Intrebari selectate - cuvant cheie: brokeraj
Am primit de la depozitar acel document cu numarul de actiuni si codul de indentificare ,ce trebuie sa mai fac?
   06-02-2016     sega constantin dan

Intrebarea este neclara. Ce trebuie sa mai faceti pentru ce anume? Acel document arata numarul de actiuni pe care il detineti. Daca vreti sa le vindeti, va trebui sa luati legatura cu o firma de brokeraj. Lista acestora este disponibila pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Intermediari.

Am un certificat de investitor safi sa si doresc sa va intreb daca pot primi ceva despagubire pe el sau dividente deoarece nu am beneficiat de nimic de LA acest certificat
   28-08-2015     batutu rodica

Unitatile de fond ale Fondului Oamenilor de Afaceri (SAFI Invest) se pot vinde prin orice firma de brokeraj. Consultati pagina de intrebari frecvente pentru detalii.

Mostenesc niste actiuni la FP, in custodie la societate de brokeraj. Ce acte imi sunt necesare pentru notar in vederea includerii acestor actiuni in masa succesorala ? Din cate inteleg, extras de la depozitarul central nu este cazul, iar de la societatea de brokerak sunt reticenti sa dea extras de cnt avand in vedere ca inca nu pot dovedi calitatea de mostenitor.
   07-08-2015     adina

Prezentati certificatul de deces la firma de brokeraj. In baza acestuia, firma ar trebui sa transfere actiunile in Sectiunea I la Depozitarul Central si sa va elibereze un Extras de Portofoliu. Cu acest document mergeti la notar.

Buna ziua. Cumpar n actiuni ale unui emitent,apoi le vand si apoi le cumpar din nou,toate in aceeasi zi. Cate tranzactii intraday am facut-2 sau 3 .Multumesc mult anticipat.
   01-08-2015     radu dumitrescu

In general, tranzactiile intraday sunt tranzactiile realizate pe parcursul unei singure zile. In particular, unele firme de brokeraj din Romania ofera facilitati pentru actiunile cumparate si vandute in cadrul aceleiasi zile; daca va referiti la aceasta situatie, atunci in exemplul Dumneavoastra este vorba de o singura "tranzactie intraday".

Buna ziua! Daca sunt persoana fizica si vand actiuni cotate la BVB, prin intermediul unei societati de brokeraj autorizate de ASF, cine declara, retine si vireaza impozitul pe castigul inregistrat din vanzarea respectiva? Se retine la sursa de catre societatea de brokeraj? Trebuie declarat si platit de mine? si daca da, ce declaratie trebuie depusa? Care este articolul din codul fiscal ce reglementeaza acest lucru? Va multumesc!
   28-06-2015     Stefan

Impozitul nu se retine la sursa, ci trebuie platit de Dumneavoastra. Pentru aceasta veti primi de la firma de brokeraj un raport anual numit Fisa de Portofoliu (acesta se trimite de obicei la inceputul anului, pentru anul precedent). Pe baza acestei fise veti completa si depune Declaratia 200. Luati legatura cu firma de brokeraj pentru informatii suplimentare, aceasta va va oferi toate explicatiile necesare.

unde pot reclama o firma de brokeraj care nu vrea sa imi emita fisa de portofoliu pe anul 2014 . va multumesc.
   24-04-2015     man titus

Luati legatura cu departamentul de control intern al firmei respective si depuneti o reclamatie, iar daca problema nu se rezolva, luati legatura cu ASF (www.asfromania.ro).

Bună ziua! Am și eu o întrebare. Am primit de la mama mea un certificat de acționar cu 1000 de acțiuni la sif banat crisana. As dori sa le vând dar nu știu dacă eu pot deoarece nu este pe numele meu ci este pe al mătușii mele care a decedat. În cazul asta ce pot face? La cine sa ma adresez? Mulțumesc!
   21-03-2014     Maria

Luati legatura cu un notar pentru a realiza succesiunea, iar apoi la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) pentru transferul actiunilor pe numele Dumneavoastra, in calitate de mostenitor. Ulterior se pot vinde prin orice firma de brokeraj - detalii in pagina de intrebari frecvente.

Cum pot fi vandute actiunile dobandite prin mostenire avand in vedere ca succesiunea este facuta si in certificatul de mostenitor sunt mentionate .
   28-02-2014     Matei Maria

Luati legatura cu orice firma de brokeraj pentru vanzarea actiunilor. Gasiti detalii despre procedura de vanzare in pagina de intrebari frecvente a sectiunii de consultanta.

Buna ziua. Am o nelamurire, mama are un certificat de investitor tip C cu un nr de 21 la Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri si ar dori mai multe detalii pt a le vinde.
   07-02-2014     daniel sorin

Luati legatura cu o firma de brokeraj pentru vanzarea acestora. Detalii in pagina de Intrebari Frecvente a sectiunii de consultanta de pe kmarket.ro.

buna ziua, cum pot afla valoarea cotatiei unei actiuni la 31.12.2007 listate pe piata rasdaq categoaria a III-R (Regular rasdaq) și capitalizarea bursiera a respectivei societati Pentru societatile listate achizitia de actiuni se face la valoarea de piata din cate inteleg si nu la valoarea contabila neta. Este corect nu? De asemenea, exista posibilitatea ca o societate sa listeze doar o parte din actiuni? In acest caz daca doresc sa achizitionez actiuni pot doar pe cele listate, la restul practic nu as avea acces. Ceva legislatie imi putteti sugera. Daca un actionar detine actiuni nelistate la o societate societatea care are actiuni atat listate cat si nelistate la ce valoare le vinde? la valoarea contabila neta? Multumesc anticipat pentru raspuns
   24-01-2014     emil

Pentru pretul oricarei actiuni listate la bursa in orice moment dupa listarea acesteia mergeti pe siteul kmarket.ro in sectiunea "Actiuni listate la bursa", cautati compania dupa nume sau simbolul de tranzactionare si alegeti din fisa acesteia linkul "Descarca istoric tranzactii in format Excel". Pentru capitalizarea bursiera aveti nevoie de numarul de actiuni emise la momentul respectiv - mergeti pe www.bvb.ro, cautati compania urmand linkul "Cautare avansata" din stanga-jos, si din fisa companiei alegeti linkul "Modificari capital social". Nu este clar la ce tip de achizitie va referiti dar nu oferim consultanta pe teme contabile in cadrul acestei rubrici. Nu exista posibilitatea ca o societate sa listeze doar o parte din actiuni. Prin listare se listeaza intotdeauna intreaga clasa de actiuni emise; este adevarat, insa, ca de regula procente mari de actiuni nu sunt disponibile la tranzactionare pentru ca sunt detinute de actionari importanti care aleg sa le pastreze pe termen lung. Pentru legislatie aplicabila pe piata de capital consultati siteul www.asfromania.ro si urmati linkul Legislatie / Piata de capital din meniu. Nu pot exista situatii in care in cadrul aceleiasi clase de actiuni o parte sunt listate si o parte sunt nelistate. Tranzactiile cu actiuni listate se realizeaza pe bursa, conform procedurilor aplicabile pe bursa - luati legatura cu o firma de brokeraj pentru vanzarea acestora.

Sunt angajata la societatea in speta si mi s-a solicitat urmatoarea informatie: Societatea este o societate pe actiuni de tip deschis, iar actionarul majoritar ( socitatea straina -90% din capital) doreste transmiterea actiunilor sale unor perosane fizice desemnate de el. Este posibil acest lucru? Din informatiile pe care le am nu ar fi posibil, pentru ca fiind un SA de tip deschis orice "transmitere" a actiunilor se face conform legii pietii de capital prin broker. Daca ma puteti lamuri si sugera ce acte normative ar trebui sa mai studiez. Va multumesc si astept cu nerabdare un raspuns.
   15-11-2013     cristina

Orice tranzactie cu actiuni ale unei firme listate se face prin societati de brokeraj, pe bursa. Luati legatura cu un jurist sau cu un intermediar, legislatia este foarte vasta.

Buna ziua sunt din sibiu si asi dori sa vand niste actiuni Peco de unde pot sa obtin extrasul de cont numai de la bucuresti?
   05-04-2013     

Luati legatura cu o societate de brokeraj din orasul Dumneavoastra pentru extrasul de cont. Lista se gaseste pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Intermediari. Cautati dupa sediile secundare din Sibiu.

Buna ziua. Am mostenit un pachet de actiuni scoase de la tranzactionare si as dori sa stiu cum pot scapa de aceste actiuni deoarece primesc tot felul de somatii de la CNVM. Societatea nu mai are activitate si nici nu o sa mai aiba.
   10-03-2013     

Actiunile se pot vinde prin intermediul unei firme de brokeraj. Gasiti informatii complete in sectiunea de Intrebari Frecvente a rubricii de consultanta de pe kmarket.ro.

buna,asi dori sa stiu ca fiind un actionar minor la o societate din romania.pot cumpara altele ca investitie ?
   17-02-2012     todoran alexandru

Daca este vorba de o companie listata la bursa, atunci cu siguranta puteti cumpara actiuni noi prin intermediul unei firme de brokeraj (atata timp cat exista actiuni disponibile la vanzare in sistemul bursei).

Buna ziuz ,Va rog frumos sa mispuneti de ce pina la data de 26 11 4011 nu au sosit banii pe actiuni vreau sa stiu daca mai vin,multumesc.
   25-12-2011     Andrei ion

Va trebui sa luati legatura cu brokerul Dumneavoastra pentru aceste informatii, la firma unde aveti cont de brokeraj. Pe kmarket.ro raspundem numai intrebarilor generale legate de piata de capital.

cum pot incasa dividentele de la s.s.i.f. carpatica invest sa daca are filiala la timisoara adresa sau nr telefon unde sa ma interesez multumesc
   02-12-2011     belteki sabina

Pentru a gasi sediile firmelor de brokeraj din orasul Dumneavoastra mergeti pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari din meniu, linkul Lista. Mai departe, alegeti orasul dorit (atentie, la Tip Sediu alegeti optiunea "---").

In cazul actiunilor internationale tranzactionate la BVB (DTE, EOAN, etc.) plata dividendelor se face direct in contul prin care s-au cumparat actiunile? Daca da, cum se plateste impozitul pe dividend? Se retine la sursa sau se plateste la ANAF dupa sfarsitul trimestrului? Multumesc!
   21-10-2011     Grig Lascar

Da, dividendele pentru aceste companii se transfera de catre Depozitarul Central direct in conturile firmelor de brokeraj, care le repartizeaza mai departe in conturile fiecarui client indreptatit sa primeasca dividende. Din pacate nu oferim consultanta fiscala in cadrul acestei sectiuni, imi pare rau.

Detin certificate la Fondul Mutual al Oamenikor de Afaceri SAFI. Va rog sa-mi spuneti cum imi pot recupera banii.Multumesc.
   16-09-2011     victoria

Certificatele au fost transformate in actiuni, in urma listarii fondului pe piata Rasdaq. Aceste actiuni pot fi vandute printr-o firma de brokeraj. Pentru informatii despre vanzarea actiunilor la bursa, consultati pagina de intrebari frecvente din cadrul sectiunii de Consultanta pe kmarket.ro.

detin actiuni la comcereal ploiesti si as dori sa le vand. anul trecut mi s-a spus de la comcereal ca nu se vand .ce pot face cu aceste actiuni sa pot avea un beneficiu de pe urma lor?
   03-09-2011     anton maria

Actiunile se tranzactioneaza pe piata Rasdaq operata de Bursa de Valori Bucuresti (desi tranzactiile sunt foarte rare). Luati legatura cu o firma de brokeraj pentru informatii suplimentare. Gasiti detalii despre vanzarea actiunilor in pagina de intrebari frecvente a sectiunii de consultanta pe kmarket.ro.

Buna ziua,va rog din suflet sa-mi spuneti cum sa procedez pentru a-mi recupera banii de pe Actiunile PAS de la Antibiotice Iasi(sant pensionar 74 ani , operat si bolnav- cancer colon) Va multumesc fff mult,astept raspunsul d-voastra. Cu respect,d-nul Penelea
   14-08-2011     Penelea Ioan

Daca sunteti sigur ca aveti actiuni Antibiotice prin Asociatia Salariatilor (si nu alocate direct pe numele Dumneavoastra), atunci va trebui sa luati legatura cu aceasta asociatie, cu conducerea Antibiotice sau cu un avocat. Alte variante nu exista.

Daca aveti actiuni direct pe numele Dumneavoastra, alocate in cadrul Programului de Privatizare in Masa, atunci va trebui sa luati legatura cu orice firma de brokeraj din Romania. Gasiti lista acestora pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Intermediari din meniul din Stanga, linkul Lista (in aceasta pagina puteti alege sediile intermediarilor din orasul Dumneavoastra).

daca am actiuni la depozitarul central, se pot transfera la o firma de brokeraj doar semnand un ordin de vanzare? mentionez ca nu am cont la firma de brokeraj, doar am semnat un ordin de vanzare. multumesc
   16-07-2011     mel 99

In mod normal ar trebui sa semnati si un formular de transfer al actiunilor de la Depozitarul Central in contul SSIF, anterior lansarii unui ordin de vanzare.

Am citit zilele acestea un articol despre extinderea conturilor globale pentru actiunile Petrom. Se spunea ca acest fapt ar reprezenta o "poarta deschisa" pentru fondurile straine de investitii. Puteti sa-mi explicati pe scurt ce sunt conturile globale si in ce mod ar reusi sa atraga itneresul investitorilor straini? Va multumesc.
   15-07-2011     zov

Cu anumite exceptii la acest moment, in Romania se folosesc conturi individuale. Aceast sistem presupune ca actiunile fiecarui investitor sunt pastrate si evidentiate in mod distinct intr-un cont individual deschis la firma de brokeraj, dar si intr-un cont invidiual distinct in sistemul institutiei de depozitare si registru (Depozitarul Central in Romania).

Spre deosebire de cele de mai sus, sistemul de conturi globale presupune un singur cont de clienti deschis de firma de brokeraj la Depozitarul Central, si evidentierea separata a detinerilor investitorilor numai la nivel de firma de intermediere. Acest sistem este folosit pe scara larga pe pietele dezvoltate (a fost folosit in trecut si in Romania, pentru toti emitentii de pe piata Rasdaq) si, prin urmare, este mai familiar investitorilor straini; de asemenea, acesta reduce din birocratia deschiderii unui cont, asigura o confidentialitate mai buna a operatiunilor investitorilor si o flexibilitate mai ridicata la nivelul unor operatiuni din cont.

Vreu sa stiu si eu daca fondurile mutuale de investitii sunt garantate sau nu. Acum catva timp am citit undeva ca si fondurile mutuale sunt garantate pana la o suma mai mica decat cea de la banci.
   20-05-2011     

Fondurile mutuale nu sunt garantate. Fondul de Compensare a Investitorilor, institutia de garantare pe piata de capital din Romania, garanteaza (pana la un anumit plafon) detinerile investitorilor la societati de brokeraj (SSIF) sau in conturi administrate deschise la Societati de Administrare a Investitiilor (SAI), in cazul in care aceste societati intra in incapacitate de plata si nu isi mai pot onora obligatiile fata de clienti.

Fondurile mutuale nu intra in aceasta schema de garantare pentru ca activele lor sunt depozitate la banci custode si certificate de acestea in fiecare zi.

Nu exista, insa, nici un mecanism de garantare a riscului investitional - pierderile investitorilor din scaderea valorii actiunior sau a valorii fondurilor mutuale, de exemplu, nu sunt garantate nici in Romania, nici in alte tari.

sunt o societate si am avut actiuni sif oltenia prin intermediul unui broker,care s-au vandut.in situatia portofoliului la informatii despre impozite am specificat"profit pe termen scurt impozitat 16%"cu o valoare. intrebare:aceasta valoare este rezultata dupa impozitare sau trebuie sa o impozitez cu 16% cum trebuie inregistrata in contabilitate aceasta valoare va multumesc,sarbatori fericite
   23-04-2011     stefanescu marina

Informatiile despre impozit prezentate au numai scop informativ. Conform procedurilor fiscale actuale, firma de brokeraj nu retine impozite, fiind de datoria investitorilor sa le declare si sa le plateasca. Nu intra in obiectul acestei rubrici prezentarea inregistrarilor contabile aplicabile, insa, ca idee generala, castigurile/pierderile din tranzactii la bursa reprezinta venituri/cheltuieli financiare ale societatii, care contribuie alaturi de celelalte tipuri de venituri si cheltuieli la calculul rezultatului net anual.

Sunt din Craiova si as dori sa-mi indicati numele unei agentii de brookeraj cu care colaborati pentru contact. Cu deosebit respect
   16-04-2011     cojocaru

Singurul nostru sediu este in Bucuresti la acest moment, si nu colaboram cu alte firme de brokeraj. Mergeti pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Intermediari din meniul din stanga, alegeti linkul Lista, iar din optiunile din partea de sus a paginii selectati Tip Sediu --- si Oras Craiova; veti gasi toate sediile firmelor de brokeraj din orasul Dumneavoastra.

Am 160 de actiuni te tip D la fostul SAFI INVEST S.A. As dori sa stiu daca se mai pot recupera aceste actiuni si cum si unde. Va mutumesc!
   06-02-2011     Anca

Da, acestea se pot vinde prin orice firma de brokeraj, intrucat fondul este listat pe Rasdaq. Consultati pagina de intrebari frecvente din sectiunea de Consultanta pentru detalii referitoare la vanzare.

Buna ziua,am un portofoliu la un ssif ,iar acum am fost anuntat ca va trebui sa am bani in cont pt a cumpara...desi pina anul trecut ampus banii in cont in max. 3 zile,este normal conf.legilor bursiere?Multumesc.
   30-01-2011     florin

Intr-adevar, decontarea tranzactiilor se realizeaza in termen de trei zile lucratoare de la executarea acestora. Insa momentul in care investitorul trebuie sa depuna banii necesari decontarii la SSIF (respectiv la momentul tranzactiei sau anterior decontarii, etc) este stabilit prin reglementarile fiecarei firme de brokeraj in parte.

Ma bucur ca existati si pot sa va pun 2 intrebari : 1.Dupa incheierea contractului de brokeraj pt actiuni la F.P se mai primesc dividente pentru actiunile nevandute si daca DA ,cine le primste. .2.Dupa ridicarea restrictionarii contului la Depozitarul Central (suntem 2 benneficiari pe cont comun) contractul de brokeraj se face obligatoriu pentru toate actiunile,sau pentru un numar de actiuni stabilit de mine. Va multumesc
   22-01-2011     

1. Dividendele pentru companiile listate la bursa (inclusiv pentru Fondul Proprietatea) se platesc persoanelor care au actiuni FP intr-o singura zi din an; aceasta data este stabilita de fond, este numita data de inregistrare si va fi anuntata public de Fond in aceasta primavara. Prin urmare, pentru actiunile pe care le veti avea la acea data, veti primi dividendele aferente anului profitului din 2010, iar pentru celelalte nu.

2. Contractul de brokeraj este unul general, iar el nu specifica un anumit numar de actiuni. Detinatorul actiunilor hotaraste cate actiuni se transfera la firma de brokeraj in vederea vanzarii: se pot transfera toate actiunile, sau numai o parte a acestora.

Am vandut mai multe actiuni PECO. Ulterior prin trecerea lor la Petrom s-a constatat ca de fapt trebuiau sa ne dea mai multe actiuni. Pentru diferente sau dat niste sume de bani. De unde mai recuperez acea suma de bani sau cui ma pot adresa?
   11-12-2010     vili

Mergeti la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), institutia care pastreaza registrul actionarilor companiilor listate la bursa, si solicitati un document numit extras de cont. Acesta va arata daca mai detineti actiuni, si in caz afirmativ, cate actiuni mai detineti. Cu acest document mergeti la orice firma de brokeraj pentru vanzarea actiunilor. Lista firmelor de brokeraj se gaseste pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari.

Am cumparat actiuni de la Gelsor si sunt pe numele meu inainte de a ma casatori. Intre timp Gelsor nu mai exista si m-am casatorit. Vreau sa vand acele actiuni. Com trebuie sa procedez?
   10-09-2010     Cercelaru

Faceti o vizita la Depozitarul Central (date de contact pe www.depozitarulcentral.ro). Aceasta este institutia care pastreaza registrul actionarilor companiilor listate la bursa. Mergeti cu actele care atesta schimbarea de nume si solicitati documente numite Extrase de Cont, care arata cate actiuni detineti si la ce companii. Pe baza acestora puteti solicita vanzarea actiunilor respective prin orice firma de brokeraj.

In orasul Cluj-Napoca unde se poate obtine Extras de cont referitor la actiuni detinute la BRD. Multumesc anticipat.
   05-09-2010     

Pentru un extras de cont luati legatura cu orice firma de brokeraj din orasul Dumneavoastra. Lista acestora se gaseste pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari - cautati dupa sediile din Cluj-Napoca.

buna ziua , imi puteti spune care e suma minima de a investi in actiuni . va multumesc
   08-08-2010     laurentiu

Aceasta variaza de la o companie de brokeraj la alta. In cazul Intercapital Invest, de exemplu, suma minima este de 3.500 RON. Vizitati siteul companiilor de brokeraj la care intentionati sa deschideti cont sau luati legatura cu acestea pentru afla informatia respectiva.

Cum se procedeaza pentru a trece de la o firma de brokeraj la alta (cont online) pentru a nu avea incurca- turi? Cum se transfera portofoliul si banii aflati in cont ? Trebuie aprobari speciale ?
   01-08-2010     Mihaela

Operatiunea este foarte simpla si nu necesita aprobari speciale. Primul pas este sa faceti o cerere de transfer la Depozitarul Central a tuturor actiunilor detinute la SSIF de la care vreti sa va mutati. Procedura este una uzuala si nu ar trebui sa implice formalitati prea mari sau costuri. Acest SSIF trebuie sa va elibereze un document numit Extras de Portofoliu in original.

Dupa acest transfer, deschideti contul la SSIF la care vreti sa mutati actiunile si solicitati un transfer al actiunilor de la Depozitarul Central la acest SSIF (furnizati Extrasul de cont pentru inregistrarea acestora). Din nou, procedura este uzuala si nu ar trebui sa presupuna costuri. Numerarul se transfera prin virament bancar intre cele doua SSIF.

Cu ceva timp in urma am aflat de intentia BVB de a introduce ordine contingente (de tipul stop-loss sau take-profit). As dori daca aceasta intentie s-a materializat si daca sunt SSIFuri care ofera clientilor aceste posibilitati. Multumesc.
   28-05-2010     Iordan Costin

Aceste tipuri de ordine au fost introduse deja de catre BVB. Clientii Intercapital Invest pot introduce ordine stop-loss sau take profit, fie prin telefon, fie prin sistemul electronic de tranzactionare ktrade.ro. Pentru situatia la celelalte firme de brokeraj va trebui sa intrebati.

Dup? c?t timp de la data de ??nregistrare mi se intro- duc ??n portofoliu ac??iunile gratuite care mi se cuvin de la un anumit emitent ?
   30-04-2010     Draghici Mihaela

Actiunile noi sunt inregistrate dupa finalizarea majorarii de capital, operatiune care poate dura intre 2 si 6 luni. Urmariti majorarile de capital pe siteul www.bvb.ro - alegeti fisa companiei care va intereseaza introducand simbolul in casuta din stanga-jos pe pagina principala. Ulterior finalizarii majorarii, trebuie sa va adresati firmei de brokeraj cu care lucrati pentru transferul noilor actiuni in contul Dumneavoastra.

As dori sa cumpar actiuni la bvb,dar dupa o perioada de urmarire si documentare despre bursa.Care sunt criteriile si informatiile de care trebuie sa tin cont in alegerea unei societati ale carei actiuni doresc sa le cumpar.Va rog sa-mi spuneti care sunt saiturile care ofera informatiile necesare si la ce sectiuni ,iar daca se poate sa imi dati un exemplu concret cu o societete pentru a intelege mai bine(una imaginara chiar ). VA MULTUMESC.
   16-04-2010     DORU

Lista completa a firmelor de brokeraj autorizate sa tranzactioneze la bursa se gaseste pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Intermediari. In aceeasi sectiune se gasesc si diverse topuri ale firmelor de brokeraj, in pagina Activitate Intermediari (topul cel mai relevant este primul din lista de sus - "Sectiune bursa: BVB, tip instrument: actiuni + unitati de fond").

Cea mai buna documentare se realizeaza pe paginile web proprii ale companiilor de brokeraj. Alegeti o serie de companii din top si analizati-le siteurile web. Consultati prezentarea companiei si evaluati actionarii, rezultatele financiare, conducerea, serviciile oferte si proiectele derulate de companie.

Urmariti importanta acordata analizei financiare si valoarea adaugata pe care o firma o aduce clientilor: sisteme de analiza, rapoarte si newslettere, sisteme de tranzactionare online, etc. De asemenea, urmariti accentul pus pe educatia financiara (ghiduri, articole, etc) pentru investitori incepatori, sau daca se ofera recomandari (pentru investitori avansati).

Analizati si comisionul serviciilor oferite, dar asigurati-va ca luati in calcul toate costurile (unele firme factureaza separat taxa CNVM, taxe lunare sau de deschidere de cont, taxe de transfer, etc, pe langa comisionul de tranzactionare). Tineti cont de faptul ca serviciile cele mai bune nu sunt disponibile la cele mai mici comisioane; importanta cea mai mare o au serviciile, rapoartele, recomandarile si sistemele oferite de companie, iar comisionul este secundar.

In plus, luati in calcul reputatia firmei pe care o veti alege, prezenta in presa, rapoartele si articolele publicate, etc. In final, pe baza tuturor acestor elemente, stabiliti intalniri sau contactati telefonic 2-4 companii pentru decizia finala si clarificarea ultimelor nelamuriri. Daca doriti un cont asistat de broker, intrebati despre sfaturile si recomandarile pe care le puteti primi, modul de lucru, disponibilitatea brokerului, analizele puse la dispozitie, etc. Daca doriti un cont de tranzactionare online, intrebati despre platforma de tranzactionare si sistemele de analiza puse la dispozitie.

Ca exemplu va recomand compania noastra, Intercapital Invest. Pe www.intercapital.ro gasiti informatii complete despre noi si serviciile noastre, inclusiv despre sistemul nostru de analiza financiara, Intercapital Start; sistemul nostru de tranzactionare online se gaseste pe www.ktrade.ro, iar www.kmarket.ro este siteul nostru educational pentru investitori incepatori. Va doresc succes!

am cump?rat prin ofert? public? actiuni le transgaz de la banc?.Nu m? pricep de loc dar vreau s? m? documentez cum s? le vind--sau nu este momentul-si dac? as vrea s? investesc niste bani in actiuni cum se procedeaz? .Dv. aveti consultanti sau unde pot eu apela fiindc? locuiesc intr-un oras mic OTELU-ROSU.JUD. CARAS-SEVERIN
   12-03-2010     m?rgineanu maria

Pentru informatii generale despre investitiile la bursa, consultati Ghidul Investitorului Incepator elaborat de noi si disponibil aici. Pentru informatii despre procedura de vanzare a actiunilor, consultati pagina noastra de intrebari frecvente, aici.

Lista completa a firmelor de brokeraj, prin care puteti vinde actiunile respective, este disponibila pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Intermediari din meniul din stanga, linkul Lista. In pagina respectiva alegeti judetul Dumneavoastra, selectati optiunea Agentie la Tip Sediu, si cautati companiile cu sediile cele mai apropiate de Dumneavoastra.

buna ziua, ce costuri - taxe/comisionane - presupune incheierea unui contract de tranzactionare bvb online, este si ceva de genul obtinerii unei semnaturi electronice prin care este conditionata verificarea, vizulizarea/confirmarea propriului protofoliu, presupune si alte costuri in plus in afara celor prevazute in contract? Va multumesc
   27-02-2010     razasul

In mod normal nu exista alte costuri in afara celor prevazute in contractul de intermediere pe care il incheiati cu compania de brokeraj. Parcurgeti cu atentie acest contract, intrucat unele companii percep costuri suplimentare comisionului de tranzactionare, ca de exemplu: taxe lunare de administrare, comisioane de transfer actiuni sau numerar, taxa suplimentara aplicata tranzactiilor pentru CNVM (neinclusa in comisionul de tranzactionare), etc. Alte companii (precum Intercapital Invest) includ toate costurile in comisionul de tranzactionare. Oricum, toate costurile aferente trebuie incluse in contract.

Pe langa costurile din contract, veti mai plati impozitul pe castigul din tranzactii (16% din profit pentru actiuni pastrate sub 1 an si 1% pentru actiuni pastrate peste 1 an), comisioanele bancare de transfer al banilor din contul propriu in contul firmei de brokeraj (percepute de banca) si costurile Dumneavoastra pentru acces la internet. Nu exista obligatia utilizarii semnaturii electronice.

Buna ziua. Sunt din Craiova si am 2 cupoane nominative de privatizare cu valoare nominala de 975.000 lei. Sunt ale bunicilor mei. Ei nu le-au depus nicaieri, iar eu nu stiu ce sa fac. Din ce am mai citit la intrebari frecvente, ar trebui sa iau legatura cu Depozitarul central, dar sunt de negasit, am sunat intr-una si nu raspunde nimeni. Ce sa fac? Va multumesc anticipat.
   19-02-2010     veronica

Intrucat este vorba si de o problema legata de mostenire, singura varianta este sa luati legatura cu Depozitarul Central. Ca alternativa, puteti lua legatura si cu o firma de brokeraj (lista completa pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari), insa si acolo ar trebui sa va ofere acelasi raspuns: luati legatura cu Depozitarul Central (eventual chiar la sediul institutiei din Bucuresti, daca prin telefon nu se obtin rezultate).

care este diferenta intre REGS si ODDS? Va multumesc!
   07-02-2010     claudiu

Actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti se impart in doua categorii importante (doua piete) in functie de dimensiune, valoarea tranzactiilor, etc: 1. Piata principala a bursei (numita si piata reglementata), pe care se tranzactioneaza cele mai importante actiuni printre care si cele 5 SIF, Petrom, BRD, etc si 2. Piata Rasdaq, pe care se tranzactioneaza mai multe companii de dimensiuni de obicei mai mici decat cele de pe piata principala. .

Mai departe, din punct de vedere tehnic (al sistemului de tranzactionare al bursei), tranzactiile cu fiecare actiune listata la bursa se pot face pe mai multe segmente (numite, in mod nefericit, tot Piete). Astfel, pentru actiunile de pe piata reglementata segmentele sunt: Piata Regular (REGS) pe care se realizeaza cea mai mare parte a tranzactiilor cu actiunea respectiva, dar numai in blocuri de 500 de actiuni (cu cateva exceptii); piata Odd Lot (ODDS) pe care se realizeaza tranzactiile mai mici, cu volume de actiuni sub 500; piata tranzactiilor speciale (DEAL) pe care se realizeaza tranzactiile de valoare foarte mare (minim 700.000 RON), etc. Prin urmare, exista o piata REGS pentru actiunile BRD, o piata REGS pentru actiunile SNP, una pentru actiunile SIF5, etc, cate o piata ODDS pentru fiecare actiune, cate o piata DEAL pentru fiecare actiune si asa mai departe.

Piata Rasdaq are la randul sau diverse segmente (chiar si mai multe decat piata principala). Vestea buna este ca, din punct de vedere al investitorilor, aceasta impartire a pietelor din punct de vedere tehnic este mai putin importanta. Angajatii firmei de brokeraj cu care lucrati se vor descurca in toate aceste segmente si piete, iar Dumneavoastra trebuie sa stabiliti doar ce actiuni sa cumparati sau vindeti, in ce volume si la ce pret.

buna ziua, am mostenit de la maica-mea, 20 actiuni la cominco sa, din septembrie 2009, blocul standard de tranzactionare este de minim 100 actiuni, problema este daca pot vinde cele 20 actiuni de la cominco sa, va multumesc
   10-01-2010     razasul

Este posibil ca numarul de actiuni sa se fi majorat in timp, de la momentul programului de privatizare (aceasta este o posibilitate, nu este obligatoriu sa fie asa). Pentru a verifica, luati legatura cu orice firma de brokeraj si solicitati un document numit Extras de Cont eliberat din sistemul Depozitarului Central. Acesta va arata numarul de actiuni detinute, la zi.

Mai departe, se pot vinde si volume de actiuni sub un bloc standard. Acestea se vand pe o piata speciala a bursei numita Odd Lot, care are o serie de reguli mai stricte. Este posibil ca si comisioanele de vanzare sa fie mai mari. Prin urmare, vanzarea este posibila, chiar si pentru 20 de actiuni. Din nou, luati legatura cu orice firma de brokeraj (lista completa pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari).

am vandut in 2007 actiunile printr-o firma, in anul acesta 2009 luna decembrie,mi-au spus ca am de platit impozit. As vrea sa stiu daca e corect si de ce nu m-au anuntat pana acum. mentionez ca nu aflam nici pana in ziua de azi, daca nu mergeam la administratia financiara in rezolvarea altor probleme. multumesc
   06-12-2009     gallo

Declararea si plata impozitului pe profit reprezinta o responsabilitatea a investitorilor, nu a firmei de brokeraj. Pentru profitul pe anul 2007 legea prevedea ca firma de brokeraj nu era obligata sa va transmita informatii despre plata impozitului, ci doar sa va elibereze aceste informatii la cererea Dumneavoastra (desigur, ar fi fost mai bine pentru clienti ca firma sa trimita informatiile respective din proprie initiativa; noi la Intercapital Invest asa am procedat).

Ulterior legea s-a schimbat, iar incepand cu profitul aferent anului 2008, firma de brokeraj este obligata sa trimita din proprie initiativa informatiile si documentele necesare platii impozitului catre toti clientii sai. Chiar si asa, este posibil ca aceste informatii sa se mai piarda prin sistemul postei, de exemplu.

Prin urmare, sfatul meu pentru investitori este sa preia singuri aceasta responsabilitate si sa urmareasca desfasurarea in buna regula a operatiunilor de declarare si plata a impozitului pe tranzactiile cu instrumente financiare. Desi birocratia este mare, din pacate declararea si plata impozitelor, indiferent de sursa veniturilor (cu exceptia impozitelor retinute la sursa), reprezinta o responsabilitate si obligatie a fiecarei persoane.

Ca de obicei, necunoasterea legii nu inlatura responsabilitatea. Prin urmare, nu va bazati pe societatea de brokeraj, ci urmariti singur aceasta problema si finalizarea ei. Noi la Intercapital Invest incercam sa ajutam clientii trimitand si publicand din proprie initiativa cat mai multe informatii pe aceasta tema in fiecare an, dar nu cunosc procedurile altor companii de brokeraj.

buna ziua, am si eu urmatoarele intrebari: Brokerul sau agentul de investitii cum ar trebui sa se comporte cu un client ? chiar daca mic. am fost clientul uneia dintre cele mai bune case de brokeraj de la acea vreme, investind suma minima impusa pentru persoane fizice si respectand regula ca nu pui toate economiile in actiuni si nici nu te imprumuti pentru astfel de investitii. Eram incepator si ma gandeam ca un cont asistat de broker ma va aujuta sa inteleg mai bine piata si sa am un randament mai bun decat la banca sau in fonduri de investitii.Insa, acel agent, nu m-a consiliat si am ajuns sa am o pierdere virtuala importanta. Am cumparat sif 4 la 1,78-1,79 si tlv -nu mai stiu exact la ce pret. La vremea respectiva investisem aprox.1000 eur. Cum as putea sa aleg un agent bun care sa ma sfatuiasca cum trebuie ? Ce ar trebui sa faca el si ce ar trebui sa fac eu-ca si client ? cine propune titlul in care se vor investii banii si momentul de cumparare/vindere ? Care ar fi cresterea intraday, medie la care ar trebui sa vinzi astfel ca:scazand comisioanele sa ramai pe profit ?Este corect calculul: crestere intraday de 2-2,5 minus comision de 1-1,25 egal profit zilnic ? multumesc
   06-12-2009     valentin gabriel ghita

Exista diferite moduri de lucru promovate de diferitele firme de brokeraj, de la implicarea zero a brokerului (de regula la conturi de tranzactionare online) pana la implicarea zero a clientului (de regula la conturi administrate de firma de brokeraj), si trecand prin diverse nivele de implicare a brokerului si a clientului intre aceste extreme. Modul de lucru exact si strategia sunt stabilite de fiecare firma in parte (ca si cadru general), si de fiecare broker in parte in discutiile cu clientii sai.

Trecand peste aceste elemente generale, intr-adevar, rolul cel mai important al unui broker este cel de consiliere a clientului, de furnizare de sfaturi, recomandari si raspunsuri la intrebari; orice alte activitati ale unui broker sunt secundare.

Sfatul meu ar fi urmatorul: alegeti o firma de brokeraj in functie de siteul web, serviciile oferite, reputatie, prezenta in presa, etc. Stabiliti o intalnire cu un broker si clarificati de la inceput modul de lucru pe care il asteptati (tip de comunicare, recomandari, etc). Daca firma si brokerul accepta conditiile Dumneavoastra, atunci incheiati un contract si testati brokerul respectiv o perioada de aproximativ 3 luni.

Un broker bun ar trebui sa va ofere sfaturi si recomandari utile, care sa se adevereasca in piata. Desigur, tineti cont de faptul ca nimeni nu a gasit vreo metoda care sa nu dea gres niciodata; insa scaderea mare de anul trecut, de exemplu, ar fi trebuit anticipata, iar Dumneavoastra ar fi trebuit sa primiti o recomandare de vanzare. De asemenea, nu asteptati ca numai brokerul sa va contacteze - este bine sa luati si Dumneavoastra legatura cu brokerul din cand in cand pentru consultari.

Mai departe, nu ezitati sa schimbati brokerul sau chiar firma de brokeraj daca activitatea acestora nu se ridica la inaltimea asteptarilor Dumneavoastra.

Initiativa tranzactiilor si alegerea actiunilor in care se va investi se pot face fie de catre client, fie de catre broker, fie in comun- totul depinde de strategia pe care o agreati in mod clar cu brokerul Dumneavoastra. Este bine ca aceasta strategie sa fie stabilita in mod concret, inca de la inceputul colaborarii.

Eu nu fac tranzactii intraday, din pacate nu am opinii pe aceasta tema. In mod evident trebuie va propuneti sa depasiti comisioanele platite, insa profituri de 2-2,5% pe zi, obtinute in mod constant, nu sunt simplu de realizat.

Buna ziua, Am si eu o intrebare referitoare la niste actiuni la firma VAE APCAROM BUZAU. Parintii mei au un numar de 70 de actiuni cumparate in `95 din cate am inteles s-au schimbat sia cum au devenit 7000 in loc de 70 este adevarat ? Parintii mei sunt plecati si vor ca eu sa vand actiunile ca sa fac rost de bani sa plec la ei este posibil sa le vand eu daca sunt pe numele lor ? Si as vrea sa mai stiu cat valoreaza aceste actiuni , am vazut ca in data de 27.11.2009 o actiune era 0,5400inseamna ca actiunile parintilor mei valoreaza 3780,0 RON ? Si unde as putea sa le vand. Va rog sa imi raspundeti cat mai repede posibil deoarece de asta depinde plecarea mea. Va multumesc anticipat Cu respect Stoica Dragos
   28-11-2009     stoica Dragos

Pentru a le putea vinde aveti nevoie de o procura notariala in original din partea parintilor. Din cate stiu, persoanele plecate in strainatate pot autentifica procuri la ambasada sau consulatul Romaniei - ar putea intreba acolo daca aceasta procedura este posibila.

Pasii sunt urmatorii: 1. luati legatura cu o firma de brokeraj - lista completa se gaseste pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari. 2. Intrebati daca se accepta vanzarea prin procura si care este formatul acesteia. 3. Obtineti o procura din partea parintilor, in formatul cerut de firma (de la un notar sau de la ambasada). 4. Vindeti actiunile prin intermediul firmei de brokeraj alese. Tot aceasta va va oferi toate informatiile necesare legate de valoarea actiunilor.

cum pot intra in posesia listei de conturi confidentiale si a extrasului de cont ?ce documente sunt necesare si numele persoanei de contact careia sa ma adresez
   13-11-2009     marian

Pentru aceste informatii luati legatura cu Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro, sau cu o societate de brokeraj (lista o gasiti pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari).

Am actiuni la S.C B.A.T MOINESTI S.A. Nu-mi gasesc certificatele de actionar. In acest caz pot vinde actiunile si unde ma pot adresa ? Multumesc, e chiar interactiv site-ul vostru. Mult succes.
   17-10-2009     sorin

Multumim pentru aprecieri. Luati legatura cu institutia numita Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) si solicitati un document numit Extras de Cont pentru actiunile respective. Acesta arata ca sunteti proprietarul actiunilor. Documentul poate fi obtinut si de la o societate de brokeraj, iar tot printr-o asemenea societate veti vinde actiunile. Lista societatilor de brokeraj se gaseste pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari din meniul din stanga.

am mostenit de la maicamea un cupon de actionar la zarea bucuresti si as vrea sa aflu valoarea actiunilor la momentul de fata in caz ca le vand dar va rog din suflet eu sunt de la tara si nu inteleg nimic din acea pagina unde dumneavoastra ati sfatuit si pe ceilalti cetateni sa se uite vasi multumi din suflet daca mati ajuta si pe mine sa inteleg de la dumneavostra pretul sau daca sau dat ceva dividente va multumesc.
   22-08-2009     albert

Daca nu intelegeti informatiile din pagina de intrebari frecvente, atunci mergeti la o firma de brokeraj si solicitati informatii direct de la sediul uneia din acestea. Gasiti lista firmelor de brokeraj pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Intermediari, pagina Lista Intermediari. Pentru dividende luati legatura direct cu Zarea, la departamentul actionariat sau juridic.

buna ziua as avea si eu o intrebare mama mea are un certificat de actionar la DIANAFOREST SA,SI AS VREA SA STIU DACA VALOAREAZA CEVA,mam uitat pe liste dar nu prea inteleg nimic va multumesc
   21-08-2009     mariana

Daca nu intelegeti informatiile din pagina de intrebari frecvente, atunci mergeti la o firma de brokeraj si solicitati informatii direct de la una din acestea. Gasiti lista firmelor de brokeraj pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Intermediari, pagina Lista Intermediari.

Buna ziua Am un certificat de investitor la SAFI S.A. prin care se certifica faptul ca sunt investitor la fondul mutual al oamenilor de afaceri SAFI S.A. cu 7 certificate tip c. As vrea sa stiu daca mai am vreun drept si ce mai pot recupera. Va multumesc.
   14-08-2009     stoica silvia

Fondul se tranzactioneaza pe piata Rasdaq cu simbolul XFOA. Luati legatura cu orice firma de brokeraj pentru vanzarea unitatilor de fond detinute. Pentru informatii suplimentare consultati pagina de intrebari frecvente a sectiunii de consultanta pe www.kmarket.ro.

Cum pot sa aflu cite actiuni am la Transgaz in urma subscrierii ? Am subscris prin Raiffeisen Bank si de atunci nu am primit nici un semn de la Transgaz. Multumesc.
   27-06-2009     Patcas Florian

Luati legatura cu orice societate de brokeraj din Romania si solicitati un document numit extras de cont. Lista companiilor de brokeraj se gaseste pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari.

Am fost acum ceva timp in urma la dvs.cu o matusa pt.a ridica pt.sotul decedat ,si a vinde actiunile,dar trebuia deschisa succesiune la notariat. Antrebarea mea ar fi urmatoarea:semai poate deschide la notar succesiune sau care sunt procedeele pt.a ridica drepturile unei persoane decedate. Multumesc anticipat!
   05-06-2009     Mihu Manuela

Da, aceasta situatie se rezolva la notar, prin includerea actiunilor in actul de mostenire. Ulterior acestei etape, actiunile pot fi vandute printr-o firma de brokeraj.

am trimis spre vanzare certificatul de proprietar sif 2 moldova depozitarului central bucuresti,in data de02 02 2007,prin mandat postal.la scurt timp am plecat la munca in strainatate,am lasat o procura speciala,redactata de notar,sotiei mele pentru a ma reprezenta la oficiul postal.intrucat respectiva procura nu a fost redactata corect,sotia nu a putut ridica extrasul de cont si lista de coduri confidentiale de la oficiul postal.ce cale am de urmat mai departe?multumesc anticipat.
   05-06-2009     negara sorin grigore

Depozitarul Central nu se ocupa de vanzarea efectiva a actiunilor, ci doar de eliberarea extraselor de cont. Calea de urmat este foarte simpla: cereti din nou extrasul de cont de la Depozitarul Central si asigurati-va ca, de data aceasta, indepliniti in mod corespunzator formalitatile cerute. Dupa ce aveti extrasul de cont, adresati-va oricarei firme de brokeraj pentru vanzare. Extrasul de cont poate fi eliberat si de firmele de brokeraj.

Buna ziua. As dori sa stiu ce mai pot face cu: un certificat de investitor de tip c, la FONDUL MUTUAL AL OAMENILOR DE AFACERI, administrat de SAFI si cu un carnet de investitor emis in anul 1996 la CERTINVEST SA.
   29-05-2009     calin silvia

Certificatele de investitor la SAFI se pot vinde pe piata Rasdaq, prin orice firma de brokeraj - lista acestora este disponibila pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari. Unitatile fondurilor Certinvest pot fi vandute la sediul firmei (numita acum Aviva Investors Romania) sau prin distribuitorii acesteia - detalii pe www.avivainvestors.ro.

O persoana care detine actiui la un SA tranzactionabile pe Rasdaq poate ceda din actiunile sale unei terte persoane ? In ce mod se poate face o asfel de instrainare ca in societate sa mai apara un actionar ?
   29-05-2009     

Varianta optima este vanzarea actiunilor respective pe piata de capital, si cumpararea lor de catre cealalta persoana. Pentru aceata operatiune luati legatura cu o firma de brokeraj. Transferurile directe se pot face numai in anumite conditii, intre rude - pentru aceasta varianta luati legatura cu Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro.

buna ziua ,as avea si eu o intrebare : mama a decedat acum cativa ani si actiunea ei a fost vanduta fara stirea mea de catre un frate se poate fara a face succesiune si altele ? exista firme care se baga la asa ceva tinand cont ca suntem 3 frati ? multumesc
   23-05-2009     miky

In mod normal, asemenea lucruri nu ar trebui sa se intample, insa nu cunosc activitatea fiecarei firme de brokeraj in parte. Cel mai bine ar fi sa solicitati explicatii firmei respective (daca stiti numele ei), sau, in caz contrar, sa luati legatura cu un avocat sau sa va adresati Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM, www.cnvmr.ro).

Care ar fi scopul urmarit de investitori legat de tranzactiile in marja?
   24-04-2009     

Tranzactionarea in marja duce la multiplicarea veniturilor (dar si a pierderilor) pentru investitori. Folosind tranzactii in marja, investitorul va putea cumpara mai multe actiuni decat i-ar permite banii pe care ii are la dispozitie, intrucat foloseste si bani imprumutati de la firma de brokeraj (explicatie simplificata).

Spre exemplu: intr-o tranzactie obisnuita, un investitor cumpara actiuni de 1.000 de lei, iar pretul acestora creste cu 20%. Castigul investitorului este de 20% x 1.000 = 200 lei. Intr-o tranzactie in marja, investitorul cumpara actiuni de 2.000 de lei, adica 1.000 lei fondurile lui proprii si 1.000 lei imprumutati de la broker. Daca pretul actiunilor creste cu 20%, atunci castigul investitorului este de 20% x 2.000 = 400 lei, adica 400 / 1.000 = 40% raportat la fondurile proprii investite, deci o rata de profit de doua ori mai mare (din castig se scad dobanzile platite pentru banii imprumutati). Desigur, daca actiunile ar fi scazut, si pierderea s-ar fi multiplicat.

Felicitari pentru ceeace faceti aici!In 2007 am cumparat actiuni prin intermediul filialei unei SSIF.In 2008 aceasta s-a desfiintat fara ca cineva sa ma anunte cumva.In toata aceasta perioada acest broker nu mi-a furnizat niciun fel de informatii(desi am precizat ca nu am experienta in acest domeniu, astfel ca am suferit o depreciere a capitalului investit de 92%).In consecinta am contactat firma mama si am deschis un cont de tranzactionare online pe care lucrez si in prezent.Problema este ca aceasta firma nu ofera informatii temeinice investitorului , grafice sumare doar, fara analize...in consecinta as dori sa renunt la serviciile acesteia.Ce trebuie sa fac? Si 2.- daca doresc sa aflu mai multe despre mecanismele de functionare a burselor, modul de intocmire si interpretare a diferitelor grafice, care sunt pasii de urmat si eventual v-as ruga sa-mi propuneti cateva materiale accesibile de studiu. Va multumesc.
   12-04-2009     carmen

Multumesc pentru felicitari. 1. Pentru a muta contul la o alta firma de brokeraj va trebui sa adresati o cerere companiei la care aveti cont acum pentru mutarea actiunilor pe care le detineti la Depozitarul Central (si pentru transferul banilor in contul Dumneavoastra personal). Mai departe mergeti la compania noua la care doriti sa deschideti cont si solicitati transferul actiunilor de la Depozitarul Central la aceasta. Procedura nu este complicata.

2. Incepeti cu sectiunea Documentare si Analiza pe kmarket.ro. Va recomand in special materialul intitulat Mic Manual de Analiza a Actiunilor. Mai departe, va sfatuiesc sa cautati pe internet - exista multe resurse si pagini utile pentru investitori (ma refer, in general, la pagini straine, nu romanesti).

buna ziua!as dori sa stiu daca se pot valorifica cumva certificate FMOA(fostul SAFI) si unde ma pot adresa?
   03-04-2009     miki

Puteti vinde aceste certificate prin intermediul oricarei companii de brokeraj din Romania, intrucat fondul este acum listat pe piata de capital. Consultati sectiunea de Intrebari Frecvente pentru procedura vanzarii actiunilor la bursa.

Buna ziua Am primit ca despagubire actiuni la Fondul Proprietatea si vreau sa le valorific. Care este cea mai avantajoasa metoda de a le valorifica pe piata in prezent? Cu stima, Claudia Jitea
   22-02-2009     Claudia

Exista un singur mod de vanzare la acest moment - prin vanzarea directa catre un cumparator interesat, urmata de inregistrarea tranzactiei la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), institutia care pastreaza registrul actionarilor Fondului. Luati legatura cu aceasta institutie pentru detalii legata de procedura. In viitor se are in vedere listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti. La acel moment vanzarea va fi mult mai simpla, iar actiunile se vor putea vinde prin orice firma de brokeraj din Romania.

Felicitari pt site....am si eu cateva nelamuriri, sunt incepatoare in domeniul asta: 1.Care este diferenta dintre un broker si un trader ? cu ce se ocupa fiecare? 2.Cei care lucreaza in SSIF-uri sunt traderi sau brokeri ? 3. La SSIF-uri le mai spune si case de brokeraj? 4. Care e diferenta intre piata primara si cea secundara?....inteleg ca BVB e piata secundara....dar pe ea nu se fac emisiuni de titluri noi, de ex. IPO-uri?.....sau astea nu au loc pe BVB?...nu imi este foarte clar/ piata primara e piata pe care se emit titluri noi, dar si de societati inchise si de societati deschise?...exista pe BVB si pta primara si secundara ca 2 segmente diferite, sau cum? Multumesc frumos si sper sa nu fi pus multe intrebari.
   21-02-2009     Daciana

Multumim pentru felicitari. 1. In randul angajatilor unei SSIF, brokerii se ocupa de relatia si comunicarea cu clientii, identificarea de noi clienti, stabilirea strategiilor de investitii alaturi de clienti. Traderii sunt acei angajati ai SSIF care se ocupa de implementarea acestor strategii prin introducerea ordinelor de tranzactionare in sistemele bursei, gestionarea si urmarirea acestora, evaluarea situatiei din piata, etc. In alt context, cuvantul trader inseamna de regula acea persoana care tranzactioneaza in nume propriu in cadrul unei burse (deci nu printr-o firma de brokeraj), insa acest lucru nu este permis la BVB. 2. Prin urmare, intr-o SSIF se gasesc si brokeri si traderi.

3. Da, urmatorii termenii sunt echivalenti pe piata de capital: SSIF, firme de brokeraj, case de brokeraj, firme de intermediere. 4. Intrebarea este rezonabila, aceeasi dilema am avut-o si eu in facultate (cursurile fiind insuficient de clare in aceasta privinta). Piata secundara este piata pe care se tranzactioneaza actiunile deja emise. Aceasta se prezinta de regula sub forma de piete electronice organizate de tranzactionare, gen Rasdaq sau BVB, iar din acest punct de vedere lucrurile sunt destul de clare.

Piata primara este reprezentata de emisiunile noi de actiuni. Acestea se pun in vanzare in diverse moduri: direct la sediile SSIF, prin unitati ale bancilor comerciale, direct de catre emitent (in cazul emisiunilor ulterioare de actiuni pentru o companie listata) si/sau prin sistemul electronic al bursei (dar aceasta ultima metoda nu este obligatorie si nu se intalneste in toate cazurile). Prin urmare, toate aceste noi emisiuni de actiuni, vandute prin toate aceste metode, formeaza "piata" primara. Aceasta piata nu este organizata la fel ca piata secundara (ce este formata din sisteme electronice de tranzactioanre) ci, practic, grupeaza toate emisiunile noi de actiuni, ce sunt vandute prin diverse metode.

Am gasit pe situl BVB o companie tranzactionabila pe sectiunea a III-a a bursei, iar dupa analizarea situatiei financiare a firmei, publicate pe site-ul BVB, m-am hotarat sa cumpar cel putin 5% din acea companie, fiind chiar dispus sa cumpar pachetul majoritar de actiuni deoarece consider ca daca as avea o anumita influenta in firma, as putea-o face rentabila, in prezent firma avand pierderi. Am contactat o societate de brokeraj din localitatea mea, care apare in registrul CNVM, iar brokerul mi-a spus ca este foarte dificil sa cumpar actiuni la acea companie, chiar daca pe siteul bvb apare ca tranzactionabila, deoarece exista 2 persoane asociate care detin impreuna peste 51% si cel mai bine ar fi sa contactez compania si sa ma inteleg cu ei la un pret. Ultima data cand s-au vandut actiuni ale companiei pe bursa a fost anul 2002, la un pret de 4 lei/actiune, ducand la o capitalizare a companiei de aproximativ 100.000 lei (aproximativ 25.000 euro). Capitalul social al companiei este de 4.000.000 lei, iar datoriile de 4.200.000 lei. Am luat legatura cu conducerea companiei la numarul de telefon afisat pe site-ul bursei, mi-au spus ca sunt interesati sa vanda si am fost invitat la sediul firmei. Acolo mi-au aratat cateva cladiri si un teren (activele lor) si mi-au spus ca ceilalti actionari minoritari nu pot fi gasiti si ca daca vreau sa cumpar doar partea lor, nu imi vand decat intregul pachet majoritar, insa pretul cerut mi s-a parut exagerat tinand cont de pierderile pe care le au si de ultimul pret de pe bursa. Mi-au spus ca imi vand partea lor pentru 1 milion de euro pe motiv ca activele valoreaza mult, desi datele din documentele de pe siteul bursei (amintite mai sus), care se refereau la situatia financiara din 2007, spuneau altceva. Intrebarea mea este daca as putea, in calitate de persoana fizica, sa fac o oferta de cumparare pe bursa (la un pret apropiat de cel al ultimei tranzactii) a unui panchet minoritar de actiuni (aproximativ 40%), detinut de alti actionari decat cei care detin pachetul majoritar. Daca acest lucru este posibil, va rog sa imi spuneti cum se procedeaza? Pot face oferta de cumparare doar prin intermediul unui broker (nu prea mai am incredere in brokerii din localitatea mea) sau exista si alte posibilitati?
   06-02-2009     Paul Tota

Da, puteti lansa o oferta publica de cumparare de actiuni. Aceasta este o operatiune speciala prin care anuntati, catre toti actionarii existenti, intentia de a cumpara un anumit pachet de actiuni la un anumit pret. Aceasta oferta se deruleaza printr-o firma de brokeraj (ar trebui sa apelati la una care a mai realizat asemenea operatiuni, intrucat aceasta nu este neaparat o activitate curenta pentru companiile de brokeraj mai mici, iar lipsa de experienta poate fi daunatoare i asemenea cazuri).

De asemenea, trebuie sa tineti cont de mai multe elemente: nu puteti face o oferta de cumparare pentru 40% din actiuni, ci aveti doua variante: 1. sa faceti o oferta de cumparare pentru orice procent sub 33% (de exemplu 10%, 25% sau 32%); 2. daca vreti mai mult de 33% din actiuni, atunci trebuie sa faceti o oferta pentru toate actiunile aflate in circulatie (100% sau toate actiunile pe care nu le detineti deja).

Tineti cont si de faptul ca, in cazul in care compania nu s-a mai tranzactionat din 2002, veti avea foarte putine sanse sa strangeti un pachet mare de actiuni de la actionarii minoritari; pentru a creste sansele de succes, va trebui sa oferiti un pret foarte bun.

Pretul ultimei tranzactii, din 2002, mi se pare irelevant - nu il folositi ca reper, pentru ca din 2002 pana in prezent s-au schimbat multe in economie, in cadrul firmei respective si pe bursa. Poate ar merita sa contactati un evaluator pentru o evaluare sumara a companiei si pentru a va da cateva idei despre valoarea firmei (spre exemplu: nu raportati datoriile la capitalul social, ci la capitalurile proprii).

Singura sansa mai fezabila este sa va intelegeti, totusi, cu actionarii majoritari, care ar putea sa va cedeze o parte din actiunile lor (daca tranzactia este pentru mai putin de 33% din actiuni, atunci nu e nevoie de o oferta publica, puteti face tranzactii normale la bursa). Desigur, va trebui sa negociati, probabil ca pretul corect este undeva intre cel cerut de ei si cel oferit de Dumneavoastra, asa cum se intampla de obicei. daca mai asteptati un timp, pe masura ce criza economica se accenteaza, actionarii respectivi ar putea fi fortati de imprejurari sa coboare pretul.

O alta idee pe care le-o puteti propune este initierea unei majorari de capital social, in care Dumneavoastra sa veniti cu bani noi in firma. Eventual, ati putea realiza o tranzactie combinata - actionarii majoritari va cedeaza o parte din actiuni, iar pe restul le cumparati in majorarea de capital. Astfel, castiga si actionarii si intra si bani in firma.

O firma de brokeraj competenta ar trebui sa va poata da toate infromatiile necesare, dupa ce prezentati cazul concret.

Sunt administrator la un SRL. Cum pot investi pe BVB banii din profitul firmei?
   24-01-2009     DAN Adrian

Procedura este foarte simpla. Luati legatura cu o firma de brokeraj pentru deschiderea unui cont de investitii. Formalitatile sunt similare cu cele pentru investitia derulata de o persoana fizica. Nu exista restrictii si nu aveti nevoie de aprobari speciale (cu exceptia cazului in care actul constitutiv al firmei prevede asemenea aprobari). Contabila firmei va inregistra operatiunile respective in contabilitate conform reglementarilor aplicabile.

Unde as putea sa gasesc bilantul si contul de profit si pierdere al companiei Impact SA din anii 2005 si 2006? Pe site-ul lor este afisat doar bilantul din 2007!
   21-11-2008     Corina

O serie de informatii financiare de baza se gasesc pe www.bvb.ro: introduceti simbolul IMP in caseta din stanga paginii, iar in fisa companiei faceti click pe linkul Informatii Financiare.

Bilantul complet nu este disponibil in mod public. Daca aveti cont deschis la o companie de brokeraj, atunci il puteti solicita acesteia (clientii Intercapital Invest au acces la bilanturile complete in sistemul Intercapital Start).

buna ziua! in primul rand as dori sa va felicit pentru ceea ce faceti si va doresc mult succes in viitor. mama mea are 500 de actiuni la rostramo (rstr), ca urmare a faptului ca a lucrat acolo. doreste sa le vanda si de la fabrica i_au spus ca ii ofera 0,2 lei pe actiune, in conditiile in care am vazut pe site-ul bvb ca o actiune rstr are un pret in jur de 1,5 lei. poate sa le vanda pe bursa? trebuie sa_ si deschida un cont la un ssif? daca limita de deschidere a unui cont e mult mai mare decat cam cat ar valora actiunile? va multumesc!
   02-11-2008     alina

Multumim pentru felicitari. Ultima tranzactie cu actiunile respective la bursa a avut loc la pretul de 2,5 lei/actiune. Problema este ca in acest moment, nu cumpara nimeni actiuni RSTR la bursa. Optiunile sunt sa mai asteptati, sau sa luati legatura cu o societate de brokeraj pentru a pune actiunile in vanzare la bursa, in speranta aparitiei unui cumparator. Oricum, singura varianta de vanzare este prin bursa - nu inteleg ce alternativa ofera cei de la fabrica.

Tranzactiile de vanzare a actiunilor din programul de privatizare in masa sunt considerate tranzactii speciale si, de regula, nu se supun limitei minime pentru deschiderea unui cont de brokeraj (in schimb, aceste tranzactii au un comision mai mare decat cel pentru tranzactiile normale la bursa).

Buna ziua, Sunt client on-line al unei S.S.I.F. si apelez la dvs.cu rugamintea de a ma lamuri in legatura cu urmatoarele aspecte: 1. Ce se intampla cu banii clientului din cont in cazul in care S.S.I.F. cu care colaboreaza intra in incapacitate de plata (faliment)? 2. Exista vre-o diferenta, daca in momentul declararii falimentului clientul este prins cu banii investiti in actiuni sau este pe "cash"? 3. Daca S.S.I.F. respectiva recurge la fraudarea clientului? 4. In cazul conturilor on-line singurele documentele semnate au fost la deschiderea contului (contractul). Ulterior toate tranactiile efectuate on-line nu beneficiaza de o hartie semnata (ex. confirmari executie ordin), tranzactiile fiind inregistrate doar pe contul on-line de pe web site-ul societatii de brokeraj, clientul neavand o dovada scrisa in cazul declansarii falimentului asupra sumelor existente la acel moment in cont. Care sunt reglementarile in acest caz? 5.Exista vreun "fond de garantare" pana la un anumit plafon similar cu cel al bancilor in caz de faliment al unui SSIF? Va multumesc,
   17-10-2008     Adrian

1. In cazul falimentului unei SSIF, banii clientilor ar trebui sa poata fi returnati fara probleme, intrucat legislatia prevede ca acestia sunt tinuti separat de banii SSIF, iar compania nu se poate folosi de ei. 2. Intr-o situatie normala de faliment, nu exista nicio diferenta. Toate activele clientilor - bani sau instrumente financiare, ar trebui sa poata fi returnate fara probleme (daca SSIF a respectat toate prevederile legale in decursul functionarii sale, anterior falimentului). Falimentul inseamna ca SSIF nu mai are fonduri sau lichiditati pentru a isi acoperi obligatiile proprii; compania nu poate folosi activele clientilor in acest scop.

3. Intr-un caz de frauda, lucrurile se complica, iar investitorii pot pierde bani, in functie de prejudiciul cauzat si de eventualele sume recuperate. De altfel, acest scenariu este valabil in orice caz de frauda - la o banca, la o firma de asigurari, la o firma de leasing, etc. 4. In cazul unui cont online, evidentele electronice au aceeasi valoare ca si cele scrise pentru un cont asistat de broker. Oricum, SSIF ar trebui sa va trimita in mod regulat, prin posta, si o evidenta scrisa (portofoliu, extras de cont, etc). Daca acest lucru nu se intampla, atunci puteti solicita sa vi se elibereze si un document scris, semnat si stampilat. 5. Da, exista Fondul de Compensare a Investitorilor. Detalii la adresa www.fond-fci.ro. Scopul acestuia este compensarea investitorilor in cazul in care o SSIF nu mai poate returna activele acestora.

Buna ziua! Ma intereseaza sa achizitionez actiuni la bursa. Suma pe care vreau sa o investesc este de 100 eur/luna. Cum este mai convenabil sa fac achizitiile, printr-un broker sau printr-un cont de tranzactionare online? Multumesc.
   10-10-2008     Adrian Curaliuc

Intrucat suma nu este foarte mare, va recomand un cont de tranzactionare prin internet. Tineti cont de faptul ca unele companii de brokeraj cer o suma minima pentru deschiderea unui cont. La acest nivel de investitie v-as recomanda sa analizati si varianta investitiei intr-un fond mutual.

Buna ziua! As dori sa stiu cum aflu daca parintii mei mai sunt actionari la " Zarea Bucuresti".. Am cautat pe site si nu am gasit. Multumesc
   24-08-2008     cristina

Citez din pagina de intrebari frecvente: "aveti nevoie de un document oficial numit "extras de cont" pentru a vedea cate actiuni detineti astazi (numarul de actiuni este posibil sa se fi schimbat din 1995 pana in prezent). Acest document se obtine de la o institutie numita Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro). Extrasul de cont se poate elibera si de majoritatea firmelor de brokeraj. "

In anul 1995-1996 mi-a fost distribuit un cupon conform Programului de Privatizare in Masa. Inscrierea mea a fost , pe baza acestui cupon, la Antibiotice Iasi, insa fiind studenta la acel moment nu am dat prea multa importanta acestei actiuni. La acest moment problema mea este urmatoarea: - nu mai gasesc actul prin care pot dovedi ca m-am inscris la Antibiotice Iasi; -ce trebuie sa fac pentru a obtine informatii atat despre cupon cat si despre actiunile detinute in aceasta societate-Antibiotice Iasi? Va multumesc pentru intelegere!
   20-07-2008     Tatiana Imparatu

Mergeti la orice firma de brokeraj si solicitati un document numit Extras de Cont. Lista firmelor de brokeraj se gaseste pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari. Documentul poate fi eliberat si de Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro.

Am si eu o nelamurire si sper sa ma ajutati.In urma Procesului de Privatizare in Masa am primit actiuni pe care le-am inscris la Rompetrol.Trebuia sa ridic de la posta certificatul de actionar (daca nu ma insel).In momentul in care am fost sa-l ridic,am observat o eroare de nume si a fost trimis inapoi pentru modificari.Din acel moment nu am mai primit nimic,nimeni nu a mai stiut sa-mi spuna nimic in legatura cu acesta(tin sa mentionez ca locuiesc in Calarasi),am fost trimisa dintr-o parte in alta fara nici un rezultat. In momentul de fata as dori sa stiu daca eu detin actiuni la firma respectiva ,daca as putea sa le vand si cum,dar nu stiu cum sa procedez. Va multumesc anticipat in speranta ca ma puteti ajuta cu un sfat.
   18-07-2008      Lucia

Pentru a verifica daca detineti actiuni, mergeti la orice firma de brokeraj si solicitati un document numit Extras de Cont. Lista companiilor de brokeraj se gaseste pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari. Documentul poate fi obtinut si de la o institutie numita Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro. Vanzarea se face tot prin firme de brokeraj.

Buna ziua, As dori sa aflu mai multe detalii despre obligatiile de publicitate pe care o firma le are atunci cand vrea sa devina IPO (procedura,timp,metode,eficienta) si unde as putea sa gasesc mai multe materiale referitoare la acest subiect. Va multumesc anticipat, Alexandra
   21-06-2008     Alexandra

Prevederile aplicabile se gasesc in Regulamentul CNVM nr. 1/2006 si in Legea 297/2004 disponibile pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie. Singura prevedere legata de publicitate pentru IPO este publicarea unui anunt de oferta in doua cotidiane de difuzare nationala - art. 175 din legea 297 si art. 5 din Regulamentul 1. Continutul anuntului este reglementat tot de Regulamentul 1.

Orice alt material publicitar legat de oferta trebuie aprobat de CNVM, la acelasi moment cu aprobarea prospectului de emisiune. De asemenea, Regulamentul 1 permite si aprobarea unui prospect preliminar, anterior aprobarii prospectului final de oferta, prospect preliminar ce poate fi folosit pentru a evalua intentia de investitie a potentialilor investitori in IPO.

Celelalte elemente legate de metode, eficienta, etc tin de modul de organizare a fiecarei companii in parte si de strategiile partenerilor sai (companii de brokeraj intermediare, companii de marketing si publicitate, etc).

Este actualmente posibila cumpararea de drepturi alocare Teraplan la pretul pietei la orice broker, sau e vorba de o tranzactie speciala? Multumesc.
   13-06-2008     Lucian

Da, puteti cumpara drepturi de alocare Teraplast prin orice companie de brokeraj. Acestea nu sunt tranzactii speciale sau restrictionate in vreun fel.

Se vehiculeaza ca IPO Pomponio nu ar fi mers din cauza inexperientei ssif-ului. Probabil. Eu cred totusi ca ar fi mers mai bine daca persoanele fizice ar fi putut subscrie aceasta oferta si prin internet sau curier, lucru perfect posibil. Daca SSIF-urile care se ocupa de IPO-uri nu incearca sa faca accesibila subscrierea pentru public vor suferi in continuare esecuri. De curand am subscris prin internet actiuni TLV. Nu vad de ce nu s-ar putea face subscriere de IPO prin internet. Cu asemenea inertie din partea SSIF-urilor dezvoltarea Bursei bucurestene poate sa mai astepte.
   08-06-2008     sumaru

Subscrierea actiunilor in IPO prin internet sau curier poate parea "perfect posibila" din perspectiva investitorilor, dar nu si din cea a legislatiei existente. Subscrierea prin internet nu ar permite identificarea si verificarea identitatii subscriitorilor, cerinta explicita a regulamentului CNVM 11/2005 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor.

Dumneavoastra ati putut subscrie prin internet in majorarea de capital pentru ca, cel mai probabil, aveti deja un cont de tranzactionare online deschis la o firma de brokeraj; pentru aceasta a trebuit sa urmati o procedura de identificare si verificare a identitatii trimitand prin posta documentele originale de deschidere de cont, impreuna cu copia buletinului de identitate si un extras de cont bancar (acestea fiind cerinte legale); alternativ, daca pentru aceasta majorare nu a fost implicat un SSIF si ati avut o relatie directa cu emitentul, atunci cerintele regulamentului respectiv nu se aplica. Insa simpla completare a unui formular pe internet pentru subscrierea intr-un IPO nu permite verificarea identitatii de catre SSIF care intermediaza oferta.

Subscrierea prin posta sau curier ar pune, cel mai probabil, probleme logistice: investitorii care ar astepta pana in ultimele zile pentru a trimite documentele prin posta ar fi nemultumiti daca acestea nu ar ajunge la timp la SSIF; in plus, tinand cont de sindromul "teoriei conspiratiei" prezent in societatea romaneasca, in conditiile amintite s-ar gasi investitori care sa isi imagineze ca SSIF nu a dorit sa prelucreze subscrierile trimise prea tarziu prin posta, fara a crede ca pur si simplu pot exista intarzieri in sistemul postei. Din aceste motive logistice eu nu cred ca ar fi SSIF care si-ar asuma posibilitatea subscrierii in IPO prin posta/curier (si din acelasi motive probabil ca nici CNVM nu ar fi de acord.

In concluzie, si eu sunt pentru cresterea accesibilitatii operatiunilor pe piata de capital, insa aceste operatiuni trebuie sa respecte prevederile legale si sa se desfasoare, totusi, intr-un cadru riguros, pentru a evita aparitia unor fraude sau disfunctionalitati.

va rog daca puteti sa-mi explicati ce inseamna termenul de splitare, ce inseamna market maker si cum actioneaza ea asupra preturilor din piata si termenul de house.De asemenea ce inseamna inidicele rotx, sp500 si cum se stabileste fixingul la bvb.multumesc.
   07-06-2008     lesevschi

Splitarea valorii nominale a unei actiuni este operatiunea prin care actiunile existente ale unei firme sunt "impartite" in mai multe actiuni cu o valoare nominala mai mica. Aceasta operatiune nu duce la modificarea valorii firmei sau a valorii portofoliilor actionarilor, insa poate duce la cresterea lichiditatii actiunilor (spre exemplu: daca aveti 1000 de actiuni cu un pret de 2 lei/actiune la bursa, o splitare 1:10 inseamna ca veti avea 1000 x 10 = 10.000 actiuni cu un pret la bursa de 2 / 10 = 0,2 lei/actiune; valoarea portofoliului nu se schimba).

MarketMaker este calitatea unei firme de brokeraj de a onora in mod permanent, in anumite conditii, ordinele de cumparare si de vanzare ale investitorilor cu un anumit instrument financiar. Existenta unor marketmakeri duce la cresterea lichiditatii in piata, intrucat cumparatorii vor gasi intotdeauna un vanzator in piata, iar vanzatorii vor gasi intotdeauna un cumparator (acesta fiind marketmaker-ul).

Contul House este contul propriu de tranzactionare al unei firme de brokeraj (contul pentru tranzactii cu banii proprii ai firmei). Indicele ROTX este un indice bursier calculat de Bursa de la Viena pe baza unor actiuni romanesti; S&P 500 este unul dintre cei mai reprezentativi indici americani.

Algoritmul exact de fixing pentru stabilirea preturilor de deschidere si de inchidere la BVB nu este public. Rezultatul aplicarii acestuia este maximizarea volumelor de actiuni tranzactionate in inchidere si deschidere, pe baza ordinelor existente in piata la acele momente.

daca as vrea sa le vind din afara ( din spania), cum se procedeaza
   18-05-2008     florin

Probabil va referiti la actiunile distribuite prin programul de privatizare in masa. Teoretic, le puteti vinde deschizand un cont de tranzactionare prin internet la o firma de brokeraj din Romania. Practic, este posibil ca cea mai mare parte a acestora firme sa nu accepte vanzarea actiunilor distribuite prin programul de privatizare decat prin prezenta Dumneavoastra la sediul lor.

Consultati lista societatilor de brokeraj de pe www.bvb.ro, sectiunea "Intermediari" din meniu, linkul "Lista". Tabelul arata care din aceste firme ofera tranzactii online (prin internet); luati legatura cu acestea si transmiteti-le solicitarea Dumneavoastra.

si mai am o nelamurire.cand se reactualizeaza sectiunea de portofoliu virtual?ca sa ma ghidez si dupa aceasta.Cum este normala relatia dintre client si broker?nu brokerul te anunta ce ar fi bine sa faci sau clientul trebuie sa isi bata capul si sa-l contacteze pe broker pentru tranzactii.a doua varianta mi se para anormala pentru ca un broker este platit prin comision pentru jobul sau.Multumesc inca o data si astept rasounsurile la intrebarile puse.
   16-05-2008     lesevschi eugenia

Portofoliul virtual de pe kmarket se actualizeaza, in general, la sfarsitul fiecarei luni (in ultima zi lucratoare a lunii); desigur, pot exista si exceptii (actualizari mai frecvente). Faptul ca nu s-au mai realizat tranzactii de mult timp a reprezentat o decizie in acest sens, si nu o scapare.

Modul de comunicare dintre client si broker depinde de foarte multi factori: strategia fiecarei firme de brokeraj, obiectivele clientului, tipul de cont de investitii, nivelul de comision platit, etc. Din nou: aceasta rubrica de consultanta nu va poate rezolva probleme punctuale in relatia cu brokerul - luati legatura cu acesta pentru clarificari.

Daca detin 76,05 % din actiunile la o societate mai pot cumpara si alte actiuni la acea societate ,pina la ce procent se poate ajunge ?
   10-05-2008     Fanel

Daca societatea este listata, atunci nu mai puteti cumpara nicio actiune prin tranzactii la bursa. Daca doriti sa mai cumparati va trebui sa initiati o oferta publica de cumparare pentru toate actiunile pe care nu le detineti deja. O asemenea oferta reprezinta o operatiune speciala (nu o tranzactie simpla prin piata) initiata prin intermediul unei societati de brokeraj.

Buna ziua, in anul 1999 am cumparat mai multe actiuni la diferite societati printr-o societate de brokeraj, dupa cateva luni, 1 an, am fost anuntata ca o parte din actiuni au fost retrase la Registru, recent am verificat la Depozitul Central unde am gasit o mica parte din actiuni concentrate la o singura societate, iar restul despre care stiam ca au fost depuse la Registru, nici urma. Cum pot sa aflu de ceea ce s-a intamplat cu actiunile mele? deoarece nu au fost chiar putine la numar. Va multumesc si astept un raspuns util.
   25-04-2008     Luminita

Mergeti din nou la Depozitarul Central si solicitati un document numit "Istoric de Cont". Acesta va arata exact ce actiuni au ajuns si/sau au plecat de la Registru pe numele Dumneavoastra (astazi Depozitarul Central inlocuieste toate registrele).

Mai departe, luati legatura cu companiile de brokeraj prin care ati cumparat actiunile respective la momentul respectiv si solicitati explicatii. Ar fi bine sa aveti documentele originale prin care se atesta cumpararea actiunilor. Daca firmele de brokeraj nu mai exista si in continuare considerati ca situatia este neclara, va puteti adresa direct CNVM, www.cnvmr.ro.

Am vazut in una din intrebarile dumneavoastra ca cei de la Cadbury Schweppes vor sa cum pere actiuni Kandia. Cum pot lua legatura cu ei pentru ca am niste actiuni si vreau sa vad cat ofera pe ele .Multumesc!
   16-03-2008     pana madalina

Nu veti putea negocia direct cu Cadbury Schweppes vanzarea actiunilor Dumneavoastra. Luati legatura cu departamentul actionariat al Kandia-Excelent sau cu o firma de brokeraj pentru clarificari cu privire la optiunle pe care le aveti disponibile la acest moment.

cum obtin acel document "extras de cont" pentru a vedea cate actiuni detin si care este valoare lor? sunt din vaslui si din cate am inteles nu exista nici o firma de brokeraj
   15-03-2008     costel

Exista o reprezentanta a unei societati de brokeraj in Vaslui. Mergeti pe www.bvb.ro, alegeti sectiunea "Intermediari" din meniul din stanga si apoi optiunea "Lista". In pagina care se deschide completati "Vaslui" la Oras si alegeti optiunea "--" la Tip Sediu (din acest motiv nu ati gasit nici o firma de brokeraj - nu exista nicio firma de brokeraj cu sediul principal in oras, dar exista un sediu secundar).

Puteti solicita Extrasul de Cont si direct de la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), prin posta, insa aceasta procedura dureaza mai mult.

Buna ziua! As dori sa stiu de unde pot face rost de istoricul de tranzactionare la bursa a societatii Transelectrica. Va multumesc
   08-03-2008     Gabriela

Luati legatura cu firma de brokeraj la care aveti cont. Clientii Intercapital Invest, spre exemplu, pot descarca istoricul tranzactiilor in Excel pentru orice companie listata din sistemul Intercapital Start.

Daca nu aveti un cont de investitii la o firma de brokeraj, atunci mergeti pe www.bvb.ro, introduceti simbolul TEL in casuta din stanga ("Cauta simbol"), iar in fisa companiei mergeti pe linkul "Istoric Tranzactionare" din coltul dreapta-sus. Veti gasi istoricul pe 180 de zile.

Locuiesc in Sibiu, in luna decembrie 2007 am cumparat 2 actiuni la transgaz si va rog sa-mi spuneti de unde sa pot ridica actele doveditoare ca am 2 actiuni.
   02-03-2008     Bolta Lucretia

Pentru a obtine un document doveditor al detinerii actiunilor luati legatura cu institutia numita Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro, si solicitati un document numit Extras de Cont pentru actiunile Transgaz. Depozitarul Central pastreaza evidenta actionarilor firmelor listate la bursa.

De asemenea, va puteti deschide un cont de investitii la o firma de brokeraj si ii puteti solicita acesteia eliberarea unui extras de cont (tineti cont, insa, de caracteristicile fiecareia, ca de exemplu suma minima ceruta).

Am subscris si eu la IPO Transgaz.Am primit inapoi o parte din suma subscrisa,corespunzatoare alocarii care s-a facut in urma suprasubscrierii, dar nu am primit nici pina acum actiunile(titlurile fizice).Ce demersuri trebuie sa fac si catre cine?
   01-03-2008     cijenschi adrian

Actiunile tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, inclusiv cele ale Transgaz, nu exista in forma fizica, tiparita, ci sunt evidentiate electronic, prin inscriere in cont. Sistemul este similar cu cel de la banca: atunci cand faceti un depozit nu primiti "depozitul" in forma tiparita, ci un extras de cont sau un alt document similar.

Pentru a obtine un document doveditor al detinerii actiunilor luati legatura cu institutia numita Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro, si solicitati un document numit Extras de Cont pentru actiunile Transgaz. Depozitarul Central pastreaza evidenta actionarilor firmelor listate la bursa.

De asemenea, va puteti deschide un cont de investitii la o firma de brokeraj si ii puteti solicita acesteia eliberarea unui extras de cont (tineti cont, insa, de caracteristicile fiecareia, ca de exemplu suma minima ceruta).

Am mostenit un portofoliu de actiuni (de valoare mica) si le-am tranzactionat (prin intermediu unei firme de brokeraj am platit comisionu firmei si ala 1 % .Acum am inteles k cik trebuie sa platesc la circa financiara impozit pe profit (acel 16 %) si in rest eu nu inregistrez venituri fiind si elev .Intrebarea mea este ...platesc sau nu acei 16 % sau am ceva de plata ...fiindca am fost amenintat cu amenda de firma de brokeraj ( k am un termen limita pana cand sa platesc acei 16% altfel amenda)
   29-02-2008     lucian

Fiecare persoana care a obtinut venituri din tranzactii la bursa trebuie sa declare si sa plateasca impozitul pentru acestea. In cadrul acestei rubrici nu se ofera informatii despre impozite. Luati legatura cu firma prin care ati cumparat actiunile si urmati instructiunile acesteia.

"La multi ani!" si multumiri pentru materialul informativ extrem de util de pe site-ul dvs. Intrebarea mea s-ar putea sa nu se incadreze in temele abordate de dvs, dar totusi am sa incerc: la ce salariu as putea sa ma astept ( in mare) incepandu-mi activitatea ca broker la o societate de servicii financiare din Cluj sau Timisoara? Sunt constient ca sunt implicati multi factori in ecuatie, dar necunoscand persoane care lucreaza pe asemnea pozitii, m-am gandit sa ma adresez dumneavoastra. Mentionez ca sunt absolvent al Facultatii de Stiinte Economice, Management, Cluj-Napoca. Va multumesc anticipat! Cu mult respect, Radu
   08-02-2008     Radu Pop

Informatiile de acest tip sunt stricti confidentiale (atat la noi in firma cat si in alte firme de brokeraj), asa ca nu pot raspunde la aceasta intrebare. Sfatul meu ar fi sa abordati direct companiile de brokeraj care va intereseaza, sa mergeti la interviuri la acestea si sa aflati informatia direct de la sursa!

buna seara ! am subscris la Transgaz cateva actiuni , fara intermediari ! as dorii sa stiu cum intru in posesia lor , a actelor de subscriere? am inteles ca trebuie sa vina acasa un plic !?? va rog spuneti-mi care este urmatorul pas!
   03-02-2008     matei cosmin

Presupun ca, atunci cand spuneti ca ati subscris "fara intermediari", va referiti la faptul ca nu aveti cont deschis la o companie de brokeraj, intrucat toate subscrierile s-au facut prin membrii grupului de distributie (nu se putea subscrie direct la Transgaz).

Daca ati subscris prin Intercapital Invest, atunci ar fi trebuit sa primiti un plic cu confirmarea de tranzactionare pentru actiunile alocate; daca nu l-ati primit, il puteti solicita direct de la sediul firmei (detalii de contact pe www.intercapital.ro).

Daca NU ati subscris prin Intercapital Invest, atunci, dupa cunostintele mele, nu veti primi niciun act. Totusi, indiferent de modul de subscriere, dovada subscrierii este exemplarul Dumneavoastra din formularul de subscriere, fara a mai fi nevoie de documente suplimentare. Daca doriti sa vindeti actiunile, atunci va puteti adresa oricarei firme de brokeraj din Romania.

In octombrie 2007 am expediat la Depozitarul Central Bucuresti 2 colete(pt mine si sotia mea) cu cerere pt. eliberare extras cont,copii dupa C.I..chitante posta cu achitarea taxei de 10 ron,ficare,cu confirmare primire.Adresa dest.-str.Fagaras nr.25,cod 010897.(Cu mentiunea pe colet: in atentia dnei.Dinca Liliana) Am primit conf.de primire la cateva zile de la exp.coletelor,dar un raspuns sau extrasul de cont- NU.Nici macar o atentionare ca eliberarea extrasului dureaza stiu eu poate 6 luni,poate un an.Am trimis apoi cateva emailuri sa intreb cat dureaza pana se elibereaza extrasul, dar iarasi nu am primit nici un raspuns. V-am ruga pe dvs.sa ne spuneti termenul la care se eliberaza extrasul(de la data dep.cererii),sau daca este alta modalitate de a obtine acest extras. Multumim
   01-02-2008     Valeriu - Galati

Noi nu cunoastem procedurile Depozitarului Central. Puteti obtine extrasele de cont si de la sediile Depozitarului din tara (detalii aici) sau de la firmele de brokeraj care elibereaza extrase de cont (detalii aici - consultati lista de participanti).

Buna ziua dle Razvan, felicitari pentru rubrica realizata.Mama mea in virsta de 90ani este posesoara unui certificat de actionar la Biofarm Bucuresti. A dorit sa vinda aceste actiuni prin SC FINVEST SA sucursala Tg-jiu.Nu am putut sa fac aceasta operatiune deoarece certificatul nu a fost gasit inregistrat. Va rog frumos sa-mi spuneti ce demersuri pot face. Va multumesc si inca o data felicitari.
   25-01-2008     

Multumesc pentru felicitari. Din consultarea listei de companii de brokeraj active publicata pe www.bvb.ro (sectiunea Intermediari) a reiesit ca firma la care faceti referire nu mai este activa pe piata de capital; probabil ati incercat mai demult.

Sfatul meu este sa luati legatura cu Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro, sau cu o firma de brokeraj activa care este legata la sistemul Depozitarului si solicitati un document numit Extras de Cont pentru actiunile respective (documentul poate fi solicitat numai de titular).

Daca actiunile nu apar nici pe extrasul de cont din Depozitarul Central si sunteti sigur ca nu le-ati vandut intre timp, atunci luati legatura cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, www.cnvmr.ro si faceti o sesizare.

Care este diferenta dintre valoarea nominala si pretul de vanzare. Ma refer in principal la momentul ofertei publice primare ini??iale de v??nzare de ac??iuni ale Transgaz ce a avut loc la sfarsitul anului trecut. Ce inseamna ca au ata??ate drepturi de alocare Multumesc anticipat pentru raspuns.
   20-01-2008     Cosmin

Pretul de vanzare este pretul la care sunt oferite actiunile in oferta publica; valoarea nominala este valoarea cu care sunt inregistrate actiunile in capitalul social al unei companii. Pentru valorile exacte consultati raportul de analiza despre oferta Transgaz disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Rapoarte de Analiza.

Drepturile de alocare reprezinta un instrument prin care cumparatorii de actiuni in oferta publica pot vinde detinerea lor inainte de listarea actiunilor (aceasta din urma durand, de regula, 2-3 luni). Astfel, fiecare cumparator in oferta publica a primit un numar de drepturi egal cu numarul de actiuni alocate in oferta.

Tranzactionarea drepturilor la bursa se face la fel ca si tranzactioanrea actiunilor, prin firme de brokeraj. Avantajul este, insa, ca tranzactionarea drepturilor incepe mult mai repede decat tranzactionarea actiunilor. Detinatorii de drepturi de le pot vinde, pentru a isi recupera banii inainte de listarea actiunilor; investitorii care doresc mai multe actiuni sau care nu au participat in IPO pot cumpara drepturi de alocare de la bursa. Inaintea listarii actiunilor, tranzactionarea drepturilor se opreste, iar fiecare detinator de drepturi (primite in urma ofertei si/sau cumparate de la bursa) primeste actiuni in locul lor (o actiune pentru un drept).

Buna ziua, recent am descoperit ca am un certificat de investitor la fondul mutual al oamenilor de afaceri prin care sunt investitor cu un numar de 24 de Certificate de investitor tip C. As dori sa stiu daca se pot vinde sau se poate face ceva cu el . Multumesc
   16-12-2007     bogdan

Da, aceste certificate s-au transformat in actiuni XFOA tranzactionate pe Rasdaq; acestea se pot vinde printr-o firma de brokeraj. Mergeti la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) si solicitati un document numit extras de cont pentru actiunile XFOA.

Buna ziua, As vrea sa va intreb cum pot eu efectiv sa tranzactionez actiunile cumparate la Trans Gaz , cum pot da ordinele de vanzare-cumparare daca in orasul meu nu aveti punct de lucru ?
   09-12-2007     florin b

Nu trebuie sa lucrati neaparat cu firma noastra, ci puteti vinde actiunile prin orice firma de brokeraj. Lista completa a acestora se gaseste pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Intermediari din meniul din stanga.

Am un certificat de actionar la MOBSTRAT Suceava care a dat faliment. si cladirea s-a demolat.Niciodata nu am primit nici un leu dividente.Ce pot face cu acest certificat? Prietena mea are la BERMAS sUCEAVA si primeste anual cate 10-15 lei. Suntem pensionare si am dori un sfat.Ce putem face cu aceste actiuni? Se pot vinde undeva?Habar nu avem ce putem face cu ele,in special cu primul.Va multumesc din suflet pentru raspunsul pe care il astept.
   02-12-2007     PINZARIU OCTAVIANA

Daca dupa faliment a urmat lichidarea firmei (varianta cea mai probabila), atunci nu mai puteti face nimic cu certificatul respectiv, iar actiunile nu mai au valoare. Actiunile MOBSTRAT nu se mai tranzactioneaza la bursa, fiind retrase in 2006. Actiunile Bermas, in schimb, se tranzactioneaza la bursa de valori si pot fi vandute prin orice firma de brokeraj. Gasiti lista acestor firme pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari din meniul din stanga.

care este firma de brokeraj care se ocupa de vanzarea la bursa a actiunilor TRANSGAZ, tot Raiffeisen Capital Investment?
   30-11-2007     lesevschi eugenia

Actiunile se vand prin Intercapital Invest, Raiffeisen Capital & Investment si Raiffeisen Bank.

buna ziua.detin actiuni la brd si transelectrica pe care le-am achizitionat prin oferta publica.va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa actionez in cazul in care vreau sa le vind?
   30-11-2007     ionescu constantin

Pentru vanzare va trebuie sa deschideti un cont la o societate de brokeraj. Va recomand Intercapital Invest - gasiti detalii complete pe www.intercapital.ro.

buna ziua, drepturile de alocare pot fi tranzactionate folosind orice societate de investitii financiare? daca da in ce perioada? Ma refer la cate zile lucratoare dupa incheierea cu succes a ofertei TRANSGAZ si pana cand? va multumesc foarte mult!
   25-11-2007     carmen bobu

Da, drepturile vor putea fi tranzactionate prin orice firma de brokeraj. Data estimata de incepere a tranzactiilor este 19 decembrie (daca nu cumva bursa va lua vacanta pe 18 - inca nu a fost stabilit). Drepturile se vor tranzactiona pana inainte de listarea actiunilor.

Buna ziua! Intrebarea mea de fapt cuprinde mai multe. In primul rand vreau sa stiu daca pot sa subscriu la IPO Transgaz, chiar daca in momentul de fata nu sant inscris la niciun SSIF.? Acum as dori cateva informatii in ceea ce priveste acele drepturi de alocare.Ce sant acestea(sant instrumente financiare)? Ce semnifica faptul ca fiecare actiune are asociat un drept de alocare? Ce avantaje, dar ce dezavantaje au aceste drepturi de alocare? Cum pot sa am un castig detinand aceste drepturi de alocare? Credeti ca ar fi o investitie buna subscriind la aceasta oferta? Va multumesc! Florian Radu
   18-11-2007     Radu Nutu Florian

Puteti subscrie fara probleme, chiar daca nu aveti un cont de investitii deschis la o firma de brokeraj. Drepturile de alocare sunt instrumente financiare tranzactionabile. Ele se vor tranzactiona la bursa inainte de listarea actiunilor. Cum listarea actiunilor dureaza 1-3 luni, ideea drepturilor de alocare este sa permita subscriitorilor sa vanda dreptul de alocare a actiunilor inainte de listare. In cursul acestei saptamani vom publica un material explicativ cu privire la oferta Transgaz, incluzand drepturile de alocare, pe kmarket. Urmariti prima pagina.

Buna ziua! Este adevarat ca pentru a cumpara actiuni exista o suma minima? Daca da, cat este aceasta? Multumesc frumos!
   16-11-2007     Dan Stefan

Suma minima difera in functie de politica fiecarei firme de brokeraj. Exista chiar si firme la care suma minima este zero. Nu avem o situatie centralizata a acestor nivele, insa puteti suna si intreba. La Intercapital Invest, spre exemplu, suma minima este de 3.500 lei pentru conturi pe internet si 5.000 lei pentru conturi asistate de broker.

Buna ziua, Sunt o persoana care nu a mai efectuat investitii bursiere dar ma intereseaza aspectul intrarii pe piata de capital.In ultima vreme am urmarit emisiuni cu tematici bursiere si am inteles ca exista oportunitatea de a intra pe bursa , acum cu ocazia IPO Transgaz.Deci ma intereseaza ptr. inceput modalitatea de subsciere la acest IPO.In acest sens este absolut necesar sa deschid un cont la un SSIF iar prin acel cont cu ajutorul SSIF sa subscriu la aceasta oferta initiala sau se poate subscrie direct intr-un anume loc, la o banca unde sa depun banii atunci cand va avea loc subscrierea? Aceasta intrebare o lansez deoarece am inteles ca societatile intermediare din Romania au comisioane consistente la operatiunile derulate de clientii lor, atat la cumparare cat si la vanzare, lucru care diminueaza din profiturile investitorilor. Multumesc anticipat ptr. lamuriri. Cu stima, V.G.
   09-11-2007     Vasilescu George

Actiunile vor fi distribuite prin Raiffeisen Bank si doua firme de brokeraj - Raiffeisen Capital & Investment si Intercapital Invest. Nu este necesara deschiderea unui cont sau plata unor comisioane pentru a subscrie in IPO.

Este adevarat ca firmele de brokeraj percep comisioane la cumpararea si vanzarea de actiuni la bursa, insa orice serviciu sau produs trebuie platit, iar orice firma trebuie sa aiba venituri. Pentru a face o analogie, si pretul platit pe alimentele cumparate din supermarket diminueaza din veniturile populatiei, insa aceasta nu inseamna ca cineva le va oferi pe gratis.

Apelez la profesionalismul si amabilitatea dvs. adresandu-va urmatoarea intrebare. Detin actiuni Competrol. Din pacate, nu mai sunt in posesia certificatului de actionar. Cum pot intra in posesia unui duplicat al certificatului de actionar? Unde ma pot adresa pentru a afla valoarea acestor actiuni? Exista o institutie care are evidenta actionarilor din Romania?
   09-11-2007     cristiana dragne-petrescu

Da, exista o asemenea institutie. Aceasta se numeste Depozitarul Central - www.depozitarulcentral.ro. Luati legatura cu aceasta si solicitati un document numit Extras de Cont pentru actiuni Petrom (Competrol a fost inclusa in Petrom) - acesta va arata daca mai aveti actiuni; tot de acolo solicitati si un document numit Lista de Coduri Confidentiale (in cazul in care mai aveti actiuni). Cu aceste documente puteti merge la orice firma de brokeraj pentru vanzarea actiunilor. Nu mai aveti nevoie de certificatul de actionar distribuit initial.

Ce trebuie sa am in vedere in momentul in care am ales firma de brokeraj, dar mai mult, cum trebuie sa-mi aleg un broker bun si ce caliati trebuie sa aiba acel broker, de unde stiu eu ca acel broker este unul dintre cei mai buni?
   12-10-2007     Radu Nutu Florian

Excelenta intrebare. Castigul unui investitor pe piata de capital se bazeaza intr-o masura foarte mare pe priceperea si resursele firmei de brokeraj si a brokerilor sai, si intr-o masura mai mica pe elemente mai vizibile precum nivelul comisionului. Dar cum evaluam priceperea si resursele? Eu as propune mai multe etape.

Mai intai, realizati o documentare initiala. Porniti de la lista de societati de brokeraj (www.bvb.ro, sectinea Intermediari). Cercetati siteurile web ale firmelor de brokeraj si evaluati elemente precum: diversitatea serviciilor oferite (exista tranzactionare online? se ofera consultanta? se ofera servicii mai bogate, pe langa tranzactionarea de actiuni clasica?), nivelul de deschidere si transparenta (cine sunt actionarii firmei? care este echipa care se va ocupa de investitiile Dumneavoastra?), modul de prezentare a siteului, utilitatea acestuia, rapoartele si serviciile de analiza si informare oferite, partenerii si proeictele in care s-a implicat fiecare firma, mesajele transmise, etc. Continuati informarea in presa de specialitate: identificati firmele prezente in mod regulat in presa cu articole, opinii si analize.

In acest mod selectati o lista de firme care v-au atras atentia pe baza elementelor de mai sus. Nu va bazati decizia intr-o masura foarte mare pe nivelul de comision: serviciile mai bune inseamna comisioane putin mai mari. In plus, scopul principal al investitiei la bursa este castigul cat mai mare, nu comisionul cat mai mic.

Mai departe, stabiliti intalniri cu brokeri ai firmelor selectate. In cadrul acestora aprofundati activitatea de informare: ce rapoarte se ofera? exista sisteme de analiza tehnica si fundamentala? dar newslettere? care este impresia pe care v-o transmite sediul (incredere, siguranta, eficienta)? primiti materiale de informare care sa va ajute sa luati o decizie? cum este comunicarea cu brokerul? care este modul de lucru? care sunt cunostintele brokerului despre firma la care lucreaza, serviciile oferite si piata de capital?

Pe baza acestor elemente luati o decizie finala. Incepeti colaborarea cu o firma de brokeraj si realizati o evaluare dupa sase luni sau un an. In cadrul oricarei colaborari sunt puncte tari si puncte slabe. Daca balanta inclina in favoarea celor tari, iar rezultatele sunt multumitoare, atunci ati facu o alegere buna.

Daca nu, atunci aveti trei variante. In primul rand comunicati conducerii firmei motivele nemultumirii Dumneavoastra; daca acestea sunt intemeiate si firma este deschisa, cel putin o parte din ele ar trebui sa se poata rezolva. A doua varianta: solicitati conducerii firmei (prin email, telefon sau la sediu) schimbarea brokerului. In cadrul aceleiasi firme pot exista brokeri cu strategii, abordari si personalitati diferite. Daca nici in urma acestei masuri nu sunteti multumit, puteti incepe o colaborare cu o alta firma de brokeraj (spre exemplu firma clasata pe locul 2 in lista selectata initial).

In fine, o strategie folosita de unii investitori este utilizarea serviciilor a doua (sau mai multe) firme de brokeraj simultan, daca dimensiunea investitiilor permite acest lucru. Succes!

Buna ziua.Cand pot subscrie actiuni la o companie ce urmeaza a da actiuni gratuite?
   05-10-2007     pela ovidiu

Actiunile gratuite nu trebuie subscrise, intrucat acestea se distribuie in mod gratuit actionarilor. Beneficiaza de actiuni gratuite investitorii care au actiuni ale emitentului respectiv intr-o anumita zi din an, numita data de inregistrare. Aceasta data este prezentata in comunicatul care anunta majorarea de capital social.

Atunci cand investiti pentru a primi actiuni gratuite tineti cont si de perioada decontarii tranzactiilor, de trei zile lucratoare (pentru a fi proprietarul actiunilor in ziua X, cumparati actiuni cel mai tarziu in ziua X-3 zile lucratoare).

Inregistrarea efectiva a actiunilor gratuite in registrul actionarilor dureaza 2-3 luni de la data Adunarii Generale a Actionarilor. Pentru informatii despre transferul actiunilor primite gratuite in contul Dumneavoastra deschis la o firma de brokeraj consultati pagina de intrebari frecvente a sectiunii de consultanta de pe kmarket.

Puteti sa-mi spuneti cu ce procent se impoziteaza dividendele, si cum ajung acestea in posesia actionarului (intra in contul deschis la firma de brokeraj sau cum?) Multumesc
   15-06-2007     Adrian

Impozitul pentru dividende este de 16% si acesta se retine la sursa, de catre firma platitoare. Fiecare companie stabileste modalitatea proprie de plata a dividendelor (la casierie, prin virament bancar, prin retele bancare, prin posta, etc). In cele mai multe cazuri puteti contacta departamentul actionariat al firmei la care aveti actiuni si solicita in scris plata intr-un cont bancar (inclusiv cel al SSIF cu care lucrati). Dividendele nu se vireaza automat in contul SSIF, daca Dumneavoastra nu solicitati acest lucru.

Buna ziua domnule Pasol, felicitari pentru aceasta rubrica. Chiar ca acest site isi merita numele de pagina pietei de capital. Am o intrebare in legatura cu raportarile financiare ce se pot gasi pe bvb.ro pt fiecare companie. Am observat citind carti despre bursa din SUA, ca raportarile de acolo sunt mult mai detaliate, mai transparente as putea zice. Puteti sa-mi spuneti daca credeti ca va creste si la noi transparenta companiilor (macar pe bvb, ca pe rasdaq mi se pare o bataie de joc) si cum este situatia de la noi in comparatie cu bursele din Polonia, Ungaria? Va multumesc.
   15-06-2007     Vlad

Multumesc pentru felicitari. Si companiile listate la BVB raporteaza rezultatele financiare in structuri mai detaliate - este vorba de bilant si contul de profit si pierdere. Aceste documente ar trebui sa fie disponibile prin compania de brokeraj cu care tranzactionati la BVB. Clientii Intercapital Invest, spre exemplu, au acces la bilanturile tuturor companiilor listate la bursa in sistemul Intercapital Start. Bilanturile sunt raportari esentiale care sunt prezentate de toate companiile listate, indiferent de tara sau bursa la care acestea se tranzactioneaza.

As dori sa-mi explicati si mie care sunt caracteristicile principale ale pietei XMBS si cum se fac tranzactiile pe aceasta piata. As mai dori sa stiu daca pot vinde doar o parte din actiunile obtinute in urma Programului de Privatizare in Masa sau trebuie sa vand intreaga cantitate de actiuni pe care o detin (am actiuni la SNP). Va multumesc foarte mult!
   20-05-2007     CRISTIAN

Spre deosebire de RGBS si cota BVB, ce folosesc un sistem de licitatie electronica automata, XMBS foloseste un sistem de negociere; acesta se bazeaza pe cotatii, nu pe ordine ferme. Prin urmare, tranzactiile pe XMBS se realizeaza prin negocierea intre reprezentantii cumparatorilor si vanzatorilor, iar acestia nu sunt obligati sa realizeze o anumita tranzactie daca nu doresc. Pentru informatii suplimentare contactati Rasdaq, www.rasd.ro.

In principiu actiunile obtinute din PPM se pot vinde si partial, insa acest lucru depinde si de strategia fiecarei societati de brokeraj (la Intercapital Invest, spre exemplu, acest lucru nu este posibil).

care este suma minima pentru crearea unui portofoliu de actiuni?ce comisioane se percep pentru vinzarea-cumpararea de actiuni?cite simboluri de actiuni este nevoie(minim sau maxim)pentru un portofoliu?.Multumesc anticipat.
   13-05-2007     vasile cristian

Legat de suma minima, exista doua idei: 1. suma minima ceruta de o firma de brokeraj pentru deschiderea unui cont, si care variaza in functie de politica fiecarei firme; aceasta suma poate fi zero (adica se poate deschide un cont cu orice suma), sau undeva intre 500-1500 EUR, de regula (exista si exceptii cu sume mai mari). 2. suma minima necesara care sa permita o diversificare corespunzatoare a investitiilor si implementarea unor strategii interesante, precum si btinerea unor castiguri care sa nu fie neglijabile; aceasta suma depinde de strategia fiecarui investitor si de banii pe care acesta ii are la dispozitie. Eu as recomanda in jur de 10.000 EUR ca suma minima.

Comisioanele variaza in functie de societatea de brokeraj aleasa si de sumele investite. Acestea sunt de regula intre 0,70% si 1,5%.

Numarul de simboluri (adica gradul de diversificare a portofoliului) depinde de foarte multe elemente: suma investita (o suma prea mica nu permite o diversificare foarte mare); toleranta la risc a investitorului (diversificare mare inseamna riscuri mai reduse, in timp ce diversificare mica inseamna riscuri mai mari, dar si posibilitatea unor castiguri mai mari); orizontul de timp pe care se face investitia, efortul de analiza pe care investitorul este dispus sa il faca, etc.

Ca o regula foarte generala, eu as zice ca un portofoliu cu o diversificare medie include 4-5 actiuni in contextul actual de piata din Romania. Pentru investitiile proprii, eu includ in portofoliul meu de regula 2-3 actiuni.

Buna ziua, As avea nevoie de cadrul legislativ(legi si ordonante)ce reglementeaza piata de capital si in special BVB. Am intrat pe site-ul BVB dar din pacate informatiile nu erau complete. Va multumesc, Oana
   12-05-2007     Oana

Legea pietei de capital este legea 297/2004 disponibila pe siteul www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie. In cadrul aceleiasi sectiuni puteti consulta si alte reglementari speciale ale comisiei pe diverse domenii: Regulamentul 32/2006 care reglementeaza activitatea firmelor de brokeraj, Regulamentul 1/2006 care reglementeaza ofertele publice si alte operatiuni similare, etc.

Piata reglementata operata de Bursa de Valori Bucuresti este reglementata prin codul BVB operator de piata, disponibil pe www.bvb.ro, sectiunea Reglementari. Aceeasi sectiune include si reglementarile pentru piata Rasdaq.

am 1983 actiuni si asdori sa le vand! cum procedez? 2.mentionez ca nu mai am hartiile acelea galbene(sper ca stiti la ce ma refer}
   29-04-2007     miha

Nu mai aveti nevoie de certificatele de privatizare originale. Mergeti la Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro, si solicitati un document numit extras de cont pentru actiunile detinute. Cu acesta mergeti la orice societate de brokeraj pentru vanzare - lista se gaseste pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari.

Doresc sa-mi vand toate actiunile Rasdaq,aerostar,electromagnetica,nectar Pascani,etc.M-ar interesa unde sa ma adresez ?Numar de tel. si adrese...Va multumesc anticipat.
   29-04-2007     sebastian ionut

Solicitati extrase de cont care sa ateste numarul de actiuni detinute - acestea se obtin de la Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro. Apoi selectati o firma de brokeraj din lista disponibila pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari, pentru vanzare. Datele de contact se gasesc in lista respectiva.

Care sunt diferentele intre contactele futures si contractele CFD?
   27-04-2007     Florian267

Cele doua sunt instrumente derivate similare. Printre diferente se numara: contractele CFD (contract for difference) pe actiuni se tranzactioneaza la preturile curente ale actiunilor pe care se bazeaza, in timp ce contractele futures pe aceleasi actiuni se tranzactioneaza la preturi viitoare (preturile de la scadentele acestora); contractele CFD nu au, de regula, o scadenta (exista si exceptii), in timp ce contractele futures au scadente predefinite; contractele CFD pot avea o cerinta de marja mai mica decat cele futures (pornind de la 1% de regula pentru CFD, fata de minim 5% de regula pentru futures); contractele futures sunt tranzactionate la burse, in timp ce contractele CFD sunt de regula produse oferite de firme de brokeraj (practic acestea din urma sunt oferite ca produse de tip OTC, fara a fi listate pe o piata); pot exista contracte futures cu livrare, ceea ce inseamna livrarea fizica a actiunilor la scadenta (nu exista asemenea contracte in Romania), insa in cazul CFD acestea sunt intotdeauna fara livrare; detinatorii de contracte CFD pot primi echivalentul dividendelor distribuite de emitentul actiunilor pe care se bazeaza contractele, in timp ce in cazul contractelor futures acest lucru nu se intampla.

ma numesc Ispas Mihaela si sunt din Giurgiu,intamplator am gasit un certificat de actionar,al meu,din 1996,avand 920 actiuni la Compa,mai este valabil acest certificat si ce pot face cu el?multumesc.
   27-04-2007     ispas mihaela

Solicitati un document numit extras de cont de la Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro, pentru a afla numarul de actiuni detinute in prezent (acesta este posibil sa fi suferit modificari intre timp). Cu acest document si buletinul de identitate puteti merge la o societate de brokeraj (numita si SSIF) pentru vanzarea actiunilor. Puteti folosi serviciile firmei noastre, SSIF Intercapital Invest - www.intercapital.ro.

DNA MEDREA MARIA va trimis o recomandata cu originalul actiunilor ei prin care va ruga sai eliberati extrasul de cont si voia sa-si vinda actiunile prin SC REGISCO SA dar nu a primit nici un raspuns va rog sa-mi trimiteti un raspuns va multumesc
   20-04-2007     CSATLOS DANIEL

Faceti o confuzie. Noi nu eliberam extrase de cont. Pentru extrase de cont adresati-va Depozitarului Central, www.depozitarulcentral.ro (fostul Regisco). Pentru vanzarea actiunilor selectati o firma de brokeraj din lista disponibila pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari, linkul Lista SSIF (va fi nevoie de extrasul de cont).

Care sunt primii pasi pe care o persoana fizica trebuie sa ii faca pentru a cumpara actiunile unei societatati? Multumesc
   23-03-2007     Ana Lazar

Daca va referiti la cumpararea actiunilor unei firme listate la bursa, atunci procedura este foarte simpla: trebuie contactata o firma specializata de intermediere a tranzactiilor cu actiuni numita firma de brokeraj sau societate de servicii de investitii financiare (SSIF). Persoana va semna apoi un contract cu aceasta, va transfera banii necesari cumpararilor si va da instructiunile necesare de cumparare. Pe parcurs va beneficia de asistenta din partea unui angajat al societatii numit broker. Pentru informatii suplimentare va recomand materialul Ghidul Investitorului Incepator disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

Explicati-mi va rog care sunt societatile nelistate dar tranzactionabile. Caci am cautat pe site-ul BVB despre societatile cotate si am gasit si categoria nelistate. Adica poate cumpara actiuni ale acestor societati oricine sau nu?
   18-03-2007     Andrea

Denumirea produce o anumita confuzie. In categoria respectiva nu se regasesc actiunile oricarei companii din Romania care nu este deja listata, ci numai actiunile anumitor companii care, din diverse motive, nu au mai indeplinit conditiile pentru a fi listate la bursa desi anterior fusesera listate. Insa cum aceste actiuni fusesera deja cumparate de mai multi investitori cat timp au fost listate, s-a luat decizia crearii unei categorii speciale pentru ele, cea a actiunilor "nelistate", in care acestea sa se poata tranzactiona in continuare, insa fara a mai indeplini conditiile (raportari, informari, etc) si fara a se mai bucura de avantajele (prestigiu, vizibilitate, etc) actiunilor listate. Actiunile din categoria respectiva pot fi cumparate de orice investitor, prin firme de brokeraj.

Imi spuneti va rog ce perioada minima trebuie pt a fi agent de bursa ? Trebuie 1 an de experienta ca si ASIF ?
   18-03-2007     vlad

Din partea bursei de valori nu exista o cerinta legata de experienta (pentru detalii despre autorizarea unui agent de bursa consultati Codul BVB disponibil pe www.bvb.ro, prima pagina a siteului). Desigur, firmele de brokeraj pot introduce cerinte suplimentare celor ale BVB, si este destul de putin probabil (desi, nu imposibil) ca un ASIF fara experienta pe piata de capital sa fie autorizat imediat ca agent de bursa.

Care este suma minima pe care o poti investi pentru acumpara actiuni .Vreau sa joc la bursa si nu stiu cu ce suma trebuie sa incep
   03-03-2007     stanescu paul

Suma minima este stabilita de fiecare societate de brokeraj in parte. La noi, la Intercapital Invest, suma minima este de 3.500 RON (detalii pe www.intercapital.ro), insa alte companii de brokeraj pot avea sume minime mai mari sau mai mici.

Buna ziua, Felicitari pentru foarte ultila pagina de consultanta si intrebari. Intrebarea mea se refera la fondurile de investitii: pentru a investi in mai multe fonduri de investitii (pentru reducerea riscului) trebuie sa contactez fiecare fond in parte si sa investesc fiecare suma alocata sau ma pot duce la un SSIF/alta entitate unde alochez toata suma de investit iar respectiva entitate o imparte intre fondurile indicate. Adica pe scurt, un loc sa fac mai multe drumuri pot sa fac unul singur. Multumesc anticipat.
   02-03-2007     Andrei

Multumim pentru felicitari. Unitatile de fond se distribuie numai prin distribuitori autorizati (banci si firme de brokeraj). Cu alte cuvinte, daca o banca sau o firma de brokeraj nu are contract de distributie pentru un anumit fond, atunci nu poate distribui fondul respectiv. Prin urmare, fiecare administrator de fonduri alege distribuitorii cu care lucreaza, si in principiu, desi exista banci care distribuie mai multe fonduri, nu puteti merge intr-un singur loc pentru toate; distributia este mai activa prin banci, in timp ce firmele de brokeraj se ocupa mai putin de aceasta activitate. Sfatul meu ar fi sa contactati administratorii fondurilor care va intereseaza (date de contact pe kmarket.ro, sectiunea despre fonduri) pentru a afla lista completa de distribuitori.

Am depus cupoanele de privatizare la Indagrara Arad si dupa doi ani am aflat ca societatea s-a restructurat si ca actiunile mele sunt la Separom, societate pe care nu mai stiu unde s-o caut. Va rog ajutati-ma. Multumesc.
   23-02-2007     Mircea Foslea

Indagrara si-a schimbat numele in Separom. Actiunile se tranzactioneaza cu simbolul IDA pe segmentul necotate al BVB, si pot fi vandute prin orice societate de brokeraj. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 0,01 RON/actiune. Companiile tranzactionate pe segmentul necotate nu ofera prea multe informatii investitorilor; din acest motiv nu ati gasit informatii despre Separom.

Fondurile de investitii fac parte din fondul de compensare a investitorilor ? Daca da , care e cuantumul despagubirilor daca fondul intra in incapavitate de plata ? Va multumesc
   18-02-2007     Dumitrescu Andrei

Fondul de compensare acopera numai conturile de brokeraj deschise la societati de servicii de investitii financiare (SSIF) si conturile administrate de societati de administrare a investitiilor (SAI); acesta nu acopera si investitiile in fonduri mutuale. Explicatia este urmatoarea: fondul de compensare intervine atunci cand, in urma falimentului unui SSIF sau SAI (numai pentru conturi administrate), acesta nu poate, din diverse motive, returna activele investitorilor; insa, activele fondurilor mutuale sunt pastrate in siguranta de catre banca de depozitare a fiecarui fond, deci interventia Fondului de Compensare nu este necesara.

De asemenea, nu confundati problemele pe care o firma acoperita de fondul de compensare (SSIF sau SAI) le poate avea in returnarea activelor clientilor in cazul unui faliment, cu riscurile normale ale investitiilor in piata (Fondul de Compensare nu acopera in nici un caz pierderi ale investitorilor legate de scaderi ale valorilor instrumentelor financiare pe care le-au cumparat, fie ca acestea sunt actiuni sau fonduri de investitii).

Va rog frumos sa imi recomandati si mie o bibliografie " stufoasa, interesanta si actuala" pentru lucrarea mea de licenta care se numeste " Piata de capital si activitatea specifica S.V.M-urilor pe piata extrabursira". Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul d-voastra!
   16-02-2007     Adrian ilie

Notiunea de "piata extrabursiera" nu mai exista. Rasdaq a fost infiintata ca piata extrabursiera (retea de firme de brokeraj pentru negocierea si tranzactionarea actiunilor) in 1996; ulterior, piata a devenit Bursa Electronica Rasdaq, fiind absorbita de Bursa de Valori Bucuresti in 2005 printr-un proces de fuziune. Piata Rasdaq urmeaza a se transforma in Sistem Alternativ de Tranzactionare conform noii legislatii a pietei de capital. De asemenea, notiunea de SVM (Societate de Valori Mobiliare) nu mai exista, aceasta fiind inlocuita cu notiunea de Societate de Servicii de Investitii Financiare (SSIF). Ati putea solicita profesorului actualizarea temelor lucrarilor de licenta; pe piata de capital situatiile progreseaza rapid.

Despre Rasdaq va pot oferi urmatoarele sugestii: siteul www.rasd.ro (pagina oficiala a pietei); siteul www.bvb.ro (bursa a fuzionat cu Rasdaq in 2005); siteul www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie. Urmariti si transformarea Rasdaq in Sistem Alternativ de Tranzactionare si publicarea pe unul din siteurile www.rasd.ro sau www.bvb.ro a codului sistemului (ce va centraliza reglementarile aplicabile pietei), in momentul in care acesta devine disponibil. Desigur, puteti contacta direct si Rasdaq la www.rasd.ro. Nu exista carti dedicate pietei Rasdaq.

Va rog sa ma ajutati sa inteleg ce trebuie sa fac in legatura cu declaratia 226. 1:In 2006 am vandut actiuni listate la bursa,o data inainte de a implini un an dar pe pierdere,si de doua ori dupa ce au implinit un an pe profit. In aceasta situatie trebuie sa completez acea declaratie? 2:Pentru declaratia 226 stiu ca este necesara o fisa de portofoliu pe care nu stiu daca trebuie s-o solicit eu la broker? 3:Ce se poate intmpla daca intirzii cu aceasta declaratie in cazul in care trebuie s-o fac? Multumesc anticipat!
   28-01-2007     adina

1 si 3: Din pacate nu va pot raspunde. Intrucat legislatia este foarte neclara, nu ne putem asuma rolul de interpretare a acesteia. Am publicat, insa, legislatia aplicabila pe www.intercapital.ro, sectiunea Noutati si Stiri. 2. Da, acest document trebuie cerut de la societatea de brokeraj cu care lucrati.

Ref. la IPO ALU: - Cum pot subscrie? Locuiesc in provincie, unde nu este nici o filiala a nici unui intermediar. - Aprox. cand se preconizeaza listarea ALU la bursa?
   15-12-2006     Onodi Levente

Puteti subscrie la sediul oricarei firme din brokeraj din Romania. Gasiti lista completa pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari, link-ul sedii secundare. Conform prospectului de emisiune, nu se accepta alte modalitati de subscriere (prin posta, etc). Listarea va avea loc in a doua jumatate a lunii ianuarie.

Buna ziua, As dorii informatii despre ceea ce se va intampla cu actiunile CRB incepand dupa data de 27 .11.2006. Este bine sa le vand astazi deoarece dupa vor fi delistate de la BVB ? Sau pot sa le pastrez in continuare ?
   24-11-2006     Marius C

Actiunile CRB, alaturi de alte sase actiuni listate la BVB, sunt delistate de la la cota bursei si transferate pe sectiunea necotate din sistemul BVB incepand de azi. Astfel, aceste actiuni vor fi mai putin vizibile, mai putin urmarite de investitori, si apreciate de bursa drept mai putin performante; companiile de pe segmentul necotate au criterii de transparenta mult mai reduse. La cota bursei se regasesc cele mai importante companii listate din tara noastra. Pe segmentul necotate se gasesc actiunile care din diferite motive nu indeplinesc criteriile pentru a ramane la cota bursei. Ca mecanism de tranzactionare puteti in continuare lansa ordine de cumparare si de vanzare prin societati de brokeraj. Nu oferim recomandari de investitii in cadrul acestei rubrici.

Daca un angajat BCR opteaza pentru preschimbarea actiunilor sale cu actiuni Erste, ce posibilitati va avea de a le tranzactiona la Bursa din Viena sau Praga? Exista intermediari din Romania pentru asa ceva? Daca da, puteti specifica o lista de nume? Multumesc.
   03-11-2006     Octav

O prima idee este utilizarea serviciilor unui broker din strainatate. Societatile de Servicii de Investitii Financiare din Romania nu intermediaza la acest moment tranzactii pe pietele respective, dar exista societati de consultanta romanesti care va pot ajuta sa vindeti printr-un broker strain. Va recomandam sa intrebati la KTD Invest, www.ktrd.ro. Strict ca parere personala, consider ca si Erste ar trebui sa ofere o varianta de vanzare a acestor actiuni, fie printr-o listare a bancii la BVB, fie prin servicii de brokeraj in vederea vanzarii actiunilor pe o alta piata printr-una din companiile grupului.

Va salut! Sunt interesat de noul mod de tranzactionare la BVB - cel in marja! Imi puteti da mai multe detalii despre cum se va concretiza acest nou mod de tranzactionare in raporturile client- broker? (ce pasi trebuie urmati?) intrebarea 2: Imi puteti da o definitie a operatiunilor intraday?
   14-10-2006     bogdan

1. Intrucat operatiunile in marja au fost aprobate recent, nu exista deocamdata multe informatii pe aceasta tema. In principiu tranzactiile in marja reprezinta investitii in actiuni pentru care investitorul foloseste atat fonduri proprii, cat si fonduri imprumutate de la SSIF. Astfel, raportat la suma proprie investita, rata de profit a acestuia este mai mare decat daca ar fi folosit numai banii proprii (desigur, si rata de pierdere este mai mare). Pentru sumele imprumutate investitorul plateste o dobanda. Reglementarile acorda o flexibilitate destul de mare societatilor de brokeraj in stabilirea plafoanelor, actiunilor ce pot fi cumparate, dobanzilor, etc. O regula clara este ca valoarea fondurilor proprii ale clientilor (sau a actiunilor depuse ca garantie) trebuie sa fie de minim 50% din valoarea portofoliului.

2. Operatiunile intra-day sunt cele in care atat cumpararea cat si vanzarea au loc in aceeasi zi de tranzactionare.

Pentru un investitor care a acumulat solide cunostinte pe piata de capital , precum si experienta , daca acesta ar dorii sa faca din aceasta un job , ce i-ati recomanda ? O cariera ca agent de investitii financiare , analist financiar combinata cu diferite cursuri de specializare , inclusv cursurile unei facultati de profil sau al unui masterat ?
   09-09-2006     amadeus

Din pacate nu exista in Romania facultati sau masterate care va pot ajuta in mod real pentru o cariera pe piata de capital, desi o facultate cu profil economic creaza un cadrul general si este de multe ori o cerinta pentru angajare.

In cele mai multe cazuri traseul carierei intr-o firma de brokeraj incepe ca agent de servicii de investitii financiare (broker). Asa ca nu strica sa va pregatiti urmand cursul de agent de servicii de investitii financiare, parcurgand in mod regulat presa financiara pentru a fi la curent cu ultimele evenimente, sau chiar deschizand un cont de investitii pentru a va familiariza cu mecanismele pietei. Nu exista foarte multe oferte de angajare lansate de firmele din domeniu, iar multe din cele care apar cer experienta pe piata de capital. Asa ca incercati sa va prezentati la interviu cu cat mai multe argumente (cursul de agent, experienta ca investitor, articole publicate, studii sau analize realizate, alte cursuri financiare, experienta in domeniul bancar sau intr-o funcie de vanzari, un stagiu de practica la un SSIF sau la BVB in timpul facultatii, etc). Desigur, puteti incerca sa candidati si pentru un post de analist, dar aici se cere experienta relevanta in cele mai multe cazuri, asa ca va fi putin mai greu.

Va urez succes.

De ce a devenit RAIFFEISEN o societate de tip inchis? Daca am actiuni la aceasta societate unde le pot vinde? Unde pot sa aflu la ce pret maxim a avut loc ultima tranzactie a societatii inainte de a fi de tip inchis? Exista vreo agentie de brokeraj care sa ma puna in contact si cu bursele din afara tarii (pt. vanzare-cumparare de actiuni)?
   02-07-2006     S. Razvan

Raiffeisen (fosta Banca Agricola) a devenit societate de tip inchis pentru ca asa a hotarat adunarea generala a actionarilor bancii. Actionarii unei firme pot decide oricand ca aceasta sa devina deschisa sau inchisa (cu respectarea prevederilor legale). Acum puteti vinde actiunile numai direct unei alte persoane, prin contract de cesiune ce trebuie apoi notificat bancii in vederea inscrierii in registrul actionarilor. Pentru informatii suplimentare luati legatura cu departamentul actionariat al Raiffeisen. Ultimul pret de tranzactionare la BVB pentru actiunile Banca Agricola a fost de 0,0469 RON/actiune pe 21/10/99. Pentru investitii pe piete straine va recomand KTD.

Buna ziua, am actiuni la "Banat Crisana", dar am pierdut certificatul de actionar, acum vreau sa le vand si nu stiu daca pot. Precizez ca am primit in fiecare an de la Fond dividentele si comunicari despre A.G.A, etc., deducand prin asta ca figurez ca si actionar. Care sant "pasii" urmatori pe care trebuie sa-i fac pt. a-mi putea vinde actiunile? Multumesc anticipat.
   01-07-2006     Medelean Cornelia

Puteti vinde actiunile fara probleme. Mergeti la Regisco SA (www.regisco.ro) si solicitati extrasul de cont si codurile confidentiale pentru actiunile SIF Banat Crisana pe care le detineti. Cu aceste documente mergeti la orice societate de brokeraj pentru vanzare. Lista completa se gaseste pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari.

Cum vedeti performantele actuale ale fondurilor de investitii pe actiuni? Sa asistam la o lipsa de competenta generalizata pe acest segment din partea administratorilor de fonduri?! Dupa cum arata performantele actuale nici un fond nu a avut inspiratia sa vanda cand a trebuit. Daca ne raportam la performantele anterioare se poate vedea ca in fiecare an fondurile aveau cresteri mult mai mici decat principalii indici bursieri. Cum credeti ca acest segment se poate dezvolta in Romania avand in vedere managementul deficitar cu care sunt administrate? Multumesc
   24-06-2006     Dorin

Performantele fondurilor de actiuni reflecta evolutia BVB din ultima perioada. Nu asistati la o lipsa de competenta generalizata - pentru lamurire va recomand aceasta pagina de pe site-ul Morningstar.com, ce prezinta performantele medii ale diverselor categorii de fonduri americane. Dupa cum veti vedea, majoritatea categoriilor (inclusiv fondurile de obligatiuni) inregistreaza performante negative pe ultima luna si pe ultimele trei luni. Mi se pare de asemenea interesant faptul ca la categoria Diversified Emerging Markets (cea mai apropiata e fondurile Romanesti) performanta pe ultimele 12 luni este foarte modesta, cu mult sub cea a fondurilor romanesti.

Scaderile fondurilor, atat ale celor romanesti cat si ale celor straine, sunt determinate pe de o parte de faptul ca nimeni nu poate prevedea in mod exact cand si cu cat scad actiunile la bursa, iar pe de alta parte de faptul ca un fond de actiuni nu va vinde niciodata toate actiunile din portofoliu atunci cand anticipeaza o scadere, pastrandu-si profilul de fond de actiuni in speranta unor castiguri pe termen lung.

Prin urmare, raspunsul la ultima Dumneavoastra intrebare este simplu: acest segment se va dezvolta in Romania la fel cum se dezvolta si in alte tari, unde fondurile pot creste dar pot si scadea, in functie de evolutia actiunilor la bursa.

In timp, si piata de capital din Romania se va maturiza suficient pentru ca cea mai mare parte a investitorilor sa inteleaga ca la bursa nu exista predictii, ci doar estimari. Cu alte cuvinte, puteti fi sigur ca nu are nimeni "inspiratie" sa vanda si sa cumpere de fiecare data la momentul potrivit; daca s-ar intampla acest lucru, probabil persoana respectiva nu ar lucra la o firma de brokeraj sau la una de administrare de active, ci ar sta linistita pe plaja in insulele Bermude castigand milioane de dolari din tranzactii proprii fara sa dea gres niciodata.

In plus, asa cum am spus mai sus, trebuie retinut un aspect important: un fond mutual de actiuni este un investitor de portofoliu pe termen lung la bursa, nu un investitor speculator (tip hedge fund) care isi permite sa lichideze tot portofoliul in functie de evolutiile pe termen scurt ale actiunilor.

Buna ziua ,as dori sa incep sa investesc la bursa,insa nu dispun de capital foarte mare,m-ar interesa care este suma minima obligatorie.De exemplu cu 1000 Ron pot sa incep?ce societati sunt cotate ca fiind foarte bune ,sau ce brokeri?multumesc mult
   18-06-2006     Darius

Suma minima variaza de la o firma la alta. La firma noastra, spre exemplu, suma minima este de 3,500 RON, dar pot exista si firme cu limite mai mici. Ca firma de brokeraj va recomandam Intercapital Invest, www.intercapital.ro. Lista completa se gaseste pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari.

Ce documente imi atesta mie calitatea de actionar la firmele care le-am cumparat la bursa? Intreb asta ca sa ii spun la maica-mea sa mearga sa ia dividentele. Pentru Astra cum ar trebui sa procedez daca s-a scos de la bursa?
   02-06-2006     Adrian Lazar

Extrasul de cont eliberat de societatea de brokeraj este suficient pentru a atesta calitatea de actionar. Totusi, o firma care a emis actiuni nu are nevoie de asemenea documente, intrucat detine lista exacta a investitorilor care au dreptul de a primi dividende. Astfel, buletinul de identitate este suficient pentru mama Dumneavoastra. Pentru actiunile delistate luati legatura direct cu firma emitena, la departamentul actionariat.

ce puteti sa-mi spuneti de SAFI ? pot sa mai recuperez ceva ? daca da , de unde ? va multumesc
   26-05-2006     catalin

Unitatile de fond SAFI sunt acum actiuni tranzactionate pe Rasdaq cu simbolul XFOA. Luati legatura cu Regisco SA (www.regisco.ro) si solicitati un document numit extras de cont care sa ateste numarul de actiuni pe care il detineti. Aceste actiuni pot fi apoi vandute pe Rasdaq, prin intermediul unei societati de brokeraj (procedura este descrisa in pagina de intrebari frecvente din sectiunea de Consultanta si Analiza).

Buna ziua,felicitari pt.modul pertinent si obiectiv cu care raspundeti la intrebarile adresate pe forum.As dori sa investesc pe bursa de valori din R.Moldova.Am fost pe site-ul lor www.moldse.md,mi s-a parut rudimentar sau,nu l-am inteles eu.Daca se poate sa-mi faceti f.pe scurt un rezumat al acesteia si ce anume se poate tranzactiona pe ea si,mai ales daca un cetatean roman poate acest acest lucru. Am cautat o agentie de brokeraj si nu am gasit ceva sa ma lamureasca. Va multumesc, anticipat.
   07-04-2006     dece133@yahoo.co.uk

Va multumim pentru felicitari. Din pacate nu acoperim piata din Republica Moldova, sau din alte tari in afara de Romania. Imi pare rau.

De ce tot afirmati ca o persoana fizica nu poate interveni direct pe bursa , daca isi face toate conexiunile si plateste toate taxele de conectare, mai ales ca persoana fizica va deschide un cont la o banca, care desigur va efectua operatiunile conform dispozitiilor legale. Credeti ca banca ssif este mai competenta decit o alta banca.
   01-04-2006     Stradivarius

O persoana fizica nu poate investi pe bursa fara sa apeleze la o firma de brokeraj intrucat acest lucru nu este permis de lege.

Pot face operatiuni la BVB fara a mai platii vriun comision unei soc.de brokeraj,sau daca xista comisioane mai mici ptr.ordinele depuse personal,on-line.Daca-mi puteti spune care-i cea mai serioasa sc de brokeraj din Timisoara
   31-03-2006     Laurentiu Boici

Nu puteti face operatiuni la bursa fara a plati comisioanele. Toate operatiunile se fac prin societati specializate, iar acestea nu lucreaza pe gratis. In unele cazuri comisioanele pentru tranzactiile online pot fi mai mici. Nu facem recomandari in legatura cu SSIF.

Buna ziua! Ma numesc Dima Gheorghe si posed actiuni SAFI. Va rog sa imi spuneti daca mai pot cumpara astfel de actiuni si ce procedura este de urmat. Multumesc Dima Ghe.
   31-03-2006     Dima Gheorghe

Da, puteti cumpara asemenea actiuni printr-o societate de brokeraj, deschizand un cont de investitii. Pentru detalii suplimentare despre deschiderea unui cont vizitati www.intercapital.ro, sectiunea Servicii, link-ul Vanzare si Cumparare de Actiuni.

am cautat un raspuns pentru actiuni SC .FLAROS SA dar nu am reusit
   26-03-2006     manea constantin

Din pagina de intrebari frecvente:

INTREBARE: Am actiuni pe un certificat distribuit in cadrul Programului de Privatizare in Masa. Vreau sa stiu care este situatia actiunilor: cate actiuni detin, cat valoareaza, si cum le pot vinde.

RASPUNS: Mai intai cautati numele firmei de pe certificat pentru a vedea daca actiunile sale sunt listate la bursa sau pe Rasdaq. Mergeti pe site-ul www.rasd.ro, deschideti meniul "Societati Listate" si urmati link-ul "Cauta Emitent". Cautati numele si, daca firma exista, deschideti fisa acesteia. Pentru a cauta pe bursa mergeti pe site-ul www.bvb.ro, in sectiunea "Emitenti si valori mobiliare" din meniul din stanga. Cautati numele firmei in cele doua liste: "Actiuni Listate" si "Actiuni Nelistate".

Mai departe aveti nevoie de un document oficial numit "extras de cont" pentru a vedea cate actiuni detineti astazi (numarul de actiuni este posibil sa se fi schimbat din 1995 pana in prezent). Trebuie sa luati legatura cu firma care pastreaza registrul actionarilor firmei la care aveti actiuni pentru a obtine acest document. Pentru a afla care este societatea de registru procedati astfel: pentru o firma de pe Rasdaq mergeti in fisa societatii (dupa ce ati gasit-o urmand link-ul "Cauta Emitent") la paragraful "Contact Registru". Pentru bursa mergeti in sectiunea "Registru" din meniul principal si cautati firma la care aveti actiuni in cele patru sectiuni (Registrul BVB, Regisco, RRA sau Monitor), acestea find registrele care lucreaza cu bursa. Numerele de telefon ale registrelor se gasesc aici: www.rasd.ro/InvestorCenter/MarketInstitutions/index.aspx. Pentru registrul BVB luati legatura cu bursa de valori la telefon 307.95.00.

Pentru a afla pretul la zi al unei actiuni: Pe Rasdaq il gasiti in fisa societatii. Pentru bursa mergeti pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Societati listate la bursa". Pentru vanzarea actiunilor trebuie sa luati legatura cu o societate de brokeraj (numita si societate de servicii de investitii financiare - SSIF). Pentru Bucuresti va recomandam Intercapital Invest, 222.8731 sau 222.8744, www.intercapital.ro. Lista completa a acestor societati se gaseste pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "intermediari". Aveti nevoie de extarasul de cont de la registru (pentru actiuni SNP si SIF aveti nevoie de inca un document de la registru - codurile confidentiale), copie dupa buletinul de identitate si prezenta Dumneavoastra fizica la sediul SSIF. Banii nu se platesc pe loc, ci dupa vanzarea actiunilor.

Daca ati avut actiuni la o societate din reteaua Peco, la Arpechim, Competrol sau Petrobrazi, atunci in prezent aveti actiuni Petrom.

Am achizitionat anul trecut 500 actiuni BRD printr-o societate de investitii. Actiunile au fost splitate si in prezent detin 250 actiuni. problema mea este ca ele nu imi mai apar in portofoliul de la societatea de investitii. Ce trebuie sa fac sa-mi fie cuprinse din nou in portofoliu?Imi puteti da un numar de tel si fax?
   24-03-2006     Biltac Doru

Mergeti la Regisco SA (www.regisco.ro) si solicitati un document numit extras de cont pentru actiunile BRD. Cu acesta mergeti la societatea de brokeraj si solicitati reintroducerea actiunilor in portofoliu.

Am primit de la Regisco - la solicitarea mea- un extras de cont pentru 66 actiuni la cele 5 Sif uri ; de unde provin ele ; sunt cumva echivalentul certificatului de actionar la dacia pitesti pe care nu l- am vindut? de ce trebuie sa merg la sif muntenia cu ele?
   23-03-2006     marian

Deci, nu este vorba de actiuni Dacia Pitesti, ci de actiunile de la SIF-uri. Acestea pot fi vandute prin orice societate de brokeraj, nu este nevoie sa mergeti la SIF Muntenia. Lista completa a societatilor de brokeraj se gaseste pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari. Aceste actiuni nu sunt echivalentul certificatului la Dacia Pitesti (care oricum nu se mai tranzactioneaza la bursa).

Vreau sa investesc 50.000 RON la bursa. Este acum momentul oportun pentru intrarea in piata sau trebuie sa mai astept? Care sunt criteriile dupa care trebuie ales un broker? Am inteles ca exista unii brokeri care ofera opinii despre evolutia actiunilor tinand cont de interesele proprii (vezi cazul SSIF Broker).
   11-03-2006     Nicu

Din pacate nu oferim recomandari despre investitii. Pentru alegerea unui broker (a unei societati de brokeraj, mai exact), eu as recomanda urmatoarele criterii: vizibilitate in presa, calitatea rapoartelor de analiza prezentate, site-uri web, proiecte majore, complexitatea serviciilor oferite, nivelul de informare al brokerilor (angajatilor SSIF), actionariat, tranzactionare prin internet, structura de costuri, servicii incluse in costul standard (consultanta, analiza, etc). Recomandarile mai putin etice la care faceti referire sunt, dupa parerea mea, ceva mai putin raspandite decat ar putea crede anumiti investitori mai putin familiarizati cu activitatea unui SSIF.

La o intrebare precedenta mi-ati raspuns ca pot obtine rapoartele financiare de la firma de broker unde am contul. Neavand un cont la o astfel de firma, fiind interesat doar de investitii intr-un anumit domeniu si avand nevoie sa studiez performanta companiilor din domeniul respectiv, pot obtine rapoartele respective contra cost de la o astfel de firma ?
   02-03-2006     Horia Ciochina

Puteti incerca la diverse societati de brokeraj. Noi nu oferim acest serviciu. Puteti incerca sa obtineti rapoartele si direct de la emitent.

Dacă am cumpărat acţiuni la TLV la data de 09.02.06 mi spuneţi vă rog dacă particip la subscriere şi cnd? Dacă se dau acţiuni gratuite cum se procedează ? Menţionez că acţiunile le-am cumpărat prin S:C.VOLTINVEST. Mulţumesc
   28-02-2006     elena

Aceasta informatie o obtineti de la brokerul Dumeavoastra. Noi nu oferim informatii despre actiuni, imi pare rau. Firma Dumneavoastra de brokeraj incaseaza comisioane de la Dumneavoastra si pentru a va raspunde la astfel de intrebari.

Din vara anului 2005, urmaresc pasii discreti prin care administratorii BRK si-au pregatit decizia de a nu mai publica situatia lunara a portofoliului si a profitului net (raportari care se faceau la data de 15 a fiecarei luni). In fine, luna ianuarie 2006 a adus si ultimul pas, facut pe tacute: situatia nu va mai este oferita nici chiar dumneavoastra, companiilor de brokeraj, prin sistemul intranet (puteti verifica acest lucru). Sunt client Intercapital si va rog respectuos sa dati semnalele care depind de dumneavoastra, in ideea ca administratorii BRK sa revina la un comportament corporatist adecvat reglementarilor. Va multumesc frumos!
   21-02-2006     

Nu am urmarit aceasta problema, dar o voi studia daca voi avea timp. Pana atunci nu strica sa ii contactati si Dumneavoastra direct pe aceasta problema.

Se publica foarte agresiv pe seama investitiilor la BVB si gasesc o alternativa viabila de investitii tinind seama ca dobinda depozitelor bacare a devenit neinteresanta.Dar exista oare un consilier obiectiv care sa te initieze si sa te educe pentru o investitie mai substantiala pe termen lung la BVB. As fi foarte recunoscator daca as putea obtine aceasta informatie. Va multumesc anticipat, Andrei
   18-02-2006     Andrei Ionescu

Acest rol de consiliere ar trebui sa il indeplineasca brokerul, adica angajatul societatii de brokeraj care pastreaza legatura cu clientul. De calitatea serviciilor brokerului depind, pana la urma, beneficiile clientilor. Iar pentru a gasi un broker de calitate, apelati la o firma de calitate.

Va respect pentru ceea ce faceti... Sunt un novice si as dori sa investesc pentru inceput sume mai mici sa zicem 1000-1500 RON pentru termen mediu-lung. Sunt din Oradea. 1.Cu cine trebuie sa iau legatura pentru a demara cumpararea de actiuni in Oradea? 2 a..As fi mai castigat sa ma inscriu la Intercapital pe Internet si sa pot vinde-cumpara prin Internet sau sa ma duc nu stiu unde prin oras...(mentioez ca habar n/am unde exista asa ceva in orasul Oradea)? b.dar financiar unde ar fi costurile mai mici (comisioanele etc.)prin Internet sau direct (sau se compenseaza datorita rapiditatii oferite de Internet acasa-serviciu decat sa umblu brambura prin oras intre anumite limite de timp etc.)? c.In varianta Internet ce site/uri imi recomandati , de ce programe am nevoie si de unde le pot descarca , de unde ridic actiunile etc. care le cumpar cum trimit actiunile care le vand (asta e sunt novice rau de tot...)? 3.Am incercat sa ma inscriu pe Internet la Intercapital dar mi/a cerut un numar de cont...Asta e : despre ce cont e vorba ? Daca am cont pentru card (salar) la Banc Post e bun codul IBAN al astuia ? (am intrebat chiar azi la Banc Post si nu prea stiau ce sa/mi spuna dar mi/au dat contul IBAN de la card...banuiau insa ca ar trebui sa/mi deschid un cont nou parca pentru card ,,TAIFUN" care pricepui ca/i bun pentru Internet, ma costa si ala vreun 100 RON....cu toate comisioanele ar fi mai bine sa caut un brocker din ORADEA decat sa ma complic cu Internetul ???? 5.Unde imi recomandati sa cumpar actiuni (sau mai bine obligatiuni?) pentru termen mediu-lung avand in vedere si suma nu foarte mare care intentionez sa o investesc pentru inceput (1000-1500 RON)? 6.I/os cu banii pregatiti ...ce ma sfatuiti mai astept oarece variatiuni de preturi favorabile (eventual sa iau ceva euroi c/or mai scazut ) sau sai dau bice si sa investesc? 7.Am facut comada la dvs. pentru Ghid ....dar pana ajunge pana o citesc , pana o pricep ...n/as vrea sa patetsc ca si calatorul fericit ca si/a gasit biletul de tren dupa lungi cautari prin buzunare inainte de a urca in trenul care plecase din gara ...In rest sa auzim si sa vedem numai de bineeee Yankee din Oradea
   15-02-2006     Yankee

Multumim pentru aprecieri. Suma propusa este cam mica pentru o investitie in actiuni. La o asemenea suma va propun o investitie intr-un fond de actiuni - spre exemplu Intercapital administrat de Certinvest (detalii pe www.certinvest.ro). 2. Pentru lista firmelor de brokeraj din Oradea mergeti pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea Intermediari, link-urile Lista SSIF si Lista Sedii Secundare SSIF. a) Pentru a va deschide un cont la noi pe internet trebuie sa investiti o suma minima de 3.500 RON. b) la noi costurile sunt aceleasi fie ca tranzactionati prin internet, fie ca tranzactionati prin broker. c) majoritatea sistemelor de tranzactionare online se acceseaza din browser (Internet Explorer) fara a fi necesara instalarea unor programe speciale. Actiunile sunt inscrise in cont si evidentiate electronic (primiti doar documente care atesta detinerea, la fel cum la banca primiti documente care atesta depozitele), deci nu in forma tiparita, ca pe vremuri.

3. Orice cont bancar este bun, chiar si unul de card. Acesta este folosit pentru retragerea sumelor din contul de investitii, in urma vanzarii actiunilor (atunci cand va fi cazul). 5. Dupa cum am zis, la aceasta suma va recomand o investitie intr-un fond. 6. In cadrul acestei rubrici nu oferim recomandari despre investitii. 7. Pana vine cartea va recomand si materialul "Ghidul Investitorului Incepator", disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

in primul rand locuiesc deocamdata in usa si nu stiu cum sa iau legatura cu o casa de brokeri din romania si mai exact din targu mures.poate imi recomandati dumneavoastra una sau 2.in al doilea rand as vrea sa investesc dar am o dilema ,nu stiu ce ar fi mai dine,in fonduri de investitii sau in actiuni la bursa.cam atat deocamdata.va multumesc!!
   09-02-2006     nistor bogdan

Nu oferim recomandari de investitii in cadrul acestei rubrici. Din SUA puteti deschide un cont de brokeraj online. Va recomandam sistemul nostru www.ktrade.ro - gasiti toate informatiile pe site.

As dori sa investesc la bursa.Am inceput sa consult site-uri de consultanta si ziaruri respective,dar inca nu am inteles tot mecanismul de cumparare,vanzare de actiunii daca trebuie neaparat prin intermediul unui brooker.Puteti sa imi indicati de unde as putea sa fac rost de un manual complet , eventual online.
   05-02-2006     Alex L

Tranzactiile se fac numai prin societati de brokeraj, nu direct. Pentru o explicare completa a mecanismului va recomand Ghidul Investitorului Incepator disponibil pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza, sau cartea Ghid de Investitii Personale - detalii tot pe www.kmarket.ro, prima pagina.

Pe data de 7 Dec. 2005 am depus pentru vanzare (prin oferta publica) la firma de brokeraj BUCURESTI GLOBAL INVEST actiunile detinute la Sicomed. Desi pe site-ul Sicomed era scris ca banii ce reprezinta contravaloarea actiunilor se vor primi in maxim 10 zile de la data depunerii actiunilor spre vanzare, nici pana acum nu am primit nici un ban. Este un lucru normal sau ar trebui sa-mi fac griji !?! Contactata telefonic firma de brokeraj imi da invariabil aceleasi raspunsuri evazive: ca in cateva zile... saptamana asta... sau cea viitoare ... Ca "mai aveti putintica rabdare..."!!! Si asta de aproape 3 saptamani! Cum se poate verifica daca firma a incasat banii pe actiuni si cand? Exista posibilitatea ca firma sa fi incasat banii si sa-i trimita abia dupa o perioada suficienta in care acestia "sa faca pui"? Imi pun aceasta intrebare, deoarece in "mediul de afaceri" romanesc, din pacate, orice este posibil!!! S-au mai vazut cazuri de fraude si la "case mai mari"! Va multumesc pentru sprijin si astept cu nerabdare raspunsul Dumneavoastra.
   26-01-2006     Marilyn

Nu va ingrijorati. Tranzactia aferenta ofertei s-a realizat de-abia in 17 ianuarie 2006, intrucat oferta a fost prelungita de catre Zentiva. Deci, firma de brokeraj a incasat banii dupa trei zile lucratoare la acea data, la decontarea tranzactiei. Dupa parerea mea totul evolueaza normal, iar suspiciunile Dumneavoastra sunt neintemeiate la acest moment.

Sper ca puteti raspunde la intrebarea mea,daca rezultatele financiare ale clientului unui SSIF se trimit de catre societatea de brokeraj la oficiul financiar de care apartine clientul sau sunt depuse de catre client la sfarsitul anului?Va multumesc!
   22-01-2006     ion

Nu inteleg la ce va referiti. Despre ce oficiu financiar este vorba si de ce ar trebui rezultatele financiare ale clientilor trimise acolo? Daca este vorba de impozitare, atunci consultati Instructiunea CNVM 12/2004 disponibil pe site-ul www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

Cu stima,spuneti -mi va rog ,exista riscul ca un broker din cadrul unui ssif ,sa-mi vanda actiuni din portofoliu fara acordul meu? (fara sa aiba semnat ordin de vanzare)poate el sa scoata bani cash din ssif in urma acestei tranzactii?Tranzactiile care se fac on line sunt mai sigure din acest pct de vedere in opinia dvs?
   10-01-2006     gelu

Da, acest risc exista, tot asa cum si la banca exista riscul ca un lucrator de la ghiseu sa pastreze banii depusi de clienti in loc sa ii depuna in contul acestora. Desigur, acest risc este foarte redus. Daca apelati la o societate de brokeraj de incredere, riscul este practic neglijabil. Din punct de vedere al acestui risc diferentele intre un cont asistat de un broker si unul online nu sunt mari; insa, repet, acest risc nu mi se pare semnificativ la acest moment.

Buna ziua. Sunt nou in acest domeniu. Daca vreau sa cumpar niste actiuni la mai multe firme cum procedez? trebuie sa pun banii pe un card bancar..si apoi daca vreau sa le vand, adica sa imi scot banii ii pot primi automat? ma puteti ajuta?
   28-12-2005     Alex Ionut

Pentru a cumpara actiuni va trebui sa deschideti un cont de investitii la o societate de brokeraj. Banii trebuie virati in contul de clienti al acesteia - nu pot ramane in contul Dumneavoastra personal. Pentru mai multe detalii despre procedura va recomand materialul intitulat "Ghidul investitorului incepator" disponibil pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Documentare si analiza".

Cum sunt comisioanele brokerilor in tarile mai dezvoltate? Din cate stiu eu in SUA comisionul nu reprezinta un procent din valoarea tranzactiei, ci este in suma fixa, ca si la bmfms. Nu sunt sigur ca e asa. Va rog sa imi confirmati daca este adevarat.
   22-12-2005     

Intr-adevar, de regula comisionul este fix pe tranzactie pe alte piete (desi exista si exceptii). Dar nu cunosc nivele ale acestor comisioane. Va puteti documenta pe site-urile caselor de brokeraj, spre exemplu www.etrade.com.

buna ziua 1. pentru vinzarea cupoanelor obtinute prin privatizarea in masa brokerul mi-a spus ca nu are voie sa coboare sub comisionul de 8%.Exista vreun paragraf de lege sau un regulament in acest sens ? 2. Am lansat un ordin de cumparare actiuni pentru o anume societate.Achizitionarea actiunilor s-a facut la un pret mai mare decit cel indicat de mine.Evenimentul s-a petrecut in octombrie 2004 ; se mai poate face ceva in sensul recuperarii banilor pierduti ? multumesc !
   19-12-2005     mircea bogdan

1. Nu exista o prevedere legala in acest sens, doar poate exista o politica a societatii la care lucreaza brokerul respectiv, politica ce poate spune ca orice cupon se vinde cu comision de 8%. 2. Luati legatura cu conducerea societatii si gasiti o cale amiabila de rezolvare a problemei. Ar trebui sa puteti dovedi cu acte faptul ca ordinul a fost lansat la un pret mai mic. In mod normal, daca exista o vina dovedita cu acte a societatii de brokeraj, atunci ar trebui ca aceasta sa va plateasca paguba produsa.

1- Cu data de 1 nov a.c. s-a schimbat grila de comisioane aplicate de catre toate SSIF-urile sau aceasta modificare s-a aplicat doar la Intercapital ? 2.- Se poate negocia comisionul ulterior incheierii contractului, respectiv stabilirea unui procent mai avantajos, fata de cel initial? 3. In cazul in care doresc sa schimb societatea de brokeraj cu care colaborez cum trebuie sa procedez? Va multumesc, Gabriela
   19-12-2005     Prelici Sidonia Gabriela

1. Modificarile de comisioane se fac de catre fiecare SSIF in functie de strategia proprie. Modificarea facuta de noi nu este legata in nici un fel de modificarile operate de alte SSIF. 2. Da, daca rulajul Dumneavoastra lunar permite acest lucru, conform grilei. 3. Solicitati transferul SSIF la care aveti cont. Se va completa un formular care se va schimba intre cele doua SSIF, iar actiunile Dumneavoastra vor fi transferate de la unul la celalalt.

care este suma minima de investire pe piata de capital si care sunt in bacau societatile de financiare de investitii
   16-12-2005     constantin ciorcila

Suma minima este de regula de 1.000 - 1.500 RON. Pentru informatii despre soceitatile de brokeraj mergeti pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari.

M-ar interea o investitie pe o piata bursiera central europeana (ungaria sau polonia) sau occidentala. Cum se poate face aceasta si care ar fi costurile estimate?
   09-12-2005     alex

Societatile de brokeraj nu au voie sa intermedieze tranzactii pe piete in afara Romaniei. Luati legatura cu o societate de consultanta specializata in asemenea operatiuni. Va recomandam KTD Invest, www.ktd.ro.

1. Ce varianta este mai avantajoasa pentru un investitor care vrea sa faca o preluare si are de ales intre trei societati similare din toate punctele de vedere, mai putin cel al structurii actionariatului ? a) societatea cu actionar majoritar b) societatea fara actionar majoritar, dar cu actionariatul relativ concentrat c) societatea fara actionar majoritar, dar cu actionariat foarte dispersat Va rog argumentati raspunsul. 2. Exista metode legale prin care actionarul majoritar poate "beneficia" de o parte din profit, in cazul cand societatea nu acorda dividende ? Totusi, cum o face ? 3. Cine propune, cine aproba si in ce conditii, listarea unei societati pe piata de capital, in cazul cand sunt satisfacute criteriile legale impuse pentru listare ? Multumesc
   08-12-2005     Adrian

1. Aceasta analiza trebuie sa o faceti cu un consultant. Problema este prea complexa pentru a fi tratata in cadrul acestei rubrici. 2. Nu. 3. Orice societate comerciala care considera ca indeplineste criteriile poate solicita listarea pe o piata de tranzactionare. Procedura se deruleaza printr-o societate de brokeraj (SSIF). La Bursa de Valori exista o Comisie de Inscriere la Cota care analizeaza si aproba cererile de listare. Pe Rasdaq exista o comisie echivalenta. Gasiti mai multe detalii in materialul intitulat "Ghidul emitentului de actiuni si obligatiuni" pe www.kmarket.ro, "Documentare si analiza".

Detin un numar de actiuni la SNP. 1. V rog sa-mi spune-ti cum se procedeaza pentru a putea cumpara actiunile (la pretul de 0.1 )la care am dreptul in urma majorarii de capital? 2. In momentul de fata SNP este la pretul de 0.477. Actiunile noi cumparate se vor putea tranzactiona ulterior la valoarea aceasta sau valoarea lor se va modifica?
   06-12-2005     Marian M.

1. Cumpararea actiunilor se va face in perioada 09/01/06 - 09/02/06 prin Raiffeisen Capital and Investment - RCI (societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank). Se va completa un formular si se va face plata actiunilor in numerar sau prin transfer bancar. In Bucuresti sediile RCI sunt Cal. Victoriei nr 155, Bl D1, Troson 6, parter; Cal. Mosilor nr. 221, Bl. 31A, Corp A; Bd. Iuliu Maniu nr. 16, Bl. 14.

2. Dupa ce vor fi inregistrate (deci nu dupa ce sunt platite), actiunile noi se vor tranzactiona impreuna cu cele vechi, la acelasi pret.

O persoana fizica poate juca la bursa fara sa apeleze la serviciile unui case de brokeraj?
   05-12-2005     Monica Constantin

Nu, acest lucru nu este posibil in Romania.

Buna ziua si felicitari pentru site-ul dvs. Intrebarea mea ( de fapt intrebarile:-) ) este in legatura cu stirea Petrom de acum citeva zile in legatura cu transactionarea drepturilor de preferinta. Momentan detin 35000 de actiuni Petrom. Cite actiuni noi pot cumpara in urma transactionarii drepturilor de preferinta ? Cit ma costa drepturile de preferinta si noile actiuni? Cum pot sa le cumpar? Cui trebuie sa ma adreses pentru aceasta? Va multumesc, Cu respect, Marius D.
   28-11-2005     Marius M.

Multumim pentru felicitari. Daca aveti actiuni Petrom si doriti sa subscrieti la majorarea de capital aferenta acestora, atunci tranzactionarea drepturilor de preferinta nu va afecteaza. Pentru cele 35.000 de actiuni veti putea subscrie inca (aproximativ) 413 actiuni la 0,1 RON/actiune. Desigur, daca veti cumpara drepturi de preferinta suplimentare, atunci veti putea subscrie mai mult. Drepturile se vor putea cumpara prin societati de brokeraj (SSIF) la fel ca si actiunile. Luati legatura cu SSIF la care aveti cont. Vom prezenta mai multe informatii despre drepturile de preferinta in Puls Capital de saptamana viitoare.

Care este diferenta dintre o societate de servicii de investitii fianciare si o firma de brokerage?
   18-11-2005     simina

Societate de servicii de investitii financiare este denumirea oficiala pentru firmele romanesti care intermediaza tranzactii cu actiuni listate. Societate de brokeraj este o denumire generica pentru societati de intermediere, denumire ce poate acoperi atat societati de intermediere a tranzactiilor cu actiuni, cat si societati de intermediere a contractelor de asigurari sau din alte domenii.

Am cititi in anuntul telefonic urmatorul anunt: "Cumpar ACTIUNI SIF, Petrom, Sicomed, actiuni diverse, plata pe loc". Din cate am inteles vanzarea si cumpararea de actiuni se poate face oficial decat printr-un SSIF. In Saptamana financiara (http://www.sfin.ro/articol_3197/bursa_de_la_mica_publicitate.html)se afirma ca pretul actiunilor "la negru" il depaseste de multe ori pe cel de pe bursa. Cum reuseste cumparatorul sa introduca ulterior actiunile cumparate la negru pe bursa?
   14-11-2005     Adrian

Aceste anunturi la mica publicitate pentru cumparari si vanzari de actiuni listate reprezinta, intr-adevar, o anomalie a pietei de capital din Romania si ar trebui interzise. Din informatiile pe care le avem aceste anunturi sunt generate de reprezentanti ai unor societati de servicii de investitii financiare, care incearca astfel sa isi atraga noi clienti. Pe vremuri aceste anunturi erau generate si de persoane care cumparau certificate de proprietate a actiunilor (PPM) de la detinatori naivi, si apoi le introduceau in piata in mod ilegal, fara respectarea procedurilor legale si cu complicitatea unor societati de brokeraj dubioase; in opinia mea asemenea lucruri nu prea se mai intampla in prezent.

buna ziua! din unele informatii se pare ca SSIF BROKERAJ are taxele si comisioanele mult mai mici decat dumneavoastra...este adevarat? daca,da,sa inteleg ca dumneavoastra garantati ,intr-un fel,performanta mai evidenta?!
   14-11-2005     costyn2

In primul rand nu exista nici o societate de intermediere cu numele de SSIF BROKERAJ. In al doilea rand, nu tinem o evidenta a taxelor si comisioanelor percepute de alte societati. In al treilea rand, intelegerea Dumneavoastra este complet eronata, intrucat nu se pot garanta performante pe piata de capital si in consecinta nu o facem nici noi. Comisioanele noastre sunt stabilite tinand cont de structura complexa a serviciilor noastre si a utilitatii acestora pentru investitori. Dupa cum probabil stiti din viata de zi cu zi si fara nici o legatura cu firmele in discutie, cel mai ieftin produs (oricare ar fi acesta) nu este niciodata si cel mai bun.

Unde pot gasii pe site o arhiva cu societatile ce s-au tranzactionat toata luna octombrie?Sau dak exista asa ceva.
   29-10-2005     Daniel

Gasiti istoricul tranzactiilor pe luna octombrie, separat pe fiecare zi a lunii, pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Sumare Tranzactii". Pentru informatii mai detaliate sau structurate in mod diferit luati legatura cu societatea de brokeraj la care aveti cont - aceasta ar putea oferi servicii de informare aditionale.

Intrebarea mea e legata de aflarea portofoliului de actiuni pe care le detin la BTRL, dupa distribuirea actiunilor cu titlu gratuit ale respectivei societati.Am trimis prin intermediul societatii de brokeraj cu care colaborez o solicitatre in acest sens la BVB, dar din pacate perioada de aflare a raspunsului se prelungeste.Acest lucru ma pune in imposibilitatea de a dispune de un bun propriu dupa propria vointa si la momentul pe care il hotarasc eu sau la care am nevoie.Cum as putea sa ajung cat mai repede iin posesia respectivului document care sa imi dovedeasac calitatea de actionar?Multumiri!
   24-10-2005     emil chidean

Aveti o solutie foarte simpla: mergeti personal la registrul BVB si veti obtine extrasul de cont pe loc. In cazul solicitarii extrasului prin posta sau prin SSIF nu cunosc exact procedura sau durata acesteia.

Daca vreau sa investesc in Bursa,aveti reprezentanta in Cluj? Intreb pentru ca nu sunt in tara si vreau ca toate tranzactiile sa se faca prin intermediul unui prieten. Acum investesc in NYSE si vrea sa va spun ca am ramas placut impresionat de site-ul dvs. Tot incerc sa gasesc un site care sa arate cit de cit profesional si se pare ca l-am gasit. Totodata dumneavoastra sunteti firma numai de tranzactii sau dati si sfaturi bursiere pentru clienti. Inca o intrebare, pot ca actiunile de cumparare sau vindere sa le fac personal si sa platesc un comision sau nu este posibil? Multumesc, Adi
   18-10-2005     Adrian

Nu avem o agentie in Cluj, dar va puteti deschide un cont prin internet, folosind sistemul nostru de tranzactionare online ktrade.ro. Multumim pentru aprecieri - ma bucur ca site-ul nostru v-a fost de folos. Noi oferim gama completa de servicii de investitii, incluzand atat tranzactionare cat si analiza si consultanta. Ce inseamna sa faceti cumpararea si vanzarea personal? Titularul de cont lanseaza ordine pentru tranzactiile de cumparare si vanzare, dar acestea sunt executate de firma de brokeraj. Tranzactionarea directa de catre investitori nu este posibila.

Buna ziua, as dori sa va intreb daca societatea dvs. ofera posibilitatea de a tranzactiona pe bursa din new york si daca da, exista un terminal online pentru asa ceva? In cazul in care acest serviciu nu este oferit de SSIF-ul dvs. v-as ruga sa-mi spuneti o societate din RO care permite asa ceva. Va multumesc, Cu respect, NASTAI RARES
   16-10-2005     Nastai Rares

Noi nu oferim o asemenea posibilitate. De altfel, societatile de brokeraj (SSIF) din Romania nu sunt autorizate sa furnizeze asemenea servicii. Va recomand site-urile www.ktrd.ro sau www.wbs.ro.

O curiozitate:cam ce marje de castig au SSIF-urile autohtone din "proprietary trading"(house)??? Cat de mult actionati in directia "market-making-ului" si cat sunteti capabili sa manevrati piata folosind atuurile aferente div. de brokeraj(level II & alte avantaje concurentiale)? daca sunteti amabil sa raspundeti,puteti apela la e-mail.Va multumesc!
   12-10-2005     Dav.

Va raspund cu cea mai mare placere, insa nu am informatii in aceasta directie, intrucat acestea sunt confidentiale. Singura firma despre care va pot da informatii este firma noastra, Intercapital Invest, insa noi nu realizam tranzactii cu fonduri proprii (pe contul house). Din pacate nu va pot ajuta mai mult. Ca parere personala, nu cred ca mai exista astazi investitori individuali (fie ca sunt SSIF actionand pe contul "house", fie ca sunt persoane fizice sau juridice) care pot manipula astazi piata pe titlurile lichide la bursa.

Buna ziua! Ma numesc Coman Alexandra, am terminat Academia de Studii Economice anul trecut,facultatea Economie Generala. Va rog sa imi raspundeti si mie la o intrebare ! Ce cursuri de brokeraj(ce denumire au) trebuie sa urmez, si la ce insitutie pentru a putea profesa pe piata bursiera? MA intereseaza mult acest domeniu dar informatiile se obtin destul de greu de aceea mi-a fost recomandat site-ul dumneavoastra. VA multumesc pentru timpul acordat!
   03-10-2005     Coman Alexandra

Pentru aceasta intrebare va recomand sectiunea de intrebari frecvente.

Cum se poate intra in posesia celor 5 actiuni noi la o actiune veche la FLA? Multumesc!
   29-09-2005     Irina

Va trebui sa asteptati mai intai inregistrarea acestor actiuni, care va dura in jur de doua luni. Dupa aceea veti merge la registrul bursei de valori pentru a obtine un document numit extras de cont. Cu acest document mergeti la societatea de brokeraj cu care lucrati pentru transferul noilor actiuni in contul Dumneavoastra. Datele de contact ale bursei sunt pe site-ul www.bvb.ro.

sunt detinator de citeva acttiuni la b.transilvanei si as vrea sa stiu cum as putea sa cumpar,deoarece cele detinute leam primit de la stat??
   29-09-2005     boteanu daniel

Mi-e greu sa cred ca ati primit actiunile de la stat, insa acest lucru nu este important. Puteti cumpara si alte actiuni printr-o societate de servicii de investitii financiare (societate de brokeraj). Va recomand sa cititi materialul "Ghidul investitorului incepator" pentru o prezentare a principalelor mecanisme de cumparare si vanzare a actiunilor la bursa. Dupa aceea va trebui sa luati legatura cu o societate de brokeraj prin care sa cumparati actiuni - va recomandam Intercapital Invest, www.intercapital.ro. Lista completa o gasiti pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Intermediari".

Buna ziua.Bunicul meu are un certificat de actionar la SIF OLTENIA in valoare de 975 de actiuni a 100 0de lei. pe actiune. Intre timp el a decedat si certificatul de actionar a ramas mamei mele,care e fica lui dar fiind bolnava e netransportabila. Va rog daca puteti sa imi raspundeti daca exista o modalitate prin care pot sa ridic eu banii pe actiunile respective. Va multumesc
   22-09-2005     DURBACA VIRGIL

Situatia este destul de complicata. In primul rand trebuie sa va asigurati ca actiunile au fost trecute in actul de mostenire. Daca acest lucru s-a intamplat, va trebui sa treceti actiunile pe numele mamei Dumneavoastra mai intai. Acest lucru se realizeaza la firma care pastreaza registrul actionarilor. Parcurgeti sectiunea de intrebari frecvente pentru detalii despre aflarea registrului si date de contact.

Daca actiunile sunt pe numele mamei Dumneavoastra dar dansa nu se poate deplasa, atunci teoretic le puteti vinde Dumneavoastra, dar numai daca aveti o procura notariala pentru acest lucru. Desi asa stau lucrurile la modul teoretic, multe societati de brokeraj nu accepta vanzarea prin procura. Mergeti pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari si luati legatura cu mai multe societati de brokeraj, pentru a afla daca accepta vanzarea prin procura. Pentru procedura de vanzare parcurgeti raspunsurile la intrebarile frecvente.

Ce detalii aveti legate de KD Maximus? Ce ati auzit de ei?
   19-09-2005     Dragos Neamtu

KD Maximus este administrat de filiala romaneasca a grupului KD din Slovenia. Acesta este unul din cele mai mari grupuri independente de investitii sloven si include administrare de investitii, brokeraj, asigurari si, ca intentie, cumpararea unei banci comerciale.

KD Maximus este un fond diversificat ce include 16,5% actiuni, iar restul activului in instrumente cu venit fix. Cresterea fondului pe primele opt luni este de 16,84%. Pentru informatii suplimentare vizitati site-ul http://www.kd-group.ro/.

Ca persoana fizica pot achizitiona, de la persoane fizice, actiuni ale diverselor societati pe care acestea le detin fie ca sunt cotate la bursa sau nu ?
   17-09-2005     DAN

Sunt doua situatii: daca actiunile sunt cotate (la bursa sau pe Rasdaq), atunci nu puteti cumpara decat prin societati de brokeraj; tranzactiile directe intre persoane cu aceste actiuni sunt interzise, ilegale si, din punct de vedere practic, imposibile: asemenea tranzactii nu se inregistreaza in registrul actionarilor, si practic nu sunt recunoscute. Deci pentru actiuni ale unor societati cotate raspunsul la intrebarea Dumneavoastra este negativ.

Pentru actiunile societatilor care nu sunt listate, vanzarea si cumpararea actiunilor se fac direct, intre persoane, prin intermediul unor contracte de cesiune ce sunt ulterior notificate societatii, pentru inscrierea in registrul actionarilor. In acest caz raspunsul la intrebarea Dumneavoastra este afirmativ.

As dori sa stiu daca in momentul de fata colaborand cu o societate de brokeraj am posibilitatea de a renunta la aceasta si de a-mi deschide un cont la alta societate fara sa lichidez portofoliul actual de actiuni, ci sa-l preiau ! Ce pasi sunt necesari? Va multumesc!
   13-09-2005     bogdan cocieru

Desigur, puteti transfera actiunile de la o societate la alta. Luati legatura cu societatea la care aveti actiuni si solicitati transferul. Veti completa un formular la societatea la care aveti cont, societatea il va viza, iar apoi il transmiteti la societatea la care doriti sa va mutati. Societatile respective si bursa se ocupa de transfer.

BUNA ZIUA. AM IN PORTOFOLIU 10 ACTIUNI. CARE AR FI MODALITATEA DE A TRANSFERA ACTIUNILE DE LA O SOCIETATE DE BROKERAJ LA ALTA SI CE COSTURI AR IMPLICA ACEST TRANSFER ?
   13-09-2005     PALINKAS IOAN

Luati legatura cu societatea la care aveti cont si solicitati transferul actiunilor la o alta societate. Se completeaza o serie de formulare, iar de restul se ocupa SSIF. Costurile variaza - la unele SSIF nu se plateste nimic.

buna seara! as dori sa va intreb daca in Constanta exista firme de brokeraj,si cam care ar fi comisionul perceput de o asemenea firma la o tranzactionare.
   04-09-2005     

In Constanta va recomandam agentia Intercapital Invest, Strada Mircea cel Batran Nr 99C, etaj 2 (cladirea Xerographix), telefon 0241/518.400, email constanta@intercapital.ro. In cadrul agentiei se deruleaza o oferta speciala pana la sfarsitul lui septembrie, de comision maxim 1,25%/tranzactie (sau mai mic in cazul unor sume mai mari). In general comisioanele se incadreaza intre 1% si 2% in functie de valoarea tranzactiilor.

Detin actiuni pe un certificat distribuit in cadrul PPM si doresc vanzarea lor. Am imputernicit prin procura notariala o persoana care, dupa ce a obtinut un extras de cont si codurile cofidentiale (in cazul meu), a fost refuzata de de doua SSIF-uri, invocandu-se "politica firmei", care nu permite vanzarea prin imputernicit". Este legala aceasta atitudine?
   03-09-2005     JC

Atitudinea este perfect legala - fiecare societate este libera sa isi stabileasca singura modul de lucru. De altfel, aceasta atitudine este de inteles - la cate probleme au fost cu certificatele de privatizare si la cate persoane au facut sau au incercat totul felul de operatiuni ilegale cu acestea in trecut (cumparare de cupoane de pe strada si vanzare ulterioara catre SSIF-uri, de exemplu), acum societatile de brokeraj sufla si in iaurt.

Stimati domni Doresc sa investesc aprox 5000 USD in actiuni pe termen lung. Care este procedura. Se deschide un cont la dv de exemplu? Ce se intampla cu soldul ramas in urma cumaprarii...se poate retrage? Ce se intampla daca suma din cont nu este suficienta la momentul respectiv...pot sa fiu creditat cu ceva? In eventualitatea unei investitii in actiuni pe termen lung (sa zicem 1 an) in afara comisionului de cumparare respectiv retragere se mai percepe vre-un comision de administrare a contului ? Va multumesc anticipat
   26-08-2005     Lucas Juvara

Desigur, va putem deschide un cont de investitii. Gasiti detalii complete despre oferta noastra de investitii pe site-ul www.intercapital.ro. Puteti dispune de banii din contul de investitii dupa cum doriti - pentru cumparare de actiuni, pentru retrageri, etc. Din pacate o societate de brokeraj din Romania nu poate credita clientii - acestea sunt reglementarile la noi in tara. Daca apelati la serviciile noastre veti plati numai comision de cumparare si de vanzare pentru actiuni. Nu veti plati comision de retragere si nici alte taxe sau comisioane (desigur, in afara de impozitul pe castiguri, perceput de stat). Pentru detalii suplimentare despre procedura de investitie va recomand materialul intitulat "Ghidul investitorului incepator" disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea "Documentare si analiza". Pentru orice alte intrebari nu ezitati sa ne scrieti.

ca detinator la data 29.04.2005 a unui nr. de 15.000 actiuni btr la ce data pot intra in posesia bonusului promis de dvs. de 67.5% si cum deoarece voi lipsi din tara 3luni si brokerul mi-a zis ca sa imputernicesc pe cineva ca daca nu-s prezent cind se face transferul voi pierde dreptul la bonusul de actiuni ce mi se cuvin si nu cred ca este corect asa ca va rog ajutati-ma cu un sfat
   22-08-2005     iulian dumitrescu

Cateva precizari mai intai: banuiesc ca va referiti la actiunile Bancii Transilvania; simbolul este TLV (BTR este simbolul defunctei Banci Turco-Romane). Apoi, actiunile respective nu reprezinta un bonus promis de noi, ci sunt distribuite de banca in mod gratuit catre actionarii sai, ca dividende. Trecand peste acestea, ma bucur nespus cand pot oferi informatii corecte celor care sunt indusi in eroare de cate un broker; din pacate brokerul Dumneavoastra minte cu nerusinare, iar motivul acestei minciuni imi scapa.

Actiunile gratuite respective se vor inregistra in luna septembrie. Ele vor fi trecute in registru pe numele Dumneavoastra automat si puteti dispune de ele oricand doriti. In nici un caz nu veti "pierde dreptul" de a le avea. Actiunile raman pe numele Dumneavoastra la registru, si oricand doriti (de exemplu dupa ce va intoarceti in tara) le puteti transfera in contul societatii de brokeraj si le puteti vinde. Cat despre brokerul Dumneavoastra - eu as avea grija.

Zilele trecute a fost mentionata posibilitatea tranzactionarii online pe piata US. In acest caz, cum se calculeaza impozitul? Numai acolo, numai la noi, procente eventual, etc.?
   19-08-2005     Cristian

Acesta este un domeniu care nu cred ca se va lamuri niciodata definitiv. Va voi spune ce stiu eu. Intre Romania si SUA exista un acord de evitare a dublei impuneri. Dupa parerea mea, aceasta inseamna ca se va plati impozit in SUA, iar diferenta pana la cota aplicabila in Romania, la noi in tara. Care este cota aplicabila la noi? Greu de spus, dar asimiland veniturile obtinute acolo cu cele obtinute pe piata de capital din Romania, as zice ca se poate merge pe o cota de 16%. Daca impozitul pe veniturile din capital este mai mare in SUA (si, daca nu ma insel, chiar este) atunci cred ca se poate merge pe varianta in care se plateste impozit numai in SUA. Totusi, ar fi bine sa apelati si la un specialist. Societatile de brokeraj din SUA au avocati care ar trebui sa poata raspunde la aceasta intrebare.

Buna ziua ! Cum si cui se pot vinde actiunile detinute la o societate privatizata prin metoda MEBO ? Va multumesc !
   18-08-2005     Vasile CRINGUS

Depinde daca actiunile societatii se tranzactioneaza sau nu. In orice caz, in primul rand trebuie sa studiati prevederile contractului de privatizare, pentru a vedea cand si in ce conditii puteti vinde actiuni. Solicitati contractul de la asociatia salariatilor; in mod normal, pana la plata integrala a obligatiilor catre stat, urmata de desfiintarea asociatiei salariatilor, nu puteti vinde actiunile. Daca acesti pasi au fost efectuati, atunci puteti vinde printr-o societate de brokeraj daca actiunile sunt tranzactionate la bursa sau pe Radsaq (detalii in sectiunea de intrebari frecvente). Daca actiunile nu sunt listate, atunci va trebui sa gasiti singur un cumparator - luati legatura cu asociatia salariatilor, conducerea societatii sau departamentul actionariat.

Daca detin actiuni la o societate care in momentul actual este scoasa din sistemul de tranzactionare BVB(Vel) mai pot vinde aceste actiuni dupa incheierea acestui proces?Dar dividente, se mai acorda? Va multumesc anticipat!
   16-08-2005     Alexandru

Exista doua cazuri distincte legate de retragere: 1. retragerea de la tranzactionarea la BVB urmata de transformarea societatii in societate de tip inchis, caz in care actiunile nu se mai pot tranzactiona prin societati de brokeraj, ci numai direct intre detinatori, si 2. retragerea de la tranzactionarea la BVB urmata de inceperea tranzactionarii pe alta piata (Rasdaq). VEL se pare ca se incadreaza in cea de-a doua categorie, astfel incat actiunile vor fi probabil tranzactionate in continuare pe unul din segmentele pietei Rasdaq (XMBS, de exemplu). Daca acest lucru este adevarat, atunci veti putea tranzactiona in continuare actiunile printr-o societate de servicii de investitii financiare. Decizia de acordare a dividendelor nu tine de piata sau modul in care se tranzactioneaza actiunile, ci de hotararea adunarii generale.

BRK FACE RAPORTARI PERIODICE ALE CAROR DATE DE PUBLICARE SUNT CUNOSCUTE DINAINTE ?
   15-08-2005     EMANUEL ROJA

Broker Cluj face raportari lunare ale situatiei sale financiare, raportari ce sunt publicate in sistemul bursei de valori accesibil societatilor de brokeraj. Data de publicare este jumatatea lunii urmatoare celei de raportare. Societatea face si raportari publice ale rezultatelor sale financiare. Acestea sunt disponibile pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Issuers & Securities", link-ul "Companies and Listed Shares Info".

de ce este nevoie pentru a intra pe piata bursiera din alte tari?
   13-08-2005     sorin

Va trebui sa gasiti o societate de brokeraj din afara, sa incheiat un contract cu aceasta, sa virati banii in contul sau si sa incepeti tranzactionarea. Procedura este destul de similara cu cea pentru investitia in actiuni din Romania. Puteti derula aceasta procedura fie direct prin intermediul unei societati de brokeraj straine (E-Trade, de exemplu, detalii la www.etrade.com) sau printr-o societate de consultanta din Romania (puteti incerca www.ktd.ro sau www.wbs.ro). Nu mai este necesara obtinerea de autorizatie din partea BNR pentru asemenea operatiuni.

Va rog , in legatura cu actiunile MITAL STEEL GALATI (FOST SIDEX SA) AS VREA SA STIU DACA SE MAI POT VINDE ASTFEL DE ACTIUNI , LA CE PRET , UNDE , ETC.AM CATEVA SI VREAU SA LE VALORIFIC .
   11-08-2005     marian

Actiunile Sidex au fost retrase de la tranzactionare de pe piata de capital, astfel incat nu mai au un pret de piata si nu le puteti tranzactiona printr-o societate de brokeraj. Singura varianta este sa luati direct legatura cu Sidex, sa cereti la departameantul actionariat, si sa intrebati daca dansii cunosc de vreo cerere de cumparare de actiuni.

Va rog sa-mi comunicati care este perioada de scolarizare pentru un curs de initiere - BROKER- si costuriile aferente. Care sunt societatiile romanesti agrementate ( avizate ) ptr. tranzactionarea de actiuni de pe piata externa. Va multumesc anticipat !
   29-07-2005     George

Pentru detalii despre cursurile de broker parcurgeti sectiunea de intrebari frecvente. O societate de brokeraj romaneasca nu poate intermedia tranzactii cu actiuni pe piete din afara Romaniei, dar exista societati de consultanta sau alte variante care va pot ajuta. Puteti vizita ktd.ro si wbs.ro.

puteti sa-mi spuneti va rog daca pe piata romaneasca de capital exista un echivalent al IPOului american si daca are aceeasi cautare ca in SUA?
   24-07-2005     bogdan

Exista oferte publice initiale de vanzare de actiuni (IPO) si pe piata de capital din Romania, insa acestea sunt mult mai rare decat in Statele Unite (anul acesta am avut numai trei pe piata, de exemplu). Interesul pentru ele depinde de caracteristicile ofertei si ale emitentului: intr-o oferta publica de anul trecut, spre exemplu, au fost cerute de trei ori mai multe actiuni decat au fost oferite; aceasta oferta a adus investitorilor un castig de peste 150% la momentul listarii (societatea se numeste Broker Cluj si este o societate de brokeraj); anul acesta oferta publica initiala a unuia din cei mai mari retaileri de IT (Flamingo) a fost foarte urmarita si cautata, din nou cererea depasind oferta de peste trei ori, insa castigul obtinut de investitori la momentul listarii a fost de numai 5-6%. Alte exemple: Vrancart Adjud, suprasubscrisa cu numai 30%, castig sub 10% in piata, si Apa Staretului, oferta ce nu s-a incheiat cu succes.

Gasiti detalii despre toate aceste oferte in rapoartele de analiza publicate de noi pe www.kmarket.ro, sectiunea "Rapoarte de analiza". Aici vom publica rapoarte de analiza si pentru alte oferte care vor urma.

As avea 2 intrebari:1)desi e posibil sa fie un subiect juridic,vreau sa stiu daca exista vreo diferentza intre o societate de brokeraj si o SSIF sau daca sunt una si acelasi lucru.2)Care e diferenta dintre urmatorii indicatori:a)active totale-capitaluri proprii-capital social?Poate ca sunt niste intrebari banale dar prefer sa nu ma mai lovesc de asemenea amanunte.Va multumesc anticipat!
   23-07-2005     cristi m.

1) In principiu cele doua notiuni exprima acelasi lucru in contextul pietei de capital. SSIF este denumirea oficiala, prevazuta in lege, pentru societatile de intermediere pe piata de capital. "Societate de brokeraj" este o denumire mai generica, ce poate acoperi atat brokeraj de valori mobiliare, cat si brokeraj in asigurari, brokeraj de marfuri, etc, in functie de contextul in care este folosita.

2) O explicatie pe scurt: bilantul unei firme prezinta doua structuri importante: activul, ce contine toate utilajele, cladirile, stocurile, etc - in general elementele prin care societatea isi deruleaza activitatea (patrimoniul societatii), si pasivul, ce contine sursele de acoperire (obtinere) a activelor, respectiv credite (datorii) si fonduri proprii (capitaluri).

Activele totale includ patrimoniul integral al societatii. Capitalurile proprii sunt acea parte din pasivul societatii care nu a fost imprumutata (teoretic, daca firma s-ar lichida si tot patrimoniul ar fi valorificat, atunci capitalurile proprii ar ramane dupa plata datoriilor societatii). Capitalul social este un element al capitalurilor proprii si, simplificat, reprezinta aportul actionarilor la patrimoniul firmei (sau valoarea nominala a tuturor actiunilor in circulatie).

Salut! Revin cu o intrebare.Am avut 200 de actiuni Braiconf care in urma majorarii de capital au devenit 1200.Intrebarea mea este unde trebuie sa merg sa obtin un extras de la "Registrul Actionarului"(care este adresa fiindca am inteles ca-s doua institutii diferite pt. societatile de pe BVB si Rasdaq) pentru a-mi putea include noile actiuni in portofoliu pentru tranzactionare?Si daca trebuie sa ma deplasez personal sau trebuie facuta o cerere de catre broker? Va multumesc anticipat!
   20-07-2005     Cristi

Veti merge la Registrul Roman al Actionarilor, telefon 313.9500. Este preferabil sa mergeti Dumneavoastra personal. Intrebati la registru daca accepta sa transmita extrase societatii de brokeraj.

Cand intra actiunile gratuite de la tlv in cont si daca pot sa le vand in ziua in care au intrat?!Cum se plateste impozitul ? Se aplica impozit pentru toate actiunile gratuite sau se plateste impozit pe diferenta dintre pretul de cumparare si pretul de vanzare ?!Daca vand acum actiunile ,societatea de brokeraj nu trebuie sa-mi dea o dovada scrisa ca atunci cand vreau sa le vand si pe cele gratuite o sa le am in cont ??Si alta intrebare,daca pot sa fac o procura pentru a delega o persoana sa faca tranzactii cu actiunile mele , eu urmand sa plec in strainatate pentru o perioada mai mare de timp.Multumesc.
   06-07-2005     dragos popescu

Actiunile ar putea fi inregistrate in cursul lunii august. Acestea trebuie transferate de la registru in contul Dumneavoastra inainte de a putea fi vandute (operatiune ce se poate realiza in timp real, inainte de vanzare). Teoretic pentru aceasta operatiune ar fi nevoie de un extras de cont obtinut de Dumneavoastra de la societatea de registru. Pentru actiunile gratuite se considera pret de cumparare zero si se aplica impozit pe toata valoarea de vanzare. Nu puteti vinde actiunile acum sau inainte de a fi inregistrate in cont. Referitor la procura: puteti face o procura autentificata la notar, dar cereti si parerea SSIF cu care lucrati, pentru a vedea ce spun procedurile lor interne pe aceasta problema.

Strabunicul meu a avut 25 de sonde la astra romana care au fost nationalizate in iunie 1948 (asa spunea). Intrucat sunt urmas pe cale legala, la momentul actual unde trebuie sa ma adresez pentru a mi se confirma ca a fost actionar acolo ca sa pot sa demarez succesiunea?
   27-06-2005     MaziluCatalin

Din pacate nu va putem ajuta pentru ca aceasta procedura nu implica deloc serviciile noastre (sau ale unei societati de brokeraj in general). Sfatul meu ar fi sa luati legatura cu o casa de avocatura.

buna ziua ! as avea si eu o serie de intrebari :cum se stabileste valoarea nominala a unei actiuni? in cazul in care detin actiuni intrun cont online ,la o societate de brokeraj,pot cere sa renunt la serviciul lor,si sa imi pastrez actiunile ?daca da care este modalitatea cum mias putea pastra actiunile?
   27-06-2005     alex

Valoarea nominala a unei actiuni este stabilita la infiintarea unei firme, de catre actionarii fondatori, in actul constitutiv al societatii. Aceasta este o valoare pur formala, in acte, fara o relevanta foarte mare pentru analiza. Puteti desfiinta contul deschis la o SSIF (inclusiv contul online) pastrand actiunile. Pentru aceasta solicitati societatii lichidarea contului si transferul actiunilor Dumneavoastra la registru. Veti fi in continuare proprietar al actiunilor iar ulterior, daca doriti, va puteti deschide un alt cont la alta SSIF, si puteti transfera actiunile de la registru in acest cont.

Cand intra actiunile gratuite de la tlv in cont ?Am mare nevoie de bani si nu pot sa le vand pentru ca deocamdata nu le am. Exista posibilitatea de a ma imprumuta de la o societate de brokeraj (garantand cu actiunile care o sa-mi intre in cont )-de pilda kmarket ?Multumesc!!!
   25-06-2005     Dragos Popescu

Se pare ca noile actiuni vor fi inregistrate in cursul lunii august. Inregistrarea se va face simultan atat pentru actiunile gratuite cat si pentru cele subscrise la 4.000 lei/actiune, din acest motiv operatiunea fiind de o durata mai mare. Legea nu permite deocamdata SSIF-urilor sa acorde imprumuturi clientilor.

Daca o societate urmeaza sa fie listata pe bursa la data X (spre exemplu Flaminog urmeaza sa fie listata peste o perioada de doua luni, sa zicem la 23 august 2005). Pot lansa ordine de cumparare/vanzare inainte de data listarii? Daca da, care e prima zi in care pot lansa ordinul?
   23-06-2005     horia

Teoretic puteti lansa ordine si inainte de listare, dar din punct de vedere practic aceasta nu este o varianta. Ordinele se pot introduce in piata numai dupa ce incepe tranzactionarea actiunilor (23 august 2005 in exemplul Dumneavoastra), astfel incat nici o societate de brokeraj nu va prelua ordine anterior inceperii tranzactiilor (decat, cel mult, cu cateva zile inainte de inceperea tranzactiilor, cand data inceperii a fost anuntata oficial).

in cazul in care detin actiuni la o companie cotata pe o piata de capital externa,trebuie sa declar in declaratia anuala de venit acest lucru,si sa platesc impozit pe profit ?
   20-06-2005     alex

Aceasta este o zona destul de neclara din punct de vedere al Ministerului de Finante. In urma cu cativa ani am incercat mult timp sa obtin o pozitie oficiala de la minister pe aceasta tema, si nu am reusit. In opinia mea aceste venituri ar trebui intr-adevar declarate in declaratia pentru impozitul globlal, la o eventuala pozitie/cota de impozitare pentru "alte venituri". De asemenea, trebuie investigata si existenta unui eventual tratat de evitare a dublei impuneri intre tara respectiva si Romania.

Aceasta nu este o opinie foarte avizata, insa. Sfatul meu ar fi sa luati legatura cu societatea de brokeraj externa, si sa solicitati un sfat de la avocatii lor. De asemenea, incercati sa obtineti o parere si direct de la Ministerul de Finante - acesta are un departament de asistenta a contribuabililor din cate stiu.

care ar fi cea mai putin costisitoare (d.p.d.v. al comisioanelor) modalitate de investitie? se poate investi online? daca da, exista vreun risc - prin divulgarea numelui, cnp, cont banca etc.?
   20-06-2005     catatu

Exista si sisteme de tranzactionare online. Va recomandam sistemul nostru de la adresa www.ktrade.ro. Asemenea sisteme sunt securizate, astfel incat riscurile sunt minime; informatii precum codul numeric personal sau contul bancar oricum ajung la societatea de brokeraj, indiferent de modul de lucru (online sau prin broker). Riscul cel mai mare ramane la nivelul utilizatorului (pierderea sau neglijenta in utilizarea parolei de acces). Sistemele de tranzactionare online pot presupune comisioane mai mici decat tranzactionarea clasica, dar aceasta nu este o regula.

Cum pot incheia contracte futures la Sibiu?!Daca vreau sa vand actiuni incheind un contract futures,ce comisioane se platesc!?Actiunile pe care le vand prin contract futures in ce fel de cont trebuie sa le am la data scadentei !??Pot sa le cumpar de la bursa prin orice sc. de brokeraj !?La data scadentei,actiunile mi se iau automat din cont si-n acelasi timp trebuie sa am un cont deschis la o banca sau sc. de brokeraj pentru a-mi intra banii!?Cat este marja sau avansul pe care trebuie sa-l am cand inchei contractul!?Ce alte multe amanunte trebuie sa mai stiu si de unde pot sa ma documentez ??? Care este perioada maxima pe care pot sa inchei un contract ??Multumesc!!!!!
   11-06-2005     popescu dragos

Puteti incheia contracte futures la bursa de la Sibiu printr-o societate de servicii de investitii financiare (SSIF) membra a acestei burse. Lista completa o gasiti aici: http://www.bmfms.ro/membrii/societatiBrokeraj.html. Nu toate societatile de brokeraj (SSIF) fac tranzactii la BMFMS, ci numai cele din lista de mai sus. Comisioanele sunt in jur de 10.000 lei/contract.

Contractele tranzactionate la Sibiu nu sunt cu livrare fizica, adica intre cumparator si vanzator nu se schimba si actiuni, ci doar diferentele in bani ale valorii contractelor. Deci contul deschis pentru contracte futures nu are nici o legatura cu contul de actiuni. Banii intra sau ies in/din contul Dumneavoastra la SSIF. Contractele au scadente la trei luni (martie, iunie, septembrie, decembrie), dar cu cat scadenta este mai indepartata, cu atat numarul celor care le tranzactioneaza este mai redus. Specificatiile contractelor se gasesc http://www.bmfms.ro/membrii/societatiBrokeraj.html aici. Marja pe contract = risc de scadere/crestere x marimea obiectului contractului.

Pentru informatii suplimentare va recomand materialul intitulat "Ghidul investitorului incepator" disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea "documentare si analiza", cartea intitulata "Ghid de investitii personale" (detalii tot pe kmarket.ro, prima pagina), sau sa luati legatura cu o SSIF si sa solicitati detalii suplimentare.

Am cumparat actiuni prin intermediul unei societati de brokeraj ,iar prin toamna urmeaza sa-mi intre in cont actiunile gratuite la tlv. In momentul de fata intentionez sa tranzactionez actiuni printr-o alta societate de brokeraj (pentru ca are comisioane mai mici),deci deschizandu-mi la bursa un al doilea cont .Intrebarea mea este daca pot sa am deschise doua conturi la bursa, prin doua societati de brokeraj ,in primul cont sa-mi intre actiunile gratuite ,iar prin al doilea cont (prin a doua societate de brokeraj) sa fac tranzactii. Multumesc!!!!!
   10-06-2005     popescu dragos marian

Desigur, acest lucru este posibil si legal. Puteti avea doua conturi fara probleme (la fel cum puteti avea si doua conturi bancare la banci diferite), si le puteti gestiona dupa cum doriti.

CUM POT CUMPARA ACTIUNI PE PIATA DIN SUA ON -LINE FARA INTERMEDIERE?
   01-06-2005     ALDEA MARIN VASILE

Si tranzactionarea on-line este tranzactionare prin "intermediere", intrucat site-urile de tranzactionare online sunt oferite de societati de brokeraj. Va recomand site-ul www.e-trade.com.

Odata cu actiunile gratuite de la firma Impact, portofoliile s-au micsorat. Actiunile nu figureaza in portofoliile de la firmele de brokeraj. Dar probabil ca ele figureaza in registrul actionarilor. Cum se poate face ca ele sa revena in circuitul pietei de capital? (Nu este vorba de acea actiune pe care actionarii o pot subscrie la fiecare 7 detinute, ci de cele distribuite gratuit) Multumesc.
   26-05-2005     Florin

Actiunile gratuite nu se inregistreaza imediat dupa trecerea datei de inregistrare. Operatiunea de majorare de capital implica inregistrarea la registrul comertului, in registrul actionarilor, la CNVM, etc. Toate aceste operatiuni dureaza luni de zile. De-abia dupa aceea actiunile vor aparea in registrul actionarilor. Mai departe fiecare actionar trebuie sa obtina un extras de cont de la registru si sa solicite SSIF transferul de la registru in contul clientului.

1.Ce inseamna trezorerie neta,trezorerie globala si active circulante nete? 2.In raportarile financiare de pe www.bvb.ro mi se pare ca nu apar date privind situatia fluxurilor de trezorerie sau date cum sunt: fondul de rulment,stocuri (stoc initial si final), trezorerie.In lipsa acestora nu se pot calcula o serie de indicatori de lichiditate (testul acid) sau indicatori privind managementul activelor.Cum pot avea investitorii acces la aceste date? 3.O serie de raportari financiare apar in presa sau pe unele site-uri ale unor SSIF- uri cu mult inaintea raportarilor pe site-ul BVB.Ce alte surse de informare exista pentru a reface acest handicap? 4.In unele raportari financiare apar pe final urmatoarele date: plati restante;furnizori restanti;obligatii fata de bugetul asigurarilor sociale; impozite si taxe neplatite la bugetul de stat.Pot aceste date sa afecteze ulterior situatia capitalurilor proprii sau s-a tinut cont de ele cand s-a redactat echilibrul bilantier? Multumesc anticipat Ioan Cosma
   16-05-2005     Ioan Cosma

1. Luati legatura cu un contabil. 2. In mod evident nu apar. Nu se pot publica absolut toti indicatorii posibil nici pe site-ul bvb, nici pe alte site-uri de analiza. Investitorii trebuie sa isi calculeze singuri acesti indicatori, daca doresc. Datele brute se pot obtine de la societatea de brokeraj cu care lucrati. 3. Societatea de brokeraj cu care lucrati. 4. Luati legatura cu un contabil.

daca am subscris in prima zi a ofertei publice pentru VRANCART 30 milioane lei voi primi 20.000actiuni ?
   15-05-2005     adi R E

Datorita suprasubscrierii ofertei (cererii de actiuni mai mare decat oferta) si metodei de alocare pro-rata, veti primi numai 15.508 actiuni. Restul banilor vi se vor returna. Luati legatura cu societatea de brokeraj prin care ati subscris pentru a intreba despre metoda de returnare a banilor. De asemenea, daca ati platit comision din suma de 30 de milioane (si nu separat), atunci acesta se scade inainte de subscriere, astfel incat numarul de actiuni primit in final ar putea fi mai mic cu cateva sute de actiuni.

Am actiuni la tlv si beneficiez de subscrierea de actiuni la 4000 lei. Problema mea este ca eu nu mai locuiesc la adresa pe care o am in buletin , adresa cu care sunt inscris in registrul actionarilor ;locuiesc in alt oras si-mi este practic imposibil sa stiu cand imi vine cererea de subscriere.Stau in Bucuresti cu chirie si adresandu-ma unei filiale a bancii Transilvania , mi s-a spus ca pentru a primi cererea de subscriere la noua adresa trebuie s-o justific cu buletinul , viza de flotant sau contractul de inchiere cu propietarul , dar eu nu am nimic din toate acestea . Cum pot sa intru in posesia actiunilor la care am dreptul ???? MULTUMESC!!
   12-05-2005     popescu dragos

Da, problema este cam complicata. In mod normal trebuie sa faceti dovada ca locuiti la noua adresa, si aceasta dovada trebuie sa se bazeze pe un act. Sfatul meu ar fi sa luati legatura cu societatea de brokeraj cu care lucrati si sa le prezentati problema. Ati putea sa le faceti lor o cerere de modificare a datelor din registru.

Promptitudinea dvs. ma uimeste. Revin totusi la intrebatra cu EPS pt. Oltchim. Chiar in conditiile spuse de dvs, EPS rezulta 2584 lei. iar P/E e 1,2 . Va rog sa-mi aratati cum faceti dvs. calculul pentru EPS, si de unde luati datele necesare.
   08-05-2005     Adrian B

Datele necesare sunt transmise de emitenti catre bursa de valori si preluate de societatile de brokeraj. Probabil ca vor fi publicate cat de curand si pe bvb.ro. Profitul net este de 836.311.396 mii lei pe 2004. Numarul de actiuni este de 323.588.641 , deci EPS este 2584 si indicele P/E iese intr-adevar 1,2. Problema la OLT se pare ca este legata de o majorare de capital inca neinregistrata (o conversie de datorii in actiuni) dar contestata in instanta de actionarii minoritari. Acestea sunt "bucuriile" pe care le fac pietei societatile cu actionar majoritar statul.

actiunile dracula parc se pot vinde/ /
   03-05-2005     frangulea gabriela

Actiunile Dracula Park nu se tranzactioneaza pe piata de capital, deci nu pot fi vandute printr-o societate de brokeraj. Sfatul meu ar fi sa luati legatura direct cu societatea (619.2140 sau 211.6270) si sa intrebati daca au cunostinta de vreo cerere de cumparare de actiuni (desi ma cam indoiesc).

Am o societate si as vrea sa stiu cum pot cumpara actiuni, care e valoarea minima (actiuni sau bani) pe care o pot cumpara atit ca persoana juridica cit si ca persoana fizica, cum sunt aceste actiuni impozitate si ce alte conditii trebuie sa indeplinesc ca pers. juridica pt a putea cumpara/vinde actiuni. Va multumesc.
   19-04-2005     NISTOR Eduard

Pentru informatii despre mecanismul investitiei la bursa va recomand materialul intitulat "Ghidul Investitorului Incepator" disponibil pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Documentare si analiza". Suma minima pentru deschiderea unui cont de investitii nu este stabilita prin reglementari legale ci prin politica fiecarei societati de brokeraj; aceasta suma este de regula de 10-15 milioane de lei.

Referitor la impozit: pentru persoanele fizice impozitul este de 1% din profitul net obtinut din vanzari de actiuni (valoare de vanzare minus valoare de cumparare si minus comisioane) pentru actiunile cumparate inainte de 1 mai si 10% pentru actiunile cumparate dupa 1 mai 2005. Pentru persoanele juridice profitul din vanzarile de actiuni se aduna la profitul operational al firmei, iar cota de impozit este cea uzuala, de 16%.

O societate comerciala nu trebuie sa indeplineasca nici o conditie speciala pentru a cumpara si vinde actiuni.

Investitorul plateste agentiei de brokeraj cu care lucreaza o cota de 1, 2 %, depinzand de valoarea portofoliulu Agentia de brokeraj plateste si ea la randul sau vreun comision CNVm-ului, BVB-ului, sau altei institutii? Adica daca vinde si cumpara de 1000 ori aceleasi actiuni intr-o zi, i se diminueaza in vreun anumit fel portofoliul?
   18-04-2005     Florin

Da, societatea de brokeraj plateste la randul sau comisioane catre institutiile pietei pentru orice tranzactie. Pentru tranzactiile La bursa, de exemplu, se plateste un comision catre BVB de 0,18% din valoarea tranzactiei atat la cumparare cat si la vanzare (deci 0,36% pe operatiunea de cumparare/vazare) si un comision de 0,08% catre CNVM (numai intr-un singur sens). Deci, costul direct al unui SSIF la o operatiune de vanzare/cumparare de actiuni (chiar daca se realizeaza intr-o singura zi) este de 0,44%. La aceasta se adauga toate costurile indirecte (comunciatii, salarii, etc).

As dori sa cumpar niste actiuni la BRD.Ce pret au si ce trebuie sa fac sa le pot cumpara?Sau la PRO TV
   10-04-2005     DABIJA-ALINA ELIZA

Puteti cumpara actiuni BRD printr-o societate de brokeraj. Pentru informatii suplimentare despre proceduri si despre investitia in actiuni va recomand materialul intitulat "Ghidul Investitorului Incepator" disponibil pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Documentare si analiza". Pentru deschiderea unui cont va recomand societatea Intercapital Invest, telefon 222.8731 sau 222.8744. Din pacate actiunile PRO TV nu sunt listate la bursa sau pe Rasdaq.

As dori va rog sa-mi dati o lista cu toate societatilor de brokeraj din orasul Constanta, unde se poate investi la Bursa. Va multumesc anticipat.
   10-04-2005     Moldoveanu Vlad

Mergeti pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Membri", link-urile "Lista membri" (pentru sedii centrale societati de brokeraj) si "Lista sedii secundare SSIF". In urmatoarele cateva luni SSIF Intercapital Invest (firma care ofera site-ul www.kmarket.ro) va deschide o sucursala in Constanta. Detaliile vor fi disponibile pe site-ul www.intercapital.ro.

Sunt detinatoarea unui certificat de actionar la Excelent Buresti, fiind detinatoarea a 169 de actiuni , pot sa le tranzitionez la Bursa, sau unde le-as putea vide?
   09-04-2005     Ursuleac Viorica

Le puteti vinde printr-o societate de brokeraj. Luati legatura cu SSIF Intercapital Invest, telefon 222.8731, 222. 8744. Persoana de contact: Mirela Mardare.

Am primit de curand mostenire de la parintii mei actiuni la Santierul Naval Oltenita (nu cred ca mai este cotata, daca nu e deja inchisa). Ce anume ar trebui sa fac mai departe? Cum as putea sa iau legatura cu ei? Am ce vinde? In speranta ca imi veti raspunde va multumesc!, Carmen D
   07-04-2005     Carmen D

Nu am gasit nici un emitent cu acest nume pe bursa sau pe Rasdaq. Inclin sa cred ca este vorba despre Navol Oltenita. Actiunile acestei firme se tranzactioneza prin sistemele bursei de valori, pe piata valorilor mobiliare necotate, cu simbolul NVL. Numerele de telefon sunt 0242/515171, 0242/510320. Luati legatura cu Regisco pentru a inregistra mostenirea pe numele Dumneavoastra (224.8732). Ulterior puteti vinde actiunile printr-o societate de brokeraj.

Buna ziua. Fac un studiu despre mediul de afaceri in Romania si m-ar interesa sa stiu in ce stadiu se afla fuziunea BVB cu Rasdaq, deoarece nu am gasit informatii relevante la zi. Va multumesc
   06-04-2005     Andreea

Fuziunea este in stadiul transformarii Bursei de Valori din institutie publica in societate pe actiuni, si distribuirea actiunilor acesteia catre societatile de brokeraj. Se pare ca anumite autoritati ale statului (CNVM si/sau MF, care in loc sa ajute piata de capital franeaza dezvoltarea acesteia) au niste probleme cu aceasta procedura. In orice caz, aceasta problema se va rezolva dupa parerea mea si in a doua jumatate a anului am putea asista la finalizarea fuziunii.

Stimate Doamnelor si Domnilor, Sint cetatean roman stabilit in Germania. Avind interese sa investesc in Piata de Capital die Romania, am deschis doua conturi la Reiffeisen Banc, unul in Lei si unul in Euro. Die cunostintele mele pe piata de capital die Germania, este o placere sa investesti pe Piata de Capital de aici. Totul ce este necesar este un Depot la o Banca, un PC si Banii necesari sa poti investi. Practicile die Romania sint in moment foarte grele. Cont la Banca, Firma de Broker, etc. etc. Puteti sa-mi recomandati o Banca sau Firma care ofera asa numitul Day Trading via Internet? Tot din experienta vorbind, exista aici la noi pagini de Internet care ofera informatii despre Firmele care urmeaza a fi listate la Bursa, cu Banca (Bancile insotitoare), Pretul pe actiune (nu fix ci de la ... pina la...), Bilanturi ale anilor precedenti, eventuale Contracte de Lucru samd., posibilitate de Pre-Cumparare a actiunilor si binenteles Data fixa a notari la Bursa. Exista asa ceva si in Romania? Puteti sa-mi recomandati unele Situri? Va multumesc anticipat pentru raspunsul Dvs. Cu stima D.Haz
   05-04-2005     D.Haz

Practicile din Romania nu sunt neaparat diferite de cele din alte tari. Si in Romania puteti investi prin intermediul bancilor comerciale (de fapt, prin societatile de brokeraj ale grupurilor bancare). Firme de brokeraj exista in orice tara, inclusiv in Germania. Birocratia este putin mai complicata in Romania, dar si randamentele obtinute pe piata sunt cu mult mai mari decat in alte tari, astfel incat un mic efort suplimentar este justificat.

Pentru tranzactionare pe internet va recomandam site-urile www.vanguard.ro sau www.estinvest.ro. Puteti gasi informatii despre firmele noi ce urmeaza a fi listate la bursa pe site-ul www.kmarket.ro - sectiunea "Rapoarte de analiza" pentru rapoarte si sectiunea "Documentare si analiza" pentru prospectele de oferta publica. Din pacate numarul de firme noi care se listeaza in Romania este foarte mic, cel putin deocamdata.

Buna ziua! As avea si eu cateva intrebari si le pun cu speranta ca ma veti putea ajuta: Am Certificate de Actionar la PECO Alba Iuliasi m-ar interesa urmatoarele: - mai exista aceasta firma sau o fost preluata de Petrom, sau mai rau a dat faliment? - In cazul in care mai pot utiliza aceste certificate de actionar, care este valoarea unei actiuni si cum pot preschimba aceste Certificate de actionare in actiuni? Imi cez scuze daca am pus niste intrbari idioate, dar nu am cunostiinte referitoare la aceste lucruri. Va multumesc pentru timpul acordat si astept cu incredere raspunsul Dvs.
   04-04-2005     costi

Firma a fost intr-adevar inclusa in Petrom. Acum aveti actiuni Petrom. Pentru a afla numarul de actiuni detinute solicitati un extras de cont la Regisco SA, telefon 224.8732. Pretul unei actiuni este de 3.620 lei/actiune. Pentru vanzarea actiunilor solicitati extrasul de cont si codurile confidentiale de la Regisco, iar apoi mergeti la o societate de brokeraj (lista completa este pe www.bvb.ro, sectiunea "Membri").

Sunt detinatorul a unui nr. de 12 actiuni(certificate pe care se mentioneaza termenul de "actiune") ale S.C.Ursus S.A. actuala S.C. Compania de bere Romania S.A. cumparate in 1992 .Nu stiu cate actiuni contine sau inseamna un asemenea certificat.As dori sa stiu si ce valoare ar avea,stiu ca in 2002 au cumparat pe rasdaq actiuni pentru a inchide aceasta societate.Va multumesc anticipat!
   03-04-2005     Sabin Amariei

Societatea a fost delistata si actiunile nu se mai tranzactioneaza pe Rasdaq. In consecinta nu puteti vinde actiunile prin intermediul unei societati de brokeraj. Sfatul meu ar fi sa luati legatura direct cu societatea pentru a afla daca ei cunosc despre vreo oferta de cumparare.

as avea si eu o serie de intrebari:1.ce diferenta exista intre o societate de brokeraj si un ssif? 2.in raportarile financiare ale unor societati apar cifre de genu:cifra de afaceri :1.597.226.533 (mii lei) .este cifra de afaceri a societatii rulmentul barlad anul trecut.si nu inteleg,cum doar 1 miliard 500 milioane a fost toata cifra de afaceri ,sau e vorba de 1500 miliarde?3.de ce nu se schimba modalitatea de evaluare a activelor sifurilor,respectiv de ce nu se publica cifra V"uan majorat ,in care anumite societati din portofoliu sa le fie oferita o valoare mai mare(ex:banc post),cu de fapt si sar intampla daca actiunile banc post ar fi cotate la bursa.acest lucru ar permite perspective mai mari de crestere pentru sifuri,nu credeti ?
   30-03-2005     alex

1. Un SSIF (societate de servicii de investitii financiare) este o societate de brokeraj. Cele doua denumiri se refera la acelasi lucru; SSIF este denumirea oficiala, "societate de brokeraj (de actiuni)" este o denumire informala. 2. Cifra respectiva este in mii lei, adica mai adaugati trei de zero la sfarsit. In exemplul Dumneavoastra cifra de afaceri este de 1500 de miliarde de lei. 3. Modalitatea de evaluare a activelor este stabilita de CNVM si respecta anumite norme prudentiale; decizia este a Comisiei. Este adevarat, analistii pot face raportari si comparatii ale actiunilor BCR si Bancpost la actiuni bancare listate, insa adevarul ramane ca BCR si Bancpost sunt nelistate. Ma indoiesc ca aceste reglementari vor fi schimbate.

Buna ziua, In anul ??Cuponiadei? am subscris impreuna cu sotia pentru Peco Timis (in acea vreme), actualul Petrom. Intr- o perioada am primit dividente, dupa care nu am mai primit nimic. As dori sa stiu: 1. ce sa fac pentru a afla de ce nu am mai primit nimic? 2. cum as putea afla ce numar de actiuni corespund celor 2 ??cupoane?, cum le pot converti in actiuni (daca nu s-a intamplat deja) si cum as putea sa le tranzactionez? In momentul de fata (si in anii trecuti) mass media nu a fost prea generoasa cu informatiile astea. Va multumesc mult pentru raspuns, Florin Farcas
   30-03-2005     Ioan Florin Farcas

1. Sa luati legatura cu Petrom (departamentul actionariat) si sa intrebati de situatia dividendelor Dumneavoastra. 2. Mergeti la Regisco SA (societatea care tine registrul actionarilor Petrom) si solicitati un extras de cont. Telefoanele sunt 224.8732, 224.9128. Acest document arata cate actiuni detineti. Pentru vanzare aveti nevoie de extrasul de cont si de lista cu coduri confidentiale (tot de la Regisco). Cu aceste documente mergeti la o societate de brokeraj pentru vanzarea actiunilor. Lista acestor societati se gaseste pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Membri".

1.In 23 sau 24 martie a avut loc AGA la Biofarm, insa in aceste zile s-au efectuat tranzactii cu actiunile societatii. Nu ar fi trebuit ca actiunile BIOF sa fie oprite de la tranzactionare in aceasta perioada? 2.Se pot cumpara actiuni la o societate (TLV de exemplu) direct de la aceasta? Daca da, se plateste comision?
   25-03-2005     Florin

1. Nu cunosc reglementarile exacte ale Rasdaq pe tema suspendarii de la tranzactionare, insa as putea vedea scenariul in care nu sta nimeni sa urmareasca toate adunarile generale ale celor peste 2.000 de emitenti pentru suspendari de la tranzactionare 2. Actiunile listate se cumpara numai prin societati de brokeraj.

Am subscris la oferta publica Vrancart.Doresc sa stiu unde pot otine informatii despre oferta, adica cat la suta din actiuni au fost subscrise.Dvs. publicati un raport personal privin oferta publica Vrancart?Daca da, unde si cand?Multumesc.
   24-03-2005     petrus ionel

Pana acum s-au subscris 4,67 milioane de actiuni, adica 4% din valoarea ofertei. Insa cea mai mare parte a actiunilor se vor subscrie spre sfarsitul perioadei de oferta, tinand cont ca alocarea nu se face dupa metoda "primul-venit, primul-servit", ci pro-rate. Puteti solicita valoarea la zi a subscrierilor societatii de brokeraj cu care lucrati.

Gasiti detalii complete despre oferta in raportul de analiza publicat de noi - site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Rapoarte de analiza".

Detin niste certificate SAFI (FMOA) despre care am inteles ca s-au transformat in actiuni FOA (XFOA). As dori sa le valorifc, daca este posibil, dar nu stiu cum sa procedez. Ma puteti lamuri in aceasta privinta?
   20-03-2005     D. Iacob

Intr-adevar, puteti vinde aceste certificate printr-o societate de brokeraj. Va recomandam Intercapital Invest - telefoane 2228731, 2228744. Pentru detalii cereti cu Mirela Mardare.

puteti sa-mi spuneti in cateva cuvinte cum pot practic sa tranzactionez on-line actiuni la b.v.b. prin intermediul unei societati de brokeraj?d-voastra puteti sa oferiti aceasta facilitate ?rosu doru
   19-03-2005     ROSU DORU

Mergeti pe site-urile societatilor care ofera asemenea servicii si veti gasi toate informatiile relevante: www.vanguard.ro, www.estinvest.ro, etc. Vom oferi si noi pe site-ul www.ktrade.ro un asemenea sistem, pe care anticipam sa il lansam in aprilie.

Am u cupon de actiuni la Automobile Dacia Pitesti,si as dori sa stiu care ii este valoarea si cum trebuie procedat.Va multumesc anticipat pt raspuns
   18-03-2005     Pantelimon Radu Valentin

Actiunile Dacia nu se mai tranzactioneaza la bursa, deci nu le puteti vinde printr-o societate de brokeraj. Luati, eventual, legatura direct cu Dacia Pitesti.

Care este situatia actuala a societatii Sticla SA Targoviste si cum pot valorifica actiunile pe care le-am dobandit in urma " cuponiadei"?
   17-03-2005     MARIANA

Societatea este tranzactionata pe Rasdaq, dar deocamdata este suspendata de la tranzactionare. Puteti gasi detalii pe site-ul www.rasd.ro (simbolul este STAZ). Pentru a vinde actiunile luati legatura cu o societate de brokeraj - lista completa se gaseste pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Membri".

CARE SUNT COMISIOANELE SI CONDITIILE PRACTICATE PT CUMP. SI VANZAREA ACTIUNILOR LA BVB? CARE ESTE CEL MAI APROPIAT BIROU DE PETROSANI PT A LUA LEGATURA CU D-VOASTRA?
   16-03-2005     DIACONU ROMEO

Comisioanele depind de politica fiecarei societati de brokeraj. Pentru un exemplu mergeti pe site-ul www.intercapital.ro in sectiunea "Vanzare si cumparare de actiuni" (meniul "Servicii"). Pentru o lista de societati de brokeraj din orasul Dumneavoastra mergeti pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Membri", link-ul "Sedii secundare".

As dori sa stiu care este modalitatea de cumparare obligatiuni municipale (Ex Medgidia urmeaza sa emita)?Obligatiunile municipale se tranzactioneaza pe bursa? In ce sectiune?va multumesc
   15-03-2005     vali

Obligatiunile sunt de regula puse in vanzare prin societati de servicii de investitii financiare si prin banci. Multe din seriile de obligatiuni municipale sunt vandute prin Banca Comerciala Romana - luati legatura cu banca pentru detalii. Obligatiunile se tranzactioneaza la bursa intr-o sectiune speciala. Daca lucrati cu o societate de brokeraj, aceasta va sti sa va dea toate detaliile pentru a realiza tranzactii. Din pacate lichiditatea este foarte redusa, astfel incat se recomanda cumpararea din oferta publica.

Vreau sa investesc 35 milioane lei in actiuni ale societatilor si fondurilor de investitii cotate la bursa. Ma puteti ajuta in acest sens? Cum pot sa iau legatura cu un broker? Trebuie incheiat un contract?
   15-03-2005     Cristina Zamfir

Da, va trebui sa alegeti un broker cu care sa incheiati un contract de intermediere a tranzactiilor cu valori mobiliare. Pentru procedura de investire la bursa va recomand materialul intitulat "Ghidul investitorului incepator" disponibil pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Documentare si analiza". Pentru deschiderea unui cont va recomand societatea noastra, Intercapital Invest (detalii la www.intercapital.ro). O lista completa de societati de brokeraj gasiti pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Membri".

doresc sa investesc in bursa de valori,si asdori sa aflu un regulament sau o initiere in acest domeniu.care arfi capitalul minim pe care pot sa-l investesc?
   15-03-2005     Cosmin A.

Capitalul minim depinde de politica fiecarei societati de brokeraj. In general acesta este de 10-15 milioane lei. Pentru o initiere in domeniul tranzactionarii la bursa va recomand materialul intitulat "Ghidul Investitorului Incepator" disponibil pe site-ul www.kmarket.ro in sectiunea "Documentare si analiza". De asemenea, veti gasi utila cartea intitulata "Ghid de investitii personale" - detalii tot pe www.kmarket.ro, prima pagina.

Am cumparat cateva actiuni "DRACULA PARK" atunci cand a avut loc licitatia publica si as dori sa stiu daca as putea sa le vand, in ce conditii, si ce valoare au ele astazi. Va multumesc anticipat!
   11-03-2005     GRIGORE CRISTINA

Din pacate nu avem absolut nici o informatie despre aceasta firma, nici macar un numar de telefon. Actiunile nu se tranzactioneaza pe o piata organizata (BVB sau Rasdaq), astfel incat nu au un pret de piata si nu le puteti vinde printr-o societate de brokeraj. Sfatul meu este sa incercati sa luati legatura direct cu Dracula Park SA pentru a intreba daca ei cunosc de vreo cerere de cumparare de actiuni (desi ma indoiesc de acest lucru).

As dori sa stiu daca exista societati specializate de brokeraj care sa-mi poata executa ordinele de vanzare/cumparare la BVB primite prin INTERNET in timp real. Daca da, comisioanele percepute pentru aceste opertiuni sunt mai mici decat cele percepute in mod normal? Aceste societati ofera si informatii in timp real asupra evolutiei pietei?
   09-03-2005     Mihai NASTASE

Da, exista asemenea societati, iar sistemele de tranzactionare online ofera si cotatii in timp real. Nu cunosc politica de comisioane pentru aceste sisteme. Site-urile relevante sunt www.vanguard.ro, www.estinvest.ro, www.onlinebroker.ro, www.primet.ro. Vom introduce si noi un asemena sistem in cursul lunii martie la adresa www.ktrade.ro.

stiti cumva cum as putea obtine o licenta in stockuri , options futures , oil , macar una din astea?....va multumes
   07-03-2005     anna

Primul pas este sa urmati cursul de agent de servicii de investitii financiare. Acesta este organizat de Centrul de pregatire Millenium (tel 327.1180), Institutul Bancar Roman (http://www.ibr-rbi.ro) si Bursa de Valori (www.bvb.ro). Nu este nevoie sa fiti angajat al unei societati de brokeraj pentru a urma acest curs.

Mai departe puteti urma cursurile Bursei de Valori (www.bvb.ro), Rasdaq (www.rasd.ro) sau BMFMS (www.bmfms.ro) pentru a opera pe pietele respective, dar aceste cursuri le puteti urma numai ca angajat al unei societati de brokeraj (societate de servicii de investitii financiare - SSIF). In Romania nu puteti tranzactiona in nume propriu pe pietele financiare, ci numai ca angajat al unei SSIF in calitate de trader, sau ca si client al unei SSIF.

Intrebarea mea este urmatoarea. Recent am cumparat printr-un broker 10.000 de actiuni la un SIF. Ce dovada/acte trebuie sa imi dea brokerul ca transactia a fost facuta. Am primit decit un email cu confirmarea. Incerc sa investesc pentru termen lung si sint putin ingrijorat de faptul ca broker-ul prin care am cumparat actiunile sa nu dispara in urmatorii 2-3 ani. Va multumesc anticipat pentru raspunsul dvs. Cu respect, Marius M.
   25-02-2005     Marius M.

Brokerul ar trebui sa va furnizeze un document numit "confirmare de tranzactionare" sau un extras de cont, care sa ateste actiunile cumparate de Dumneavoastra. Acest document, ce ar trebui stampilat de societate si semnat de broker, ar trebui sa fie suficient. Daca aveti dubii cu privire la seriozitatea sau perspectivele firmei de brokeraj si doriti sa pastrati actiunile pe termen lung, atunci puteti solicita la societatea de brokeraj transferul actiunilor Dumneavoastra in sectiunea I a registrului, iar ulterior puteti solicita un extras de cont oficial eliberat de Regisco SA, societatea de registru a SIF-ului.

Am obtinut pe baza prevederilor Legii nr.10/2001 titluri de valoare nominala folosite exclusiv in procesul de privatizare si garantate de catre stat. Cum pot sa valorific aceste tiluri? Pot cumpara actiuni la societati comerciale aflate in procedura de privatizare? Sau pot cumpara actiuni prin intermediul Intercapital Invest? Cu multumiri.
   25-02-2005     Iozu Iosif

Nu puteti cumpara actiuni prin noi (sau prin alta societate de brokeraj) pentru aceste titluri. Din cate stiu exista o procedura prin care puteti subscrie la diverse societati pentru a primi actiuni ale acestora in schimbul titlurilor de valoare. Am inteles ca puteti lua legatura in acest sens cu Oficiul pentru Privatizare din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, dar din pacate nu am informatii foarte clare. Intrucat aceste titluri nu se tranzactioneaza pe piata de capital, noi nu avem prea multe detalii pe aceasta tema.

1)Cine si cum face inregistrarea la registrul actionarilor 2)Pentru a beneficia de dividende care este data limita la care trebuie sa fii posesor de actiuni? Cum si unde se comunica aceasta data? Detalii va rog 3)S-a reglementat cum se face impozitarea ? Daca da, atunci pentru o actiune cumparata pe 15.12.2004 la valoarea de 10.000 si vinduta pe 20.07.2005 la valoarea de 16.000, cum se va calcula impozitul? (la 01.04.2005 valoarea actiunii era de 12.500, sa zicem)
   25-02-2005     Florin

1) Pentru societatile listate la bursa inregistrarea actionarilor in registru se face automat, in urma fiecarei tranzactii. Acest lucru are loc la momentul decontarii, in termen de trei zile lucratoare de la efectuarea tranzactiilor. Pentru societatile listate pe Rasdaq actiunile sunt inregistrate pe contul societatii de brokeraj prin care investitorul a cumparat. Acestea sunt transferate la registru la cererea investitorului. 2) Data de inregistrare pentru dividende se comunica de catre fiecare societate emitenta de actiuni in convocatorul adunarii generale ordinare anuale, transmis de regula in perioada februarie-martie a fiecarui an. Urmariti site-ul www.bvb.ro sectiunea stiri ("Search News" pe prima pagina) sau site-ul www.rasd.ro, in fisa fiecarei societati emitente ("Comunicate de la emitenti"). 3) Inca nu au aparut normele exacte. Dupa parerea mea se va aplica un impozit de 1% la profitul net obtinut pe perioada 15/12/2004 - 31/03/2005 si un impozit de 10% la profitul net obtinut in perioada 31/03/2005 - 20/07/2005.

Doresc sa stiu cum as putea sa particip la bursa pe piata de capital,cum pot lua legatura cu un broker in Timisoara ?As dori o adresa la o firma de brokeraj din Timisoara.Multumesc.
   23-02-2005     palade ioan

Pentru adresele brokerilor din Timisoara mergeti pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Membri", link-ul "Sedii secundare SSIF".

Sunt interesat de a investi pe piata de capital si cum acesat e un domeniu nou pentru mine ar fi si cateva intrebari pe care le am . As dori sa stiu daca exista o posibilitate de a efectua cumpararea de actiuni prin internet si ce presupune aceasta (daca trebuie depusi intai banii intr-un cont al Brokerului din care sa ii ia cand solicita cumpararea anumitor actiuni, etc.) Posed un card Mastercard la Banca Transilvania cu care se pot face si cumparaturi de pe Internet, cel mai mult mi-ar conveni daca ar fi o companie de brokeraj de la care sa pot solicita achitionarea de actiuni de pe internet si sa pot plati cu respectivul card . Mentionez ca ma interseaza eventualele companii de brokeraj din Cluj Napoca. Daca nu se pot inca efectua tranzactii dupa cum am zis mai sus, va rog sa imi recomandati o companie de brokeraj car emi s-ar potrivi cel mai bine, avand in vedere ca pentru inceput doresc sa tranzactionez un volum mic de actiuni , aporx 1000 Euro. Va multumesc.
   19-02-2005     Iulian R.

Da, exista cateva societati de brokeraj care au sisteme de tranzactionare online. Si noi vom introduce un asemenea sistem in cursul lunilor urmatoare - urmariti site-ul www.intercapital.ro pentru detalii. Ne gandim si la rezolvarea problemei platilor prin card.

Sunt un novice in ceia ce priveste investitiile si as dori sa ma indrumati in acest sens,adica sa-mi puteti spune unde sa ma adresez in orasul Iasi ,pentru a putea investi in cateva actiuni!
   17-02-2005     Daniel Mardare

Pentru informatii legate de investitiile financiare va recomand materialul intitulat "Ghidul Investitorului Incepator", disponibil pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Documentare si analiza". De asemenea, va recomand cartea tiparita de noi si intitulata "Ghid de investitii personale" - detalii tot pe kmarket.ro, prima pagina. Pentru o societaate de brokeraj din Iasi va recomand sa mergeti pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Membri", link-ul "Sedii secundare SSIF" si sa cautati societatile din orasul Dumneavoastra. Succes la tranzactii!

Sa presupunem ca un cetatean din Romania ar dori sa cumpere (poate chiar sa tranzactioneze) actiuni de la o firma din SUA, listata pe piata NASDAQ. Prima parte a intrebarii este daca acest lucru este posibil in acest moment (sau dupa liberalizarea contului de capital). Si eventual cum s-ar putea realiza aceasta tranzactie (daca este nevoie de un cont la o banca din SUA, daca trebuie contactata o societate de brokeraj tot din SUA). Va multumesc anticipat.
   17-02-2005     Adrian S.

Acest lucru este posibil si astazi fara restrictii. Liberalizarea contului de capital se face in etape, iar aceasta etapa a fost deja depasita. Consultati ultima varianta a regulamentului valutar al BNR pentru confirmare. Tranzactia se deruleaza prin intermediari autorizati din Statele Unite sau din alte tari. Va trebui sa luati legatura cu unul din acestia, sa incheiati un contract si sa transferati banii in contul lor. Puteti folosi si serviciile unei societati de consultanta din tara noastra pentru detalii suplimentare. Va recomandam KTD Invest, www.ktd.ro.

Exista posibilitatea practica de a face tranzactii simultane, din acelasi cont de brokeraj, la BVB si la bursa din Sibiu? Spre exemplu, un investitor poate cumpara actiuni SIF1 si vinde un numar egal de contracte "futures" (sau "call") DESIF1 (metoda de "hedging" foarte practicata in lume). Din nefericire, o astfel de tranzactie ar fi total impractica daca investitorul ar avea doua conturi diferite: contul de marja de la BMFMS ar putea trece rapid pe negativ, rezultind intr-o lichidare fortata a pozitiei. Daca tranzactiile se fac din acelasi cont, nu exista aceasta problema (cistigul unei pozitii compenseaza pierderea celeilalte). Sper ca intrebarea nu e prea complicata. Va multumesc.
   14-02-2005     Daniel Cociorva

In principiu puteti investi din acelasi cont pe ambele piete. Problema este insa alta: in exemplul Dumneavoastra, atunci cand castigati la BVB din cresterea pretului actiunilor SIF1, aceasta este o crestere potentiala, nu marcata; nu se reflecta prin intrari de numerar in cont. Pe de alta parte, la BMFMS, pierderea pe contractele DESIF1 este pierdere efectiva; pe aceasta piata marcarea la piata se face zilnic, astfel incat marja trebuie completata cu numerar in cont. Castigul (potential) din actiuni nu poate compensa necesarul suplimentar de marja pentru contracte (decat daca vindeti actiunile).

Din punct de vedere investitional strategia poate functiona, insa trebuie sa fiti pregatit cu bani suplimentari pentru a face fata eventualului apel in marja.

1.As dori sa stiu daca aveti in vedere deschiderea unei agentii de brokeraj Intercapital in Cluj? 2.Cum credeti ca vor reactiona investitorii la bursa dupa 1 Aprilie cand se va mari impozitul la 10%?
   12-02-2005     Florin

1. Nu vom deschide o agentie la Cluj in viitorul previzibil. Exista deja societati de brokeraj foarte puternice cu sediul central in Cluj. 2. Buna intrebare. Ma astept la o serie de vanzari (dar nu multe) inainte de data respectiva, pentru cei care vor sa fie siguri ca toate castigurile acumulate in ultimii ani sunt impozitate cu 1% (desigur ma refer la cei care au cumparat actiuni cu mai mult timp in urma si au stat cu ele), vanzari urmate in cele mai multe cazuri de rascumparari. Mai departe, sa vedem exact normele de aplicare. Daca ramane mentiunea cu impozitul de 10% numai pentru vanzari sub 1 an, atunci am putea asista la o reorientare a unora dintre investitori spre investitii de portofoliu, pe termene mai lungi. Cum pe piata romaneasca astazi primeaza tranzactiile speculative pe termen scurt, o asemenea schimbare nu poate decat sa ne bucure. Totusi, aceasta nu va fi majora: la randamentele care se obtin astazi in piata, un impozit de 10% este in continuare mai mult decat suportabil.

Va rog sa-mi spuneti ce presupune calitatea de dealer si cum se poate deveni dealer autorizat.
   11-02-2005     mitza

Nu inteleg la ce anume va referiti. Pe piata de capital notiunea de dealer desemneaza o societate de brokeraj care actioneaza in nume propriu (cu banii proprii) intr-o tranzactie. In domeniul bancar dealer-ul este persoana din departamentul de trezorerie al bancii care realizeaza tranzactii pe piata monetara si valutara. Noi nu ne ocupam de domeniul bancar, dar un punct de plecare l-ar putea constitui Institutul Bancar Roman, www.ibr-rbi.ro.

cum as putea cunoaste un broker?exista pe undeva un clasament al lor, adica sa-ti poti alege brokerul dorit?ce omision ia el din tranzactie?cum poti sti daca e serios sau nu, in sensul ca poate acorda aceeeasi atentie unui investitor de sume mai mici ?
   07-02-2005     horia roman

In general nu va puteti alege brokerul dorit, ci numai societatea de brokeraj cu care veti lucra. In principiu, o societate care mentine standarde ridicate are si o echipa omogena, formata din brokeri de aceeasi calitate, astfel incat nu veti avea o problema cu brokeri mai buni sau mai slabi in cadrul aceleiasi societati. Modul de recompensare a brokerului depinde de strategia fiecarei societati. Exista si societati in care brokerii nu sunt platiti la comision, de exemplu. Trebuie sa tineti cont ca serviciile oferite de fiecare SSIF sunt ajustate in functie de sumele investite: un investitor care plaseaza 15 milioane va primi servicii mai putin complexe decat unul care plaseaza 15 miliarde.

cum pot contacta o soc de brokeraj
   05-02-2005     paleru

Pentru lista completa mergeti pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Membri". Veti gasi date de contact, topuri, si adrese din teritoriu.

Am cumparat recent actiuni la citeva societati transactionate pe BVB, societati care platesc im mod regulat dividende. Intrebarea mea este daca se poate ca dividendele in loc sa imi fie platite in cash sa fie reinvestite automat in noi actiuni ale societatilor pe care le detin ? Daca se poate, unde trebuie sa ma adresez: la broker, la societati, etc.etc. . Multumesc.
   03-02-2005     Marius M.

Nu exista o procedura de reinvestire automata a dividendelor. Adresati-va societatilor respective pentru a afla modul de plata a dividendelor, colectati aceste dividende si varsati-le societatii de brokeraj pentru a fi reinvestite in actiuni.

Multumesc ptr. raspunsul privind cautarile pe site-ul bvb, rasdaq si as dori sa-mi raspundeti la citeva intrebari: 1. posed actiuni la un nr. de 20 societati de pe bvb si rasdaq si as dorii sa cunosc care soc de brokeraj au comisioanele cele mai mici de tranzactionare, care sunt acestea si cum pot accede la aceste societati de brokeraj. 2. am trimis un e-mail la s.a. antibiotice pe e-mail actionariat@antibiotice.ro si nu am primit raspuns as dori un alt e-mail al acestei societati. 3.as dorii sa iau legatura cu d-ul. stefan ionita presedintele as.pagubitilor f.n.a. prin e-mail 4. deoarece preturile actiunilor au crescut enorm in aceasta perioada , ce recomandari imi dati in a investi la soc. OLT, STZ, SOF, PTS de cumparare de asteptare si la care din acestea. 5. e-mail-ul R.A.R. ptr. extrase de cont si daca sunt contra cost sau nu ptr. cei nscrisi la bvb, rasdaq. Raspundeti-mi pe e-mail-ul meu. Cu multumiri LIVIU GORUIAN
   25-01-2005     LIVIU GORUIAN

1. Nu va putem pune la dispozitie comisioanele de tranzactionare ale altor SSIF-uri. Daca doriti, va pot trimite pe mail grila de comisioane a Intercapital Invest. Pentru costurile altor societati va trebui sa contactati telefonic societatile vizate. Tineti cont ca diferentele intre comisioanele practicate de diferite SSIF sunt mici, insa diferentele intre serviciile prestate (consultanta, operativitate, informare) pot fi foarte mari.
2. Lista completa a datelor de contact este disponibila la adresa http://www.antibiotice.ro/contact.php. Va sfatuitesc sa contactati societatea prin telefon.
3. Nu dispunem de date de contact despre aceasta asociatie.
4. Nu oferim recomandari de investitii sau opinii despre actiuni in cadrul acestei rubrici.
5. Nu avem o adresa de email a RRA. Luati legatura telefonic la 313.9500. Extrasele de cont se platesc pentru orice tip de investitor.
Nu oferim raspunsuri private prin email in cadrul acestei sectiuni. Va multumim pentru intelegere.

1. In raportul facut da dvs. pt. BRK ati calculat un indicator P/B de 1,23 (iunie 2004) avand la baza pretul de 15500. Avand in vedere ca, Capitalurile Proprii erau de 68,7 mld. iar nr. de actiuni in urma ultimei majorari de cap. va fi de 23,1 mil. , ar rezulta un indicator P/B de 5,21...mult mai mare decat cel calc. de dvs. Cum se calc. corect valoarea acestui indicator in acest caz? 2. La un moment dat se vehicula ideea ca bancile sa efectueze si operatiuni de brokeraj, concurand in mod direct actualele SSIF. Credeti ca va fi posibila vreo miscare in acest sens in viitor? Va multumesc
   20-01-2005     adi

1. Nu am luat in calcul capitalurile proprii din bilantul pe iunie, ci un nivel al capitalului social de 173 miliarde lei (Broker avea o majorare de capital social in derulare la momentul OPV) la care am adaugat rezervele din bilantul pe iunie; de asemenea, la acest nivel am adaugat si valoarea actiunilor puse in vanzare in oferta publica, pentru un tablou cat mai corect si cat mai la zi al capitalurilor proprii. Numarul de actiuni este de 17,34 milioane (dupa majorarea de capital de care vorbeam) + 5,77 milioane din oferta publica. 2. Sa vedem. Pana una alta bancile care erau interesate de piata de capital si-au facut sau au cumparat un SSIF anterior acestei reglementari. Ramane de vazut ce strategie vor adopta in continuare.

Sunt interesat de investirea unei sume de bani pe piata bursiera.Tinand cont ca sunt din Timisoara, as dori sa aflu adresa uneia sau mai multor firme competente de brokeraj din acest oras recomandate de dvs.Va mulumesc.
   13-01-2005     Gery G.

Pentru o lista a societilor de brokeraj din Timisoara mergeti pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Membri", link-ul "Lista sedii secundare SSIF Membre". Nu avem recomandari de societati in acest oras.

Ultimele AGEA la SIF-uri au demonstrat un lucru formidabil, dar pe care nu l-am vazut mentionat nicaieri: SUB ACTUALELE STATUTE, ACTIONARII ORICARUI SIF NU AU NICI CEA MAI MICA SANSA DE A IMPUNE VREO SCHIMBARE MAJORA, IN COMPANIA AI CAREI PROPRIETARI SUNT!!! Intrebarea: Dumneavoastra (societatile de brokeraj) sunteti consultati, in vreun fel, de CNVM, in problema deblocarii acestei situatii? Exista aceasta preocupare? Va multumesc!
   03-01-2005     G. RAUTU

In mod normal statutul fiecarei societati si modificarile aduse acestuia sunt de competenta exclusiva a actionarilor. SIF-urile, insa, reprezinta intr-adevar un caz special, in care nu vad cum se va debloca situatia actuala. Si eu sunt de parere ca pragul de 0,1%, daca la acesta va referiti, ar trebui majorat pana la 1%. In rest, in general nu exista decat consultari formale intre CNVM si societatile de brokeraj, in sensul ca, sigur, comisia solicita propuneri, dar de cele mai multe ori acestea nu sunt luate in seama.

Puteti sa imi spuneti daca in Romania exista servicii de brokeraj online cum sunt, de exemplu, www.sbroker.de sau www.comdirect.de care permit tranzactionarea de actiuni prin intermediul internetului? Daca exista asemenea servicii ati putea sa imi spuneti care sunt cele mai eficiente in indeplinirea ordinelor? Exista in Romania un sistem asemanator cu XETRA?
   15-12-2004     Ioan Hepes

Societatile de servicii de investitii financiare care permit tranzactionarea prin internet sunt: Vanguard (www.vanguard.ro), Prime Transaction (www.primet.ro), Estinvest (www.estinvest.ro). Consultati site-urile societatilor pentru a va informa in privinta serviciilor potrivite dumneavostra. Vom lansa si noi, la Intercapital Invest, un sistem de tranzactionare prin internet in cursul anului urmator.