Intrebari selectate - cuvant cheie: castigul
Buna ziua! Daca sunt persoana fizica si vand actiuni cotate la BVB, prin intermediul unei societati de brokeraj autorizate de ASF, cine declara, retine si vireaza impozitul pe castigul inregistrat din vanzarea respectiva? Se retine la sursa de catre societatea de brokeraj? Trebuie declarat si platit de mine? si daca da, ce declaratie trebuie depusa? Care este articolul din codul fiscal ce reglementeaza acest lucru? Va multumesc!
   28-06-2015     Stefan

Impozitul nu se retine la sursa, ci trebuie platit de Dumneavoastra. Pentru aceasta veti primi de la firma de brokeraj un raport anual numit Fisa de Portofoliu (acesta se trimite de obicei la inceputul anului, pentru anul precedent). Pe baza acestei fise veti completa si depune Declaratia 200. Luati legatura cu firma de brokeraj pentru informatii suplimentare, aceasta va va oferi toate explicatiile necesare.

Buna ziua, Am o intrebare legata de pierderile pe bursa,as vrea sa stiu daca acestea se compenseaza cu eventualele castiguri,adica daca anul trecut am avut pierderi iar acest an sau anii viitori am castig in ce priveste portofoliul bursier,se scad pierderile din castiguri si se impoziteaza ce ramane sau se impoziteaza castigul facind abstractie de pierderile din anii anteriori?Va multumesc anticipat!
   25-04-2014     Nik M

Din pacate nu oferim consultanta fiscala in cadrul acestei rubrici, imi pare rau.

Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza sumele investite la un fond de investitii daca intr-o perioada au fost efectuate si cumparari si rascumparari de unitati de fond!E corect sa facem diferenta intre valoarea totala a unitatilor cumparate si valoarea totala a unitatilor rascumparate, evaluate la valoarea la zi a unitatii de fond? De ex. Pe 10.01.N se achizitioneaza 10 unitati la valoarea de 5 lei/unitate.Pe 15. 01.N se mai achizitioneaza 15 unitati la valoarea de 6 lei/unitate. Pe 25.01.N se rascumpara 8 unitati la valoarea de 5,8 lei/unitate.Valoarea efectiv investita este = 10x5+15x6-8x5,8? Va multumesc!
   17-01-2014     Silvia

Banuiesc ca va intereseaza randamentul investitiei. Cel mai eficient este sa calculati costul mediu de achizitie a unei unitati de fond. Incepeti cu suma totala investita (10x5 + 15x6 = 140), iar apoi calculati costul mediu pe unitate de fond (140 / (15+10) = 5,6 lei). Mai departe puteti calcula castigul investitiei, ca diferenta intre suma investita si suma rascumparata pentru cele 8 unitati rascumparate: 8 unitati de fond x (5,8 - 5,6) = 1,6 lei. Puteti calcula si randamentul procentual al investitiei ca (5,8 / 5,6 -1) x 100 = 3,57%

Buna-ziua! In primul rand va multumesc pentru ajutorul acordat. Acum revin catre dumneavoastra pentru ca sunt total pierduta. Am de realizat la facultate un proiect prin care trebuie sa gestionez un portofoliu. Eu sunt un investitor cu aversiune la risc si am ales sa fac investitii pe termen mediu (3 ani). Portofoliul meu este compus din depozite bancare, obligatiuni municipale si de stat, fonduri de investitii monetare, de obligatiuni si diversificate, cat si 3 actiuni. Acum m-am poticnit foarte tare in analiza obligatiunilor. Cum aleg obligatiunile care sa imi aduca un plus de valoare? Cum calculez castigul pe care mi-l pot aduce? In ce consta investitia in obligatiuni? Va multumesc anticipat!
   31-10-2010     Ofelia

Realist vorbind, singurele obligatiuni in care s-ar putea investi astazi sunt cele municipale (chiar si in acest caz, valoarea tranzactiilor cu asemenea obligatiuni este foarte redusa, dar pentru un proiect aceasta nu e o problema majora). Lista acestora se gaseste pe www.bvb.ro, sectiunea Emitenti si Emisiuni -> Lista Emisiuni -> Titluri de Credit, Obligatiuni Municipale.

Pentru fiecare emisiune, in fisa acesteia, se prezinta rata dobanzii (in sectiunea Detalii Emisiune a fisei). Aceasta este, de regula, variabila. Dobanda pentru cuponul la zi este prezentata in comunicatele publicate de emitent, disponibile urmand linkul Stiri Piata din cadrul aceleiasi fise.

Din lista se pot alege obligatiunile cu dobanda cea mai atractiva (fara a intra in detalii legate de riscul de emitent). In varianta simpla, castigul este cel oferit de randamentul obligatiunilor pe perioada de detinere. In varianta completa, se ia in calcul si pretul de cumparare si cel de vanzare al obligatiunii, la fel cum se intampla si la actiuni. Atentie, pretul unei obligatiuni la bursa se exprima ca procent din valoarea sa nominala (un pret de 95,6 inseamna 95,6% x valoarea nominala a obligatiunii, disponibila in fisa fiecarei emisiuni).

As dori sa stiu cum este impozitat castigul la bursa ? tranzactionand cu bani reali , bineintes.
   23-07-2010     Radu Bogdan Florin

Impozitul este 16% din valoarea profiturilor inregistrate la bursa.

Buna ziua! M-ar intere sa aflu care e profitul unei investiti pe care am facut-o pe parcursul unei luni. In data de 8 martie 2010 am achizitionat unitati de fond la BCR Monetar. Valoarea unei unitati de fond la care am facut achizitia a fost de 13.24 RON. Suma pe care am investit-o in unitati este de 3000 RON. La data de 8 aprilie 2010, valoarea unei unitati de fond a avut valoarea 13.36 roni. In proespectul fondului scrie asa: - â?? Comisionul de administrare este de 0,17% pe luna calculat la valoarea medie a activului total administrat ??n luna respectivÄ?." - "Comisionul de depozitare se aplica la valoarea medie a activului net mediu lunar pentru calcul comisioane (ANCC) astfel: 0.030%/luna aplicat la ANCC cu o valoare pana la 10.000.000 LEI; 0.025%/luna aplicat la ANCC cu o valoare egala sau mai mare de 10.000.000 LEI" Nu imi este f clar cum calculez comisioanele percepute pentru intrevalul 8 martie-8 aprilie2010.( termenii folositi in prospect nu imi sunt cunoscuti). Imi puteti exemplifica, va rog, pe situatia mea, cum se calculeaza exact aceste comisioane? Va multumesc!
   16-04-2010     Ionut

Comisioanele la care faceti referire se scad din activul fondului inainte de calculul si publicarea valorii unitatii de fond. Prin urmare, in exemplul de mai sus castigul Dumneavoastra este chiar (13,36 - 13,24) x numar unitati cumparate. Investitorul nu plateste direct comisioanele de administrare, depozitare, etc, ci numai comisionul de investitie in fond (numit comision de adeziune) si/sau comisionul de retragere din fond (numit comision de rascumparare), daca acestea exista(unele fonduri, in special cele monetare, nu au comisioane de adeziune si rascumparare). Desigur, veti mai plati si comisioanele bancare de transfer al banilor.

buna ziua, ce costuri - taxe/comisionane - presupune incheierea unui contract de tranzactionare bvb online, este si ceva de genul obtinerii unei semnaturi electronice prin care este conditionata verificarea, vizulizarea/confirmarea propriului protofoliu, presupune si alte costuri in plus in afara celor prevazute in contract? Va multumesc
   27-02-2010     razasul

In mod normal nu exista alte costuri in afara celor prevazute in contractul de intermediere pe care il incheiati cu compania de brokeraj. Parcurgeti cu atentie acest contract, intrucat unele companii percep costuri suplimentare comisionului de tranzactionare, ca de exemplu: taxe lunare de administrare, comisioane de transfer actiuni sau numerar, taxa suplimentara aplicata tranzactiilor pentru CNVM (neinclusa in comisionul de tranzactionare), etc. Alte companii (precum Intercapital Invest) includ toate costurile in comisionul de tranzactionare. Oricum, toate costurile aferente trebuie incluse in contract.

Pe langa costurile din contract, veti mai plati impozitul pe castigul din tranzactii (16% din profit pentru actiuni pastrate sub 1 an si 1% pentru actiuni pastrate peste 1 an), comisioanele bancare de transfer al banilor din contul propriu in contul firmei de brokeraj (percepute de banca) si costurile Dumneavoastra pentru acces la internet. Nu exista obligatia utilizarii semnaturii electronice.

Buna ziua! La ce se refera RANDAMETUL DE LA OPI ? De la ce vine OPI? Multumesc anticipat
   11-07-2009     

OPI pare o traducere neinspirata a expresiei IPO - oferta publica initiala sau initial public offering. Aceasta este oferta de vanzare de actiuni catre public prin care o companie devine deschisa si se listeaza la bursa de valori. Randamentul de la OPI pare a fi castigul dat de o actiune la pretul curent de la bursa fata de pretul in care a fost oferita catre public in IPO.

In anul 2008 la un fond deschis de investitii am obtinut un castig de 7000 lei , la un alt fond deschis de investitii in schimb am obtinut o pierdere de 7300 lei,la unitati de fond detinute sub 365 zile. La stabilirea impozitului anual castigurile si pierderile obtinute la diferitele fonduri nu se cumuleaza ?
   12-06-2009     nemeth nicolae

Ba da, castigurile si pierderile se cumuleaza, dar separat pe perioade de detinere (sub 365 si peste 365 de zile). In exemplul Dumneavoastra, daca atat castigul cat si pierderea au fost obtinute din unitat detinute sub 365 de zile, atunci acestea se cumuleaza.

Marja care se imobilizeaza in contul investitorului la BMFMS pentru realizarea unui contract futures sa zicem, la scadenta se poate lua inapoi ? Sau poti lua inapoi doar castigul realizat?
   16-05-2009     Alexandra

La scadenta sau la inchiderea contractului, investitorul beneficiaza de marja de pusa, la care se adauga profitul inregistrat (sau din care se scade pierderea acumulata).

Care ar fi scopul urmarit de investitori legat de tranzactiile in marja?
   24-04-2009     

Tranzactionarea in marja duce la multiplicarea veniturilor (dar si a pierderilor) pentru investitori. Folosind tranzactii in marja, investitorul va putea cumpara mai multe actiuni decat i-ar permite banii pe care ii are la dispozitie, intrucat foloseste si bani imprumutati de la firma de brokeraj (explicatie simplificata).

Spre exemplu: intr-o tranzactie obisnuita, un investitor cumpara actiuni de 1.000 de lei, iar pretul acestora creste cu 20%. Castigul investitorului este de 20% x 1.000 = 200 lei. Intr-o tranzactie in marja, investitorul cumpara actiuni de 2.000 de lei, adica 1.000 lei fondurile lui proprii si 1.000 lei imprumutati de la broker. Daca pretul actiunilor creste cu 20%, atunci castigul investitorului este de 20% x 2.000 = 400 lei, adica 400 / 1.000 = 40% raportat la fondurile proprii investite, deci o rata de profit de doua ori mai mare (din castig se scad dobanzile platite pentru banii imprumutati). Desigur, daca actiunile ar fi scazut, si pierderea s-ar fi multiplicat.

Am vandut anul trecut unitati de la 3 fonduri mutuale. Desi am vandut in pierdere vreau sa stiu cum sa procedez cu declara??ia privind venitul realizat in 2008( formularul 200) trebuie declarate si castigul/pierderea din rascumpararea unitatilor de fond de investitii? Este necesar un extras de cont?
   07-03-2009     Ela

Dupa parerea mea va trebui sa depuneti declaratia 200. Pentru aceasta va trebui sa luati legatura cu societatile de administrare ale fondurilor, care va vor elibera documentele numite "Fise de Portofoliu" pentru investitiile in cele trei fonduri. Pe baza acestora completati declaratia 200.

Buna ziua. Am mai multe intrebari pe care as dori sa vi le adresez: 1. Daca doresc sa tranzactionez actiuni, obligatiuni si derivate (si pe BVB si pe Sibex) va trebui sa am mai multe conturi la SSIF? 2. Daca am cumparat obligatiuni, banii aferenti cupoanelor imi vor intra automat in contul pe care il am la SSIF? Daca nu, cum intru in posesia lor? 3. Din cate pricep eu din mecanismul de functionare al obligatiunilor, pretul unei obligatiuni ar trebui sa scada imediat dupa acordarea unui cupon (considerand ca nu mai exista si alte evenimente care sa influenteze pretul obligatiunii). Este corect ce am gandit? 4. Se poate modifica marja unui contract futures tranzactionabil? Daca da, asta inseamna ca daca am pozitii deschise pe acel contract, mi se va elibera o parte din marja depusa (daca marja scade), sau va trebui sa mai completez (daca marja creste)? 5. Cand vand o optiune mi se blocheaza marja la fel ca in cazul tranzactionarii contractului futures. Marcarea la piata se va face doar cand optiunea este in bani, sau si cand este in afara banilor? Ex: vand o optiune call cu pret de exercitare 1 leu. Daca la inchiderea unei sedinte de tranzactionare contractul futures costa 1.2 lei, voi avea o pierdere de 0.2 lei/actiune. Daca pretul la futures ar fi 0.8, voi avea un profit de 0.2 lei/actiune sau nu? Va multumesc.
   10-01-2009     Andrei

1. Da, exista conturi diferite pentru BVB si BMFMS, deschise de acelasi SSIF; procedurile de deschidere de cont sunt similare. 2. Pentru a intra in posesia dobanzilor obligatiunilor cumparate prin BVB, procedura este urmatoarea: consultati prospectul de emisiune al ofertei (sau intrebati brokerul) si identificati agentul de plata al emsiunii care va intereseaza; luati legatura cu acesta, ulterior cumpararii obligatiunilor, si comunicati contul in care doriti banii. Daca nu urmati aceasta procedura, banii sunt trimisi automat prin mandat postal.

3. Rationamentul nu este corect. Intr-o tranzactie cu obligatiuni la bursa, vanzatorul primeste automat de la cumparator dobanda acumulata de la data ultimei plati de dobanda pana la data tranzactiei; cumparatorul nu iese in pierdere, intrucat el primeste cuponul intreg la urmatoarea plata de dobanda. Prin urmare, pretul obligatiunilor la bursa este un pret net, fara a lua in calcul dobanzile, astfel incat acesta nu variaza dupa trecerea datei de referinta a unui cupon.

4. Da, marja se poate modifica, fie datorita unor masuri ale bursei, fie datorita unor decizii ale SSIF. In acest caz, in urma unei notificari, va trebui sa completati marja sau vi se va disponibiliza o parte din aceasta. 5. Cand optiunea este in afara banilor, vanzatorul optiunii nu va marca profit, intrucat el castiga numai prima incasata (castigul vanzatorului unei optiuni nu are legatura cu pretul din piata, in timp ce pierderea este legata de acesta).

Buna ziua! Am remarcat in ultimele zile o actiune cotata la BVB, care, desi a obtinut profit pe anul 2007, nu acorda anul acesta nici dividende, nici actiuni gratuite. Este normal sa se intample asa? Care ar fi in acest caz "remunerarea" investitorilor? Si inca ceva: daca o actiune are PER-ul mic, si se tranzactioneaza sub valoarea contabila, inseamna ca este subevaluata? Va multumesc
   22-08-2008     Quantum

Faptul ca o companie nu acorda dividende sau actiuni gratuite, desi a obtinut profit, este perfect normal. Dividendele in numerar inseamna sume de bani care ies din companie si care, daca ar fi pastrate de firma, ar putea fi folosite pentru investitii si pentru cresterea valorii firmei; in plus, dividendele sunt de regula foarte mici raportate la pretul actiunii, deci castigul actionarilor nu e mare.

Distributia de actiuni gratuite nu creste valoarea firmei si nici valoarea portofoliilor actionarilor (intrucat pretul unei actiuni scade ca urmare a cresterii numarului de actiuni emise; exista si exceptii, dar din ce in ce mai rare). Prin urmare, operatiunea nu este chiar asa de interesanta pentru investitori.

Principala forma de remunerare a investitorilor este cresterea valorii companiei si, implicit, a pretului actiunilor la bursa.

Un nivel PER mic si un pret pe actiune sub valoarea contabila pot indica subevaluarea unei companii, insa analiza actiunilor este mult mai complexa (poate compania are o problema si din acest motiv pretul este asa mic? sau, tineti cont de faptul ca toata bursa se afla pe scadere, si multe preturi sunt mici in prezent).

Pentru mai multe informatii pe aceasta tema va recomand materialul intitulat Mic Manual de Analiza a Actiunilor, disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

Ce trebuie sa am in vedere in momentul in care am ales firma de brokeraj, dar mai mult, cum trebuie sa-mi aleg un broker bun si ce caliati trebuie sa aiba acel broker, de unde stiu eu ca acel broker este unul dintre cei mai buni?
   12-10-2007     Radu Nutu Florian

Excelenta intrebare. Castigul unui investitor pe piata de capital se bazeaza intr-o masura foarte mare pe priceperea si resursele firmei de brokeraj si a brokerilor sai, si intr-o masura mai mica pe elemente mai vizibile precum nivelul comisionului. Dar cum evaluam priceperea si resursele? Eu as propune mai multe etape.

Mai intai, realizati o documentare initiala. Porniti de la lista de societati de brokeraj (www.bvb.ro, sectinea Intermediari). Cercetati siteurile web ale firmelor de brokeraj si evaluati elemente precum: diversitatea serviciilor oferite (exista tranzactionare online? se ofera consultanta? se ofera servicii mai bogate, pe langa tranzactionarea de actiuni clasica?), nivelul de deschidere si transparenta (cine sunt actionarii firmei? care este echipa care se va ocupa de investitiile Dumneavoastra?), modul de prezentare a siteului, utilitatea acestuia, rapoartele si serviciile de analiza si informare oferite, partenerii si proeictele in care s-a implicat fiecare firma, mesajele transmise, etc. Continuati informarea in presa de specialitate: identificati firmele prezente in mod regulat in presa cu articole, opinii si analize.

In acest mod selectati o lista de firme care v-au atras atentia pe baza elementelor de mai sus. Nu va bazati decizia intr-o masura foarte mare pe nivelul de comision: serviciile mai bune inseamna comisioane putin mai mari. In plus, scopul principal al investitiei la bursa este castigul cat mai mare, nu comisionul cat mai mic.

Mai departe, stabiliti intalniri cu brokeri ai firmelor selectate. In cadrul acestora aprofundati activitatea de informare: ce rapoarte se ofera? exista sisteme de analiza tehnica si fundamentala? dar newslettere? care este impresia pe care v-o transmite sediul (incredere, siguranta, eficienta)? primiti materiale de informare care sa va ajute sa luati o decizie? cum este comunicarea cu brokerul? care este modul de lucru? care sunt cunostintele brokerului despre firma la care lucreaza, serviciile oferite si piata de capital?

Pe baza acestor elemente luati o decizie finala. Incepeti colaborarea cu o firma de brokeraj si realizati o evaluare dupa sase luni sau un an. In cadrul oricarei colaborari sunt puncte tari si puncte slabe. Daca balanta inclina in favoarea celor tari, iar rezultatele sunt multumitoare, atunci ati facu o alegere buna.

Daca nu, atunci aveti trei variante. In primul rand comunicati conducerii firmei motivele nemultumirii Dumneavoastra; daca acestea sunt intemeiate si firma este deschisa, cel putin o parte din ele ar trebui sa se poata rezolva. A doua varianta: solicitati conducerii firmei (prin email, telefon sau la sediu) schimbarea brokerului. In cadrul aceleiasi firme pot exista brokeri cu strategii, abordari si personalitati diferite. Daca nici in urma acestei masuri nu sunteti multumit, puteti incepe o colaborare cu o alta firma de brokeraj (spre exemplu firma clasata pe locul 2 in lista selectata initial).

In fine, o strategie folosita de unii investitori este utilizarea serviciilor a doua (sau mai multe) firme de brokeraj simultan, daca dimensiunea investitiilor permite acest lucru. Succes!

Buna ziua. As dori sa stiu ce inseamna pentru mine (ca si actionar cu o cota de 1% din capitalul social) falimentul unei companii. Care este pierderea sau castigul meu ca si persoana fizica. Ce se intampla cu patrimoniul societatii? Va multumesc pentru raspuns. Bogdan Cioric
   11-05-2007     Cioric Bogdan

Daca falimentul este urmat de lichidare, in mod normal activul ramas dupa plata tuturor datoriilor companiei se imparte actionarilor, proportional cu cota de actiuni detinuta. De regula, insa, in urma falimentului urmat de lichidare nu mai ramane nimic de distribuit actionarilor, intrucat activul nu este suficient pentru plata datoriilor.

Am o intrebare referitor la fondurile mutuale. Cresterile procentuale pe care le afisati si in puls capital sunt nete? Sau se scade de exemplu indicele de cost? M-am uitat pe unopc la luna martie si de ex. fondul Napoca are cel mai mare indice de cost. Dintr-o eventuala crestere de 15% pe primul trimestru, se scad acei 3%(indicele de cost)? In cazul in care fondul are o performanta superioara in categoria sa(Napoca), mai trebuie acordata atentie acestui indice de cost? Va multumesc
   20-04-2007     George

Castigurile raportate de fonduri (reprezentand cresterea valorii unitatii de investitie) sunt nete, adica dupa scaderea costurilor exprimate prin indicele de cost. Costurile unui fond sunt platite din veniturile acestuia, iar ceea ce ramane epxrima cresterea valorii activului fondului (si inclusiv a valorii titlurilor) si se raporteaza.

Informatia legata de indicii costului unui fond va ajuta sa evaluati eficienta acestuia, adica sa raportati castigurile aduse de fond la costurile acestuia exprimate prin indicele de cost (acesta se calculeaza ca raport intre costuri si active).

Practic cresterea bruta a unui fond este, simplificand putin modul de calcul, cresterea neta la care se adauga indicele de cost. Insa, intrucat fondul trebuie sa plateasca aceste costuri, castigul de care beneficiaza investitorii este cel net, dupa plata costurilor, iar acesta din urma este castigul raportat in presa sau de noi.

Daca un fond se situeaza pe primele locuri in categoria sa, atunci inseamna ca un indice de cost mai ridicat este justificat de rezultatele obtinute.

Buna ziua. Va scriu in speranta de a ma clarifica asupra urmatoarelor lucruri: A. Multiplul PER se obtine prin raportarea pretului de piata al actiunii la EPS statutar sau consolidat (in cazul in care compania tranzactionata intocmeste situatii financiare consolidate)? De fapt intrebarea are caracter general: multiplii se calculeaza si prin raportarea valorii de piata la indicatori financiari consolidati (profit net, valoare contabila a capitalurilor proprii, ebitda)? B. 3 intrebari despre indicatorul Dividend Yield. 1. se calculeaza pe baza dividendului net/brut? 2. cum se procedeaza in cazul dividendelor acordate sub forma de actiuni gratuite (stock dividend); se ia in considerare numai dividendul cash? 3. care este pretul care se ia in calcul in construirea indicatorului(dat fiind faptul ca pretul fluctueaza constant); se considera un pret mediu pe o anumita perioada / cel mai recent pret disponibil / pretul din ultima zi in care actiunea se tranzactioneaza cum dividend? Multumesc anticipat.
   15-04-2007     Adi

A. Buna intrebare. In opinia mea rezultatele cele mai relevante sunt cele din raportarile financiare consolidate (oricum acestea sunt singurele raportate si utilizate pe pietele dezvoltate). Insa in Romania aceasta practica nu este o regula datorita legislatiei, asa ca eu as merge pe EPS calculat pe baza raportarilor financiare transmise in mod oficial de catre emitent la BVB (fie ca sunt consolidate, fie ca nu). La fel si pentru ceilalti indicatori.

B. Indicatorul se calculeaza cu dividendul net, intrucat arata castigul obtinut in mod concret de actionar. In opinia mea indicatorul are cea mai mare relevanta numai pentru dividende platite in cash, eu nu am folosit indicatorul pentru dividende in actiuni. Pentru valorile curente se foloseste pretul curent de la bursa. Pentru valorile istorice eu folosesc pretul din prima zi de tranzactionare a fiecarui an, insa la fel de bine se poate folosi si pretul mediu al anului.

Cum s-ar putea demonstra statistic volatilitatea mai mare de pe futures comparativ cu piata spot ? Volatilitatea zilnica (abatere standard) nu prea arata diferenta. de fapt,ma intereseaza o analiza risc-rentabilitate prin acesti indicatori de piata(plus Sharpe) intre cele doua piete locale,evident.Cum as putea introduce in algoritm sistemul marjelor?
   16-03-2007     bob

Intr-adevar, volatilitatea seriei de date a contractelor futures nu difera in mod semnificativ de cea a seriei de date a activului suport (desi, cea dintai este de regula putin mai mare). Diferenta semnificativa apare din faptul ca la actiuni, castigul procentual obtinut se raporteaza la valoarea integrala de cumparare, in timp ce la contracte futures castigul se raporteaza numai la marja depusa. Spre exemplu: actiunea SIF5 creste cu 20% - in acest caz rentabilitatea investitiei in actiuni este de 20% fata de banii platiti pe actiuni, iar cea a investiei in contracte futures DESIF5 este de 121% fata de marja depusa (am luat ca referinta marja perceputa de Intercapital Invest). Astfel, probabil ca ar trebui sa calculati rentabilitatea (si, implicit, si volatilitatea calculata pe baza acesteia) contractelor futures raportata la marjele depuse pentru o imagine mai clara.

buna ziua ma intereseaza modul cum se calculeaza pretul la obligatiunile tranzactionate pe bursa, si in specialla ce dobanda corespunde si cum pot sa imi construiesc o formula care pt un pret sa stiu ce dobanda efectiva corespunde si aferenta carei perioade, si invers pt o dobanda dorita (si carei perioade corespunde) sa stiu ce pret artrebui cotat. as vrea sa mai stiu cum se calculeaza profitul net sau profitul impozabil din investiile in obligatiuni. in cazul in care este o pierdere se poate deduce profitul din o investitie in acel an din actiuni? va multumesc o zi buna
   03-03-2007     florin

Pretul de tranzactionare al obligatiunilor la bursa este exprimat in procente din valoarea nominala, si nu in lei ca la actiuni. Spre exemplu, pentru obligatini cu valoarea nominala de 100 RON, un pret de 101,0 inseamna 101,0% din 100 RON, deci 101 RON. Acesta este un pret NET, adica, valoarea totala a tranzactiei este de fapt 101 RON + dobanda acumulata de la plata cuponului anterior pana la data tranzactiei pentru fiecare obligatiune. Formula de calcul a dobanzii pentru fiecare emisiune este prezentata in prospectul de emisiune (prospectele se gasesc pe kmarket.ro, sectiunea Obligatiuni).

Teoria analizei obligatiunilor si a dobanzilor este destul de generoasa, iar o prezentare a ei depaseste cadrul acestei rubrici. Impozitul pe dobanzi se retine de emitent, din cate stiu eu (sper ca nu s-a schimbat), iar impozitul pe diferenta de pret, daca obligatiunile se vand la bursa la un pret superior celui de cumparare, se calculeaza la fel ca la actiuni. Daca obligatiunile se vand la bursa la un pret mai mic decat cel de cumparare, atunci logica ar spune ca pierderea se cumuleaza cu castigul/pierderea din actiuni, insa cand vine vorba de impozite, tinand cont de toate neclaritatile si discutiile pe aceasta tema, prefer sa nu mai emit o opinie.

Am depus pe 25 ianuarie Declaratia 226 si cei de la Fisc mi-au spus sa declar castigul NET, adica mi-am dedus pierderile. Am urmarit zilele acestea intregul scandal si am auzit ca toata lumea a declarat CASTIGUL si nu CASTIGUL NET. Mai cunoasteti Administratii Fiscale la care s-au facut asemenea declaratii? Credeti ca as putea plati penalitati la declaratia finala de regularizare ? Multumesc.
   02-02-2007     gabi

Din cate stiu, mai multi investitori au platit impozitul pe castigul net. In rest, nu va pot oferi nici eu clarificarile necesare, din moment ce la nivelul Ministerului de Finante domneste o incertitudine maxima in aceasta problema.

FELICITARI PENTRU AJUTORUL ACORDAT TUTUROR INVESTITORILOR LA BURSA. VA DORESC MULTA SANATATE SI BAFTA IN TOATE ! 1.PANA LA URMA CARE CREDETI CA ESTE VARIANTA CORECTA IN CEEA CE PRIVESTE DATA DE INREGISTRARE PENTRU A BENEFICIA DE DREPTUL DE PREFERINTA LA OLT? Legea privind majorarea capitalului social al companiei OLT prevede ca dintre minoritari urmeaza sa aiba dreptul sa subscrie "actionarii existenti la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta", cu alte cuvinte cei care detineau actiunile joi-18.012007, la data publicarii in Monitorul Oficial. Cum decontarea pentru tranzactiile de pe Bursa se face in trei zile de la data tranzactiei, ar rezulta ca au dreptul de subscriere actionarii care au cumparat actiuni Oltchim pana cel tarziu luni, 15 ianuarie. Pe de alta parte, legea pietei de capital prevede ca actionarii care au dreptul sa subscrie intr-o majorare de capital sunt cei existenti la o data stabilita de Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), numita data de inregistrare, si care trebuie sa fie ulterioara datei AGA. Aceasta nu a avut inca loc, de unde ar rezulta ca actiunile tranzactionate prezent dau cumparatorilor dreptul de a subscrie daca le vor pastra pana la data stabilita de AGA. 2.Referitor la impozitarea pe castig in 20007-Daca eu am vandut in ianuarie 2007 si am castig, trebuie sa platesc impozit de 16% daca am detinut actiunile mai putin de un an. M s-a oprit 1% la sursa, restul de 15 % trebuie sa platesc pana in 25 februarie 2005 ? ori trebuie sa platesc la 25 ianuarie 2008 , cand platesc cum ar veni impozitul pe anul 2007,asa cum s-a intamplat luna aceasta cu impozitul pe 2006 ? VA MULTUMESC
   26-01-2007     POPESCU DANIEL

Multumim pentru felicitari. 1. Nu am urmarit situatia de la Oltchim, intrucat din principiu nu urmaresc companii cu capital majoritar de stat. Motivul este tocmai cel semnalat de Dumneavoastra - nu vreau sa am de-a face cu asemenea situatii incerte, bizare si/sau abuzive, care nu lipsesc atunci cand vine vorba de companii controlate de stat.

2. Daca vanzarea a avut loc in 2007, atunci castigul a fost inregistrat in 2007. Pentru castigurile inregistrate in 2007 aveti obligatia de a calcula, declara si vira impozit in 2008.

Ce castig concret are o societate in urma cresterii pretului actiunilor societatii? cu respect
   14-01-2007     benedek ioan

Castigul principal este cresterea valorii firmei (aceasta calculandu-se prin inmultirea numarului total de actiuni emise cu pretul pe actiune la bursa). O valaore mare si in crestere este importanta pentru companie din punct de vedere al obtinerii de finantari (atat de pe piata de capital din emisiuni noi de actiuni, cat si de la banci), si al relatiilor cu parteneri, investitori, clienti, furnizori, etc.

Ma bucur ca sunt clienta la intercapital, spre deosebire de sotul meu care este client la alt ssif unde nu prea se cunoaste cum se calculeaza "castigul net pentru impozitare cu 16%". Eu special nu am vandut in anul 2006, pentru a nu ma complica cu fiscul. Intrebare concreta la care va rog tot un raspuns concret fara sa ma trimeteti la un link sau la textul Legii. Daca sotul meu a cumparar in anul 2006 la sif2, 1000 actiuni cu 2,89 si le vandut dupa o luna cu 3,2, la ce suma trebuie sa plateasca 16%? La 1000x3,2=3200?! Sau la castigul dintre 1000X3,2=3200 si 1000X2,89 =2890, adica la 3200-2890=310? Va multumesc anticipat.
   13-01-2007     ivan maria

Ne bucuram si noi ca apreciati serviciile noastre. Impozitul se va aplica la castig (310 in exemplul Dumneavoastra), din care se scad si comisioanele de cumparare si de vanzare a actiunilor respective.

servus,spuneti-mi va rog profitul castigat in urma primirii de dividente se impoziteaza la sursa ?sa-u trebuie sa dam declaratii la sf de an .Multumesc f mult
   28-04-2006     gelu

Da, castigul din dividende se impoziteaza la sursa si nu trebuie inclus in declaratia de impozit.

Cu stima .Un exemplu: cumpar 1000 actiuni la o societate care face mcs,si la cele 1000 actiuni pe care le am imi acorda 500 actiuni gratuite,data de inregistrare este 10 04 2006,imediat pe data de 11 04 2006 le vand adica astea 1000 actiuni detinute,si cum de obicei pretul lor scade dupa data de inreg ,le dau sub pretul pe care le-am luat,am de platit vreun impozit? Iar ptr cele 500 actiuni gratuite ce impozit platesc? ma iertati daca nu am formulat corect intrebarea,si va multumesc.
   25-03-2006     gelu

Intrucat (presupun ca) vanzarea se face dupa o detinere sub 1 an, SSIF nu retine impozit de 1%. Pentru prima tranzactie inregistrati pierdere, iar pentru a doua castig (pretul de cumparare se considera zero pentru actiunile gratuite). Pierderea si castigul se cumuleaza la sfarsit de an, iar pe profitul net rezultat se plateste impozit de 16%.

Cat este impozitul actual pentru castigul din tranzactii pe piata de capital pentru persoane fizice?
   28-02-2006     Stefan

Pentru informatii despre impozit consultati Instructiunea CNVM nr. 12/2005, www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

spuneti-mi va rog,impozitul aferent castigului din dividente se opreste la sursa?Va multumesc
   27-02-2006     gelu

Da, acesta se opreste la sursa de catre emitent.

spuneti-mi va rog ,o maj de capital social la o companie listata la bursa cu ce este benefica in evolutia actiunii respective?Care ar fi aceste motive? Va multumesc
   12-02-2006     gelu

Explicatia este destul de complexa. Majorarile pot fi avantajoase pentru actionari intrucat acestia pot cumpara actiuni noi la preturi mai mici decat pretul din piata sau pot primi actiuni gratuite; pretul in piata tinde, insa, sa se ajusteze cu valoarea acestor majorari de capital, astfel incat, tragand linie, in multe cazuri castigul nu este semnificativ. In unele cazuri pretul in piata poate creste ca urmare a anuntului de majorare.

Buna ziua ! Va felicit pentru site si pentru succesul reportat in cadrul alegerilor ! Va rog sa ma lamuriti cu modul de calcul al impozitului pe castigul din tranzactiile mobiliare (poate reusiti ) . Va multumesc anticipat .
   06-02-2006     PALINKAS IOAN

Va multumesc pentru felicitari. Pentru modul de calcul al impozitului va recomand instructiunea CNVM nr. 12/2005, publicata pe site-ul www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

Am o intrebare egata de impozitare. Sazicem ca detin 1000 de actiuni achizitionate in februarie 2005 sila aceeasi societate am mai cumparat 1000 de actiuni in noiembrie 2005. Daca vand acum 1500 de actiuni care va fi impozitul pe careil voi plati? Dar daca detin 1000 de actiuni la o societate din februarie 2005 si in cursul lunii noiembrie 2005 primesc 500 de actiuni prin majorare de capital ? care este impozitul care se plateste? Statul chiar a reusit sa ne bage pe toti in ceata.. la asta se pricepe excelent.
   29-01-2006     Dragos

Veti plati un impozit de 1% pe castigul obtinut din vanzarea a 1000 de actiuni (acestea au intrat in portofoliu primele si au fost cumparate anterior datei de 1 iunie 2005) si un impozit de 16% pentru vanzarea celorlalte 500 de actiuni (cumparate dupa 31 mai 2005 si tinute sub 1 an). Impozitul de 1% este retinut de SSIF, cel de 16% va fi virat de Dumneavoastra la sfarsitul lui 2006. Pentru cazul actiunilor gratuite situatia este aceeasi, cu mentiunea ca la acestea pretul de cumparare este zero.

Va rog sa ma lamuriti intr-o problema legata de arbitraj.Sa presupunem situatia in care cumpar un pachet de actiuni pe BVB si in acelasi timp vand pe piata futures la BMFMS un pachet corespunzator care sa-mi acopere investitia de pe BVB.Daca pe piata BMFMS la scadenta contractelor futres valoarea actiunilor in cauza a scazut atunci se va obtine profit intrucat voi pastra marja investita la inceput plus o crestere a acesteia determinata de scaderea pretului actiunilor.Insa daca la data scadentei pretul actiunilor a crescut, avand contracte futures de vanzare, se va pierde marja investita la inceput.In acest caz, de crestere a pretului actiunilor,operatie de arbitraj nu este de fapt in pierdere sau in cel mai bun caz pierderea marjei va fi compensata de castigul obtinut pe piata BVB(variatia per actiune fiind aceeasi pe cele doua piete)?
   24-01-2006     Attila

Daca ati facut calculul corect - adica vindeti la BMFMS un numar de contracte exchivalent cu numarul de actiuni cumparate la BVB, atunci in orice situatie veti castiga la scadenta diferenta dintre preturile de pe cele doua piete (marja initiala pierduta la BMFMS intra in pierderea totala din pozitia respectiva, nu se adauga la aceasta). Desigur, luati in calcul si comisioanele pentru ambele piete.

Revin cu intrebari legate de impozit: Atat din modelul de declaratie prevazut in Instructiunea 12, cati si dintr-un articol din ultimul numar al Capital, apare la actiuni notiunea de 'cost (pret) mediu ponderat' care trebuie luat in calcul la stabilirea castigului/pierderii. Ori asta exclude folosirea metodei FIFO, nu-i asa? Mai mult, folsoind metoda PMP, cum poti decide daca actiunile au fost detinute peste 365 zile?
   16-01-2006     Cristian Logofatu

Nu intru inca in detalii despre acest lucru. Acum lucram si noi la o solutie.

stie cineva cum se impoziteaza pana la urma castigurile din capital? cu 1% pana la 31.12.2005 si apoi cu 16%? cu respect, liviu iusan
   14-01-2006     liviu iusan

Daca ati cumparat actiunile pana la data de 31.05.2005 inclusiv, impozitul pe castigul obtinut la revanzare va fi de 1%, indiferent de data revanzarii, si va fi retinut si virat de intermediar.

Daca actiunile pe care le vindeti au fost obtinute gratuit in cadrul Programului de privatizare in masa si daca pretul de vanzare este mai mare decat valoarea nominala a actiunilor, impozitul pe castigul astfel obtinut va fi de 1% si va fi retinut si virat de intermediar.

Daca data la care ati cumparat initial actiunile a fost ulterioara datei de 31.05.2005, iar data operatiunii de revanzare este ulterioara datei de 01.06.2005, tratamentul fiscal al veniturilor obtinute din tranzactionarea actiunilor va fi diferentiat, in functie de perioada de detinere a actiunilor respective pana la revanzare. Astfel:
- daca perioada de detinere este mai mare de 365 de zile, impozitul pe castigul obtinut la revanzare va fi de 1% si va fi retinut si virat de intermediar;
- daca perioada de detinere este mai mica de 365 de zile, impozitul pe castigul obtinut la revanzare va fi de 16%, iar obligatia de calculare si virare a impozitului pe venit va revine dumneavoastra. In acest sens, la sfarsitul anului fiscal, urmeaza sa completati si sa depuneti la autoritatile fiscale o declaratie speciala, in care veti evidentia castigul net/pierderea obtinuta din transferul actiunilor in cursul anului fiscal respectiv, pe intregul portofoliu si pentru orice perioada de detinere, evidentiind totodata si impozitul care v-a fost retinut deja de catre intermediar in cursul anului. La declaratia speciala urmeaza sa anexati documentele justificative eliberate de catre intermediari, prin care sa se poata dovedi castigul/pierderea declarata si cuantumul impozitului virat de catre intermediari in cursul anului.

In toate situatiile, la determinarea castigului net sau a pierderii pe veniturile din tranzactii cu actiuni, vor fi luate in calcul toate costurile generate de operatiunile in cauza (comisioanele intermediarilor, taxa catre CNVM, alte costuri).

castigul pe actiunile cumparate dupa 1 Iunie 2005 si vandute dupa o detinere mai lunga de 1 an vor fi impozitate in continuare cu 1% sau se va aplica tot cota unica de 16% impozit? Multumesc!
   12-01-2006     Arnold Kadar

1%.

Cu ce procent se impoziteaza castigul realizat pe actiuni cumparate inainte de 01 Iunie 2005 si vandute in 2006? Va multumesc!
   11-01-2006     Arnold Kadar

Impozitul este 1% si se retine la SSIF.

Doresc sa stiu la ce se refera acele procente care exprima variatiile fondului pe ani.Multumesc.
   05-01-2006     Margareta

Probabil ca referiti la cresterea valorii unitatilor de investitie pentru fiecare fond. Acestea se refera practic la castigul adus de fiecare fond intr-un an. Dar mai bine imi spuneti exact la ce va referiti, intrebarea este cam vaga.

Potrivit instr. CNVM de imp. a tranzactiilor pe piata de capital,ptr. castigul obtinut din vinzarea de actiuni detinute mai mult de 365 de zile se aplica cota de 1%. Daca am actiuni cumparate in mai 2001 si le vand in cursul lunii ianuarie,impozitul este de 1% sau... Multumesc.Eugen.
   04-01-2006     pantea eugen

Gasiti normele CNVM de aplicare a codului fiscal pe site-ul www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie. Este vorba de instructiunea 12/2005.

Am cumparat actiuni Flamingo si am beneficiat de majorarea de capital prin acordarea de actiuni gratuite.Am vandut actiunile detinute in pierdere, dupa trecerea datei de inregistrare dar inainte de acordarea actiunilor gratuite(scaderea a fost proportionala cu % de majorare) , gandindu-ma ca la calculul costului mediu de achizitie se va lua in considerare si cheltuiala facuta pentru a beneficia de gratuite(cost initial/(1detinuta+5 gratuite)). SSIF prin care am cumparat initial actiunile si la care am transferat gratuitele de la registru mi le-a evaluat la cost de achizitie 0, astfel incat acum figurez cu un castig de 100% si voi fi impozitat, daca vand, la valoarea de piata a actiunilor chiar daca sunt in pierdere in momentul de fata. Legea 571/2003 nu face referire si la acest caz particular in art.70 privind calculul castigului din tranzactii cu actiuni. Cum este corect sau cum ati calcula dvs costul de achizitie in acest caz? Multumesc anticipat
   19-12-2005     Marin Cazacu

Noi am fi procedat la fel. Din pacate acestea sunt reglementarile.

Pot sa cumpar actiuni si sa le vand in aceiasi zi avand bani numai pentru comision si pentru eventuala diferenta negativa dintre pretul de cumparare si pretul de vanzare? In cazul in care as castiga as primi numai castigul in contul bancar?
   24-11-2005     Victor

Da, acest lucru este posibil in conditiile prezentate de Dumneavoastra, iar in cazul in care castigati primiti diferenta.

Ce reprezinta mai exact "drepturile de preferinta".Cum pot fi cumparate/vandute acestea si de unde poate veni castigul/pierderea
   24-11-2005     adi

Dreptul de preferinta este dreptul unui actionar existent al unei firme de a cumpara actiuni noi in cadrul unei majorari de capital social al firmei, in care de regula se ofera actiuni la un pret mai mic decat cel din piata. In unele cazuri, aceste drepturi de preferinta pot fi vandute si cumparate la bursa, intocmai ca si actiunile. Vom detalia aceasta procedura in Puls Capital inainte de inceperea tranzactionarii drepturilor.

Credeti ca exista posibilitatea ca sa fie impozitate cu 16% si castigurile pe piata da capital obtinute inainte de 1 ianuarie 2006? Pentru ca asta ar insemna un dezastru pentru bursa. Castigurile obtinute pe BMFMS sunt impozitate in acelasi mod cu cele de pe BVB si RASDAQ?
   18-11-2005     

Conform celui mai recent proiect, impozitul de 16% se va aplica diferentei intre pretul de vanzare si pretul actiunilor la sfarsitul anului 2005, deci castigul anterior lui 31/12/05 nu va fi impozitat cu 16%. Sa vedem daca acest proiect ramane final. In mod normal castigurile la BMFMS ar trebui sa se impoziteze la fel cu cele pentru actiuni.

incerc sa-mi implementez o regula vizavi de investiile mele pe bursa . stiu ca aceste reguli difera de la o persoana la alta , de la o situatie la alta dar v-as ruga sa imi spuneti daca sunt pe drumul cel bun : dispun de o suma de investit de cateva sute de milioana din care jumatate sunt pe spot iar jumatate pe derivate , ma retrag la o pierdere de 10-15 % pe spot si 50-100 % pe derivate , marchez profitul la un castig de 15-25% pe spot si 75-150 % pe derivate . de asemenea in fiecare luna din profitul realizat 20 % merg la banca sub forma de depozit iar 20% merg la cheltuieli personale . mentionez ca am un salar destul de modest din alta parte si timp de documentare la bursa realativ putin . va rog spuneti-mi daca acest plan al meu ar putea sa functioneze ! multumesc
   08-11-2005     paul

Imi place ideea - este foarte bine ca aveti un plan. Nu spun ca un plan este obligatoriu pentru a castiga pe piata de capital, dar in mod cert ajuta. Multe persoane investesc intr-un mod dezorganizat, iar rezultatele nu sunt de cele mai multe ori pe masura asteptarilor. Referitor la planul propus:

Si eu folosesc exact aceleasi procente pentru a ma proteja la scaderi, si vand la o pierdere de 10-15%. Nu folosesc insa procente de limitare a castigului. Nu zic ca ar fi o idee rea, dar imi place sa "merg" cu trendul pana cand exista indicatii ca acesta sa se inverseze. Imi place ideea cu alocarea unei parti din profituri pentru depozite bancare; am studiat-o si eu si mi se pare interesanta. Personal, deocamdata am cedat tentatiei si reinvestesc in piata toate profiturile obtinute, insa nu exclud o varianta similara de alocare pentru momentul in care trendul general de crestere al pietei (cel ce dureaza de prin 2000) se va inversa (insa probabil nu voi depune banii la banca, ci intr-un fond). Alocarea pentru cheltuieli personale nu se discuta, este normala.

Din pacate nu am nici o opinie despre planul pentru derivate, intrucat eu nu tranzactionez pe aceasta piata. Recomandarile sunt probabil aceleasi dar, intr-adevar, procentele trebuie sa cu totul fie altele. Mult succes in continuare.

In ultimul buletin PULS , la sectiunea BMFMS , se vorbeste de de arbitraj si hedging. Stiu ce inseamna hedgind, dar nu stiu ce inseamana arbitraj. Puteti sa explicati, va rog ?
   26-10-2005     dorin

Arbitrajul este o strategie de tranzactionare prin care se speculeaza diferentele de pret ale aceluiasi activ tranzactionat pe doua piete diferite. Spre exemplu, daca actiunile ABC sunt listate si la Londra (pret de 10$/actiune) si la New York (pret de 11$/actiune), atunci un investitor poate sesiza o oportunitate de arbitraj, cumparand actiunile ABC la Londra si vanzandu-le (short) la New York. In acest mod el isi blocheaza profitul de la 10$ la 11$ indiferent de evolutia ulterioara a pretului (in teorie, orice diferenta de pret pentru acelasi activ pe doua piete diferite trebuie sa dispara).

In Romania se poate incerca un arbitraj (imperfect) intre BVB si BMFMS - cumparare actiuni SIF1 la BVB si vanzare futures pe SIF1 la BMFMS, de exemplu, blocandu-se castigul obtinut din diferenta dintre cele doua preturi pana la scadenta. Aceasta strategie chiar functioneaza, este folosita de unii investitori, insa nu aduce, de regula, castiguri prea mari.

1. Daca un investitor cumpara lunar unitati la un fond de investitii diversificat sau de actiuni ( de ex. 10 unitati ), dupa un an de zile daca doreste sa rascumpere 100 unitati de fond, cum se aplica comisionul de rascumparare? 2. La rascumpararea unitatilor de fond, presupunand ca suma obtinuta este mai mare decat cea investita, aceasta este impozabila si cu cat? Multumesc (IULIANA)
   12-10-2005     BUNEA IULIANA

1. Comisionul se aplica pentru fiecare transa de 10 unitati, in functie de perioada de detinere a acestora. 2. Impozitul este acum de 1% din castigul obtinut (diferenta dintre valoarea de rascumparare si cea de cumparare). Pentru 2006 nu va pot da detalii - asteptam si noi ca distinsii nostri guvernanti sa se hotarasca la un moment dat (de preferat inainte de 2006).

Buna ziua! Puteti face, va rog, o apreciere comparativa cu privire la doua posibilitati de administrare al contului de portofoliu ? Prima se refara la administrarea cu respectarea mandatului dat de client, evident dupa o consultare prealabila, iar cea de a doua la administrarea discretionara a contului. Care este mai profitabila financiar si care imbunatateste cunostintele in domeniu? Multumesc!
   11-10-2005     Jenica

In mod cert cunostintele in domeniu se imbunatatesc daca va implicati si Dumneavoastra, si stabiliti o relatie de colaborare cu brokerul. Dintr-un cont administrat castigul la nivelul cunostintelor exista, dar e mai redus. In legatura cu profitabilitatea, nu cred ca aceasta este legata de unul din modurile descrise in intrebare. Ambele moduri pot fi profitabile - depinde de broker si de investitor.

Cum se va impozita castigul obtinut prin vanzarea in anul 2006 a actiunilor cumparate in a doua jumatate a anului 2005 ?
   04-10-2005      N. Alexe

Sincer, toate aceste nesfarsite modificari de cod fiscal devin obositoare. Pana cand distinsii nostri guvernanti, a caror mediocritate si incompetenta nu inceteaza sa ma uimeasca, nu se vor hotari asupra unei formule finale, eu nu mai urmaresc aceste modificari si nu mai raspund la intrebari pe aceasta tema. Imi pare rau.

1.Se poate cumpara si vinde ( sau invers ) in aceiasi zi acelasi contract futures ? 2.imi puteti spune ce inseamna indicatorul SMA ? 3. in conditiile unei actiuni de arbitraj intre spot si futures care este castigul real ?se vinde un contract si se cumpara 1000 actiuni ex-1 actiune X = 1.6 lei , un contract DEX =225 lei , cotatie DEX =1.8comision 1.5% pe spot , 2 lei/contract , 16% impozit pe venit . multumesc mult. . sa stiti ca prin acest forum deschideti multe minti ! si pe a mea !
   27-09-2005     paul patrascu

1. Da, acest lucru este posibil, daca dispuneti de marjele necesare. 2. Dati-mi denumirea completa. 3. Din exemplul Dumneavoastra lipseste pretul de inchidere a pozitiilor. Intrucat castigul ar fi acelasi indiferent de acest pret, sa presupunem ca acesta este 2.0. La lichidarea pozitiei spot castigul este de 400 de lei, iar pentru pozitia futures pierdere de -200 lei. Castigul net este de 200 lei. Comisioane: 54 lei pentru tranzactiile pe spot, 4 lei pentru pozitiile futures. Castigul dupa comisioane: 142. Impozit: 22,72 lei. Castig net dupa impozit: 119,28. Fata de suma investita (1600 + 225 = 1825), rata de castig net este de 6,54%.

Multumesc pentru aprecieri, ma bucur ca informatiile prezentate sunt de folos.

As dori sa aflu randamentul unui fond de investitii: Care este formula de calcul pentru un fond de investitii cu o crestere de 40% pe an daca se depune in fiecare luna 50 RON pentru 12 luni ale anului respectiv?
   14-09-2005     

Calculul se poate face foarte simplu in Excel. Daca imi trimiteti o adresa de mail (pe aceasta pagina sau la razvan.pasol@intercapital.ro) va pot transmite un exemplu de calcul. In exemplul Dumneavoastra castigul real este de 24,37% (am presupus o rata de crestere a fondului de 3,33%/luna, adica 40%/an).

La momentul actual o actiune X este 1000 lei iar eu prevad ca la sfarsitul lui sept va fi de 1150 lei . Cum as putea folosi acest fapt in favoarea mea jucand pe BMFMS . odata ce am cumparat un contract pot sa il vand si inainte de scadenta ? cum mi se calculeaza castigul sau pierderea ? in ce conditii as putea sa vin cu bani de acasa daca previziunea mea nu se adevereste ? care sunt in general comisioanele pt. derivate ? multumesc foarte frumos pt. informatiile pe care le-am citit pana acum pe acest site si sper sa nu ocoliti intrebarea mea !
   09-09-2005     vlad chiburcea

De obicei preturile evolueaza in corelatie: daca pretul actiunii la BVB creste intr-o anumita perioada, atunci si pretul futures la BMFMS creste. Astfel, daca sunteti convins ca pretul la BVB va creste, cumparati contracte futures pe actiunea respectiva la Sibiu. Contractele pot fi lichidate si inainte de scadenta. Astfel, contractele futures cumparate pot fi vandute in piata oricand pana la scadenta, sau pot fi pastrate pana la scadenta pentru lichidare automata.

Castigul sau pierderea se calculeaza la fel ca la actiuni: scadeti din pretul de vanzare pretul de cumparare, iar apoi inmultiti valoarea rezultata cu marimea contractului (de regula 1000 pentru actiuni, valorile exacte sunt aici).

Veniti cu bani de acasa daca pierderea, calculata dupa formula de mai sus, este mai mare decat marja initiala depusa pe contract. Aceasta se calculeaza inmultind riscul de crestere/scadere cu marimea obiectului contract - valorile sunt tot in pagina de mai sus.

Comisioanele sunt de regula cam 1 leu (nou) pe contract (deci, comisioane fixe).

Va rog sa detaliati fraza de mai jos (extrasa din Buletinul Puls Capital ) , eventual cu exemple : "Investitorul cumpara pe piata(sau scadenta) unde pretul este mai mic si concomitent vinde pe piata (scadenta) unde pretul este mai mare. Se poate realiza un randament de pana la 20% (la preturile actuale de pe DESIF5) in conditii de risc zero." Va multumesc.
   04-09-2005     Dorin

Cel mai bine este sa luam un exemplu. Sa mergem pe actiunile SIF5. Investitorul va cumpara 1.000 actiuni SIF5 de la bursa de valori la pretul de 1,7000 lei/actiune si vinde 1 contract DESIF5 (1.000 actiuni) cu scadenta la decembrie la Bursa de la Sibiu la pretul de 1,7640 lei. In acest mod, castigul dintre 1,7000 si 1,7640 este blocat indiferent de evolutia pretului in piata, daca investitorul asteapta pana la scadenta (decembrie), moment in care contractele futures se lichideaza automat, iar actiunile sunt vandute la bursa.

Sa vedem cateva scenarii posibile. Sa presupunem ca la scadenta pretul este mai mare decat cele doua preturi de mai sus, de exemplu 1,9. In acest caz investitorul castiga de pe urma actiunilor cumparate la BVB ((1,9-1,7) x 1000 = 200), pierde pe contractele futures ((1,7640-1,900) x 1000 = -136), si obtine un castig net de 64 RON. Daca pretul la scadenta e mai mic decat ambele preturi, de exemplu 1,5, investitorul castiga la Sibiu ((1,7640-1,500)x1000 = 264), pierde la BVB ((1,5-1,7)x1000=-200), deci obtine un castig net tot de 64. In fine, daca pretul la scadenta este intre cele doua preturi, de exemplu 1,73, atunci investitorul castiga si la BVB ((1,73-1,70)x1000=30) si la BMFMS ((1,7640-1,7300)x1000 = 34), deci un castig net tot de 64.

Astfel, cu cat diferenta intre pretul la BVB si cel la BMFMS este mai mare, cu atat rata de castig este mai mare. Riscul este zero, intr-adevar, dar rata de castig este destul de mica, de cateva procente (dar se exprima de ca rata de castig anuala, ca in exemplul din Puls Capital).

Intrebarea se refera in ce moment o SC care a investit intr-un FDI raporteaza castigul sau pierdera din aceasta investitie si plateste impozitul pe acest venit. Este vorba de o Microintreprindere care plateste 3% impozit pe toate veniturile iar Dvstra la o intrebare datata 18.08 (Cristina) ati raspuns ca trimestrial (ceea ce nu mi se pare corect, caci castigul sau pierdera sunt doar potentiale) iar altii spun ca la lichidarea plasamentului. Iata un asemenea raspuns de pe un alt forum: "In momentul de fata +/- din plasamentele in valori mobiliare se calculeaza in cazul unei SC numai la lichidarea pozitiilor respective." Oare cum este corect ? Multumesc.
   19-08-2005     Adrian

Da, este corect ce spuneti. Impozitul se aplica numai profiturilor marcate, la lichidarea plasamentelor (adica obtinute din vanzari efective de actiuni sau retrageri de bani din fonduri de investitii). Profiturile si pierderile se inregistreaza in contabilitate numai la lichidarea plasamentelor. De altfel, am si descris inregistrarile contabile aplicabile "vanzarilor de actiuni" (deci nu actiunilor detinute in portofoliu). Imi pare rau daca nu am fost suficient de clar.

cu cat este mai mare cursul unei actiuni listate la BMFMS ( ex DESIF5 sept 05 ) cu atat sunt mai mici castigurile ? Daca acum cursul la bvb al unei actiuni X este 10 lei , DEX SEPT 11 lei iar in sept. cursul la bvb al actiunii va fi de ex. 10.6 lei , cat va fi castigul sau pierderea mea ? dar daca in sept. cursul la bvb va fi de 12.7 lei ? Multumesc !
   15-08-2005     Marius Salajan

Depinde in ce pozitie initiala sunteti (la BMFMS) - de cumparator sau vanzator, si la ce pret ati cumparat sau ati vandut. Daca imi dati detalii mai concrete, putem face o simulare. Castigul nu depinde de valoarea (marimea) cursului.

puteti sa-mi spuneti va rog daca pe piata romaneasca de capital exista un echivalent al IPOului american si daca are aceeasi cautare ca in SUA?
   24-07-2005     bogdan

Exista oferte publice initiale de vanzare de actiuni (IPO) si pe piata de capital din Romania, insa acestea sunt mult mai rare decat in Statele Unite (anul acesta am avut numai trei pe piata, de exemplu). Interesul pentru ele depinde de caracteristicile ofertei si ale emitentului: intr-o oferta publica de anul trecut, spre exemplu, au fost cerute de trei ori mai multe actiuni decat au fost oferite; aceasta oferta a adus investitorilor un castig de peste 150% la momentul listarii (societatea se numeste Broker Cluj si este o societate de brokeraj); anul acesta oferta publica initiala a unuia din cei mai mari retaileri de IT (Flamingo) a fost foarte urmarita si cautata, din nou cererea depasind oferta de peste trei ori, insa castigul obtinut de investitori la momentul listarii a fost de numai 5-6%. Alte exemple: Vrancart Adjud, suprasubscrisa cu numai 30%, castig sub 10% in piata, si Apa Staretului, oferta ce nu s-a incheiat cu succes.

Gasiti detalii despre toate aceste oferte in rapoartele de analiza publicate de noi pe www.kmarket.ro, sectiunea "Rapoarte de analiza". Aici vom publica rapoarte de analiza si pentru alte oferte care vor urma.

Buna ziua, In legatura cu pontul oferit de dvs in Puls Capital. Nu pot sa nu remarc o afirmatie oarecum ciudata pe care ati facut-o. In mod real castigul oferit de subscrierea la cele doua societati nou listate pe bursa (FLA si VNC) este cam acelasi -> 6% pentru FLA si 8% pentru VNC, ba chiar este mai mare pentru VNC ! Problema care a existat a fost defapt listarea intarziata a VNC !! Intrebarea ar fi - de unde ati stiut (sau banuit) cat va dura fiecare din cele doua listari pentru a oferi un sfat de cumparare (in cazul FLA) si un sfat de "cumparare cu rezerve" in cazul VNC ? Din cate stiu eu acest proces de listare este dependent doar de CNVM si de procedurile sale (prea lungi dupa cum ati spus si dvs in editorialul precedent). In concluzie - nu cred ca trebuie sa va atribuiti un "merit" care defapt nu este al dvs... In rest, felicitari pentru sfaturile date si recunosc ca va urmaresc cu atentie toate editorialele si sfaturile... Chiar sunteti bun... Pacat ca aveti un comision cam ridicat pentru sume mici (3%) la Intercapital... Cu respect, Dan Durbaca
   23-07-2005     Dan Durbaca

Interesanta obiectie. Principalul element pe care l-am scos in evidenta la FLA a fost legat de estimarea cu precizie a pretului dupa listare, si nu randamentele in sine. Acum, cateva explicatii despre diferenta dintre cele doua recomandari.

Recomandarea pe care o dau in rapoarte este de regula pe termen lung, pentru investitii de portofoliu, si nu pentru speculatori (chiar daca, pentru exercitiu, am calculat si un randament potential pentru speculatori). In acest context Flamingo mi se pare mult mai interesanta si mai dinamica decat Vrancart (dintr-o multitudine de motive cuprinse in raport) si cu perspective mult mai interesante pe termen mediu si lung. Oricum, o recomandare cu mentiunea "cumparare cu pondere redusa intr-un portofoliu diversficiat" ar fi irelevanta pentru speculatori).

Mai departe: o diferenta majora intre cele doua tipuri de recomandari a fost data de conjunctura pietei de capital la momentul redactarii celor doua rapoarte: in martie, cand am elaborat raportul VNC, piata tocmai inregistrase cresteri de-a dreptul spectaculoase in primele doua luni ale anului, astfel incat scara de raportare a randamentelor era cu totul alta decat acum; la momentul respectiv parea ca randamentul "modest" al investitiei in oferta Vrancart ar putea fi intrecut de multe alte investitii in piata; in iunie, cand am elaborat raportul pe Flamingo, chiar si o crestere de cateva procente era de dorit in conditiile slabe de piata din ultimele luni.

In fine, daca intr-adevar trebuie sa intram in detalii, am estimat totusi o perioada de listare mai redusa la Flamingo ("insa estimam ca aceasta [listarea] va dura intre 5 si 8 saptamani dupa finalizarea ofertei") decat la Vrancart ("perioada necesara listarii actiunilor la bursa, estimata la cel putin trei luni de zile").

Multumesc pentru felicitari. In legatura cu comisioanele: va asteptam cu sume mai mari si atunci comisionul nu va mai fi o problema.

Va rog sa-mi spuneti cum se impoziteaza actiunile pastrate mai putin de un an pe 2005 ?
   22-07-2005     Mihai

Daca am inteles bine situatia este urmatoarea: daca ati cumparat pana la 31 mai 2005 inclusiv, atunci impozitarea se face ca si pana acum indiferent de perioada de detinere. Daca ati cumparat dupa 1 iunie 2005 si vindeti dupa 1 ianuarie 2006 dupa o perioada de detinere sub un an, impozitul este de 16% asupra castigului net; daca detinerea depaseste un an, atunci impozitul este de 1%. Oricum, la acest moment asteptam norme exacte de aplicare din partea CNVM.

In legatura cu editorialul dvs.: "Descrierea unei speculatii reusite (studiu de caz)", as avea cateva observatii. 1 - situatii similare cu cea prezentata (SNP cu RRC) mai apar si sunt observabile, insa spre deosebire de dvs., investitorul obisnuit mai are de platit 2 comisioane (la cumparare si la vanzare) totalizand 2-4%, deci din acel 5% mai ramane destul de putin ? dupa mine, cei care pot profita cu adevarat de aceste situatii sunt mai degraba brokerii (SSIF-urile), pentru investitorul obisnuit fiind un risc prea mare pentru un castig potential foarte redus; 2 - referitor la sfaturile brokerilor ? un lucru e evident: la fiecare tranzactie (vanzare sau cumparare) pe care o fac eu, clientul, firma pe care o reprezinta brokerul va incasa un comision, deci va castiga, indiferent ca eu am avut profit sau nu ? brokerul in general va gasi argumente sa justifice si oportunitatea cumpararii unei actiuni, dar si vanzarea aceleiasi actiuni dupa un timp, asta indiferent ca eu am pierdut sau castigat ? referitor la acest lucru, mi s-ar parea mai normal sa existe comisioane mai mici la tranzactii (asta ar fi mai normal si datorita scaderii marjelor de profit) si sa existe comisioane raportate la profit (in caz ca acesta exista) daca acesta s-a datorat consilierii pozitive a brokerului ? acest lucru ar stimula atat competenta broker-ului cat si increderea clientului in SSIF, aspecte care pe termen lung ar putea accelera cresterea numarului de clienti si astfel ar duce la consolidarea pietei de capital, cu rezultate benefice ambelor parti; 3 - o alta evolutie (si nu singura) care pare ca merita urmarita este paralela dintre BUX si BET (poate si SOFIX) ? ati putea explica aceasta (evolutia similara urmata apoi de o divergenta)? Mult succes in continuare.
   18-07-2005     geo

1. Corect, este buna observatia, trebuia sa insist mai mult pe comisioane. Este adevarat, in exemplul respectiv am beneficiat de un comision mai redus, insa speculatia era disponibila si unui investitor, nu numai unui broker. Astazi, un investitor cu un portofoliu destul de mare se poate baza pe un comision in jur de 1% (daca vorbim de investitori cu comisioane mult mai mari de 1%, atunci acestia fie au un portofoliu modest, si atunci oricum nu le-as recomanda speculatii, fie nu si-au ales bine SSIF-ul cu care lucreaza). In exemplul meu, fata de un castig brut de 6,26%, castigul net ar fi fost de 4,26% fara comisioanele aferente (impozitul este inca neglijabil) - un castig care nu schimba cu mult datele problemei si nu este deloc de neglijat. In plus, daca cineva ar fi fost mai pe faza decat mine si ar fi cumparat mai de dimineata, ar fi castigat mai mult.

2. Depinde de SSIF-ul cu care se lucreaza. Noi nu promovam o asemenea strategie, in care sa incurajam tranzactii cu orice pret doar ca sa marim comisioanele incasate. In plus, mi-as permite o observatie: multi investitori se refera la castigul intermediarilor ca la ceva rau: "clientul pierde sau castiga, SSIF-ul tot castiga din comisioane"; nu este chiar asa. Comisioanele sunt venituri pentru societate, insa acestea nu se transforma neparat in profituri, ci trebuie sa acopere mai intai cheltuieli cu salarii, impozite, chirii, telecomunicatii, comisioane la bursa, dotari si multe altele. De ce nu am pune problema atunci altfel? "piata merge sau nu merge, investitorii fac sau nu tranzactii, SSIF tot trebuie sa plateasca salarii, chirii, impozite, etc".

Este interesanta ideea Dumneavoastra de comisionare, dar aceasta ar lasa loc la multe interpretari (a cui a fost ideea de cumparare? a brokerului sau a clientului? daca au avut-o amandoi? intr-un asemenea scenariu clientul ar sustine intotdeauna ca s-a decis singur si nu a fost consiliat, doar ca sa plateasca mai putin ca si comisioane).

Repet un lucru pe care l-am mai spus: in conditiile in care la bursa se puteau dubla lejer banii anul trecut doar cumparand actiuni si asteptand, iar in ultimii patru-cinci ani se puteau inmulti banii de 4-5 sau chiar 10 ori doar asteptand pe anumite actiuni, o plangere legata de faptul ca un comision de 1,0% sau chiar 1,5% este mare mi se pare exagerata. Nu cred ca scaderi marginale de comision cu cateva zecimi de procent ar duce la cresteri fabuloase de numar de investitori sau de randamente la bursa. Acesta este un miraj.

3. M-am uitat pe un grafic relativ (pe aceeasi scara si pornind din acelasi punct) pentru cei doi indici pe ultimele 12 luni si diferentele nu sunt mari (graficele in sume absolute cu doua scale sunt inselatoare). Ceea ce s-a intamplat a fost ca indicele BET a crescut mult mai mult decat BUX in ianuarie si februarie, iar apoi a scazut, recentele cresteri pozitionandu-l intr-o pozitie relativa apropiata de indicele BUX pe graficul pe 12 luni. De altfel, aceasta este o tendinta relativ recenta (din ultimii ani) - cea de corelare a indicelui BET cu indicii din Cehia, Ungaria si Polonia; acum 5-6 ani acest lucru nu se intampla, iar piata romaneasca era corelata doar cu cea ruseasca. Astazi se pare ca suntem corelati si cu celelalte piete est-europene, asa ca merita sa le urmarim cu mai mare atentie.

Felicitari pentru aceasta rubrica! As avea 2 intrebari, la care sper sa-mi puteti raspunde: 1. Care este diferenta dintre un SIF (cum sunt SIF1..5) si un fond de investitii orientat spre actiuni, d.p.v. al potentialelor castiguri sau pierderi (altfel spus care e diferenta intre a cumpara actiuni la un SIF sau a cumpara unitati de fond)? La prima vedere cel putin, mi se par 2 metode de investitie foarte asemanatoare. 2. Se stie cumva prin cine sau cum se va face subscrierea la ALRO si incepand de cand? Multumesc.
   11-07-2005     geo

1. Interesanta intrebre. Intr-adevar, ca strategie generala plasamentele sunt relativ asemanatoare, dar cu o serie de diferente importante si o mentiune. Mai intai, apare o diferenta semnificativa la nivel de structura a investitiilor: fondurile mutuale au acces la plasamentele disponibile acum in piata, in timp ce SIF-urile, prin modul lor de infiintare, includ in activ si investitii neaccesibile fondurilor mutuale; acesta este si un lucru bun (daca ne gandim la detinerile SIF-urilor in BCR, de exemplu), dar si un lucru rau (daca ne gandim la sutele de firmulite neprofitabile detinute de SIF-uri). Mai departe, vad o diferenta majora legata de modul in care un investitor isi valorifica investitia in cele doua instrumente: astfel, la fondurile mutuale castigul investitorului este reprezentat in mod exact de castigul fondului: cresterea activului fondului cu X% din plasamentele efectuate implica o crestere exacta de X% si pentru investitor; la SIF-uri corelatia nu mai este la fel de clara, profiturile obtinute de fond nu se distribuie integral investitorilor (iar acest lucru se realizeaza doar o data pe an, prin dividende), iar cresterea de valoare a unei unitati (a unei actiuni SIF) nu este corelata perfect cu cresterea pretului in piata al actiunilor, pret ce este supus si presiunilor legate de cerere si oferta.

In fine, m-as mai referi si la diferente legate de capacitatea financiara (incomparabil mai mare in cazul SIF-urilor), de calitatea de investitor a fiecarui tip de fond (fondurile mutuale sunt numai investitori minoritari, in timp ce SIF-urile pot fi si investitori cu detineri de control sau majoritare in anumite firme), de modul de administrare (4 din cele 5 SIF-uri sunt autoadministrate, in timp ce fondurile mutuale sunt administrate de o societate de administrare), de accesibilitatea investitiei (la un fond mutual se poate intra/iesi oricand, prin subscriere/rascumparare de unitati; la un SIF posibilitatea de a intra/iesi din fond depinde de conditiile din piata, respectiv de existenta cererii sau ofertei de actiuni - aceasta este permanenta daca ne referim strict la SIF-uri, dar la modul teoretic ar putea lipsi in anumite momente), etc. Mentiunea se refera la limitarea actuala a detinarii unui investitor in capitalul SIF la 0,1%.

Ca o concluzie, toate acestea inseamna ca investitia intr-un fond mutual de actiuni este mai clara si mai structurata pentru investitor, deci mai usor de evaluat si pana la urma mai putin riscanta, in timp ce investitia in SIF-uri este mai dificil de evaluat din acest punct de vedere; din nou, aceasta situatie pune si probleme (evolutia viitoare a investitiei este mai greu de anticipat la SIF-uri) dar prezinta si avantaje (randamentul investitiei in SIF poate fi mai mare decat randamentul investitiei intr-un fond mutual, desigur, in conditii de risc corespunzator mai mari).

Referitor la Alro - nu am aceasta informatie. Puteti lua legatura cu departamentul actionariat al societatii. Numerele de telefon se gasesc pe kmarket.ro, sectiunea "Actiuni listate la bursa".

Cum se distribuie dividendele corespunzatore actiunilor dintr-un fond de investitii ?
   01-03-2005     Tanasa Viorel

Fondurile de investitii (deschise) nu distribuie dividende. Castigul investitorilor in fonduri este exprimat prin cresterea valorii unitatii de investitie. Daca va referiti la dividendele incasate de fond de pe urma actiunilor detinute, atunci acestea intra in activul fondului si contribuie la cresterea valorii unitatilor de investitie detinute de toti investitorii; aceste dividende nu se distribuie separat acestora.

Exista posibilitatea practica de a face tranzactii simultane, din acelasi cont de brokeraj, la BVB si la bursa din Sibiu? Spre exemplu, un investitor poate cumpara actiuni SIF1 si vinde un numar egal de contracte "futures" (sau "call") DESIF1 (metoda de "hedging" foarte practicata in lume). Din nefericire, o astfel de tranzactie ar fi total impractica daca investitorul ar avea doua conturi diferite: contul de marja de la BMFMS ar putea trece rapid pe negativ, rezultind intr-o lichidare fortata a pozitiei. Daca tranzactiile se fac din acelasi cont, nu exista aceasta problema (cistigul unei pozitii compenseaza pierderea celeilalte). Sper ca intrebarea nu e prea complicata. Va multumesc.
   14-02-2005     Daniel Cociorva

In principiu puteti investi din acelasi cont pe ambele piete. Problema este insa alta: in exemplul Dumneavoastra, atunci cand castigati la BVB din cresterea pretului actiunilor SIF1, aceasta este o crestere potentiala, nu marcata; nu se reflecta prin intrari de numerar in cont. Pe de alta parte, la BMFMS, pierderea pe contractele DESIF1 este pierdere efectiva; pe aceasta piata marcarea la piata se face zilnic, astfel incat marja trebuie completata cu numerar in cont. Castigul (potential) din actiuni nu poate compensa necesarul suplimentar de marja pentru contracte (decat daca vindeti actiunile).

Din punct de vedere investitional strategia poate functiona, insa trebuie sa fiti pregatit cu bani suplimentari pentru a face fata eventualului apel in marja.

Cu cat, cand, si cum se impoziteaza veniturile obtinute in urma cumpararii si vanzarii de unitati ale unor fonduri de investitii? Cand trebuie declarat castigul, si cum?
   26-01-2005     Mihai

Veniturile din investitia in fonduri se impoziteaza cu o cota unica de 1% aplicata cresterii valorii unitatii de investitie pe perioada detinuta de Dumneavoastra. Impozitul este retinut la sursa de societatea de administrare, astfel incat Dumneavoastra nu aveti nici o grija cu declararea acestuia.

Ma gandesc sa investesc niste bani in fondul de investitii Intercapital, dar inainte de asta as vrea sa fac o comparatie a rentabilitatii fondului fata de depozitele bancare. Inteleg ca se plateste lunar un comision de administrare care reprezinta un anumit procent din intreaga suma, un comision de cumparare care reprezinta tot un anumit procent din intreaga suma, un comision de rascumparare care reprezinta tot un anumit procent din intreaga suma si variaza in functie de timpul scurs de la data cumpararii unitatilor de fond si un impozit de 1%din profit la data rascumpararii. Dar ce e cu indicele cost? Mai intervine si el in socoteala asta?
   10-12-2004     andreea

Va multumim pentru interesul acordat fondului. Comisionul de administrare nu este platit de Dumneavoastra, acesta este retinut din veniturile fondului, astfel incat cresterea unitatii de investitie este calculata dupa plata acestui comision. Comisionul de cumparare (adeziune) este 0%. Comisionul de rascumparare este de 2,5% pentru retragere in interval mai mic de 180 de zile si de 0,5% pentru investitii mai mari de 180 de zile. Impozitul este intr-adevar 1% din castigul adus de fond (deci nu din valoarea sumelor retrase). Indicele de cost este un mod de exprimare a costurilor fondului si nu va afecteaza pe dvs in mod direct. Practic singurul cost pe care trebuie sa il luati in calcul si care diminueaza castigul dvs din fond este comisionul de retragere (la care se adauga si impozitul, dar acesta este neglijabil).

As dori sa stiu daca valoarea nominala reprezinta valoare de cumparare de catre mine a unei unitati de fond? Care este plafonul maxim de cumparare? Cum se pot vinde la un pret cat mai bun?
   28-10-2004     Filip Mircea

Banuiesc ca va referiti la fondurile deschise de investitii (fonduri mutuale). Unitatile de fond nu se vand si se cumpara la bursa, ci numai prin intermediul distribuitorilor autorizati ai fiecarui fond. Unitatile de fond se vand si se cumpara numai la pretul exact determinat de valoarea unitara a activelor nete (intr-o anumita zi), calculat de banca depozitara a fondului. Astfel, pretul nu variaza in mod liber precum se intampla cu pretul actiunilor la bursa; de asemenea, cumpararea si vanzarea nu se fac la valoarea nominala - aceasta reprezinta numai valoarea unitatii la momentul lansarii fondului.

Nu exista un plafon maxim de cumparare de unitati la un fond deschis de investitii. Castigul din investitia in fonduri este dat de diferenta intre pretul de vanzare si pretul de cumparare a unei unitati - daca activitatea fondului este eficienta, atunci valoarea unei unitati de investitie creste datorita cresterii valorii activelor. Nu puteti vinde la un pret cat mai bun, ci numai la pretul unitatii de fond din ziua respectiva.