Intrebari selectate - cuvant cheie: consultati
Buna ziua. Actiunile la ARPECHIM PITESTI se mai tranzactioneaza la bursa sau le pot arunca la gunoi ? Va multumesc anticipat
   18-09-2015     gabriel

Acum aveti actiuni OMV Petrom. Consultati pagina de intrebari frecvente pentru informatii cu privire la vanzarea acestora.

Am un certificat de investitor safi sa si doresc sa va intreb daca pot primi ceva despagubire pe el sau dividente deoarece nu am beneficiat de nimic de LA acest certificat
   28-08-2015     batutu rodica

Unitatile de fond ale Fondului Oamenilor de Afaceri (SAFI Invest) se pot vinde prin orice firma de brokeraj. Consultati pagina de intrebari frecvente pentru detalii.

Buna ziua,am in casa trei certificaate de actionar cumparate de parinti de la niste vecini,fara acte doveditoare certificatele sunt la General transport,si parinti mei au depus la ceeasi firma doar ca nu am mai gasit certificatele ce pot face,le pot recupera si valorifica? Cele cumparate?
   14-11-2014     prescornitoiu madalina

Tranzactiile cu certificate de actionar realizate in afara reglementarilor legale nu sunt valabile. Inregistrarea electronica din registrul actionarilor va prezenta drept actionari pe titularii de drept, nu pe cei care au cumparat certificatele in afara sistemului bursei.

Pentru certificatele parintilor consultati pagina de Intrebari Frecvente pentru procedura de vanzare a acestora.

Bun─â ziua, am gasit intr- un dosar vechi in casa mamei mele niste actiuni Comtim din 1996 As dori sa stiu daca se mai pot valorifica in vreun fel si unde as putea primi mai multe informatii despre acestea Multumesc
   26-10-2014     Adelina Laz─?r

Pentru aceste informatii va invitam sa consultati pagina de intrebari frecvente.

Buna ziua as dori daca se poate un raspuns am depus certificatele de actiuni la rompetrol si un timp am primit dividente prin posta si apoi am primit un raspuns ca le-amvindut cind am intrebat ce se petrece de nu mai primesc nimic ce pot face ? unde ma pot adresa ?
   19-07-2014     Magdalena DINU

Luati legatura cu departamentul actionariat al Romeptrol pentru lamuriri. Pentru procedura de a afla cate actiuni mai detineti, consultati pagina de intrebari frecvente a sectiunii de consultanta pe kmarket.ro.

As fi interesat sa aflu daca exista vreo lege care sa specifice drepturile actionarilor minoritari in societati inchise. Va multumesc
   06-07-2014     Dorin

Consultati Legea 297/2004 disponibila aici si Regulamentul CNVM 1/2006 disponibil aici

Buna ziua, New Europe Property Investment ce fel de fond este? am observat ca doar emite actiuni, va multumesc
   20-06-2014     Stela

New Europe Property Investments este organizat ca si companie de investitii imobiliare, nu ca si fond, din acest motiv emite actiuni. Pentru informatii suplimentare va invit sa consultati prospectul de admitere la tranzactionare, disponibil aici, sau pagina oficiala a NEPI.

Buna ziua as dori sa stiu care sunt criteriile de selectie (grupare) potrivit careia firmele listate pe BVB sunt grupate in categoriile I-a, a II-a, a III-a si internationala. Care sunt criteriile de admitere (selectie,grupare) a firmelor in categoriile amintite? Va multumesc.
   02-02-2014     

Pentru aceste informatii consultati "Codul BVB Operator Piata" disponibil pe www.bvb.ro, sectiunea "Reglementari" din meniul din stanga, optiunea "Reglementari". Consultati Titlul II al documentului ("Emitentii si Instrumentele Financiare"). Informatii pe scurt gasiti si in "Ghidul emitentului pentru piata reglementata a BVB", disponibil aici.

buna ziua, cum pot afla valoarea cotatiei unei actiuni la 31.12.2007 listate pe piata rasdaq categoaria a III-R (Regular rasdaq) și capitalizarea bursiera a respectivei societati Pentru societatile listate achizitia de actiuni se face la valoarea de piata din cate inteleg si nu la valoarea contabila neta. Este corect nu? De asemenea, exista posibilitatea ca o societate sa listeze doar o parte din actiuni? In acest caz daca doresc sa achizitionez actiuni pot doar pe cele listate, la restul practic nu as avea acces. Ceva legislatie imi putteti sugera. Daca un actionar detine actiuni nelistate la o societate societatea care are actiuni atat listate cat si nelistate la ce valoare le vinde? la valoarea contabila neta? Multumesc anticipat pentru raspuns
   24-01-2014     emil

Pentru pretul oricarei actiuni listate la bursa in orice moment dupa listarea acesteia mergeti pe siteul kmarket.ro in sectiunea "Actiuni listate la bursa", cautati compania dupa nume sau simbolul de tranzactionare si alegeti din fisa acesteia linkul "Descarca istoric tranzactii in format Excel". Pentru capitalizarea bursiera aveti nevoie de numarul de actiuni emise la momentul respectiv - mergeti pe www.bvb.ro, cautati compania urmand linkul "Cautare avansata" din stanga-jos, si din fisa companiei alegeti linkul "Modificari capital social". Nu este clar la ce tip de achizitie va referiti dar nu oferim consultanta pe teme contabile in cadrul acestei rubrici. Nu exista posibilitatea ca o societate sa listeze doar o parte din actiuni. Prin listare se listeaza intotdeauna intreaga clasa de actiuni emise; este adevarat, insa, ca de regula procente mari de actiuni nu sunt disponibile la tranzactionare pentru ca sunt detinute de actionari importanti care aleg sa le pastreze pe termen lung. Pentru legislatie aplicabila pe piata de capital consultati siteul www.asfromania.ro si urmati linkul Legislatie / Piata de capital din meniu. Nu pot exista situatii in care in cadrul aceleiasi clase de actiuni o parte sunt listate si o parte sunt nelistate. Tranzactiile cu actiuni listate se realizeaza pe bursa, conform procedurilor aplicabile pe bursa - luati legatura cu o firma de brokeraj pentru vanzarea acestora.

De╚Ťin 3 certificate de tip C ├«n valoare de "79000" Safi invest f─âcute de mai bine de 15 ani. As dori sa stiu cam c├ót valoreaz─â ├«n ziua de azi ╚Öi ce pot face cu ele?
   12-05-2013     Rus Zah Vlad

Le puteti vinde la bursa printr-o firma de intermediere. Consultati pagina de Intrebari Frecvente a sectiunii de consultanta de pe kmarket.ro pentru procedura.

Buna ziua,sunteti cei mai buni.Citesc regulat Puls Capital si Situatiile Financiare ale companiilor de pe BVB.Nu inteleg cand se face un calcul P/B de exemplu,in raportul anual al companiilor apare : Situatia Financiara Individuala , si Situatia Financiara Consolidata,Dv din care luati datele pentru calcul?Multumesc.
   11-05-2013     beret attila

Multumim pentru felicitari. Indicatorii de evaluare se calculeaza dupa datele publicate in bilanturile companiilor. Incepand de anul acesta, situatiile financiare sunt publicate in general conform standardelor internationale (IFRS, consolidat) in loc de standardele romanesti (RAS); pentru mai multe detalii va recomandam sa consultati noile principii de raportare contabila.

Ma numesc Constantinescu Elena,am sotul decedat,dar pe numele lui,Constantinescu Alexandru s-a emis un certificat de actionar la societatea Muntenia,fabrica de ulei.Mi-sa furat acest certificat de actionar,dar vreau sa stiu cite actiuni avea,daca mai sint valabile si daca eu si copii mei mai putem beneficia de pe urma acestor actiuni?Unde si cui ne putem adresa pentru vinderea acestora in cazul in care se regasesc si ce demersuri se pot face?Va multumesc!
   22-09-2012     Constantinescu Elena

Luati legatura cu Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) pentru a vi se elibera un Extras de Cont - acesta arata daca si cate actiuni mai aveti. Referitor la vanzare, in cazul in care dispuneti de actiuni: consultati sectiunea de intrebari frecvente din cadrul paginii de consultanta de pe kmarket.ro.

Care este numarul investitorilor institutionali si numarul investitorilor individuali pe piata de capital din Romania pe anul 2011?
   26-05-2012     Andreea

Statistici cu privire la numarul de investitori din Romania sunt raportate de Fondul de Compensare a Investitorilor. Mergeti pe siteul acestuia, www.fond-fci.ro, si consultati rapoartele anuale ale fondului. Pentru anul 2011 puteti gasi si statistici lunare cu numarul de investitori activi: www.bvb.ro, sectiunea Tranzactionare si Statistici -> Statistici -> Investitii (actiuni).

Buna ziua! Unde as putea gasi toate actiunile listate la BVB in functie de sectorul activitatii societatii? Cum se determina pre┼úul de ├«nchidere din ┼čedin┼úa de tranzac┼úionare precedent─â a unei actiuni? Va multumesc!
   09-03-2012     Ana

Pretul de inchidere se determina pe baza tuturor ordinelor introduse in piata in sesiunea de pre-inchidere a bursei, de la sfarsitul zilei de tranzactionare, pe baza unui algoritm al BVB. Pentru lista completa a actiunilor listate la BVB consultati www.bvb.ro, linkul Cautare Avansata din partea stanga - veti putea gasi lista de instrumente tranzactionate pe diverse segmente de piata. Din pacate nu exista o lista in functie de domeniul de activitate.

1.Care dintre categoriile de societati listate la BVB sunt raportate la indicele BET respectiv BET-C: categ. I, II, III, (cotatii regular - REGS); internationala (regular international-RGSI), societati necotate(UNLS)? Ce este piata de ordine (XMBS), daca aceasta se imparte la randul ei in mai multe categorii si daca societatile cotate in aceasta categorie sunt raportate la BET si/sau BET-C? 2. Cum sunt clasificate societatile listate pe piata Rasdaq, care sunt indicii de raportare pe aceasta piata? 3. Ce este piata/sistemul alternativ de tranzactionare ATS si care sunt indicii de raportare?
   22-01-2012     

1. Indicele BET-C include numai companiile romanesti listate la Categoriile I, II si III ale pietei reglementate a BVB (deci fara RGSI si fara UNLS). Lista completa a companiilor din indice este disponibila aici.

Referitor la structura: toate instrumentele tranzactionate la BVB se pot structura dupa doua criterii: I. din punct de vedere functional al pietelor de listare/tranzactionare, conform cerintelor de listare si II. din punct de vedere tehnic al segmentelor de piata din sistemul electronic de tranzactionare al Bursei. Pentru primul criteriu vedeti pagina disponibila aici. Cel de-al doilea criteriu nu este foarte relevant pentru investitori, fiind o structura tehnica, gasiti detalii aici: aici

2. Indicii oficiali ai Rasdaq sunt Rasdaq-C, RAQ-I si RAQ-II. Gasiti informatii despre indicii BVB aici. Actiunile de pe Rasdaq sunt impartite in trei categorii, I, II si III.

3. Pentru informatii despre ATS consultati codul ATS disponibil aici. Nu exista indici pentru segmentul ATS.

1.Am doua certificate de actionar ale parintilor mei de la Petromodia.Cum pot afla daca mai valoreaza ceva? 2.Sotul meu are actiuni la Romextera bank, am primit un timp extras de cont, am primit si dividende in perioada 2002-2005, apoi un un contract de vanzare pt ca spuneu ei banca urma sa fie preluata de un actionar strain dar nu am trimis nimic pentru ca nu am vrut sa vindem. De atunci nu am mai primit nimic. Credeti ca actiunile pe care le detinem mai valoreaza ceva si unde ar trebui sa ne interesam?Multumesc anticipat pentru raspuns.
   03-12-2011     victoria

1. Pentru raspunsul la aceasta intrebare consultati sectiunea de intrebari frecvente din cadrul sectiunii de consultanta. 2. Compania nu este listata la bursa. Singurele informatii despre actiunile unei companii nelistate se obtin direct de la compania respectiva - este foarte simplu! Luati legatura cu departamentul juridic, departamentul actionariat sau cu conducerea.

Nu am primit niciodata al doilea certificat dupa acel de 25 de mii sau asa ceva mai pot prmii acuma certificat de actionar de la AGENTIA NATIONALA PT PRIVATIZARE
   29-10-2011     Termure

Daca v-au fost alocate actiuni in cadrul Programului de Privatizare in Masa, atunci nu este obligatoriu sa detineti certificatul de actionar in forma tiparita, actiunile fiind inregistrate electronic. Consultati sectiunea de intrebari frecvente a rubricii de consultanta de pe kmarket.ro pentru a afla daca aveti actiuni si care este numarul acestora.

Detin certificate la Fondul Mutual al Oamenikor de Afaceri SAFI. Va rog sa-mi spuneti cum imi pot recupera banii.Multumesc.
   16-09-2011     victoria

Certificatele au fost transformate in actiuni, in urma listarii fondului pe piata Rasdaq. Aceste actiuni pot fi vandute printr-o firma de brokeraj. Pentru informatii despre vanzarea actiunilor la bursa, consultati pagina de intrebari frecvente din cadrul sectiunii de Consultanta pe kmarket.ro.

Daca cumpar actiuni de la bursa voi putea primi dividente (bine inteles daca ei decid sa ofere dividente) ?
   09-09-2011     ionut

Da, desigur. Investitorii la bursa primesc dividende pentru actiunile detinute, in cazul in care companiile decid acordarea de dividende. Pentru informatii suplimentare pe tema aceasta consultati Ghidul Investitorului Incepator in sectiunea Documentare si Analiza pe kmarket.ro.

Buna ziua! Am nevoie va rog de rentabilitati zilnice ale indicelui BET-C cam dupa anul 2001. Se pot gasi aici si unde? Si as mai avea nevoie de o rata a dobanzii fara risc, daca se poate tot zilnica, daca nu, e ok si saptamanala sau lunara etc., sub o forma sau alta(obligatiuni guv sau orice alt proxy). Unde pot gasi?Multumesc.
   31-07-2011     Florin Pieleanu

Pentru valorile zilnice ale BET-C luati legatua cu Bursa de Valori Bucuresti. Pentru ratele dobanzilor de referinta sau alti indicatori similari consultati siteul www.bnr.ro.

As vrea sa stiu de unde pot sa iau valori pt ROA. Am gasit pe site-ul BNR date trimestriale incepand cu ian 2008 insa as nevoie de date lunare sau daca nu date trimestriale dar mai vechi de ian 2008.. Stiti cumva un site care sa ma ajute in acest sens? Sau daca nu ce alt indicator mai pot sa iau care sa imi exprime performantele bancare? Multumesc!
   19-06-2011     Dana L

Indicatorul ROA, Return on Assets, se calculeaza raportand profitul net la activele totale ale unei companii. Pentru companiile listate pe piata reglementata a bursei gasiti toate datele necesare pe www.kmarket.ro, sectiunea Actiuni Listate la Bursa (selectati compania care va intereseaza si consultati rezultatele financiare).

Pe siteul kmarket.ro gasiti informatii despre companiile listate la bursa (inclusiv despre bancile listate), nu despre banci in general.

Care este diferenta dintre ACTIUNI si UNITATILE DE FOND tranzactionate pe BVB? Prin cumpararea unor unitati de fond (OTP Green Energy, STK Emergent, iFond Gold, etc.) se dobandeste calitatea de actionar in acele fonduri de investitii?
   17-06-2011     Florian

Diferenta tine de modul de organizare a emitentilor. Societatile comerciale emit in actiuni, iar fondurile de investitii emit unitati de fond. Practic, pentru investitorii la bursa nu exista foarte multe diferente. De altfel, din multe puncte de vedere cele doua clase de instrumente sunt asemanatoare: acestea se tranzactioneaza in acelasi mod la BVB, publica rezultatele financiare trimestriale si stiri importante pentru investitori, dau dreptul la dividende in cazul in care emitentii aloca dividende (atat companiile cat si fondurile pot plati dividende), dau dreptul la incasarea unei parti din activ in cazul la lichidarii companiei sau fondului (dupa plata obligatiilor), etc.

Exista, insa, si deosebiri: actionarii unei companii pot alege si pot fi alesi in Consiliul de Administratie ai companiei, stabilind astfel strategia de management a acesteia; in cazul unui fond, strategia de management este stabilita de societatea de administrare a fondului, nu de detinatorii de unitati de fond. Mai departe, fondurile de investitii tranzactioante publica lunar valoarea activelor lor si alti indicatori interesanti pentru investitori, pe langa rezultatele financiare trimestriale.

Pentru informatii suplimentare despre organizarea unui fond consultati Legea 297/2004 si Regulamentul CNVM 15/2004 disponibile pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie. Pentru informatii suplimentare despre organizarea unei companii consultati Legea 31/1990 (cu modificarile ulterioare), disponibila in multe locuri pe internet.

Am certificatul de actionar la Favorit & Compania de blanuri Vidra Orastie, jud. Hunedoara. Societatea s-a privatizat. Am primit in anul 2003 o adresa, la solicitarea mea, privind dividentele realizate in perioada 1996-2000. Cand am mers sa ridic dividentele pentru ca am fost solicitata sa merg la Orastie, societatea se privatizase si nu am mai putut ridica dividentele. In cazul de fata ce fac cu certificatul de actionar ? Sotul meu a avut actiuni la SC MOBIL SA Balcesti, jud. Valcea, i s-a solicitat sa trimita prin posta certificatul de actionar, in original, si acum nu mai se geseste. Societatea s-a privatizat. La demersurile pe care le-am facut mi s-a raspuns sa ma adresez instantei civile. S-a gasit cotorul certificatului la societatea in cauza, dar certificatul nu mai stie nimeni de el. M-am adresat in instanta si nu am rezolvat nimic. Ce sa fac ? Matusa mea are actiuni la VINALCOOL Slatina, judetul OLT si la OLTPLAST Dragasani, jud. Valcea. Aceste societati mai figureaza in evidenta dumneavoastra ? Va rog sa ma indrumati unde ma mai pot adresa pentru a le valorifica. Nu au fost date dividente de aceste societati niciodata. Va multumesc anticipat.
   26-02-2011     sararu ana

Dupa cum v-am scris si saptamana trecuta, consultati sectiunea de Intrebari Frecvente a rubricii de consultanta pentru informatii legate de identificarea numarului de actiuni detinut, vanzarea actiunilor sau dividende. Alte informatii in afara de cele prezentate acolo nu exista.

Buna ziua, detin 75 certificate de tip B la Fondul Mutual al Oamenilor de afaceri SAFI SA, din momentul cand au intrat pe piata, anii 1995-1996. Va rog sa-mi spuneti daca se mai pot recupera banii investiti. Multumesc mult.
   13-02-2011     Hentea Cornel

Da, actiunile se pot vinde pe bursa. Consultati pagina de intrebari frecvente din sectiunea de Consultanta, pentru proceduri.

Am 160 de actiuni te tip D la fostul SAFI INVEST S.A. As dori sa stiu daca se mai pot recupera aceste actiuni si cum si unde. Va mutumesc!
   06-02-2011     Anca

Da, acestea se pot vinde prin orice firma de brokeraj, intrucat fondul este listat pe Rasdaq. Consultati pagina de intrebari frecvente din sectiunea de Consultanta pentru detalii referitoare la vanzare.

Buna ziua si va multumesc in avans pentru un raspuns prompt la urmatoarea intrebare: Se pot achizitiona pe piata XMBS pachete totalizand in jur de 47% din actiunile unei societati, intr-o singura zi? Daca da, exista cumva obligatii ulterioare prevazute de legislatia pietei de capital?
   04-02-2011     Lucian Nitu

Investitorul care doreste sa achizitioneze mai mult de 33% din actiunile unui emitent este obligat sa deruleze o oferta publica de preluare a tuturor actiunilor companiei. Pentru informatii suplimentare consultati Regulamentul CNVM 1/2006, disponibil pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

va rog sa-mi trimiteti urmatoarele informatii sunt actionar la competrol care a fost asorbita de rompetrol va rog sa-mi explicati cum pot intra in posesia dividentelor si cum pot verifica ce valoare are o actiune in momentul acesta va multumesc astept raspuns
   05-12-2010     marica

Acum aveti actiuni la Petrom. Pentru informatii legate de dividende si valoarea actiunilor, consultati pagina de intrebari frecvente.

buna seara! ma puteti ajuta intr o problema? de unde pot face rost de informatii privind rezultatele activitatii de intermediere la un ssif pe ultimii 3 ani? cum ar fi: valoarea tranzactiilor, numarul tranzactiilor si numarul actiunilor tranzactionate? am urgent nevoie pt un studiu de caz pt lucrarea de diploma.din pacate ssif urile din zona iasi nu ma pot ajuta.mai am o speranta la dv sa ma ajutati.va multumesc. si felicitari pt site, f folositor.
   23-05-2010     ioana

Pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari din meniul din stanga, gasiti valoarea tranzactiilor cu actiuni, obligatiuni si derivate, pentru toate SSIF din Romania, din 2007 pana in prezent (numarul de tranzactii si numarul de actiuni tranzactioante nu sunt informatii foarte importante si, in general, nu se raporteaza).

Pentru Intercapital Invest puteti gasi informatii mai detaliate in rapoartele anuale ale companiei, disponibile in sectiunea Rapoarte Anuale, meniul Despre Noi, pe www.intercapital.ro (in raportul pe 2009, bilantul contabil va fi completat in urmatoarele doua saptamani).

Pentru informatii sintetice despre intreaga piata, consultati www.bvb.ro, sectiunea Tranzactionare si Statistici / Statistici, pagina Statistici Generale.

Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele nelamuriri: - Ce inseamna o splitare pe piata de capital? - Ce inseamna analiza swot a pietei de capital, unde pot afla mai multe informatii despre aceasta analiza? - Unde pot afla mai multe informatii despre oferte publie?
   01-05-2010     stan marius

Splitarea actiunilor unei companii este operatiunea prin care numarul de actiuni creste, fara modificarea capitalului social. Spre exemplu: o companie are un capital social de 1.000.000 lei, impartit in 100.000 de actiuni emise la o valoare nominala de 10 lei/actiune. Compania hotaraste o splitare prin care pentru fiecare actiune veche revin doua actiuni noi cu o valoare nominala de 10 lei / 2 = 5 lei/actiune. Capitalul social nu se modifica, dar creste numarul de actiuni: 200.000 actiuni x 5 lei/actiune = 1.000.000 lei. Asemenea operatiuni se fac, de regula, pentru cresterea lichiditatii tranzactiilor la bursa - o actiune cu o valoare mai mica este perceputa ca fiind mai "ieftina" de catre investitori (in exemplul de mai sus, reducerea la jumatate a valorii nominale va determina si o scadere similara a pretului la bursa).

O analiza de tip SWOT este o analiza a punctelor tari, punctelor slabe, oportunitatilor si amenintarilor unei firme, piete, proiect sau alt fenomen economic. Analiza SWOT fiind un instrument generic, aceasta este elaborata de oricine este interesat de acest lucru - analisti, investitori, brokeri, etc. Nu exista o sursa unica sau o analiza unica pe care o puteti consulta.

Pentru oferte consultati pagina Oferte Publice din cadrul sectiunii Tranzactionare si Statistici in meniul principal al siteului www.bvb.ro.

Buna ziua, In momentul in care a avut loc privatizarea in masa in anii '90 am beneficiat de un certificat nominal.La acel moment nu mi-am exprimat optiunea legata de societatea la care doresc sa-mi plasez certificatul .Din cate imi aduc aminte pt cei care nu-si exprimau optiunea actiunile se alocau FPP-urilor .Mai pot afla daca sunt actionar la vreun FPP actualele SIF-uri ?Daca da , cum ? Multumesc anticipat. Valentin
   30-04-2010     valentin

Da, puteti afla acest lucru. Consultati pagina de intrebari frecvente a sectiunii de consultanta pe kmarket.ro.

mama mea a decedat in 1998 si certificatul de actionar sa pierdut, mai am o sora si am dori sa vindem actiunile intrebarea este daca putem sa vindem fara certificatul de actiuni?
   30-04-2010     cadar laura

Da, acest lucru este posibil. Va rog consultati pagina de Intrebari Frecvente din cadrul sectiunii de consultanta pe kmarket.ro

1.Cum pot sa aflu intreg portofoliull si ponderea actiunilor unui fond de investitii .portofoliul se schimba in functie de evolutia bursei sau doar ponderea actiunilor se schimba ,portofoliul fiind la fel. 2.Daca investesc de mai multe ori in aceasi fond de investitii la intervale de timp diferite cum pot sa aflu suma obtinuta si cum calculez randamentul obtinut dupa o anume perioada de timp. VA MULTUMESC.
   16-04-2010     DORU

1. Consultati siteurile web ale administratorilor fondurilor. Lista tuturor fondurilor mutuale se gaseste pe www.kmarket.ro, sectiunea Fonduri de investitii (in fisa fiecarui fond gasiti si siteul web).

Pe siteurile proprii ale administratorilor veti gasi informatii despre investitiile fiecarui fond (insa nu toate fondurile raporteaza structura detaliata, adica toate actiunile cumparate si ponderea acestora, intrucat acestea sunt informatii confidentiale ce tin de strategia fiecarui fond). Tot pe siteuri puteti consulta si rapoartele publicate in mod regulat pentru fiecare fond (rapoarte anuale si semestriale), ce pot contine informatii pe aceasta tema.

Deciziile legate de investitiile fiecarui fond sunt luate de administratorul acestora. Uneori se schimba doar ponderile fiecarei actiuni, iar alteori se adauga actiuni noi sau se vand unele din cele existente. Totul depinde de strategia fondului si de evolutia burselor.

2. Dupa fiecare investitie puteti solicita administratorului fondului un document numit Extras de cont, care arata cate unitati de fond detineti si care este valoareala zi a acestora. Pentru formula de calcul a randamentului cautati in arhiva raspunsurilor la intrebari, introducand expresia "randamentul anual" (fara ghilimele) in pagina aceasta; parcurgeti raspunsul la a treia intrebare din pagina.

As dori sa cumpar actiuni la bvb,dar dupa o perioada de urmarire si documentare despre bursa.Care sunt criteriile si informatiile de care trebuie sa tin cont in alegerea unei societati ale carei actiuni doresc sa le cumpar.Va rog sa-mi spuneti care sunt saiturile care ofera informatiile necesare si la ce sectiuni ,iar daca se poate sa imi dati un exemplu concret cu o societete pentru a intelege mai bine(una imaginara chiar ). VA MULTUMESC.
   16-04-2010     DORU

Lista completa a firmelor de brokeraj autorizate sa tranzactioneze la bursa se gaseste pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Intermediari. In aceeasi sectiune se gasesc si diverse topuri ale firmelor de brokeraj, in pagina Activitate Intermediari (topul cel mai relevant este primul din lista de sus - "Sectiune bursa: BVB, tip instrument: actiuni + unitati de fond").

Cea mai buna documentare se realizeaza pe paginile web proprii ale companiilor de brokeraj. Alegeti o serie de companii din top si analizati-le siteurile web. Consultati prezentarea companiei si evaluati actionarii, rezultatele financiare, conducerea, serviciile oferte si proiectele derulate de companie.

Urmariti importanta acordata analizei financiare si valoarea adaugata pe care o firma o aduce clientilor: sisteme de analiza, rapoarte si newslettere, sisteme de tranzactionare online, etc. De asemenea, urmariti accentul pus pe educatia financiara (ghiduri, articole, etc) pentru investitori incepatori, sau daca se ofera recomandari (pentru investitori avansati).

Analizati si comisionul serviciilor oferite, dar asigurati-va ca luati in calcul toate costurile (unele firme factureaza separat taxa CNVM, taxe lunare sau de deschidere de cont, taxe de transfer, etc, pe langa comisionul de tranzactionare). Tineti cont de faptul ca serviciile cele mai bune nu sunt disponibile la cele mai mici comisioane; importanta cea mai mare o au serviciile, rapoartele, recomandarile si sistemele oferite de companie, iar comisionul este secundar.

In plus, luati in calcul reputatia firmei pe care o veti alege, prezenta in presa, rapoartele si articolele publicate, etc. In final, pe baza tuturor acestor elemente, stabiliti intalniri sau contactati telefonic 2-4 companii pentru decizia finala si clarificarea ultimelor nelamuriri. Daca doriti un cont asistat de broker, intrebati despre sfaturile si recomandarile pe care le puteti primi, modul de lucru, disponibilitatea brokerului, analizele puse la dispozitie, etc. Daca doriti un cont de tranzactionare online, intrebati despre platforma de tranzactionare si sistemele de analiza puse la dispozitie.

Ca exemplu va recomand compania noastra, Intercapital Invest. Pe www.intercapital.ro gasiti informatii complete despre noi si serviciile noastre, inclusiv despre sistemul nostru de analiza financiara, Intercapital Start; sistemul nostru de tranzactionare online se gaseste pe www.ktrade.ro, iar www.kmarket.ro este siteul nostru educational pentru investitori incepatori. Va doresc succes!

am cump─?rat prin ofert─? public─? actiuni le transgaz de la banc─?.Nu m─? pricep de loc dar vreau s─? m─? documentez cum s─? le vind--sau nu este momentul-si dac─? as vrea s─? investesc niste bani in actiuni cum se procedeaz─? .Dv. aveti consultanti sau unde pot eu apela fiindc─? locuiesc intr-un oras mic OTELU-ROSU.JUD. CARAS-SEVERIN
   12-03-2010     m─?rgineanu maria

Pentru informatii generale despre investitiile la bursa, consultati Ghidul Investitorului Incepator elaborat de noi si disponibil aici. Pentru informatii despre procedura de vanzare a actiunilor, consultati pagina noastra de intrebari frecvente, aici.

Lista completa a firmelor de brokeraj, prin care puteti vinde actiunile respective, este disponibila pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Intermediari din meniul din stanga, linkul Lista. In pagina respectiva alegeti judetul Dumneavoastra, selectati optiunea Agentie la Tip Sediu, si cautati companiile cu sediile cele mai apropiate de Dumneavoastra.

as vrea sa stiu la ce societate imi sunt alocate actiunile pe care la detin in cadrul sif Moldova dupa nr de ordine care este urmatorul 093786786 la 093787785
   07-03-2010     

Daca detineti actiuni la SIF Moldova, atunci societatea la care va sunt alocate actiunile este chiar SIF Moldova. Pentru informatii suplimentare despre identificarea valorii acestora sau procedura de vanzare, consultati pagina de Intrebari Frecvente din cadrul sectiunii de consultanta de pe kmarket.ro.

Buna ziua!Am o intrebare.Vreau sa calculez dividendul actualizat pentru cateva societati listate la bursa.Stiu ca formulsa este urm.: Dividend net/(1+ dob pe sapt)^nr. saptamani ramase.Nu stiu cum sa calculez nr de saptamani ramase.Stiu ca saptamanile ramase reprez nr de sapt de la data de referinta pana la incasarea dividendului aferent fiecarei societati.Dar de unde stiu care este data de incasare a dividendului?Va multumesc frumos!
   04-12-2009     Anca

De regula modalitatea si termenul de plata al dividendelor de catre diverse companii nu se raporteaza centralizat. Singura varianta este sa contactati telefonic departamentul actionariat al firmelor care va intereseaza. Unele companii anunta termenul si modalitatea de plata prin comunicate oficiale - consultati siteul www.bvb.ro, sectiunea Noutati si Evenimente, pagina Stiri Piata. Insa metoda mai rapida si mai directa este contactarea directa a emitentilor. Alte variante nu exista.

Buna ziua Am un certificat de investitor la SAFI S.A. prin care se certifica faptul ca sunt investitor la fondul mutual al oamenilor de afaceri SAFI S.A. cu 7 certificate tip c. As vrea sa stiu daca mai am vreun drept si ce mai pot recupera. Va multumesc.
   14-08-2009     stoica silvia

Fondul se tranzactioneaza pe piata Rasdaq cu simbolul XFOA. Luati legatura cu orice firma de brokeraj pentru vanzarea unitatilor de fond detinute. Pentru informatii suplimentare consultati pagina de intrebari frecvente a sectiunii de consultanta pe www.kmarket.ro.

Va rog sa-mi explicati ce inseamna urmatoarea fraza pe care am citit in presa de azi:" Actionarul majoritar al Zentiva Romania a mentionat ca, daca dupa incheierea ofertei va ajunge sa detina peste 95% din capitalul companiei, va cere retragerea celorlalti eventuali actionari minoritari, urmand ca societatea sa fie delistata de la cota Burse" . Poate insemna ca eventualii detinatori de actiuni SCD din Programul de privatizare in masa isi pierd dreptul asupra actiunilor fara nici-o perspectiva de despagubire? Ce se intimpla in mod concret , de obiciei , cu actionarii minoritari la societatile delistate de la Bursa?
   07-08-2009     C.Piroska

Operatiunea de retragere obligatorie a actionarilor este reglementata de legea 297/2004 si disponibila pe multe piete de capital dezvoltate. Aceasta acorda posibilitatea actionarului majoritar al unei companii ca, in cazul in care detine cel putin 95% din actiunile emise, sa transfere in mod obligatoriu actiunile tuturor celorlalti actionari pe numele sau, platind pentru aceasta un pret echitabil stabilit de un evaluator.

Prin urmare, nu este vorba de pierderea dreptului asupra actiunilor fara despagubire, ci de vanzarea obligatorie a actiunilor la un anumit pret. Aceasta operatiune se face pentru ca actionarul majoritar sa poata delista compania. Pentru detalii suplimentare consultati legea 297/2004 disponibila pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie (art. 206).

Buna ziua,pentru a evita obligativitatea de a face oferta publica de preluare obligatorie ,asa cum oblica cnvm-ul pe toti cei care depasesc pragul de 33%,prin vanzare unui procent astfel incat sa ramana sub acest prag sau vanzarea tuturor actiunilor detinute la acea societate ar putea scapa de aceasta obligativitate? Multumesc!
   31-07-2009     Popescu Florin

Legislatia nu prevede posibilitatea ocolirii obligatiei de lansare a unei oferte prin vanzarea de actiuni, decat in anumite cazuri speciale. In opinia noastra, obligatia de lansare a ofertei ramane, cu exceptia cazului in care depasirea s-a realizat prin tranzactii neintentionate (adica prin reducerea capitalului emitentului, exercitarea dreptului de preferinta, fuziune sau divizare). Pentru informatii suplimentare consultati articolele 203 si 205 din legea 297/2004, disponibila aici: http://www.cnvmr.ro/pdf/legi/ro/Legea-297-2004.htm.

buna ziua!as dori sa stiu daca se pot valorifica cumva certificate FMOA(fostul SAFI) si unde ma pot adresa?
   03-04-2009     miki

Puteti vinde aceste certificate prin intermediul oricarei companii de brokeraj din Romania, intrucat fondul este acum listat pe piata de capital. Consultati sectiunea de Intrebari Frecvente pentru procedura vanzarii actiunilor la bursa.

As dori sieu sa stiu unde pot gasi mult mai multe informatii privind informatiile de pe site-ul buresei pentru a le putea citi si totodata interpreta. ce reprezinta divy,Regular intl,Deal intl, sell-out, buy-in,odd lot etc multumesc
   16-01-2009     Alexandru

Pentru structura pietei la BVB si diversele sale segmente, consultati "Codul BVB Operator de Piata", disponibil pe www.bvb.ro, sectiunea Reglementari.

Buna ziua. Am mai multe intrebari pe care as dori sa vi le adresez: 1. Daca doresc sa tranzactionez actiuni, obligatiuni si derivate (si pe BVB si pe Sibex) va trebui sa am mai multe conturi la SSIF? 2. Daca am cumparat obligatiuni, banii aferenti cupoanelor imi vor intra automat in contul pe care il am la SSIF? Daca nu, cum intru in posesia lor? 3. Din cate pricep eu din mecanismul de functionare al obligatiunilor, pretul unei obligatiuni ar trebui sa scada imediat dupa acordarea unui cupon (considerand ca nu mai exista si alte evenimente care sa influenteze pretul obligatiunii). Este corect ce am gandit? 4. Se poate modifica marja unui contract futures tranzactionabil? Daca da, asta inseamna ca daca am pozitii deschise pe acel contract, mi se va elibera o parte din marja depusa (daca marja scade), sau va trebui sa mai completez (daca marja creste)? 5. Cand vand o optiune mi se blocheaza marja la fel ca in cazul tranzactionarii contractului futures. Marcarea la piata se va face doar cand optiunea este in bani, sau si cand este in afara banilor? Ex: vand o optiune call cu pret de exercitare 1 leu. Daca la inchiderea unei sedinte de tranzactionare contractul futures costa 1.2 lei, voi avea o pierdere de 0.2 lei/actiune. Daca pretul la futures ar fi 0.8, voi avea un profit de 0.2 lei/actiune sau nu? Va multumesc.
   10-01-2009     Andrei

1. Da, exista conturi diferite pentru BVB si BMFMS, deschise de acelasi SSIF; procedurile de deschidere de cont sunt similare. 2. Pentru a intra in posesia dobanzilor obligatiunilor cumparate prin BVB, procedura este urmatoarea: consultati prospectul de emisiune al ofertei (sau intrebati brokerul) si identificati agentul de plata al emsiunii care va intereseaza; luati legatura cu acesta, ulterior cumpararii obligatiunilor, si comunicati contul in care doriti banii. Daca nu urmati aceasta procedura, banii sunt trimisi automat prin mandat postal.

3. Rationamentul nu este corect. Intr-o tranzactie cu obligatiuni la bursa, vanzatorul primeste automat de la cumparator dobanda acumulata de la data ultimei plati de dobanda pana la data tranzactiei; cumparatorul nu iese in pierdere, intrucat el primeste cuponul intreg la urmatoarea plata de dobanda. Prin urmare, pretul obligatiunilor la bursa este un pret net, fara a lua in calcul dobanzile, astfel incat acesta nu variaza dupa trecerea datei de referinta a unui cupon.

4. Da, marja se poate modifica, fie datorita unor masuri ale bursei, fie datorita unor decizii ale SSIF. In acest caz, in urma unei notificari, va trebui sa completati marja sau vi se va disponibiliza o parte din aceasta. 5. Cand optiunea este in afara banilor, vanzatorul optiunii nu va marca profit, intrucat el castiga numai prima incasata (castigul vanzatorului unei optiuni nu are legatura cu pretul din piata, in timp ce pierderea este legata de acesta).

Cum se calculeaza Book Value in cazul bancilor? Multumesc.
   28-09-2008     Vasile Szakacs

Formularele de bilant ale bancilor sunt diferite de cele ale ale societatilor comerciale "obisnuite". Cel mai simplu este sa consultati Rapoartele Administratorilor publicate de banci - aici veti gasi valoarea capitalurilor proprii. Altfel, va trebui sa adunati elementele relevante din bilant (capital social, prime, rezerve, etc).

Am o nelamurire despre splitarea valorii nominale comcm constanta. Inainte de splitarea 1:25 valoarea pe bursa era 190,iar dupa splitare a ajuns la 17.Dar 190/25=7.6 Asta inseamna ca cei care au cumparat inainte de splitare au castigat 220% ??
   15-06-2008     grigore

La aceata companie a avut loc si o operatiune de majorare de capital social simultana cu cea de splitare a actiunilor. Consultati comunicatele companiei.

Vreau sa va intreb cum si de unde pot invata cum se face o analiza fundamentala CORECTA a unei societati de pe bursa? Precizez ca stiu multe aspecte ale analizei fundamentale, dar nu stiu cum sa le aplic corect. As dori daca se poate un ghid sau ceva care sa ma ajute in acest sens. Va multumesc
   15-06-2008     Florin

Consultati materialul intitulat "Mic Manual de Analiza a Actiunilor" disponibil in sectiunea Documentare si Analiza a kmarket.ro.

va rog sa-mi spuneti unde as putea gasi lista cu indicele per pentru emitentii de la bvb si exemple de analize fundamentale.
   13-06-2008     lesevschi

Indicii se gasesc pe www.kmarket.ro, sectiunea Actiuni Listate la Bursa, in fisa fiecarei companii la bursa (cautati "Indice P/E"). Pentru explicatii cu privire la analiza fundamentala consultati materialul "Mic Manual de Analiza a Actiunilor" disponibil pe kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza. Pentru exemple de rapoarte ce includ si elemente de analiza fundamentala consultati sectiunea Rapoarte de Analiza pe kmarket.ro.

v-as ruga sa-mi explicati ce inseamna insider.
   13-06-2008     lesevschi

"Insider" este o denumire informala pentru "Persoana initiata", adica o persoana care are acces la informatii privilegiate despre o companie listata la bursa (conducerea companiei, actionarii semnificativi, etc). Pentru o explicatie detaliata consultati Regulamentul CNVM nr. 1/2006 disponibil pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

Tranzactiile persoanelor initiate, adica tranzactiile persoanelor de mai sus cu actiuni ale emitentului despre care se presupune ca au acces la informatii privilegiate, sunt raportate public in sistemul BVB.

Buna ziua, M-ar interesa sa stiu numele firmei care a intermediat oferta publica de cumparare intre Zentiva si Sicomed. M-ar interesa deasemenea sa vad si oferta publica si sa inteleg mai bine cum s-a desfasurat intregul proces dintre cele dou companii. Va multumesc
   13-06-2008     H Ioan

Pentru detalii despre oferta respectiva mergeti pe www.bvb.ro, introduceti simbolul SCD in caseta Cauta Simbol de pe prima pagina, iar in fisa Zentiva faceti click pe link-ul Stiri Piata. In lista de stiri cautati prospectul de oferta publica.

Pentru informatii despre procedura ofertei publice consultati Regulamentul CNVM Nr. 1/2006 disponibil pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

Care sunt pasii pentru a infiinta un fond inchis de investitii? Care sunt legile care le reglementeaza? Va multumesc
   30-05-2008     Alexandru Sas

Pentru aceste informatii consultati legea 297/2004 privind Piata de Capital si Regulamentul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 15/2004. Ambele acte normative se gasesc pe siteul CNVM, www.cnvmr.ro.

daca as vrea sa le vind din afara ( din spania), cum se procedeaza
   18-05-2008     florin

Probabil va referiti la actiunile distribuite prin programul de privatizare in masa. Teoretic, le puteti vinde deschizand un cont de tranzactionare prin internet la o firma de brokeraj din Romania. Practic, este posibil ca cea mai mare parte a acestora firme sa nu accepte vanzarea actiunilor distribuite prin programul de privatizare decat prin prezenta Dumneavoastra la sediul lor.

Consultati lista societatilor de brokeraj de pe www.bvb.ro, sectiunea "Intermediari" din meniu, linkul "Lista". Tabelul arata care din aceste firme ofera tranzactii online (prin internet); luati legatura cu acestea si transmiteti-le solicitarea Dumneavoastra.

Intrebarea mea e un pic ciudata,chiar daca inca nu sant implicata in afaceri,incerc sa gasesc informatii despre storia si functionarea pietei de capital(actiuni,obligatiuni) din Romania, pt un referat...va multumesc anticipat
   04-05-2008     Andreea

Pentru evolutia pietei de capital din ultimii ani consultati analizele anuale de piata publicate pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza. De asemenea, gasiti statisici anuale pe www.bvb.ro, sectiunea Tranzactionare si Statistici, Statistici, pagina Statistici Generale.

Care este procedura de impozitare ( inclusiv%) a dividendelor aferente anului 2007 pentru actiunile ERSTE BANK cumparate in lei de Bursa de Valori Bucuresti dupa 14.02.2008. Cu mii de multumiri
   13-04-2008     ION JENA

Referitor la impozitarea dividendelor obtinute de la emitentii din alte state membre va indicam sa consultati prevederile din Codul Fiscal prevazute in Titlul III, Capitolul 12 - Aspecte fiscale Internationale precum si normele de aplicare ale Codului Fiscal pe aceeasi tema. Codul fiscal se gaseste pe www.codulfiscal.com.

Stiti unde as putea gasi un PER actualizat cu rezulatele financiare din anul 2007? Sau unde as putea vedea rezultatele financiare 2007 ale companiilor?
   12-04-2008     Cristian Stirbu

Clientii Intercapital Invest gasesc aceste informatii in Intercapital Start. Pentru informatii accesibile public mergeti pe www.bvb.ro in fisa emitentului si consultati sectiunile Informatii Piata si Stiri piata.

Buna seara am si eu 2 intrebari : 1-La varsta mea nu stapanesc engleza si as dorii sa stiu unde gasesc un dictionar cu termenii folositi in analiza tehnica 2- nu am platit impozitul pe profit din 2006 . Nefiind prea mare am neglijat .Unde gasesc legea prin care gasesc modul de calcul si ce amenda am de platit
   12-04-2008     Ioana

1. Va recomand www.investopedia.com. Introduceti termenul dorit in casuta "Search" din partea de sus a paginii. Din pacate explicatiile sunt tot in engleza, insa nu cunosc un site cu explicatii detaliate in limba romana.

2. Pentru informatii si legislatie despre impozitul aferent tranzactiilor din 2006 consultati acest comunicat pe siteul www.intercapital.ro.

Buna ziua! Sunt student in anul III terminal la FSE, sectia Fin-Banci, Univ "Ovidius", Constanta si imi pregatesc lucrarea de licenta pe tema "IPO si listarea la BVB". As dori daca se poate sa imi furnizati mai multe informatii referitoare la costurile unui IPO, aici referindu-ma in principal la procentele pe care le percep SSIF-urile pentru consultanta si intermediere din valoarea unui IPO, precum si alte costuri aferente. Daca puteti de asemenea sa ma informati cu privire la anumite site-uri unde as putea gasi niste date statistice cu privire la costurile IPO-urilor de pe mai multe piete de capital internationale, emergente, pentru a putea face o comparatie, v-as fi pe deplin recunoscator. Apreciez foarte mult serviciile pe care le furnizati celor interesati de piata de capital si ma astept ca pe viitor acest domeniu sa fie cat mai dinamic si mai cunoscut la noi in tara. In speranta ca imi veti putea raspunde la cerere va multumesc anticipat. Cu respect, Alexandru Anton
   29-03-2008     Alexandru Anton

Ma bucur ca apreciati acest site. Comisioanele percepute de CNVM se gasesc in Regulamentul Comisiei Nr. 7/2007 disponibil pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie, sub-sectiunea Regulamente / 2007. Comisioanele BVB se gasesc pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Reglemantari, link-ul Reglementari, materialul "Lista de comisioane si tarife Bursa de Valori Bucuresti - operator de piata".

Pentru comisioanele practicate de SSIF in IPO romanesti consultati prospectele de emisiune - unele din acestea contin si elemente legate de costurile oferte, inclusiv comisioanele SSIF. Prospectele de oferta publica ale tuturor ofertelor publice initiale lansate in Romania din 2000 pana in prezent se gasesc pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza. Spre exemplu, comisionul intermediarului in oferta Teraplast, cea mai noua oferta initiala lansata pe piata, se gaseste in prospect la pagina 37.

Costurile pot fi estimate din datele din prospecte si cautand valoarea neta a fondurilor obtinute de emitent in urma ofertei (valoare care se calculeaza ca valoare totala a fondurilor obtinte din IPO minus costurile lansarii acesteia, inclusiv costul intermediarului).

In orice caz, tineti cont de faptul ca nu exista o formula concreta de stabilire a comisioanelor intermediarilor pentru IPO din Romania, fiecare comision fiind stabilit de la caz la caz in functie de dimensiunea oferte, complexitate, etc. Totusi, va puteti face o idee studiind prospectele, dupa cum spuneam mai sus.

Pentru situatia din alte tari puteti cauta date pe internet - cautati pe Google dupa "ipo fees", de exemplu, si veti gasi mai multe articole interesante. Procentul mediu de comision al intermediarilor pentru IPO din SUA este de 7%.

Buna ziua, intrebarea mea se refera la cele doua metode folosite in estimarea pretului viitor al actiuinilor din cadrul unui IPO, mai exact discouted cashflow si metoda multiplilor. M-ar interesa metoda si formula concreta de calcul precum si punctele forte si slabe ale acestor metode. Va multumesc!
   22-03-2008     cristina

Nu exista simple formule pentru estimarea acestor preturi, ci metode de calcul destul de complexe. Pe aceasta tema exista multe carti publicate, astfel incat prezentarea acestor metode ar depasi cu mult cadrul acestei rubrici. Pentru o serie de notiuni introductive legate de acest subiect consultati materialul intitulat "Mic Manual de Analiza a Actiunilor" (sectiunea "Documentare si Analiza" pe kmarket.ro). De asemenea, cred ca exista diverse resurse disponibile si pe internet.

Cum influenteaza mai concret bursa americana celelate burse si ma intereseaza in special pe a noastra? bursa lor reflecta mai bine decat la noi economia , adica la ei in ce proportie din numarul total de firme cate sunt listate la bursa din numarul total si la noi care este acest procent? Va intreb pentru ca mie mi se pare ca avem foarte putine societati listate la bursa.Probabil ca sunt listate numai cele care lucreaza 100% legal adica nu ruleaza bani la negru? La noi depinde evolutia pietei de capital si de anumite interese din zona politicului?Daca da, va rog sa-mi explicati si mie cum anume. Ce reprezinta indicele Down Johns la bursa americana? poate nu l-am scris corect. Multumesc anticipat
   21-03-2008     eugenia

Pentru prima intrebare consultati articolul intitulat "Corelatii pe pietele de capital" publicat in numarul 460 al Puls Capital (arhiva Puls Capital din anul 2007, ce include si numarul 460, este disponibila in sectiunea "Buletin Bursier Saptamanal" pe kmarket.ro).

Procentul firmelor listate din totalul firmelor unei tari nu se calculeaza, intrucat marea majoritate a firmelor dintr-o economie sunt de dimensiune mica sau foarte mica si nu s-ar califica pentru o listare la bursa. O bursa dintr-o economie dezvoltata reflecta mai bine structura economiei intrucat cuprinde o structura mai diversa de emitenti (in conditiile in care la BVB marea majoritate a emitentilor sunt din domenii industriale, si mai putin din servicii).

In Romana sunt listate peste 2.000 de companii (bursa+Rasdaq), deci numarul de firme listate nu este o problema. Firmele care comit ilegalitati sunt sanctionate de autoritatile abilitate pentru acest lucru, nu de bursa de valori. In opinia mea evolutia bursei in Romania nu este influentata de interese politice. Indicele Dow Jones reprezinta un indicator al evolutiei generale a burselor americane, similar indicelui BET din Romania.

Buna ziua. va rog sa ma ajutati intr-o problema legata de actiunile Excelent-Kandia.Dupa cum stiti a fost facuta oferta publica pentru aceste actiunii, oferta pe care eu am refuzato. Am aflat din presa ca noul actionar (Cadbury Schweppes) vrea sa achizitioneze intregul pachet de actiuni. Ma poate obliga sa ii vind actiunile pe care le detin? Cum ma pot opune acestui lucru?
   14-03-2008     Cristian

Da, exista o procedura de retragere obligatorie a actionarilor prevazuta de legislatia in vigoare. Aceasta se poate derula numai in anumite conditii foarte stricte. Consultati Regulamentul CNVM nr. 1/2006 (www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie), Titlul II, capitolul VII, pagina 42.

Va rog sa-mi spuneti unde se poate vedea care sunt societatile listate la bursa care acorda actiuni gratuite sau dividende si care este date de inregistrare ?
   29-02-2008     Rodica Pop

Pentru aceste informatii consultati comunicatele oficiale trimise de companiile care va intereseaza. Pe www.bvb.ro cautati compania care va intereseaza (linkul Cautare Avansata din partea stanga a paginii principale), iar in fisa companiei consultati comunicatele despre hotararile adunarilor generale (urmand linkul Stiri Piata din coltul dreapta-sus al fisei companiei).

Puteti gasi o lista partiala cu informatii despre dividende tot pe www.bvb.ro, sectiunea Emitenti si Emisiuni din meniul din stanga, linkul Info Dividende. Totusi, v-as sfatui sa urmati procedura descrisa la inceputul raspunsului - cautati companiile care va intereseaza, veti gasi informatii mai complete.

Buna ziua. As vrea sa aflu (daca aveti acces la vreun studiu)care este randamentul mediu multianual al pietelor de capital dezvoltate si al pietelor emergente. Si in acelasi context al randamentelor ,care ar fi un etalon de randament demn de luat in seama la semnarea unui contract de cont discretionar. Va multumesc.
   02-02-2008     stoica ionut

Nu avem un asemenea studiu, dar il puteti realiza singur. Pentru pietele dezvoltate mergeti pe finance.yahoo.com, alegeti indicii doriti din zona stanga-sus a paginii principale (cea cu graficul), iar in fisa acestora alegeti optiunea Historical Prices din meniu. Pe baza valorilor puteti calcula randamentele anuale. Eu as folosi cel putin indicii S&P500 (America) si FTSE100 (Anglia).

Pentru piete emergente consultati siteul fiecarei burse si luati randamentele din rapoartele anuale. Eu as folosi cel putin bursa poloneza.

Nu exista un etalon universal pentru randamentul unui cont discretionar. Acest randament depinde de multi parametri: nivelul de risc acceptat, suma investita, durata, strategia avuta in vedere, alocarea pe clase de active, etc.

In octombrie 2007 am expediat la Depozitarul Central Bucuresti 2 colete(pt mine si sotia mea) cu cerere pt. eliberare extras cont,copii dupa C.I..chitante posta cu achitarea taxei de 10 ron,ficare,cu confirmare primire.Adresa dest.-str.Fagaras nr.25,cod 010897.(Cu mentiunea pe colet: in atentia dnei.Dinca Liliana) Am primit conf.de primire la cateva zile de la exp.coletelor,dar un raspuns sau extrasul de cont- NU.Nici macar o atentionare ca eliberarea extrasului dureaza stiu eu poate 6 luni,poate un an.Am trimis apoi cateva emailuri sa intreb cat dureaza pana se elibereaza extrasul, dar iarasi nu am primit nici un raspuns. V-am ruga pe dvs.sa ne spuneti termenul la care se eliberaza extrasul(de la data dep.cererii),sau daca este alta modalitate de a obtine acest extras. Multumim
   01-02-2008     Valeriu - Galati

Noi nu cunoastem procedurile Depozitarului Central. Puteti obtine extrasele de cont si de la sediile Depozitarului din tara (detalii aici) sau de la firmele de brokeraj care elibereaza extrase de cont (detalii aici - consultati lista de participanti).

Buna ziua,am si eu cateva intrebari referitoare la actiuni si dividente.Inainte de a trece la ceea ce ma intereseaza pe mine vreau sa va felicit ptr aceasta pagina mi-a atras in mod deosebit atentia si nu-mi ramane decat sa va urez succes in continuare.Nu-mi aduc aminte exact anul cand s-a facut marea"privatizare"dar stiu ca atunci toata familia am luat actiuni la S.C.SPIRT GHIDIGENI S.A. De la data cand am primit acele certificate si pana in 2002 nu m-am interesat niciodata de ele,dar atunci am aflat ca se dau dividente si asa am sunat la societate ptr a ma interesa.Imi aduc aminte ca am primit un raspuns foarte vag referitor la faptul ca in acel an nu se dau dividente si mi-au inchis telefonul. Intrebarea mea este cum pot afla cate actiuni am si daca pot lua dividentele,daca pot sa beneficiez si de actiunile parintilor si a fratelui tinind cont ca fratele este plecat din tara de 8 ani iar parintii sunt decedati de 15 si respectiv 8 ani.Nu inainte sa mentionez ca fratele mi-a trimis ca renunta la toate bunurile ramase in urma decesului parintilor printr-o declaratie notariala de renuntare semnata si autentificata de un notar belgian.Va multumesc.
   27-01-2008     maria c.

Multumesc pentru felicitari. Raspunsurile la intrebarile Dumneavoatra se gasesc in pagina de Intrebari Frecvente a sectiunii de Consultanta.

Ati procedat corect sunand direct la firma pentru a intreba despre dividende. Aceasta este singura sursa oficiala pentru asemenea informatii. Daca dansii v-au spus ca intr-un anumit an nu se acorda dividende, atunci acesta nu este un raspuns vag, ci pur si simplu realitatea: nu toate firmele repartizeaza dividende, intrucat fie inregistreaza pierderi ,fie reinvestesc profiturile pentru dezvoltare.

Nu puteti vinde actiunile fratelui decat prin procura notariala. Actiunile mostenite trebuie mentionate ca atare in actele de mostenire. Pentru informatii suplimentare consultati pagina de Intrebari Frecvente. Pentru informatii despre posibilitatea transferului actiunilor mostenite pe numele Dumneavoastra luati legatura cu Depozitarul Central, institutia care pastreaza registrele actionarilor firmelor listate (www.depozitarulcentral.ro).

buna ziua, intrebarea mea se refera la indicile per(P/E).Ce inseamna acest indice, care sunt caracteristicile lui si cum ma pot raporta la el in deciziile investitionale? va multumesc
   25-01-2008     andrei

Indicele P/E (Price/Earnings Ratio) se calculeaza ca raport intre pretul unei actiuni si profitul pe actiune al companiei emitente. Acesta se foloseste, de regula, pentru a compara firme din acelasi domeniu sau cu alte caracteristici similare, in ideea in care firmele cu P/E mai mic au actiuni subevaluate fata de restul.

Pentru informatii suplimentare despre utilizarea P/E consultati materialul Mic Manual de Analiza a Actiunilor disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

Care este diferenta dintre valoarea nominala si pretul de vanzare. Ma refer in principal la momentul ofertei publice primare ini??iale de v??nzare de ac??iuni ale Transgaz ce a avut loc la sfarsitul anului trecut. Ce inseamna ca au ata??ate drepturi de alocare Multumesc anticipat pentru raspuns.
   20-01-2008     Cosmin

Pretul de vanzare este pretul la care sunt oferite actiunile in oferta publica; valoarea nominala este valoarea cu care sunt inregistrate actiunile in capitalul social al unei companii. Pentru valorile exacte consultati raportul de analiza despre oferta Transgaz disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Rapoarte de Analiza.

Drepturile de alocare reprezinta un instrument prin care cumparatorii de actiuni in oferta publica pot vinde detinerea lor inainte de listarea actiunilor (aceasta din urma durand, de regula, 2-3 luni). Astfel, fiecare cumparator in oferta publica a primit un numar de drepturi egal cu numarul de actiuni alocate in oferta.

Tranzactionarea drepturilor la bursa se face la fel ca si tranzactioanrea actiunilor, prin firme de brokeraj. Avantajul este, insa, ca tranzactionarea drepturilor incepe mult mai repede decat tranzactionarea actiunilor. Detinatorii de drepturi de le pot vinde, pentru a isi recupera banii inainte de listarea actiunilor; investitorii care doresc mai multe actiuni sau care nu au participat in IPO pot cumpara drepturi de alocare de la bursa. Inaintea listarii actiunilor, tranzactionarea drepturilor se opreste, iar fiecare detinator de drepturi (primite in urma ofertei si/sau cumparate de la bursa) primeste actiuni in locul lor (o actiune pentru un drept).

Cand se face o majorare de capital,cand apare pe site-ul bvb sau intercapital start(imediat dupa incheierea ei sau mai tarziu sau dupa aprobarea ei )? Pe Rasdaq nu gasesc ultimele bilanturi contabile la multe S.C. ,ce ma sfatuiti ca sa gasesc S.C. profitabile si ieftine pe Rasdaq
   11-01-2008     PISTOL

Majorarea de capital apare pe siteurile respective dupa inregistrarea actiunilor noi, nu imediat dupa aprobare. Pentru a gasi bilanturi la zi ale companiilor Rasdaq aveti mai multe variante: contactati direct companiile respective sau solicitati bilanturile de la Registrul Comertului (acestea sunt documente publice si pot fi solicitate de la Registru platind anumite tarife).

De asemenea, nu uitati sa consultati link-ul "Stiri Piata" din fisele companiilor Rasdaq de pe www.bvb.ro. In acea pagina veti gasi rapoarte financiare mult mai noi decat cele din sectiunile "Informatii financiare" ale acelorasi fise.

Ce inseamna indicele P/E? e bine sa fie mai mic sau mai mare?
   15-12-2007     

Indicele P/E se calculeaza ca raport intre pretul unei actiuni si profitul pe actiune raportat de compania emitenta a actiunilor respective. Pentru informatii suplimentare despre utilizarea acestuia consultati materialul intitulat Mic Manual de Analiza a Actiunilor disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

As vrea sa va rog sa-mi spuneti daca mai axista SC COMPETROL OIL SA BUCURESTI, daca exista sub o alta denimire?...Mama mea detine actiuni din 1995 la aceasta societate despre care nu mai stie nimic. certificatul de actionar nu i-a fost trimis, decat ca printr-un mandat postal la cativa ani ,trebuia sa ridice o suma reprezentand cv dividend. nu i-a ridicat si de atunci nu are alta informatie. multumesc frumos!
   25-11-2007     cristina

Daca va referiti la Competrol SA (nu am auzit de Competrol Oil), atunci aceasta a fost absorbita de Petrom, astfel incat actionarii Competrol sunt astazi actionari Petrom. Pentru detalii consultati si pagina de intrebari frecvente a sectiunii de Consultanta.

Detin un certificat de actionar la Compania De Navigatie Fluviala Romana Galati nr.5295009 din 5.08.1996 cu un nr. de 39 de actiuni. Dna. Maria Tiriboi dela aceasta coompanie mi-a spus sa iau legatura cu dv. pentru a afla detalii in legatura cu aceste actiuni: valoarea actuala a lor; valoarea de piata si unde le pot valorifica... Multumesc! Zamfir / Bucuresti
   23-11-2007      Zamfir Dan

Pentru raspunsurile la toate aceste intrebari consultati pagina de Intrebari Frecvente din cadrul sectiunii de Consultanta si Intrebari pe siteul www.kmarket.ro.

Care este activitatea societatilor de investitii financiare?
   18-11-2007     daniela

Societatile de Investitii Financiare (SIF) sunt fonduri inchise de investitii. Pentru detalii suplimentare consultati Ghidul Investitorului Incepator pe kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

Am un anumit nr de actiuni la societate comerciala "Peco Prahova" si un pot gasi pretul undei actiuni.......am cautat da numai gasesc peco prahova....sa schimbat ceva... ?
   18-11-2007     bogdan andrei

Daca ati avut actiuni Peco, acum aveti actiuni Petrom tranzactionate la bursa de valori cu simbolul SNP. Pentru detalii suplimentare consultati pagina de intrebari frecvente din cadrul sectiunii de consultanta.

Buna seara.In primul rand felicitari pt rubrica. Am o singura intrebare. Graficele de pe BVB.ro cu evolutia actiunilor in ultimele 12 luni sunt split-adjusted? Pt ca am observat la multe actiuni adevarate "prabusiri" in decurs de cateva zile, de obicei dupa o majorare de capital social de ex. Multumesc
   03-11-2007     Radu

Multumesc pentru felicitari. Graficele de pe bvb.ro nu sunt ajustate pentru splitari si majorari de capital social, iar scaderile respective reprezinta trecerea unor date de inregistrare pentru asemenea operatiuni. Pentru grafice ajustate consultati fisele actiunilor pe www.kmarket.ro (ultimul grafic din fiecare pagina).

Buna ziua.Cand pot subscrie actiuni la o companie ce urmeaza a da actiuni gratuite?
   05-10-2007     pela ovidiu

Actiunile gratuite nu trebuie subscrise, intrucat acestea se distribuie in mod gratuit actionarilor. Beneficiaza de actiuni gratuite investitorii care au actiuni ale emitentului respectiv intr-o anumita zi din an, numita data de inregistrare. Aceasta data este prezentata in comunicatul care anunta majorarea de capital social.

Atunci cand investiti pentru a primi actiuni gratuite tineti cont si de perioada decontarii tranzactiilor, de trei zile lucratoare (pentru a fi proprietarul actiunilor in ziua X, cumparati actiuni cel mai tarziu in ziua X-3 zile lucratoare).

Inregistrarea efectiva a actiunilor gratuite in registrul actionarilor dureaza 2-3 luni de la data Adunarii Generale a Actionarilor. Pentru informatii despre transferul actiunilor primite gratuite in contul Dumneavoastra deschis la o firma de brokeraj consultati pagina de intrebari frecvente a sectiunii de consultanta de pe kmarket.

Joc numai pe BVB nu si pe Sibiu, iar acum s-a introdus derivate pe BVB pe indice BET dar nu am nici cea mai mica cunostinta despre derivate. Rugaminte mea este, ori prin E-mail ori prin intercapital start la Noutati atat pentru mine cat si pentru alti clienti ai dv. sa dati un material care in mod foarte scolastic sa explice pasii concreti cum se poate juca pe derivate. Va multumesc.
   15-09-2007     ivan mery

Va invit sa consultati materialul intitulat Ghidul Investitorului Incepator disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

Deciziile bancilor centrale, in materie de dobanzi - o tema neclara (mie) dar cu impact major asupra pietele bursiere in care suntem investitori. Atat cat am inteles, bancile centrale decid asupra a cel putin doua tipuri de dobanzi: (a) Dobanzile cerute de bancile centrale pentru imprumuturile pe care le acorda bancilor comerciale; (b) Dobanzile de politica monetara. Nefiind sigur asupra termenilor, precizez ca, la tipul (b), eu ma refer la tipul de dobanda in materia caruia FED-ul din SUA este asteptat zilele astea sa faca un anunt oficial. Daca pana aici nu am spus lucruri anapoda, va rog respectuos sa spuneti cateva cuvinte privind modalitatile prin care dobanda de politica monetara functioneaza efectiv, in mecanismul economic. Se poate regasi acel procentaj undeva, in mod concret? Prin ce anume Banca Centrala insasi se va conforma procentajelor pe care ea le anunta? Exista vreun loc concret in care procentajul anuntat sa se poata identifica? Ca sa ma feresc de propriile-mi confuzii, reformulez in termeni brutali: daca o banca centrala face un anunt mincinos, unde (prin ce anume) va fi ea prinsa cu ocaua mica? Va multumesc anticipat, pentru orice lamuriri in materie!
   15-09-2007     G.R.

Este practic imposibil ca o banca centrala, si cu atat mai putin cea americana, sa faca declaratii mincinoase. Masurile luate de bancile centrale sunt urmarite si analizate de segmente largi de investitori, analisti, banci, companii de asigurari, fonduri de investitii, jurnalisti, etc, si orice discrepanta intre ceea ce este anuntat si realitate ar fi imediat depistata.

Efectul principal ar fi o pierdere a increderii investitorilor in sistemele financiare si economiile tarilor respective; nici o banca centrala si nici un guvern dintr-o tara dezvoltata nu isi pot asuma asemenea efecte.

Pentru informatii suplimentare referitoare la intrebarile Dumneavoastra consultati si siteul www.federalreserve.gov.

As dori sa stiu cum se interpreteaza un grafic lumanare folosit in AT. Va multumesc foarte mult!
   01-06-2007     CRISTIAN

Un grafic lumanare se interpreteaza la fel ca un grafic linie, cu observatia ca primul introduce o serie de informatii in plus legate de evolutia pretului in cursul unei zile (este vorba de preturile de deschidere, inchidere, minim si maxim din fiecare zi; uin grafic linie prezinta un singur pret pe zi, de regula cel de inchidere). Astfel, daca pe graficul linie se depisteaza si analizeaza tendintele formate de pret in perioade de zile, luni sau ani, graficul lumanare aduce, pe langa aceste tendinte, si informatii suplimentare referitoare la evolutiile din fiecare zi, ceea ce poate ajuta in analiza unor tendinte mai generale (spre exemplu: daca pretul a crescut timp de 5 zile, cum s-a intamplat aceasta crestere? care a fost pretul de inchidere fata de cel maxim si cel de deschidere in aceste zile? daca pretul de inchidere a fost egal cu cel maxim in cele cinci zile, pare ca a avut loc o crestere sustinuta; asemenea observatii se pot face pe un grafic lumanare).

Pentru informatii de baza despre interpretarea graficelor consultati si materialul Mic Manual de Analiza a Actiunilor disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

puteti sa-mi spuneti ce influenteaza dobanda obligatiunilor? rata de dobanda a BNR joaca vreun rol? Va multumesc
   26-05-2007     Paul

Toate ratele de dobanda dintr-o economie, incluzand dobanzile la obligatiuni, depozite si titluri de stat, sunt legate intre ele. Principalul element care determina nivelul dobanzii pentru un anumit instrument este riscul acestuia; astfel, in mod teoretic, dobanzile la titluri de stat, de exemplu, vor fi mai mici decat dobanzile la obligatiunile municipale, care vor fi mai mici la randul lor decat dobanzile la obligatiuni emise de banci, iar acestea vor fi sub cele ale obligatiunilor emise de alte tipuri de companii. Trecand peste aceste relatii, la modul teoretic, toate aceste rate de dobanda sunt legate intre ele, si evolueaza in aceeasi directie. De asemenea, dobanda este influentata si de maturitatea instrumentului respectiv, precum si de riscul de tara (dobanzile din Romania sunt mai mari decat cele din America).

Ratele de referinta ale dobanzilor, publicate de BNR (BUBID si BUBOR) sunt indicatori utili pentru dobanzile emisiunilor de obligatiuni; de altfel, formula de calcul a dobanzilor multor obligatiuni corporative si municipale se bazeaza pe BUBID si BUBOR. Pentru exemple consultati sectiunea Obligatiuni a www.kmarekt.ro.

As dori sa aflu, pentru firmele cotate pe BVB sau RASDAQ, unde pot gasi informatii referitoare la lotul standard de actiuni tranzactionabile si pasii de cotare. Exista asa ceva pe site-ul oficial BVB ? Multumesc.
   25-05-2007     gabi

Mergeti pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Reglementari, linkul Reglementari. Pentru BVB alegeti Cod BVB Operator de piata, si consultati Anexele 4 si 7 (exista o serie de exceptii cu privire la lotul standard, insa acestea sunt putine). Pentru Rasdaq, in aceeasi pagina selectati Piata Rasdaq si consultati Regulamentul CNVM nr. 4/2005.

Care sunt avantajele, respectiv dezavantajele investiţiei ţntr-un fond de investiţii privat faţă de investiţiile ţntr-un fond mutual de investiţii?
   19-05-2007     Aristide Faniciu

Probabil prin fond privat de investitii va referiti la un fond inchis. Fondurile mutuale se adreseaza in general publicului, si au o strategie de investitii mai prudenta. Fondurile inchise de investitii se adreseaza in general investitorilor sofisticati, promovand strategii mai riscante (dar care pot aduce castiguri mai mari). Pentru informatii suplimentare consultati Regulamentul CNVM 15/2004, disponibil pe www.cnvmr.ro, sectiunea legislatie.

Bna ziua! As dori sa-mi explicati in cateva cuvinte despre Fondul de Compensare a Investitorilor. Cu ce si cum ne ajuta pe noi investitorii? Va multumesc!
   11-05-2007     CRISTIAN

Conform legii 297, scopul fondului este de compensa investitorii in situatia incapacitatii unui SSIF (sau SAI care administreaza conturi individuale) de a returna fondurile banesti si/sau instrumentele financiare datorate sau apartinand investitorilor, care au fost detinute in numele acestora, cu ocazia prestarii de servicii de investitii financiare sau de administrare a portofoliilor individuale de investitii.

Mai concret, fondul compenseaza investitorii in cazuri precum cel al falimentului unui SSIF in urma caruia se constata ca banii si valorile mobiliare detinute de investitori la acesta nu le pot fi returnate (in mod normal falimentul unui SSIF nu ar trebui sa afecteze fondurile si valorile mobiliare ale investitorilor, intrucat acestea sunt evidentiate si gestionate separat de fondurile si valorile mobiliare ale SSIF; ca in orice domeniu, insa, pot aparea si situatii anormale, caz in care intervine fondul).

Pentru informatii suplimentare consultati siteul www.fond-fci.ro.

In cazul in care o societate acorda actiuni gratuite ce se intampla pe piata futures? De ex. SIF 3 pe spot are un pret de 4.3, iar pe futures 4.25 pe scadenta iunie. daca cumpar pe spot si vand pe futures o cantitate corespunzatoare, la sfarsitul lunii iunie imi voi recupera investitia (minus o mica dif. de pret, comision, impozit) si in plus voi beneficia de actiuni gratuite, indiferent ce se intimpla cu cotatiile dupa data de referinta. Exista pe BMFMS mecanisme automate de ajustare dupa ce trece data de referinta (a pretului, a numarului de contracte, etc.) astfel incat rationamentul prezentat sa nu mai fie valabil? sau investitorii pe piata futures trebuie sa tina cont de la inceput de posibilitatea acordarii de actiuni gratuite?
   04-05-2007     cosmin

Da, la BMFMS exista mecanisme de ajustare pentru acordare de actiuni gratuite, dividende, etc. Consultati Anexele 2 si 3 din Regulamentul BMFMS Nr. 4 din mai 2006, disponibil pe www.bmfms.ro, sectiunea Legislatie si Regulamente, linkul Regulamente proprii.

ASA, ASRA, ATRA, ARDF sunt cele 4 societati din domeniul asigurarilor lisate la BVB si Rasdaq. Cu exceptia ASA, singura listata la BVB, nu reusesc sa gasesc rezultatele financiare pentru celelalte 3 societati. Pt ATRA sunt doar niste rezultate la 9 luni. Societatile astea nu au obligatia de a raporta rezulttele financiare?
   14-04-2007     adrian

Probabil va referiti la rezultatele anuale pe 2006. In mod normal nicio companie listata nu a publicat inca bilanturile pe 2006, intrucat este prea devreme; Dumneavoastra faceti probabil referire la rezultatele anuale preliminate - o cerinta de raportare specifica numai actiunilor listate la BVB, nu si celor de pe Rasdaq (din acest motiv sunt disponibile pentru ASA, dar nu pentru celelalte companii). Rezultatele financiare finale pentru 2006 sunt obligatorii de raportat atat de catre emitenti BVB cat si catre emitenti Rasdaq, si vor fi disponibile incepand cu luna mai cel mai probabil. Pentru informatii suplimentare consultati Regulamentele CNVM 2/2002 si 1/2006 disponibile pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

Imi spuneti va rog ce perioada minima trebuie pt a fi agent de bursa ? Trebuie 1 an de experienta ca si ASIF ?
   18-03-2007     vlad

Din partea bursei de valori nu exista o cerinta legata de experienta (pentru detalii despre autorizarea unui agent de bursa consultati Codul BVB disponibil pe www.bvb.ro, prima pagina a siteului). Desigur, firmele de brokeraj pot introduce cerinte suplimentare celor ale BVB, si este destul de putin probabil (desi, nu imposibil) ca un ASIF fara experienta pe piata de capital sa fie autorizat imediat ca agent de bursa.

Este evident ca va sunt fidel si va indragesc imens pentru modul in care ma ajutati, asa ca voi sari direct la 3 intrebari si o rugaminte: 1. Am cautat simbolul STAM pe Rasdaq. Imi puteti explica raspunsul. Suspendata (suspendata dizolvare rom/sncdd 23.05.2002 + transfer arena 20.03.2006 + capital social sub 25.000 euro 27.10.2006) 2. Ce inseamna ISIN? Cum ma ajuta si unde pot gasi modul de constructie? 3. Pe site-ul BVB http://pilot.bvb.ro/Companies/qshares.aspx?t=2&m=bse Langa actiuni scrie BSE? Este un acronim englezesc? De la ce vine? Unde pot gasi un manual pentru Arena? Multumesc.
   24-02-2007     Stevan Dinu

Multumim de aprecieri. 1. Conform precizarilor respective, compania se afla in curs de dizolvare; in plus, in octombrie 2006 a aparut un motiv in plus de dizolvare in conditiile in care compania nu avea un capital social mai mare de 25.000 EUR, conform prevederilor noii legi a societatilor comerciale.

2. ISIN (International Securities Identifying Number) este un cod international de numerotare a emisiunilor de valori mobiliare (actiuni, obligatiuni, etc). Acest cod nu va ajuta in mod direct cu nimic (cu exceptia cazului in care folositi diverse sisteme internationale de analiza a pietelor, in care puteti cauta dupa ISIN). Primele doua litere sunt codul de tara, iar ultima cifra este o cifra de control. Restul caracterelor sunt asignate dupa un algoritm specific fiecarei tari. In Romania codurile ISIN sunt alocate de Depozitarul Central, iar algoritmul include denumirea emitentului si tipul instrumentului financiar.

3. BSE este acronimul pentru Bucharest Stock Exchange. Manualele de tranzactionare pe Arena sunt disponibile numai persoanelor autorizate pentru a realiza tranzactii in sistem. Pentru prevederile legale aplicabile consultati codul BVB, disponibil pe prima pagina a siteului www.bvb.ro.

cum pot afla unde am actiunile date de la primaria alba iulia
   28-01-2007     goia ioan

Este imposibil sa aveti actiuni la Primaria Alba Iulia. Daca este vorba de actiunile distribuite prin programul de privatizare in masa in 1995, atunci consultati pagina de intrebari frecvente (www.kmarket.ro, sectiunea Consultanta si Analiza). Daca este vorba de obligatiuni emise de Primaria Alba Iulia in 2002, atunci trebuie sa stiti ca acestea au ajuns la scadenta in 2004. Luati legatura direct cu Primaria sau cu banca prin care ati cumparat obligatiunile (cel mai probabil BRD) pentru detalii suplimentare.

Sunt un roman, rezident in Anglia, fac in fiecare an investittii pe piata de capital din Romania, am avut profit in 2006 pentru care am platit deja impozitul (de 1%, pentru ca atit trebuia sa platesc fiind actiuni detinute de peste un an) dar nu stiu unde trebuie sa declar venitul obtinut. De ce? Pai, simplu - sau foarte complicat, de fapt - brokerul imi spune ca conform legislatiei romane eu trebuie sa declar si sa platesc taxele in Anglia, cei de aici imi spun ca legea lor te obliga sa depui declaratie de venit si implicit sa le platesti ceva doar daca ai un profit mai mare de ?8.800 intr-un an ceea ce nu este cazul pentru mine. Pai atunci daca eu miine vind actiunile pe care le am si datorez (ipotetic) statului roman 16%, stat roman care conform legislatiei asupra nerezidentilor nu imi permite sa declar veniturile cistigate si sa le platesc impozitul in Romania, ce ar trebui sa fac? Deci cei de aici, din Anglia, mi-au spus clar ca nu au nici o treaba cu mine atita timp cit eu am un profit mai mic de ?8.800 din investitii pe piata de capital si brokerul imi spune ca nu am voie sa declar cistigurile in Romania deoarece legislatia nu imi permite. Ce ar fi de facut?! Va multumesc anticipat.
   26-01-2007     GGSH

Situatia nu este simpla. Eu va sfatuiesc sa luati legatura cu un avocat din Romania si/sau cu o companie de consultanta fiscala. De asemnea, puteti lua legatura cu biroul de asistenta a contribuabilului din cadrul Ministerului de Finante (siteul ministerului este www.mfinante.ro). Ca o paranteza, reprezentantii Ministerului nu pot clarifica nici macar situatii simple, aplicabile rezidentilor romani; situatia Dumneavoastra le va pune probleme suplimentare.

Datorita neclaritatii reglementarilor fiscale, din pacate eu nu imi pot asuma rolul de interpretare a acestora pentru Dumneavoastra. Legislatia aplicabila se gaseste pe siteul www.intercapital.ro, sectiunea Noutati si Stiri - daca doriti sa o consultati.

In ce an s-au splitat actiunile ARTROM S.A. Slatina si cum s-au modificat drepturile actionarilor in urma splitarii?
   20-01-2007     ciuciu consinzena

Pentru a identifica anul de splitare consultati documentul Randamente Anuale ale Actiunilor BVB (kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza); tabelul cu randamentele actiunilor din fiecare an contine si note cu privire la splitari sau majorari de capital din fonduri proprii. In urma splitarii, drepturile actionarilor nu se modifica. Splitarea reprezinta doar o "divizare" a actiunilor, prin care fiecare actionar primeste un numar de actiuni noi pentru cele vechi, actiunile noi avand o valoare nominala mai mica decat cele vechi (spre exemplu, intr-o splitare 25:1, fiecare actionar primeste 25 de actiuni noi cu valoare nominala de 0,1 RON pentru fiecare actiune veche cu valoare nominala de 2,5 RON). In urma operatiunii valoarea portofoliului actionarului si cota sa in capitalul social total nu se modifica.

As dori sa-mi spuneti cateva adrese de internet ale burselor mai importante si ale celor din regiune, unde sa pot urmari live cotatia actiunilor ( cum este la noi www.bvb.ro sau www.rasd.ro). Va multumesc foarte mult!
   14-01-2007     CRISTIAN

Mergeti pe siteul Federatiei Europene a Burselor de Valori (FESE, www.fese.be) si consultati sectiunea About Members.

Am actiuni pe un certificat distribuit in cadrul Programului de Privatizare in Masa.Vreau sa stiu care este situatia actiunilor si naume: cate detin si care este valoarea lor.Am incercat la www.bvb.ro la" Actiuni listate" si al Actiuni nelistate", insa nu am gasit numele firmei.Ce pot face?
   13-01-2007     sorian

Conform instructiunilor din pagina de intrebari frecvente, consultati si lista de actiuni listate de pe www.rasd.ro, Societati Listate, Lista Emitenti (toate cele trei categorii).

Buna ziua Daca am pierderi pe bursa in 2006 (pers. fizica): 1. nu mai trebuie sa depun declaratie in 25 Ianuarie 2007? 2. aceste pierderi se pot deduce din celelalte venituri pe care le am in 2006 - regularizare prin impozit global? 3. pierderile se reporteaza pe anul fiscal urmator (cum se intampla cu pierderile fiscale la firme de ex.) sau raman definitive? Multumesc
   12-01-2007     Onodi Levente

Pentru informatii si legislatie despre impozitare consultati comunicatul relevant de pe www.intercapital.ro, sectiunea Noutati si Stiri.

Cum se tranzactioneaza pe piata XMBS si la categoria nelistate(ex.IDA,UPS),care este specificul acestor piete si care este intervalul de variatie al pretului? Multumesc
   06-01-2007     monica

XMBS este un segment al pietei Rasdaq pe care se tranzactioneaza actiunile cele mai putin lichide. Puteti consulta aceasta pagina de pe site-ul Rasdaq pentru informatii despre categoriile de tranzactionare ale pietei. Pe segmentul Unlisted al BVB se tranzactioneaza actiunile care nu indeplinesc criteriile pentru a fi admise la cota BVB. Pe acest segment nu exista limita de variatie. Pentru informatii suplimentare consultati www.bvb.ro si www.rasd.ro.

Ce reprezinta indicatorul tehnic numit "linia de trend"? Cum este calculat? Este cumva vre-o medie mobila pe o anumita perioada? Multumesc
   15-12-2006     Adrian M.

Linia de trend (sau de tendinta) este o linie care uneste doua puncte de pe graficul unei actiuni (de regula un punct de minim si unul de maxim). Pentru o serie de informatii de baza despre analiza tehnica, inclusiv tendinte si nivele, consultati materialul numit Mic Manual de Analiza a Actiunilor, disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

Unde se poate vedea situatia subscrierilor la CCC si Alumil?
   09-12-2006     Florin

Daca sunteti client Intercapital Invest, atunci puteti vedea situatia in sistemul Intercapital Start - consultati fisele IPO Blue Telecom si IPO Alumil din pagina principala a sistemului. In acestea veti gasi atat nivelul subscrierilor in timp real, cat si un grafic cu nivelul zilnic al subscrierilor. Daca nu sunteti client Intercapital Invest, atunci puteti solicita aceste informatii brokerului Dumneavoastra.

Buna ziua. Va rog sa-mi comunicati cum sunt impozitate veniturile obtinute din investitii in fonduri mutuale si obligatiuni, pentru cumpararile/retragerile din perioada 2005-2007. Cu multumiri si aprecieri deosebite privind calitatea, profesionalismul si seriozitatea pe care le-ati dovedit pentru promovarea pietei de capital in Romania
   03-12-2006     Maraldo

Multumesc pentru aprecieri. Pentru aceste informatii consultati Instructiunile CNVM 12/2005 si 7/2006 disponibile pe site-ul www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie, caseta Instructiuni.

As dori sa va pun o intrebare in numele parintilor mei.Au la dumneavoastra 1.051 de actiuni si ar dori sa afle ce valoare au si unde poate sa le vanda?Va multumesc anticipat
   12-11-2006     ion larisa

Parintii Dumneavoastra nu au actiuni la noi. Identificati firma la care au actiuni de pe certificatul de actionar, iar apoi consultati pagina de intrebari frecvente din cadrul sectiunii Consultanta si Intrebari pe www.kmarket.ro.

Daca am 2 simboluri detinute sub 1 an, le vand la sfarsit de an, unul cu profit X, unul cu pierdere Y, dar Y=16% din X. Mai platesc impozit? Multumesc.
   11-11-2006     geo

Imi pare rau, dar nu pot raspunde la probleme fiscale individuale. Consultati legislatia aplicabila.

buna ziua.Ca salariat BCR detin actiuni la aceasta banca.Prin privatizarea BCR,Erste bank a facut oferta salariatilor si ne-a dat 2 optiuni:vanzarea acestor actiuni cu pret de 6 euro / act sau schimbarea a 6 act bcr in 1actiune erste bank . intrebarea mea este daca este posibila asteptarea in faza aceasta fara a opta pentru vreo optiune a erste bank , pana la listarea la bursa a BCR. Iar in cazul in care transform actiunile bcr in act erste bank unde le voi putea tranzactiona si in ce conditii.Va multumesc!
   10-11-2006     Tobescu

In opinia mea puteti pastra actiunile, dar ar fi bine sa consultati oferta primita si/sau un avocat. Actiunile Erste vor putea fi tranzactionate pe piete externe printr-un broker strain. Exista firme de consultanta care va pot ajuta (incercati la www.ktd.ro). Exista si posibilitatea listarii actiunilor Erste la BVB.

Va rog sa-mi spuneti referitor la exemplu de mai jos cum se calc. impozitul pe profit : am facut un profit de 10 lei din vanzarea unor actiuni la societatea X, actiuni detinute mai putin de 1 an (care se impoziteaza cu 16%) si am o pierdere de 10 lei prin vanzarea in acest an a unor actiuni detinute peste un an la soc. Y. Intrebarea este: In acest caz ,care este suma pt. care se calculeaza impozitul pe profit si de ce? Se regularizeaza profitul cu pierderea (adica profit-pierdere) iar valoarea la care se aplica impozitul sa fie 0(zero) in cazul acesta, sau nu?
   10-11-2006     dorin

Imi pare rau, dar nu pot face calcule fiscale pentru fiecare problema individuala in cadrul acestei rubrici. Consultati pagina de intrebari frecvente iar apoi instructiunea CNVM despre fiscalitate.

Am o intrebare de principiu referitoare la vechimea de detinere a actiunilor si, implicit, la impozitul de 1/16% perceput in cazul splitarii unor actiuni, intrebare la care as fi foarte bucuros sa primesc un raspuns. Am avut un nr. de 1000 de actiuni METY cumparate in urma cu mai mult de 365 de zile. La 03.08.2006 valoarea actiunii s-a splitat de la 2,5 la 1,0 lei si, pe langa cele 1000 actiuni detinute, mai primesc 1500 de actiuni, toate cu val.nom. de 1.0 lei. Pana aici totul este in regula: am avut 1000 actiuni cu val. nom. de 2,5 lei si acum am 2500 actiuni cu val.nom. de 1,0 lei. Daca acum insa vreau sa vand aceste actiuni, cum vor fi impozitate cele 1500 de actiuni dobandite la splitare (03.08.2006): cu 1% - tinand cont de faptul ca eu nu am achizitionat actiuni pe acest emitent in ultimele 365 de zile - sau cu 16% - pentru ca actiunile respective au intrat in portofoliu cu mai putin de 365 de zile in urma? Intrebarea este de principiu dar am exemplificat pt. a fi mai concret. Va multumesc anticipat si va doresc succes in activitate. Dacu
   10-11-2006     dacu

Imi pare rau, dar nu pot face calcule fiscale pentru probleme individuale in cadrul acestei rubrici. Consultati pagina de intrebari frecvente iar apoi instructiunea CNVM despre fiscalitate.

As vrea sa va intreb cum s-au transformat actiunile Peco BV si in ce? Am auzit ca ar fi acum actiuni Petrom dar nu stiu daca informatia e corecta si de asemenea nu stiu cate actiuni detin acum si ce valoare au. Cu multumiri, Mariana
   06-10-2006     Mariana

Acum aveti actiuni Petrom. Pentru a afla raspunsurile la celelalte intrebari consultati pagina de intrebari frecvente din sectiunea de consultanta a site-ului.

Buna ziua! In urma PPM din 1994, am subscris certificatul de actionar la o societate comerciala ce urmeaza a se transforma in Institut National de Cercetare. Conform legii aparute recent, urmeaza sa primesc o despagubire, pentru actiunile detinute, in valoare de 100 ron (valoarea initiala a actiunilor detinute) ajustata conform inflatiei. Ati putea sa ma ajutati sa calculez exact suma pe care trebuie sa o primesc ca despagubire? Va multumesc foarte mult si va felicit pentru initiativa dumneavoastra de educare a cetatenilor privind piata de capital!
   25-08-2006     Vasilica

Consultati site-ul Institutului National de Statistica, www.insse.ro, pentru rata inflatiei.

Buna ziua. La IPO Transelectrica se primeste inapoi o anumita parte din capitalul subscris , daca e vorba de suprasubscriere - primind mai putine actiuni? Multumesc . Toate cele bune.
   24-06-2006     mihai cristescu

Desigur. Sumele aferente actiunilor nealocate sunt returnate investitorilor. Pentru informatii suplimentare consultati prospectul de emisiune (www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza).

Ce inseamna suma de bani pe care am primit-o de la Regisco SA prin mandat postal ? Pe verso scrie ca reprezinta c/val. unor actiuni pentru care nu am dat niciodata un ordin de vanzare nimanui, cu atat mai putin catre Regisco SA care nu este SVM ! Ca registru independent Regisco SA nu are competente de a transmite sume de bani persoanelor fizice ! Faptul ca eu doresc sa raman in continuare proprietara acelor actiuni (pentru care nu am dat ordin de vanzare !) mai conteaza in Romania ? Cum pot verifica daca mai am actiunile in cont ? Tot lantul de institutii si autorizatii din piata de capital imi pot fi de folos in aceasta situatie ?
   09-06-2006     Delia Alexandru

Probabil va referiti la procedura de retragere obligatorie a actionarilor dintr-o societate conform articolului 206 din Legea 297/2004 si Regulamentului CNVM 1/2006. Aceasta procedura, daca este initiata de actionarul majoritar intr-o operatiune de delistare, este obligatorie pentru toti actionarii minoritari. Pentru informatii suplimentare consultati cele doua reglementari legale precizate, disponibile pe site-ul CNVM, sectiunea Legislatie.

Pentru extras de cont pot sa apelez si la regisru monitor sau numai la regisco?
   04-06-2006     PUCHEANU Marian

Fiecare firma listata la bursa (sau pe Rasdaq) are incheiat un contract de registru cu o anumita firma de registru. Deci, puteti solicita extras de cont pentru anumite actiuni numai de la registrul care a incheiat contract cu firma emitenta a actiunilor respective, si nu de la altul. Pentru procedura de aflare a registrului firmei la care aveti actiuni consultati sectiunea Consultanta si Intrebari, link-ul Intrebari Frecvente.

De ce se spune in PulsCapital ca snp inca nu a iesit din canalul descendent? cum se recunoaste asa un canal? este legat de pragul de rezistenta sau suport? Multumesc!
   27-05-2006     Vali N

Un canal este definit de puncte de minim si maxim pe care se inscrie evolutia unei actiuni, si care formeaza un fel de tunel. Pentru informatii despre analiza tehnica va invit sa consultati materialul Mic Manual de Analiza a Actiunilor, disponibil pe kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza. Nu se ofera opinii sau comentarii despre evolutii individuale ale actiunilor in cadrul acestei rubrici.

Buna ziua! Am si eu o serie de intrebari vis-a-vis de piata de capital. 1. Am citit in literatura americana de asa numitele "leverage funds". Ce sunt acestea? Exista si in Romania? 2. Exista la nivelul pietei din Romania indicatori de apreciere a sentimentului pe piata? 3. Care ar fi, din experienta Dvs., titlurile pe care functioneaza cel mai bine analiza tehnica?. Cu multumiri anticipate, Ovidiu.
   21-05-2006     Ovidiu

1. Leverage Funds, cunoscute si ca Hedge Funds, sunt fonduri speculative de tip inchis, adresate unui numar limitat de investitori si care, printre strategiile folosite, utilizeaza si fonduri imprumutate (imprumuturi si/sau obligatiuni) pentru "leverage" (efect de levier sau tranzactionare in marja). Ma indoiesc ca aparut la acest moment in Romania Hedge Funds propriu-zise. 2. Eu nu utilizeze asemenea indicatori. 3. Metodele folosite de mine se pot aplica, in principiu, unor segmente largi de emitenti. Consultati materialul "Mic Manual de Analiza a Actiunilor" pentru strategiile de analiza tehnica folosite de mine. Desigur, excludem emitentii putin lichizi.

as dori sa stiu cate banci comerciale funtioneaza in prezent in Romania, cat este impozitul pe profit aferent actiunilor, cate sucursale BNR exista, care este plafonul minim de capital social stabilit de BNR?Cu respect si multumiri.
   12-05-2006     dida

Aceste intrebari nu se incadreaza in tema site-ului nostru. Pentru lista bancilor comerciale consultati www.bnro.ro, sectiunea Banci.

daca ati avea 10000 ron cum i-ati investi la bursa
   12-05-2006     cirstinariu nicolae

Pentru sugestiile noastre de investitii consultati sectiunea Portofoliu Virtual a site-ului www.kmarket.ro.

Ce reprezinta de fapt capitalul social?In cite/ce modalitati se poate realiza majorarea/micsorarea de capital social la o societate?Ce este o societate constituita prin subscriptie publica si ce reprezinta procentul de free-float?Va multumesc!
   12-05-2006     Tarala Cornel

Capitalul social reprezinta sumele din bilantul unei firme depuse de actionari, initial la constituirea firmei cat si ulterior la eventuale majorari de capital social. Consultati legea 31/1990 pentru informatii suplimentare, subiectul este mult prea extins si oricum depaseste cadrul acestei rubrici. O societate constituita prin subscriptie publica este o societate infiintata apeland la publicul larg pentru capitalul social initial (spre deosebire de societatile infiintate la initiativa unui numar limitat de investitori). Procentul de free-float se refera la procentul din capitalul social detinut de actionari a caror detinere individuala nu depaseste pragul semnificativ de 10%.

din acest an trebuie sa fac declaratia de venit chiar daca veniturile mele in romania sunt numai in urma tranzactiilor pe bursa?ce se intimpla daca am domiciliul in stainatate?
   29-04-2006     filip lucian

Includerea veniturilor din tranzactiile cu actiuni pe 2005 nu este obligatorie anul acesta. Pentru informatii suplimentare consultati site-ul www.intercapital.ro, sectiunea Noutati si Stiri.

De ce cotatia actiunilor ALTUR nu mai este completata, in pagina dumneavoastra, din data de 29.03.2006?
   22-04-2006     moraru mircea

Datorita faptului ca actiunile ALT sunt oprite de la tranzactionare, ultima tranzactie fiind inregistrata pe 29/03/06. Pentru actiunile oprite de la tranzactionare consultati sumarul zilnic al BVB (sectiunea Summary of Trades pe www.bvb.ro), sheet-ul "netranzactionate+oprite" din fisier.

In data 14.08.1996 am transformat cuponul primit de la stat in actiuni la firma Competrol , firma care acum a fuzionat cu petrom .Pe certificatul de actionar scrie ca detin 200 de actiuni . In urma fuzionari detin tot acelasi numar de actiuni . Cat valoreaza o actiune acum pe piata daca doresc sa le vand.
   21-04-2006     Oprea Cristian

Pentru pretul actiunilor SNP consultati www.kmarket.ro, sectiunea Actiuni listate la bursa.

Puteti sa imispuneti va rog data exacta a schimbarii valorii actiunilor TLV? Multumesc pentru solicitudine si va doresc un Paste Fericit!
   21-04-2006     chidean emil

Multumim de urari. Nu inteleg exact sensul intrebarii, insa probabil va referiti la data de inregistrare pentru participarea la majorarea capitalului social. Aceasta se poate gasi consultand comunicatele publicate de TLV - consultati caseta Informare Continua de pe site-ul www.bvb.ro (prima pagina) si cautati comunicatul de convocare a adunarii generale de bilant.

Care este perioada de subscriere la BRK? A fost stabilita? Daca se achizitioneaza drepturi de referinta cum procedam in continuare cu subscrierea? Aceasta subscriere poate fi facuta de brokerul cu care am contract? Va multumesc.
   16-04-2006     catalin

Pentru informatii despre perioada de subscriere consultati sectiunea Informare Continua a site-ului www.bvb.ro si identificati comunicatul emis de BRK. In perioada de subscriere veti putea subscrie actiuni noi corespunzator numarului de drepturi de preferinta care v-au fost alocate ca urmare a actiunilor detinute la data de inregistrare si/sau a drepturilor cumparate din piata. Pentru informatii aditionale despre subscriere luati legatura direct cu Broker Cluj, la departamentul actionariat.

poate repet si imi cer scuze. am inteles ca acel certificat al FPP nu mai este valabil daca nu a fost depus,aceeasi solutie este si a cuponului nominativ de pivatizare cu valoarea nominala de 975.000LEI? multumesc si mii de scuze.
   15-04-2006     viorel

Certificatul de 25.000 lei nu mai este valabil, daca nu l-ati depus. Cel de 975.000 lei ar trebui, cel mai probabil, sa va dea dreptul la actiuni - verificati numele societatii inscris pe certificat, si consultati pagina de intrebari frecvente pentru detalii.

Va rog sa imi spuneti ce este un agent delegat. Prin ce se deosebese acesta de un ASIF?
   15-04-2006     

Consultati Regulamentul CNVM 15/2005 disponibil pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

Cum se interpreteaza indicele P/S (Price/Sales) - intre ce valori trebuie sa se incadreze? Multumesc.
   03-04-2006     daniel

Pentru opiniile mele despre analiza, inclusiv o scurta trecere in revista a P/S, consultati materialul Mic Manual de Analiza a Actiunilor - www.kmarket.ro, Documentare si Analiza.

Buna ziua. Este relevanta calcularea VUAN pentru societati altele decat sif. Cum se calculeaza si cum se interpreteaza. Multumesc.
   03-04-2006     DANIEL

Da, indicatorul se numeste valoare contabila pe actiune (sau P/B), si se calculeaza ca raport intre capitalurile proprii totale si numarul de actiuni emise. Pentru detalii suplimentare consultati materialul intitulat Mic Manual de Analiza a Actiunilor, disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

As dori sa stiu daca un actionar care detine mai mult de 33% actiuni are obligatia sa lanseze oferta publica?
   30-03-2006     diana

Consultati Regulentul CNVM 13/2004 si Legea 297/2004 disponibile pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

buna ziua!unde as putea gasi explicatii referitoare la obligatia prevazuta la art.203 din legea 297/2004 privind obligativitatea de a lansa o oferta publica de catre cel care detin mai multa de 33% din drepturile de vot asupra unei societati?Va multumesc, Iolanda
   29-03-2006     Iolanda

Consultati Regulamentul CNVM 13/2004 disponibil pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

conform carui act normativ se delisteaza VEL de la BVB?
   29-03-2006     vica

Pentru intrebari de ordin juridic luati legatura cu un jurist sau consultati sectiunea Legislatie a www.cnvmr.ro. Desigur, orice intrebari despre emtienti isi gasesc cel mai bine raspuns sunand la emitentii respectivi, departamentul actionariat.

Buna ziua,va intreb in legatura cu declaratiile care trebuie depuse pana la 15 mai cu privire la venituri.La SSIF unde tranzactionez sa spus ca cei de la finante au evidenta si ca voi primi acasa documentele cu privire la realizarile pe piata de capital.Cei de la finante au spus sa vad cat am realizat pe 2005 si acel plus imi va fi impozitat cu 16 %.Pe 2005 am tranzactionat foarte mult si toti banii am reinvestit in actiuni, de ce ma impoziteaza ce odata se retine impozitul la sursa ?.Multumesc.
   29-03-2006     GIGI

Eu nu sunt de parere ca trebuie depusa o declaratie pentru tranzactiile pe 2005, ci numai pentru cele pe 2006 (depusa la inceputul lui 2007). Pentru mai multe clarificari ar trebui totusi sa consultati un jurist.

Cum pot afla parintii mei unde au depus cupoanele primte de la stat acum cativa ani? Unde trebuie sa se informeze daca au uitat unde le-au depus si cum pot sa afle cat valoreaza in prezent?
   23-03-2006     Ingineru Cristi

Dansii vor trebui sa ia legatura cu Regisco SA, www.regisco.ro. Aceasta este societatea care pastreaza registrul actionarilor pentru majoritatea firmelor listate din Romania. Solicitati un extras de cont de la Regisco pentru a afla detinerile de actiuni. Daca nu gasiti nimic la Regisco, puteti incerca si la celelalte registre; lista acestora se gaseste pe www.rasd.ro, sectiunea Pentru Investitori, link-ul Institutiile Pietei de Capital (la acestea se adauga si Registrul Bursei, telefon 307 9500). Pentru informatiile legate de aflarea pretului actiunilor, dupa ce le-ati identificat, consultati pagina de Interbari Frecvente din sectiunea de Consultanta.

Buna ziua, Spuneti-mi va rog daca cumpar pe bursa actiuni la o societate listata de exemplu acum beneficiez de dividente anul acesta; sau trebuie sa le tin 1 an cum am auzit si abia pe urma pot lua dividente. Mai concret daca cumpar actiuni sa zicem cu o luna sau o saptamana inainte de a se da dividentele beneficiez si eu de ele sau nu? Va multumesc, Costin
   21-03-2006     MIHUTA COSTIN

Este suficient sa detineti actiuni doar intr-o singura zi din an, numita data de inregistrare, pentru a beneficia de dividende. Pentru informatii suplimentare consultati materialul intitulat Ghidul Investitorului Incepator disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

Va rog lamuriti-ma referitor la urmatoarea problema. Daca societatea la care am cumparat actiunile anterior datei de 31.05.2005, a suferit divizari si fuziuni ,astfel incat parte din actiunile initiale au devenit actiuni la o alta societate listata, inregistrarea lor facandu-se in portofoliu dupa data de 31.05.2005, la vanzarea acestora voi plati impozit de 1% sau 16%? (D.P.)
   21-03-2006     Dan Pop

Nu am un raspuns la aceasta problema. Consultati un jurist.

Pentru a participa la distribuirea dividendelor ,trebuie sa detin actiunile S A la data de referinta anuntata?Doresc mai multe informatii referitoare la drepturile actionarilor asupra portofoliului detinut in functie de calendarul financiar al societatii.Cu multumiri,E.Siom.
   15-03-2006      Maduta Moise

Pentru aceste informatii consultati cartea editata de noi - detalii pe www.kmarket.ro, prima pagina.

Am detinut actiuni la S.C Kandia SRL-Timisoara,intrebarea este,dupa dizolvarea acesteia si preluarea de catre Excelent Buncuresti,daca aceste actiuni se regasesc la S.C Excelent SRL si care este valoarea lor cotata la bursa+dividente.Tin sa mentionez ca am ridicat dividentele doar o singura data in decursul acestor ani.Va multumesc1
   14-03-2006     claudia

Da, acum aveti actiuni Excelent. Pentru restul intrebarilor consultati pagina de Intrebari Frecvente din sectiunea de Consultanta.

SITUATIE: am in portof. un nr de actiuni cumparate cu peste un an in urma cu pretul de 1ron si mai cumpar azi de exemplu acelasi nr de actiuni ale aceluiasi emitent la pret de 3ron. daca vand maine actiunile mai vechi de un an se va lua in considerare pt calcularea impozitului pretul lor de achizitie - de un ron - sau pretul mediu - in cazul de fata 2ron. va rog sa specificati si art de lege care face lumina in acest caz. va multumesc anticipat.
   08-03-2006     scarlat cristi

In opinia mea pretul este de 1 RON, actiunile ies din portofoliu dupa principiul FIFO (first in - first out). Consultati instructiunea CNVM 12/2005 (www.cnvmr.ro - Legislatie). Nu mai stiu daca problema este reglementata in mod explicit acolo, dar aceasta este procedura practica.

Majorare de capital, cu subscriere si drepturi de preferinta; r este rata de subscriere. Intrebare: numarul "drepturilor de preferinta" este egal cu numarul N de actiuni vechi, sau este egal cu numarul N*r de actiuni noi? Va multumesc!
   08-03-2006     

Numarul drepturilor de preferinta este egal cu N (numarul de actiuni vechi). Pentru clarificare consultati documentul de prezentare a drepturilor Flamingo, de exemplu (www.bvb.ro, caseta Search News pe prima pagina, dati cautare dupa FLA).

sunt actionar la S.C.Rulmentul Brasov cu sediul in Brasov str 13 Dec.96 cu certificat de actionar nr 11527587 si inscris in registrul actionarilor la pozitia nr 13268.Acum imi puteti spune de ce nu am primit bani pe dividente?Daca as vrea sa vand cele 990 actiuni care ar fi valoarea lor?
   05-03-2006     laura

Pentru raspunsurile la aceste intrebari consultati pagina de Intrebari Frecvente disponibila in sectiunea Consultanta si Analiza a site-ului www.kmarket.ro.

Multumesc pentru raspunsul prompt la intrebarea precedenta. Am alte intrebari: 1. De ce intreprinderile romanesti emit actiuni gratuite? Nu vi se pare ca prin aceasta metoda se distruge valoarea actionarilor? Obiectivul unei intreprinderi e sa creasca valoarea actionarilor. Cind se emit actiuni gratuite, multi actionari vor cauta sa le vinda fie pentru a redistribui ponderea companiei respective in portofoliu, fie pentru ca au un cost de oportunitate mai scazut in alta investitie. Aceasta face ca pretul actiunii sa scada brusc intr-un timp foarte scurt, distrugind valoare. Ca exemplu me refer la intreprinderi ca Biofarm (BIOF) sau Albalact (ALBZ) care au avut scaderi bruste de 30% - 60% cind au emis actiuni gratuite. Singurul lucru care se obtine e o fructuatie foarte mare in EPS ceea ce duce la o oarecare incertitudine fata de investitia respectiva. Daca managerii intreprinderii cauta sa redistribuie profiturile de ce nu ofera dividende trimestriale sau chiar exceptionale daca e cazul. Totusi profiturile nu ar trebui sa fie distribuite in mare masura. Intreprinderile mai sus amintite au redistribuit importante profituri care ar fi putut fi reinvestite in cheltuieli de capital (noi fabrici, extindere catre noi piete). Nu-mi dau seama daca pretul actiunii e prea ridicat la (.5 - 1.7RON) si managerii cauta sa o faca mai lichida. In acest caz nu vi se pare ca o metoda mai buna ar fi un stock split? 2. Este impozitul pe dividente foarte mare comparat cu cel pe actiunile gratuite? 3. Cite piete exista in Romania? Am inteles ca exista Rasdaq si BVB, dar ce sunt RGBS and ODBS? Stiu ca am abordat multe teme. Daca vi sa pare mai simplu putem comunica prin email. Multumesc
   05-03-2006     Marcel

1. Emiterea de actiuni gratuite nu reduce valoarea unei companii, sau, mai bine spus, nu mai reduce valoarea, asa cum se intampla in urma cu mai multi ani. Cel mai bun exemplu este cel al majorarii cu actiuni gratuite la Flamingo, in care pretul a scazut pentru a reflecta majorarea de capital; desi pretul pe actiune a scazut, valoarea companiei a ramas aceeasi datorita cresterii numarului de actiuni. Astfel, nici un actionar care pastreaza toate actiunile gratuite nu va inregistra pierderi de valoare. Chiar daca EPS scade, intrucat scade si pretul cu aceeasi rata, indicele P/E ramane si el in mare masura nemodificat. Cu partea despre dividende sunt de acord in parte, dar pana la urma totul depinde de strategia fiecarei firme si a actionarilor sai - nu exista retete universal valabile.

2. Impozitul este acelasi. 3. Exista mai multe moduri de structurare a pietei. Astfel, piata se imparte in BVB si Rasdaq in functie de criteriile alese pentru listarea actiunilor (la BVB ajung actiuni mai performante si mai eficiente); impartirea pe RGBS, ODBS, etc se face din punct de vedere al sistemului de tranzactionare, unde actiunile se impart pe mai multe segmente. Pentru mai multe informatii consultati cartea scrisa de noi - Ghid de Investitii Personale (detalii pe kmarket, prima pagina).

1as dori sa aflu care sunt societatile listate la BVB care au dat ac'iuni gratuite in anul 2005, in urma rezultatelor din 2004
   01-03-2006     octavian

Consultati materialul "Evolutia pietei de capital in anul 2005" pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

nu am informatii referitoare la posibilitatea achizitionarii unui pachet de actiuni; se poate achizitiona un pachet de actiuni si dc sunt persoana fizica si daca da care este numarul minim de actiuni ce poate fi cumparat? multumesc
   28-02-2006     

Pentru aceste informatii va invitam sa consultati pagina de intrebari frecvente.

Cat este impozitul actual pentru castigul din tranzactii pe piata de capital pentru persoane fizice?
   28-02-2006     Stefan

Pentru informatii despre impozit consultati Instructiunea CNVM nr. 12/2005, www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

Buna ziua. Ce inseamna mai exact un fond deschis de investitii, un fond inchis de investitii, o societate de investitii, o societate de investitii financiare? Nu-mi este foarte clar care este diferenta intre o societate de investitii si un fond inchis. Multumesc.
   27-02-2006     Anca

Consultati cartea editata de noi - Ghid de Investitii Personale. Detalii pe www.kmarket.ro, prima pagina.

Am vindut in luna Februarie 2006 actiuni achizitionate in luna Mai 2004 (deci dupa mai mult de un an). Care este impozitul pe care trebuie sa il platesc si cum procedez. Cu stima
   22-02-2006     Pirvu Marian

Pentru informatii despre impozit consultati Instructiunea CNVM 12/2005 disponibile pe site-ul www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurg pentru a investi in fondurile de invetitii(intercapital sau capitalplus)
   21-02-2006     Minca Andrei

Pentru aceste informatii consultati materialul intitulat Ghidul Investitorului Incepator (www.kmarket.ro, sectiunea Docmenare si Analiza) si cartea editata de noi, "Ghid de Investitii Personale (detalii tot pe www.kmarket.ro, prima pagina).

care este cel mai rentabil fond de investitii , am o suma de bani obtinuta dintr-un imprumut si doresc sa o investesc. e foarte greu sa ma hotarasc unde dupa analizele vazute pe site. va multumesc astept raspuns pe adresa de e-mail.
   18-02-2006     MARICA JENI

Nu oferim recomandari despre investitii in cadrul acestei rubrici, insa va sfatuiesc sa consultati rubrica de fonduri a site-ului kmarket.ro, in care veti gasi grafice, tabele si informatii destul de detaliate despre toate fondurile. De asemenea, puteti accesa si paginile web ale fiecarui fond pentru mai multe informatii.

cum pot cumpara actiuni in Italia. Puteti sa-mi dati o adresa?
   17-02-2006     florin

Pentru a cumpara actiuni la burse straine (inclusiv cele din Italia), consultati o societate de consultanta pe acest domeniu. Va recomandam KTD Invest, www.ktd.ro. Daca doriti sa cumparati actiuni din Romania dar Dumneavoastra sunteti in Italia, atunci deschideti un cont de investitii prin internet - va recomandam www.ktrade.ro.

dupa discutia de azi cu brokerul meu,am ramas mai in"ceata "decit pina acum.va rog sa ma lamuriti d-stra.cu respect,va rog sa imi spuneti ce inseamna data de referinta si data de inregistrare.care este deosebirea intre ele.daca ete posibil,va rog sa imi comunicati,daca este posibil,care a fost data de referinta si data de inregistrare pe ultimi doi ani pt banca transilvania.va multumesc anticipat pt ajutor.cu stima,Z
   17-02-2006     zagrean gabriel

Data de referinta este data la care un actionar trebuie sa aiba actiuni pentru a participa la o adunare generala a actionarilor. Data de inregistrare este data la care un actionar trebuie sa aiba actiuni pentru a beneficia de hotararile AGA (majorari de capital, dividende, etc). Pentru datele de inregistrare ale bancii consultati comunicatele acesteia - site-ul www.bvb.ro, sectiunea Informare Continua de pe prima pagina.

Sunt actionara la Banat Crisana si as dori sa va intreb cum as putea intra in posesia certificatului de posesor pentru ca nu l-am scos.
   16-02-2006     Ardelean Viorica

Certificatul de actionar nu mai este relevant, si a fost inlocuit de un document numit Extras de Cont. Pentru obtinerea acestuia consultati pagina de Intrebari Frecvente, sectiunea Consultanta si Intrebari de pe site-ul www.kmarket.ro.

Puteti sa imi spuneti cat este impozitul pe venitul obtinut la bursa? 10% sau 16% ? Eventual puteti sa imi spuneti numele legii care reglementeaza acest lucru?
   15-02-2006     Catalin Roman

Consultati Instructiunea CNVM 12/2005 disponibila pe site-ul www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

detin 5 actiuni a raposatei banci dacia felix. mai pot face ceva cu ele?
   12-02-2006     sorin

Acum aveti actiuni Eurom Bank listate pe Rasdaq cu simbolul EURB. Pentru procedura de vanzare consultati pagina de Intrebari Frecvente a sectiunii de consultanta de pe www.kmarket.ro.

Cand a avut loc ultima majorare de capital la Compa si in ce mod?Care este structura actionariatului in prezent? Acceasi intrebare si pt BC Carpatica.Intuiti o evolutie asemanatoare a cotatiilor bursiere cu cea de anul trecut? Va multumesc.
   11-02-2006     Dragomir Catalin

Pentru informatii despre emitenti consultati site-ul www.bvb.ro, sectiunea Emitenti si Valori Mobiliare, si/sau caseta "Informatie Continua" de pe prima pagina. Nu oferim estimari sau opinii despre evolutia actiunilor.

In urma cu 4 ani am cumparat actiuni TLV. Care este impozitul pe care-l datorez statului daca as dori sa vand in 2006.
   10-02-2006     constantin costel

Pentru informatii despre impozit consultati Instructiunea CNVM 12/2005, www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

SALUTARI! O INTREBARE: CAND VA PUBLICA SIRETUL PASCANI REZULTATELE PRELIMINARE PE 2005?
   09-02-2006     cocieru bogdan

Pentru acest tip de informatii consultati site-ul www.bvb.ro, sectiunea Emitenti si Valori Mobiliare, link-ul Calendar Financiar.

As dori sa stiu daca SSIF retine impozitul datorat,in cazul vinzarii actiunilor,si care este impozitul daca actiunile au fost cumparate in acest an,si le-am vindut acum?
   09-02-2006     Calin Horea

Pentru informatii despre impozit consultati Instructiunea CNVM 12/2005 disponibila pe site-ul www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

Va salut, In conditiile actuale ,o actine detinuta 1 an va fii impozitata cu 1 sau 16 % ? Va multumesc.
   07-02-2006     toma cristian

Pentru informatii despre impozit consultati Instructiunea CNVM 12/2005 disponibila pe site-ul www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

Impreuna cu familia mea am avut actiuni (pe baza a 4 cupoane) la SC GORJPAN SA Tg-Jiu. Aceasta firma a fost cumparata (sau absorbita) de SC VELPITAR SA. Vreau sa stiu daca actiunile noastre au fost preluate (s-au transferat) la noua firma, si care este modalitatea de a le vinde. Va multumesc.
   07-02-2006     Dragoescu Catalin

Da, in mod normal acum ar trebui sa aveti actiuni Vel Pitar. Pentru procedura de vanzare consultati pagina de intrebari frecvente din sectiunea de Consultanta.

Buna Ziua! Vreau in primul rand sa va felicit pentru site-ul d-voastra; este realizat asa cum trebuie sa fie: complet si simplu de utilizat. Vreau sa va adresez o intrebare: Cum pot sa valorific certificatele de valoare primite drept despagubire pentru un imobil nationalizat? Va multumesc mult.
   02-02-2006     Adi Ciupac

Va multumim pentru felicitari. Deocamdata nu exista un mecanism de valorificare a acestora, insa acesta este in curs de constituire. Aceste certificate va vor da dreptul la actiuni in Fondul Proprietatea, ce va fi listat la bursa; incepand cu acel moment puteti vinde actiunile la bursa. Pentru informatii despre transformarea certificatelor in actiuni sau vanzarea acestora inainte de listare ar fi bine sa consultati un avocat.

In anul 1998 am dat catre Gelsor S.A 3000 de actiuni SIF OLTENIA pt a mi le vinde. Am stabilit si un pret, dar nu s-a intamplat nimic pana azi; inca sunt posesor al actiunilor deoarece primesc dividende dar nu mai am titlurile(certificatele), care au ramas la GELSOR. Ce modalitate exista de intra in posesia lor, de ale recupera? multumesc!
   31-01-2006     Claudiu Neacsu

Obtineti extrasul de cont pentru aceste actiuni de la registru. In mod normal Gelsor ar fi trebuit sa va transfere actiunile la registru. Pentru procedura de obtinere a acestui document consultati sectiunea de intrebari frecvente.

impozitul pe profit din rascumpararea unit de fond este de 1sau 16%?.se retine la fond?va multumesc.
   30-01-2006     gelu

Consultati Instructiunea CNVM 12/2005 disponibila pe site-ul www.cnvmr.ro ("Legislatie") sau luati legatura cu UNOPC, www.unopc.ro.

in ceea ce priveste analiza tehnica, puteti spune ce indicatori credeti ca se pot aplica mai bine, cu mai mult succes pe actiunile lichide de la BVB ? Sunt indicatori care se potrivesc mai bine numai la unele actiuni ? Nominalizati va rog .
   26-01-2006     Dorin

Raspunsul la aceasta intrebare depaseste cadrul rubricii. Pentru o detaliere a metodelor de analiza tehnica folosite de mine consultati materialul Mic Manual de Analiza a Actiunilor, disponibil pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea Buletin Bursier Saptamanal, arhiva Puls Capital din 2005 (partea de jos a paginii), ultimele numere din 2005 ale Puls Capital.

M ar interesa daca la actiunile RCC se dau actiuni gratuie pentru cele detinute. Daca da care este data de referinta si cate se dau la 100 detinute.
   26-01-2006     Ramirez

Nu oferim opinii sau informatii despre actiuni. Consultati direct emitentul (la departamentul actionariat) sau comunicatele transmise de acesta si publicate pe site-ul www.bvb.ro, prima pagina, caseta "Search News".

Care ar fi elementele unui "plan" pe care ttrebuie sa si-l faca un viitor investitor la bursa?.Multumesc.
   26-01-2006     ion

Intrebarea depaseste cadrul acestei rubrici. Pentru o serie de consideratii pe aceasta tema consultati materialul intitulat Mic Manual de Analiza a Actiunilor publicat in buletinul nostru bursier Puls Capital in serial. Gasiti arhiva Puls Capital pe 2005 pe www.kmarket.ro, sectiunea Buletin Bursier Saptamanal; cautati ultimele numere din anul 2005 pentru acest material.

As dori sa stiu cum sa impoziteaza castigurile realizate la bursa in 2006 si cum se realizeaza impozitarea[baza legala].Multumesc!
   26-01-2006     mihai

Consultati Instructiunea CNVM 12/2005 disponibila pe site-ul www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

1.ce sunt actiunile subevaluate si ce sunt cele supraevalutate si cine decide acest lucru 2.ce atitudine trebuie luata in cazul cand am dori sa cumparam un astfel tip de actiuni(subevaluate sau sopraevalutate) multumesc
   24-01-2006     marius

Actiunile subevaluate sunt cele pentru care se considera ca valoarea "reala" ("corecta") este mai mare decat pretul la bursa si, deci, au perspective de crestere. Actiunile supraevaluate sunt cele pentru care se considera ca valoarea "reala" este mai mica decat pretul la bursa si, deci, au perspective de scadere. Pentru informatii suplimentare consultati materialul intitulat "Mic Manual de Analiza a Actiunilor" publicat in Puls Capital in serial (in ultimele luni din 2005). Gasiti arhiva Puls Capital pe 2005 in sectiunea "Buletin Bursier Saptamanal" de pe site-ul www.kmarket.ro - cautati ultimele numere din 2005. Explicatiile aditionale ar depasi cadrul acestei rubrici.

Cine transmite la administratia financiara datele legate de impozitul pe profitul obtinut din tranzactionarea cu actiuni la BVB clientul unui SSIFsau ssiful respectiv?Va multumesc1
   23-01-2006     ion

Nu oferim informatii despre impozitare. Consultati Instructiunea 12/2005 de pe site-ul www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

cum va fi noul sistem de impozitare ,la vinzarea de actiuni , avind in vedere ca detin actiuni la tlv din anul 2003 , am beneficiat de actiunile gratuite pe care le-a acordat tlv +actiunile la pret redus , pe care le-am cumparat .Va multumesc anticipat.
   23-01-2006     C. C. IOAN Ludus

Nu oferim informatii despre impozitare. Consultati Instructiunea 12/2005 a CNVM de pe site-ul www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

Sper ca puteti raspunde la intrebarea mea,daca rezultatele financiare ale clientului unui SSIF se trimit de catre societatea de brokeraj la oficiul financiar de care apartine clientul sau sunt depuse de catre client la sfarsitul anului?Va multumesc!
   22-01-2006     ion

Nu inteleg la ce va referiti. Despre ce oficiu financiar este vorba si de ce ar trebui rezultatele financiare ale clientilor trimise acolo? Daca este vorba de impozitare, atunci consultati Instructiunea CNVM 12/2004 disponibil pe site-ul www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

Buna ziua. Va solicit in numele meu si al mai multor investitori la BVB sa-mi spuneti - in mare - cam care ar fi cheltuielile lunare ale unui SSIF mic; adica de tipul celui care trebuie sa aiba capital social minim de 50000 EUR (terminalul de tranzactionare, cotizatia la fondul de garantare etc.). Va intreb acest lucru pt a aprecia cam care ar trebui sa fie volumul mediu lunar de bani rulati pentru ca sa ajungem sa obtinem un comision mai mic pe tranzactie decat cel practicat de un SSIF.Si daca capitalul social poate fi folosit pentru achizitionarea de actiuni. Va multumesc anticipat pentru raspuns!
   20-01-2006     sorin

Imi pare rau dar, din mai multe motive (complexitatea raspunsului, de exemplu), nu va pot raspunde la primele intrebari. Nivelul minim de capital nu mai este 50.000 EUR - consultati reglementarile CNVM in domeniu. Capitalul social poate fi folosit pentru cumpararea de actiuni, atata timp cat capitalul initial calculat dupa normele CNVM se incadreaza in limitele cerute.

sunt din turnu severin si as vrea sa investesc o suma in actiuni la bursa sau fonduri mutuale unde ma pot adresa ?
   19-01-2006     alexa daria

Pentru informatii despre investitia la bursa consultati Ghidul Investitorului Incepator pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza. Pentru o lista cu societati specializate pentru investitii in actiuni (societati de servicii de investitii financiare - SSIF) mergeti pe www.bvb.ro, sectiunea intermediari, link-urile lista intermediari si lista sedii secundare. Pentru lista fondurilor mutuale mergeti pe www.kmarket.ro, sectiunea Fonduri de Investitii.

Inteleg din raspunsul dat domnului Popescu ca pretul de referinta al unei actiuni este pretul de cumparare si nu pretul din ultima zi de tranzactionare a anului trecut asa cum intelesesem si eu. Care este insa pretul de referinta daca detin un titlu la mai multe preturi de cumparare? Pretul mediu pe tot titlul sau pretul de cumparare al fiecarui pachet de actiuni (fiecare pachet cu pretul sau) ? Pentru ca pretul mediu contine in el si preturi dinainte de 31.05.2005 si preturi de dupa aceasta data si deci trebuie impozitate diferit. Cind vind pachete de actiuni cu date de cumparare diferite se vind in ordinea de achizitionare a lor (FIFO) ?
   17-01-2006     nistorica jean

Singurele informatii despre impozitare pe care le am si eu sunt in Instructiunea 12/2005. Va rog sa consultati acest document. Ma gandesc serios sa nu mai raspund la nici o intrebare legata de impozitare. Pentru aceste intrebari exista consultanti fiscali, auditori, avocati, etc.

In cazul in care marchez o pierdere prin vanzarea unor actiuni sub pretul la care acestea au fost achizitionate, pierderea respectiva mi se va deduce din profitul pe care l-am inregistrat? Mi se va impozita numai diferenta dintre profitul marcat si pierderea respectiva cu 16% in caz ca actiunile vor fi vandute dupa o detinere mai mica de 1 an? Care este procedura, regularizare? In ce moment ? Multumesc anticipat pentru raspuns.
   17-01-2006     Teodorescu

Pentru aceste informatii consultati Instructiunea 12/2005 de pe site-ul www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

despre speculatia bursiera in Romania
   15-01-2006     Luminita Dumitru

Intrebarea este cam vaga. Consultati "Ghidul Investitorului Incepator" disponibil pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

Care sunt pasii pentru lansarea unei Oferte publice de Cumparare.
   15-01-2006     Dima Sorin

Consultati Regulamentul 13/2004 emis de CNVM si disponibil pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

am actiuni la fosta S.C. ARBEMA S.A. din Arad . Nu le-am vandut atunci cand se puteau vinde . As dori sa stiu daca mai au vreo valoare acum sau daca au fost transferate la alta societate deoarece S.C. ARBEMA S.A. din ARAD in momentul de fata din cate stiu eu nu mai exista ?
   06-01-2006     david rozalia

Pentru aceste informatii va invitam sa consultati pagina de intrebari frecvente.

De unde pot sa aflu unde investesc fondurile de investitii banii? Exista vre-un mod de a stii la sigur?
   04-01-2006     Jaki

Da, consultati rapoartele lunare ale Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). Le gasiti pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea Fonduri de Investitii.

Buna ziua. Sunt un investitor incepator, cu sume mici pana in acest moment. As fi interesat sa ma documentez cat mai temeinic despre piata de capital si nu stiu ce anume sa studiez. As dori sa studiez ca sa inteleg mecanismele proceselor investitionale. Mi-am comandat si am si primit Ghidul de investitii personale, l-am studiat dar materialele despre investitiile in actiuni la bursa sunt doar de initiere. Am mai intrat pe net si mi-am mai listat niste materiale dar chiar ma intereseaza f serios acest domeniu, vreau sa lucrez in acest domeniu si as vrea niste carti, cursuri, bine fundamentate. Daca sunteti amabili va rog sa imi recomandati niste carti bine documentate despre analiza fundamentala si analiza tehnica. M-ar interesa sa urmez si un curs de specialitate in acest domeniu din care sa si pot invata ceva- ( cursuri pentru atestat de broker- aici imi puteti recomanda o institutie care organizeaza cursuri pt activ. de broker- eu ma gandeam la BVB dar dvs. stiti mai bine care dintre ele organizeaza cele mai bune cursuri. Sper sa imi raspundeti cat mai curand posibil. Multumesc. Cu stima, Bogdan Zahu
   04-01-2006     Bogdan Zahu

Din pacate sursele de documentare profesioniste despre piata de capital disponibile in tara noastra sunt foarte putine. Problema cu care va confruntati - lipsa unor carti, materiale si cursuri despre acest domeniu, este una generala. Din acest motiv am si decis publicarea cartii noastre despre investitii. Intr-adevar, aceasta este una pentru incepatori, dar intre timp am mai facut un pas.

Astfel, am publicat in serial in Puls Capital un material despre analiza actiunilor destinat investitorilor mai sofisticati. Gasiti arhiva Puls Capital pe 2005 pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea despre buletinul bursier. Consultati ultimele numere. Materialul nu s-a finalizat inca, si va fi completat in februarie.

Pentru cursuri de brokeri - mergeti in pagina de consultanta a kmarket.ro si consultati sectiunea de Intrebari Frecvente. Pentru analiza tehnica va recomand si site-ul http://ta.educofin.com. Completati documentarea si prin consultarea regulata a presei financiare.

Oricum, dupa parerea mea este bine ca aveti un cont de investitii - chiar si cu sume mici. Cel mai bine se invata din practica.

presupunand ca exista 2 societati din care una e listata pe bursa si una nu este in afara de oferta de preluare obisnuita pentru a obtine controlul celei listate daca de exemplu vor sa fuzioneze m-ar interesa care sunt etapele si daca noua societate e automat deschisa sau trebuie sa parcurga toate etapele aprobarii ca si cum ar fi o noua societate ce solicita listarea. Precizez ca in exemplul nostru societatea nelistata are un capital de 100 milioane euro si cea listata 10 milioane euro. va multumesc
   29-12-2005     mircea trandafirescu

In opinia mea societatea rezultata trebuie sa fie tot una deschisa, insa procesul de listare ar trebui sa fie reluat. Mai exista si posibilitatea in care societatea deschisa este delistata, iar apoi are loc fuziunea, fara necesitatea unei listari ulterioare. In rest, fuziunea urmeaza pasii obisnuiti - aprobari in AGA, proiect de fuziune, etc. Ar trebui sa consultati un avocat pentru detalii suplimentare.

buna ziua .am 2 intrebari. 1.daca vreau sa vand actiunile de la cele 3 societati la care detin,cat comision trebuie sa platesc 3x2.43(sau cat e comisionul),dar daca dau ordin de vanzare a actiunilor (cele 3 societ) si sa cumpere la alte 2 ,deci am de platit 5 comisioane(3 de le vanz si 2 de la cump)?intreb cu nr 2 detin (cred ca e cupon) o hartie pe care e scris (nu sunt acasa si nu stiu exact ce e) ca detin 1000 de actiuni la sc elbac sa bacau.cam stiu cat valoreaza(aproape nimic) dar ce se poate face cu ea? va multumesc pt amabilitatea dv.cu respect
   21-12-2005     marius

1. Comisionul se aplica pentru fiecare tranzactie in parte. Deci, pentru fiecare vanzare veti plati un comision procentual aplicat valorii vanzarii respective. 2. Pentru aceste informatii consultati sectiunea de intrebari frecvente.

stiti ceva de o majorare a capitalului social la Vrancart Adjud dupa listarea acestora anul acesta la bursa. daca da, care afost data de referinta. multumesc
   17-12-2005     mariussoimosan

Pentru informatii despre majorari de capital consultati site-ul www.bvb.ro, prima pagina, sectiunea "Search News". Aici veti gasi comunicatele oficiale ale emitentilor.

ptr cine nu dispune de 1500Ron ce sugestii aveti
   09-12-2005     marian

Fondul de actiuni Intercapital. In acesta se pot investi sume oricat de mici. Fondul investeste cea mai mare parte din bani in actiuni, astfel incat o investitie in acest fond reprezinta de fapt o investitie indirecta in actiuni. Pentru detalii suplimenare consultati www.certinvest.ro.

cum poti deveni agent de servicii financiare si cum pot intra in posesia cd-ului oferit de dvs ptr ca,cartea ghidul investitiilor personale o am deja si am citit-o foarte intereseanta si educativa si am recomandat-o si colegilor mei dar pe piata nu se mai gaseste Sunteti foarte buni si siteul e plin de informatii tineti-o tot asa !!!!
   07-12-2005     marian

Pentru CD va trebui sa va deschideti un cont venind la sediul nostru. Ma bucur ca apreciati cartea si va multumim pentru felicitari. Pentru informatii despre procedura pentru a deveni agent de servicii de investitii financiare consultati pagina de intrebari frecvente.

Cum pot afla (prin internet) valoarea unui cupon de actiuni la o anumita societate ? Cu stima,
   06-12-2005     IONESCU MIHAI

Pentru aceste informatii consultati sectiunea de interbari frecvente.

Detin actiuni la Societatea NAVROM GALATI. Va rog daca imi puteti spune unde pot obtine informatii despre aceste actiuni. Va multumesc
   06-12-2005     BUJOR MIHAELA

Pentru aceste informatii consultati sectiunea de intrebari frecvente.

Felicitari pentru siteul kmarket. Familia mea a detinuti un imobil (cladire) care a fost demolat si pentru care am fost anuntat ca voi primi despagubiri in actiuni la "Fondul Proprietatea". Deocamdata nu cunosc nici valoarea despagubirilor nici cand voi intra in posesia lor. Intrebarea este daca aveti detalii despre actiunile care vor face parte din acest Fond, daca va fi listat la BVB, cand va fi listat? Multumesc mult si anticipat.
   03-12-2005     Dascalu Sergiu Marius

Multumim pentru felicitari. Cred ca ar fi bine sa va interesati cu privire la despagubirile pe care trebuie sa le primiti. Acest domeniu nu intra in aria noastra de acoperire, insa din cate stiu alte persoane aflate in situatia Dumneavoastra au primit ca despagubire un anumit tip de titluri; acestea vor deveni unitati in Fondul Proprietatea, sau ceva asemanator - nu cunosc exact procedura, dar cred ca ar trebui sa luati legatura cu un avocat sau ar trebui sa va interesati la Ministerul de Finante pentru a nu rata vreun termen (MF va administra Fondul Proprietatea pana la desemnarea unui administrator).

Pentru detalii despre structura fondului consultati acest articol. Se intentioneaza, intr-adevar, listarea fondului la bursa. Termenul anuntat este jumatatea lui 2006, dar eu nu consider ca acesta poate fi respectat. Cel mai probabil am putea sa vedem fondul la BVB prin 2007, daca totul merge bine.

Care este iferenta intre categoria I-a si a II-a a BVB?
   01-12-2005     Calin Mihail Chituc

Criteriile mai stricte de admitere la categoria I, ceea ce inseamna o selectie mai riguroasa si, prin urmare, prezenta la aceasta categorie (cel putin teoretic) a celor mai interesante actiuni listate in Romania. Pentru criteriile exacte de listare consultati materialul intitulat "Ghidul emitentului de actiuni si obligatiuni" disponibil pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Documentare si analiza".

Cum pot deschide un ssif? Sau exista posibilitatea sa faci tranzactii in sistem "franciza" prin alt SSIF din alt oras?
   30-11-2005     ionut

Pentru raspunsurile la aceste intrebari va rog sa consultati sectiunea de intrebari frecvente. Nu exista sisteme de fransiza in domeniul valorilor mobiliare in Romania.

detin 350 de actiuni la sc miraj sa as dori sa aflu cit costa o actiune si unde pot sa le vind?
   30-11-2005     badarau dorel

Pentru aceste informatii consultati sectiunea de intrebari frecvente.

ce se mai intampla cu s.c.miraj(sau am auzit ca acum e gerovital) de asemeni cu romceram chitila?
   29-11-2005     hriscanu ghiorghi

Pentru aceste informatii consultati sectiunea de intrebari frecvente.

doresc sa vand 651 actiuni SICOMED.unde ma pot duce sau la cine sa le vand???
   29-11-2005     robert

Pentru aceste informatii consultati sectiunea de intrebari frecvente.

am actiuni la societatea HOLDINGS'' S.A. as dori sa mi spuneti daca pot sa le vand si la ce pret si unde ?nu am mai primit dividente .multumesc
   29-11-2005     PARVULESCU FLORICA

Pentru aceste informatii consultati sectiunea e intrebari frecvente.

Am actiuni SIF Oltenia si doresc sa le vand unei persoane fizice . Ma puteti ajuta sa gasesc modalitatea . Va multumesc
   23-11-2005     Ivanovici Elena

Actiunile se vand numai la bursa, nu direct unei alte persoane. Pentru detalii consultati sectiunea de intrebari frecvente.

Am 25 de actiuni la semanatoarea bucuresti. Se trazactioneaza si care este valoarea?
   22-11-2005     Claudiu

Pentru aceste informatii consultati sectiunea de intrebari frecvente.

detin 1000 de actiuni sa societatea Pharma Bucuresti. Cat este cotata o actiune la bursa si daca se tranzactioneaza?
   22-11-2005     Claudiu

Pentru aceste informatii consultati sectiunea de intrebari frecvente.

Ce puteti sa-mi spuneti despre actiuni la firma Arpechim PITESTI? Eu am cateva actiuni la ei si nu am primit niciodata dividente de la ei. Unde as putea sa ma interesez, ca pe internet nu am gasit nimic.
   19-11-2005     Grigoras

Arpechim a fost inclusa in Petrom, astfel incat Dumneavoastra aveti acum actiuni Petrom tranzactionate la bursa. Pentru informatii suplimentare pa aceasta tema consultati sectiunea de intrebari frecvente.

As vrea sa stiu daca se poate, pe scurt, care este diferenta intre optiunile ?CALL? si ?PUT?. Va multumesc?
   12-11-2005     Chituc Calin Mihail

Optiunile CALL dau dreptul deptinatorului sa cumpere un activ financiar (contract futures, actiune, etc), in timp ce optiunile PUT dau dreptul detinatorului sa vanda acel activ. Pentru detalii suplimentare consultati "Ghidul Investitorului Incepator" disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea "Documentare si analiza".

Detin si parintii mei actiuni la SC ANTIBIOTICE SA . Ar vrea sa le vanda, stiti cumva cat este cotata o actiune si unde ar trebui sa ma adresez? A doua intrebare este ca si bunicul meu avea o actiune la sc antibiotice srl si el a decedat, buniva mea poate sa o vanda, daca nu are sct de mostenitor? se poate face ceva prin notariat pentru a putea sa o vanda?
   09-11-2005     jianu gabriela

Pentru aceste informatii consultati sectiunea de intrebari frecvente. Pentru a trece actiunile pe numele bunicii, va trebui sa va adresati registrului actionarilor, conform instructiunilor din pagina de mai sus cu intrebari frecvente.

Ce s-a intamplat si cat valoreaza actiunile de la fosta PETROTUB Roman?
   02-11-2005     Neculai Leonard

Pentru aceste informatii consultati sectiunea de intrebari frecvente.

-cum pot deveni actionar brd
   26-10-2005     SILVIA COTOFANA

Cumparand actiuni BRD printr-o societate specializata numita societate de servicii de investitii financiare. Pentru detalii suplimentare despre cumpararea de actiuni la bursa consultati materialul intitulat "Ghidul Investitorului Incepator" disponibil pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Documentare si analiza".

Care este valoarea unei actiuni si cate actiuni sunt intr-un certificat la Automobile Dacia Pitesti.
   24-10-2005     Madalina

Pentru aceste informatii consultati sectiunea de intrebari frecvente. Actiunile Dacia au fost delistate si nu mai sunt tranzactionate.

Detin actiuni la SIF II Moldova. Doresc sa stiu cum as putea sa le vand, si de ce acte as avea nevoie. Va multumesc.
   23-10-2005     Gh. Buta

Pentru aceste informatii consultati sectiunea de intrebari frecvente.

as vrea sa aflu mai multe despre ce inseamna sa lucrezi la o bursa,formare profesionala in acest domeniu,daca exista firme specializate sau institutii care asigura cursuri.
   22-10-2005     Rusinaru Andrei

Pentru aceste informatii consultati sectiunea de intrebari frecvente.

1.M-ar intersea sa stiu daca exista posibilitatea pt. BVB, RASD si BMFMS sa tranzactionezi in nume propriu (in sensul sa poti introduce ordine direct in piata fara intermediul unui broker, insa doar pentru tine)? Dar printr-o conventie sau un contract cu un SSIF? Va adresez aceasta intrebare deoarece am avut ca intermediari mai multi brokeri care de multe ori au intarziat trimiterea ordinelor sau au trimis ordine gresite? 2.Ce este un trader pe bmfms?
   22-10-2005     

1. Nu, aceasta posibilitate nu exista. Tranzactionarea nu se poate face de catre persoane fizice in nume propriu, ci numai prin SSIF. Sunt convins ca nu toate SSIF ofera servicii de slaba calitate, precum cele cu care v-ati intalnit. 2. Un trader este o firma care tranzactioneaza la BMFMS in nume propriu (nu exista traderi persoane fizice in Romania, si nici traderi pe alte piete in afara de BMFMS). Pentru detalii suplimentare consultati Regulamentul CNVM nr. 12/2004, Titlul II, Capitolul III.

Va rog sa-mi indicati unde as putea gasi informatii despre SC F.A.M. Galati cu privire la: - valoarea actuala a unei actiuni -daca este cotata la bursa - care este procedura optima in cazul vinzarii actiunilor pe care le detin in calitate de persoana fizica la aceasta societate. Multumesc
   17-10-2005     Costin Ileana

Pentru aceste informatii consultati sectiunea de intrebari frecvente.

Am subscris acel cupon nominativ la Editura de turism Abeona! De atunci n-am mai auzit de acea editura! As dori sa-mi spuneti daca mai exista, sau a dat faliment / a fost si asta inghitita de vreun trust de presa! Multumesc!
   15-10-2005     bogdan

Pentru aceste informatii consultati sectiunea de intrebari frecvente.

Cum pot afla ce s-a intamplat cu niste actiuni detinute la S.C. Daphnes S.A. (jud. Calarasi)?
   11-10-2005     Elena Cristina Capatina

Pentru aceste informatii consultati sectiunea de intrebari frecvente.

sunt un incepator , si as dori sa cumpar actiuni la banca transilvania; care este procedura de cumparare si care este pretul unei actiuni. va multumesc
   10-10-2005     ionicacristian

Pentru aceste intrebari consultati sectiunea de intrebari frecvente.

Cand vor trece Socep si Mecanica Ceahlau de pe RASDAQ pe BVB? Stiti cumva daca acest lucru s-a aprobat in AGA a celor doua societati? Daca da, in care AGA? Va multumesc
   10-10-2005     

Inca nu avem informatii despre momentul acestor listari. Pentru informatii despre hotararile AGA consultati fisele emitentilor de pe site-ul www.rasd.ro (sectiunea "Issuer reports" din fiecare fisa).

Cui ma pot adresa pentru accesarea unui curs de formare profesionala pentru broker pe piata de capital. Va multumesc
   23-09-2005     Mihai Big

Pentru aceasta intrebare consultati sectiunea de intrebari frecvente.

Revin pt. lamuriri suplimentare... Unde se organizeaza cursuri de agent de valori mobiliare in perioada imediat urmatoare, care sunt conditiile si pretul?
   02-09-2005     Dacia Dinu

Pentru raspunsurile la aceste intrebari consultati sectiunea de intrebari frecvente.

Am cumparat la inceputul anului actiuni azomures si acum observ ca patronii vor sa inchida combinatul. Ati putea sa-mi spune-ti ce stiti dvs ca se va intampla? Vor fi delistate sau se vor vinde altcuiva
   23-08-2005     ioan

Am raspuns chiar azi la o intrebare similara. Consultati arhiva raspunsurilor.

in cazul in care suntem in posesia a 2 certificate de actionar kandia, emise in 96, a cate 44 de actiuni fiecare, ce mai putem face cu ele azi?
   16-08-2005     Bogdana

Astazi aveti actiuni la Excelent, intrucat Kandia si Excelent au fuzionat. Pentru informatii suplimentare consultati rubrica de intrebari frecvente.

eu si parintii mei detinem actiuni la Petrom si la Hotel International Sinaia. Nu am primit niciodata dividente. parintii mei ar dori sa le valorifice, dar nu stiu modalitatea.Daca ma puteti indruma in acest sens, si daca stiti cumva daca se mai dau din urma dividente, si ce trebuie sa fac, va sunt recunoscator.
   11-08-2005     apostu cristian

Pentru aceste intrebari va invit sa consultati sectiunea de intrebari frecvente.

1. Care au fost ratiunile crearii pietei XBMS care admite doar ordine DAY? Pentru a cumpara sau a vinde pe aceasta piata esti condamnat la o munca imposibila de introducere repetata de ordine de cump. sau vanzare in fiecare miercuri sau vineri. DE exemplu, vreau sa cumpar ceva, introduc de 7 ori ordinul in piata si, cand imi spun ca este inutil sa mai incerc a 8-a oara, apar actiunile dorite si le pierd...Exista pe aceasta piata multe societati valoroase care sunt condamnate la netranzactionare (nu exista conditii de intalnire a cererii cu oferta) din pricina acestui sistem absurd... Parca era vorba ca piata are nevoie de noi emitenti.... Nu mai amintesc de criteriile clientelare care au stat la baza impartirii intre XBMS si RGBS... 2. In ultima vreme, au parut pe BER cereri ale unor societati de "retragere de la tranzactionare si radiere de la CNVM". Exemple GRIA, MEAR, AVIM, etc. etc.Cum sunt tratati actionarii care nu accepta transformarea in societate de tip inchis? Este obligatorie o OPP sau rascumpararea actiunilor de societate si, daca da, cum se calculeaza pretul? MUltumesc mult.
   07-08-2005     MARIUS

1. Ratiunea crearii pietei XMBS este buna. Era nevoie de un sistem de cotatii similar celui de pe Rasdaq (si nu de licitatii automate ca la bursa) pentru tranzactionarea actiunilor de pe Rasdaq putin lichide. Parametrii acestei piete, insa, sunt cam ciudati. Se pare ca programul de tranzactionare in afara pietei normale la bursa si obligativitatea ordinelor DAY au fost hotarate din ratiuni tehnice, pentru a nu supraincarca sistemul BVB (este vorba de un numar foarte mare de emitenti pe aceasta piata). In timp, piata XMBS s-ar putea incadra in programul si in regulile normale de tranzactionare.

2. Da, este obligatorie o oferta publica de preluare. Pretul este cel mai mare pret dintre urmatoarele preturi: pretul la care ofertantul a mai cumparat actiuni in ultimul an, pretul mediu ponderat in piata pe ultimul an sau valoarea contabila pe actiune. In plus, un actionar care nu este de acord cu delistarea poate solicita retragerea din societate si plata contravalorii actiunilor sale de catre societate. Consultati Art 206-208 din legea 297/2004 (http://www.cnvmr.ro/legislatie/legicadru/lege_privind_piata_de_capital.htm) si Regulamentul CNVM 13/2004 (http://www.cnvmr.ro/pdf/regulamente/Regulamentul-13-2004.pdf).

Am actiuni la S.C.PALACE-Sinaia din anul 1996 ,nu am primit dividente.Ma intereseaza daca sint cotate la bursa si ce valoare au.
   04-08-2005     maria

Pentru aceste intrebari consultati pagina de intrebari frecvente.

Vreau sa vand un nr de acctiuni, unde trebuie sa ma adresez, tinand cont ca sunt din Craiova, daca societatea de intermediere a vanzarii cere vreun comision, care este pretul de vanzare al acctiunilor (cel indicat de bursa??), si cum pot imputernici pe altcineva sa se ocupe de vanzarea actiunilor mele? Va multumesc
   14-07-2005     dila razvan

Pentru aceste intrebari consultati rubrica de intrebari frecvente. Societatea de intermediere va va cere, intr-adevar, un comision, care este de regula de 8% din valoarea tranzactiei. Pretul este cel care se formeaza la bursa; puteti imputernici pe cineva pentru vanzare prin procura notariala, dar luati mai intai legatura cu societatea de intermediere pe care o veti folosi, pentru a o intreba daca accepta o asemenea procedura; lista de societati de intermediere se gaseste pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Membri".

As dori sa stiu situatia actiunilor mele la Turbomecanica si de ce nu am primit dividente decat o singura data de cand sunt actionar (adica de la inceput). M Popescu, Bistrita
   14-07-2005     Mugur Popescu

Pentru aceasta intrebare consultati sectiunea de http://www.kmarket.ro/consultanta/intrebari_frecvente.php.

As dori sa va intreb cine organizeaza cursuri de agenti de investitii financiare. Am trimis un mail la bursa dar nu mi s-a raspuns. Multumesc!
   11-07-2005     

Pentru aceasta intrebare consultati sectiunea de Intrebari frecvente.

Buna ziua! La privatizarea din 96 sotia mea a optat pentru Bucovina Turism Suceava(CF:717758). Imi puteti spune ce s-a intamplat cu societatea? Am niste actiuni la APJE, care se afla in proces de fuzionare. Ce se va intampla cu aceste actiuni? Multumesc!
   09-07-2005     remus

Pentru raspunsul la aceasta intrebare consultati rubrica de intrebari frecvente.

Presupunand ca cineva a subscris un cupon de privatizare (+ un carnet de certificate) la PTRO ( Mittal Steel Roman ) si a primit initial 40 de actiuni PTRO(inainte de listarea pe Rasdaq),cate actiuni PTRO are in prezent ?
   07-07-2005     Kiss Vladimir-Catalin

Nu putem calcula numarul de actiuni. Va trebui sa solicitati un extras de cont de la registrul actionarilor PTRO. Pentru informatii consultati sectiunea de intrebari frecvente.

Buna ziua! Sunt detinatorul a 40 de actiuni la CHIMPEX SA, v-as ruga sa ma informati si pe mine despre modul in care le-as putea vinde, eventual si o adresa sau un numar de telefon. Multumesc
   04-07-2005     Ioan

Pentru raspunsul la aceasta intrebare consultati sectiunea de intrebari frecvente - http://www.kmarket.ro/consultanta/intrebari_frecvente.php.

Cum pot intra in posesia dividentelor incepand cu 2002 ?.Mentionez ca sunt mostenitor cu acte in regula incepand cu 25.06.2005
   04-07-2005     Gelu Ciocarlan

Pentru raspunsul la aceasta intrebare consultati sectiunea de intrebari frecvente - http://www.kmarket.ro/consultanta/intrebari_frecvente.php.

Am certificate de actionar la Panegrano Cluj Napoca? Ce s-a intamplat cu ele? Cum pot fi transformate in actiuni sau vandute? Va multumesc.
   28-06-2005     costea nicolae

Panegrano a fuzionat cu societatea Mopariv, actuala Vel Pitar. Astfel, Dumneavoastra aveti in prezent actiuni Vel Pitar tranzactionate la bursa de valori. Pentru informatii legate de vanzarea actiunilor consultati sectiunea de intrebari frecvente a rubricii de consultanta pe www.kmarket.ro.

Am actiuni la Ulcom Slobozia: 35 actiuni x 25000lei, inlocuite cu 1 actiune la purtator = 875000 lei. Nemaifiind tranzactionata pe Rasdaq, va rog sa-mi spuneti ce mai pot face cu actiunea detinuta.
   28-06-2005     spatariu

Pentru raspunsul la aceasta intrebare va rog sa consultati sectiunea de intrebari frecvente a rubricii de consultanta de pe www.kmarket.ro.

Buna ziua! As vrea sa intreb daca stiti ceva despre actiunile unei fabrica de la Sovata, care are denumirea Industrializarea Laptelui? Pentru ca un prieten al meu are actiuni acolo si vrea sa cunoasca mai multe informatii despre ele. Sau nu stiti unde ar trebui sa caut informatiile?
   24-06-2005     Zoltan

Pentru raspunsul la aceasta intrebare consultati sectiunea de Intrebari Frecvente a rubricii de consultanta pe kmarket.ro.

Am actiuni la PETROTRANS si din 1997 nu am mai primit dividente.Ce se intampla?Unde ma pot interesa de aceste actiuni daca mai au valoare sau daca le pot vinde altei societati?
   16-06-2005     Cornita

Acum detineti actiuni Petrom. Pentru raspunsul la intrebarea Dumneavoastra va rog sa consultati rubrica de intrebari frecvente din sectiunea de consultanta a site-ului www.kmarket.ro.

IN URMA PROGRAMULUI DE PRIVATIZARE AM PRIMIT 200 ACTIUNI COMPETROL BUCURESTI CUM POT SA LE VAND? CAM CARE ESTE VALOAREA APROXIMATIVA )
   15-06-2005     CRISTI SARARU

Va rog sa consultati sectiunea de intrebari frecvente din cadrul rubricii de consultanta pe www.kmarket.ro.

Detin un certificat de actionar la PECO s.a. (Constanta), actualmente Petrom. Niciodata nu am primit vre-un divident (nici macar 100 de lei). Prin vanzarea Peco catre Petrom, acum eu am actiuni la Petrom? Pot sa le vand? Care este pretul unei actiuni? De ce nu se primesc dividente? este totusi o firma prospera nu falimentara. Multumesc mult!
   15-06-2005     Dinu Marius

Da, aveti actiuni la Petrom. Luati legatura direct cu Petrom, la departamentul actionariat, pentru a intreba de situatia dividendelor care vi se cuvin; firma a distribuit dividende in anumiti ani, dar de valoare foarte mica. Nu toate firmele care obtin profit distribuie dividende - unele firme pastreaza aceste profituri pentru investitii. Pentru informatii despre pretul actiunilor si modalitatea de vanzare consultati sectiunea de intrebari frecvente a rubricii de consultanta pe kmarket.ro.

am certificate de actionar la SC Banatul SA Timisoara, va rog sa-mi spuneti unde pot sa vizualizez un sait cu cotatia bursiera a actiunilor la aceasta societate
   14-06-2005     Banias Leon

Va rog sa consultati rubrica de intrebari frecvente din cadrul sectiunii de consultanta.

Detin 1500 actiuni la SIF4 si mergand la BRD pt a ridica dividendul pe 2004, am constatat ca nu figuram in baza de date. Apoi am mers la sediul Sif4 si mi s-a spus ca figurez pe vechea adresa(in sect 1, eu locuind actulmente in sect.4) si ca trebuieefectuata schimbarea de adresa in REGISCO. Intrebare: Daca detin actiuni si la alte SIF-uri, la ALRO, TBM si Braiconf, trebuie efecuata schimbarea pt. fiecare societate? Cum se distribuie dividendul la ALRO? Multumesc.
   13-06-2005     GEORGE B

Nu, trebuie doar sa va schimbati adresa la societatile de registru care tin registrele actionarilor. Cele mai mari sunt Regisco, RRA si Registrul Bursei. Consultati rubrica de intrebari frecvente din cadrul sectiunii de consultanta, la intrebarea legata de valoarea si vanzarea actiunilor din programul de privatizare in masa pentru a afla societatile care tin registrul actionarilor firmelor la care aveti actiuni.

Ma numesc Flavius.si am 18 ani. imi place mult piata de capital. Tranzactionez pe piata Forex pe conturi demo dar am invatat singur despre bursa. As vrea sa stiu cum pot deveni Broker. situ ca este o diferenta intre broker si ceea ce fac in momentul de fata.(Trader).
   10-06-2005     Florica FLavius

Este foarte bine ca va interesati de piata de capital la varsta aceasta. Pentru raspunsul la intrebare va rog sa consultati rubrica de intrebari frecvente din cadrul sectiunii de consultanta.

Ce posibilitati dau obligatiunile asimilabile tezaurului? Cu aprobarea cui se face emisiunea de certificate de investitii privilegiate?Un agent de bursa de la BVB pe cine poate reprezenta?
   09-06-2005     nini cosma

Pentru elemente legate de obligatiuni consultati "Ghidul investitorului incepator" disponibil pe kmarket.ro, sectiunea "documentare si analiza". "Certificatele de investitii privilegiate" nu se numara printre instrumentele pietei de capital, deci nu va putem raspunde. Un agent de bursa reprezinta exclusiv societatea la care este angajat.

detin actiuni la safi s.a.,vreau sa stiu daca aceste actiuni se tranzactioneaza undeva la vreo bursa ?
   07-06-2005     puscasu romulus

Actiunile se tranzactioneaza pe Rasdaq cu simbolul XFOA. Pentru informatii despre valoarea actiunilor si modul de vanzare consultati sectiunea de intrebari frecvente din cadrul rubricii de consultanta.

Am actiuni emise pe cupoane nominale la Petromidia.As dori sa stiu cum pot sa le vand.
   06-06-2005     Cozma Catalin

Societatea se numeste acum Rompetrol Rafinare Constanta iar actiunile sale se tranzactioneaza la bursa de valori. Pentru raspunsul la intrebare va rog sa consultati sectiunea de intrebari frecvente din cadrul rubricii de consultanta.

Detin 3 certificate de actionar a cate 670 de actiuni la societatea Poiana Brasov SA. Cat costa o actiune si care ar fi procedura de vanzare?
   06-06-2005     Monica Rizescu

Va rog sa consultati rubrica de intrebari frecvente din cadrul sectiunii de consultanta pentru raspunsul la aceasta intrebare.

Am o intrebare SAFI SA este cotata la bursa ?Detin 5 certificate achizitionate prin 95 si vreau sa stiu daca le-as putea vinde....
   06-06-2005     Darius

Da, SAFI s-a transformat in fond inchis de investitii si este tranzactionat pe Rasdaq cu simbolul XFOA. Puteti vinde aceste actiuni printr-o societate de servicii de investitii financiare. Consultati sectiunea de intrebari frecvente din cadrul rubricii de consultanta pentru detalii suplimentare.

Care sunt drepturile, facilitatile, atributiile si obligatiile unui actionar nesemnificativi intr-o societate deschisa?
   02-06-2005     Iulia Ispas

Pentru raspunsul la aceasta intrebare consultati legislatia in vigoare: legea 31 a societatilor comerciale si legea 297/2004 a pietei de capital.

Cum procedez pentru cumpararea/vanzarea unor actiuni emise de o societate deschisa, dar care nu este listata la bursa? Va multumesc anticipat.
   31-05-2005     MARIUS

Pentru raspunsul la aceasta intrebare va rog consultati rubrica de intrebari frecvente din cadrul sectiunii de consultanta.

Salut, Am un numar mic de actiuni la Automobile Dacia, ce mai pot face cu ele acum ?
   27-05-2005     Carabat Mircea

Pentru aceasta intrebare va rog sa consultati rubrica de intrebari frecvente din cadrul sectiunii de consultanta pe www.kmarket.ro.

valoarea actiunilor,dividende-cuantumul si data platii pt.2004:apcarom.sa.buzau;sc.avicola.sa.buzau;apulum.alba-iulia;argus.sa.constanta;sc.casalco.sa.sfantu gheorghe;sc.cord.sa.buzau;favior-vidra.orastie;sc.nts-sa.tg.sacuiesc;panificatie-postavarul.brasovnitramonia fagaras;petrom.sa;rocab.intorsura buzaului;rulmentul brasov;siretul oascani;santierul naval constanta;vincon vrancea
   25-05-2005     datcu vasile

Nu va putem furniza aceste informatii. Nu acesta este scopul prezentei rubrici. Va rog consultati sectiunea de Intrebari Frecvente a rubricii de consultanta pe www.kmarket.ro.

detin actiuni la firma competrol si vreau sa stiu cum se numeste acum si care este pretul unei actiuni?unde as putea vinde actiuni la zarea s.a?
   18-05-2005     angelescu mihai

Daca ati avut actiuni Competrol, acum aveti actiuni Petrom. Pentru intrebari legate de valoarea si vanzarea actiunilor consultati sectiunea de Intrebari Frecvente din cadrul rubricii de consultanta.

cum putem cumpara actiuni ARGUS SA/CONSTANTA,unde putem vedea valoarea dividendelor pe 2004.multumesc.
   12-05-2005     emilia

Puteti cumpara si vinde actiuni prin intermediul unei societati de servicii de investitii financiare. Pentru informatii suplimentare consultati rubrica de intrebari frecvente din cadrul sectiunii de consultanta.

sunt actionar de la creerea SIF TRANSILVANIA si nu am luat niciodata dividente.cum procedez pentru a evalua valoarea actiunilor mele in prezent? multumesc anticipat.
   11-05-2005     mailat marieta(fosta mocanu)

Va rog sa consultati rubrica de intrebari frecvente din cadrul sectiunii de consultanta.

Am devenit actionar actionar la SIF 2 moldova atunci cind prin anii 90 am primit 1000 de actiuni la acest fond de investitii. Intrebarea mea este daca trebuie sa fac ceva special pentru a fi in continuare actionar. Mentionez ca nu am vindut cele 1000 de actiuni (cuponul). Daca vreau sa vind aceste actiuni cui trebuie sa ma adresez. (locuiesc in orasul iasi). Multumesc
   10-05-2005     poenaru florin

Nu trebuie sa faceti nimic special, sunteti in continuare actionar si beneficiati de toate drepturile. Pentru procedura de vanzare va invit sa consultati rubrica de intrebari frecvente din sectiunea de consultanta.

Asi dorii sa va intreb, fiindca sunt in necunostinta de cauza, pe pagina pe care ati afisat emisiuni si obligaiuni acolo sunt afisate emisiuni si obligatiuni valabile adica se mai pot cumpara? va multumesc
   28-04-2005     Alexandru Vardau

Pentru acele emisiuni perioada de subscriere (perioada in care obligatiunile sunt oferite catre public si pot fi cumparate) s-a incheiat (Mentiunea "In derulare" din fisa unora dintre obligatiuni arata ca acestea nu au ajuns inca la scadenta).

Singura exceptie o constituie obligatiunile Hexol, care pot fi cumparate de catre public in perioada 29 aprilie - 13 mai. Pentru detalii suplimentare consultati pagina www.intercapital.ro (adresa exacta este http://www.intercapital.ro/servicii/hexol.php. Pentru intrebari suplimentare va rog sa ne scrieti.

Societatile Comtim Holding Timisoara si Argecomb Costesti mai exista? Au fost vreodata tranzactionate pe bursa ?Daca se privatizeza voi putea tranzactiona actiunile pe care le am?Multumesc.
   18-04-2005     valentin

Va rog consultati rubirca de intrebari frecvente pentru raspunsul la aceste intrebari.

As dori sa pun cateva intrebari: 1)ce pasi si ce conditii(in special finaciare) trebuie sa parcurg ca sa deschid un SSIF? 2)pot actiona pe Bursa prin intermediul unui SRL prin intermediul altui SSIF? 3)inclusiv pe site-ul Dvs , in anul 2002 SNP a acordat dividend pe actiune in valoare de 27667.De al SNP mi--a spus ca aceasta e valoarea pe cupon, suma pe care oricum am pierdut-o pt ca-asa mi s-a spus- au trecut mai mult de trei ani.Indiferent de suma , ce s-a intamplat cu ea? 4)cum pot actiona pe bursa de la sibiu- bmfms?Tot prin intermediul unui SSIF? va multumesc anticipat si va transmit felicitarile si gratitudinea mea pentru tot ce ati facut si faceti pentru micii investitori!
   12-04-2005     marian

1) Consultati regulamentul CNVM Nr 3/2002 privind autorizarea si functionarea societatilor de servicii de investitii financiare (http://www.cnvmr.ro/legislatie/regulamente/reg2002/regulamentul_nr%203.htm) si Legea 297/2004 (http://www.cnvmr.ro/legislatie/legicadru/lege_privind_piata_de_capital.htm).

2) Intrebarea este neclara. O societate cu raspundere limitata poate investi la bursa fara restrictii. 3) Valoarea este obtinuta din surse publice. Dreptul la dividende se prescrie intr-adevar in trei ani de zile de la distributia lor, deci nu mai aveti dreptul de a o incasa. 4) Da, puteti tranzactiona la BMFMS prin intermediul unui SSIF. Nu toate SSIF-urile sunt prezente pe aceasta piata. Mergeti pe site-ul www.bmfms.ro pentru lista completa.

Va multumesc pentru felicitari.

Ce inseamna F.E.A.S., C.E.E.C.S.D.A., F.E.S.E, W.F.E., ROTX?
   09-04-2005     

ROTX este un indicel oficial al Bursei de Valori Bucuresti lansat impreuna cu Bursa de la Viena. Pentru detalii suplimentare consultati urmatorul document: http://www.bvb.ro/press/2005/20050315%20BVB%20Com%20Lansare%20ROTX.doc. Pentru celelalte acronime mergeti pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Adrese Utile".

detin un numar de actiuni la TIAB SA. cum pot afla daca actiunile acestei societati sunt cotate la bursa si daca sunt, ce valoare au? va multumesc
   06-04-2005     sanda

Nu exista nici o firma cu acest nume tranzactionata la bursa de valori sau piata Rasdaq. Pentru a afla firmele tranzactionate consultati site-urile www.bvb.ro (sectiunea "Emitenti si Valori Mobiliare") si www.rasd.ro (sectiunea "Regaseste emitentul").

Care sint conditiile prevazute de lege pentru obtinerea autorizatiei de functinare SSIF s-au unde le gasesc?
   11-03-2005     Dragos Dan Gabriel

Am mai raspuns la multe intrebari pe aceasta tema. Consultati sectiunea "legislatie" a site-ului www.cnvmr.ro.

Un actionar care ajunge sa detina peste o treime din actiunile unui emitent, este obligat sa faca o oferta publica de preluare. Este adevarat acest lucru sau ceva similar? Daca da, va rog sa-mi spuneti unde pot gasi detaliile acestei norme, inclusiv modul de calcul al pretului minimal oferit. Este o lege, un regulament, sau ce este? Va multumesc!
   10-03-2005     C.N.

Daca s-au achizitionat in mod legal mai mult de 33%, se poate cumpara din piata pana in limita a 50% fara derularea unei oferte. Pentru mai mult de 50% trebuie derulata o oferta publica de preluare voluntara. Pretul de oferta este cel mai mare pret intre: pretul platit de ofertant pe parcursul ultimelor 12 luni sau pretul mediu de tranzactionare in ultimele 12 luni. Daca nu se pot determina cele doua preturi, atunci pretul va fi determinat in functie de valoarea contabila. Pentru mai multe informatii consultati site-ul www.cnvmr.ro, sectiunea "Legislatie", iar apoi "Regulamente" pentru ultima varianta a regulamentului despre oferte publice.

Am varsta de 17 ani si sunt elev in clasa a-XI-a la Liceul economic Nr 5 din Bucuresti Imi puteti spune va rog daca pot urma un curs de agent de investitii cu varsta si studiile pe care le am acum?
   08-03-2005     Cristian Popa

Am raspuns la numeroase intrebari pe aceasta tema - consultati arhiva. Cursurile de agent de servicii de investitii financiare se organizeaza de centrul de pregatire Millenium, Bursa de Valori si Instititul Bancar Roman. Luati legatura cu aceste institutii si intrebati daca va incadrati ca si studii/varsta in conditiile pentru a urma aceste cursuri.

as dori sa inchei o asigurare de viata si as vrea sa ma documentez
   08-03-2005     lia brusture

Nu ne ocupam de asigurari. Consultati site-urile CSA (www.csa-isc.ro) si UNSAR (www.unsar.ro) pentru liste de societati de asigurari din Romania, iar apoi vizitati site-urile acestora.

Buna ziua. In 1997 am deschis un cont la defuncta Gelsor. Prin 2000, nu-mi amintesc exact, am lichidat aproape toate actiunile, pastrand cel putin EPT care era oprita de la tranzactionare in acel moment. Ca si acte, am doar un extras de cont cu tot portofoliul dupa ce a fost constituit (nestampilat-daca are relevanta) si rapoartele de confirmare pentru fiecare tranzactie de cumparare(stampilate) si din pacate nu mai am nici o urma privind vanzarea actiunilor. S-ar putea sa vi se para anormala aceasta stare de nepasare a mea care a durat ani de zile, dar va rog sa ma sfatuiti cum pot verifica ce actiuni imi mai apartin, cum le pot vinde si cum pot intra in posesia eventualelor dividende aferente? Sau e totul pierdut odata cu falimentul Gelsor? Portofoliul era compus din actiuni AVBU, UZIN, SEM, ECT, UTN, COMI, COMP, COVG, SPIR, ROMT, AMO, EPT.
   01-03-2005     zr

Mergeti pe site-urile www.rasd.ro si www.bvb.ro si identificati societatile de registru ale fiecaruia din emitentii detinuti. La bursa mergeti pe www.bvb.ro, sectiunea "Registry" si consultati toate listele de acolo; pe Rasdaq mergeti pe www.rasd.ro, introduceti simbolul in casuta din stanga-jos si in fisa fiecarui emitent identificati registrul in ultima linie din tabelul respectiv. Apoi luati legatura cu toate registrele si solicitati extrase de cont. In acestea veti putea vedea ce actiuni detineti in prezent.

Buna ziua! Sunt student in anul II la Stiinte Economice in Timisoara. Intrebarea mea este: Ce conditii trebuie sa indeplinesti pt a deschide o Societate de Servicii de Investitii Financiare? Unde se pot obtine calificarile necesare? Multumesc!
   27-02-2005     Octavian Rosu

Pentru aceste informatii va invit sa consultati Legea 297/2004 (http://www.cnvmr.ro/legislatie/legicadru/legi_noi.htm) si Regulamentul CNVM 3/2002 (http://www.cnvmr.ro/legislatie/regulamente/Reg2002.htm). Regulamentul va fi modificat in prima parte a acestui an. Consultati site-ul CNVM pentru varianta noua.

Sunt actionar la o societate inchisa. Am vreo posibilitate legala de a vinde actiunile la o persoana din afara societatii? Daca da, cine legalizeaza tranzactia?
   18-02-2005     Maria B

Puteti vinde actiunile unui actionar din afara numai daca statutul societatii permite acest lucru. Luati legatura cu conducerea societatii si consultati statutul. Tranzactia se face printr-un contract de cesiune (pe care il puteti face la un notar, daca doriti), care trebuie ulterior inregistrat in registrul actionarilor societatii - va trebui sa luati legatura tot cu conducerea societatii pentru acest lucru. Fara inregistrarea in registru transferul nu este recunoscut.

Sa presupunem ca un cetatean din Romania ar dori sa cumpere (poate chiar sa tranzactioneze) actiuni de la o firma din SUA, listata pe piata NASDAQ. Prima parte a intrebarii este daca acest lucru este posibil in acest moment (sau dupa liberalizarea contului de capital). Si eventual cum s-ar putea realiza aceasta tranzactie (daca este nevoie de un cont la o banca din SUA, daca trebuie contactata o societate de brokeraj tot din SUA). Va multumesc anticipat.
   17-02-2005     Adrian S.

Acest lucru este posibil si astazi fara restrictii. Liberalizarea contului de capital se face in etape, iar aceasta etapa a fost deja depasita. Consultati ultima varianta a regulamentului valutar al BNR pentru confirmare. Tranzactia se deruleaza prin intermediari autorizati din Statele Unite sau din alte tari. Va trebui sa luati legatura cu unul din acestia, sa incheiati un contract si sa transferati banii in contul lor. Puteti folosi si serviciile unei societati de consultanta din tara noastra pentru detalii suplimentare. Va recomandam KTD Invest, www.ktd.ro.

Vreau sa vad niste actiuni (actiunii dobandite dupa revolutie se catre toti cetatenii romani peste 18 ani) de la firma X.....dar nu stiu unde......stiti cumva un site care contine mai multe informatii?
   14-02-2005     Micu Tudorica

Mergeti pe site-ul www.bvb.ro sau www.rasd.ro pentru detalii despre actiuni. Am raspuns la multe intrebari despre vanzarea actiunilor distribuite in cadrul programului de privatizare in masa - consultati arhiva.

ce studii sau cum se poate obtine certificarea activitatii de broker?
   14-02-2005     lucian constantinescu

Am raspuns la multe intrebari pe aceasta tema. Consultati arhiva.

Buna ziua, Detin cateva Certificate de Proprietate emise de FPS. Vroiam sa va intreb daca mai au vreo valoare si ce mai pot face cu ele? Multumesc.
   12-02-2005     florin

Nu imi dau seama la ce fel de certificate va referiti. Daca sunt certificate distribuite prin programul de privatizare in masa (PPM), atunci le puteti vinde pe piata fara probleme (desi, in mod normal ar trebui sa aveti numai unul). Consultati arhiva intrebarilor pentru procedura.

Cum trebuie sa procedez pentru a vinde actiuni de la COMAT OLT, jud. Slatina si de la PECO DOLJ
   10-02-2005     Sanda Zavelea

Am mai raspuns la nenumarate intrebari pe aceata tema - consultati arhiva. Mergeti pe www.rasd.ro, cautati societatea Comat si din fisa ei identificati registrul actionarilor sai, apoi obtineti un extras de cont. Pentru PECO: acum aveti actiuni SNP mergeti la regisco pentru extrasul de cont apoi mergeti la orice societate de servicii de investitii financiare pentru vanzare

Buna ziua. V-as ruga daca ati putea sa-mi trimiteti prin mail o bibiografie, cu privire la activitatea de broker, sau trader, din care sa pot invata ceva in legatura cu aceste domenii sau exista o documentatie specifica celor zise mai sus? Cu stima Ciprian R.
   08-02-2005     R. Ciprian

Va recomand "Ghidul Investitorului Incepator" din sectiunea "Documentare & Analiza" a site-ului kmarket.ro pentru informatii generale despre procedurile investitiei in actiuni. Nu avem materiale scrise despre activitatea de broker sau trader. Un prim pas ar fi cursul de agent de servicii de investitii financiare organizat de centrul Millenium, bursa de valori sau Institutul Bancar Roman - pentru detalii de contact consultati arhiva raspunsurilor.

Societatile comerciale romanesti pot tranzactiona futures si optiuni la bursele din strainatate? Daca da, cum? De unde pot obtine mai multe informatii in legatura cu acest subiect?
   05-02-2005     Florin

Daca va referiti la societati comerciale si nu la persoane fizice, atunci ar trebui sa consultati ultima varianta a regulamentului valutar al BNR. Puteti solicita sfatul unei societati care ofera asemenea servicii - va recomandam KTD Invest, www.ktd.ro.

1.concret,cum poti(daca mai poti dupa noua legislatie) deveni trader la bvb? 2.am inteles ca trebuie sa fii angajat initial la o SSIF...exista asa ceva in Iasi de xemplu? 3.Unde as putea afla programul de cursuri pt agenti? 4. Aceste cursuri se tin si in teritoriu sau numai la Bucuresti? 5.Exista un nr de tel pt relatii suplimentare? Va multumesc!
   05-02-2005     Alex L.

1. Din cate stiu eu nu exista traderi la BVB, ci numai la BMFMS, daca prin trader va referiti la o persoana care realizeaza tranzactii in nume propriu. 2. Daca va referiti la o persoana care realizeaza tranzactii in calitate de angajat al unui SSIF, atunci intr-adevar trebuie sa deveniti angajat al unei asemenea societati. Exista SSIF-uri si in Iasi - mergeti pe www.bvb.ro, sectiunea "Membri", link-ul "sedii secundare SSIF". 3-5. Am mai raspuns la multe intrebari pe aceasta tema. Cursurile se tin de bursa de valori, centrul millenium si institutul bancar roman. Consultati arhiva raspunsurilor.

Unde pot sa aflu taxele aplicabile unui SAI?
   04-02-2005     Adrain

Probabil in regulamentele aplicabile fondurilor de investitii. Consultati site-ul cnvmr.ro, sectiunea "Legislatie" sau cereti sfatul unui jurist. De asemenea, un telefon la CNVM, departamentul autorizare & reglementare va poate fi de folos.

Pentru a putea tranzactiona in nume propriu atat pe BVB, cat si pe BMFMS, am nevoie de autorizatia de la CNVM ca trader, dar este de ajuns daca urmez doar cursul de agent de valori mobiliare organizat de BMFMS sau mai trebuie sa fac si alte cursuri ? Daca da, v-as ruga sa imi spuneti care si la care bursa sau institut. Pentru trader capitalul minim este de 50.000 de euro ?
   04-02-2005     Serban

Nu exista traderi la BVB, ci numai la BMFMS. Luati legatura cu bursa sibiana pentru conditiile de autorizare, si consultati legea 297/2004 disponibila pe site-ul www.cnvmr.ro.

as dori sa-mi spuneti daca exista ceva legat de "codul investitorului strain in Romania", tradus in infranceza sau engleza, si de asemenea, daca exista legislatie sau altceva, legat de "firmele romanesti listate la bursa, in strainatate" Va multumesc anticipat pentru raspuns
   03-02-2005     Bogdan G.

Nu am informatii despre materialul la care faceti referire - codul investitorului strain in Romania. Firmele romanesti se pot lista la burse din strainatate dupa procedurile si cerintele burselor respective. Consultati si legea 297/2004.

Actiunile pe care le am la Arpechim Pitesti se pot vinde? Nu le-am gasit pe RASDAQ.
   03-02-2005     Luci

Arpechim a fost inclusa in SNP Petrom. Consultati arhiva raspunsurilor pentru detalii despre vanzarea actiunilor SNP.

Ma intereseaza cursuri de brokeri, consultanti financiari (firma, adresa, numar telefon).
   31-01-2005     Florina

Am raspuns la nenumarate intrebari pe aceasta tema. Va rog consultati arhiva raspunsurilor.

Buna ziua 1.Pentru broker autorizat trebuie urmat un curs de specializare, dar pentru inscrierea la acel curs de specializare trebuie sa fiu angajat la o Societate de Servicii si Ivestitii Financiare? 2.Sunt Societati de Servicii si Investitii Financiare care cer la angajare vechime in ani? 3. Unde pot urma un curs de specializare ptr. broker , trader ? Va mutumesc.
   26-01-2005     Ciprian Rotaru

1. Nu este nevoie sa fiti angajat al unei SSIF pentru a urma cursul de agent. 2. Depinde de politica fiecare societati. Noi, spre exemplu, am angajat recent persoane fara experienta pe piata de capital. 3. Pentru broker: Centrul de pregatire Milennium (numarul de telefon se afla prezentat in raspunsul la o intrebare similara - consultati arhiva; un curs se afla acum in derulare, pana pe 28 ianuarie, cu examen pe 5 februarie), bursa de valori (contact pe www.bvb.ro; bursa are in plan derularea unei noi sesiuni de cursuri, dar nu a fost anuntata o data) si institutul bancar roman (www.ibr-rbi.ro; intentioneaza derularea unui curs spre sfarsitul lunii februarie). Cursurile de trader se organizeaza numai de BVB sau BER pentru agenti autorizati angajati ai unei SSIF.

Va rog frumos sa imi spuneti care sunt conditiile necesare infintarii unei societati de valori mobiliare. Cum pot sa-mi fondez o societate care sa poata tranzactiona direct actiuni la bursa? Mentionez ca doresc sa demarez aceasta activitate in nume propiu si nu as dori sa intermediez tranzactionarea de actiuni pentru alte persoane
   19-01-2005     mitza

Conditiile de infiintare a unui SSIF se regasesc in Regulamentul CNVM nr. 3/2002 disponibil la adresa http://www.cnvmr.ro/legislatie/regulamente/reg2002/regulamentul_nr%203.htm. Consultati si legea 297/2004 pentru valorile capitalului social cerute societatilor de servicii de investitii financiare. Bursa de valori si Rasdaq au reguli proprii cu privire la admiterea la tranzactionare a unor SSIF noi (reguli ce includ si taxe initiale de ordinul a cateva zeci de mii de dolari).

care este legislatia care reglementeaza procesul de rascumparare a actiunilor de catre societate in scopul cesionarii lor numai catre salariatii societatii? este posibila (legala) o astfel de actiune? cum se procedeaza? exista antecedente? va multumesc anticipat
   18-01-2005     Horodoaba Mariana

Operatiunea este posibila si legala. Consultati Legea 297/2004 si cereti sfatul unui jurist.

asi vrea s?Ą stiu cum trebuie s?Ą procedez ca s?Ą pot cump?Ąra actiuni, ca persoan?Ą privat?Ą
   16-01-2005     Alexandrina Dragut

Procedura este foarte simpla. Va invit sa consultati materialul intitulat "Ghidul Investitorului Incepator" disponibil pe site-ul kmarket.ro in sectiunea "Documentare". De asemenea va recomand si cartea tiparita de noi si intitulata "Ghid de Investitii Personale" - detalii tot pe kmarket.ro.

Inainte de derularea unei oferte publice de cumparare/vanzare se poate incheia o intelegere intre actionari si un investitor in vederea achizitionarii de actiuni prin intermediul ofertei publice?
   16-01-2005     Claudia

Din pacate nu raspundem la intrebari pe teme juridice. Cel mai bine ar fi sa consultati un avocat.

Care este modalitatea de achizitie a actiunilor la diferite societati tranzactionate pe piata de capital.
   11-01-2005     Ioan Florin

Pentru raspunsul la aceasta intrebare va invitam sa consultati materialul intitulat "Ghidul Investitorului Incepator" pe site-ul kmarket, sectiunea "Documentare", precum si cartea intitulata "Ghid de Investitii Personale" - detalii pe acelasi site.

As dori sa aflu modul de tranzactionare a actiunilor pe piata daca se poate un exemplu virtual de tranzactionare
   10-01-2005     FELIX COSTEL

Pentru detalii despre modul de tranzactionare consultati materialul intitulat "Ghidul Incepatorului Investitori" in sectiunea "Documentare" a kmarket.ro. Pentru un exemplu consultati sectiunea "Portofoliu Virtual" a aceluiasi site.

Sunt student in anul 4 si v-as ruga sa imi recomandati cateva titluri de teze legate de piata de capital.va multumesc anticipat!
   10-01-2005     daniel oprita

Consultati sectiunea Documentare a site-ului kmarket.ro (inclusiv arhiva acesteia) pentru cateva idei.

Care este modalitatea legala de a infiinta un "hedge-fund" (un fond adresat numai unui nr limitat de investitori sofisticati si bogati, care sa nu aiba limitari din pdv al diversificarii, instrumentelor utilizate si pietelor pe care actioneaza) sub legislatia romaneasca? In cazul in care un asemenea fond este inregistrat in alta jurisdictie, exista ceva prevederi juridice in legislatia romaneasca care sa limiteze investitiile persoanelor fizice si/sau juridice romane intr-un asemenea vehicul? Va multumesc.
   06-01-2005     Mihai Dragota

Pentru aceasta va trebui sa consultati regulamentul aplicabil organismelor de plasament colectiv ce va fi emis de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si publica in aceasta primvara, daca nu ma insel. Urmariti site-ul www.cnvmr.ro.

Ultimele AGEA la SIF-uri au demonstrat un lucru formidabil, dar pe care nu l-am vazut mentionat nicaieri: SUB ACTUALELE STATUTE, ACTIONARII ORICARUI SIF NU AU NICI CEA MAI MICA SANSA DE A IMPUNE VREO SCHIMBARE MAJORA, IN COMPANIA AI CAREI PROPRIETARI SUNT!!! Intrebarea: Dumneavoastra (societatile de brokeraj) sunteti consultati, in vreun fel, de CNVM, in problema deblocarii acestei situatii? Exista aceasta preocupare? Va multumesc!
   03-01-2005     G. RAUTU

In mod normal statutul fiecarei societati si modificarile aduse acestuia sunt de competenta exclusiva a actionarilor. SIF-urile, insa, reprezinta intr-adevar un caz special, in care nu vad cum se va debloca situatia actuala. Si eu sunt de parere ca pragul de 0,1%, daca la acesta va referiti, ar trebui majorat pana la 1%. In rest, in general nu exista decat consultari formale intre CNVM si societatile de brokeraj, in sensul ca, sigur, comisia solicita propuneri, dar de cele mai multe ori acestea nu sunt luate in seama.

care sint conditiile ce trebuiesc a fi indeplinite pt constituirea unui fond inchis de investitii? domeniile de investire a capitalului fondului sint ele limitate? este durata de viata a fondului inchis de investitii reglementata de CNVM? ce implicatii din punct de vedere al taxelor presupune lichidarea unui fond inchis de investitii la maturitatea acestuia?
   30-12-2004     bogdan

Pentru raspunsul la aceasta intrebare va invitam sa consultati legea 297/2004 - cadrul general de reglementare a pietei de capital din Romania, disponibila la adresa http://www.cnvmr.ro/legislatie/legicadru/lege_privind_piata_de_capital.htm. Detalii mai concrete referitoare la problema care va intereseaza se vor regasi in regulamentul CNVM referitor la organismele de plasament colectiv. Acesta va fi publicat in cursul lunii ianuarie in forma noua - urmariti tot site-ul CNVM.

Puteti sa imi spuneti daca in Romania exista servicii de brokeraj online cum sunt, de exemplu, www.sbroker.de sau www.comdirect.de care permit tranzactionarea de actiuni prin intermediul internetului? Daca exista asemenea servicii ati putea sa imi spuneti care sunt cele mai eficiente in indeplinirea ordinelor? Exista in Romania un sistem asemanator cu XETRA?
   15-12-2004     Ioan Hepes

Societatile de servicii de investitii financiare care permit tranzactionarea prin internet sunt: Vanguard (www.vanguard.ro), Prime Transaction (www.primet.ro), Estinvest (www.estinvest.ro). Consultati site-urile societatilor pentru a va informa in privinta serviciilor potrivite dumneavostra. Vom lansa si noi, la Intercapital Invest, un sistem de tranzactionare prin internet in cursul anului urmator.

Sunt cetatean roman cu domiciliul in Canada. As vrea sa investesc in actiuni pe piata romaneasca. Care sunt posibilitatile pe care le am (de exemplu stiu ca nu am dreptul sa detin un cont in lei din moment ce nu am rezidenta in Romania). Va multumesc si va doresc succes.
   15-12-2004     Marius Marinoiu

Chiar daca nu aveti rezidenta in Romania, aveti posibilitatea sa investiti pe piata romaneasca de capital dar sunteti considerat investitor strain. Pentru a incepe aceasta operatiune este necesara o vizita in Romania pentru deschiderea contului si semnarea contractului de intermediere si stabilirea totodata a modalitatilor de comunicare. Va rog sa consultati oferta noastra disponibila pe site-ul www.kmarket.ro si www.intercapital.ro.

doresc sa achizitionez 100 de actiuni la SC SEMROM MUNTENIA
   14-12-2004     stoiciu mariana

Pentru a putea achizitiona actiuni la SEMROM MUNTENIA (SEOM), societate listata pe piata Rasdaq trebuie sa aveti cont deschis la o societate de servicii de investitii financiare. Consultati va rog oferta noastra disponibila pe site-ul www.intercapital.ro si www.kmarket.ro.

De unde as putea procura cartea "Ghid de investitii personale" (Razvan Pasol)?
   07-12-2004     Mihailovici Bogdan

Puteti comanda cartea prin intermediul site-ului kmarket.ro la pretul de 150.000 lei (pretul in librarii va fi de 195.000 lei). Pentru a comanda trimiteti un mail la adresa ghid@kmarket.ro si specificati numele si adresa completa (nu uitati de codul postal nou). Cartea este expediata prin posta romana iar plata se face ramburs. Pentru informatii suplimentare consultati site-ul kmarket.ro.

Care este pretul si modalitatea prin care se poate intra in posesia cartii "GHID DE INVESTITII PERSONALE". Va multumesc
   06-12-2004     Adi Irimia

Puteti comanda cartea prin intermediul site-ului kmarket.ro la pretul de 150.000 lei (pretul in librarii va fi de 195.000 lei). Pentru a comanda trimiteti un mail la adresa ghid@kmarket.ro si specificati numele si adresa completa (nu uitati de codul postal nou). Cartea este expediata prin posta romana iar plata se face ramburs. Pentru informatii suplimentare consultati site-ul kmarket.ro.

pot tranzactiona pe bursa ca persoana fizica fara societati de intermediere ?
   03-12-2004     constantin

Acest lucru nu este posibil conform legislatiei in vigoare. Serviciile de investitii financiare printre care si tranzactionarea de instrumente financiare pot fi prestate cu titlu profesional numai de intermediari: societati de servicii de investitii financiare (SSIF) autorizate de C.N.V.M. si institutii de credit autorizate de Banca Nationala a Romaniei. Pentru detalii suplimentare consultati Legea 297/2004 disponibila pe site-ul www.cnvmr.ro.

.........care credeti ca sunt indicatorii cu relevanta in analiza fundamentala a societatilor listate , pentru piata de capital di romania ??
   30-11-2004     Tycco

Va rog sa consultati sectiunea Documentare si analiza disponibila pe site-ul www.kmarket.ro, unde veti gasi un articol - Analiza tehnica si fundamentala a valorilor mobiliare.

Va rog sa-mi spuneti valoarea dividendului pe actiune, daca se poate pe ultimii 3 ani, la VEL,OIL,ARM,MJM,PTR,ZIM.Multumesc anticipat.
   24-11-2004     Mircea Adamoaie

Consultati site-ul www.kmarket.ro, sectiunea actiuni listate la bursa. Veti gasi date economico - financiare din perioada 1999 - 2003 pentru societatile listate, inclusiv date legate de dividendele acordate.

o persoana fizica poate realiza investitii financiare sau contracte futures ? daca da unde si in ce conditii? (cum poti deveni trader si ce conditii se impun?)
   16-11-2004     Octavian Ungur

O persoana fizica poate cumpara si vinde contracte futures sau alte tipuri de instrumente financiare (actiuni, obligatiuni) prin intermediul unei societati de servicii de investitii financiare (SSIF). Consultati pagina Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS, www.bmfms.ro) pentru societatile care opereaza pe aceasta piata (BMFMS este singura piata pe care se tranzactioneaza contracte futures si options in Romania). Pentru cumparari si vanzari de actiuni si obligatiuni va puteti adresa SSIF Intercapital Invest, www.intercapital.ro, Strada Buzesti Nr. 75, Etaj 6, 305 5177. Din cate cunosc noua legislatie nu mai permite ca o persoana fizica sa devina trader (adica sa tranzactioneze in mod direct contracte futures, nu printr-o SSIF), dar BMFMS ar putea sa va lamureasca mai bine.

Va rog ajutati-ma sa aflu cate ceva despre concepte si teorii privind formarea pretului pe piata bursiera
   10-11-2004     Dana

Raspunsul la o intrebare similara a fost deja prezentat pe site. Va rugam sa consultati arhiva de intrebari si raspunsuri.

Daca as dori sa cumpar actiuni SSIF Broker Cluj inainte ca acestea sa fie listate pe BVB, unde/prin ce societate as putea sa le cumpar?
   01-11-2004     Lucian

Actiunile pot fi cumparate in cadrul ofertei publice prin intermediul oricarei societati de servicii de investitii financiare in cursul perioadei de subscriere (25 octombrie - 19 noiembrie). Daca sunteti in Bucuresti puteti veni la sediul Intercapital Invest - Str. Buzesti nr. 75, Etaj 6, Tel 305 5177. Pentru informatii suplimentare consultati raportul de analiza al ofertei disponibil in sectiunea "Rapoarte analiza" a site-ului kmarket.ro.

Incepand cu ce data se va face denominarea si incepand cu ce data vor circula noile monede in Romania.
   01-11-2004     Marius Gabriel

Pentru a avea raspunsul la aceasta intrebare, va rugam sa consultati arhiva intrebarilor postata pe site-ul www.kmarket.ro.