorda pro-rata,iertatima daca nu am formulat corect intrebarile si va multumesc
   08-09-2006     gelu

1. Exista doua proceduri: fie subscriere exclusiva prin SSIF care intermediaza oferta (de regula intre 1 si 3 SSIF), asa cum s-a intamplat la Transelectrica, fie subscriere prin toate SSIF, asa cum s-a intamplat la Broker Cluj. In primul caz va trebui sa mergeti la unul din sediile SSIF distribuitoare, in timp ce in al doilea puteti sa subscrieti prin SSIF la care aveti cont. Detaliile despre procedura de subscriere se gasesc intotdeauna in prospectul de emisiune.

2. Exista doua proceduri de alocare: primul venit - primul servit si pro-rata. In primul caz actiunile se aloca in ordinea inregistrarii cererilor de subscriere. In cazul pro-rata actiunile se aloca proportional in functie de sumele subscrise. Spre exemplu, daca Dumneavoastra subscrieti intr-o oferta 50 de actiuni din 10.000 oferite, iar numarul total de actiuni subscrise este de 20.000, atunci vi se vor aloca numai 50 x (10.000 / 20.000) = 50 x 0,5 = 25 actiuni.

1.Pachetele de actiuni Transelectrica ce se vor tranzactiona pe BVB vor fi pachete standard de 500 de actiuni sau si mai putine (ma refer exclusiv la piata Regular)? 2.As dori sa stiu care sunt criteriile de alocare a actiunilor in caz de suprasubscriere atat pentru Tansa subscrierilor mari, cat si cele mici. Ce presupune metoda de alocare pro-rata ?
   04-06-2006     CRISTIAN

1. Aceasta decizie apartine departamentului de tranzactionare si/sau conducerii BVB. Ramane de vazut. 2. Alocarea pro-rata inseamna ca, in ipoteza in care numarul de actiuni subscrise este mai mare decat cel oferit, fiecare investitor primeste un numar de actiuni proportional cu suma subscrisa. Spre exemplu: daca numarul de actiuni subscrise este de trei ori mai mare decat numarul de actiuni oferite, atunci fiecare subscriitor primeste o treime din numarul de actiuni subscrise.

Sunteti cel mai eficient informator al pietei de capital din Romania ! Intrebarea mea este : membrii Consliului de Administratie pot sa beneficieze de o parte din suma totala a dividendelor in alta proportie decat cea determinata de actiunile detinute de acestia ?
   23-02-2006     Victor E.

Dividendele se repartizeaza intotdeauna numai proportional cu numarul de actiuni detinute, insa administratorii pot benenficia de o prima anuala, hotarata de AGA si distribuita inainte de calculul dividendelor.

Am investit la SNP. In luna februarie acestia au vindut actiuni la 1000 ROL bucata pentru actionari, numarul acestoara fiind proportional cu numarul de actiuni avute (o actiune la 100 actiuni avute). Toate acestea au fost doar pentru cei care au fost "pe faza" iar pentru cei care nu au stiut, au pierdut. Toata acesta chestie mi se pare hotie la drumul mare, deoarece se putea face automat, contravaloarea putinduse lua din contravalorea a o parte din actiuni. Se mai putea rezolva prin anuntarea telefonica sau in scris a tuturor celor interesati. Binenteles ca perioada de subscriere s-a incheiat si nu se mai poate face nimic. Ce parere aveti despre acest mod de lucru "destept", cu actionarii ?
   20-02-2006     Proca dan

Nu aveti dreptate cu aceste aprecieri. Aceasta este procedura utilizata si in alte tari. Nu este vorba de o "hotie", ci de faptul ca un investitor in actiuni trebuie sa urmareasca investitia sa in timp - cumpararea de actiuni nu este similara cu un depozit bancar, unde depui banii si mai revii dupa un an de zile sa incasezi dobanda.

Subscrierea intr-o majorare de capital reprezinta un drept, nu o obligatie. Prin urmare, majorarea de capital nu se poate aplica in mod automat tuturor actionarilor, pentru ca o parte din ei s-ar putea sa nu doreasca sa subscrie. Anuntarea telefonica este complet nepractica, in conditiile in care unele firme au zeci de mii de actionari - cine ar da zeci de mii de telefoane, ar tine evidenta celor gresite sau care suna ocupat, etc? Majorarile de capital se anunta in Monitorul Oficial si pe site-ul bursei de valori. Un investitor de succes este un investitor informat.

In cazul in care o societate cotata la bursa intra in faliment actionarii mai primesc vreo suma rezultata din materializarea bunurilor,a rezervelor sau a oricaror lichiditati se pot utiliza? Daca da,atunci cum se calculeaza valoarea care trebuie primita de actionari pentru fiecare actiune? Va multumesc anticipat si va felicit pentru aceasta initiativa!
   08-02-2006     Alexandru

Daca firma intra in faliment, exista doua variante: reorganizare sau lichidare. In cazul in care reorganizarea are succes, atunci firma continua sa isi desfasoare activitatea. Intrebarea dumneavoasra se refera la cazul lichidarii.

O firma intra, de regula, in faliment pentru ca nu isi mai poate acoperi obligatiile (datoriile) scadente. In caz de lichidare activele firmei sunt lichidate (vandute), iar sumele obtinute sunt folosite in primul rand pentru acoperirea datoriilor (credite bancare si de la furnizori, obligatiuni, etc). Daca mai ramane ceva (si in cele mai multe cazuri nu mai ramane), atunci valoarea de lichidare ramasa dupa plata datoriilor se imparte la numarul total de actiuni, si fiecare actionar primeste o suma proportionala cu numarul de actiuni detinut. Insa, dupa cum spuneam, in cele mai multe cazuri nu mai ramane nimic pentru actionari.

In cazul in care vand actiunile SIF in luna mai 2006 pentru intervalul ianuarie-mai 2006 se acorda dividente? In anul trecut am schimbat certificatul de actionar si am primit un extras de cont pe care nu l-am valorificat (nu am vindut actiunile). Mai este valabil, reiau operatiunea, cum procedez.? Multumesc.
   27-01-2006     dumitrescuflorica

Depinde cand ati obtinut extrasul de cont. Teoretic el ar fi valabil. Nu primiti dividende proportional cu perioada de detinere dintr-un an. Dividendele pe tot anul se cuvin persoanei care are actiuni la data de inregistrare.

Care este situatia distribuirii obligatiunilor International Leasing. Daca merg maine mai pot gasi obligatiuni la vanzare? Cum pot sti daca s-au vandut toate obligatiunile sau mai exista ramase? Va multumesc!
   22-12-2005     Petre Bogdan

Va raspund la ambele intrebari. Metoda de alocare "pro-rata" inseamna ca toate cererile de subscriere sunt acceptate pe perioada de derulare a ofertei. La inchiderea ofertei, daca numarul de obligatiuni subscrise este mai mare decat numarul de obligatiuni puse in vanzare, fiecare investitor primeste un numar mai mic de obligatiuni decat numarul dorit, proportional cu cererea initiala. Spre exemplu, daca numarul total de obligatiuni subscrise (cerute) este de doua ori mai mare decat numarul de obligatiuni puse in vanzare, atunci fiecare investitor primeste jumatate din numarul de obligatiuni dorit.

Metoda pro-rata difera de metoda "primul venit, primul servit", in care fiecare cerere de subscriere este alocata integral in ordinea cronologica a inregistrarii sale, iar in momentul in care obligatiunile "se termina", cererile de subscriere ulterioare nu mai sunt onorate.

In aceste conditii puteti merge fara probleme maine (vineri) pentru a cumpara obligatiuni International Leasing, metoda de alocare a acestora fiind pro-rata. Tineti cont de faptul ca vineri este ultima zi de derulare a ofertei. Din informatiile noastre emisiunea s-a bucurat de succes, toate obligatiunile emise urmand a fi vandute.

Am cumparat actiuni Flamingo si am beneficiat de majorarea de capital prin acordarea de actiuni gratuite.Am vandut actiunile detinute in pierdere, dupa trecerea datei de inregistrare dar inainte de acordarea actiunilor gratuite(scaderea a fost proportionala cu % de majorare) , gandindu-ma ca la calculul costului mediu de achizitie se va lua in considerare si cheltuiala facuta pentru a beneficia de gratuite(cost initial/(1detinuta+5 gratuite)). SSIF prin care am cumparat initial actiunile si la care am transferat gratuitele de la registru mi le-a evaluat la cost de achizitie 0, astfel incat acum figurez cu un castig de 100% si voi fi impozitat, daca vand, la valoarea de piata a actiunilor chiar daca sunt in pierdere in momentul de fata. Legea 571/2003 nu face referire si la acest caz particular in art.70 privind calculul castigului din tranzactii cu actiuni. Cum este corect sau cum ati calcula dvs costul de achizitie in acest caz? Multumesc anticipat
   19-12-2005     Marin Cazacu

Noi am fi procedat la fel. Din pacate acestea sunt reglementarile.

Sunt actionar minoritar si detin 0,2% din actiunile unei societati comerciale deschise, tranzactionate la Rasdaq. Actionarul semnificativ detine 85% din actiuni si doreste inchiderea societatii si retragerea de pe piata. Ce procent trebuie sa detina acesta pentru a putea declara societatea inchisa? Ce se intampla cu actiunile mele in acest caz, eu nedorind sa le vand la pretul oferit? Mentionez ca actionarul majoritar intentioneaza sa diminueze capitalul social ceea ce ar conduce, conform spuselor sale, la pierderea actiunil detinute de mine. Este posibil acest lucru?
   02-12-2005     Popescu Ion

Pentru a delista societatea actionarul majoritar trebuie sa deruleze o oferta publica de preluare a tuturor actiunilor pe care nu le detine deja (deci 15% in exemplul Dumneavoastra). Pentru ca delistarea sa aiba loc, actionarul trebuie sa stranga cel putin 95% din toate actiunile emise de firma respectiva (deci inca 10% din oferta, pe langa cele 85% pe care le are deja) SAU cel putin 90% din actiunile pentru care face oferta (deci 13,5% din numarul total de actiuni in exemplul Dumneavoastra). Daca vreuna din aceste conditii este indeplinita si firma se delisteaza, atunci actionarul majoritar are dreptul sa solicite celorlalti actionari retragerea din societate, platindu-le contravaloarea actiunilor; in acest caz veti primi contravaloarea actiunilor si Dumneavoastra. Daca nici una din conditii nu este indeplinita, atunci delistarea nu poate avea loc si veti ramane actionar.

Din cate stiu eu diminuearea capitalului social se poate face numai proportional pentru toti actionarii. Cu alte cuvinte, chiar daca o anumita diminuare de capital social are loc, Dumneavoastra ar trebui sa ramaneti in continuare actionar, dar cu un numar mai mic de actiuni. Pentru o analiza mai detaliata a cazului luati legatura cu un avocat.

Buna ziua. In cazul in care cumpar futures actiuni la un anumit pret ce se intampla in cazul in care pana la data scadentei se aproba de catre AGA o operatiune de genul marire de capital prin incorporarea rezervelor si distribuirea de actiuni gratuite? In acest caz pretul actiunilor ar scadea pe spot proportional cu numarul de actiuni gratuite. Va ajusta BMFMS pretul la care am cumparat futures in sensul ajustarii lui in jos? Cu multumiri
   04-10-2005     brainstorm

Excelenta intrebare. Nici eu nu stiam, asa ca m-am documentat putin. In primul rand tranzactionarea se opreste si pe BMFMS concomitent cu oprirea la BVB pentru contractele derivate, respectiv actiunile emitentului respectiv. Mai departe, pretul in piata futures se ajuseaza, dar nu administrativ, ci datorita cererii si ofertei, la fel ca la actiuni. Cu alte cuvinte, un investitor la BMFMS poate avea o surpriza extrem de neplacuta (sau extrem de placuta) daca vine un asemenea anunt in mod neasteptat.

daca detin un numar de actiuni mai mic de 1000 buc. la SSIF BROKER, primesc actiuni gratuite in urma distribuirii de dividende? daca da, cate?
   12-08-2005     Dan Nita

Desigur, veti primi actiuni proportional cu numarul de actiuni detinute. Rata de alocare a fost de 36,8 actiuni noi la 100 detinute, deci Dumneavoastra ar trebui sa primiti 368 actiuni, daca figurati in registru la data de 11 aprilie.

Conform dreptului de preemtiune, vechii actionari pot achizitiona in urma emisiunilor de noi actiuni, un numar de actiuni proportional cu cel avut inainte de emisiune, la un pret egal cu pretul de emisiune. In ce mod se calculeaza numarul de actiuni ce se pot achizitiona in acest mod si cum pot fi achizitionate aceste actiuni de catre "vechii actionari"? Prin intermediul SSIF-urilor sau direct la societatea emitenta, urmand ca acestea sa figureze in Registrul actionarilor la o data ulterioara? Sintagma "vechii actionari" reprezinta actionarii care figurau in Registrul actionarilor la data de referinta a noii emisiuni? Va multumesc!
   06-07-2005     calin

Numarul de actiuni se calculeaza impartind numarul total de actiuni noi oferite spre subscriere la numarul total de actiuni aflate in circulatie; coeficientul obtinut se inmulteste cu detinerea Dumneavoastra de actiuni pentru a afla la cate actiuni aveti dreptul sa subscrieti. Spre exemplu: presupunem un emitent care are in total 5 milioane de actiuni emise si care se hotaraste sa majoreze capitalul social cu inca 500.000 de actiuni. Coeficientul va fi 500.000 / 5.000.000 = 0,10. Daca detineti 1.000 de actiuni, atunci ati putea subscrie maxim 0,10 x 1.000 = 100 actiuni. Procedura de subscriere este anuntata de emitent. La recenta majorare a Bancii Transilvania, spre exemplu, banca a trimis fiecarui actionar, prin posta, formularul de subscriere. Cei care au dorit sa subscrie l-au completat si l-au trimis bancii, iar plata actiunilor s-a facut prin virament sau in numerar la ghiseu. Banii pot fi virati si din contul de investitii al investitorului deschis la SSIF.

Intr-adevar, actiunile apar in registru numai dupa finalizarea operatiunii de majorare (care poate dura 3-4 luni) si nu mai devreme. Prin "vechii actionari" se inteleg actionarii existenti care au dreptul sa participe la majorarea de capital, adica cei ce aveau actiuni la data de inregistrare pentru majorare (data de referinta se refera la actionarii care au dreptul sa participe la AGA ce hotaraste majorarea; data de inregistrare, ulterioara AGA, se refera la actionarii care au dreptul sa participe la majorare).

Adunarea generala a actionarilor poate decide prin vot majoritar ca o parte din totalul dividendelor sa fie repartizat membrilor consiliului de administratie si doar restul sa revina celorlalti actionari ?
   08-06-2005     Vasile

Dividendele trebuie repartizate in mod proportional tuturor actionarilor; nu exista abateri de la aceasta regula. In schimb, adunarea generala poate hotari repartizarea unei cote din profit catre administratori, management sau angajati, inainte de repartizarea dividendelor.

As dori cateva explicatii referitoare la majorararea de capital de la BRD. In cazul unei majorari prin distribuire de actiuni gratuite, in prima zi de dupa data de referinta de obicei pretul actiunilor scade aprox . cu o valoare proportionala nr de act distribuite gratuit. Eu pot vinde actiunile detinute imediat dupa data de referinta, iar cand se va face distribuirea actiunilor gratuite voi primi actiunile cuvenite. Insa nu inteleg efectele ca urmare a majorarii prin metoda adoptata de BRD. Din doua actiuni voi avea o singura actiune, cu valoare nominala mai mare. Dar majorarea se opereaya de obicei in cateva luni. Ce sa intampla daca vand actiunile imediat dupa dete de referinta? Atunci cand se va opera majorarea propriu-zis eu nu mai am in portofoliu nici o actiune. Deci, cum voi beneficia de majorare? Si pretul de piata, cum si cand va fi influentat? Dar daca cumpar actiunile DUPA data de referinta, dar le am in portofoliu in momentul in care se opereaza majorarea? Va multumesc.
   21-04-2005     N. Zamfirescu

Explicatiile sunt mai complicate: atunci cand se fac majorari de capital din fonduri proprii, fie prin distributie de actiuni gratuite fie prin majorarea valorii nominale ca in cazul BRD, teoretic valoarea firmei nu se schimba (o asemenea majorare este o operatiune de mutare a unor sume dintr-un element in altul in bilant; nu intra bani noi in firma). In aceste conditii valoarea de piata a firmei (pretul actiunii x numarul total de actiuni) ar trebui sa ramana nemodificata (aceasta nu a fost regula in Romania, dar spre ea ne indreptam acum).

Deci, atunci cand majorarea se face prin actiuni gratuite si trece data de inregistrare, pretul in piata scade pentru ca numarul de actiuni nou inmultit cu pretul scazut sa egaleze valoarea anterioara. Cand majorarea se face prin cresterea valorii nominale, atunci teoretic pretul in piata nu se modifica iar valoarea de piata a firmei ramane neschimbata.

Acum, la BRD au loc doua operatiuni succesive: cresterea valorii nominale de la 3000 la 5000 de lei din fonduri proprii (numarul de actiuni nu se modifica, pretul ar trebui sa nu se modifice), urmata de consolidarea actiunii de la 5000 la 10000 de lei (din doua actiuni vechi de 5000 rezulta una noua de 10000). Aceasta duce la injumatatirea numarului de actiuni; pretul insa ar trebui sa se dubleze pentru ca valoarea de piata a firmei sa ramana nemodificata. In concluzie, teoretic valoarea portofoliului de actiuni BRD a unui actionar ar trebui sa nu se modifice in urma acestor operatiuni (sigur, cu o marja de eroare).

Revenind la intrebarile Dumneavoastra: daca vindeti imediat dupa data de referinta nu se intampla nimic; ati vandut actiunile si ati iesit din BRD. Nu mai beneficiati in nici un fel de majorarea de capital; nici cei care pastreaza actiunile nu beneficiaza in vreun fel: numarul de actiuni se injumatateste, insa valoarea totala a lor nu se schimba. Daca veti cumpara dupa data de referinta veti "beneficia" de operatiunile descrise mai sus (majorare valoare nominala + consolidare), dar, dupa cum spuneam, valoarea portofoliului de actiuni BRD nu ar trebui sa se modifice.

spre exemplu "societatea x isi majoreaza capitalul social,oferind 378 actiuni la 1000 detinute ".daca o persoana detine doar 500 actiuni,el va primi 189 actiuni ,sau nu va primi nimic,caci trebuie sa aiba in portofoliu actiuni multiplu de 1000 ca sa beneficeze de majorarea de capital?
   30-03-2005     alexc

Fiecare actionar va primi un numar de actiuni gratuite proportional cu numarul de actiuni detinute, chiar daca acest numar este mai mic de 1000. De regula numarul de actiuni gratuite se raporteaza la 1000 sau la 100 doar pentru usurinta calculului, nu pentru alte motive.

Imi puteti explica cum functioneaza metodele de alocare " primul venit-primul servit" si "pro rata " ? Impozitul de 10% se va aplica asupra veniturilor obtinute din vanzarea de actiuni la bursa sau asupra profitului obtinut ( diferenta dintre pretul de vaz. si cel de cump. + comisionele ) ? Multumesc
   28-03-2005     Antoniu

Cele doua metode se folosesc in cazul ofertelor publice de vanzare de actiuni si obligatiuni in cazul in care cererea depaseste numarul de actiuni sau obligatiuni puse in vanzare. Metoda primul venit-primul servit este cea prin care actiunile se aloca in ordinea depunerii cererilor de subscriere pana la epuizarea actiunilor puse in vanzare; astfel, numai cei care "se grabesc" primesc actiuni (si acestia primesc toate actiunile pe care le-au solicitat). In alocarea pro-rata toata lumea primeste actiuni proportional cu volumul dorit, dar mai putine decat a solicitat. De exemplu: sa spunem ca se pun in vanzare 1.000 de actiuni dar cererea este pentru 2.000. Prin metoda primul venit primul-servit primesc actiuni numai primii investitori, pana la epuizarea celor 1.000. Prin metoda pro-rata primeste toata lumea actiuni, dar fiecare investitor primeste 50% din volumul solicitat (2000/1000).

Impozitul se aplica diferentei dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare, din care se scad si comisioanele aferente.

Stiu ca in urmatoarele trei luni societatea Electroputere Craiova trebuie privatizata si guvernul s-a aratat ferm convins ca acesta directie este de urmat! Mai stiu ca investitori germani sunt interesati in a cumpara actiuni ale societatii! Pe de alta parte premierul a spus ca se va incerca vanzarea pe sectii, deoarece pachetul scos la vanzare este prea mare si cel putin pana acum nu a existat o oferta de luat in calcul! Intrebarea mea este: cum voi fi afectat eu ca acionar in cazul vanzarii pe sectii?Va multumesc!
   22-03-2005     cocieru bogdan

In cazul vanzarii pe sectii societatea Electroputere se va diviza in mai multe societati diferite. In functie de strategia adoptata, Dumneavoastra veti primi actiuni in mod proportional la fiecare din firmele rezultate (varianta cea mai corecta).

care este comisionul perceput de o societete care cumpara si vinde actiuni pentru o tranzactie?
   26-01-2005     zima vlad

Comisionul depinde de politica fiecarei societati si de valoarea tranzactiei. In mod normal acesta este intre 0,8% si 2% din valoarea tranzactiei si variaza invers proportional cu aceasta.

alro slatina emite actiuni noi? cum se poate subscrie si pina cind?
   06-12-2004     olivian

Actiunile nou emise sunt oferite spre subscriere la o valoare de 7.375 lei/actiune actionarilor inregistrati la data de 6 decembrie 2004, proportional cu cota lor de participare la capitalul social ( se pot subscrie 12,1% din actiunile detinute la data de inregistrare). Contravaloarea actiunilor subscrise va fi achitata integral la data subscrierii intr-unul din conturile specificate in comunicatul hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (RO40INGB0001000177218916 ROL, deschis la ING BANK, Suc. Bucuresti). Perioada de subscriere este de 30 de zile de la publicarea hotararii in Monitorul Oficial al Romaniei.

In cazul unui split al valorii nominale al unei actiuni, cum afecteaza splitul evolutia valorii de piatza a actiunilor.
   07-11-2004     Istvan

In urma splitarii valorii nominale a unei actiuni, piata reactioneaza in sensul modificarii pretului actiunii proportional cu modificarea valorii nominale (spre exemplu: daca are loc o splitare a unei actiuni vechi in doua actiuni noi, atunci pretul ar trebui sa se injumatateasca). De asemenea se constata si o crestere a lichiditatii, actiunile devenind deseori mai accesibile.