Intrebari selectate - cuvant cheie: minoritar
Va rog sa ma iertati, nu am o intrebare, ci indraznesc o propunere, in interesul multor clienti de-ai Intercapital Invest, relativ la Legea nr.151/2014 privind desfiintarea platformei RASDAQ de pe piata BVB. Propunerea este ca, eventual in comunicarile e-mail pe care Intercapital Invest le trimite periodic clientilor sai, sa se atraga atentia asupra faptului ca au inceput sa se deruleze si chiar S-AU DERULAT DEJA unele adunari generale stipulate de Legea nr.151/2014, existand riscul real, ca, neinformandu-se din proprie initiativa, micii actionari sa ramana cu banii blocati in societati inchise fara stirea lor. Dau doar un singur exemplu, societatea COREMAR (simbol REMO) si reamintesc faptul ca piata RASDAQ a insemnat, pentru micii actionari, nenumarate necazuri si pierderi materiale, cauzate de lipsa de transparenta a platformei RASDAQ. In cazul de fata, o analiza cat de cat atenta a Legii nr.151/2014 si a normelor legale incidente in aplicarea ei, arata limpede ca acum este un context favorabil pentru majoritatea covarsitoare a actionarilor semnificativi de pe RASDAQ, de a se debarasa de actionarii minoritari inactivi, lasandu-i cu banii blocati definitiv intr-o societate inchisa fara stirea lor. Cea mai eficienta metoda este aceea ca, in Adunarea Generala, sa se decida a nu se intreprinde nimic pentru transferul societatii, nici pe platforma AeRO, si nici pe vreo alta platforma de tranzactionare. Acest tip de hotarari va genera adevarate "tunuri" ale actionarilor semnificativi, dar "tunuri" care sa insemne nenumarate pierderi materiale pentru micii actionari. Vor fi foarte multe asemenea evenimente. Va multumesc!
   13-12-2014     G.R.

Aceasta este o recomandare binevenita. Vom publica un anunt si in Puls Capital, si publicam recomandarea Dumneavoastra si in aceasta rubrica de consultanta pe kmarket.

As fi interesat sa aflu daca exista vreo lege care sa specifice drepturile actionarilor minoritari in societati inchise. Va multumesc
   06-07-2014     Dorin

Consultati Legea 297/2004 disponibila aici si Regulamentul CNVM 1/2006 disponibil aici

Buna ziua Am actiuni pe un certificat distribuit in cadrul Programului de Privatizare in Masa. In primii cativa ani am incasat dividende, apoi ani de zile am omis a verifica existenta dividendelor - nu stiu daca este relevant acest lucru In urma cu cateva zile m-am trezit cu niste bani trimisi prin mandat postal de catre un fond de investitii, suma avand ca explicatie "Retragere de la tranzactionare a SC Titan SA cf. art 206 din Legea 297/2004. Studiind articolul mentionat am vazut ca in cazul in care actionarul majoritar depaseste un numar anuem de actiu *poate solicita* actionarilor minoritari achizitionarea actiunilor acestora la un oarecare pret. Aceast *poate solicita* are caracter de obligativitate, adica actionarul minoritar *este obligat* sa le vanda? M-am trezit cu o suma de bani pentru niste actiuni pe care nu vroiam sa le vand, suma am incasat-o, ulterior citind explicatiile de pe fluturas. Multumesc pentru lamuriri.
   20-09-2013     Adrian

Operatiunea prevazuta in art. 206 din legea 297 reprezinta un drept al actionarului majoritar in cazul in care depaseste o detinere de 95% in capitalul unei companii. Daca acel actionar a ales sa isi exercite acest drept, atunci conform legii are loc retragerea obligatorie din societate a tuturor celorlalti actionari (aceasta devine obligatorie), iar acestia primesc contravaloarea actiunilor detinute fara a avea posibilitatea de a opta in aceasta privinta.

detin circa 40.000 actiuni la oltchim,societate aflata in insolventa,odata cu reorganizarea vor mai valora acestea ceva sau noi minoritarii vom fi "sacrificati"? Multumesc anticipat
   12-07-2013     Victor

Nu putem raspunde la aceasta interbare, valoarea va depinde de modul de evolutia procedurii de insolventa. Efectele vor fi aceleasi pentru toti actionarii, mari sau mici.

Poate un actionar majoritar sa delisteze societatea preluand pe numele lui actiunile captivilor fara a-i despagubi daca acestia nu au acceptat oferta publica de preluare? Nu este obligat sa le mai faca oferta? mentionez ca sunt intr-o atare situatie iar societatea a disparut deja, nu mai exista, nu mai are sediu, contact etc.
   08-02-2013     M. Georgescu

Exista doua variante de delistare: 1. printr-o oferta publica de preluare urmata de retragerea obligatorie a actionarilor, ceea ce inseamna ca actionarul majoritar preia toate actiunile, dar ceilalti actionari primesc contravaloarea acestora (este posibil sa se fi realizat o asemenea operatiune, iar Dumneavoastra sa nu stiti de ea), sau 2. prin hotararea AGA in anumite conditii (in general numai pentru societatile care se tranzactioneaza foarte putin), caz in care actionarii minoritari raman in continuare actionari intr-o societate inchisa.

Pentru informatii suplimentare despre cazul specific la care faceti referire va puteti adresa CNVM, www.cnvmr.ro.

Buna ziua, Detin cateva sute de actiuni, emise de banca Tiriac, banca ce a fuzionat cu HVB Bank, produsul fuziunii fiind ulterior absorbit de Unicredit Group... M-ar interesa care este statutul actionarilor minoritari ai fostei Tiriac Bank, actuala Unicredit-Tiriac. Mai precis, daca si in ce mod pot fi valorificate aceste actiuni... Multumesc,
   16-11-2012     Alexandru

Intrucat banca nu a fost si nu este listata la Bursa de Valori Bucuresti, va trebui sa va adresati direct acesteia la departamentul juridic, departamentul actionariat (daca exista unul) sau direct conducerii. Depuneti o adresa oficiala la registratura si solicitati o audienta, daca nu obtineti rezultate prin telefon.

Buna ziua, daca imi puteti raspunde la urmatoarea situatie: cumpar actiuni de la o societate care e listata la bursa,iar dupa o perioada de timp aceasta se va delista. Actiunile respective mai valoreaza ceva ? Va multumesc.
   08-08-2010     laurentiu

In mod normal procedura legala prevede faptul ca actionarul majoritar al firmei respective (cel care initiaza delistarea) are obligatia sa rascumpere actiunile tuturor actionarilor minoritari, la un pret corect, inaintea delistarii. De asemenea, procedura de delistare se poate initia doar in anumite conditii destul de restrictive (actionarul majoritar trebuie sa detina minim 95% din actiunile firmei pentru a initia o delistare). Prin urmare, in mod normal la momentul delistarii nu veti mai avea actiuni, pentru ca acestea au fost rascumparate de actionarul majoritar (procedura se numeste retragerea obligatorie a actionarilor si este prevazuta in legea 297/2004).

Oferta publica de preluare obligatorie (OPP). CNVM da amenda majoritarului, acesta nu plateste amenda. Conform ordonantei CNVM prin care se insituie amenda, se spune ca neplata ei duce la masuri de executare silita. Trec luni de zile si nu se plateste amenda dar nici masuri de exec. silita/poprire conturi bancare nu se iau. Asta, in situatia in care CNVM trimite copie dupa PV amenda la Administratia Financiara din raza emitentului. Intrebari: 1) De ce nu se executa amenda, ce institutie nu isi face treaba? 2) Eu, ca actionar minoritar, ce trebuie sa intreprind, pot sa ma judec cu majoritarul, sa ii deschid proces? 3)Daca o fac, nu ii ridic mingea la fileu si el poate declara la CNVM ca nu face acum OPP pt ca are proces pe rol cu un minoritar? Multumesc
   03-07-2010     Ion

Pentru asemenea cazuri ar trebui sa luati legatura cu un jurist sau un avocat. Tema depaseste cadrul prezentei rubrici.

Va rog sa-mi explicati ce inseamna urmatoarea fraza pe care am citit in presa de azi:" Actionarul majoritar al Zentiva Romania a mentionat ca, daca dupa incheierea ofertei va ajunge sa detina peste 95% din capitalul companiei, va cere retragerea celorlalti eventuali actionari minoritari, urmand ca societatea sa fie delistata de la cota Burse" . Poate insemna ca eventualii detinatori de actiuni SCD din Programul de privatizare in masa isi pierd dreptul asupra actiunilor fara nici-o perspectiva de despagubire? Ce se intimpla in mod concret , de obiciei , cu actionarii minoritari la societatile delistate de la Bursa?
   07-08-2009     C.Piroska

Operatiunea de retragere obligatorie a actionarilor este reglementata de legea 297/2004 si disponibila pe multe piete de capital dezvoltate. Aceasta acorda posibilitatea actionarului majoritar al unei companii ca, in cazul in care detine cel putin 95% din actiunile emise, sa transfere in mod obligatoriu actiunile tuturor celorlalti actionari pe numele sau, platind pentru aceasta un pret echitabil stabilit de un evaluator.

Prin urmare, nu este vorba de pierderea dreptului asupra actiunilor fara despagubire, ci de vanzarea obligatorie a actiunilor la un anumit pret. Aceasta operatiune se face pentru ca actionarul majoritar sa poata delista compania. Pentru detalii suplimentare consultati legea 297/2004 disponibila pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie (art. 206).

Am gasit pe situl BVB o companie tranzactionabila pe sectiunea a III-a a bursei, iar dupa analizarea situatiei financiare a firmei, publicate pe site-ul BVB, m-am hotarat sa cumpar cel putin 5% din acea companie, fiind chiar dispus sa cumpar pachetul majoritar de actiuni deoarece consider ca daca as avea o anumita influenta in firma, as putea-o face rentabila, in prezent firma avand pierderi. Am contactat o societate de brokeraj din localitatea mea, care apare in registrul CNVM, iar brokerul mi-a spus ca este foarte dificil sa cumpar actiuni la acea companie, chiar daca pe siteul bvb apare ca tranzactionabila, deoarece exista 2 persoane asociate care detin impreuna peste 51% si cel mai bine ar fi sa contactez compania si sa ma inteleg cu ei la un pret. Ultima data cand s-au vandut actiuni ale companiei pe bursa a fost anul 2002, la un pret de 4 lei/actiune, ducand la o capitalizare a companiei de aproximativ 100.000 lei (aproximativ 25.000 euro). Capitalul social al companiei este de 4.000.000 lei, iar datoriile de 4.200.000 lei. Am luat legatura cu conducerea companiei la numarul de telefon afisat pe site-ul bursei, mi-au spus ca sunt interesati sa vanda si am fost invitat la sediul firmei. Acolo mi-au aratat cateva cladiri si un teren (activele lor) si mi-au spus ca ceilalti actionari minoritari nu pot fi gasiti si ca daca vreau sa cumpar doar partea lor, nu imi vand decat intregul pachet majoritar, insa pretul cerut mi s-a parut exagerat tinand cont de pierderile pe care le au si de ultimul pret de pe bursa. Mi-au spus ca imi vand partea lor pentru 1 milion de euro pe motiv ca activele valoreaza mult, desi datele din documentele de pe siteul bursei (amintite mai sus), care se refereau la situatia financiara din 2007, spuneau altceva. Intrebarea mea este daca as putea, in calitate de persoana fizica, sa fac o oferta de cumparare pe bursa (la un pret apropiat de cel al ultimei tranzactii) a unui panchet minoritar de actiuni (aproximativ 40%), detinut de alti actionari decat cei care detin pachetul majoritar. Daca acest lucru este posibil, va rog sa imi spuneti cum se procedeaza? Pot face oferta de cumparare doar prin intermediul unui broker (nu prea mai am incredere in brokerii din localitatea mea) sau exista si alte posibilitati?
   06-02-2009     Paul Tota

Da, puteti lansa o oferta publica de cumparare de actiuni. Aceasta este o operatiune speciala prin care anuntati, catre toti actionarii existenti, intentia de a cumpara un anumit pachet de actiuni la un anumit pret. Aceasta oferta se deruleaza printr-o firma de brokeraj (ar trebui sa apelati la una care a mai realizat asemenea operatiuni, intrucat aceasta nu este neaparat o activitate curenta pentru companiile de brokeraj mai mici, iar lipsa de experienta poate fi daunatoare i asemenea cazuri).

De asemenea, trebuie sa tineti cont de mai multe elemente: nu puteti face o oferta de cumparare pentru 40% din actiuni, ci aveti doua variante: 1. sa faceti o oferta de cumparare pentru orice procent sub 33% (de exemplu 10%, 25% sau 32%); 2. daca vreti mai mult de 33% din actiuni, atunci trebuie sa faceti o oferta pentru toate actiunile aflate in circulatie (100% sau toate actiunile pe care nu le detineti deja).

Tineti cont si de faptul ca, in cazul in care compania nu s-a mai tranzactionat din 2002, veti avea foarte putine sanse sa strangeti un pachet mare de actiuni de la actionarii minoritari; pentru a creste sansele de succes, va trebui sa oferiti un pret foarte bun.

Pretul ultimei tranzactii, din 2002, mi se pare irelevant - nu il folositi ca reper, pentru ca din 2002 pana in prezent s-au schimbat multe in economie, in cadrul firmei respective si pe bursa. Poate ar merita sa contactati un evaluator pentru o evaluare sumara a companiei si pentru a va da cateva idei despre valoarea firmei (spre exemplu: nu raportati datoriile la capitalul social, ci la capitalurile proprii).

Singura sansa mai fezabila este sa va intelegeti, totusi, cu actionarii majoritari, care ar putea sa va cedeze o parte din actiunile lor (daca tranzactia este pentru mai putin de 33% din actiuni, atunci nu e nevoie de o oferta publica, puteti face tranzactii normale la bursa). Desigur, va trebui sa negociati, probabil ca pretul corect este undeva intre cel cerut de ei si cel oferit de Dumneavoastra, asa cum se intampla de obicei. daca mai asteptati un timp, pe masura ce criza economica se accenteaza, actionarii respectivi ar putea fi fortati de imprejurari sa coboare pretul.

O alta idee pe care le-o puteti propune este initierea unei majorari de capital social, in care Dumneavoastra sa veniti cu bani noi in firma. Eventual, ati putea realiza o tranzactie combinata - actionarii majoritari va cedeaza o parte din actiuni, iar pe restul le cumparati in majorarea de capital. Astfel, castiga si actionarii si intra si bani in firma.

O firma de brokeraj competenta ar trebui sa va poata da toate infromatiile necesare, dupa ce prezentati cazul concret.

Sunt actionar minoritar inca de la constituirea unei societati comerciale inchise. De curand, actionarul majoritar care detinea aproape 90% din capitalul social si-a vandut participatia. Intrebare: persoana care a cumparat actiunile si detine acum aproape 90% din capitalul social nu era obligata sa faca o oferta de cumparare si actionarilor minoritari? Va multumesc pentru timpul acordat.
   25-01-2009     Maria

Intrucat compania este inchisa, aceasta nu se supune reglementarilor pietei de capital. Prin urmare, actionarul care a preluat pachetul de 90% nu avea nicio obligatie legala pentru a realiza o oferta de cumparare (cu exceptia cazului in care actul constitutiv prevede o asemenea obligatie).

Buna ziua Domule Pasol, in primul rand va multumesc pentru buletinul Puls Capital pe care il primesc gratis de aproape 10 ani si pentru ca incercati sa puneti umarul la carutul economiei din tara asta a noastra. Am un capital de cca 500 000 RONI in vreo 50 de tipuri de actiuni. Sunt cercetator in biochimie deci nu am nimic cu economia. Am investit pentru dividende in ce am sperat sa mearga bine in economia Ô??romaneascaÔ?Ł. De ce sa pun banii la banca cand pot sa-i pun direct la munca. Am facut asta de la inceput. Am un gust amar dupa atata timp pentru ca majoritatea celor cu putere in loc sa prospere prin productivitate prospera prin smecherii (furturi), uneori legale pe seama partenerului de afacere (fie ca e cel cu 49% fie ca sunt actionarii minoritari-clasa de mijloc!). Iar legea in Romania pare a nu se misca in directia morala. Am tot vrut sa va scriu despre diverse imoralitati, in fine v-am scris acum. Pe scurt 2 intrebari va prezint. Intrebarea 1 se refera la situatia de la Excelent Kandia SA. Urmare a derularii unei oferte publice de cumparare adresata tuturor actionarilor si pentru toate detinerile acestora, ofertantul are dreptul sa solicite actionarilor care nu au subscris ??n cadrul ofertei sa-i v??nda respectivele actiuni, la un pret echitabil. Actionarul minoritar nu are insa obligatia sa le vanda (Legea nr. 297/2004-legea nu specifica obligatia de a vinde penrtu proprietar). Asta ar insemna o incalcare a dreptului de proprietate. Si totusi regulamentul CNVM 1/2006 in aliniatul 8 art 74 cap 7 (pag 42) face aceasta gafa. Intrebare este cum un regulament poate trece peste o lege, incalcand astfel dreptul de proprietate, care doar in caz de expropriere poate functiona (pentru bunul mers al societatii). Intrebarea 2. De ce in Romania ce este moral nu poate deveni si legal. Cum poate un actionar cu 51% Ô??sa-l fure legalÔ?Ł pe unul cu 49%. Daca AGA hotareste ca el sa ia 3 actiuni gratis si cel cu 49% doar una atunci este legal dar imoral (situatia a avut loc in Romania la un SA acum vreo 10 ani cand actionarii salariati au luat trei iar ceilalti una). Dar daca hotareste ca el sa ia toate dividendele intr-un an si partenerul cu 49% nimic! E posibil ca o astfele de situatie sa fie legala? (AGA e suprema) desi e clar ca e furt. Va urez toate bune si o Romania prospera cu o clasa de mijloc activa aducatoare de profit Anton
   27-06-2008     Anton

Ma bucur ca apreciati Puls Capital. Referitor la intrebari:

1. Procedura la care faceti referire, numita si procedura de "squeeze out", este prevazuta de legislatia pietei de capital in mai multe tari, nu doar in Romania. Chiar daca pare sa contravina unor principii general valabile, totusi procedura este una normala atunci cand este reglementata legal in mod corespunzator.

Este adevarat ca legea 297 are o scapare (nu mentioneaza si obligatia vanzarii de catre actionarii minoritari), scapare care este rectificata de Regulamentul 1. Acesta nu contrazice legea 297, ci o completeaza; insa, sunt de acord cu Dumneavoastra - este discutabil daca mentionarea acestei obligatii numai in regulament, nu si in lege, este suficienta. Probabil ca o completare a legii 297 sau o hotarare judecatoreasca definitiva pe aceasta tema ar clarifica situatia.

2. Legea stabileste in mod clar principiul conform caruia actiunile unui emitent acorda drepturi egale proprietarilor sai, fara discriminari. Consider ca ambele situatii pe care le descrieti incalca legea; probabil ca este prea tarziu acum (daca aceste situatii au avut loc in urma cu 10 ani), dar ar trebui sa solicitati ajutorul unui avocat. AGA este suverana si poate lua orice decizii, dar numai in cadrul stabilit de legislatia in vigoare.

Nu consider ca se pot lua decizii de majorare a capitalului social in care dreptul de preferinta sa nu se aplice in mod egal tuturor actionarilor. De asemenea, nu consider ca pot exista diferente intre nivelul dividendelor pe diverse tipuri de actionari, cu exceptia cazului in care compania a emis mai multe clase de actiuni (probabil nu e cazul) sau a cazului in care o parte din profit este distribuit catre angajati si/sau conducere inainte de distribuirea dividendelor.

Buna ziua, 1) in urma procesului de privatizare in masa am devenit actionar la IMSAT Bucuresti. Cum pot sa vand aceste actiuni, IMSAT devenind intre timp o societate inchisa ? Nu exista o prevedere care sa oblige actionarul majoritar sa rascumpere aceste actiuni de la actionari minoritari ? Cum pot afla un pret corect pentru aceste actiuni? Cum se pot afla datele despre raporturile profit/pirderi pentru fiecare an si deciziile luate in AGA in perioada in care IMSAT a devenit societate inchisa ? 2) Tot in urma procesului de privatizare in masa am dobandit actiuni la Constructii Nuclearo Electrice. Aceste actiuni sunt suspendate inca din 18.01.2007. Cum pot sa le vand ? Cum pot afla mai multe date despre acesta societate ? Nu exista o institutie care sa intervina pentru incetarea suspendarii, care cred eu dureaza cam prea mult timp ? Poate BVB-ul ? Mutumesc
   12-04-2008     

1. Transferurile de actiuni la societati inchise se fac numai direct intre vanzator si cumparator, prin contract de cesiune. Luati legatura cu departamentul actionariat sau conducerea firmei - poate dansii cunosc vreo oferta de cumparare; altfel, va trebui sa gasiti singur un cumparator.

La momentul cand a devenit inchisa, compania a facut o oferta de preluare pentru toate actiunile pe care actionarul majoritar nu le detinea deja. Daca nu ati vandut atunci, acum legea nu mai prevede obligatii suplimentare legate de rascumpararea actiunilor.

Actiunile companiilor nelistate nu mai au un pret de piata, pretul stabilindu-se in urma negocierilor dintre cumparatori si vanzatori. Pentru informarile de care aveti nevoie luati legatura direct cu compania, la departamentul actionariat. Puteti obtine aceste informatii, contra cost, si de la Registrul Comertului.

2. Daca actiunile sunt suspendate, nu le puteti vinde. Puteti afla mai multe informatii despre orice societate la care sunteti actionar luand legatura direct cu aceasta. Divizarea este o operatiune de durata, si nu pot exista institutii care "sa intervina". Ar fi bine sa existe o institutie care sa rezolve problema birocratiei in Romania, dar aceasta institutie nu s-a infiintat inca.

In urma majorarii capitalului social al societatii, actionarul majoritar detine in prezent 59,85 % din capitalul social ca persoana juridica(societatea pe care o conduce) si 15,28 % ca persoana fizica, restul fiind detinut de alti actionari, respectiv 24,85 %. Potrivit legii, intrucat detine mai mult de 33 % din drepturile de vot ale societatii, actionarul majoritar este obligat sa lanseze o oferta publica de preluare obligatorie. Intrebarea mea este daca in urma ofertei publice, actionarul majoritar ar avea vreun dezavantaj.In orice caz, acesta doreste sa preia intregul capital social...ar putea obtine acest lucru prin oferta, adica toate actiunile societatii? O a doua problema este rolul intermediarului. Acesta ce avantaje aduce si cum trebuie ales? Va multumesc mult.
   11-04-2008     maria

Nu vad dezavantaje pentru actionarul majoritar, in afara faptului ca trebuie sa dispuna de fondurile necesare pentru a cumpara actiunile in oferta. Avantajul pentru actionar este ca aceasta oferta ii permite sa isi consolideze pozitia in companie.

Oferta publica de preluare obligatorie se face, intr-adevar, pentru toate actiunile firmei pe care ofertantul nu le detine deja; deci, teoretic actionarul ar putea cumpara toate actiunile firmei in oferta (insa, practic, acest lucru nu se intampla intrucat nu toti actionarii minoritari vor vinde).

Intermediarul se ocupa de redactarea documenteler necesare ofertei, de autorizarea acesteia la Comisia Natioanala a Valorilor Mobiliare, de colectarea subscrierilor si de toate elementele legate de oferta. Intermediarul este si un consultant al ofertantului, sfatuindu-l in legatura cu aceata operatiune.

Intermediarul se alege in functie de mai multe criterii, incluzand: experienta in operatiuni similare; prezenta unui sediu in orasul in care emitentul actiunilor isi are sediul; dimensiune si reputatie; nivel de comisioane; capacitate tehnica, etc. Siteurile web ale intermediarilor reprezinta un bun punct de plecare pentru documentare. Lista completa a intermediarilor se gaseste pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari.

Bun─? seara domnule Pa??ol, 1. A?? dori s─? ??tiu dac─? institu??iile care reglementeaz─? ??i supravegheaz─? activitatea participan??ilor pe pia??a de capital din Rom??nia au la dispozi??ie instrumente pentru a putea interveni ??n vreun fel, ??n situa??ia ??n care ac??ionarul majoritar, al unei societ─???i listate pe pia??a RASDAQ, abuzeaz─? de dreptul s─?u de a lua decizii ??n cadrul AGEA ??i merge p??n─? ??ntr-acolo ??nc??t ia hot─?r??rea de a vinde o parte important─? din activele societ─???ii (??n cazul de fa??─? terenuri ??i cl─?diri), la un pre?? reprezent??nd cca. 25-30% din pre??ul real de pia??─?, c─?tre o firm─? care face parte din grupul de firme al ac??ionarului majoritar, afect??nd ??n acest fel ??n mod semnificativ averea ac??ionarilor minoritari! Bine??n??eles c─? pentru a se simula c─? se respect─? prevederile legale, exist─? la baz─? ??i un raport de evaluare care ??ns─? nu are nimic de a face cu realitatea! 2. De unde pot achizi??iona cartea Ô?ŁGhid de investi??ii personale Ô?Ł ? V─? mul??umesc!
   22-03-2008     

1. In cazul in care o firma comite ilegalitati verificarea si sanctionarea acesteia cad in sarcina organelor abilitate de lege. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Bursa de Valori Bucuresti reglementeaza, in general, aspectele activitatii companiilor listate care au legatura cu piata de capital. Pentru mai multe clarificari ar trebui sa luati legatura cu un avocat. 2. Din pacate tirajul s-a epuizat iar cartea nu mai este disponibila pentru vanzare.

ARAX este suspendata de la tranzactionare pentru ca se doreste sa se rascumpere actiuni de catre firma pentru angajati. Doresc sa intreb cum va afecta aceasta cumparare masiva de actiuni pretul actiunii...sedoreste achizitionarea de act la pretul cuprins intre 0.1-1.5 ron...pretul de cumparare o sa fie fix sau pe finalul achizitie se asteapta ca pretul actiunii sa urce pana la 1.5 ron...nu cumva se doreste, prin aceasta sa se cumpere mascat sub pretextul de achizitii deactiuni pt salariati, crearea unui actionar majoritar care sa faca jocurile cum vrea. Care sunt predictiile dumneavoastra in urmatoarea perioada asupra acestei societati, si pe cand se doreste aceasta masiva recumparare. MULTUMESC!
   25-01-2008     dan

Termenul in care vor fi rascumparate actiunile va fi stabilit in AGA. De regula aceste operatiuni sunt planificate astfel incat sa nu afecteze in mod semnificativ pretul in piata; din acest motiv pretul este stabilit intr-un interval destul de generos. Pretul la care vor fi cumparate actiunile (in cadrul acestui interval) nu este fix, ci depinde de pretul din piata.

De regula si intervalul in care se cumpara actiunile este generos la randul sau, in aceeasi idee: influente cat mai mici asupra pretului din piata. Din pacate nu realizez estimari in cadrul acestei rubrici.

O ultima observatie generala: actionarul majoritar (sau, dupa caz, actionarul cel mai important) al unei firme are dreptul sa hotarasca in AGA strategia si elementele cele mai importante ale activitatii firmei, intrucat detine majoritatea drepturilor vot. Aceasta este o situatie absolut normala si, in cele mai multe cazuri, favorabila. Protectia actionarilor minoritari este un element foarte important pentru bunul mers al unei firme (si al pietei de capital), insa nu trebuie sa uitam ca si actionarii mari au drepturile si rolurile lor foarte importante.

Prin urmare, actionarul majoritar "face jocurile cum vrea" iar acesta nu este un lucru rau atata timp cat firma este eficienta si se dezvolta, iar drepturile actionarilor minoritari sunt protejate (nu vorbesc in mod special de ARAX, companie pe care nu o urmaresc, ci in general).

Am 1152 actiuni pe 2 certificate de actionar la Vincon Vrancea Focsani. Nu inteleg de ce din 1996 si pana azi am primit doar 13000 lei vechi cam prin 1999 si doar atat, daca pe piata romaneasca este in lupta pentru suprematia in domeniu, iar in plus au organizat si sponsorizat festivaluri ale vinului an de an si chiar echipe de fotbal. Cum poate exista un astfel de paradox in dauna actionarilor cu certificate? Ce pot face au in aceasta situatie sau daca altfel nu se poate , daca vreau unde si la ce valoare sa vand certificatele? Multumuesc pt intelegere si astept raspunsul dvs.
   20-04-2007     bebe64

Exista explicatii pentru problema ridicata de Dumneavoastra: firmele care vor sa se dezvolte si sa isi creasca activitatea aleg sa investeasca toti banii castigati pentru exindere, ceea ce insemna ca la sfarsit de an nu mai raman profituri, sau acestea sunt foarte mici. Astfel, in perioadele de crestere, firmele nu vor face profit si nu vor acorda dividende; investitiile si cheltuielile de dezvoltare si extindere ale unei firme includ si operatiuni de genul sponsorizarilor, pentru cresterea notorietatii firmei.

De asemenea, chiar daca o firma obtine profit, acesasta nu este obligata sa il distribuie actionarilor prin dividende, ci poate alege sa reinvesteasca profitul obtinut pentru extinedere, conform celor prezentate mai sus.Intrucat deciziile de genul celor de mai sus apartin de strategia firmei, stabilita de Consiliul de Administratie numit de adunarea generala a actionarilor, Dumneavoastra ca actionar minoritar nu aveti foarte multe lucruri de facut. Daca doriti explicatii suplimentare le puteti solicita in cadrul adunarii generale a actionarilor sau direct de la consiliul de administratie, iar daca nu sunteti de acord cu strategia firmei (inclusiv cu cea de distributie de dividende), atunci puteti vinde actiunile.

O alta explicatie posibila este faptul ca firma nu reuseste sa produca profituri datorita ineficientei (acestea sunt explicatii generale - nu cunosc situatia exacta de la Vincon).

Din pacate actiunile Vincon Vrancea nu se mai tranzactioneaza la bursa, intrucat compania a fost delistata. Singura varianta de vanzare este cea prin contract de cesiune a actiunilor, dar pentru aceasta va trebui sa gasiti un cumparator. O idee este sa va adresati departamentului actionariat sau conducerii Vincon, in ideea in care dansii cunosc vreo oferta de cumparare.

Cum se gestioneaza corect, la nivelul unui emitent, situatiile in care un actionar minoritar nu detine un pachet de actiuni suficient de mare pentru a participa la anumite evenimente corporative cu efecte patrimoniale, ca: A. distribuirea de actiuni gratuite prin capitalizarea profitului sau a altor rezerve (sa zicem ca actionarul detine 1 actiune iar numarul actiunilor distribuite gratuit reprezinta jumatate din numarul actiunilor inainte de distribuire, rezultand ca la 2 actiuni detinute revine 1 actiune gratuit) B. consolidarea valorii nominale a actiunilor (sa zicem ca actionarul detine 1 actiune in conditiile in care raportul de consolidare este 1 actiune noua la 2 actiuni vechi) Multumesc.
   25-03-2007     adi

Procedura o stabileste emitentul, intrucat nu exista reguli exprese care sa reglementeze aceasta situatie. In cazul A emitentul poate decide ca se aloca un numar de actiuni intreg calculat prin eliminarea zecimalelor. Astfel, pentru un actionar cu 13 actiuni se aloca 6 actiuni, iar pentru un actionar cu 1 actiune nu se aloca nicio actiune noua. Pentru cazul B se poate aplica un mecanism similar, cu mentiunea ca un actionar care detine 1 actiune nu va mai detine nici una dupa consolidare. Teoretic este o varianta posibila.

FELICITARI PENTRU AJUTORUL ACORDAT TUTUROR INVESTITORILOR LA BURSA. VA DORESC MULTA SANATATE SI BAFTA IN TOATE ! 1.PANA LA URMA CARE CREDETI CA ESTE VARIANTA CORECTA IN CEEA CE PRIVESTE DATA DE INREGISTRARE PENTRU A BENEFICIA DE DREPTUL DE PREFERINTA LA OLT? Legea privind majorarea capitalului social al companiei OLT prevede ca dintre minoritari urmeaza sa aiba dreptul sa subscrie "actionarii existenti la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta", cu alte cuvinte cei care detineau actiunile joi-18.012007, la data publicarii in Monitorul Oficial. Cum decontarea pentru tranzactiile de pe Bursa se face in trei zile de la data tranzactiei, ar rezulta ca au dreptul de subscriere actionarii care au cumparat actiuni Oltchim pana cel tarziu luni, 15 ianuarie. Pe de alta parte, legea pietei de capital prevede ca actionarii care au dreptul sa subscrie intr-o majorare de capital sunt cei existenti la o data stabilita de Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), numita data de inregistrare, si care trebuie sa fie ulterioara datei AGA. Aceasta nu a avut inca loc, de unde ar rezulta ca actiunile tranzactionate prezent dau cumparatorilor dreptul de a subscrie daca le vor pastra pana la data stabilita de AGA. 2.Referitor la impozitarea pe castig in 20007-Daca eu am vandut in ianuarie 2007 si am castig, trebuie sa platesc impozit de 16% daca am detinut actiunile mai putin de un an. M s-a oprit 1% la sursa, restul de 15 % trebuie sa platesc pana in 25 februarie 2005 ? ori trebuie sa platesc la 25 ianuarie 2008 , cand platesc cum ar veni impozitul pe anul 2007,asa cum s-a intamplat luna aceasta cu impozitul pe 2006 ? VA MULTUMESC
   26-01-2007     POPESCU DANIEL

Multumim pentru felicitari. 1. Nu am urmarit situatia de la Oltchim, intrucat din principiu nu urmaresc companii cu capital majoritar de stat. Motivul este tocmai cel semnalat de Dumneavoastra - nu vreau sa am de-a face cu asemenea situatii incerte, bizare si/sau abuzive, care nu lipsesc atunci cand vine vorba de companii controlate de stat.

2. Daca vanzarea a avut loc in 2007, atunci castigul a fost inregistrat in 2007. Pentru castigurile inregistrate in 2007 aveti obligatia de a calcula, declara si vira impozit in 2008.

Cum comentati recentul comunicat OLT referitor la exercitarea dreptului de preferinta pentru actionarii din 2003? Conform regulamentelor CNVM, au drept de preferinta actionarii de la data de inregistrare care este ulterioara datei AGEA. Nu se incalca astfel drepturile actionarilor minoritari? Va multumesc.
   20-01-2007     paul avram

Din cate am citit eu, data de inregistrare nu este in 2003, ci este data de intrare in vigoare a legii 30 din 15 ianuarie 2007 de aprobare a ordonantei de urgenta la care se face referire in comunicat.

Am actiuni la o societate care nu se mai tranzactioneaza pe piata Rasdq. Acum as vrea sa-mi vand actiunile si as vrea sa stiu care este pretul corect pe care sa-l cer pe actiune. De aceea as avea nevoie de situatiile financiare ale firmei pe ultimul an. Societatea are obligatia sa-mi arate aceste documente, in calitatea mea de actionar (minoritar)? Multumesc!
   03-11-2006     

Compania este obligata sa va prezinte aceste documente, dar va percepe costurile necesare multiplicarii acestora.

buna ziua as dorii sa-mi spuneti daca stiti daca mai sunt blocate actiunile ALRO cele ale minoritarilor de la ultima majorare de capital
   03-11-2006     liviu goruian

Imi pare rau, dar nu raspundem la intrebari legate de companii sau actiuni ale acestora.

Ce inseamna suma de bani pe care am primit-o de la Regisco SA prin mandat postal ? Pe verso scrie ca reprezinta c/val. unor actiuni pentru care nu am dat niciodata un ordin de vanzare nimanui, cu atat mai putin catre Regisco SA care nu este SVM ! Ca registru independent Regisco SA nu are competente de a transmite sume de bani persoanelor fizice ! Faptul ca eu doresc sa raman in continuare proprietara acelor actiuni (pentru care nu am dat ordin de vanzare !) mai conteaza in Romania ? Cum pot verifica daca mai am actiunile in cont ? Tot lantul de institutii si autorizatii din piata de capital imi pot fi de folos in aceasta situatie ?
   09-06-2006     Delia Alexandru

Probabil va referiti la procedura de retragere obligatorie a actionarilor dintr-o societate conform articolului 206 din Legea 297/2004 si Regulamentului CNVM 1/2006. Aceasta procedura, daca este initiata de actionarul majoritar intr-o operatiune de delistare, este obligatorie pentru toti actionarii minoritari. Pentru informatii suplimentare consultati cele doua reglementari legale precizate, disponibile pe site-ul CNVM, sectiunea Legislatie.

Delistarea la bunul plac al firmei nu mi se pare corecta. Dupa mine delistarea ar trebui sa se produca doar daca firma a cumparat toate actiunile de pe piata, devenind firma inchisa. Care este parerea dvs?
   28-05-2006     Dan

Parerea mea este ca delistarea, la fel ca listarea, reprezinta un drept al unei companii. Cu alte cuvinte, firmele nu trebuie tinute cu forta pe piata de capital, ci trebuie sa fie libere sa se poata delista oricand doresc acest lucru. Singura conditie importanta pe care o vad este ca pretul oferit actionarilor minoritari in procedura de retragere cu ocazia delistarii sa fie unul echitabil. In rest, dupa parerea mea, daca o societate doreste sa se delisteze, atunci trebuie sa fie lasata sa o faca, chiar si in urma unei simple hotarari AGA, atata timp cat actionarii minoritari pot iesi in conditii corecte (stiu ca o asemenea parere nu prea este la "moda", dar asta este parerea mea).

Oricum, situatia pare sa evolueze: pe site-ul CNVM (www.cnvmr.ro), la sectiunea Noutati, exista un proiect de reglementare care va limita delistarile in urma AGA numai la societatile foarte putin lichide de pe piata.

Hotararea AGEA privind retragerea de la tranzactionare a actiunilor unui emitent produce efecte prin ea insasi sau mai trebuie aprobata de vreun alt for sau autoritate?. Pentru un actionar minoritar (PPM), cum este mai profitabil: sa-si rascumpere actiunile la pretul stabilit de evaluator sau sa pastreze actiunile. In acest ultim caz, cum le mai poate vine, ulterior delistarii. Ex. ELPRECO. Cu multumiri.
   14-05-2006     Doru Martin

Hotararea AGA este suficienta daca se indeplinesc conditiile specificate in Regulamentul 1/2006, Art 87, alin 4, lit d). Regulamentul se gaseste pe site-ul www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie. Nu se poate da un raspuns general legat de profitabilitatea retragerii sau ramanerii in societate; depinde de circumstantele fiecarui caz in parte si de strategia fiecarui investitor. Din punctul meu de vedere, varianta cea mai eficienta este rascumpararea actiunilor, intrucat dupa delistare apar probleme de transparenta, dificultate la vanzare, etc. Vanzarea actiunilor intr-o firma nelistata se face prin contract de cesiune intre cumparator si vanzator, iar tranzactia este apoi notificata societatii pentru a fi inclusa in registrul actionarilor.

ce mari posibilitati de evaziune ofera publicarea / nepublicarea rezultatelor financiare periodice ... suficiente sa poata determina o societate sa opteze pentru delistare ? bancile ,ssif-urile . sif-urile etc. se vor "incovoia" ( incovoia = a pierde coloana vertebrala ) pana acolo ? va mai exista bursa cu acesta optiune posibila ? multumesc , Liviu Pupu
   30-04-2006     Pupu Liviu Dan

Bursa va exista in continuare, nu va faceti griji, si va functiona la fel cum functioneaza si alte burse la care listari si delistari au loc in mod curent. Firmele emitente nu pot si nu trebuie tinute cu forta pe piata de capital, iar daca vor sa se delisteze, atunci sunt libere sa o faca (in conditii echitabile pentru investitorii minoritari, desigur).

Exista vreo lege care protejeaza interesele micilor actionari, respectiv HG cu norme de aplicare in acest sens? Multumesc.
   01-04-2006     Manolescu Vladimir

Va recomand sa parcurgeti Legea 297/2004, ce include anumite elemente legate de protectia actionarilor minoritari.

La societati cu actionariat disipat, pentru a se evita situatia de la SIF-uri, este firesc sa se voteze (si chiar se voteaza extrem de frecvent) modificari statutare de genul: ----- "Daca la prima convocare nu sunt intrunite conditiile legale de cvorum, se poate convoca o a doua Adunare Generala Extraordinara ce se va constitui in mod legal in conditiile in care 30% din capitalul social al societatii este reprezentat in adunare. Hotararile se vor lua in mod valabil cu majoritatea absoluta a capitalului social al societatii prezent si/sau reprezentat" ----- Am avut scrupulele sa citez un pasaj real, cu care sunt perfect de acord si il voi vota, ca actionar. Totusi, in virtutea Dispozitiei de Masuri nr.2/06.02.2006 emise de CNVM, o clauza statutara ca cea de deasupra, odata adoptata pentru preintampinarea paraliziei decizionale, poate fi ulterior folosita ca o capcana teribila impotriva unui actionariat minoritar disipat, chiar daca acel actionariat minoritar intruneste majoritati covarsitoare, de pana la 70% (si cunoastem toti asemenea exemple). Concret, prezumtivul actionar detinator a doar 30% din capitalul social, poate miza pe participarea nesemnificativa a celorlati 70%, convocand o AGEA pentru DELISTAREA SOCIETATII. Va rog sa observati, nimic nu este fortat in cifrele mele: actionari institutionali cu doar 30% se intalnesc, cvasi-imposibilitatea intrunirii (la convocator) a unui actionariat minoritar disipat este deja binecunoscuta. Opinez ca, Dispunerea de Masuri nr.2/06.02.2006 emisa de CNVM este de-a dreptul inadmisibila, prin absentza oricarei prevederi, privind pragul de detinere de la care se poate cere delistarea. Vechiul 95% putea fi eventual coborat, dar a lasa lucrurile fara nici o limitare mi se pare de-a dreptul un abuz impotriva actionarilor minoritari. Va rog frumos sa-mi spuneti opinia dumneavoastra (poate ca eu gresesc). Va multumesc!
   29-03-2006     

Sunt de acord ca dispozitia cu privire la delistarea in urma unei simple adunari generale a venit cam neasteptat. Nu stiu nici eu care au fost ratiunile unei schimbri de optica atat de radicala la CNVM. Eu as fi mentinut procedura veche (oferta de preluare), dar as fi micsorat procentul de 95% necesar pentru delistare. Trecand peste aceste aspecte tehnice, parerea mea este ca orice emitent care doreste sa se delisteze trebuie sa o poata face, intrucat emitentii nu trebuie tinuti cu forta pe piata de capital. Totusi, dupa parerea mea, o decizie atat de importanta precum cea de delistare ar trebui luata cu minim 50% din drepturile de vot.

Revin la subiectul reglementarii CNVM de delistare a societatilor la initiativa actionarului cu majoritate simpla si in urma unui raport de evaluare facut de o firma acreditata. Cu toate ca va dau dreptate in privinta dreptului fiecarui emitent de a fi listat sau nu, problema trebuie pusa si din punctul de vedere al drepturilor actionarilor minoritari. Astfel, cred ca stim cat de independenta poate fi firma de evaluare. Daca nu ma insel, reglementarile anterioare ref la OPP prevedeau ca pret minim cel platit de act majoritar intr-o anumita perioada anterioara si pretul mediu pe piata tot pe o per anterioara. Ca parere personala cred ca se va declansa un val masiv de delistari in urma acestei reglementari, probabil in special printre emitentii proveniti de pe RASDAQ. Dar daca este sa ducem discutia la absurd, aceasta reglementare da dreptul si unor emitenti ca SNP sau BRD sa se delisteze. SSIF-urile, inclusiv Intercapital Invest, ar tb sa fie interesate de mentinerea unui nr cat mai mare de emitenti, pt ca pana la urma de aici isi castiga comisioanele de tranzactionare. Cu stima,
   15-03-2006     Mihai Dragota

Eu sunt interesat de dezvoltarea pietei de capital in ansamblul sau, si de constituirea unei piete mature si normale (si nu doar de comisioanele incasate de noi - aceasta ar fi o viziune destul de limitata); pe o asemenea piata, emitentii nu sunt tinuti cu forta. Daca vreodata SNP sau BRD vor dori sa iasa de pe piata, atunci, dupa parerea mea, o vor putea face fara probleme, asa cum s-a intamplat si cu alti emitenti mari (Raiffeisen, Dacia, Sidex). Va fi rolul nostru sa atragem alti emitenti in locul lor. Aceasta este parerea mea, dar pot exista si alte pareri.

Daca un actionar minoritar detine x actiuni la o societate iar actionarul majoritar efectueaza o majorare de capital la care actionarul minoritar nu participa, dupa majorare acesta din urma isi va diminua valoarea celor x actiuni in ansamblu? Adica cele x actiuni nu vor avea aceeasi valoare din noul capital social majorat (procentual sa reprezinte bineinteles mai putin)? Va multumesc
   18-01-2006     Adi

De regula, da. Valoarea companiei inainte de majorare se imparte la numarul de actiuni si rezulta o valoare pe actiune, exprimata prin pretul in piata; valoarea companiei dupa majorare este valoarea anterioara la care se adauga sumele subscrise de actionari in majorare. Aceasta noua valoare se imparte la noul numar de actiuni, si de regula rezulta o valoare mai mica pe actiune (intrucat pretul la care sunt oferite actiunile in majorarea de capital este de regula mai mic decat pretul in piata).

Sunt posesorul unui pachet de actiuni la Banca Tiriac. As dori sa stiu daca pot vinde aceste actiuni pe o piata reglementata, la ce curs per actiune si daca in viitorul apropiat aveti cunostinta ca Banca Tiriac - HVB isi va lista la Bursa actiunile. Multumesc, Adrian Georgescu
   14-01-2006     Adrian Georgescu

Nu puteti vinde actiuni pe o piata reglementata, intrucat acestea nu sunt listate. Singura posibilitate este o tranzactie directa intre cumparator si vanzator, prin contract de cesiune. In aceste conditii nu exista un pret de piata. Ma indoiesc de listarea noii entitati rezultate din fuziune. Au existat demersuri ale actionarilor minoritari pentru listarea Bancii Tiriac de ani de zile, iar acestea au ramas fara rezultat. In lumina recentelor fuziuni (HVB-Tiriac, Unicredit-HVB), listarea este si mai putin probabila.

ASRA. Odata ce AGA a votat delistarea, dar CNVM insasi s-a recunoscut oarecum nepregatita procedural (referitor la protectia minoritarilor care vor sa iasa) aveti in vedere vreun scenariu "probabil" de aici incolo? Concret: compania are vreo obligatie de rascumparare, fatza de minoritarii care n-au participat la AGA (si deci n-au votat impotriva delistarii)? Multumesc
   10-01-2006     

CNVM nu s-a recunoscut nepregatita procedural. Aceasta a fost concluzia unui ziarist neinspirat, asa cum sunt, din pacate, mult prea multi. Procedura legala implica derularea unei oferte publice de preluare care are o serie de criterii stricte cu privire la incheierea cu succes. Actionarii minoritari au suficiente modalitati de a se proteja, incepand cu cea mai simpla dintre ele - vanzarea actiunilor.

Sunt actionar minoritar si detin 0,2% din actiunile unei societati comerciale deschise, tranzactionate la Rasdaq. Actionarul semnificativ detine 85% din actiuni si doreste inchiderea societatii si retragerea de pe piata. Ce procent trebuie sa detina acesta pentru a putea declara societatea inchisa? Ce se intampla cu actiunile mele in acest caz, eu nedorind sa le vand la pretul oferit? Mentionez ca actionarul majoritar intentioneaza sa diminueze capitalul social ceea ce ar conduce, conform spuselor sale, la pierderea actiunil detinute de mine. Este posibil acest lucru?
   02-12-2005     Popescu Ion

Pentru a delista societatea actionarul majoritar trebuie sa deruleze o oferta publica de preluare a tuturor actiunilor pe care nu le detine deja (deci 15% in exemplul Dumneavoastra). Pentru ca delistarea sa aiba loc, actionarul trebuie sa stranga cel putin 95% din toate actiunile emise de firma respectiva (deci inca 10% din oferta, pe langa cele 85% pe care le are deja) SAU cel putin 90% din actiunile pentru care face oferta (deci 13,5% din numarul total de actiuni in exemplul Dumneavoastra). Daca vreuna din aceste conditii este indeplinita si firma se delisteaza, atunci actionarul majoritar are dreptul sa solicite celorlalti actionari retragerea din societate, platindu-le contravaloarea actiunilor; in acest caz veti primi contravaloarea actiunilor si Dumneavoastra. Daca nici una din conditii nu este indeplinita, atunci delistarea nu poate avea loc si veti ramane actionar.

Din cate stiu eu diminuearea capitalului social se poate face numai proportional pentru toti actionarii. Cu alte cuvinte, chiar daca o anumita diminuare de capital social are loc, Dumneavoastra ar trebui sa ramaneti in continuare actionar, dar cu un numar mai mic de actiuni. Pentru o analiza mai detaliata a cazului luati legatura cu un avocat.

Felicitari pentru aceasta rubrica! As avea 2 intrebari, la care sper sa-mi puteti raspunde: 1. Care este diferenta dintre un SIF (cum sunt SIF1..5) si un fond de investitii orientat spre actiuni, d.p.v. al potentialelor castiguri sau pierderi (altfel spus care e diferenta intre a cumpara actiuni la un SIF sau a cumpara unitati de fond)? La prima vedere cel putin, mi se par 2 metode de investitie foarte asemanatoare. 2. Se stie cumva prin cine sau cum se va face subscrierea la ALRO si incepand de cand? Multumesc.
   11-07-2005     geo

1. Interesanta intrebre. Intr-adevar, ca strategie generala plasamentele sunt relativ asemanatoare, dar cu o serie de diferente importante si o mentiune. Mai intai, apare o diferenta semnificativa la nivel de structura a investitiilor: fondurile mutuale au acces la plasamentele disponibile acum in piata, in timp ce SIF-urile, prin modul lor de infiintare, includ in activ si investitii neaccesibile fondurilor mutuale; acesta este si un lucru bun (daca ne gandim la detinerile SIF-urilor in BCR, de exemplu), dar si un lucru rau (daca ne gandim la sutele de firmulite neprofitabile detinute de SIF-uri). Mai departe, vad o diferenta majora legata de modul in care un investitor isi valorifica investitia in cele doua instrumente: astfel, la fondurile mutuale castigul investitorului este reprezentat in mod exact de castigul fondului: cresterea activului fondului cu X% din plasamentele efectuate implica o crestere exacta de X% si pentru investitor; la SIF-uri corelatia nu mai este la fel de clara, profiturile obtinute de fond nu se distribuie integral investitorilor (iar acest lucru se realizeaza doar o data pe an, prin dividende), iar cresterea de valoare a unei unitati (a unei actiuni SIF) nu este corelata perfect cu cresterea pretului in piata al actiunilor, pret ce este supus si presiunilor legate de cerere si oferta.

In fine, m-as mai referi si la diferente legate de capacitatea financiara (incomparabil mai mare in cazul SIF-urilor), de calitatea de investitor a fiecarui tip de fond (fondurile mutuale sunt numai investitori minoritari, in timp ce SIF-urile pot fi si investitori cu detineri de control sau majoritare in anumite firme), de modul de administrare (4 din cele 5 SIF-uri sunt autoadministrate, in timp ce fondurile mutuale sunt administrate de o societate de administrare), de accesibilitatea investitiei (la un fond mutual se poate intra/iesi oricand, prin subscriere/rascumparare de unitati; la un SIF posibilitatea de a intra/iesi din fond depinde de conditiile din piata, respectiv de existenta cererii sau ofertei de actiuni - aceasta este permanenta daca ne referim strict la SIF-uri, dar la modul teoretic ar putea lipsi in anumite momente), etc. Mentiunea se refera la limitarea actuala a detinarii unui investitor in capitalul SIF la 0,1%.

Ca o concluzie, toate acestea inseamna ca investitia intr-un fond mutual de actiuni este mai clara si mai structurata pentru investitor, deci mai usor de evaluat si pana la urma mai putin riscanta, in timp ce investitia in SIF-uri este mai dificil de evaluat din acest punct de vedere; din nou, aceasta situatie pune si probleme (evolutia viitoare a investitiei este mai greu de anticipat la SIF-uri) dar prezinta si avantaje (randamentul investitiei in SIF poate fi mai mare decat randamentul investitiei intr-un fond mutual, desigur, in conditii de risc corespunzator mai mari).

Referitor la Alro - nu am aceasta informatie. Puteti lua legatura cu departamentul actionariat al societatii. Numerele de telefon se gasesc pe kmarket.ro, sectiunea "Actiuni listate la bursa".

Mai este posibil astazi ca un actionar majoritar sa faca dilutia celor minoritari fara exercitarea dreptului de preemptiune al acestora?
   02-07-2005     Dinulescu Lucian

Teoretic, nu. Practic, probabil ca mai sunt societati mici unde acest lucru se mai intampla intr-o forma sau alta.

Unde as putea gasi mai multe informatii referitoare la actionarii minoritari si protectia acestora pe piata de capital. Astept raspunsul dv.stra. Va multumesc anticipat!
   20-06-2005     MIHAELA CARMEN

Va recomand pagina Asociatiei Actionarilor din Romania de la adresa www.aaro.ro.

Cum e posibil sa aiba loc o majorare de capital social prin aport cash fara ca societatea respectiva sa trimita catre BER nici macar convocatorul AGEA? Este vorba de MTCR, iar "beneficiarii" sunt SIF5 si BROAdhurst, pe langa actionarul majoritar....Bineinteles, in acest caz, DL Siminel n-a mai reclamat incalcarea drepturilor minoritarilor....
   02-06-2005     MARIUS

Nu am cunostinta de cazul respectiv, deci prefer sa nu comentez. Daca este adevarat, insa, atunci toata abordarea e regretabila. Din pacate, in randul miilor de emitenti Rasdaq asemenea cazuri de lipsa de transparenta nu sunt deloc rare. Cat despre abordarea unor persoane sau organizatii care una spun si alta fac - din nou, concluziile le trage fiecare.

Promptitudinea dvs. ma uimeste. Revin totusi la intrebatra cu EPS pt. Oltchim. Chiar in conditiile spuse de dvs, EPS rezulta 2584 lei. iar P/E e 1,2 . Va rog sa-mi aratati cum faceti dvs. calculul pentru EPS, si de unde luati datele necesare.
   08-05-2005     Adrian B

Datele necesare sunt transmise de emitenti catre bursa de valori si preluate de societatile de brokeraj. Probabil ca vor fi publicate cat de curand si pe bvb.ro. Profitul net este de 836.311.396 mii lei pe 2004. Numarul de actiuni este de 323.588.641 , deci EPS este 2584 si indicele P/E iese intr-adevar 1,2. Problema la OLT se pare ca este legata de o majorare de capital inca neinregistrata (o conversie de datorii in actiuni) dar contestata in instanta de actionarii minoritari. Acestea sunt "bucuriile" pe care le fac pietei societatile cu actionar majoritar statul.

In cazul in care o societate listata pe piata Rasdaq (CCCZ) fuzioneaza prin absorbtie (este absorbita) cu alta societate care este de tip inchis (Winmarkt Beta SA) nu este aceasta un caz clar de incalcare a drepturilor micilor actionari ? Eu stiam ca fuziuni/splitari trebuia sa conduca la cel putin o societate listata. Ma puteti ajuta cu un link la un regulament din care sa ma clarific ? Multumesc.
   04-05-2005     A. Giurca

In cazul in care situatia prezentata de Dumneavoastra este adevarata, intr-adevar, are loc o incalcare a drepturilor actionarilor minoritari. Puteti lua legatura cu Asociatia Actionarilor din Romania (www.aaro.ro). Ati putea gasi util si urmatorul articol din legea 297:

Art.242.- Ac??ionarii unei societ─???i admise la tranzac??ionare, care nu sunt de acord cu hot─?r??rile luate de adunarea general─? cu privire la fuziuni sau diviz─?ri, care implic─? alocarea de ac??iuni ce nu sunt admise la tranzac??ionare pe o pia??─? reglementat─?, au dreptul de a se retrage din societate ??i de a ob??ine de la aceasta contravaloarea ac??iunilor, potrivit art.133 din Legea nr.31/1990.

cum as putea avea acces la informatii legate de protectia juridica a actionarilor minoritari in societatile pe actiuni?
   18-04-2005     anca hantig

Sfatul meu este sa vizitati pagina Asociatiei Actionarilor din Romania (www.aaro.ro) si sa luati legatura cu asociatia pentru probleme legate de protectia actionarilor minoritari.

buna. care e viitorul societatii Rafinaria Astra Romana (ASP), si ce se va intampla cu actionarii minoritari?
   28-03-2005     Augustin

Nu oferim opinii si recomandari despre actiuni in cadrul acestei rubrici. Va multumim pentru intelegere.

Ce inseamna societate inchisa si care sunt avantatajele sau dezavantajele pentru actionarul semnificativ (majoritar) si cel minoritar.Pun intrebarea pentru ca sunt un actionar cu 0.5 % actiuni intr-o societate acaparata de 4 persoane care au 80 % din actiuni,societatea fiind declarata inchisa in 2004.Astazi aflu ca sunt cautat pentru a fi intrebat daca nu doresc sa imi vind actiunile.Ma intreb care este scopul acestora? De ce mai vor actiuni daca au deja 80 %? Ce ma sftuiti sa fac??? Cu stima
   06-02-2005     Florean Grigore

Daca societatea este inchisa, atunci cred ca ar trebui sa vindeti, daca pretul este bun. Intrucat actiunile nu mai sunt tranzactionate, acestea nu vor mai avea un pret de piata, si nu veti mai putea castiga din cresterea pretului; in multe cazuri actiunile la societati inchise nici nu mai pot fi vandute din lipsa de cumparatori. Singurul motiv pentru care ati putea pastra actiunile este cazul in care acestea distribuie dividende consistente.

Scopul actionarilor majoritari este probabil de a scapa de actionarii minoritari, pentru a isi vedea linistiti de treaba fara intrebari din partea lor - acesta fiind probabil si motivul transformarii in societate inchisa. La o societate inchisa actionarii majoritari au multe avantaje: nu au obligatii legate de transparenta, de exemplu. Desigur, pierd avantajele legate de publicitatea gratuita si atragerea de fonduri de pe piata de capital, avantaje pe care le au societatile deschise. Pentru actionarii minoritari, transformarea unei societati in societate inchisa aduce de regula numai dezavantaje.