Intrebari selectate - cuvant cheie: asif
Buna ziua. As dori sa ma ajutati, daca puteti cu 2 probleme. 1. Trebuie sa analizez evolutia VAN a fondurilor mutuale monetare pe o perioada de 3 ani 2011-2013. Pe site la sectiunea fonduri mutuale am gasit date doar pe anul 2011 si 2012 pana in luna iunie . Din iulie, la fonduri mutuale monetare apare doar fondul mutual ERSTE. Credeti ca m ati putea ajuta cu datele pe anul 2012 complet si 2013 pentru fiecare luna? 2. As dori sa va intreb care ar putea fi factorii de influienta ai cresterii sau scaderii performantei fondului mutual monetar. Pe site am valorile variatiei fiecarui fond mutual monetar de la infiintare pana in prezent si trebuie sa explic de ce s a inregistrat cea mai mica valoare si cea mai mare valoare. Multumesc mult!!! Specific faptul ca informatiile ma ajuta la realizarea lucrarii de licenta.
   16-05-2014     Gaina Alexandra

1. Nu este clar la ce site va referiti. Cautati numele fondurilor respective la celelalte tipuri de fonduri, intrucat a avut loc o reclasificare a multora din fondurile monetare la categoria de fonduri de obligatiuni la un moment dat, daca nu ma insel. 2. Performantele sunt determinate in principal de evolutia ratelor dobanzilor, de modul in care fiecare administrator de fonduri plaseaza activul fondului in instrumente cu venit fix, modul de negociere a dobanzilor la depozite cu institutiile bancare, etc. Studiati structura activelor fiecarui fond si evolutia sa in timp - ar trebui sa gasiti datele pe siteul www.aaf.ro, in raportarile lunare ale AAF.

As dori sa va felicit pentru site si pentru sectiunea de consultanta.Totusi,inca mai am o nelamurire.1.Poti deveni agent de bursa daca ai certificatul de agent serv si investitii financiare ,dar nu esti angajat al unui ssif ,ci doar client ? 2.Este nevoie de studii superioare pentru a deveni agent de bursa ? Va multumesc !
   21-02-2014     Lucian

Multumim pentru felicitari. 1. Agentii de bursa trebuie sa fie autorizati ca Agenti pentru Servicii de Investitii Financiare (ASIF) de catre ASF. Aceasta presupune in mod obligatoriu un contract de munca, de mandat sau de agent cu un intermediar autorizat sa tranzactioneze la bursa. 2. Pentru autorizarea ca ASIF/agent de bursa sunt cerute cel putin studii medii.

1.Care dintre categoriile de societati listate la BVB sunt raportate la indicele BET respectiv BET-C: categ. I, II, III, (cotatii regular - REGS); internationala (regular international-RGSI), societati necotate(UNLS)? Ce este piata de ordine (XMBS), daca aceasta se imparte la randul ei in mai multe categorii si daca societatile cotate in aceasta categorie sunt raportate la BET si/sau BET-C? 2. Cum sunt clasificate societatile listate pe piata Rasdaq, care sunt indicii de raportare pe aceasta piata? 3. Ce este piata/sistemul alternativ de tranzactionare ATS si care sunt indicii de raportare?
   22-01-2012     

1. Indicele BET-C include numai companiile romanesti listate la Categoriile I, II si III ale pietei reglementate a BVB (deci fara RGSI si fara UNLS). Lista completa a companiilor din indice este disponibila aici.

Referitor la structura: toate instrumentele tranzactionate la BVB se pot structura dupa doua criterii: I. din punct de vedere functional al pietelor de listare/tranzactionare, conform cerintelor de listare si II. din punct de vedere tehnic al segmentelor de piata din sistemul electronic de tranzactionare al Bursei. Pentru primul criteriu vedeti pagina disponibila aici. Cel de-al doilea criteriu nu este foarte relevant pentru investitori, fiind o structura tehnica, gasiti detalii aici: aici

2. Indicii oficiali ai Rasdaq sunt Rasdaq-C, RAQ-I si RAQ-II. Gasiti informatii despre indicii BVB aici. Actiunile de pe Rasdaq sunt impartite in trei categorii, I, II si III.

3. Pentru informatii despre ATS consultati codul ATS disponibil aici. Nu exista indici pentru segmentul ATS.

BUna ziua, As dori sa intreb daca exista(si unde as putea gasi) o clasificare (sau centralizare) a actiunilor cotate la BVB dupa indicatorul DIVy(dividend yeld)?
   06-02-2011     MITRU Madalin George

Pe siteul kmarket.ro, in sectiunea Actiuni listate la Bursa, puteti gasi preturile istorice ale actiunilor precum si valoarea dividendelor din fiecare an pentru a calcula acest indicator (pentru actiunile listate pe piata reglementata a BVB). Alta sursa publica nu cunosc pentru acest indicator.

Domeniile de activitate de la intercapital start nu corespund cu cele de pe site-ul brd. spre ex aerostar si turbomecanica, pe intercapital coincid , pe brd nu. Dupa ce ar trebui sa ma ghidez eu astfel incat sa imi fixez corect in minte domeniile de activitate si cine face parte din ce?
   16-07-2010     Radu Bogdan

Exista mai multe sisteme de clasificare a activitatilor economice. In Intercapital Start folosim un sistem de clasificare implementat de Yahoo Finance (insa Yahoo Finance l-a modificat la randul sau la un moment dat). Nu cred ca un sistem este mai bun decat altul; pur si simplu trebuie ales un sistem de clasificare pentru care se pot gasi mai multe date pentru comparatii (daca vom folosi datele sectoriale de pe Yahoo Finance, de exemplu, atunci inevitabil folosim sistemul de clasificare al Yahoo Finance, altfel lucrurile s-ar complica foarte mult).

Am ??i eu c??teva ??ntreb─?ri la care nu am g─?sit r─?spuns. Prima ar fi cum identific tipul unui fond de investi??ii dac─? mi se dau date referitoare la VAN. 2.?×tiu c─? pentru a aprecia eficien??a unei investi??ii pe pia??a de capital trebuie s─? compar randamentul investi??iei cu un indicator de referin??─? de pe pia??a financiar─?, (cel pu??in a??a am citit ??ntr-un curs la facultate) a?? dori s─? ??tiu care sunt ace??ti indicatori de referin??─? cu care compar─?m ??i dac─? difer─? ??n func??ie de tipul fondului de investi??ii ??i cum argumentez alegerea f─?cut─?. V─? mul??umesc.
   09-01-2010     Mocanu Elena Corina

1. Daca primiti doar Valoarea Activelor Nete (VAN), atunci aceasta nu ofera informatii decat despre dimensiunea fondului, nu si despre tipul sau. Daca primiti si structura activelor nete (adica procentul din active investit in actiuni, procentul investit in obligatiuni, etc), atunci situatia este simpla: conform clasificarii Asociatiei Administratorilor de Fonduri, fondurile care au investit minim 66% din activ in actiuni sunt considerate Fonduri de Actiuni, fondurile cu o detinere intre 10% si 66% in actiuni sunt considerate Fonduri Diversificateiar , fondurile care au investit sub 10% in actiuni sunt considerate Fonduri de Instrumente cu Venit Fix (iar in randul acestora din urma, fondurile la care detinerile in instrumente cu venit fix au o durata medie sub un an sunt considerate fonduri monetare).

2. Da, exista indicatori diferiti in functie de tipul de fond analizat. Pentru un fond de obligatiuni, indicatorul folosit este media dobanzilor bancare, de exemplu. O asemenea comparatie face sens, pentru ca un asemenea fond ar trebui sa aiba randamente comparabile sau mai mari decat dobanzile (altfel, investitorul ar putea sa isi pastreze banii la banca si nu sa ii investeasca in fond).

Pentru un fond de actiuni, indicatorul cel mai relevant este indicele bursier de pe piata pe care investeste fondul (BET in Romania, de exemplu). Astfel, daca indicele BET a crescut cu 50% intr-un an, insa fondul de actiuni ales a crescut cu 2%, inseamna ca strategia sa nu este una foarte buna raportata la media pietei (insa daca BET scade cu 30% iar fondul creste cu 2%, atunci strategia sa este este performanta; nu conteaza randamentul absolut, ci raportarea la indicatorul de referinta). Ideea generala este sa identificati indicatori care se refera la elemente comparabile cu strategia fondului analizat.

Buna. vreau sa deschid un cont la unul din SSIF-urile din romania. Astfel am luat legatura cu o cunostinta care ocupa pozitia de analist la un SSIF autohton. Vroiam sa va intreb daca din punctul de vedere a CNVM-ului persoanele incadrate ca analisti au voie sa fie si brokeri autorizati(ASIF). multumesc anticipat
   19-06-2009     Andrei S

Da se poate ca un analist sa fie si ASIF. Interdictia pe care o are un ASIF este aceea de a fi si consultantde investitii autorizat de catre CNVM.

buna seara.sunt studenta si am incercat sa fac in pararel un curs la asif.am picat acest examen de 2ori din cauza unei intrebari stupide la care nu gasesc raspunsul."Ce orizont de timp este cel care ofera semnalele cele mai valide pentru un grafic?grafic zilnic;grafic saptamanal;din minut in minut?astept raspunsul corect cu motivatie va rog
   22-05-2009     edit

Chiar ca e stupida intrebarea. Fiecare din cele trei tipuri de grafice este folosit in functie de perioada care se doreste a se analiza. Prin urmare, nu este niciunul "mai valid" decat celalalt. Acestea fiind spuse, as raspunde alegand graficul zilnic, pentru faptul ca acesta este mai des intalnit in practica, pentru o analiza generala a unei actiuni, piete, etc.

1. Am niste actiuni cumparate acum 12-20 luni cu minus de circa 80 %. Ce ar trebui facut avand in vedere ca evident, fie am avut brokeri prea slabi ca sa-mi recomande vanzare la timp, fie mi-am facut iluzii in legatura cu durata crizei. Sa raman inca 4-5 ani pe ele si sa imbunatatesc periodic mediile (pe urmatoarele nivele de suport sa zicem) sau sa le uit acolo pana isi revin sau sa le vand? 2. Nu aveti cumva un site sau o lista cu repartizarea actiunilor romanesti pe domeniile standard ale pietii de capital, nu pe codul caen cum apar la bvb? Adica bunuri de capital : urmatoarele actiuni, farmaceutice urmatoarele etc etc.
   15-05-2009     alex

1. Din pacate nu ofer recomandari de investitii in cadrul acestei rubrici. 2. Avem o asemenea clasificare in sistemul de analiza Intercapital Start (optiunea Comparatii Emitenti din fisa companiilor listate la BVB). Sistemul este accesibil numai clientilor Intercapital Invest. Nu cunosc alt site pentru o asemenea clasificare.

Buna ziua! As dori sa stiu unde pot gasi statistici referitoare la structura investitorilor pe piata de capital romaneasca....ma refer la clasificarea persoane fizice si persoane juridice si acestea impartite in rezidente si nerezidente.....mai exact ma intereseaza interesul pers.fizice rezidente pt BVB.....am gasit cred intr'un singur Raport anual al BVB aceste informatiii.....va rog mult daca ma puteti ajuta...Felicitari pt site, sunteti un real ajutor pt noi!
   19-04-2009     Cristina

Multumim pentru felicitari. Informatiile respective se gasesc pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Tranzactionare si Statistici, Statistici, Investitii (Actiuni).

Va rog sa-mi spuneti care este diferenta intre o societate a caror actiuni sunt listate la bursa si una a caror actiuni sunt nelistate dar tranzactionate. Ce inseamna actiuni inscrise la cota Bursei?
   20-04-2007     Pricop Manuela

Intrebarea este foarte buna, intrucat structura pietelor de actiuni din Romania este destul de complexa. Voi incerca sa sintetizez aceasta structura in cele ce urmeaza. Bursa de Valori Bucuresti, ca institutie, opereaza doua piete de tranzactionare:

1. o piata reglementata (cunoscuta si sub numele de BVB, "bursa" sau cota bursei) pe care se tranzactioneaza in jur de 60 de companii clasificate in trei categorii (momentan nu exista nicio companie la categoria a 3-a). Companiile de pe aceasta piata sunt cele mai interesante companii listate din Romania, iar pagina web a pietei este www.bvb.ro.
2. piata Rasdaq, aflata in curs de autorizare ca Sistem Alternativ de Tranzactionare, pe care se tranzactioneaza actiunile a ap. 2500 de companii. Siteul web al pietei este www.rasd.ro.

Pe langa acestea, mai exista un segment de companii cunoscute in prezent sub numele de companii "necotate" tranzactionate prin sistemul bursei (sectiunea se mai numeste si Unlisted). Acestea au ajuns pe acest segment in principal datorita faptului ca nu au mai indeplinit conditiile de mentinere la cota bursei (rezultate financiare slabe, incepere proceduri de faliment, neplata costurilor de mentinere la cota bursei, etc) si au fost transferate de acolo. Cu alte cuvinte, companiile necotate (nelistate) tranzactionate pe acest segment nu mai indeplinesc criteriile de performanta, eficienta, raportare si transparenta cerute pentru companiile de la cota bursei, insa BVB pune la dispozitie platforma pentru tranzactionarea in continuare a acestora, in cadrul segmentului Unlisted (atentie! pe sectiunea Necotate nu se tranzactioneaza actiunile oricarei companii din Romania, ci numai ale celor care au fost transferate de la cota bursei, asa cum am spus mai sus). Se are in vedere transformarea segmentului "necotate" intr-o piata dinstincta la un moment dat, piata care sa se alture celor doua prezentate mai sus.

Imi spuneti va rog ce perioada minima trebuie pt a fi agent de bursa ? Trebuie 1 an de experienta ca si ASIF ?
   18-03-2007     vlad

Din partea bursei de valori nu exista o cerinta legata de experienta (pentru detalii despre autorizarea unui agent de bursa consultati Codul BVB disponibil pe www.bvb.ro, prima pagina a siteului). Desigur, firmele de brokeraj pot introduce cerinte suplimentare celor ale BVB, si este destul de putin probabil (desi, nu imposibil) ca un ASIF fara experienta pe piata de capital sa fie autorizat imediat ca agent de bursa.

Va rog sa imi spuneti ce este un agent delegat. Prin ce se deosebese acesta de un ASIF?
   15-04-2006     

Consultati Regulamentul CNVM 15/2005 disponibil pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

am un certificat de actionar lasif transilvania .cum trebuie sa procedez ,unde trebuie sa merg sau dati-mi un numar de telefon va rog pentru constanta
   17-03-2006     manuela

Mergeti pe www.intercapital.ro, sectiunea Contact si luati legatura cu agentia noastra din Constanta.

Va salut domnule Pasol si va felicit pentru reusita candidaturii dvs. Intrebarea mea este: ce este o actiune blue-chip? Cand se poate spune despre o actiune ca este blue-chip? Si inca ceva. Va rog mult sa imi retransmiteti buletinele Puls Capital nr. 364 si 369. Multumiri.
   12-03-2006     Tiberiu Nica

Va multumesc pentru felicitari. Actiunile "blue-chip" sunt actiunile considerate cele mai solide, mai eficiente si mai stabile actiuni de pe piata. Nu exista metode de clasificare riguroasa a acestora, insa printre criteriile luate in calcul se numara: capitalizarea, lichiditatea, performantele financiare, calitatea actionariatului si a managementului, pozitia pe piata si activitatea derulata. Spre exemplu, pe piata noastra de capital, actiunile BRD si SNP sunt in mod indiscutabil blue-chip-uri. V-am retransmis numerele din Puls Capital prin e-mail.

Am mai multe intrebari: 1) Daca obtin atestat de broker acesta e valabil toata viata? Din cate am inteles, brokerii cu atestate mai vechi au fost nevoiti anul trecut sa sustina un nou examen pt a putea fi in continuare brokeri. 2) Ca sa obtin atestat de broker pt contracte derivate trebuie mai intai sa am atestatul de broker pt tranzactii pe actiuni?
   03-03-2006     

1. Atestatul este valabil pana la momentul modificarii legislatiei, caz in care CNVM poate solicita reautorizarea tuturor agentilor. 2. Da, trebuie sa aveti si examenul de broker pentru actiuni (numit de fapt examen de Agent de Servicii de Investitii Financiare - ASIF).

Am niste actiuni laSIF Moldova. Cum as putea sa le vand? multumesc
   30-10-2005     Dana Ionescu

Pentru aceste informatii parcurgeti sectiunea de intrebari frecvente.

O intrbare cu caracter general : puteti sa-mi dati o clasificare dupa importanta principalilor indicatori ( sau semne ) care determina momentul in care este indicat sa cumperi/vinzi actiuni la o anumita societate ?
   12-05-2005     Antoniu

Din pacate nu. Motivele sunt doua: nu exista o asemenea clasificare a indicatorilor sau semnelor de cumparare/vanzare. Daca ar exista o clasificare riguroasa, atunci toata lumea ar folosi-o si nu ar mai pierde nimeni bani pe piata de capital. In al doilea rand, un asemenea raspuns depaseste cadrul acestei rubrici - ar fi mult prea extins. Vom introduce la un moment dat, in lunile urmatoare, un material de analiza a actiunilor in sistemul Intercapital Start (www.intercapital.ro). Nu stiu inca daca acesta va fi public sau se va adresa doar clientilor Intercapital Invest.

Buna ! As dori sa stiu daca aveti informatii despre cursurile ASIF organizate de BVB intrucat pe pagina web BVB informatiile cu privire la curs nu au mai fost actualizate de aproape un an si desi am contactat bvb@bvb.ro solicitand informatii nu am primit nici un raspuns. Va multumesc anticipat!
   20-01-2005     mihai iuga

Din cate stiu bursa de valori se pregateste in prezent pentru a organiza o noua sesiune de cursuri. Cel mai bine ar fi sa luati legatura cu bursa la telefon pentru aceasta informatie.