Intrebari selectate - cuvant cheie: dividendele
Nefiind deschisă succesiune şi implicit neexistând Certificat de moştenitor, în baza Contractului de intreţinere cu defunctul tată, pot intra în posesia dividendelor de la SC Haber SA ?
   05-09-2015     Dorob??? Neculai

Daca nu aveti un document care sa ateste ca sunteti mostenitor pentru actiunile respective, atunci nu puteti incasa dividendele. Pentru mai multe detalii puteti lua legatura cu Depozitarul Central SA (institutia de plata a dividendelor pentru firme listate la bursa), www.depozitarulcentral.ro.

Buna ziua! Dupa Revolutie am cumparat actiuni la Terapia Cj. Cativa ani am ridicat dividendele si dupa care Rambaxy a cumparat Terapia ,am primit mai multe instiintari ca imi cumpara actiunile .Nu le -am vandut pentru ca nu mi- a convenit pretul pedeoparte ,si nici nu eram la Cj .in perioada aceea avand locurile de munca in Maramures .Am vrut sa le vand la piata Bursei de valori dar erau sistate .Intrebarea mea este: ce se intimpla cu actiunile mele ? Rambaxy nu a cumparat Terapia cu actiunile cu tot ? Mai primesc dividende retroactiv ? Mai ales ca Rambaxy are rezultate forte bune in afaceri .Cui sa ma adresez cu aceasta problema ? Multumesc .
   12-04-2015     Julia Feri

Ar trebui sa aveti in continuare actiuni la compania Terapia, insa aceste actiuni au fost retrase de la bursa de valori. Prin urmare va trebui sa luati legatura direct cu compania, la departamentul actionariat sau cel juridic, pentru a intreba daca actionarul majoritar doreste sa va cumpere actiunile (nu este obligat sa o faca) si daca s-au distribuit dividende in ultimii ani (distributia de dividende nu este obligatorie, chiar daca firma a avut profit). Daca s-au distribuit dividende in ultimii trei ani, atunci veti ava posibilitatea sa le incasati.

"Buna ziua. Ma numesc Geta. Am fost salariata ARTROM SA actualmente TMK Slatina. Am despus actiunea la aceasta societate iar in urma actiunii a fost emis cuponul nominativ de privatizare seria OT nr.2720118283383 emis de ANP.Am primit o singura data dividende (1996). De atunci, intrerupand serviciul din motive de sanatate, nu am mai primit nimic. Adresandu-ma la unitatea care ulterior s-a transformat in TMK , nu am primit niciun raspuns concret, mai mult persoana intrebata in aceasta chestiune, salariat la financiar, mi-a spus sa intreb la brokeri in oras , ceea ce m-a nedumirit si mai mult !!! Neavand cunostinte in domeniul acesta, rugamintea mea si intrebarea este: unde ma pot adresa concret pentru a-mi recupera dividendele pe toti acesti ani ? Acestea se mai gasesc undeva? Repet: nu am cunostinte in domeniul acesta, subsemnata fiind un fost lucrator in productie la ARTROM SA Slatina actualment TMK Va multumesc din suflet pentru raspuns. Cu multa stima! Geta , judetul Olt
   14-09-2014     

In mod normal, informatiile despre dividende se obtin de la departamentul actionariat, nu de la cel financiar. Insa Artrom nu a distribuit dividende in ultimii 15 ani, conform evidentelor noastre.

Buna ziua!Felicitari pt site. Cum pot calcula valoarea teoretica(fundamentala) pt un indice?(ex bet) Pt a aplica un model as putea face o medie a dividendelor asteptate pt actiunile incluse(pe care sa o actualizez)? Multumesc!
   03-05-2014     Andra

Multumim pentru felicitari. Intrebarea nu este foarte clara. De regula, indicii bursieri nu includ dividendele (aici se incadreaza si indicele BET). Exceptiile sunt indicii de tipul Total Return Index, care sunt mai rari. Modul detaliat de calcul al indicelui BET se gaseste pe siteul www.bvb.ro, sectiunea "Indici si indicatori" din meniul din stanga, linkul "Indici". In esenta, valoarea unui indice reprezinta o medie a preturilor actiunilor din componenta sa, ponderata cu diversi factori.

Buna ziua. Am 200 de actiuni la Competrol de 20 si ceva de ani. Cum pot incasa dividendele pe acesti ani si ce pasi trebuie sa urmez pentru a face asta? Unde trebuie sa ma duc, ce trebuie sa fac? Va multumesc anticipat.
   26-07-2013     Toma Catalina

Luati legatura cu Petrom, la departamentul actionariat. Ei ar trebui sa va ofere toate informatiile necesare.

Buna ziua, Va rog sa ma indrumati unde pot gasi lista cu societatile listate la BVB sau Rasdaq care dau dividente in 2013, inclusiv data de inregistrare a actionarilor care le primesc. Multumesc anticipat pentru raspuns. Cu stima, C.Berindan 0723182388
   10-05-2013     Berindan Catalin

Mergeti pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Companii din meniul din stanga, linkul Dividende. Alegeti anul 2012 (pentru dividendele platite in 2013 pe baza profitului din 2012) si sectiunea de bursa care va intereseaza. Tabelul include si datele de inregistrare.

Buna ziua! As dori sa stiu ce se intampla in cazul in care nu au fost ridicate dividentele pe mai multi ani?
   26-05-2012     Simona

Dividendele se prescriu dupa trei ani. Pentru dividende mai recente de trei ani, luati legatura cu compania emitenta pentru procedura de plata.

Buna ziua. As avea o intrebare legat de calculul dividendului pe actiune, a profitului net pe actiune si a dividendului supra pretul actiunii. Daca in anul n+1 nr. de actiuni al unei societati se schimba iar dividendele se calculeaza si se platesc din profitul anului n cand era un alt numar de actiuni, cum s-ar calcula corect toti cei trei indicatori mentionati mai sus, avand in vedere ca toti se determina in functie de numarul de actiuni. Mentionez faptul ca dividende totale/profit total= (dividende totale/nr de actiuni) / (profit total /nr de actiuni) iar nr. de actiuni simplificandu-se in fractiile anterioare. In acest caz s-ar lua in considerare nr. de actiuni din anul n+1? De asemenea pentru calculul dividendului pe actiune /cursul actiunii in anul n iau in considerare nr de actiuni din anul n+1?
   04-12-2011     

Dividendul pe actiune se calculeaza cu numarul de actiuni inregistrat in registru la data de inregistrare pentru actionarii care beneficiaza de actiuni. Pentru consistenta, as calcula si profitul pe actiune folosind acelasi numar de actiuni, pentru ca informatiile sa fie comparabile. Pentru pretul actiunii s-ar putea folosi tot pretul de la data de inregistrare, sau pretul mediu anual din anul n.

In cazul actiunilor internationale tranzactionate la BVB (DTE, EOAN, etc.) plata dividendelor se face direct in contul prin care s-au cumparat actiunile? Daca da, cum se plateste impozitul pe dividend? Se retine la sursa sau se plateste la ANAF dupa sfarsitul trimestrului? Multumesc!
   21-10-2011     Grig Lascar

Da, dividendele pentru aceste companii se transfera de catre Depozitarul Central direct in conturile firmelor de brokeraj, care le repartizeaza mai departe in conturile fiecarui client indreptatit sa primeasca dividende. Din pacate nu oferim consultanta fiscala in cadrul acestei sectiuni, imi pare rau.

Ma bucur ca existati si pot sa va pun 2 intrebari : 1.Dupa incheierea contractului de brokeraj pt actiuni la F.P se mai primesc dividente pentru actiunile nevandute si daca DA ,cine le primste. .2.Dupa ridicarea restrictionarii contului la Depozitarul Central (suntem 2 benneficiari pe cont comun) contractul de brokeraj se face obligatoriu pentru toate actiunile,sau pentru un numar de actiuni stabilit de mine. Va multumesc
   22-01-2011     

1. Dividendele pentru companiile listate la bursa (inclusiv pentru Fondul Proprietatea) se platesc persoanelor care au actiuni FP intr-o singura zi din an; aceasta data este stabilita de fond, este numita data de inregistrare si va fi anuntata public de Fond in aceasta primavara. Prin urmare, pentru actiunile pe care le veti avea la acea data, veti primi dividendele aferente anului profitului din 2010, iar pentru celelalte nu.

2. Contractul de brokeraj este unul general, iar el nu specifica un anumit numar de actiuni. Detinatorul actiunilor hotaraste cate actiuni se transfera la firma de brokeraj in vederea vanzarii: se pot transfera toate actiunile, sau numai o parte a acestora.

Sunt detinatoarea unor actiuni la FP cistigate dupa retrocedarea unuj pamint. Puteti sa-mi spunet-i va rog frumos daca le vind in decembrie primesc eu dividente sau cel care le cumpara? Si a doua intrebare daca cine le cumpara e obligat sa plateasca impozit eu cum justific ca el a platit sau nu?Sau platesc si eu pe 2011 pe venitul global al anului 2010? Va multumesc.
   19-11-2010     Hristea Florica

Daca ati dobandit actiunile inainte de septembrie 2010, atunci aveti dreptul la dividendele distribuite de fond pentru profiturile din 2008 si 2009, chiar daca acum veti vinde actiunile. Daca nu ati incasat deja dividendele , atunci puteti merge la orice sediu al BRD, cu un act de identitate, pentru a le ridica.

Dividendele ce vor fi platite anul viitor din profiturile pe anul 2010 vor fi incasate integral de cumparatorul actiunilor, nu de Dumneavoastra, in cazul in care vindeti actum actiunile. Au dreptul la dividendele anuale actionarii care au actiuni la o singura zi din an, comunicata de Fond. Pentru dividendele pe 2009 si 2008, aceasta zi a fost 27 septembrie 2010 - daca ati avut actiunile in aceasta zi, atunci aveti dreptul la dividendele pentru acei ani. Pentru dividendele aferente anului 2010 si platite in 2011, data respectiva va fi stabilitat in 2011.

Din pacate nu oferim consultanta pe teme fiscale in cadrul acestei sectiuni. Sfatul meu este sa luati legatura cu un jurist sau un avocat pentru aceasta tema.

buna ziua, as vrea sa va intreb daca as investi in actiuni as primi dividende lunar ?
   27-06-2010     cristian

Dividendele se platesc anual, nu lunar. De asemenea, dividendele se platesc numai de catre acele companii care au obtinut profit si pentru care adunarea generala a actionarilor a hotarat distributia acestuia sub forma de dividende. Castigurile celor care cumpara actiuni vin din dividendele anuale (daca sunt distribuite) si din eventuala crestere a pretului actiunilor, atunci cand economia merge bine iar compania care a emis actiunile obtine rezultate bune.

Unde se poate vedea o lista a societatilor de pe bursa care dau sau au dat dividende de la listare si pana in 2010?
   27-02-2010     Florin

Pentru aceasta lista mergeti pe www.bvb.ro, sectiunea Emitenti si Emisiuni, linkul Info Dividende. Acolo puteti vedea dividendele distribuite de companiile listate in toti anii. Anul 2009 nu apare inca, intrucat adunarile generale pentru aprobarea dividendelor se tin in primavara (de regula incepand cu aprilie). Anul 2010 nu poate aparea acum, intrucat dividendele pentru un anumit an se anunta si se platesc in anul urmator.

in data de 26.08.08 am vindut prin GM IVEST mai multe actiuni intrebare:sunt indreptatit sa primesc dividente ptr. perioada 01.01-26.08.08 ,perioada in care am detinut actiuni? Va multumesc.
   19-02-2010     Turcan Ctin

Nu, nu sunteti indreptatit sa primiti dividende. Dividendele nu se platesc tuturor detinatorilor actiunilor de pe parcursul unui an, ci numai detinatorilor care au actiuni intr-o singura zi din an, numita data de inregistrare. Concret, aceasta zi este stabilita de regula in primavara fiecarui an, iar detinatorii actiunilor in acea zi au dreptul sa incaseze dividendele integrale cuvenite pentru anul precedent.

Prin urmare, in exemplul Dumneavoastra nu veti beneficia de dividende. Procedura este cea utilizata si pe plan international; calculul si plata dividendelor pentru toti detinatorii inregistrati pe parcursul unui an, in functie de perioada de detinere, ar fi foarte dificil de aplicat in pracitca datorita complexitatii modului de calcul.

De??in un num?r de 1006 ac??iuni emise de SIF Banat-Cri??ana SA. De trei ani mi-am schimbat adresa ??i nu am anun??at societatea de aceast? schimbare, astfel nu am primit nici o ??n??tiin??are ??i nici dividendele ce mi se cuvin. Cum s? procedez? Adresa mea nou? este Cluj-Napoca, str. Mierlei nr.12, jud. Cluj. V? mul??umesc.
   22-01-2010     Babos Tibor-Csaba

Luati legatura cu Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), institutia care pastreaza registrul actionarilor SIF, si/sau cum departamenteul actionariat al SIF.

As dori sa ma lamuriti daca se poate in legatura cu un certificat de actionar: tatal meu detine un certificat de actionar ceea ce certifica detinerea unor actiuni la Petromidia. Ele sunt nominative , pentru ca scrie numele tatlui pe ele. Insa el este decedat si as vrea sa ma interesez in legatura cu dividendele pe care nu stiu daca a primit vreodata, sau daca as putea sa vand aceste actiuni, cum ar trebui sa procedez? trebuia sa merg la un notar sa procur un certificat de mostenitor? Cui ar trebui sa ma adresez pentru a le putea vinde? Va multumesc anticipat. Petronela
   27-11-2009     petronela

Pentru asemenea situatii luati legatura cu Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro). Aceasta este institutia care pastreaza registrul actionarilor companiei; tot ei se pot ocupa de transferul actiunilor pe numele Dumneavoastra.

Buna seara1 IN octombrie 2008 mi-am vandut actiunile iar in 2009 iunie, am solicitat dividentele aferente.Societatea functioneaza dar nu vor sa imi raspunda la interpelari. La ce autoritate sa ma adresez pentru a-mi primi dividentele?
   13-11-2009     Paraschiv

Daca societatea este listata la bursa sau pe Rasdaq, ati vandut actiunile in 2008 dar doriti sa incasati dividendele aferente anului 2008, atunci trebuie sa stiti ca nu mai aveti dreptul la acestea. Dividendele pentru anul 2008 pot fi incasate numai de actionarii care au avut actiuni la o data fixa numita data de inregistrare, care prentru dividendele pe 2008 este stabilita in prima parte a anului 2009 (cand Dumneavoastra nu mai erati actionar). Daca va referiti la dividende mai vechi de 2008, atunci faceti o cerere scrisa catre conducerea firmei. Daca nici asa nu obtineti rezultate, atunci luati legatura cu un avocat.

Nu am mai jucat la bursa pana acum deoarece nu imi place deloc riscul.As dori insa sa investesc suma minima obligatorie la bursa online prin ktrade(3500 RON) dar deoarece comisionul de tranzactionare e mare in raport cu aceasta suma m-am gandit fac o singura tranzactie adica o investitie pe termen lung,adica sa cumpar actiuni la o firma unde sunt dividende .Dar nu stiu daca am dreptul la dividende tinand cont ca nu am investit de la inceputul anului si nici nu stiu daca firma la care cumpar actiunile hotaraste sa reinvesteasca profitul in loc sa acorde dividende. Intrebarea mea este tinanad cont ca vreau sa fac o investitie pe termen lung, in speranta obtinerii unui profit din dividende, la ce tip de societate sa subscriu? Va multumesc anticipat.
   02-08-2009     Ionescu Cosmina

Mecanismul pentru dividende este urmatorul: au dreptul sa incaseze dividende toti actionarii unei firme care au actiuni intr-o singura zi din an, numita data de inregistrare (data de inregistrare difera de la o firma la alta). Din pacate datele de inregistrare sunt stabilite, in general, in trimestrul II al fiecarui an (apr-iun). Prin urmare, nu mai puteti beneficia de dividende pentru anul 2008 (platite in 2009), ci numai de eventualele dividende pentru anul 2009, platite in 2010.

Strategia de investitie pe termen lung este buna, tinand cont de suma redusa si de preturile reduse ale actiunilor. Gasiti informatii despre dividende pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Emitenti si Emisiuni, pagina Info Dividende; in aceasta pagina, selectati BVB in campul Sectiune Piata, pentru a vizualiza numai companiile de pe piata reglementata a bursei (in general companii mai mari si mai transparente).

Nu puteti sti in avans daca o companie va obtine profit si, in cazul in care obtine profit, daca va acorda dividende sau nu. Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) stabileste distributia de dividende. Ulterior tinerii AGA de bilant (care are loc in primavara fiecarui an), puteti citi hotararile adoptate, puteti analiza daca firma care va intereseaza a acordat dividende si puteti afla care este data de inregistrare la care trebuie sa detineti actiuni pentru a incasa dividendele.

Pentru informatii suplimentare despre investitia la bursa va recomand Ghidul Investitorului Incepator, disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza. Pentru informatii despre analiza si selectia actiunilor va recomand si materialul intitulat Mic Manual de Analiza a Actiunilor, disponibil in acelasi loc. Succes!

Asi dori sa stiu si eu ce s-a intamplat cu actiunile care le-am primit gratis dupa o perioada sau mai bine zis de care n-am stiut de ele.Am fost acum 3 ani cand s-a dus toata lumea pe lo strada de la gara de nord mai sus cu tramvaiul ,nu-mi mai amintesc, si mia dat un extras pe care nu-l mai gasesc.La aceste actiuni dupa 3 ani sau si mai bine de 3 ani chiar 4 nu s-au mai dat dividende la ele sau se transforma si ele in actiuni la randul lor???Va multumesc
   10-04-2009     BUSUIOC ANA

Solutia este simpla: mergeti din nou la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) sau la o societate de servicii de investitii financiare pentru a obtine un nou extras de cont. Acesta va arata cate actiuni aveti acum.

Companiile nu sunt obligate sa repartizeze anual dividende. Dividendele se repartizeaza doar daca 1. compania are profit SI 2. actionarii decid distribuirea acestuia sub forma de dividende. Pentru informatii despre dividende contactati direct compania la departamentul Actionariat.

Buna ziua! Am remarcat in ultimele zile o actiune cotata la BVB, care, desi a obtinut profit pe anul 2007, nu acorda anul acesta nici dividende, nici actiuni gratuite. Este normal sa se intample asa? Care ar fi in acest caz "remunerarea" investitorilor? Si inca ceva: daca o actiune are PER-ul mic, si se tranzactioneaza sub valoarea contabila, inseamna ca este subevaluata? Va multumesc
   22-08-2008     Quantum

Faptul ca o companie nu acorda dividende sau actiuni gratuite, desi a obtinut profit, este perfect normal. Dividendele in numerar inseamna sume de bani care ies din companie si care, daca ar fi pastrate de firma, ar putea fi folosite pentru investitii si pentru cresterea valorii firmei; in plus, dividendele sunt de regula foarte mici raportate la pretul actiunii, deci castigul actionarilor nu e mare.

Distributia de actiuni gratuite nu creste valoarea firmei si nici valoarea portofoliilor actionarilor (intrucat pretul unei actiuni scade ca urmare a cresterii numarului de actiuni emise; exista si exceptii, dar din ce in ce mai rare). Prin urmare, operatiunea nu este chiar asa de interesanta pentru investitori.

Principala forma de remunerare a investitorilor este cresterea valorii companiei si, implicit, a pretului actiunilor la bursa.

Un nivel PER mic si un pret pe actiune sub valoarea contabila pot indica subevaluarea unei companii, insa analiza actiunilor este mult mai complexa (poate compania are o problema si din acest motiv pretul este asa mic? sau, tineti cont de faptul ca toata bursa se afla pe scadere, si multe preturi sunt mici in prezent).

Pentru mai multe informatii pe aceasta tema va recomand materialul intitulat Mic Manual de Analiza a Actiunilor, disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

-ce se intimpla cu devidentele care nu s-au ridicat pina la aceasta ora ?
   06-07-2008     bumbea carmen

Daca dividendele sunt mai vechi de trei ani, atunci acestea s-au prescris si nu le mai puteti incasa. Pentru dividende mai noi de trei ani luati legatura direct cu firma emitenta a actiunilor si intrebati despre modalitatea de plata.

Buna ziua Domule Pasol, in primul rand va multumesc pentru buletinul Puls Capital pe care il primesc gratis de aproape 10 ani si pentru ca incercati sa puneti umarul la carutul economiei din tara asta a noastra. Am un capital de cca 500 000 RONI in vreo 50 de tipuri de actiuni. Sunt cercetator in biochimie deci nu am nimic cu economia. Am investit pentru dividende in ce am sperat sa mearga bine in economia ??romaneasca?. De ce sa pun banii la banca cand pot sa-i pun direct la munca. Am facut asta de la inceput. Am un gust amar dupa atata timp pentru ca majoritatea celor cu putere in loc sa prospere prin productivitate prospera prin smecherii (furturi), uneori legale pe seama partenerului de afacere (fie ca e cel cu 49% fie ca sunt actionarii minoritari-clasa de mijloc!). Iar legea in Romania pare a nu se misca in directia morala. Am tot vrut sa va scriu despre diverse imoralitati, in fine v-am scris acum. Pe scurt 2 intrebari va prezint. Intrebarea 1 se refera la situatia de la Excelent Kandia SA. Urmare a derularii unei oferte publice de cumparare adresata tuturor actionarilor si pentru toate detinerile acestora, ofertantul are dreptul sa solicite actionarilor care nu au subscris ??n cadrul ofertei sa-i v??nda respectivele actiuni, la un pret echitabil. Actionarul minoritar nu are insa obligatia sa le vanda (Legea nr. 297/2004-legea nu specifica obligatia de a vinde penrtu proprietar). Asta ar insemna o incalcare a dreptului de proprietate. Si totusi regulamentul CNVM 1/2006 in aliniatul 8 art 74 cap 7 (pag 42) face aceasta gafa. Intrebare este cum un regulament poate trece peste o lege, incalcand astfel dreptul de proprietate, care doar in caz de expropriere poate functiona (pentru bunul mers al societatii). Intrebarea 2. De ce in Romania ce este moral nu poate deveni si legal. Cum poate un actionar cu 51% ??sa-l fure legal? pe unul cu 49%. Daca AGA hotareste ca el sa ia 3 actiuni gratis si cel cu 49% doar una atunci este legal dar imoral (situatia a avut loc in Romania la un SA acum vreo 10 ani cand actionarii salariati au luat trei iar ceilalti una). Dar daca hotareste ca el sa ia toate dividendele intr-un an si partenerul cu 49% nimic! E posibil ca o astfele de situatie sa fie legala? (AGA e suprema) desi e clar ca e furt. Va urez toate bune si o Romania prospera cu o clasa de mijloc activa aducatoare de profit Anton
   27-06-2008     Anton

Ma bucur ca apreciati Puls Capital. Referitor la intrebari:

1. Procedura la care faceti referire, numita si procedura de "squeeze out", este prevazuta de legislatia pietei de capital in mai multe tari, nu doar in Romania. Chiar daca pare sa contravina unor principii general valabile, totusi procedura este una normala atunci cand este reglementata legal in mod corespunzator.

Este adevarat ca legea 297 are o scapare (nu mentioneaza si obligatia vanzarii de catre actionarii minoritari), scapare care este rectificata de Regulamentul 1. Acesta nu contrazice legea 297, ci o completeaza; insa, sunt de acord cu Dumneavoastra - este discutabil daca mentionarea acestei obligatii numai in regulament, nu si in lege, este suficienta. Probabil ca o completare a legii 297 sau o hotarare judecatoreasca definitiva pe aceasta tema ar clarifica situatia.

2. Legea stabileste in mod clar principiul conform caruia actiunile unui emitent acorda drepturi egale proprietarilor sai, fara discriminari. Consider ca ambele situatii pe care le descrieti incalca legea; probabil ca este prea tarziu acum (daca aceste situatii au avut loc in urma cu 10 ani), dar ar trebui sa solicitati ajutorul unui avocat. AGA este suverana si poate lua orice decizii, dar numai in cadrul stabilit de legislatia in vigoare.

Nu consider ca se pot lua decizii de majorare a capitalului social in care dreptul de preferinta sa nu se aplice in mod egal tuturor actionarilor. De asemenea, nu consider ca pot exista diferente intre nivelul dividendelor pe diverse tipuri de actionari, cu exceptia cazului in care compania a emis mai multe clase de actiuni (probabil nu e cazul) sau a cazului in care o parte din profit este distribuit catre angajati si/sau conducere inainte de distribuirea dividendelor.

Buna ziua! Data de inregistrare 16.05.2008 inseamna ca cei care detin actiuni la aceasta data primesc dividend pe 2007 sau aceasta data se ia in considerare in anul 2009 pentru distribuirea dividendelor pentru anul 2008? Va multumesc! O zi buna!
   29-03-2008     andreea palici

Data de inregistrare din mai 2008 se refera la dividendele repartizate pe baza profitului obtinut in 2007 si platite in 2008. Nu se poate stabili o data de inregistrare in avans (poate pe 2008 nu se obtin profituri sau AGA din 2009 nu hotaraste repartizarea de dividende, si atunci stabilirea datei in avans ar produce confuzie).

Buna ziua domnule Pasol. As avea 2 intrebari. 1.Daca am cont pe ktrade.ro, banii din dividende imi intra direct in cont? si daca da, intra impozitati cu cei 16%? 2.dpdv al actionarului, nu este mai rentabil sa primeasca actiuni gratuite in loc de dividende (avand in vedere ca acestea sunt impozitate) ? va multumesc
   28-03-2008     Ionut

1. Banii nu intra automat in cont, va trebui sa luati legatura direct cu emitentul pentru a intreba despre modalitatea de plata a dividendelor. Dividendele incasate sunt nete, intrucat impozitul de 16% se retine la sursa de catre emitent.

2. Este corect ceea ce spuneti. Pastrarea banilor in companie si distributia de dividende in actiuni nu duc la modificarea valorii firmei, in timp ce distributia de dividende in numerar duce la scaderea valorii acesteia, intrucat banii ies din firma; in plus, acordarea de dividende in numerar este ineficienta pentru actionari si din alte doua motive: 1. dividendele in numerar sunt impozitate cu 16% si 2. daca banii pentru dividende ar fi ramas in firma, valoarea acestora ar fi crescut datorita cresterii in timp a valorii firmei, deci pe ansamblu investitorul ar fi fost mai castigat.

Detin incepand din 1996,doua certificate de actionar la OLTCHIM RM VALCEA (unul de 750actiuni si un al doilea de 967 actiuni) si nu am primit niciodata dividende ; Este normal? Cu multumiri, Liliana Olarasu
   07-03-2008     Olarasu Liliana

In mod sigur nu este anormal. Oltchim nu a mai distribuit dividende din anul 2000, datorita profiturilor mici sau pierderilor. Chiar si pentru anii in care s-au distribuit dividende, acestea nu se trimit obligatoriu prin posta (unele companii platesc prin casierie sau cont bancar - nu cunosc situatia exacta la Olthcim); de asemenea, chiar daca dividendele s-ar fi trimis prin posta, este posibil ca Dumneavoastra sa va fi mutat domiciliul din anul 1996.

Concluzia finala este ca informatiile cele mai clare legate de dividende se obtin numai de la firma emitenta a actiunlor, adica de la Oltchim. Sunati la firma, la departamentul actionariat, si intrebati ce informatii au pe aceasta tema. Nu asteptati primirea de scrisori cu informatii prin posta, intrucat companiile nu au obligatia de a informa actionarii prin posta, ci prin alte canale - Monitorul Oficial, sistemele bursei de valori, etc.

Dreptul de a primi dividende de prescrie in trei ani de zile. Prin urmare, daca nu v-ati interesat la timp, acum este posibil sa nu mai puteti recupera dividendele mai vechi.

Stimati Domni, In cursul lunii noiembrie mi-am ridicat dividendele de la SIF MUNTENIA,apoi m-am dus sa-mi vand cele 38 de actunii pe care le detin si culmea am intampinat o problema.Atunci prin 1995 cand au fost distrbuite aceste actiunii eram necasatoita si evident purtam alt nume.Acum nu-mi pot vinde actiiunile dat fiind faptul ca sunt sub alt nume adica al sotului,dar CNP-ul nu l-am schimbat.In orasul Caracal exista o singura societate care tranzactioneaza aceste actiunii si anjajatii de acolo sunt de o nesimtire crasa,nu dau nici un fel de relatii,se comporta cu clientii de parca am fii ultimele animale si multe ,multe altele. Intrebarea mea este urmatoarea: -Chiar trebuie sa ajung la Depozitarul Central Bucuresti pentru a justifica numele anterior,in conditiile in care am acelasi CNP? -Nu as putea justifica schimbarea numelui prin certificatul de casatorie-totusi dividendele mi-au fost date pe numele actual. Astept raspunsul d-voastra si va multumesc anticipat.
   30-11-2007     florentina brebu

Aceasta problema se poate rezolva numai de catre Depozitarul Central. Luati legatura cu dansii si intrebati daca exista vreo procedura de rezolvare trimitand actele prin posta.

Am 38 de actiuni la SIF Muntenia,mi-am ridicat dividendele cuvenite zilele acestea din BCR iar de acolo ne-a trimis la o societate de brocheraj pt a completa niste acte si pt a primi o suma mult mai mare acasa,de ce ,pt ce nu am inteles prea multe.La aceea firma de brocheraj am inteles ca trebuie sa astepti chiar si cateva saptamani,dar dilema este ca nu am inteles de ce,de fapt ce se ridica de la aceea firma de brocheraj le vindem sau tot dividende?Astept raspunsul d-voastra!!!
   02-11-2007     brebu florentina

Daca ne spuenti exact numele formularelor pe care ar trebui sa le completati, atunci va putem spune ce reprezinta operatiunea respectiva. Altfel, intrebarea este mult prea generala.

Acum ceva timp ati raspuns la urmatoarea intrbare: Va rog sa-mi explicati pentru ce trebuie sa scada la jumatate pretul SIF 3 dupa acordarea gratuitelor, daca societatea majoreaza capitalul propriu cu 100%. Va multumesc 12-05-2007 Nicu MIhai In urma acestei majorari de capital social din fonduri proprii valorea totala a SIF3 nu se schimba, ci doar se dubleaza numarul de actiuni. Prin urmare, daca aceeasi valoare se imparte la un numar de doua ori mai mare de actiuni, rezulta ca valoarea pe actiune scade la jumatate. Un exemplu: o firma are un capital social format din 100.000 actiuni, cu un pret la bursa de 5 lei pe actiune, rezultand o valoare totala a firmei la bursa (capitalizare bursiera) de 100.000 x 5 = 500.000 lei. Daca firma face o majorare de capital din fonduri proprii (fara a atrage bani noi, asa cum se intampla si la SIF3) ce duce la dublarea numarului de actiuni la 200.000, rezulta ca pretul unei actiuni va fi de 500.000 / 200.000 = 2,5 lei, adica jumatate din cel initial. Am o intrbare: Firma face o majorare de capital din fonduri proprii, in cazul de fata, fondurile proprii sunt dividentele la care au renuntat actionarii, deci nu prea mai sunt proprii. Asta nu inteleg ! Lucian
   24-06-2007     lucian

Atata timp cat banii nu au iesit din firma sub forma de dividende in numerar, acesti bani raman ai firmei si se inregistreaza in bilant la Capitaluri Proprii (in Bilant nu exista niciun element numit "Dividende la care au renuntat actionarii"). De asemenea, tineti cont de faptul ca o firma nu are nicio obligatie de repartizare anuala a dividendelor. Dividendele se repartizeaza numai daca firma inregistreaza profit si daca Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) hotaraste in fiecare an acest lucru.

Puteti sa-mi spuneti cu ce procent se impoziteaza dividendele, si cum ajung acestea in posesia actionarului (intra in contul deschis la firma de brokeraj sau cum?) Multumesc
   15-06-2007     Adrian

Impozitul pentru dividende este de 16% si acesta se retine la sursa, de catre firma platitoare. Fiecare companie stabileste modalitatea proprie de plata a dividendelor (la casierie, prin virament bancar, prin retele bancare, prin posta, etc). In cele mai multe cazuri puteti contacta departamentul actionariat al firmei la care aveti actiuni si solicita in scris plata intr-un cont bancar (inclusiv cel al SSIF cu care lucrati). Dividendele nu se vireaza automat in contul SSIF, daca Dumneavoastra nu solicitati acest lucru.

Vreau sa stiu cum pot intra in posesia dividentelor care s-au dat pentru actiunile inscrise la SNPETROM in baza cupoanelor primite. Mentionez ca nu am luat niciodata dividente iar la sediul PETROM din Galati mi s-a raspuns ca s-au prescris
   20-10-2006     Topor Ionel Marian

Singura sursa autorizata in ceea ce priveste dividendele este chiar emitentul actiunilor - in cazul Dumneavoastra Petrom. Daca aveti dubii luati legatura cu departamentul actionariat al companiei sau cu un jurist.

Se pot gasii undeva datele exacte la care se platesc dividendele si datele la care se distribuie actiunile gratuite?
   28-05-2006     Nicu

Nu exista o lista cu datele exacte. Dividendele se platesc, de regula, in termen de 60 de zile de la data comunicarii hotararii AGA de repartizare a acestora; actiunile gratuite se inregistreaza, de regula, in termen de 2-3 luni de la hotararea de distributie a acestora. Pentru termene si date mai concrete contactati departamentul actionariat al emitentului care va intereseaza.

Cand se incheie perioada datelor de referinta (pentru dividende) si care este perioada in care vor fii platite efectiv dividendele?
   26-05-2006     

Perioada datelor de inregistrare pentru dividende se cam incheie in a doua jumatate a lunii mai. Conform legii 297, daca AGA nu hotaraste altfel, dividendele trebuie platite in maxim 60 de zile de la publicarea hotararii legate de distributia dividendelor.

In anul 2000 am devenit actionar la o societate, in anul 2005 odata cu demisia mea din societate am cedat actiunile mele, cu promisiunea ca-mi voi primi dividendele pe anul 2004, nici pana in acest moment nu am primit acele dividente, ce trebuie sa fac sau unde sa ma adresez sa stiu cine a fost beneficiarul dividentelor mele?
   07-04-2006     Alexandru

Adresati-va direct firmei la care ati avut actiunile - conducerii sau departamentului actionariat.

Intrebare: 1.Daca doresc ca dividendele pe care le am de primit de la o anumita societate sa nu se prescrie dupa termenul de trei ani,dar in acelas timp doresc sa impiedic societatea sa-mi plateasca dividende erodate de inflatie,fara sa deschid un proces,cum trebuie sa procedez ? 2.Ca sa oblig societatea la un raspuns,daca i-mi cer dividendele pentru a nu se prescrie ,cum trebuie sa procedez ?.In cazul unei cereri inregistrate la care registratura trebuie sa o depun ,a societatii sau pe undeva pe la tribunal?
   28-03-2006     andrei

Pentru aceste intrebari luati legatura cu un jurist.

daca cumpar actiuni la o societate in data de 15 martie (de exemplu) si in data de 17 martie se anunta acordarea de dividende ,voi beneficia si eu de acordarea lor sau doar cei care au detinut actiuni mai mult timp?in cat timp eventualele noi actiuni (gratuite sau oferite spre cumparare la un pret redus) pot fi tranzactionate?prin majorarea de capital ,de regula scad si cotatiile actiunilor?va multumesc
   12-03-2006     calin

Au dreptul la dividendele pe tot anul actionarii care detin actiuni intr-o singura zi din an, numita data de inregistrare. Daca aveti actiuni (decontate) la acea data, atunci beneficiati integral de dividende pe anul respectiv. Data de inregistrare este propusa de Consiliul de Administratie si aprobata de adunarea generala a actionarilor, si este diferita de data la care se anunta dividendele. Actiunile noi emise in urma unei majorari de capital social se inregistreaza in registru, de regula, in termen de 2-3 luni (este vorba de actiuni gratuite; pentru majorarile cu numerar adagati si perioada de subscriere, adica cel putin inca o luna). Majorarile de capital duc de regula la scaderi ale cotatiilor actiunilor, intrucat valoarea totala a firmei se imparte la un numar mai mare de actiuni (teoretic, insa, valoarea detinerilor fiecarui investitor, luand in calcul si actiunile noi, nu ar trebui sa scada).

In anul 1996 s-au distribuit dividende SC Sanevit Arad, prin intermediul Bancii Agricole (daca nu gresesc). Eu am fost sa ridic banii la adresa indicata la vremea respectiva prin adresa primita, dar m-am dus prea tirziu. Mi s-a spus ca distribuirea s-a terminat, banii au fost pusi intr-un cont purtator de dobinda, dar trebuie sa ma adresez societatii Sanevit. Intre timp, adresa mea de acasa care figureaza in registrul actionarilor a fost schimbata, eu mutindu-ma. Rugamintea mea este , in masura in care este posibil, sa aflu ce trebuie sa fac sau cui sa ma adresez pentru relatii suplimentare, astfel incit sa rezolv problema. Actiunile au fost dobindite ca urmare a Prospectului de Oferta publica pentru vanzarea de actiuni, editia 1995. Va multumesc
   08-03-2006     florin tomuta

Nu stiu daca mai puteti face ceva - Sanevit este prezentata pe Rasdaq ca fiind in incetare a activitatii (vedeti aici). In plus, cred ca exista un anumit termen de prescriere a dreptului de a incasa dividende - ma indoiesc ca ati mai putea recupera dividendele din 1996 chiar daca firma ar fi inca functionala.

Sunteti cel mai eficient informator al pietei de capital din Romania ! Intrebarea mea este : membrii Consliului de Administratie pot sa beneficieze de o parte din suma totala a dividendelor in alta proportie decat cea determinata de actiunile detinute de acestia ?
   23-02-2006     Victor E.

Dividendele se repartizeaza intotdeauna numai proportional cu numarul de actiuni detinute, insa administratorii pot benenficia de o prima anuala, hotarata de AGA si distribuita inainte de calculul dividendelor.

Daca vand (de exemplu) azi 1000 actiuni sif5 cel care le va cumpara va intra propriu zis in posesia lor in 3 zile (va fi trecut in registrul ssif-ul ca detinator al acelor actiuni)? In cele 3 zile in care are loc decontarea cine va fi posesorul acelor actiuni? Daca vand aceste actiuni cu 2 zile inainte de data de inregistrare a actionarilor (in care se vor acorda dividendele), cine va incasa acele dividende, eu sau cel care le va cumpara? Sper ca m-am facut inteles... si va multumesc anticipat pt raspuns.
   17-02-2006     Cristian

Pana la decontarea actiunilor, peste trei zile, vanzatorul ramane in continuare proprietar al actiunilor. Daca vindeti cu doua zile (lucratoare) inainte de data de inregistrare atunci veti beneficia de hotararile AGA.

Este foarte buna ideea de a se introduce in INTERCAPITAL START unele societati de pe RASDAQ. Ar fi interesant daca pentru societatile respective s-ar publica date privind PER la zi si dividendele acordate in ultimii ani.
   01-02-2006     Mihnea

Din pacate acest lucru nu este posibil, intrucat numarul de emitenti este prea mare pe Rasdaq, si nu putem face discriminari (adica nu putem alege numai o parte din ei pentru dividende si PER). Insa, la momentul finalizarii fuziunii Bursa-Rasdaq, un numar de emitenti de pe Rasdaq vor ajunge la cota bursei, si atunci vom completa datele despre acestia.

Daca am cumparat actiuni la soc. listata la bursa printr-o societate de investii financiare acestia au actiunile mele in registrul lor dar nu apare in registrul de la bvb ? Dividendele la actiunile respective (daca se acorda) se primesc chiar daca actiunile apar numai in registrul SSIF sau trebuie transferate in registrul de la bvb?
   31-01-2006     ionut

Toti actionarii apar in registrul actionarilor pentru plata dividendelor, chiar daca au actiunile in cont la SSIF. Nu este nevoie de transferul actiunilor la registru pentru a beneficia de dividende.

In cazul in care vand actiunile SIF in luna mai 2006 pentru intervalul ianuarie-mai 2006 se acorda dividente? In anul trecut am schimbat certificatul de actionar si am primit un extras de cont pe care nu l-am valorificat (nu am vindut actiunile). Mai este valabil, reiau operatiunea, cum procedez.? Multumesc.
   27-01-2006     dumitrescuflorica

Depinde cand ati obtinut extrasul de cont. Teoretic el ar fi valabil. Nu primiti dividende proportional cu perioada de detinere dintr-un an. Dividendele pe tot anul se cuvin persoanei care are actiuni la data de inregistrare.

Am o nelamurire si poate dumneavoastra ma ajutati sa pricep. Sotul meu este angajat Petrom. La Revolutie a decis sa aibe actiuni la Peco S A. Cativa ani a lui dividente in valoare mica destul de mica comparativ cu SIF-urile, de catva ani nu a mai luat nimic, dar ei ca angajati Petrom primesc niste dividente dar nu stiu de unde? Chiar actiunile de la Peco nu valoreaza nimic sau sunt platite? Mecanismul acesta este f incurcat si nu pricep Multumesc si va urez o zi buna
   25-01-2006     Rodica A

Informatia pe care o aveti nu este corecta, intrucat dividendele se platesc la fel pentru toti actionarii, indiferent ca sunt angajati sau nu ai firmei (Petrom, in exemplul Dumneavoastra). Poate este vorba despre altfel de plati pentru angajati (prime, etc), nu de dividende. Petrom nu a acordat deloc dividende in 2004 si 2002, iar in ceilalti ani valorile au fost foarte mici. Valoarea dividendelor depinde de performantele firmei care le plateste - performantele SIF-urilor comparativ cu numarul de actiuni emise au fost mult mai mari decat cele ale Petrom.

Actiunile gratuite acordate de unele societati (ex. TLV) sunt considerate venituri si se impoziteaza cu 16% la fel ca dividendele, sau impozitul se aplica doar cand aceste actiuni sunt vandute?
   13-01-2006     Dalaran

Impozitul se aplica in momentul vanzarii actiunilor, nu in momentul distributiei acestora.

Am cumparat printr-un SSIF actiuni la o societate care presupun ca va acorda dividende pentru anul 2005 si va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1. In general, cam la ce data se face publica AGA prin care se stabileste data de inregistrare a actionarilor care vor beneficia de dividende ? 2. Anuntul AGA se face obligatoriu pe site-ul BVB ? Daca nu, care este modalitatea de a afla data AGA si data de inregistrare ? 3. Pentru a putea beneficia de dividende este necesara prezentarea vreunui certificat de actionar emis de la societatea care tine registrul actionarilor, si daca da, cum se obtine acesta ? Va multumesc
   03-01-2006     ADRIAN

1. In general in luna aprilie. 2. Da. O alta modalitate de a afla aceasta data este direct de la firma la care aveti actiuni, de la departamentul actionariat al acesteia. 3. Nu. Dividendele se acorda automat tuturor actionarilor, fara a fi necesara prezentarea vreunui act.

V-as ruga sa-mi trimiteti un mail,care sa contina date actualizate despre dividendele pe care le detin la Oltchim Ramnicu Valcea
   03-01-2006     Bogdan

Mergeti pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea Emitenti si Valori Mobiliare, Link-ul Dividende.

Buna ziua. Puteti sa-mi spuneti care a fost politica firmei IMPACT in legatura cu dividendele in anii trecuti? A dat dividente? Cat? sau actiuni gratuite? Cat? Va multumesc.
   28-11-2005     Iuvri

Impact a derulat nenumarate operatiuni de majorari de capital in anii trecuti. Pentru istoricul acestera vedeti materialele intitulate "Evolutia pietei de capital in anul xxx si perspective pentru anul..." din cadrul sectiunii "Documentare si analiza" a www.kmarket.ro (informatiile sunt in tabele). Pentru dividende mergeti pe www.bvb.ro, sectiunea "Emitenti si valori mobiliare", link-ul "Dividende".

Am gasit un articol in Capital din 3 nov, in care se vorbea despre bursa in general, IPOuri, mutarea emitentilor RASDAQ la BVB, etc. Ultima declaratie (preluata) era a dlui Prunea de la BRK, si spunea ceva de genul "actionarii[...] pot sa isi capitalizeze dividendele achizitionand actiuni la valoarea nominala, care este mai mica decat valoarea din piata". Citatul este aproximativ, dar ideea este cea exprimata in articol. Despre ce este vorba? Doar o greseala de intelegere din partea ziaristului?
   16-11-2005     Cristian Logofatu

Cel mai probabil Domnul Prunea se referea la varianta distributiei de dividende in actiuni prin care actionarii beneficiaza de actiuni noi (asa cum se intampla si la BRK); aceste actiuni sunt la prima vedere "gratuite", insa actionarii renunta la un dividend in numerar pentru a primi actiunile. Practic, banii care ar fi putut fi distribuiti ca dividende in numerar sunt folositi de firma (capitalizati), actionarii primind un numar de actiuni gratuite echivalent cu numarul de actiuni pe care le-ar fi putut cumpara din banii respectivi la valoarea nominala a actiunii (profiturile capitalizate ajungand in capitalul social la valoarea nominala a actiunilor).

Va rog sa-mi spune-ti ce se intampla cu actiunile pe care le cumpar pe bursa(fizic , ca si hartii)? Unde se depoziteaza ele - la societatea de investitii sau sunt fortat sa le preiau eu ca actionar? De asemenea va rog sa-mi spune-ti ce se intampla cu dividendele pentru actiunile pe care le cumpar-in cazul in care acestea se vor acorda?
   01-11-2005     Lucian F.

Actiunile tranzactionate pe bursa nu sunt in forma fizica (materializata, adica sub forma de hartii). Toate actiunile tranzactionate la bursa sunt evidentiate prin inscriere in cont, in mod electronic. Dividendele se platesc in numerar de regula prin posta, sau la casieriile unor banci, in functie de politica fiecarei societati.

BUNA ZIUA! SUNT UN ACTIONAR LA FLAMINGO, SI MA INTERESEAZA CAT VA DA DIVIDEND SAU CAT S-A HOTARAT IN AGA DEOARECE IMI CER SCUZE NU AM INTELES FOARTE BINE! VA MULTUMESC1
   21-09-2005     popa constantin

Dividendele se stabilesc in primavara pentru anul precedent. Deci nu este vorba de dividende la Flamingo. In recenta adunare generala a actionarilor s-a hotarat o majorare a capitalului social din fonduri proprii ale societatii, prin acordarea a cate cinci actiuni gratuite la fiecare actiune detinuta de actionari la data de 03/10/05. Nu va bucurati prea mult - pretul actiunii la bursa va scadea dupa trecerea acestei date pentru a compensa majorarea respectiva. Pentru alte clarificari va stam la dispozitie.

Am detinut la Comelf Bistrita (CMF) 40 de actiuni.Data cumpararii 02.09.1998 si le-am vandut in 19.10.2004. Din cate cunosc din 1999 pana in 2003 s-au acordat dividende. Am telefonat la actionariat de mai multe ori si au folosit diferite forme de exprimare de genul ? vi le trimitem de sarbatori ! ; vi le trimitem cumulate pe doi ani ! etc. Pana acum le-am primit pe cele din 2001 in suma de 171917 lei. Parca exista o lege care-i obliga ca in termen de 6 luni de la AGA sa le trimita. Poate i-mi timiteti un raspuns despre Comelf !
   21-09-2005     

Este adevarat, dar legea a aparut in 2004 si nu cred ca se aplica si retroactiv. Din pacate intr-adevar unele societati intarzie foarte mult plata dividendelor - din acest motiv a aparut si prevederea respectiva din lege. Nu va pot oferi alta solutie decat sa ii mai sunati din cand in cand si sa intrebati daca mai platesc din dividendele restante.

daca detin actiuni la o societate care urmeaza sa distribuie dividente, la data de referinta, actiuni aflate in portofoliul personal deschis la o SSIF, trebuie sa le transfer la registrul actionarilor pana la data de inregistrare prevazuta de hotararea AGA pentru a putea beneficia de dividente sau se ocupa SSIF?
   02-09-2005     paul cojocaru

Nu este nevoie sa transferati actiunile. Dividendele se distribuie tuturor actionarilor, indiferent de de sectiunea din registru in care se afla actiunile.

Detin din luna martie 2005 actiuni SIF5 si nu am primit pana acum dividende ! Am inteles ca in lipsa unei cereri precise de acordare , dividendele se trimit prin posta la adresa mentionata in contractul incheiat cu SSIF.Am verificat si la posta si nu am primit nimic ! M-ati putea ajuta cu un nr . de telefon de la SIF 5 ? Am dreptatte cu modul de alocare a dividendelor la SIF 5 ?
   02-09-2005     Chisu Antoniu

Numarul de telefon este 0251/419.338, 0251/419.397. Din cate stiu procedura este cea descrisa de Dumneavoastra.

va rog frumos sa-mi spuneti si mie ce lege spune ca se prescriu dividendele neridicate in timp de 3 ani. va multumesc!
   02-09-2005     diana

Din pacate nu oferim consultanta juridica. Luati legatura cu un avocat.

Daca nu detin certificatul de actionar ( am actiuni la societatea EXCELENT ) cum pot intra in posesia dividentelor ?
   02-09-2005     vanda

Nu trebuie sa detineti certificatul de actionar pentru a primi dividende (presupunand ca sunteti in continuare actionar, adica nu ati vandut actiunile). Luati legatura cu Excelent (tel 335.4580), cereti la departamentul actionariat si intrebati acolo despre dividendele care vi se cuvin.

Nu am mai ridicat dividentele de cel putin trei ani. Intre timp mi-am schimbat domiciliul si numele de familie (m-am casatorit). Este posibil sa ridic dividentele acum pe ultimii ani? Si de unde? Unde sa ma adresez pentru a comunica noua adresa?
   02-09-2005     Mariana Dumitriu

Luati legatura cu firma de la care ar fi trebuit sa primiti dividendele, cereti la departamentul actionariat si intrebati acolo. Tot de la ei aflati firma care pastreaza registrul actionarilor, si luati legatura cu aceasta firma pentru a schimba adresa.

Exista vreo posibilitate sa ridice dividendele altcineva in afara de proprietarul actiunilor(adica printr-o procura,delegatie,imputernicire ceva ) ? Va multumesc anticipat... Cu respect Stefan
   01-09-2005     stefan

Pentru aceasta informatie luati legatura direct cu firma de la care aveti dreptul la dividende.

Cand se acordă dividendele de catre SIF 2, sau la ce data s-au acordat ?
   16-08-2005     Mihai

Din cate stiu operatiunea este in derulare. Luati legatura direct cu SIF2 pentru detalii.

cand as putea sa vand dividendele primite de la BANCA TRANSILVANIA?
   16-08-2005     popa constantin

In momentul in care actiunile noi vor fi inregistrate in registru. Din cate stiu acest lucru s-ar putea intampla in septembrie.

Am acctiuni la turbomecanica buc. si nu am ridicat dividendele acordate inca din anul 2000. Nu locuiesc in romania. cum pot intra in posesia banilor?
   07-08-2005     Georgeta

Pentru aceste intrebari parcurgeti rubrica de intrebari frecvente.

revin cu o noua intrebare..sper sa nu deranjez prea mult.Am cumparat de pe bursa prin intermediul unui ssif actiuni la diferite societati in perioada decembrie 2004-martie 2005.intrebarea mea este:voi primi dividente aferente acestor actiuni?daca da...care este modalitatea de a intra in posesia lor? in momentul in care cumpar actiuni la o societate acestea sunt cumva inregistrate ca avind un nou proprietar automat la societatea respectiva?
   22-07-2005     virgil patrascu

Desigur, in urma fiecarei tranzactii este inregistrat automat detinatorul noilor actiuni. Astfel, emitentii stiu in mod exact care au fost posesorii actiunilor la data de inregistrare (data la care se stabilesc actionarii care primesc dividende). Deci, daca ati cumparat actiuni in acea perioada si le-ati pastrat pana acum, atunci aproape sigur veti primi dividende, cu doua mentiuni: dividendele nu se platesc imediat, iar unele societati pot intarzia plata (luati legatura direct cu societatile respective pentru a afla programul platilor); de asemenea, verificati datele de inregistrare la care trebuia sa aveti actiuni pentru a primi dividende.

vreau să ştiu pnă la ce dată trebuia să cumpăr acţiuni la SC Alro Sa ca să prind dividendele care se dau acum pentru anul trecut. de exemplu cu data de 20 mai 2005 iau dividende?
   21-07-2005     ciochină-ionescu

Data de inregistrare pentru dividende a fost 27 mai 2005, deci ultima zi la care puteati cumpara actiuni pentru a beneficia de dividende a fost 24 mai.

Buna ziua! Detin 40 de actiuni la SC ROMCIM SA, spuneti-mi, va rog cum pot incasa dividendele! SC ROMCIM SA este o societate deschisa?
   23-06-2005     Balan Elena

Romcim nu mai este o societate deschisa. Luati legatura direct cu societatea si intrebati de dividende.

Buna ziua: spuneti-mi daca anul acesta se vor da dividente la Siff Banat-Crisana, si cind?
   19-06-2005     iuhos simona valentina

Dividendul este de 450 lei/actiune net. Dividendele ar trebui sa se plateasca in aceasta perioada.

Adunarea generala a actionarilor poate decide prin vot majoritar ca o parte din totalul dividendelor sa fie repartizat membrilor consiliului de administratie si doar restul sa revina celorlalti actionari ?
   08-06-2005     Vasile

Dividendele trebuie repartizate in mod proportional tuturor actionarilor; nu exista abateri de la aceasta regula. In schimb, adunarea generala poate hotari repartizarea unei cote din profit catre administratori, management sau angajati, inainte de repartizarea dividendelor.

cum sunt impozitate dividendele primite de persoane fizice sau juridice rezidende ca urmare a participatiilor de capital la o societate straina?(in cazul in care nu exista conventie de evitare a dublei impuneri)
   07-06-2005     emilia

Cred ca ar fi bine sa luati legatura cu un specialist in fiscalitate. Dupa parerea mea impozitul se aplica atat in tara de origine conform reglementarilor de acolo, cat si in Romnia, la cota de impozit prevazuta pentru "alte venituri" in codul fiscal (venitul urmand a fi declarat in declaratia de impozit global). Nu stiu daca schimbarea codului fiscal afecteaza acest lucru.

Pentru a intra in posesia unor actiuni la Automobile Dacia, actiuni ce trebuiau primite inca din 1996 in cadrul privatizarii in masa cui trebuie sa ma adresez, si daca dividendele restante se mai platesc, si ce valoare are o actiune la aceasta socitate?
   29-05-2005     razvan

Daca ati subscris la Dacia, atunci aveti actiuni Dacia. Nu trebuie sa faceti nimic deosebit pentru "a intra in posesia" actiunilor. Pentru eventuale dividende sunati la Dacia, si cereti la departamentul Actionariat. Nu exista o valoare de piata a actiunilor, intrucat acestea nu se mai tranzactioneaza la bursa.

Ce trebuie sa fac ca sa primesc dividendele de la IMPACT? Este indeajuns sa ma prezint la sediul firmei in data specificata de comunicatul de presa dat de catre IMPACT?Atat?....evident detineam actiuni in data de inregistrare
   17-05-2005     ionut

Raspunsurile legate de dividende le obtineti cel mai bine direct de la emitent (in cazul Dumneavoastra Impact, departamentul actionariat). Fiecare societate are modalitatea proprie de plata.

Cum pot primi dividendele la SIF-uri in afara de sistemul Postei Romane?
   16-05-2005     popescu mircea

Pentru aceastsa intrebare va trebui sa luati legatura direct cu SIF, departamentul actionariat.

As dori sa stiu cum se face pentru a ridica dividendele.
   12-05-2005     Razvan Macovei

Luati legatura cu firma de la care trebuie sa ridicati dividende, cereti la departamentul actionariat si intrebati care este procedura de plata.

1.Mai multe societati prezentate in ziarul "Bursa" prezinta acelasi set de date despre societate: cifra de afaceri,venituri totale,cheltuieli totale,rezultat brut si rezultat net.Intrebarea mea este: Se pot calcula doar din aceste 5 date,capitalurile proprii? 2.Cifra de afaceri,in cazul in care nu e specificata concret in bilantul unei societati,poate fi calculata pe baza altor date de bilant? 3.Am vazut la CMF ca gradul de indatorare (datorii totale/capitaluri proprii) este de 104 procente.Ce inseamna asta? bilant negativ ,datorii din alti ani?Se poate spune ca societatea e pe pierdere? 5.Rezervele constituite de societate pentru plata dividendelor ,sunt incluse in capitalurile proprii din bilantul anual?Altfel spus pentru a tine evidenta la zi a activului net,ulterior acordarii dividendelor, dividendul trebuie scazut de catre investitor din valoarea activului net? Multumesc anticipat.
   18-04-2005     ionut cosma

1. Din pacate nu. 2. Nu, dar cifra de afaceri exista ca element de bilant. 3. Nu. O valoare de 104% inseamna ca datoriile sunt putin mai mari decat capitalurile proprii (daca valoarea era de 100% atunci cele doua elemente erau perfect egale). Situatia nu este anormala. In cazul in care capitalurile proprii sunt negative, atunci avem intr-adevar o problema. O societate este pe pierdere cand rezultatul net este negativ (cheltuielile depasesc veniturile). Profitul sau pierderea sunt elemente ale contului de profit si pierdere, nu ale bilantului (sunt doua raportari diferite). 5. Dividendele nu se platesc din rezerve, ci din profiturile inregistrate. Da, profiturile acumulate sunt elemente ale capitalurilor proprii.

Pentru mai multe elemente legate de analiza bilantului si a contului de profit si pierdere va recomand cartea scrisa de noi, "Ghid de investitii personale". Gasiti detalii pe www.kmarket.ro.

Sunt actionar in cadrul unei societati inchise. Am dreptul sa primesc dividende in conditiile in care AGA a stabilit repartizarea de dividende catre actionari? In cazul in care nu lucrez in societatea respectiva mai am dreptul la dividende?
   05-04-2005     LIANA

In mod cert aveti dreptul la dividende. Toti actionarii societatii au dreptul sa primeasca dividendele repartizate de societate. Calitatea de salariat al firmei nu are nici o legatura cu drepturile pe cacre le aveti in calitate de actionar.

Buna ziua,as vrea sa va intreb ce presupune faptul ca am 1008 actiuni la Sif Transilvania?Drepturi,obligatii eventuale avantaje? Nu am formatie economica si nu stiu mai nimic despre aceste lucruri.Va multumesc.
   04-04-2005     pricop jenelea

Actiunile detinute va confera o serie de drepturi: dreptul de a incasa dividendele distribuite de firma (luati legatura direct cu SIF Transilvania la departamentul actionariat; telefonul este pe www.kmarket.ro, sectiunea "Actiuni listate la bursa"); dreptul de a participa la adunarile generale ale actionarilor, de a alege conducerea si de a vota asupra altor probleme pe ordinea de zi; dreptul la informatii despre activitatea societatii, etc. Pentru informatii suplimentare despre actiuni si investitiile financiare va recomand materialul intitulat "Ghidul Investitorului Incepator" disponibil pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Documentare si analiza" si cartea intitulata "Ghid de Investitii Personale" - detalii tot pe www.kmarket.ro, prima pagina.

nu am ridicat dividendele din 1998. Cum sa procedez?
   31-03-2005     Bugyi Alexandru

Luati legatura cu firma la care aveti actiuni (numele este pe certificat) si intrebati de situatia dividendelor dumneavoastra.

In ziarul "Bursa" din zilele 24,25 si 29 Martie,calculand profitul net pe actiune al actiunii Turbomecanica,am obtinut valorile de : 7305,36 ; 7163,55 si 7225,61 lei.Calculul s-a facut conform legendei din ziarul respectiv ,adica PER= Pret mediu/Profit net actiune.Presupun ca aceste valori ale profitului net pe actiune, difera usor ca efect al redarii indicatorului PER cu o singura zecimala in loc de doua. Intrebarea mea este: Cum a putut propune Turbomecanica acordarea unui dividend brut de 9922,2 lei pe actiune,daca valorile corespunzatoare profitului sunt in jurul a 7200 lei /actiune? Ce intelege comunicatul TBM prin dividend brut,dividend inainte de impozitarea actionarilor,sau dividend corespunzator profitului brut al societatii? Ionut
   29-03-2005     

Indicele din ziarul bursa se calculeaza cu profitul pe 2003 (7.175 lei/actiune). Profitul pe actiune pe 2004 este de 11.129 lei. Dividendul brut este dividendul inainte de aplicarea impozitului de 10% pe dividende. Dividendele se calculeaza intotdeauna din profitul net, dupa aplicarea impozitului pe profit.

Am o intrebare care ma chinuie zi si noapte si la care va rog sa-mi raspundeti: Ce a facut BUN pentru Piata de Capital "Stapinirea" (Guvern, Ionut Popescu, conducerea BVB, CNVM) de la inceputul anului??? Observatie: birurile noi si vechi crescute nu intra la socoteala! Va MULTUMESC---UN INVESTITOR NEDUMERIT...
   24-03-2005     TATULESCU MIHAI

Haideti sa vedem care au fost ultimele realizari si sa le luam pe rand. Guvern: majorarea impozitului pe dividendele pentru persoane fizice de la 5% la 10%; majorarea impozitului pe veniturile din investitiile in actiuni si obligatiuni de la 1% la 10% (inclusiv balbaielile aferente de anuntarea si modul de aplicare a acestei masuri); amanarea listarii CEC la bursa;

CNVM: instructiunea cu privire la obligativitatea extrasului de cont pentru orice vanzare de actiuni (ulterior retrasa); majorarea unor taxe de autorizare; instructiunea cu privire la interzicerea platilor in numerar din vanzarile de actiuni, precum si obligativitatea existentei unei declaratii a investitorului pentru pastrarea banilor sai in contul propriu de investitii ulterior vanzarii de actiuni; regulamentul 9 cu privire la calculul expunerii si riscurilor SSIF care este plin de neclaritati; lipsa de fermitate in coordonarea procesului de fuziune a BVB cu Rasdaq, ceea ce a dus la intarzierea sa; premiera legislativa legata de publicarea in Monitorul Oficial a aprobarii unor regulamente care, la randul lor, vor fi publicate ulterior;

BVB: retragerea cotatiilor gratuite in timp real de pe site-ul propriu; introducerea unor taxe ridicate pentru clientii care vor cotatii online; introducerea unor taxe pentru SSIF care ofera cotatii online clientilor proprii;

Diverse: neintelegeri cu privire la modalitatea de constituire a depozitarului central si lupte pe diverse fronturi in favoarea uneia sau alteia dintre variantele dezbatute; lipsa de coordonare in procesul de colaborare/fuziune intre BVB si BMFMS si intarzierea acestuia; zvonuri cu privire la o posibila modificare a legii 297 si instabilitatea legislativa aferenta.

Ma scuzati, acum recitesc intrebarea Dumneavoastra - era vorba de lucruri bune... Ma gandesc dar nu imi vin foarte multe in minte. In afara de decizia BVB de renuntare la taxele pentru listari noi si la declaratii, planuri si proiecte promitatoare din toate directiile (care, e adevarat, suna bine, dar sa le si vedem realizate), eu de altceva nu imi aduc aminte la acest moment. Dar poate mai exista, cine stie...

Buna ziua! Am cateva "framantari interioare" vis-a-vis de investitiile pe piata de capital. In ordinea numerelor de pe tricou: 1. Am achizitionat niste actiuni la unele SIFuri de pe BVB. Mai este necesara o alta operatiune pentru a beneficia de dividende sau este de ajuns operatiune de cumparare (am citit ceva in legatura cu trecerea in Registru...)?. De asemenea, voi fi contactat pentru a stabili modul in care pot sa incasez dividendele sau trebuie sa ma interesez eu? 2. Care considerati Dvs. ca este cel mai bun program software pentru analiza tehnica? Poate realiza importuri de date din formatul .xls prezentat pe siteul BVB sau din alt format? 3. Cum as putea sa aflu structura investiilor SIFurilor? 4. Daca lansez un ordin de genul "achizitionati X actiuni la pretul de y lei/ actiune", acest tip de ordin comporta si clauza la un pret mai bun? Cu felicitarile de rigoare pentru ceea ce faceti si cu multumiri anticipate, Ovidiu.
   20-03-2005     Ovidiu

1. Nu mai este necesara nici o operatiune suplimentara pentru a beneficia de dividende. Puteti transfera actiunile la registru, dar aceasta operatiune se foloseste pentru alte scopuri; toti actionarii beneficiaza de dividende. Va trebui sa va interesati Dumneavoastra despre modalitatea de plata a dividendelor. Va sfatuiesc sa luati legatura cu departamentul actionariat al societatilor la care aveti actiuni pentru detalii.

2. Cel mai bun program este fara indoiala Metastock - detalii la www.equis.com. Exista proceduri de prelucrare automata a sumarelor de tranzactionare de la BVB/RASDAQ pentru acest program. Din pacate nu oferim consultanta despre utilizarea acestuia.

3. Luati legatura cu societatea de servicii de investitii financiare cu care lucrati. SIF-urile transmit bursei aceste informatii, iar SSIF-urile le pot transmite mai departe clientilor.

4. Depinde de politica societatii de intermediere cu care lucrati. Teoretic raspunsul este afirmativ, dar practic, de regula ordinul este introdus la parametrii specificati de dumneavoastra (inclusiv pretul). Totusi, puteti ajunge la o intelegere cu brokerul prin care acesta sa incerce sa obtina un pret mai bun. Acest lucru ar trebui sa fie posibil.

Multumim pentru felicitari. Va urez succes la tranzactii.

De ce nu s-a mai redactat buletinul Puls Capital in ultimile 2 sapatamini (cel putin eu nu l-am mai primit)? Considerind ca dividendele sint platite din profitul net al unei companii, nu mi se pare corect sa mai fie impozitate inca o data cind sint distribuite catre actionari. In alte tari nu se mai practica demult dubla impozitare.
   17-03-2005     Aurel Ioana

Buletinul s-a redactat, dar am schimbat modalitatea de distributie, schimbare ce a insemnat si eliminarea din baza de date a adreselor de mail care au dat erori. Va invit sa va abonati din nou in sectiunea relevanta de pe www.kmarket.ro si sa folositi o alta adresa de email, daca inregistrati in continuare probleme.

Sunt actionara la SIF2 MOLDOVA. Deoarece pana in prezent nu am primit dividendele pentru nici un an decand se actiunile au inceput a fi cotate la bursa as dori sa aflu cate actiuni am, ce valoare au, ce dividende ar fi trebuit sa incasez pana acum, cine si cat a incasat in locul meu daca s-a intamplat asa ceva, cat si cum as putea recupera din dividendele neincasate. Va multumesc. Astept raspuns numai pe E-mail. ***********Mihaela Pagu******************************
   16-03-2005     Mihaela PAGU

Am mai raspuns la o intrebare similara chiar azi. Din pacate nu oferim raspunsuri private pe mail in cadrul acestei rubrici.

Sunt mostenitoarea unui certificat de actionar FPP II MOLDOVA inregistrat la pozitia 343781 din Reg. Actionarilor si as dori sa aflu de unde pot obtine informatii privind dividendele neridicate.Mentionez ca locuiesc in Bucuresti.
   16-03-2005     Toader Elena

Luati legatura direct cu SIF Moldova la telefon 0234/576740, cereti la departamentul actionariat si intrebati despre situatia dividendelor neridicate.

revin cu intrebarea precedenta: exista un impozit suplimentar de 10% pe dividendele cetatenilor romani nerezidenti,adica de 20% in total ?
   10-03-2005     Chis Adam

Din cate stiu eu nu s-ar adauga nimic in plus, dar recunosc faptul ca nu cunosc in detaliu legislatia fiscala pentru investitori straini.

Detin patru certificate de actionar, respectiv la Electroputere, Corimex, Foraj sonde, Constructii feroviare. Nu stiu cum sint cotate pe piata bursiera, ce sa fac cu ele, cui sa ma adresez. Am auzit ca diverse persoane le-au depus(unde, cum?) si primesc anual dividende. Ce ma sfatuiti sa fac cu ele? Valoreaza ceva?
   10-03-2005     lili petre

Mergeti pe site-urile www.bvb.ro si www.rasd.ro si cautati preturile la zi pentru actiunile Dumneavoastra. De asemenea, luati de pe aceste pagini numerele de telefon ale firmelor respective si intrebati despre dividendele distribuite de acestea. Certificatele nu trebuie "depuse" nicaieri pentru a primi dividende, insa nu toate firmele distribuie dividende, ci numai cele care obtin profituri si decid repartizarea a unei parti din acestea catre actionari. Puteti vinde actiunile prin intermediul unei societati de servicii de investitii financiare. O lista de asemenea societati gasiti pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Membri".

Exista un impozit de 10% pe dividendele cetatenilor romani nerezidenti ?
   09-03-2005     Adam Chis

Din cate imi dau eu seama raspunsul este afirmativ. Impozitul se retine la sursa si se plateste in Romania.

Prin detinerea de actiuni o persoana are dreptul la dividende. Acestea se acorda prin hotarari AGA prin prezentarea exercitiilor financiare ale anilor precedenti. Sa presupunem ca pentru 2004 o societate hotaraste prin AGA (in februarie) ca in luna iunie sa se plateasca o suma. Sa-i spunem 600 lei/actiune. Am dreptul ca pe 30 Mai sa cumpar un pachet foarte mare de actiuni si apoi sa le revand in iunie eu retinandu-le doar pentru "specula" detinerii si incasarii de dividende?Exista o reglementare legala in acest sens?
   03-03-2005     Marinica Iorga

Desigur, aveti dreptul sa speculati operatiunea de distribuire a dividendelor. Nu exista restrictii in aceasta directie. Tineti cont de anumite aspecte de ordin tehnic: 1. dividendele se incaseaza numai de actionarii care detin actiuni la o anumita data din an, numita "data de inregistrare". Deci, va trebui sa urmariti aceste date pentru actiunile care va intereseaza. 2. decontarea tranzactiilor dureaza trei zile lucratoare. Cu alte cuvinte, va trebui sa aveti actiunile de fapt cu trei zile lucratoare inainte de data de inregistrare, pentru a fi inregistrat ca actionar la aceasta data; in ziua urmatoare le puteti vinde. 3. multe persoane se gandesc la aceasta varianta de speculatie, ceea ce duce la scaderea pretului dupa trecerea datei de inregistrare.

Care este situatia unui actionar Dacia Pitesti care nu a incasat dividende din 1993/(94)? Daca se poate, furnizarea datelor privind dividendele distribuite de societate in aceasta perioada.
   02-03-2005     Pecingina Constantin

Luati legatura direct cu Dacia Pitesti. Nu avem situatia dividendelor.

Cum se distribuie dividendele corespunzatore actiunilor dintr-un fond de investitii ?
   01-03-2005     Tanasa Viorel

Fondurile de investitii (deschise) nu distribuie dividende. Castigul investitorilor in fonduri este exprimat prin cresterea valorii unitatii de investitie. Daca va referiti la dividendele incasate de fond de pe urma actiunilor detinute, atunci acestea intra in activul fondului si contribuie la cresterea valorii unitatilor de investitie detinute de toti investitorii; aceste dividende nu se distribuie separat acestora.

Buna ziua, As dori sa stiu cine si cum se stabileste "data de inregistrare" in vederea repartizarii dividentelor ? De exemplu ,daca pe data de 31 ian 2005 am vindut actiunile (cumparate in 2002) la ATB ,care e ultima data de inregistrare la care am dreptul de acordare a dividentelor ? si pentru ce an ? cu multumiri,
   21-02-2005     sami

Data de inregistrare pentru dividende este propusa de Consiliul de Administratie si aprobata de AGA. Aceasta ar trebui sa se gaseasca in convocatorul Adunarii Generale. Data de inregistrare este de regula in primavara, pentru dividendele aferente anului anterior. Pentru datele de inregistrare din anii precedenti mergeti pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Emitenti si valori mobiliare", link-ul "Dividende".

Ma numes mircea marin si as dorii sa va intreb daca imi puteti spune cate actiiini detin la azzo mures si ce dividente trebuie sa primesc pentru actiunile detinute pentru anul 2004.
   19-02-2005     mircea

Nu va putem spune noi cate actiuni detineti la Azomures. Pentru aceasta va trebui sa va adresati societatii de servicii de investitii financiare cu care lucrati (daca ati cumparat actiunile de la bursa) sau bursei de valori, telefon 307.95.00 (daca actiunile au fost obtinute prin programul de privatizare in masa). Dividendele pentru anul 2004 nu au fost comunicate inca - acest lucru se va intampla in martie sau aprilie.

Tatal meu, pensionar BRD, detinator de actiuni BRD, este bolnav netransportabil. Ce fel de acte imi sunt necesare pentru a putea ridica dividendele, si prin ce metoda juridica pot transcrie pe numele meu actiunile sale?
   12-02-2005     Alexandra

Pentru problema legata de dividende va trebui sa luati legatura direct cu BRD, la departamentul actionariat. Dansii va vor explica procedura de lucru. Pentru transfer luati legatura cu Registrul Roman al Actionarilor (313.9500) pentru detalii.

Subsemnata Uifalean D.Ecaterina, am devenit actionar al SC Azomures cu certificatul nr.6463174/10081996 si pentru care am primit dividende, insa eu am subscris si cu certificatul de actionar al tatalui meu, cu certificatul nr.6463176/10081996, care a fost inscris in Registrul actionarilor la pozitia nr.106011 cu un numar de 382 actiuni de la numerele de ordine40939565-409399. Pentru aceste actiuni nu am primit c/v dividendelor in nici un an,motiv pentru care imi asum dreptul de a va actiona in justitie, daca nu voi primi c/v dinidendelor, penalizarilor de intarziere si a indexarii lor cu indicele de inflatie. Mentionez ca in momentul in care am facut subscrierea in numele tatalui meu am deschis Succesiune.
   12-02-2005     Uifalean Ecaterina

Ne pare rau pentru problema Dumneavoastra, dar noi nu avem nici o legatura cu Azomures. Dividendele se platesc de catre fiecare societate listata la bursa in parte, nu de catre noi. Va sfatuiesc sa luati legatura direct cu Azomures, telefon 0265/253.700, si vorbiti la departamentul actionariat pentru reglementarea acestei probleme.

Cum se poate afla daca dividendele aferente unui certificat de actionar la SIF Banat Crisana au fost ridicate sau nu?
   08-02-2005     Sorin V.

Luati legatura cu SIF Banat-Crisana la telefon 0257/234.167 si cereti aceasta informatie la departamentul actionariat. In mod normal, insa, ar trebui sa stiti daca ati ridicat dividendele sau nu. Daca certificatul nu va apartine, atunci nu va apartin nici dividendele.

Detin 2200 de actiuni nominative seria Ala SIF Oltenia si nu am ridicat dividendele pentru anii 1998-2004. Ce dividende mi se cuvin,ptr.perioada `98-`04 si cum trebuie sa procedez ptr. a intra in posesia sumei respective ? Care ar fi contravaloarea acestor actiuni,daca le-as vinde si cum ar trebui sa procedez ptr.vanzare ?
   03-02-2005     Anghel Marius Costin

Dividendele distribuite de SIF Oltenia au fost: 100 lei/actiune pentru 1998, 100 lei/actiune pentru 1999, 200 lei/actiune penteru 2000, 285 lei/actiune pentru 2001, 285 lei/actiune pentru 2002 si 352 lei/actiune pentru 2003 (dividendele pe 2004 nu au fost repartizate inca). Luati legatura cu SIF Oltenia (telefon 0251/419338, 0251/419397) pentru a afla de modalitatea prin care puteti intra in posesia lor. O actiune SIF Oltenia valoreaza in prezent 14.400 lei. Am raspuns la multe intrebari legate de vanzarea actiunilor: solicitati extrasul de cont si codurile confidentiale de la Regisco (tel 224.8372, 224.9128), apoi adresati-va unei societati de servicii de investitii financiare (lista completa la www.bvb.ro, sectiunea "Membri").

Am cumparat recent actiuni la citeva societati transactionate pe BVB, societati care platesc im mod regulat dividende. Intrebarea mea este daca se poate ca dividendele in loc sa imi fie platite in cash sa fie reinvestite automat in noi actiuni ale societatilor pe care le detin ? Daca se poate, unde trebuie sa ma adresez: la broker, la societati, etc.etc. . Multumesc.
   03-02-2005     Marius M.

Nu exista o procedura de reinvestire automata a dividendelor. Adresati-va societatilor respective pentru a afla modul de plata a dividendelor, colectati aceste dividende si varsati-le societatii de brokeraj pentru a fi reinvestite in actiuni.

La SNP PETROM SA pentru anii 1999 si 2000 s-a raportat pentru persoane fizice un dividend net de 15247 lei, respectiv 26284 lei. Am actiuni rezultate din PPM si nu am primit aceste dividende. Cum trebuie procedat in aceasta situatie pentru a primi dividendele ? Daca actiunile sunt vandute in ianuarie 2005, cine primeste dividendele pentru anii 1999,2000 ?
   28-01-2005     Alex. Odaianu

Luati legatura cu Petrom la telefon 3156202 si cereti departamentul actionariat. Dividendele se cuvin posesorului actiunilor la data de referinta din anii respectivi.

1)Ce spune decizia CNVM din 21.01.2005 ? 2)Ce se intimpla cu actiunile detinute la o societate care se suspenda de la tranzactionare. 3)Cum se intra in posesia dividendelor pentru actiuni care sint in posesia unui client ce le-a procurat prin intermediul unei SSIF ? Aceste dividende se varsa de societate in contul SSIF-ului sau direct actionarului ?
   25-01-2005     Marinescu Florian

1. Decizia se refera la obligativitatea prezentarii unui extras de cont de catre client pentru orice tranzactie de vanzare de actiuni. Este o masura aberanta, care ar fi dus la blocarea activitatii pe piata, si care a fost ulterior suspendata de CNVM.
2. Nu se intampla nimic. Actiunile sunt oprite de la tranzactionare pe o anumita perioada in cazuri bine definite. Dupa rezolvarea acestora (inregistrari majorari de capital social, comunicari de informatii noi catre piata, fuziuni, etc), tranzactionarea este reluata, cu exceptia cazurilor in care acest lucru nu mai este posibil (faliment, lichidari, etc).
3. Dividendele se varsa direct actionarului. Luati legatura cu societatile emitente si aflati modalitatea de plata pentru fiecare.

La multi ani si la cit mai multe "actiuni " profitabile! Felicitari pt. site, intrebarile mele sunt urmatoarele: 1.Am cumparat actiuni dar comisionul a fost de 4%.. metinonez ca suma investita a fost de 10 mil. Exista in Iasi societati cu un comision mai mic? 2. Am vrut sa maresc pretul artificial al unor actiuni (la vinzare) dar m-i s-a spus ca nu se poate mari pretul mai mult de 1.5%.. este adevarat? 3. In cit timp de la cumpararea unor actiuni la un SIF sau la o societate se primesc dividente? 4. Am inteles ca traderul poate tranzactiona numai in nume propriu nu este neaparat nevoie sa fie angajat. Multumesc pentru timpul acordat si o zi buna in continuare.
   17-01-2005     DINU LUCIAN

Multumim pentru felicitari. 1. Din pacate nu cunosc detalii despre comisioanele societatilor din piata. Comisionul pare intr-adevar mare, insa si valoarea tranzactiei este foarte mica. 2. Din punct de vedere al reglementarilor pietei de capital manipularea preturilor este interzisa. Limita maxima de variatie a pretului unei actiuni in cursul unei zile este de 15% (la bursa). 3. Dividendele se repartizeaza in adunarea generala anuala (prin aprilie) si se platesc in cateva luni de la aceasta adunare, indiferent de momentul cumpararii actiunilor. Desigur, trebuie sa aveti actiuni la data de referinta. 4. Conform legislatiei actuale nu exista traderi pe pietele de actiuni din Romania - Bursa de Valori sau Piata Rasdaq. Toate tranzactiile se deruleaza prin societati de servicii de investitii financiare.

Buna ziua, cum se poate afla cand dau dividende societatile cotate la bursa? putem sti asta cu ceva timp inainte sa se intample? multumesc
   17-01-2005     Cosmin Gheorghiu

Dividendele se hotarasc in Adunarea Generala a Actionarilor, iar convocatorul AGA si hotararile acesteia sunt publicate pe site-ul www.bvb.ro. Mergeti pe prima pagina a site-ului si urmati link-ul "Cautare stiri" de deasupra casetei cu stiri.

Am cumparat in 2004 actiuni la cateva din cele 5 SIF-uri si intentionez sa le pastrez pe o perioada mai lunga (dincolo de data de referinta). Mai detin si actiuni in urma privatizarii in masa de acum cativa ani. Acum intrebarea: pentru a primi si dividendele corespunzatoare actiunilor noi este nevoie de un demers la REGISCO, deoarece am observat ca pe extrasul de cont primit zilele trecute (odata cu lista codurilor confidentiale) nu apar ca numar decat cele vechi? Multumesc anticipat.
   07-01-2005     geo

Actiunile cumparate prin SSIF nu apar in extrasul de cont de la Regisco, acestea fiind in contul dvs la SSIF. Puteti solicita SSIF transferul actiunilor la registru, caz in care extrasul de cont va atesta detinerea totala.

Daca cumpar actiuni la o societate care acorda dividente prin intermediul unui SSIF, mai trebuie sa notific pe cineva ca detin acele actiuni pentru a primi dividentele?
   05-01-2005     gabi

Dividendele sunt alocate de catre emitent pe baza informatiilor din registrul actionarilor, informatii care se actualizeaza automat dupa efectuarea tranzactiilor. Din acest punct de vedere nu mai trebuie sa faceti nimic. Insa la emitent trebuie sa ajunga informatia cu privire la modul de plata a dividendelor (contul bancar, etc), iar pentru aceasta trebuie sa luati legatura cu SSIF cu care lucrati pentru a afla modalitatea de lucru.

SIF-urile prezinta dividendele "brut" si "diluat".Neantelegand ce inseamna "diluat", mi se pare crispant ca cineva isi permite sa-mi "dilueze" nepedepsit dividendele.Puteti sa ma lamuriti in aceasta privinta?
   13-12-2004     Razvan

Dividendele acordate de SIf-uri sunt brute, si devin nete dupa scaderea impozitului pe dividend (10% pentru persoane fizice si 15% pentru persoane juridice). Nu exista notiunea de dividend diluat.

Va rog sa-mi spuneti valoarea dividendului pe actiune, daca se poate pe ultimii 3 ani, la VEL,OIL,ARM,MJM,PTR,ZIM.Multumesc anticipat.
   24-11-2004     Mircea Adamoaie

Consultati site-ul www.kmarket.ro, sectiunea actiuni listate la bursa. Veti gasi date economico - financiare din perioada 1999 - 2003 pentru societatile listate, inclusiv date legate de dividendele acordate.

As avea cateva intrebari: mai intai, cum sunt taxate veniturile din investitiile in actiuni (dividendele si cresterea valorii investitiei) in cazul unei persoane fizice. Sau, in cazul in care as investi ca persoana juridica, aceste castiguri sunt luate in considerare la fel ca si profitul firmei? Si inca o intrebare: unde as putea afla ce firme vor avea un IPO in viitorul apropiat?
   16-11-2004     adrian

Impozitul pe dividende este in prezent 5%, si va fi 10% de la anul. Impozitul din cresterea actiunilor este de 1% din profitul net obtinut din vanzare (adica pretul de vanzare minus pretul de cumparare minus comisioane). Ambele sunt retinute la sursa. Pentru o persoana juridica veniturile din castiguri pe actiuni intra la calculul veniturile firmei. Din pacate ofertele publice initiale sunt foarte rare in Romania. Pe kmarket.ro veti gasi intotdeauna informatii la zi despre ofertele de acest tip care apar.

Am actiuni la fosta societate Petrobrazi si nu am primit nici un divident. Ce trebuie sa fac pentru a afla daca am ceva intr-un anumit cont?
   20-10-2004     ??eucaliuc Dorin Alin

Petrobrazi a fost inclusa in Petrom. Aceasta din urma a distribuit dividende in ultimii ani, dar de valoare foarte mica. Pentru a va interesa de dividendele care vi se cuvin luati legatura cu Petrom. Numerele de telefon de contact ale Petrom disponibile pe site-ul bursei sunt 3156202 si 2125001

In ce masura se poate face plata dividendelor in cont sau cont de card de ce au reticenta societatile de a efectua astfel da plati(exemplu concret SIF1)? Ar fi interesant,cum era pe vechea pagina web datele cind s-a desasurat(sau se va desfasura) viitoarele AGA si ce s-a hotarit acolo in mare bineinteles. Cu stima
   19-10-2004     Timar Caius

In mod normal emitentii ar trebui sa vireze dividendele in conturile bancare ale actionarilor fara probleme; multi emitenti fac acest lucru, iar eventualele exceptii tin de politica interna (nu neaparat prietenoasa pentru actionari) a fiecarui emitent. Vom avea informatii despre adunarile generale si comunicatele emitentilor pe site-ul intercapital.ro, in momentul in care il vom relansa.