Intrebari selectate - cuvant cheie: bursei
Buna ziua, Am actiuni la diverse firme listate pe Bursa, iar portofoliul meu este administrat de o societate in domeniu. Totusi as vrea sa stiu daca administratorul portofoliului meu isi face bine treaba avand in vedere faptul ca eu nu ma pricep deloc. Din rapoartele primite tot vinde si cumpara , insa stam tot pe minus.
   01-08-2015     

Investitiile la bursa implica si riscuri, inclusiv riscul unor scaderi pe o anumita perioada. Performantele trebuie evaluate pe termen mai lung, de cel putin un an. Ati putea sa comparati performanta portofoliului Dumneavoastra cu un indice bursier de referinta, spre exemplu indicele BET. Indicii bursieri exprima evolutia medie a bursei de valori. Pentru primele 7 luni ale anului in curs, indicele BET a avut o performanta de +7,3%. Atentie, aceasta comparatie este relevanta daca o faceti pe perioada de existenta a acestui cont administrat. Puteti urmari performanta indicelui BET pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Instrumente Financiare / Indici / Profile indici / Grafic.

Buna ziua! Dupa Revolutie am cumparat actiuni la Terapia Cj. Cativa ani am ridicat dividendele si dupa care Rambaxy a cumparat Terapia ,am primit mai multe instiintari ca imi cumpara actiunile .Nu le -am vandut pentru ca nu mi- a convenit pretul pedeoparte ,si nici nu eram la Cj .in perioada aceea avand locurile de munca in Maramures .Am vrut sa le vand la piata Bursei de valori dar erau sistate .Intrebarea mea este: ce se intimpla cu actiunile mele ? Rambaxy nu a cumparat Terapia cu actiunile cu tot ? Mai primesc dividende retroactiv ? Mai ales ca Rambaxy are rezultate forte bune in afaceri .Cui sa ma adresez cu aceasta problema ? Multumesc .
   12-04-2015     Julia Feri

Ar trebui sa aveti in continuare actiuni la compania Terapia, insa aceste actiuni au fost retrase de la bursa de valori. Prin urmare va trebui sa luati legatura direct cu compania, la departamentul actionariat sau cel juridic, pentru a intreba daca actionarul majoritar doreste sa va cumpere actiunile (nu este obligat sa o faca) si daca s-au distribuit dividende in ultimii ani (distributia de dividende nu este obligatorie, chiar daca firma a avut profit). Daca s-au distribuit dividende in ultimii trei ani, atunci veti ava posibilitatea sa le incasati.

Buna ziua! Emitentii de pe BVB sunt obligati sa isi publice rapoartele financiare anuale pe website-ul bursei pana la un anumit deadline impus? Daca da, care este el? Am observat ca majoritatea firmelor listate trec in calendarul financiar ultima parte a lunii aprilie pentru raportarea finala aferenta anului trecut, dar este aceasta data (sfarsitul lunii aprilie) una obligatorie? Sau este doar o cutuma, iar emitentii decid cand sa faca aceasta raportare publica? Aceeasi intrebare si pentru situatiile financiare anuale preliminare. Din calendar reiese 14, 15 februarie ca si data de prezentare a lor, Exista si un deadline impus? Ma intereseaza pentru ca as vrea sa fac un studiu care sa observe legatura dintre informatia contabila livrata investitorilor si modificarile pretului pe piata a actiunilor si as vrea sa identific momentul in care investitorii incep sa aibaacces la informatia contabila. Multumesc mult.
   03-04-2015     Sorina

Conform art. 227 din Legea 297/2004, rapoartele financiare (inclusiv cele anuale) trebuie publicate in termen de 5 zile de la data aprobarii in AGA. Aceasta prevedere trebuie corelata cu cea conform careia situatiile financiare anuale ale societatilor comerciale, aprobate de AGA, trebuie depuse la autoritatile relevante in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar (sfarsitul lunii mai).

Buna ziua,am in casa trei certificaate de actionar cumparate de parinti de la niste vecini,fara acte doveditoare certificatele sunt la General transport,si parinti mei au depus la ceeasi firma doar ca nu am mai gasit certificatele ce pot face,le pot recupera si valorifica? Cele cumparate?
   14-11-2014     prescornitoiu madalina

Tranzactiile cu certificate de actionar realizate in afara reglementarilor legale nu sunt valabile. Inregistrarea electronica din registrul actionarilor va prezenta drept actionari pe titularii de drept, nu pe cei care au cumparat certificatele in afara sistemului bursei.

Pentru certificatele parintilor consultati pagina de Intrebari Frecvente pentru procedura de vanzare a acestora.

Buna ziua! Doresc sa va intreb de unde se poate obtine un act din care sa rezulte valoarea reala a unei actiuni ce este cotata la bursa? Mentionez ca extrasul de cont de la Depozitarul Central certifica doar valoarea nominala a unei actiuni iar nu valoarea pe bursa a acesteia in ziua respectiva. De asemenea, un broker de la BVB mi-a spus ca nici el nu poate emite un astfel de act. Ma intereseaza intrucat este vorba de actiuni la Fondul Proprietatea ce vor fi incluse in succesiune, iar valoarea nominala creste masa succesorala reala cu aproape 20% si implicit si onorariul perceput de notar. Multumesc mult!
   02-08-2014     Tereza

Daca actiunile mai sunt in contul unui broker, atunci acesta poate elibera un Extras de Cont, care atesta si valoarea la zi a actiunilor (intr-adevar, extrasul de cont eliberat de Depozitarul Central nu atesta valoarea la zi).

O alternativa este sa identificati pretul la zi al actiunilor pe siteul oficial al Bursei de Valori Bucuresti (aici pentru actiunile FP), siteul BVB fiind o sursa oficiala de informatii.

Parintii mei,decedati sunt actionari la SC SOCEP SA.Notarul ne-a solicitat o adeverinta care sa ateste valoarea nominala a actiunilor.Mentionez faptul ca certificatele de actionar sunt emise in anul 1996.De unde solicitam aceasta adeverinta? va multumesc.
   22-11-2013     NICULAE CONSTANTIN

Luati legatura cu departamentul actionariat al Socep. Puteti identifica valoarea nominala a actiunilor si pe siteul oficial al Bursei de Valori, aici.

buna ziua, va rog mult sa imi spuneti ce regulament CNVM reglementeaza obligatiile de raportare ale societatilor tranzactionabile dar nelistate pe BVB - categoria "Unlisted". Pe site-ul BVB se spune : "Societatile din categoria unlisted nu apartin nici pietei reglementate BVB, nici celei Rasdaq. Reprezinta o categorie distincta de societati delistate pe parcursul timpului, pentru care autoritatea pietei (CNVM) a permis tranzactionarea prin intermediul mecanismelor bursei. Aceste societati nu au obligatia de raportare periodica si continua conform Codului BVB-operator de piata/sistem; ele au obligatii de raportare conform reglementarilor CNVM ce vizeaza aceste companii. " La un raspuns dat pe site-ul dvs in 2011 ziceati, printre altele," companiile de pe sectiunea "necotate" a BVB se tranzactioneaza prin sistemele electronice ale bursei, dar nu indeplinesc cerintele de raportare si transparenta, nu se supun cerintelor legilor pietei de capital si nu sunt considerate listate la bursa (din acest motiv se numesc "nelistate" si nu "netranzactionate"; intre listarea la bursa si tranzactionarea la bursa exista diferente, conform explicatiilor de mai sus). " aceste societati nu sunt tranzactionabile pe o piata reglementata, deci ar trebui ca CNVM sa aiba anumite norme emise pt ele. As dori sa gasesc aceste reglementari ale CNVM in acest sens.
   29-03-2013     mihai

Va recomand sa luati direct legtura cu CNVM la Serviciul Monitorizare Emitenti. Datele de contact se gasesc aici.

Buna ziua! Unde as putea gasi toate actiunile listate la BVB in functie de sectorul activitatii societatii? Cum se determina preţul de închidere din şedinţa de tranzacţionare precedentă a unei actiuni? Va multumesc!
   09-03-2012     Ana

Pretul de inchidere se determina pe baza tuturor ordinelor introduse in piata in sesiunea de pre-inchidere a bursei, de la sfarsitul zilei de tranzactionare, pe baza unui algoritm al BVB. Pentru lista completa a actiunilor listate la BVB consultati www.bvb.ro, linkul Cautare Avansata din partea stanga - veti putea gasi lista de instrumente tranzactionate pe diverse segmente de piata. Din pacate nu exista o lista in functie de domeniul de activitate.

buna,asi dori sa stiu ca fiind un actionar minor la o societate din romania.pot cumpara altele ca investitie ?
   17-02-2012     todoran alexandru

Daca este vorba de o companie listata la bursa, atunci cu siguranta puteti cumpara actiuni noi prin intermediul unei firme de brokeraj (atata timp cat exista actiuni disponibile la vanzare in sistemul bursei).

1.Care dintre categoriile de societati listate la BVB sunt raportate la indicele BET respectiv BET-C: categ. I, II, III, (cotatii regular - REGS); internationala (regular international-RGSI), societati necotate(UNLS)? Ce este piata de ordine (XMBS), daca aceasta se imparte la randul ei in mai multe categorii si daca societatile cotate in aceasta categorie sunt raportate la BET si/sau BET-C? 2. Cum sunt clasificate societatile listate pe piata Rasdaq, care sunt indicii de raportare pe aceasta piata? 3. Ce este piata/sistemul alternativ de tranzactionare ATS si care sunt indicii de raportare?
   22-01-2012     

1. Indicele BET-C include numai companiile romanesti listate la Categoriile I, II si III ale pietei reglementate a BVB (deci fara RGSI si fara UNLS). Lista completa a companiilor din indice este disponibila aici.

Referitor la structura: toate instrumentele tranzactionate la BVB se pot structura dupa doua criterii: I. din punct de vedere functional al pietelor de listare/tranzactionare, conform cerintelor de listare si II. din punct de vedere tehnic al segmentelor de piata din sistemul electronic de tranzactionare al Bursei. Pentru primul criteriu vedeti pagina disponibila aici. Cel de-al doilea criteriu nu este foarte relevant pentru investitori, fiind o structura tehnica, gasiti detalii aici: aici

2. Indicii oficiali ai Rasdaq sunt Rasdaq-C, RAQ-I si RAQ-II. Gasiti informatii despre indicii BVB aici. Actiunile de pe Rasdaq sunt impartite in trei categorii, I, II si III.

3. Pentru informatii despre ATS consultati codul ATS disponibil aici. Nu exista indici pentru segmentul ATS.

Buna ziua, In ultimul nr. din PULS CAPITAL ati mentionat ca BVB a aprobat tranzactionarea titlurilor FACEBOOK si Appel. Din cate stiu eu actiunea FACEBOOK nu se tranzactioneaza pe nicio piata. In cazul uiui IPO se va putea subscrie prin intermediul BVB? Va multumesc anticipat! Carmen .
   22-01-2012     carmen

BVB a implementat doar cadrul necesar tranzactionarii pe ATS a actiunilor unor companii din tari nemembre UE, nu tranzactionarea efectiva a titlurilor respective (acesta este sensul stirii din Puls Capital, daca o cititi cu atentie). Cele doua companii au fost oferite cu titlu de exemplu de oficiali ai Bursei.

Nu, in cazul unui eventual IPO al Facebook nu se va putea subscrie prin BVB. Pe Sistemul Alternativ de Tranzactionare (ATS) al BVB, segmentul de piata la care ne referim pentru companiile mentionate, actiunile vor fi doar tranzactionate, nu si listate la BVB; prin urmare, acele companii nu vor avea obligatii de raportare in Romania sau de distributie a unui IPO in Romania, etc.

Pentru comparatie, exista si companii straine listate la BVB - pe piata reglementata a BVB, nu pe ATS. Este vorba de Erste Bank si NEPI; aceste companii isi asuma toate obligatiile unei companii listate in Romania - raportare, distributie a majorarilor de capital social, etc.

Buna ziua! Felicitari pt tot ce facet! Daca ma puteti ajuta va rog, am nevoie de informatii cu privire la activitatea SSIF-urilor la BVB,respectiv SIBEX in perioada 1995-2010,respectiv 1997-2010, am cautat in rapoartele lor anuale dar nu am gasit suficiente informatii; in cazul BVB nu am gasit rapoarte decat pana in 2001,iar la SIBEX decat pana in 2006 si nu mai stiu pe unde sa mai caut. Si despre activitatea Intercapital Invest in 2010,dar mai detaliat decat ce este prezentat in raportul anual as putea gasi? Multumesc mult anticipat!
   03-07-2011     Raluca

Multumim pentru felicitari. Pe www.bvb.ro, sectiunea Tranzactionare si Statistici, linkul Statistici Generale, se gasesc indicatorii anuali ai activitatii BVB din 1995 pana in prezent. In sectiunea Intermediari, linkul ActivitateIintermediari, se gaseste performanta firmelor de intermediere din 2007 pana in prezent.

Pe www.sibex.ro, in sectiunea Statistici, linkul Statistici, se gasesc indicatorii bursei din 1997 pana in prezent, iar in sectiunea Membri, linkul Top Intermediari, se gaseste performanta firmelor de intermediere.

Pentru informatii mai detaliate va trebui sa luati legatura cu cele doua burse. In ceea ce priveste activitatea Intercapital Invest, puteti consulta si istoricul sectiunii Noutati si Stiri pentru principalele evenimente ale companiei si comunicatele de presa publicate. Nu publicam alte informatii in afara celor mentionate si a celor disponibile in raportul anual.

As vrea sa stiu de unde pot sa iau valori pt ROA. Am gasit pe site-ul BNR date trimestriale incepand cu ian 2008 insa as nevoie de date lunare sau daca nu date trimestriale dar mai vechi de ian 2008.. Stiti cumva un site care sa ma ajute in acest sens? Sau daca nu ce alt indicator mai pot sa iau care sa imi exprime performantele bancare? Multumesc!
   19-06-2011     Dana L

Indicatorul ROA, Return on Assets, se calculeaza raportand profitul net la activele totale ale unei companii. Pentru companiile listate pe piata reglementata a bursei gasiti toate datele necesare pe www.kmarket.ro, sectiunea Actiuni Listate la Bursa (selectati compania care va intereseaza si consultati rezultatele financiare).

Pe siteul kmarket.ro gasiti informatii despre companiile listate la bursa (inclusiv despre bancile listate), nu despre banci in general.

buna seara...am si eu cateva nelamuriri 1. cum explic faptul ca desi cursul indicelui BET-C scade cursul unei actiuni creste si viceversa? 2. Avand o analiza pe 3 zile (a lui BET-C si cursul unei actiuni), cu toate ca BET-C creste de la o zi la alta cursul actiunii e fluctuand (a doua zi scade fata de prima zi iar a treia zi creste chiar mai mult decat in prim a zi multumesc
   21-05-2011     alexandra

Explicatia este foarte simpla: BET-C reprezinta o medie a preturilor tuturor actiunilor listate pe piata reglementata a bursei; la fel ca in cazul oricarei medii, elementele sale constitutive pot avea evolutii diferite, indicele reflectand numai o tendinta medie. Mai concret, atunci cand BET-C creste, nu este obligatoriu ca toate actiunile pe baza carora se calculeaza acesta sa creasca.

Spre exemplu: daca un indice s-ar calcula pe baza preturilor a trei actiuni (ponderi egale, pentru simplificare), A, B si C, iar preturile pentru fiecare din acestea in zilele T0 si T1 ar fi 1,2 si 1,3 pentru A; 2,0 si 2,5 pentru B; 0,5 si 0,4 pentru C, atunci valoarea indicelui in ziua T0 ar fi (1,2 + 2,0 + 0,5) / 3 = 1,23, iar in ziua T1 ar fi (1,3 + 2,5 + 0,4) / 3 = 1,40. Dupa cum se vede, indicele a crescut in T1 fata de T0, chiar daca pretul actiunilor C a scazut.

Buna ziua, cum se face ca o firma poate aparea pe situl BVB fiind nelistata? Se pare ca exista chiar o categorie de firme la BVB care poarta numele de Categorie: nelistate. Mersi pentru raspuns.
   30-04-2011     DanBruma

Intr-adevar, stiu ca este putin confuza acea categorie a BVB. Explicatia este urmatoarea: atunci cand o firma se listeaza la bursa, aceasta inseamna ca, pe langa faptul ca actiunile sale se tranzactioneaza prin brokeri pe sistemul electronic al bursei, acea firma isi asuma si anumite obligatii de raportare catre actionari, protectie a drepturilor acestora si respectare a legislatiei pietei de capital.

Companiile la care faceti referire (cele tranzactionate la categoria "nelistate" sau "necotate" a BVB) au fost retrase din diverse motive din randul companiilor listate; cu toate acestea, BVB si CNVM au decis ca ele sa se tranzactioneze in continuare prin sistemele electronice ale bursei, dar ele nu mai indeplinesc cerintele de raportare, transparenta si respectare a legislatiei pietei de capital; alternativa ar fi fost ca ele sa fie retrase pur si simplu de la tranzactionare (asa cum s-a intamplat in alte cazuri), iar tranzactiile s-ar fi realizat mult mai greu, in afara sistemului bursei.

In concluzie: companiile listate la bursa se tranzactioneaza prin sistemele electronice ale BVB si indeplinesc obligatii de raportare si transparenta catre actionari, conform cerintelor legilor pietei de capital; companiile de pe sectiunea "necotate" a BVB se tranzactioneaza prin sistemele electronice ale bursei, dar nu indeplinesc cerintele de raportare si transparenta, nu se supun cerintelor legilor pietei de capital si nu sunt considerate listate la bursa (din acest motiv se numesc "nelistate" si nu "netranzactionate"; intre listarea la bursa si tranzactionarea la bursa exista diferente, conform explicatiilor de mai sus).

Buna ziua . Sunt un client al dumneavoastra si intentionez sa raman asa pentru toata perioada mea de trader , consider ca intercapital start imi ofera tot ceea ce ma nevoie pentru a ma descurca in hatisurile bursei FELICITARI ! Am doua intrebari : 1. daca ma voi incadra la un nivel de comisionare mai scazut in urma rulajului facut in decurs de 3 luni , se va trece automat sau voi fi anuntat si mai trebuie sa fac eu ceva ? 2. daca in continuare rulajul imi va scadea sub barem , imi va creste din nou comisionul sau nu ? Va multumesc , cu respect
   08-04-2011     gelu

Multumim pentru felicitari, ma bucur ca apreciati activitatea noastra. 1. In acest caz va trebui sa initiati Dumneavoastra procedurile de reducere a comisionului. Daca aveti cont pe sistemul ktrade.ro, atunci urmati instructiunile de pe site, disponibile aici; daca aveti un cont asistat de broker, luati legatura cu brokerul Dumneavoastra.

2. Nu, noi nu modificam comisionul in sensul cresterii, chiar daca rulajul a crescut.

Bun? seara! Intreb?rile mele sunt: 1)De ce se realizeaz? mai multe tranzac??ii ??n cadrul pie??ei Regular comparativ cu cea Odd-lot? Care este diferen??a dintre acestea? 2)o actiune are un pretul minim, pretul maxim, pretul mediu. Cum se determina pretul mediu? 3)Cum se determin? pre??ul de deschidere pentru ac??iunea BRD ??n ??edin??a de tranzac??ionare curent?? 4)Ac??iunile BVB se tranzac??ioneaz? pe o pia??? secundar??D?c? da, de ce??
   12-03-2011     Balan Iuliana Gabriela

1. Fiecare actiune listata la BVB se tranzactioneaza pe mai multe segmente ale sistemului de tranzactionare al bursei, in functie de natura tranzactiei; Regular si Odd Lot sunt doua asemenea segmente de piata. Piata Regular este piata pe care se realizeaza marea majoritate a tranzactiilor la bursa; atunci cand un investitor doreste sa cumpere sau sa vanda actiuni, ordinele se introduc, de regula, pe piata Regular, iar volumele de actiuni cumparate si vandute se introduc in loturi standard (adica de obicei in multipli de 500 de actiuni, 500 fiind lotul standard).

Piata Odd Lot este un segment de piata special pe care se realizeaza numai tranzactii cu volume mai mici de un lot standard (deci, de obicei cu mai putin de 500 de actiuni). Intrucat aceste tranzactii sunt mai mult exceptii de la regula, iar acest segment de piata are anumite reguli speciale, tranzactiile sunt mult mai putine decat pe piata Regular (o regula pe Odd Lot este ca nu se pot afisa ordine de cumparare in piata, ci doar ordine de vanzare; astfel, singura optiune a cumparatorilor este sa cumpere actiunile oferite la vanzare, nu sa afiseze ordine proprii de cumparare; o asemenea restrictie nu exista pe Regular).

2. Pretul mediu se calculeaza ca raport intre valoarea tuturor tranzactiilor cu actiunea respectiva dintr-o anumita zi si volumul total al actiunilor tranzactionate in acea zi.

3. Pretul de deschidere este calculat de BVB in sesiunea zilnica de "deschidere" a pietei (numita si "fixing"), pe baza ordinelor introduse in piata de catre investitori in perioada de pre-deschidere a pietei (intre 9:30 - 10:00). Algoritmul folosit de BVB este unul care maximizeaza volumul de actiuni tranzactionate, la cel mai bun pret pentru vanzatori si cumparatori. Descrierea exacta a algoritmului nu este disponibila public, dar ar trebui sa poata fi obtinuta de la BVB, daca nu este considerata informatie confidentiala.

4. In ceea ce priveste tranzactionarea actiunilor, se considera ca piata "secundara" este piata pe care se tranzactioneaza actiuni deja emise de catre o companie. Prin urmare, actiunile Bursei de Valori Bucuresti SA (BVB), listate pe propria piata de tranzactionare a bursei la fel ca si alte actiuni (BRD, etc), se tranzactioneaza pe piata secundara. BVB s-a listat pe propria piata de tranzactionare in iunie 2010. Piata "primara" este considerata piata operatiunilor de emitere de actiuni noi, in vederea majorarii capitalului social; daca BVB sau orice alta companie ar emite catre public actiuni noi, atunci se spune ca aceasta vanzare s-a realizat pe piata primara.

Nu voi repeta explicatiile pentru toate intrebarile primite de la alte persoane pe aceleasi subiecte, poti informa si ceilalti colegi care au primit aceasta tema despre raspunsurile de mai sus.

am de facut un referat cu tema tehnici si strategii de tranzactionare pe piata la vedere implicatii asupra performantelor de portofoliu si nu gasesc nimic despre acest lucru va rog sa ma ajutati sa gasesc si eu niste tehnicii si strategii pentru piata la vedere care este relativ noua in Romania.
   04-03-2011     raluca

Piata de tranzactionare la vedere nu este atat de noua pe cat pare, ea datand din 1995, din momentul (re)infiintarii Bursei de Valori Bucuresti. Din pacate raspunsul la aceasta intrebare depaseste cu mult cadrul acestei rubrici; pe tema strategiilor de tranzactionare pot fi scrise sute si mii de pagini.

Buna ziua! Socrul meu detine actiuni la fabrica de bere Ursus. Nu primeste informatii cu privire la actiuni asa cum ar fi normal(anual) si nu primeste nici dividende. Cei de la Ursus te contacteaza doar sa te intrebe daca le vinzi...si in rest nu prea ai cum sa dai de ei...doar daca cunosti un sediu al lor...iar acolo ridica din umeri... Este ok d.p.d.v. legal ca daca ei au un profit si nu unul mic, micului actionar sa nu-i dea "leul cuvenit" sau cel putin sa fie informat in scris cu privire la deciziile luate? SI daca decizia ar fi ca sa nu se dea dividende, au dreptul ca an de an sa faca asta cat timp vor ei? Multumesc anticipat!
   30-01-2011     Andrei

Da, totul este normal din punct de vedere legal. Decizia de a acorda dividende este luata in fiecare an de catre Adunarea Generala a Actionarilor, de catre majoritatea actionarilor prezenti. Daca Adunarea (respectiv actionarul majoritar) hotaraste in fiecare an sa nu acorde dividende (desi compania are profit), atunci acest lucru este posibil si legal. Nu exista nicio obligatie legala pentru companii de a acorda dividende.

De asemenea, nu exista obligatii legale pentru informarea actionarilor in scris. Companiile listate la bursa publica informatii pe siteul Bursei de Valori Bucuresti (www.bvb.ro), iar informarile importante pentru actionari sunt publicate si in Monitorul Oficial al Romaniei.

1.Cum pot sa aflu intreg portofoliull si ponderea actiunilor unui fond de investitii .portofoliul se schimba in functie de evolutia bursei sau doar ponderea actiunilor se schimba ,portofoliul fiind la fel. 2.Daca investesc de mai multe ori in aceasi fond de investitii la intervale de timp diferite cum pot sa aflu suma obtinuta si cum calculez randamentul obtinut dupa o anume perioada de timp. VA MULTUMESC.
   16-04-2010     DORU

1. Consultati siteurile web ale administratorilor fondurilor. Lista tuturor fondurilor mutuale se gaseste pe www.kmarket.ro, sectiunea Fonduri de investitii (in fisa fiecarui fond gasiti si siteul web).

Pe siteurile proprii ale administratorilor veti gasi informatii despre investitiile fiecarui fond (insa nu toate fondurile raporteaza structura detaliata, adica toate actiunile cumparate si ponderea acestora, intrucat acestea sunt informatii confidentiale ce tin de strategia fiecarui fond). Tot pe siteuri puteti consulta si rapoartele publicate in mod regulat pentru fiecare fond (rapoarte anuale si semestriale), ce pot contine informatii pe aceasta tema.

Deciziile legate de investitiile fiecarui fond sunt luate de administratorul acestora. Uneori se schimba doar ponderile fiecarei actiuni, iar alteori se adauga actiuni noi sau se vand unele din cele existente. Totul depinde de strategia fondului si de evolutia burselor.

2. Dupa fiecare investitie puteti solicita administratorului fondului un document numit Extras de cont, care arata cate unitati de fond detineti si care este valoareala zi a acestora. Pentru formula de calcul a randamentului cautati in arhiva raspunsurilor la intrebari, introducand expresia "randamentul anual" (fara ghilimele) in pagina aceasta; parcurgeti raspunsul la a treia intrebare din pagina.

Stimate domnule Pasol, sunt un aspirant in ale bursei, dar un avansat (si dezamagit in ultima vreme) in depozitele si dobanzile bancare si ma aflu deocamdata in etapa informarii despre plasamente mai performante. Va felicit si eu, ca multi altii, pentru acest site, care ofera mai mult decat o sinteza a informatiilor necesare unui investitor. Chiar daca am citit toate indrumarile dvs., intreg forumul kmarket si multe alte site-uri in domeniu si fiind constient de masurile care trebuiesc luate pe un trend descrescator de durata, imi ramane o dilema nelamurita nicaieri: Exista cumva, pentru un trend ascendent de durata, o regula, sa zicem "de aur sau general valabila", pentru a asigura profitul si a mentine riscul in limite acceptabile, de genul: e recomandat sa vinzi(recuperezi) lunar (sau zilnic, saptamanal, bilunar, etc.) surplusul, lasand investitia initiala sa produca in continuare ?, sau sa vinzi (recuperezi) doar partial surplusul (exista un procent anume ?) ca sa pastrezi efectul "bulgarelui de zapada", sau e doar o chestiune legata de inspiratia si apetitul de risc al fiecaruia? Poate nu am citit inca destul sau unde trebuie. Va multumesc anticipat pentru raspuns. Andrei Ionescu
   07-03-2010     Andrei Ionescu

Multumesc pentru felicitari. Nu exista reguli general valabile pe piata de capital. Daca ar fi existat o regula care sa conserve mereu profitul si sa duca la evitarea pierderilor, fara riscuri, atunci toata lumea ar fi renuntat la un serviciu platit si ar fi trait din investitiile la bursa. In realitate, insa, lucrurile sunt mai complicate.

Sunt multe reguli, abordari si metode pentru investitia la bursa. Insa, daca ar fi sa identific o singura "regula de aur", atunci aceasta nu ar fi una similara cu cea din intrebarea Dumneavoastra, ci o regula de vanzare completa a actiunilor la un anumit nivel de scadere a pretului (asa numitele ordine stop-loss, de limitare a pierderilor si conservare a profiturilor). Aceasta regula spune ca trebuie sa vindeti de fiecare data cand pretul scade cu un anumit procent (de exemplu 15%) fata de un maxim atins dupa momentul cumpararii (iar daca pretul nu creste deloc dupa cumparare, atunci vanzarea se initiaza cand pretul scade cu 15% fata de pretul de cumparare).

Mai concret: spre exemplu cumparati o actiune la un pret de 1,00 lei. Ulterior, urmariti de fiecare data nivelul maxim pe care il atinge pretul, dupa cumparare - sa presupunem ca pretul evolueaza de la 1,00 la 1,20 si in final la 1,40 lei/actiune. Dupa acest nivel, pretul incepe si scade. Conform regulii de mai sus, cand pretul scade sub 1,40 - 15% x 1,40 = 1,19, atunci e momentul sa vindeti.

Desigur, nici aceasta regula nu ofera garantii. Pretul se poate intoarce imediat inapoi dupa ce ati vandut, de exemplu si isi poate relua cresterea. Procentul de 15% este unul orientativ, puteti stabili altul in functie de preferintele proprii. In orice caz, analiza actiunilor si gestionarea investitiilor este un domeniu mult mai vast, din pacate nu exista reguli simple si precise.

care este diferenta intre REGS si ODDS? Va multumesc!
   07-02-2010     claudiu

Actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti se impart in doua categorii importante (doua piete) in functie de dimensiune, valoarea tranzactiilor, etc: 1. Piata principala a bursei (numita si piata reglementata), pe care se tranzactioneaza cele mai importante actiuni printre care si cele 5 SIF, Petrom, BRD, etc si 2. Piata Rasdaq, pe care se tranzactioneaza mai multe companii de dimensiuni de obicei mai mici decat cele de pe piata principala. .

Mai departe, din punct de vedere tehnic (al sistemului de tranzactionare al bursei), tranzactiile cu fiecare actiune listata la bursa se pot face pe mai multe segmente (numite, in mod nefericit, tot Piete). Astfel, pentru actiunile de pe piata reglementata segmentele sunt: Piata Regular (REGS) pe care se realizeaza cea mai mare parte a tranzactiilor cu actiunea respectiva, dar numai in blocuri de 500 de actiuni (cu cateva exceptii); piata Odd Lot (ODDS) pe care se realizeaza tranzactiile mai mici, cu volume de actiuni sub 500; piata tranzactiilor speciale (DEAL) pe care se realizeaza tranzactiile de valoare foarte mare (minim 700.000 RON), etc. Prin urmare, exista o piata REGS pentru actiunile BRD, o piata REGS pentru actiunile SNP, una pentru actiunile SIF5, etc, cate o piata ODDS pentru fiecare actiune, cate o piata DEAL pentru fiecare actiune si asa mai departe.

Piata Rasdaq are la randul sau diverse segmente (chiar si mai multe decat piata principala). Vestea buna este ca, din punct de vedere al investitorilor, aceasta impartire a pietelor din punct de vedere tehnic este mai putin importanta. Angajatii firmei de brokeraj cu care lucrati se vor descurca in toate aceste segmente si piete, iar Dumneavoastra trebuie sa stabiliti doar ce actiuni sa cumparati sau vindeti, in ce volume si la ce pret.

buna ziua, am mostenit de la maica-mea, 20 actiuni la cominco sa, din septembrie 2009, blocul standard de tranzactionare este de minim 100 actiuni, problema este daca pot vinde cele 20 actiuni de la cominco sa, va multumesc
   10-01-2010     razasul

Este posibil ca numarul de actiuni sa se fi majorat in timp, de la momentul programului de privatizare (aceasta este o posibilitate, nu este obligatoriu sa fie asa). Pentru a verifica, luati legatura cu orice firma de brokeraj si solicitati un document numit Extras de Cont eliberat din sistemul Depozitarului Central. Acesta va arata numarul de actiuni detinute, la zi.

Mai departe, se pot vinde si volume de actiuni sub un bloc standard. Acestea se vand pe o piata speciala a bursei numita Odd Lot, care are o serie de reguli mai stricte. Este posibil ca si comisioanele de vanzare sa fie mai mari. Prin urmare, vanzarea este posibila, chiar si pentru 20 de actiuni. Din nou, luati legatura cu orice firma de brokeraj (lista completa pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari).

Eu si familia avem actiuni la SC PROED SA Bucuresti,dividende nu am primim,iar de curind am aflat ca societatea intra in insolventa.Intrebarea mea:: ,,Ce se va intimpa cu actiunile pe care le detinem, le pierdem sau le putem transfera la alta societate si care sunt pasi pe care trebuie sa-i urmam.Va multumesc anticipat .
   30-10-2009     IONESCU Constanta

La acest moment actiunile firmei respective sunt suspendate de la tranzactionarea pe bursa, datorita insolventei. Daca societatea se lichideaza si actiunile raman suspendate, atunci nu le mai puteti vinde prin sistemele bursei si, in cele mai multe cazuri, nu mai puteti recupera nimic. Pur si simplu investitia a fost una neinspirata (varianta cea mai buna ar fi fost sa vindeti actiunile inainte de declararea insolventei, pentru a cumpara actiuni la o societate mai performanta).

Sfatul meu ar fi sa sunati direct la societate (departament actionariat, departament juridic sau conducere) si sa ii intrebati care sunt perspectivele: exista posibilitatea iesirii din insolventa sau societatea va fi lichidata? In primul caz exista posibilitatea reluarii tranzactiilor si veti putea vinde actiunile la bursa, in al doilea caz nu.

Nu am mai jucat la bursa pana acum deoarece nu imi place deloc riscul.As dori insa sa investesc suma minima obligatorie la bursa online prin ktrade(3500 RON) dar deoarece comisionul de tranzactionare e mare in raport cu aceasta suma m-am gandit fac o singura tranzactie adica o investitie pe termen lung,adica sa cumpar actiuni la o firma unde sunt dividende .Dar nu stiu daca am dreptul la dividende tinand cont ca nu am investit de la inceputul anului si nici nu stiu daca firma la care cumpar actiunile hotaraste sa reinvesteasca profitul in loc sa acorde dividende. Intrebarea mea este tinanad cont ca vreau sa fac o investitie pe termen lung, in speranta obtinerii unui profit din dividende, la ce tip de societate sa subscriu? Va multumesc anticipat.
   02-08-2009     Ionescu Cosmina

Mecanismul pentru dividende este urmatorul: au dreptul sa incaseze dividende toti actionarii unei firme care au actiuni intr-o singura zi din an, numita data de inregistrare (data de inregistrare difera de la o firma la alta). Din pacate datele de inregistrare sunt stabilite, in general, in trimestrul II al fiecarui an (apr-iun). Prin urmare, nu mai puteti beneficia de dividende pentru anul 2008 (platite in 2009), ci numai de eventualele dividende pentru anul 2009, platite in 2010.

Strategia de investitie pe termen lung este buna, tinand cont de suma redusa si de preturile reduse ale actiunilor. Gasiti informatii despre dividende pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Emitenti si Emisiuni, pagina Info Dividende; in aceasta pagina, selectati BVB in campul Sectiune Piata, pentru a vizualiza numai companiile de pe piata reglementata a bursei (in general companii mai mari si mai transparente).

Nu puteti sti in avans daca o companie va obtine profit si, in cazul in care obtine profit, daca va acorda dividende sau nu. Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) stabileste distributia de dividende. Ulterior tinerii AGA de bilant (care are loc in primavara fiecarui an), puteti citi hotararile adoptate, puteti analiza daca firma care va intereseaza a acordat dividende si puteti afla care este data de inregistrare la care trebuie sa detineti actiuni pentru a incasa dividendele.

Pentru informatii suplimentare despre investitia la bursa va recomand Ghidul Investitorului Incepator, disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza. Pentru informatii despre analiza si selectia actiunilor va recomand si materialul intitulat Mic Manual de Analiza a Actiunilor, disponibil in acelasi loc. Succes!

1.La BVB se practica ordinele ascunse si ordinele peste rind si daca da , in ce conditii ? 2.Ce avantaje / dezavantaje aduc conturile globale atit pentru intermediari cit si pentru investitori ? Multumesc!
   10-05-2009     Maria

1. Da, la BVB se pot introduce ordine ascunse, in care volumul afisat trebuie sa reprezinte intre 1 si 20% din volumul total al ordinului. Ordinele ascunse sunt marcate cu "h" in sistemul bursei, in dreptul volumului. Nu cunosc conceptul de "ordine peste rand". Reveniti cu detalii.

2. Tema poate fi dezbatuta, sunt avantaje si dezavantaje atat in sistemul de conturi globale, cat si in sistemul de conturi individuale. Conturile globale pot aduce o eficienta mai ridicata a tranzactiilor si costuri mai mici, in masura in care sistemele si procedurile institutiilor pietei reflecta acest lucru. De asemenea, conturile globale asigura o confidentialitate mai ridicata a activitatii investitorilor. Conturile individuale asigura un nivel mai ridicat de disciplina in tranzactionare si evidente, prin pre-validarea vanzarilor de actiuni (verificarea soldului de actiuni al fiecarui client) si o gestiune mai riguroasa a portofoliilor clientilor (intrucat actiunile sunt alocate pe fiecare cont de client, nu intr-un cont global). In plus, sistemele SSIF din Romania sunt configurate, la acest moment, pentru conturi individuale.

In ultima vreme am citit tot felul de articole referitoare la criza financiara si pareri diferite despre cat o sa mai dureze....dincolo de repetarea acelorasi tipare, de genul, "cand o sa se stabilizeze si economiile dezvoltate", nu am am inatlnit multe pareri care sa ma convinga.... 1. voiam sa va intreb si pe d-voastra, ca specialist in piata de capital, daca credeti ca vom iesi anul acesta din criza si mai ales cum vedeti d-voastra iesirea?....vin investitorii gramada sa cumpere actiuni, acum ca sunt ieftine, sau care ar fi solutia/solutiile ?....cand credeti ca o sa se revina pe un fagas normal iar BVB va incepe sa creasca din nou.....? 2. am vazut la TV o emisiune in care se spunea ca daca bursa nu se listeaza sau nu fuzioneaza cu o alta, risca sa dispara ! credeti ca exista asemenea perspective pt BVB? Multumesc mult....astept cu interes raspunsul....
   14-03-2009     Liviu

1. Prognozele legate de durata sunt foarte dificile, mai ales in contextul actual. Dupa mine, varianta cea mai eficienta pentru investitori nu este sa urmeze diversele estimari si prognoze referitoare la durata crizei (ganditi-va numai ce putini analisti si brokeri au intuit scaderea majora a bursei din ultimul an); procedura corecta este sa asteptam cu rabdare semnalele care vin din piata. Prin urmare, nu voi face prea multe prognoza legate de durata, insa haideti sa vedem ce semnale aspteptam si ce modele de evolutie sunt posibile in viitor.

Ma astept ca perioada de scaderi abrupte sa se incheie intr-un termen de la 3 la 18 luni; stiu ca termenul e prea mare pentru a fi util, insa in contextul actual, nu exista repere pentru o prognoza mai concreta. Dupa aceasta, este posibil sa urmeze o perioada de evolutie fara un trend clar, cu cresteri si scaderi mai mari sau mai mici, pe fondul unei lichiditati foarte reduse. Aceasta perioada poate dura si ea de la cateva luni la cativa ani. Pe tot parcursul acestor etape vor exista multe semnale false: pe de o parte perioade de crestere (de la cateva zile la cateva luni) care vor da sperante investitorilor, dar care se vor dovedi doar intreruperi de trend descendent; pe de alta parte perioade de scadere dupa reluarea trendului ascendent, ce vor crea confuzie. In aceasta etapa multi investitori isi vor pierde interesul pentru bursa, si, dupa ce au fost optimisti in mod nerealist in perioada de scadere, si nu au vandut la timp, vor deveni prea pesimisti si vor rata cresterea.

Mai departe, va reincepe trendul ascendent. Scenariul posibil este sa vedem o crestere brusca dupa minimul crizei, crestere determinata de investitorii locali (atentie, aceasta crestere poate avea loc si in perioada de stabilizare, mentionata anterior). Dupa aceea va urma iar o perioada de amortire, pana cand investitorii straini vor reintra la cumparare, caz in care cresterea va fi sustinuta, pe termen mai lung si pe lichiditate in urcare.

Concluzia este ca trebuie sa fiti precaut, sa asteptati, sa nu va luati dupa nicio parere individuala (nici macar dupa ce scriu eu aici) si sa hotarati singur momentul de intrare, dupa ce ati consultat cat mai multe surse de informatii. Atunci cand va veni momentul, in mod obligatoriu cumparati in trepte, adica nu plasati toti banii odata, ci esalonat, pe perioade de mai multe luni de zile; de asemenea, lucrati in mod obligatoriu cu ordine stop loss - nimeni nu prevede in mod exact minimul crizei.

2. Nu sunt de acord cu acest lucru, aceasta este o viziune extrema. Este adevarat, tendinta generala este de consolidare a burselor prin fuziuni si achizitii, iar BVB se va integra in mod inevitabil in acest proces la un moment dat. Insa nu vad vreun scenariu in care BVB ar disparea cu totul (totusi, daca bursa nu ia masuri concrete si nu adopta o strategie hotarata, atunci anvergura si importanta ei pe plan regional si international vor scadea).

Buna ziua! Am 3 intrebari legate de piata de capital.Sper ca ma puteti ajuta: 1. exista multe agentii de rating autohtone si daca da, din ce sunt platite....le platesc emitentii pentru a fi notati si a face instrum financ emise de ei mai atractive pentru investitori sau cum? 2. m-ar interesa o dinamica a capitalizarii bursiere pe cele doua segmente ale bursei (BVB si Rasdaq), numai ca ar trebui cumva sa iau in calcul si rata inflatiei; cum ar trebui sa procedez: capitalizarea bursiera/deflator.....e corect, cum se calculeaza mai excat deflatorul? 3. ca sa calculez media dobanzii acordate la imprumuturile obligatare corporative, ma uit anual la ce emisiuni de oblig corporative s-au realizat si fac media artimentica a dobanzilor lor exprimate procentual? Multumesc frumos si felicitari pt site!....mai ales pt studentii care vor sa inteleaga mai mult din ce li se turuie la cursuri, e o binecuvantare !!!
   14-03-2009     Catalina

Multumim pentru felicitari. Este bine ca studentii se documenteaza, calitatea cursurilor este destul de slaba din cate stiu eu.

1. Activitatea de rating este presatata, de regula, de agentii internationale cu o reputatie foarte buna si experienta indelungata (Fitch Ratings, Moody's si Standard&Poor's sunt cele mai cunoscute). Cu cat agentia de rating este mai importanta, cu atat increderea investitorilor in rapoartele furnizate este mai mare. Chiar si emitentii romani importanti apeleaza la serviciile acestor agentii. Din cate stiu, in Romania au existat cateva incercari timide de infiintare a unor agentii locale, dar anvergura acestora era redusa, iar in ultimii ani nu am mai auzit nimic despre ele.

2. Eu as calcula cresterea reala a capitalizarii de la un an la altul. Formulele de calcul sunt acestea: a) In cazul in care inflatia este peste 10%, cresterea reala = (crestere nominala + 1)/ (rata inflatie anuala + 1) - 1. Cresterea nominala este: (valoarea capitalizarii in anul T1)/(valoarea capitalizarii in anul T0) - 1; b) in cazul in care inflatia este mai mica de 10%, atunci cresterea reala = cresterea nominala - rata anuala a inflatiei. O varianta mai rapida este evaluarea dinamicii capitalizarii intr-o valuta (ca de exemplu euro).

3. O asemenea medie nu este reprezentativa, intrucat emisiunile de obligatiuni corporative difera in functie de riscul emitentului. Prin urmare, rata dobanzii oferita de emitent este strict legata de riscul acestuia. Calculand o medie a ratei dobanzii obligatiunilor Bancii Mondiale si a ratei dobanzii unui emitent roman este ca si cum am compara mere cu pere - ambele sunt fructe, dar nu e acelasi lucru. Cel mult, se pot compara si se pot face medii ale ratelor de dobanda ale unor emitenti cu profil similar: Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Investitii, de exemplu, sau bancile romanesti separat, dintre emitentii de obligatiuni listati la BVB (chiar si in cadrul acestor grupuri apar diferente de profil de risc). De regula se compara si se fac medii numai intre emitenti cu acelasi rating, insa nu toti emitentii romani de obligatiuni au rating.

Am de facut o comparatie intre indicii bursieri la nivelul UE..tarile vechi si noi membre pe o perioada mai recenta 2001-2007...ma puteti ajuta cu niste indicatii de unde as putea lua date?....de pe site/urile pietelor de capital e un demers cam anevoios....in plus, as vrea sa va intreb cum fac cu pietele integrate (OMX, Euronext)....aici pot face o analiza separata a indicilor pietelor de capital componente?....Sper ca ma puteti ajuta cu niste sfaturi.....Multumesc.....
   22-02-2009     Iulia

Mergeti pe siteul Federatiei Europene a Burselor de de Valori, www.fese.be. In meniul Statistics and Market Research alegeti Historical Data. Veti gasi informatii lunare despre indicii tuturor burselor europene incepand cu anul 2000. Pentru componentele burselor integrate nu am o solutie, probabil tot la pagina oficiala a bursei sau la contactarea acesteia se ajunge.

Felicitari pt site....am si eu cateva nelamuriri, sunt incepatoare in domeniul asta: 1.Care este diferenta dintre un broker si un trader ? cu ce se ocupa fiecare? 2.Cei care lucreaza in SSIF-uri sunt traderi sau brokeri ? 3. La SSIF-uri le mai spune si case de brokeraj? 4. Care e diferenta intre piata primara si cea secundara?....inteleg ca BVB e piata secundara....dar pe ea nu se fac emisiuni de titluri noi, de ex. IPO-uri?.....sau astea nu au loc pe BVB?...nu imi este foarte clar/ piata primara e piata pe care se emit titluri noi, dar si de societati inchise si de societati deschise?...exista pe BVB si pta primara si secundara ca 2 segmente diferite, sau cum? Multumesc frumos si sper sa nu fi pus multe intrebari.
   21-02-2009     Daciana

Multumim pentru felicitari. 1. In randul angajatilor unei SSIF, brokerii se ocupa de relatia si comunicarea cu clientii, identificarea de noi clienti, stabilirea strategiilor de investitii alaturi de clienti. Traderii sunt acei angajati ai SSIF care se ocupa de implementarea acestor strategii prin introducerea ordinelor de tranzactionare in sistemele bursei, gestionarea si urmarirea acestora, evaluarea situatiei din piata, etc. In alt context, cuvantul trader inseamna de regula acea persoana care tranzactioneaza in nume propriu in cadrul unei burse (deci nu printr-o firma de brokeraj), insa acest lucru nu este permis la BVB. 2. Prin urmare, intr-o SSIF se gasesc si brokeri si traderi.

3. Da, urmatorii termenii sunt echivalenti pe piata de capital: SSIF, firme de brokeraj, case de brokeraj, firme de intermediere. 4. Intrebarea este rezonabila, aceeasi dilema am avut-o si eu in facultate (cursurile fiind insuficient de clare in aceasta privinta). Piata secundara este piata pe care se tranzactioneaza actiunile deja emise. Aceasta se prezinta de regula sub forma de piete electronice organizate de tranzactionare, gen Rasdaq sau BVB, iar din acest punct de vedere lucrurile sunt destul de clare.

Piata primara este reprezentata de emisiunile noi de actiuni. Acestea se pun in vanzare in diverse moduri: direct la sediile SSIF, prin unitati ale bancilor comerciale, direct de catre emitent (in cazul emisiunilor ulterioare de actiuni pentru o companie listata) si/sau prin sistemul electronic al bursei (dar aceasta ultima metoda nu este obligatorie si nu se intalneste in toate cazurile). Prin urmare, toate aceste noi emisiuni de actiuni, vandute prin toate aceste metode, formeaza "piata" primara. Aceasta piata nu este organizata la fel ca piata secundara (ce este formata din sisteme electronice de tranzactioanre) ci, practic, grupeaza toate emisiunile noi de actiuni, ce sunt vandute prin diverse metode.

Buna ziua. As dori sa stiu daca in Romania mai exista si alte societati de investitii financiare, in afara de cele 5 SIF-uri, si care ar fi acestea. Va multumesc !
   20-02-2009     georgiana

In Romania exista numari cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) infiintate in cadrul Programului de Privatizare in Masa (urmasele fosturi Fonduri ale Proprietatii Private, FPP), organizate ca fonduri inchise si tranzactionate la BVB. Mai exista inca doua fonduri inchise tranzactionate pe piata de capital - Fondul Oamenilor de Afaceri tranzactionat cu simbolul XFOA pe Rasdaq si Fondul STK Emergent tranzactionat pe piata reglementata a bursei cu simbolul STK. Acestea sunt fonduri inchise infiintate din initiativa privata, deci nu sunt societati de investitii financiare in sensul infiintarii lor in urma Programului de Privatizare in Masa.

Am gasit pe situl BVB o companie tranzactionabila pe sectiunea a III-a a bursei, iar dupa analizarea situatiei financiare a firmei, publicate pe site-ul BVB, m-am hotarat sa cumpar cel putin 5% din acea companie, fiind chiar dispus sa cumpar pachetul majoritar de actiuni deoarece consider ca daca as avea o anumita influenta in firma, as putea-o face rentabila, in prezent firma avand pierderi. Am contactat o societate de brokeraj din localitatea mea, care apare in registrul CNVM, iar brokerul mi-a spus ca este foarte dificil sa cumpar actiuni la acea companie, chiar daca pe siteul bvb apare ca tranzactionabila, deoarece exista 2 persoane asociate care detin impreuna peste 51% si cel mai bine ar fi sa contactez compania si sa ma inteleg cu ei la un pret. Ultima data cand s-au vandut actiuni ale companiei pe bursa a fost anul 2002, la un pret de 4 lei/actiune, ducand la o capitalizare a companiei de aproximativ 100.000 lei (aproximativ 25.000 euro). Capitalul social al companiei este de 4.000.000 lei, iar datoriile de 4.200.000 lei. Am luat legatura cu conducerea companiei la numarul de telefon afisat pe site-ul bursei, mi-au spus ca sunt interesati sa vanda si am fost invitat la sediul firmei. Acolo mi-au aratat cateva cladiri si un teren (activele lor) si mi-au spus ca ceilalti actionari minoritari nu pot fi gasiti si ca daca vreau sa cumpar doar partea lor, nu imi vand decat intregul pachet majoritar, insa pretul cerut mi s-a parut exagerat tinand cont de pierderile pe care le au si de ultimul pret de pe bursa. Mi-au spus ca imi vand partea lor pentru 1 milion de euro pe motiv ca activele valoreaza mult, desi datele din documentele de pe siteul bursei (amintite mai sus), care se refereau la situatia financiara din 2007, spuneau altceva. Intrebarea mea este daca as putea, in calitate de persoana fizica, sa fac o oferta de cumparare pe bursa (la un pret apropiat de cel al ultimei tranzactii) a unui panchet minoritar de actiuni (aproximativ 40%), detinut de alti actionari decat cei care detin pachetul majoritar. Daca acest lucru este posibil, va rog sa imi spuneti cum se procedeaza? Pot face oferta de cumparare doar prin intermediul unui broker (nu prea mai am incredere in brokerii din localitatea mea) sau exista si alte posibilitati?
   06-02-2009     Paul Tota

Da, puteti lansa o oferta publica de cumparare de actiuni. Aceasta este o operatiune speciala prin care anuntati, catre toti actionarii existenti, intentia de a cumpara un anumit pachet de actiuni la un anumit pret. Aceasta oferta se deruleaza printr-o firma de brokeraj (ar trebui sa apelati la una care a mai realizat asemenea operatiuni, intrucat aceasta nu este neaparat o activitate curenta pentru companiile de brokeraj mai mici, iar lipsa de experienta poate fi daunatoare i asemenea cazuri).

De asemenea, trebuie sa tineti cont de mai multe elemente: nu puteti face o oferta de cumparare pentru 40% din actiuni, ci aveti doua variante: 1. sa faceti o oferta de cumparare pentru orice procent sub 33% (de exemplu 10%, 25% sau 32%); 2. daca vreti mai mult de 33% din actiuni, atunci trebuie sa faceti o oferta pentru toate actiunile aflate in circulatie (100% sau toate actiunile pe care nu le detineti deja).

Tineti cont si de faptul ca, in cazul in care compania nu s-a mai tranzactionat din 2002, veti avea foarte putine sanse sa strangeti un pachet mare de actiuni de la actionarii minoritari; pentru a creste sansele de succes, va trebui sa oferiti un pret foarte bun.

Pretul ultimei tranzactii, din 2002, mi se pare irelevant - nu il folositi ca reper, pentru ca din 2002 pana in prezent s-au schimbat multe in economie, in cadrul firmei respective si pe bursa. Poate ar merita sa contactati un evaluator pentru o evaluare sumara a companiei si pentru a va da cateva idei despre valoarea firmei (spre exemplu: nu raportati datoriile la capitalul social, ci la capitalurile proprii).

Singura sansa mai fezabila este sa va intelegeti, totusi, cu actionarii majoritari, care ar putea sa va cedeze o parte din actiunile lor (daca tranzactia este pentru mai putin de 33% din actiuni, atunci nu e nevoie de o oferta publica, puteti face tranzactii normale la bursa). Desigur, va trebui sa negociati, probabil ca pretul corect este undeva intre cel cerut de ei si cel oferit de Dumneavoastra, asa cum se intampla de obicei. daca mai asteptati un timp, pe masura ce criza economica se accenteaza, actionarii respectivi ar putea fi fortati de imprejurari sa coboare pretul.

O alta idee pe care le-o puteti propune este initierea unei majorari de capital social, in care Dumneavoastra sa veniti cu bani noi in firma. Eventual, ati putea realiza o tranzactie combinata - actionarii majoritari va cedeaza o parte din actiuni, iar pe restul le cumparati in majorarea de capital. Astfel, castiga si actionarii si intra si bani in firma.

O firma de brokeraj competenta ar trebui sa va poata da toate infromatiile necesare, dupa ce prezentati cazul concret.

Buna ziua. Am mai multe intrebari pe care as dori sa vi le adresez: 1. Daca doresc sa tranzactionez actiuni, obligatiuni si derivate (si pe BVB si pe Sibex) va trebui sa am mai multe conturi la SSIF? 2. Daca am cumparat obligatiuni, banii aferenti cupoanelor imi vor intra automat in contul pe care il am la SSIF? Daca nu, cum intru in posesia lor? 3. Din cate pricep eu din mecanismul de functionare al obligatiunilor, pretul unei obligatiuni ar trebui sa scada imediat dupa acordarea unui cupon (considerand ca nu mai exista si alte evenimente care sa influenteze pretul obligatiunii). Este corect ce am gandit? 4. Se poate modifica marja unui contract futures tranzactionabil? Daca da, asta inseamna ca daca am pozitii deschise pe acel contract, mi se va elibera o parte din marja depusa (daca marja scade), sau va trebui sa mai completez (daca marja creste)? 5. Cand vand o optiune mi se blocheaza marja la fel ca in cazul tranzactionarii contractului futures. Marcarea la piata se va face doar cand optiunea este in bani, sau si cand este in afara banilor? Ex: vand o optiune call cu pret de exercitare 1 leu. Daca la inchiderea unei sedinte de tranzactionare contractul futures costa 1.2 lei, voi avea o pierdere de 0.2 lei/actiune. Daca pretul la futures ar fi 0.8, voi avea un profit de 0.2 lei/actiune sau nu? Va multumesc.
   10-01-2009     Andrei

1. Da, exista conturi diferite pentru BVB si BMFMS, deschise de acelasi SSIF; procedurile de deschidere de cont sunt similare. 2. Pentru a intra in posesia dobanzilor obligatiunilor cumparate prin BVB, procedura este urmatoarea: consultati prospectul de emisiune al ofertei (sau intrebati brokerul) si identificati agentul de plata al emsiunii care va intereseaza; luati legatura cu acesta, ulterior cumpararii obligatiunilor, si comunicati contul in care doriti banii. Daca nu urmati aceasta procedura, banii sunt trimisi automat prin mandat postal.

3. Rationamentul nu este corect. Intr-o tranzactie cu obligatiuni la bursa, vanzatorul primeste automat de la cumparator dobanda acumulata de la data ultimei plati de dobanda pana la data tranzactiei; cumparatorul nu iese in pierdere, intrucat el primeste cuponul intreg la urmatoarea plata de dobanda. Prin urmare, pretul obligatiunilor la bursa este un pret net, fara a lua in calcul dobanzile, astfel incat acesta nu variaza dupa trecerea datei de referinta a unui cupon.

4. Da, marja se poate modifica, fie datorita unor masuri ale bursei, fie datorita unor decizii ale SSIF. In acest caz, in urma unei notificari, va trebui sa completati marja sau vi se va disponibiliza o parte din aceasta. 5. Cand optiunea este in afara banilor, vanzatorul optiunii nu va marca profit, intrucat el castiga numai prima incasata (castigul vanzatorului unei optiuni nu are legatura cu pretul din piata, in timp ce pierderea este legata de acesta).

Buna ziua. Aa dori sa imi raspundeti si mie la urmatoarele intrebari: 1.Cum se calculeaza cifra de afaceri ale unei companii de productie din bilantul anula (aceasta nfiind evidentiata in bilant); 2.Cum se calculeaza cifra de afaceri a unei banci din bilantul anual ( aceasta nefiind evidentiata in bilant); 3.ce categorii de venituri intra in veniturile totale tot din bilant; 4.ce categorii intra in cheltuielile totale din bilant; 5.de ce apare contul de profit si pierdere separat de bilantul anual; 6.ce sunt ordinele ascunse din piata spot si prin ce se diferentiaza de ordinele obisnuite din spot si din piata deal; 7.ce este piata dea; ce indicatori din analiza fundamentala sunt mai importanti pentru evaluarea companiei si ce semnale dau pentru vanzare sau cumparare de actiuni ale unei companii. 8.daca analiza fundamentala indica mai bine momentele de vanzare/cumparare decat cea tehnica. 9.care dintre ele este mai importanta analiza fundamentala sau cea tehnica. intreb toate acestea pentru ca sunt un investitor aflat la inceput in piata spot ( ma numar printre clientii Intercapital) si doresc sa invat cat mai bine toate notiunile de care am nevoie. 10.Cu ce este bine sa incep in procesul de invatare? Multumesc anticipat si astept raspunsuri punctuale la intrebarile formulate.
   26-10-2008     lesevschi eugenia

1. Cifra de afaceri se gaseste in formularul de Cont de Profit si Pierdere (primul rand din formular). 2. Bancile au formulare de bilant diferite de cele ale societatilor comerciale; conceptul de cifra de afaceri nu se foloseste - in locul acesteia, urmariti si studiati diversele tipuri de venituri din formularele bancilor. 3. Veniturile totale din Contul de profit si pierdere reprezinta o suma a diverselor tipuri de venituri enumerate in acelasi formular. De altfel, formularul prezinta chiar si formulele folosite pentru calcule - acest lucru este valabil inclusiv pentru randul venituri totale. Studiati cu atentie formularul respectiv.

4. Acelasi raspuns ca si cel de la intrebarea precedenta. 5. Bilantul prezinta situatia activelor si pasivelor unei firme la un anumit moment. Contul de profit si pierdere prezinta rezultatele obtinute de firma (veniturile) si costurile acestora, intr-o anumita perioada. Este vorba de concepte diferite. 6. Ordinele Hidden sunt ordine in care nu este afisata, in sistemul de tranzactionare, cantitatea de actiuni totala. 7. Piata Deal este o piata a bursei de valori pe care se realizeaza tranzactii speciale, de valoare mare.

7-9. Va recomand materialul intitulat "Mic Manual de Analiza a Actiunilor" disponbil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza. 10. In afara de materialul anterior, va recomand si Ghidul Investitorului Incepator, disponibil in aceeasi sectiune. De asemenea, va recomand parcurgerea in mod regulat a presei financiare si documentarea pe internet.

doresc sa imi explicati ce reprezinta urmatoarele expresii % vs BET 1 luna % YTD % YOY Beta (vs. BET, 20 perioade) Beta (vs. BET, 200 perioade) , si ce sunt activele si pasivele unei societai Va multumesc! Cornel
   20-09-2008     cornel

BET este un indice oficial al Bursei de Valori Bucuresti, calculat ca medie a preturilor celor mai importante 10 actiuni listate la bursa (acesta exprima evolutia medie a bursei); beta este un indicator de risc al actiunilor unei companii (ce exprima riscul comparativ al unei actiuni fata de riscul pietei); YTD (year-to-date) inseamna ca un anumit indicator a fost calculat de la inceputul anului pana in prezent; YOY (year-over-year) inseamna ca se realizeaza o comparatie a valorilor unui indicator la acelasi moment in doi ani diferiti (spre exemplu rezultate la trimestrul III 2008 fata de trimestrul III 2007). Expresia de mai sus, asa cum este prezentata, nu are sens - probabil ati scos-o din context sau ati copiat coloanele unui tabel.

Activele unei firme sunt elementele care ajuta la realizarea activitatii acesteia - terenuri, masini si utilaje, etc. Pasivele sunt sursele de finantare a activelor - capitalurile proprii ale firmei, imprumuturi bancare, etc. Activele sunt intotdeauna egale cu pasivele.

Se vehiculeaza ca IPO Pomponio nu ar fi mers din cauza inexperientei ssif-ului. Probabil. Eu cred totusi ca ar fi mers mai bine daca persoanele fizice ar fi putut subscrie aceasta oferta si prin internet sau curier, lucru perfect posibil. Daca SSIF-urile care se ocupa de IPO-uri nu incearca sa faca accesibila subscrierea pentru public vor suferi in continuare esecuri. De curand am subscris prin internet actiuni TLV. Nu vad de ce nu s-ar putea face subscriere de IPO prin internet. Cu asemenea inertie din partea SSIF-urilor dezvoltarea Bursei bucurestene poate sa mai astepte.
   08-06-2008     sumaru

Subscrierea actiunilor in IPO prin internet sau curier poate parea "perfect posibila" din perspectiva investitorilor, dar nu si din cea a legislatiei existente. Subscrierea prin internet nu ar permite identificarea si verificarea identitatii subscriitorilor, cerinta explicita a regulamentului CNVM 11/2005 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor.

Dumneavoastra ati putut subscrie prin internet in majorarea de capital pentru ca, cel mai probabil, aveti deja un cont de tranzactionare online deschis la o firma de brokeraj; pentru aceasta a trebuit sa urmati o procedura de identificare si verificare a identitatii trimitand prin posta documentele originale de deschidere de cont, impreuna cu copia buletinului de identitate si un extras de cont bancar (acestea fiind cerinte legale); alternativ, daca pentru aceasta majorare nu a fost implicat un SSIF si ati avut o relatie directa cu emitentul, atunci cerintele regulamentului respectiv nu se aplica. Insa simpla completare a unui formular pe internet pentru subscrierea intr-un IPO nu permite verificarea identitatii de catre SSIF care intermediaza oferta.

Subscrierea prin posta sau curier ar pune, cel mai probabil, probleme logistice: investitorii care ar astepta pana in ultimele zile pentru a trimite documentele prin posta ar fi nemultumiti daca acestea nu ar ajunge la timp la SSIF; in plus, tinand cont de sindromul "teoriei conspiratiei" prezent in societatea romaneasca, in conditiile amintite s-ar gasi investitori care sa isi imagineze ca SSIF nu a dorit sa prelucreze subscrierile trimise prea tarziu prin posta, fara a crede ca pur si simplu pot exista intarzieri in sistemul postei. Din aceste motive logistice eu nu cred ca ar fi SSIF care si-ar asuma posibilitatea subscrierii in IPO prin posta/curier (si din acelasi motive probabil ca nici CNVM nu ar fi de acord.

In concluzie, si eu sunt pentru cresterea accesibilitatii operatiunilor pe piata de capital, insa aceste operatiuni trebuie sa respecte prevederile legale si sa se desfasoare, totusi, intr-un cadru riguros, pentru a evita aparitia unor fraude sau disfunctionalitati.

buna ziua! ma numesc stefanescu liana si sunt studenta la universitatea transilvania brasov si imi realizez lucrarea de licenta in domeniul bursei, mai exact pe instrumentele financiare.va rog mult de tot daca m-ati putea ajuta cu niste anilize in ceea ce priveste performantele bursiere pe tipuri de instrumente financiare.va multumesc!
   30-03-2008     stefanescu liana

Materialele care raspund cerintei Dumneavoastra se gasesc pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza. Este vorba de analizele anuale ale pietei de capital prezentate in aceasta sectiune.

Cum influenteaza mai concret bursa americana celelate burse si ma intereseaza in special pe a noastra? bursa lor reflecta mai bine decat la noi economia , adica la ei in ce proportie din numarul total de firme cate sunt listate la bursa din numarul total si la noi care este acest procent? Va intreb pentru ca mie mi se pare ca avem foarte putine societati listate la bursa.Probabil ca sunt listate numai cele care lucreaza 100% legal adica nu ruleaza bani la negru? La noi depinde evolutia pietei de capital si de anumite interese din zona politicului?Daca da, va rog sa-mi explicati si mie cum anume. Ce reprezinta indicele Down Johns la bursa americana? poate nu l-am scris corect. Multumesc anticipat
   21-03-2008     eugenia

Pentru prima intrebare consultati articolul intitulat "Corelatii pe pietele de capital" publicat in numarul 460 al Puls Capital (arhiva Puls Capital din anul 2007, ce include si numarul 460, este disponibila in sectiunea "Buletin Bursier Saptamanal" pe kmarket.ro).

Procentul firmelor listate din totalul firmelor unei tari nu se calculeaza, intrucat marea majoritate a firmelor dintr-o economie sunt de dimensiune mica sau foarte mica si nu s-ar califica pentru o listare la bursa. O bursa dintr-o economie dezvoltata reflecta mai bine structura economiei intrucat cuprinde o structura mai diversa de emitenti (in conditiile in care la BVB marea majoritate a emitentilor sunt din domenii industriale, si mai putin din servicii).

In Romana sunt listate peste 2.000 de companii (bursa+Rasdaq), deci numarul de firme listate nu este o problema. Firmele care comit ilegalitati sunt sanctionate de autoritatile abilitate pentru acest lucru, nu de bursa de valori. In opinia mea evolutia bursei in Romania nu este influentata de interese politice. Indicele Dow Jones reprezinta un indicator al evolutiei generale a burselor americane, similar indicelui BET din Romania.

Detin incepand din 1996,doua certificate de actionar la OLTCHIM RM VALCEA (unul de 750actiuni si un al doilea de 967 actiuni) si nu am primit niciodata dividende ; Este normal? Cu multumiri, Liliana Olarasu
   07-03-2008     Olarasu Liliana

In mod sigur nu este anormal. Oltchim nu a mai distribuit dividende din anul 2000, datorita profiturilor mici sau pierderilor. Chiar si pentru anii in care s-au distribuit dividende, acestea nu se trimit obligatoriu prin posta (unele companii platesc prin casierie sau cont bancar - nu cunosc situatia exacta la Olthcim); de asemenea, chiar daca dividendele s-ar fi trimis prin posta, este posibil ca Dumneavoastra sa va fi mutat domiciliul din anul 1996.

Concluzia finala este ca informatiile cele mai clare legate de dividende se obtin numai de la firma emitenta a actiunlor, adica de la Oltchim. Sunati la firma, la departamentul actionariat, si intrebati ce informatii au pe aceasta tema. Nu asteptati primirea de scrisori cu informatii prin posta, intrucat companiile nu au obligatia de a informa actionarii prin posta, ci prin alte canale - Monitorul Oficial, sistemele bursei de valori, etc.

Dreptul de a primi dividende de prescrie in trei ani de zile. Prin urmare, daca nu v-ati interesat la timp, acum este posibil sa nu mai puteti recupera dividendele mai vechi.

ce inseamna mai exact ASK,BID,indicele BET,BET C BET FI si notiunea de primul nivel , termeni folositi in statisticile tranzactiilor pe bursa
   01-03-2008     eugenia

ASK este termenul folosit pentru preturile la care se vinde o anumita actiune la bursa, in timp ce BID este termenul pentru preturile de cumparare. Primul nivel de ASK sau de BID este cel mai bun pret de vanzare sau de cumparare al unei actiuni la bursa, adica cel mai mic pret cerut la vanzare sau cel mai mare pret oferit la cumparare; al doilea nivel este al doilea cel mai bun pret de vanzare sau cumparare, etc.

BET, BET-C si BET-FI sunt indici bursieri. Un indice bursier reprezinta de fapt o medie a preturilor mai multor actiuni (explicatie simplificata) si este folosit pentru a prezenta evolutia de ansamblu, sau medie, a bursei sau a unui segment al sau.

BET este cel mai cunoscut indice al bursei de valori si se calculeaza pe baza preturilor a 10 actiuni importante; BET-C se calculeaza pe baza preturilor tuturor actiunilor de la bursa, mai putin cele ale SIF, iar BET-FI se calculeaza pe baza actiunilor celor 5 SIF.

Buna ziua, Vanzari substantiale de pachete de actiuni in contextul in care actionarul majoritar- in cazul Transgaz -STATUL-va dori sa-si reduca participatia se va face printr-un anunt anterior? Daca da cu cate zile inaintea vanzarii? Si cat de mult poate vinde prin intermediul bursei?In piata acum sunt 1 177 384 de actiuni, 10%din capitalul social majorat. Prin vanzarea altor pachete, ce efecte vor aparea? va multumesc anticipat!
   19-01-2008     carmen bobu

Da, orice potentiala vanzare ulterioara de actiuni Transgaz de catre stat se va face, cel mai probabil, printr-un anunt oficial (acest lucru nu a fost hotarat, insa, vorbim la modul teoretic). Publicarea anuntului deprinde de modul in care se face vanzarea, insa termenul este, de regula, suficient. Prin intermediul bursei, prin diverse proceduri (tranzactii, ofertei, etc) se pot vinde oricat de multe actiuni ale unui emitent. Efectele sunt legate de cresterea lichiditatii, crestere vizibilitatii si interesului pentru emitent.

se poate cumpara un volum de actiuni mai mare decat cel disponibil?? si daca da ,care sunt cosecintele
   14-12-2007     andrey19

Daca va referiti la numarul de actiuni disponibile la vanzare in sistemul bursei la un moment dat, atunci raspunsul este nu. Este la fel ca la piata: daca s-au terminat merele, nu mai pot fi cumparate altele (cel putin pana nu apar noi vanzatori). Sper ca am inteles bine intrebarea.

Buna ziua! Sunt student la o facultate de stiinte economice si am primit de la profesor ca tema sa investim la jocul marketmaker banii pusi la dispozitie pe bursa. Conditile care ni sau impus sunt investirea a 95 % din bani si sa rulam in fiecare saptamana 10 % din banii totali (sa cumparam si sa vindem cel putin de 2 ori pe saptamana). In aceste conditii trebuie sa nu avem pierdere in 3 luni de zile pentru a obtine o nota buna. Rugamintea mea la dumneavoastra este sa imi recomandati o anumita strategie pe care sa o urmez. Am citit mai multe articole inclusiv Mic Manual de Analiza a Actiunilor cat si articolele din ziare dar pe termen scurt mi se pare foarte dificil sa fac alegerile corecte. Pretul actiunilor evolueza imprevizibil in cursul unei saptamani si nu reusesc, in mare parte si datorita comisioanelor, sa nu mai am pierdere. Sunt foarte interesat de bursa si as vrea foarte mult sa obtin rezultate cat mai bune. Sper foarte mult ca ma puteti ajuta! Va multumesc!
   28-10-2007     Ionut

Ma bucur ca sistemul MarketMaker este recomandat studentilor, intrucat acesta reprezinta un bun instrument de studiu.

Este adevarat, tema recomandata de profesor, respectiv obtinerea de castiguri in MarketMaker, mai ales in aceasta perioada de scaderi la bursa, nu este simpla.

Daca ar exista vreo strategie pe care sa v-o recomand pentru a obtine castiguri pe termen scurt in orice conditii de piata, atunci ar insemna ca as fi facut o mare descoperire care ar revolutiona teoria financiara si nici nu ar mai trebui sa lucrez!

Lasand gluma la o parte, evolutia actiunilor la bursa este influentata de foarte multe elemente, iar prognozele pe termen scurt sunt cele mai dificile. Va pot da, insa, o serie de recomandari generale: in general actiunile de la categoria I a bursei (adica cele din MarektMaker) sunt corelate, adica evolueaza in aceeasi directie (adica atunci cand cresc, cresc cam toate, unele mai mult iar altele mai putin; la fel si cand scad - scad toate, unele mai mult iar altele mai putin).

Astfel, cand depistati ca actiunile au inceput sa creasca atunci cumparati actiunile care par a creste mai mult decat celelalte (spre exemplu SIF-urile) pentru a maximiza castigurile, si tineti-le pana cand incepe o perioada de scadere.

Din pacate perioada curenta este una de scadere. In asemenea perioade este bine sa nu cumparati nimic, insa regula impusa de profesor nu permite acest lucru. Ceea ce puteti face in perioade de scadere este sa incercati sa identificati actiunile care sunt mai stabile (spre exemplu Transelectrica) si sa realizati tranzactii cu acestea, pentru a minimza pierderile.

Desigur, ideile de mai sus sunt doar puncte de plecare. Pentru a urmari evolutia de ansamblu a bursei puteti studia evolutia indicelui BET (siteul www.bvb.ro, sectiunea Indici si Indicatori/Indici/BET/Grafice). Succes!

Am depus trei actiuni a mea,sotiei si baiatului la ALBAPAM SC in perioada cind s-au dat prin 1995-1997 si pina in prezent n-am primit nimic nici macar un telefon cum ma sfatuiti sa -i abordez ca sa-mi trimita dividente pe cine,zilele astea am luat legatura cu o doamna de acolo si a spus ca n-u profit si nu poate sa dea nimic actionarilor acuma citiva ani la fel au spus ca tot profitul il investeste astea sint gulgute eu n-ui cred si de aceia am luat legatura cu d-tra poate stiti mai multe si puteti sa-mi dati un sfat pentru a beneficea de pe urma acestor actiuni ca de aceia ni l-ea dat guvernanti s-au....Va multumesc.
   12-10-2007     hotea vasile

Raspund putin mai pe larg, intrucat aceasta este o intrebare destul de frecventa.

Mai intai, o precizare: nu ati depus actiuni pentru ca nu ati platit nimic pe ele, ci ati primit actiuni in mod gratuit in cadrul Programului de Privatizare in Masa. Mai departe: actionarii unei firme au diverse drepturi, iar firma are diverse obligatii fata de acestia; insa contactarea actionarilor prin telefon nu se numara printre aceste obligatii. O firma poate avea zeci de mii de actionari. Informarile se fac prin canalele stabilite de lege: Monitorul Oficial, presa, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, siteul web al bursei, etc. Contactarea individuala a fiecarui actionar nu este o cerinta legala pentru firmele de la bursa.

Dumneavoastra aveti dreptul sa va informati despre activitatea firmei si ati procedat corect luand legatura cu aceasta (punctul de plecare intr-un asemenea contact este, de regula, departamentul Actionariat al firmei). Firma emitenta a actiunilor este cea mai autorizata sursa pentru informatii despre functionarea sa, iar Dumneavoastra aveti dreptul sa le solicitati conform prevederilor legale si actului constitutiv al acesteia.

Statul roman nu a derulat in 1995 Programul de Privatizare in Masa cu scopul direct de imbogatire a participantilor la el (in acest caz s-ar fi distribuit direct bani), ci pentru a repara o parte din nedreptatile sistemului comunist, transferand o parte din averea statului catre populatie; aceasta avere era formata din mii de firme si intreprinderi, iar fiecare persoana a optat pentru una din ele (pe baza unor informatii, din pacate, incomplete).

Asa cum se intampla in economia de piata, unele firme au succes, iar altele nu. Situatia in care o firma inregistreaza pierderi sau inregistreaza profit dar hotaraste sa nu il distribuie actionarilor sub forma de dividende ci sa il reinvesteasca este perfect normala, si destul de des intalnita, atat in Romania cat si in alte tari.

Firma la care faceti referire se tranzactioneaza pe un segment al bursei in care se regasesc de regula firmele care nu sunt foarte performante si care nu indeplinesc conditiile pentru a se tranzactiona la alte segmente mai bune (segmentul pentru Albapam este cel al actiunilor "necotate").

Proprietarii de actiuni care se tranzactioneaza la bursa castiga bani de pe urma cresterii pretului actiunilor, si mai putin din dividende, care de regula sunt foarte mici pentru multe din firme. In1997 o actiune Albapam valora in jur de 700 de lei vechi, iar astazi aceasta valoreaza in jur de 3.000 lei/vechi. Nu este o crestere extraordinara tinand cont de inflatie, dar este totusi mai mult decat nimic. La pretul de 3.000 lei vechi/actiune si la o valoare nominala a actiunii de 1.000 lei vechi, un certificat primit in 1995 valoreaza astazi de trei ori mai mult decat atunci cand l-ati primit.

Desigur, exista firme la care acest certificat valoreaza mult mai mult, dar exista si firme la care actiunile valoreaza mult mai putin sau chiar nimic. Cu avantaje si dezavantaje, aceasta este situatia in economia de piata: unele firme sunt mai performante decat altele.

Puteti sa imi sugerati cateva resurse despre ciclicitatea bursei, a economiei in general. In acelasi context sunt interesat de date istorice (poate si facilitati de grafice) pentru pretul actiunilor, indicilor, petrol, aur, care sa depaseasca orizontul uzual de 12 - 18 luni mergand spre decenii. Reuters si Bloomberg au astfel de date contra cost? Multumesc, pentru tot efortul dv. si ajutorul pe care il dati in general si mie in special.
   26-08-2007     Stevan Dinu

Pentru date istorice referitoare la actiuni si indici mergeti pe finance.yahoo.com - graficele din sistem pot fi trasate pe perioade destul de mari. Pentru marfuri mergeti pe futures.tradingcharts.com. Din pacate nu am nicio recomandare de carti pe tema ciclicitatii, dar fara indoiala ca puteti gasi mai multe titluri cautand pe internet.

In state exista un tip de operatiune de tip ??late trading?. Din cate am inteles la ora de inchidere a bursei pe pretul de inchidere se fac cateva miscari financiare. Daca va este cu putinta va rog sa detaliati si sa exemplificati operatiunea. Care sunt avantajele unei astfel de operatiuni?
   26-08-2007     Stevan Dinu

Late trading sau after-hours trading semnifica activitatea de tranzactionare derulata in afara orelor normale de lucru ale unei burse, prin sisteme alternative de tranzactionare (denumite in Statele Unite Electronic Communication Networks).

Produsele tranzactionate in acest mod sunt de regula actiuni si valute. Avantajul major il reprezinta posibilitatea incheierii de tranzactii in afara programului burselor. Un alt avantaj il reprezinta reducerea costurilor pentru investitori, datorita cresterii concurentei intre intermediari.

Care sunt cele mai lichide actiuni?.( primele 10,de ex.) Este o categorie la bvb la care sunt listate ?
   02-06-2007     cristi

Nu poate exista o categorie speciala pentru cele mai lichide actiuni, pentru ca acestea nu sunt cunoscute dinainte. Unele actiuni pot fi cele mai lichide intr-o zi, iar altele in ziua urmatoare. Este adevarat, actiunile cele mai solide si interesante sunt in general si cele mai lichide, fiind cele mai cautate de investitori. Acestea se regasesc de regula in categoria 1 a Bursei de Valori Bucuresti (exista insa numeroase exceptii, si actiuni de la alte categorii sau segmente ale pietei de capital se pot regasi printre cele mai lichide, fie datorita unor tranzactii speciale mari, fie datorita cresterii interesului pentru acestea). Gasiti lista actiunilor din categoria 1 a BVB pe www.kmarket.ro, sectiunea Actiuni Listate la Bursa (primul tabel).

Pentru lista celor mai lichide actiuni din ultima zi, ultimele 5 zile sau ultimele 20 de zile mergeti pe www.bvb.ro, sectiunea Tranzactionare si Statistici din meniul din stanga, optiunea Statistici, linkul Top 10 Tranzactionare. Puteti alege intre a vedea cele mai lichide actiuni dupa valoare, volum sau numar de tranzactii, atat de pe BVB cat si de pe Rasdaq.

Urmaresc cu interes evolutia bursei si fac tranzactii de 5 ani. De curand am ajuns la concluzia ca ar fi bine sa renunt al serviciile broker-ului si caut informatii despre platformele online,la ktrade am incercat sa fac tranzactii din contul demonstrativ dar nu am reusit(poate imi puteti spune care fost cauza?) ar fi fost bine sa ma familiarizez cu interfata inainte de deschiderea unui cont. Ce legatura este intre ktrade si marketmaker?
   19-05-2007     

In contul demonstrativ se poate studia functionalitatea siteului, dar nu se pot face tranzactii. Ktrade si MarketMaker sunt proiecte ale Intercapital Invest (la fel ca si kmarket.ro). Pe ktrade se realizeaza tranzactii reale, iar MarketMaker este o simulare, in care se realizeaza tranzactii virtuale.

Va rog sa-mi spuneti care este diferenta intre o societate a caror actiuni sunt listate la bursa si una a caror actiuni sunt nelistate dar tranzactionate. Ce inseamna actiuni inscrise la cota Bursei?
   20-04-2007     Pricop Manuela

Intrebarea este foarte buna, intrucat structura pietelor de actiuni din Romania este destul de complexa. Voi incerca sa sintetizez aceasta structura in cele ce urmeaza. Bursa de Valori Bucuresti, ca institutie, opereaza doua piete de tranzactionare:

1. o piata reglementata (cunoscuta si sub numele de BVB, "bursa" sau cota bursei) pe care se tranzactioneaza in jur de 60 de companii clasificate in trei categorii (momentan nu exista nicio companie la categoria a 3-a). Companiile de pe aceasta piata sunt cele mai interesante companii listate din Romania, iar pagina web a pietei este www.bvb.ro.
2. piata Rasdaq, aflata in curs de autorizare ca Sistem Alternativ de Tranzactionare, pe care se tranzactioneaza actiunile a ap. 2500 de companii. Siteul web al pietei este www.rasd.ro.

Pe langa acestea, mai exista un segment de companii cunoscute in prezent sub numele de companii "necotate" tranzactionate prin sistemul bursei (sectiunea se mai numeste si Unlisted). Acestea au ajuns pe acest segment in principal datorita faptului ca nu au mai indeplinit conditiile de mentinere la cota bursei (rezultate financiare slabe, incepere proceduri de faliment, neplata costurilor de mentinere la cota bursei, etc) si au fost transferate de acolo. Cu alte cuvinte, companiile necotate (nelistate) tranzactionate pe acest segment nu mai indeplinesc criteriile de performanta, eficienta, raportare si transparenta cerute pentru companiile de la cota bursei, insa BVB pune la dispozitie platforma pentru tranzactionarea in continuare a acestora, in cadrul segmentului Unlisted (atentie! pe sectiunea Necotate nu se tranzactioneaza actiunile oricarei companii din Romania, ci numai ale celor care au fost transferate de la cota bursei, asa cum am spus mai sus). Se are in vedere transformarea segmentului "necotate" intr-o piata dinstincta la un moment dat, piata care sa se alture celor doua prezentate mai sus.

Buna ziua, As avea o mai multe intrebari pe care le adresez departamentului de analiza, intrebari referitoare la anumite elemente necesare pentru previzionarea unei valori corecte a valorii unei companii. 1. Incerc sa aplic Metoda DCF pentru diversi emitenti si intampin dificultati in estimarea sau gasirea coeficientului de risc "Beta". Din ce am citit exista companii specializate care calculeaza acest coeficient, dar banuiesc ca nu in Roamania. Intrebarea este cum pot calcula (in linii mari) acest coeficient sau dc existe anumite programe si de unde le-as putea procura. 2. In previzionarea amortizarii pentru un emitent ce factori, ce elemente bilantiere iau in considerare. Puteti sa mi recomandati si de unde sa citesc acest lucru, nu doresc neaparat raspunsul. 3. In calculul rentabilitatii capitalului propriu din modelul CAPM indicatorul Rm il pot considera media indicelui BET -C pe ultimii 5 ani sau e mai corect sa estimez eu (estimarea proprie a analistului) o valoare procentuala pentru BET in 2007? Multumesc, Andreeea andreea.decuseara@gmail.com
   13-04-2007     Decuseara

1. Noi calculam indicele beta pentru toti emitentii listati la bursa de valori. Valorile la zi sunt disponibile clientilor Intercapital Invest in sistemul Intercapital Start. Pentru modul de calcul vedeti aceasta pagina.

2. Puteti incerca mai multe variante: previzionarea mijloacelor fixe si apoi a amortizarii ca procent din acestea; cresterea liniara sau neliniara a amortizarii de la un an la altul cu anumite procente; estimarea amortizarii ca procent din cheltuielile totale, etc.

3. Aici ati descoperit una din principalele probleme cu folosirea DCF in Romania: valoarea Rm. Media pe ultimii 5 ani nu mi se pare relevanta, intrucat cresterile bursei din perioada 2000-2004 au fost atipice, si determinate de ajustarea evaluarilor actiunilor romanesti (indicilor P/E, de exemplu) la valori de pe alte piete. Cel mai bine ar fi sa faceti o estimare, si aici aveti mai multe variante: estimare indice BET pe 2007; folosirea valorii Rm de pe alte piete la care se adauga diverse prime de risc, etc.

detin actiuni la vimcon vrancea. la un moment dat au incetat tranzactionarea acestora la bursa. as vrea sa stiu daca se mai incepe tranzactionarea acestor actiuni la bursa si cind incepe.
   08-04-2007     ciubotaru ionut bogdan

Probabil va referiti la Vincon Focsani (nu exista nicio firma listata vreodata cu numele Vimcon Vrancea). Actiunile Vincon au fost delistate de pe piata Rasdaq din cadrul Bursei de Valori Bucuresti incepand cu 28/08/06. In aceste conditii nu mai poate incepe tranzactionarea lor la bursa, iar orice vanzare sau cumparare se face acum prin contracte de cesiune de actiuni notificate direct firmei pentru inscrierea in registru.

Imi spuneti va rog ce perioada minima trebuie pt a fi agent de bursa ? Trebuie 1 an de experienta ca si ASIF ?
   18-03-2007     vlad

Din partea bursei de valori nu exista o cerinta legata de experienta (pentru detalii despre autorizarea unui agent de bursa consultati Codul BVB disponibil pe www.bvb.ro, prima pagina a siteului). Desigur, firmele de brokeraj pot introduce cerinte suplimentare celor ale BVB, si este destul de putin probabil (desi, nu imposibil) ca un ASIF fara experienta pe piata de capital sa fie autorizat imediat ca agent de bursa.

Aveti un site bun, chiar f. folositor. As avea o intrebare: cum as putea afla mai multe informatii despre derivate? Multumesc. Cu respect, Adrian Simion
   24-02-2007     simion adrian

Multumim pentru aprecieri. Pentru informatii despre derivate va recomandam site-ul Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu, www.bmfms.ro. Dansii publica si o serie de carti despre derivate, si organizeaza cursuri pe aceasta tema.

Felicitari pt munca pe care o depuneti, de a informa micii investitori! Am urmarit cu interes cresterea actiunii AVLE (Avicola Brasov) insa e greu de luat o decizie in situatia in care nu sunt materiale informative disponibile. De ce nu sunt atentionate aceste firme sa isi publice raportarile pe site-ul rasdaq? Legat de aceasta actiune, considerati ca este o decizie buna de a investi in ea? Va multumesc anticipat, Diana
   17-02-2007     Diana

Multumim pentru felicitari. Criteriile de transparenta si raportare sunt diferite pentru actiunile listate la Bursa de Valori fata de cele tranzactionate pe Rasdaq. Astfel, cele din urma nu trebuie sa respecte aceleasi standarde ridicate de raportare ca firmele de la cota bursei (daca ar dori sa le respecte, atunci s-ar muta si ele la cota BVB). Din pacate nu pot oferi opinii sau recomandari despre investitii in cadrul acestei rubrici.

N-ar fi buna o reglementare la BVB care sa suspende automat limita de variatie a preturilor unei actiuni dupa trecerea datei de inregistrare,in cazul unei mcs?Adica la t-2 sa se suspende de drept limita de variatie si sa fie lasat pretul sa mearga la valoarea adecvata .?
   07-01-2007     alin

Din cate stiu exista o asemenea reglementare cu privire la suspendarea limitei de variatie in cazul in care acest lucru se impune. Daca aveti o propunere in acest sens, o puteti trimite direct bursei de valori.

Buna ziua, As dorii informatii despre ceea ce se va intampla cu actiunile CRB incepand dupa data de 27 .11.2006. Este bine sa le vand astazi deoarece dupa vor fi delistate de la BVB ? Sau pot sa le pastrez in continuare ?
   24-11-2006     Marius C

Actiunile CRB, alaturi de alte sase actiuni listate la BVB, sunt delistate de la la cota bursei si transferate pe sectiunea necotate din sistemul BVB incepand de azi. Astfel, aceste actiuni vor fi mai putin vizibile, mai putin urmarite de investitori, si apreciate de bursa drept mai putin performante; companiile de pe segmentul necotate au criterii de transparenta mult mai reduse. La cota bursei se regasesc cele mai importante companii listate din tara noastra. Pe segmentul necotate se gasesc actiunile care din diferite motive nu indeplinesc criteriile pentru a ramane la cota bursei. Ca mecanism de tranzactionare puteti in continuare lansa ordine de cumparare si de vanzare prin societati de brokeraj. Nu oferim recomandari de investitii in cadrul acestei rubrici.

Sa zicem ca,un grup de persoane constituite intr-o asociatie cumpara un pachet de actiuni majoritar la o societate de la stat ( FPS, APAPS,AVAS) cu plata in rate pe mai multi ani. Intre timp societatea realizeaza o majorare de capital in numerar.Cind vor avea dreptul respectivele persoane sa-si vinda actiunile subscrise ca drept de preferinta la pachetul respectiv : 1. Odata cu ceilalti actionari, dupa incarcarea in registrul bursei ? 2. Dupa achitarea integrala a costului pachetului ?
   27-10-2006     vasile

Pentru aceasta problema ar trebui sa studiati contractul de privatizare si/sau sa luati legatura cu un jurist.

Vrand sa reconstitui "Total capitaluri proprii" in cazul bancilor listate la BURSA, am dat ceva atentie rubricilor "ACTIV" si "PASIV" din pagina BVB. Impresia mea este ca functionarul de la BVB a mistificat "Total activ" si "Total pasiv", numai si numai ca sa iasa la vopsea cu balantza. Altminteri, suma de la ACTIV nu da nicidecum "Totalul activ" iar suma de la PASIV este chiar mai gogonata fatza de "Totalul pasiv". Totusi, nefiind economist, indraznesc rugamintea sa-mi spuneti daca gresesc pe exemplul BCC, exemplu pe care il reproduc de pe pagina Bursei. In orice caz, aceeasi manevra de "iesire la vopsea" se banuieste si la celelalte doua banci (BRD si TLV). Multumesc pentru raspuns! ============================================= ACTIV ----- Casa, disponibilitati la banci centrale: 283,968,952 RON Creante asupra institutiilor de credit: 17,679,701 RON Creante asupra clientelei: 743,943,368 RON Imobilizari corporale: 85,047,220 RON Imobilizari necorporale: 2,774,575 RON Total activ: 1,177,848,669 RON PASIV ----- Datorii privind institutiile de credit: 149,694,138 RON Datorii privind clientela: 565,100,672 RON Capital social subscris: 115,735,065 RON Total pasiv: 1,177,848,669 RON ===========================================
   27-08-2006     

Nu stiu la ce date va referiti in mod exact (sunt multe locuri in care acestea sunt raportate), dar nu poate fi vorba de nici o mistificare. Tineti cont de doua lucruri: 1.formatul bilantului pentru banci este diferit de cel pentru societati comerciale si 2. probabil in situatia pe care ati citit-o nu erau listate toate elementele din activ si pasiv, ci doar cele mai importante, iar din acest motiv nu dadadeau totalurile. Oricum, daca aveti dubii, va sfatuiesc sa luati legatura direct cu bursa de valori, departamentul emitenti.

1.Atunci cind o societate listata pe piata de capital fuzioneaza cu o alta societate listata sau nu, in ce conditii este suspendata de la tranzactionare ? Dar in cazul unei divizari ? Decizia de oprire de la tranzactionare este in functie de optiunea societatii ?Citeva exemple de oprire de la tranzactionare pentru fuziune: Electroaparataj B - Aparataj Electric Titu ; Mopan Tg. Mures - Moara Luilis; Si citeva exemple de neopriri Romportmet ( divizare ); Elpreco ( fuziune ); Impact B ( fuziune ). 2. Un stoploss se executa la pretul de inchidere sau la cotatiile din piata in momentul in care se atinge pragul respectiv ? 3.Un extras de cont cu actiunile detinute la o societate nelistata pe piata de capital, de unde se poate obtine?
   26-08-2006     marian

1. Deciziile apartin pietei de tranzactionare. Cred ca Bursa de Valori Bucuresti ar putea sa va ofere raspuns la aceata intrebare. Regulamentele bursei se gasesc in sectiunea cu acelasi nume de pe www.bvb.ro. 2. Nu exista ordine Stop Loss implementate la Bursa de Valori Bucuresti, la acest moment. 3. De la registrul actionarilor societatii respective. La societatile inchise, registrul este tinut de regula chiar de societatea emitenta, deci, luati legatura cu aceasta.

buna ziua. cum as putea sa tranfer actiunile de la un ssif la altul, care ar fi cea mai avantajoasa optiune si cam cat ar costa? Cred ca sunt urmatoarele optiuni: 1. vand la prima ssif, cumpar la a doua( costuri comisiane vanzare, cumparare+ comision bancar 2. transfer la registrul bursei si dupa aceia cu extras de cont inscrierea actiunilor la celalalt ssif, in acest caz, costul = comision transfer registru+ cost extras de cont Am auzit ca se mai pot transfera direct intre ssif, care ar fi procedura si cum se pastreaza datele despre costurile de achizitie si datele de achizitie?care metoda veste mai practica?
   21-07-2006     marius

Dupa parerea mea cea mai eficienta metoda este cea a transferului direct intre SSIF, intrucat aceasta dureaza cel mai putin. Costurile variaza; noi, spre exemplu, nu percepem nici un fel de costuri nici la transferul de la noi la alt SSIF, nici la transferul de la alt SSIF la noi. Clientul furnizeaza noului SSIF un document de la SSIF vechi in care se prezinta costurile si datele de achizitie. Varianta transferului la registru si apoi a preluarii de acolo la noul SSIF dureaza mai mult si se foloseste, de regula, atunci cand investitorul nu doreste ca SSIF la care se muta sa afle de la ce SSIF isi muta contul. Nu recomand varianta vanzarii si apoi a recumpararii, datorita costurilor implicate.

n vederea nscrierii, promovării şi menţinerii la Cota Bursei, ce angajamente trebuie sa isi asume SC Petrom , si ce documente necesare ii trebuie
   24-06-2006     serghescu gabriela

Imi pare rau, dar nu oferim materiale pentru referate in cadrul acestei rubrici. Va recomand materialele "Ghidul Emitentului de Actiuni si Obligatiuni" (www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza) si "Ghidul Inscrierii la Cota BVB" (www.bvb.ro, sectiunea Emitenti si Valori Mobiliare).

Considerati ca plusul de capitalizare care va fi adus Bursei de Valori Bucuresti odata cu listarea Fondului Proprietatea este real? (atata timp cat substanta titlurilor emise de Fond este data, cel putin la inceput, de actiunile emise de companiile aflate in portofoliul initial al acestuia, care la randul lor vor fi listate la BVB si care, implicit, vor fi incluse in aceeasi capitalizare bursiera totala)
   18-06-2006     Adi

Foarte interesanta intrebare - ma bucur ca mai apar si asemenea intrebari pe site. In primul rand, referindu-ne strict la cazul Proprietatea, problema nu este foarte mare: listarea fondului nu este foarte apropiata, iar listarea majoritatii firmelor din activul sau este si mai indepartata.

Totusi, intrebarea este foarte interesanta la modul teoretic, iar un raspuns clar nu stiu daca exista. Sa luam spre exemplu cazul unui fond listat inchis, care investeste exclusiv in alte actiuni listate. Pe de o parte se aduce argumentul ca in acest caz cota de capitalizare a firmelor in care a investit fondul se numara de doua ori, dupa cum spuneti Dumneavoastra; pe de alta parte, argumentul este ca actiunile respective au o valoare proprie, iar fondul are o valoare distincta de actiunile in care a investit, valoare data de suma de bani cu care a fost constituit fondul si din care s-au cumparat actiunile respective. As inclina sa fiu de acord cu al doilea punct de vedere, din care rezulta ca aportul de capitalizare este real, dar situatia nu este chiar 100% clara.

Buna ziua In cazul in care detin sa spunem 150 de actiuni la o societate, exista posibilitatea de a le vinde pe BVB? Stiu ca exista anumite limitari legate de numarul de actiuni (la vanzare si cumparare) care trebuie sa fie multiplu de 500. Multumesc!
   03-06-2006     Vasile

Se pot vinde fara probleme si volume de actiuni care nu sunt multiplii de 500 - aceasta vanzare se realizeaza pe un segment special al bursei numit Odd Lot, si este de regula permisa de majoritatea SSIF. Problema este la cumpararea de volume care nu sunt multiplii de 500 de actiuni - ca urmare a unor particularitati ale pietei Odd Lot la cumparare, de regula SSIF nu accepta ordine cumparare care nu sunt multiplii de 500.

sunt student in ct si sunt interesat sa cunosc mai bine mecanismele bursiere. o mare neclaritate a mea se refera la modul de stabilire a pretului de vanzare/cumparare la emiterea unui ordin de catre un investitor. concret, cat este diferenta dintre pretul pietei si pretul dorit si factorii ce influenteaza.
   03-06-2006     costin p

In sistemul bursei, pentru fiecare actiune exista o lista de ordine de cumparare (ordonate astfel incat ordinele cu preturile cele mai mari sunt primele) si o lista cu ordinele de vanzare (ordonate astfel incat ordinele cu preturile cele mai mici sunt primele).

Investitorul este liber sa lanseze ordine de cumparare sau de vanzare la orice pret doreste. El practic are doua optiuni: 1. sa lanseze un ordin "la piata", in care accepta cel mai bun pret de vanzare sau cel mai bun pret de cumparare din lista de ordine la momentul respectiv; in acest caz pretul "pietei" va fi si pretul investitorului nostru, acesta fiind pretul tranzactiei incheiate, respectiv cel al celui mai bun ordin de cumparare sau de vanzare. 2. A doua optiune este sa introduca un ordin la un pret diferit de cel mai bun pret existent in piata; acest ordin se adauga si el listei de ordine existente, si se executa mai tarziu numai daca se va gasi un vanzator sau cumparator care sa doreasca sa incheie o tranzactie la pretul respectiv.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.Detin 1000 de actiuni la VEL care este in procedura pentru delistare de la BVB.Posibilitatea mea ,cred ca si a multor alti investitori la BVB,de a iesi din aceste societati este mica poate chiar imposibila datorita unor legi ale CNVM(franele bursei)prin care se cere extras de cont de la registre -in cazul VEL-REGISCO.De curand am primit un asemenea extras de cont de la REGISCO pentru o societate de pe Rasdaq exact dupa 2LUNI de la primirea confirmarii de primire a scrisorii pentru acel extras.Timpul pana la delistare este de 45 zile,iar un extras de cont vine in 60.La sediile regisco din provincie sunt cozi mari unde poti pierde mai multe zile cu cheltuieli mari daca nu ai la cine locui si pierdere de timp inutil.Nu era mai bine daca acel extras putea fi eliberat si de SVM-ul la care sunt actiunile in portofoliu?Cand vrei sa faci ceva cu piata de capital ar trebui sa simplifici nu sa complici existenta sau intrarea unor noi investitori.ANSVM chiar nu poate sa aiba nici un cuvant de spus ?Sau nu doreste sa -i protejeze si pe mici investitori care sunt bagati in ceata cu impozitul pe venit si cu aceste delistari care mi se par extrem de discutabile. Micii investitori dupa primele investitii ,daca mai sunt si in pierdere ,cu noile legi anacronice si ostile,vand tot si fug ca "dracu de tamaie"de aceasta piata.
   28-04-2006     paul

Stiu problema de la Regisco si va inteleg nemultumirea. Eu am ridicat problema in intalniri ale comitetului BVB si cu CNVM. Voi face si sesizari oficiale la ANSVM si direct la Regisco. Toata lumea incepe sa constientizeze aceasta problema, astfel incat ea va trebui rezolvata.

Domunle Pasol, vorbiti de popularizarea bursei, dar pana acum nu am observat decat o depopularizare a bursei(defaimare, improscare cu noroi, jigniri aduse investitorilor de la bursa etc.) pe posturile de televiziune in emisiuni care nu au legatura cu piata de capital, dar care au audienta. Domnule Pasol, dumneavoastra ca membru in CA al BVB, nu puteti propune sa se realizeze si sa se difuzeze pe posturile TV o emisiune de genul ABC-ul Bursei, in care sa se explice neincetat pana intelege si badea Ion ca bursa este buna si nu e un loc in care se intalnesc "smecherii"?! In plus se pot trimite materiale informative cu date precise catre managementul unor companii in care sa li se prezinte care sunt avantajele financiare(subliniez, financiare - nu bla-bla-uri de marketing) aduse de prezenta pe bursa. Nu vreau sa-mi dati ca exemplu targul bursier, pentru ca dupa parerea mea doar ce-i cu ceva experienta in piata de capital au fost acolo si poate cativa oameni simpli, dar pe care nu-i vad investind la bursa.
   14-04-2006     Florin M

Probabil nu ati citit programul cu care eu am candidat pentru o pozitie in CA al BVB - acesta este disponibil pe www.intercapital.ro, sectiunea Stiri si Noutati. Ideile prezentate de Dumneavoastra sunt deja incluse in acel program. Propunerea de BVC a BVB pe 2006 include si o buna parte din ideile mele incluse in documentul respectiv. Faptul ca Dumneavoastra nu ati observat nici un efort de popularizare a bursei nu inseamna ca acestea nu exista (chiar daca amploarea acestor eforturi nu este inca suficienta).

Ratiunea logica pentru existenta unei burse este de intermediere intre resursele financiare si necesitatile de finantare ale companiilor. Companiile se pot finanta de pe bursa prin IPO sau prin MCS(capitalizarea profitului sau emisiune de actiuni cu preturi preferentiale pentru actionari). 1.Cumva costurile acestor operatii sunt prea mari (astfel incat companiile sa prefere tot creditele bancare)? 2.Numarul mic de astfel de operatii este legat de performantele acestor companii (performante care le fac neatragatoarea pentru investitorii de la bursa)? 3.Cum poate fi determinat managementul companiilor romanesti sa priveasca bursa ca un alt fel de "banca", de la care sa se poate imprumuta?! Multumesc.
   14-04-2006     Florin M

1. Sunt mai multe cauze pentru nivelul redus al finantarii prin piata de capital. Pe primul loc as pune necunoasterea si nivelul redus de informare al managerilor de societati comerciale, care inca nu inteleg toate avantajele pietei de capital, si nici stadiul de dezvoltare la care a ajuns bursa astazi (si care nu mai este acelasi cu cel de acum 5-6 ani). Mai departe, exista si o anumita birocratie (dar aceasta nu este chiar excesiva), exista cerinte de transparenta catre public pe care mangerii nu sunt pregatiti sa le respecte, exista diluarea detinerilor prin intrarea de actionari noi in firma. 2. Acesta nu este un factor important. Sunt firme foarte dinamice si performante care nu se listeaza la bursa si care, daca ar face-o, ar avea de castigat. 3. Buna comparatie, probabil mult mai pe intelesul acestor manageri. Cred ca o popularizare din ce in ce mai puternica a bursei va ajuta, din ce in ce mai multe exemple de listari interesante vor ajuta, si asa mai departe. Lucrurile cred ca merg in directia cea buna din perspectiva IPO-urilor, insa se misca mult prea incet fata de cum ne-am dori.

Buna ziua, stimata Redactie sint actionar din anul 1999 in urma procesului de privatizare in masa,si aici urmeaza marea dilema,nu stiu la ce societate,oricum la un complex turistic din Brasov ,Poiana Brasov sau pe litoral,in Statiunea Mamaiacelcare a depus documentele fiind tatal meu,eu fiind la virsta respectiva un copil,abia implinisem 18 ani. as dori sa stiu daca pot reconstitui traseul acelor cupoane nominative de privatizare,sau cel putin cui ar trebui sa ma adresez in demersul meu. in speranta ca ma imi veti putea acorda sprijinul va multumesc anticipat si astept lamuriri. Va multumesc!
   08-04-2006     Carmen Diaconu

Luati legatura cu Regisco SA (www.regisco.ro) si solicitati un document numit extras de cont - prin acesta veti identifica actiunile pe care le detineti. Daca nu gasiti nimic la Regisco, puteti lua legatura si cu registrul Bursei de Valori (www.bvb.ro).

Buna ziua! As dori sa cunosc in ce consta diferenta dintre un broker si un agent de bursa!
   05-04-2006     cristina

Broker este denumirea generica si informala pentru persoana din cadrul SSIF care se ocupa de relatia cu clientii, respectiv preluarea ordinelor acestora. Agent de bursa este denumirea oficiala pentru persoanele din cadrul SSIF autorizate sa utilizeze sistemul electronic de tranzactionare al bursei pentru efectuarea de tranzactii.

Imi puteti spune, va rog, ce relatie exista intre bursa si cnvm?Cum poate ajuta(influenta) Bursa(ca institutie) ca cnvm-ul sa contribuie la functionarea cat mai buna a pietei de capital?E cumva bursa o victima a deciziilor cnvm-ului? Multumesc.
   31-03-2006     Florin M

Bursa, ca participant pe piata de capital, este reglementata si supravegheata de CNVM, ca institutie de reglementare. Reprezentantii bursei pot face demersuri/lobby pe langa CNVM pentru anumite masuri. Nu as zice ca bursa este o victima a deciziilor CNVM in general (desi aceasta expresie descrie destul de bine anumite situatii), ci doar o institutie care se supune reglementarii autoritatii competente, asa cum se intampla si in alte tari.

Care sunt motivele pentru care poate creste pretul unei actiuni la bursa? Puteti sa-mi explicati ce inseamna notiunile: "intrinsic value of a business" si "margin of safety" si cum se catculeaza? Multumesc. Sunt de apreciat eforturile pe care le faceti in educare in domeniul bursei. O zi buna.
   29-03-2006     daniel

Multumesc pentru aprecieri. Notiunile despre care solicitati lamuriri sunt mult prea generale. Gasiti lamuriri in materialul "Mic Manual de Analiza a Actiunilor" disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza, material in care am incercat sa raspund la intrebari similare cu cele puse de Dumneavoastra.

Cum apreciati din pozitia in CA al Bursei modificarea ROUND LOTului la 100 actiuni (am luat cifra de la NYSE)? Motive: 1) Round Lotul de acum este putin anacronic cu MJM 10 cand exista alte actiuni peste pretul lui MJM 2) Pe unele actiuni, gen BRD (folosesc acest exemplu fiindc este o actiune atractiva) este chiar greu sa le incluzi in portofolii mici fara a le debalansa puternic.
   27-03-2006     Cristian Logofatu

Nu ofer nici o opinie in calitate de membru al CA al BVB. Declaratiile oficiale ale CA se fac, in general, de catre Presedintele Consiliului de Administratie. Ca parere personala, propunerea de reducere a lotului mi se pare utila, si eu am sustinut-o in cadrul sedintei CA.

Cunoasteti daca exista un "fprum de discutii"legat d problemele Bursei ? Mi-ar place sa aflu parerea cat maimultor probleme legate de Bursa. Cumva acest "forum"ar putea raspunde la intrbarile puse de diverse peroane si la care Dvs. raspundeti ca nu dati raspunsuri la acele intrebari - legate de evolutia unei actiuni, de ce se va intampla in viitor cu ea, etc.
   25-03-2006     Paula

Nu pot sa va recomand nici un forum care sa ofere opinii sau recomandari relevante despre actiuni.

Cum pot afla parintii mei unde au depus cupoanele primte de la stat acum cativa ani? Unde trebuie sa se informeze daca au uitat unde le-au depus si cum pot sa afle cat valoreaza in prezent?
   23-03-2006     Ingineru Cristi

Dansii vor trebui sa ia legatura cu Regisco SA, www.regisco.ro. Aceasta este societatea care pastreaza registrul actionarilor pentru majoritatea firmelor listate din Romania. Solicitati un extras de cont de la Regisco pentru a afla detinerile de actiuni. Daca nu gasiti nimic la Regisco, puteti incerca si la celelalte registre; lista acestora se gaseste pe www.rasd.ro, sectiunea Pentru Investitori, link-ul Institutiile Pietei de Capital (la acestea se adauga si Registrul Bursei, telefon 307 9500). Pentru informatiile legate de aflarea pretului actiunilor, dupa ce le-ati identificat, consultati pagina de Interbari Frecvente din sectiunea de Consultanta.

Buna ziua,as dori sa stiu de ce imi apar pe situatia de portofoliu actiunile SOF ,aceasta societate fiind deja in faliment nu am reusit sa le vand.Am vazut ca si pe situl d-voastra mai apare acest emitent?.Multumesc.
   15-03-2006     GIGI

Actiunile SOF nu au fost retrase in mod oficial de la cota bursei. Actiunile vor fi radiate de la Registrul Comertului numai dupa finalizarea procedurii de faliment si a lichidarii firmei, moment in care acestea vor disparea si de la cota bursei (daca nu dispar mai curand) si de pe alte site-uri.

1. Va rog sa-mi spune-ti la ce pret se va executa un ordin la pretul pietei, prin Ktrade, care a fost lansat in predeschidere. EX: lansez ordinul de cumparare a actiunii X la pretul pietei cand bursa nu e deschisa. Sistemul Ktrade imi va returna pretul Y. Exista posibilitatea, insa , ca pana la deschidere pretul sa sufere modificari si pretul de deschidere sa difere de pretul returnat de Ktrade in momentul lansarii ordinului. La ce pret se va executa ordinul? La pretul din momentul lansarii Y sau la pretul de deschidere? 2. As avea o propunere pentru sistemul Intercapital. Ar fi interesant sa putem vizualiza askul si bidul cand bursa este predeschisa. Cu stima, Lucian F.
   15-03-2006     Lucian F.

1. La pretul de deschidere al bursei. 2. Aceasta propunere este deja pe lista de elemente de implementat in viitor.

Cu stima,am o intrebare,atunci cand apare un nou emitent pe bursa ,primul pret de vanzare apare la valoarea nominala?Ma refer daca luam din prima zi
   12-03-2006     gelu

Nu, primul pret nu este valoarea nominala, ci este pretul care se formeaza pe baza ordinelor de cumparare si de vanzare de actiuni introduse in sistemul bursei in prima zi de tranzactionare. Cu alte cuvinte, pretul se formeaza in mod liber pe baza cererii si ofertei chiar din prima zi.

buna ziua. am urmarit de dimineata astazi (10.03) fluctuatiile foarte bruste ale bursei. vroiam sa va intreb daca de exemplu poti face profit 'profitand' de o scadere brusca a pretului a unei actiuni, ca pe urma, cand isi revine, sa o vinzi mai scump si, din experienta dumneavoastra, daca pretul isi poate reveni la fel de repede cum a scazut. Multumesc
   10-03-2006     alex popa

Exista foarte multe situatii ce pot aparea in piata, inclusiv cea descrisa de Dumneavoastra. Insa riscurile sunt mari, intrucat acestea sunt destul de dificil de prevazut.

Cum poate justifica veniturile (in caz de nevoie) un speculator, care in aceeasi zi cumpara si vinde un pachet de actiuni, in conditiile in care ordinele de cumparare si vanzare sunt date verbal brokerului (prin telefon de ex.). Raman ceva documente in urma acestor tipuri de tranzactii?
   08-03-2006     

Tranzactiile efectuate raman inregistrate in sistemul bursei de valori si in sistemul intern de back office al SSIF. Astfel, clientul poate obtine oricand confirmari ale acestor tranzactii, sau extrase de cont care sa le includa. In mod normal SSIF ar trebui sa va solicite si semnarea ordinelor care au generat tranzactiile respective.

detin actiuni la Turbomecanica, dar cand am sunat la firma mi-au spus ca nu sunt trecuta in registru. eu totusi am acel cupon de actiuni, spuneti-mi va rog frumos unde ma pot adresa pentru mai multe detalii? va multumesc
   06-03-2006     paun maria

Luati legatura cu Registrul Bursei de Valori (telefon 307 9500) si solicitati un document numit Extras de Cont pentru actiunile Turbomecanica. Acesta va lamuri problema.

definiti va rog termeni ca:bid; ask.multumesc
   05-03-2006     gelu

Bid este sectiunea de ordine de cumparare din sistemul bursei de valori. Ask este sectiunea de ordine de vanzare.

Sunt student la Stiinte Economice. Vreau sa fac un referat despre piata de capital din Romania, si as dori sa va intreb daca imi puteti oferi cateva titluri bibliografice (cari sau siteuri). Ma intereseaza mai ales evolutia bursei, perioada de ultimii doi ani fiindu-mi cunoascuta. Va multumesc!
   26-02-2006     Andrei

Va recomand materialele anuale de analiza a pietei de capital elaborate de noi. Le gasiti pe www.kmarket.ro, sectiunea "Documentare si Analiza" (materialele se numesc "Evolutia pietei de capital in anul XXXX..."). De asemenea, va mai recomand: pagina Statistici Generale din sectiunea Statistici a site-ului www.bvb.ro; rapoartele anuale ale BVB din sectiunea Info BVB pe acelasi site; sectiunea Statistici din "Tranazactionare si Statistici" pe www.rasd.ro; rapoartele anuale ale Rasdaq pe acelasi site (despre noi->publicatii); rapoartele UNOPC pentru evolutia fondurilor (www.kmarket.ro->Fonduri de investitii); cartea editata de noi ("Ghid de Investitii Personale"), detalii pe www.kmarket.ro, prima pagina; rapoartele anuale ale CNVM (www.cnvmr.ro -> raport anual). Succes.

subsemnata za, domiciliata in petrila, jud. hd, detinatoarea unei actiuni la antibiotice iasi, va rog sa binevoiti sa-mi spuneti modalitatea prin care pot sa intru in posesia lor. mentionez ca aceasta actiune nu a fost ridicata de la posta. va multumesc
   26-02-2006     zamfirescu antonela

Probabil va referiti la un certificat de actionar acordat prin programul de privatizare in masa si nu la o singura actiune (certificatul cuprinde mai multe actiuni). Nu este nici o problema daca nu ati ridicat certificatul - puteti obtine un document echivalent numit extras de cont. Acesta se obtine de la Registrul Bursei de Valori - telefonul de contact este 307 9500.

suntem in 2006. vine 2007, si integrarea in UE nu e sigura. care ar fi efectele unei eventuale amanari a integrarii (1 an sau pe termen nedefinit) asupra bursei? presupunand ca ar suferi o scadere, care ar fi cea mai buna solutie de "salvare" a economiilor?
   20-02-2006     cristi

Imi pare rau, dar nu oferim opinii despre investitii in cadrul acestei rubrici.

Am investit la SNP. In luna februarie acestia au vindut actiuni la 1000 ROL bucata pentru actionari, numarul acestoara fiind proportional cu numarul de actiuni avute (o actiune la 100 actiuni avute). Toate acestea au fost doar pentru cei care au fost "pe faza" iar pentru cei care nu au stiut, au pierdut. Toata acesta chestie mi se pare hotie la drumul mare, deoarece se putea face automat, contravaloarea putinduse lua din contravalorea a o parte din actiuni. Se mai putea rezolva prin anuntarea telefonica sau in scris a tuturor celor interesati. Binenteles ca perioada de subscriere s-a incheiat si nu se mai poate face nimic. Ce parere aveti despre acest mod de lucru "destept", cu actionarii ?
   20-02-2006     Proca dan

Nu aveti dreptate cu aceste aprecieri. Aceasta este procedura utilizata si in alte tari. Nu este vorba de o "hotie", ci de faptul ca un investitor in actiuni trebuie sa urmareasca investitia sa in timp - cumpararea de actiuni nu este similara cu un depozit bancar, unde depui banii si mai revii dupa un an de zile sa incasezi dobanda.

Subscrierea intr-o majorare de capital reprezinta un drept, nu o obligatie. Prin urmare, majorarea de capital nu se poate aplica in mod automat tuturor actionarilor, pentru ca o parte din ei s-ar putea sa nu doreasca sa subscrie. Anuntarea telefonica este complet nepractica, in conditiile in care unele firme au zeci de mii de actionari - cine ar da zeci de mii de telefoane, ar tine evidenta celor gresite sau care suna ocupat, etc? Majorarile de capital se anunta in Monitorul Oficial si pe site-ul bursei de valori. Un investitor de succes este un investitor informat.

Sunt interesat de rapoartele financiare ale societatii SC Antibiotice SA Iasi. Din cate stiu acestea ar trebui sa fie publice. Am cautat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti si acolo sunt doar cateva date financiare, iar site-ul companiei nu functioneaza. Mi-ati putea spune de unde pot face rost de rapoartele trimestriale si anuale ale companiei incepand cu anul 2003 ?
   18-02-2006     Horia Ciochina

Puteti obtine aceste rapoarte de la societatea de servicii de investitii financiare la care aveti cont.

Stimati brokeri , exista dupa opinia dumneavoastra posibilitatea distrugerii Bursei romanesti din cauza scandalurilor de coruptie, adica mai pe romaneste am putea avea un crah ?
   18-02-2006     

Un crah, in contextul bursier, se refera la o scadere dramatica a preturilor actiunilor (probabil cu peste 50%), nu la un scandal. O asemenea scadere, determinata in principal de factori economici, este teoretic posibila si in Romania, dar foarte improbabila in urmatorii ani. In ceea ce priveste un scandal de coruptie care sa afecteze bursa de valori - acest scenariu mi se pare si mai putin probabil.

in primul rind,doresc sa va transmit urarile mele vis-a-vis de acest.site.este cel mai bun in domeniu.am si eu o intrebare,relativ simpla:cine stabileste data de referinta,unde se comunica in timp util(respectiv chiar ziua),eventual pe ce site.in speta,ma intereseaza cum a procedat TLV anul trecut.daca nu cer prea mult,in ce zi si unde a comunicat in anul 2005.multumesc anticipat.cu consideratie,G. felicitari pt noau d-stra numire in consilul la BVB.mult succes!!
   12-02-2006     zagrean g

Multumesc pentru urari si pentru felicitari. Data de inregistrare pentru majorarea de capital (probabil la aceasta va referiti) este propusa de Consiliul de Administratie in convocatorul Adunarii Generale Anuale a Actionarilor, si aprobata in adunare. Toate comunicatele emitentilor (inclusiv cel cu aceasta data de inregistrare) sunt publicate pe site-ul Bursei, www.bvb.ro (le gasiti in caseta Informatie Continua de pe prima pagina). Anul trecut anuntul pentru TLV a fost publicat pe 23/03.

Este foarte buna ideea de a se introduce in INTERCAPITAL START unele societati de pe RASDAQ. Ar fi interesant daca pentru societatile respective s-ar publica date privind PER la zi si dividendele acordate in ultimii ani.
   01-02-2006     Mihnea

Din pacate acest lucru nu este posibil, intrucat numarul de emitenti este prea mare pe Rasdaq, si nu putem face discriminari (adica nu putem alege numai o parte din ei pentru dividende si PER). Insa, la momentul finalizarii fuziunii Bursa-Rasdaq, un numar de emitenti de pe Rasdaq vor ajunge la cota bursei, si atunci vom completa datele despre acestia.

as vrea sa stiu fosta dacia pitesti cum se numeste acuma pt ca nu o gasesc nici cum si nu stiu cum sa ma uit la pretul actiunilor
   22-01-2006     paul

Dacia Pitesti nu mai este listata la bursa, fiind retrasa de la tranzactionare de catre Renault. Prin urmare actiunile Dacia nu mai au un pret de piata (de bursa), iar singurele tranzactii de vanzare-cumparare se fac direct intre vanzator si cumparator, nu prin intermediul bursei.

Am of mare "of" legat de mecanismele prin care se introduc ordinele in piata in general in Romania. Lucrez cu un SSIF (nu spun care) la care am deschis un cont on-line. Este regretabil ca in cazul trimiterii unui ordin on-line, ordinul sa fie introdus in piata chiar si in 30 min. in unele cazuri. Am cerut explicatii prin telefon si mi sa spus ca era doar o singura persoana care prelua ordine si ca a trebuit sa lipseasca pt. cateva minute, alta data ca a avut f. multe ordine de la alti clienti inaintea mea,....... ori un pret bun in piata poate sta chiar si doar pentru cateva secunde. Din cate stiu pe bursele occidentale ordinele on-line sunt introduse instantaneu (nu exista ca la noi persoane care se ocupa special cu treaba asta preluand ordine de la clienti si abia apoi le introduc in piata). La noi cu treaba asta se pierde f. mult timp. Ce parere aveti despre aceste neajunsuri ale pietei de capital din Romania? Pe cand se va elimina si la noi "latura umana" la intrducerea ordinelor in piata. Doresc sa va intreb cum se procedeaza la societ. dvs. si care este timpul pt. introducerea ordinelor in piata pt. conturile deschise on-line? Multumesc anticipat.
   20-01-2006     Anonim

Nu am prea multe opinii pe aceasta tema, intrucat nu comentez serviciile oferite de SSIF-uri. Intr-adevar, insa, un delay de 30 de minute este exagerat. La firma noastra, de regula, termenul maxim este de 2-3 minute. Transmiterea ordinelor introduse prin sisteme online direct in sistemul bursei trebuie reglementata din punct de vedere procedural si tehnic de catre BVB. Probabil se va ajunge si acolo intrucat o asemenea varianta ar creste operativitatea, insa acest pas trebuie sa fie facut cu mare grija, pentru a reduce posibilitatea aparitiei unor erori. Un asemenea sistem ar trebui sa verifice automat, spre exemplu, existenta disponibilului in cont la cumparare, sa nu apara in piata ordine de miliarde de lei pentru care nu exista bani la decontare.

As dori sa stiu ce a determinat cresterea accentuata a indicilor bursieri( rezultate bune ale emitentilor, zvonuri, actiuni "la moda", entuziasm de inceput de an etc) de la inceputul anului 2005, urmata de scaderea brusca din perioada urmatoare? Mai precis, daca au existat factori specifici sau parcursul a fost unul natural Bursei, tinand de ciclicitatea acesteia?
   12-01-2006     iulianboia

Nu oferim opinii despre actiuni si investitii in cadrul acestei rubrici. Va multumim pentru intelegere.

ce este piata deal si care este avantajul tranzactionari pe aceasta piata
   11-01-2006     marius

Piata deal este o sectiune speciala a bursei de valori pe care se realizeaza numai tranzactii de valoare mare (minim doua miliarde lei). Aceste tranzactii sunt negociate in prealabil intre doua SSIF.

Urmare a site-ului deosebit , de pe care am descarcat "Ghidul investitorului incepator" mi-am propus sa investesc in actiuni bursiere , la inceput pt. testare dar am intalnit urmatorul impediment la primul SSIF abordat (din Timisoara) respectiv : Dupa deschiderea unui cont : 1)Se pot achizitiona doar multiplii de 500 actiuni(care la actiuni gen BRD , SIF ... , depaseste 50 mil.) 2)La vanzare se pot vinde si mai putin de 500 actiuni , dar in acest caz se vand mai incet intrand pe alta piata , a fractiunilor ... ( si nu la pretul zilei) Asa este la toate SSIF-urile (respectiv la D-voastra) sau numai la unele SSIF-uri (cel in cauza e Carpatica) , si daca e real pct-ul 2 . Cu multumiri astept raspuns
   10-01-2006     Andrei Magda

Da, din pacate aceasta este procedura la orice SSIF, intrucat aceasta tine de structura bursei de valori: tranzactiile cu volume care nu sunt multiplii de 500 de actiuni se fac pe o piata separata, cu reguli cam ciudate (nu se pot introduce ordine de cumparare pe aceasta piata, ci doar de vanzare). In concluzie, modul de lucru propus de SSIF este cel pe care il veti intalni peste tot. Multumim pentru aprecierile la adresa activitatii noastre.

Sunt pensionar si planurile care le facusem acum cativa ani ca o voi duce mai bine din dobanzile bancare lunare a banilor depusi la banci sau sfarsit intr-un mod dur si dramatic.Doresc sa ma reorientez si sa incerc sa castig bani prin investitii,actiuni,etc.dar fiind inginer sunt profan in domeniul bancar.Puteti sa-mi oferiti o solutie concreta? As incerca sa incep cu zeci de milioane. Va multumesc anticipat, Florian Tichie
   09-01-2006     Tichie

Nu va faceti probleme - multe persoane investesc si castiga pe piata de capital in prezent, desi atunci cand au inceput nu aveau nici o notiune despre acest domeniu. Totul se poate invata. Va recomand urmatoarele surse de documentare:
- materialul "Ghidul Investitorului Incepator" disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si analiza;
- cartea "Ghid de investitii personale" scrisa de noi - detalii si comenzi tot pe www.kmarket.ro, prima pagina;

- ulterior, dupa aceasta documentare prealabila va recomand parcurgerea regulata a presei financiare (Ziarul Financiar, spre exemplu) precum si a sectiunii "Actiuni listate la bursa" de pe www.kmarket.ro si a site-ului bursei de valori, www.bvb.ro;
- gasiti un exemplu de investitie la bursa in sectiunea Portofoliu virtual a site-ului kmarket.ro;
- in fine, dupa aceasta documentare va recomand sa deschideti un cont de investitii, chiar si cu o suma mai mica - cel mai bine se invata din practica.

Va doresc succes.

Consider necesara o corectie, asupra raspunsului pe care l-ati dat unui cititor. Cu referire la (ne)publicarea portofoliilor celor 5 SIF-uri, ati raspuns cititorului astfel: . Asa cum spuneti, SSIF-urile au acces la protocolul FTP a bursei si, pe buna dreptate, impart informatiile pe care le detin in doua categorii: cele pe care le ofera publicului larg in propria pagina HTTP si cele pe care le ofera exclusiv clientilor lor (asa cum ati metionat deja). Aceste ultime informatii sunt deja marfa prin care SSIF-urile isi atrag si cultiva clientela, marindu-si astfel cifra de afaceri. Evident, nimeni nu poate opri un SSIF sa negocieze informatiile pe care le obtine pe calea privilegiata a paginilor FTP; tot ce putem sa speram este ca SSIF-urile (in speta SSIF INTERCAPITAL INVEST) sa admita ca respectivele informatii sunt deja marfa si nicidecum informatii publice.
   30-12-2005     G.R.

Observatie corecta, in esenta. As completa prin faptul ca, un SSIF (in speta Intercapital Invest) care ar oferi totul in mod gratuit, si-ar consuma foarte repede in acest mod toate resursele (bani, eforturi, timp) fara nici un beneficiu - investitorii ar folosi resursele gratuite puse la dispozitie de firma dar ar tranzactiona prin alte SSIF - rezultand o formula foarte simpla pentru faliment.

In ultima vreme au tot fost intrebari pe tema portofoliilor SIFurilor. Am si eu una: fiind companii listate, nu ar fi normal sa fie publice aceste portofolii? Imi pare ca nu se respecta principul informarii corecte daca SIFurile isi publica portofoliile doar intr-un 'cerc restrans'...
   28-12-2005     Cristian Logofatu

Informatiile nu se publica in "cerc restrans", ci in sistemul FTP al bursei accesibil societatilor de servicii de investitii financiare. Investitorii au acces prin SSIF-urile cu care lucreaza la aceste informatii.

De ce societatea Braiconf nu figureaza pe listele cu societatile care vor vi translatate la Bursa? Ce se va intampla cu aceasta societate. Va multumesc mult pentru promptitudinea si corectitudinea raspunsurilor pe care le dati de fiecare data.
   21-12-2005     GEORGE B

Actiunile Braiconf se tranzactioneaza deja de mai mult timp prin sistemul bursei, Arena (sectiunea este RGBS). Multumesc si eu pentru aprecieri.

1.Prin operarea majorarii capitalului social la FLA inseamna ca actionarii au intrat in posesia celor 5 actiuni gratuite? 2. Daca da, va rog sa-mi spuneti cum si unde se cere extrasul de cont? Multumesc
   09-12-2005     IULIANA

1. Da, operarea majorarii de capital inseamna ca actiunile gratuite au fost inregistrate in registrul actionarilor pe numele tuturor actionarilor care aveau dreptul la ele. 2. De la Registrul Bursei de Valori. Detalii suplimentare la 307.9500.

societatea navol oltenita mai exista?cum pot obtine informatii despre indicatorii economici? multumesc
   08-12-2005     ionut petrescu

Da, societatea Navol Oltenita se tranzactioneaza in continuare pe segmentul "Actiuni Nelistate" din sistemul Bursei de Valori (simbol NVL). Societatile tranzactionate pe acest segment nu sunt obligate sa transmita raportari financiare.

Domnule Razvan Pasol,in "ZF" din23.11.2005 ati specificat ca rezultatele SNP la 9luni aduc indicii de evaluare la valori foarte interesante.Va rugam sa detaliati aceasta afirmatie in buletinul saptamanal.Multumim
   24-11-2005     Marcu Sorin

Analiza bursei de valori din Puls Capital este facuta de un coleg nu de mine; el hotaraste exact ce anume va contine aceasta, iar eu nu intervin. Afirmatia se bazeaza pe valorile curente ale P/E, P/B, ratei de rentabilitate a veniturilor si a valorilor absolute ale veniturilor totale si profitului net la 9 luni.

as dori sa-mi spuneti daca exista un site pe care pot intra si sa vad previziuni, evolutii in timp, deoarece dvoastra nu dati informatii de genul asta si nu pot sa cred ca se merge pe noroc in cumpararea actiunilor, sau aceste situri nu sunt disponibile pentru noi. de unde isi iau brokerii datele si atunci cand ii intrebi despre evolutiile actiunilor iti pot oferii informatii?
   22-11-2005     Gota Dan

Depinde ce informatii cautati. Desigur, nu se merge pe noroc, ci pe analiza, indicatori, date, grafice. Noi oferim o serie de informatii de baza pe site-ul kmarket.ro (chiar mult mai mult decat veti gasi in alte parti - studiati sectiunea de rapoarte, de exemplu). Insa, dupa cum stiti, informatiile de calitate nu sunt gratuite. Noi, spre exemplu, oferim elemente extinse de analiza, dar numai pentru clientii nostri. Acestea se regasesc in sistemul Intercapital Start pe www.intercapital.ro (il puteti testa pe site). Brokerii folosesc atat Intercapital Start cat si sistemele interne disponibile in cadrul firmei - datele in timp real, spre exemplu, sunt luate din sistemul de tranzactionare al bursei, Arena. Acesta nu este disponibil clientilor, insa o parte din aceste date se gasesc in Intercapital Start.

1.Cumpar la inceputul anului pe BMFMS un contract DEX cu scadenta in iunie . Sa presupunem ca in aprilie societatea a carui derivat am cumparat are data de inregistrare pt. alocarea de dividende . Cum influenteaza acest fapt valoare derivatei , detinatorul ei beneficiaza de dividende ? 2.Daca intai vand un contract DEX si apoi cumpar acelasi contract , pt. a intra in posesia lichiditatii aferente trebuie sa vand din nou acest contract , sau cum se procedeaza pe sibiu in cazul cand incepi o tranzactie cu o vanzare ? 3. Daca cumpar si vand acelasi contract cu derivate intr-o zi , in cat timp aceste tranzactii sunt confirmate la mine in portofoliu pe site-ul online ? multumesc mult
   21-11-2005     anton cernat

1. valoarea futures va varia in functie de pretul spot. Teoretic investitorii la BMFMS au in vedere posibilitatea acordarii de dividende si influentele acestei operatiuni asupra pretului. Detinatorii de contracte futures nu primesc dividende, aceste contracte fiind exclusiv financiare, fara livrarea activului suport.

2. Daca mai intai vindeti iar apoi cumparati acelasi contract, practic ati finalizat o tranzactie, iar banii blocati in marje sunt deblocati (este la fel ca atunci cand mai intai cumparati iar ulterior vindeti). 3. Despre ce site online este vorba? Ktrade.ro nu acopera si BMFMS, iar aplicatia de tranzactionare online Eltrans a bursei nu prezinta si portofoliile clientilor.

Am urmarit astazi emisiunea Realiatea Bursiera unde a fost invitat Cristi Cretan, corespondent Dow Jownes News, care mi-a confirmat parerile mele in legatura cu bursa romaneasca: avem o bursa foarte slab dezvoltata. Singurele societati ce merita luate in seama sunt cele 5 sif-uri, snp, rrc, tlv, brd, biof, scd si atb. Restul cred ca nu au nici un rost sa fie tranzactionate la bursele de valori avand in vedere lichiditatea pe care o au. Bursa romaneasca nu se poate compara nici macar cu bursa din Ungaria, daca privim numarul conturilor deschise. Atat de multe ii lipsesc bursei romanesti, si din pacate aproape nimeni nu face nimic (mai ales autoritatile). Ca sa nu mai vorbim de Bmfms, ca ne iau durerile de cap. Noroc ca mai exista oameni ca dvs. care mai tin bursa in viata.
   09-11-2005     

Da, avem intr-adevar o piata foarte mica, mai ales daca o comparam cu alte piete mai dezvoltate, chiar si din jur. Insa aceasta este mult mai mare decat era in urma cu doi ani, si si mai mare fata de cum era in urma cu patru sau cinci ani. Trebuie sa lucram cu ce avem. Nu ne ajuta cu nimic sa tot facem comparatii si sa ne plangem, iar din partea statului nu astept vreun ajutor, pentru ca statul nu este in stare sa ajute piata de capital, dupa cum a aratat pana acum; putem in schimb sa gasim solutii pentru a dezvolta piata si mai mult. Oricum, multumesc pentru aprecieri.

Buna seara. Am un prieten peste ocean care auzind de performantele bursei romanesti ar fi tentat sa incerce o investitie pe BVB.Puteti sa-mi dati detalii despre modul in care poate sa-si deschida un cont de tranzactionare el fiind rezident in Canada? Are nevoie de un imputernicit in tara? Va multumesc.
   05-11-2005     florin

Dansul isi poate deschide un cont prin internet folosind sistemul nostru de tranzactionare online de la www.ktrade.ro. Se vor completa o serie de formulare si se vor trimite prin posta. Banii se pot trimite in dolari (americani) in contul nostru prin transfer bancar (detalii despre cont la office@intercapital.ro). Nu este nevoie de imputernicit.

Buna ziua. Am actiuni la o banca si am primit un numar de actiuni gratuite. Stiu ca trebuie sa ma adresez regietrului bursei, dar nu stiu adresa din Bucuresti, pentru a intra in posesia acestor actiuni.
   05-11-2005     Hangu Marian

Bd. Carol I nr. 34-36, Etaj 14, Sector 2, Bucuresti, cod 020922, telefon 307 9500.

Intrebare intrebatoare: exista vreun site sau o sectiune pe kmarket unde sa poti vedea rapoartele financiare ale companiilor listate la bursa? Spre exemplu cele pe ultimele 3 trimestre , apar pe bvb.ro dar dispar dupa o zi... Exista si o alternativa ( in afara de siteurile companiilor ) ? ar fi bine daca le-am putea gasi compact pe kmarket!
   03-11-2005     iulian boia

Gasiti rezultatele financiare pe site-ul bursei. Mergeti pe site-ul www.bvb.ro, "Emitenti si Valori Mobiliare" -> "Informatii despre companii & actiuni listate" -> introduceti simbolul -> "Rezultate financiare". Daca va referiti la rapoartele financiare in formatul original transmis de emitenti - acestea nu sunt disponibile in mod public, insa le puteti solicita SSIF la care aveti cont. La Intercapital Invest acestea pot fi accesate din Intercapital Start.

Eu detin un cont la ssif si un prieten are niste actiuni la Snp luate din procesul de privatizare in masa. Cum le pot achizitiona dar in afara bursei? Eu stiam si ceva de o imputernicire prin notariat si dupa aia le pot baga in contul meu de la ssif. VA MULTUMESC
   02-11-2005     Mitea Marian

Nu se pot realiza tranzactii in afara bursei, intrucat acestea sunt ilegale. Tranzactia respectiva se poate face foarte usor prin bursa - prietenul vinde, Dumneavoastra cumparati.

1. Va rog sa-mi spuneti cum calculeaza BVB indicatorul PER prezentat in cadrul rapoartelor de tranzactionare de la sfarsitul iecarei zile ? Este acest PER este anuizat sau calculat doar in baza profitului la zi. 2. Stiti care este data de la care BIOFARM va incepe tranzactionarea pe BVB ?
   31-10-2005     gabi

1. Daca va referiti la sumarul BVB, atunci din cate stiu indicatorul este calculat pe baza profitului anual din anul precedent. 2. Stiu ca admiterea Biofarm la cota bursei a fost aprobata deja de Comisia de Inscriere la Cota. Ar fi posibil ca saptamana aceasta sa apara anuntul de listare.

As vrea sa stiu ce este un ordin ascuns. Se mai folosesc? Mersi
   25-10-2005     Liviu Balaur

Ordinele hidden sunt ordine introduse in sistemul bursei de valori pentru care nu se afiseaza numarul integral de actiuni din ordin. Acestea se folosesc in continuare.

Ce se intelege prin cumparare de actiuni pe piata "REGULAR" , "DEAL", "ODD LOT".
   21-10-2005     traian

Fiecare actiune listata la bursa se tranzactioneaza pe mai multe segmente de piata, in sistemul electronic al bursei de valori (prin segmente intelegand de fapt sectiuni ale sistemului bursei unde se grupeaza ordine care indeplinesc anumite caracteristici lgate de volum). Astfel, segmentul obisnuit pe care se realizeaza tranzactii cu loturi de actiuni (adica, de regula, multiplii de 500 de actiuni) se numeste "piata Regular"; segmentul pe care se realizeaza tranzactii cu volume de actiuni sub 500 se numeste "piata Odd Lot"; segmentul pe care se realizeaza tranzactii negociate de volume foarte mari se numeste "piata Deal". De regula, investitorii vor fi interesati numai de piata Regular.

Buna ziua, Detin citeva actiuni la TLV, actiuni pe care le-am achizitionat printr-un broker. Dupa marirea de capital de la TLV care s-a intimplat anul acesta am primit un numar extra de actiuni, pe care din pacate nu le vad in portofoliul meu online de la broker. Unde sint aceste actiuni si cui trebuie sa ma adreses ca sa pot avea access la toate actiunile intr-un singur loc. Exista o autoritate in Romania, ceva gen SEC sau OSC caruia pot sa ma adresez ca sa obtin un summary of portofolio. Va multumesc mult. /Marius
   18-10-2005     Marius M.

Pentru actiunile suplimentare alocate de Banca Transilvania va trebui sa obtineti de la registrul bursei de valori un document oficial numit extras de cont, cu care sa mergeti la SSIF pentru transferul actiunilor in portofoliu (numerele de telefon al bursei se gasesc pe site-ul www.bvb.ro). Institutia din Romania echivalenta SEC este Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, insa aceasta nu furnizeaza extrase de cont. Din pacate, aveti dreptate: la acest moment sistemul este organizat necorespunzator, astfel incat investitorii trebuie sa alerge pe la mai multe institutii diferite (numite registre ale actionarilor) pentru a obtine extrase de cont. Aceasta problema se va remedia in momentul in care toate registrele vor forma o institutie noua, numita Depozitarul Central, ce va putea oferi extrase de cont pentru toate detinerile unui investitor - procesul este in curs.

Buna ziua. Daca aveti ceva informatii cu privire la listarea la bvb a actiunilor Biofarm ? Nici eu nu am primit saptamanalul Puls Capital (pentru realizarea caruia va felicit) . Va multumesc anticipat .
   17-10-2005     palinkas ioan

Multumesc pentru felicitari. Buletinul bursier il gasiti online la aceasta adresa. Din informatiile pe care le am inceperea tranzactionarii actiunilor Biofarm la cota bursei este o problema de cateva saptamani.

Mai fuzioneaza BVB cu RASDAQ? Sau treaba cu fuziunea a fost doar un foc de paie?
   16-10-2005     

Nu a fost un foc de paie, procesul de fuziune este in derulare. Au existat o serie de intarzieri in schimbarea formei juridice a bursei din institutie de interes public in societate comerciala, dar acestea au fost depasite. Acum fuziunea a intrat in linie dreapta, a fost aprobata de adunarile generale ale BVB si Rasdaq, iar in prezent se lucreaza la proiectul de fuziune. Daca nu mai apar intarzieri, fuziunea s-ar putea finaliza pana la sfarsitul anului. Desigur, ne referim la procesul de fuziune din punct de vedere juridic. Din punct de vedere logistic, tehnic si organizational procesul este destul de avansat - cea mai mare parte a emitentilor au fost deja trecuti pe platforma Arena a BVB, colectivele celor doua firme lucreaza deja impreuna, etc.

Am cumparat actiuni SOFERT SA BACAU,in ziare am citit ca sunt investitori in piata interesati de aceste actiuni,mai ales ca actiunile companiei au fost '' vedete '' la bursa unde s-a scris despre saltul pozitiv aacestora.La doua zile se scrie ca s-a oprit de la tranzactionare pentru a intra in procedura de faliment.In acest caz mai exista posibilitatea de a-mi recupera banii, va multumesc.
   12-10-2005     GIGI

De obicei nu raspund la intrebari legate de anumite actiuni, dar problema ridicata de Dumneavoastra poate fi utila si altor investitori. Sofert nu a fost niciodata o "vedeta" a bursei de valori (faptul ca o actiune prinde o anumita perioada mai buna la bursa nu o transforma automat in vedeta). Aveti grija ce ctiti prin ziare, prin rapoarte sau din alte surse. Pe cat posibil utilizati mai multe surse de informare diferite, la care sa adaugati si analiza proprie. Altfel, surprizele sunt oricand posibile, dupa cum ati constatat si Dumneavoastra.

Daca Sofert chiar intra in faliment urmat de lichidare (si nu de reorganizare), atunci este putin probabil ca veti mai recupera ceva.

Am cumparat un numar de actiuni la Dorobantul Ploiesti. O vreme societatea "DOR" a fost netranzactionata, acum nu mai stiu nimic despre ea .Va adresez rugamintea de a-mi furniza informatii despre aceasta si ce pot sa fac cu actiunile pe care le detin? Va multumesc!
   10-10-2005     doru

Actiunea se tranzactioneaza in continuare pe sectiunea necotate din sistemul bursei de valori. Puteti vinde actiunile printr-o societate de servicii de investitii financiare. Pretul unei actiuni este de 0,43 RON/actiune.

In ce conditii se depun marje pt. optiuni(BMFMS)? Ce ar presupune o piata consolidata spot(BVB)-BMFMS? Cand vom avea margining si short-selling pe piata spot? Sau riscam sa ramanem cu 2 secole in urma?
   10-10-2005     Dav.

Marjele pentru optiuni sunt aceleasi ca si cele pentru contractele futures si se depun in contul deschis de Dumneavoastra la SSIF, banii urmand sa fie trimisi ulterior in contul Casei Romane de Compensatie (CRC). O piata consolidata la BVB (aici includ si aceeasi platforma de tranzactionare) ar insemna proceduri unitare si o crestere a eficientei tranzactionarii pe derivate. Despre margin si short selling pe spot - vin semnale din ce in ce mai puternice legate de aceastea din partea BVB. Desi nu eram foarte optimisit, conducerea bursei anticipeaza lansarea acestora poate chiar pana la sfarsit de an. Sa vedem. In urma suntem din multe puncte de vedere.

Va felicit pt k.market...este f interesant si instructiv Este si un bun instrument pentru atragerea investitorilor spre Intercapital Invest De curind am inceput sa ma interesez de o eventuala investitie la bursa si incercind sa ma documentez am ajuns si aici...Din pacate programul zilnic incarcat nu prea imi permite decit o " trecere in revista" a unora din informatiile disponibile. Ce-mi recomandati : 1. Sa am rabdare pina reusesc sa, in timp , sa acumulez suficiente cunostinte ca sa pot lua niste decizii ? 2. Sa contactez un broker si sa incep acum , bazindu-ma pe experienta acestuia si pe principiul ca cea mai buna scoala este practica? ( cu riscurile respective, dar limitate pt ca nu as incepe cu o suma mai mare de citeva mii de EUR) In acest caz puteti sa-mi recomandati un broker de la Intercapital ? Telefon mobil : 0722.269.675, Dan Marinescu Va multumesc si succes in continuare..
   05-10-2005     Marinescu Dan

Multumim pentru felicitari. Daca totusi reusiti sa va faceti un minim de timp pentru studiul bursei (macar cateva ore pe saptamana, de exemplu), atunci ar trebui sa continuati aceasta trecere in revista cu deschiderea unui cont - chiar si cu o suma mica. Si eu sunt de acord ca cel mai bine se invata din practica. Asa ca v-as sfatui sa incepeti cu "Ghidul investitorului incepator" disponibil pe kmarket.ro, sectiunea "Documentare si analiza", sa va uitati putin pe presa financiara (Ziarul Financiar, Bursa, Capital) si pe evolutia unora dintre actiuni (www.kmarket.ro, "Actiuni listate"), iar apoi sa deschideti un cont. Am transmis numarul Dumneavoastra de telefon unuia dintre colegii mei, acesta urmand a va contacta in cursul zilei de azi.

Se impoziteaza cu 10% in acest moment castigurile la bursa ?Daca eu fac o tranzactie pe data de 03 .10 -2005si castig 10 LEI RON scazand comisionul SVM si al BURSEI-Cu ce mai raman?
   01-10-2005     sandu

Nu, la acest moment impozitul este 1% pana la sfarsitul anului.

Cum se poate intra in posesia celor 5 actiuni noi la o actiune veche la FLA? Multumesc!
   29-09-2005     Irina

Va trebui sa asteptati mai intai inregistrarea acestor actiuni, care va dura in jur de doua luni. Dupa aceea veti merge la registrul bursei de valori pentru a obtine un document numit extras de cont. Cu acest document mergeti la societatea de brokeraj cu care lucrati pentru transferul noilor actiuni in contul Dumneavoastra. Datele de contact ale bursei sunt pe site-ul www.bvb.ro.

Va rog sa-mi explicati ce inseamna expresia "se cumpara din ask ". Va multumesc.
   27-09-2005     Romeo

"Ask" este sectiunea de ordine de vanzare din sistemul bursei. "A cumpara din Ask" inseamna a plati pretul cerut de vanzatori la cumpararea de actiuni, spre deosebire de "a se pune pe bid", care inseamna introducerea unui ordin de cumparare in sistem ("Bid" este sectiunea de ordine de cumparare).

cum imi sugerati ca ar fi mai bine sa procedez pentru a intra in posesia actiunilor gratuite: sa trimit actele prin fax sau prin priori post? va intreb acest lucru pentru ca am sunat azi de 2 ori la registrul bursei si am primit 2 raspunsuri contradictorii. va multumesc anticipat!
   27-09-2005     Nita Dan

Din pacate numai registrul actionarilor va poate furniza aceasta informatie. Nu cunosc procedurile lor interne.

SOCP si BIOF vor fi transferate anul acesta la BVB?
   21-09-2005     

Din informatiile pe care le am, Biofarm, Socep si Mecanica Ceahlau se pregatesc pentru listarea la cota bursei anul acesta.

salut....ACUM2luni mama a decedat,aceasta era actionar la elecrtoputere,craiova. nu stiu cum trebuie sa procedez pt.intrarea in posesia acestora,si daca imi puteti spune cum aflu daca aceste actiuni au si dividende,si daca nu cum pot sa transfer sau sa le cumpar aceste actiuni. va multumesc frumos.
   21-09-2005     c.mihaela

Pentru a transfera actiunile pe numele Dumneavoastra luati legatura cu registrul bursei de valori si solicitati informatii despre procedura. Numarul bursei de valori este 307.9500 (cereti la departamentul registru). Pentru a afla daca s-au disstribuit dividende luati direct legatura cu Electroputere Craiova (tel 0251/436.700) si cereti la departamentul actionariat.

am inteles ca la ECT sau dat actiuni gratuite daca imi puteti spune in ce procent ,si cum pot intra in posesia lor Va multumesc
   20-09-2005     gelu

Da, anul acesta ECT a acordat 8,18 actiuni gratuite la fiecare 100 detinute pentru toti actionarii inregistrati la data de 03/05/05. Pentru transferul acestor actiuni in contul Dumneavoastra va trebui sa obtineti un extras de cont de la registrul bursei de valori; cu acesta veti merge la societatea de servicii de investitii financiare si veti solicita transferul actiunilor de la registru la contul Dumneavoastra. Telefonul bursei este 307.9500 - cereti la registru.

Puteti sa-mi spuneti cam care ar fi noii emitenti care vor intra pe piata (eventual cei mai atractivi) in acest an? Stiti ceva despre o noua majorare de capital la TLV, in afara de cea anuntata pt. cei care detineau actiuni la data de referinta 29.04.05?
   17-09-2005     

Nu este mult timp pana la sfarsitul anului si nu ma astept la prea multe listari noi. Vom vedea in lunile urmatoare o serie de societati listate pe Rasdaq care ajung la cota bursei (Biofarm, Socep, Mecanica Ceahlau); luna viitoare asteptam si listarea lantului hotelier Continental la BVB; de asemenea, stiu ca lantul de fast-food Gregory's a comunicat in mod oficial ca va derula o oferta publica initiala in acest an (urmata de listare pe Rasdaq). Probabil si alte societati pregatesc intrarea pe piata, dar nu foarte multe pentru viitorul imediat. Asteptam cu interes listarea Transelectrica, insa nu cred ca aceasta se poate produce mai devreme de trim II 2006. Nu cunosc de vreo alta majorare de capital la TLV, ma indoiesc ca vom mai vedea vreuna pana in primavara lui 2006.

Am fost sa ridic acel extras de cont e la registrul bursei insa am fost uimit sa aflu ca trebuie sa plec prin cartier sa fac o xerocopie a BI si sa ma duc la banca sa platesc acea taxa de 5 RON.Din acest punct de vedere bursa nu este cu nimic mai presus decat orice institutie de stat dominata de reguli aberante, proasta organizare si dotare tehnica. Deasemenea functionarul e la bursa era foarte intrigat si vorbea raspicat investitorilor ca e ora 14:25 si nu mai au timp sa faca xerocopia buletinului si sa plateasca taxa. Am plecat de acolo cu un gust amar si mi-am dat seama cat de repede dispare acel iz capitalist specific american. Nu cred ca bursa traieste din acel comision si deasemenea cred ca bursa isi poate permite un xerox. Nu credeti ca micile bug-uri din sistem ar trebui eliminate pentru o mai buna activitate si pentru o atractie mai mare catre posesorii de disponibilitati care nu stiu unde sa le plaseze?
   17-09-2005     Popa Cristian

Intr-adevar, registrul bursei este cam depasit prin comparatie cu celelalte registre (in special cele mari - Regisco si RRA). Sa speram ca depozitarul central, institutie in curs de constituire, se va infiinta cat mai repede, iar toata aceasta alergatura pe la diverse registre, fiecare cu metehne proprii, se va inlocui cu alergatura la o singura institutie, speram profesionista. La bursa, ca peste tot, sunt oameni de toate categoriile: de la adevarati profesionisti in domeniul pietei de capital, care isi fac treaba cu pasiune si rezultate excelente, pana la oameni de tipul functionarului la stat, care asteapta sa treaca ziua mai repede si bifeaza in mod obligatoriu cateva certuri pe zi. Din fericire, in cazul bursei eu zic ca specialistii sunt mai multi.

E clar ca mai avem de lucru la eliminarea acestora "bug"-uri de pe piata de capital (mi-a placut exprimarea), dar eu cred ca suntem pe drumul cel bun;i pe ansamblu stam incomparabil mai bine decat in urma cu 6-7 ani.

Daca in urma PPM din 1996 cineva a obtinut un certificat cu 230 actiuni (la UAM), iar in Mai 1997 a avut loc o splitare cred (mai exact "Divizare Actiuni", sursa: www.bvb.ro) a valorii de la 2.5 la 0.1 RON cu majorarea corespunzatoare (de 25 ori) a nr. total de actiuni (de la 902'685 la 22'567'125), cate actiuni ar trebui sa fie in momentul de fata: 230 sau 230x25=5750? De la UAM s-a comunicat ca sunt tot 230 ca si initial in '96, deoarece actiunile obtinute in urma PPM nu ar fi fost afectate de splitare, fiind intr-un fond (sau cont?) separat. Altfel spus ar insemna ca o actiune cumparata la BVB in '96 s-a transformat in 25 actiuni actuale, iar una "primita" cu PPM in '96 a ramas tot 1. E posibil sa fie asa? Multumesc anticipat.
   13-09-2005     geo

Este aberant ce spun cei de la UAM. Operatiunea de splitare afecteaza toate actiunile din aceeasi clasa aflate in circulatie, deci si pe ale Dumneavoastra. Nici nu am cuvinte pentru o asemenea explicatie, nu pot decat sa sper ca ati vorbit cu portarul societatii sau cu o persoana cu pregatire similara. Pentru a clarifica problema procedati in felul urmator: sunati la bursa de valori (telefon 307.9500), cereti la registrul bursei si solicitati un document numit extras de cont pentru actiunile UAM. Acesta va preciza exact numarul de actiuni pe care il detineti in prezent.

Va rog sa-mi spuneti care sunt demersurile pe care trebuie sa le fac pt. a intra in posesia celor 77% din actiuni acordate dupa majorarea de capital social de catre TLV si care ar fi timpul minim pt. a putea intra in posesia lor? Va multumesc
   11-09-2005     

Va trebui mai intai sa obtineti un extras de cont de la Registrul Bursei de valori pentru aceste actiuni. Luati legatura cu bursa la telefon 3079500 si cereti la registrul bursei. Cu acest document mergeti la societatea de servicii de investitii financiare si solicitati transferul actiunilor in contul Dumneavoastra. Toate aceste operatiuni se pot face in aceeasi zi.

Puteti sa-mi spuneti ce parere aveti de fondul Intercapital si Integro si sa faceti o comparatie intre cele doua?
   10-09-2005     Vaida Bogdan

Inainte de a raspunde la aceasta intrebare, o precizare necesara: Fondul Intercapital este administrat de Certinvest SA (o societate a grupului din care face parte si kmarket.ro). Integro este administrat de Quadrant Asset Management, in curs de fuziune cu HVB Asset Management. Ambele fonduri sunt administrate de societati de administrare profesioniste si au obtinut rezultate bune in ultimii ani.

Mai departe: fondul Intercapital se incadreaza la categoria de fonduri de actiuni, cu 71% din activ plasat in actiuni listate la acest moment. Fondul Integro se incadreaza la categoria de fonduri diversificate, cu numai 40% din activ in actiuni listate. Astfel, cele doua fonduri au profile diferite.

In mod corespunzator fondurile au caracteristici diferite. Intercapital are un nivel de risc mai ridicat ca fond de actiuni. Fondul a obtinut performante mai bune decat Integro in perioadele de crestere ale bursei (36% in 2002, 23% in 2003, 48% in 2004) dar a fost afectat de fluctuatiile si scaderile bursei din anul curent (o performanta de numai 14% de la inceputul anului).

Integro, datorita expunerii mai reduse pe actiuni, a obtinut performante mai mici decat Intercapital in perioadele de crestere a bursei (17% in 2002, 18% in 2003, 38% in 2004), dar putin mai bune in agitatul an 2005 (15% de la inceputul anului).

Ramane sa va hotarati Dumneavoastra ce va intereseaza in alegerea pe care o veti face intre cele doua: un nivel de risc mai ridicat ce poate permite obtinerea unor performante mai ridicate (si atunci alegeti fondul Intercapital), sau un nivel de risc putin mai redus si o stabilitate mai mare in perioade agitate, dar si performante in mod corespunzator mai mici (si atunci alegeti fondul Integro).

Puteti sa-mi recomandati cateva carti (eventual si adrese pe internet) care aprofundeaza analizele tehnice pt. actiuni - eventual si analizele fundamentale? Exista ssif-uri care ofera softuri de tranzactionare on-line pe care sa se poata vedea mai multe nivele ale bid si ask (eventual chiar softuri care sa permita transmiterea ordinelor direct la brokerul de ring - fara broker intermediar)?
   09-09-2005     

Nu pot sa va recomand decat site-ul ta.educofin.com pentru analiza tehnica. Din cate stiu (sper sa nu gresesc) bursa de valori nu ofera pe fluxul de date pentru SSIF-uri si informatii despre preturi de pe alte nivele decat best bid si best ask (desigur, este vorba de fluxul de date folosit pentru afisare pe site-uri, nu de cel care intra in Arena). Nu inteleg exact la ce va referiti prin broker de ring. Nu se mai tranzactioneaza din ringul bursei - fiecare SSIF este conectat la sistemul BVB electronic, prin terminale de tranzactionare. Ordinele lansate de clienti prin sisteme de tranzactionare online ajung la persoana care introduce tranzactiile de la SSIF, si de acolo direct in sistem.

As vrea sa stiu de ce Regisco mi-a dat numai actiunile detinute ca majorare de capital efectuata a.c. pe extrasul de cont si nu mi-a dat totalul detinerilor din data cererii extrasului de cont pentru ex.: SRT.La BVB am cerut tot un extras de cont pt. TLV si mi s-a dat volumul total de detinere la data cererii extrasului de cont.De ce nu mi s-a dat si in primul caz volumul total de detinere ci numai majorarea?!Cate registre sunt acum si care sunt?
   09-09-2005     Neagu George

Aceasta este procedura normala de lucru. Toate registrele prezinta extrase numai cu actiunile care nu se afla deja in contul Dumneavoastra la diverse societati de servicii de investitii financiare (deci numai actiunile noi rezultate in urma unei majorari de capital, de exemplu, nu si cele pe care le aveati dinainte). Exceptie face registrul bursei, pe ale carui extrase apar toate actiunile detinute, si cele noi si cele vechi. Este o procedura mai ciudata a acestui registru, intr-adevar. Lista registrelor o gasiti aici. La aceasta se mai adauga si registrul BVB.

Ce inseamna piata pe mai multe nivele de pret ? Ce inseamna sa se vada pe un site de tranzactionare online bid si ask pe mai multe nivele ?
   08-09-2005     Romulus

Toate ordinele de vanzare si de cumparare inregistrate in sistemul bursei la un moment dat pe o anumita actiune formeaza "piata" actiunii respective (adica segmentul din sistemul bursei in care se inregistreaza toate ordinele pentru actiunea respectiva). Piata pe o actiune are doua sectiuni: ordinele de cumparare (numite si "Bid") si ordinele de vanzare (numite si "Ask"). Atat in bid cat si in ask exista ordine la mai multe preturi; deci toate ordinele cu actiunea respectiva lansate la acelasi pret sunt situate pe acelasi nivel de pret. In mod corespunzator exista mai multe nivele de pret la care exista ordine pe o actiune.

Pe site-urile de tranzactionare online se poate vedea, de regula, cate un singur nivel de pret pentru bid si ask pentru fiecare actiune, adica numarul de actiuni inregistrate in ordine de cumparare (pe bid) la cel mai bun pret - adica cel mai mare, si numarul de actiuni inregistrate in ordine de vanzare (pe ask) la cel mai bun pret - adica cel mai mic, pentru actiunea respectiva.

Persoana la a carei intrebare face referire intreba daca se pot vedea mai multe nivele de pret pe o actiune (deci numarul de actiuni din ordinele de cumparare si de vanzare si la alte preturi, nu numai cele la cel mai bun pret).

Am vazut un tabel pe site-ul Bursei de Mf Sibiu urmatorii termeni intr-un tabel ce explica specificatiile contractelor futures si options :pasul , limita zilnica de oscilatie , risc crestere/scadere , pretul de exercitare pt. optiuni . imi puteti explica ce inseamna fiecare in parte ? Multumesc anticipat !
   07-09-2005     paul poenariu

Pasul este variatia minima a unui contract futures. Spre exemplu, un contract pe DEAMO poate varia cu minim 0,0001 RON de la o tranzactie la alta, si nu cu mai putin. Limita zilnica de oscilatie este variatia maxima permisa in lei (pozitiva sau negativa) a pretului unui contract (similara cu limita de 15% pentru pretul actiunilor la bursa de valori, daca stiti). Riscul de crestere/scadere reprezinta marja initiala ce trebuie depusa pentru un contract (pentru valoarea in lei inmultiti riscul de crestere cu marimea obiectului contract si obtineti valoarea in lei noi). Pretul de exercitare pentru optiuni este diferenta intre diversele praguri de pret la optiuni (pe fiecare contract futures exista optiuni de cumparare si de vanzare la mai multe paliere de pret).

expun concluziile mele dupa un an de studiu al pietelor financiare:1)din pacate aceasta rubrica de consultanta are parte de foarte multi cuponari si nu pot sa aflu si eu niste informatii mai interesante;2)la ora actuala bvb nu este absolut deloc atractiva si cred ca situatia se va mentine cel putin 2 ani de acum incolo;3)introducerea taxei de 50usd la bvb pt. accesul direct in piatza a fost un gest la fel de neinspirat precum cota unica de 16%;4)expresia(foarte des folosita de brokeri)-"pe termen lung bursa mai mult creste decat scade"starneste ilaritatea pt. cunoscatori-vezi cazul japoniei;5)niscai indicatori de analiza tehnica cum ar fi nr. lui fibonacci sau unghiurile lui gann nu au nici o relevantza.daca warren buffet care este un investitor fundamental(care investeste in flux de numerar) are o avere de peste 5 ori mai mare decat george soros(care investeste in special in cresteri de capital)atunci s-ar parea ca acest fapt nu este greu de explicat;6)piatza options de la bmfms este de=a dreptul ridicola;si 7)daca din 2006 se introduce impozit si pt. castigurile de pe forex atunci este limpede ca tara asta a fost,este si va fi condusa numai de moroni.Cam acestea ar fi niste ganduri personale si as dori sa stiu ce ati avea de comentat.O zi buna!
   06-09-2005     cristi m.

1) Informatiile sunt pe masura intrebarilor. Daca intrebarile nu sunt interesante, nici raspunsurile nu vor fi. Oricum, aveti partial dreptate din cauza faptului ca rubrica se adreseaza in principal investitorilor incepatori - acesta este profilul site-ului kmarket.ro.

2) Interesanta concluzie. As fi curios sa o explicati putin. Indicele BET a crescut de peste 12 ori din anul 2000; acesta este un randament mediu, randamentele ce puteau fi obtinute pe piata puteau fi chiar mai mari. Oare nu e suficient? Eu zic ca da. Consider ca exista in continuare actiuni bune subevaluate; in plus asteptam cateva IPO-uri interesante, deci potentialul se mentine.

3) Perfect de acord. 4) Imi permit sa va contrazic. Uitati-va, de exemplu, pe evolutia indicilor bursieri americani pe ultimii 50 de ani, si veti vedea ca din punct de vedere practic expresia respectiva se confirma. De altfel, aceasta este valida si din punct de vedere teoretic. Daca plecam de la ideea ca actiunile sunt corect evaluate de piata, atunci pe masura ce emitentii se dezvolta (cresc profiturile si capitalurile proprii), indicii P/E si P/B merg in jos, ceea ce creaza oportunitati de cumparare si cresteri de pret. Practic cresterea bursei pe termen lung este determinata de cresterea economica.

Nu cred ca trebuie sa comparam averile diversilor investitori mai cunoscuti pentru a trage concluzii despre diversi indicatori. Eu nu folosesc indicatorii respectivi, dar circumstantele fiecarui investitor sunt mult mai complexe, si nu se rezuma la aplicarea mecanica a unor metode.

6) probabil va referiti la lichiditate, si atunci sunt de acord, in mare.

7) nu stiu problema cu impozitul pe forex, insa cu ultima parte a afirmatiei, cea referitoare la conducatorii nostri, nu pot decat sa fiu de acord.

De unde se ia extrasul de cont pt. actiunile TLV?(pt Bucuresti)
   01-09-2005     florin

Luati legatura cu registrul bursei de valori. Numarul de telefon al bursei de valori este 307.9500.

Actiunile aflate la registre se pot transfera automat la ssif-uri(doar cu o simpla cerere)?Daca nu spuneti-mi va rog cu ce registru lucreaza IMP si TLV.
   01-09-2005     florin

Nu este suficienta o cerere. Din cauza unei instructiuni aberante a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, va trebui sa mergeti la registru pentru a obtine extrase de cont. TLV lucreaza cu registrul bursei de valori. Numarul de telefon al bursei de valori este 307.9500. IMP lucreaza cu Regisco SA, telefon 408.5800, 224.9128.

In luna martie am cumparat 2000 de actiuni la Banca Transilvaniei. Le-am pastrat dupa ce am inteles ca voi primi prin subscrire 671 la fiecare 1000. De atunci am mai cumparat si de la Banca Trasilvaniei Galati 200. Cum pot sa aflu nr de actiuni. La SIF prin care am cumparat raspunsul este 2000. Astept raspuns
   31-08-2005     DAN

Veti avea 2000 + 1342 + 200 = 3542 actiuni. Si SSIF are dreptate, insa: la acest moment aveti 2000 de actiuni. De restul de 1542 veti dispune cand acestea vor fi inregistrate in registrul actionarilor. Acest lucru se va intampla in cursul saptamanii viitoare. Dupa aceea, solicitati un extras de cont pentru actiunile TLV de la registrul bursei (telefon 307.9500) iar cu acest document mergeti la SSIF pentru transferul noilor actiuni.

Buna ziua! Intrebarea mea este daca stiti cumva sau unde pot gasi rezultatele trimestriale pe acest an (cel putin pe primu trimestru) pentru societatea Loulis(MPN).Normal era sa se publice macar pentru primul trimestru deoarece majoritatea au publicat si pentru cel de-al doilea trimestru.Va multumesc.
   30-08-2005     Alexandru

Acestea s-au publicat in sistemul bursei. Vi le-am trimis prin e-mail.

Ce se mai aude legat de noile listari la BVB? Dar despre sectiunea "NEW MARKET" a bursei?
   29-08-2005     florin l.

Din pacate nu se mai aude nimic. Din cunostintele mele, in afara de Continental nici un emitent nou nu este prea aproape de vreo listare, desi exista intentii declarate de listare si/sau IPO din partea multor firme (chiar si despre Continental informatiile sunt foarte putine). Nu cred ca vom vedea prea multe listari noi pana la sfarsitul anului, insa sper ca anul 2006 sa fie mai bogat in aceasta directie daca lucrurile merg bine. Sectiunea "New Market" pare sa fie un proiect din acela de moment, care este anuntat cu surle si trambite la un moment dat iar apoi este uitat in timp record. Nu cred ca exista vreo intentie serioasa de infiintare a acestei sectiuni la BVB.

Este posibil ca o actiune cotata la cat baza pe rasd sa treaca direct la cat 2 a bvb?Nu trebuie sa parcurga etapele cotarii superioare pe rasd?Ma gindesc la BIOF,ca se tot vorbeste de o viitoare cotare la Bursa.
   27-08-2005     

Un asemenea traseu nu este obligatoriu. Mutarea de la o categoria la alta, sau de pe o piata pe alta, se face la initiativa emitentului (desigur, cu exceptia cazurilor de delistare cand emitentul nu mai indeplineste conditiile unei anumite piete). Astfel, BIOF poate ajunge la cota bursei fara probleme.

Cum as putea face sa vad si eu in timp real in calitate de simplu investitor informatiile publicate pe ' ftp-ul ' bursei ? Trebuie sa platesc un abonament lunar sau altceva ?
   15-08-2005     Coroianu Constantin

La sistemul FTP al bursei au acces numai societatile de servicii de investitii financiare. Nu aveti cum sa primiti acces in acest sistem, dar puteti gasi o mare parte din documentele din sistem pe alte site-uri (www.bvb.ro, www.intercapital.ro - Intercapital Start, etc).

BRK FACE RAPORTARI PERIODICE ALE CAROR DATE DE PUBLICARE SUNT CUNOSCUTE DINAINTE ?
   15-08-2005     EMANUEL ROJA

Broker Cluj face raportari lunare ale situatiei sale financiare, raportari ce sunt publicate in sistemul bursei de valori accesibil societatilor de brokeraj. Data de publicare este jumatatea lunii urmatoare celei de raportare. Societatea face si raportari publice ale rezultatelor sale financiare. Acestea sunt disponibile pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Issuers & Securities", link-ul "Companies and Listed Shares Info".

ce inseamna ftp-bursei (sau a site-ului bvb ) ?
   03-08-2005     morcovescu tiberiu

"Ftp-ul bursei" este un server FTP (de fisiere) pus la dispozitia societatilor de servicii de investitii financiare si altor participanti directi la piata (registre, etc - dar nu investitori) de catre bursa de valori. Pe acest server se gasesc bilanturi, comunicate de la emitenti, documente de prezentare, comunicate de la emitenti, fisiere cu tranzactiile fiecarui SSIF si alte fisiere utile in activitatea SSIF. Acest server nu este disponibil in mod public.

Buna Ziua, unde as putea citi PER si PBR pt. Flamingo? si nu numai... Va multumesc anticipat.
   02-08-2005     carmen

Valorile PER se gasesc in sumarul zilnic de tranzactionare al bursei de valori (www.bvb.ro, "Summary of Trades"), insa acestea sunt destul de intarziate ca si mod de calcul, daca nu ma insel. Nu cred ca exista alte surse publice pentru acesti indicatori. Daca sunteti client Intercapital Invest, aveti acces la acesti indicatori, calculati la zi, prin intermediul sistemului Intercapital Start (www.intercapital.ro).

Actiunile gratuite de la BRK ,cum se pot obtine ?Multumesc.
   27-07-2005     JP02

Obtineti un extras de cont de la registrul bursei de valori (detalii de contact pentru bursa - http://www.bvb.ro). Cu acest document mergeti la societatea de servicii de investitii financiare pentru transferul actiunilor gratuite in contul Dumneavoastra.

se vor tranzactiona actiuni la iproeb bistrita la bursa?
   27-07-2005     rosu catalin

Actiunile sunt listate pe Rasdaq si se tranzactioneaza prin sistemul electronic al bursei de valori. Insa din data de 19/04/05 actiunile sunt oprite de la tranzactionare in vederea unei diminuari de capital social. Dupa operarea acesteia, tranzactionarea va fi reluata.

Consultand lista societatilor listate pe RASDAQ, am constatat ca SC VIROMET SA este "Translatata pe sistemul tehnic al BVB din data de 6/7/2005".Puteti sa explicati acest lucru? Multumesc.
   26-07-2005     SILEA IULIAN

Aceasta inseamna ca actiunile respectivei firme (si a altor firme listate pe Rasdaq) se tranzactioneaza in prezent prin sistemele electronice ale bursei de valori, si nu pe cele ale Rasdaq. Nu se schimba decat sistemul de tranzactionare (cel utilizat de SSIF-uri), dar nu si conditiile de listare, transparenta, etc - actiunile respective raman listate pe Rasdaq (adica indeplinesc criteriile stabilite de aceasta piata). Pentru investitori aceasta translatare nu produce efecte directe semnificative pentru investitori, decat o fluidizare si eficientizare a sistemului de tranzactionare.

1. piata de capital din Romania mi se pare a fi ciudata: pe de o parte inca nu exista toate instrumentele legislative pentru a-i oferi un randament viguros, influenta politicului este inca mare (v. alba-neagra cu pragul sif-urilor, din care cu siguranta CINEVA a avut de cistigat), iar pe de alta parte mi se pare ca aceeasi piata bursiera are o perspectiva interesanta de crestere in contextul est-european. Ei bine, intrebarea mea: 1. care ar fi - cit mai exact cu putinta - acest potential (nu ma refer atit la fondurile de investitii, asupra carora ati oferit un material temeinic), cit la posibilitatea de crestere a unori paliere cotate la bursa (petrol, sifuri, sectorul bancar, etc.). 2. ce se va intimpla intr-un viitor mai mult sau mai putin apropriat cu Sif-urile. (personal cred ca pragurile vor fi - daca nu eliminate - atunci cel putin ridecate la 10-15 procente). 3. ce se va intimpla cu bancile? cu siguranta perioada aceasta de crestere se va atenua, mai ales ca (pentru mintea unuia ca mine, care traieste de multi ani in Occident) este inadmisibil comportamentul bancilor (de. ex. faptul ca retregind o parte din proprii bani din propriul cont, banca ia pur si simplu un comision din suma cu pricina)? 3. ce influenta ar putea sa aiba asupra bursei posibila aminare a integrarii a Romaniei in EU, si apoi, pe termen mediu, faptul ca vom fi parte a EU? Multumesc! Cu stima, Stefan
   21-07-2005     stefan

Imi pare rau ca va dezamagesc, dar din pacate nu ofer opinii despre investitii sau piete in cadrul acestei sectiuni; rubrica de consultanta este rezervata doar raspunsurilor la intrebari legate de mecanismele de functionare ale pietei de capital.

De ce fondul de investitii Intercapital, considerat un fond axat pe actiuni are doar 53% din structura portofoliului investita in actiuni, restul fiind investit in instrumente cu venit fix.
   13-07-2005     jiji

Procentul de investitii in actiuni variaza in functie de conjunctura pietei de capital: in perioadele de crestere a pietei, ponderea actiunilor creste, pentru a creste performantele fondului; in perioade de scadere sau stagnare ale bursei si ponderea actiunilor din activul fondului este redusa, prin vanzari, pentru a limita pierderile.

1.Se pot cumpara 100 actiuni brd la bvb ? Tranzactia se va efectua pe piata odd lot ? intreb asta pt. valoarea unei actiuni brd este foarte mare pt. o investitie mica . 2. Care este numarul minim de actiuni care se poate cumpara pe piata regular ? Acesta difera de la o actiune la alta ? 3. Se poata da un ordin la ssif " vinde 27 actiuni X " ? Pe ce piata va avea loc tranzactia ? Multumesc pt. timpul acordat
   07-07-2005     Marcel Princa

1 si 2. Teoretic da, puteti cumpara 100 de actiuni. Practic, este foarte dificil. Mecanismul este urmatorul: pe piata Regular se tranzactioneaza numai volume de actiuni ce sunt multiplii de un lot standard (un lot standard reprezinta 500 de actiuni pentru toate actiunile, cu doua exceptii: 10 actiuni pentru MJM si 1 actiune pentru PEI). Volumele sub 500 de actiuni se tranzactioneaza pe piata Odd Lot. Aceasta din urma are o particularitate (bizara, e drept): pe Odd Lot se afiseaza numai ordine de vanzare, nu si ordine de cumparare; cei ce doresc sa cumpere trebuie sa execute ordinele de vanzare integral. Spre exemplu: daca pe Odd Lot pentru BRD sunt la un moment dat numai doua ordine de vanzare, unul de 87 si unul de 43 de actiuni, atunci ati putea cumpara fie numai 87 de actiuni, fie 87+43 = 130 de actiuni, dar nu 100 (si, dupa cum spuneam, nu puteti introduce un ordin de cumparare pe Odd Lot, ci puteti doar executa ordinele de vanzare). O varianta ar fi sa cumparati 130 de actiuni si apoi sa puneti imediat la vanzare pe Odd Lot 30, dar aceasta este o varianta mult prea complicata si SSIF-urile nu agreeaza un asemenea mod de lucru.

3. Puteti vinde 27 de actiuni; tranzactia se executa pe Odd Lot, insa tineti cont de faptul ca va trebui sa cereti un pret mai mic decat pe Regular, altfel cumparatorii nu au nici o motivatie sa cumpere de pe Odd Lot. Din nou, SSIF-ul s-ar putea sa nu agreeaza procedura, si/sau sa solicite un comision mai mare pentru o asemenea tranzactie.

Pentru cititorii care nu sunt familizarizati cu notiunile folosite: Odd Lot si Regular sunt sectiuni ale sistemului de tranzactionare al bursei. O actiune, de exemplu SNP, se tranzactioneaza pe mai multe sectiuni la bursa: Regular pentru tranzactii cu multiplii de 500 de actiuni, Odd Lot pentru tranzactii cu volume sub 500 de actiuni, Deal pentru tranzactii negociate de valoare foarte mare, POF pentru oferte publice.

Ce consecinte are, pentru detinatorii de actiuni, decizia unei Societati de a-si retrage actiunile de la cota Bursei de Valori. Nu ma refer la eficienta investitiei ci la posibilitatea de a mai achizitiona sau de a vinde acele actiuni. Valeriu
   28-06-2005     Motas Valeriu

Procedura de vanzare/cumparare a actiunilor devine mult mai dificila: bursa asigura un cadru care reuneste toti cumparatorii si vanzatorii interesati de o anumita actiune, si in acelasi timp ofera un reper clar pentru tranzactii - pretul de piata. In lipsa pietei intalnirea cumparatorilor cu vanzatorii nu se va mai realiza decat mai greu, si nu va mai exista un reper oficial in piata pentru pret. Tranzactiile se vor face direct intre cumparatori si vanzatori, prin contracte de cesiune, iar pretul va fi stabilit in mod liber de acestia.

Sunt client al Intercapital (prin platforma K-Trade) si va rog sa-mi comunicati de ce pe site-ul K-Trade nu sunt afisate decat evolutiile pozitive ale indicilor burselor romanesti. Sa fie oare o scapare ?? Graficul se opreste undeva in martie. Dar stim cu totii ca bursa a scazut de atunci dramatic. Cum ne putem documenta corect daca informatiile nu sunt complete? Va multumesc pentru raspuns.
   23-06-2005     Narcis Moraru

Multumim de atentionare. Este vorba de o problema tehnica, pe care o vom rezolva in curand. Desi pare o idee mai palpitanta, nu cred ca trebuie sa vedem conspiratii la tot pasul; de altfel, am scris destul de mult despre scaderile bursei, cresterea riscului si a volatilitatii in piata, etc, daca ati urmarit analizele noastre din Puls Capital, de exemplu. Insa, atunci cand avem un volum asa de mare de proiecte pe internet, unele din acestea mai sunt afectate din cand in cand de probleme tehnice sau operationale. Va multumim pentru intelegere.

Poate fi adevarata stirea din ziarul bursa cum ca pana acum au fost numai 473 de solicitari pentru cele 10748223 actiuni Flamingo? Ce se intampla daca nu se strang min. 1800 de solicitari, la ce categorie la BVB se mai listeaza??
   21-06-2005     Alexandru Cosma

Pana in prezent s-au inregistrat 514 ordine de subscriere pentru actiuni Flamingo, ceea ce inseamna ca numarul investitorilor este pana la acest moment de maxim 514 (un investitor poate introduce mai multe ordine).

Daca nu se strang minim 1.800 de investitori, atunci actiunile vor fi listate la categoria a II-a a bursei de valori, iar promovarea la categoria I se poate face ulterior, cand acest numar este atins.

Ce inseamna "piata deal"? Se poate consulta undeva (online) un dictionar al jargonului pietei de capital (din Romania)? Multumesc
   19-06-2005     Octavian Rosu

"Piata Deal" este o sectiune a Bursei de Valori Bucuresti pe care se realizeaza tranzactii de valoare mare (peste 2 miliarde de lei) negociate intre doua societati de servicii de investitii financiare. Puteti consulta dictionarul investitional disponibil pe kmarket la adresa http://www.kmarket.ro/dictionar/dict.php.

Unde se poate urmari zilnic evolutia subscrierilor de obligatiuni sau actiuni in cazul ofertelor publice (a se vedea Timisoara sau Flamingo)?
   19-06-2005     mirel

Depinde de modalitatea de distributie. In cazul Flamingo distributia se face prin bursa de valori, astfel incat un investitor poate subscrie prin orice societate de servicii de investitii financiare, iar toate subscrierile sunt afisate in sistemul bursei de valori; astfel, puteti afla situatia subscrierilor in orice moment de la societatea de servicii de investitii financiare cu care lucrati, sau intrebandu-ne pe noi in cadrul acestei rubrici de consultanta. Pentru ofertele care nu se distribuie prin bursa (precum obligatiunile Timisoara), va trebui sa luati legatura cu societatea de servicii de investitii financiare care intermediaza oferta pentru a afla situatia subscrierilor (informatia nu este publica). In cazul obligatiunilor Timisoara intermediarul este Raiffeisen Capital and Investment, http://www.rzb.ro/rom/ssif.asp.

Detin 1500 actiuni la SIF4 si mergand la BRD pt a ridica dividendul pe 2004, am constatat ca nu figuram in baza de date. Apoi am mers la sediul Sif4 si mi s-a spus ca figurez pe vechea adresa(in sect 1, eu locuind actulmente in sect.4) si ca trebuieefectuata schimbarea de adresa in REGISCO. Intrebare: Daca detin actiuni si la alte SIF-uri, la ALRO, TBM si Braiconf, trebuie efecuata schimbarea pt. fiecare societate? Cum se distribuie dividendul la ALRO? Multumesc.
   13-06-2005     GEORGE B

Nu, trebuie doar sa va schimbati adresa la societatile de registru care tin registrele actionarilor. Cele mai mari sunt Regisco, RRA si Registrul Bursei. Consultati rubrica de intrebari frecvente din cadrul sectiunii de consultanta, la intrebarea legata de valoarea si vanzarea actiunilor din programul de privatizare in masa pentru a afla societatile care tin registrul actionarilor firmelor la care aveti actiuni.

Am o intrebare referitoare la distribuirea de actiuni gratuite.Sa presupunem ca detin 3000 de actiuni la o societate care se decide sa distribuie cate o actiune gratuita la fiecare 8 detinute. Primesc deci 375 de actiuni. Ce pot face cu ele, deoarece din moment ce 375 nu este multiplu de 500, nu le pot vinde la BVB? In plus, deoarece sunt mai multe actiuni pe piata acum, pretul lor va scadea, dar eu in continuare nu pot vinde decat 3000....deci am mai multe actiuni dar sunt mai sarac? Unde este greseala?Multumesc.
   10-06-2005     S.L.

Puteti vinde si cele 375 de actiuni fara probleme. Confuzia cred ca vine din urmatorul fapt: ordinele de vanzare de actiuni al caror volum nu este multiplul unui lot standard (in general 500 de actiuni) se executa pe o sectiune speciala din sistemul bursei (numita Odd Lot) ce implica niste reguli speciale. Multi brokeri prefera sa nu se mai "deranjeze" cu volume asa de mici, asa ca probabil transmit catre clienti mesajul ca tranzactii cu volume sub 500 de actiuni "nu se pot face". Este eronat. Daca lucrati cu o societate de servicii de investitii financiare care v-a transmis aceasta idee, atunci probabil ca este timpul sa o schimbati.

daca tot avem in romania posturi TV cu manele,telenovele etc.(ce-i drept profitabile),nu va surprinde ca nu exista nici un post axat pt teme financiare?De ce nu a luat nimeni o asemenea initiativa pana acum?
   07-06-2005     ROBERT K.

Da, buna intrebare. Se pare ca nu exista suficient interes pentru un asemenea post. De altfel, multe televiziuni mari (de exemplu PRO TV) considera ca nu exista interes nici macar pentru o emisiune financiara, dar un post intreg. Am avut si eu discutii pe aceasta tema cu reprezentantii mai multor televiziuni. Din pacate se pare ca acesta este publicul din Romania; cand acest public se va maturiza si vom avea mai mult de 15.000 de investitori activi la bursa, atunci cu siguranta televiziunile vor fi mai atente. Oricum, in ultima perioada nivelul de acoperire al bursei in presa a crescut semnificativ fata de perioade cu cativa ani in urma, deci suntem pe drumul cel bun.

Ce se intampla in timpul sesiunilor de predeschidere / preinchidere a bursei si ce rost au ele? Se mai fac tranzactii in aceste perioade? Exista asemenea sesiuni si la bursele mai mari? Multumesc.
   06-06-2005     axl

In aceste sesiuni se pot introduce si modifica ordine, dar nu se pot executa tranzactii. Rolul lor este de introducere/modificare/retragere a ordinelor in piata inaintea sedintei de tranzactionare (predeschiderea; dureaza intre 9:45 si 10:15) sau de introducere/modificare/retragere a ordinelor primite dupa incheierea sedintei (preinchidere; dureaza intre 2:15 si 2:30). Sincer, nu stiu daca exista aceste sesiuni si la alte burse; probabil ca modelul introdus la noi a fost preluat din practica internationala.

Buza ziua. Asi dori informatii mai recente in legatura cu fuziunea celor doua burse, BVB si Rasdaq. Unde asi putea gasi date privind capitalizarea bursiera la Rasdaq pe luna martie 2004 si martie 2005 detaliat pe fiecare zi a lunii si pe fiecare societate? Va multumesc.
   04-06-2005     Tatiana

Nu exista noutati referitoare la fuziunea BVB/Rasdaq. Consider ca procesul s-ar putea finaliza in a doua jumatate a anului curent. Urmariti presa economica pentru noutati. Pentru capitalizarea bursiera mergeti pe site-ul www.rasd.ro, sectiunea "Indicatori", link-ul "Capitalizarea totala a bursei...". Nu cred ca puteti gasi dintr-o sursa publica valori ale capitalizarii pe anumiti emitenti la anumite date.

Acum doua zile pe postul TV Realitatea un distins broker indemna la parasirea bursei romane aducind ca argument iminenta prabusire a acesteia din cauza supraevaluarii. Cum s-o luam ?
   03-06-2005     Luiza Krammer

Trecand peste faptul ca brokerul respectiv avea probabil un mesaj mai subtil pentru telespectatori (iesiti de pe actiunile din Romania si veniti la noi sa investiti in actiuni din alte tari), mesajul este deformat. Bursa a trecut deja printr-o scadere accentuata de la varful atins in februarie (-26%). Scaderi mai sunt posibile, dar nu o prabusire, in opinia mea. Este drept, riscurile au crescut pe piata, iar actiunile traverseaza o perioada de scaderi si volatilitate mai ridicata. Nu sunt insa de parere ca piata trebuie abandonata: pe termen mediu si lung aceasta are in continuare un potential ridicat, iar pe termen scurt trebuie sa creasca atentia, iar oportunitatile alese cu mare grija.

Unde pot urmari tranzactionarea obligatiunilor listate la BVB. VA multumesc!!!!!!!!
   03-06-2005     Tatulescu Mihai

Se pare ca nu exista o sursa publica pentru cotatiile si tranzactiile cu obligatiuni. Tocmai am vorbit la BVB pe tema aceasta si mi-au spus ca aceste informatii nu se regasesc deocamdata pe site-ul bursei, dar vor fi introduse.

Cum pot fi cumparate/vandute actiunile emise de o societate aflata in categoria societati nelistate la BVB. Exista o procedura anume, este suficient un contract de cesiune, care este valoarea actiunii cel negociat de vanzator si cumparator, exista o valoare de referinta? Va multumesc anticipat.
   01-06-2005     MARIUS

Denumirea este putin inselatoare. Intr-adevar, actiunile din categoria respectiva nu sunt listate la bursa (adica nu indeplinesc criteriile BVB de listare, raportare, etc), dar sunt tranzactionate prin sistemul bursei. In concluzie, actiunile respective se vand si se cumpara tot prin societati de servicii de investitii financiare, la fel ca actiunile listate la bursa. Valoarea este publicata zilnic in sumarul BVB.

Este disponibil site-ul Bursei de Valori Bucuresti si in limba romana ?
   30-05-2005     Antoniu

Da. Mergeti pe www.bvb.ro, si apasati pe link-ul "Romana" din meniul din stanga, langa steagul Romaniei.

As fi interesat sa devin client KTrade. In contul demonstrativ am observat ca se pot lansa ordine de cumparare cu un nr. de actiuni care nu este multiplu de 500. Cum se efectueaza acele tranzactii? Sunt ele valide, nu e valabila regula conform caruia la BVB se pot tranzactiona doar loturi de 500 de actiuni?
   19-05-2005     Alex

Raspunsul este mai complex. La bursa se pot realiza si tranzactii cu pachete mai mici de 500 de actiuni, insa pe un segment special al bursei (numit "piata odd lot") pe care exista o serie de restrictii si reguli speciale (de exemplu: pe aceasta piata exista numai ordine de vanzare, iar cumparatorii fie le accepta integral, fie deloc; nu exista ordine de cumparare in piata). Din aceste motive tranzactiile pe odd lot sunt descurajate, dar nu interzise. In principiu cererile de cumparare pe odd lot sunt rejectate de catre sistemul ktrade, cu exceptia unor cazuri intemeiate.

Am intrat pe site-ul bursei din Sibiu si am urmarit cotatiile futures pt. actiunile listate la BVB . Acolo sunt prezentate momentan cotatiile pt. lunile iunie si sept. 2005. Imi puteti explica putin cum functioneaza o asemenea speculatie sau cum m-ar ajuta aceste cotatii futures in jocul efectiv de la bursa ? Multumesc
   17-05-2005     Laura

Pentru raspunsul la aceasta intrebare va recomand materialul intitulat "Ghidul investitorului incepator" disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea "Documentare si analiza" sau cartea intitulata "Ghid de investitii personale" - detalii pe www.kmarket.ro, prima pagina.

Domnule Pasol, doresc sa va exprim intreaga mea apreciere atat pentru raspunsurile calificate pe care le oferiti celor preocupati de piata de capital, dar in mod deosebit pentru rabdarea si respectul cu care tratati fiecare persoana in parte. Ar fi mai multe aprecieri de facut privind persoana d-voastra dar pt. a nu abuza de timpul de care dispuneti trec la subiect. Am citit cateva lucruri despre piata futures, dar am totusi chestiuni pe care vreau sa mi le clarific. Este vorba de hedgingul de portofoliu. Voi incerca sa ma fac inteles printr-un exemplu: Pe 18.04.2005 pretul unei actiuni ATB la BVB este de 5850 lei, iar la BMFMS cu scadenta iunie este de 7900 lei. In acest caz, intrucat pretul ATB de la BVB este mai mic decat pretul DEATB de la BMFMS, cumpar un numar de actiuni ATB de la BVB la pretul de 5850 lei si ca sa le ??asigur? vand pe piata de la Sibiu un numar echivalent de contracte la pretul de 7900 lei. Intrebarea 1: la scadenta, lichidarea se face, in mod automat sau printr-o operatiune inversa, de cumparare ? Intrebarea 2: operatiunile complementare de vanzare-cumparare sau de cumparare-vanzare sunt necesare numai daca lichidarea se face inainte de scadenta? Intrebarea 3: la scadenta, lichidarea se face prin plata diferentei dintre pretul cu care am vandut (7900 lei) si pretul stabilit in ultima zi lucratoare din iunie la BVB sau pretul stabilit la BMFMS? Intrebarea 4: ca sa fac operatiunea descrisa mai sus pe piata futures, trebuie sa detin actiunile la BVB sau nu au nici o legatura? Multumesc anticipat.
   08-05-2005     Balan Cornel

Multumesc pentru aprecieri. Ma bucur ca eforturile mele sunt apreciate. Raspunsuri: 1. La scadenta lichidarea pozitiei se face automat, intr-adevar, printr-o operatiune inversa celei initiale. Aceasta lichidare se face prin mecanismele automate ale bursei, fara a fi necesara initiativa Dumneavoastra.

2. Intr-adevar. Dupa ce ati deschis o pozitie (fie prin cumparare, fie prin vanzare), ulterior aveti doua variante: a) sa asteptati pana la scadenta, cand pozitia este inchisa automat sau b) sa lichidati pozitia inainte de scadenta printr-o operatie complementara (vanzare sau cumparare).

3. La scadenta pretul de referinta oficial la BMFMS este pretul oficial la BVB al actiunii.

4. Operatiunea din piata futures la BMFMS nu are nici o legatura cu detinerea de actiuni la BVB. Puteti cumpara sau vinde contracte futures fara a detine actiunile efectiv. Contractele futures sunt instrumente financiare si se executa fara livrare fizica (deci fara transfer de actiuni, doar prin plata diferentelor in numerar).

Cum pot afla rezultatele semestiale ale emientilor, avand in vedere ca nu apar comunicate cu acestea pe situl bursei? Si mai ales, cum le pot afla intr-o baza de date unica, astfel incat sa le pot falosi in analize?
   28-04-2005     Adrian B.

Aceste rezultate nu sunt disponibile din prea multe surse publice. Singura sursa publica pe care o cunosc este site-ul www.bvb.ro ("Emitenti si Valori Mobiliare" -> "Informatii despre companii si actiuni listate" -> Introduceti simbolul dorit -> "Rezultate financiare" -> Alegeti trimestrul dorit). Nu exista o baza de date unica disponibila in mod public. Probabil ca aceste date le puteti obtine si de la SSIF la care aveti cont.

Unde pot gasi pretul de inchidere a actiunilor pe 200 de zile consecutiv in 2004, in vederea realizarii unui studiu referitor la rentabilitatea si riscul actiunii "X".Am cautat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti la compartimentul statistici,insa nu am gasit? Va multumesc
   22-04-2005     Diana Crudu

Nu exista o sursa publica pentru aceste informatii. Istoricul poate fi descarcat din Intercapital Start de clientii Intercapital Invest. Trimiteti-mi un mail la razvan.pasol@intercapital.ro si va pot trimite eu istoricul pe un anumit emitent.

Ar fi interesant de studiat fenomenul atat de intens mediatizat al "caderii" bursei din Athena. Nu puteti sa faceti o analiza a acestui fenomen in cadrul buletinului Puls Capital ?
   21-04-2005     dorin

Ideea nu e rea. Din pacate nu prea avem timp pentru un asemenea proiect, dar am retinut ideea pentru viitor.

Buna ziua. Imi cer scuze pentru faptul ca va rederanjez, dar doresc sa inteleg si eu daca un anumit ziar de specialitate a gresit sau eu gandesc eronat, sper ca ma veti ajuta, ca intotdeauna. Din raspunsul dumneavoastra anterior am inteles ca P/E se calculeaza ca raportul intre pretul actiunii si profitul pe actiune, nu? In cazul BK, la un profit net de 59,4 miliarde si un numar de 23,1 milioane de actiuni rezulta un profit net de 2571, pentru anul 2004, bineinteles. Daca acesta este profitul pe o actiune, sau gresesc?, rezulta ca, la un pret al actiuni de 26.400, P/E este 26400/2571, adica 10,26, gresesc? Va intreb caci in acel ziar de specialitate, nu-i dau numele caci nu mi-am propus, prin diletantismul meu, sa deranjez pe nimeni, aparea un P/E de 60,5. In concluzie, este vorba de o eroare de editare sau o eroare de logica a mea? Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra si sincere felicitari pentru ceea ce faceti dumneavoastra pentru noi, cei multi. Cu maxima consideratiune.
   17-04-2005     Harugea I.

Nu este nici un deranj (daca era vreun deranj, atunci nu lansam aceasta rubrica). Formula P/E este destul de clara (pret/profit pe actiune). Daca pretul iarasi e clar (ultimul pret din piata, de regula), la profitul pe actiune exista multe variante de calcul. Din pacate multi investitori, analisti si reprezentanti ai presei preiau valorile P/E din sumarul oficial al bursei de valori, care sunt calculate astazi, in aprilie 2005, cu profitul din 2003. Din acest motiv iese valoarea de 60,5. Desigur, valoarea este nerelvanta cand astazi cunoastem profitul pe 2004 - nu inteleg de ce sumarul BVB nu este actualizat. Asa ca reiau sfatul pe care il dau in aceste situatii: fiecare investitor ar trebui sa isi calculeze singur acesti indicatori, in masura posibilitatilor, sau cel putin sa foloseasca o sursa cu valori la zi.

Calculul Dumneavoastra este corect, in esenta. Insa, pentru mai multa relevanta, eu m-as uita si pe valoarea calculata cu numarul de actiuni de dupa majorarea de capital (23,1 milioane x 1,37). Va multumesc pentru felicitari.

Care este rolul si avantajele bursei in dezvoltarea economiei de piata?
   15-04-2005     ady

Intrebarea depaseste cu mult cadrul acestei rubrici. Va recomand sectiunea "Documentare si analiza" a site-ului www.kmarket.ro.

Certinvest avea un site propriu la care m-am abonat pentru a primi periodic (saptamanal) situatia fondului Intercapital. Ce s-a intamplat cu acesta? Chiar daca bursa scade, nu cred ca trebuie sa dispara fondul, ca si FNI!!!
   12-04-2005     Silviu

Site-ul Certinvest exista in continuare la adresa www.certinvest.ro. De asemenea, Certinvest transmite in continuare buletinul informativ. Daca acesta nu a ajuns la Dumneavoastra in ultima vreme puteti lua legatura cu societatea la office@certinvest.ro pentru a lamuri situatia. Puteti sta linistit, fondul nu va disparea. Dimpotriva, cu toate scaderile bursei, acesta se apropie incet dar sigur de prima pozitie in topul cresterilor fondurilor romanesti de la inceputul lui 2005.

Sunt student la ASE si ma intereseaza parerea unui specialist care poate sa raspunda la intrebarea : Cum influenteaza bursa economia unei tari?
   12-04-2005     Alin Hustiu

Bursa si piata de capital reprezinta intr-o economie normala o sursa de finantare pentru economie (agentii economici), sursa comparabila cu (daca nu mai mare decat) finantarea prin credite bancare. In acest context bursa reprezinta piata cea mai eficienta care asigura intalnirea cererii de bani (din partea firmelor care au nevoie de fonduri pentru dezvoltare) cu oferta de bani (din partea persoanelor si firmelor care au economii). Acest mecanism duce la o alocare eficienta a resurselor din economie, ceea ce in final duce la eficienta si crestere economica. Aceasta este cea mai importanta influenta, care din pacate se regaseste deocamdata prea putin in tara noastra.

As mai mentiona si alte elemente precum rolul bursei de indicator sintetic al evolutiei economice (si aici e vorba de acel cliseu care spune ca "bursa este barometrul unei economii), transparenta si rigurozitatea pe care bursa le impune societatilor listate (cu influente asupra intregului mediu de afaceri intr-o economie dezvoltata), rolul bursei de atragere de investitii si fonduri straine pentru economie sau rolul de finantare a cresterii economice prin imprumuturile pe care statul (administratia centrala si locala) le face pe piata de capital si pe care le utilizeaza apoi pentru finantarea anumitor proiecte.

Ce inseamna F.E.A.S., C.E.E.C.S.D.A., F.E.S.E, W.F.E., ROTX?
   09-04-2005     

ROTX este un indicel oficial al Bursei de Valori Bucuresti lansat impreuna cu Bursa de la Viena. Pentru detalii suplimentare consultati urmatorul document: http://www.bvb.ro/press/2005/20050315%20BVB%20Com%20Lansare%20ROTX.doc. Pentru celelalte acronime mergeti pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Adrese Utile".

care credeti ca sunt factorii care conduc la aceasta evolutie a bursei? si daca actualele preturi ale SIF-urilor sunt subevaluate, in special SIF5? cind isi vor continua trendul ascendent piata?
   08-04-2005     florin

Nu furnizam opinii sau recomandari despre investitii in cadrul acestei rubrici. Va multumim pentru intelegere.

Am primit de curand mostenire de la parintii mei actiuni la Santierul Naval Oltenita (nu cred ca mai este cotata, daca nu e deja inchisa). Ce anume ar trebui sa fac mai departe? Cum as putea sa iau legatura cu ei? Am ce vinde? In speranta ca imi veti raspunde va multumesc!, Carmen D
   07-04-2005     Carmen D

Nu am gasit nici un emitent cu acest nume pe bursa sau pe Rasdaq. Inclin sa cred ca este vorba despre Navol Oltenita. Actiunile acestei firme se tranzactioneza prin sistemele bursei de valori, pe piata valorilor mobiliare necotate, cu simbolul NVL. Numerele de telefon sunt 0242/515171, 0242/510320. Luati legatura cu Regisco pentru a inregistra mostenirea pe numele Dumneavoastra (224.8732). Ulterior puteti vinde actiunile printr-o societate de brokeraj.

Buna ziua. Fac un studiu despre mediul de afaceri in Romania si m-ar interesa sa stiu in ce stadiu se afla fuziunea BVB cu Rasdaq, deoarece nu am gasit informatii relevante la zi. Va multumesc
   06-04-2005     Andreea

Fuziunea este in stadiul transformarii Bursei de Valori din institutie publica in societate pe actiuni, si distribuirea actiunilor acesteia catre societatile de brokeraj. Se pare ca anumite autoritati ale statului (CNVM si/sau MF, care in loc sa ajute piata de capital franeaza dezvoltarea acesteia) au niste probleme cu aceasta procedura. In orice caz, aceasta problema se va rezolva dupa parerea mea si in a doua jumatate a anului am putea asista la finalizarea fuziunii.

ASA - listata la BVB categoria a 2-a cu actzionari majoritari Unita si Raiffeisen - a trimis calendarul financiar la bvb, apoi trei modificari ale acestuia iar apoi nu a mai trimis nimic - nici datele financiare preliminate nici cereri de modificare ale calendarului financiar. Atit de la BVB cit si de la emitent nu am primit nici o explicatie Netransmiterea acestor date de catre un emitent BVB cotat nu este sanctzionata nicicum va rog ? Calendarul financiar si implicit respectarea acestuia este o treaba benevola sau o conditie pentru mentinerea la cota bursei a societatii respective ? Va multumesc
   06-04-2005     Paul

M-am informat la bursa si, pentru asemenea cazuri, se pot lua mai multe masuri printre care suspendarea de la tranzactionare sau chiar retragerea firmei de la cota. Oricum, aceste raportari sunt obligatorii pentru emitenti. Decizia finala legata de sanctiune apartine bursei de valori. Agras nu s-a remarcat niciodata printr-o prezenta foarte activa pe piata, din pacate.

Nu inteleg cate actiuni are emise pe piata RRC pentru ca dvs spuneti 21 de miliarde iar mai nou apar 17 miliarde. Care este diferenta?? Actiunile emise sunt 21 de miliarde dar acolo apar 17 miliarde. Sunt emise 21 de miliarde adica 5% din maximul supus de lege pt emitenti
   04-04-2005     Claudiu

RRC are in prezent un capital social de 21 de mii de miliarde (21 miliarde de actiuni). Aceasta este valoarea care apare atat pe kmarket.ro cat si pe site-ul bursei. Nu stiu unde ati vazut valoarea de 17 miliarde, dar aceasta este o valoare anterioara a capitalului social. De asemenea, nu stiu la ce va referiti prin "5% din maximul supus de lege pentru emitenti".

Cu stima. Asa cum am mai spus si-n primul meu e-mail, multumesc foarte frumos ptr al Dumneavoastra raspuns, sunt un incepator in ale pietei de capital, dar citind ceea ce ati scris DVS si alte persoane, am dedus ca actiunile ar trebui, daca au bune rezultate financiare, sa creasca in perioada datelor de referinta, gresesc? BRK deduc ca ofera actiuni multumitoare, 378 la 1000, dar, totusi, scade, de ce oare? Am citit ce a scris domnul Adi despre viitorul economic pe urmatorul an al acestei societati, ii multumesc pe aceasta cale caci si din intrebarea dumnealui am "furat" cateva informatii, dar vazand si indicatorii oferiti de societate, am facut urmatorul calcul: profit estimat pe anul viitor 170 miliare, de unde se scade 16%=142.8 miliarde. Numar momentan de actiuni 23,1 miliaone plus acest procent de 37,8%=31.9 milioane actiuni.Sa spunem ca ofera 130 miliarde divident(sau este prea mult?) iar acesta se imparte la numarul de actiuni, nu? Rezulta 4075 lei/o actiune.Am calculat bine? Daca da, cam cat ar fi PER-ulpe anul viitor(am invatat ce inseamna si asta), caci am vazut actiuni pe bursa cu PER de 3,1 ...10,7 sau 175? Daca ar fi un PER de 12-15(e mare, e mic?) inseamna ca ar fi foarte indicat sa nu-mi vand actiuniile.Doresc sa-mi spuneti unde am gresit, caci nu oferiti fara de bani informatii, desi eu as plati pentru aceasta informatie. Cu deosebita consideratiune si sincere FELICITARI pentru munca depusa de DUMNEAVOASTRA.
   01-04-2005     Harugea I.

In principiu este corect ce spuneti si nu ati gresit. Am doar cateva observatii. In primul rand, din calculele de mai sus rezulta un anumit pret estimat pentru un moment spre sfarsitul anului curent, cand BRK va fi realizat profiturile pe care si le-a propus. Eu spuneam ca pretul va scadea imediat dupa trecerea datei de inregistrare (dar apoi si va relua cresterea), nu ca va scadea pe termen mai lung, pana la sfarsit de an. Este normala o scadere imediat dupa data de inregistrare, pentru ca altfel s-ar intampla urmatorul fenomen: cresterea numarului de actiuni (o operatiune pur contabila care nu implica bani sau profituri noi in firma) fara scadere de pret la bursa ar duce la o crestere artificiala (si brusca) cu 37,8% a valorii firmei. Ceea ce se intampla, de fapt, este ca pretul scade dupa data de inregistrare (compensand cumva cresterea numarului de actiuni, desi nu in totalitate), iar daca lucrurile merg bine si firma obtine profituri si se extinde, atunci trendul ascendent al pretului este reluat.

Ar mai fi cateva observatii in scenariul Dumneavoastra: cum Broker distribuie actiuni gratuite pe baza profitului, nu va distribui si dividende; indicele P/E (PER) se calculeaza ca raport intre pret si profitul pe actiune, nu pret si dividendul pe actiune (in rest, calculul este corect, probabil la asta ati vrut sa va referiti). Un P/E rezonabil ar fi de cel putin 15-16 la sfarsit de an, astfel incat, intr-adevar, pare ca investitia este rentabila in continuare. Desigur, cu conditia ca Broker sa isi atinga tinta de profit pe anul acesta, profit ce depinde foarte mult de evolutiile viitoare ale bursei de valori.

Multumim pentru felicitari. Sper ca raspunsul v-a fost de folos.

am investit recent,acum o luna de zile in unitati de fond intercapital,si valoarea unitatii de fond s-a diminuat mult.ma gandesc sa imi retrag plasamentul realizat la dumneavoastra pana nu imi pierd chiar toti banii.
   25-03-2005     alex

Intr-adevar, fondul a scazut cu 12,6% de la valoarea maxima de 3.375 lei la sfarsitul lui februarie pana la 2.949 lei pe 28/03/05. Scaderea se datoreaza scaderii preturilor actiunilor (pe aceeasi perioada indicele oficial al bursei, BET, a scazut cu 18,5%). Aceasta scadere vine dupa o crestere de 77,2% in perioada feb 2004-feb 2005.

Un fond de actiuni este un instrument al pietei de capital caracterizat prin riscuri mai mari, inclusiv riscul unor scaderi pe anumite perioade de timp. In mod corespunzator, si performantele fondului sunt mai mari decat ale altor instrumente, dar de regula aceste performante se obtin pe termene mai lungi (randamentul anual mediu al fondului de la lansare este de 60%).

Nu aveti cum sa va pierdeti toti banii decat in cazul in care preturile tuturor actiunilor detinute de fond ajung la valoarea zero, iar valoarea tuturor depozitelor, obligatiunilor, etc - ajunge tot la zero. Acest lucru nu este posibil.

Unitatea de fond va inregistra in continuare oscilatii - un fenomen absolut normal pentru un fond de actiuni.

de ce este pretzul unei unitatzi de fond la intercapital asa de mic comparativ cu celelalte pe care le administreaza firma dv? in functzie de ce anume se stabileste acest pretz ? personal mi se pare putin ostentativ de mic, cred ca reflecteaza tendintza f oscilanta a bursei avand in vedere ca este un fond de actiuni(la un pretz mic unit de fond poate varia mult mai mult decat la altele avand un pretz mai ridicat) de ce profiturile in euro sunt destul de mult mai mari decat cele in $ sau lei?
   24-03-2005     bogdan

Valoarea initiala a unitatii de fond se stabileste la momentul lansarii fondului de catre administrator. In cazul Intercapital valoarea de lansare a fost de 1.000 de lei pentru a usura accesul micilor investitori in fond; la fondul Tezaur, de exemplu, valoarea a fost de 100.000 de lei, tinand cont de profilul fondului de instrument de cash management. Valoarea initiala depinde, deci, de profilul fiecarui fond.

Dupa lansarea fondului, valoarea unitatii evolueaza in functie de plasamentele fondului. Nu este adevarat faptul ca amplitudinea oscilatiilor depinde de valoarea unitatii de fond. Va dau un exemplu: daca actiunile scad la bursa, pe medie cu 25%, iar activul unui fond scade si el cu, sa zicem, 15% din acest motiv, atunci o scadere de 15% este aceeasi si pentru un fond cu o unitate de 400.000 lei, si pentru un fond cu o unitate de 3.000 lei. Nu exista decat diferente de perceptie, scaderea procentuala este aceeasi.

Referitor la randamente: randamentele exprimate in USD sunt cele mai mari, urmate de cele in EUR si apoi cele in LEI. Pana la urma cresterea unui fond este aceeasi. Dar, daca luam cresterea in LEI si o exprimam in USD sau EUR aceasta devine mai mare, datorita intaririi leului fata de aceste valute (scaderii cursurilor valutare).

Mai aveti ceva informatii despre sectiunea de societati emergente despre care conducerea bursei vorbea cu ceva vreme in urma(parca au primit si consultanta de la bursa din Salonic) Cam pe cand sa asteptam Transelectrica la cota bursei?
   24-03-2005     florin

Nimic nou pe aceasta tema - aceasta pare sa fi fost una din multele initiative anuntata cu mare galagie, si care se pierde apoi linistita in uitare. In principiu ideea ar fi fost buna. Nu vad Transelectrica la bursa mai devreme de septembrie - termen optimist.

Am si eu o groaza de intrebari in ceea ce priveste investitiile financiare. Am citit cate ceva despre aceste investitii si ma intereseaza foarte mult. Cred ca la toate intrebarile pe care le am as gasi raspuns daca as putea face rost de cartea GHID PENTRU INVESTITII PERSONALE. Problema e ca nu pot sa fac rost de ea prin internet. Am fost si la cateva libararii dar asa si nu am mai gasit-o. Am extras cateva rapoarte ale mai multor banci si am vazut ca 1 bligatiune costa 10 000 000 lei (la Finansbank) eu ce fac cu 1000 $ USD spre exemplu? ce sunt acele obligatiuni suplimentate? Ce e rata de subscriere si alocare (117,2%) perioada de maturitate? ce reprezinta acel 0,75%pe an din formula de calcul al dobanzii? De ce anume 0,75%? La Raiffeisen Bank e de 0.5%? Ce e Bet? Bet-C?Bet-FI? cum se calculeaza rata dobanzii si de ce se calculeaza asa si nu altfel? Si spuneti-mi va rog foarte mult cum as putea sa intru in posesia acelei carti? Sper ca nu v-am furat prea mult timp. Va multumesc anticipat?
   21-03-2005     Dorin M

Intr-adevar, puteti gasi toate raspunsurile in ghid. Cartea poate fi comandata prin internet de pe site-ul www.kmarket.ro. Link-ul este http://www.kmarket.ro/ghid/prezentare.php. Despre obligatiuni - intr-adevar, nu puteti cumpara obligatiuni Finansbank cu 1000$, dar puteti cumpara alte emisiuni de obligatiuni, cu valoare mai mica; "obligatiuni suplimentare" se refera probabil la obligatiunile din oferta publica de vanzare care sunt alocate peste numarul declarat initial, in cazul in care cerere depaseste oferta; rata de subscriere si alocare reprezinta procentul de obligatiuni efectiv subscrise si alocate (emise de firma) fata de numarul de obligatiuni puse initial in vanzare; modul de calcul al dobanzii la obligatiuni este stabilit de fiecare emitent de obligatiuni in parte - acesta este liber sa propuna investitorilor ce dobanda doreste si sa o calculeze in ce mod doreste; BET, BET-C, BET-FI sunt indicii oficiali ai bursei de valori - un indice este o medie a preturilor unui se de actiuni; BET este calculat pe baza preturilor a zece actiuni reprezentative, BET-C este calculat pe baza preturilor tuturor actiunilor de la bursa, iar BET-FI este calculat pe baza preturilor actiunilor SIF.

Buna ziua! Am cateva "framantari interioare" vis-a-vis de investitiile pe piata de capital. In ordinea numerelor de pe tricou: 1. Am achizitionat niste actiuni la unele SIFuri de pe BVB. Mai este necesara o alta operatiune pentru a beneficia de dividende sau este de ajuns operatiune de cumparare (am citit ceva in legatura cu trecerea in Registru...)?. De asemenea, voi fi contactat pentru a stabili modul in care pot sa incasez dividendele sau trebuie sa ma interesez eu? 2. Care considerati Dvs. ca este cel mai bun program software pentru analiza tehnica? Poate realiza importuri de date din formatul .xls prezentat pe siteul BVB sau din alt format? 3. Cum as putea sa aflu structura investiilor SIFurilor? 4. Daca lansez un ordin de genul "achizitionati X actiuni la pretul de y lei/ actiune", acest tip de ordin comporta si clauza la un pret mai bun? Cu felicitarile de rigoare pentru ceea ce faceti si cu multumiri anticipate, Ovidiu.
   20-03-2005     Ovidiu

1. Nu mai este necesara nici o operatiune suplimentara pentru a beneficia de dividende. Puteti transfera actiunile la registru, dar aceasta operatiune se foloseste pentru alte scopuri; toti actionarii beneficiaza de dividende. Va trebui sa va interesati Dumneavoastra despre modalitatea de plata a dividendelor. Va sfatuiesc sa luati legatura cu departamentul actionariat al societatilor la care aveti actiuni pentru detalii.

2. Cel mai bun program este fara indoiala Metastock - detalii la www.equis.com. Exista proceduri de prelucrare automata a sumarelor de tranzactionare de la BVB/RASDAQ pentru acest program. Din pacate nu oferim consultanta despre utilizarea acestuia.

3. Luati legatura cu societatea de servicii de investitii financiare cu care lucrati. SIF-urile transmit bursei aceste informatii, iar SSIF-urile le pot transmite mai departe clientilor.

4. Depinde de politica societatii de intermediere cu care lucrati. Teoretic raspunsul este afirmativ, dar practic, de regula ordinul este introdus la parametrii specificati de dumneavoastra (inclusiv pretul). Totusi, puteti ajunge la o intelegere cu brokerul prin care acesta sa incerce sa obtina un pret mai bun. Acest lucru ar trebui sa fie posibil.

Multumim pentru felicitari. Va urez succes la tranzactii.

Buna ziua as fi interesat un Studiu asupra evolutiei reale a actiunilor de la cota bursei in primele 7sau "n" luni ale anului 2004 (lucrez la o lucrare de diploma si sincer sa fiu caut de 2 saptamani si nu gasesc nimic daca ma putetzi ajuta cu cateva argumente ) Multumesc anticipat
   19-03-2005     Marius

Pentru acest lucru va recomand materialul intitulat "Evolutia pietei de capital in anul 2004 si perspective pentru 2005" disponibil pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "documentare si analiza".

Am si eu actiuni la kandia dinainte de a o prelua Excelent. am 44 de actiuni. Mai sunt valabile si ce valoare au?Va multumesc!
   15-03-2005     Barbu Adrian

Din cate stiu a avut loc o fuziune intre Kandia si Excelent, astfel incat ar trebui ca acum sa aveti actiuni Excelent tranzactionate la BVB. Luati legatura cu registrul bursei de valori pentru a solicita un extras de cont si a afla numarul de actiuni detinute. Numarul de telefon al bursei este 3079500.

Pe parcursulul procesului de subscriere din cadrul unei oferte publice initiale (vezi VNC), cum se pot obtine informatii despre nivelul "la zi" al subscrierii? Va multumesc!
   12-03-2005     VS

Prin intermediul societatii de servicii de investitii cu care lucrati. Pe ecranul de tranzactionare al bursei apar informatiile la zi legate de volumul subscrierilor.

sunt foarte derutat de evolutia bursei de valori bucuresti din ultima perioada.ce-mi recomandati avand in vedere ca am in jur de 800 de milioane la bursa.va rog sa-mi recomandati niste depozite strategice.va multumesc
   09-03-2005     Gansca Paul

Din pacate nu oferim recomandari de investitii in cadrul acestei rubrici. Va multumim pentru intelegere.

cum pot afla care este actiunea care da trendul pietei ? se face referire la cele 10 actiuni din portofoliul bet; se calculeaza rentabilitatile, rentabilitatile medii, beta, se stie ponderea fiecarei actiuni in bet; exista o formula care "sa lege" ponderea in cosul indicelui de coeficientul beta presupun......si ce se intampla daca in perioada analizata unele actiuni ies din cos si intra altele? cum ajustez?
   08-03-2005     nicolae oana

Nu inteleg intrebarea. Nu exista o singura actiune care da trendul bursei, ci trendul provine din evolutii similare ale mai multor actiuni solide. Nu cunosc nici o formula care sa lege indicele beta de ponderea unei actiuni intr-un indice bursier.

stiti cumva cum as putea obtine o licenta in stockuri , options futures , oil , macar una din astea?....va multumes
   07-03-2005     anna

Primul pas este sa urmati cursul de agent de servicii de investitii financiare. Acesta este organizat de Centrul de pregatire Millenium (tel 327.1180), Institutul Bancar Roman (http://www.ibr-rbi.ro) si Bursa de Valori (www.bvb.ro). Nu este nevoie sa fiti angajat al unei societati de brokeraj pentru a urma acest curs.

Mai departe puteti urma cursurile Bursei de Valori (www.bvb.ro), Rasdaq (www.rasd.ro) sau BMFMS (www.bmfms.ro) pentru a opera pe pietele respective, dar aceste cursuri le puteti urma numai ca angajat al unei societati de brokeraj (societate de servicii de investitii financiare - SSIF). In Romania nu puteti tranzactiona in nume propriu pe pietele financiare, ci numai ca angajat al unei SSIF in calitate de trader, sau ca si client al unei SSIF.

Am mostenit 448 actiuni la societatea comerciala "EMA" Piatra Neamt, locuiesc in Constanta, va rog sa ma indrumati cum sa le vand.
   07-03-2005     Bojani Eduard

Actiunile EMA se tranzactioneaza prin sistemele bursei de valori. Luati legatura cu o societate de servicii de investitii financiare din Constanta pentru vanzarea acestora (pentru o lista mergeti pe www.bvb.ro, sectiunea "Membri", link-urile "Lista membri" si "Lista sedii secundare SSIF membre").

ce as mai putea face cu actiunile la ciprom?
   03-03-2005     nicolae oana

Actiunile se tranzactioneaza pe segmentul valorilor mobiliare necotate din sistemul bursei de valori. Preturile sunt intre 700 si 900 lei/actiune. Puteti vinde aceste actiuni prin orice societate de servicii de investitii financiare.

Felicitari pentru site. Astept cu mare interes afisarea online a cotatiilor BVB pe site-ul Dvs (sper ca e gratuita). Nu credeti ca prin masura de a taxa informatiile online, BVB pierde mai mult prin reducerea numarului de tranzactii decat ce castiga prin abonamente?
   02-03-2005     dorin

Multumim pentru felicitari. Nu cred ca vom introduce cotatii gratuite pe kmarket, desi ideea nu e rea; ma mai gandesc, cine stie. Cat despre initiativa BVB - mi se pare complet deplasata si am transmis o adresa oficiala conducerii bursei pe aceasta tema.

Ce Dumnezeu se intimpla cu "Cotatii on line" de pe bvb, caci de la 1 martie nu mai pot vizualiza tranzactionarea on line ? Sa fie vorba de modificari datorate leutzului cel greutz ?
   02-03-2005     Florin

Bursa de valori a renuntat la cotatiile in timp real prezentate in mod gratuit. Puteti inca accesa preturile pentru Top 25 in timp real (sectiunea "Statistici", link-ul "Top 25"). Ca si client va trebui sa va adresati bursei de valori pentru incheierea unui contract pentru cotatii in timp real. Pretul acestuia este de 50 USD/luna.

Spuneti-mi va rog de ce nu mai este disponibila sectiunea cotatii online de pe site-ul BVB! Va multumesc!
   01-03-2005     bogdan cocieru

Bursa de valori a renuntat la cotatiile in timp real prezentate in mod gratuit. Puteti inca accesa preturile pentru Top 25 in timp real (sectiunea "Statistici", link-ul "Top 25"). Ca si client va trebui sa va adresati bursei de valori pentru incheierea unui contract pentru cotatii in timp real. Pretul acestuia este de 50 USD/luna.

Buna ziua. Am cumparat de curand ziarul Bursa si am observat in pagina de anunturi o rubrica "Actiuni pe piata" in care diferite persoane ofera spre vanzare pachete de actiuni la preturi mult sub nivelul pietei. Din cate stiu eu, actiunile nu se pot instraina in Romania decat prin intermediul bursei de valori si a unei SSIF. Pe de alta parte, in acelasi ziar apar anunturi de genul: "cesionez actiuni la X pentru Y lei". Va multumesc anticipat.
   26-02-2005     Olaru Stelian

Aveti perfecta dreptate - orice schimb de actiuni ale unor emitenti listati se poate face numai pe piata, prin SSIF-uri. Nici eu nu inteleg de ce Bursa tolereaza asemenea anunturi. Auzisem la un moment dat o idee ca anunturile respective sunt date tot de anumite SSIF-uri, care astfel isi cauta clienti. In orice caz, eu nici nu m-as gandi sa raspund unor asemenea cereri sau oferte. Singurele anunturi care ar putea fi OK sunt cele pentru actiuni care nu sunt tranzactionate.

Cum se calculeaza free-float-ul unei societati cotate la BVB?
   25-02-2005     L.M.

O varianta este sa adunati toate procentele de actiuni detinute de actionarii semnificativi ai societatii (detineri peste 10% raportate public) ce se gasesc spre exemplu in buletinele lunare ale BVB publicate pe site-ul bursei, iar suma rezultata sa o scadeti din 100%. Veti obtine procentul de free-float; daca inmultiti acest procent cu numarul total de actiuni emise de societate, veti obtine free-float-ul exprimat in actiuni.

_BRK are prevazuta desfas. AGA Extraordinara pentru 24 martie 2005. Cand ar trebui sa anunte ordinea de zi precum si data de referinta? Multumesc
   21-02-2005     dan

Astazi actiunile BRK sunt suspendate in urma acestui anunt. In mod normal comunicatul ar trebui sa fie publicat in sistemul bursei astazi (marti).

Ma numes mircea marin si as dorii sa va intreb daca imi puteti spune cate actiiini detin la azzo mures si ce dividente trebuie sa primesc pentru actiunile detinute pentru anul 2004.
   19-02-2005     mircea

Nu va putem spune noi cate actiuni detineti la Azomures. Pentru aceasta va trebui sa va adresati societatii de servicii de investitii financiare cu care lucrati (daca ati cumparat actiunile de la bursa) sau bursei de valori, telefon 307.95.00 (daca actiunile au fost obtinute prin programul de privatizare in masa). Dividendele pentru anul 2004 nu au fost comunicate inca - acest lucru se va intampla in martie sau aprilie.

1.Care credeti ca va fi evolutia actiunilor listate pe Rasdaq dupa fuziunea BER cu BVB? 2.Cum credeti ca va influenta leul greu piata de capital din Romania? 3.Am cumparat "Ghid de investitii personale" publicat de dumneavoastra, o carte ce mi-a fost de mare ajutor in fundamentarea deciziilor mele de investitii. M-ar interesa sa stiu daca aveti editate si alte carti despre piata de capital, in special despre analiza tehnica. Daca nu, unde se gasesc materiale pe aceasta tema (analiza tehnica)?
   18-02-2005     Florin

1. Nu stim inca sub ce conditii tehnice si operationale se va face aceasta fuziune. Probabil ca vedetele de pe Rasdaq vor fi listate la bursa, intr-o forma sau alta (fie la categoria I sau a II-a a bursei, fie la o categorie noua), in timp ce marea majoritate a actiunilor Rasdaq vor ramane la o categorie separata, tranzactionate probabil pe un sistem diferit. In orice caz ideea fuziunii este binevenita din cel putin trei motive: 1. va aduce in atentia investitorilor un numar mai mare de actiuni, in conditiile in care va creste numarul de actiuni listate la bursa (este cunoscut faptul ca mult mai multi investitori urmaresc doar actiunile BVB, datorita transparentei, vizibilitatii, etc); 2. va creste vizibilitatea si atractivitatea pietei romanesti pe plan international, intrucat aceasta va aparea ca o piata integrata, mai puternica datorita unei capitalizari si unor volume mai mari; 3. vor scadea costurile de operare si tranzactionare (cel putin asa speram).

2. Din nou, nu stim care vor fi conditiile tehnice pentru trecerea la leul greu. In mod aproape sigur preturile vor fi exprimate cu zecimale, dar nu stim inca daca vor fi doua sau patru zecimale. Nu ma astept la influente foarte puternice asupra preturilor in urma acestei operatiuni, desi ar putea sa existe anumite rotunjiri in sus, deci momentul merita urmarit (citisem undeva o opinie conform careia cresterea pietei ar putea fi de 10-15% in urma acestei operatiuni).

3. Nu am mai editat si alte carti deocamdata. Vom scoate editia a doua Ghidului in toamna acestui an, editie ce va avea o serie de completari si adaugiri. Ca idee generala avem in vedere o carte pe teme legata de analiza, mai detaliata si adresata investitorilor mai experimentati, insa acesta este un proiect pe termen mai lung (probabil in cursul anului viitor).

Din rezultatele financiare preliminate publicate de BRK pe site-ul BVB rezulta: - Venituri din exploat.(VE): 44 mld., - Venituri totale(VT) 119 mld. Eu inteleg ca la (VE) ar intra veniturile din comisioanele platite de clienti, iar diferenta de 75 Mld. fata de (VT) s-ar fi obtinut din vanzarea de actiuni detinute in nume propriu, in profit (...pentru a fi inregistrata ca profit, in mod normal o actiune care a crescut a fost si vanduta...nu a fost inreg. un profit pe hartie ). La o scurta analiza a perspectivelor BRK pt. 2005 avand in vedere ca: rulajul mediu lunar in 2004 din tranzactiile intermediate de BRK la BVB a fost de 290 Mld. iar in ianuarie 2005 de 1.100 Mld., iar in conditiile inregistrarii unei situatii similare si in celelalte luni, (VE) ar trebui sa ajunga la 166 Mld. in 2005 (crestere de 3,8 ori). Celelalte venituri sa presupunem ca vor fi de 100 mld. in 2005 fata de 75 mld. in 2004 (din crersterea bursei). Chelt. totale vor creste de la 42 Mld. (2004) la 60 Mld.(2005): (cresteri salariale, deschidere de noi agentii, etc.). Rezulta pt. 2005 urmatoarele: Ven.Totale 266 Mld., Chelt. totale 60 Mld., P.Brut 206 Mld., P.Net 173 Mld. (impozit 16%). Ar rezulta o crestere de 2,7 ori a profitului net in 2005 fata de 2004. La un curs de 42000 ROL/act. cu P.Net din 2004 ar rezulta un PER de 15,22 iar la P.Net estimat pt. 2005 PER ar ajunge la 5,61 actiunea fiind puternic subevaluata din acest punct de vedere. 1. Va rog sa-mi spuneti daca prezentarea de mai sus este relativ corect facuta? 2. Este posibil ca BRK sa devina in anul 2005 una din surprizele placute ale BVB? Va multumesc,
   18-02-2005     adi

Ca idee generala si tehnica de analiza prezentarea este corecta. De altfel, o asemenea metoda de estimare a rezultatelor financiare viitoare si, pe baza lor, a unor indicatori de tipul P/E, este una dintre cele mai corecte si utilizate pe pietele dezvoltate. Revenind insa la BRK, n-as extrapola cu atata usurinta volumul de tranzactii din Ianuarie pe intreg anul 2005. Dupa cum stiti, la bursa exista luni foarte bune, si luni mai slabe; este inca prea devreme sa ne dam seama daca in 2005 ianuarie si februarie sunt luni foarte bune, de exceptie, sau luni obisnuite. La fel, cresterea cheltuielilor ar trebui sa se bazeze pe o analiza mai riguroasa. Acestea nu inseamna ca toate concluziile la care ati ajuns nu ar fi corecte; probabil ca sunt, dar nu neaparat in parametrii mentionati. Este clar ca BRK e o actiune interesanta, dar mai mult nu as putea sa spun, tinand cont de faptul ca in cadrul acestei rubrici nu oferim recomandari de investitii.

Ce se intampla cu actiunile de la categoria a 2 a la BVB? De ce nu sunt tranzactionate?
   18-02-2005     cocieru bogdan

Acestea au fost suspendate de la tranzactionare de miercuri pana vineri pentru transferul pe noul sistem de tranzactionare la bursei de valori, Arena 2. Luni se va relua tranzactionarea acestora.

In presa de astazi brokerii spuneau sa asteapta la o stabilizare a pietei dar sedinta de astazi a dovedit contrariul.Ce investitori actioneaza de nici chiar brokerii nu mai intuiesc miscari de asemenea amploare?De ce sunt aceste cresteri uriase?(bursa nu mai este subevaluata,Romania se poate confrunta cu probleme macroeconomice in acest an.Este suficient faptul ca oferta este saraca si se preconizeaza liberalizarea contului de capital?
   14-02-2005     URSEANU BOGDAN

Nimeni nu este profet pe piata de capital. Daca ar exista cineva care poata sa prevada cu precizie evolutia viitoare a bursei, atunci in mod cert nu ar fi broker, ci ar sta linistit acasa tranzactionand in nume propriu si facand foarte multi bani. Brokerii pot emite pareri avizate, insa fiecare investitor trebuie sa gandeasca pentru el insusi.

Cresterile sunt determinate intr-adevar de oferta foarte saraca. De altfel, lipsa de emitenti devine o problema din ce in ce mai acuta, si, sincer, eu as fi foarte ingrijorat daca anul acesta nu vedem niste listari serioase la bursa. In rest, cum spuneti, sunt mai multe motive - vizibilitatea pietei creste, atat la nivel european cat si in randul publicului din Romania; apoi sunt destule cazuri in care profitabilitatea emitentilor creste, ceea ce duce la imbunatatirea indicatorilor (P/E, etc), iar actiuni care erau supraevaluate devin iar subevaluate; in fine, multi din investitorii locali se uita pe peformantele istorice si actioneaza speculativ, iar investitorii straini au bani de investit conform strategiilor de investire pe piete emergente, asa ca ii baga si ei in ce gasesc - BRD, SNP, etc.

Rezultatul? piata tot creste.

ce este un ,,crah bursier,,?cat la suta cade bursa in aceasta ipoteza?puteti sa-mi dati si cateva exemple din istoricul altor burse?ce sfaturi sau dovedit viabile in acest tip de caderi bruste?
   13-02-2005     rosu doru

Un crah este o scadere generalizata foarte mare a bursei, de regula derulata pe o perioada relativ scazuta. Probabil scaderi de peste 50% ce intervin in perioade de cateva saptamani sau luni pot fi catalogate drept crahuri. Ca si masuri de protectie: urmarirea permanenta a bursei, analiza, si stabilirea unor praguri maxime pentru pierderea acceptata: atunci cand o actiune scade cu mai mult de x% (procent stabilit de Dumneavoastra, eu folosesc cam 10-15%), atunci le vindeti orice s-ar intamapla.

Va adresez 2 intrebari la data de 11.02.2005 1. Ce parere aveti despre faptul ca fondurile mutuale de crestere Intercapital si Napoca, care cresc aproape la fel in perioadele de crestere ale BVB scad in mod diferit in perioadele de scadere accentuata ale bursei ? Exista diferente atat de mari intre perioadele de calcul ale activului net ? Este vina depozitarului pentru intarzieri ? Pot fi considerate acestea manipulari ?!! 2. Ce parere aveti despre cresterea BVB dupa lamuririle date de Ministerul de Finante ? Situatia nu este, oricum, aceeasi ? Retroactiv sau nu, impozitul va fi de 10 % pt tranzactiile cu actiuni sub 1 an ! Sa intelegem ca, daca BVB si-a revenit, inseamna ca avem pe piata dor investitori "seriosi" ? care oricum voiau sa stea in piata mai mult de 1 an ? Adica NU MAI AVEM SPECULATORI PE PIATA ? CHIAR ASA ? SI DACA DA, DE CE S-AU GRABIT SA VANDA - nu voiau sa plateasca 10 %, dar acum s-au razgandit ??? Va multumesc
   11-02-2005     IONEL POPESCU

1. Intr-adevar la Intercapital exista un decalaj de cateva zile intre valoarea la zi a unitatii si preturile actiunilor in piata. Si la Napoca apare acest decalaj, dar este putin mai mic. Acesta este modul de calcul pe care depozitarul fiecarui fond l-a stabilit - si mie mi se pare ciudat, dar asta este. Nu as considera ca este vorba de o manipulare - mi se pare greu de crezut o asemenea varianta atunci cand ne gandim la un depozitar de talia BRD, de exemplu.

2. Explicatia cred ca este alta: pana la momentul aparitiei clarificarilor legate de aplicarea impozitului, existau temeri ca acesta va fi aplicat si retroactiv, adica orice vanzare va fi impozitata integral cu 10%, pe intreaga perioada de detinere a actiunilor, chiar daca acestea fusesera cumparate cu ani de zile inainte. Cum acest lucru s-a clarificat, piata si-a revenit. Este vorba totusi de o diferenta mare: foarte multi investitori stau pe actiuni bune de ani de zile, si o aplicare retroactiva a impozitului ar fi fost destul de dureroasa. Acest moment de confuzie a fost amplificat si de panica ce s-a creat in piata: multi investitori erau pregatiti sa vanda in orice moment, pentru a marca profiturile foarte mari din ultima vreme. Faptul ca piata a luat-o hotarat in jos a reprezentat pentru acestia semnalul de vanzare.

Cat de reprezentativ este BET ? ? ?
   11-02-2005     Marius Andrei

Buna intrebare. Este clar ca indicele BET are niste probleme de reprezentativitate: se calculeaza doar pe baza a zece actiuni, ponderea maxima a unei actiuni in indice e destul de mare (20%), astfel incat cinci actiuni (TLV, SNP, BRD si RRC) reprezinta 80% din indice, etc. Insa situatia nu este totusi dramatica: anul trecut cele mai mari zece actiuni au facut peste 80% din volumul de tranzactionare al bursei, asa ca pana la urma indicele pare sa fie destul de reprezentativ pentru aceasta situatie atipica intalnita la BVB. In plus, diferentele dintre variatiile indicilor BET si BET-C (acesta din urma ia in calcul toate actiunile) sunt neglijabile. Concluzia? sigur, indicele BET nu este 100% reprezentativ, dar pana la urma nici un indice nu poate fi. Dupa parerea mea, ca indicator de estimare a variatiei medii a preturilor la BVB, BET isi face treaba destul de bine.

Daca se tranzactioneaza pe bursa ce simbol are Rulmenti Barlad ?
   05-02-2005     Luci

Rulmenti Barlad se tranzactioneaza pe segmentul societatilor necotate prin sistemele bursei de valori. Simbolul este RBL. Gasiti date despre societate pe site-ul www.bvb.ro.

detin un numar de actiuni la sif2 si sif 3 ,va rog spuneti-mi care sunt datele de referinta pentru acordarea dividentelor si la cat se vor ridica valoarea dividentelor? Va multumesc anticipat
   03-02-2005     arsene dan

Datele de referinta si valoarea dividendelor pe 2004 nu au fost anuntate inca - acest lucru se va intampla in primavara. Urmariti site-ul bursei de valori pentru comunicatele respective.

Ce pot face cu actiunile de la Perla Moldovei Slanic Moldova, dar cu cele de la Intreprinderea de Rulmenti Birlad actual Kombasan?
   03-02-2005     Luci

Perla Moldovei se transforma in societate inchisa urmand a fi delistata de pe Rasdaq. Astfel, nu puteti face altceva decat sa pastrati actiunile respective, sau sa luati legatura cu societatea pentru a investiga despre posibilitatea vanzarii. Actiunile Rulmenti Barlad se tranzactioneaza prin sistemele bursei de valori - luati legatura cu o societate de servicii de investitii financiare pentru vanzare.

Mama mea detine certificat de actionar(de la mare privatizare) la MOPAN SRL. Pot eu sa folosesc actiunele alea sa le trec in portofoliul meu? Nu a primit nici un dividend nimic. Eu vreau sa le includ in portofoliul meu. Va multumesc
   01-02-2005     Andrei Costin

Le puteti include printr-un act de donatie. Luati legatura cu registrul actionarilor Mopan, care este registrul bursei de valori (telefonul la bursa este 307.9500).

Cum se poate obtine un extras de cont de la Registrul bursei? Se evidentiaza in el toate intrarile si iesirile?
   31-01-2005     Marcelin

Luati legatura cu bursa de valori la telefon 307.9500 si cereti la registrul bursei pentru a afla procedura de obtinere a unui extras. In acesta se evidentiaza detinerile Dumneavoastra la societatile listate la bursa care au contract cu registrul bursei. Cu alte cuvinte, in extrasul de cont nu gasiti detinerile la societati care au alt registru, si nu gasiti nici operatiunile (intrarile si iesirile) din cont.

De ce intarzie listarea BRK?
   28-01-2005     gabi

Listarea Broker a fost aprobata deja de comisia de specialitatea a bursei de valori - Comisia de Inscriere la Cota. Acum se mai asteapta doar inceperea tranzactionarii. Din informatiile pe care le detin se pare ca la nivelul Comitetului bursei de valori exista neintelegeri cu privire la modul in care Broker ar trebui sa raporteze actiunile listate pe care le detine in nume propriu. Din cauza ca nu se ajunge la un consens, inceperea tranzactionarii se tot amana. Dupa mine aceasta este o greseala grava a comitetului, intrucat transmite un semnal negativ potentialilor manageri interesati de listarea firmelor proprii la bursa. Amanarea nu are nici un sens, iar problema raportarii ar putea fi dezbatuta si dupa inceperea tranzactiilor. Din pacate, acestia sunt oamenii care hotarasc la nivelul pietei, si cu asemenea viziuni inguste avem de luptat in mod regulat.

M-ar interesa cat a a fost cursul actiunilor BRD si TLV pt luna ianuarie (ma intereseaza cat au fost in fiecare zi). As fi bucuros daca mi-ati putea spune unde le-as putea gasi. Va multumesc.
   27-01-2005     bogdan m.

Sumarele zilnice de tranzactionare ale bursei de valori sunt disponibile pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Summary of trades".

In Adevarul de Cluj din 26.01.05, a aparut un convocator AGEA pt. NACH (Napochim Cluj) - vor sa aprobe vanzarea unor active de valoare mare. De ce nu a fost publicat convocatorul si pe site-ul Rasd.ro? Din cauza ca NACH migreaza pe Arena?
   27-01-2005     Corina

Chiar daca actiunile NACH se tranzactioneaza pe sistemele bursei, comunicatele ar trebui sa apara in continuare pe rasd.ro. Din pacate modul in care fiecare emitent listat pe Rasdaq intelege sa isi indeplineasca obligatiile de raportare difera.

detin actiuni la Kandia Timisoara, actiuni prin "cuponiada", spuneti-mi va rog la ce pret a-s putea vinde un cupon?
   27-01-2005     bety

Kandia a fuzionat cu Excelent, astfel incat Dumneavoastra detineti actiuni la aceasta din urma societate. Luati legatura cu registrul bursei de valori (date de contact pe www.bvb.ro) pentru a afla numarul de actiuni detinute. Pretul unei actiuni Excelent este de 8.200 lei.

buna ! Va rog mult sa -mi spuneti , cine este actionar majoritar la Aeroteh Bucuresti (simbol AER ) ? multumesc
   26-01-2005     trandafira suteu

Din pacate nu dispunem de aceasta informatie, Aeroteh nefiind listata la cota bursei, ci fiind tranzactionata pe segmentul valori mobiliare necotate al bursei.

1.va rog sa imi spuneti si mie pe ce site online se pot urmari cotatiile in timp real al actiunilor societatilor de pe BVB? 2. unde exact este sediul BVB sau unde ma pot duce sa urmaresc in timp real cresterea/scadrea actiunilor si de asemenea cumpararea/vanzarea lor? 3. cum pot deveni client al soc. dvs? care este plafonul minim de capital care imi trebuie ? va multumesc
   25-01-2005     adrian

1. Mergeti pe www.bvb.ro, dati click pe link-ul "Online trading data for symbol" din coltul dreapta-sus al paginii principale si introduceti simbolul dorit. 2. Sediul BVB este in Blvd Carol I 34-36, dar nu puteti urmari cotatiile la sediul bursei. Le puteti insa urmari pe internet. 3. Plafonul minim este de 15 milioane de lei. Pentru a deveni client al Intercapital Invest va asteptam la sediul nostru din Strada Buzesti nr. 75, Etaj 6 (cladirea albastra foarte aproape de Piata Victoriei) pentru deschiderea unui cont de investitii si o discutie cu unul din brokerii nostri.

Ce reprezinta indicele P/E? Eu credeam ca rezultatul raportului reprezinta numarul de ani in care se poate recupera investitia numai din dividende excluzand cresterea actiunilor! In ce rapoarte pot gasi calculat acest indice pentru toate societatile listate la BVB? Multumesc
   25-01-2005     Andrei Costin

Ati inteles corect (as completa cu "in ipoteza in care tot profitul ar fi distribuit ca dividende si nu s-ar plati impozit pe acestea"). Gasiti indicele P/E in sumarul de tranzactionare al bursei de pe www.bvb.ro, insa calculat cu profiturile pe anul precedent. De regula rapoartele de analiza realizate de SSIF-uri (precum cele realizate de noi pe www.kmarket.ro) sau de societati de consultanta contin valori la zi. De asemenea, puteti calcula si Dumneavoastra acest raport: mergeti pe site-ul bursei la datele despre fiecare emitent, adunati profiturile pe ultimele patru trimestre disponibile, impartiti-le la numarul de actiuni pentru a obtine profitul pe actiune, iar apoi calculati P/E cu pretul curent.

Mi-ati putea da detalii despre ce inseamna "Sistem Arena"?
   25-01-2005     Titus

Sistemul Arena este noul sistem electronic de tranzactionare al bursei de valori, adica sistemul prin care angajatii societatilor de servicii de investitii financiare realizeaza tranzactii. Sistemul este elaborat de catre bursa de valori, este foarte flexibil si interesant, si va inlocui sistemul actual, Horizon, in cursul lunilor urmatoare (acest proces este deja in derulare).

Cum se pot cumpara actiuni nelistate pe bvb? Unde as putea sa vad cotatiile?
   24-01-2005     Rares

Cred ca va referiti la actiunile societatilor tranzactionate pe sectiunea valori mobiliare necotate in sistemul Bursei. Acestea se cumpara prin intermediul oricarei societati de servicii de investitii financiare, la fel ca actiunile listate la bursa. Cotatiile se gasesc pe site-ul bursei - www.bvb.ro, sectiunea "Online Trading Data for Symobl" in coltul din dreapta-sus al paginii principale, iar apoi introduceti simbolul. Lista emitentilor de pe acest segment se gaseste in sectiunea "Issuers & Securities", "Unlisted Shares".

Detin un certificat de actionar din 15.08.1996 la SC ANTIBIOTICE IASI (152 actiuni),doresc sa stiu care este valoarea actuala a acestor actiuni . Va multumesc Doina Cioveie
   23-01-2005     DOINA CIOVEIE

Valoarea unei actiuni Antibiotice este acum 8.000 de lei. Este posibil ca numarul de actiuni pe care il detineti sa se fi marit. Ar fi bine sa solicitati un extras de cont de la registrul bursei de valori (detalii de contact pe www.bvb.ro).

As dori sa-mi spuneti cum sa calculez numarul de actiuni pe care le detin la societatea ALRO Slatina, tinand cont ca aceste actiuni sunt obtinute in urma subscrierii unui singur cupon de 975 mii lei. Va multumesc.
   19-01-2005     ADRIAN CRISTEA

Cel mai bine ar fi sa obtineti un extras de cont care sa va arate numarul de actiuni la zi. Registrul actionarilor Alro este pastrat de Registrul Bursei de Valori Bucuresti. Luati legatura cu bursa la telefon 307.9500, cereti la departamentul registru si intrebati de procedura de obtinere a unui extras de cont.

am actiuni la azomures,la fel si parintii mei doresc sa aflu informatii despre nr. lor valoarea lor, cu ani in urma am primit dividende. de doi ani nu mai locuim la adresa unde sunte luati in avidenta.
   12-01-2005     Filipciuc Georgeta

Luati legatura cu registrul Bursei de Valori pentru a afla numarul de actiuni detinute. Numarul de telefon al bursei este 307 95 00. Pentru detalii despre dividende luati legatura direct cu Azomures (tel 0265/253700) si cereti departamentul Actionariat.

imi spuneti va rog unde pot gasi date despre soc.trazactionate pe rasdaq(grafice etc.)? va multumesc
   05-01-2005     ghita adelardo

Date despre societatile listate pe Rasdaq gasiti pe pagina web a bursei la adresa www.rasd.ro - sectiunea "Societati emitente" din meniul principal.

Societatile tranferate de la Rasdaq la BVB , nu le pot gasii pe site-ul kmarket, avind simbolul cu 4 litere. Cum le pot gasii?
   31-12-2004     Gafton N.

Nu prezentam aceste societati pe kmarket, intrucat, chiar daca se tranzactioneaza pe sistemul electronic al bursei acestea raman in continuare listate pe Rasdaq. Pe kmarket prezentam deocamdata numai societatile listate la bursa. In functie de modul in care va avea loc fuziunea BVB/Rasdaq vom extinde setul de actiuni prezentate pe site.

Pana atunci utilizati site-ul Rasdaq (www.rasd.ro - caseta din coltul stanga-jos al paginii principale) pentru informatii despre societatile listate pe Rasdaq.

Este de dorit sa avem o piata de capital cit mai sanatoasa. Se stie ca se manipuleaza mai ales care serveste de referinta pentru tranzactiile la bursa din ziua urmatoare [www.bvb.ro] si asta presupun ca se practica de ani de zile. De ce nu se ia ca pret de referinta ?. Indicele BET FI in 2004 a crescut cu 107% daca ne raportam la pretul mediu [www.ktd.ro] si cu 115% daca ne raportam la pretul de inchidere [www.primet.ro]. Rezulta ca pretul de inchidere a fost manipulat intr-un an cu o valoare de 8%. Nu am calculat diferenta pentru BET si BET C dar nu am motive sa cred ca lucrurile ar sta altfel. Cu stima - A Ghergut
   24-12-2004      A Ghergut

Lipsesc cateva cuvinte din intrebarea Dumneavoastra, dar voi incerca un raspuns. Pretul de referinta oficial al bursei de valori este pretul de inchidere; din punctul meu de vedere aceasta este abordarea corecta - pretul de inchidere fiind pretul de referinta oficial si pe piete mai dezvoltate decat a noastra. Din acest punct de vedere nu cred ca exista manipulare, iar calcularea unor randamente la BVB luand in calcul pretul mediu (in loc de cel de inchidere - pret de referinta oficial) nu o consider corecta.

Aveti insa dreptate - pretul de inchidere insusi poate fi manipulat datorita problemelor de lichiditate pe piata noastra; acest lucru inca se mai intampla si distorsioneaza uneori anumiti indicatori (acestea sunt insa influente pe termene scurte si nu influenteaza tendinte sau evaluari ale actiunilor).

Este foarte important totusi ca un investitor sa isi faca temele cu grija si sa acorde atentie unui numai mai mare de indicatori, nu doar pretului de referinta (de inchidere) din ziua precedenta, sau a unor cresteri procentuale calculate pe diferite perioade. In concluzie, este adevarat ca stabilirea pretului de inchidere ca pret de referinta poate aduce unele distorsiuni, insa acesta este un dezavantaj pe care ni-l asumam daca vrem sa folosim procedurile utilizate pe alte piete; oricum aceste distorsiuni sunt din ce in ce mai mici si vor disparea aproape complet in timp.

As dori sa investesc la bursa prin intermediul societatii D-voastra.Deocamdata cunostintele mele sunt teoretice si destul de incomplete singurele documente studiate fiind cele de pe site-ul kmarket. Intentionez sa achizitionez si Ghidul investitorului. De profesie sunt inginer software, deci nu am pregatire in domeniu, insa ceea ce am studiat a fost pe intelesul meu. Mai presus de castig, aceste operatiuni ma pasioneaza foarte mult, vreau sa incerc. Intrebarile mele sunt: In afara de Ghidul de investitii personale ce ar trebui sa mai studiez pentru ca din punct de vedere teoretic sa fiu pregatit? Presupunand ca sunt pregatit teoretic si ca am fler, etc. considerati ca as avea sanse de succes?Nu as vrea sa pierd timpul, am deja o profesie destul de solicitanta. Exista si software de conectare online prin Internet, eventula software ptr. dispozitive mobile, pocket PC, WINCE? Va multumesc Cristi Barbu Software Engineer
   11-12-2004     Cristi Barbu

Consider ca pregatirea teoretica in urma parcurgerii ghidului este suficient. Dupa parerea mea cel mai bine se invata din practica: urmariti cu regularitate publicatiile economice (Ziarul Financiar, Bursa, Banii Nostri, Capital) si site-urile internet legate de piata (kmarket.ro, bvb.ro, rasd.ro) pentru idei. Iar apoi, sfatul meu ar fi sa deschideti un cont de investitii. Incepeti cu o suma mica si alocati-va o perioada initiala de "practica" pentru a va obisnui cu mecanismele bursiere. Consider ca in aceste conditii aveti sanse mari de reusita, in special tinand cont de tendinta crescatoare a bursei de in ultimii ani. Tineti cont de faptul ca succesele obtinute vor fi pe masura eforturilor depuse si timpului alocat. Intentionam sa introducem un sistem de tranzactionare prin internet in prima jumatate a anului 2005.

Ati putea sa imi spuneti va rog frumos, daca stiti, ce s-a intamplat cu traderii care activau pe piata futures din Sibiu ? Pentru ca noua lege prevede un capital minim de 50.000 de euro si nu cred ca toti aveau acesti bani pentru a-si desfasura in continuare activitatea/
   10-12-2004     Serban Ionut

Pentru raspunsul la aceasta intrebare va invitam sa va adresati direct Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (www.bmfms.ro). Din cate imi dau seama, traderii care nu au putut indeplini conditiile impuse de noua lege au pierdut autorizatia, asa cum se intampla si cu SSIF, spre exemplu.

Cand se preconizeaza introducerea la tranzactionare a BRK? Pretul de 15500 din oferta, va fi si pretul de referinta din prima zi de cotare la bursa fata de care se vor calcula cresterile / scaderile? Multumesc anticipat pt. raspuns
   09-12-2004     Gabriel Mitu

Conform estimarilor noastre actiunile BRK ar trebui sa ajunga la cota bursei in primele saptamani din ianuarie. In prima zi de tranzactionare pretul va fluctua liber, fara nici o restrictie aplicata variatiei.

AM AVUT ACTIUNI LA PECO DOLJ CAND S-A FACUT SUBSCRIEREA . NU AM PRIMIT NICIODATA DIVIDENTE .AS VREA SA STIU CUM SUNT COTATE ACESTE ACTIUNI SI CUM LE POT VINDE?
   03-12-2004     CAPLESCU RAMONA

In prezent sunteti actionar la societatea SNP Petrom SA, tranzactionata in cadrul Bursei de Valori Bucuresti (www.bvb.ro), sub simbolul SNP. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 3.010 lei/actiune in data de 03.12.2004. Pentru informatii despre detinerea exacta de actiuni va trebui sa solicitati un extras de cont de la Regisco SA, telefon 2248372, 2249128.

Recent am observat ca societatea Altur Slatina (ALTC) tranzactata pe BVB dar inregistrata in RASDAQ a fost delistata. Ce s-ar fi intamplat daca as fi detinut actiuni in aceasta companie? Ce s-a intamplat cu actiunile tuturor investitorilor? Cum se poate diminua un risc de acst gen in viitor?
   30-11-2004     Lucian Tion

Societatea nu a fost delistata de pe piata de capital, ci a fost retrasa de pe Rasdaq pentru a fi listata la bursa de valori. Tranzactiile incep pe 3 decembrie. Acesta este un caz fericit, adica un pas inainte pentru societate si pentru actionarii sai (listarea la bursa presupune indeplinirea unor criterii stricte de catre firma, si este diferita de simpla tranzactionare a actiunilor prin sistemul electronic al bursei).

Aveti insa dreptate - exista riscul ca unele societati listate pe piata de capital sa fie delistate definitiv de pe piata, in cazul in care actionarii majoritari hotarasc acest lucru. Masura de protectie pentru actionarii mai mici este derularea obligatorie de catre actionarul majoritar a unei oferte publice de cumparare de actiuni, ce ofera actionarilor mai mici posibilitatea de iesire din firma inaintea delistarii. Pentru aceasta, insa, trebuie sa urmariti comunicatele si evenimentele legate de societatile pe care le aveti in portofoliu.

In ce ordine se executa ordinele de c/v emise in BVB ?Cat timp poate ramane activ un ordin de v/c in piata si daca se executa neconditionat la atingerea cotatiei ?
   21-11-2004     Marcu Sorin

Raspunsuri la intrebarea dumneavoastra gasiti chiar pe site-ul www.kmarket.ro, in cadrul sectiunii Documentare si analiza/ Materiale documentare - articole: Sistemul de tranzactionare al bursei I si II.

La transformarea cupoanelor de privatizare am primit certificat de actionar la Compania Romana de Petrol cu sediul in str. general Budisteanu nr 11 bis. Care mai este situatia Companiei, sub ce nume se gasaste astazi si ce valoare mai au actiunile respective?
   20-11-2004     Marian Mihai

In prezent sunteti actionar la societatea SNP Petrom SA, tranzactionata in cadrul Bursei de Valori Bucuresti (www.bvb.ro), sub simbolul SNP. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 2.820 lei/actiune in data de 22.11.2004. Pentru informatii despre detinerea exacta de actiuni va trebui sa solicitati un extras de cont de la Regisco SA, telefon 2248372,2249128

Cu ocazia marii privatizari din Romania, am subscris pentru actiuni la Moldomobila Iasi. Mai valoreaza ceva actiunile la acesta firma? S-au dat vreodata dividende?
   17-11-2004     Mosneagu Catalin

Actiunle Moldomobila Iasi se tranzactioneaza prin sistemul Bursei de Valori Bucuresti (segmentul valori mobiliare necotate) cu simbolul MOL. Ultimul pret pe actiune a fost de 1.000 lei/actiune (pentru pretul la zi mergeti pe www.bvb.ro si introduceti simbolul MOL in casuta din dreapta-sus).

Nu avem informatii despre dividende dar puteti lua legatura direct cu societatea la telefon 0232/232600, 0232/135263 pentru aceasta informatie (cereti la departamentul "Actionariat").

o persoana fizica poate realiza investitii financiare sau contracte futures ? daca da unde si in ce conditii? (cum poti deveni trader si ce conditii se impun?)
   16-11-2004     Octavian Ungur

O persoana fizica poate cumpara si vinde contracte futures sau alte tipuri de instrumente financiare (actiuni, obligatiuni) prin intermediul unei societati de servicii de investitii financiare (SSIF). Consultati pagina Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS, www.bmfms.ro) pentru societatile care opereaza pe aceasta piata (BMFMS este singura piata pe care se tranzactioneaza contracte futures si options in Romania). Pentru cumparari si vanzari de actiuni si obligatiuni va puteti adresa SSIF Intercapital Invest, www.intercapital.ro, Strada Buzesti Nr. 75, Etaj 6, 305 5177. Din cate cunosc noua legislatie nu mai permite ca o persoana fizica sa devina trader (adica sa tranzactioneze in mod direct contracte futures, nu printr-o SSIF), dar BMFMS ar putea sa va lamureasca mai bine.

Vreau sa va intreb si eu ,de cind am actiunea nu am primit nici un devident si au trecut atitea anii,vreau sa primesc un raspuns. Va multumesc.
   15-11-2004     Romanica Grigore Daniel

Situatia exacta a dividendelor Dumneavoastra nu va poate fi comunicata decat de societatea la care aveti actiuni. Luati legatura cu aceasta telefonic si cereti departamentul actionariat pentru a va interesa de dividende. Date de contact ale tuturor societatilor listate se gasesc pe site-urile bursei (www.bvb.ro) si Rasdaq (www.rasd.ro).

Care sunt criteriile care au stat la alegerea societatilor care s-au transferat de pe RASDAQ in sistemul electronic BVB? Cine face aceasta alegere? Nu aveti impresia ca au existat factori in aceasta alegere? Cand se preconizeaza un nou set de societati transferate? Meritati felicitari pentru tot ceea ce ati facut pentru piata de capital din ROmania in ultimii ani. Sunteti asteptati si la Cluj...
   04-11-2004     marius

Va multumim pentru felicitari si ne bucuram ca apreciati eforturile noastre. Unul din criteriile care au avut importanta in selectarea societatilor care s-au translatat si folosesc sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti, este ca registrului actionarilor sa fie tinut de unul din registrele independente Regisco SA sau Registrul Roman al Actionarilor SA, registre care sunt conectate la registrul Bursei de Valori Bucuresti si permit operarea in timp real a transferurilor de actiuni. Alte criterii au fost legate de capitalul social si de lichiditatea in piata in ultimele 6 luni. Este adevarat, nu au existat niste criterii 100% riguroase, astfel incat unele decizii par ciudate. Nu se stie cand va urma un nou set de societati translatate.

Felicitari pt site!! Este o schimbare care trebuia sa vina ! intrebarea pe care asa dori sa v-o adresez este daca exista cumva o data limita la care BVB si BER vor fuziona. Va multumesc!
   04-11-2004     Costin

Multumim pentru felicitari. Nu s-a stabilit un termen limita pentru fuziunea Bursei de Valori Bucuresti si a pietei Rasdaq. Noul statut al BVB (si implicit transformarea acesteia in societate pe actiuni in vederea fuziunii) va fi aprobat in primele luni ale lui 2005. Fuziunea s-ar putea incheia in a doua jumatate a lui 2005, daca toate partile sunt interesate de acest lucru.

O persoana apropiata are niste titluri de valoare nominala emise de Ministerul Finantelor la LEGEA 10. Acea persoana doreste sa le vanda.Aceste titluri se tranzactioneaza undeva?Ce poate sa faca cu ele?MULTUMESC
   01-11-2004     s.paul

Conform precizarilor Bursei de Valori Bucuresti, aceasta va oferi in viitor suportul tehnic pentru tranzactionarea titlurilor de valoare nominala emise de Ministerul Finantelor in baza legii 10. Deocamdata titlurile nu se pot tranzactiona.

cum pot tranzictiona actiuni la bursa se poate cumpara-vinde actiuni prin internet cum pot afla cotatiile actiunilor din ziua respectiva pot folosi carti de credit,carduri pentru a cumpara sau vinde actiun cu consideratie
   01-11-2004     costel pintea

Pentru a putea tranzactiona actiuni la bursa trebuie sa contactati o societate de servicii de investitii financiare (SSIF), pentru a va deschide un cont de investitii. Daca sunteti in Bucuresti puteti apela la societatea noastra - Intercapital Invest, Str. Buzesti nr. 75, Etaj 6, Tel 305 5177, www.intercapital.ro.

Cotatiile actiunilor in timpul sedintei de tranzactionare se pot vedea pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, www.bvb.ro si pe site-ul Rasdaq www.rasd.ro.

Daca va intereseaza numai tranzactionarea pe internet vizitati site-ul www.vanguard.ro. Din cate cunoastem nu puteti alimenta un cont de investitii cu card.

Cat va dura etapa de predeschidere a bursei?Se vor modifica orele de tranzactionare?
   27-10-2004     marin daniel

S-a marit numai predeschiderea la bursa de valori (pietele regular si unlisted). Aceasta se va derula intre 9:45 si 10:15. Tranzationarea se va derula in continuare in acelasi interval: 10:15 - 14:15

Pe site-ul "bvb.ro" au aparut f. multe stiri referitoare la rezultatele financiare ale emitentilor pe trim. III. 2004. Problema este ca acestea nu pot fi vizualizate, neavand documente atasate care sa poata fi deschise. Trebuie ca pe PC sa fie instalat un anumit program pentru a vedea attach-ul acestor stiri? Exista vre-o modalitatea de a avea acces la aceste stiri imediat ce au fost date spre publicare pe site? Va multumesc, Cu stima, Adrian Muntean
   27-10-2004     Adrian Muntean

Datele sunt publicate in fisa fisa fiecarei societati de pe site-ul bursei (sectiunea "Issuers & Securities", link-ul "Companies & Listed Shares Info", introduceti simbolul, alegeti Financial Statements, iar apoi 2004-09-30). Publicarea nu se face imediat, insa. Astfel, spre exemplu, veti gasi rezultatele la 9 luni pentru OIL (anuntate pe 25/10) dar nu si pe cele anuntate azi. Alternativ puteti solicita datele si SSIF cu care lucrati - pentru SSIF-uri datele sunt disponibile in momentul anuntarii.

Dece toate societatile care au fost tranzactionate pe Rasdaq si care au fost transferate pe BVB prezinta cresteri de preturi/actiune?
   25-10-2004     Cristi

Cele mai multe din actiunile listate pe Rasdaq sunt mai "ieftine" (subevaluate) decat cele listate pe bursa. Aceasta nu inseamna ca preturile sunt neaparat mai mici, ci ca anumiti indicatori (precum pret/profit pe actiune - P/E sau pret/valoare contabila - P/B) au valori mai mici la societatile de pe Rasdaq fata de cele de pe bursa.

Rezulta ca Actiunile de pe Rasdaq mai au loc de crestere. Cum multe actiuni de pe bursa au crescut destul de mult in ultima vreme, din ce in ce mai multi investitori se uita acum pe Rasdaq pentru a identifica oportunitati. Mutarea pe sistemul de tranzactionare al bursei duce de regula si la cresterea lichiditatii si a vizibilitatii societatilor de pe Rasdaq.

Toate aceste elemente reprezinta cauze ale fenomenului identificat de dvs. Desigur acesta nu reprezinta neaparat o regula si nu inlocuieste efortul de analiza al fiecarui investitor.

Am actiuni la fosta societate Petrobrazi si nu am primit nici un divident. Ce trebuie sa fac pentru a afla daca am ceva intr-un anumit cont?
   20-10-2004     ??eucaliuc Dorin Alin

Petrobrazi a fost inclusa in Petrom. Aceasta din urma a distribuit dividende in ultimii ani, dar de valoare foarte mica. Pentru a va interesa de dividendele care vi se cuvin luati legatura cu Petrom. Numerele de telefon de contact ale Petrom disponibile pe site-ul bursei sunt 3156202 si 2125001

Am cumparat ceva actiuni de pe piata de capital prin intermediul unei firme de investii din Alba Iulia. Actiunile au scazut ,eu nu m-am mai interesat despre ele ,firma si a inchis, sediul din alba, numele lor l-am uitat si as dori sa aflu cum sa le gasesc,ce valoare au......Daca puteti sa ma ajutati trimitetimi un email cu ce date aveti nevoie despre mine .multumesc
   13-10-2004     

Singura posibilitate este sa obtineti numele societatilor la care ati cumparat actiuni. Daca firma care a intermediat tranzactiile pentru dumneavoastra s-a inchis mai mult ca sigur ca actiunile sunt la registrul independent care tine evidenta actiunilor respective (fiecare societate tranzactionata la bursa are un contract cu un registru independent care tine registrul actionarilor emitentului respectiv).

Registrele Independente cele mai cunoscute sunt: Regisco SA, Registrul Roman al Actionarilor, Registrul Independent Miorita. De la aceste registre puteti afla cate actiuni detineti la o societate (in cazul in care societatea este la registrul respectiv) si de asemenea puteti obtine extras de cont care sa ateste ca sunteti proprietarul actiunilor respective, extras care va foloseste si in cazul in care decideti sa vindeti actiunile respective.

Informatii despre societatile listate si tranzactionate la bursa puteti gasi pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (www.bvb.ro, aici gasiti si numele registrului de care apartine un emitent), Bursei Electronice Rasdaq (www.rasd.ro) precum si pe site-ul www.kmarket.ro si site-ul societatii noastre Intercapital Invest (www.intercapital.ro).

Date de contact Registre: Regisco: Str Fagaras, Nr 25, Sect 1, Bucuresti, Tel: 021/224.91.28 (www.regisco.ro)
Registrul Roman al Actionarilor: Calea Victoriei 12 C, Bl A, Bucuresti, Tel: 021/313.95.00 (www.rra.ro).
RI Miorita: Blvd: Nicolae Titulescu Nr 4, Cluj- Napoca, Cluj, Tel: 0264/593.133 (www.registrulactionarilor.ro)