Intrebari selectate - cuvant cheie: detinute
Am primit de la Azomures in anul 2012 la delistarea companiei contravaloarea actiunilor detinute ,ele au fost obtinute de catre mine prin programul de privatizare in masa.Intrebarea mea este daca trebuiau platite impozite pe valoarea actiunilor tinand cont ca eu nu am dorit sa le vand ci am fost obligat de catre hotararile care s-au luat de catre cei care reglementeaza piata actiunilor.
   24-05-2015     Blaj

Pentru aceasta intrebare luati legatura direct cu compania emitenta (Azomures) sau cu intermediarul care a realizat operatiunea de delistare.

Buna ziua, Anul trecut am vandut actiuni detinute la Fondul Proprietatea(cumparate). O parte ce au avut valoarea de 1 leu s-au vandut prin broker BCR si datorita impozitului in fisa de portofoliu apare pierdere, a doua parte ce am achizitionat-o la cca 0,50 lei in fisa de portofoliu apare un castig. Singurul meu venit este pensia. Doresc sa imi spuneti daca trebuie sa completez si sa depun FISA 200 sau alt document la ANAF precum si la Sanatate. Multumesc, Cu stima, MD Alexe
   06-04-2014     Alexe Doina

Din pacate nu oferim consultanta fiscala in cadrul acestei rubrici, imi pare rau. Luati legatura cu intermediarul prin care ati vandut actiunile si/sau cu autoritatile mentionate.

buna ziua, cum pot afla valoarea cotatiei unei actiuni la 31.12.2007 listate pe piata rasdaq categoaria a III-R (Regular rasdaq) și capitalizarea bursiera a respectivei societati Pentru societatile listate achizitia de actiuni se face la valoarea de piata din cate inteleg si nu la valoarea contabila neta. Este corect nu? De asemenea, exista posibilitatea ca o societate sa listeze doar o parte din actiuni? In acest caz daca doresc sa achizitionez actiuni pot doar pe cele listate, la restul practic nu as avea acces. Ceva legislatie imi putteti sugera. Daca un actionar detine actiuni nelistate la o societate societatea care are actiuni atat listate cat si nelistate la ce valoare le vinde? la valoarea contabila neta? Multumesc anticipat pentru raspuns
   24-01-2014     emil

Pentru pretul oricarei actiuni listate la bursa in orice moment dupa listarea acesteia mergeti pe siteul kmarket.ro in sectiunea "Actiuni listate la bursa", cautati compania dupa nume sau simbolul de tranzactionare si alegeti din fisa acesteia linkul "Descarca istoric tranzactii in format Excel". Pentru capitalizarea bursiera aveti nevoie de numarul de actiuni emise la momentul respectiv - mergeti pe www.bvb.ro, cautati compania urmand linkul "Cautare avansata" din stanga-jos, si din fisa companiei alegeti linkul "Modificari capital social". Nu este clar la ce tip de achizitie va referiti dar nu oferim consultanta pe teme contabile in cadrul acestei rubrici. Nu exista posibilitatea ca o societate sa listeze doar o parte din actiuni. Prin listare se listeaza intotdeauna intreaga clasa de actiuni emise; este adevarat, insa, ca de regula procente mari de actiuni nu sunt disponibile la tranzactionare pentru ca sunt detinute de actionari importanti care aleg sa le pastreze pe termen lung. Pentru legislatie aplicabila pe piata de capital consultati siteul www.asfromania.ro si urmati linkul Legislatie / Piata de capital din meniu. Nu pot exista situatii in care in cadrul aceleiasi clase de actiuni o parte sunt listate si o parte sunt nelistate. Tranzactiile cu actiuni listate se realizeaza pe bursa, conform procedurilor aplicabile pe bursa - luati legatura cu o firma de brokeraj pentru vanzarea acestora.

Buna ziua! Din 1996, impreuna cu familia, am devenit actionari la Victoria, jud. Prahova, avand un nr. de 5 certificate, fiecare certificat avand 39 de actiuni, evaluate la 25 000 lei(ROL). In 2001, Victoria SA a devenit SC Tofan Holding SRL, facandu-mi-se o oferta de 50 000 lei ROL pentru fiecare actiune, respectiv 2 milioane pentru un certificat ce continea 40 de actiuni. In 2009, Victoria si Silvania SA au fuzionat cu Michelin Romania SA. Din acel moment am devenit actionari Michelin Romania SA. In septembrie 2013, am primit oferta de la Michelin Romania SA in sensul de a vinde actiunilie la pretul de 25 lei actiunea, in total 150 lei RON. Spre surprinderea mea, cele 39 de actiuni de pe fiecare certificat s-au redus la numai 6 actiuni., fara acordul meu si fara a fi instiintata din 2009 pana in prezent. Este legal acest lucru? Cum procedez pentru a reveni la cele 39 de actiuni detinute prin certificat si pentru a obtine suma de drept? Pot negocia aceasta suma? Daca nu vand aceste actiuni, ce drepturi financiare am ca actionar in continuare? Mentionez ca din 1996 pana in prezent nu am primit dividente. Multumesc!
   23-11-2013     anita

Deciziile referitoare la modificarea numarului de actiuni, fuziune, etc, se iau in hotararile generale ale actionarilor fiecarei firme, cu majoritatea voturilor celor prezenti (chiar daca anumiti actionari nu sunt de acord sau nu sunt prezenti). Hotararile luate in aceste adunari sunt legale (daca respecta toate cerintele legii).

Intrucat compania respectiva nu mai este listata la bursa, tranzactiile cu actiuni se fac direct intre cumparatori si vanzatori. Prin urmare cumparatorul este liber sa va propuna ce pret doreste, iar Dumneavoastra sunteti liber sa vindeti la ce pret doriti. Puteti solicita o oferta imbunatatita, dar ei nu sunt obligati sa revizuiasca pretul respectiv.

Daca nu vindeti veti ramane in continuare actionar intr-o companie inchisa, avand drepturile generale reglementate de legea 31/1990. Pentru dividende luati legatura cu compania respectiva si intrebati daca s-au distribuit dividende (si in caz afirmativ care e procedura de plata).

Buna ziua Am actiuni pe un certificat distribuit in cadrul Programului de Privatizare in Masa. In primii cativa ani am incasat dividende, apoi ani de zile am omis a verifica existenta dividendelor - nu stiu daca este relevant acest lucru In urma cu cateva zile m-am trezit cu niste bani trimisi prin mandat postal de catre un fond de investitii, suma avand ca explicatie "Retragere de la tranzactionare a SC Titan SA cf. art 206 din Legea 297/2004. Studiind articolul mentionat am vazut ca in cazul in care actionarul majoritar depaseste un numar anuem de actiu *poate solicita* actionarilor minoritari achizitionarea actiunilor acestora la un oarecare pret. Aceast *poate solicita* are caracter de obligativitate, adica actionarul minoritar *este obligat* sa le vanda? M-am trezit cu o suma de bani pentru niste actiuni pe care nu vroiam sa le vand, suma am incasat-o, ulterior citind explicatiile de pe fluturas. Multumesc pentru lamuriri.
   20-09-2013     Adrian

Operatiunea prevazuta in art. 206 din legea 297 reprezinta un drept al actionarului majoritar in cazul in care depaseste o detinere de 95% in capitalul unei companii. Daca acel actionar a ales sa isi exercite acest drept, atunci conform legii are loc retragerea obligatorie din societate a tuturor celorlalti actionari (aceasta devine obligatorie), iar acestia primesc contravaloarea actiunilor detinute fara a avea posibilitatea de a opta in aceasta privinta.

Buna ziua, problema mea este urmatoarea: in anul 2009 am achizitionat pe Bursa de Valori actiuni ASRA, iar cateva luni mai tarziu, societatea s-a delistat, iar eu am ramas actionara acolo.Mentionez ca nu am avut dreptul sa beneficiez de pretul de oferta, pt ca acela era valabil doar pt actionarii care le aveau la data de referinta din 2006, cand au demarat delistarea.Ce sfat imi dati, cum pot vinde aceste actiuni? Multumesc.
   28-09-2012     Anabelle Constantinescu

Nu am urmarit cazul ASRA, dar mi se pare ciudat ca anumiti actionari sa fi ramas in societate in urma delistarii.

In mod normal, la acest moment compania ar trebui sa aiba un singur actionar (cel care a initiat delistarea si retragerea actionarilor), deci ar fi trebuit sa primiti bani pe actiunile detinute.

Luati legatura direct cu compania, la departamentul juridic (daca nu mai au un departament actionari) si verificati daca mai aveti actiuni sau nu, iar in caz afirmativ, daca ei mai sunt interesati sa va cumpere actiunile. Daca nu, atunci alte variante nu mai exista, din pacate.

Am actiuni la CREDITANSTALT INVEST ROMANIA.. DIN 1996 .mU STIU CATE ACTIUNI AM PENTRU CA NU-MI GASESC CARNETUL,DAR AM O SCRISOARE DE LA FIRMA DIN 06.MAI 1996,PRIN CARE IMI MULTUMESC CA SUNT ALATURI DE EI SI NU AM VANDUT ACTIUNILE. AM RUGAMINTEA SA-MI SPUNETI UNDE MA POT ADRESA SI DACA MAI EXISTA ACEST FOND SI DE CINE A FOST PRELUAT. DE ASEMENEA AM 100 DE ACTIUNI LA DACIA FELIX. ROG SA-MI SPUNETI ,DACA MA MAI POT ADRESA CUIVA PENTRU ELE. VA MULTUMESC PENTRU AMABILITATE . CU MULT RESPECT, MARIANA GANE
   31-08-2012     GANE MARIANA

Pentru detalii despre unitatile de fond detinute puteti lua legatura cu Asociatia Administratorilor de Fonduri, www.aaf.ro. Dacia Felix a fost delistata, iar actionarilor li s-a platit contravaloarea actiunilor - va rog luati legatura cu Intercapital Invest, www.intercapital.ro.

In privinta majorarii de capital cu actiuni gratuite ( de ex. 20 de actiuni pentru 100 detinute) si la care data de inregistrare este, sa zicem 20 mai, cit timp trebuie sa pastrez actiunile cumparate ca sa beneficiez de acele actiuni? Se acorda automat la data de inregistrare si pot fi vindute a doua zi sau nu? O asemenea operatiune atrage dupa sine, de regula, o scadere a valorii actinilor, ca in cazul ex-dividendelor? Multumesc mult.
   13-05-2012     Tomoiaga Ioan

Pentru a beneficia de actiunile gratuite trebuie sa detineti aciunile numai intr-o singura zi din an, adica la data de inregistrare pentru majorarea de capital.

Insa trebuie sa tineti cont de durata decontarii tranzactiilor, de trei zile lucratoare. Prin urmare, pentru a fi inregistrat ca actionar pe 21 mai, va trebui sa detineti actiunile in portofoliu cu trei zile lucratoare inainte, adica pe 16 mai (am luat 21 mai ca exemplu, pentru ca 20 mai era duminica).

Ulterior zilei de 16 mai puteti vinde actiunile fara probleme. Intr-adevar, pretul in piata scade ca urmare a distributiei de actiuni gratuite, astfel incat veti vinde la un pret mai mic.

Tineti cont ca actiunile noi nu se inregistreaza imediat, ci in termen de 2-3 luni.

Daca cumpar actiuni de la bursa voi putea primi dividente (bine inteles daca ei decid sa ofere dividente) ?
   09-09-2011     ionut

Da, desigur. Investitorii la bursa primesc dividende pentru actiunile detinute, in cazul in care companiile decid acordarea de dividende. Pentru informatii suplimentare pe tema aceasta consultati Ghidul Investitorului Incepator in sectiunea Documentare si Analiza pe kmarket.ro.

2. Am devenit proprietarul actiunilor detinute initial de mama mea, la o alta societate care, si ea, este listata pe BURSA. Initial, mama a fagaduit sorei sale (in prezent decedata) ca vor imparti - frateste, ca intre surori - costurile si beneficiile acestor actiuni, subscrise initial la locul de munca al mamei mele, sora ei neavind locul de munca la acea companie - iar acum mostenitorii legali ai matusii mele (de fapt, singura ei fiica) sunt extrem de afectati de acest aspect. Nu mi-au adus la cunoastiinta ceea ce doresc insa v-as fi recunoscator daca mi-ati propune citeva variante despre cum sa sting acest diferend, intr-un mod corect ! As dori sa stiu ce costuri ar implica aceasta operatiune si cum ar trebui sa procedez eu ca totul sa fie echitabil si legal. Este vorba despre 1.313 actiuni la S.C. COMPA S.A. Sibiu, din care as vrea sa ofer verisoaei mele cele 50% si nu stiu cum sa procedez. Sa-i ofer bani ? Cit ar costa totul, ce taxe ar fi de luat in seama in acest caz, va rog ?
   19-06-2011     RUSU DUMITRU

Pentru asemenea probleme va trebui sa luati legatura cu un avocat, intrebarile nu intra in aria de acoperire a acestei rubrici.

In orasul Cluj-Napoca unde se poate obtine Extras de cont referitor la actiuni detinute la BRD. Multumesc anticipat.
   05-09-2010     

Pentru un extras de cont luati legatura cu orice firma de brokeraj din orasul Dumneavoastra. Lista acestora se gaseste pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari - cautati dupa sediile din Cluj-Napoca.

Cum se procedeaza pentru a trece de la o firma de brokeraj la alta (cont online) pentru a nu avea incurca- turi? Cum se transfera portofoliul si banii aflati in cont ? Trebuie aprobari speciale ?
   01-08-2010     Mihaela

Operatiunea este foarte simpla si nu necesita aprobari speciale. Primul pas este sa faceti o cerere de transfer la Depozitarul Central a tuturor actiunilor detinute la SSIF de la care vreti sa va mutati. Procedura este una uzuala si nu ar trebui sa implice formalitati prea mari sau costuri. Acest SSIF trebuie sa va elibereze un document numit Extras de Portofoliu in original.

Dupa acest transfer, deschideti contul la SSIF la care vreti sa mutati actiunile si solicitati un transfer al actiunilor de la Depozitarul Central la acest SSIF (furnizati Extrasul de cont pentru inregistrarea acestora). Din nou, procedura este uzuala si nu ar trebui sa presupuna costuri. Numerarul se transfera prin virament bancar intre cele doua SSIF.

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca o companie va prelua de la alta companie, pe langa cele 30% din actiuni detinute, inca 60% din actiuni, ce se va intampla cu pretul actiunilor pe perioada trimiterii ofertei si pe perioada ce urmeaza dupa achizitionarea actiunilor. Va transmit aceasta intrebare in urma articolului aparut in zf in data de 16.10.2010 cu privire la achizitionarea de catre Electromontaj Bucuresti a pachetului majoritar de actiuni de la SC IPROEB SA Bistrita Nasaud. Va multumesc!
   16-04-2010     Suciu Mirel

In cadrul acestei rubrici nu oferim detalii despre cazuri punctuale, ci doar informatii generale despre mecanismul investitiilor la bursa. In mod normal, in cazul in care exista o oferta publica de cumparare/preluare in derulare, pretul la bursa al actiunilor emitentului respectiv se apropie foarte mult de pretul din oferta (diferenta reprezentand comisionul subscrierii in oferta). Exista si cazuri in care pretul la bursa depaseste pretul din oferta, in cazul in care investitorii apreciaza ca pretul din oferta este prea mic.

am 2 actiuni la dacia felix si as vrea sa le vand dar nu stiu cum trebuie sa procedez.puteti sa imi dati un raspuns?
   26-02-2010     tatar ramona

Dacia Felix este acum Bank Leumi Romania. Banca a fost delistata de pe bursa in 2006, iar investitorilor li s-a trimis contravaloarea actiunilor detinute prin posta (prin procedura de retragere a actionarilor prevazuta de legea 297/2004). Actionarii care nu si-au ridicat banii au avut la dispozitie trei ani pentru a ii ridica dintr-un cont bancar special. Oricum, daca ati avut numai doua actiuni, atunci valoarea acestora la delistare a fost de numai 1,15 lei.

buna ziua, am mostenit de la maica-mea, 20 actiuni la cominco sa, din septembrie 2009, blocul standard de tranzactionare este de minim 100 actiuni, problema este daca pot vinde cele 20 actiuni de la cominco sa, va multumesc
   10-01-2010     razasul

Este posibil ca numarul de actiuni sa se fi majorat in timp, de la momentul programului de privatizare (aceasta este o posibilitate, nu este obligatoriu sa fie asa). Pentru a verifica, luati legatura cu orice firma de brokeraj si solicitati un document numit Extras de Cont eliberat din sistemul Depozitarului Central. Acesta va arata numarul de actiuni detinute, la zi.

Mai departe, se pot vinde si volume de actiuni sub un bloc standard. Acestea se vand pe o piata speciala a bursei numita Odd Lot, care are o serie de reguli mai stricte. Este posibil ca si comisioanele de vanzare sa fie mai mari. Prin urmare, vanzarea este posibila, chiar si pentru 20 de actiuni. Din nou, luati legatura cu orice firma de brokeraj (lista completa pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari).

Buna ziua. Am urmatoarea intrebare. Am achizitionat actiuni AUCS direct de pe BVB in asteptarea procedurii de retragere (squeeze-out). Avand in vedere ca aceasta se va intampla cel mai devreme anul viitor, cum se va calula impozitul pe venit la transfer(avnd in vedere ca sunt detinute mai putin de 365 de zile)? Cine are obligatia calcularii/virarii anticipate a impozitului pe venit? Avand in vedere ca transferul de proprietate se realizeaza la Depozitarul Central, cum voi putea avea documente justificative ale tranzactiei? Multumesc anticipat
   11-12-2009     oana tm

Buna intrebare. Din pacate legislatia are scapari din acest punct de vedere, din cate stiu eu, iar acest caz nu este prevazut. Probabil ca intermediarul va retine impozitul de 1%, urmand ca diferenta pana la 16% sa fie declarata si platita de Dumneavoastra. Dilema intervine in legatura cu actele doveditoare; intrucat acestea nu sunt prevazute in legislatie, ma gandesc ca declararea impozitului ar putea fi facuta in baza deciziei CNVM de aprobare a procedurii de retragere impreuna cu actul care dovedeste ca ati incasat banii, dar aceasta este doar o idee, nu imi dau seama care ar trebui sa fie procedura in lipsa unor prevederi legale clare. Pentru rigurozitate puteti lua legatura cu un avocat sau puteti solicita un punct de vedere de la CNVM.

Buna ziua. Detin un nr. nu fosrte mare de actiuni la Zentiva si Omniasig SA (Vienna Insurance Grup). Fiind plecat de mult timp din tara, am aflat abia acum ca in trecut au fost distribuite dividende pentru aceste actiuni . As vrea sa stiu de unde pot afla valoarea acestora (conf. nr. de actiuni detinute) si eventual si incasa aceste dividende, presupunand ca la dep. de specialitate din cadrul celor doua societati nu obtin informatiile solicitate. Va multumesc anticipat pentru raspuns, oricare ar fi el.
   27-09-2009     Liviu

Varianta cea mai practica si mai simpla este sa luati legatura cu departamentele de specialitate ale firmelor respective. Pentru companiile listate puteti cauta pe siteul www.bvb.ro informatii despre dividende in comunicatele transmise de emitenti, dar contactarea directa mi se pare mult mai eficienta.

Buna ziua ! As dori sa fac investitii pe piata de capital.As putea sa fac acest lucru atit pe persoana fizica cit si pe persoana juridica.Care ar fi avantajele si dezavantajele ?
   26-09-2009     Cristi

In opinia mea, este mai avantajos sa investiti pe persoana fizica. Investitorii persoane fizice beneficiaza de un impozit de numai 1% pentru actiunile detinute mai mult de un an de zile in portofoliu, iar aceasta facilitate nu exista si pentru persoane juridice (pentru anul 2009 impozitul este suspendat pentru toate tipurile de investitori). In plus, in cazul persoanei juridice birocratia legata de inregistrarea tuturor tranzactiilor in contabilitate este mult mai mare.

Va salut ! Se mai stie ceva despre listarea la bursa a Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta (http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/statul-ar-putea-da-startul-la-listari-pe-bursa-cu-portul-constanta-4597058/) ? Multumesc !
   25-09-2009     

Nu exista foarte multe informatii noi despre ofertele publice initiale ale companiilor din transporturi detinute de stat si programate pentru anul acesta. Am citit un articol in care se spunea ca statul ar putea lua in calcul amanarea tuturor acestora cu cativa ani, datorita conditiilor de piata. Sfatul meu ar fi sa luati legatura cu firmele selectate pentru intermediere si mentionate in articolul la care faceti referire in intrebare.

Buna ziua Am un certificat de investitor la SAFI S.A. prin care se certifica faptul ca sunt investitor la fondul mutual al oamenilor de afaceri SAFI S.A. cu 7 certificate tip c. As vrea sa stiu daca mai am vreun drept si ce mai pot recupera. Va multumesc.
   14-08-2009     stoica silvia

Fondul se tranzactioneaza pe piata Rasdaq cu simbolul XFOA. Luati legatura cu orice firma de brokeraj pentru vanzarea unitatilor de fond detinute. Pentru informatii suplimentare consultati pagina de intrebari frecvente a sectiunii de consultanta pe www.kmarket.ro.

Buna ziua,pentru a evita obligativitatea de a face oferta publica de preluare obligatorie ,asa cum oblica cnvm-ul pe toti cei care depasesc pragul de 33%,prin vanzare unui procent astfel incat sa ramana sub acest prag sau vanzarea tuturor actiunilor detinute la acea societate ar putea scapa de aceasta obligativitate? Multumesc!
   31-07-2009     Popescu Florin

Legislatia nu prevede posibilitatea ocolirii obligatiei de lansare a unei oferte prin vanzarea de actiuni, decat in anumite cazuri speciale. In opinia noastra, obligatia de lansare a ofertei ramane, cu exceptia cazului in care depasirea s-a realizat prin tranzactii neintentionate (adica prin reducerea capitalului emitentului, exercitarea dreptului de preferinta, fuziune sau divizare). Pentru informatii suplimentare consultati articolele 203 si 205 din legea 297/2004, disponibila aici: http://www.cnvmr.ro/pdf/legi/ro/Legea-297-2004.htm.

In anul 2008 la un fond deschis de investitii am obtinut un castig de 7000 lei , la un alt fond deschis de investitii in schimb am obtinut o pierdere de 7300 lei,la unitati de fond detinute sub 365 zile. La stabilirea impozitului anual castigurile si pierderile obtinute la diferitele fonduri nu se cumuleaza ?
   12-06-2009     nemeth nicolae

Ba da, castigurile si pierderile se cumuleaza, dar separat pe perioade de detinere (sub 365 si peste 365 de zile). In exemplul Dumneavoastra, daca atat castigul cat si pierderea au fost obtinute din unitat detinute sub 365 de zile, atunci acestea se cumuleaza.

O persoana care detine 76% din actiunile unei societati listate mai poate cumpara actiuni doar prin ā??oferta publica de cumparareā? ,aceasta oferta ce presupune de facut ? si care sunt pasii de urmat ? Se adreseaza catre restul de actionari din societate sau poate fi facuta numai asupra unuia singur ?
   20-03-2009     fanel

Raspunsul este afirmativ, persoana respectiva poate cumpara actiuni numai prin oferta publica. Aceasta se adreseaza in mod obligatoriu tuturor actionarilor si pentru toate detinerile acestora de actiuni (in afara actiunilor deja detinute de persoana care initiaza oferta).

Oferta publica de cumparare este o operatiune speciala ce presupune intocmirea unui prospect de oferta si avizarea acestuia de catre CNVM. Procedura este reglementata de Regulamentul CNVM nr. 1/2006 disponibil pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie. Puteti obtine mai multe informatii si de la brokerul Dumneavoastra.

detin de 6 luni actiuni la azomures si am ajuns sa ma intreb ce naiba fac cu ele ca au fost cumparate la un pret de 3500 si acum uite unde sunt.......
   15-03-2009     dor

Aceasta este o intrebare corecta, pe care si-o pun foarte multi investitori in prezent. Sa incercam sa gasim cateva raspunsuri (acesta va fi unul general pentru investitorii la bursa, nu legat de actiuni Azomures).

In primul rand, trebuie sa fiti constient ca nu exista vreo solutie miraculoasa care sa va permita sa recuperati rapid pierderea. In al doilea rand, tineti cont de faptul ca ati pierdut numai 60% din bani, in conditiile in are alti investitori au pierdut chiar si peste 90%; prin urmare, oricand se poate si mai rau.

Mai departe, intrucat solutii miraculoase nu exista, incercati sa va ganditi ce planuri aveti cu actiunile si cu banii Dumneavoastra. Desigur, in perioade de crize mari abordarea prudenta era vanzarea actiunilor, nu cumpararea lor. Daca nu ati vandut pana acum, nu vreti sa va asumati pierderea de 60% si va permiteti sa asteptati un interval de minim 3-5 ani, atunci uitati de actiunile detinute si asteptati. Preturile de acum ar trebui sa fie depasite in acest interval de timp, chiar daca vor mai urma scaderi.

Daca aveti nevoie de bani, nu doriti sa va asumati pierderile sau doriti o gestiune activa a banilor, atunci vindeti tot si puneti banii la banca. In acest mod limitati eventualele pierderi suplimentare viitoare, daca bursa mai scade, si obtineti un castig (modest) din dobanzi.

Tineti cont de faptul ca in cazul particular al Azomures, activitatea companiei este puternic afectata de criza, existand perioade de intreuprere a activitatii si chiar posibilitatea unei inchideri a companiei. Asemenea elemente dauneaza profund actiunilor, astfel incat actiunile AZO pot scadea in viitor mai mult decat media.

Eu recomand vanzarea actiunilor in perioade de crize mari, cu speranta ca vom identifica in mod corect momentul inceperii cresterii si vom cumpara actiunile la loc, dar la preturi mai mici.

Desigur, nu exista garanatii in niciuna din variantele de mai sus. Inca o parere: atunci cand lucrurile sunt neclare se pot folosi abordari combinate: prin urmare, puteti vinde numai o parte din actiunile detinute (spre exemplu 50%), iar pe restul le puteti pastra. Astfel, daca bursa mai scade, va limitati pierderile ulterioare, iar daca bursa incepe si creste, participati la castiguri cu o parte din actiuni.

Un ultim sfat: tratati aceasta investitie ca pe o situatie care va poate ajuta pe viitor. La urmatoarea criza sau scadere mare la bursa, nu mai faceti aceleasi greseli: 1. nu cumparati inainte sa fiti sigur ca bursa incepe sa creasca (sau nu cumparati de toti banii, oricum) si 2. vindeti in mod obligatoriu atunci cand actiunile scad cu un anumit procent (20-30%, de exemplu).

Buna ziua. Sant un mic investitor pe BVB, si doresc sa ma ajutati cu o problema. Anul trecut in luna noiembrie am aflat ca brokerul prin care am tranzactionat si-a depus demisia de la SSIF-ul respectiv, si asta in urma unei discutii telefonice avute cu persoana respectiva. Mi-a propus daca sant de acord sa "merg" mai departe cu el, ca este in discutii cu alte SSIF-uri, pentru o angajare. Am acceptat aceasta propunere, si m-a sfatuit sa-mi transfer actiunile detinute in portofoliu la SSIF-ul de la care demisionase, la depozitarul central (sectiunea I a registrului actionarilor) roman a actionarilor. Zis si facut., asa ca am facut o cerere si mi-am transferat actiunile la depozitarul central (cerere pe care am primit si un numar de inregistrare). Dupa aceasta iau legatura cu brokerul, si-mi spune ca inca nu a inchiat nici un acord cu un alt SSIF, si sa-l sun peste cateva zile, 1 saptamana. L-am sunat de 3 ori dar persoana respectiva inca nu activa ca broker la un alt SSIF. Ce doresc eu de la dvs., este sa-mi spuneti daca pot sa aflu care-mi este situatia portofoliului, sau daca pot sa obtin un extras de cont de la depozitar si cum se face acest lucru. As mai dori sa-mi spuneti daca pot sa-mi deschid un cont nou la un alt SSIF( fara sa mai tranzactionez prin broker ci sa pot face tranzactii pe cont propiu, dar daca se poate sa fiu consiliat din cand in cand de un broker) fara a mai depune in contul nou suma necesara pentru crearea contului, (ca si garantie fiind actiunile detinute deja) si daca pot sa-mi transfer actiunile detinute la depozitar. Mentionez ca suma investita initial a fost de 26000RON. Va multumesc.
   01-03-2009     radu nutu florian

Puteti obtine un extras de cont direct de la Depozitarul Central - gasiti datele de contact la www.depozitarulcentral.ro. In acesta ar trebui sa apara actiunile detinute de Dumneavoastra, daca in prealabil au fost transferate de SSIF la Depozitar.

Puteti obtine un extras de cont eliberat din sistemul Depozitarului Central si direct de la un SSIF - spre exemplu de la SSIF la care veti alege sa dechideti un nou cont.

Daca nu doriti sa tranzactionati prin broker, atunci puteti deschide un cont de tranzactionare prin internet. Va recomandam sistemul nostru, disponibil la adresa www.ktrade.ro. In acest sistem, actiunile sunt suficiente pentru a acoperi plafonul minim de 3.500 RON (nu mai este nevoie sa depuneti si bani in numerar). Nu cunosc procedurile altor SSIF, acestea ar putea fi diferite. Desigur, atunci cand deschideti un cont nou la o SSIF, puteti transfera fara probleme actiunile detinute la Depozitarul Central.

Buna ziua. Felicitari pentru aceasta rubrica! Citind raspunsurile dumneavoastra in incercarea disperata de a afla un raspuns la problema pe care incerc sa o rezolv, m-am gandit sa va scriu pentru a va cere parerea. Trebuie sa fac o comparatie intre programele de investitii atasate asigurarilor unit-linked si indicii bursieri. In acest sens, am scos preturile de vanzare zilnice ale unor programe de la ING (Mixt25, Mixt75, Equity). Am calculat rentabilitatea zilnica atat ca (Pt - Pt-1)/Pt-1, cat si ca LN(Pt/Pt-1). Realizand o regresie in Eviews, rezultatele au aratat ca BET_C este nesemnificativ, respectiv ca nu influenteaza in nici un fel pretul acestor programe, ceea ce nu prea are cum intrucat am incercat cu cel mai riscant program, Equity, care are o componenta de 90% in actiuni. Am realizat o regresie si in Excel, insa rezultatele au fost aceleasi. Am calculat si BETA(indicatorul de risc) si mi-a iesit negativ, ceea ce nu se prea intampla. Mentionez ca am luat un esantion de 65 de date zilnice, din 01.09.2008 pana pe 28.11.2008. Ma gandesc ca poate obtin rezultatele astea nepotrivite si din cauza perioadei pe care am ales-o (ma gandesc la evolutia acestor preturi in cadrul crizei financiare). Ce ma sfatuiti sa fac? MA gandeam sa iau un esantion din 2007, poate obtin corelatia corecta. Altfel cum sa realizez aceasta comparatie? Va multumesc!!!
   05-12-2008     Solomon Anca

Multumesc pentru felicitari. Cauzele problemei si remediile posibile ar putea fi urmatoarele:

- aveti grija sa nu folositi in regresie seria de date a RENTABILITATILOR valorilor unit linked si seria de date a VALORILOR BET-C. Folositi ori VALORI unit linked si VALORI BET-C, ori RENTABILITATI unit linked si RENTABILITATI BET-C. Altfel, rezultatele nu au nicio relevanta.

- seria de date de 65 de zile mi se pare insuficienta. As folosi cel putin sase luni, iar, intr-un caz ideal, cel putin doi ani. Daca ajuta la simplificarea calculelor, as folosi date saptamanale (sau chiar lunare, dar rezultatele ar putea fi incerte) in locul celor zilnice, dar pe o perioada de minim sase luni.

- verificati procentul exact de investitii in actiuni. Daca acele programe au 25% investite in actiuni (de exemplu) si restul in fixed-income, atunci corelatiile vor fi slabe.

- trebuie investigat in ce actiuni investesc programele de investitii respective. Este posibil ca acestea sa includa intr-o proportie mai mare actiuni de pe piete externe, care sa se coreleze intr-o masura mai redusa cu indicii BVB (insa aceasta explicatie mi se pare mai putin probabila, intrucat BET se coreleaza bine cu pietele externe).

Un beta negativ pe programele respective mi se pare improbabil. Fie s-a gresit la calcule, fie programele au investitii foarte reduse in actiuni sau actiunile detinute nu sunt din Romania.

Care sunt avantajele intrarii in piata de capital ca persoana juridica? Cumpararea de actiuni se inregistreaza pe cheltuieli? Impozitarile au acelasi regim ca si pentru pers fizice?
   26-09-2008     remus

Nu exista avantaje fiscale pentru companii din acest punct de vedere. O companie plateste impozit de 16% pe toate profiturile obtinute din tranzactii. O persoana fizica plateste 16% pentru actiunile detinute sub 1 an, dar numai 1% pentru actiunile detinute peste 1 an. Pe cheltuieli se inregistreaza numai pierderile din vanzarea actiunilor, nu valoarea integrala a cumpararilor.

Am observat ca impozitarea de 16 la suta se face pe tranzactie bursiera si nu pe an cum ar fi, dupa mine, normal. Care este sentimentul dvs despre acest tip de impozitare?
   30-08-2008     sumaru

Daca va referiti la tranzactiile cu actiuni cotate, atunci impozitul de 16% se calculeaza pe an, nu pe tranzactie, pentru toate vanzarile de actiuni detinute sub 1 an.

Probabil va referiti la retinerea impozitului de 1% la fiecare tranzactie de vanzare in castig, dar si acest impozit retinut este regularizat la sfarsit de an.

In anul 1995-1996 mi-a fost distribuit un cupon conform Programului de Privatizare in Masa. Inscrierea mea a fost , pe baza acestui cupon, la Antibiotice Iasi, insa fiind studenta la acel moment nu am dat prea multa importanta acestei actiuni. La acest moment problema mea este urmatoarea: - nu mai gasesc actul prin care pot dovedi ca m-am inscris la Antibiotice Iasi; -ce trebuie sa fac pentru a obtine informatii atat despre cupon cat si despre actiunile detinute in aceasta societate-Antibiotice Iasi? Va multumesc pentru intelegere!
   20-07-2008     Tatiana Imparatu

Mergeti la orice firma de brokeraj si solicitati un document numit Extras de Cont. Lista firmelor de brokeraj se gaseste pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari. Documentul poate fi eliberat si de Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro.

Ca detinator a 44 actiuni conform CERT.de ACTIONAR la Kandia-Excelent,am primit prin mandat postal din 11 03 2008,suma de 127,6 RON cu mentiunea; ,,Aceasta suma reprezinta c/val actiunilor dvs.detinute la SC.Kandia-Excelent SA. NOI consideram ca ne-au luat actiunile in mod abuziv cu toate ca Certificatele de Actionar le avem la domiciliu.ESTE OARE LEGALA ACEASTA OPERATIUNE???
   30-03-2008     ADAMOVICI

Da, aceasta operatiune este legala si reprezinta retragerea obligatorie a actionarilor ca urmare a delistarii companiei. O asemenea operatiune este reglementata de Titlul II, Capitolul VII din Regulamentul CNVM Nr. 1/2006 (pagina 42) si de art. 206 si 207 din Legea 297/2004. Ambele reglementari se gasesc pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

Buna ziua! As dori sa-mi explicati putin, de ce scade pretul unei actiuni atunci cand are loc o majorare de capital social prin distribuirea de actiuni gratuite? Care va fi pretul mediu pe actiune dupa inregistrarea actiunilor gratuite (aceste actiuni gratuite se vor calcula defapt la valoarea nominala)? Cand este recomandat sa se cumpere actiuni la o societate care distribuie actiuni gratuite(inainte sau dupa data de inregistrare)? Conteaza in acest caz si perioada pe care se face investitia(de exemplu 1 an)? Va multumesc anticipat!
   23-03-2008     Nutu Florian Radu

Pretul scade intrucat prin distributia de actiuni gratuite nu se modifica valoarea firmei (nu intra sau ies bani din firma), insa valoarea existenta, nemodificata, se imparte la un numar mai mare de actiuni (numarul original + noile actiuni gratuite). In mod corespunzator, cand aceeasi valoare se imparte la un numar mai mare de actiuni, valoarea unei actiuni (pretul) scade.

Pretul dupa majorarea de capital se calculeaza astfel: pret dupa majorare = pret inainte de majorare / (1+(procent distributie actiuni gratuite/100)). Spre exemplu: o companie se hotaraste sa distribuie actiuni gratuite in proportie de 40 la 100 detinute; anterior majorarii pretul era de 2 lei/actiune. Pretul dupa majorare va fi 2 / (1+(40/100)) = 1,43 lei/actiune.

Intrucat, in mod normal, valoarea firmei nu creste sau scade in urma unei majorari de capital cu actiuni gratuite, nu exista diferente mari intre cumpararea inainte sau dupa majorare. In exemplul de mai sus: sa presupunem ca un investitor detinea 100 de actiuni inainte de majorare; acestea aveau o valoare de 2 x 100 = 200 lei. Dupa majorare valoarea va fi: 1,4 x 100 x 1,43 = 200 lei, deci nemodificata.

Totusi, tineti cont de doua lucruri: 1. inregistrarea actiunilor gratuite dureaza 2-3 luni, perioada in care pretul scade la bursa, dar noile actiuni nu pot fi inca vandute, fiind in curs de inregistrare; astfel, un investitor care ar dori sa isi lichideze integral pozitia in cautarea altor oportunitati mai bune nu o poate face pana la inregistrarea noilor actiuni. Prin urmare, investitorii pe termen mai lung cumpara actiuni inainte de data de inregistrare pentru majorare, iar investitorii pe termen mai scurt dupa aceasta data. 2. Pentru actiunile al caror pret la bursa este puternic subevaluat (adica mai mic decat valoarea "normala"), majorarea de capital cu actiuni gratuite poate duce la obtinerea anumitor castiguri pentru investitori. In exemplul de mai sus: pretul nu s-ar mai reduce pana la 1,43 lei ci numai pana la 1,60 lei, de exemplu, iar valoarea detinerilor investitorului dupa majorare ar fi 1,4 x 100 x 1,60 = 224, mai mare decat valoarea initiala de 200. Asemenea cazuri sunt, insa, din ce in ce mai rare.

Va doresc "O zi buna".Posed Unitati de fond SAFI: C-1000041869=10 u.f ;C-1000025759=19 u.f. ;C205310=6 u.f.Va rog sa ma ajutati sa aflu cate u.f.am in prezent,deoarece nu pot intra pe site-ul:http://www.regisco.ro.Cum aflu care este valoarea de piata a acestora?. Cu stima,Va multumesc !
   14-03-2008     Gheorghita Ioan

Regisco impreuna cu celelalte registre independente au format Depozitarul Central, o institutie noua care pastreaza registrele actionarilor tuturor companiilor deschise. Prin urmare, luati legatura cu aceasta institutie la www.depozitarulcentral.ro pentru a afla numarul de unitati detinute.

Domnule Pasol, urmaresc cu interes portofoliul virtual de pe kmarket, si ma declar placut surprins de performanta lui. V-as intreba cum ganditi aceasta atitudine prudentiala pe care o aveti de cateva luni. Este circumspectie, sau scepticism legat de piata ? Va multumesc.
   14-03-2008     Dan Vasile

Multumesc pentru aprecieri. Este vorba de scepticism legat de conjunctura actuala a pietei, nu de piata in general. Actiunile au intrat pe o tendinta descendenta de la inceputul lunii iulie. Intrucat imi doresc sa mentin un nivel de risc scazut spre mediu in acest portofoliu, incepand cu sfarsitul anului trecut am inceput sa vand progresiv actiunile detinute, pana am ajuns in prezent la 0% detineri in actiuni, in portofoliul virtual.

In momentul in care vor aparea semnale clare de schimbare a trendului si de crestere a actiunilor, atunci vor incepe, tot progresiv, cumpararile, pana la o detinere de 100% in actiuni si 0% numerar. Pe termen mediu si lung raman convins de potentialul investitiilor in actiuni.

1. Pe site-ul SSIF-urilor apar zilnic diferite comunicate referitoare la persoane initiate care cumpara actiuni la diferite societati.Ce inseamna mai exact "persoana initiata"? 2. Pentru a primi actiuni gratuite in cazul unei majorari de capital,trebuie sa cumperi actiuni la acea societate la o anumita data sau au valoare actiunile pe care eventual la detii in portofoliu de la o data mai veche? Daca doresti sa primesti actiuni gratuite trebuie sa te adresezi printr-o cerere firmei respective sau SSIF-ului?
   08-03-2008     

1. Persoanele initiate sunt persoanele avand functii de conducere in cadrul unei companii listate, persoanele aflate in legatura cu acestea sau alte tipuri de persoane care se presupune ca au acces la informatii privilegiate despre activitatea firmei listate. Definitia exacta se regaseste in Regulamentul CNVM nr. 1/2006, disponibil pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie/Regulamente/2006.

2. Beneficiaza de actiunile gratuite actionarii care au actiuni la o singura zi din an, numita data de inregistrare. Aceasta data este comunicata in hotararea adunarii generale a actionarilor care a stabilit distributia de actiuni gratuite. Prin urmare, va trebui sa detineti deja actiuni la acea data (actiuni pe care le-ati cumparat mai demult), sau sa le cumparati special pentru a le avea la data respectiva, pentru a primi actiuni gratuite.

Tineti cont si de durata de decontare a tranzactiilor: pentru a fi inregistrat ca actionar la o anumita data trebuie sa cumparati actiuni cel mai tarziu cu trei zile lucratoare inaintea datei respective (de exemplu: pentru a fi actionar in ziua de joi trebuie sa aveti sau sa cumparati actiuni cel mai tarziu in ziua de luni a aceleiasi saptamani). Actiunile detinute la orice alta data in afara datei de inregistrare nu dau dreptul la primirea de actiuni gratuite.

Actiunile gratuite sunt inregistrate automat in registrul actionarilor pe numele tuturor actionarilor care aveau actiuni la data de inregistrare. Pentru aceasta nu trebuie sa indepliniti nicio formalitate. Insa, daca doriti sa vedeti actiunile gratuite pe care le-ati primit in portofoliul de la SSIF sau doriti sa le vindeti, va trebui sa adresati SSIF o cerere de transfer a acestor actiuni in portofoliul Dumneavoastra. In absenta acestei cereri actiunile vor ramane in continuare inregistrate pe numele Dumneavoastra la registrul actionarilor, insa nu le veti putea vedea la SSIF (ci numai intr-un extras de cont eliberat de Depozitarul Central).

Buna seara domnule Pasol. Felicitari pt rubrica. va rog sa-mi spuneti atunci cand se face o majorare de capital social, de unde apar noile actiuni? se dilueaza partea actionarului majoritar sau altfel? va multumesc
   18-01-2008     Paul

Multumesc pentru felicitari. Majorarea de capital se face intotdeauna prin emisiune de noi actiuni. Aceasta se face in doua moduri: 1. din fonduri proprii ale companiei (profituri, rezerve, prime de emisiune dupa IPO, etc); in acest caz toti actionarii primesc actiuni gratuite proportional cu numarul de actiuni gratuite, iar ponderile actionarilor in total nu se modifica. Spre exemplu: o companie are un capital social de 100 de lei impartit in 100 de actiuni si face o majorare de capital cu 50 de lei din fonduri proprii; fiecare actionar primeste 0,5 actiuni gratuite pentru o actiune detinuta. Un actionar care avea initial 30 de actiuni (si prin urmare o pondere de 30%) va avea dupa majorare 45 de actiuni si o pondere tot de 30%.

2. Cu numerar, atragand bani de la actionari. In acest caz, actionarii firmei au drept de preemptiune, adica au dreptul de a cumpara actiunile nou emise proportional cu numarul de actiuni detinute. Spre exemplu: compania de mai sus cu un numar de actiuni initial de 100, face o majorare de capital cu 50 de actiuni noi; actiunile pot fi emise la valoarea nominala sau la un pret mai mare. Actionarul care avea 30 de actiuni initial are dreptul sa cumpere inca 15 in majorarea de capital, pentru a isi pastra ponderea. Desigur, el nu este obligat sa o faca - in acest caz detinerea sa va fi diluata.

Pentru actiunile ramase nesubscrise in urma majorarii de mai sus exista mai multe variante, in functie de hotararea adunarii generale: anularea actiunilor, oferirea spre subscriere actionarilor care au subscris in prima etapa, vanzarea catre public, oferirea spre subscriere catre angajati, etc.

Va multumesc pt. eforturile pe care le faceti, in a ne ajuta cu informatii utile, de fiecare data. 1. Am inteles ca la momentul privatizarii in masa, prin intermediul cupoanelor de actionar, mi-au fost atribuite si niste actiuni reziduale la un SIF. Eu la momentul respectiv am subscris la Automobile Dacia Pitesti. Rugaminte mea se refera la faptul daca Dvs. ati putea sa-mi precizati (in cazul in care ati mai intalnit o speta asemanatoare), in concret, cate actiuni reziduale as putea detine la vreun SIF ?. Bineanteles ca raspunsul il pt obtine de la Depozitar, dar asa in prealabil poate detineti si dvs. ceva informatii in acest sens ??!!. 2. In ipoteza in care detin niste actiuni la Depozitarul Central, m-ar interesa sa stiu, daca SSIF-ul la care eu detin un cont, poate prelua de la Depozitar actiunile pe care eu le detin acolo, fara ca eu sa mai fac demersurile cu Extrasul de cont de la Depozitar ?. Am inteles ca mai nou si SSIF-urile au acces la baza de date a actionarilor de la Depozitar, si ca ar putea sa transfere actiunile detinute de clientii lor la Depozitar !!!!!???? 3. In legatuta cu impozitarea pe 2007; se va face la profitul brut, sau la profitul net pe portofoliu ??; se mai plateste cota de impozit in ianuarie, sau se plateste impozitul la regularizare in mai 2008 ?? Va multumesc anticipat
   16-12-2007     popescu daniel

Va multumesc si eu pentru aprecieri. 1. Imi pare rau dar nu putem face o estimare; tocmai acesta este scopul Extrasului de Cont - prezentarea numarului de actiuni detinute. 2. Da, in mod normal va puteti adresa SSIF la care aveti cont pentru transfer, fara a va mai deplasa la Depozitarul Central. 3. Nu avem inca toate informatiile necesare, insa le vom prezenta la momentul la care le primim pe siteul www.intercapital.ro, sectiunea Noutati si Stiri.

Buna ziua,am si eu o intrebare pentru d-voastra? In anul 1998 sau 1999 nu-mi aduc aminte precis, am cumparat(ordin de cumparare catre agentul de valori mobiliare) prin SVM Gelsor filiala Botosani un pachet de actiuni la Dacia Pitesti, m-i sa confirmat cumpararea actiunilor si am hotarit sa nu le vind o perioada.Acum in momentul de fata nu mai stiu nimic referitor la actiunile cumparate.Am facut o scrisoare la Dacia cu recomandata, solicitind extras de cont din registru actionarilor (cu actiunile detinute),acum trei luni de zile.Pina in prezent nu am primit nici un raspuns,ce ma sfatuiti? Multumesc anticipat,Dorin
   16-12-2007     Mihai

Ati procedat corect trimitand scrisoarea, insa se pare ca lucrurile merg mai greu la Dacia. Luati legatura cu departamentul actionariat al Dacia Pitesti, fie telefonic, fie direct la sediu si cereti clarificari.

Am primit de la depozitarul central o adresa prin care imi cerea sa subscriu actiunile detinute la Kandia Excelent SA dar eu nu mai stiu daca am actiuni pe numele meu sau este vreo confuzie. Va multumesc
   07-12-2007     ANDRONACHE VASILE

Daca ati primit acea adresa inseamna ca figurati ca actionar. Mergeti la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) si solicitati un document numit extras de cont.

As dori sa va prezint un fapt ipotetic la care as fi interesat de un raspuns: un individ, X, detine actiuni la firma ABC, societate cu o lichiditate foarte redusa. El doreste sa mai achizitioneze actiuni si introduce un ordin de cumparare in piata, la un anumit pr??t. Alt individ, Y, introduce si el un ordin de cumparare a actiunii ABC, la un pr??t mai mare decat cel introdus de X. X introduce si el un pr??t mai mare decat Y. Apoi Y introduce un pr??t mai mare decat X. Si tot asa, nefacandu-se nicio tranzactie, pana cand pretul ajunge la o valoare la care lui X ii convine sa vanda actiunile detinute deja la societatea ABC. Intrebarea mea este daca actiunea lui X este considerata manipulare a pietei, si daca da, cum poate fi ea dovedita ?
   11-11-2007     CRISTIAN

Problematica manipularii pietei este una foarte complexa si, uneori, interpretabila. Aceasta nu este acoperita de rubrica de consultanta a kmarket.ro (din aceleasi motive nu raspundem nici intrebarilor pe teme fiscale legate de piata de capital in cadrul acestei rubrici). Pentru prevederile aplicabile manipularii de piata va recomand aceasta pagina pe siteul www.intercapital.ro.

Buna ziua . Am si eu o intrebare legata de majorarea de capital . Daca o compania efectueaza o majorare de capital cu subscriere in numerar si pt fiecare actiune detinuta pot subscrie 6 actiuni noi , cum pot afla pretul teoretic al unei actiuni dupa trecerea datei de inregistrare . Daca nu ma insel dupa aceasta data are loc o corectie a pretului . Daca se poate sa-mi spuneti pe langa aceasta intrebare de mai sus si in general cum se calculeaza . Adica daca pentru 1 actiune detinuta pot subscrie X actiuni, cum pot sa calculez pretul teoretic la care ar trebui sa ajunga o actiune dupa trecerea datei de inregistrare. Va multumesc anticipat
   06-10-2007     Florea Raul

Va voi prezenta formula generala de calcul a pretului. Presupunem cazul general in care se majoreaza capitalul social atat cu actiuni gratuite cat si cu numerar (concomitent).

Pretul ajustat dupa trecerea datei de inregistrare va fi: (pret inainte de data de inregistrare + D) / N, unde D este suma pe care trebuie sa o subscrieti in majoare la o singura actiune detinuta, iar N este numarul de actiuni pe care il veti avea dupa majorare (inclusiv actiunea initiala detinuta).

Sa luam un exemplu: fie actiunea X tranzactionata inainte de data de inregistrare la 3 lei/actiune care face o majorare in care se dau 75 actiuni gratuite la 100 detinute si 50 actiuni la pret de 1,5 lei la 100 detinute. Pretul ajustat dupa majorare va fi (3+0,50x1,5) / (1+0,75+0,50) = 1,6667. In exemplul Dumneavoastra, intrucat este vorba doar de actiuni in numerar, N va fi 7 (o actiune initiala + 6 noi).

Ca sa subscriu actiuni la o societate listata ce isi majoreaza capitalul social prin emiterea de drepturi de preferinta ce vor fi tranzactionate ,este necesar sa cumpar drepturi de preferinta si totodata sa platesc si pretul de subscriere? Daca da, nu este mai avantajos sa cumpar actini avand in vedere ca pretul acestora a scazut mult ca urmare a anuntului de majorare de capital?
   28-07-2007     oancea vasile

Daca aveti actiuni la data de inregistrare, atunci vi se vor aloca in mod gratuit drepturi de preferinta (numarul de drepturi alocate este egal cu numarul actiunilor detinute). Astfel, la momentul subscrierii veti plati numai pretul actiunilor subscrise pe baza acestora; daca doriti sa subscrieti mai multe actiuni decat cele la care aveti dreptul pe baza actiunilor detinute initial, sau nu detineati initial actiuni, atunci puteti cumpara drepturi de preferinta de la bursa, caz in care platiti atat pretul drepturilor (acesta nu este foarte mare) cat si pretul actiunilor.

In mod normal, dupa trecerea datei de inregistrare pretul actiunilor scade cu un procent ce reflecta majorarea de capital social; cu alte cuvinte, valoarea unei actiuni la pretul de dinainte de data de inregistrare este egala cu valoarea actiunii initiale + valoarea actiunilor la care aceasta da dreptul in majorare, toate la pretul de dupa data de inregistrare. Desigur, exista si exceptii.

Domnule Pasol, Scriu o lucrare de licenta despre costul capitalului in Romania. Mi-am propus sa aplic metodologia Fama MacBeth (1973) ca sa testez traditionalul CAPM pe randamentele BVB, si sa compar rezultatele cu cele obtinute prin utilizarea altor modele, dezvoltate pentru pietele emergente. Nu am reusit insa sa gasesc toate informatiile despre splitari, majorari etc, si de aceea nu pot sa ajustez adecvat randamentele pentru perioada de studiu 1998-2006. Doar recent am descoperit excelenta dvs. analiza de pe kmarket.ro, pentru care ati calculat randamentele anuale. Daca se poate, va rog sa imi trimiteti datele la care au avut loc acele splitari sau distributii de actiuni gratuite (asa cum apar in tabele), pentru fiecare an in parte, pentru fiecare titlu in parte. Eu folosesc randamente saptamanale. Si, daca nu va cer prea mult, o scurta nota despre ajustare (stiu cum sa ajustez pentru splitari sau distributii de actiuni gratuite, insa nu am mai intalnit, de exemplu, "66,28 actiuni la 1000 lei la 100 de actiuni detinute"). Imi pare rau ca va deranjez cu o asemenea cerere, dar nu am nici o alta solutie la indemana; raspunsul celor de la BVB a venit cu o intarziere de o luna si a fost inutil. Tot ce imi doresc e ca lucrarea mea sa aiba substanta, iar acest lucru va fi posibil doar daca voi lucra cu date reale. Va multumesc, Sorin Dumitrescu ASE, Relatii Economice Internationale
   30-06-2007     Sorin Dumitrescu

Datele de inregistrare si coordonatele majorarilor de capital se gasesc pe www.bvb.ro: introduceti simbolul emitentului in casuta din stanga, iar in fisa companiei mergeti la Modificari Capital Social.

Ajustarea pretului pentru majorari de capital social cu numerar se face astfel: pret ajustat dupa majorare = (pret inainte de majorare + delta) / N, unde delta este suma care poate fi subscrisa in majorare pentru o actiune detinuta initial, iar N este numarul de actiuni pe care le va detine actionarul dupa majorare pentru o actiune detinuta anterior.

In exemplul majorarii cu 66,28 actiuni la 0,1 lei la 100 de actiuni detinute initial, delta este 0,6628 x 0,1 = 0,0663, iar N este 1+0,6628 = 1,6628. Pretul ajustat va fi (pret inainte de majorare + 0,0663) / 1,6628.

Aceeasi formula se poate folosi si pentru majorari combinate simultane (numerar + gratuite): N devine numarul de actiuni pe care le va detine actionarul in urma ambelor majorari, daca initial detinea o actiune.

Buna ziua, as dori sa va intreb daca actionarii la Continental Astoria Arad devin actionari la societatea rezultata in urma fuziunii, cand va fi listata la bursa aceasta societate si care va fi valoarea pachetului de actiuni?
   17-06-2007     liliana.p

Da, actionarii Continental Astoria devin actionari in compania rezultata dupa fuziune. Despre data listarii am fi si noi curiosi - exista discutii de mai multi ani, dar nimic concret deocamdata. Puteti solicita informatii suplimentare (inclusiv numarul de actiuni detinute) de la departamentul Actionariat al Continental Hotels.

Bna ziua! As dori sa-mi explicati in cateva cuvinte despre Fondul de Compensare a Investitorilor. Cu ce si cum ne ajuta pe noi investitorii? Va multumesc!
   11-05-2007     CRISTIAN

Conform legii 297, scopul fondului este de compensa investitorii in situatia incapacitatii unui SSIF (sau SAI care administreaza conturi individuale) de a returna fondurile banesti si/sau instrumentele financiare datorate sau apartinand investitorilor, care au fost detinute in numele acestora, cu ocazia prestarii de servicii de investitii financiare sau de administrare a portofoliilor individuale de investitii.

Mai concret, fondul compenseaza investitorii in cazuri precum cel al falimentului unui SSIF in urma caruia se constata ca banii si valorile mobiliare detinute de investitori la acesta nu le pot fi returnate (in mod normal falimentul unui SSIF nu ar trebui sa afecteze fondurile si valorile mobiliare ale investitorilor, intrucat acestea sunt evidentiate si gestionate separat de fondurile si valorile mobiliare ale SSIF; ca in orice domeniu, insa, pot aparea si situatii anormale, caz in care intervine fondul).

Pentru informatii suplimentare consultati siteul www.fond-fci.ro.

am 1983 actiuni si asdori sa le vand! cum procedez? 2.mentionez ca nu mai am hartiile acelea galbene(sper ca stiti la ce ma refer}
   29-04-2007     miha

Nu mai aveti nevoie de certificatele de privatizare originale. Mergeti la Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro, si solicitati un document numit extras de cont pentru actiunile detinute. Cu acesta mergeti la orice societate de brokeraj pentru vanzare - lista se gaseste pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari.

Doresc sa-mi vand toate actiunile Rasdaq,aerostar,electromagnetica,nectar Pascani,etc.M-ar interesa unde sa ma adresez ?Numar de tel. si adrese...Va multumesc anticipat.
   29-04-2007     sebastian ionut

Solicitati extrase de cont care sa ateste numarul de actiuni detinute - acestea se obtin de la Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro. Apoi selectati o firma de brokeraj din lista disponibila pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari, pentru vanzare. Datele de contact se gasesc in lista respectiva.

ma numesc Ispas Mihaela si sunt din Giurgiu,intamplator am gasit un certificat de actionar,al meu,din 1996,avand 920 actiuni la Compa,mai este valabil acest certificat si ce pot face cu el?multumesc.
   27-04-2007     ispas mihaela

Solicitati un document numit extras de cont de la Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro, pentru a afla numarul de actiuni detinute in prezent (acesta este posibil sa fi suferit modificari intre timp). Cu acest document si buletinul de identitate puteti merge la o societate de brokeraj (numita si SSIF) pentru vanzarea actiunilor. Puteti folosi serviciile firmei noastre, SSIF Intercapital Invest - www.intercapital.ro.

Cum se gestioneaza corect, la nivelul unui emitent, situatiile in care un actionar minoritar nu detine un pachet de actiuni suficient de mare pentru a participa la anumite evenimente corporative cu efecte patrimoniale, ca: A. distribuirea de actiuni gratuite prin capitalizarea profitului sau a altor rezerve (sa zicem ca actionarul detine 1 actiune iar numarul actiunilor distribuite gratuit reprezinta jumatate din numarul actiunilor inainte de distribuire, rezultand ca la 2 actiuni detinute revine 1 actiune gratuit) B. consolidarea valorii nominale a actiunilor (sa zicem ca actionarul detine 1 actiune in conditiile in care raportul de consolidare este 1 actiune noua la 2 actiuni vechi) Multumesc.
   25-03-2007     adi

Procedura o stabileste emitentul, intrucat nu exista reguli exprese care sa reglementeze aceasta situatie. In cazul A emitentul poate decide ca se aloca un numar de actiuni intreg calculat prin eliminarea zecimalelor. Astfel, pentru un actionar cu 13 actiuni se aloca 6 actiuni, iar pentru un actionar cu 1 actiune nu se aloca nicio actiune noua. Pentru cazul B se poate aplica un mecanism similar, cu mentiunea ca un actionar care detine 1 actiune nu va mai detine nici una dupa consolidare. Teoretic este o varianta posibila.

Cand se tranzactioneaza la bursa actiunile de la "ARPECHIM"PITESTI?Va multumesc
   23-03-2007     

Arpechim a fost integrata in Petrom. Astfel, daca ati avut actiuni Arpechim, acum aveti actiuni Petrom listate la Bursa de Valori. Pentru a afla numarul exact de actiuni detinute solicitati un document numit extras de cont de la Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro.

Cum se impoziteza cistigurile rezultate in urma cresterilor actiunilor Fondurilor de Investitii detinute mai mult de 365 de zile. Cu Respect Marian C.
   10-03-2007     Marian

Impozitul in acest caz este de 1%, retinut la sursa (daca ne referim la anul 2007).

buna ziua.am deschis un cont online la [...].incepind cu luna decembrie 2006 au inceput sa apara nereguli in contul meu(numar de actiuni incorect,pret mediu ponderat incorect,termenul de detinere actiuni incorect,oprire impozit la actiuni detinute sub 365 zile).desi am anuntat ssif-ul nu sa luat nici o masura rectificatoare.cui ma pot adresa mai departe pentru a rezolva aceasta problema.nu pot inchide contul pana nu sa rezolvat complet problema.va multumesc! cu stima dobre octavian
   17-02-2007     dobre octavian

Situatia poate sa fi aparut datorita neclaritatii cu privire la reglementarile fiscale aplicabile tranzactiilor cu actiuni. Contactati firma respectiva prin telefon sau direct la sediu, si cereti o audienta Directorului General sau responsabilului departamentului de Control Intern al firmei; alternativ, transmiteti o sesizare prin posta. In mod normal, in urma unei sesizari sau a unei audiente problema ar trebui sa se rezolve. Daca acest lucru nu se intampla, puteti apela la Asociatia Brokerilor (www.asociatiabrokerilor.ro) sau CNVM (www.cnvmr.ro).

1.Ce impozit platesc daca vand unitatile pe care le detin la un fond de investitii dupa un an de zile de la data cumpararii acestora? 2.Impozitul se retine automat de catre societatea de investitii?
   09-02-2007     Tanase Cristian

Pentru 2007 procedura de impozitare la fonduri este similara cu cea pentru actiuni. Pe scurt: impozitul este de 1% pentru unitati detinute mai mult de un an, si de 16% pentru unitati detinute sub un an. Societatea de administrare retine 1% impozit la orice vanzare de unitati (detinute sub un an sau peste un an), iar investitorul isi calculeaza diferenta pana la 16% pentru unitatile detinute mai putin de un an, si o plateste la inceputul anului urmator.

Buna ziua, As vrea sa aflu pe aceasta cale ce reprezinta o POFBV. In saptamana ce a trecut s-a derulat o astfel de operatiune prin care AVAS a vandut pachetul de 2,09 din Avicola Slobozia pentru care a primit aprox.15.000lei, adica 0,3lei/actiune. As vea si eu sa cumpar la asemenea preturi mai ales ca profitul / actiune a fost de 1,8800/actiune in anul 2005. Cum trebuie sa procedez sa cumpar 2 procente dintr-un emitent la un PER de 0,15, emitent care mai si ofera dividende? multumesc anticipat
   04-02-2007     teo

POFBV este o piata de operatiuni speciale pe Rasdaq, folosita pentru vanzarea pachetelor detinute de AVAS la diverse societati. Pentru detalii despre tranzactia respectiva luati legatura cu AVAS.

V-as ruga tare mult sa-mi spuneti si mie cum se calculeaza impozitul pe profitul obtinut dintr-o investitie intr-un fond deschis de investitii ( fond mutual ). Va multumesc anticipat!
   26-01-2007     Fustasu Paul

Pentru veniturile din 2006, impozitul este de 1% pentru unitatile de fond detinute mai mult de un an, si de 16% pentru unitatile detinute mai putin de un an. Toate impozitele aplicabile (atat pentru cota de 1%, cat si pentru cea de 16%) sunt retinute de societatea de administrare a fondului. Pentru veniturile obtinute din investitiile la fonduri in 2007, procedura se va alinia cu cea practicata pentru investitiile in actiuni.

Sunt un roman, rezident in Anglia, fac in fiecare an investittii pe piata de capital din Romania, am avut profit in 2006 pentru care am platit deja impozitul (de 1%, pentru ca atit trebuia sa platesc fiind actiuni detinute de peste un an) dar nu stiu unde trebuie sa declar venitul obtinut. De ce? Pai, simplu - sau foarte complicat, de fapt - brokerul imi spune ca conform legislatiei romane eu trebuie sa declar si sa platesc taxele in Anglia, cei de aici imi spun ca legea lor te obliga sa depui declaratie de venit si implicit sa le platesti ceva doar daca ai un profit mai mare de ?8.800 intr-un an ceea ce nu este cazul pentru mine. Pai atunci daca eu miine vind actiunile pe care le am si datorez (ipotetic) statului roman 16%, stat roman care conform legislatiei asupra nerezidentilor nu imi permite sa declar veniturile cistigate si sa le platesc impozitul in Romania, ce ar trebui sa fac? Deci cei de aici, din Anglia, mi-au spus clar ca nu au nici o treaba cu mine atita timp cit eu am un profit mai mic de ?8.800 din investitii pe piata de capital si brokerul imi spune ca nu am voie sa declar cistigurile in Romania deoarece legislatia nu imi permite. Ce ar fi de facut?! Va multumesc anticipat.
   26-01-2007     GGSH

Situatia nu este simpla. Eu va sfatuiesc sa luati legatura cu un avocat din Romania si/sau cu o companie de consultanta fiscala. De asemnea, puteti lua legatura cu biroul de asistenta a contribuabilului din cadrul Ministerului de Finante (siteul ministerului este www.mfinante.ro). Ca o paranteza, reprezentantii Ministerului nu pot clarifica nici macar situatii simple, aplicabile rezidentilor romani; situatia Dumneavoastra le va pune probleme suplimentare.

Datorita neclaritatii reglementarilor fiscale, din pacate eu nu imi pot asuma rolul de interpretare a acestora pentru Dumneavoastra. Legislatia aplicabila se gaseste pe siteul www.intercapital.ro, sectiunea Noutati si Stiri - daca doriti sa o consultati.

In cazul actiunilor gratuite sau a celor splitate (cu marirea numarului de actiuni), pentru a le stabili vechimea, de cand se considera ca sunt proprietarul lor: a) de la "data de inregistrare" hotarata da AGA ; b) de la data solicitarii (sau obtinerii) extrasului de cont; c) o alta data ?! Este vorba despre gratuite si splitate cu "date de inregistrare" (hotarate de AGA) inainte de 31.MAI.2005. Am primit extras de cont de la Regisco in NOV.2005 (atunci nu exista obligativitatea mentionarii explicite a datei dobandirii, conform Instr. 12/2005 aparute ulterior !), apoi le-am transferat la SSIF si imediat vandute in IAN.2006. SSIF-ul considera ca au fost detinute doar in IAN.2006, deci sub 1 an, si se vor impozita cu 16%. Din Instructiunea CNVM 7/2006, art.5 alin.1 si art.6 alin.8, eu cred ca nu au dreptate. Unde ma pot adresa pentru clarificari? Multumesc anticipat pt. raspuns sau sugestii.
   13-01-2007     Geo

In opinia mea, data de dobandire nu este data de inregistrare a AGA, ci data la care actiunile au fost inregistrate in registrul actionarilor. Pentru clarificari va puteti adresa si CNVM (insa s-ar putea sa nu primiti raspunsul inainte de 25 ianuarie, data limita de plata a impozitului) sau Ministerului de Finante (in acest caz sansele de a primi un raspuns relevant sunt minime).

Cum se impoziteaza castigurile provenite din titlurile de participare la un fond deschis de investitii ? Daca impozitarea este legata de vechimea titlurilor cum se va impozita daca au vechimi diferite ? Va multumesc
   05-01-2007     Obreja Gabriel

Pentru anul 2006 impozitul este de 1% pentru titluri detinute mai mult de un an si 16% pentru titluri detinute mai putin de un an. Ambele tipuri de impozite se retin la sursa de catre societatea de administrare.

Daca am 2 simboluri detinute sub 1 an, le vand la sfarsit de an, unul cu profit X, unul cu pierdere Y, dar Y=16% din X. Mai platesc impozit? Multumesc.
   11-11-2006     geo

Imi pare rau, dar nu pot raspunde la probleme fiscale individuale. Consultati legislatia aplicabila.

Va rog sa-mi spuneti referitor la exemplu de mai jos cum se calc. impozitul pe profit : am facut un profit de 10 lei din vanzarea unor actiuni la societatea X, actiuni detinute mai putin de 1 an (care se impoziteaza cu 16%) si am o pierdere de 10 lei prin vanzarea in acest an a unor actiuni detinute peste un an la soc. Y. Intrebarea este: In acest caz ,care este suma pt. care se calculeaza impozitul pe profit si de ce? Se regularizeaza profitul cu pierderea (adica profit-pierdere) iar valoarea la care se aplica impozitul sa fie 0(zero) in cazul acesta, sau nu?
   10-11-2006     dorin

Imi pare rau, dar nu pot face calcule fiscale pentru fiecare problema individuala in cadrul acestei rubrici. Consultati pagina de intrebari frecvente iar apoi instructiunea CNVM despre fiscalitate.

Am o intrebare de principiu referitoare la vechimea de detinere a actiunilor si, implicit, la impozitul de 1/16% perceput in cazul splitarii unor actiuni, intrebare la care as fi foarte bucuros sa primesc un raspuns. Am avut un nr. de 1000 de actiuni METY cumparate in urma cu mai mult de 365 de zile. La 03.08.2006 valoarea actiunii s-a splitat de la 2,5 la 1,0 lei si, pe langa cele 1000 actiuni detinute, mai primesc 1500 de actiuni, toate cu val.nom. de 1.0 lei. Pana aici totul este in regula: am avut 1000 actiuni cu val. nom. de 2,5 lei si acum am 2500 actiuni cu val.nom. de 1,0 lei. Daca acum insa vreau sa vand aceste actiuni, cum vor fi impozitate cele 1500 de actiuni dobandite la splitare (03.08.2006): cu 1% - tinand cont de faptul ca eu nu am achizitionat actiuni pe acest emitent in ultimele 365 de zile - sau cu 16% - pentru ca actiunile respective au intrat in portofoliu cu mai putin de 365 de zile in urma? Intrebarea este de principiu dar am exemplificat pt. a fi mai concret. Va multumesc anticipat si va doresc succes in activitate. Dacu
   10-11-2006     dacu

Imi pare rau, dar nu pot face calcule fiscale pentru probleme individuale in cadrul acestei rubrici. Consultati pagina de intrebari frecvente iar apoi instructiunea CNVM despre fiscalitate.

Va rog sa descrieti succesiunea si modul de aplicare al comisioanelor, taxelor si impozitelor (actuale) etc. in cazul cumpararii si apoi vanzarii unor actiuni. De ex.: se cumpara 1000 de actiuni la societatea X, la pretul de 0.5000 lei/actiune, apoi peste 30 de zile acestea sunt cotate la 0.6000 lei/actiune si sunt vandute la acest pret. De asemenea va rog sa precizati cine are obligatia retinerii si virarii impozitului de 1 sau 16%. Va multumesc.
   03-11-2006     Negoita Emil

Comisionul de cumparare se calculeaza si se deduce din contul Dumneavoastra la momentul efectuarii tranzactiei. Astfel, daca ati cumparat de 500 RON si comisionul este 1%, veti plati 500 RON pentru actiuni si 5 RON comision. Similar la vanzare, daca vindeti de 800 RON cu un comision de 1%, veti incasa 800 RON, dar veti plati 8 RON comision, deci valoarea neta incasata este de 792 RON. Pentru actiunile detinute mai mult de un an, SSIF retine si vireaza un impozit de 1% din valoarea profitului obtinut din vanzare, dupa ce s-au scazut atat comisioanele de cumparare, cat si cele de vanzare. Pentru actiunile detinute mai putin de un an, impozitul este de 16%, iar obligatia calcularii si virarii acestuia apartine investitorului. Acest impozit se calculeaza si vireaza odata pe an, pe baza datelor furnizate de SSIF.

1.Atunci cind o societate listata pe piata de capital fuzioneaza cu o alta societate listata sau nu, in ce conditii este suspendata de la tranzactionare ? Dar in cazul unei divizari ? Decizia de oprire de la tranzactionare este in functie de optiunea societatii ?Citeva exemple de oprire de la tranzactionare pentru fuziune: Electroaparataj B - Aparataj Electric Titu ; Mopan Tg. Mures - Moara Luilis; Si citeva exemple de neopriri Romportmet ( divizare ); Elpreco ( fuziune ); Impact B ( fuziune ). 2. Un stoploss se executa la pretul de inchidere sau la cotatiile din piata in momentul in care se atinge pragul respectiv ? 3.Un extras de cont cu actiunile detinute la o societate nelistata pe piata de capital, de unde se poate obtine?
   26-08-2006     marian

1. Deciziile apartin pietei de tranzactionare. Cred ca Bursa de Valori Bucuresti ar putea sa va ofere raspuns la aceata intrebare. Regulamentele bursei se gasesc in sectiunea cu acelasi nume de pe www.bvb.ro. 2. Nu exista ordine Stop Loss implementate la Bursa de Valori Bucuresti, la acest moment. 3. De la registrul actionarilor societatii respective. La societatile inchise, registrul este tinut de regula chiar de societatea emitenta, deci, luati legatura cu aceasta.

Buna ziua! In urma PPM din 1994, am subscris certificatul de actionar la o societate comerciala ce urmeaza a se transforma in Institut National de Cercetare. Conform legii aparute recent, urmeaza sa primesc o despagubire, pentru actiunile detinute, in valoare de 100 ron (valoarea initiala a actiunilor detinute) ajustata conform inflatiei. Ati putea sa ma ajutati sa calculez exact suma pe care trebuie sa o primesc ca despagubire? Va multumesc foarte mult si va felicit pentru initiativa dumneavoastra de educare a cetatenilor privind piata de capital!
   25-08-2006     Vasilica

Consultati site-ul Institutului National de Statistica, www.insse.ro, pentru rata inflatiei.

Detin actiuni la Compania de Petrol si la PETROBRAZI. Unde ma pot adresa pentru a afla cate actiuni am la noile societati, numarul lor, daca se acorda eventuale dividende si de unde se ridica extrasul de cont pentru aceste actiuni. Va multumesc.
   19-05-2006     DAVID

Acum aveti actiuni Petrom. Pentru extrasul de cont (care indica si numarul de actiuni detinute) mergeti la Regisco SA, www.regisco.ro. Pentru situatia dividendelor luati legatura cu Petrom, departamentul actionariat.

Care este perioada de subscriere la BRK? A fost stabilita? Daca se achizitioneaza drepturi de referinta cum procedam in continuare cu subscrierea? Aceasta subscriere poate fi facuta de brokerul cu care am contract? Va multumesc.
   16-04-2006     catalin

Pentru informatii despre perioada de subscriere consultati sectiunea Informare Continua a site-ului www.bvb.ro si identificati comunicatul emis de BRK. In perioada de subscriere veti putea subscrie actiuni noi corespunzator numarului de drepturi de preferinta care v-au fost alocate ca urmare a actiunilor detinute la data de inregistrare si/sau a drepturilor cumparate din piata. Pentru informatii aditionale despre subscriere luati legatura direct cu Broker Cluj, la departamentul actionariat.

Bună ziua! īmi explicati vă rog ce īnseamnă splitarea acţiunilor ,īn ce situaţii se produce şi nu īn ultimul rānd ce efect are asupra actionarilor.Vă mulţumesc anticipat.
   30-03-2006     elena

Splitarea actiunilor este procedura prin care actiunile existente ale unui emitent se divizeaza intr-un numar mai mare de actiuni noi cu o valoare nominala mai mica decat cele initiale. Spre exemplu: daca o firma a emis 5.000.000 de actiuni cu valoare nominala de 5 RON, atunci poate face o splitare de 1:5 (adica cinci actiuni noi pentru una veche) prin care capitalul social va fi impartit, dupa splitare, in 5 x 5.000.000 = 25.000.000 actiuni noi cu valoare nominala de 5 RON / 5 = 1 RON/actiune. Valoarea capitalului social nu se schimba in urma splitarii si in consecinta valoarea firmei nu se modifica. Tinand cont de faptul ca numarul de actiuni creste, atunci pretul pe actiune la bursa scade in mod corespunzator. Splitarea este o operatiune ce se hotaraste de adunarea generala a actionarilor, de regula pentru cresterea lichiditatii actiunilor in piata. In mod normal splitarea nu produce efecte asupra actionarilor, respectiv asupra valorii actiunilor detinute de acestia.

In cazul Fondului PROPRIETATEA acesta va putea vinde direct pe piata bursiera actiuni chiar inainte ca toate persoanele indreptatite sa primeasca astfel de actiuni vor fi puse in drepturi ?
   29-03-2006     Popescu

Fondul nu vinde actiuni la bursa, ci se listeaza la bursa, pentru a da posibilitatea actionarilor sai sa isi vanda actiunile detinute, iar altor investitori interesati sa le cumpere de la acestia.

Buna ziua,am o intrebare :impozitul aferent profitului din vanzarea de actiuni detinute mai putin de un an,am inteles ca nu se opreste la ssif,trebuie ca actionarii sa-si calculeze singuri aceste cote de impozit?ssif nu ne poate ajuta la sfarsit de an cu date despre tranzactii,desfasuratoare etc,sau sa ne calculeze sa stim cat avem de platit la finante?este reglementata aceasta chestiune?
   26-03-2006     gelu

Conform Art. 13 alin. 4 din Instructiunea CNVM 12/2005, clientul calculeaza impozitul datorat pe baza documentelor justificative eliberate de intermediari. Deci, SSIF vor furniza documentele necesare pentru aceste calcule, iar clientul va realiza calculele necesare. Ramane de vazut cum va functiona acest lucru in practica, procedura fiind noua.

Cu stima .Un exemplu: cumpar 1000 actiuni la o societate care face mcs,si la cele 1000 actiuni pe care le am imi acorda 500 actiuni gratuite,data de inregistrare este 10 04 2006,imediat pe data de 11 04 2006 le vand adica astea 1000 actiuni detinute,si cum de obicei pretul lor scade dupa data de inreg ,le dau sub pretul pe care le-am luat,am de platit vreun impozit? Iar ptr cele 500 actiuni gratuite ce impozit platesc? ma iertati daca nu am formulat corect intrebarea,si va multumesc.
   25-03-2006     gelu

Intrucat (presupun ca) vanzarea se face dupa o detinere sub 1 an, SSIF nu retine impozit de 1%. Pentru prima tranzactie inregistrati pierdere, iar pentru a doua castig (pretul de cumparare se considera zero pentru actiunile gratuite). Pierderea si castigul se cumuleaza la sfarsit de an, iar pe profitul net rezultat se plateste impozit de 16%.

Va multumesc pentru raspunsuri. Revin cu 2 clarificari: 1. Din cate stiu International Leasing il are ca actionar pe Domnul Voicu. Dansul este actionar si la Intercapital si la certiinvest. In ce masura este reglementat de CNVM ca firma Dlui EV International Leasing sa faca o emisiune prin firma la care este actionar Intercapital Invest si sa cumpere obligatiunile pentru fondurile Tezaur si Orizont ale Certinvest, firma al cariu presedinte este. Intrebarea este generala bazandu-se pe acest caz individual. 2. Costul asigurarii este de 1% din intreaga valoare a emisiunii, deci acopera si principalul si dobanzile. Se poate acoperii una din cele 2? 3. Deci atunci cand o firma face o emisiune si nu o asigura putem deduce ca nu o sa mearga, caci daca ar fi mers, ar fi acceptat si firma de asigurari contractul de asigurare. 4. De ce spuneti la Herastrau "din pacate" cand in prospectul distribuit de dumneavoastra NU recomandati la cumparare. 5. Referitor la fonduri, este posibila mutarea sumei detinute in Intercapital in aceeasi zi fara a mai trece pe la titular prin cont si fara a fi scazute comisioanele in fondul Tezaur? Multumesc.
   19-03-2006     Stevan Dinu

1. Aceasta problema nu este reglementata. Informatia pe care o aveti despre actionariatul International Leasing nu este corecta. Structura de actionariat actuala se gaseste pe site-ul www.rasd.ro. 2. Probabil ca da. 3. Deductia nu este corecta: emisiunea de obligatiuni Raiffeisen Bank nu a fost asigurata, de exemplu; aceasta nu inseamna ca emisiunea "nu a mers". La asemenea emisiuni nu se pune numai problema ca asiguratorul sa accepte asigurarea emisiunii, ci si problema ca emitentul sa doreasca sa asigure emisiunea. 4. Pentru ca, dupa ce ca sunt asa de putine emisiuni de obligatiuni corporative pe piata, se mai intampla ca o parte din ele sa nu fie eficiente si sa se incheie cu succes. 5. Dupa cum v-am mai spus o data, eu cred ca nu. Dar ar fi bine sa luati legatura direct cu Certinvest pentru clarificari.

Cam atat pe aceste subiecte - si asa ne-am cam departat de tema rubricii cu unele dintre intrebari. Pentru intrebari legate de activitatea firmelor Intercapital Invest si Certinvest aveti la dispozitie adresele de e-mail oficiale. Pe viitor voi fi obligat sa sterg intrebarile care nu se incadreaza in tema rubricii.

Fostul APAPS, actualmente AVAS detine pachete de actiuni la unele din societatile listate la bursa. Aceasta institutie a incercat vreodata sa vanda o parte din actiunile detinute pe bursa? Daca nu, de ce se prefera aceasta atitudine? Este dezinteres, legislatia nu permite?
   17-03-2006     Mihael

Privatizarile de societati prin piata de capital sunt foarte rare. Si acum se fac eforturi pentru a dezvolta acest segment, dar rezultatele sunt modeste. Totul tine de vointa politica: intrucat nu exista vointa la nivel politic pentru dezvoltarea pietei de capital, din lipsa de interes, cunoastere si intelegere, atunci nu avem nici privatizari prin bursa, nici listari de mari companii de stat, nici titluri de stat tranzactionate, s.a.m.d.

Buna ziua. Va rog sa-mi explicati termenul "free-float" sau sa-mi dati indicatii despre materialul/site-ul unde pot gasi referiri la acest termen. Va multumesc.
   14-03-2006     Mihaela Runcan

Termenul desemneaza procentul din actiunile totale care sunt detinute de actionari ai unei societati listate care nu sunt actionari semnificativi.

Buna ziua. Va contactez in legatura cu ceva actiuni detinute de tatal meu. Tin sa va mentionez ca tatal meu a decedat in 1998 iar de atunci nu am ridicat banii pe dividente, desi am primit acasa instiintare sa ma prezint la oficiul postal sa ridic banii. Actiunile sunt bagate la Compania de Remorcare Maritima {REMO}.Atata timp cat eu nu am ridicat dividentele, aveti cunostiinte despre faptul ca acestea ar fi putut fi investite in alte actiuni {REMO}? ceva de genul profit reinvestit sau cam asa ceva?!?
   13-03-2006     gelu

Mi se pare foarte putin probabila aceasta varianta. Nu am auzit de nici un asemenea plan in Romania in ultimii ani.

Cum se impoziteaza vanzarea drepturilor de referinta 1% sau 16% la actiuni detinute de mai putin de un an.
   03-03-2006     miki

Impozitul este la fel ca si cel pentru actiuni.

1.daca certificatele de actionar nu au fost depuse la nici o societate de investitii,mai au ceva valoare? 2. cum as putea sa primesc o parola pt logare la regisco?
   27-02-2006     apostol marcel

1. Nu inteleg la ce anume va referiti. Daca aveti certificat de actionar, inseamna ca sunteti actionar. Pentru clarificare obtineti un extras de cont dupa procedura descrisa in pagina de Intrebari Frecvente. 2. Nu puteti obtine o asemenea parola si nu puteti verifica pe site actiunile detinute.

Sunteti cel mai eficient informator al pietei de capital din Romania ! Intrebarea mea este : membrii Consliului de Administratie pot sa beneficieze de o parte din suma totala a dividendelor in alta proportie decat cea determinata de actiunile detinute de acestia ?
   23-02-2006     Victor E.

Dividendele se repartizeaza intotdeauna numai proportional cu numarul de actiuni detinute, insa administratorii pot benenficia de o prima anuala, hotarata de AGA si distribuita inainte de calculul dividendelor.

Ati putea sa-mi raspundeti daca Fondul National Retcon administrat in 1997 de Pactinvest SA mai exista si unde as putea sa ma adresez pentru a rescumpara unitatile detinute la acesta? Multumesc
   20-02-2006     Dana

Din cate stiu situatia acolo era cam incurcata; de asemenea, tot din cate stiu, fondul nu mai este operational. Sfatul meu ar fi sa luati legatura cu CNVM (www.cnvmr.ro) pentru clarificari.

Nu am primit nici o actiune,din cauza ca la posta mi sa gresit adresa si nu le am primit.De atunci nu mai stie nimeni nimic.Pot sa fac ceva sau astept o noua privatizare in masa.Multumesc.
   20-02-2006     valentin

Probabil va referiti la documentul numit "certificat de actionar". Nu este nici o problema daca nu l-ati primit - daca v-au fost alocate actiuni in cadrul programului de privatizare in masa, atunci sunteti actionar in continuare, intrucat evidenta actionarilor se tine electronic de firme specializate. Pentru a lamuri situatia solicitati un document numit extras de cont, care va arata exact numarul de actiuni detinute. Procedura este descrisa in sectiunea Consultanta si Intrebari a kmarket.ro, pagina de Intrebari Frecvente. Cat despre o noua privatizare in masa - nu cred ca vom mai vedea vreuna: o minune de genul acesta se intampla o singura data.

In plus pentru domnul cu SNP, cred ca merita mentionat si faptul ca rata de subscriere a fost de 12 actiuni la 1000 de actiuni detinute, adica dilutia a fost foarte mica. De asemenea, NUMAI prin faptul ca s-au putut cumpara actiunile la un pret mai mic decat pretul din piata, nu se castiga nimic, caci pretul din piata se ajusteaza in functie de noul numar de actiuni. Singurul efect sesizabil este dilutia- micsorarea partii ce ii revine micului actionar ce nu a subscris, si aceasta este de 1,19% (un EPS de 100 inainte se transforma in 98.81 dupa) - nesemnificativa dupa parerea mea...
   20-02-2006     Logofatu Cristian

Foarte corect ceea ce spuneti. Fenomenele de pe piata de capital trebuie analizate; altfel, e usor de spus "hotie", asa cum a spus cel care a pus intrebarea respectiva in necunostinta de cauza.

Buna ziua! Va rog mult sa-mi spune-ti daca mai pot vinde actiunile detinute la SICOMED S.A. ca nu am putut face acest lucru lovindu-ma de opacitatea unui notar care nu mi-a acceptat dosarul de succesiune in perioada 15 decembrie2005--15 ianuarie2006.Va intreb asta in situatia in care ar beneficia de acei bani mama mea care are 70 de ani si o pensie foarte mica.Va multumesc din suflet pentru orice raspuns !!!
   17-02-2006     Alexandru Mihai Bucuresti

Da, puteti vinde in continuare aceste actiuni la bursa. Procedura este descrisa in pagina de intrebari frecvente.

Cat este procentul de impozitare pentru titluri la fonduri de investitii (Ex. FDIT), daca sunt achizitionate inainte de 1 iunie 2005 (martie2005) si detinute sub un an. In acest caz impozitul se retine la sursa sau se calculeaza si se vireaza de catre detinator. Va multumesc.
   16-02-2006     Augustin

Impzoitul in acest caz este de 1% si se retine la sursa.

As dori sa stiu daca actiunile detinute la societatea PECO Braila (societate delistata pe piata RASDAQ) au trecut la SNP PETROM Va multumrsc!
   10-02-2006     Marian Stefan

Da, firmele din reteaua Peco au fost incluse in Petrom.

as vrea sa atiu cum se calculeaza dividentele in functie de nr. de actiuni.sa zicem eu am 200 de actiuni in val de 12000lei/actiune
   04-02-2006     nerghes silviu

Dividendul la care aveti dreptul se incaseaza inmultind dividendul pe actiune cu numarul de actiuni detinute. Sau nu am inteles eu intrebarea?

Cu ce se ocupa Regisco SA? Am auzit multe persoane care pentru a-si vinde actiunile au fost la posta si au trimis o anumita cerere la Regisco, dupa care urmeaza ca banii sa le fie trimisi prin posta. Se poate asa ceva? Multumesc
   01-02-2006     madalina p

Regisco SA este o societate de registru. Aceasta pastreaza registrul (lista) actionarilor unora dintre societatile tranzactionate la bursa si pe Rasdaq. Pentru vanzarea actiunilor obtinute prin programul de privatizare in masa, o persoana trebuie sa obtina mai intai de la societatea de registru un document numit extras de cont, ce arata numarul de actiuni detinute. Cu acesta merge la o societate de servicii de investitii financiare (SSIF) pentru vanzarea actiunilor, iar banii pot fi virati de aceasta prin posta, dupa vanzare. Banii nu sunt transmisi niciodata de Regisco, institutie ce nu are un rol direct in vanzarea actiunilor.

Detin certificate de investitor la cateva societati si as dori sa le lichidez; imi puteti spune cum sa procedez ? Este vorba despre: 1. SICOMED 2. COMPANIA ROMANA DE PETROL - cum se numeste acum ? 3. S.C. BERCENI 4. BIOFARM Merita sa le dau, sau ar fi bine sa le mai tin ?
   29-01-2006     Roca Cristian

Actiunile detinute la Compania Romana de Petrol sunt acum actiuni Petrom. Pentru procedura de vanzare mergeti pe www.kmarket.ro, sectiunea Consultanta si Analiza, link-ul Intrebari Frecvente. Nu oferim opinii sau recomandari de investitii in cadrul acestei rubrici.

Ce inseamna PAS? Va multumesc
   27-01-2006     Octavian

Programul Asociatiei Salariatilor, adica o asociatie ce reprezinta interesul salariatilor in firme care au fost privatizate prin metoda MEBO de vanzare a actiunilor detinute de stat catre angajatii si managementul firmelor (MEBO - Management and Employee BuyOuts).

mama mea a vindut actiunile detinute la SIF MOLDOVA si dupa cite stiu vinzarea s-a facut prin REGISCo S.A. as vrea sa stiu cum se primeste contravaloarea actiunilor.
   26-01-2006     elia borcan

Vanzarea nu are cum sa se fi facut prin Regisco SA. Regisco este doar societatea care tine evidenta actionarilor SIF. Daca s-a urmat procedura legala, atunci vanzarea s-a facut printr-o societate specializata numita Societate de Servicii de Investitii Financiare (SSIF). Luati legatura cu aceasta pentru a afla cum primiti banii.

Dupa cum se vede nu aveti raspunsuri pentru toate intrebarile,atunci cine ne lamureste unele neclaritati?
   26-01-2006     Carausiu Paraschiva

Nu inteleg care este problema Dumneavoastra. Ati dorit sa aflati numarul de actiuni pe care il detineti, si v-am furnizat date complete (adresa si numar de telefon) pentru institutia care tine evidenta actionarilor si a numarului de actiuni detinute de fiecare (Regisco SA). Informatiile legate de detinerile de actiuni sunt confidentiale, si in mod evident nu avem acces la ele, tot asa cum nu avem acces la situatia conturilor bancare ale publicului din Romania, de exemplu.

Daca raspunsurile noastre nu va multumesc, atunci sunt sigur ca veti gasi nenumarate alte surse de informatii gratuite, unde puteti pune intrebari si primi raspunsuri rapide despre actiuni.

M ar interesa daca la actiunile RCC se dau actiuni gratuie pentru cele detinute. Daca da care este data de referinta si cate se dau la 100 detinute.
   26-01-2006     Ramirez

Nu oferim opinii sau informatii despre actiuni. Consultati direct emitentul (la departamentul actionariat) sau comunicatele transmise de acesta si publicate pe site-ul www.bvb.ro, prima pagina, caseta "Search News".

Pe data de 7 Dec. 2005 am depus pentru vanzare (prin oferta publica) la firma de brokeraj BUCURESTI GLOBAL INVEST actiunile detinute la Sicomed. Desi pe site-ul Sicomed era scris ca banii ce reprezinta contravaloarea actiunilor se vor primi in maxim 10 zile de la data depunerii actiunilor spre vanzare, nici pana acum nu am primit nici un ban. Este un lucru normal sau ar trebui sa-mi fac griji !?! Contactata telefonic firma de brokeraj imi da invariabil aceleasi raspunsuri evazive: ca in cateva zile... saptamana asta... sau cea viitoare ... Ca "mai aveti putintica rabdare..."!!! Si asta de aproape 3 saptamani! Cum se poate verifica daca firma a incasat banii pe actiuni si cand? Exista posibilitatea ca firma sa fi incasat banii si sa-i trimita abia dupa o perioada suficienta in care acestia "sa faca pui"? Imi pun aceasta intrebare, deoarece in "mediul de afaceri" romanesc, din pacate, orice este posibil!!! S-au mai vazut cazuri de fraude si la "case mai mari"! Va multumesc pentru sprijin si astept cu nerabdare raspunsul Dumneavoastra.
   26-01-2006     Marilyn

Nu va ingrijorati. Tranzactia aferenta ofertei s-a realizat de-abia in 17 ianuarie 2006, intrucat oferta a fost prelungita de catre Zentiva. Deci, firma de brokeraj a incasat banii dupa trei zile lucratoare la acea data, la decontarea tranzactiei. Dupa parerea mea totul evolueaza normal, iar suspiciunile Dumneavoastra sunt neintemeiate la acest moment.

Daca am un numar de actiuni TLV achizitionate in ianuarie2006. Care este prima zi in care le pot vinde fara a pierde actiunile gratuite ofetite anul acesta adica 2006? Daca data de referinta a acestui an ar fi sa presupunem:25 aprilie 2006, as putea vinde incepand cu data de 26 aprilie2006 si as beneficia totusi de actiunile gratuite ce vor fi oferite actionarilor acest an, sau care este prima zi in care as putea vinde raportandu ne la data de referinta care va fi acest an. S-a anuntat cumva aceasta data de referinta pentru 2006? Dar numarul de actiuni gratuite oferite pentu 100 actiuni detinute?
   25-01-2006     Ramirez

Nu s-au anuntat inca nici data de inregistrare pentru a beneficia de actiuni gratuite, nici proportia de distribuire a acestora. Este mult prea devreme. Puteti vinde actiunile incepand cu doua zile lucratoare inaintea datei de inregistrare si nu pierdeti dreptul de a primi actiuni gratuite. In exemplul Dumneavoastra, daca data de inregistrare este 25 aprilie, puteti vinde incepand cu 21 aprilie.

cum trebuie sa procedez sa obtin duplicat dupa formularul emis de SIF Muntenia si pe care l-am pierdut?Va rog daca se poate sa-mi explicati ce trebuie sa fac.Multumesc.
   22-01-2006     Carausiu Paraschiva

Luati legatura cu Regisco SA, telefon 408 5800 si solicitati doua documente pentru actiunile SIF Muntenia detinute: Extras de Cont si Lista de coduri confidentiale.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 in ultima saptamana BCR expert a crescut cu 25% http://grup.bcr.ro/irj/portal/?site=assetmanagement.. Nici o intentie de reclama. Vreau doar sa inteleg.
   19-01-2006     Stevan Dinu

Cresterea de 25% se refera la valoarea activului net, adica la valoarea totala a activelor fondului, si nu la valoarea unitara a activului net, adica la valoarea unei unitati de investitie. De altfel, acest lucru poate fi verificat chiar din datele de pe site: conform prospectului de emisiune valoarea initiala a unei unitati este de 100 lei, in timp ce valoarea curenta este de 101,94 lei, deci cresterea valorii unitatii de investitie de la lansare este de numai 1,94%; in plus, ponderea din activul fondului de numai 27,7% in actiuni ar fi insemnat ca valoarea actiunilor detinute de fond ar fi crescut cu aproape 100% in ultima saptamana (am facut niste aproximari aici), ceea ce pare extrem de putin probabil.

Buna ziua.Va rog,daca puteti sa imi dati o adresa de email valabila de la "SC Sierra Quadrant",deoarece nu mai gasesc informatii referitoare la procesul de lichidare al "SC Sofert SA",un broker mi-a recomandat sa i-au legatura cu lichidatorul pentru a sti mai multe despre actiunile detinute la acest combinat.Va multumesc.
   16-01-2006     GIGI

Luati legatura direct cu Sofert la departamentul actionariat. Pentru orice probleme legate de emitenti, cel mai bun contact este emitentul insusi. Eu nu am datele de contact ale lichidatorului.

Revin cu intrebari legate de impozit: Atat din modelul de declaratie prevazut in Instructiunea 12, cati si dintr-un articol din ultimul numar al Capital, apare la actiuni notiunea de 'cost (pret) mediu ponderat' care trebuie luat in calcul la stabilirea castigului/pierderii. Ori asta exclude folosirea metodei FIFO, nu-i asa? Mai mult, folsoind metoda PMP, cum poti decide daca actiunile au fost detinute peste 365 zile?
   16-01-2006     Cristian Logofatu

Nu intru inca in detalii despre acest lucru. Acum lucram si noi la o solutie.

Va rog sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare:La ce numar de actiuni pot sa subscriu pentru cele 10.000 de actiuni detinute la SNP. Va multumesc. Costi.
   11-01-2006     Costi

117 actiuni.

Am vandut in noiembrie actiunile detinute la Petrom. Daca se vor acorda dividente pe anul trecut, beneficiez si eu ? Multumesc
   11-01-2006     Stoica Nicolae

Nu.

Potrivit instr. CNVM de imp. a tranzactiilor pe piata de capital,ptr. castigul obtinut din vinzarea de actiuni detinute mai mult de 365 de zile se aplica cota de 1%. Daca am actiuni cumparate in mai 2001 si le vand in cursul lunii ianuarie,impozitul este de 1% sau... Multumesc.Eugen.
   04-01-2006     pantea eugen

Gasiti normele CNVM de aplicare a codului fiscal pe site-ul www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie. Este vorba de instructiunea 12/2005.

Am cumparat actiuni Flamingo si am beneficiat de majorarea de capital prin acordarea de actiuni gratuite.Am vandut actiunile detinute in pierdere, dupa trecerea datei de inregistrare dar inainte de acordarea actiunilor gratuite(scaderea a fost proportionala cu % de majorare) , gandindu-ma ca la calculul costului mediu de achizitie se va lua in considerare si cheltuiala facuta pentru a beneficia de gratuite(cost initial/(1detinuta+5 gratuite)). SSIF prin care am cumparat initial actiunile si la care am transferat gratuitele de la registru mi le-a evaluat la cost de achizitie 0, astfel incat acum figurez cu un castig de 100% si voi fi impozitat, daca vand, la valoarea de piata a actiunilor chiar daca sunt in pierdere in momentul de fata. Legea 571/2003 nu face referire si la acest caz particular in art.70 privind calculul castigului din tranzactii cu actiuni. Cum este corect sau cum ati calcula dvs costul de achizitie in acest caz? Multumesc anticipat
   19-12-2005     Marin Cazacu

Noi am fi procedat la fel. Din pacate acestea sunt reglementarile.

Am cumparat actiuni snp in octombrie 2005, in data de 9 decembrie 2005 am vandut o parte din ele, in data de 12 decembrie 2005 vreu sa vand si restu de actiuni snp pe care le mai detin; intrebare este daca mai pot sa beneficiez de ceva de pe urma drepturilor de preferinta emise de petrom.
   11-12-2005     Costel

Da, puteti subscrie actiuni la 0,1000 lei/actiune in proportie de 1,17 actiuni la 100 de actiuni detinute la data de 5 decembrie, sau puteti vinde drepturile de preferinta la bursa.

In urma divizarii soc. ROMPRECO din Romportmet si fuziunea acesteia cu Elpreco, pt. o parte din actiunile detinute la Romportmet trebuia sa primesc actiuni la Elpreco. Data majorarii capitalului soc. la Elpreco a trecut, dar nu ma regasesc la REGISCO cu nici o actiune la Elpreco. Spuneti-mi ce trebuie sa fac?
   10-12-2005     I.Popescu

Poate actiunile nu au fost inca inregistrate in Registru. Luati legatura cu departamentele actionariat ale tuturor societatilor implicate in operatiune, si solicitati lamuriri.

Daca am achizitionat actiuni TLV in luna noiembrie voi primi actiuni gratuite de la TLV in 2006? Sau mai exact care este data de referinta pentru a primi in 2006 actiuni gratuite. Se stie cumva la 100 actiuni detinute in 2005 cate vor fi oferite gratuit in 2006?
   08-12-2005     Maceanu Radu

Veti primi actiuni gratuite daca banca va hotari acest lucru in primavara (si exista toate sansele ca acest lucru sa se intample). Inca nu s-au hotarat numarul de actiuni si data de inregistrare - acestea se vor hotari in adunarea generala din primavara.

Domnule Pasol admir transparentza acestei rubrici si sunt convins ca imi va aparea acest comentariu pe site.Problema e ca am ceva experientza in pietzele financiare si nu-mi place sa constat ca brokerii au tot interesul sa dezinformeze publicul.Intreba cineva acum cateva zile daca exista investitii mai riscante decat futures.De ce nu ati amintit nimic de foreign exchange? Exista chiar si leverage de 1:500 din cate stiu eu.In alta ordine de idei un articol de pe vanguard aparut de curand suna cam asa "profituri spectaculoase risc zero" ,si se facea referire la arbitraj intre spot si futures pe SIF-uri parca.Din pacate calculele excludeau comisioanele care sunt pt. un client cu capital mic sunt cu atat mai mari.Pe deasupra pe o bursa matura asteptarile viitoare de crestere nu sunt atat de optimiste (chiar daca piatza futures este mai volatila decat cea spot).As mai adauga faptul ca mie nu-mi place sa investesc in actiuni deoarece contabilitatea este ceva relativ si nu ma simt prea confortabil privind lucrurile din exterior.Nu sunt economist de profesie dar un singur lucru este clar:cresterile foarte mari de pe BVB nu sunt normale si cred ca se datoreaza faptului ca exista multi investitori carora le-a intrat bursa in sange si nu mai pot sta in afara jocului.Altfel de ce ar creste o bursa cu 60-65 de emitenti din care cam 1/3 titluri lichide? raspunsul meu:toti sunt "pe acele titluri".Referitor la contabilitate:Daca un SIF are un PER de ...sa spunem 16 si mai mult de jumatate din profit este alocat dividendelor(restul se reinvesteste),atunci cum creste VUAN cu 30% in cateva luni?De unde apar aceste noi "active" peste noapte?Cred totusi ca dupa 1 ian. multi investitori romani se vor orienta catre pietzele financiare straine deoacere impozitul de 16% este o grea lovitura dezvoltarii pietei de capital din Romania si asa anemica.Cred totodata ca cei care investesc in societati cu actionariat dispersat (de ex. SOCP) pot sa astepte mult si bine preluari de catre firme straine Realitatea demonstreaza ca investitorii straini cumpara totul la preturi derizorii atata vreme cat guvernantii nostri "iubesc " atat de mult spaga.De ce nu se fac privatizarile prin metoda publica?Cine are bani cumpara ,cine nu,nu.Cu timpul actionariatul se va concentra.In incheiere as dori sa ma lamuriti si pe mine in ce consta CFD-urile.Numai bine!
   04-12-2005     cristi m.

Oricine are dreptul la o opinie, si primesc cu placere opinii de la cititorii nostri in cadrul acestei rubrici. Insa nu sunt de acord cu ideile prezentate de Dumneavoastra.

In raspunsul la care faceti referire am dat doar o serie de exemple, nu am facut o prezentare exhaustiva a tuturor tipurilor de instrumente si tranzactii de pe piata financiara - o asemenea prezentare ar fi depasit cu mult cadrul acestei sectiuni si timpul meu disponibil; din acest motiv nu m-am referit explicit la piata Forex, desi am amintit tranzactionarea in marja sau cu fonduri imprumutate - de aici intervine riscul si pe Forex. Nu comentez articolele aparute pe alte site-uri.

Mai departe, faceti o serie de afirmatii inexacte, dar pe care le-am mai auzit. Sunt de acord ca prevederile contabile au o doza de relativitate, dar exista pe piata financiara (si in tranzactionarea actiunilor) o serie de repere mai mult sau mai putin clare, agreate, utilizate si urmarite de toata lumea. In general cresterea actiunilor in tara noastra este foarte normala, dupa parerea mea (desigur, mai sunt si exceptii, nu generalizez 100%). Cand actiuni profitabile precum SIF, TLV sau IMP pleaca de la niveluri de P/E de 1 sau 2 prin anul 2000, atunci cresterile care urmeaza sunt absolut normale si previzibile (faptul ca TLV este acum mult prea sus este o alta problema). In plus, in tot acest interval (2000-2005) au mai intervenit o serie de fenomene: emitentii nu au stat pe loc, iar profiturile, vanzarile si capitalurile lor au crescut; transparenta si comunicarea cu investitorii au crescut; numarul de actiuni in circulatie, capitalizarea si lichiditatea au crescut si ele; numarul de investitori si cererea pentru actiuni au crescut; increderea in piata de capital a crescut si ea. Toate aceste elemente au contribuit la cresterile pe care le-am vazut in ultimii ani si care nu sunt mai putin normale decat cresterile de zeci de ani ale altor piete mai dezvoltate.

Daca ati urmari diversi indicatori de evaluare ati constata ca preturile multora dintre actiuni nu sunt astazi supraevaluate. Nu sunt de acord nici cu criteriile Dumneavoastra de evaluare: de ce ar fi legat numarul de emitenti de cresterea preturilor actiunilor? Iata avem pe Rasdaq cateva mii de emitenti, si acolo cresterile nu sunt aceleasi, ba chiar anul acesta pe ansamblu piata a scazut. Faptul ca pe bursa sunt mai putini emitenti nu ii impiedica sa creasca in piata.

Intrebarea legata de SIF-uri este interesanta, insa ea ar fi corecta numai daca ne-am referi la o societate pe actiuni obisnuita, nu la un fond de investitii asa cum sunt SIF-urile. La un fond VUAN creste datorita cresterilor activelor nete; aceasta se intampla datorita cresterii preturilor actiunilor pe piata (pentru actiunile listate detinute de SIF-uri), datorita dividendelor primite de la firmele aflate in portofoliu sau a dobanzilor pentru obligatiuni si depozite, datorita vanzarii unora din actiunile detinute in portofoliu la preturi mai mari decat cele inregistrate in activ, datorita listarii unora din companiile nelistate detinute de SIF-uri si asa mai departe. Acesta este motivul pentru care cresc si activele fondurilor deschise de investitii - mecanismul este similar.

Desi nu pot sa spun ca ma bucura, impozitul de 16% nu este nici pe departe o grea lovitura pentru piata de capital. In multe alte tari impozitul este chiar mai mare. Incercati sa priviti problema intr-un context mai larg: majoritatea covarsitoare a populatiei Romaniei inca isi plaseaza banii la banca (dobanzi real negative de o singura cifra) sau ii pastreaza in valuta sau "la saltea". Daca piata creste intr-un an cu 50% (de exemplu), atunci faptul ca un investitor va castiga net 50% x 84% = 42% in loc de 50% x 99% = 49,5% nu poate fi considerat in nici un caz o "grea lovitura" pentru cei care au ca alternativa un castig de 5% la banca.

Nu uitati ca marea majoritate a populatiei nici macar nu cunoaste mecanismele pietei de capital de la noi (o piata destul de simpla in ansamblu), deci mi se pare greu de crezut ca vom vedea "migratii" masive pe piete straine. In rest, de acord cu SOCP dar exista si contra-exemple - IMP si TLV, de exemplu, vor fi probabil preluate in maxim cativa ani. Problema cu privatizarea este veche, si aici raspunsul l-ar putea da numai guvernul. Nu sunt familiarizat cu CFD-urile.

In final, Dumneavoasra exprimati o neincredere in performantele istorice si perspectivele pietelor de actiuni organizate din Romania. Tot aud asemenea pareri de ani de zile, si totusi piata creste. Eu am o parere contrara cu a Dumneavoastra - am avut si am incredere in piata, de multi ani de zile arata ca se pot face bani din actiunile romanesti (vedeti portofoliul virtual de pe kmarket), si o voi arata in continuare. In momentul in care voi considera ca piata nu mai poate creste, o voi spune fara rezerve. Dar acest moment nu a sosit. In rest, oricine are dreptul la o opinie.

Inca o precizare: desi apreciez opiniile transmise si posibilitatea de a raspunde la ele, nu intentionez sa transform aceasta rubrica intr-un forum de discutii. Putem continua discutia pe email, daca doriti.

Va rog sa imi dati cateva detalii despre cele 8% actiuni promise angajatilor SNP. Aceasta ar insemna o noua majorare de capital prin acordare de actiuni gratuite? Sau se vor da actiuni din actiunile propri ale societatii? Va multumesc.
   04-12-2005     

Nu exista prea multe informatii pe aceasta tema la momentul curent. Este vorba despre o intentie de distribuire de actiuni Petrom catre angajatii societatii la un pret preferential (mai mic decat pretul la bursa; nu vor fi actiuni gratuite). Din cate imi dau seama, nu ar fi vorba de actiuni noi, ci de actiuni detinute acum de stat la Petrom.

pana la ce data pot cumpara actiuni SNP sa pot beneficia de oferta cu actiuni gratuite?
   02-12-2005     Costin Valerica

Nu exista nici o oferta de actiuni gratuite facuta de Petrom. Probabil va referiti la majorarea de capital cu numerar anuntata de firma, care da dreptul actionarilor sa cumpere 1,17 actiuni la 100 de actiuni detinute la un pret de 0,10 lei/actiune. Pentru a participa la aceasta majorare trebuie sa cumparati sau sa aveti actiuni Petrom la data de 05/12/05.

Sunt actionar minoritar si detin 0,2% din actiunile unei societati comerciale deschise, tranzactionate la Rasdaq. Actionarul semnificativ detine 85% din actiuni si doreste inchiderea societatii si retragerea de pe piata. Ce procent trebuie sa detina acesta pentru a putea declara societatea inchisa? Ce se intampla cu actiunile mele in acest caz, eu nedorind sa le vand la pretul oferit? Mentionez ca actionarul majoritar intentioneaza sa diminueze capitalul social ceea ce ar conduce, conform spuselor sale, la pierderea actiunil detinute de mine. Este posibil acest lucru?
   02-12-2005     Popescu Ion

Pentru a delista societatea actionarul majoritar trebuie sa deruleze o oferta publica de preluare a tuturor actiunilor pe care nu le detine deja (deci 15% in exemplul Dumneavoastra). Pentru ca delistarea sa aiba loc, actionarul trebuie sa stranga cel putin 95% din toate actiunile emise de firma respectiva (deci inca 10% din oferta, pe langa cele 85% pe care le are deja) SAU cel putin 90% din actiunile pentru care face oferta (deci 13,5% din numarul total de actiuni in exemplul Dumneavoastra). Daca vreuna din aceste conditii este indeplinita si firma se delisteaza, atunci actionarul majoritar are dreptul sa solicite celorlalti actionari retragerea din societate, platindu-le contravaloarea actiunilor; in acest caz veti primi contravaloarea actiunilor si Dumneavoastra. Daca nici una din conditii nu este indeplinita, atunci delistarea nu poate avea loc si veti ramane actionar.

Din cate stiu eu diminuearea capitalului social se poate face numai proportional pentru toti actionarii. Cu alte cuvinte, chiar daca o anumita diminuare de capital social are loc, Dumneavoastra ar trebui sa ramaneti in continuare actionar, dar cu un numar mai mic de actiuni. Pentru o analiza mai detaliata a cazului luati legatura cu un avocat.

Buna ziua,intrebarea mea este tot in legatura cu drepturile de preferinta Petrom,cate asemenea drepturi pot sa cumpar (ex.la 1000 actiuni detinute),la ce pret sa stiu aprox.de cati bani voi avea nevoie, ca pe urma sa pot si subscrie acele 11.8 act. la 1000 detinute.Va multumesc mult.
   30-11-2005     GIGI

Vom publica o prezentare a acestor drepturi in Puls Capital de saptamana viitoare.

SE CUMPARA ACTIUNI LA SEDIUL SICOMED DE CATRE UN SIF CARE PE LANGA CONTRAVALOAREA UNUI PACHET STANDARD DE ACTIUNI OFERA IN PLUS O ANUMITA SUMA CARE ESTE CONTRAVALOAREA UNUI ANUMIT NUMAR DE ACTIUNI CARE AR FI FOST DETINUTE DE CATRE SIF.
   29-11-2005     COSTEL

Este ciudat ce imi spuneti. In mod cert o operatiune anormala si suspecta. Nu am ce sa comentez, in mod normal asemenea operatiuni nu sunt permise de lege. Puteti sa ne spuneti numele SSIF care practica acest lucru?

Buna ziua, As dori sa stiu daca trebuie sa urmez o procedura pentru a-mi intra in portofoliu actiunile Flamingo emise cu titlu gratuit si daca pot sa vand in acest timp din actiunile detinute inaintea noii emisiuni fara sa-mi afecteze cantitativ portofoliul. Va multumesc
   28-11-2005     Mihai Big

Puteti vinde actiunile pe care la aveti acum - nu e nici o problema (normal ca vanzarea va va afecta portofoliul - veti avea mai putine actiuni; insa vanzarea nu afecteaza actiunile noi). Actiunile noi trebuie mai intai inregistrate in registru. Dupa aceea urmati procedura descrisa la intrebari frecvente.

as dori sa stiu pasii p care trebuie sa i fac pentru a vinde actiunile SICOMED firmei ZENTIVA. multumesc anticipat
   26-11-2005     

Mergeti la Regisco SA (telefon 408 5800) pentru a obtine un document numit extras de cont pentru actiunile Sicomed detinute. Apoi luati legatura cu o societate de servicii de investitii financiare pentru vanzarea actiunilor in oferta publica initiata de Zentiva. Va recomand Intercapital Invest , www.intercapital.ro. Lista completa a acestor societati se gaseste pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Intermediari".

M-ar interesa sa stiu cat la suta din capitalul social al SNP se tranzactioneaza la bursa si unde pot vedea structura actionariatului mai detaliata (si evolutia acestuia in ultimele 2 luni)? Am vazut pe pagina dvs. ca OMV are 51%, MEC-ul 40,74% si BERD 2,02%. Actiunile detinute de acestia se pot tranzactiona la bursa? V-as fi recunoscator daca m-ati putea ajuta.
   24-11-2005     

Probabil va referiti la procentul de "free-float" - adica actiunile care nu sunt in posesia actionarilor mari, caz in care o valoare estimata pentru SNP ar fi exact 100%-51%-40,74%-2,02% = 6,24%, adica exact procentul de pe site. Toate actiunile unei firme listate se pot tranzactiona la bursa. Atunci cand se listeaza o firma la bursa, se listeaza toate actiunile sale, nu doar o parte a lor. Teoretic toti actionarii SNP isi pot vinde actiunile la bursa. Practic, este putin probabil ca OMV, MEC sau BERD sa faca vanzari la BVB, datorita strategiilor proprii.

Dacia Pitesti a avut profit anul acesta si totusi nu a acordat nimic pe dividentele detinute. Exista posibilitatea sa o faca in viitor?
   22-11-2005     Claudiu

Nu oferim opinii sau recomandari despre actiuni in cadrul acestei rubrici. Va multumim pentru intelegere.

intrebarea nu nu are legatura cu bvb-ul insa eu sper sa primesc un raspuns. in cazul privatizarilor care se fac si s-au facut in cursul anilor trecuti de ce statul grec poate detine romtelecon si statul roman nu. de ce nemtii pot sa aiba deutsche bank si deutsche telecom si noi trebuie sa le vindem pe nimica la statul grec sau rafinariile la rusi, ca sa depindem de ei? va multumesc pentru eventualul raspuns. Gota Dan
   22-11-2005     Gota Dan

Ca opinie personala: statul roman a dovedit ca nu este in stare sa gestioneze in mod eficient societatile pe care le detine. Nu as compara statul roman cu statul german - sunt niste diferente despre care nici macar nu pot sa incep sa scriu. Privatizarea este un proces normal in orice tara progresista. Daca gasim firme eficiente carora sa le vindem activele detinute de stat, e foarte bine, chiar daca aceste firme sunt detinute de alte state, sau sunt firme puternice straine, sau sunt firme locale care au dovedit ca se pot dezvolta. Firmele straine vin cu investitii, cu know-how, cu oameni, cu strategii si cu o rigoare pe care statul roman nu le va avea prea curand. Acum, ca procesul de privatizare are lacune, si unele active ajung la firme ineficiente, aceasta este o alta problema. Dar eu sunt adeptul unei privatizari complete a economiei romanesti. Globalizarea economiei este o realitate; cu cat renuntam mai repede la aceasta abordare nationalista in economie (de tipul "nu ne vindem tara"), cu atat va fi mai bine pentru toata lumea.

Si, daca cineva inca mai are dubii cu privire la acest punct de vedere, va dau un singur exemplu, din foarte multele posibile: Combinatul Siderurgic Sidex, una din cele mai mari gauri negre ale economiei, transformati sub proprietate privata intr-una din cele mai profitabile firme romanesti.

Firma Regisco S.A a trimis instiintari la toti actionarii SICOMED (persoane fizice) precum ca o firma Zentiva N.V. care cica este partener cu SICOMED S.A. (51% actiuni) ca le cumpara actiunile la 1,37RON/actiune. Asta nu ar fi o problema, dar la sfarsitul instiintarii se spune ca daca o persoana nu-si vinde actiunile atunci ei (Zentiva N.V), fara nici o actiune la SICOMED, vor scoate SICOMEDUL de la bursa (actiunile nu vor mai fi trazactionate) si ca ei nu vor mai da dividende in anii urmatorii ani din motiv de reinvestire al profirului. Cu alte cuvinte, forteaza persoanele actionare sa vanda actiunile pe care le detin. Ce nu inteleg este cum poate o firma care nu detine actiuni sa delisteze SICOMED-UL si cum pot sa comande asupra profitului SICOMED ?
   21-11-2005     Marian Ionescu

Zentiva a cumparat Venoma, actionarul majoritar al Sicomed; astfel, Zentiva a deveni actionar majoritar (indirect) al producatorului roman de medicamente. Mai departe, daca oferta se va incheia cu succes, Zentiva va controla (direct sau indirect) un numar suficient de mare de actiuni pentru a lua hotararea delistarii Sicomed. Fiecare actionar majoritar isi poate stabili singur strategia viitoare pentru firmele detinute, strategie ce include si politica de dividende, politica de listare/delistare, etc. Actionarii mai mici ai SCD nu sunt obligati sa vanda actiunile, dar daca nu o fac iar firma este delistata, beneficiile lor se reduc semnificativ.

Am 10.000 actiuni Petrom.Cate actiuni gratuite voi primi si cand dupa 8 decembrie ?
   21-11-2005     Fisic Cristian

Nu veti primi actiuni gratuite, ci aveti dreptul sa cumparati 1,18 actiuni noi la 100 de actiuni detinute. Pretul de cumparare este de 1.000 lei/actiune.

Buna ziua! Am si eu o intrebare la dvs. Daca doi investitori investesc impreuna pe acelasi cont o suma de bani fiecare va avea un procent din suma respectiva. Ex. primul investitor investeste 10.000 RON iar al doilea investeste tot 10.000 RON, deci fiecare va avea 50% din suma totala de 20.000 RON. Sa presupunem ca peste un an vom avea un profit de 10.000 RON, deci suma totala care o detinem va fi de 30.000 RON. Primul investitor vrea sa mai investeasca 10.000 RON deci suma totala existenta va urca la 40.000 RON. Intrebarea este cum se va stabili atunci procentul fiecarui investitor ? Se calculeaza din suma totala depusa sau se calculeaza din suma totala depusa + profitul? Iar daca varianta corecta este cea se calculeaz suma totala depusa+ profitul atunci se i-au in considerare la depunerii banilor si actiunile detinute la care se poate estima o pierdere sau un profit sau se i-a in considerare numai suma depusa si profitul marcat pana la ziua respectiva? Va rog mult sa-mi raspundeti la aceasta intrebare caci ma intereseaza foarte mult si va felicit pentru toate realizarile avute atat cu site-ul kmarket.ro care este dupa parerea mea cel mai bun site din domeniu, cat si pentru SSIF Intercapital care la fel mi se pare cea mai serioasa firma de acest gen si la care bineinteles imi voi indrepta si eu pasii pentru a investi mai ales ca a-ti deschis o agentie si in Constanta orasul in care locuiesc. Cu stima Vlad M.
   21-11-2005     Vlad M.

Multumesc pentru felicitari. Pentru rezolvarea acestei probleme va recomand o strategie similara cu modul de gestionare al unui fond de investitii. Astfel, de fiecare data cand se retrag sau se depun bani in contul respectiv, se evalueaza mai intai valoarea portofoliului (valoare actiuni la pretul din momentul respectiv + sumele de bani din cont) inainte de depunere sau retragere. Apoi, depunerile sau retragerile se adauga/scad din cotele fiecaruia, si se recalculeaza procentele care vor fi folosite din acel moment, pana la urmatoarea retragere sau depunere.

In exemplul de mai sus, in final primul investitor va avea o cota de 62,50%, calculata astfel ((30.000*50%)+10.000)/40.000, iar al doilea de 37,50%. Aceata este cea mai corecta metoda de evaluare.

Care este modalitatea de obtinere a unui extras de cont de la registru pentru o societate listata pe RASDAQ? Parerea mea este caci chestia cu extrasul este o mare frana pentru jucatorii mici la bursa sau cine a venit cu aceasta idee tocmai asta a urmarit.Chiar azi am sunat la un registru sa ma interesez cam in cat timp as putea obtine un extras pentru actiunile detinute la o soc. de pe RASDAQ si functionarul de acolo mi-a spus ca dureaza O LUNA SI JUMATATE prin posta de la Bucuresti si in aceeasi zi daca merg la Timisoara.Un drum la Timisoara inseamna o cheltuiala in plus cat si o pirdere de timp pentru actiunile la care doresc sa obtin extrasul.Mai usor ar fi fost daca spre exemplu contra unei sume de bani o banca sau un SVM ar fi putut obtine extrasul de cont.Inainte de ar da catastrofala asta de lege era chiar placut sa investesti in actiuni deoarece actiunile erau transferate usor de catre broker.Acum sunt in castig cei care vehiculeaza sume mari ,au comisioanele mici si castiga chiar si din variatii mici de pret.Deci bursa este pentru cei cu bani multi in momentul de fata .Mentionez ca eu sunt din provincie -nu din Bucuresti-si sunt jucator activ pe BVB si RASDAQdin 1997si as fi putut castiga enorm daca as fi reinvestit banii castigati din vanzarile de actiuni.Sumele de bani cu care am participat au fost numai din salariu" romanesc" care se apropie acum de al unui mecanic de la METROREX.
   18-11-2005     paul

Perfect de acord cu Dumneavoastra. CNVM da inca o data dovada de lipsa de viziune si spirit practic, punand investitorii pe drumuri. Chiar saptamana aceasta am transmis la Comisie o lista de propuneri de imbunatatire a activitatii pe piata de capital, lista ce includea si renuntarea la aceasta masura aberanta. Poate in urma constituirii depozitarului central activitatea de eliberare a extraselor de cont se va eficientiza, sau CNVM va realiza in sfarsit problemele pe care aceasta reglementare le pune investitorilor.

Detin citeva actiuni la trei titluri listate pe BVB. Datorita faptului ca am intrat in posesia si a unor actiuni gratuite sau cu pret preferential, nu mai am o evidenta foarte exacta a numarului de actiuni detinute pe fiecare titlu. Exista posibilitatea de verificare undeva ? Daca da, va rog sa-mi comunicati modalitatea prin care as putea afla informatia cea mai corecta. Va multumesc pentru bunavointa.
   14-11-2005     Catalina Predescu

Luati legatura cu registrele actionarilor firmelor la care aveti actiuni si solicitati documente numite Extrase de cont pentru acestea. Documentele respective vor arata exact cate actiuni aveti in plus fata de cele pe care le stiati. Pentru informatii despre identificarea si contactarea registrelor parcurgeti sectiunea de intrebari frecvente.

In cazul in care o societate comerciala listata la bursa este preluata de catre alta companie si isi schimba numele ,actiunile detinute pe numele vechi al companiei isi pierd valabilitatea?Multumesc.
   09-11-2005     cobzuc constantin

Nu. Schimbarea de nume nu afecteaza detinerile actionarilor.

Buna ziua! Sunt actionar TLV si as dori sa cesionez o parte din numarl de actiuni detinute de mine catre fiica mea (am inteles ca nu exista comision pentru transferurile intre rude). Intrebarea mea este legata de valoarea la care vor fi inregistrate aceste actiuni in portofoliul fiicei mele - vor fi inregistrate la valoarea nominala sau la valoarea de achizitie cu care le-am cumparat eu? Va multumesc anticipat.
   27-10-2005     Roxana Moldovan

Dupa parerea mea, intrucat este vorba de un transfer gratuit, pretul de achizitie este zero.

Daca o societate comerciala cumpara actuni de pe bursa in Octombrie la pret de 3lei/actiune iar in Decembrie pretul actunii pe bursa este de 5lei/actiune, dar societatea nu vinde actiunile- in contabilitate va inregistra profit la sfarsitul lunii decembrie? Pentru societatile comerciale care cumpara actiuni de pe bursa sant deductibile pierderile din tranzactionarea cu actiuni?
   16-10-2005     Adrian

1. Profitul sau pierderea se inregistreaza in contabilitate numai la momentul vanzarii actiunilor. Deci, nu veti inregistra profit in contabilitate pentru actiunile detinute in portofoliu. 2. Da, pierderile sunt deductibile.

Ce se intampa cu actiunile detinute la diferite societati comerciale, tranzactionate la bursa (pana la 1948), cand aceasta si-a incetat activitatea, si ramase in posesia actionarilor din acel moment? Exista vreo reglementare cu privire la statutul acestor actionari care nu au fost despagubiti de pierderile suferite prin actul abuziv al nationalizarii?
   16-10-2005     Mihail Stan

Daca nu ma insel exista, sau au existat ceva prevederi legale cu privire la despagubirea celor ale caror bunuri au fost confiscate abuziv, si aici cred ca intrau si detineri in diverse societati, dar nu cunosc detalii. Luati legatura cu un avocat.

Vreau doar sa va multumesc pentru promtitudinea dumneavoastra si de raspunsul pe care l-am primit in legatura cu actiunile detinute la SOFERT SA ,din pacate am investit foarte mult in aceste actiuni fata de buzunarul meu si nu am avut pe cine sa intreb ce este de facut sau macar daca este vreo speranta asa ca m-am adresat dumneavoastra si imi pare bine ca mai sunt oameni dispusi sa ajute.VA MULTUMESC sa va dea DUMNEZEU SANATATE !.
   12-10-2005     gigi

Ma bucur ca elementele prezentate v-au fost de folos. Pentru o informare mai buna cu privire la piata de capital va invit sa va abonati si la buletinul nostru bursier transmis saptamanal in mod gratuit prin email. Detalii pe www.kmarket.ro (link-ul este aici. In cursul saptamanilor urmatoare vom publica in acesta si o serie de elemente utile pentru investitori in procesul de analiza si selectie a actiunilor.

Cum pot afla ce s-a intamplat cu niste actiuni detinute la S.C. Daphnes S.A. (jud. Calarasi)?
   11-10-2005     Elena Cristina Capatina

Pentru aceste informatii consultati sectiunea de intrebari frecvente.

sunt detinator de citeva acttiuni la b.transilvanei si as vrea sa stiu cum as putea sa cumpar,deoarece cele detinute leam primit de la stat??
   29-09-2005     boteanu daniel

Mi-e greu sa cred ca ati primit actiunile de la stat, insa acest lucru nu este important. Puteti cumpara si alte actiuni printr-o societate de servicii de investitii financiare (societate de brokeraj). Va recomand sa cititi materialul "Ghidul investitorului incepator" pentru o prezentare a principalelor mecanisme de cumparare si vanzare a actiunilor la bursa. Dupa aceea va trebui sa luati legatura cu o societate de brokeraj prin care sa cumparati actiuni - va recomandam Intercapital Invest, www.intercapital.ro. Lista completa o gasiti pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Intermediari".

Cum se va impozita actiunile primite cu titlu gratuit,obtinute in urma majorarii de capital? Ex. Actiunile Banca Transilvania,care au val. nom. 0.1RON si care vor fi detinute mai mult de un an. Care este data de la care se calculeaza detinerea:data de referinta sau cand au fost incarcate in registrul actionarilor?
   21-09-2005     pantea eugen

Actiunile se impoziteaza la fel cu orice alte actiuni, dupa principiile pe care le-am prezentat intr-un raspuns publicat in cursul zilei de ieri. Diferenta este ca pretul de intrare ("cumparare") a acestor actiuni va fi zero. Data va fi data in care actiunile au fost incarcate in registru.

am inteles ca la ECT sau dat actiuni gratuite daca imi puteti spune in ce procent ,si cum pot intra in posesia lor Va multumesc
   20-09-2005     gelu

Da, anul acesta ECT a acordat 8,18 actiuni gratuite la fiecare 100 detinute pentru toti actionarii inregistrati la data de 03/05/05. Pentru transferul acestor actiuni in contul Dumneavoastra va trebui sa obtineti un extras de cont de la registrul bursei de valori; cu acesta veti merge la societatea de servicii de investitii financiare si veti solicita transferul actiunilor de la registru la contul Dumneavoastra. Telefonul bursei este 307.9500 - cereti la registru.

Am un Certificat de Actionar la PetrolExoprtImport emis in 1996, sunt detinatorul unei actiuni,in valoare nominala de 1000 lei fiecare,cu un indice de alocare de 1000 in valoare de 1000000 lei.Nu prea inteleg ce e cu indicele de alocare, daca in prezent valoarea nominal este de 150000 lei sa inteleg ca valoarea totala este de 150000000 lei.
   13-09-2005     Negut Mihai

Valoarea certificatului este data de pretul la bursa al actiunilor, nu de valoarea nominala mentionata pe certificat. Pretul unei actiuni la bursa este acum de 165 lei noi/actiune. Pentru a afla numarul exact de actiuni (acesta s-a mai modificat intre timp) solicitati un extras de cont pentru actiunile Petrolexport detinute de Dumneavoastra de la Registrul Roman al Actionarilor, telefon 313.9500.

In acest moment sunt client al unui SSIF prin care fac tranzactii cu actiuni. Doresc sa stiu daca pot deveni si client Intercapital, pentru a putea face tranzactii on-line, binenteles pentru alte actiuni decat cele detinute deja (dar toate pe BVB). Ce trebuie sa fac pentru acest lucru.
   12-09-2005     Cristian

Desigur, puteti deschide conturi la mai multe societati de intermediere. Pentru a deschide un cont la noi mergeti pe site-ul www.ktrade.ro si urmati procedura de pe site (meniul "Deschidere cont", link-ul "Deschidere cont nou").

Imi puteti spune cum va influenta impozitul de 16% fondurile de investitii respectiv tranzactiile la bursa? Fondurile diversificate vor avea o crestere in valoare comparativ cu fondurile de actiuni?
   10-09-2005     Vaida Bogdan

Impozitul de 16% se va aplica numai persoanelor fizice. Astfel, fondurile de investitii nu vor fi afectate de acest impozit, iar performantele actiunilor detinute de acestea nu vor suferi. Cat despre investitorii persoane fizice - performantele lor reale se vor diminua, dar nu cu mult. Atentie la o greseala frecventa - daca un investitor investe 100 de lei si obtine pe acestia un randament brut de 40% (inainte de impozit), randamentul net, dupa impozitul de 16%, nu va fi 40-16 = 24%, ci 40 x (1-0,16) = 33,6%. Nu bucura pe nimeni impozitul acesta mai mare, dar se putea si mai rau (nu mai departe de Cehia, de exemplu, impozitul este de vreo doua ori mai mare, daca nu ma insel). Un efect pe termen scurt ar putea fi marcarea profiturilor de catre investitori inainte de sfarsitul anului pentru plata unui impozit mai mic, urmata de rascumpararea actiunilor.

As vrea sa stiu de ce Regisco mi-a dat numai actiunile detinute ca majorare de capital efectuata a.c. pe extrasul de cont si nu mi-a dat totalul detinerilor din data cererii extrasului de cont pentru ex.: SRT.La BVB am cerut tot un extras de cont pt. TLV si mi s-a dat volumul total de detinere la data cererii extrasului de cont.De ce nu mi s-a dat si in primul caz volumul total de detinere ci numai majorarea?!Cate registre sunt acum si care sunt?
   09-09-2005     Neagu George

Aceasta este procedura normala de lucru. Toate registrele prezinta extrase numai cu actiunile care nu se afla deja in contul Dumneavoastra la diverse societati de servicii de investitii financiare (deci numai actiunile noi rezultate in urma unei majorari de capital, de exemplu, nu si cele pe care le aveati dinainte). Exceptie face registrul bursei, pe ale carui extrase apar toate actiunile detinute, si cele noi si cele vechi. Este o procedura mai ciudata a acestui registru, intr-adevar. Lista registrelor o gasiti aici. La aceasta se mai adauga si registrul BVB.

Stiu ca in perioada aceasta Antibiotice Iasi este suspendata datorita operarii de majorare a capitalului.Cum se rasfrange aceasta decizie asupara actionarilor?Vor primi un nr de actiuni gratuite pentru cele pe care le detin?Daca de cand pot fi valorificate aceste actiuni?Va multumes!
   07-09-2005     Alexandru

Da, toti actionarii Antibiotice inregistrati la data de 27/06/05 vor primi cate o actiune gratuita la fiecare opt actiuni detinute. Aceste actiuni pot fi transferate de la registru si vandute incepand cu ziua de joi.

Parintii mei detin 2 certificate de actionar la CIPROM PLOIESTi si PECO PRAHOVA dobandite prin programul de privatizare prin cupoane din 1996. Aceste societati exista pe piata bursiera ? Unde ma pot interesa care este valoarea actiunilor detinute si cum se pot vinde / transfera intr-un cont pe care il am deschis la o SSIF.
   26-08-2005     Moroita Cosmin

Pentru raspunsurile la aceste intrebari vedeti sectiunea de Intrebari frecvente.

Cum poate fi trecut dreptul de proprietate asupra unor actiuni detinute la o Societate de Investitii Financiare al unui parinte decedat in favoare unuia dintre copii? Multumiri anticipate!
   26-08-2005     Marin Florin

Luati legatura cu Regisco SA, societatea care pastreaza registrul actionarilor SIF, si intrebati de procedura exacta de transfer direct prin mostenire. Numarul de telefon este 408.5800 sau 224.9128.

Am cumparat acum cativa ani actiuni la ANTIBIOTICE- Iasi prin SVM GELSOR , care acum nu mai este.Vreau sa stiu cate actiuni mai am la antibiotice si cum le pot valorifica.
   22-08-2005     traian

Va trebui sa solicitati un document numit extras de cont de la societatea de registru a Antibiotice Iasi (in acest caz chiar bursa de valori), pentru a vedea cate actiuni detineti. Sa speram ca Gelsor a urmat procedura corecta inainte de lichidare si a transferat actiunile Dumneavoastra la registru.

Deci, luati legatura cu Bursa de Valori Bucuresti (tel 307.9500), cereti la departamentul registru si aflati cum puteti obtine un extras de cont pentru actiunile Antibiotice Iasi detinute de Dumneavoastra. Cu acest document mergeti la orice societate de servicii de investitii financiare pentru vanzare. Va recomandam Intercapital Invest, www.intercapital.ro; lista completa se gaseste pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Intermediari".

As dori sa ma interesez de Fondul National Retcon,in sensul daca mai exista,avind in vedere ca detin Certificate de Investitor la acest fond.Participarea la acest fond a subsemnatului este un contract de administrare pentru actiuni detinute la Oltchim Rimnicu Vilcea.As dori sa stiu cum sa reziliez contractul de administrare ca sa pot beneficia personal de actiunile Oltchim?
   21-08-2005     Krausz Attila

Situatia este destul de complicata cu acest fond. Oficial a existat o decizie de preluare a fondului de la societatea de administrare Pactinvest catre o alta societate de administrare a investitiilor (fosta Quadrant Asset Management, actuala CAIB Asset Management). Insa aceasta procedura s-a blocat cumva si Pactinvest se pare ca este in proces cu CNVM. Cel mai bine ar fi sa luati legatura cu Pactinvest, dar din pacate nu am datele de contact. Puteti incerca sa luati legatura si cu CNVM (www.cnvmr.ro) pentru a solicita datele sau lamuriri.

Intrebarea se refera in ce moment o SC care a investit intr-un FDI raporteaza castigul sau pierdera din aceasta investitie si plateste impozitul pe acest venit. Este vorba de o Microintreprindere care plateste 3% impozit pe toate veniturile iar Dvstra la o intrebare datata 18.08 (Cristina) ati raspuns ca trimestrial (ceea ce nu mi se pare corect, caci castigul sau pierdera sunt doar potentiale) iar altii spun ca la lichidarea plasamentului. Iata un asemenea raspuns de pe un alt forum: "In momentul de fata +/- din plasamentele in valori mobiliare se calculeaza in cazul unei SC numai la lichidarea pozitiilor respective." Oare cum este corect ? Multumesc.
   19-08-2005     Adrian

Da, este corect ce spuneti. Impozitul se aplica numai profiturilor marcate, la lichidarea plasamentelor (adica obtinute din vanzari efective de actiuni sau retrageri de bani din fonduri de investitii). Profiturile si pierderile se inregistreaza in contabilitate numai la lichidarea plasamentelor. De altfel, am si descris inregistrarile contabile aplicabile "vanzarilor de actiuni" (deci nu actiunilor detinute in portofoliu). Imi pare rau daca nu am fost suficient de clar.

Buna ziua ! Cum si cui se pot vinde actiunile detinute la o societate privatizata prin metoda MEBO ? Va multumesc !
   18-08-2005     Vasile CRINGUS

Depinde daca actiunile societatii se tranzactioneaza sau nu. In orice caz, in primul rand trebuie sa studiati prevederile contractului de privatizare, pentru a vedea cand si in ce conditii puteti vinde actiuni. Solicitati contractul de la asociatia salariatilor; in mod normal, pana la plata integrala a obligatiilor catre stat, urmata de desfiintarea asociatiei salariatilor, nu puteti vinde actiunile. Daca acesti pasi au fost efectuati, atunci puteti vinde printr-o societate de brokeraj daca actiunile sunt tranzactionate la bursa sau pe Radsaq (detalii in sectiunea de intrebari frecvente). Daca actiunile nu sunt listate, atunci va trebui sa gasiti singur un cumparator - luati legatura cu asociatia salariatilor, conducerea societatii sau departamentul actionariat.

V-as ruga sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare : Ce se intampla cu portofoliul de actiuni detinute de o persoana fizica la un SSIF aflat in incapacitate de plata sau in stare de faliment.Dar cu lichiditatile aflate in cont la momentul respectiv ?Ce articol si ce lege reglemeteaza acest lucru ? Va multumesc !
   17-08-2005     DRAGUT TUDOR

Intrucat fondurile si valorile mobiliare ale clientilor sunt evidentiate si gestionate separat de fondurile si valorile mobiliare detinute in nume propriu de SSIF, chiar si in caz de faliment SSIF-ul ar trebui sa poata returna clientilor fondurile si valorile mobiliare ale acestora fara probleme. In caz de fraude, insa, lucrurile pot fi mai complicate. In acest caz CNVM poate institui masura administrarii speciale; procedura este prezentata in Legea 297/2004, Titlul IX (legea se gaseste pe site-ul www.cnvmr.ro, sectiunea "Legislatie").

In aceasta perioada este in curs de constituire si Fondul de Compensare a Investitorilor, ce va fi creat pentru a acoperi eventualele pierderi inregistrate de investitori datorate fraudelor in gestionarea unui SSIF.

CE DIVIDEND A DAT IMPACT BUCURESTI SI DACA SUNT PUSE PE REGISTRU PT A LE VINDE?
   16-08-2005     popa constantin

Dividendul acordat de Impact a fost de 100 lei vechi/actiune. Luati legatura cu societatea pentru modalitatea de plata. Impact a mai distribuit anul acesta si actiuni gratuite - cate o actiune gratuita la patru actiuni detinute, dar acestea nu au fost inca inregistrate in registru, deci nu le puteti vinde. De asemenea, anul acesta Impact a mai derulat si doua majorari de capital cu numerar de la actionari, dar daca nu ati subscris inseamna ca nu beneficiati de ele.

buna ziua , as dori sa-mi spuneti daca s-au acordat actiuni gratuite anul acesta pentru societatile asp; bcc si atb.multumesc.
   13-08-2005     negru ovidiu

La ASP nu. La BCC - 128 de actiuni gratuite la 1.000 detinute pentru toti actionarii inregistrati la data de 23/05/05. La ATB - 1 actiune gratuita la 8 detinute pentru toti actionarii inregistrati la data de 27/06/05.

daca detin un numar de actiuni mai mic de 1000 buc. la SSIF BROKER, primesc actiuni gratuite in urma distribuirii de dividende? daca da, cate?
   12-08-2005     Dan Nita

Desigur, veti primi actiuni proportional cu numarul de actiuni detinute. Rata de alocare a fost de 36,8 actiuni noi la 100 detinute, deci Dumneavoastra ar trebui sa primiti 368 actiuni, daca figurati in registru la data de 11 aprilie.

Am gasit informatii contradictorii referitoare la actionariatul SNP (procentajele detinute de actionarii majoritari). Care este data limita pana la care OMV trebuie sa depuna capitalul aferent majorarii pentru ajungerea la 51% din actiuni?
   11-08-2005     Gabriel Ene

Conform departamentului actionariat al Petrom, detinerea OMV este la acest moment de 51%, fiind inregistrata in Registrul Actionarilor.

detzin 1000 actziuni doljchim.sint actziuni snp si daca da cite corespund celor 1000?
   23-07-2005     vali

Intr-adevar, acum aveti actiuni Petrom. Nu putem estima noi numarul exact de actiuni. Parcurgeti sectiunea de intrebari frecvente pentru procedura de obtinere a unui extras de cont cu numarul de actiuni detinute.

CARE ESTE NUMARUL TOTAL DE ACTIUNI DETINUTE LA BANCA DV DUPA SUBSCRIERE?
   19-07-2005     CRAUCIUC EDUARD

Va trebui sa reformulati intrebarea, intrucat este mult prea vaga. In primul rand noi nu avem nici o banca. In al doilea rand, daca va referiti la o firma (sau la o banca) listata pe piata de capital, atunci trebuie sa ne spuneti la ce firma (sau banca) va referiti.

Felicitari pentru aceasta rubrica! As avea 2 intrebari, la care sper sa-mi puteti raspunde: 1. Care este diferenta dintre un SIF (cum sunt SIF1..5) si un fond de investitii orientat spre actiuni, d.p.v. al potentialelor castiguri sau pierderi (altfel spus care e diferenta intre a cumpara actiuni la un SIF sau a cumpara unitati de fond)? La prima vedere cel putin, mi se par 2 metode de investitie foarte asemanatoare. 2. Se stie cumva prin cine sau cum se va face subscrierea la ALRO si incepand de cand? Multumesc.
   11-07-2005     geo

1. Interesanta intrebre. Intr-adevar, ca strategie generala plasamentele sunt relativ asemanatoare, dar cu o serie de diferente importante si o mentiune. Mai intai, apare o diferenta semnificativa la nivel de structura a investitiilor: fondurile mutuale au acces la plasamentele disponibile acum in piata, in timp ce SIF-urile, prin modul lor de infiintare, includ in activ si investitii neaccesibile fondurilor mutuale; acesta este si un lucru bun (daca ne gandim la detinerile SIF-urilor in BCR, de exemplu), dar si un lucru rau (daca ne gandim la sutele de firmulite neprofitabile detinute de SIF-uri). Mai departe, vad o diferenta majora legata de modul in care un investitor isi valorifica investitia in cele doua instrumente: astfel, la fondurile mutuale castigul investitorului este reprezentat in mod exact de castigul fondului: cresterea activului fondului cu X% din plasamentele efectuate implica o crestere exacta de X% si pentru investitor; la SIF-uri corelatia nu mai este la fel de clara, profiturile obtinute de fond nu se distribuie integral investitorilor (iar acest lucru se realizeaza doar o data pe an, prin dividende), iar cresterea de valoare a unei unitati (a unei actiuni SIF) nu este corelata perfect cu cresterea pretului in piata al actiunilor, pret ce este supus si presiunilor legate de cerere si oferta.

In fine, m-as mai referi si la diferente legate de capacitatea financiara (incomparabil mai mare in cazul SIF-urilor), de calitatea de investitor a fiecarui tip de fond (fondurile mutuale sunt numai investitori minoritari, in timp ce SIF-urile pot fi si investitori cu detineri de control sau majoritare in anumite firme), de modul de administrare (4 din cele 5 SIF-uri sunt autoadministrate, in timp ce fondurile mutuale sunt administrate de o societate de administrare), de accesibilitatea investitiei (la un fond mutual se poate intra/iesi oricand, prin subscriere/rascumparare de unitati; la un SIF posibilitatea de a intra/iesi din fond depinde de conditiile din piata, respectiv de existenta cererii sau ofertei de actiuni - aceasta este permanenta daca ne referim strict la SIF-uri, dar la modul teoretic ar putea lipsi in anumite momente), etc. Mentiunea se refera la limitarea actuala a detinarii unui investitor in capitalul SIF la 0,1%.

Ca o concluzie, toate acestea inseamna ca investitia intr-un fond mutual de actiuni este mai clara si mai structurata pentru investitor, deci mai usor de evaluat si pana la urma mai putin riscanta, in timp ce investitia in SIF-uri este mai dificil de evaluat din acest punct de vedere; din nou, aceasta situatie pune si probleme (evolutia viitoare a investitiei este mai greu de anticipat la SIF-uri) dar prezinta si avantaje (randamentul investitiei in SIF poate fi mai mare decat randamentul investitiei intr-un fond mutual, desigur, in conditii de risc corespunzator mai mari).

Referitor la Alro - nu am aceasta informatie. Puteti lua legatura cu departamentul actionariat al societatii. Numerele de telefon se gasesc pe kmarket.ro, sectiunea "Actiuni listate la bursa".

buna ziua ! detin un nr de actiuni la tlv si as dori sa stiu ce tb sa fac eu pt ca actiunile primite dividend 673 la 1000 detinute plus altele cumparate cu 4000/buc sa apara in portofoliu atunci cind il vizualizez on-line la ssif-ul cu care lucrez .multumesc!
   04-07-2005     mihaela cojocaru

Luati legatura cu SSIF-ul respectiv si intrebati de procedura exacta. Aceasta procedura ar putea varia. Teoretic, conform unei instructiuni aberante a CNVM, ar trebui sa solicitati un extras de cont de la registrul actionarilor pe care sa il prezentati SSIF pentru transferul noilor actiuni in cont.

am gasit in "saptamana financiara " ca actionarii Atb vor primi o actiune gratuita la 8 detinute .este adevarat acest lucru ?daca am cont online la vanguard,aceste actiuni imi intra automat in contul virtual?in cazul sicomed si DECE voi primi actiuni gratuite , avand in vedere ca aceste societati nu au acordat dividente ?
   01-07-2005     ALEX

Da, este adevarat. Daca ati avut actiuni la data de 27/06/05 (ultima zi de cumparare 22/06/05) atunci veti primi cate o actiune gratuita la 8 detinute. Daca aveti cont la Vanguard actiunile vor aparea automat in cont, la momentul in care acestea vor fi inregistrate in registrul actionarilor, dupa finalizarea operatiunii de mjoarare de capital. Sicomed nu a distribuit dividende nici actiuni gratuite; despre DECE nu stiu, nu exista nici un comunicat pe site-ul rasd.ro.

Sunt actionar la S.C. SPIRT GHIDIGENI S.A. din anul 1996. Hotararea AGeA din 22.06.2005 a hotarat fuziunea prin absorbtie si preluarea patrimoniului de catre S.C. VINCON VRANCEA S.A. Ce se intampla cu actiunile pe care le detin la societate ? Va multumesc.
   27-06-2005     FLORIA AUREL ROMICA

Veti detine actiuni la Vincon Vrancea in urma fuziunii. Solicitati raportul de fuziune pentru a vedea care este raportul de schimb (cate actiuni primiti la Vincon pentru actiunile detinute).

Puteti sa-mi explicati va rog in ce consta subscrierea de actiuni care are loc in perioada aceasta la banca Transilvania si cat va mai dura ?
   22-06-2005     Radu Ciofu

Subscrierea se incheie vineri; actionarii TLV pot cumpara o actiune la 10 detinute la pret de 4.000 lei/actiune.

1. Am participat la majorarea de capital de la STZ. Exista un termen legal pina la care sint obligati sa trimita datele la BVB? Pentru ca, fara extras de cont nu pot face dovada nr de actiuni detinute si deci nici nu le pot vinde daca vreau. 2. Care e practica curenta pt. majorari de capital in lumea normala?
   21-06-2005     GP

1. Corect, nu puteti vinde actiunile pana la inregistrarea lor. Si mie mi se pare procedura de majorare de capital excesiv de greoaie si birocratica, dar asta este. Nu exista un termen cerut de BVB pentru definitivarea acestei operatiuni. 2. Sincer, nu stiu, dar ma indoiesc ca dureaza 3-4 luni, asa cum se intampla la noi.

Ce "dividende" a dat anul acesta Impact? Banuiesc ca a fost o combinatie de actiuni gratuite si actiuni la pret preferential, ca si la Banca Transilvania. Care a fost data de referinta? Am cautat aceste informatii - fara succes - pe pagina de web a companiei. Va multumesc.
   18-06-2005     Daniel Cociorva

M-am uitat si eu si, intr-adevar, se pare ca cei de la Impact s-au plictisit sa mai actualizeze site-ul cu ultimele comunicate. Pacat. Societatea a distribuit un dividend de 100 lei/actiune. Data de inregistrare este 29/04/05. Impact a hotarat si doua majorari de capital social: una cu distributie de actiuni gratuite in proportie de 1 la 4 actiuni detinute si una cu numerar in proportie de 1 la 7 actiuni detinute, pretul unei actiuni fiind 1.950 lei/actiune. Data de inregistrare este 30/05/05. Gasiti toate comunicatele societatilor listate la bursa pe site-ul www.bvb.ro, prima pagina, link-ul "Search News".

Am inteles ca incepand cu 2006 toate castigurile de pe piata de capital se vor impozita cu 16%. Acest lucru se aplica si in cazul actiunilor detinute mai mult de un an? Se aplica acest procent si in cazul dividendelor?
   11-06-2005     Baluta Adrian

Se pare ca detinerile pe perioade mai mari de un an se vor impozita cu 1% pe valoarea profiturilor nete rezultate din vanzare (deci pentru fiecare tranzactie), in timp ce detinerile pe perioade mai scurte de 1 an cu 16% pe valoarea profitului portofoliului. Impozitul pe dividende ramane de 10% si se retine la sursa (societatea platitoare).

Am o intrebare referitoare la distribuirea de actiuni gratuite.Sa presupunem ca detin 3000 de actiuni la o societate care se decide sa distribuie cate o actiune gratuita la fiecare 8 detinute. Primesc deci 375 de actiuni. Ce pot face cu ele, deoarece din moment ce 375 nu este multiplu de 500, nu le pot vinde la BVB? In plus, deoarece sunt mai multe actiuni pe piata acum, pretul lor va scadea, dar eu in continuare nu pot vinde decat 3000....deci am mai multe actiuni dar sunt mai sarac? Unde este greseala?Multumesc.
   10-06-2005     S.L.

Puteti vinde si cele 375 de actiuni fara probleme. Confuzia cred ca vine din urmatorul fapt: ordinele de vanzare de actiuni al caror volum nu este multiplul unui lot standard (in general 500 de actiuni) se executa pe o sectiune speciala din sistemul bursei (numita Odd Lot) ce implica niste reguli speciale. Multi brokeri prefera sa nu se mai "deranjeze" cu volume asa de mici, asa ca probabil transmit catre clienti mesajul ca tranzactii cu volume sub 500 de actiuni "nu se pot face". Este eronat. Daca lucrati cu o societate de servicii de investitii financiare care v-a transmis aceasta idee, atunci probabil ca este timpul sa o schimbati.

Odata cu actiunile gratuite de la firma Impact, portofoliile s-au micsorat. Actiunile nu figureaza in portofoliile de la firmele de brokeraj. Dar probabil ca ele figureaza in registrul actionarilor. Cum se poate face ca ele sa revena in circuitul pietei de capital? (Nu este vorba de acea actiune pe care actionarii o pot subscrie la fiecare 7 detinute, ci de cele distribuite gratuit) Multumesc.
   26-05-2005     Florin

Actiunile gratuite nu se inregistreaza imediat dupa trecerea datei de inregistrare. Operatiunea de majorare de capital implica inregistrarea la registrul comertului, in registrul actionarilor, la CNVM, etc. Toate aceste operatiuni dureaza luni de zile. De-abia dupa aceea actiunile vor aparea in registrul actionarilor. Mai departe fiecare actionar trebuie sa obtina un extras de cont de la registru si sa solicite SSIF transferul de la registru in contul clientului.

Daca sunt in pasesia unor actiuni achizitionate prin intermediul unui SSIF oarecare si care dispare sau se desfiinteaza, pot sa-mi vind actiunile detinute prin intermediul altui SSIF ? Care sint cheltuielile suplimentare in acest caz ? Ma intereseaza daca Intercapital Invest are deschis un SSIF la Iasi. Multumesc!
   26-05-2005     Dan Proca

Da. In mod normal un SSIF care se desfiinteaza are obligatia sa returneze clientilor sai toate sumele in numerar si sa transfere actiunile clientilor la registru. Mai departe, clientul isi poate deschide un cont la un alt SSIF, poate transfera actiunile de la registru in contul sau la noul SSIF, iar apoi le poate vinde. Cheltuielile de transfer sunt minime (cateva zeci de mii) sau chiar zero. Din pacate nu avem un sediu in Iasi.

Conform datelor publicate in ziarul Bursa , FDI Intercapital are indicele de cost cel mai ridicat , comparativ cu celelalte fonduri deschise de investitii , dar , din punct de vedere al cresterii pe anul 2005 , este pe penultimul loc.Se spune ca Fondul ar fi vandut o parte din actiunile SIF detinute , dar ulterior acestea au inceput sa creasca . Ce parere aveti ?
   26-05-2005     Paul Radu

Datele pe care le aveti sunt inexacte. Nu stiu exact pe ce ziar v-ati uitat, dar in ziarul Bursa de azi, 26 mai, Fondul Intercapital apare cu o crestere de 10,14% de la inceputul anului, situandu-se pe locul cinci dintr-un total de 19 fonduri deschise de investitii, si nu pe penultimul loc. Conform ultimului raport UNOPC (www.unopc.ro), indicele costurilor fondului este de 0,740%, fiind al treilea ca marime din cele 19 fonduri, nu primul. O documentare mai atenta v-ar fi probabil mai utila. De asemenea, de multe ori exista diferente mari intre ceea ce "se spune" in diverse locuri, si ceea ce "se face de fapt. In rest, dupa cum am repetat de foarte multe ori, in cadrul acestei rubrici nu exprim opinii despre valori mobiliare sau instrumente financiare, chiar daca este vorba de fondul Intercapital.

Ce s-a intamplat cu actiunile TLV pe data de 27.04.2005?
   28-04-2005     Mihai

Scaderea a fost determinata de trecerea datei de inregistrare pentru majorarea de capital social. Intrucat valoarea firmei nu se schimba, dar numarul de actiuni creste (se dau actiuni gratuite), atunci aceeasi valoare se imparte la mai multe actiuni si pretul trebuie sa scada. Daca ultimul pret inainate de data de inregistrare a fost de 13.500 (la care adaugam si 400 de lei reprezentand subscrierea de actiuni noi de 10% la 4.000 lei), atunci dupa aceasta data pretul scade la o valoare in jurul a 13.900 / 1.77 = 7.850 (77 de actiuni noi la 100 detinute: 67 gratuite si 10 la 4.000 lei).

Regulamentul nr.3/2004 emis de CNVM privind votul cumulativ , mai este aplicabil societatilor detinute public?
   22-04-2005     Diana

Nu oferim consultanta juridica in cadrul acestei rubrici. Va rog luati legatura la CNVM.

As dori cateva explicatii referitoare la majorararea de capital de la BRD. In cazul unei majorari prin distribuire de actiuni gratuite, in prima zi de dupa data de referinta de obicei pretul actiunilor scade aprox . cu o valoare proportionala nr de act distribuite gratuit. Eu pot vinde actiunile detinute imediat dupa data de referinta, iar cand se va face distribuirea actiunilor gratuite voi primi actiunile cuvenite. Insa nu inteleg efectele ca urmare a majorarii prin metoda adoptata de BRD. Din doua actiuni voi avea o singura actiune, cu valoare nominala mai mare. Dar majorarea se opereaya de obicei in cateva luni. Ce sa intampla daca vand actiunile imediat dupa dete de referinta? Atunci cand se va opera majorarea propriu-zis eu nu mai am in portofoliu nici o actiune. Deci, cum voi beneficia de majorare? Si pretul de piata, cum si cand va fi influentat? Dar daca cumpar actiunile DUPA data de referinta, dar le am in portofoliu in momentul in care se opereaza majorarea? Va multumesc.
   21-04-2005     N. Zamfirescu

Explicatiile sunt mai complicate: atunci cand se fac majorari de capital din fonduri proprii, fie prin distributie de actiuni gratuite fie prin majorarea valorii nominale ca in cazul BRD, teoretic valoarea firmei nu se schimba (o asemenea majorare este o operatiune de mutare a unor sume dintr-un element in altul in bilant; nu intra bani noi in firma). In aceste conditii valoarea de piata a firmei (pretul actiunii x numarul total de actiuni) ar trebui sa ramana nemodificata (aceasta nu a fost regula in Romania, dar spre ea ne indreptam acum).

Deci, atunci cand majorarea se face prin actiuni gratuite si trece data de inregistrare, pretul in piata scade pentru ca numarul de actiuni nou inmultit cu pretul scazut sa egaleze valoarea anterioara. Cand majorarea se face prin cresterea valorii nominale, atunci teoretic pretul in piata nu se modifica iar valoarea de piata a firmei ramane neschimbata.

Acum, la BRD au loc doua operatiuni succesive: cresterea valorii nominale de la 3000 la 5000 de lei din fonduri proprii (numarul de actiuni nu se modifica, pretul ar trebui sa nu se modifice), urmata de consolidarea actiunii de la 5000 la 10000 de lei (din doua actiuni vechi de 5000 rezulta una noua de 10000). Aceasta duce la injumatatirea numarului de actiuni; pretul insa ar trebui sa se dubleze pentru ca valoarea de piata a firmei sa ramana nemodificata. In concluzie, teoretic valoarea portofoliului de actiuni BRD a unui actionar ar trebui sa nu se modifice in urma acestor operatiuni (sigur, cu o marja de eroare).

Revenind la intrebarile Dumneavoastra: daca vindeti imediat dupa data de referinta nu se intampla nimic; ati vandut actiunile si ati iesit din BRD. Nu mai beneficiati in nici un fel de majorarea de capital; nici cei care pastreaza actiunile nu beneficiaza in vreun fel: numarul de actiuni se injumatateste, insa valoarea totala a lor nu se schimba. Daca veti cumpara dupa data de referinta veti "beneficia" de operatiunile descrise mai sus (majorare valoare nominala + consolidare), dar, dupa cum spuneam, valoarea portofoliului de actiuni BRD nu ar trebui sa se modifice.

Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza cu actiunile aflate acum la registru, deoarece am actiuni TLV la registru, pt. care nu am depus o cerere de transfer, voi primi dividende si pe acestea? Va multumesc
   17-04-2005     Nastai Rares

Desigur, primiti dividende pentru toate actiunile detinute, indiferent de sectiunea din registru in care acestea se afla. Nu trebuie sa faceti nimic pentru aceasta.

In primul rand va felicit pentru calitatea site -ului . Intrebarea mea ar fi urmatoarea : Am achizitionat 1000 aciuni BRK la pretul de 42.000 lei. Ca urmare a majorarii de capital hotarata de AGA voi mai primi gratuit 387 actiuni . In cazul in care in viitor , ma voi decide sa vand actiunile detinute la BRK (sa zicem la un pret de 50.000 lei actiune) cum se va calcula impozitul pe castigurile din operatiunile de capital pentru actiunile primite gratuit ? Va multumesc anticioat ?
   16-04-2005     palinkas ioan

Intrucat actiunile sunt primite gratuit, se considera ca pretul de "cumparare" pentru acestea este zero. In aceste conditii profitul rezultat din vanzare este practic intreaga valoare de vanzare (numarul de actiuni gratuite x pretul de vanzare), iar cota de impozit se aplica acestei valori.

Ce inseamna in comunicatul BRD majorarea capitalului social cu suma de 2.787.605.360.000 prin majorarea valorii nominale de la 3000 la 5000 ? Adica nr actiunilor detinute de cineva ramane acelasi?Atunci impactul majorarii asupra ce se rasfringe ? De ce ar influenta pretul de piata ? cu respect
   13-04-2005     durbaca liliana

La BRD sunt doua operatiuni legate de capitalul social: mai intai majorarea capitalului social prin cresterea valorii nominale a unei actiuni, de la 3.000 la 5.000 lei/actiune. In acest caz numarul de actiuni nu se modifica, dar creste valoarea capitalului social. In a doua etapa se consolideaza actiunea, adica din doua actiuni cu valoare nominala de 5000 rezulta o actiune noua cu valoare nominala de 10000 lei. In acest caz numarul de actiuni se reduce la jumatate, dar capitalul social nu se modifica.

Majorarile de capital din fonduri proprii reprezinta operatiuni pur contabile (mutarea unor sume in capitalul social din alte elemente ale capitalurilor proprii); pe o piata normala nu ar trebui sa aiba nici o influenta asupra pretului. Pe o piata ca a noastra, insa, asemenea operatiuni au inca influente, uneori mari. Insa acestea se inregistreaza de regula cand majorarile se fac prin distribuirea de actiuni gratuite (cresterea numarului de actiuni), nu cand se fac prin cresterea valorii nominale a actiunilor. Asa ca singura influenta pe care o vad (si care s-a vazut deja in piata) este o scadere de pret, din cauza ca se anticipa o majorare la BRD, dar cu actiuni gratuite (lucru care nu s-a intamplat).

Desigur, va avea loc o ajustare a pretului in momentul finalizarii acestor operatiuni legate de capital, ajustare ce va fi pur tehnica. Practic pretul ar trebui sa se dubleze; insa cum fiecare actionar va avea 50% din numarul de actiuni detinute anterior, pe ansamblu aceasta ajustare nu va aduce nici un castig.

am obsrevat ca in 7 aprilie, a avut loc o singura tranzactie (500 actiuni) BROKER, la un pret de 36400 lei, dupa care nu a mai avut loc nici o tranzactie. Va rog frumos sa-mi explicati despre ce este vorba. Va multumesc.
   07-04-2005     daniel rosu

Explicatia este urmatoarea: ieri a fost ultima zi in care actionarii BRK beneficiau de actiunile gratuite ce vor fi distribuite de acest emitent. Cei care cumpara actiuni de azi inainte nu mai beneficiaza de actiuni gratuite. Astfel, este normal ca toti cumparatorii care nu beneficiaza de actiuni gratuite sa plateasca astazi un pret mai mic pentru o actiune BRK.

Astfel, in piata pretul trebuie sa scada. Cum actiunile gratuite care vor fi distribuite sunt in proportie de 37 la 100 detinute, pretul va scadea cu un procent intre 25 si 35%, de exemplu. Insa la bursa pretul poate scadea sau creste cu maxim 15% intr-o singura zi, conform reglementarilor BVB.

In aceste conditii se realizeaza in piata o singura tranzactie cu pachetul minim posibil (500 este volumul lotului standard de tranzactionare la bursa) la scaderea maxima acceptata de piata (-15%). Maine pretul isi va continua scaderea si va ajunge la un nivel considerat "rezonabil" de catre investitori, nivel la care tranzactiile vor fi reluate in parametrii normali.

Buna ziua,as vrea sa va intreb ce presupune faptul ca am 1008 actiuni la Sif Transilvania?Drepturi,obligatii eventuale avantaje? Nu am formatie economica si nu stiu mai nimic despre aceste lucruri.Va multumesc.
   04-04-2005     pricop jenelea

Actiunile detinute va confera o serie de drepturi: dreptul de a incasa dividendele distribuite de firma (luati legatura direct cu SIF Transilvania la departamentul actionariat; telefonul este pe www.kmarket.ro, sectiunea "Actiuni listate la bursa"); dreptul de a participa la adunarile generale ale actionarilor, de a alege conducerea si de a vota asupra altor probleme pe ordinea de zi; dreptul la informatii despre activitatea societatii, etc. Pentru informatii suplimentare despre actiuni si investitiile financiare va recomand materialul intitulat "Ghidul Investitorului Incepator" disponibil pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Documentare si analiza" si cartea intitulata "Ghid de Investitii Personale" - detalii tot pe www.kmarket.ro, prima pagina.

Buna ziua! As avea si eu cateva intrebari si le pun cu speranta ca ma veti putea ajuta: Am Certificate de Actionar la PECO Alba Iuliasi m-ar interesa urmatoarele: - mai exista aceasta firma sau o fost preluata de Petrom, sau mai rau a dat faliment? - In cazul in care mai pot utiliza aceste certificate de actionar, care este valoarea unei actiuni si cum pot preschimba aceste Certificate de actionare in actiuni? Imi cez scuze daca am pus niste intrbari idioate, dar nu am cunostiinte referitoare la aceste lucruri. Va multumesc pentru timpul acordat si astept cu incredere raspunsul Dvs.
   04-04-2005     costi

Firma a fost intr-adevar inclusa in Petrom. Acum aveti actiuni Petrom. Pentru a afla numarul de actiuni detinute solicitati un extras de cont la Regisco SA, telefon 224.8732. Pretul unei actiuni este de 3.620 lei/actiune. Pentru vanzarea actiunilor solicitati extrasul de cont si codurile confidentiale de la Regisco, iar apoi mergeti la o societate de brokeraj (lista completa este pe www.bvb.ro, sectiunea "Membri").

As dori sa aflu si eu mai multe informatii despre preconizata majorare de capital de la Banca Transilvania.Mai exact cate actiuni gratuite se primesc pentru una detinuta?Primirea acestora este conditionata de detinerea unui anumit numar de actiuni?Dar in ceea ce priveste cele distribuite la un pret preferential?Va multumesc anticipat!
   04-04-2005     cristi_f

La Banca Transilvania se vor distribui 0,586 actiuni gratuite la fiecare actiune detinuta; conventional se foloseste si exprimarea "58,6 actiuni la 100 detinute". Aceasta nu inseamna ca trebuie sa detineti un anumit numar de actiuni pentru a primi actiunile gratuite; toti actionarii vor beneficia de majorarea de capital. De asemenea, fiecare actionar are dreptul sa cumpere 0,1 actiuni la fiecare actiune detinuta (pretul este de 4.000 lei/actiune). Iarasi, masura se va aplica tuturor actionarilor, indiferent de numarul de actiuni detinute.

Stimata Redactie, aveti informatii suplimentare despre noul impozit de 10%?. Va intreb deoarece s-a vehiculat ideea ca impozitul de 10% este aplicat doar in cazul actiunilor detinute mai putin de un an, adica daca cumperi actiuni pe 2 mai 2005 si le vinzi pe 3 mai 2006 impozitul pe venit ar fi de 1% ? In cazul unui magazin alimentar se plateste impozit pe piinea vinduta + impozit pe orezul vindut sau sau se plateste un singur impozit dedus din rezultanta tuturor activitatilor comerciale ale societatii? In cazul pietei de capital nu ar trebui aplicat un impozit pe portofoliu? Va multumesc.
   03-04-2005     Florin

Nu avem foarte multe informatii. Din surse nu foarte oficiale am aflat ca varianta cu impozitul de 1% pentru detineri peste 1 an (dupa 1 mai) ar putea sa nu apara in varianta finala. Totusi, ar putea exista o "bonificatie" (?) pentru cei care isi pastreaza actiunile mai mult de 1 an, dar mai multe informatii nu am nici eu. Sa vedem. Referitor la a doua intrebare: corect, si eu as vedea mai normala o impozitare pe intreg portofoliul, insa MF vede mai normala orice varianta din care poate sa scoata cat mai multi bani. Asta este situatia.

spre exemplu "societatea x isi majoreaza capitalul social,oferind 378 actiuni la 1000 detinute ".daca o persoana detine doar 500 actiuni,el va primi 189 actiuni ,sau nu va primi nimic,caci trebuie sa aiba in portofoliu actiuni multiplu de 1000 ca sa beneficeze de majorarea de capital?
   30-03-2005     alexc

Fiecare actionar va primi un numar de actiuni gratuite proportional cu numarul de actiuni detinute, chiar daca acest numar este mai mic de 1000. De regula numarul de actiuni gratuite se raporteaza la 1000 sau la 100 doar pentru usurinta calculului, nu pentru alte motive.

va rog sa ma lamuriti intr-o problema legata de piata de capital si anume: daca eu cumpur actiuni printr-o societate de valori impbiliare atunci eu sunt trecut in registrul actionarilor ca posesor al respectivelor actiuni sau s.v.m.ul respectiv? in cazul unei majorari fara intermediere de capital cei de la societatea la care am cumparat actiuni ma gasesc in registrul actionarilor ca sa-mi dea actiunile ce mi s-ar cuveni? multumesc anticipat pentru raspuns.
   29-03-2005     bogdan

Registrul actionarilor are trei sectiuni: daca actiunile se gasesc in sectiunea I a registrului (actiuni din PPM, majorari de capital, transferate la cerere) atunci figurati direct in registru; daca actiunile se gasesc in sectiunea a II-a (actiuni detinute in cont la o SSIF) atunci apare societatea. Desigur, exista mecanisme si proceduri prin care, in cazul unor majorari de capital social, pentru dividende sau pentru pentru alte operatiuni similare, sunt identificati toti actionarii societatii, indiferent de sectiunea din registru unde se gasesc actiunile acestora. Astfel, puteti sta linistit ca veti beneficia de aceste avantaje in mod automat.

Imi puteti spune cu pot afla numarul de actiuni detinute la Petrom SA, eu locuind in Timisoara. Exista o posibilitate de a afla aceste informatii din Timisoara? Doresc sa mentionez ca am detinut actiuni la SC Peco Timis SA, societate care a fuzionat prin absorbtie cu SNP Petrom in anul 1997 din cate retin eu.
   29-03-2005     Mircea HUH

Luati legatura cu Regisco SA pentru a solicita un extras de cont. Numarul de telefon este 224.8732 sau 224.9128.

daca am actiuni la brk si tocmai au anuntat ca dau 378 actiuni gratis la 1000 detinute, cand intru in posesia lor? a doua zi dupa data de referinta?
   28-03-2005     andrei

Procedura de majorare a capitalului social dureaza cateva luni de la aprobarea ei in adunarea generala. Acesta este termenul la care ar trebui sa va asteptati pentru inregistrarea noilor actiuni.

Buna ziua! Va rog sa-mi raspundeti si mie la urmatoarele intrebari: 1. Care sunt scopurile trecerii actiunilor in Registru? In cazul BVB acest lucru se realizeaza automat in momentul achizitionarii actiunilor sau trebuie vorbit cu SSIF-ul cu care lucrez sa realizeze acesta operatiune? 2. Pentru gestiunea stocului de actiuni detinute, puteti sa-mi recomandati un program software bun? De asemenea am 2 precizari: Ar fi util, in cazul site-ului Intercapital, o grupare pe domenii de activitate a societatilor listate si formarea unor indici pentru a avea o idee in privinta evolutiei domeniilor respective. Va mai semnalez ca in cazul folosirii browserului Opera v7.54, cand se apeleaza optiunea "Afisarea tuturor intrebarilor primite de la inceputul anului" nu se poate realiza derularea paginii afisate. Cu multumiri, Ovidiu.
   27-03-2005     Ovidiu

1. Transferul actiunilor la registru se realizeaza numai la cerere. Denumirea este putin inselatoare: toate actiunile sunt inregistrate la registru (normal); "transferul la registru" semnifica de fapt transferul actiunilor dintr-o sectiune in alta la registru. Scopul este de regula transferul contului de la o societate de intermediere la alta.

2. Din pacate nu. Noi folosim programul intern de back office. O gestionare rezonabila se poate face si in Excel.

Referitor la precizare: este buna ideea cu indicii sectoriali - deja o aveam in vedere si este in lista de asteptare pentru elementele noi care vor fi introduse pe Intercapital Start. Referitor la Opera - celelalte optiuni merg bine? (afisarea intrebarilor dintr-o anumita luna, etc).

In legatura cu majorarea de capital care s-a propus la Banca Transilvania. Ati raspuns anterior la o intrebare pe aceeasi tema, dar as dori ceva mai multe clarificari in legatura cu distributia de actiuni in numerar. Ce inseamna 4000lei/actiune pentru fiecare 1000 de actiuni detinute ? Eu ca posesor de actiuni la TLV pot sa mai cumpar aditional actiuni la 4000lei/actiunea ? Daca da, cum se poate cumpara acestea, tot prin broker ? Multumesc mult pentru raspuns. Marius M.
   26-03-2005     Marius M.

Da, prin hotararea AGA se va da dreptul fiecarui actionar ca, pe langa actiunile gratuite primite, sa cumpere inca 100 de actiuni la fiecare 1.000 detinute; pretul de cumparare al acestor actiuni va fi unul preferential, de 4.000 lei/actiune. Brokerul Dumneavoastra ar trebui sa va dea toate detaliile necesare si sa va explice procedura. Veti completa un formular de subscriere si veti vira banii necesari in contul Bancii Transilvania, conform instructiunilor acesteia.

am investit recent,acum o luna de zile in unitati de fond intercapital,si valoarea unitatii de fond s-a diminuat mult.ma gandesc sa imi retrag plasamentul realizat la dumneavoastra pana nu imi pierd chiar toti banii.
   25-03-2005     alex

Intr-adevar, fondul a scazut cu 12,6% de la valoarea maxima de 3.375 lei la sfarsitul lui februarie pana la 2.949 lei pe 28/03/05. Scaderea se datoreaza scaderii preturilor actiunilor (pe aceeasi perioada indicele oficial al bursei, BET, a scazut cu 18,5%). Aceasta scadere vine dupa o crestere de 77,2% in perioada feb 2004-feb 2005.

Un fond de actiuni este un instrument al pietei de capital caracterizat prin riscuri mai mari, inclusiv riscul unor scaderi pe anumite perioade de timp. In mod corespunzator, si performantele fondului sunt mai mari decat ale altor instrumente, dar de regula aceste performante se obtin pe termene mai lungi (randamentul anual mediu al fondului de la lansare este de 60%).

Nu aveti cum sa va pierdeti toti banii decat in cazul in care preturile tuturor actiunilor detinute de fond ajung la valoarea zero, iar valoarea tuturor depozitelor, obligatiunilor, etc - ajunge tot la zero. Acest lucru nu este posibil.

Unitatea de fond va inregistra in continuare oscilatii - un fenomen absolut normal pentru un fond de actiuni.

CAND ESTE DATA DE REFERINTA LA BANCA TRANSILVANIA SI CARE ESTE POLITICA DE ACORDARE A ACTIUNILOR GRATUITE ?
   25-03-2005     BONTE OVIDIU HORIA

Data de referinta pentru a participa la adunarea generala este 25/03/05. Propunerea de data de inregistrare pentru a beneficia de hotararile adunarii generale (majorari de capital) este 29/04/05. Tinetin cont si de durata de decontare a tranzactiilor de trei zile lucratoare. Propunerea supusa aprobarii este majorarea cu actiuni gratuite in proportie de 586 actiuni gratuite la 1.000 detinute si cu numerar in proportie de 100 actiuni la pret de 4.000 lei/actiune la 1.000 de actiuni detinute.

Am si eu o intrebare: cand o sa afisati la timp (zilnic) evolutia fondurilor de investitie astfel incat atunci cand vreau sa vad valoarea in ziua de astazi 21.03.2005 la fondul de actiuni Intercapital sa nu vad valoarea pe care a avut-o la data de 04.03.2005 sau cum e cazul de astazi sa vad valoarea din data de 18. Cum credeti ca veti informa cititorii sau eventualii clienti valoarea exacta a unui fond? Cum as putea sa primesc zilnic prin e-mail valorile fondurilor de investitii detinute de Certinvest (am vazut acel format sub format A4 la ghiseile de la Raiffesen Bank)? Va multumesc anticipat.
   21-03-2005     Costel

Din pacate nu putem prezenta valorile zilnice pentru toate fondurile de investitii. Daca va referiti la sumarul fondurilor de investitii de pe kmarket.ro, acesta se afiseaza si actualizeaza saptamanal, in fiecare zi de vineri. Este adevarat ca in saptamanile trecute au aparut anumite intarzieri in prezentarea sumarului, intarzieri pentru care ne cerem scuze; speram ca acestea sa nu se mai repete. Pentru informatii la zi prin email despre fondurile Certinvest, luati legatura cu societatea la adresa office@certinvest.ro.

Ce parere aveti despre actiunile la SSIF BROKER la 40.000 lei/ac.nu sant atractive ? luand in considerare si actiunile distribuite gratuit si anume 40 la 100 detinute? Multumesc. Dar BRD la 47.000 lei
   21-03-2005     ALEXANDRU PASCU

Din pacate nu oferim recomandari sau opinii despre actiuni in cadrul acestei rubrici. Va multumim pentru intelegere.

Cum pot sa aflu cate actiuni detin si ce valoare au acestea daca am avut bani la fondul SAFI si am inteles ca s/au transformat in actiuni?
   21-03-2005     cristina

Mergeti la Registrul Roman al Actionarilor (313.9500) si solicitati un extras de cont care sa ateste numarul de actiuni detinute. Valoarea unei actiuni este in prezent de 49.000 lei.

Salutare, In cazul in care decontarea unei tranzactii efectuate la finele lunii martie se realizezaza-logic-dupa 01 aprilie,se aplica cota de 1% pe castig ? (asa ar fi normal). Daca SSIF Broker Cluj acorda ca dividende 36.97 actiuni la 100 actiuni detinute,asta inseamna ca te alegi cu 36.97 actiuni pe care le poti vinde , dupa ce ai fost inregistrat, la pretul de pe bursa ? Merci Sa traiti
   16-03-2005     daniel

Pentru prima intrebare: inca asteptam normele clare de aplicare a impozitului. Parerea mea este ca profitul se inregistreaza intr-adevar la momentul decontarii tranzactiei, dupa cum spuneti. Insa nu este foarte clar daca acest punct de vedere se va regasi in lege sau se va tine cont de data tranzactiei, nu de data decontarii.

Pentru a doua intrebare: intr-adevar, puteti vinde actiunile la bursa, dupa ce acestea vor fi inregistrate in registrul actionarilor (operatiunea dureaza de regula cateva luni). Tineti cont de faptul ca pretul ar putea sa scada putin fata de valorile curente, datorita distributiei de actiuni gratuite (totusi, pe termen lung de regula investitorul iese in castig din asemenea operatiuni).

Am si eu actiuni la kandia dinainte de a o prelua Excelent. am 44 de actiuni. Mai sunt valabile si ce valoare au?Va multumesc!
   15-03-2005     Barbu Adrian

Din cate stiu a avut loc o fuziune intre Kandia si Excelent, astfel incat ar trebui ca acum sa aveti actiuni Excelent tranzactionate la BVB. Luati legatura cu registrul bursei de valori pentru a solicita un extras de cont si a afla numarul de actiuni detinute. Numarul de telefon al bursei este 3079500.

Care este data de referinta pt. dividende la BRK?
   14-03-2005     GEORGE B

Data de referinta pentru a participa la AGA este 14/03/05. Data de inregistrare pentru a participa la repartizarea profitului este 11/04/05. Profitul va fi distribuit sub forma de actiuni gratuite. Majorarea este de 39,76 actiuni la 100 actiuni detinute.

Am si eu o nelamurire privind actiunile detinute la Artrom.SA.Detin actiuni de mai bine de 14 ani si de atunci nu am primit nici un ban, dividentul este inca 0 desi profitul firmei a crescut. As vrea sa stiu de ce este 0 si in ce conditii va creste acesta. Va multumesc pentru timpul acordat!
   13-03-2005     Bratan Marius

Repartizarea dividendelor este hotarata de actionarii societatii (practic de actionarul majoritar) in cadrul adunarilor generale ale actionarilor. Astfel, decizia de repartizare a profitului tine pana la urma de strategia actionarului majoritar pentru societate.

Cum se distribuie dividendele corespunzatore actiunilor dintr-un fond de investitii ?
   01-03-2005     Tanasa Viorel

Fondurile de investitii (deschise) nu distribuie dividende. Castigul investitorilor in fonduri este exprimat prin cresterea valorii unitatii de investitie. Daca va referiti la dividendele incasate de fond de pe urma actiunilor detinute, atunci acestea intra in activul fondului si contribuie la cresterea valorii unitatilor de investitie detinute de toti investitorii; aceste dividende nu se distribuie separat acestora.

cum vor fi impozitate unitatile detinute la un fond mutual? venitul realizat prin rascumapararea unit[tilor de fond trebuie declarat la Admin. Financiara?
   01-03-2005     GIDEA IULIAN

Venitul realizat se impoziteaza la sursa, iar impozitul este retinut de societatea de administrare a fondului. Astfel, nu este nevoie sa declarati acest venit.

Ne referim la un SSIF (numit S) care aloca, in contul sau (de la banca B) un "subcont" de lichiditati, pentru clientul sau (numit C). Pornim de la premiza ca C nu a fost niciodata creditat de S, ca nu a creditat niciodata pe S si ca nu a avut niciodata pe S, ca partener de tranzactii; tot timpul, C s-a limitat sa foloseasca pe S ca intermediar legal, pentru cumparare/vanzare de actiuni, cu valori acoperite in permanenta de propriile fonduri banesti sau detineri de actiuni (dupa caz). Intrebarea mea: Potrivit reglementarilor actuale, "subcontul" lui C este complet imun la eventualitatea in care S falimenteaza? Atentie, eu nu intreb daca exista sau nu fonduri de garantare (la nivelul sistemului de SSIF-uri) ci daca banii din "subcontul" lui C sunt sau nu automat disponibili (la banca B) din momentul declansarii procedurii de faliment, asupra lui S. Dupa mintea mea, raspunsul ar trebui sa fie negativ, pentru ca banca B sa nu primeasca oalele sparte, in cap. Am dreptate?
   27-02-2005     C.N.

Raspunsul la intrebarea Dumneavoastra este afirmativ. Lichiditatile clientilor sunt tinute intr-un cont separat de lichiditatile SSIF. Astfel, in cazul unui faliment, nici o persoana/institutie in afara de clienti nu are vreun drept asupra sumelor clientilor detinute in acest cont separat, si acestea se pot intoarce la clienti. Desigur, acesta este scenariul teoretic, corect si legal. Daca acest scenariu nu este respectat de catre SSIF, se pot intampla multe; insa dupa parerea mea vremea fraudelor pe piata de capital a cam trecut.

Cum se calculeaza free-float-ul unei societati cotate la BVB?
   25-02-2005     L.M.

O varianta este sa adunati toate procentele de actiuni detinute de actionarii semnificativi ai societatii (detineri peste 10% raportate public) ce se gasesc spre exemplu in buletinele lunare ale BVB publicate pe site-ul bursei, iar suma rezultata sa o scadeti din 100%. Veti obtine procentul de free-float; daca inmultiti acest procent cu numarul total de actiuni emise de societate, veti obtine free-float-ul exprimat in actiuni.

Revin cu intrebarile mele legate de primii pasi in lumea tranzactiilor bursiere. Asa cum m-ati sfatuit am obtinut de la Regisco (pt actiunile detinute la SIF3 in urma subscriptiei publice) extrasul de cont. Acesta imi certifica faptul ca detin 1008 actiuni la aceasta societate. Care este valoarea lor totala actuala (in extras valoarea nominala este de 1000 lei) si cum le pot tranzactiona? Multumesc inca odata pentru claritatea si promptitudinea raspunsului dumneavoastra.
   24-02-2005     Alexoaie Claudiu

Pretul unei actiuni SIF3 este in prezent de 18.800 lei/actiune. Valoarea totala a actiunilor este deci de 18.950.400 lei. Pentru vanzarea acestora va trebui sa va adresati unei societati de servicii de investitii financiare. In Bucuresti puteti folosi serviciile Intercapital Invest - www.intercapital.ro, 305.5177. Pentru alte orase mergeti pe site-ul www.bvb.ro sectiunea "Membri", link-ul "Sedii secundare SSIF".

In urma "privatizarii" am obtinut un certificat de actionar la s.c. Inter Mecanord, cu sediul in str. Fagotului, nr.47, S1, Bucuresti, cod fiscal: 1555735, nr reg. com. J40/1089/1991. Acesta atesta faptul ca detin un numar de 365 de actiuni. Va rog sa precizati ce trebuie sa fac pentru a transfera administrarea acestora la intercapital. Precizez ca sunt client la Certinvest.
   23-02-2005     Sachetti Luigi Giovanni

Nu puteti transfera administrarea actiunilor respective la noi. Puteti, insa, vinde actiunile detinute, iar cu banii rezultati puteti face noi investitii: ii puteti investi in fondurile Certinvest, sau in alte actiuni listate la bursa sau pe Rasdaq prin intermediul Intercapital Invest (Suma minima este de 15 milioane lei). Pentru detalii suplimentare despre vanzare va invitam la sediul nostru.

Salutare KMARKET As dori daca se poate sa aflu o modalitate de interpretare a unui portofoliu de actiuni pe un exemplu concret de exemplu cel virtual pe care il aveti pe site . Va multumesc Felix
   23-02-2005     felixcostel

Nu inteleg exact intrebarea Dumneavoastra. Daca va referiti la portofoliul virtual de pe kmarket, atunci tabelul respectiv arata in prima parte operatiunile din anul curent (pentru operatiunile din anii precedenti vedeti link-urile din partea de jos a paginii), iar in partea de jos actiunile detinute in prezent in portofoliu (liniile marcate cu "Sold"). Un investitor care doreste sa copieze structura portofoliului poate calcula ponderile fiecarei actiuni din portofoliul virtual in total, iar apoi aplica aceleasi ponderi sumei pe care doreste sa o investeasca. Portofoliul virtual al kmarket a adus castiguri apreciabile an dupa an, astfel incat reprezinta un model bun pentru investitori. Totusi, revin cu o afirmatie pe care am facut-o de multe ori: fiecare investitor trebuie sa se informeze din cat mai multe surse, insa in final trebuie sa decida singur care este strategia optima de investitii conform asteptarilor proprii.

Inteleg ca proiectata listare pe piata a companiei hoteliere CONTINENTAL se intentioneaza sa coincida cu exit-ul RAEF din afacere. Asta inseamna ca actiunile ce vor face obiectul ofertei premergatoare listarii nu vor fi actiuni nou emise, ci vor fi chiar actiunile detinute de RAEF?
   22-02-2005     G RAUTU

In primul rand nu este vorba despre RAEF, ci despre un alt fond de investitii. Mai departe, ramane de vazut care va fi procedura de deschidere a societatii. Aceasta se poate face intr-adevar, in doua moduri: prin oferta publica secundara de vanzare, prin care fondul respectiv isi vinde actiunile detinute, sau prin oferta publica primara de vanzare, prin care se emit si se pun in vanzare actiuni noi. Societatea nu a anuntat inca despre ce fel de oferta va fi vorba. Tot ce stiu este ca listarea se va face mai intai pe Rasdaq, iar ulterior pe bursa de valori.

Buna ziua! Doresc sa stiu care este interpretarea termenului /free float/ si ce semnificatie are in catalogarea unei companii la un moment dat? Sint cunoscute datele de referinta pentru TLV,BRK si BRM ?Multumesc.cuciurean_radu@yahoo.fr
   21-02-2005     Cuciurean Radu

"Free Float" reprezinta procentul din capitalul social al unui emitent (sau numarul de actiuni echivalent) care sunt disponibile spre tranzactionare si nu sunt detinute de investitori institutionali pe termen lung. Mai concret, procentul de free-float poate fi asimilat procentului cumulat al detinerilor de actiuni sub 5%, de exemplu. Data de referinta pentru AGA anuala a BRK este 14 martie. La TLV aceasta nu a fost comunicata inca.

Ma numes mircea marin si as dorii sa va intreb daca imi puteti spune cate actiiini detin la azzo mures si ce dividente trebuie sa primesc pentru actiunile detinute pentru anul 2004.
   19-02-2005     mircea

Nu va putem spune noi cate actiuni detineti la Azomures. Pentru aceasta va trebui sa va adresati societatii de servicii de investitii financiare cu care lucrati (daca ati cumparat actiunile de la bursa) sau bursei de valori, telefon 307.95.00 (daca actiunile au fost obtinute prin programul de privatizare in masa). Dividendele pentru anul 2004 nu au fost comunicate inca - acest lucru se va intampla in martie sau aprilie.

Din rezultatele financiare preliminate publicate de BRK pe site-ul BVB rezulta: - Venituri din exploat.(VE): 44 mld., - Venituri totale(VT) 119 mld. Eu inteleg ca la (VE) ar intra veniturile din comisioanele platite de clienti, iar diferenta de 75 Mld. fata de (VT) s-ar fi obtinut din vanzarea de actiuni detinute in nume propriu, in profit (...pentru a fi inregistrata ca profit, in mod normal o actiune care a crescut a fost si vanduta...nu a fost inreg. un profit pe hartie ). La o scurta analiza a perspectivelor BRK pt. 2005 avand in vedere ca: rulajul mediu lunar in 2004 din tranzactiile intermediate de BRK la BVB a fost de 290 Mld. iar in ianuarie 2005 de 1.100 Mld., iar in conditiile inregistrarii unei situatii similare si in celelalte luni, (VE) ar trebui sa ajunga la 166 Mld. in 2005 (crestere de 3,8 ori). Celelalte venituri sa presupunem ca vor fi de 100 mld. in 2005 fata de 75 mld. in 2004 (din crersterea bursei). Chelt. totale vor creste de la 42 Mld. (2004) la 60 Mld.(2005): (cresteri salariale, deschidere de noi agentii, etc.). Rezulta pt. 2005 urmatoarele: Ven.Totale 266 Mld., Chelt. totale 60 Mld., P.Brut 206 Mld., P.Net 173 Mld. (impozit 16%). Ar rezulta o crestere de 2,7 ori a profitului net in 2005 fata de 2004. La un curs de 42000 ROL/act. cu P.Net din 2004 ar rezulta un PER de 15,22 iar la P.Net estimat pt. 2005 PER ar ajunge la 5,61 actiunea fiind puternic subevaluata din acest punct de vedere. 1. Va rog sa-mi spuneti daca prezentarea de mai sus este relativ corect facuta? 2. Este posibil ca BRK sa devina in anul 2005 una din surprizele placute ale BVB? Va multumesc,
   18-02-2005     adi

Ca idee generala si tehnica de analiza prezentarea este corecta. De altfel, o asemenea metoda de estimare a rezultatelor financiare viitoare si, pe baza lor, a unor indicatori de tipul P/E, este una dintre cele mai corecte si utilizate pe pietele dezvoltate. Revenind insa la BRK, n-as extrapola cu atata usurinta volumul de tranzactii din Ianuarie pe intreg anul 2005. Dupa cum stiti, la bursa exista luni foarte bune, si luni mai slabe; este inca prea devreme sa ne dam seama daca in 2005 ianuarie si februarie sunt luni foarte bune, de exceptie, sau luni obisnuite. La fel, cresterea cheltuielilor ar trebui sa se bazeze pe o analiza mai riguroasa. Acestea nu inseamna ca toate concluziile la care ati ajuns nu ar fi corecte; probabil ca sunt, dar nu neaparat in parametrii mentionati. Este clar ca BRK e o actiune interesanta, dar mai mult nu as putea sa spun, tinand cont de faptul ca in cadrul acestei rubrici nu oferim recomandari de investitii.

La data de 19 .01.2005 am depus lla agentia MIERCUREA CIUC a Unicapital S.A. Bucuresti doua lista de coduri confidentiale cu actiuni detinute la SIF Transilvania pentru a fi vanduta la bursa de valori.P ana in prezent n-am primit contavaloarea actinilor, iar de la agentie am aflat ca Unicapital S A Bucuresti a comunicat ca actiunile raspactive nu exista.Eu nu cred acest lucru intrucat in fiecare an am primit dividende de la SIF.Ce avem de facut,iintucat doresc sa vand actiunile respective.Va multumesc.
   14-02-2005     TASLAVAN ELISABETA

Fiti sigur ca nu ati mai dat actiunile spre vanzare si altei SSIF inainte de a apela la Unicapital. Este o greseala pe care multe persoane o fac. In acest caz, vorbiti cu cealalta societate sa transfere actiunile inapoi la registru.

Sfatul meu ar fi sa cereti un extras de cont la zi de la Regisco, pentru a vedea exact situatia actiunilor.

As dori sa stiu daca Antibiotice Iasi a acordat in 2004 penreu actiunile din 2003 dividende sau actiuni gratuite ?Cit ,cum si sub ce forma ? Va multumesc .
   13-02-2005     mircea baicoianu

S-au distribuit actiuni gratuite pe baza profitului pe 2003, in proportie de 1 actiune pentru 11 actiuni detinute. Data de inregistrare a fost 15/11/2004.

detin doua certificate de actionar la COMPETROL, mostenite de la fratele meu si sotia acestuia. certificatele sunt mentionate in actul de mostenire. cum le pot trece pe numele meu si ce valoare au, le pot tranzactiona si unde? cine este acum COMPETROL? va multumesc!
   03-02-2005     godeanu florica

Competrol a fost inclusa in SNP, astfel ca acum detineti actiuni SNP. Luati legatura cu Regisco SA, societatea de registru a SNP, pentru a transfera actiunile pe numele Dumneavoastra (telefonul este 224.8372, 224.9128). Solicitati si extrase de cont de la Regisco pentru a afla numarul de actiuni detinute. O actiune SNP valoreaza acum cam 4.250 de lei. Le puteti vinde prin orice societate de servicii de investitii financiare (pentru o lista mergeti pe www.bvb.ro, sectiunea "Membri").

Am cumparat actiuni prin intermediul unei SSIF si am primit o chitanta cu suma investita, contractul si confirmarea de tranzactionare. Trebuia sa mai primesc vreo hirtie? Cand doresc sa vand actiunile, cum dovedesc cate actiuni am?
   01-02-2005     ana c

Documentele de mai sus sunt suficiente. Dovada detinerii actiunilor se face prin confirmarea de tranzactionare. In plus, puteti solicita, daca doriti, un extras de cont de la SSIF, care atesta numarul de actiuni detinute.

Buna ziua. Detin actiuni la s.c. Neptun-Olimp s.a. obtinute prin programul cupoanelor. de unde pot afla care este valoarea lor acum sau daca mai sunt valabile? Multumesc
   29-01-2005     popa dragos

Luati legatura cu societatea de registru a Neptun-Olimp - Regisco SA, 212.6078 pentru a obtine un extras de cont cu numarul de actiuni detinute. Pretul unei actiuni este de 900 lei/

detin actiuni la Kandia Timisoara, actiuni prin "cuponiada", spuneti-mi va rog la ce pret a-s putea vinde un cupon?
   27-01-2005     bety

Kandia a fuzionat cu Excelent, astfel incat Dumneavoastra detineti actiuni la aceasta din urma societate. Luati legatura cu registrul bursei de valori (date de contact pe www.bvb.ro) pentru a afla numarul de actiuni detinute. Pretul unei actiuni Excelent este de 8.200 lei.

1)Ce spune decizia CNVM din 21.01.2005 ? 2)Ce se intimpla cu actiunile detinute la o societate care se suspenda de la tranzactionare. 3)Cum se intra in posesia dividendelor pentru actiuni care sint in posesia unui client ce le-a procurat prin intermediul unei SSIF ? Aceste dividende se varsa de societate in contul SSIF-ului sau direct actionarului ?
   25-01-2005     Marinescu Florian

1. Decizia se refera la obligativitatea prezentarii unui extras de cont de catre client pentru orice tranzactie de vanzare de actiuni. Este o masura aberanta, care ar fi dus la blocarea activitatii pe piata, si care a fost ulterior suspendata de CNVM.
2. Nu se intampla nimic. Actiunile sunt oprite de la tranzactionare pe o anumita perioada in cazuri bine definite. Dupa rezolvarea acestora (inregistrari majorari de capital social, comunicari de informatii noi catre piata, fuziuni, etc), tranzactionarea este reluata, cu exceptia cazurilor in care acest lucru nu mai este posibil (faliment, lichidari, etc).
3. Dividendele se varsa direct actionarului. Luati legatura cu societatile emitente si aflati modalitatea de plata pentru fiecare.

Spuneti-mi va rog, cum se calculeaza indicatorul VANU si ce semnifica?
   20-01-2005     Dalaran

Valoarea activelor nete unitare este un indicator aplicabil fondurilor de investitii (si aici includem si Societatile de Investitii Financiare) si exprima valoarea activelor fondului pe unitatea de investitie. VANU se calculeaza ca valoare a activelor unui fond (valoarea actiunilor, a depozitelor, obligatiunilor, titlurilor de stat si altor instrumente detinute de fond) din care se scad datoriile fondului; valoarea rezultata se imparte la numarul total de unitati de investitie ale fondului (sau numarul total de actiuni ale unui SIF) pentru a obtine VANU. Indicatorul mai este intalnit si sub numele de VUAN (Valoarea Unitara a Activelor Nete).

Unde pot gasi pe net informatii despre cum s-au tranzactionat in timp actiunile detinute la : HELICON , MACATIM , UMT (toate din Timisoara)
   20-01-2005     andrei magda

Mergeti pe site-ul www.rasd.ro, si in casuta din stanga jos introduceti simbolurile celor trei companii: HELB pentru Helicon, MCTT pentru Mecati si UMTT pentru UMT.

unde pot fi vandute actiunile detinute la SIF TRANSILVANIA? va multumesc.
   12-01-2005     Taslavan Elisabeta

Pentru vanzarea actiunilor va trebui sa va adresati unei societati de servicii de investitii financiare (SSIF). In Bucuresti puteti apela la serviciile Intercapital Invest, telefon 305 5177.

am actiuni la azomures,la fel si parintii mei doresc sa aflu informatii despre nr. lor valoarea lor, cu ani in urma am primit dividende. de doi ani nu mai locuim la adresa unde sunte luati in avidenta.
   12-01-2005     Filipciuc Georgeta

Luati legatura cu registrul Bursei de Valori pentru a afla numarul de actiuni detinute. Numarul de telefon al bursei este 307 95 00. Pentru detalii despre dividende luati legatura direct cu Azomures (tel 0265/253700) si cereti departamentul Actionariat.

ce reprezinta operatiunea de sold in cadrul portofoliului virtual?
   10-01-2005     daniel oprita

"Sold" reprezinta valorile mobiliare detinute in portofoliul virtual la momentul prezent.

Buna ziua!In primul rind va felicit pentru site-ul dvs.Este excelent.Nu ma consider un investitor sofisticat dar mi-ar place foarte mult sa devin unul.Din pacate nu dispun de timpul necesar unei analize cit mai corecte si eficace (a actiunilor sau obligatiunilor).Sunt investitor la fondul mutual Intercapital pentru ca am considerat ca ar fi cea mai buna solutie pentru cazul meu. Am cautat sa-mi diversific investitia si am achizitionat si alte instrumente financiare (ex. certificate de depozit, etc),Am realizat deasemenea invetitii in valori imobiliare si asigurari. As dori sa va intreb daca pot deschide un cont la un SSIF si sa acord mina libera brokerului respectiv pentru a efectua tranzactiile pe care le doreste, atunci cind crede de cuviinta (un cont discretionar, daca am citit bine). Cu alte cuvinte sa administreze contul meu dupa propriile sale metode.Sunt dispus sa imi asum riscul aferent si comisioanele dorite.Exista astfel de servicii oferite de SSIF-uri? O alta intrebare pe care vreau sa v-o adresez este urmatoarea: Care este modalitatea de a obtine un exrtras de cont (de la un fond mutual) pentru a putea , conform prospectului de emisiune, face dovada unitatilor de fond detinute?
   07-01-2005     Tarala Cornel

Multumim pentru felicitari si ma bucur ca apreciati site-ul nostru. Exista SSIF care ofera servicii de administrare a portofoliului, la care va referiti dvs (Intercapital Invest, societatea noastra, nu se numara printre acestea). Extras de cont pentru detinerea in fonduri puteti obtine de la administratorul fondului respectiv - in cazul Fondului Intercapital mergeti la Certinvest SA. Detalii la www.certinvest.ro.

Care este procedura de subscriere la actiunile RRC ca urmare a majorarii capitalului sau? Detin actiuni la RRC, si am citit ca se va mari capitalul social, actionarii curenti putind sa cumpere pentru fiecare 1000 actiuni detinute 300 actiuni noi la pretul de 1000 lei. Cateva intrebari: - de ce as cumpara acum cu 1000 lei cand pe BVB se tranzactioneaza cu 980 lei? - care este procedura de subscriere si termenul limita Va multumesc.
   04-01-2005     Csaba Trucza

Numarul de cont in care se pot face varsamintele pentru subscrierea de actiuni in cadrul majorarii de capital in curs derulata de Rompetrol Rafinare, este RO32RZBR0000060002407939 deschis la Raiffeisen Bank Sucursala Municipiului Bucuresti. Dreptul de preferinta poate fi exercitat pana la data de 21 ianuarie 2005. Ramane la latitudinea fiecarui actionar sa decida daca merita sau nu achizitionarea de actiuni la pretul de 1.000 lei. In mod normal, daca pretul in piata este inferior celui din oferta (pe toata perioada de subscriere) atunci nu ar fi motive de participare la majorare.

momentan locuiesc in S.U.A. si va intreb daca exista vre-o posibilitate sa achizitionez niste actiuni.m-ar interesa AEROPORTUL HENRI COANDA si daca CASA DE ECONOMII SI CONSEMANATIUNI. multumesc anticipat
   25-12-2004     radu cristea

Aeroportul Henri Coanda nu este o societate deschisa. Toate actiunile sunt detinute de stat, iar acestea nu sunt tranzactionate. Firma este inclusa intr-un program ce presupune derularea unei oferte publice initiale si listarea actiunilor la bursa, dar acest lucru se va intampla spre sfarsitul lui 2005 sau in 2006.

Casa de Economii si Consemnatiuni este in aceeasi situatie (dar nu este inclusa in programul amintit). Actiunile CEC ar putea fi listate dupa privatizare, dar numai in functie de prevederile strategiei de privatizare (aceasta ar putea sa nu includa listarea).

Cite actiuni sunt necesare pentru a participa la AGA? Exista o limita minima, sau numai anumite actiuni dau drepr de vot?
   25-12-2004     Radu PB

Drepturile actionarilor pot fi exercitate indiferent de numarul de actiuni detinute. Din punct de vedere legal si o singura actiune da dreptul participarii la AGA. Exista insa anumite societati care restrictioneaza participarea la AGA prin statut (pot participa numai actionarii care detin un numar minim de actiuni stabilit in statut). Exista cateva exemple - Intercontinental si Agras, daca nu ma insel.

Mai exista si situatia in care o firma emite doua clase diferite de actiuni, din care o clasa da si dreptul de vot, iar cealalta (o clasa de actiuni preferentiale) nu. Aceasta situatie este insa extrem de rara in Romania (cunosc numai un caz in - Zaharul Arad).

As dori sa aflu numarul de actiuni detinute la socitatea Oltchim Rm Valcea prin cuponul de privatizare in masa si cand se publica ,,Bilantul contabil "al acestei societati. De asementea doresc sa aflu data de inregitrare pentru socitatiile SIF5 si SNP, daca se dau publicitatii si cu cat timp inainte ,,de data de inregiztrare"
   09-12-2004     Geta T

Pentru a afla numarul de actiuni pe care le detineti la Oltchim Ramnicu Valcea trebuie sa luati un extras de cont de la registrul independent Regisco, extras care atesta numarul de actiuni pe care le detineti la Oltchim.
Bilantul contabil pentru exercitiul financiar 2004, se va publica spre sfarsitul lunii aprilie 2005.

Referitor la "data de inregistrare" probabil doriti sa stiti despre data de referinta care va da dreptul la incasarea dividendului...Aceasta data este stabilita de consiliul de administratie al societatii si serveste la identificarea actionarilor care participa la AGA, voteaza in cadrul acesteia si beneficiaza de dividend. Data de referinta trebuie sa fie ulterioara publicarii convocarii AGA.

Data de inregistrare este data stabilita de Adunarea Generala a Actionarilor, care serveste la identificarea actionarilor asupra carora se rasfrang efectele hotararii AGA. Data de inregistrare este ulterioara datei intrunirii AGA.

Date de contact REGISCO: Str Fagaras, Nr 25, Sect 1, Bucuresti. Tel: (021) 224.83.72, 224.91.28

alro slatina emite actiuni noi? cum se poate subscrie si pina cind?
   06-12-2004     olivian

Actiunile nou emise sunt oferite spre subscriere la o valoare de 7.375 lei/actiune actionarilor inregistrati la data de 6 decembrie 2004, proportional cu cota lor de participare la capitalul social ( se pot subscrie 12,1% din actiunile detinute la data de inregistrare). Contravaloarea actiunilor subscrise va fi achitata integral la data subscrierii intr-unul din conturile specificate in comunicatul hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (RO40INGB0001000177218916 ROL, deschis la ING BANK, Suc. Bucuresti). Perioada de subscriere este de 30 de zile de la publicarea hotararii in Monitorul Oficial al Romaniei.

La o societate la care sant actionar,Panvitan Bucuresti,(RASDAQ:PANV),s-a hotarat majorarea capitalului social fara a se lua in calcul reevaluarea activelor conform cu normele din 2002 ( si cu o a doua faza mai ciudata).Este legal ?
   28-11-2004     Chis Adam

Ordonanta nr 28/2002, prevedea ca "inaintea efectuarii oricarei majorari de capital social prin subscriptie de noi aporturi societatile detinute public vor proceda la actualizarea valorii imobilizarilor corporale si necorporale din patrimoniul lor de cate ori rata inflatiei depaseste cu 20% pe cea existenta la data ultimei actualizari". Legea consolidata a pietei de capital (297/2004) nu mai precizeaza nimic despre aceasta obligativitate. Deci concluzia ar fi ca aceasta operatiune nu mai este obligatorie.

Nu stiu aproape nimic despre piata bursiera, insa as dori sa aflu cum pot fi valorificate in prezent actiunile detinute de mine la S.C. Apulum Alba-Iulia, S.C. Sanevit Arad (seringi) si fosta "Ursus" (actuala Compania de Bere Romania). Va multumesc.
   09-11-2004     Cristina

Societatea Apulum Alba Iulia nu este listata pe o piata reglementata, astfel ca nu le puteti vinde prin intermediul unei societati de servicii de investitii financiare. Puteti lua legatura cu Departamentul actionariat din cadrul societatii, poate cineva din cadrul societatii este interesat de achizitionarea actiunilor. In ceea ce priveste Sanevit - aceasta societate s-a tranzactionat pe Rasdaq (ww.rasd.ro, simbol SANA), insa momentan este suspendata de la tranzactionare din 10.05.2004, ca urmare a incetarii activitatii. Societatea Compania de bere Romania SA (fosta Ursus) este societate de tip inchis. A fost delistata in martie 2004 de pe Rasdaq, ca urmare a unei oferte publice de preluare in vederea delistarii si inchiderii realizate de catre actionarul majoritar. Si in acest caz, singura solutie este sa luati legatura cu cineva de la societate pentru a afla modalitatea in care v-ati putea vinde actiunile.

DETIN 1000 DE ACTIUNI LA SIF TRANSILVANIA BRASOV; DORESC RASCUMPARAREA ACTIUNILOR; CUM AS PUTEA VINDE ACTIUNILE DETINUTE LA SIF TRANSILVANIA!! ASTEPT RASPUNSUL CAT MAI REPEDE!! MULTUMIRI ANTICIPATE!!
   27-10-2004     mihaila simona

Actiunile se pot vinde numai prin intermediul unei societati de servicii de investitii financiare (SSIF) - societate specializata in operatiuni pe piata de capital. Pentru vanzare aveti nevoie de buletinul de identitate si de doua documente: lista codurilor confidentiale si extrasul de cont pentru aceste actiuni. Aceste documente se obtin foarte usor de la societatea de registru a SIF - Regisco SA, pe care o puteti contacta la telefon 212.6141.

Cu aceste documente veti merge apoi la SSIF pentru vanzare. Daca sunteti din Bucuresti va invitam la sediul Intercapital Invest, Strada Buzesti Nr. 75, Etaj 6, Bucuresti, telefon 305.5177. Daca sunteti din alt oras cautati un sediu de SSIF din orasul dvs pe pagina http://www.rasd.ro/Scripts/MMG/SSIF/FilialeSSIF.asp.