Intrebari selectate - cuvant cheie: dividendelor
Nefiind deschisă succesiune şi implicit neexistând Certificat de moştenitor, în baza Contractului de intreţinere cu defunctul tată, pot intra în posesia dividendelor de la SC Haber SA ?
   05-09-2015     Dorob??? Neculai

Daca nu aveti un document care sa ateste ca sunteti mostenitor pentru actiunile respective, atunci nu puteti incasa dividendele. Pentru mai multe detalii puteti lua legatura cu Depozitarul Central SA (institutia de plata a dividendelor pentru firme listate la bursa), www.depozitarulcentral.ro.

Buna ziua, acum ca m-am documentat mai bine revin cu intrebarea : din anul 2004 nu am mai primit dividentele de la Fondul Propeietati Private BANAT - CRISANA unde am eu personal o actiune ( sau certificat ) cat si parintii mei au cate una . Ma puteti ajuta intr-un fel sau altul respectiv unde sa-mi indrept pasii ? Sunt din Bistrita - Nasaud . Va multumesc anticipat !!!
   16-08-2015     Aluas Mariana

Pentru informatii despre plata dividendelor va trebui sa luati legatura direct cu SIF Banat-Crisana, la departamentul actionariat. Gasiti detalii de contact pe pagina www.sif1.ro.

Am achzitionat actiuni la Electrica in 2014 prin intermediul BRD, am primit pe mail un document in formar PDF prin care mi se confirma achizitia actiunilor;1- Ar trbui sa primesc si alta dovada ca detin actiuni?...2- Recent am citit ca vor fi acordate dividente, cum voi putea intra in posesia lor(respectiv in ce locatie sa merg sau cui sa ma adresez)? multumesc anticipat
   10-07-2015     Daniel

Documentul pe care l-ati primit este suficient ca dovada a cumpararii actiunilor. Daca doriti, puteti obtine inca un document suplimentar numit extras de cont - acesta se obtine de la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), dar nu este obligatoriu sa il solicitati. Pentru dividende luati legatura direct cu Electrica la departamentul actionariat sau mergeti pe siteul www.bvb.ro, introduceti simbolul EL in casuta din dreapta-sus, selectati optiunea Stiri si cititi comunicatul cu privire la plata dividendelor.

Imi cer scuze ca am impartit intrebarea in doua.Intrebam mai devreme cum se calculeaza valoarea fundamentala pentru indici si cine ar fi dividendul.De asemenea cine ar fi g(rata de crestere)?Dar rentabilitatea ceruta de investitori?Am gasit studii pt S&P500(g era o medie sau rata de crestere a PIB).Cum ar fi mai bine?Rentabilitatea ceruta ar putea fi chiar cea a indicelui(beta=1)?
   03-05-2014     

Daca este vorba de modelul Dividend Discount Model de evaluare a unei actiuni, atunci g este o rata de crestere in perpetuitate a dividendelor, iar costul capitalului ("rentabilitatea ceruta de investitori") se poate calcula cu modelul CAPM. Descrierea acestor modele depaseste cadrul acestei rubrici, mai multe detalii aici si aici.

Buna ziua!Felicitari pt site. Cum pot calcula valoarea teoretica(fundamentala) pt un indice?(ex bet) Pt a aplica un model as putea face o medie a dividendelor asteptate pt actiunile incluse(pe care sa o actualizez)? Multumesc!
   03-05-2014     Andra

Multumim pentru felicitari. Intrebarea nu este foarte clara. De regula, indicii bursieri nu includ dividendele (aici se incadreaza si indicele BET). Exceptiile sunt indicii de tipul Total Return Index, care sunt mai rari. Modul detaliat de calcul al indicelui BET se gaseste pe siteul www.bvb.ro, sectiunea "Indici si indicatori" din meniul din stanga, linkul "Indici". In esenta, valoarea unui indice reprezinta o medie a preturilor actiunilor din componenta sa, ponderata cu diversi factori.

Buna ziua. Ma numesc Niculae Constantin si sunt din Constanta.Tatal meu, Neculae C.Gheorghe decedat, si mama Neculae Chirata decedata sunt actionari la SC SOCEP SA Constanta.Noi suntem 5 frati si am dori sa vindem actiunile si dorim ca Socep sa ne plateasca plata dividendelor aferente exercitiului financiar 2009-2012.Ni s-a spus sa solicitam de la Depozitarul Central inregistrarea transferului actiunilor ca efect al sucesiunii.Vom dezbate succesiunea la notar,dupa care ne vom prezenta la Depozitarul Central?Fiind 5 frati ,daca sunt de acord nu imi pot ceda mie actiunile ,banuiesc ca se face un certificat de mostenitor pe numele meu,in ideea ca la toate demersurile de la Depozitarul Central trebuie sa fie prezenti toti mostenitorii?Noi suntem din Constanta iar sediul din Constanta s-a desfiintat din anul 2009.Va multumesc.
   22-11-2013     NICULAE CONSTANTIN

Succesiunea o stabiliti la notar, acolo va trebui sa puneti toate intrebarile necesare. In functie de prevederile sucesiunii, actiunile pot fi vandute de mostenitori. Pentru plata dividendelor luati legatura cu departamentul actionariat al Socep si intrebati care este procedura.

Buna ziua Am actiuni pe un certificat distribuit in cadrul Programului de Privatizare in Masa. In primii cativa ani am incasat dividende, apoi ani de zile am omis a verifica existenta dividendelor - nu stiu daca este relevant acest lucru In urma cu cateva zile m-am trezit cu niste bani trimisi prin mandat postal de catre un fond de investitii, suma avand ca explicatie "Retragere de la tranzactionare a SC Titan SA cf. art 206 din Legea 297/2004. Studiind articolul mentionat am vazut ca in cazul in care actionarul majoritar depaseste un numar anuem de actiu *poate solicita* actionarilor minoritari achizitionarea actiunilor acestora la un oarecare pret. Aceast *poate solicita* are caracter de obligativitate, adica actionarul minoritar *este obligat* sa le vanda? M-am trezit cu o suma de bani pentru niste actiuni pe care nu vroiam sa le vand, suma am incasat-o, ulterior citind explicatiile de pe fluturas. Multumesc pentru lamuriri.
   20-09-2013     Adrian

Operatiunea prevazuta in art. 206 din legea 297 reprezinta un drept al actionarului majoritar in cazul in care depaseste o detinere de 95% in capitalul unei companii. Daca acel actionar a ales sa isi exercite acest drept, atunci conform legii are loc retragerea obligatorie din societate a tuturor celorlalti actionari (aceasta devine obligatorie), iar acestia primesc contravaloarea actiunilor detinute fara a avea posibilitatea de a opta in aceasta privinta.

In privinta majorarii de capital cu actiuni gratuite ( de ex. 20 de actiuni pentru 100 detinute) si la care data de inregistrare este, sa zicem 20 mai, cit timp trebuie sa pastrez actiunile cumparate ca sa beneficiez de acele actiuni? Se acorda automat la data de inregistrare si pot fi vindute a doua zi sau nu? O asemenea operatiune atrage dupa sine, de regula, o scadere a valorii actinilor, ca in cazul ex-dividendelor? Multumesc mult.
   13-05-2012     Tomoiaga Ioan

Pentru a beneficia de actiunile gratuite trebuie sa detineti aciunile numai intr-o singura zi din an, adica la data de inregistrare pentru majorarea de capital.

Insa trebuie sa tineti cont de durata decontarii tranzactiilor, de trei zile lucratoare. Prin urmare, pentru a fi inregistrat ca actionar pe 21 mai, va trebui sa detineti actiunile in portofoliu cu trei zile lucratoare inainte, adica pe 16 mai (am luat 21 mai ca exemplu, pentru ca 20 mai era duminica).

Ulterior zilei de 16 mai puteti vinde actiunile fara probleme. Intr-adevar, pretul in piata scade ca urmare a distributiei de actiuni gratuite, astfel incat veti vinde la un pret mai mic.

Tineti cont ca actiunile noi nu se inregistreaza imediat, ci in termen de 2-3 luni.

In privinta acordarii dividendelor, propusa de o societate, as vrea sa stiu: ce inseamna data de referinta, data de inregistrare si identificare a actionarilor, cu cite zile inainte ar trebui sa cumpar actiuni pentru a beneficia de dividende si cu cite zile dupa pot sa le vind? Va multumesc.
   20-04-2012     tomoiaga ioan

Data de referinta este data la care trebuie sa aveti actiuni pentru a putea participa la o Adunare Generala a Actionarilor (AGA), spre exemplu la AGA anuala in care se discuta repartizarea dividendelor.

Aceasta AGA anuala stabileste o data separata, numita data de inregistrare (si care este ulterioara datei AGA), la care trebuie sa aveti actiuni pentru a beneficia de dividende.

Ca regula, pentru a avea actiuni la o anumita data, trebuie sa le cumparati de la bursa cu cel putin trei zile lucratoare inainte de data respectiva (intrucat decontarea tranzactiilor dureaza trei zile lucratoare).

Spre exemplu: daca data de inregistrare sau data de referinta care va intereseaza pica intr-o zi de joi, trebuie sa cumparati actiuni in ziua de luni anterioara zilei de joi. Apoi puteti vinde actiunile in orice zi ulterioara acestei zi de luni (chiar si a doua zi, adica marti), pentru ca oricum veti fi inregistrat ca actionar la data de referinta sau inregistrare (adica in ziua de joi); vanzarea din ziua de marti se deconteaza tot in trei zile lucratoare, adica vineri, dupa data de referinta/inregistrare.

"Data de identificare a actionarilor" este o expresie generala al carei sens depinde de context (se poate referi la data de referinta sau data de inregistrare).

In cazul actiunilor internationale tranzactionate la BVB (DTE, EOAN, etc.) plata dividendelor se face direct in contul prin care s-au cumparat actiunile? Daca da, cum se plateste impozitul pe dividend? Se retine la sursa sau se plateste la ANAF dupa sfarsitul trimestrului? Multumesc!
   21-10-2011     Grig Lascar

Da, dividendele pentru aceste companii se transfera de catre Depozitarul Central direct in conturile firmelor de brokeraj, care le repartizeaza mai departe in conturile fiecarui client indreptatit sa primeasca dividende. Din pacate nu oferim consultanta fiscala in cadrul acestei sectiuni, imi pare rau.

in 2007 am fost inregistrata la fisc cu 2 lei reprezentand dividente de la Promex. Am aflat de acestea abia in 2011 cand Casa de sanatate imi impune sa platesc 700 lei contributii+penalitati. Cine e vinovat de faptul ca nu am stiut de acest venit de 2 lei ? Va multumesc
   07-10-2011     CIreasa

Din pacate nu este nimeni de vina in aceasta situatie. In general este responsabilitatea actionarului sa verifice modul de plata a dividendelor. Ce-i drept, ar trebui sa existe o limita minima a veniturilor luate in calcul: pentru dividende de 2 lei este anormal sa aiba loc plati de CAS pentru persoanele care trebuie sa faca aceste plati (daca este o vina, atunci aceasta este vina - legea incorecta care nu stabileste acest plafon minim). Din pacate situatia Dumneavoastra nu este singulara, am mai auzit de asemenea cazuri.

BUna ziua, As dori sa intreb daca exista(si unde as putea gasi) o clasificare (sau centralizare) a actiunilor cotate la BVB dupa indicatorul DIVy(dividend yeld)?
   06-02-2011     MITRU Madalin George

Pe siteul kmarket.ro, in sectiunea Actiuni listate la Bursa, puteti gasi preturile istorice ale actiunilor precum si valoarea dividendelor din fiecare an pentru a calcula acest indicator (pentru actiunile listate pe piata reglementata a BVB). Alta sursa publica nu cunosc pentru acest indicator.

Buna ziua, Am si eu mai multe actiuni la diferite firme SA.Pana acum nu mi-am luat dividente de la nici o firma la inceput spunandu-mi ca sunt la inceput si trebuie sa reinvesteasca.Am inteles asta dar pana acum nu am luat nimic!!!Intrebarea mea este urmatoarea:pot lua banii pe dividente retroactiv?se iau in calcul anii precedenti?Va multumesc anticipat! P.S. unele firme cred ca s-au privatizat.Ce e de facut?
   11-09-2010     diana

Avem doua situatii distincte:1. in cazul in care actionarii firmei nu au decis repartizarea de dividende, atunci nu aveti ce face. Decizia de distributie a dividendelor apartine adunarii generale a actionarilor, iar aceasta poate hotari sa nu repartizeze dividende, fara sa aiba vreo obligatie in acest sens. 2. in cazul in care s-au distribuit dividende dar nu ati intrat in posesia lor, luati legatura cu companiile respective pentru clarificari referitoare la modalitatea de plata. Puteti primi banii retroactiv (din nou, numai daca adunarea generala a actionarilor a hotarat repartizarea de dividende), dar pe o perioada nu mai mare de trei ani.

Unde se poate vedea o lista a societatilor de pe bursa care dau sau au dat dividende de la listare si pana in 2010?
   27-02-2010     Florin

Pentru aceasta lista mergeti pe www.bvb.ro, sectiunea Emitenti si Emisiuni, linkul Info Dividende. Acolo puteti vedea dividendele distribuite de companiile listate in toti anii. Anul 2009 nu apare inca, intrucat adunarile generale pentru aprobarea dividendelor se tin in primavara (de regula incepand cu aprilie). Anul 2010 nu poate aparea acum, intrucat dividendele pentru un anumit an se anunta si se platesc in anul urmator.

in data de 26.08.08 am vindut prin GM IVEST mai multe actiuni intrebare:sunt indreptatit sa primesc dividente ptr. perioada 01.01-26.08.08 ,perioada in care am detinut actiuni? Va multumesc.
   19-02-2010     Turcan Ctin

Nu, nu sunteti indreptatit sa primiti dividende. Dividendele nu se platesc tuturor detinatorilor actiunilor de pe parcursul unui an, ci numai detinatorilor care au actiuni intr-o singura zi din an, numita data de inregistrare. Concret, aceasta zi este stabilita de regula in primavara fiecarui an, iar detinatorii actiunilor in acea zi au dreptul sa incaseze dividendele integrale cuvenite pentru anul precedent.

Prin urmare, in exemplul Dumneavoastra nu veti beneficia de dividende. Procedura este cea utilizata si pe plan international; calculul si plata dividendelor pentru toti detinatorii inregistrati pe parcursul unui an, in functie de perioada de detinere, ar fi foarte dificil de aplicat in pracitca datorita complexitatii modului de calcul.

Buna ziua!Am o intrebare.Vreau sa calculez dividendul actualizat pentru cateva societati listate la bursa.Stiu ca formulsa este urm.: Dividend net/(1+ dob pe sapt)^nr. saptamani ramase.Nu stiu cum sa calculez nr de saptamani ramase.Stiu ca saptamanile ramase reprez nr de sapt de la data de referinta pana la incasarea dividendului aferent fiecarei societati.Dar de unde stiu care este data de incasare a dividendului?Va multumesc frumos!
   04-12-2009     Anca

De regula modalitatea si termenul de plata al dividendelor de catre diverse companii nu se raporteaza centralizat. Singura varianta este sa contactati telefonic departamentul actionariat al firmelor care va intereseaza. Unele companii anunta termenul si modalitatea de plata prin comunicate oficiale - consultati siteul www.bvb.ro, sectiunea Noutati si Evenimente, pagina Stiri Piata. Insa metoda mai rapida si mai directa este contactarea directa a emitentilor. Alte variante nu exista.

Buna ziua Domule Pasol, in primul rand va multumesc pentru buletinul Puls Capital pe care il primesc gratis de aproape 10 ani si pentru ca incercati sa puneti umarul la carutul economiei din tara asta a noastra. Am un capital de cca 500 000 RONI in vreo 50 de tipuri de actiuni. Sunt cercetator in biochimie deci nu am nimic cu economia. Am investit pentru dividende in ce am sperat sa mearga bine in economia ??romaneasca?. De ce sa pun banii la banca cand pot sa-i pun direct la munca. Am facut asta de la inceput. Am un gust amar dupa atata timp pentru ca majoritatea celor cu putere in loc sa prospere prin productivitate prospera prin smecherii (furturi), uneori legale pe seama partenerului de afacere (fie ca e cel cu 49% fie ca sunt actionarii minoritari-clasa de mijloc!). Iar legea in Romania pare a nu se misca in directia morala. Am tot vrut sa va scriu despre diverse imoralitati, in fine v-am scris acum. Pe scurt 2 intrebari va prezint. Intrebarea 1 se refera la situatia de la Excelent Kandia SA. Urmare a derularii unei oferte publice de cumparare adresata tuturor actionarilor si pentru toate detinerile acestora, ofertantul are dreptul sa solicite actionarilor care nu au subscris ??n cadrul ofertei sa-i v??nda respectivele actiuni, la un pret echitabil. Actionarul minoritar nu are insa obligatia sa le vanda (Legea nr. 297/2004-legea nu specifica obligatia de a vinde penrtu proprietar). Asta ar insemna o incalcare a dreptului de proprietate. Si totusi regulamentul CNVM 1/2006 in aliniatul 8 art 74 cap 7 (pag 42) face aceasta gafa. Intrebare este cum un regulament poate trece peste o lege, incalcand astfel dreptul de proprietate, care doar in caz de expropriere poate functiona (pentru bunul mers al societatii). Intrebarea 2. De ce in Romania ce este moral nu poate deveni si legal. Cum poate un actionar cu 51% ??sa-l fure legal? pe unul cu 49%. Daca AGA hotareste ca el sa ia 3 actiuni gratis si cel cu 49% doar una atunci este legal dar imoral (situatia a avut loc in Romania la un SA acum vreo 10 ani cand actionarii salariati au luat trei iar ceilalti una). Dar daca hotareste ca el sa ia toate dividendele intr-un an si partenerul cu 49% nimic! E posibil ca o astfele de situatie sa fie legala? (AGA e suprema) desi e clar ca e furt. Va urez toate bune si o Romania prospera cu o clasa de mijloc activa aducatoare de profit Anton
   27-06-2008     Anton

Ma bucur ca apreciati Puls Capital. Referitor la intrebari:

1. Procedura la care faceti referire, numita si procedura de "squeeze out", este prevazuta de legislatia pietei de capital in mai multe tari, nu doar in Romania. Chiar daca pare sa contravina unor principii general valabile, totusi procedura este una normala atunci cand este reglementata legal in mod corespunzator.

Este adevarat ca legea 297 are o scapare (nu mentioneaza si obligatia vanzarii de catre actionarii minoritari), scapare care este rectificata de Regulamentul 1. Acesta nu contrazice legea 297, ci o completeaza; insa, sunt de acord cu Dumneavoastra - este discutabil daca mentionarea acestei obligatii numai in regulament, nu si in lege, este suficienta. Probabil ca o completare a legii 297 sau o hotarare judecatoreasca definitiva pe aceasta tema ar clarifica situatia.

2. Legea stabileste in mod clar principiul conform caruia actiunile unui emitent acorda drepturi egale proprietarilor sai, fara discriminari. Consider ca ambele situatii pe care le descrieti incalca legea; probabil ca este prea tarziu acum (daca aceste situatii au avut loc in urma cu 10 ani), dar ar trebui sa solicitati ajutorul unui avocat. AGA este suverana si poate lua orice decizii, dar numai in cadrul stabilit de legislatia in vigoare.

Nu consider ca se pot lua decizii de majorare a capitalului social in care dreptul de preferinta sa nu se aplice in mod egal tuturor actionarilor. De asemenea, nu consider ca pot exista diferente intre nivelul dividendelor pe diverse tipuri de actionari, cu exceptia cazului in care compania a emis mai multe clase de actiuni (probabil nu e cazul) sau a cazului in care o parte din profit este distribuit catre angajati si/sau conducere inainte de distribuirea dividendelor.

Se inscrie in spiritul principiilor fundamentale ale guvernantei corporative ceea ce a ales sa faca compania Transgaz in privinta platii dividendelor pe 2007? TGN a decis esalonarea platii dividendelor (in perioada iun-aug 08) in ordine alfabetica a numelor actionarilor. Nu se aplica un tratament diferentiat (si nejustificat)? Actionarul care incaseaza dividendul cuvenit mai devreme isi poate fructifica suma pana la momentul in care actionarii care vor fi platiti mai tarziu isi vor incasa la randul lor dividendul.
   08-06-2008     adi

Nu vad nicio problema cu esalonarea platii dividendelor. Problema este una de logistica: emitentul nu poate face peste zece mii de plati catre actionari in acelasi moment, si atunci trebuie sa aleaga o modalitate de esalonare. Prin urmare, consider ca esalonarea este justificata.

Alternativa ar fi ca bancile sa isi imbunatateasca sistemele de plati, dar ma indoiesc ca va exista prea curand posibilitatea de a efectua peste zece mii de plati simultan.

Va rog sa-mi spuneti modalitatea de intrare in posesie a dividendelor actiunilor erste achizitionate prin ssif "X".
   30-05-2008     gheorghe

Modalitatea este foarte simpla: contactati telefonic SSIF "X" si intrebati care este procedura lor pentru aceasta operatiune.

unde pot sa vad distribuirea dividendelor , a societatilor cotate la bvb pe anii 2005,2006,2007? As dori sa imi raspundeti. Multumesc.
   19-04-2008     tifui andreea

Pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Emitenti si Emisiuni din meniul din stanga, linkul Info Dividende.

Care este procedura de impozitare ( inclusiv%) a dividendelor aferente anului 2007 pentru actiunile ERSTE BANK cumparate in lei de Bursa de Valori Bucuresti dupa 14.02.2008. Cu mii de multumiri
   13-04-2008     ION JENA

Referitor la impozitarea dividendelor obtinute de la emitentii din alte state membre va indicam sa consultati prevederile din Codul Fiscal prevazute in Titlul III, Capitolul 12 - Aspecte fiscale Internationale precum si normele de aplicare ale Codului Fiscal pe aceeasi tema. Codul fiscal se gaseste pe www.codulfiscal.com.

Buna ziua! Data de inregistrare 16.05.2008 inseamna ca cei care detin actiuni la aceasta data primesc dividend pe 2007 sau aceasta data se ia in considerare in anul 2009 pentru distribuirea dividendelor pentru anul 2008? Va multumesc! O zi buna!
   29-03-2008     andreea palici

Data de inregistrare din mai 2008 se refera la dividendele repartizate pe baza profitului obtinut in 2007 si platite in 2008. Nu se poate stabili o data de inregistrare in avans (poate pe 2008 nu se obtin profituri sau AGA din 2009 nu hotaraste repartizarea de dividende, si atunci stabilirea datei in avans ar produce confuzie).

Buna ziua domnule Pasol. As avea 2 intrebari. 1.Daca am cont pe ktrade.ro, banii din dividende imi intra direct in cont? si daca da, intra impozitati cu cei 16%? 2.dpdv al actionarului, nu este mai rentabil sa primeasca actiuni gratuite in loc de dividende (avand in vedere ca acestea sunt impozitate) ? va multumesc
   28-03-2008     Ionut

1. Banii nu intra automat in cont, va trebui sa luati legatura direct cu emitentul pentru a intreba despre modalitatea de plata a dividendelor. Dividendele incasate sunt nete, intrucat impozitul de 16% se retine la sursa de catre emitent.

2. Este corect ceea ce spuneti. Pastrarea banilor in companie si distributia de dividende in actiuni nu duc la modificarea valorii firmei, in timp ce distributia de dividende in numerar duce la scaderea valorii acesteia, intrucat banii ies din firma; in plus, acordarea de dividende in numerar este ineficienta pentru actionari si din alte doua motive: 1. dividendele in numerar sunt impozitate cu 16% si 2. daca banii pentru dividende ar fi ramas in firma, valoarea acestora ar fi crescut datorita cresterii in timp a valorii firmei, deci pe ansamblu investitorul ar fi fost mai castigat.

Am actiuni la o societate cu activitate in Romania dar si internationala ,inchisa. Doresc sa stiu cat timp voi fii nedreptatit fata de ceilalti actionari din strainatate care primesc dividente la nivelul international al acestei societati. Exista in noua conjunctura europeana vreo solutie sa nu mai fim nedreptatiti? Petre
   22-02-2008     petre alexe

Mai intai, asigurati-va de urmatoarele:

- este posibil ca persoanele din strainatate sa fie actionari la o firma, iar Dumneavoastra sa fiti actionar la o alta firma din acelasi grup; chiar daca din punct de vedere operational ar putea parea ca este vorba de aceeasi "firma", in fapt ar putea fi vorba de doua entitati juridice diferite. In acest caz este posibil ca nivelul dividendelor sa fie diferit.

- este posibil ca societatea sa aiba doua clase de actiuni diferite, cu drepturi diferite legate de dividende. Si in acest caz este posibil ca nivelul dividendelor sa fie diferit, chiar daca este vorba de aceeasi companie.

- asigurati-va ca sunteti actionar in fapt, si nu aveti doar o promisiune de a deveni actionar la o data ulterioara, nu beneficiati de un program de optiuni (stock options plan) sau nu beneficiati de un program de tipul shadow equity plan (ce v-ar acorda anumite drepturi similare cu cele ale unui actionar, fara insa a fi actionar efectiv).

Pentru toate aceste clarificari luati legatura cu departamentul juridic al companiei. De asemenea, solicitati departamentului juridic si urmatoarele acte: un extras din registrul actionarilor sau orice document similar care sa ateste faptul ca sunteti intr-adevar actionar si o copie a hotararilor adunarilor generale de bilant din anii trecuti (pentru anul acesta este prea devreme) care sa prezinte deciziile legate de repartizarea dividendelor.

Daca in urma tuturor acestor clarificari inca mai considerati ca sunteti nedreptatit, atunci puteti lua legatura cu conducerea firmei sau cu un avocat.

Care este diferenta intre data de inregistrare (care conteaza pentru distribuirea dividendelor) si data de referinta (care este precizata pe site-ul BVB la sectiunea "Stiri piata" )?
   08-02-2008     andreea p

Data de referinta este data la care trebuie sa aveti actiuni pentru a avea dreptul de a participa la AGA; data de inregistrare este data la care trebuie sa aveti actiuni pentru a avea dreptul sa primiti dividende.

Buna ziua, am o intrebare: BADE are ultimul pret 0,1300 si ofera dividente de 0,2100. Cum se poate asa ceva? Practic la o actiune care o cumpar cu 0.13 primesc anual 0.21?
   20-01-2008     Bogdan

Compania nu s-a mai tranzactionat pe piata de capital din anul 2005, avand o lichiditate foarte redusa. Din acest motiv, probabil, pretul a "ramas in urma" dividendelor.

Ce influenta va avea asupra pretului actiunii unei companii acordarea de actiuni gratuite in loc de dividende ?
   17-11-2007     vlad

Atunci cand se acorda actiuni gratuite valoarea totala a firmei nu se modifica. Prin urmare, pretul pe actiune scade intrucat valoarea firmei inainte de majorare (capitalizarea firmei inainte de majorare) se imparte la un numar mai mare de actiuni dupa majorare (numarul initial + cele acordate gratuit).

Atunci cand se acorda dividende in numerar, exista doua tipuri de efecte: 1. un efect direct, care spune ca dupa acordarea dividendelor pretul pe actiune scade cu valoarea dividendului pe actiune (dupa data de inregistrare cumparatorii nu mai beneficiaza de dividende); 2. un efect indirect, mai redus si mult mai greu de cuantificat: acordarea de dividende in numerar inseamna sume de bani care ies din firma si care nu pot fi folosite pentru investitii, dezvoltarea afacerii, etc.

Pentru efectul concret asupra pretului unei actiuni in cele doua variante va trebui sa realizati propriile calcule in functie de parametrii fiecarei situatii in parte.

Acum ceva timp ati raspuns la urmatoarea intrbare: Va rog sa-mi explicati pentru ce trebuie sa scada la jumatate pretul SIF 3 dupa acordarea gratuitelor, daca societatea majoreaza capitalul propriu cu 100%. Va multumesc 12-05-2007 Nicu MIhai In urma acestei majorari de capital social din fonduri proprii valorea totala a SIF3 nu se schimba, ci doar se dubleaza numarul de actiuni. Prin urmare, daca aceeasi valoare se imparte la un numar de doua ori mai mare de actiuni, rezulta ca valoarea pe actiune scade la jumatate. Un exemplu: o firma are un capital social format din 100.000 actiuni, cu un pret la bursa de 5 lei pe actiune, rezultand o valoare totala a firmei la bursa (capitalizare bursiera) de 100.000 x 5 = 500.000 lei. Daca firma face o majorare de capital din fonduri proprii (fara a atrage bani noi, asa cum se intampla si la SIF3) ce duce la dublarea numarului de actiuni la 200.000, rezulta ca pretul unei actiuni va fi de 500.000 / 200.000 = 2,5 lei, adica jumatate din cel initial. Am o intrbare: Firma face o majorare de capital din fonduri proprii, in cazul de fata, fondurile proprii sunt dividentele la care au renuntat actionarii, deci nu prea mai sunt proprii. Asta nu inteleg ! Lucian
   24-06-2007     lucian

Atata timp cat banii nu au iesit din firma sub forma de dividende in numerar, acesti bani raman ai firmei si se inregistreaza in bilant la Capitaluri Proprii (in Bilant nu exista niciun element numit "Dividende la care au renuntat actionarii"). De asemenea, tineti cont de faptul ca o firma nu are nicio obligatie de repartizare anuala a dividendelor. Dividendele se repartizeaza numai daca firma inregistreaza profit si daca Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) hotaraste in fiecare an acest lucru.

Puteti sa-mi spuneti cu ce procent se impoziteaza dividendele, si cum ajung acestea in posesia actionarului (intra in contul deschis la firma de brokeraj sau cum?) Multumesc
   15-06-2007     Adrian

Impozitul pentru dividende este de 16% si acesta se retine la sursa, de catre firma platitoare. Fiecare companie stabileste modalitatea proprie de plata a dividendelor (la casierie, prin virament bancar, prin retele bancare, prin posta, etc). In cele mai multe cazuri puteti contacta departamentul actionariat al firmei la care aveti actiuni si solicita in scris plata intr-un cont bancar (inclusiv cel al SSIF cu care lucrati). Dividendele nu se vireaza automat in contul SSIF, daca Dumneavoastra nu solicitati acest lucru.

Care sunt diferentele intre contactele futures si contractele CFD?
   27-04-2007     Florian267

Cele doua sunt instrumente derivate similare. Printre diferente se numara: contractele CFD (contract for difference) pe actiuni se tranzactioneaza la preturile curente ale actiunilor pe care se bazeaza, in timp ce contractele futures pe aceleasi actiuni se tranzactioneaza la preturi viitoare (preturile de la scadentele acestora); contractele CFD nu au, de regula, o scadenta (exista si exceptii), in timp ce contractele futures au scadente predefinite; contractele CFD pot avea o cerinta de marja mai mica decat cele futures (pornind de la 1% de regula pentru CFD, fata de minim 5% de regula pentru futures); contractele futures sunt tranzactionate la burse, in timp ce contractele CFD sunt de regula produse oferite de firme de brokeraj (practic acestea din urma sunt oferite ca produse de tip OTC, fara a fi listate pe o piata); pot exista contracte futures cu livrare, ceea ce inseamna livrarea fizica a actiunilor la scadenta (nu exista asemenea contracte in Romania), insa in cazul CFD acestea sunt intotdeauna fara livrare; detinatorii de contracte CFD pot primi echivalentul dividendelor distribuite de emitentul actiunilor pe care se bazeaza contractele, in timp ce in cazul contractelor futures acest lucru nu se intampla.

Buna ziua. Va scriu in speranta de a ma clarifica asupra urmatoarelor lucruri: A. Multiplul PER se obtine prin raportarea pretului de piata al actiunii la EPS statutar sau consolidat (in cazul in care compania tranzactionata intocmeste situatii financiare consolidate)? De fapt intrebarea are caracter general: multiplii se calculeaza si prin raportarea valorii de piata la indicatori financiari consolidati (profit net, valoare contabila a capitalurilor proprii, ebitda)? B. 3 intrebari despre indicatorul Dividend Yield. 1. se calculeaza pe baza dividendului net/brut? 2. cum se procedeaza in cazul dividendelor acordate sub forma de actiuni gratuite (stock dividend); se ia in considerare numai dividendul cash? 3. care este pretul care se ia in calcul in construirea indicatorului(dat fiind faptul ca pretul fluctueaza constant); se considera un pret mediu pe o anumita perioada / cel mai recent pret disponibil / pretul din ultima zi in care actiunea se tranzactioneaza cum dividend? Multumesc anticipat.
   15-04-2007     Adi

A. Buna intrebare. In opinia mea rezultatele cele mai relevante sunt cele din raportarile financiare consolidate (oricum acestea sunt singurele raportate si utilizate pe pietele dezvoltate). Insa in Romania aceasta practica nu este o regula datorita legislatiei, asa ca eu as merge pe EPS calculat pe baza raportarilor financiare transmise in mod oficial de catre emitent la BVB (fie ca sunt consolidate, fie ca nu). La fel si pentru ceilalti indicatori.

B. Indicatorul se calculeaza cu dividendul net, intrucat arata castigul obtinut in mod concret de actionar. In opinia mea indicatorul are cea mai mare relevanta numai pentru dividende platite in cash, eu nu am folosit indicatorul pentru dividende in actiuni. Pentru valorile curente se foloseste pretul curent de la bursa. Pentru valorile istorice eu folosesc pretul din prima zi de tranzactionare a fiecarui an, insa la fel de bine se poate folosi si pretul mediu al anului.

Buna ziua. 2 intrebari: A. Daca o firma emite actiuni noi in intervalul cuprins intre inchiderea unui exercitiu financiar si data distribuirii dividendelor din profitul exercitiului financiar respectiv, actiunile respective vor incasa dividend pentru anul respectiv (anul precedent celui in care au fost emise)? B. Impozitul pe dividende se retine de companie pentru a fi virat la stat? Actionarul primeste de la companie dividendul brut sau net de impozit? Multumesc anticipat.
   17-03-2007     florin

A. Au dreptul de a incasa dividende numai actionarii inregistrati la o anumita data din an, numita data de inregistrare. Cu alte cuvinte, daca un investitor detine 6 luni o actiune, dar o vinde inainte de aceasta data de inregistrare, sau o cumpara dupa aceasta, nu are dreptul la dividende pentru anul respectiv. Revenind la intrebarea Dumneavoastra: daca actiunile nou emise sunt inregistrate in registrul actionarilor INAINTE de data de inregistrare pentru dividende, atunci si acestea vor incasa dividende. Daca sunt inregistrate dupa, atunci nu vor incasa.

B. Da, impozitul pe dividende este retinut la sursa, iar actionarii primesc dividendul net.

Aveti cunostinta despre modalitatea de distribuire a dividendelor SNP pentru anul 2005? SIF-urile au distribuit prin mandate postale, BRD a anuntat actionarii sa ridice de la banda sumele cuvenite, dar de la SNP nu am primit nimic in legatura cu distribuirea dividendelor stabilite. Va multumesc si felicitari pentru site si munca pe care o depuneti pentru investitori!
   10-11-2006     arny

Va multumim pentru felicitari. Informatiile despre dividende se obtin numai de la emitent. Luati legatura cu Petrom la departamentul actionariat.

Cand se incheie perioada datelor de referinta (pentru dividende) si care este perioada in care vor fii platite efectiv dividendele?
   26-05-2006     

Perioada datelor de inregistrare pentru dividende se cam incheie in a doua jumatate a lunii mai. Conform legii 297, daca AGA nu hotaraste altfel, dividendele trebuie platite in maxim 60 de zile de la publicarea hotararii legate de distributia dividendelor.

Detin actiuni la Compania de Petrol si la PETROBRAZI. Unde ma pot adresa pentru a afla cate actiuni am la noile societati, numarul lor, daca se acorda eventuale dividende si de unde se ridica extrasul de cont pentru aceste actiuni. Va multumesc.
   19-05-2006     DAVID

Acum aveti actiuni Petrom. Pentru extrasul de cont (care indica si numarul de actiuni detinute) mergeti la Regisco SA, www.regisco.ro. Pentru situatia dividendelor luati legatura cu Petrom, departamentul actionariat.

DACA LA DATA DE 6MARTIE 2006 AM VANDUT ACTIUNILE CARE LE AVEAM LA SIF BANAT-CRISANA MAI PRIMESC BANII PE DIVIDENTE PE ANUL TRECUT ADICA PE 2005?SI DACA NU ,DE CE? VA MULTUMESC .D .R.
   22-03-2006     Dorina.R

Gasiti explicatiile legate de modul de distributie a dividendelor pentru actiunile listate in materialul "Ghidul Investitorului Incepator", disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza (capitolul 29).

Cum se calculeaza matematic valoarea unei actiuni dupa trecerea datei de inregistrare si distribuirea dividendelor, de ex. sa zicem la sif5 se acorda un dividend brut de 0,0600 lei/act, si act. inainte de acordarea dividendelor este 2,7400?
   20-03-2006     Vali N

Intrucat pretul dinaintea datei de inregistrare include si dividendul, iar pretul de dupa nu, atunci pretul de dupa ar trebui sa fie 2,7400 - 0,0504 = 2,6896, unde 0,0504 este dividendul net calculat ca si 0,84 x 0,0600 in exemplul Dumneavoastra.

Pentru a participa la distribuirea dividendelor ,trebuie sa detin actiunile S A la data de referinta anuntata?Doresc mai multe informatii referitoare la drepturile actionarilor asupra portofoliului detinut in functie de calendarul financiar al societatii.Cu multumiri,E.Siom.
   15-03-2006      Maduta Moise

Pentru aceste informatii consultati cartea editata de noi - detalii pe www.kmarket.ro, prima pagina.

SOCEP una din firmele care a facut asa ceva.
   13-03-2006     gelu

Luati legatura direct cu firma emitenta a actiunilor, atunci. Ei ar trebui sa va dea toate detaliile necesare. Am inteles eu gresit intrebarea Dumneavoastra anterioara: intr-adevar, exista multe firme care acorda dividende in actiuni, capitalizand profitul; eu am crezut ca va referiti numai la convertirea in actiuni a dividendelor distribuite in numerar, dar neridicate de actionari intr-un anumit termen.

Unde pot fi gasite informatiile comunicate oficial de companiile listate referitoare la situatiile financiare preliminate, estimari ale dividendelor etc.?
   28-02-2006     stefan

Rezultate financiare preliminare - www.bvb.ro -> Emitenti si Valori Mobiliare -> Informatii despre actiuni listate. Estimarile dividendelor nu se publica.

Sunteti cel mai eficient informator al pietei de capital din Romania ! Intrebarea mea este : membrii Consliului de Administratie pot sa beneficieze de o parte din suma totala a dividendelor in alta proportie decat cea determinata de actiunile detinute de acestia ?
   23-02-2006     Victor E.

Dividendele se repartizeaza intotdeauna numai proportional cu numarul de actiuni detinute, insa administratorii pot benenficia de o prima anuala, hotarata de AGA si distribuita inainte de calculul dividendelor.

Care a fost data de detinere pt acordarea dividendelor pt sif-uri anul trecut? Unde as putea sa vad acest lucru? Si care sau cand se anunta data de detinere pt anul acesta?
   04-02-2006     cristian

Mergeti pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea Emitenti si Valori Mobiliare, link-ul Dividende. Data pentru anul acesta se va anunta in primavara. Urmariti caseta Search News de pe site-ul www.bvb.ro, prima pagina, pentru comunicatul oficial.

Dupa cite stiu fostele FPP, actualele SIF-uri, au fost infiintate prin 1993 - 1994. Am inteles ca in contul dividendelor din acei ani, pina la distribuirea certificatelor de actionar, s-au acordat actiuni gratuite tuturor cetatenilor care aveau virsta de 18 ani impliniti, probabil la infiintarea FPP-urilor. Deci, cu alte cuvinte, cei care aveau 18 ani atunci detin acum citva actiuni la SIF-uri, chiar daca au subscris certificatul de actionar la SIF-uri sau la orice alta societate. Acele putine actiuni, la actualele preturi ale SIF-urilor face ca fiecare posesor sa obtina peste 1 mil de lei la o eventuala vinzare. Cum pot tranzactiona aceste actiuni? SSIF-urile pot intermedia tranzactia la o eventuala solicitare?
   03-02-2006     Filip Marian

Da, desigur, puteti vinde aceste actiuni prin SSIF. Mergeti la registru si obtineti documentele necesare. Procedura este descrisa in pagina de Intrebari Frecvente din sectiunea de Consultanta si Intrebari.

Buna Ziua, O intrebare in legatura cu actiunile gratuite oferite de TLV anul trecut. Cum pot verifica daca actiunile oferite de TLV mi-au fost distribuite, caci la SSIF-ul cu care lucrez nu le-am vazut (inca)? Trebuie sa fac ceva anume ca investor ca sa le obtin? Cui trebuie sa ma adresez in aceasta problema? Exista un deadline pentru subscrierea lor ? Inca o intrebare despre dividend reinvestment program. Exista asa ceva in Romania? Exista planuri sa se implementeze asa ceva in viitorul apropiat ? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
   01-02-2006     Marius D.

Pentru procedura de inregistrare a actiunilor gratuite vizitati site-ul www.kmarket.ro, sectiunea Consultanta si Intrebari, link-ul Intrebari Frecvente. In Romania planurile de reinvestire a dividendelor nu sunt reglementate de lege, si nu am auzit nici o informatie ca acestea vor fi introduse prea curand.

Daca am cumparat actiuni la soc. listata la bursa printr-o societate de investii financiare acestia au actiunile mele in registrul lor dar nu apare in registrul de la bvb ? Dividendele la actiunile respective (daca se acorda) se primesc chiar daca actiunile apar numai in registrul SSIF sau trebuie transferate in registrul de la bvb?
   31-01-2006     ionut

Toti actionarii apar in registrul actionarilor pentru plata dividendelor, chiar daca au actiunile in cont la SSIF. Nu este nevoie de transferul actiunilor la registru pentru a beneficia de dividende.

Am o nelamurire si poate dumneavoastra ma ajutati sa pricep. Sotul meu este angajat Petrom. La Revolutie a decis sa aibe actiuni la Peco S A. Cativa ani a lui dividente in valoare mica destul de mica comparativ cu SIF-urile, de catva ani nu a mai luat nimic, dar ei ca angajati Petrom primesc niste dividente dar nu stiu de unde? Chiar actiunile de la Peco nu valoreaza nimic sau sunt platite? Mecanismul acesta este f incurcat si nu pricep Multumesc si va urez o zi buna
   25-01-2006     Rodica A

Informatia pe care o aveti nu este corecta, intrucat dividendele se platesc la fel pentru toti actionarii, indiferent ca sunt angajati sau nu ai firmei (Petrom, in exemplul Dumneavoastra). Poate este vorba despre altfel de plati pentru angajati (prime, etc), nu de dividende. Petrom nu a acordat deloc dividende in 2004 si 2002, iar in ceilalti ani valorile au fost foarte mici. Valoarea dividendelor depinde de performantele firmei care le plateste - performantele SIF-urilor comparativ cu numarul de actiuni emise au fost mult mai mari decat cele ale Petrom.

Detin actiuni la Raiffeisen nu am primit niciodata dividende,de ce?
   07-01-2006     Sanda

Distributia de dividende de catre o firma nu este o obligatie. Nu toate societatile repartizeaza dividende, chiar daca inregistreaza profit. Decizia de distributie a dividendelor se ia de catre adunarea generala a actionarilor. Astfel, actionarul majoritar poate hotari reinvestirea profitului, fara a acorda dividende. Desigur, exista si cazul in care o societate inregistreaza pierderi, si atunci nu are din ce sa repartizeze dividende. Nu cunosc situatia exacta la Raiffeisen, aceasta nemaifiind o societate publica, dar puteti obtine detalii de la departamentul actionariat al bancii.

ce credetzi despre TLV avand in vedere ca in martie 2005,inaintea acordarii dividendelor, a atins un maxim istoric de 1,51 ron pe actiune,va depasi acest maxim in aceiasi perioada a acestui an?ce parere aveti despre alro avand in vedere ca anul trecut a avut un trend descrescator pe tot parcursul anului?isi vor reveni?ati putea va rog sa-mi trimiteti portofoliile SIF-urilor pe email jobotecas7766@yahoo.com.va multumesc si un an nou fericit.
   04-01-2006     adam ionutz

Nu oferim opinii sau recomandari despre investitii in cadrul acestei rubrici. Nu trimitem portofoliile SIF prin mail, imi pare rau.

avand in vedere ca actiunile TLV au atins un maxim istoric de 1,51 ron in martie 2005,inaintea acordarii dividendelor,credeti ca in acest an va depasi acest maxim in aceiasi perioada?ce parere avetzi despre alro care a avut un trend descrescator pe tot parcursul anului 2005?isi va reveni?care credetzi ca sunt cele mai bune actiuni pe termen mediu?
   04-01-2006     ionutz

Nu oferim opinii sau recomandari despre actiuni si investitii in cadrul acestei rubrici.

Domnule Pasol admir transparentza acestei rubrici si sunt convins ca imi va aparea acest comentariu pe site.Problema e ca am ceva experientza in pietzele financiare si nu-mi place sa constat ca brokerii au tot interesul sa dezinformeze publicul.Intreba cineva acum cateva zile daca exista investitii mai riscante decat futures.De ce nu ati amintit nimic de foreign exchange? Exista chiar si leverage de 1:500 din cate stiu eu.In alta ordine de idei un articol de pe vanguard aparut de curand suna cam asa "profituri spectaculoase risc zero" ,si se facea referire la arbitraj intre spot si futures pe SIF-uri parca.Din pacate calculele excludeau comisioanele care sunt pt. un client cu capital mic sunt cu atat mai mari.Pe deasupra pe o bursa matura asteptarile viitoare de crestere nu sunt atat de optimiste (chiar daca piatza futures este mai volatila decat cea spot).As mai adauga faptul ca mie nu-mi place sa investesc in actiuni deoarece contabilitatea este ceva relativ si nu ma simt prea confortabil privind lucrurile din exterior.Nu sunt economist de profesie dar un singur lucru este clar:cresterile foarte mari de pe BVB nu sunt normale si cred ca se datoreaza faptului ca exista multi investitori carora le-a intrat bursa in sange si nu mai pot sta in afara jocului.Altfel de ce ar creste o bursa cu 60-65 de emitenti din care cam 1/3 titluri lichide? raspunsul meu:toti sunt "pe acele titluri".Referitor la contabilitate:Daca un SIF are un PER de ...sa spunem 16 si mai mult de jumatate din profit este alocat dividendelor(restul se reinvesteste),atunci cum creste VUAN cu 30% in cateva luni?De unde apar aceste noi "active" peste noapte?Cred totusi ca dupa 1 ian. multi investitori romani se vor orienta catre pietzele financiare straine deoacere impozitul de 16% este o grea lovitura dezvoltarii pietei de capital din Romania si asa anemica.Cred totodata ca cei care investesc in societati cu actionariat dispersat (de ex. SOCP) pot sa astepte mult si bine preluari de catre firme straine Realitatea demonstreaza ca investitorii straini cumpara totul la preturi derizorii atata vreme cat guvernantii nostri "iubesc " atat de mult spaga.De ce nu se fac privatizarile prin metoda publica?Cine are bani cumpara ,cine nu,nu.Cu timpul actionariatul se va concentra.In incheiere as dori sa ma lamuriti si pe mine in ce consta CFD-urile.Numai bine!
   04-12-2005     cristi m.

Oricine are dreptul la o opinie, si primesc cu placere opinii de la cititorii nostri in cadrul acestei rubrici. Insa nu sunt de acord cu ideile prezentate de Dumneavoastra.

In raspunsul la care faceti referire am dat doar o serie de exemple, nu am facut o prezentare exhaustiva a tuturor tipurilor de instrumente si tranzactii de pe piata financiara - o asemenea prezentare ar fi depasit cu mult cadrul acestei sectiuni si timpul meu disponibil; din acest motiv nu m-am referit explicit la piata Forex, desi am amintit tranzactionarea in marja sau cu fonduri imprumutate - de aici intervine riscul si pe Forex. Nu comentez articolele aparute pe alte site-uri.

Mai departe, faceti o serie de afirmatii inexacte, dar pe care le-am mai auzit. Sunt de acord ca prevederile contabile au o doza de relativitate, dar exista pe piata financiara (si in tranzactionarea actiunilor) o serie de repere mai mult sau mai putin clare, agreate, utilizate si urmarite de toata lumea. In general cresterea actiunilor in tara noastra este foarte normala, dupa parerea mea (desigur, mai sunt si exceptii, nu generalizez 100%). Cand actiuni profitabile precum SIF, TLV sau IMP pleaca de la niveluri de P/E de 1 sau 2 prin anul 2000, atunci cresterile care urmeaza sunt absolut normale si previzibile (faptul ca TLV este acum mult prea sus este o alta problema). In plus, in tot acest interval (2000-2005) au mai intervenit o serie de fenomene: emitentii nu au stat pe loc, iar profiturile, vanzarile si capitalurile lor au crescut; transparenta si comunicarea cu investitorii au crescut; numarul de actiuni in circulatie, capitalizarea si lichiditatea au crescut si ele; numarul de investitori si cererea pentru actiuni au crescut; increderea in piata de capital a crescut si ea. Toate aceste elemente au contribuit la cresterile pe care le-am vazut in ultimii ani si care nu sunt mai putin normale decat cresterile de zeci de ani ale altor piete mai dezvoltate.

Daca ati urmari diversi indicatori de evaluare ati constata ca preturile multora dintre actiuni nu sunt astazi supraevaluate. Nu sunt de acord nici cu criteriile Dumneavoastra de evaluare: de ce ar fi legat numarul de emitenti de cresterea preturilor actiunilor? Iata avem pe Rasdaq cateva mii de emitenti, si acolo cresterile nu sunt aceleasi, ba chiar anul acesta pe ansamblu piata a scazut. Faptul ca pe bursa sunt mai putini emitenti nu ii impiedica sa creasca in piata.

Intrebarea legata de SIF-uri este interesanta, insa ea ar fi corecta numai daca ne-am referi la o societate pe actiuni obisnuita, nu la un fond de investitii asa cum sunt SIF-urile. La un fond VUAN creste datorita cresterilor activelor nete; aceasta se intampla datorita cresterii preturilor actiunilor pe piata (pentru actiunile listate detinute de SIF-uri), datorita dividendelor primite de la firmele aflate in portofoliu sau a dobanzilor pentru obligatiuni si depozite, datorita vanzarii unora din actiunile detinute in portofoliu la preturi mai mari decat cele inregistrate in activ, datorita listarii unora din companiile nelistate detinute de SIF-uri si asa mai departe. Acesta este motivul pentru care cresc si activele fondurilor deschise de investitii - mecanismul este similar.

Desi nu pot sa spun ca ma bucura, impozitul de 16% nu este nici pe departe o grea lovitura pentru piata de capital. In multe alte tari impozitul este chiar mai mare. Incercati sa priviti problema intr-un context mai larg: majoritatea covarsitoare a populatiei Romaniei inca isi plaseaza banii la banca (dobanzi real negative de o singura cifra) sau ii pastreaza in valuta sau "la saltea". Daca piata creste intr-un an cu 50% (de exemplu), atunci faptul ca un investitor va castiga net 50% x 84% = 42% in loc de 50% x 99% = 49,5% nu poate fi considerat in nici un caz o "grea lovitura" pentru cei care au ca alternativa un castig de 5% la banca.

Nu uitati ca marea majoritate a populatiei nici macar nu cunoaste mecanismele pietei de capital de la noi (o piata destul de simpla in ansamblu), deci mi se pare greu de crezut ca vom vedea "migratii" masive pe piete straine. In rest, de acord cu SOCP dar exista si contra-exemple - IMP si TLV, de exemplu, vor fi probabil preluate in maxim cativa ani. Problema cu privatizarea este veche, si aici raspunsul l-ar putea da numai guvernul. Nu sunt familiarizat cu CFD-urile.

In final, Dumneavoasra exprimati o neincredere in performantele istorice si perspectivele pietelor de actiuni organizate din Romania. Tot aud asemenea pareri de ani de zile, si totusi piata creste. Eu am o parere contrara cu a Dumneavoastra - am avut si am incredere in piata, de multi ani de zile arata ca se pot face bani din actiunile romanesti (vedeti portofoliul virtual de pe kmarket), si o voi arata in continuare. In momentul in care voi considera ca piata nu mai poate creste, o voi spune fara rezerve. Dar acest moment nu a sosit. In rest, oricine are dreptul la o opinie.

Inca o precizare: desi apreciez opiniile transmise si posibilitatea de a raspunde la ele, nu intentionez sa transform aceasta rubrica intr-un forum de discutii. Putem continua discutia pe email, daca doriti.

Am niste actiuni la azomures de cativa ani si nu am primit niciodata dividente pe ele .Acum am auzit ca Banca Transilvania deconteaza o anumita suma pe ele (18.000.000).Este adevarat ?Poate o alta institutie.
   20-11-2005     medrea stefan

Pentru a intreba de situatia dividendelor Dumneavoastra luati legatura direct cu Azomures, la departamentul Actionariat (gaasiti numarul de telefon pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Actiuni listate la bursa").

Banca Transilvani nu deconteaza bani pentru actiuni. Ceea ce se intampla, de fapt, este ca puteti vinde acele actiuni printr-o societate specializata numita Societate de Servicii de Investitii Financiare; Banca Transilvania are o asemenea societate. Pentru a gasi lista completa de asemenea societati mergeti pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Intermediari".

Socrul meu are actiuni la Vinalcool Bacau obtinute in urma privatizarii in masa si nu mai stie cine a devenit propietar al societatii si unde se poate informa asupra pretului actiunilor si dividendelor. Va rog sa ma ajutati.
   14-11-2005     adrian saveliev

Pentru aceste informatii parcurgeti sectiunea de intrebari frecvente.

AM si eu o intrebare.Am un srl si sunt asociat unic.Sunt student si vreau sa ma angajez la o alta firma si mi-a dat sa complectez o declaratie pentru impozitarea veniturilor si completarea fisei fiscale privind veniturile din salarii.Dividentele de la firma pe care o detin sunt considerate surse supuse impozitului pe venit global sau nu???
   13-10-2005     DaniGt

Impozitul pe dividende se retine la sursa de catre firma platitoare a dividendelor, deci nu trebuie inclus de Dumneavoastra in declaratiile de impozit.

Am detinut la Comelf Bistrita (CMF) 40 de actiuni.Data cumpararii 02.09.1998 si le-am vandut in 19.10.2004. Din cate cunosc din 1999 pana in 2003 s-au acordat dividende. Am telefonat la actionariat de mai multe ori si au folosit diferite forme de exprimare de genul ? vi le trimitem de sarbatori ! ; vi le trimitem cumulate pe doi ani ! etc. Pana acum le-am primit pe cele din 2001 in suma de 171917 lei. Parca exista o lege care-i obliga ca in termen de 6 luni de la AGA sa le trimita. Poate i-mi timiteti un raspuns despre Comelf !
   21-09-2005     

Este adevarat, dar legea a aparut in 2004 si nu cred ca se aplica si retroactiv. Din pacate intr-adevar unele societati intarzie foarte mult plata dividendelor - din acest motiv a aparut si prevederea respectiva din lege. Nu va pot oferi alta solutie decat sa ii mai sunati din cand in cand si sa intrebati daca mai platesc din dividendele restante.

am 356 actiuni la fosta Companie Romana de Petrol, actuala SNP Petrom, actiuni dobandite prin programul national de privatizare. de atunci nu am fost informat niciodata despre dividende sau daca prin neridicarea dividendelor s-a marit numarul de actiuni? imi puteti spune de unde pot afla cat valoreaza aceste actiuni? numarul de actionar este 39734. va multumesc
   12-09-2005     manaila radu daniel

Pentru aceste intrebari va recomand sectiunea de intrebari frecvente.

Detin din luna martie 2005 actiuni SIF5 si nu am primit pana acum dividende ! Am inteles ca in lipsa unei cereri precise de acordare , dividendele se trimit prin posta la adresa mentionata in contractul incheiat cu SSIF.Am verificat si la posta si nu am primit nimic ! M-ati putea ajuta cu un nr . de telefon de la SIF 5 ? Am dreptatte cu modul de alocare a dividendelor la SIF 5 ?
   02-09-2005     Chisu Antoniu

Numarul de telefon este 0251/419.338, 0251/419.397. Din cate stiu procedura este cea descrisa de Dumneavoastra.

As dori sa ma lamuriti, daca se poate in legatura cu un certificat de actionar, si anume : tatal meu este decedat si are un certificat de actionar la Competrol. Va rog sa-mi spuneti daca mama mea poate beneficia de dividentele pe care le-ar obtine cu acest certificat de actionar si care ar fi modalitatea de obtinere a acestor dividente. Cu multumiri, Vanda Sultan
   29-08-2005     vanda sultan

Va trebui sa treceti actiunile pe numele mamei Dumneavoastra. Pentru aceasta luati legatura cu societatea care pastreaza registrul actiunilor Petrom (Dumneavoastra aveti acum actiuni la Petrom, Competrol fiind inclusa in aceasta). Societatea se numeste Regisco SA, telefon 408.5800, 224.9128. Pentru procedura legata de plata dividendelor luati legatura direct cu Petrom, si cereti informatii la departamentul actionariat.

Rog frumos sa i-mi trimiteti un e-mail despre situatia devidentelor pt ca acea valoare este luata cu dobinda si trebuie sa o returnez inapoi sa stiu ce ii voi spune omului respectiv .Rog confidealitate
   26-08-2005     DEMIAN GHEORGHE

Va putem ajuta numai daca ne dati detaliile necesare. Despre ce firma este vorba si pentru ce an doriti sa cunoasteti valoarea dividendelor? Va putem transmite acest raspuns prin e-mail, fara a fi publicat pe site, daca doriti.

Daca detin actiuni la o societate care in momentul actual este scoasa din sistemul de tranzactionare BVB(Vel) mai pot vinde aceste actiuni dupa incheierea acestui proces?Dar dividente, se mai acorda? Va multumesc anticipat!
   16-08-2005     Alexandru

Exista doua cazuri distincte legate de retragere: 1. retragerea de la tranzactionarea la BVB urmata de transformarea societatii in societate de tip inchis, caz in care actiunile nu se mai pot tranzactiona prin societati de brokeraj, ci numai direct intre detinatori, si 2. retragerea de la tranzactionarea la BVB urmata de inceperea tranzactionarii pe alta piata (Rasdaq). VEL se pare ca se incadreaza in cea de-a doua categorie, astfel incat actiunile vor fi probabil tranzactionate in continuare pe unul din segmentele pietei Rasdaq (XMBS, de exemplu). Daca acest lucru este adevarat, atunci veti putea tranzactiona in continuare actiunile printr-o societate de servicii de investitii financiare. Decizia de acordare a dividendelor nu tine de piata sau modul in care se tranzactioneaza actiunile, ci de hotararea adunarii generale.

Cum pot afla ce societati ofera/au oferit in trecut dividente? Multumesc
   31-07-2005     Petcu Bogdan

Pentru societatile listate la bursa de valori mergeti pe site-ul www.bvb.ro in sectiunea "Emitenti si valori mobiliare" si alegeti link-ul "Dividende". Pentru o mica parte din societatile listate pe Rasdaq mergeti pe site-ul www.rasd.ro si alegeti link-ul "Situatia dividendelor" de pe prima pagina.

care este formula corecta de calcul a PER-ului? a. ca raport intre pretul pe actiune si profitul pe actiune (profitul pe actiune fiind raportul dintre profitul net si numarul de actiuni); b. ca raport intre pretul pe actiune si dividendul pe actiune; c. ca raport intre pretul pe actiune si profitul net, dar ramas in urma scaderii dividendelor aferente actiunilor? am intalnit diferite definitii ale PER-ului, sub forma celor de mai sus. va multumesc
   19-07-2005     nicu

Formula corecta este raportul intre pretul pe actiune si profitul pe actiune (acesta din urma fiind profitul net din bilant raportat la numarul total de actiuni emise).

Buna ziua! Imi spuneti, va rog, daca SIF2 a anuntat modul de distribuire al dividendelor deoarece nu am reusit sa gasesc vreo informatie referitoare la eveniment. De asemenea, de ce SOF este oprita de la tranzactionare. Multumesc.
   12-07-2005     Ovidiu

Din cate stiu a inceput plata dividendelor, mai intai pentru investitorii care au solicitat plata in cont bancar. Pentru restul plata se va face prin mandat postal. Actiunile SOF sunt suspendate datorita derularii unei adunari generale a actionarilor (operatiuni curente; pentru detalii vedeti link-ul "Search News" de pe www.bvb.ro, prima pagina). Reluarea tranzactionarii va avea loc maine.

sigur nu urmariti plata dividentelor sif-urilor,insa informatii aveti ;ca doar nu sunteti aprozar-scuze ptr. malitiozitate
   05-07-2005     mihai

Nu am cum sa fiu la curent cu stadiul platilor dividendelor pentru cei aproape patru mii de emitenti listati in tara noastra; de fapt, nu cunosc stadiile acestor plati nici pentru emitentii cei mai importanti, pentru ca acest lucru nu intra in atributiile mele. Singura varianta pentru a afla aceasta informatie era sa dau un telefon la SIF Transilvania - optiune pe care v-am sugerat-o si Dumneavoastra.

Ca un comentariu mai general, obraznicia Dumneavoastra este nejustificata. Noi furnizam un serviciu gratuit, unic in Romania, adresat in principal persoanelor care doresc sa invete mecanismele pietei de capital, serviciu prin care am raspuns la mii de intrebari pana acum, fara nici o pretentie financiara, de inregistrare sau de alta natura; chiar daca uneori mai oferim si informatii din piata, totusi nu avem raspunsuri la toate intrebarile sau nu avem cum sa furnizam raspunsuri la toate intrebarile.

a inceput distributia prin posta a dividentelor sif3-transilvania?
   04-07-2005     mihai

Nu urmarim plata dividendelor. Luati legatura cu departamentul actionariat de la SIF Transilvania.

in cazul in care detin actiuni la sif 4 ,trebuie sa primesc acasa o hartie sa mi se confirme ca primesc dividente,sau pur si simplu ma duc la sediul brd din localitate si le zic sa ma verifice daca sunt in baza de date si sa imi dea ei dividentele?
   20-06-2005     alex

Luati legatura cu SIF4 si intrebati de situatia dividendelor. Emitentul de actiuni nu este obligat sa anunte personal fiecare actionar despre distributia dividendelor.

Detin un certificat de actionar la PECO s.a. (Constanta), actualmente Petrom. Niciodata nu am primit vre-un divident (nici macar 100 de lei). Prin vanzarea Peco catre Petrom, acum eu am actiuni la Petrom? Pot sa le vand? Care este pretul unei actiuni? De ce nu se primesc dividente? este totusi o firma prospera nu falimentara. Multumesc mult!
   15-06-2005     Dinu Marius

Da, aveti actiuni la Petrom. Luati legatura direct cu Petrom, la departamentul actionariat, pentru a intreba de situatia dividendelor care vi se cuvin; firma a distribuit dividende in anumiti ani, dar de valoare foarte mica. Nu toate firmele care obtin profit distribuie dividende - unele firme pastreaza aceste profituri pentru investitii. Pentru informatii despre pretul actiunilor si modalitatea de vanzare consultati sectiunea de intrebari frecvente a rubricii de consultanta pe kmarket.ro.

Am inteles ca incepand cu 2006 toate castigurile de pe piata de capital se vor impozita cu 16%. Acest lucru se aplica si in cazul actiunilor detinute mai mult de un an? Se aplica acest procent si in cazul dividendelor?
   11-06-2005     Baluta Adrian

Se pare ca detinerile pe perioade mai mari de un an se vor impozita cu 1% pe valoarea profiturilor nete rezultate din vanzare (deci pentru fiecare tranzactie), in timp ce detinerile pe perioade mai scurte de 1 an cu 16% pe valoarea profitului portofoliului. Impozitul pe dividende ramane de 10% si se retine la sursa (societatea platitoare).

Adunarea generala a actionarilor poate decide prin vot majoritar ca o parte din totalul dividendelor sa fie repartizat membrilor consiliului de administratie si doar restul sa revina celorlalti actionari ?
   08-06-2005     Vasile

Dividendele trebuie repartizate in mod proportional tuturor actionarilor; nu exista abateri de la aceasta regula. In schimb, adunarea generala poate hotari repartizarea unei cote din profit catre administratori, management sau angajati, inainte de repartizarea dividendelor.

cum putem cumpara actiuni ARGUS SA/CONSTANTA,unde putem vedea valoarea dividendelor pe 2004.multumesc.
   12-05-2005     emilia

Puteti cumpara si vinde actiuni prin intermediul unei societati de servicii de investitii financiare. Pentru informatii suplimentare consultati rubrica de intrebari frecvente din cadrul sectiunii de consultanta.

Cum pot sa intru in posesia dividentelor cuvenite de la sif4? Mentionez ca am un cont curent la BRD.
   07-05-2005     vlad salajan

Luati legatura cu departamentul actionariat al SIF4. Fiecare emitent are o procedura proprie de plata a dividendelor.

1.Profitul net de repartizat pentru dividende,cand iese din componenta capitalurilor proprii,avand in vedere ca acordarea dividendelor se face intr-o perioada mare de timp ,de la AGA in care s-a hotarat acordarea dividendelor? 2.Creantele intra in calculul activelor totale,si implicit in calculul capitalurilor proprii? Intreb acest lucru deoarece la bilantul bancilor am vazut ca, creantele (creditele) erau incluse in activul total. 3.Care dintre aceste date: cifra de afaceri, profit net, datorii totale si creante se pot anualiza de la 3,6 si/sau 9 luni?Altfel spus,atunci cand se previzioneaza rezultatele pentru finalul anului,(de catre analisti si nu de catre societate),pe baza rezultatelor de la (sa zicem) 3 luni ,cum se procedeaza? 4.Datoriile totale din bilantul anului curent ,incorporeaza si pierderile din anii anteriori,si daca nu ,unde sunt inregistrate datoriile restante din anii anteriori? Intreb asta deoarece multe societati declara ca folosesc profitul pentru plata acestor pierderi? 5.Exista vre-o diferenta intre cifra de afaceri si cifra de afaceri neta? 6.Ce inseamna 2004e sau 2004a? 7.RRC a declarat la 2 luni un profit net de 17 milioane dolari,apoi la 3 luni un PN de 41 milioane dolari,apoi a previzionat pentru sfarsitul anului 2005 un PN de doar 30 miliarde dolari desi PN anualizat ar fi de 123 milioane de dolari.Au RRC si alte societati dreptul sa treaca o serie de investitii pe cheltuieli si sa declare astfel o suma mult mai mica drept profit net, la sfarsitul anului? Multumesc anticipat
   05-05-2005     Ionut Cosma

1. Sumele ies la momentul hotararii AGA de repartizare a dividendelor. 2. Creantele sunt elemente de activ, nu de pasiv. Nu intra in capitaluri proprii (element de pasiv). 3. Cifra de afaceri si profitul net se pot anualiza pe baza rezultatelor la 3,6 sau 9 luni (desigur, metoda are o marja de eroare considerabila. nici nu m-as gandi sa anualizez rezultate la 3 luni). Elementele din contul de profit si pierdere se refera la o perioada data (3 luni, 6 luni, 9 luni) deci teoretic se pot anualiza dupa metoda asta. Elementele de bilant (datorii, creante) reprezinta situatia la un moment dat in timp (la 30/03 sau 30/06, etc). 4. Pierderile nu apar la datorii, ci la "rezultatul reportat" - element al capitalurilor proprii din pasiv. 5. Nu cred. 6. 2004e - valori estimate pe 2004. 2004a - probabil valori anualizate pe 2004. 7. Dupa cum spuneam acesta este pericolul anualizarii. Nu este suficient sa inmultiti profitul pe 3 luni cu patru pentru a obtine profitul pe tot anul. Multe societati au activitate sezoniera, sau au luni mai bune si mai proaste, sau cheltuieli si investitii care nu sunt esalonate in mod regulat. Situatia la RRC arata faptul ca managementul se asteapta la un rezultat net negativ pe perioada aprilie - decembrie 2004.

buna ziua. am si eu 2 intrebari - am vazut ca Impact doreste sa plateasca dividende la sediul lor din bucuresti. Eu locuiesc in Arad, si nu mi se renteaza sa merg dupa ele pana in Bucuresti. CUm pot intra eu in posesia acestora? - biofarm a mentionat cumva cand vor plati eventuale dividende, sau se acorda actiuni gratuite? in caz contrar cand se va anunta acest lucru? va multumesc anticipat
   21-04-2005     daniel brennar

Pentru aceste tipuri de intrebari cea mai buna sursa de raspunsuri sunt emitentii. Luati legatura cu Impact (dept. actionariat) si intrebati despre modul de plata a dividendelor pentru persoane din afara Bucurestiului. Trebuie sa existe o varianta. Nu urmaresc Biofarm, insa puteti proceda in acelasi mod. Luati legatura cu departamentul lor de actionariat.

1.Mai multe societati prezentate in ziarul "Bursa" prezinta acelasi set de date despre societate: cifra de afaceri,venituri totale,cheltuieli totale,rezultat brut si rezultat net.Intrebarea mea este: Se pot calcula doar din aceste 5 date,capitalurile proprii? 2.Cifra de afaceri,in cazul in care nu e specificata concret in bilantul unei societati,poate fi calculata pe baza altor date de bilant? 3.Am vazut la CMF ca gradul de indatorare (datorii totale/capitaluri proprii) este de 104 procente.Ce inseamna asta? bilant negativ ,datorii din alti ani?Se poate spune ca societatea e pe pierdere? 5.Rezervele constituite de societate pentru plata dividendelor ,sunt incluse in capitalurile proprii din bilantul anual?Altfel spus pentru a tine evidenta la zi a activului net,ulterior acordarii dividendelor, dividendul trebuie scazut de catre investitor din valoarea activului net? Multumesc anticipat.
   18-04-2005     ionut cosma

1. Din pacate nu. 2. Nu, dar cifra de afaceri exista ca element de bilant. 3. Nu. O valoare de 104% inseamna ca datoriile sunt putin mai mari decat capitalurile proprii (daca valoarea era de 100% atunci cele doua elemente erau perfect egale). Situatia nu este anormala. In cazul in care capitalurile proprii sunt negative, atunci avem intr-adevar o problema. O societate este pe pierdere cand rezultatul net este negativ (cheltuielile depasesc veniturile). Profitul sau pierderea sunt elemente ale contului de profit si pierdere, nu ale bilantului (sunt doua raportari diferite). 5. Dividendele nu se platesc din rezerve, ci din profiturile inregistrate. Da, profiturile acumulate sunt elemente ale capitalurilor proprii.

Pentru mai multe elemente legate de analiza bilantului si a contului de profit si pierdere va recomand cartea scrisa de noi, "Ghid de investitii personale". Gasiti detalii pe www.kmarket.ro.

Pina anul acesta eu nu am avut actiuni si nu stiu care este modul de plata al dividendelor. ce trebuie sa fac pentru a primi aceste dividende, trebuie sa imi deschid alt cont decit cel existent acum?
   14-04-2005     DANA SIMEA

Modul de plata a dividendelor se stabileste de catre fiecare firma in parte. Exemple de moduri de plata sunt: plata prin cont bancar, prin numerar la sediul firmei sau printr-o retea bancara, prin mandat postal, etc. Sfatul meu este sa luati legatura cu firma respectiva (la departamentul actionariat, daca este o firma mare) si sa intrebati despre modalitatea de plata.

detin actiuni de la petromidia. doresc sa aflu daca s-au platiti pana la ceasta data dividende la aceasta societate si in cazul in care doresc sa vind actiunile pe care le detin unde as putea face acest lucru
   06-04-2005     Predoi Andrei

Va trebui sa luati legatura direct cu societatea pentru a afla situatia dividendelor (telefon 0241/506.000, 0241/506.100, cereti la departamentul "Actionariat"). Pentru vanzare luati legatura cu o societate de servicii de investitii financiare: Intercapital Invest, 222.8731 sau lista completa la www.bvb.ro, sectiunea "Membri".

Am un certificat de actionar la Petrol Export-Import.In ultimii 2 ani nu am primit nici un divident desi ar fi trebuit.Cum pot afla ce s-a intamplat,si cum le pot valorifica avand in vedere ca am un singur certificat(cupon).
   06-04-2005     Neacsu Valentin

Puteti lua legatura cu Petrolexportimport la telefon 320.1444 sau 320.8451 si intrebati de situatia dividendelor Dumneavoastra. Pentru vanzare contactati o societate de servicii de investitii financiare - mergeti pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Membri" pentru lista completa.

Exista vreo deosebire intre societatile inchise si cele deschise in ceea ce priveste drepturile actionarilor si ma refer la drepturile actionarilor de a primi dividende?
   05-04-2005     LIVIU

Nu exista deosebiri in ceea ce priveste drepturile legate de dividende. In cazul societatilor deschise, insa, exista niste elemente procedurale: stabilirea unei date de inregistrare pentru repartizarea dividendelor, stabilirea unui termen maxim de plata a dividendelor, etc. Pot exista deosebiri si din alte puncte de vedere: libera transferabilitate a actiunilor, raportari si transparenta, etc.

cum aflu si eu evolutia pretului lunar al actiunii alro,a capitalizarii bursiere, a nr-lui lunar de actiuni tranzactionate si a volumului lunar treanzactionat din 1999 pana 2004. Evolutia ppa,dpa si ratei dividendelor in cazul actiunii alro in per1999-2004 evolutia indicatorului per in cazul actiunilor alro in pert 1999-2004 principalii indicatori macroeconomici in per 1999-2004
   02-04-2005     ela

Nu exista o sursa publica pentru aceste informatii. Toti indicatorii de mai sus pot fi gasiti sau calculati din sistemul Intercapital Start. Acesta este disponibil pe site-ul www.intercapital.ro pentru clientii Intercapital Invest.

nu am ridicat dividendele din 1998. Cum sa procedez?
   31-03-2005     Bugyi Alexandru

Luati legatura cu firma la care aveti actiuni (numele este pe certificat) si intrebati de situatia dividendelor dumneavoastra.

Buna ziua, In anul ??Cuponiadei? am subscris impreuna cu sotia pentru Peco Timis (in acea vreme), actualul Petrom. Intr- o perioada am primit dividente, dupa care nu am mai primit nimic. As dori sa stiu: 1. ce sa fac pentru a afla de ce nu am mai primit nimic? 2. cum as putea afla ce numar de actiuni corespund celor 2 ??cupoane?, cum le pot converti in actiuni (daca nu s-a intamplat deja) si cum as putea sa le tranzactionez? In momentul de fata (si in anii trecuti) mass media nu a fost prea generoasa cu informatiile astea. Va multumesc mult pentru raspuns, Florin Farcas
   30-03-2005     Ioan Florin Farcas

1. Sa luati legatura cu Petrom (departamentul actionariat) si sa intrebati de situatia dividendelor Dumneavoastra. 2. Mergeti la Regisco SA (societatea care tine registrul actionarilor Petrom) si solicitati un extras de cont. Telefoanele sunt 224.8732, 224.9128. Acest document arata cate actiuni detineti. Pentru vanzare aveti nevoie de extrasul de cont si de lista cu coduri confidentiale (tot de la Regisco). Cu aceste documente mergeti la o societate de brokeraj pentru vanzarea actiunilor. Lista acestor societati se gaseste pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Membri".

Sunt posesoarea certificatului de actionar nr. 7812645 din data 15.08.1996, si nu am primit niciodata dividente. Cnp cartii mele de identitate este 2730323372247. Astept raspuns. Multumesc anticipat.
   28-03-2005     puiu mihaela

Nu va putem da noi aceasta informatie. Luati legatura cu firma care a emis actiunile (numele ei este trecut pe certificat) si intrebati la ei despre situatia dividendelor.

Buna ziua! Am cateva "framantari interioare" vis-a-vis de investitiile pe piata de capital. In ordinea numerelor de pe tricou: 1. Am achizitionat niste actiuni la unele SIFuri de pe BVB. Mai este necesara o alta operatiune pentru a beneficia de dividende sau este de ajuns operatiune de cumparare (am citit ceva in legatura cu trecerea in Registru...)?. De asemenea, voi fi contactat pentru a stabili modul in care pot sa incasez dividendele sau trebuie sa ma interesez eu? 2. Care considerati Dvs. ca este cel mai bun program software pentru analiza tehnica? Poate realiza importuri de date din formatul .xls prezentat pe siteul BVB sau din alt format? 3. Cum as putea sa aflu structura investiilor SIFurilor? 4. Daca lansez un ordin de genul "achizitionati X actiuni la pretul de y lei/ actiune", acest tip de ordin comporta si clauza la un pret mai bun? Cu felicitarile de rigoare pentru ceea ce faceti si cu multumiri anticipate, Ovidiu.
   20-03-2005     Ovidiu

1. Nu mai este necesara nici o operatiune suplimentara pentru a beneficia de dividende. Puteti transfera actiunile la registru, dar aceasta operatiune se foloseste pentru alte scopuri; toti actionarii beneficiaza de dividende. Va trebui sa va interesati Dumneavoastra despre modalitatea de plata a dividendelor. Va sfatuiesc sa luati legatura cu departamentul actionariat al societatilor la care aveti actiuni pentru detalii.

2. Cel mai bun program este fara indoiala Metastock - detalii la www.equis.com. Exista proceduri de prelucrare automata a sumarelor de tranzactionare de la BVB/RASDAQ pentru acest program. Din pacate nu oferim consultanta despre utilizarea acestuia.

3. Luati legatura cu societatea de servicii de investitii financiare cu care lucrati. SIF-urile transmit bursei aceste informatii, iar SSIF-urile le pot transmite mai departe clientilor.

4. Depinde de politica societatii de intermediere cu care lucrati. Teoretic raspunsul este afirmativ, dar practic, de regula ordinul este introdus la parametrii specificati de dumneavoastra (inclusiv pretul). Totusi, puteti ajunge la o intelegere cu brokerul prin care acesta sa incerce sa obtina un pret mai bun. Acest lucru ar trebui sa fie posibil.

Multumim pentru felicitari. Va urez succes la tranzactii.

Stiu ca s-a mai dezbatut acest subiect, dar doresc sa fac o precizare privind termenii ??data de referinta?? si ??data de inregistrare??. Din cate am citit se fac confuzii prin materialele de pe site-uri, inclusiv de catre oamenii din bransa, privind cei doi termeni. Daca gresesc, va rog sa ma corectati. Data de referinta este o data anterioara publicarii anuntului privind desfasurarea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si care data da dreptul celor care detin actiuni sa participle la AGA si sa-si exercite dreptul de vot privind hotararile ce se vor lua. Data de inregistrare este o data ulterioara desfasurarii AGA si care data este luata in considerare pentru distribuirea dividendelor cu conditia ca cel care doreste sa primeasca dividende sa cumpere actiunile cu cel putin trei zile lucratoare inainte de data de inregistrare.
   20-03-2005     Cornel Balan

Nu gresiti si precizarea este binevenita. Sper ca nu ne-am numarat si noi, pe acest site, printre cei care au facut confuzie intre cei doi termeni.

Sunt mostenitoarea unui certificat de actionar FPP II MOLDOVA inregistrat la pozitia 343781 din Reg. Actionarilor si as dori sa aflu de unde pot obtine informatii privind dividendele neridicate.Mentionez ca locuiesc in Bucuresti.
   16-03-2005     Toader Elena

Luati legatura direct cu SIF Moldova la telefon 0234/576740, cereti la departamentul actionariat si intrebati despre situatia dividendelor neridicate.

Am si eu o nelamurire privind actiunile detinute la Artrom.SA.Detin actiuni de mai bine de 14 ani si de atunci nu am primit nici un ban, dividentul este inca 0 desi profitul firmei a crescut. As vrea sa stiu de ce este 0 si in ce conditii va creste acesta. Va multumesc pentru timpul acordat!
   13-03-2005     Bratan Marius

Repartizarea dividendelor este hotarata de actionarii societatii (practic de actionarul majoritar) in cadrul adunarilor generale ale actionarilor. Astfel, decizia de repartizare a profitului tine pana la urma de strategia actionarului majoritar pentru societate.

Prin detinerea de actiuni o persoana are dreptul la dividende. Acestea se acorda prin hotarari AGA prin prezentarea exercitiilor financiare ale anilor precedenti. Sa presupunem ca pentru 2004 o societate hotaraste prin AGA (in februarie) ca in luna iunie sa se plateasca o suma. Sa-i spunem 600 lei/actiune. Am dreptul ca pe 30 Mai sa cumpar un pachet foarte mare de actiuni si apoi sa le revand in iunie eu retinandu-le doar pentru "specula" detinerii si incasarii de dividende?Exista o reglementare legala in acest sens?
   03-03-2005     Marinica Iorga

Desigur, aveti dreptul sa speculati operatiunea de distribuire a dividendelor. Nu exista restrictii in aceasta directie. Tineti cont de anumite aspecte de ordin tehnic: 1. dividendele se incaseaza numai de actionarii care detin actiuni la o anumita data din an, numita "data de inregistrare". Deci, va trebui sa urmariti aceste date pentru actiunile care va intereseaza. 2. decontarea tranzactiilor dureaza trei zile lucratoare. Cu alte cuvinte, va trebui sa aveti actiunile de fapt cu trei zile lucratoare inainte de data de inregistrare, pentru a fi inregistrat ca actionar la aceasta data; in ziua urmatoare le puteti vinde. 3. multe persoane se gandesc la aceasta varianta de speculatie, ceea ce duce la scaderea pretului dupa trecerea datei de inregistrare.

Care este situatia unui actionar Dacia Pitesti care nu a incasat dividende din 1993/(94)? Daca se poate, furnizarea datelor privind dividendele distribuite de societate in aceasta perioada.
   02-03-2005     Pecingina Constantin

Luati legatura direct cu Dacia Pitesti. Nu avem situatia dividendelor.

Buna ziua. Am o nelamurire. Sa spunem ca un cetatean cumpara niste actiuni prin intermeiul unei SSIF. Deasemenea pe aceste actiuni el primeste dividente. Aici e nelamurirea mea: cum primeste dividentele, sunt varsate in contul pe care il are la SSIF cu care lucreaza? Sunt varsate intr-un cont bancar? Va multumesc! P.S. Felicitari pentru aceasta rubrica de "Consultanta si intrebari", intradevar prin aceasta va indepliniti scopul (dupa cum ati scris si in "Ghidul de investitii personale") mariti interesul nostru pentru piata de capital
   24-02-2005     Ciprian R.

Va multumesc pentru felicitari - ma bucur ca eforturile mele sunt apreciate. Referitor la intrebare: investitorul va trebui sa ia legatura cu firma emitenta de actiuni pentru a afla modalitatea de plata a dividendelor. Nu exista o procedura standard. In multe cazuri puteti solicita plata intr-un cont bancar printr-o cerere, insa este bine sa contactati departamentul actionariat al firmei care va intereseaza.

Subsemnata Uifalean D.Ecaterina, am devenit actionar al SC Azomures cu certificatul nr.6463174/10081996 si pentru care am primit dividende, insa eu am subscris si cu certificatul de actionar al tatalui meu, cu certificatul nr.6463176/10081996, care a fost inscris in Registrul actionarilor la pozitia nr.106011 cu un numar de 382 actiuni de la numerele de ordine40939565-409399. Pentru aceste actiuni nu am primit c/v dividendelor in nici un an,motiv pentru care imi asum dreptul de a va actiona in justitie, daca nu voi primi c/v dinidendelor, penalizarilor de intarziere si a indexarii lor cu indicele de inflatie. Mentionez ca in momentul in care am facut subscrierea in numele tatalui meu am deschis Succesiune.
   12-02-2005     Uifalean Ecaterina

Ne pare rau pentru problema Dumneavoastra, dar noi nu avem nici o legatura cu Azomures. Dividendele se platesc de catre fiecare societate listata la bursa in parte, nu de catre noi. Va sfatuiesc sa luati legatura direct cu Azomures, telefon 0265/253.700, si vorbiti la departamentul actionariat pentru reglementarea acestei probleme.

Detin trei certificate de actionar inscrise la nr2311156 ,2311155 ,2311157 ,din23/07/1996 inscrise in Registrul actionarilor la pozitile 6752 ,6753 ,6754 , la societatea PRODPLAST Bucuresti str.Ziduri Mosi 23-25 S2 .Din anul 1999nu am mai primit dividende.As dori sa stiu ce se intimpla, cui sa ma dresez .Va multumesc anticipat. (Pavalascu Octavian ALEXANDRU)
   03-02-2005     Pavalascu Octavian Alexandru

Luati legatura direct cu societatea Prodplast, la telefon 635.1600 sau 252.3578 si cereti la departamentul actionariat pentru a intreba despre situatia dividendelor.

Am cumparat recent actiuni la citeva societati transactionate pe BVB, societati care platesc im mod regulat dividende. Intrebarea mea este daca se poate ca dividendele in loc sa imi fie platite in cash sa fie reinvestite automat in noi actiuni ale societatilor pe care le detin ? Daca se poate, unde trebuie sa ma adresez: la broker, la societati, etc.etc. . Multumesc.
   03-02-2005     Marius M.

Nu exista o procedura de reinvestire automata a dividendelor. Adresati-va societatilor respective pentru a afla modul de plata a dividendelor, colectati aceste dividende si varsati-le societatii de brokeraj pentru a fi reinvestite in actiuni.

detin un numar de actiuni la sif2 si sif 3 ,va rog spuneti-mi care sunt datele de referinta pentru acordarea dividentelor si la cat se vor ridica valoarea dividentelor? Va multumesc anticipat
   03-02-2005     arsene dan

Datele de referinta si valoarea dividendelor pe 2004 nu au fost anuntate inca - acest lucru se va intampla in primavara. Urmariti site-ul bursei de valori pentru comunicatele respective.

Detin un certificat de actionar inscris inRegistrul actinarilor la pozitia nr 7251.Din anul 2001nu am mai primit dividende.As dori sa stiu ce se intimpla.Va multumesc anticipat.
   26-01-2005     BARBU ALEXANDRU

Din pacate informatia cu pozitia in registrul actionarilor nu ne ajuta. Trebuie sa ne dati numele societatii la care aveti actiuni, pentru a putea verifica situatia dividendelor repartizate de aceasta.

1)Ce spune decizia CNVM din 21.01.2005 ? 2)Ce se intimpla cu actiunile detinute la o societate care se suspenda de la tranzactionare. 3)Cum se intra in posesia dividendelor pentru actiuni care sint in posesia unui client ce le-a procurat prin intermediul unei SSIF ? Aceste dividende se varsa de societate in contul SSIF-ului sau direct actionarului ?
   25-01-2005     Marinescu Florian

1. Decizia se refera la obligativitatea prezentarii unui extras de cont de catre client pentru orice tranzactie de vanzare de actiuni. Este o masura aberanta, care ar fi dus la blocarea activitatii pe piata, si care a fost ulterior suspendata de CNVM.
2. Nu se intampla nimic. Actiunile sunt oprite de la tranzactionare pe o anumita perioada in cazuri bine definite. Dupa rezolvarea acestora (inregistrari majorari de capital social, comunicari de informatii noi catre piata, fuziuni, etc), tranzactionarea este reluata, cu exceptia cazurilor in care acest lucru nu mai este posibil (faliment, lichidari, etc).
3. Dividendele se varsa direct actionarului. Luati legatura cu societatile emitente si aflati modalitatea de plata pentru fiecare.

Daca cumpar actiuni la o societate care acorda dividente prin intermediul unui SSIF, mai trebuie sa notific pe cineva ca detin acele actiuni pentru a primi dividentele?
   05-01-2005     gabi

Dividendele sunt alocate de catre emitent pe baza informatiilor din registrul actionarilor, informatii care se actualizeaza automat dupa efectuarea tranzactiilor. Din acest punct de vedere nu mai trebuie sa faceti nimic. Insa la emitent trebuie sa ajunga informatia cu privire la modul de plata a dividendelor (contul bancar, etc), iar pentru aceasta trebuie sa luati legatura cu SSIF cu care lucrati pentru a afla modalitatea de lucru.

Cum as putea intra in posesia dividentelor pe care nu le-am ridicat din anul 1999 de la SIF BANAT CRISANA?
   28-11-2004     VASILE NECHIFOR

Trebuie sa faceti o adresa scrisa catre SIF Banat Crisana prin care sa solicitati plata dividendelor prin mandat postal sau virament intr-un cont, si sa o trimiteti fie la sediul central din Arad (Calea Victoriei, Nr 35 A, tel: 0257/255046) fie la o alta sucursala. Daca sunteti din Bucuresti, sediul sucursalei este in B-dul Regina Elisabeta , Nr 54, Ap 2, Sector 5, tel: 021/311.16.47.

Vreau sa va intreb si eu ,de cind am actiunea nu am primit nici un devident si au trecut atitea anii,vreau sa primesc un raspuns. Va multumesc.
   15-11-2004     Romanica Grigore Daniel

Situatia exacta a dividendelor Dumneavoastra nu va poate fi comunicata decat de societatea la care aveti actiuni. Luati legatura cu aceasta telefonic si cereti departamentul actionariat pentru a va interesa de dividende. Date de contact ale tuturor societatilor listate se gasesc pe site-urile bursei (www.bvb.ro) si Rasdaq (www.rasd.ro).

Va rog, ce trebuie facut sau cui trebuie adresat, pentru a primi la domiciliu , prin posta, contravaloarea dividendelor . Mentionez ca persoana interesata are o varsta inaintata si este bolnava fara posibilitatea de a se deplasa la BRD filiala cea mai apropiata la 50 km. multumesc.
   09-11-2004     marcean tiberiu

Depinde de politica societatii de la care aveti de incasat dividendul. Se poate sa aveti posibilitatea sa ridicati dvs dividendul in cazul in care aveti o procura de la proprietarul actiunilor, si daca platitorul dividendelor accepta plata pe baza de procura. Cel mai bine este sa sunati la societatea in cauza (cereti la departamentul "Actionariat") pentru a va spune exact cum trebuie sa procedati.

In ce masura se poate face plata dividendelor in cont sau cont de card de ce au reticenta societatile de a efectua astfel da plati(exemplu concret SIF1)? Ar fi interesant,cum era pe vechea pagina web datele cind s-a desasurat(sau se va desfasura) viitoarele AGA si ce s-a hotarit acolo in mare bineinteles. Cu stima
   19-10-2004     Timar Caius

In mod normal emitentii ar trebui sa vireze dividendele in conturile bancare ale actionarilor fara probleme; multi emitenti fac acest lucru, iar eventualele exceptii tin de politica interna (nu neaparat prietenoasa pentru actionari) a fiecarui emitent. Vom avea informatii despre adunarile generale si comunicatele emitentilor pe site-ul intercapital.ro, in momentul in care il vom relansa.