Intrebari selectate - cuvant cheie: actionarul
De ce cand se face o marire de capital pentru actiunile primite gratuit actionarii trebuie sa plateasca impozit calculat ca diferenta dintre valoarea de vanzare a actiunilor si valoarea nominala? Asfel actionarul pierde bani pentru ca se face marire de capital? Vezi sif 3 in 2007. Ce se poate face in acest caz pt. recuperarea banilor pierduti? Unde as putea apela pt. asta? Multumesc!
   28-11-2015     ciosan

Din pacate nu oferim consultanta fiscala in cadrul acestei rubrici, ne pare rau.

Buna ziua! Dupa Revolutie am cumparat actiuni la Terapia Cj. Cativa ani am ridicat dividendele si dupa care Rambaxy a cumparat Terapia ,am primit mai multe instiintari ca imi cumpara actiunile .Nu le -am vandut pentru ca nu mi- a convenit pretul pedeoparte ,si nici nu eram la Cj .in perioada aceea avand locurile de munca in Maramures .Am vrut sa le vand la piata Bursei de valori dar erau sistate .Intrebarea mea este: ce se intimpla cu actiunile mele ? Rambaxy nu a cumparat Terapia cu actiunile cu tot ? Mai primesc dividende retroactiv ? Mai ales ca Rambaxy are rezultate forte bune in afaceri .Cui sa ma adresez cu aceasta problema ? Multumesc .
   12-04-2015     Julia Feri

Ar trebui sa aveti in continuare actiuni la compania Terapia, insa aceste actiuni au fost retrase de la bursa de valori. Prin urmare va trebui sa luati legatura direct cu compania, la departamentul actionariat sau cel juridic, pentru a intreba daca actionarul majoritar doreste sa va cumpere actiunile (nu este obligat sa o faca) si daca s-au distribuit dividende in ultimii ani (distributia de dividende nu este obligatorie, chiar daca firma a avut profit). Daca s-au distribuit dividende in ultimii trei ani, atunci veti ava posibilitatea sa le incasati.

Sunt angajata la societatea in speta si mi s-a solicitat urmatoarea informatie: Societatea este o societate pe actiuni de tip deschis, iar actionarul majoritar ( socitatea straina -90% din capital) doreste transmiterea actiunilor sale unor perosane fizice desemnate de el. Este posibil acest lucru? Din informatiile pe care le am nu ar fi posibil, pentru ca fiind un SA de tip deschis orice "transmitere" a actiunilor se face conform legii pietii de capital prin broker. Daca ma puteti lamuri si sugera ce acte normative ar trebui sa mai studiez. Va multumesc si astept cu nerabdare un raspuns.
   15-11-2013     cristina

Orice tranzactie cu actiuni ale unei firme listate se face prin societati de brokeraj, pe bursa. Luati legatura cu un jurist sau cu un intermediar, legislatia este foarte vasta.

Buna ziua Am actiuni pe un certificat distribuit in cadrul Programului de Privatizare in Masa. In primii cativa ani am incasat dividende, apoi ani de zile am omis a verifica existenta dividendelor - nu stiu daca este relevant acest lucru In urma cu cateva zile m-am trezit cu niste bani trimisi prin mandat postal de catre un fond de investitii, suma avand ca explicatie "Retragere de la tranzactionare a SC Titan SA cf. art 206 din Legea 297/2004. Studiind articolul mentionat am vazut ca in cazul in care actionarul majoritar depaseste un numar anuem de actiu *poate solicita* actionarilor minoritari achizitionarea actiunilor acestora la un oarecare pret. Aceast *poate solicita* are caracter de obligativitate, adica actionarul minoritar *este obligat* sa le vanda? M-am trezit cu o suma de bani pentru niste actiuni pe care nu vroiam sa le vand, suma am incasat-o, ulterior citind explicatiile de pe fluturas. Multumesc pentru lamuriri.
   20-09-2013     Adrian

Operatiunea prevazuta in art. 206 din legea 297 reprezinta un drept al actionarului majoritar in cazul in care depaseste o detinere de 95% in capitalul unei companii. Daca acel actionar a ales sa isi exercite acest drept, atunci conform legii are loc retragerea obligatorie din societate a tuturor celorlalti actionari (aceasta devine obligatorie), iar acestia primesc contravaloarea actiunilor detinute fara a avea posibilitatea de a opta in aceasta privinta.

Buna ziua! Va multumesc pentru aceasta oportunitate de a clarifica pentru publicul larg aspectele ce privesc investitiile pe piata de capital. Intrebarea mea se vrea mai mult o confirmare din partea dumneavoastra a concluziei la care am ajuns: Am detinut un numar de actiuni la Sif4 Muntenia pe care le-am tinut in scopul de a putea incasa dividende. Cred insa ca am facut o greseala intrucat am vandut actiunile in data ex dividend si cred ca am pierdut dreptul de a incasa dividende (intrucat data cum dividend a fost 11.05.2013, data ex dividend 13.05.2013 iar data de inregistrare -luata in considerare de SIF4 la stabilirea actionarilor ce au dreptul de a incasa dividende- a fost de 15.05.20013). Este corecta concluzia mea? Daca actiunile sunt vandute intre data Ex-dividend si Data de Inregistrare actionarul pierde dreptul de a beneficia de dividende? Va multumesc!
   09-08-2013     Tudor

Daca ati vandut intre data Ex-dividend si data de inregistrare, atunci veti beneficia de dividende. Important este sa aveti actiunile inainte sau cel mai tarziu la data cum-dividend. Daca vindeti dupa aceea, nu e problema. In exemplul Dumneavoastra, daca ati vandut oricand incepand cu 13 mai 2013 (inclusiv) sau mai tarziu, atunci veti beneficia de dividende. Daca ati vandut oricand inainte de 10 mai (inclusiv) sau mai devreme, atunci nu beneficiati de dividende.

Poate un actionar majoritar sa delisteze societatea preluand pe numele lui actiunile captivilor fara a-i despagubi daca acestia nu au acceptat oferta publica de preluare? Nu este obligat sa le mai faca oferta? mentionez ca sunt intr-o atare situatie iar societatea a disparut deja, nu mai exista, nu mai are sediu, contact etc.
   08-02-2013     M. Georgescu

Exista doua variante de delistare: 1. printr-o oferta publica de preluare urmata de retragerea obligatorie a actionarilor, ceea ce inseamna ca actionarul majoritar preia toate actiunile, dar ceilalti actionari primesc contravaloarea acestora (este posibil sa se fi realizat o asemenea operatiune, iar Dumneavoastra sa nu stiti de ea), sau 2. prin hotararea AGA in anumite conditii (in general numai pentru societatile care se tranzactioneaza foarte putin), caz in care actionarii minoritari raman in continuare actionari intr-o societate inchisa.

Pentru informatii suplimentare despre cazul specific la care faceti referire va puteti adresa CNVM, www.cnvmr.ro.

Buna ziua, as dori sa stiu ce procent ar trebui sa detin in calitate de actionar al unui SA listat la bursa pentru a o putea delista?
   28-10-2011     Florentina

In general, actionarul care doreste retragerea de la tranzactionare a companiei trebuie sa detina cel putin 95% din actiunile acestuia si sa deruleze procedura de retragere obligatorie a actionarilor. Gasiti informatii suplimentare in Regulamentul CNVM 1/2006 disponibil in sectiunea Legislatie pe www.cnvmr.ro.

in 2007 am fost inregistrata la fisc cu 2 lei reprezentand dividente de la Promex. Am aflat de acestea abia in 2011 cand Casa de sanatate imi impune sa platesc 700 lei contributii+penalitati. Cine e vinovat de faptul ca nu am stiut de acest venit de 2 lei ? Va multumesc
   07-10-2011     CIreasa

Din pacate nu este nimeni de vina in aceasta situatie. In general este responsabilitatea actionarului sa verifice modul de plata a dividendelor. Ce-i drept, ar trebui sa existe o limita minima a veniturilor luate in calcul: pentru dividende de 2 lei este anormal sa aiba loc plati de CAS pentru persoanele care trebuie sa faca aceste plati (daca este o vina, atunci aceasta este vina - legea incorecta care nu stabileste acest plafon minim). Din pacate situatia Dumneavoastra nu este singulara, am mai auzit de asemenea cazuri.

Buna ziua! Socrul meu detine actiuni la fabrica de bere Ursus. Nu primeste informatii cu privire la actiuni asa cum ar fi normal(anual) si nu primeste nici dividende. Cei de la Ursus te contacteaza doar sa te intrebe daca le vinzi...si in rest nu prea ai cum sa dai de ei...doar daca cunosti un sediu al lor...iar acolo ridica din umeri... Este ok d.p.d.v. legal ca daca ei au un profit si nu unul mic, micului actionar sa nu-i dea "leul cuvenit" sau cel putin sa fie informat in scris cu privire la deciziile luate? SI daca decizia ar fi ca sa nu se dea dividende, au dreptul ca an de an sa faca asta cat timp vor ei? Multumesc anticipat!
   30-01-2011     Andrei

Da, totul este normal din punct de vedere legal. Decizia de a acorda dividende este luata in fiecare an de catre Adunarea Generala a Actionarilor, de catre majoritatea actionarilor prezenti. Daca Adunarea (respectiv actionarul majoritar) hotaraste in fiecare an sa nu acorde dividende (desi compania are profit), atunci acest lucru este posibil si legal. Nu exista nicio obligatie legala pentru companii de a acorda dividende.

De asemenea, nu exista obligatii legale pentru informarea actionarilor in scris. Companiile listate la bursa publica informatii pe siteul Bursei de Valori Bucuresti (www.bvb.ro), iar informarile importante pentru actionari sunt publicate si in Monitorul Oficial al Romaniei.

Buna ziua, daca imi puteti raspunde la urmatoarea situatie: cumpar actiuni de la o societate care e listata la bursa,iar dupa o perioada de timp aceasta se va delista. Actiunile respective mai valoreaza ceva ? Va multumesc.
   08-08-2010     laurentiu

In mod normal procedura legala prevede faptul ca actionarul majoritar al firmei respective (cel care initiaza delistarea) are obligatia sa rascumpere actiunile tuturor actionarilor minoritari, la un pret corect, inaintea delistarii. De asemenea, procedura de delistare se poate initia doar in anumite conditii destul de restrictive (actionarul majoritar trebuie sa detina minim 95% din actiunile firmei pentru a initia o delistare). Prin urmare, in mod normal la momentul delistarii nu veti mai avea actiuni, pentru ca acestea au fost rascumparate de actionarul majoritar (procedura se numeste retragerea obligatorie a actionarilor si este prevazuta in legea 297/2004).

multumesc mult pentru raspunsul primit. poate nu am fost destul de clara. reformulez intrebarea: o societate comerciala a majorat capitalul social cu 8000.000 actiuni. in termenul de suscriere, a subscris numai actionarul majoritar, toate actiunile emise pt.majorare; cnvm-ul a obligat societatea sa acorde inca un termen de subscriere pentru actionarii care nu au avut cunostinta de aceasta majorare, cu toate ca majorarea de capital social a fost facuta publica, mai putin pe site-ul bvb. intrebarea este: atat timp cat cele 8000.000 actiuni emise pt majorare au fost subscrise si varsate integral, ceilalti actionari in perioada de subscriere (alta decat cea initiala) subscriu tot la cele 8000.000 de actiuni? emise initial? sau subscriu si se diminueaza procentul din subscrierea celor 8000.000 de actiuni. cnvm-ul nu explica, pur si simplu a somat societatea, prin ordonanta, de a acorda actionarilor care nu au avut cunostinta de aceasta majorare, dreptul la o noua subscriere. In acest moment societatea printr-o alta agea a acordat un nou termen de subscriere. eu ca actionar avand acest drept, voi subscrie tot la cele 8000.000 de actiuni, ? va multumesc.
   23-01-2010     TIRON ELENA

In acest caz, cel mai probabil scenariu este urmatorul: cele 8.000.000 de actiuni actiuni aferente majorarii de capital se vor aloca actionarilor proportional cu toate subscrierile efectuate, luand in calcul atat subscrierea actionarului majoritar, cat si pe cele ale altor actionari.

Spre exemplu: daca, pe langa cele 8.000.000 de actiuni subscrise de actionarul majoritar, se mai subscriu inca 4.000.000 de actiuni de catre alti actionari in urma prelungirii perioadei de subscriere, atunci fiecare actionar va primi 66,66% din numarul de actiuni subscrise: actionarul majoritar va primi 66,66% x 8.000.000 = 5,33 milioane actiuni, iar ceilalti actionari vor primi diferenta pana la 8 milioane. Procentul se calculeaza astfel: 1 / (actiuni subscrise in total / actiuni oferite spre subscriere).

Prin urmare, daca CNVM nu a solicitat realizarea unui nou convocator al AGA cu alti parametri pentru majorare, atunci numarul de actiuni oferite ramane cel initial, dar se ofera posibilitatea tuturor actionarilor sa participe la aceasta operatiune.

in anul 2009 o societate pe actiuni a anuntat majorarea de capital cu 8000.000 de actiuni.in termenul de subscriere a subscris integral numai actionarul majoritar.acelei societati i s-a impus de cnvm sa acorde un nou termen de preferinta pentru actionarii care nu au stiut.:intrebare: daca majorarea de capital social s-a infaptuit integral, ceilalti actionari au dreptul sa subscriere la capitalul social dupa majorare, sau subscriu tot la cele 8000000 de actiuni?va multumesc
   16-01-2010     TIRON ELENA

Nu avem toate datele pentru un raspuns. Ar trebui citita decizia CNVM pe aceasta tema, sau luat legatura cu CNVM sau cu emitentul respectiv. Depinde de ce a hotarat CNVM si de stadiul operatiunii de majorare de capital.

Buna ziua. Sunt detinator al unui pachet de actiuni de 2 % la o societate listata pe Razdaq care a fost privatizata prin metoda Mebo in 1995, intre timp s-a desfiintat asociatia PAS la acea societate fara a se aduce la cunostinta actionarilor prea multe si astfel una din persoanele interesate la intelegere cu alti membri PAS a dobandit 87% din actiuni fara a fi nevoita sa faca oferta publica. Care poate fi variantele plauzibile pentru vinzarea actiunilor ?
   09-01-2010     fany

In cazul in care un actionar a ajuns la o detinere de 87% din capital, acesta ar trebui sa lanseze o oferta publica de preluare. Verificati ca aceasta obligatie sa nu fi fost indeplinita in trecut de actionarul respectiv, la momentul cand a depasit 33% (obligatia este indeplinita chiar daca oferta a fost efectuata cu mai multi ani in urma). In cazul in care o oferta nu a fost lansata, puteti sesiza aceasta situatie Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM, www.cnvmr.ro), care poate obliga actionarul sa lanseze oferta publica.

Va rog sa-mi explicati ce inseamna urmatoarea fraza pe care am citit in presa de azi:" Actionarul majoritar al Zentiva Romania a mentionat ca, daca dupa incheierea ofertei va ajunge sa detina peste 95% din capitalul companiei, va cere retragerea celorlalti eventuali actionari minoritari, urmand ca societatea sa fie delistata de la cota Burse" . Poate insemna ca eventualii detinatori de actiuni SCD din Programul de privatizare in masa isi pierd dreptul asupra actiunilor fara nici-o perspectiva de despagubire? Ce se intimpla in mod concret , de obiciei , cu actionarii minoritari la societatile delistate de la Bursa?
   07-08-2009     C.Piroska

Operatiunea de retragere obligatorie a actionarilor este reglementata de legea 297/2004 si disponibila pe multe piete de capital dezvoltate. Aceasta acorda posibilitatea actionarului majoritar al unei companii ca, in cazul in care detine cel putin 95% din actiunile emise, sa transfere in mod obligatoriu actiunile tuturor celorlalti actionari pe numele sau, platind pentru aceasta un pret echitabil stabilit de un evaluator.

Prin urmare, nu este vorba de pierderea dreptului asupra actiunilor fara despagubire, ci de vanzarea obligatorie a actiunilor la un anumit pret. Aceasta operatiune se face pentru ca actionarul majoritar sa poata delista compania. Pentru detalii suplimentare consultati legea 297/2004 disponibila pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie (art. 206).

buna ziua-cu respect va rog sa-mi raspundeti la aceste intrebari; 1)ce se intimpla cu ASOCIATIA PAS la incheierea procesului de privatizare mai funcioneaza sau se dizolva? 2)actiunile se inpart la actionari si se pot valorifica pe piata sau le poate cumpara actionarul majoritar? 3)in cazul cind CONSORTIUL care a cumparat societatea da faliment mai benificiem de actiuni daca valoarea activilor este mult mai mare decit pretul de achizitie?va multumesc
   15-05-2009     vlad george

1. Acest lucru depinde de prevederile statutului asociatiei si de hotararea membrilor acesteia. Luati legatura cu conducerea PAS. 2. Dupa desfiintarea asociatiei, actiunile se impart membrilor acesteia. 3. Intrebarea este neclara, va rog reveniti cu detalii.

Buna ziua. Un actionar majoritar care detine 72 % dintr-o societate comerciala poate fi obligat sa faca o oferta publica de cumparare a restului de actiuni ramase ? Daca da , cum?
   18-04-2009     popescu lucian

Ofertele publice sunt reglementate de Regulamentul CNVMR nr. 1/2006 disponibil pe siteul www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie. In mod normal, actionarul majoritar nu poate fi obligat sa faca o oferta de cumparare, cu exceptia cazului in care doreste sa cumpere actiuni noi pentru a isi majora procentul detinut.

Sunt actionar minoritar inca de la constituirea unei societati comerciale inchise. De curand, actionarul majoritar care detinea aproape 90% din capitalul social si-a vandut participatia. Intrebare: persoana care a cumparat actiunile si detine acum aproape 90% din capitalul social nu era obligata sa faca o oferta de cumparare si actionarilor minoritari? Va multumesc pentru timpul acordat.
   25-01-2009     Maria

Intrucat compania este inchisa, aceasta nu se supune reglementarilor pietei de capital. Prin urmare, actionarul care a preluat pachetul de 90% nu avea nicio obligatie legala pentru a realiza o oferta de cumparare (cu exceptia cazului in care actul constitutiv prevede o asemenea obligatie).

sant actionarul unei societati care ofera actiuni gratuite sub forma de dividente.pentru a vinde aceste actiuni mi s-a spus ca trebuie sa ma adresez la registrul comertului din bucuresti.mentionez ca sant din provincie
   17-10-2008     Popescu George

Daca societatea este listata la bursa, atunci procedura de vanzare este descrisa in pagina de intrebari frecvente din cadrul sectiunii Consultanta si Intrebari pe kmarket.ro. Daca societatea nu este listata la bursa, atunci va trebui sa identificati singur un cumparator, cu care sa incheiati un contract de cesiune a actiunilor - luati legatura cu un jurist; in acest din urma caz, reprezentantii societatii la care aveti actiuni ar trebui sa va dea mai multe detalii despre procedura.

Buna ziua Domule Pasol, in primul rand va multumesc pentru buletinul Puls Capital pe care il primesc gratis de aproape 10 ani si pentru ca incercati sa puneti umarul la carutul economiei din tara asta a noastra. Am un capital de cca 500 000 RONI in vreo 50 de tipuri de actiuni. Sunt cercetator in biochimie deci nu am nimic cu economia. Am investit pentru dividende in ce am sperat sa mearga bine in economia ‚??romaneasca‚?Ě. De ce sa pun banii la banca cand pot sa-i pun direct la munca. Am facut asta de la inceput. Am un gust amar dupa atata timp pentru ca majoritatea celor cu putere in loc sa prospere prin productivitate prospera prin smecherii (furturi), uneori legale pe seama partenerului de afacere (fie ca e cel cu 49% fie ca sunt actionarii minoritari-clasa de mijloc!). Iar legea in Romania pare a nu se misca in directia morala. Am tot vrut sa va scriu despre diverse imoralitati, in fine v-am scris acum. Pe scurt 2 intrebari va prezint. Intrebarea 1 se refera la situatia de la Excelent Kandia SA. Urmare a derularii unei oferte publice de cumparare adresata tuturor actionarilor si pentru toate detinerile acestora, ofertantul are dreptul sa solicite actionarilor care nu au subscris ??n cadrul ofertei sa-i v??nda respectivele actiuni, la un pret echitabil. Actionarul minoritar nu are insa obligatia sa le vanda (Legea nr. 297/2004-legea nu specifica obligatia de a vinde penrtu proprietar). Asta ar insemna o incalcare a dreptului de proprietate. Si totusi regulamentul CNVM 1/2006 in aliniatul 8 art 74 cap 7 (pag 42) face aceasta gafa. Intrebare este cum un regulament poate trece peste o lege, incalcand astfel dreptul de proprietate, care doar in caz de expropriere poate functiona (pentru bunul mers al societatii). Intrebarea 2. De ce in Romania ce este moral nu poate deveni si legal. Cum poate un actionar cu 51% ‚??sa-l fure legal‚?Ě pe unul cu 49%. Daca AGA hotareste ca el sa ia 3 actiuni gratis si cel cu 49% doar una atunci este legal dar imoral (situatia a avut loc in Romania la un SA acum vreo 10 ani cand actionarii salariati au luat trei iar ceilalti una). Dar daca hotareste ca el sa ia toate dividendele intr-un an si partenerul cu 49% nimic! E posibil ca o astfele de situatie sa fie legala? (AGA e suprema) desi e clar ca e furt. Va urez toate bune si o Romania prospera cu o clasa de mijloc activa aducatoare de profit Anton
   27-06-2008     Anton

Ma bucur ca apreciati Puls Capital. Referitor la intrebari:

1. Procedura la care faceti referire, numita si procedura de "squeeze out", este prevazuta de legislatia pietei de capital in mai multe tari, nu doar in Romania. Chiar daca pare sa contravina unor principii general valabile, totusi procedura este una normala atunci cand este reglementata legal in mod corespunzator.

Este adevarat ca legea 297 are o scapare (nu mentioneaza si obligatia vanzarii de catre actionarii minoritari), scapare care este rectificata de Regulamentul 1. Acesta nu contrazice legea 297, ci o completeaza; insa, sunt de acord cu Dumneavoastra - este discutabil daca mentionarea acestei obligatii numai in regulament, nu si in lege, este suficienta. Probabil ca o completare a legii 297 sau o hotarare judecatoreasca definitiva pe aceasta tema ar clarifica situatia.

2. Legea stabileste in mod clar principiul conform caruia actiunile unui emitent acorda drepturi egale proprietarilor sai, fara discriminari. Consider ca ambele situatii pe care le descrieti incalca legea; probabil ca este prea tarziu acum (daca aceste situatii au avut loc in urma cu 10 ani), dar ar trebui sa solicitati ajutorul unui avocat. AGA este suverana si poate lua orice decizii, dar numai in cadrul stabilit de legislatia in vigoare.

Nu consider ca se pot lua decizii de majorare a capitalului social in care dreptul de preferinta sa nu se aplice in mod egal tuturor actionarilor. De asemenea, nu consider ca pot exista diferente intre nivelul dividendelor pe diverse tipuri de actionari, cu exceptia cazului in care compania a emis mai multe clase de actiuni (probabil nu e cazul) sau a cazului in care o parte din profit este distribuit catre angajati si/sau conducere inainte de distribuirea dividendelor.

Se inscrie in spiritul principiilor fundamentale ale guvernantei corporative ceea ce a ales sa faca compania Transgaz in privinta platii dividendelor pe 2007? TGN a decis esalonarea platii dividendelor (in perioada iun-aug 08) in ordine alfabetica a numelor actionarilor. Nu se aplica un tratament diferentiat (si nejustificat)? Actionarul care incaseaza dividendul cuvenit mai devreme isi poate fructifica suma pana la momentul in care actionarii care vor fi platiti mai tarziu isi vor incasa la randul lor dividendul.
   08-06-2008     adi

Nu vad nicio problema cu esalonarea platii dividendelor. Problema este una de logistica: emitentul nu poate face peste zece mii de plati catre actionari in acelasi moment, si atunci trebuie sa aleaga o modalitate de esalonare. Prin urmare, consider ca esalonarea este justificata.

Alternativa ar fi ca bancile sa isi imbunatateasca sistemele de plati, dar ma indoiesc ca va exista prea curand posibilitatea de a efectua peste zece mii de plati simultan.

Buna ziua, 1) in urma procesului de privatizare in masa am devenit actionar la IMSAT Bucuresti. Cum pot sa vand aceste actiuni, IMSAT devenind intre timp o societate inchisa ? Nu exista o prevedere care sa oblige actionarul majoritar sa rascumpere aceste actiuni de la actionari minoritari ? Cum pot afla un pret corect pentru aceste actiuni? Cum se pot afla datele despre raporturile profit/pirderi pentru fiecare an si deciziile luate in AGA in perioada in care IMSAT a devenit societate inchisa ? 2) Tot in urma procesului de privatizare in masa am dobandit actiuni la Constructii Nuclearo Electrice. Aceste actiuni sunt suspendate inca din 18.01.2007. Cum pot sa le vand ? Cum pot afla mai multe date despre acesta societate ? Nu exista o institutie care sa intervina pentru incetarea suspendarii, care cred eu dureaza cam prea mult timp ? Poate BVB-ul ? Mutumesc
   12-04-2008     

1. Transferurile de actiuni la societati inchise se fac numai direct intre vanzator si cumparator, prin contract de cesiune. Luati legatura cu departamentul actionariat sau conducerea firmei - poate dansii cunosc vreo oferta de cumparare; altfel, va trebui sa gasiti singur un cumparator.

La momentul cand a devenit inchisa, compania a facut o oferta de preluare pentru toate actiunile pe care actionarul majoritar nu le detinea deja. Daca nu ati vandut atunci, acum legea nu mai prevede obligatii suplimentare legate de rascumpararea actiunilor.

Actiunile companiilor nelistate nu mai au un pret de piata, pretul stabilindu-se in urma negocierilor dintre cumparatori si vanzatori. Pentru informarile de care aveti nevoie luati legatura direct cu compania, la departamentul actionariat. Puteti obtine aceste informatii, contra cost, si de la Registrul Comertului.

2. Daca actiunile sunt suspendate, nu le puteti vinde. Puteti afla mai multe informatii despre orice societate la care sunteti actionar luand legatura direct cu aceasta. Divizarea este o operatiune de durata, si nu pot exista institutii care "sa intervina". Ar fi bine sa existe o institutie care sa rezolve problema birocratiei in Romania, dar aceasta institutie nu s-a infiintat inca.

In urma majorarii capitalului social al societatii, actionarul majoritar detine in prezent 59,85 % din capitalul social ca persoana juridica(societatea pe care o conduce) si 15,28 % ca persoana fizica, restul fiind detinut de alti actionari, respectiv 24,85 %. Potrivit legii, intrucat detine mai mult de 33 % din drepturile de vot ale societatii, actionarul majoritar este obligat sa lanseze o oferta publica de preluare obligatorie. Intrebarea mea este daca in urma ofertei publice, actionarul majoritar ar avea vreun dezavantaj.In orice caz, acesta doreste sa preia intregul capital social...ar putea obtine acest lucru prin oferta, adica toate actiunile societatii? O a doua problema este rolul intermediarului. Acesta ce avantaje aduce si cum trebuie ales? Va multumesc mult.
   11-04-2008     maria

Nu vad dezavantaje pentru actionarul majoritar, in afara faptului ca trebuie sa dispuna de fondurile necesare pentru a cumpara actiunile in oferta. Avantajul pentru actionar este ca aceasta oferta ii permite sa isi consolideze pozitia in companie.

Oferta publica de preluare obligatorie se face, intr-adevar, pentru toate actiunile firmei pe care ofertantul nu le detine deja; deci, teoretic actionarul ar putea cumpara toate actiunile firmei in oferta (insa, practic, acest lucru nu se intampla intrucat nu toti actionarii minoritari vor vinde).

Intermediarul se ocupa de redactarea documenteler necesare ofertei, de autorizarea acesteia la Comisia Natioanala a Valorilor Mobiliare, de colectarea subscrierilor si de toate elementele legate de oferta. Intermediarul este si un consultant al ofertantului, sfatuindu-l in legatura cu aceata operatiune.

Intermediarul se alege in functie de mai multe criterii, incluzand: experienta in operatiuni similare; prezenta unui sediu in orasul in care emitentul actiunilor isi are sediul; dimensiune si reputatie; nivel de comisioane; capacitate tehnica, etc. Siteurile web ale intermediarilor reprezinta un bun punct de plecare pentru documentare. Lista completa a intermediarilor se gaseste pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari.

Buna ziua domnule Pasol. As avea 2 intrebari. 1.Daca am cont pe ktrade.ro, banii din dividende imi intra direct in cont? si daca da, intra impozitati cu cei 16%? 2.dpdv al actionarului, nu este mai rentabil sa primeasca actiuni gratuite in loc de dividende (avand in vedere ca acestea sunt impozitate) ? va multumesc
   28-03-2008     Ionut

1. Banii nu intra automat in cont, va trebui sa luati legatura direct cu emitentul pentru a intreba despre modalitatea de plata a dividendelor. Dividendele incasate sunt nete, intrucat impozitul de 16% se retine la sursa de catre emitent.

2. Este corect ceea ce spuneti. Pastrarea banilor in companie si distributia de dividende in actiuni nu duc la modificarea valorii firmei, in timp ce distributia de dividende in numerar duce la scaderea valorii acesteia, intrucat banii ies din firma; in plus, acordarea de dividende in numerar este ineficienta pentru actionari si din alte doua motive: 1. dividendele in numerar sunt impozitate cu 16% si 2. daca banii pentru dividende ar fi ramas in firma, valoarea acestora ar fi crescut datorita cresterii in timp a valorii firmei, deci pe ansamblu investitorul ar fi fost mai castigat.

1.De ce actionarul care detine 33% dintr-o societae este OBLIGAT sa faca OP de preluare?Care este rostul acestei prevederi legale? 2.De ce sint legale ofertele ostile de preluare ,ce au ele pozitiv, pentru ca ,daca sint legale ceva anume le-a facut necesare ? Multumesc!
   01-03-2008     Marius

1. Pentru ca un actionar care cumpara sau intentioneaza sa cumpere mai mult de o treime din actiunile emise capata o pozitie foarte importanta in companie, ce ii poate acorda o putere de decizie sporita.

Legiuitorul il obliga pe acest actionar sa acorde posibilitatea oricarui alt investitor sa iasa din firma participand la oferta de preluare, in cazul in care nu e de acord cu cresterea importantei si a puterii de decizie a celui care detine peste o treime din actiuni.

2. Ofertele ostile de preluare sunt legale intrucat nu se poate incalca dreptul nimanui de a face o oferta de cumparare pentru anumite actiuni. Termenul de "ostil" semnifica faptul ca managementul companiei vizate nu este de acord cu oferta; totusi, acest lucru nu poate impedica pe un investitor interesat sa faca o oferta.

ARAX este suspendata de la tranzactionare pentru ca se doreste sa se rascumpere actiuni de catre firma pentru angajati. Doresc sa intreb cum va afecta aceasta cumparare masiva de actiuni pretul actiunii...sedoreste achizitionarea de act la pretul cuprins intre 0.1-1.5 ron...pretul de cumparare o sa fie fix sau pe finalul achizitie se asteapta ca pretul actiunii sa urce pana la 1.5 ron...nu cumva se doreste, prin aceasta sa se cumpere mascat sub pretextul de achizitii deactiuni pt salariati, crearea unui actionar majoritar care sa faca jocurile cum vrea. Care sunt predictiile dumneavoastra in urmatoarea perioada asupra acestei societati, si pe cand se doreste aceasta masiva recumparare. MULTUMESC!
   25-01-2008     dan

Termenul in care vor fi rascumparate actiunile va fi stabilit in AGA. De regula aceste operatiuni sunt planificate astfel incat sa nu afecteze in mod semnificativ pretul in piata; din acest motiv pretul este stabilit intr-un interval destul de generos. Pretul la care vor fi cumparate actiunile (in cadrul acestui interval) nu este fix, ci depinde de pretul din piata.

De regula si intervalul in care se cumpara actiunile este generos la randul sau, in aceeasi idee: influente cat mai mici asupra pretului din piata. Din pacate nu realizez estimari in cadrul acestei rubrici.

O ultima observatie generala: actionarul majoritar (sau, dupa caz, actionarul cel mai important) al unei firme are dreptul sa hotarasca in AGA strategia si elementele cele mai importante ale activitatii firmei, intrucat detine majoritatea drepturilor vot. Aceasta este o situatie absolut normala si, in cele mai multe cazuri, favorabila. Protectia actionarilor minoritari este un element foarte important pentru bunul mers al unei firme (si al pietei de capital), insa nu trebuie sa uitam ca si actionarii mari au drepturile si rolurile lor foarte importante.

Prin urmare, actionarul majoritar "face jocurile cum vrea" iar acesta nu este un lucru rau atata timp cat firma este eficienta si se dezvolta, iar drepturile actionarilor minoritari sunt protejate (nu vorbesc in mod special de ARAX, companie pe care nu o urmaresc, ci in general).

Buna ziua, Vanzari substantiale de pachete de actiuni in contextul in care actionarul majoritar- in cazul Transgaz -STATUL-va dori sa-si reduca participatia se va face printr-un anunt anterior? Daca da cu cate zile inaintea vanzarii? Si cat de mult poate vinde prin intermediul bursei?In piata acum sunt 1 177 384 de actiuni, 10%din capitalul social majorat. Prin vanzarea altor pachete, ce efecte vor aparea? va multumesc anticipat!
   19-01-2008     carmen bobu

Da, orice potentiala vanzare ulterioara de actiuni Transgaz de catre stat se va face, cel mai probabil, printr-un anunt oficial (acest lucru nu a fost hotarat, insa, vorbim la modul teoretic). Publicarea anuntului deprinde de modul in care se face vanzarea, insa termenul este, de regula, suficient. Prin intermediul bursei, prin diverse proceduri (tranzactii, ofertei, etc) se pot vinde oricat de multe actiuni ale unui emitent. Efectele sunt legate de cresterea lichiditatii, crestere vizibilitatii si interesului pentru emitent.

Buna seara domnule Pasol. Felicitari pt rubrica. va rog sa-mi spuneti atunci cand se face o majorare de capital social, de unde apar noile actiuni? se dilueaza partea actionarului majoritar sau altfel? va multumesc
   18-01-2008     Paul

Multumesc pentru felicitari. Majorarea de capital se face intotdeauna prin emisiune de noi actiuni. Aceasta se face in doua moduri: 1. din fonduri proprii ale companiei (profituri, rezerve, prime de emisiune dupa IPO, etc); in acest caz toti actionarii primesc actiuni gratuite proportional cu numarul de actiuni gratuite, iar ponderile actionarilor in total nu se modifica. Spre exemplu: o companie are un capital social de 100 de lei impartit in 100 de actiuni si face o majorare de capital cu 50 de lei din fonduri proprii; fiecare actionar primeste 0,5 actiuni gratuite pentru o actiune detinuta. Un actionar care avea initial 30 de actiuni (si prin urmare o pondere de 30%) va avea dupa majorare 45 de actiuni si o pondere tot de 30%.

2. Cu numerar, atragand bani de la actionari. In acest caz, actionarii firmei au drept de preemptiune, adica au dreptul de a cumpara actiunile nou emise proportional cu numarul de actiuni detinute. Spre exemplu: compania de mai sus cu un numar de actiuni initial de 100, face o majorare de capital cu 50 de actiuni noi; actiunile pot fi emise la valoarea nominala sau la un pret mai mare. Actionarul care avea 30 de actiuni initial are dreptul sa cumpere inca 15 in majorarea de capital, pentru a isi pastra ponderea. Desigur, el nu este obligat sa o faca - in acest caz detinerea sa va fi diluata.

Pentru actiunile ramase nesubscrise in urma majorarii de mai sus exista mai multe variante, in functie de hotararea adunarii generale: anularea actiunilor, oferirea spre subscriere actionarilor care au subscris in prima etapa, vanzarea catre public, oferirea spre subscriere catre angajati, etc.

Domnule Pasol, Scriu o lucrare de licenta despre costul capitalului in Romania. Mi-am propus sa aplic metodologia Fama MacBeth (1973) ca sa testez traditionalul CAPM pe randamentele BVB, si sa compar rezultatele cu cele obtinute prin utilizarea altor modele, dezvoltate pentru pietele emergente. Nu am reusit insa sa gasesc toate informatiile despre splitari, majorari etc, si de aceea nu pot sa ajustez adecvat randamentele pentru perioada de studiu 1998-2006. Doar recent am descoperit excelenta dvs. analiza de pe kmarket.ro, pentru care ati calculat randamentele anuale. Daca se poate, va rog sa imi trimiteti datele la care au avut loc acele splitari sau distributii de actiuni gratuite (asa cum apar in tabele), pentru fiecare an in parte, pentru fiecare titlu in parte. Eu folosesc randamente saptamanale. Si, daca nu va cer prea mult, o scurta nota despre ajustare (stiu cum sa ajustez pentru splitari sau distributii de actiuni gratuite, insa nu am mai intalnit, de exemplu, "66,28 actiuni la 1000 lei la 100 de actiuni detinute"). Imi pare rau ca va deranjez cu o asemenea cerere, dar nu am nici o alta solutie la indemana; raspunsul celor de la BVB a venit cu o intarziere de o luna si a fost inutil. Tot ce imi doresc e ca lucrarea mea sa aiba substanta, iar acest lucru va fi posibil doar daca voi lucra cu date reale. Va multumesc, Sorin Dumitrescu ASE, Relatii Economice Internationale
   30-06-2007     Sorin Dumitrescu

Datele de inregistrare si coordonatele majorarilor de capital se gasesc pe www.bvb.ro: introduceti simbolul emitentului in casuta din stanga, iar in fisa companiei mergeti la Modificari Capital Social.

Ajustarea pretului pentru majorari de capital social cu numerar se face astfel: pret ajustat dupa majorare = (pret inainte de majorare + delta) / N, unde delta este suma care poate fi subscrisa in majorare pentru o actiune detinuta initial, iar N este numarul de actiuni pe care le va detine actionarul dupa majorare pentru o actiune detinuta anterior.

In exemplul majorarii cu 66,28 actiuni la 0,1 lei la 100 de actiuni detinute initial, delta este 0,6628 x 0,1 = 0,0663, iar N este 1+0,6628 = 1,6628. Pretul ajustat va fi (pret inainte de majorare + 0,0663) / 1,6628.

Aceeasi formula se poate folosi si pentru majorari combinate simultane (numerar + gratuite): N devine numarul de actiuni pe care le va detine actionarul in urma ambelor majorari, daca initial detinea o actiune.

Puteti sa-mi spuneti cu ce procent se impoziteaza dividendele, si cum ajung acestea in posesia actionarului (intra in contul deschis la firma de brokeraj sau cum?) Multumesc
   15-06-2007     Adrian

Impozitul pentru dividende este de 16% si acesta se retine la sursa, de catre firma platitoare. Fiecare companie stabileste modalitatea proprie de plata a dividendelor (la casierie, prin virament bancar, prin retele bancare, prin posta, etc). In cele mai multe cazuri puteti contacta departamentul actionariat al firmei la care aveti actiuni si solicita in scris plata intr-un cont bancar (inclusiv cel al SSIF cu care lucrati). Dividendele nu se vireaza automat in contul SSIF, daca Dumneavoastra nu solicitati acest lucru.

As vrea sa stiu care sunt conditiile in care o societate se poate retrage de la tranzactionare, in "lumina" ultimelor prevederi legislative. Care este procentul minim pe care trebuie sa-l detina actionarul majoritar pentru a initia aceasta procedura. Eventual, va rog sa precizati actele normative in vigoare care reglementeaza aceste aspecte. Va multumesc. T.G.
   06-05-2007     teodorescu gheorghe

Legislatia este destul de restrictiva in acest domeniu. Reglementarile aplicabile se gasesc in art. 87 din Regulamentul CNVM Nr. 1/2006. Tineti cont de faptul ca aplicarea alin. 4 lit d) din articolul respectiv (retragerea de la tranzactionare in urma hotararii AGA) a fost suspendata prin Dispunerea de Masuri a CNVM nr. 8/2006, reglementare temporara ce ofera si o procedura alternativa de retragere de la tranzactionare ce o inlocuieste pe cea prezentata la lit d) din regulament; aceasta este insa destul de restrictiva. Dispunerea de masuri mentioneaza faptul ca se vor elabora reglementari noi in acest domeniu, dar acestea nu au aparut inca.

Alte doua variante de retragere de la tranzactionare sunt la initiativa CNVM sau a pietei reglementate (lit. b) si c) din alin 4 art 87) datorita unor circumstante speciale sau neindeplinirii unor conditii. In concluzie, singura varianta fezabila de retragere de la tranzactionare ramane finalizarea procedurii de retragere a actionarilor dintr-o societate comerciala mentionata la lit a) alin. 4 art. 87 din Regulamentul 1. Procedura este explicitata in cadrul art. 206 din Legea 297/2004; si aceasta este destul de restrictiva si, in plus, foarte complicata.

Toate reglementarile mentionate se regasesc in sectiunea Legislatie a siteului www.cnvmr.ro (pentru dispunerea de masuri urmati linkul cu acelasi nume din aceasta sectiune).

Buna ziua, >> >> In urma unei sedinte AGEA am solicitat retragerea tranzactionarii >> actiunilor la bursa,decizie la care am revenit cu o noua sedinta AGEA si >> am hotarat anularea primei actiuni de retragere.Suntem in continuare >> listati la bursa,dar un actionar a obtinut in urma unei actiuni >> nedefinitive titlu executoriu >> pentru recuperarea contravalorii actiunilor.Actiunile sunt inregistrate >> la depozitar pe numele actionarului respectiv. >> Activitatea este perturbata pentru ca au fost blocate conturile,motiv >> pentru care nu putem achita o cautiune pentru a amanarea executarii pana >> la judecarea recursului. >> Va rugam ,daca este posibil, o sugestie la aceasta situatie. >> >> Cu respect, >> Iulian Ionescu >> -- >>
   13-04-2007     iulian ionescu

Va transmit raspunsul juristului nostru:

In opinia mea trebuie lamurit ce inseamna "ca a obtinut in urma unei actiuni - un titlu executoriu", pentru ca procedura de obtinere a contravalorii actiunilor nu este o procedura judiciara. Dar, in situatia in care societatea nu a platit pretul actiunilor respectivului actionar care a a solicitat acest aspect, si mai mult, acesta a obtinut o asemenea hotarare judecatoareasca, nu cred ca exista decat o varianta: cerere de chemare in judecata pe calea ordonantei presedentiale pentru suspedarea executarii silite pana la judecarea apelului primei hotarari. In aceasta varianta se depune obligatoriu o cautiune, iar instanta poate suspenda executarea silita. In paralel trebuie facuta dovada ca este depus un apel la prima hotarare, apel in care sa se solicite suspendarea efectelor hotararii din prima instanta. In alte conditii hotararea instantei trebuie adusa la indeplinire.

Cum se gestioneaza corect, la nivelul unui emitent, situatiile in care un actionar minoritar nu detine un pachet de actiuni suficient de mare pentru a participa la anumite evenimente corporative cu efecte patrimoniale, ca: A. distribuirea de actiuni gratuite prin capitalizarea profitului sau a altor rezerve (sa zicem ca actionarul detine 1 actiune iar numarul actiunilor distribuite gratuit reprezinta jumatate din numarul actiunilor inainte de distribuire, rezultand ca la 2 actiuni detinute revine 1 actiune gratuit) B. consolidarea valorii nominale a actiunilor (sa zicem ca actionarul detine 1 actiune in conditiile in care raportul de consolidare este 1 actiune noua la 2 actiuni vechi) Multumesc.
   25-03-2007     adi

Procedura o stabileste emitentul, intrucat nu exista reguli exprese care sa reglementeze aceasta situatie. In cazul A emitentul poate decide ca se aloca un numar de actiuni intreg calculat prin eliminarea zecimalelor. Astfel, pentru un actionar cu 13 actiuni se aloca 6 actiuni, iar pentru un actionar cu 1 actiune nu se aloca nicio actiune noua. Pentru cazul B se poate aplica un mecanism similar, cu mentiunea ca un actionar care detine 1 actiune nu va mai detine nici una dupa consolidare. Teoretic este o varianta posibila.

Puteti explica cum s-a ajuns ca societatea TUFE sa rascumpere actiunile actionarului majoritar fara ca sa existe o horarare publica AGA care sa aprobe astfel de rascumparare?
   23-03-2007     cititor

Nu se ofera raspunsuri la intrebari punctuale legate de anumiti emitenti in cadrul acestei rubrici. Asemenea informatii se obtin intotdeauna contactand direct emitentul respectiv, la departamentul actionariat. Din pacate eu nu am cum sa urmaresc evolutia si stirile legate de toti cei peste 2.500 de emitenti listati din Romania.

Buna ziua. 2 intrebari: A. Daca o firma emite actiuni noi in intervalul cuprins intre inchiderea unui exercitiu financiar si data distribuirii dividendelor din profitul exercitiului financiar respectiv, actiunile respective vor incasa dividend pentru anul respectiv (anul precedent celui in care au fost emise)? B. Impozitul pe dividende se retine de companie pentru a fi virat la stat? Actionarul primeste de la companie dividendul brut sau net de impozit? Multumesc anticipat.
   17-03-2007     florin

A. Au dreptul de a incasa dividende numai actionarii inregistrati la o anumita data din an, numita data de inregistrare. Cu alte cuvinte, daca un investitor detine 6 luni o actiune, dar o vinde inainte de aceasta data de inregistrare, sau o cumpara dupa aceasta, nu are dreptul la dividende pentru anul respectiv. Revenind la intrebarea Dumneavoastra: daca actiunile nou emise sunt inregistrate in registrul actionarilor INAINTE de data de inregistrare pentru dividende, atunci si acestea vor incasa dividende. Daca sunt inregistrate dupa, atunci nu vor incasa.

B. Da, impozitul pe dividende este retinut la sursa, iar actionarii primesc dividendul net.

In primul rand transmit salutari echipei kmarket.ro . As avea o intrebare si nu stiu cui sa ma adresez asa ca incerc la voi : ce se intampla cu actiunile pe care le detine la argus constanta (si celelalte pe care le mai are) o firma care intra sub incidenta legii Nr. 314 din 18 iunie 2001 (a fost dizolvata). Sau daca ati putea sa ma indrumati in alta parte unde as putea obtine un raspuns.Va multumesc
   28-01-2007     marcel

Luati legatura cu Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), institutia care pastreaza registrul actionarilor Argus, si solicitati transferul actiunilor de pe numele firmei dizolvate pe numele actionarului (sau actionarilor) care au preluat patrimoniul acesteia in urma dizolvarii.

In ce an s-au splitat actiunile ARTROM S.A. Slatina si cum s-au modificat drepturile actionarilor in urma splitarii?
   20-01-2007     ciuciu consinzena

Pentru a identifica anul de splitare consultati documentul Randamente Anuale ale Actiunilor BVB (kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza); tabelul cu randamentele actiunilor din fiecare an contine si note cu privire la splitari sau majorari de capital din fonduri proprii. In urma splitarii, drepturile actionarilor nu se modifica. Splitarea reprezinta doar o "divizare" a actiunilor, prin care fiecare actionar primeste un numar de actiuni noi pentru cele vechi, actiunile noi avand o valoare nominala mai mica decat cele vechi (spre exemplu, intr-o splitare 25:1, fiecare actionar primeste 25 de actiuni noi cu valoare nominala de 0,1 RON pentru fiecare actiune veche cu valoare nominala de 2,5 RON). In urma operatiunii valoarea portofoliului actionarului si cota sa in capitalul social total nu se modifica.

Ce inseamna suma de bani pe care am primit-o de la Regisco SA prin mandat postal ? Pe verso scrie ca reprezinta c/val. unor actiuni pentru care nu am dat niciodata un ordin de vanzare nimanui, cu atat mai putin catre Regisco SA care nu este SVM ! Ca registru independent Regisco SA nu are competente de a transmite sume de bani persoanelor fizice ! Faptul ca eu doresc sa raman in continuare proprietara acelor actiuni (pentru care nu am dat ordin de vanzare !) mai conteaza in Romania ? Cum pot verifica daca mai am actiunile in cont ? Tot lantul de institutii si autorizatii din piata de capital imi pot fi de folos in aceasta situatie ?
   09-06-2006     Delia Alexandru

Probabil va referiti la procedura de retragere obligatorie a actionarilor dintr-o societate conform articolului 206 din Legea 297/2004 si Regulamentului CNVM 1/2006. Aceasta procedura, daca este initiata de actionarul majoritar intr-o operatiune de delistare, este obligatorie pentru toti actionarii minoritari. Pentru informatii suplimentare consultati cele doua reglementari legale precizate, disponibile pe site-ul CNVM, sectiunea Legislatie.

Care va fi pretul teoretic pentru BRK maine avand in vedere ca azi a fost ultima zi pentru a fi inregistrat. Care este formula de calcul,va rog? Felicitari pentru site! Florin
   05-04-2006     florin

Multumim pentru felicitari. Pentru a calcula pretul teoretic trebuie sa faceti o egalitate intre: 1. pretul teoretic inmultit cu numarul de actiuni dupa majorare pe care l-ar avea un actionar ce detine acum 1 actiune si 2. pretul actual pe actiune + eventuale subscrieri in numerar (in lei) la care actionarul are dreptul pentru o actiune detinuta acum.

Revin la subiectul reglementarii CNVM de delistare a societatilor la initiativa actionarului cu majoritate simpla si in urma unui raport de evaluare facut de o firma acreditata. Cu toate ca va dau dreptate in privinta dreptului fiecarui emitent de a fi listat sau nu, problema trebuie pusa si din punctul de vedere al drepturilor actionarilor minoritari. Astfel, cred ca stim cat de independenta poate fi firma de evaluare. Daca nu ma insel, reglementarile anterioare ref la OPP prevedeau ca pret minim cel platit de act majoritar intr-o anumita perioada anterioara si pretul mediu pe piata tot pe o per anterioara. Ca parere personala cred ca se va declansa un val masiv de delistari in urma acestei reglementari, probabil in special printre emitentii proveniti de pe RASDAQ. Dar daca este sa ducem discutia la absurd, aceasta reglementare da dreptul si unor emitenti ca SNP sau BRD sa se delisteze. SSIF-urile, inclusiv Intercapital Invest, ar tb sa fie interesate de mentinerea unui nr cat mai mare de emitenti, pt ca pana la urma de aici isi castiga comisioanele de tranzactionare. Cu stima,
   15-03-2006     Mihai Dragota

Eu sunt interesat de dezvoltarea pietei de capital in ansamblul sau, si de constituirea unei piete mature si normale (si nu doar de comisioanele incasate de noi - aceasta ar fi o viziune destul de limitata); pe o asemenea piata, emitentii nu sunt tinuti cu forta. Daca vreodata SNP sau BRD vor dori sa iasa de pe piata, atunci, dupa parerea mea, o vor putea face fara probleme, asa cum s-a intamplat si cu alti emitenti mari (Raiffeisen, Dacia, Sidex). Va fi rolul nostru sa atragem alti emitenti in locul lor. Aceasta este parerea mea, dar pot exista si alte pareri.

Ce parere aveti de reglementarea CNVM referitoare la posiblitatea oricarei societati de a se delista de pe piata de capital in cazul in care actionarul detinand doar 51% doreste acest lucru? Personal, cred ca este un pas inapoi in dom pietei de capital. Toti jucatorii se plang ca nu avem suficienti emitenti, in schimb se promoveaza reglementari care faciliteaza iesirea de pe piata. Normele anterioare, respectiv detinerea de peste 90% si OPP pareau mult mai bune. In cel mai rua caz ar tb marit plafonul decizional pt delistare, la 75% si/sau cu prezenta semnificativa la AGAE. Legat de aceasta, intentionati sa faceti ceva? Multumesc.
   13-03-2006     Mihai Dragota

Si pe mine m-a surprins aceasa schimbare de optica la CNVM. Pana acum comisia era foarte restrictiva cu procedurile de iesire de pe piata a emitentilor.

Eu, insa, nu sunt de parere ca emitentii trebuie tinuti cu forta pe piata. Prezenta pe piata de capital reprezinta un drept al unui emitent, si nu obligatie.

Este adevarat, aceasta legislatie noua a venit cam brusc. Eu as fi micsorat putin procentul necesar pentru delistare in oferta publica de preluare, dar as fi pastrat procedura neschimbata.

Nu intentionez sa fac nici un demers pe aceasta tema.

Un actionar care isi vinde actiunile in cadrul unei oferte publice de preluare trebuie sa o faca prin intermediarul la care are deschis cont sau poate actiona si direct, prin completarea formularului in cadrul ofertei?
   09-03-2006     marius

Formularul trebuie depus intotdeauna la un intermediar. De regula se poate lucra prin orice intermediar, nu numai prin cel la care actionarul are cont.

'Actiunile gratuite se capitalizeaza". Am auzit aceasta fraza pronuntata de nespecialisti in contextul acordarii de actiuni gratuite de catre TLV. Se spunea ca aceste actiuni se adauga celor pe care actionarul le detine deja, totul capitalizandu-se. Era vorba, in contextul respectiv, si de posibilitatea de a cumpara actiuni ale aceleiasi companii la un pret mai mic decat cel oferit de bursa, privilegiu oferit actionarilor. Din pacate nu am reusit sa pun aceste informatii, in contextul despre care va vorbesc, intr-o ordine coerenta. Nu detin actiuni la bursa, dar ma intereseaza sa cumpar intr-un viitor foarte apropiat. Va multumesc pentru clarificarile oferite in masura posibilului.
   08-03-2006     Dan Popescu

Ceea ce se capitalizeaza in acest caz sunt profiturile bancii, in sensul ca acestea nu sunt distribuite ca dividende, ci raman pentru a completa capitalurile proprii. La majorarile de capital cu numerar, are loc o capitalizare a bancii in sensul cresterii capitalurilor proprii prin aporturile actionarilor. Notiunea de capitalizare a actiunilor gratuite nu are sens.

Buna, prima data vreau sa va felicit pentru ceea ce faceti pentru a educa cei interesati ca sa poata investi in bursa. Am investit si eu in BVB desi cam cu stringere de inima pentru ca informatiile cam lipsesc. Investesc mai mult in NYSE unde pot sa am mai multe informatii si totodata locuind acolo. Una din companiile care am investit este ASRA (Asirom) si am citit ca se va delista (in USA asa ceva nu este posibil fara anuntarea tuturor actionarilor). Din experienta dvs cum se pot recupera banii investiti sau ce trebuie facut pentru asta si daca trebuie sa contactez firma respectiva. Multumesc, Adi
   13-02-2006     Adrian

Si in Romania procesul de delistare este foarte strict reglementat. Pentru o firma de talia Asirom delistarea nu se poate face in urma unei simple hotarari a adunarii generale. Pentru delistare este obligatorie o oferta publica de cumparare, prin care actionarul majoritar se ofera sa cumpere toate actiunile care nu ii apartin inca. De asemenea, pentru firmele mari CNVM poate impune si o procedura de "squeeze-out", prin care actionarul majoritar sa fie obligat sa plateasca tuturor celorlalti actionari contravaloarea actiunilor acestora, la un pret echitabil stabilit de un evaluator.

As avea si eu o intrebare legata de Zentiva(SCD).Stiu ca aceasta societate urma sa fie retrasa de la bursa prin oferta facuta da actionarul majoritar da a prelua si restul actiunilor.Acum se pare ca un fond american le-a dat planurile peste cap si au ajuns la o participatie de aprox 10%.Intrebarea mea este daca societatea va putea fi scoasa de la bursa cu doar 90% si daca este posibil sa urmeze o noua oferta pentru restul actiunilor sau este posibil sa ramana in continuare la tranzactionare? Va multumesc anticipat si va felicit!
   10-02-2006     Alexandru

Multumesc pentru felicitari. Nu putem sti care sunt planurile Zentiva, daca vor face o alta oferta, etc. Ramane de vazut. Cel mai bine ar fi ca aceste intrebari sa fie adresate direct la Sicomed, departamentul actionariat.

O societate listata pe RASDAQ cu un PER de aproximativ 5 si cu o situatie financiara buna intentioneaza sa se delisteze de la bursa. Ce optiuni va avea un actionar in aceasta situatie? Va exista o oferta de cumparare de actiuni emisa de actionarul majoritar mai avantajoasa fata de pretul actual al pietei? Multumesc.
   27-01-2006     Petru Belei

Se va face intr-adevar o oferta publica de preluare, prin care actionarul majoritar sa cumpere toate actiunile pe care nu le detine deja. Pretul se va stabili ca fiind cel mai mare pret intre 1. pretul platit de actionarul majoritar in ultimele 12 luni, daca a mai cumparat actiuni in aceasta perioada, 2. valoarea contabila pe actiune si 3. pretul mediu pe ultimele 12 luni pe Rasdaq.

Daca un actionar minoritar detine x actiuni la o societate iar actionarul majoritar efectueaza o majorare de capital la care actionarul minoritar nu participa, dupa majorare acesta din urma isi va diminua valoarea celor x actiuni in ansamblu? Adica cele x actiuni nu vor avea aceeasi valoare din noul capital social majorat (procentual sa reprezinte bineinteles mai putin)? Va multumesc
   18-01-2006     Adi

De regula, da. Valoarea companiei inainte de majorare se imparte la numarul de actiuni si rezulta o valoare pe actiune, exprimata prin pretul in piata; valoarea companiei dupa majorare este valoarea anterioara la care se adauga sumele subscrise de actionari in majorare. Aceasta noua valoare se imparte la noul numar de actiuni, si de regula rezulta o valoare mai mica pe actiune (intrucat pretul la care sunt oferite actiunile in majorarea de capital este de regula mai mic decat pretul in piata).

O societate care majoreaza capitalul social in primavara (ex. tlv)si acorda actiuni gratuite actionarilor inscrisi in regisru,dupa cit timp actionarul intra efectiv in posesia actiunilor gratuite si le poate trasfera in contul sau?(in 20.08.2005 am solicitat un certificat de actionar de la tlv si as dori sa stiu daca actiunile primite gratuit in urma majorari de capita social din primavara 2005 au fost incluse in certificat)
   10-01-2006     sanda

Operatiunea dureaza cateva luni, insa in 2005 la TLV a durat destul de mult. Daca nu ma insel noile actiuni au fost inregistrate in septembrie, deci ar trebui sa solicitati un extras de cont nou.

Detin actiuni la Raiffeisen nu am primit niciodata dividende,de ce?
   07-01-2006     Sanda

Distributia de dividende de catre o firma nu este o obligatie. Nu toate societatile repartizeaza dividende, chiar daca inregistreaza profit. Decizia de distributie a dividendelor se ia de catre adunarea generala a actionarilor. Astfel, actionarul majoritar poate hotari reinvestirea profitului, fara a acorda dividende. Desigur, exista si cazul in care o societate inregistreaza pierderi, si atunci nu are din ce sa repartizeze dividende. Nu cunosc situatia exacta la Raiffeisen, aceasta nemaifiind o societate publica, dar puteti obtine detalii de la departamentul actionariat al bancii.

in cazul unei societati care printr-o oferta de vanzare este cotata pe o piate reglementata care ar fi posibilitatile pentru actionarul majoritar de a nu-si pierde controlul asupra propriei societati?
   28-12-2005     mircea tudose

Atata timp cat procentul de actiuni vandut in oferta publica initiala de vanzare este sub 50%, actionarul majoritar initial ramane actionar majoritar - schimburile de actiuni de la bursa nu afecteaza procentul detinut de acesta. Mai departe, actionarul va trebui sa participe la eventuale majorari de capital social ulterioare, pentru a isi pastra ponderea detinuta in societate.

1. Ce varianta este mai avantajoasa pentru un investitor care vrea sa faca o preluare si are de ales intre trei societati similare din toate punctele de vedere, mai putin cel al structurii actionariatului ? a) societatea cu actionar majoritar b) societatea fara actionar majoritar, dar cu actionariatul relativ concentrat c) societatea fara actionar majoritar, dar cu actionariat foarte dispersat Va rog argumentati raspunsul. 2. Exista metode legale prin care actionarul majoritar poate "beneficia" de o parte din profit, in cazul cand societatea nu acorda dividende ? Totusi, cum o face ? 3. Cine propune, cine aproba si in ce conditii, listarea unei societati pe piata de capital, in cazul cand sunt satisfacute criteriile legale impuse pentru listare ? Multumesc
   08-12-2005     Adrian

1. Aceasta analiza trebuie sa o faceti cu un consultant. Problema este prea complexa pentru a fi tratata in cadrul acestei rubrici. 2. Nu. 3. Orice societate comerciala care considera ca indeplineste criteriile poate solicita listarea pe o piata de tranzactionare. Procedura se deruleaza printr-o societate de brokeraj (SSIF). La Bursa de Valori exista o Comisie de Inscriere la Cota care analizeaza si aproba cererile de listare. Pe Rasdaq exista o comisie echivalenta. Gasiti mai multe detalii in materialul intitulat "Ghidul emitentului de actiuni si obligatiuni" pe www.kmarket.ro, "Documentare si analiza".

Sunt actionar minoritar si detin 0,2% din actiunile unei societati comerciale deschise, tranzactionate la Rasdaq. Actionarul semnificativ detine 85% din actiuni si doreste inchiderea societatii si retragerea de pe piata. Ce procent trebuie sa detina acesta pentru a putea declara societatea inchisa? Ce se intampla cu actiunile mele in acest caz, eu nedorind sa le vand la pretul oferit? Mentionez ca actionarul majoritar intentioneaza sa diminueze capitalul social ceea ce ar conduce, conform spuselor sale, la pierderea actiunil detinute de mine. Este posibil acest lucru?
   02-12-2005     Popescu Ion

Pentru a delista societatea actionarul majoritar trebuie sa deruleze o oferta publica de preluare a tuturor actiunilor pe care nu le detine deja (deci 15% in exemplul Dumneavoastra). Pentru ca delistarea sa aiba loc, actionarul trebuie sa stranga cel putin 95% din toate actiunile emise de firma respectiva (deci inca 10% din oferta, pe langa cele 85% pe care le are deja) SAU cel putin 90% din actiunile pentru care face oferta (deci 13,5% din numarul total de actiuni in exemplul Dumneavoastra). Daca vreuna din aceste conditii este indeplinita si firma se delisteaza, atunci actionarul majoritar are dreptul sa solicite celorlalti actionari retragerea din societate, platindu-le contravaloarea actiunilor; in acest caz veti primi contravaloarea actiunilor si Dumneavoastra. Daca nici una din conditii nu este indeplinita, atunci delistarea nu poate avea loc si veti ramane actionar.

Din cate stiu eu diminuearea capitalului social se poate face numai proportional pentru toti actionarii. Cu alte cuvinte, chiar daca o anumita diminuare de capital social are loc, Dumneavoastra ar trebui sa ramaneti in continuare actionar, dar cu un numar mai mic de actiuni. Pentru o analiza mai detaliata a cazului luati legatura cu un avocat.

Care este formula de calcul a valorii (teoretice) a unui drept de preferinta?
   25-11-2005     Cristian Logofatu

Valoarea dreptului de preferinta este valoarea la care renunta actionarul prin vanzarea acestuia. Astfel, pentru o actiune SNP evaluata astazi la 4.400 lei/actiune, in majorarea de capital un actionar ar putea cumpara 0,0118 dintr-o actiune la 1.000 lei pe actiune, adica ar plati 11,80 lei (vechi). Aceasta achizitie ar putea fi vanduta in piata (presupunand ca pretul ramane constant dupa majorare) cu 0,0118 x 4.400 = 51,92. Valoarea unui drept de preferinta este diferenta intre 51,92 si 11,80, adica 40,12 lei/actiune (am prezentat exemplul in lei vechi pentru ca valorile sunt mici).

Firma Regisco S.A a trimis instiintari la toti actionarii SICOMED (persoane fizice) precum ca o firma Zentiva N.V. care cica este partener cu SICOMED S.A. (51% actiuni) ca le cumpara actiunile la 1,37RON/actiune. Asta nu ar fi o problema, dar la sfarsitul instiintarii se spune ca daca o persoana nu-si vinde actiunile atunci ei (Zentiva N.V), fara nici o actiune la SICOMED, vor scoate SICOMEDUL de la bursa (actiunile nu vor mai fi trazactionate) si ca ei nu vor mai da dividende in anii urmatorii ani din motiv de reinvestire al profirului. Cu alte cuvinte, forteaza persoanele actionare sa vanda actiunile pe care le detin. Ce nu inteleg este cum poate o firma care nu detine actiuni sa delisteze SICOMED-UL si cum pot sa comande asupra profitului SICOMED ?
   21-11-2005     Marian Ionescu

Zentiva a cumparat Venoma, actionarul majoritar al Sicomed; astfel, Zentiva a deveni actionar majoritar (indirect) al producatorului roman de medicamente. Mai departe, daca oferta se va incheia cu succes, Zentiva va controla (direct sau indirect) un numar suficient de mare de actiuni pentru a lua hotararea delistarii Sicomed. Fiecare actionar majoritar isi poate stabili singur strategia viitoare pentru firmele detinute, strategie ce include si politica de dividende, politica de listare/delistare, etc. Actionarii mai mici ai SCD nu sunt obligati sa vanda actiunile, dar daca nu o fac iar firma este delistata, beneficiile lor se reduc semnificativ.

Sa presupunem ca un actionar are in portofoliu actiuni la o anumita societate,cumparate in mai multe etape,la diferite preturi. Actionarul are dreptul sa vanda mai intii actiunile ieftine,pentru a ramane in portofoliu cu actiunile scumpe,la preturile respective,sau este obligat sa ramana in portofoliu cu actiuni la valoarea medie a pachetului initial?
   03-11-2005     A. Socol

Actionarul nu isi alege ce actiuni sa vanda. Mecanismul de vanzare (de exemplu First In - First Out) este stabilit fie prin norme legale (asteptam si noi versiunea finala a codului fiscal), fie prin procedurile interne ale SSIF.

Ce se intampla daca o societate da faliment? Cum vor fi despagubiti actionarii, prin SSIF-uri sau individual?
   19-10-2005     Florin

Actionarii nu sunt despagubiti daca o societate pe actiuni da faliment. De altfel, cred ca este bine sa reamintim care este rolul unui actionar, pentru ca acesta se cam uita: actionarul este posesorul de capital care finanteaza societatea si care participa la castigurile si pierderile acesteia. Cand sunt castiguri, se pot incasa dividende; cand sunt pierderi, se poate diminua capitalul social sau se poate ajunge chiar la faliment. Falimentul unui emitent tine de riscurile investitiei in actiuni si nu implica nici un fel de "despagubiri" din partea nimanui. In general, in urma falimentului societatea este lichidata, activele sunt vandute, si sunt acoperite datoriile societatii; teoretic, valoarea ramasa dupa plata datoriilor este distribuita actionarilor, insa de regula nu mai ramane nimic de impartit.

Salut! Revin cu o intrebare.Am avut 200 de actiuni Braiconf care in urma majorarii de capital au devenit 1200.Intrebarea mea este unde trebuie sa merg sa obtin un extras de la "Registrul Actionarului"(care este adresa fiindca am inteles ca-s doua institutii diferite pt. societatile de pe BVB si Rasdaq) pentru a-mi putea include noile actiuni in portofoliu pentru tranzactionare?Si daca trebuie sa ma deplasez personal sau trebuie facuta o cerere de catre broker? Va multumesc anticipat!
   20-07-2005     Cristi

Veti merge la Registrul Roman al Actionarilor, telefon 313.9500. Este preferabil sa mergeti Dumneavoastra personal. Intrebati la registru daca accepta sa transmita extrase societatii de brokeraj.

Vi se pare normala ,daca a-ti fi actionar la VELPITAR,majorarea de capital pe care o tot practica ei(societatea VEPITAR).Nu stiu cum le da voie C.N.V.M.sa mai faca asa ceva .Practic ei isi majoreaza capitalul social cum vor.Personal mie mi se pare inginerie financiara ceea ce fac ei .De ce nu dau dreptul si celorlati actionari sa participe la majorarea de capital prin emiterea de actiuni?Asa ei majoreaza capitalul social cu societatile care si le doresc pe care si le evalueaza-stiu ei cum-pana cand nu o sa mai poata din cauza legii,iar noi ceilalti actionari stam si privim neputinciosi.Cind legea nu le va mai da dreptul la majorari de capital ,ca au ajuns la maxim,o sa vina cu o oferta de retragere de pe piata de capital,bineinteles sub valoarea reala a actiunii.In felul acesta inca o societate si-a urmarit interesul si ne saluta din mers .
   22-06-2005     ppopescu ion

Nu cunosc situatia exacta de la Vel Pitar; m-am uitat putin pe comunicat. Prefer sa nu imi dau cu parerea. Procesul de consolidare al unui emitent prin fuziuni nu este anormal, ci ar trebui sa fie chiar benefic. Pe de alta parte inteleg ce spuneti Dumneavoastra. Pot sa va recomand sa luati legatura cu Asociatia Actionarilor din Romania - dansii ar putea sa va furnizeze un raspuns interesant, mai ales ca actionarul majoritar la VEL este prezent in asociatie.

Cum e posibil sa aiba loc o majorare de capital social prin aport cash fara ca societatea respectiva sa trimita catre BER nici macar convocatorul AGEA? Este vorba de MTCR, iar "beneficiarii" sunt SIF5 si BROAdhurst, pe langa actionarul majoritar....Bineinteles, in acest caz, DL Siminel n-a mai reclamat incalcarea drepturilor minoritarilor....
   02-06-2005     MARIUS

Nu am cunostinta de cazul respectiv, deci prefer sa nu comentez. Daca este adevarat, insa, atunci toata abordarea e regretabila. Din pacate, in randul miilor de emitenti Rasdaq asemenea cazuri de lipsa de transparenta nu sunt deloc rare. Cat despre abordarea unor persoane sau organizatii care una spun si alta fac - din nou, concluziile le trage fiecare.

O societate emitenta de actiuni, care la aceasta data face parte din societatile nelistate pe piata valorilor mobiliare, doreste sa devina societate inchisa, va rugam sa precizati care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmeze, in conformitate cu Legea 297/2004 si legislatia in materie ? Va multumesc anticipat.
   22-04-2005     LUCA MARIUS

Nu oferim consultanta juridica in cadrul acestei sectiuni. Din cate stiu va trebui sa derulati o oferta publica de preluare prin care actionarul majoritar (sau ofertantul) sa acumuleze mai mult de 95% din actiuni. Daca acest lucru se intampla societatea poate fi transformata in societate inchisa.

1. Exista posibilitatea "cosmetizarii" (functie de interesele actionarului majoritar sau a unui grup restrans de persoane) a datelor (proft, pierdere, valoare contabila, etc) din raportarile financiare ale societatilor de tip deshis ? 2. Aceeasi intrebare pentru societatile de tip inchis? 3. Cine are dreptul (obligatia) sa verifice aceste date ? Ce sanctiuni sunt prevazute in lege in legatura cu acest aspect ? 4. Obligatia de a stabili si comunica actionarilor datele de: referinta, AGA, inregistrare, exista si in cazul societatilor de tip inchis ? Ordinea cronologica a acestor date poate fi alta ? (De ex: In AGA la o societate de tip inchis, se poate propune si vota o data de inregistrare anterioara datei AGA ?) Multumesc, Adrian
   12-04-2005     Adrian

1 si 2. Din pacate da. Orice societate poate "cosmetiza" intr-o anumita masura diversi indicatori. Nu intru in detalii. 3. Probabil Ministerul de Finante, nu sunt specialist in domeniu. Oricum, granita dintre legalitate si ilegalitate poate fi neclara in anumite chestiuni. Daca o societate raporteaza un profit mai mic pentru ca prefera sa aiba cheltuieli mari (legale) pentru a plati impozit pe profit mai mic, reprezinta asta o "cosmetizare"? Apoi, daca un emitent "umfla" putin un activ intr-un raport de evaluare, a depasit granita? Sunt multe si variate discutiile pe aceasta tema. In principiu, merg pe ideea de buna credinta a emitentilor in aceste raportari, dar nu as garanta 100% pentru nici unul. 4. In mod cert nu. Acestea sunt prevederi pentru societati deschise stabilite de legislatia pietei de capital.

La ora actuala, cu modificarile legislative aparute se mai poate transforma o societate listata la bursa in una de tip inchis Va multumesc anticipat.
   28-03-2005     D.Octavian

Daca actionarul majoritar detine mai mult de 95% din actiuni, atunci procedura este simpla: se poate face o oferta de delistare si, indiferent de rezultatul sau, societatea se poate transforma in societate inchisa; pentru detineri ale actionarului majoritar mai mici de 95%, se face o oferta publica de preluare; daca prin aceasta actionarul atinge 95%, atunci societatea poate fi delistata. Daca nu, nu.

Ce inseamna sa ramai actionar la o societate de tip inchis, de exemlu S.C. Terapia S.A. ?
   26-03-2005     lisa

Un actionar va beneficia in continuare de drepturile uzuale: participarea la adunarile generale, distributia de dividende (daca e cazul), etc. Este adevarat, insa, ca la o societate inchisa actionarul pierde multe din avantajele legate de vanzarea actiunilor pe piata (gasirea unui cumparator va fi mult mai dificila), existenta unei valori de piata a actiunilor, transparenta, etc.

Exista situatii in care actionarul majoritar al unei societati inchise face o oferta de cumparare a actiunilor celorlalti actionari (chiar si dupa inchiderea societatii). Daca nu confund situatia, acest lucru s-a intamplat (sau se intampla) la Terapia.

am observat ca in ultima vreme se efectueaza destul de multe tranzactii speciale cu actiuni Biofarm, investitorii fiind SIF-urile. Ce s-a intamplat de actionarul R. Ferran - persoana fizica tot vinde, iar Sif-urile sunt brusc interesate de aceste actiuni, iar pretul lor pe piata este in continua scadere? Vor fi tranzactionate pe BVB?
   15-03-2005     toader ungureanu

Din cate cunosc, actionarul majoritar isi asigura exitul din societate prin vanzarea unui numar mai mare de pachete destul de mari (~1% din capitalul social) catre diversi investitori individuali sau institutionali. Intr-adevar, se intentioneaza o listare la bursa a actiunilor Biofarm in viitorul previzibil.

Am si eu o nelamurire privind actiunile detinute la Artrom.SA.Detin actiuni de mai bine de 14 ani si de atunci nu am primit nici un ban, dividentul este inca 0 desi profitul firmei a crescut. As vrea sa stiu de ce este 0 si in ce conditii va creste acesta. Va multumesc pentru timpul acordat!
   13-03-2005     Bratan Marius

Repartizarea dividendelor este hotarata de actionarii societatii (practic de actionarul majoritar) in cadrul adunarilor generale ale actionarilor. Astfel, decizia de repartizare a profitului tine pana la urma de strategia actionarului majoritar pentru societate.

Care sunt diferentele dintre un fond apartinind trecutului ca FNI si un fond apartinind prezentului ca de ex: Intercapital. As dori sa investesc intr-un fond de actiuni (Ex.Intercapital) dar imi este teama sa nu patesc asa cum au patit FNI-istii.Care sunt diferentele majore dintre cele 2 fonduri.
   17-02-2005     T.Madalina

O intrebare foarte buna. Exista foarte multe lucruri diferite la fondurile care opereaza astazi fata de FNI. In primul rand, astazi fiecare fond lucreaza cu o banca numita banca depozitara, al carei rol este sa verifice permanent toate operatiunile si investitiile fondului. Practic banca depozitara certifica faptul ca valoarea unitatii, activele si cresterile raportate de fond sunt reale. La FNI nu se intampla acest lucru si fondul nu avea o banca depozitara la momentul prabusirii sale; dupa cum stim astazi, aceasta a permis fondului sa raporteze cresteri si active fictive. In cazul Intercapital banca depozitara este BRD, a doua banca din sistemul bancar romanesc, ce nu si-ar permite sa isi afecteze reptuatia prin neluarea in serios a rolului de banca depozitara.

In al doilea rand activitatea CNVM de supraveghere a fondurilor este mult mai stricta decat in trecut. Din nou, dupa cum stim, frauda FNI a fost posibila datorita faptului ca CNVM nu si-a indeplinit cum trebuie atributiile definite prin lege. Astazi Comisia este mult mai stricta in aplicarea regulamentelor sale, de multe ori chiar mai stricta decat ne dorim.

In al treilea rand astazi fondurile se incadreaza in normele legale de diversificare a investitiilor. FNI plasa cea mai mare parte a banilor in actiuni necotate, pentru care nu exista o valaore de piata, dar pe care le reevalua in activ in mod regulat raportand cresteri fictive. Un investitor atent ar fi putut constata, din raportarile publice existente la acea data, ca FNI depaseste limita maxima a detinerii de actiuni necotate stabilita de lege.

In fine, sa ne referim concret si la cateva elemente legate de fondul Intercapital: Acesta este administrat de societatea de administrare a investitiilor Certinvest, societate prezenta pe piata de peste zece ani de zile. Actionarul majoritar al Certinvest este Fondul Romano-American pentru Investitii, fond ce reprezinta o investitie a statului american in tara noastra (fondul a fost constituit de Congresul SUA) si care a mai detinut investitii la firme de renume precum Banca Romaneasca.

Nu in ultimul rand as adauga faptul ca intre lipsa de transparenta a FNI, care la momentul respectiv raporta foarte putine lucruri in afara de cresterile de valoare, si transparenta fondurilor de astazi este o diferenta mare. Puteti consulta site-ul www.certinvest.ro pentru informatii complete despre fondul Intercapital, inclusiv structura detaliata a activului fondului.

Ce inseamna societate inchisa si care sunt avantatajele sau dezavantajele pentru actionarul semnificativ (majoritar) si cel minoritar.Pun intrebarea pentru ca sunt un actionar cu 0.5 % actiuni intr-o societate acaparata de 4 persoane care au 80 % din actiuni,societatea fiind declarata inchisa in 2004.Astazi aflu ca sunt cautat pentru a fi intrebat daca nu doresc sa imi vind actiunile.Ma intreb care este scopul acestora? De ce mai vor actiuni daca au deja 80 %? Ce ma sftuiti sa fac??? Cu stima
   06-02-2005     Florean Grigore

Daca societatea este inchisa, atunci cred ca ar trebui sa vindeti, daca pretul este bun. Intrucat actiunile nu mai sunt tranzactionate, acestea nu vor mai avea un pret de piata, si nu veti mai putea castiga din cresterea pretului; in multe cazuri actiunile la societati inchise nici nu mai pot fi vandute din lipsa de cumparatori. Singurul motiv pentru care ati putea pastra actiunile este cazul in care acestea distribuie dividende consistente.

Scopul actionarilor majoritari este probabil de a scapa de actionarii minoritari, pentru a isi vedea linistiti de treaba fara intrebari din partea lor - acesta fiind probabil si motivul transformarii in societate inchisa. La o societate inchisa actionarii majoritari au multe avantaje: nu au obligatii legate de transparenta, de exemplu. Desigur, pierd avantajele legate de publicitatea gratuita si atragerea de fonduri de pe piata de capital, avantaje pe care le au societatile deschise. Pentru actionarii minoritari, transformarea unei societati in societate inchisa aduce de regula numai dezavantaje.

1)Ce spune decizia CNVM din 21.01.2005 ? 2)Ce se intimpla cu actiunile detinute la o societate care se suspenda de la tranzactionare. 3)Cum se intra in posesia dividendelor pentru actiuni care sint in posesia unui client ce le-a procurat prin intermediul unei SSIF ? Aceste dividende se varsa de societate in contul SSIF-ului sau direct actionarului ?
   25-01-2005     Marinescu Florian

1. Decizia se refera la obligativitatea prezentarii unui extras de cont de catre client pentru orice tranzactie de vanzare de actiuni. Este o masura aberanta, care ar fi dus la blocarea activitatii pe piata, si care a fost ulterior suspendata de CNVM.
2. Nu se intampla nimic. Actiunile sunt oprite de la tranzactionare pe o anumita perioada in cazuri bine definite. Dupa rezolvarea acestora (inregistrari majorari de capital social, comunicari de informatii noi catre piata, fuziuni, etc), tranzactionarea este reluata, cu exceptia cazurilor in care acest lucru nu mai este posibil (faliment, lichidari, etc).
3. Dividendele se varsa direct actionarului. Luati legatura cu societatile emitente si aflati modalitatea de plata pentru fiecare.

Recent am observat ca societatea Altur Slatina (ALTC) tranzactata pe BVB dar inregistrata in RASDAQ a fost delistata. Ce s-ar fi intamplat daca as fi detinut actiuni in aceasta companie? Ce s-a intamplat cu actiunile tuturor investitorilor? Cum se poate diminua un risc de acst gen in viitor?
   30-11-2004     Lucian Tion

Societatea nu a fost delistata de pe piata de capital, ci a fost retrasa de pe Rasdaq pentru a fi listata la bursa de valori. Tranzactiile incep pe 3 decembrie. Acesta este un caz fericit, adica un pas inainte pentru societate si pentru actionarii sai (listarea la bursa presupune indeplinirea unor criterii stricte de catre firma, si este diferita de simpla tranzactionare a actiunilor prin sistemul electronic al bursei).

Aveti insa dreptate - exista riscul ca unele societati listate pe piata de capital sa fie delistate definitiv de pe piata, in cazul in care actionarii majoritari hotarasc acest lucru. Masura de protectie pentru actionarii mai mici este derularea obligatorie de catre actionarul majoritar a unei oferte publice de cumparare de actiuni, ce ofera actionarilor mai mici posibilitatea de iesire din firma inaintea delistarii. Pentru aceasta, insa, trebuie sa urmariti comunicatele si evenimentele legate de societatile pe care le aveti in portofoliu.

Nu stiu aproape nimic despre piata bursiera, insa as dori sa aflu cum pot fi valorificate in prezent actiunile detinute de mine la S.C. Apulum Alba-Iulia, S.C. Sanevit Arad (seringi) si fosta "Ursus" (actuala Compania de Bere Romania). Va multumesc.
   09-11-2004     Cristina

Societatea Apulum Alba Iulia nu este listata pe o piata reglementata, astfel ca nu le puteti vinde prin intermediul unei societati de servicii de investitii financiare. Puteti lua legatura cu Departamentul actionariat din cadrul societatii, poate cineva din cadrul societatii este interesat de achizitionarea actiunilor. In ceea ce priveste Sanevit - aceasta societate s-a tranzactionat pe Rasdaq (ww.rasd.ro, simbol SANA), insa momentan este suspendata de la tranzactionare din 10.05.2004, ca urmare a incetarii activitatii. Societatea Compania de bere Romania SA (fosta Ursus) este societate de tip inchis. A fost delistata in martie 2004 de pe Rasdaq, ca urmare a unei oferte publice de preluare in vederea delistarii si inchiderii realizate de catre actionarul majoritar. Si in acest caz, singura solutie este sa luati legatura cu cineva de la societate pentru a afla modalitatea in care v-ati putea vinde actiunile.