Intrebari selectate - cuvant cheie: actionarilor
am depus acctiunile in 1992 la antibiotice iasi pe atunci eram casatorita si aveam numele de familie altul ca cel de acum ,cum m-as putea interesa de acele actiuni
   18-10-2015     aurora

Luati legatura cu Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro - institutia care pastreaza evidenta actionarilor companiilor listate la bursa.

Buna ziua. Conform art art.3 alin.1 din Legea 151/2014 actionarii au despus cerere de retragere din soietate. cum trebuie sa procedeze societatea daca nu dispune de lichiditati pentru despagubirea actionarilor? (conform raportului exista doar bunuri materiale). Multumesc. Ana
   24-07-2015     Ana

Pentru asemenea probleme va recomandam sa luati legatura cu un jurist, intrebarea depaseste cadrul acestei rubrici.

Buna ziua, Va rog sa imi precizati data de la care se socotesc cele 90 de zile in care un actionar se poate retrage conform legii 151/2014: este data comunicarii hotararii AG catre BVB, cea a publicarii acesteia in Monitorul Oficial sau data de inregistrare? Cu multumiri anticipate, M. Murgu
   07-02-2015     M. Murgu

Conform art. 3 alin (2) din lege, este vorba de 90 de zile de la publicarea hotararii generale a actionarilor. Textul de lege este disponibil aici.

Va rog sa ma iertati, nu am o intrebare, ci indraznesc o propunere, in interesul multor clienti de-ai Intercapital Invest, relativ la Legea nr.151/2014 privind desfiintarea platformei RASDAQ de pe piata BVB. Propunerea este ca, eventual in comunicarile e-mail pe care Intercapital Invest le trimite periodic clientilor sai, sa se atraga atentia asupra faptului ca au inceput sa se deruleze si chiar S-AU DERULAT DEJA unele adunari generale stipulate de Legea nr.151/2014, existand riscul real, ca, neinformandu-se din proprie initiativa, micii actionari sa ramana cu banii blocati in societati inchise fara stirea lor. Dau doar un singur exemplu, societatea COREMAR (simbol REMO) si reamintesc faptul ca piata RASDAQ a insemnat, pentru micii actionari, nenumarate necazuri si pierderi materiale, cauzate de lipsa de transparenta a platformei RASDAQ. In cazul de fata, o analiza cat de cat atenta a Legii nr.151/2014 si a normelor legale incidente in aplicarea ei, arata limpede ca acum este un context favorabil pentru majoritatea covarsitoare a actionarilor semnificativi de pe RASDAQ, de a se debarasa de actionarii minoritari inactivi, lasandu-i cu banii blocati definitiv intr-o societate inchisa fara stirea lor. Cea mai eficienta metoda este aceea ca, in Adunarea Generala, sa se decida a nu se intreprinde nimic pentru transferul societatii, nici pe platforma AeRO, si nici pe vreo alta platforma de tranzactionare. Acest tip de hotarari va genera adevarate "tunuri" ale actionarilor semnificativi, dar "tunuri" care sa insemne nenumarate pierderi materiale pentru micii actionari. Vor fi foarte multe asemenea evenimente. Va multumesc!
   13-12-2014     G.R.

Aceasta este o recomandare binevenita. Vom publica un anunt si in Puls Capital, si publicam recomandarea Dumneavoastra si in aceasta rubrica de consultanta pe kmarket.

Buna ziua,am in casa trei certificaate de actionar cumparate de parinti de la niste vecini,fara acte doveditoare certificatele sunt la General transport,si parinti mei au depus la ceeasi firma doar ca nu am mai gasit certificatele ce pot face,le pot recupera si valorifica? Cele cumparate?
   14-11-2014     prescornitoiu madalina

Tranzactiile cu certificate de actionar realizate in afara reglementarilor legale nu sunt valabile. Inregistrarea electronica din registrul actionarilor va prezenta drept actionari pe titularii de drept, nu pe cei care au cumparat certificatele in afara sistemului bursei.

Pentru certificatele parintilor consultati pagina de Intrebari Frecvente pentru procedura de vanzare a acestora.

In cat timp de la data modificarii datelor personale ( domiciliu) trebuie ceruta modificarea datelor personale in Registrul actionarilor? Se pierde dreptul de tranzactionare daca nu s-a operat modificarea?
   25-07-2014     Alessandra

Nu se pierde niciun drept in cazul in care v-ati modificat adresa iar aceasta nu a fost modificata in Registrul Actionarilor, insa ar fi bine sa o faceti cat mai repede. Luati legatura cu brokerul Dumneavoastra pentru operarea modificarii (sau cu Depozitarul Central in cazul in care nu aveti un cont deschis la broker).

As fi interesat sa aflu daca exista vreo lege care sa specifice drepturile actionarilor minoritari in societati inchise. Va multumesc
   06-07-2014     Dorin

Consultati Legea 297/2004 disponibila aici si Regulamentul CNVM 1/2006 disponibil aici

Buna ziua, Am actiuni la o societate care va intra in faliment si as vrea sa stiu ce se intampla cu actiunile pe care le detin daca acest lucru se va intampla. Multumesc.
   27-06-2014     Nik M

Depinde despre ce situatie este vorba. Daca este vorba de insolventa, poate urma un program de reorganizare. Daca reorganizarea are succes, atunci compania revine la normal, iar actiunile se tranzactioneaza la fel ca inainte. Daca, insa, reorganizarea este urmata de lichidare, atunci activele societatii sunt valorificate in vederea acoperirii creantelor creditorilor. In caz ca mai ramane ceva dupa acest proces, valoarea ramasa este distribuita actionarilor; insa de regula nu mai ramane nimic de distribuit catre actionari. Actiunile sunt restrase de la tranzactionare in urma lichidarii.

Buna ziua! Din 1996, impreuna cu familia, am devenit actionari la Victoria, jud. Prahova, avand un nr. de 5 certificate, fiecare certificat avand 39 de actiuni, evaluate la 25 000 lei(ROL). In 2001, Victoria SA a devenit SC Tofan Holding SRL, facandu-mi-se o oferta de 50 000 lei ROL pentru fiecare actiune, respectiv 2 milioane pentru un certificat ce continea 40 de actiuni. In 2009, Victoria si Silvania SA au fuzionat cu Michelin Romania SA. Din acel moment am devenit actionari Michelin Romania SA. In septembrie 2013, am primit oferta de la Michelin Romania SA in sensul de a vinde actiunilie la pretul de 25 lei actiunea, in total 150 lei RON. Spre surprinderea mea, cele 39 de actiuni de pe fiecare certificat s-au redus la numai 6 actiuni., fara acordul meu si fara a fi instiintata din 2009 pana in prezent. Este legal acest lucru? Cum procedez pentru a reveni la cele 39 de actiuni detinute prin certificat si pentru a obtine suma de drept? Pot negocia aceasta suma? Daca nu vand aceste actiuni, ce drepturi financiare am ca actionar in continuare? Mentionez ca din 1996 pana in prezent nu am primit dividente. Multumesc!
   23-11-2013     anita

Deciziile referitoare la modificarea numarului de actiuni, fuziune, etc, se iau in hotararile generale ale actionarilor fiecarei firme, cu majoritatea voturilor celor prezenti (chiar daca anumiti actionari nu sunt de acord sau nu sunt prezenti). Hotararile luate in aceste adunari sunt legale (daca respecta toate cerintele legii).

Intrucat compania respectiva nu mai este listata la bursa, tranzactiile cu actiuni se fac direct intre cumparatori si vanzatori. Prin urmare cumparatorul este liber sa va propuna ce pret doreste, iar Dumneavoastra sunteti liber sa vindeti la ce pret doriti. Puteti solicita o oferta imbunatatita, dar ei nu sunt obligati sa revizuiasca pretul respectiv.

Daca nu vindeti veti ramane in continuare actionar intr-o companie inchisa, avand drepturile generale reglementate de legea 31/1990. Pentru dividende luati legatura cu compania respectiva si intrebati daca s-au distribuit dividende (si in caz afirmativ care e procedura de plata).

Buna ziua Am actiuni pe un certificat distribuit in cadrul Programului de Privatizare in Masa. In primii cativa ani am incasat dividende, apoi ani de zile am omis a verifica existenta dividendelor - nu stiu daca este relevant acest lucru In urma cu cateva zile m-am trezit cu niste bani trimisi prin mandat postal de catre un fond de investitii, suma avand ca explicatie "Retragere de la tranzactionare a SC Titan SA cf. art 206 din Legea 297/2004. Studiind articolul mentionat am vazut ca in cazul in care actionarul majoritar depaseste un numar anuem de actiu *poate solicita* actionarilor minoritari achizitionarea actiunilor acestora la un oarecare pret. Aceast *poate solicita* are caracter de obligativitate, adica actionarul minoritar *este obligat* sa le vanda? M-am trezit cu o suma de bani pentru niste actiuni pe care nu vroiam sa le vand, suma am incasat-o, ulterior citind explicatiile de pe fluturas. Multumesc pentru lamuriri.
   20-09-2013     Adrian

Operatiunea prevazuta in art. 206 din legea 297 reprezinta un drept al actionarului majoritar in cazul in care depaseste o detinere de 95% in capitalul unei companii. Daca acel actionar a ales sa isi exercite acest drept, atunci conform legii are loc retragerea obligatorie din societate a tuturor celorlalti actionari (aceasta devine obligatorie), iar acestia primesc contravaloarea actiunilor detinute fara a avea posibilitatea de a opta in aceasta privinta.

Buna ziua! Va multumesc pentru aceasta oportunitate de a clarifica pentru publicul larg aspectele ce privesc investitiile pe piata de capital. Intrebarea mea se vrea mai mult o confirmare din partea dumneavoastra a concluziei la care am ajuns: Am detinut un numar de actiuni la Sif4 Muntenia pe care le-am tinut in scopul de a putea incasa dividende. Cred insa ca am facut o greseala intrucat am vandut actiunile in data ex dividend si cred ca am pierdut dreptul de a incasa dividende (intrucat data cum dividend a fost 11.05.2013, data ex dividend 13.05.2013 iar data de inregistrare -luata in considerare de SIF4 la stabilirea actionarilor ce au dreptul de a incasa dividende- a fost de 15.05.20013). Este corecta concluzia mea? Daca actiunile sunt vandute intre data Ex-dividend si Data de Inregistrare actionarul pierde dreptul de a beneficia de dividende? Va multumesc!
   09-08-2013     Tudor

Daca ati vandut intre data Ex-dividend si data de inregistrare, atunci veti beneficia de dividende. Important este sa aveti actiunile inainte sau cel mai tarziu la data cum-dividend. Daca vindeti dupa aceea, nu e problema. In exemplul Dumneavoastra, daca ati vandut oricand incepand cu 13 mai 2013 (inclusiv) sau mai tarziu, atunci veti beneficia de dividende. Daca ati vandut oricand inainte de 10 mai (inclusiv) sau mai devreme, atunci nu beneficiati de dividende.

Buna ! Inca mai detin 200 actiuni la fosta DACIA FELIX in valoare de 5000 fiecare , in anul 2003 m-au instintat ca s-a redus valoarea la 1000/actiune si s-a marit numarul la286 .De atunci nu mai stiu nimic ces-a intamplat cu acestea , poate este o cale sa ma lamuriti ce si daca mai e ceva de facut sa mai recuperez ceva -mentionez ca sunt plecat din tara de 16 ani - cu mult respect si multumesc anticipat pt. raspuns
   22-06-2013     mircea

Banca Dacia Felix a devenit Eurom Bank, iar apoi Bank Leumi. Banca a fost listata pe Rasdaq intr-un timp, dar a fost delistata inca din 2006. Ar fi trebuit sa primiti prin posta banii pe contravaloarea actiunilor in urma procedurii de delistare si de retragere obligatorie a actionarilor; pentru actionarii la care nu s-a facut plata prin posta, banii au fost depusi intr-un cont bancar. Luati legatura cu departamentul juridic al Bank Leumi Romania pentru informatii despre aceasta procedura.

Buna ziua, Va rog sa ma indrumati unde pot gasi lista cu societatile listate la BVB sau Rasdaq care dau dividente in 2013, inclusiv data de inregistrare a actionarilor care le primesc. Multumesc anticipat pentru raspuns. Cu stima, C.Berindan 0723182388
   10-05-2013     Berindan Catalin

Mergeti pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Companii din meniul din stanga, linkul Dividende. Alegeti anul 2012 (pentru dividendele platite in 2013 pe baza profitului din 2012) si sectiunea de bursa care va intereseaza. Tabelul include si datele de inregistrare.

Poate un actionar majoritar sa delisteze societatea preluand pe numele lui actiunile captivilor fara a-i despagubi daca acestia nu au acceptat oferta publica de preluare? Nu este obligat sa le mai faca oferta? mentionez ca sunt intr-o atare situatie iar societatea a disparut deja, nu mai exista, nu mai are sediu, contact etc.
   08-02-2013     M. Georgescu

Exista doua variante de delistare: 1. printr-o oferta publica de preluare urmata de retragerea obligatorie a actionarilor, ceea ce inseamna ca actionarul majoritar preia toate actiunile, dar ceilalti actionari primesc contravaloarea acestora (este posibil sa se fi realizat o asemenea operatiune, iar Dumneavoastra sa nu stiti de ea), sau 2. prin hotararea AGA in anumite conditii (in general numai pentru societatile care se tranzactioneaza foarte putin), caz in care actionarii minoritari raman in continuare actionari intr-o societate inchisa.

Pentru informatii suplimentare despre cazul specific la care faceti referire va puteti adresa CNVM, www.cnvmr.ro.

Buna ziua, Detin cateva sute de actiuni, emise de banca Tiriac, banca ce a fuzionat cu HVB Bank, produsul fuziunii fiind ulterior absorbit de Unicredit Group... M-ar interesa care este statutul actionarilor minoritari ai fostei Tiriac Bank, actuala Unicredit-Tiriac. Mai precis, daca si in ce mod pot fi valorificate aceste actiuni... Multumesc,
   16-11-2012     Alexandru

Intrucat banca nu a fost si nu este listata la Bursa de Valori Bucuresti, va trebui sa va adresati direct acesteia la departamentul juridic, departamentul actionariat (daca exista unul) sau direct conducerii. Depuneti o adresa oficiala la registratura si solicitati o audienta, daca nu obtineti rezultate prin telefon.

Buna ziua, problema mea este urmatoarea: in anul 2009 am achizitionat pe Bursa de Valori actiuni ASRA, iar cateva luni mai tarziu, societatea s-a delistat, iar eu am ramas actionara acolo.Mentionez ca nu am avut dreptul sa beneficiez de pretul de oferta, pt ca acela era valabil doar pt actionarii care le aveau la data de referinta din 2006, cand au demarat delistarea.Ce sfat imi dati, cum pot vinde aceste actiuni? Multumesc.
   28-09-2012     Anabelle Constantinescu

Nu am urmarit cazul ASRA, dar mi se pare ciudat ca anumiti actionari sa fi ramas in societate in urma delistarii.

In mod normal, la acest moment compania ar trebui sa aiba un singur actionar (cel care a initiat delistarea si retragerea actionarilor), deci ar fi trebuit sa primiti bani pe actiunile detinute.

Luati legatura direct cu compania, la departamentul juridic (daca nu mai au un departament actionari) si verificati daca mai aveti actiuni sau nu, iar in caz afirmativ, daca ei mai sunt interesati sa va cumpere actiunile. Daca nu, atunci alte variante nu mai exista, din pacate.

Am actiuni la CREDITANSTALT INVEST ROMANIA.. DIN 1996 .mU STIU CATE ACTIUNI AM PENTRU CA NU-MI GASESC CARNETUL,DAR AM O SCRISOARE DE LA FIRMA DIN 06.MAI 1996,PRIN CARE IMI MULTUMESC CA SUNT ALATURI DE EI SI NU AM VANDUT ACTIUNILE. AM RUGAMINTEA SA-MI SPUNETI UNDE MA POT ADRESA SI DACA MAI EXISTA ACEST FOND SI DE CINE A FOST PRELUAT. DE ASEMENEA AM 100 DE ACTIUNI LA DACIA FELIX. ROG SA-MI SPUNETI ,DACA MA MAI POT ADRESA CUIVA PENTRU ELE. VA MULTUMESC PENTRU AMABILITATE . CU MULT RESPECT, MARIANA GANE
   31-08-2012     GANE MARIANA

Pentru detalii despre unitatile de fond detinute puteti lua legatura cu Asociatia Administratorilor de Fonduri, www.aaf.ro. Dacia Felix a fost delistata, iar actionarilor li s-a platit contravaloarea actiunilor - va rog luati legatura cu Intercapital Invest, www.intercapital.ro.

Detin la SIF Transilvania un nr.de 2016 actiuni si,nu am nici un document care sa ateste faptul ca am aceste aceste actiuni in afara de corespondenta pe care o primesc anual, in legatura cu exercitarea votului pentru adunarea generala a actionarilor SIF Transilvania.Deci cum procedez pentru a intra in posesia unui act doveditor? In speranta ca voi primi un raspuns ,va multumesc!
   04-05-2012     Cojanu Maria Simona

Mergeti la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) si solicitati un document numit extras de cont pentru actiunile SIF Transilvania. Acesta va atesta calitatea Dumneavoastra de actionar.

In privinta acordarii dividendelor, propusa de o societate, as vrea sa stiu: ce inseamna data de referinta, data de inregistrare si identificare a actionarilor, cu cite zile inainte ar trebui sa cumpar actiuni pentru a beneficia de dividende si cu cite zile dupa pot sa le vind? Va multumesc.
   20-04-2012     tomoiaga ioan

Data de referinta este data la care trebuie sa aveti actiuni pentru a putea participa la o Adunare Generala a Actionarilor (AGA), spre exemplu la AGA anuala in care se discuta repartizarea dividendelor.

Aceasta AGA anuala stabileste o data separata, numita data de inregistrare (si care este ulterioara datei AGA), la care trebuie sa aveti actiuni pentru a beneficia de dividende.

Ca regula, pentru a avea actiuni la o anumita data, trebuie sa le cumparati de la bursa cu cel putin trei zile lucratoare inainte de data respectiva (intrucat decontarea tranzactiilor dureaza trei zile lucratoare).

Spre exemplu: daca data de inregistrare sau data de referinta care va intereseaza pica intr-o zi de joi, trebuie sa cumparati actiuni in ziua de luni anterioara zilei de joi. Apoi puteti vinde actiunile in orice zi ulterioara acestei zi de luni (chiar si a doua zi, adica marti), pentru ca oricum veti fi inregistrat ca actionar la data de referinta sau inregistrare (adica in ziua de joi); vanzarea din ziua de marti se deconteaza tot in trei zile lucratoare, adica vineri, dupa data de referinta/inregistrare.

"Data de identificare a actionarilor" este o expresie generala al carei sens depinde de context (se poate referi la data de referinta sau data de inregistrare).

Daca sunt actionar la o companie listata la BVB, pot sa am acces la lista actionarilor la data AGA?
   06-01-2012     Andrei

Nu, lista actionarilor nu este publica. Puteti avea acces numai la lista actionarilor semnificativi, raportati de BVB.

Buna ziua, as avea o intrebare legat de calcului mediei ponderate anuale al numarului de actiuni pe care o societate cotata il are intr-un an. BVB prezinta la fiecare societate cotata mai multe date privind modificarea capitalului social: data de referinta, data AGA, data de inregistrare si data modificarii. Care din aceste date trebuie luata in considerare pentru a calcula media ponderata a numarului de actiuni anual al unei societati? Eventual v-as ruga sa imi dati un exemplu de calcul al numarului mediu ponderat anual de actiuni la o societate cotata la BVB care isi modifica numarul de actiuni.
   03-12-2011     

Data care trebuie luata in calcul este "Data Modificarii", pentru ca aceasta exprima momentul modificarii efective a numarului de actiuni in registrul actionarilor.

Exemplu: sa presupunem ca o companie isi schimba numarul de actiuni de la 500.000 la 700.000, cu data modificarii 1 octombrie (adica dupa 9 luni din an). Eu as calcula numarul mediu ponderat de actiuni astfel (simplificat): 500.000 x 9/12 + 700.000 x 3/12 = 550.000 actiuni. Un calcul si mai exact ar include numarul efectiv de zile dinaintea si dupa schimbare, si nu pe cel de luni.

Buna ziua, as dori sa stiu ce procent ar trebui sa detin in calitate de actionar al unui SA listat la bursa pentru a o putea delista?
   28-10-2011     Florentina

In general, actionarul care doreste retragerea de la tranzactionare a companiei trebuie sa detina cel putin 95% din actiunile acestuia si sa deruleze procedura de retragere obligatorie a actionarilor. Gasiti informatii suplimentare in Regulamentul CNVM 1/2006 disponibil in sectiunea Legislatie pe www.cnvmr.ro.

1. SSIF BROKER Cluj-Napoca (societate listata !) a hotarit - in ultiuma sa Adunare Generala a Actionarilor sa rascumpere citeva milioane de actiuni proprii pe care, apoi, sa le ofere GRATUIT salariatilo sai. Eu sunt, ca si toti celalti actionari care nu suntem salariatia ai BRK - in aceasta situatie - total nedreptatit si discriminat caci SI DIN BANII MEI (doar suntem actioari, cu drepturi egale, sau nu ?!) se vor oferi GRATUIT "pomeni" numai unora dintre noi . . . Am dreptate, din punct de vedere legal, sau nu ? V-as ruga sa comentati Dvs. aspectul, mai ales aceasta "oferire GRATUITA" catre salariatii BRK, a actiunilor rascumparate din banii comuni !
   19-06-2011     RUSU DUMITRU

Asa cum am precizat de nenumarate ori, nu raspundem intrebarilor punctuale despre anumiti emitenti sau companii, ci numai intrebarilor generale despre mecanismele pietei de capital. Prin urmare, nu ma voi referi la cazul special al Broker Cluj. Ca mecanism general, recompensarea managementului si salariatilor unei companii cu actiuni ale companiei la care lucreaza este o practica foarte des intalnita atat in Romania cat si in alte tari.

Actionarii unei companii au tot interesul ca salariatii si managementul sa fie motivati pentru a obtine rezultate bune, de care sa se bucure toti actionarii, iar legea permite acest lucru. Persoanele respective nu sunt recompensate in calitatea lor de actionari (in care, asa cum spuneti, au aceleasi drepturi ca si ceilalti actionari, nu mai multe), ci in calitatea lor de angajati ai companiei. Alternativa ar fi fost ca acele persoane sa fie recompensate cu prime platite in numerar, caz in care costurile pentru companie ar fi fost aceleasi, dar motivarea mai putin puternica. Acesta este principiul general de la care se pleaca si care este folosit pe scara larga in alte tari.

Cum pot gasi numele unui actionar la Rulmentul SA Brasov ?
   28-05-2011     Nicu

Compania Rulmentul Brasov nu mai este listata la bursa. In orice caz, listata sa nu, lista completa a actionarilor nu este disponibila public.

Am actiuni la "sc.petrotel lukoil sa" inca inca de la inceput.Pana acum nu am primit apsolut nimic de pe urma acestora (informatii, bani,etc).In toti acesti ani nu trebuia sa mi se aduca la cunostinta situatia actiunilor mele ? Multumesc anticipat.
   22-04-2011     Alexandru

Compania nu este obligata sa transmita informatii in mod direct actionarilor, ci numai prin canalele oficiale de comunicare (Monitorul Oficial, etc).

Pentru informatii despre activitatea companiei sau despre eventualele dividende (daca au fost platite) va trebui sa contactati in mod direct compania, la departamentul actionariat.

Buna ziua! Socrul meu detine actiuni la fabrica de bere Ursus. Nu primeste informatii cu privire la actiuni asa cum ar fi normal(anual) si nu primeste nici dividende. Cei de la Ursus te contacteaza doar sa te intrebe daca le vinzi...si in rest nu prea ai cum sa dai de ei...doar daca cunosti un sediu al lor...iar acolo ridica din umeri... Este ok d.p.d.v. legal ca daca ei au un profit si nu unul mic, micului actionar sa nu-i dea "leul cuvenit" sau cel putin sa fie informat in scris cu privire la deciziile luate? SI daca decizia ar fi ca sa nu se dea dividende, au dreptul ca an de an sa faca asta cat timp vor ei? Multumesc anticipat!
   30-01-2011     Andrei

Da, totul este normal din punct de vedere legal. Decizia de a acorda dividende este luata in fiecare an de catre Adunarea Generala a Actionarilor, de catre majoritatea actionarilor prezenti. Daca Adunarea (respectiv actionarul majoritar) hotaraste in fiecare an sa nu acorde dividende (desi compania are profit), atunci acest lucru este posibil si legal. Nu exista nicio obligatie legala pentru companii de a acorda dividende.

De asemenea, nu exista obligatii legale pentru informarea actionarilor in scris. Companiile listate la bursa publica informatii pe siteul Bursei de Valori Bucuresti (www.bvb.ro), iar informarile importante pentru actionari sunt publicate si in Monitorul Oficial al Romaniei.

Am vandut mai multe actiuni PECO. Ulterior prin trecerea lor la Petrom s-a constatat ca de fapt trebuiau sa ne dea mai multe actiuni. Pentru diferente sau dat niste sume de bani. De unde mai recuperez acea suma de bani sau cui ma pot adresa?
   11-12-2010     vili

Mergeti la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), institutia care pastreaza registrul actionarilor companiilor listate la bursa, si solicitati un document numit extras de cont. Acesta va arata daca mai detineti actiuni, si in caz afirmativ, cate actiuni mai detineti. Cu acest document mergeti la orice firma de brokeraj pentru vanzarea actiunilor. Lista firmelor de brokeraj se gaseste pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari.

Bunici mei au avut actiuni (si ar trebui sa mai fie aceste actiuni ) la SIF Muntenia si la SIF Oltenia .Sunt mostenitorul bunicilor mei , dar dupa decesul lor (anul 2000) nu am gasit printre documente si aceste actiuni .Stiu ca nu le-au vandut in timpul vietii ,pentru ca dupa decesul lor timp de un si chiar mai multi ani am primit scrisori dela SIF-uri. Unde ar trebui sa ma adresez pentru a afla daca mai sunt actiuni la SIF pe numele bunicilor mei ,si daca pot sa le transfer pe numele meu ? MULTUMESC!
   20-11-2010     Biolan Marian

Luati legatura cu Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro, institutia care pastreaza registrul actionarilor companiilor listate la bursa (inclusiv SIF Moldova). Acolo veti putea rezolva toate problemele de mai sus.

Va rog frumos daca a-ti putea sa-mi raspunde-ti la o intrebare si anume: am doua actiuni de la fabrica de medicamente din bucuresti pe care nu le mai gasesc(sigur nu sunt vindute problema este ca sigur au mers la gunoi impreuna cu alte hirtii cind am vindut apartamentul acum 8 ani). Unde trebuie sa ma adresez si daca pot sa le mai recuperez data situatia ca nu sunt in tara. Va multumesc mult.
   09-10-2010     Luminita

Pentru a afla cate actiuni detineti trebuie sa luati legatura cu Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), institutia care pastreaza registrul actionarilor companiilor listate la bursa. Aceasta institutie poate elibera un document numit Extras de Cont care arata cate actiuni detineti. Pentru aceasta (sau pentru a vinde actiunile) nu aveti nevoie de documentele initiale, care s-au pierdut.

Daca nu sunteti in tara, puteti sa imputerniciti pe cineva printr-o procura autentificata (autentificarea se poate face la ambasada Romaniei din tara unde locuiti).

Buna ziua, Am si eu mai multe actiuni la diferite firme SA.Pana acum nu mi-am luat dividente de la nici o firma la inceput spunandu-mi ca sunt la inceput si trebuie sa reinvesteasca.Am inteles asta dar pana acum nu am luat nimic!!!Intrebarea mea este urmatoarea:pot lua banii pe dividente retroactiv?se iau in calcul anii precedenti?Va multumesc anticipat! P.S. unele firme cred ca s-au privatizat.Ce e de facut?
   11-09-2010     diana

Avem doua situatii distincte:1. in cazul in care actionarii firmei nu au decis repartizarea de dividende, atunci nu aveti ce face. Decizia de distributie a dividendelor apartine adunarii generale a actionarilor, iar aceasta poate hotari sa nu repartizeze dividende, fara sa aiba vreo obligatie in acest sens. 2. in cazul in care s-au distribuit dividende dar nu ati intrat in posesia lor, luati legatura cu companiile respective pentru clarificari referitoare la modalitatea de plata. Puteti primi banii retroactiv (din nou, numai daca adunarea generala a actionarilor a hotarat repartizarea de dividende), dar pe o perioada nu mai mare de trei ani.

Am cumparat actiuni de la Gelsor si sunt pe numele meu inainte de a ma casatori. Intre timp Gelsor nu mai exista si m-am casatorit. Vreau sa vand acele actiuni. Com trebuie sa procedez?
   10-09-2010     Cercelaru

Faceti o vizita la Depozitarul Central (date de contact pe www.depozitarulcentral.ro). Aceasta este institutia care pastreaza registrul actionarilor companiilor listate la bursa. Mergeti cu actele care atesta schimbarea de nume si solicitati documente numite Extrase de Cont, care arata cate actiuni detineti si la ce companii. Pe baza acestora puteti solicita vanzarea actiunilor respective prin orice firma de brokeraj.

Buna ziua, daca imi puteti raspunde la urmatoarea situatie: cumpar actiuni de la o societate care e listata la bursa,iar dupa o perioada de timp aceasta se va delista. Actiunile respective mai valoreaza ceva ? Va multumesc.
   08-08-2010     laurentiu

In mod normal procedura legala prevede faptul ca actionarul majoritar al firmei respective (cel care initiaza delistarea) are obligatia sa rascumpere actiunile tuturor actionarilor minoritari, la un pret corect, inaintea delistarii. De asemenea, procedura de delistare se poate initia doar in anumite conditii destul de restrictive (actionarul majoritar trebuie sa detina minim 95% din actiunile firmei pentru a initia o delistare). Prin urmare, in mod normal la momentul delistarii nu veti mai avea actiuni, pentru ca acestea au fost rascumparate de actionarul majoritar (procedura se numeste retragerea obligatorie a actionarilor si este prevazuta in legea 297/2004).

buna ziua, as vrea sa va intreb daca as investi in actiuni as primi dividende lunar ?
   27-06-2010     cristian

Dividendele se platesc anual, nu lunar. De asemenea, dividendele se platesc numai de catre acele companii care au obtinut profit si pentru care adunarea generala a actionarilor a hotarat distributia acestuia sub forma de dividende. Castigurile celor care cumpara actiuni vin din dividendele anuale (daca sunt distribuite) si din eventuala crestere a pretului actiunilor, atunci cand economia merge bine iar compania care a emis actiunile obtine rezultate bune.

Am o rugaminte la dvs. in anul privatizarii in masa ca fiecare cetatean am investit acele actiuni care se acordau la PECO S.A. Bucuresti. Din acel moment si pina azi nu am primit raspuns la intrebarea ce sa intimplat cu acele actiuni, practic nimeni nu-mi poate oferi nici un raspuns in acest sens desi am solicitat institutiilor statului raspuns in acest sens. Singurul raspuns din partea Secretariatului General al Guvernului Romaniei a fost acela de a solicita in acest sens urgentarea verificarilor de catre C.N.V.M.B. Care este solutia in aceasta situatie intrucit conform legi in vigoare raspunsul catre un petent se face in 30 de zile de la data sesizarii organului competent. Desi se prevede sanctiune pentru institutia care nu a dat raspunsul in termen pe mine in mod direct ma intereseaza soarta acelor actiunii, precum si demersurile pe care le pot face pentru a afla detaliile cu privire la modul in care au fost administrate acestea. Cu respect STAICU fLORIN
   24-04-2010     Staicu

Daca ati avut actiuni la PECO, atunci acum aveti actiuni OMV Petrom, reteaua Peco fiind absorbita de Petrom in urma cu mai multi ani. Pentru a afla cate actiuni aveti luati legatura cu institutia numita Depozitarul Central (date de contact pe www.depozitarulcentral.ro), si solicitati un document numit Extras de Cont (Depozitarul pastreaza registrul actionarilor Petrom). Acest document va arata cate actiuni detineti.

Pentru alte informatii si clarificari puteti lua legatura si cu departamentul actionariat al Petrom, insa eu as merge mai intai la Depozitarul Central.

V-as ruga respectuos sa ma sfatuiti ce-as mai putea face daca nu mi-am ridicat certificatul de actionar, acordat tuturor romanilor in anii ''90, desi am fost anuntat atunci sa-l ridic de la oficiul postal ? Optiunea era pentru Antibiotice Iasi. Va multumesc anticipat!
   28-03-2010     Constantin L.

Luati legatura cu Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), institutia care pastreaza registrul actionarilor tuturor firmelor listate la bursa. Ei va pot furniza un document care sa arate daca si cate actiuni aveti. Procedura completa este descrisa in pagina noastra de intrebari frecvente (a 5-a intrebare din pagina).

detin actiuni bcr pe care nici nu le-am vandut si nici nu le-am preschimbat pe actiuni erste. Pana ce BCR se va lista la bursa la sfarsitul acestui an sau anul viitor , as avea vreo varianta de a vinde actiunile ?
   27-03-2010     filip dumitru

Pana la momentul listsrii singura varianta este sa gasiti Dumneavoastra un cumparator cu care sa realizati un contract de vanzare/cumparare. Acest contract trebuie notificat in mod obligatoriu departamentului actionariat al bancii, pentru a fi inscris in registrul actionarilor.

Sfatul meu ar fi sa luati legatura cu departamentul actionariat sau departamentul juridic al BCR, pentru a intreba daca ei stiu de vreo oferta de cumparare si pentru a afla procedura concreta de vanzare.

As dori sa stiu daca exista vreo reglementare legala care sa oblige companiile sa repartizeze profitul sub forma de dividend, 1 data la 3ani - in cazul in care in toti cei 3 ani s-a inregistrat profit, iar in anii anteriori nu s-a acordat. Multumesc anticipat!
   26-03-2010     Cristi G

Companiile de stat sunt obligate sa distribuie cel putin 50% din profit sub forma de dividende. Cu exceptia acestui caz, nu exista alte prevederi legale care sa oblige firmele sa distribuie dividende, aceasta fiind decizia Adunarii Generale a Actionarilor.

?Ämpreun─? cuso??ia,cu ocazia privatiz─?rii ??n mas─?,am subscris la Rompetrol SA ??i nu am ridicat ac??iunile.Oficiul Po??tal de cartier le-a returnat Oficiului Postal Central din Baia Mare unde am fost s─? le ridic─?m ??i au refuzat categoric s─? ni le elibereze.Timpul a trecut,am fost prin str─?in─?t─???i,unde am dou─?procese deschise contra unei firme ce nu m-au pl─?tit ??ntorc??ndu-m─? ??n ??ar─? ??i bolnav de tuberculoz─?.A?? dori s─? ??tiu cum putem s─? intr─?m acum ??n posesia ac??iunilor.V─? mul??umesc pentru timpul ??i ??n??elegerea acordat─?. Cu tot respectul ??i considera??ia,Gh.Vasile Fr??ncu Baia Mare,Maramure??
   26-03-2010     Fr??ncu Vasile Gheorghe

Luati legatura cu Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), institutia care pastreaza registrul actionarilor tuturor firmelor listate la bursa. Ei va pot furniza un document care sa arate daca si cate actiuni aveti. Procedura completa este descrisa in pagina noastra de intrebari frecvente (a 5-a intrebare din pagina).

Care sant pasii ce trebuie urmati pentru a cumpara actiuni la Fondul Proprietatea? Va multumec anticipat! Radu
   12-03-2010     radu nutu florian

Intrucat actiunile fondului nu sunt inca listate la bursa, tranzactiile se fac direct intre cumparatori si vanzatori. Prin urmare, va trebui sa identificati singur un vanzator. Exista multe locuri in care se publica anunturi, ca de exemplu siteul oficial al fondului, www.fondulproprietatea.ro, linkul Forum.

Dupa ce identificati un vanzator, veti incheia un contract cu acesta si veti stabili modalitatea de plata (pentru a reduce riscurile, varianta optima este folosirea unui cont tip escrow). Tranzactia trebuie inregistrata obligatoriu la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), pentru a fi inscrisa in Registrul Actionarilor (altfel, aceasta nu este valabila). Aveti grija la elementele fiscale - legislatia impune ca impozitul pentru vanzarea actiunilor nelistate sa fie platit de cumparator (in cazul in care vanzatorul este persoana fizica si realizeaza profit).

Tinand cont de procedura de mai sus, alegeti cu grija vanzatorul, asigurati-va ca oferta este ferma si serioasa, ca mecanismul de decontare (plata contra actiuni) este clar si fara riscuri, si ca tranzactia urmeaza toate procedurile legale (contract, inregistrare in registru, impozitare). Daca este vorba de o suma mai mare, sfatul meu ar fi sa apelati la serviciile unui jurist pentru asistenta.

Toate aceste probleme si dificultati vor disparea dupa listarea fondului, moment in care actiunile acestuia se vor putea cumpara de pe bursa, la fel ca actiunile oricarei companii listate.

am 2 actiuni la dacia felix si as vrea sa le vand dar nu stiu cum trebuie sa procedez.puteti sa imi dati un raspuns?
   26-02-2010     tatar ramona

Dacia Felix este acum Bank Leumi Romania. Banca a fost delistata de pe bursa in 2006, iar investitorilor li s-a trimis contravaloarea actiunilor detinute prin posta (prin procedura de retragere a actionarilor prevazuta de legea 297/2004). Actionarii care nu si-au ridicat banii au avut la dispozitie trei ani pentru a ii ridica dintr-un cont bancar special. Oricum, daca ati avut numai doua actiuni, atunci valoarea acestora la delistare a fost de numai 1,15 lei.

multumesc mult pentru raspunsul primit. poate nu am fost destul de clara. reformulez intrebarea: o societate comerciala a majorat capitalul social cu 8000.000 actiuni. in termenul de suscriere, a subscris numai actionarul majoritar, toate actiunile emise pt.majorare; cnvm-ul a obligat societatea sa acorde inca un termen de subscriere pentru actionarii care nu au avut cunostinta de aceasta majorare, cu toate ca majorarea de capital social a fost facuta publica, mai putin pe site-ul bvb. intrebarea este: atat timp cat cele 8000.000 actiuni emise pt majorare au fost subscrise si varsate integral, ceilalti actionari in perioada de subscriere (alta decat cea initiala) subscriu tot la cele 8000.000 de actiuni? emise initial? sau subscriu si se diminueaza procentul din subscrierea celor 8000.000 de actiuni. cnvm-ul nu explica, pur si simplu a somat societatea, prin ordonanta, de a acorda actionarilor care nu au avut cunostinta de aceasta majorare, dreptul la o noua subscriere. In acest moment societatea printr-o alta agea a acordat un nou termen de subscriere. eu ca actionar avand acest drept, voi subscrie tot la cele 8000.000 de actiuni, ? va multumesc.
   23-01-2010     TIRON ELENA

In acest caz, cel mai probabil scenariu este urmatorul: cele 8.000.000 de actiuni actiuni aferente majorarii de capital se vor aloca actionarilor proportional cu toate subscrierile efectuate, luand in calcul atat subscrierea actionarului majoritar, cat si pe cele ale altor actionari.

Spre exemplu: daca, pe langa cele 8.000.000 de actiuni subscrise de actionarul majoritar, se mai subscriu inca 4.000.000 de actiuni de catre alti actionari in urma prelungirii perioadei de subscriere, atunci fiecare actionar va primi 66,66% din numarul de actiuni subscrise: actionarul majoritar va primi 66,66% x 8.000.000 = 5,33 milioane actiuni, iar ceilalti actionari vor primi diferenta pana la 8 milioane. Procentul se calculeaza astfel: 1 / (actiuni subscrise in total / actiuni oferite spre subscriere).

Prin urmare, daca CNVM nu a solicitat realizarea unui nou convocator al AGA cu alti parametri pentru majorare, atunci numarul de actiuni oferite ramane cel initial, dar se ofera posibilitatea tuturor actionarilor sa participe la aceasta operatiune.

De??in un num─?r de 1006 ac??iuni emise de SIF Banat-Cri??ana SA. De trei ani mi-am schimbat adresa ??i nu am anun??at societatea de aceast─? schimbare, astfel nu am primit nici o ??n??tiin??are ??i nici dividendele ce mi se cuvin. Cum s─? procedez? Adresa mea nou─? este Cluj-Napoca, str. Mierlei nr.12, jud. Cluj. V─? mul??umesc.
   22-01-2010     Babos Tibor-Csaba

Luati legatura cu Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), institutia care pastreaza registrul actionarilor SIF, si/sau cum departamenteul actionariat al SIF.

Buna ziua. Sunt detinator al unui pachet de actiuni de 2 % la o societate listata pe Razdaq care a fost privatizata prin metoda Mebo in 1995, intre timp s-a desfiintat asociatia PAS la acea societate fara a se aduce la cunostinta actionarilor prea multe si astfel una din persoanele interesate la intelegere cu alti membri PAS a dobandit 87% din actiuni fara a fi nevoita sa faca oferta publica. Care poate fi variantele plauzibile pentru vinzarea actiunilor ?
   09-01-2010     fany

In cazul in care un actionar a ajuns la o detinere de 87% din capital, acesta ar trebui sa lanseze o oferta publica de preluare. Verificati ca aceasta obligatie sa nu fi fost indeplinita in trecut de actionarul respectiv, la momentul cand a depasit 33% (obligatia este indeplinita chiar daca oferta a fost efectuata cu mai multi ani in urma). In cazul in care o oferta nu a fost lansata, puteti sesiza aceasta situatie Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM, www.cnvmr.ro), care poate obliga actionarul sa lanseze oferta publica.

As dori sa ma lamuriti daca se poate in legatura cu un certificat de actionar: tatal meu detine un certificat de actionar ceea ce certifica detinerea unor actiuni la Petromidia. Ele sunt nominative , pentru ca scrie numele tatlui pe ele. Insa el este decedat si as vrea sa ma interesez in legatura cu dividendele pe care nu stiu daca a primit vreodata, sau daca as putea sa vand aceste actiuni, cum ar trebui sa procedez? trebuia sa merg la un notar sa procur un certificat de mostenitor? Cui ar trebui sa ma adresez pentru a le putea vinde? Va multumesc anticipat. Petronela
   27-11-2009     petronela

Pentru asemenea situatii luati legatura cu Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro). Aceasta este institutia care pastreaza registrul actionarilor companiei; tot ei se pot ocupa de transferul actiunilor pe numele Dumneavoastra.

Bun─? ziua, doresc s─? ??ntreb dac─? exist─? o cale legal─? pentru a trece actiunile tatalui meu pe care la detine la Lafarge Rom??nia pe numele meu, f─?r─? o procedura de v??nzare, cumparare. Men??ionez c─?: politica Lafarge Rom??nia ??n ce priveste v─?nzarea -cumpararea se poate face doar cu acceptul actionarilor majoritari (daca ei nu doresc s─? cumpere acele actiuni ceea ce pentru mine reprezint─? un risc) V─? mul??umesc!
   09-10-2009     Marcela M??rnea

Intrucat actiunile respective nu se mai tranzactioneaza pe piata de capital, nu acoperim tema ridicata de Dumneavoastra. Luati legatura cu un jurist.

Unde si la ce firma se tin actiunile firmei sc.prefab sa. Calarasi in Bucuresti ,(mi s-a spus ca undeva pe langa Gara de nord), macar numele societatii daca il stiti.Multumesc Anticipat.
   02-10-2009     alin

Probabil va referiti la institutia care pastreaza registrul actionarilor companiei respective. Aceasta se numeste Depozitarul Central, iar datele sale de contact se gasesc pe siteul www.depozitarulcentral.ro.

Va rog sa-mi explicati ce inseamna urmatoarea fraza pe care am citit in presa de azi:" Actionarul majoritar al Zentiva Romania a mentionat ca, daca dupa incheierea ofertei va ajunge sa detina peste 95% din capitalul companiei, va cere retragerea celorlalti eventuali actionari minoritari, urmand ca societatea sa fie delistata de la cota Burse" . Poate insemna ca eventualii detinatori de actiuni SCD din Programul de privatizare in masa isi pierd dreptul asupra actiunilor fara nici-o perspectiva de despagubire? Ce se intimpla in mod concret , de obiciei , cu actionarii minoritari la societatile delistate de la Bursa?
   07-08-2009     C.Piroska

Operatiunea de retragere obligatorie a actionarilor este reglementata de legea 297/2004 si disponibila pe multe piete de capital dezvoltate. Aceasta acorda posibilitatea actionarului majoritar al unei companii ca, in cazul in care detine cel putin 95% din actiunile emise, sa transfere in mod obligatoriu actiunile tuturor celorlalti actionari pe numele sau, platind pentru aceasta un pret echitabil stabilit de un evaluator.

Prin urmare, nu este vorba de pierderea dreptului asupra actiunilor fara despagubire, ci de vanzarea obligatorie a actiunilor la un anumit pret. Aceasta operatiune se face pentru ca actionarul majoritar sa poata delista compania. Pentru detalii suplimentare consultati legea 297/2004 disponibila pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie (art. 206).

Nu am mai jucat la bursa pana acum deoarece nu imi place deloc riscul.As dori insa sa investesc suma minima obligatorie la bursa online prin ktrade(3500 RON) dar deoarece comisionul de tranzactionare e mare in raport cu aceasta suma m-am gandit fac o singura tranzactie adica o investitie pe termen lung,adica sa cumpar actiuni la o firma unde sunt dividende .Dar nu stiu daca am dreptul la dividende tinand cont ca nu am investit de la inceputul anului si nici nu stiu daca firma la care cumpar actiunile hotaraste sa reinvesteasca profitul in loc sa acorde dividende. Intrebarea mea este tinanad cont ca vreau sa fac o investitie pe termen lung, in speranta obtinerii unui profit din dividende, la ce tip de societate sa subscriu? Va multumesc anticipat.
   02-08-2009     Ionescu Cosmina

Mecanismul pentru dividende este urmatorul: au dreptul sa incaseze dividende toti actionarii unei firme care au actiuni intr-o singura zi din an, numita data de inregistrare (data de inregistrare difera de la o firma la alta). Din pacate datele de inregistrare sunt stabilite, in general, in trimestrul II al fiecarui an (apr-iun). Prin urmare, nu mai puteti beneficia de dividende pentru anul 2008 (platite in 2009), ci numai de eventualele dividende pentru anul 2009, platite in 2010.

Strategia de investitie pe termen lung este buna, tinand cont de suma redusa si de preturile reduse ale actiunilor. Gasiti informatii despre dividende pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Emitenti si Emisiuni, pagina Info Dividende; in aceasta pagina, selectati BVB in campul Sectiune Piata, pentru a vizualiza numai companiile de pe piata reglementata a bursei (in general companii mai mari si mai transparente).

Nu puteti sti in avans daca o companie va obtine profit si, in cazul in care obtine profit, daca va acorda dividende sau nu. Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) stabileste distributia de dividende. Ulterior tinerii AGA de bilant (care are loc in primavara fiecarui an), puteti citi hotararile adoptate, puteti analiza daca firma care va intereseaza a acordat dividende si puteti afla care este data de inregistrare la care trebuie sa detineti actiuni pentru a incasa dividendele.

Pentru informatii suplimentare despre investitia la bursa va recomand Ghidul Investitorului Incepator, disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza. Pentru informatii despre analiza si selectia actiunilor va recomand si materialul intitulat Mic Manual de Analiza a Actiunilor, disponibil in acelasi loc. Succes!

buna ziua. trebuie sa incasez dividende de la brd insa am cnp-ul gresit inregistrat la registrul actionarilor cum trebuie sa procedez?de la banca mi s-a spus ca nu depinde de ie si eu trebuie sa imi actualizez datele pe regisco.ro insa nu reusesc. va rog frumos sa ma indrumati cum trebuie sa procedez in acesta situatie. multumesc anticipat
   11-07-2009     luca oana

Pentru a rezolva aceasta problema va trebui sa mergeti la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro). Aceasta este institutia care pastreaza registrul actionarilor bancii.

O persoana care detine 76% din actiunile unei societati listate mai poate cumpara actiuni doar prin Ô??oferta publica de cumparareÔ?Ł ,aceasta oferta ce presupune de facut ? si care sunt pasii de urmat ? Se adreseaza catre restul de actionari din societate sau poate fi facuta numai asupra unuia singur ?
   20-03-2009     fanel

Raspunsul este afirmativ, persoana respectiva poate cumpara actiuni numai prin oferta publica. Aceasta se adreseaza in mod obligatoriu tuturor actionarilor si pentru toate detinerile acestora de actiuni (in afara actiunilor deja detinute de persoana care initiaza oferta).

Oferta publica de cumparare este o operatiune speciala ce presupune intocmirea unui prospect de oferta si avizarea acestuia de catre CNVM. Procedura este reglementata de Regulamentul CNVM nr. 1/2006 disponibil pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie. Puteti obtine mai multe informatii si de la brokerul Dumneavoastra.

Buna ziua. Sant un mic investitor pe BVB, si doresc sa ma ajutati cu o problema. Anul trecut in luna noiembrie am aflat ca brokerul prin care am tranzactionat si-a depus demisia de la SSIF-ul respectiv, si asta in urma unei discutii telefonice avute cu persoana respectiva. Mi-a propus daca sant de acord sa "merg" mai departe cu el, ca este in discutii cu alte SSIF-uri, pentru o angajare. Am acceptat aceasta propunere, si m-a sfatuit sa-mi transfer actiunile detinute in portofoliu la SSIF-ul de la care demisionase, la depozitarul central (sectiunea I a registrului actionarilor) roman a actionarilor. Zis si facut., asa ca am facut o cerere si mi-am transferat actiunile la depozitarul central (cerere pe care am primit si un numar de inregistrare). Dupa aceasta iau legatura cu brokerul, si-mi spune ca inca nu a inchiat nici un acord cu un alt SSIF, si sa-l sun peste cateva zile, 1 saptamana. L-am sunat de 3 ori dar persoana respectiva inca nu activa ca broker la un alt SSIF. Ce doresc eu de la dvs., este sa-mi spuneti daca pot sa aflu care-mi este situatia portofoliului, sau daca pot sa obtin un extras de cont de la depozitar si cum se face acest lucru. As mai dori sa-mi spuneti daca pot sa-mi deschid un cont nou la un alt SSIF( fara sa mai tranzactionez prin broker ci sa pot face tranzactii pe cont propiu, dar daca se poate sa fiu consiliat din cand in cand de un broker) fara a mai depune in contul nou suma necesara pentru crearea contului, (ca si garantie fiind actiunile detinute deja) si daca pot sa-mi transfer actiunile detinute la depozitar. Mentionez ca suma investita initial a fost de 26000RON. Va multumesc.
   01-03-2009     radu nutu florian

Puteti obtine un extras de cont direct de la Depozitarul Central - gasiti datele de contact la www.depozitarulcentral.ro. In acesta ar trebui sa apara actiunile detinute de Dumneavoastra, daca in prealabil au fost transferate de SSIF la Depozitar.

Puteti obtine un extras de cont eliberat din sistemul Depozitarului Central si direct de la un SSIF - spre exemplu de la SSIF la care veti alege sa dechideti un nou cont.

Daca nu doriti sa tranzactionati prin broker, atunci puteti deschide un cont de tranzactionare prin internet. Va recomandam sistemul nostru, disponibil la adresa www.ktrade.ro. In acest sistem, actiunile sunt suficiente pentru a acoperi plafonul minim de 3.500 RON (nu mai este nevoie sa depuneti si bani in numerar). Nu cunosc procedurile altor SSIF, acestea ar putea fi diferite. Desigur, atunci cand deschideti un cont nou la o SSIF, puteti transfera fara probleme actiunile detinute la Depozitarul Central.

Buna ziua Am primit ca despagubire actiuni la Fondul Proprietatea si vreau sa le valorific. Care este cea mai avantajoasa metoda de a le valorifica pe piata in prezent? Cu stima, Claudia Jitea
   22-02-2009     Claudia

Exista un singur mod de vanzare la acest moment - prin vanzarea directa catre un cumparator interesat, urmata de inregistrarea tranzactiei la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), institutia care pastreaza registrul actionarilor Fondului. Luati legatura cu aceasta institutie pentru detalii legata de procedura. In viitor se are in vedere listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti. La acel moment vanzarea va fi mult mai simpla, iar actiunile se vor putea vinde prin orice firma de brokeraj din Romania.

Sunt actionar minoritar inca de la constituirea unei societati comerciale inchise. De curand, actionarul majoritar care detinea aproape 90% din capitalul social si-a vandut participatia. Intrebare: persoana care a cumparat actiunile si detine acum aproape 90% din capitalul social nu era obligata sa faca o oferta de cumparare si actionarilor minoritari? Va multumesc pentru timpul acordat.
   25-01-2009     Maria

Intrucat compania este inchisa, aceasta nu se supune reglementarilor pietei de capital. Prin urmare, actionarul care a preluat pachetul de 90% nu avea nicio obligatie legala pentru a realiza o oferta de cumparare (cu exceptia cazului in care actul constitutiv prevede o asemenea obligatie).

Stimati domni, In anul 1992/1993 am cumaprat niste actiuni de la Banca Agricola din Bacau care intre timp a fost absorbita de Raifaisen Bank. As vrea sa stiu ce trebuie sa fac si unde sa ma adesez exact pentru a vinde actiunile mele, si cum sunt valutate la ora actuala? Va multimesc pentru informatii. Cu respect, Oana Arinton
   23-01-2009     oana

Actiunile respective nu se tranzactioneaza la bursa. Luati legatura cu departamentul actionariat al bancii si intrebati daca dansii cunosc vreo oferta de cumparare de actiuni. In caz contrar, va trebui sa gasiti singura un cumparator cu care sa incheiati un contract de cesiune (acesta trebuie notificat bancii pentru inregistrarea in registrul actionarilor). Intrucat nu se tranzactioneaza la bursa, actiunile respective nu au un pret de piata.

Buna ziua. Sint un participant activ pe piata de capital si de la bucuresti si de la Sibiu. In februarie 2008,am lichidat la o parte buna din capitalul de pe BVB si am gindit atunci, ca ar fi bine(atunci)sa blochez capitalul, pentru o perioada de timp,in oferta primara de la Contor Group. Date fiind conditiile actuale din piata,vad ca am facut o alegere neinspirata. In data de 9 dec.a.c. Contor Group,convoca AGE a actionarilor pentru a stabilirea datei de incepere a tranzactionarii pe BVB,lucru care mi se pare sinucidere financiara pentru actionari. Ce vreau sa va intreb. - exista posibilitatea pentru aminarea listarii in semestrul II a anului 2009 ? - sau exista cumva posibilitatea renuntarii la listare,in conditiile dramatice de pe pietele de capial. Daca exista alte variante. Va multumesc anticipat. Cu stima Mircea Iancau
   30-11-2008     Mircea Iancau

Faptul ca actiunile Contor Arad nu sunt listate nu inseamna ca valoarea acestora nu a scazut datorita crizei, ci doar ca nu exista un reper public al pretului acestora.

Dupa parerea mea, ceea ce se intampla in cazul Contor este o mare greseala si slabeste increderea investitorilor in ofertele publice initiale. O companie care deruleaza un IPO isi asuma si responsabilitatea unei listari rapide, pentru a crea lichiditate pe piata si a oferi cumparatorilor in IPO posibilitatea de vanzare (un exemplu pozitiv chiar in aceasta conjunctura nefasta, contrar celui dat de Contor, a fost IPO Teraplast, care nu numai ca s-a listat foarte rapid, dar a lansat la tranzactionare si drepturi de alocare inainte de listare).

Prin urmare, parerea mea este ca intarzierea acestei listari este o greseala din multe puncte de vedere. Altfel, dupa aceeasi logica, ar trebui sa suspendam toate actiunile de la tranzactionare, inchizand bursa pe o perioada de 1-2 ani pana trece criza financiara. In mod evident, aceasta nu este o solutie. Singura variana corecta si normala la Contor este o listare cat mai rapida, asumandu-ne scaderea valorii investitiilor. Altfel, nu facem decat sa ne pacalim singuri.

O societate cu actiuni MEBO avandut majoritatea de actiuni la o alta societate dupa ce a facut o lista cu actionarii care au vrut sa vanda si pe care ia anuntat ca valoarea unei actiuni este de 80 roni , apoi a antocmit contracte de vanzare- cumparare si care au fost semnate de cei care vand si cei care cumpara actiunile . sa procedat corect ? nu trebuia sa se faca licitatie cu mai multi ofertanti , la preturi diferite ? Cum trebuia sa procedeze reprezentantul actionarilor care au vandut ? Se mai poate anula contractul daca a aparut un ofertant cu un pret mai bun? Va multumesc.
   31-10-2008     Balan mihai

Nu reiese din mesaj daca actiunile sunt listate sau nu. In orice caz, atata timp cat exista un contract semnat intre cumparator si vanzatori, acest contract ramane valabil si nu poate fi anulat (decat, eventual, in conditiile precizate in cuprinsul contractului).

Actionarii care nu erau de acord cu prevederile contractului, pretul pe actiune sau modul de gasire a cumparatorului aveau libertatea sa nu semneze contractul. Reprezentantul actionarilor nu avea vreo obligatie de a proceda intr-un anumit mod (organizare de licitatie, etc), cu exceptia cazului in care existau prevederi exacte intr-un document scris semnat de actionari si de reprezentant.

Concluzia este, ca de obicei in relatiile de afaceri, urmatoarea: aveti grija ce semnati (si, uneori, ce nu semnati). Oricum, teoretic intotdeauna exista posibilitatea aparitiei unei oferte mai bune; insa, daca toate contractele semnate valabil ar fi anulate din acest motiv, atunci niciodata nu s-ar mai incheia niciun contract, vanzatorii ar parea neseriosi, iar cumparatorii ar disparea cu totul.

Buna ziua! Am remarcat in ultimele zile o actiune cotata la BVB, care, desi a obtinut profit pe anul 2007, nu acorda anul acesta nici dividende, nici actiuni gratuite. Este normal sa se intample asa? Care ar fi in acest caz "remunerarea" investitorilor? Si inca ceva: daca o actiune are PER-ul mic, si se tranzactioneaza sub valoarea contabila, inseamna ca este subevaluata? Va multumesc
   22-08-2008     Quantum

Faptul ca o companie nu acorda dividende sau actiuni gratuite, desi a obtinut profit, este perfect normal. Dividendele in numerar inseamna sume de bani care ies din companie si care, daca ar fi pastrate de firma, ar putea fi folosite pentru investitii si pentru cresterea valorii firmei; in plus, dividendele sunt de regula foarte mici raportate la pretul actiunii, deci castigul actionarilor nu e mare.

Distributia de actiuni gratuite nu creste valoarea firmei si nici valoarea portofoliilor actionarilor (intrucat pretul unei actiuni scade ca urmare a cresterii numarului de actiuni emise; exista si exceptii, dar din ce in ce mai rare). Prin urmare, operatiunea nu este chiar asa de interesanta pentru investitori.

Principala forma de remunerare a investitorilor este cresterea valorii companiei si, implicit, a pretului actiunilor la bursa.

Un nivel PER mic si un pret pe actiune sub valoarea contabila pot indica subevaluarea unei companii, insa analiza actiunilor este mult mai complexa (poate compania are o problema si din acest motiv pretul este asa mic? sau, tineti cont de faptul ca toata bursa se afla pe scadere, si multe preturi sunt mici in prezent).

Pentru mai multe informatii pe aceasta tema va recomand materialul intitulat Mic Manual de Analiza a Actiunilor, disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

am fost plecat in strainatate cum pot sa aflu daca am actiuni si la ce societate
   25-07-2008     ion marin

Mergeti la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) pentru clarificarea situatiei. Aceasta este institutia care pastreaza registrele actionarilor tuturor firmelor listate la bursa.

BUNA ZIUA .Parintii mei, au uitat unde au depus cupoanelesi certificatele primite.Nu-si gasesc nici titlurile de propietari.Unde ne putem interesa?Va multumesc anticipat.
   13-07-2008     sorin

Luati legatura cu Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro. Aceasta este institutia care pastreaza registrele actionarilor tuturor firmelor listate la bursa.

buna ziua, am avut actiune la dacia pitesti,am dato spre vinzare, brocherii siau schimbat locatia , nu mai stiu nimic despre actiune. ce pot sa fac? multumesc.
   06-07-2008     GABRIELA

Actiunile Dacia Pitesti nu se mai tranzactioneaza la bursa de valori. Luati legatura direct cu Dacia Pitesti, la departamentul Actionariat, si intrebati daca mai figurati in registrul actionarilor. Daca figurati in registru, inseamna ca sunteti actionar in continuare si puteti gasi un cumparator pentru vanzarea actiunilor.

Daca nu mai figurati in registru dar nu ati primit banii din vanzare, atunci va puteti adresa Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, www.cnvmr.ro, pentru clarificari.

Buna ziua Domule Pasol, in primul rand va multumesc pentru buletinul Puls Capital pe care il primesc gratis de aproape 10 ani si pentru ca incercati sa puneti umarul la carutul economiei din tara asta a noastra. Am un capital de cca 500 000 RONI in vreo 50 de tipuri de actiuni. Sunt cercetator in biochimie deci nu am nimic cu economia. Am investit pentru dividende in ce am sperat sa mearga bine in economia Ô??romaneascaÔ?Ł. De ce sa pun banii la banca cand pot sa-i pun direct la munca. Am facut asta de la inceput. Am un gust amar dupa atata timp pentru ca majoritatea celor cu putere in loc sa prospere prin productivitate prospera prin smecherii (furturi), uneori legale pe seama partenerului de afacere (fie ca e cel cu 49% fie ca sunt actionarii minoritari-clasa de mijloc!). Iar legea in Romania pare a nu se misca in directia morala. Am tot vrut sa va scriu despre diverse imoralitati, in fine v-am scris acum. Pe scurt 2 intrebari va prezint. Intrebarea 1 se refera la situatia de la Excelent Kandia SA. Urmare a derularii unei oferte publice de cumparare adresata tuturor actionarilor si pentru toate detinerile acestora, ofertantul are dreptul sa solicite actionarilor care nu au subscris ??n cadrul ofertei sa-i v??nda respectivele actiuni, la un pret echitabil. Actionarul minoritar nu are insa obligatia sa le vanda (Legea nr. 297/2004-legea nu specifica obligatia de a vinde penrtu proprietar). Asta ar insemna o incalcare a dreptului de proprietate. Si totusi regulamentul CNVM 1/2006 in aliniatul 8 art 74 cap 7 (pag 42) face aceasta gafa. Intrebare este cum un regulament poate trece peste o lege, incalcand astfel dreptul de proprietate, care doar in caz de expropriere poate functiona (pentru bunul mers al societatii). Intrebarea 2. De ce in Romania ce este moral nu poate deveni si legal. Cum poate un actionar cu 51% Ô??sa-l fure legalÔ?Ł pe unul cu 49%. Daca AGA hotareste ca el sa ia 3 actiuni gratis si cel cu 49% doar una atunci este legal dar imoral (situatia a avut loc in Romania la un SA acum vreo 10 ani cand actionarii salariati au luat trei iar ceilalti una). Dar daca hotareste ca el sa ia toate dividendele intr-un an si partenerul cu 49% nimic! E posibil ca o astfele de situatie sa fie legala? (AGA e suprema) desi e clar ca e furt. Va urez toate bune si o Romania prospera cu o clasa de mijloc activa aducatoare de profit Anton
   27-06-2008     Anton

Ma bucur ca apreciati Puls Capital. Referitor la intrebari:

1. Procedura la care faceti referire, numita si procedura de "squeeze out", este prevazuta de legislatia pietei de capital in mai multe tari, nu doar in Romania. Chiar daca pare sa contravina unor principii general valabile, totusi procedura este una normala atunci cand este reglementata legal in mod corespunzator.

Este adevarat ca legea 297 are o scapare (nu mentioneaza si obligatia vanzarii de catre actionarii minoritari), scapare care este rectificata de Regulamentul 1. Acesta nu contrazice legea 297, ci o completeaza; insa, sunt de acord cu Dumneavoastra - este discutabil daca mentionarea acestei obligatii numai in regulament, nu si in lege, este suficienta. Probabil ca o completare a legii 297 sau o hotarare judecatoreasca definitiva pe aceasta tema ar clarifica situatia.

2. Legea stabileste in mod clar principiul conform caruia actiunile unui emitent acorda drepturi egale proprietarilor sai, fara discriminari. Consider ca ambele situatii pe care le descrieti incalca legea; probabil ca este prea tarziu acum (daca aceste situatii au avut loc in urma cu 10 ani), dar ar trebui sa solicitati ajutorul unui avocat. AGA este suverana si poate lua orice decizii, dar numai in cadrul stabilit de legislatia in vigoare.

Nu consider ca se pot lua decizii de majorare a capitalului social in care dreptul de preferinta sa nu se aplice in mod egal tuturor actionarilor. De asemenea, nu consider ca pot exista diferente intre nivelul dividendelor pe diverse tipuri de actionari, cu exceptia cazului in care compania a emis mai multe clase de actiuni (probabil nu e cazul) sau a cazului in care o parte din profit este distribuit catre angajati si/sau conducere inainte de distribuirea dividendelor.

Se inscrie in spiritul principiilor fundamentale ale guvernantei corporative ceea ce a ales sa faca compania Transgaz in privinta platii dividendelor pe 2007? TGN a decis esalonarea platii dividendelor (in perioada iun-aug 08) in ordine alfabetica a numelor actionarilor. Nu se aplica un tratament diferentiat (si nejustificat)? Actionarul care incaseaza dividendul cuvenit mai devreme isi poate fructifica suma pana la momentul in care actionarii care vor fi platiti mai tarziu isi vor incasa la randul lor dividendul.
   08-06-2008     adi

Nu vad nicio problema cu esalonarea platii dividendelor. Problema este una de logistica: emitentul nu poate face peste zece mii de plati catre actionari in acelasi moment, si atunci trebuie sa aleaga o modalitate de esalonare. Prin urmare, consider ca esalonarea este justificata.

Alternativa ar fi ca bancile sa isi imbunatateasca sistemele de plati, dar ma indoiesc ca va exista prea curand posibilitatea de a efectua peste zece mii de plati simultan.

va rog daca puteti sa-mi explicati ce inseamna termenul de splitare, ce inseamna market maker si cum actioneaza ea asupra preturilor din piata si termenul de house.De asemenea ce inseamna inidicele rotx, sp500 si cum se stabileste fixingul la bvb.multumesc.
   07-06-2008     lesevschi

Splitarea valorii nominale a unei actiuni este operatiunea prin care actiunile existente ale unei firme sunt "impartite" in mai multe actiuni cu o valoare nominala mai mica. Aceasta operatiune nu duce la modificarea valorii firmei sau a valorii portofoliilor actionarilor, insa poate duce la cresterea lichiditatii actiunilor (spre exemplu: daca aveti 1000 de actiuni cu un pret de 2 lei/actiune la bursa, o splitare 1:10 inseamna ca veti avea 1000 x 10 = 10.000 actiuni cu un pret la bursa de 2 / 10 = 0,2 lei/actiune; valoarea portofoliului nu se schimba).

MarketMaker este calitatea unei firme de brokeraj de a onora in mod permanent, in anumite conditii, ordinele de cumparare si de vanzare ale investitorilor cu un anumit instrument financiar. Existenta unor marketmakeri duce la cresterea lichiditatii in piata, intrucat cumparatorii vor gasi intotdeauna un vanzator in piata, iar vanzatorii vor gasi intotdeauna un cumparator (acesta fiind marketmaker-ul).

Contul House este contul propriu de tranzactionare al unei firme de brokeraj (contul pentru tranzactii cu banii proprii ai firmei). Indicele ROTX este un indice bursier calculat de Bursa de la Viena pe baza unor actiuni romanesti; S&P 500 este unul dintre cei mai reprezentativi indici americani.

Algoritmul exact de fixing pentru stabilirea preturilor de deschidere si de inchidere la BVB nu este public. Rezultatul aplicarii acestuia este maximizarea volumelor de actiuni tranzactionate in inchidere si deschidere, pe baza ordinelor existente in piata la acele momente.

Buna ziua demult timp tot caut un raspuns la o intrebare. Cine anume determina numarul de actiuni ai unei companii ( adica de ce compania X are 60000 actiuni si Y 100.000) .
   31-05-2008     Alin

Numarul de actiuni initial este stabilit de fondatorii firmei, in functie de capitalul social depus si de valoarea nominala a unei actiuni. In timp, numarul de actiuni emise se poate modifica in urma hotararilor Adunarii Generale a Actionarilor de majorare sau reducere a capitalului social, sau a altor operatiuni care afecteaza actiunile (splitarea actiunilor, consolidare, etc).

Nefiind economist, as vrea sa cunosc un indicator sau procedeu simplu prin care sa se evalueze intregul patrimoniu al unei companii. Nu caut valori de piata, ci valori din acte contabile. Ca sa fiu mai clar, hai sa spunem ca s-ar face o expertiza oficiala contabila (nu de piata): ce indicatori s-ar suma in calcularea valorii finale. Daca intrebarea este prea complicata sau vaga, va rog sa ma iertati, o retrag :)
   09-05-2008     

Valoarea contabila a patrimoniului este data de indicatorul TOTAL ACTIV ce se poate calcula foarte simplu din bilantul oricarei firme adunand campurile ACTIVE IMOBILIZATE TOTAL cu ACTIVE CIRCULANTE TOTAL (formula simplificata).

De asemenea, ar fi interesant si campul TOTAL CAPITALURI PROPRII ce se gaseste tot in bilant si care exprima valoarea patrimoniului firmei din care s-au scazut toate datoriile acesteia (deci, practic valoarea care ar ramane actionarilor daca firma ar fi lichidata).

As vrea sain stiu, daca se poate, ce se intampla cu actionarii cand o societate se lichideaza. Mi se pare ca asa s-a intamplat cu SC. COMPIATA SA. Detin actiuni, dar nu am primit si nu primesc nici un fel de dividente. Ma puteti ajuta cu ceva? Va rog!
   25-04-2008     StefaMihaesn

De regula lichidarea unei companii nu produce efecte pentru actionari; de cele mai multe ori nu raman sume de distribuit actionarilor in urma lichidarii, daca aceasta s-a produs in urma falimentului companiei (cea mai frecventa situatie de lichidare; mai exista si lichidari voluntare, insa acestea sunt foarte rare). Nu toate companiile distribuie dividende, motivele fiind inregistrarea de pierderi sau hotararea adunarii generale a actionarilor pentru reinvestirea profiturilor si nerepartizarea de dividene.

In orice caz, pe ambele subiecte cele mai utile informatii le obtineti direct de la companie, daca aceasta mai exista, sau de la lichidatorul acesteia, daca aceasta a fost lichidata.

Ca detinator a 44 actiuni conform CERT.de ACTIONAR la Kandia-Excelent,am primit prin mandat postal din 11 03 2008,suma de 127,6 RON cu mentiunea; ,,Aceasta suma reprezinta c/val actiunilor dvs.detinute la SC.Kandia-Excelent SA. NOI consideram ca ne-au luat actiunile in mod abuziv cu toate ca Certificatele de Actionar le avem la domiciliu.ESTE OARE LEGALA ACEASTA OPERATIUNE???
   30-03-2008     ADAMOVICI

Da, aceasta operatiune este legala si reprezinta retragerea obligatorie a actionarilor ca urmare a delistarii companiei. O asemenea operatiune este reglementata de Titlul II, Capitolul VII din Regulamentul CNVM Nr. 1/2006 (pagina 42) si de art. 206 si 207 din Legea 297/2004. Ambele reglementari se gasesc pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

Am achizitionat actiuni la o societate , si le am in portofoliu. Pentru a primi divinte ele trebuie scoase din portofoliu si transferate la societate sau pot ramane in portofoliu active pe site ?
   28-03-2008     Laurentiu

Nu este nevoie de transfer, actiunile pot ramane in portofoliu. Emitentul are lista completa a actionarilor sai la data de inregistrare pentru dividende, indiferent de sectiunea registrului in care se afla actiunile investitorilor (sectiunea 2 - in portofoliile de la SSIF sau sectiunea 1 - la Depozitarul Central).

Buna ziua. Nu prea ma pricep la contabilitate si as avea mai multe intrebari 1. Ce este mai exact capitalul social? 2. Este acelasi lucru capitalul social cu capitalurile proprii? 3. Unde anume il pot gasi in bilant sau cum se calculeaza?
   22-03-2008     livia

1. Capitalul social reprezinta valoarea tuturor actiunilor unei firme la valoarea de inregistrare a acestora in contabilitate; capitalul social provine, in general, din sumele depuse de actionari, la care se pot adauga alte surse (profiturile obtinute de companie, etc). 2. Capitalurile proprii sunt un concept diferit si reprezinta practic "averea actionarilor", sau, mai exact, valoarea tuturor activelor firmei din care se scad toate datoriile acesteia. Capitalurile proprii includ capitalul social, dar si alte elemente (diferente din reevaluarea activelor, diverse rezerve, etc).

3. Atat capitalul social cat si capitalurile proprii se gasesc mentionate in mod explicit chiar in formularul de bilant. Capitalul social se poate calcula inmultind numarul total de actiuni emise cu valoarea nominala a unei actiuni.

Va doresc "O zi buna".Posed Unitati de fond SAFI: C-1000041869=10 u.f ;C-1000025759=19 u.f. ;C205310=6 u.f.Va rog sa ma ajutati sa aflu cate u.f.am in prezent,deoarece nu pot intra pe site-ul:http://www.regisco.ro.Cum aflu care este valoarea de piata a acestora?. Cu stima,Va multumesc !
   14-03-2008     Gheorghita Ioan

Regisco impreuna cu celelalte registre independente au format Depozitarul Central, o institutie noua care pastreaza registrele actionarilor tuturor companiilor deschise. Prin urmare, luati legatura cu aceasta institutie la www.depozitarulcentral.ro pentru a afla numarul de unitati detinute.

Buna ziua. va rog sa ma ajutati intr-o problema legata de actiunile Excelent-Kandia.Dupa cum stiti a fost facuta oferta publica pentru aceste actiunii, oferta pe care eu am refuzato. Am aflat din presa ca noul actionar (Cadbury Schweppes) vrea sa achizitioneze intregul pachet de actiuni. Ma poate obliga sa ii vind actiunile pe care le detin? Cum ma pot opune acestui lucru?
   14-03-2008     Cristian

Da, exista o procedura de retragere obligatorie a actionarilor prevazuta de legislatia in vigoare. Aceasta se poate derula numai in anumite conditii foarte stricte. Consultati Regulamentul CNVM nr. 1/2006 (www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie), Titlul II, capitolul VII, pagina 42.

1. Pe site-ul SSIF-urilor apar zilnic diferite comunicate referitoare la persoane initiate care cumpara actiuni la diferite societati.Ce inseamna mai exact "persoana initiata"? 2. Pentru a primi actiuni gratuite in cazul unei majorari de capital,trebuie sa cumperi actiuni la acea societate la o anumita data sau au valoare actiunile pe care eventual la detii in portofoliu de la o data mai veche? Daca doresti sa primesti actiuni gratuite trebuie sa te adresezi printr-o cerere firmei respective sau SSIF-ului?
   08-03-2008     

1. Persoanele initiate sunt persoanele avand functii de conducere in cadrul unei companii listate, persoanele aflate in legatura cu acestea sau alte tipuri de persoane care se presupune ca au acces la informatii privilegiate despre activitatea firmei listate. Definitia exacta se regaseste in Regulamentul CNVM nr. 1/2006, disponibil pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie/Regulamente/2006.

2. Beneficiaza de actiunile gratuite actionarii care au actiuni la o singura zi din an, numita data de inregistrare. Aceasta data este comunicata in hotararea adunarii generale a actionarilor care a stabilit distributia de actiuni gratuite. Prin urmare, va trebui sa detineti deja actiuni la acea data (actiuni pe care le-ati cumparat mai demult), sau sa le cumparati special pentru a le avea la data respectiva, pentru a primi actiuni gratuite.

Tineti cont si de durata de decontare a tranzactiilor: pentru a fi inregistrat ca actionar la o anumita data trebuie sa cumparati actiuni cel mai tarziu cu trei zile lucratoare inaintea datei respective (de exemplu: pentru a fi actionar in ziua de joi trebuie sa aveti sau sa cumparati actiuni cel mai tarziu in ziua de luni a aceleiasi saptamani). Actiunile detinute la orice alta data in afara datei de inregistrare nu dau dreptul la primirea de actiuni gratuite.

Actiunile gratuite sunt inregistrate automat in registrul actionarilor pe numele tuturor actionarilor care aveau actiuni la data de inregistrare. Pentru aceasta nu trebuie sa indepliniti nicio formalitate. Insa, daca doriti sa vedeti actiunile gratuite pe care le-ati primit in portofoliul de la SSIF sau doriti sa le vindeti, va trebui sa adresati SSIF o cerere de transfer a acestor actiuni in portofoliul Dumneavoastra. In absenta acestei cereri actiunile vor ramane in continuare inregistrate pe numele Dumneavoastra la registrul actionarilor, insa nu le veti putea vedea la SSIF (ci numai intr-un extras de cont eliberat de Depozitarul Central).

Locuiesc in Sibiu, in luna decembrie 2007 am cumparat 2 actiuni la transgaz si va rog sa-mi spuneti de unde sa pot ridica actele doveditoare ca am 2 actiuni.
   02-03-2008     Bolta Lucretia

Pentru a obtine un document doveditor al detinerii actiunilor luati legatura cu institutia numita Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro, si solicitati un document numit Extras de Cont pentru actiunile Transgaz. Depozitarul Central pastreaza evidenta actionarilor firmelor listate la bursa.

De asemenea, va puteti deschide un cont de investitii la o firma de brokeraj si ii puteti solicita acesteia eliberarea unui extras de cont (tineti cont, insa, de caracteristicile fiecareia, ca de exemplu suma minima ceruta).

Am subscris si eu la IPO Transgaz.Am primit inapoi o parte din suma subscrisa,corespunzatoare alocarii care s-a facut in urma suprasubscrierii, dar nu am primit nici pina acum actiunile(titlurile fizice).Ce demersuri trebuie sa fac si catre cine?
   01-03-2008     cijenschi adrian

Actiunile tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, inclusiv cele ale Transgaz, nu exista in forma fizica, tiparita, ci sunt evidentiate electronic, prin inscriere in cont. Sistemul este similar cu cel de la banca: atunci cand faceti un depozit nu primiti "depozitul" in forma tiparita, ci un extras de cont sau un alt document similar.

Pentru a obtine un document doveditor al detinerii actiunilor luati legatura cu institutia numita Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro, si solicitati un document numit Extras de Cont pentru actiunile Transgaz. Depozitarul Central pastreaza evidenta actionarilor firmelor listate la bursa.

De asemenea, va puteti deschide un cont de investitii la o firma de brokeraj si ii puteti solicita acesteia eliberarea unui extras de cont (tineti cont, insa, de caracteristicile fiecareia, ca de exemplu suma minima ceruta).

Am actiuni la o societate cu activitate in Romania dar si internationala ,inchisa. Doresc sa stiu cat timp voi fii nedreptatit fata de ceilalti actionari din strainatate care primesc dividente la nivelul international al acestei societati. Exista in noua conjunctura europeana vreo solutie sa nu mai fim nedreptatiti? Petre
   22-02-2008     petre alexe

Mai intai, asigurati-va de urmatoarele:

- este posibil ca persoanele din strainatate sa fie actionari la o firma, iar Dumneavoastra sa fiti actionar la o alta firma din acelasi grup; chiar daca din punct de vedere operational ar putea parea ca este vorba de aceeasi "firma", in fapt ar putea fi vorba de doua entitati juridice diferite. In acest caz este posibil ca nivelul dividendelor sa fie diferit.

- este posibil ca societatea sa aiba doua clase de actiuni diferite, cu drepturi diferite legate de dividende. Si in acest caz este posibil ca nivelul dividendelor sa fie diferit, chiar daca este vorba de aceeasi companie.

- asigurati-va ca sunteti actionar in fapt, si nu aveti doar o promisiune de a deveni actionar la o data ulterioara, nu beneficiati de un program de optiuni (stock options plan) sau nu beneficiati de un program de tipul shadow equity plan (ce v-ar acorda anumite drepturi similare cu cele ale unui actionar, fara insa a fi actionar efectiv).

Pentru toate aceste clarificari luati legatura cu departamentul juridic al companiei. De asemenea, solicitati departamentului juridic si urmatoarele acte: un extras din registrul actionarilor sau orice document similar care sa ateste faptul ca sunteti intr-adevar actionar si o copie a hotararilor adunarilor generale de bilant din anii trecuti (pentru anul acesta este prea devreme) care sa prezinte deciziile legate de repartizarea dividendelor.

Daca in urma tuturor acestor clarificari inca mai considerati ca sunteti nedreptatit, atunci puteti lua legatura cu conducerea firmei sau cu un avocat.

Buna ziua,am si eu cateva intrebari referitoare la actiuni si dividente.Inainte de a trece la ceea ce ma intereseaza pe mine vreau sa va felicit ptr aceasta pagina mi-a atras in mod deosebit atentia si nu-mi ramane decat sa va urez succes in continuare.Nu-mi aduc aminte exact anul cand s-a facut marea"privatizare"dar stiu ca atunci toata familia am luat actiuni la S.C.SPIRT GHIDIGENI S.A. De la data cand am primit acele certificate si pana in 2002 nu m-am interesat niciodata de ele,dar atunci am aflat ca se dau dividente si asa am sunat la societate ptr a ma interesa.Imi aduc aminte ca am primit un raspuns foarte vag referitor la faptul ca in acel an nu se dau dividente si mi-au inchis telefonul. Intrebarea mea este cum pot afla cate actiuni am si daca pot lua dividentele,daca pot sa beneficiez si de actiunile parintilor si a fratelui tinind cont ca fratele este plecat din tara de 8 ani iar parintii sunt decedati de 15 si respectiv 8 ani.Nu inainte sa mentionez ca fratele mi-a trimis ca renunta la toate bunurile ramase in urma decesului parintilor printr-o declaratie notariala de renuntare semnata si autentificata de un notar belgian.Va multumesc.
   27-01-2008     maria c.

Multumesc pentru felicitari. Raspunsurile la intrebarile Dumneavoatra se gasesc in pagina de Intrebari Frecvente a sectiunii de Consultanta.

Ati procedat corect sunand direct la firma pentru a intreba despre dividende. Aceasta este singura sursa oficiala pentru asemenea informatii. Daca dansii v-au spus ca intr-un anumit an nu se acorda dividende, atunci acesta nu este un raspuns vag, ci pur si simplu realitatea: nu toate firmele repartizeaza dividende, intrucat fie inregistreaza pierderi ,fie reinvestesc profiturile pentru dezvoltare.

Nu puteti vinde actiunile fratelui decat prin procura notariala. Actiunile mostenite trebuie mentionate ca atare in actele de mostenire. Pentru informatii suplimentare consultati pagina de Intrebari Frecvente. Pentru informatii despre posibilitatea transferului actiunilor mostenite pe numele Dumneavoastra luati legatura cu Depozitarul Central, institutia care pastreaza registrele actionarilor firmelor listate (www.depozitarulcentral.ro).

ARAX este suspendata de la tranzactionare pentru ca se doreste sa se rascumpere actiuni de catre firma pentru angajati. Doresc sa intreb cum va afecta aceasta cumparare masiva de actiuni pretul actiunii...sedoreste achizitionarea de act la pretul cuprins intre 0.1-1.5 ron...pretul de cumparare o sa fie fix sau pe finalul achizitie se asteapta ca pretul actiunii sa urce pana la 1.5 ron...nu cumva se doreste, prin aceasta sa se cumpere mascat sub pretextul de achizitii deactiuni pt salariati, crearea unui actionar majoritar care sa faca jocurile cum vrea. Care sunt predictiile dumneavoastra in urmatoarea perioada asupra acestei societati, si pe cand se doreste aceasta masiva recumparare. MULTUMESC!
   25-01-2008     dan

Termenul in care vor fi rascumparate actiunile va fi stabilit in AGA. De regula aceste operatiuni sunt planificate astfel incat sa nu afecteze in mod semnificativ pretul in piata; din acest motiv pretul este stabilit intr-un interval destul de generos. Pretul la care vor fi cumparate actiunile (in cadrul acestui interval) nu este fix, ci depinde de pretul din piata.

De regula si intervalul in care se cumpara actiunile este generos la randul sau, in aceeasi idee: influente cat mai mici asupra pretului din piata. Din pacate nu realizez estimari in cadrul acestei rubrici.

O ultima observatie generala: actionarul majoritar (sau, dupa caz, actionarul cel mai important) al unei firme are dreptul sa hotarasca in AGA strategia si elementele cele mai importante ale activitatii firmei, intrucat detine majoritatea drepturilor vot. Aceasta este o situatie absolut normala si, in cele mai multe cazuri, favorabila. Protectia actionarilor minoritari este un element foarte important pentru bunul mers al unei firme (si al pietei de capital), insa nu trebuie sa uitam ca si actionarii mari au drepturile si rolurile lor foarte importante.

Prin urmare, actionarul majoritar "face jocurile cum vrea" iar acesta nu este un lucru rau atata timp cat firma este eficienta si se dezvolta, iar drepturile actionarilor minoritari sunt protejate (nu vorbesc in mod special de ARAX, companie pe care nu o urmaresc, ci in general).

Buna seara domnule Pasol. Felicitari pt rubrica. va rog sa-mi spuneti atunci cand se face o majorare de capital social, de unde apar noile actiuni? se dilueaza partea actionarului majoritar sau altfel? va multumesc
   18-01-2008     Paul

Multumesc pentru felicitari. Majorarea de capital se face intotdeauna prin emisiune de noi actiuni. Aceasta se face in doua moduri: 1. din fonduri proprii ale companiei (profituri, rezerve, prime de emisiune dupa IPO, etc); in acest caz toti actionarii primesc actiuni gratuite proportional cu numarul de actiuni gratuite, iar ponderile actionarilor in total nu se modifica. Spre exemplu: o companie are un capital social de 100 de lei impartit in 100 de actiuni si face o majorare de capital cu 50 de lei din fonduri proprii; fiecare actionar primeste 0,5 actiuni gratuite pentru o actiune detinuta. Un actionar care avea initial 30 de actiuni (si prin urmare o pondere de 30%) va avea dupa majorare 45 de actiuni si o pondere tot de 30%.

2. Cu numerar, atragand bani de la actionari. In acest caz, actionarii firmei au drept de preemptiune, adica au dreptul de a cumpara actiunile nou emise proportional cu numarul de actiuni detinute. Spre exemplu: compania de mai sus cu un numar de actiuni initial de 100, face o majorare de capital cu 50 de actiuni noi; actiunile pot fi emise la valoarea nominala sau la un pret mai mare. Actionarul care avea 30 de actiuni initial are dreptul sa cumpere inca 15 in majorarea de capital, pentru a isi pastra ponderea. Desigur, el nu este obligat sa o faca - in acest caz detinerea sa va fi diluata.

Pentru actiunile ramase nesubscrise in urma majorarii de mai sus exista mai multe variante, in functie de hotararea adunarii generale: anularea actiunilor, oferirea spre subscriere actionarilor care au subscris in prima etapa, vanzarea catre public, oferirea spre subscriere catre angajati, etc.

Buna ziua si un an nou bun. Intebarile mele pentru dumneavoastra sunt: -am cumparat niste actiuni la BRD printr-un SSIF si mi s-a spus ca actiunile ramin in portofoliul firmei si nu se transfera de rutina la Depozitarul Central.Este corect? Daca da, atunci cum pot verifica daca figurez in registrul actionarilor? Si daca respectivul SSIF sa zicem ca se desfiinteaza, ce se intimpla cu actiunile mele daca nu au fost transferate la Depozitarul Central? Cu multumiri, Mihaela
   13-01-2008     mihaela

Afirmatia este corecta. In mod normal actiunile cumparate prin SSIF raman in contul Dumneavoastra deschis la companie si nu sunt transferate automat la Depozitarul Central.

Situatia portofoliului, emisa de SSIF, este suficienta pentru a atesta dreptul de proprietate asupra acelor actiuni.

In cazul desfiintarii SSIF actiunile tuturor clientilor sunt transferate automat la Depozitarul Central, de unde pot fi preluate apoi prin alt SSIF.Va multumesc pt. eforturile pe care le faceti, in a ne ajuta cu informatii utile, de fiecare data. 1. Am inteles ca la momentul privatizarii in masa, prin intermediul cupoanelor de actionar, mi-au fost atribuite si niste actiuni reziduale la un SIF. Eu la momentul respectiv am subscris la Automobile Dacia Pitesti. Rugaminte mea se refera la faptul daca Dvs. ati putea sa-mi precizati (in cazul in care ati mai intalnit o speta asemanatoare), in concret, cate actiuni reziduale as putea detine la vreun SIF ?. Bineanteles ca raspunsul il pt obtine de la Depozitar, dar asa in prealabil poate detineti si dvs. ceva informatii in acest sens ??!!. 2. In ipoteza in care detin niste actiuni la Depozitarul Central, m-ar interesa sa stiu, daca SSIF-ul la care eu detin un cont, poate prelua de la Depozitar actiunile pe care eu le detin acolo, fara ca eu sa mai fac demersurile cu Extrasul de cont de la Depozitar ?. Am inteles ca mai nou si SSIF-urile au acces la baza de date a actionarilor de la Depozitar, si ca ar putea sa transfere actiunile detinute de clientii lor la Depozitar !!!!!???? 3. In legatuta cu impozitarea pe 2007; se va face la profitul brut, sau la profitul net pe portofoliu ??; se mai plateste cota de impozit in ianuarie, sau se plateste impozitul la regularizare in mai 2008 ?? Va multumesc anticipat
   16-12-2007     popescu daniel

Va multumesc si eu pentru aprecieri. 1. Imi pare rau dar nu putem face o estimare; tocmai acesta este scopul Extrasului de Cont - prezentarea numarului de actiuni detinute. 2. Da, in mod normal va puteti adresa SSIF la care aveti cont pentru transfer, fara a va mai deplasa la Depozitarul Central. 3. Nu avem inca toate informatiile necesare, insa le vom prezenta la momentul la care le primim pe siteul www.intercapital.ro, sectiunea Noutati si Stiri.

Buna ziua,am si eu o intrebare pentru d-voastra? In anul 1998 sau 1999 nu-mi aduc aminte precis, am cumparat(ordin de cumparare catre agentul de valori mobiliare) prin SVM Gelsor filiala Botosani un pachet de actiuni la Dacia Pitesti, m-i sa confirmat cumpararea actiunilor si am hotarit sa nu le vind o perioada.Acum in momentul de fata nu mai stiu nimic referitor la actiunile cumparate.Am facut o scrisoare la Dacia cu recomandata, solicitind extras de cont din registru actionarilor (cu actiunile detinute),acum trei luni de zile.Pina in prezent nu am primit nici un raspuns,ce ma sfatuiti? Multumesc anticipat,Dorin
   16-12-2007     Mihai

Ati procedat corect trimitand scrisoarea, insa se pare ca lucrurile merg mai greu la Dacia. Luati legatura cu departamentul actionariat al Dacia Pitesti, fie telefonic, fie direct la sediu si cereti clarificari.

ce inseamna a subscrie?,eu am actiuni din cupoane la Kandia Excelent,din 199---,nu am primit nimic pana acum,cand i-mi cer sa subscriu !.o actiune este de 2,90lei valoare
   11-11-2007     Ioan Toader

Firma Kandia-Excelent nu este obligata sa transmita actionarilor informari prin posta; pentru a intreba daca au fost distribuite dividende luati legatura direct cu departamentul Actionariat al firmei.

Ceea ce ati primit prin posta este o informare despre o oferta de cumparare a actiunilor Kandia-Excelent la pretul specificat. Subscrierea in oferta inseamna de fapt vanzarea actiunilor respective. Pentru clarificari luati legatura cu firma care a trimis notificarea prin posta.

Apelez la profesionalismul si amabilitatea dvs. adresandu-va urmatoarea intrebare. Detin actiuni Competrol. Din pacate, nu mai sunt in posesia certificatului de actionar. Cum pot intra in posesia unui duplicat al certificatului de actionar? Unde ma pot adresa pentru a afla valoarea acestor actiuni? Exista o institutie care are evidenta actionarilor din Romania?
   09-11-2007     cristiana dragne-petrescu

Da, exista o asemenea institutie. Aceasta se numeste Depozitarul Central - www.depozitarulcentral.ro. Luati legatura cu aceasta si solicitati un document numit Extras de Cont pentru actiuni Petrom (Competrol a fost inclusa in Petrom) - acesta va arata daca mai aveti actiuni; tot de acolo solicitati si un document numit Lista de Coduri Confidentiale (in cazul in care mai aveti actiuni). Cu aceste documente puteti merge la orice firma de brokeraj pentru vanzarea actiunilor. Nu mai aveti nevoie de certificatul de actionar distribuit initial.

Buna ziua. Va rog sa-mi explicati si mie diferenta intre activele totale si capitalurile proprii ale unei societati. Care din ele exprima mai clar ce detineri nete (din care sa fie excluse eventual si datoriile) are firma respectiva? Va multumesc
   02-11-2007     George

Bilantul unei firme cuprinde doua sectiuni mari: active si pasive. La sectiunea active se regasesc toate elementele care contribuie la realizarea obiectului de activitate al firmei - terenuri, cladiri, instalatii, stocuri, etc. In sectiunea pasive se regasesc sursele de bani folosite pentru cumpararea (acoperirea) elementelor de activ, surse de bani care se impart in doua mari categorii: imprumuturi si fonduri proprii ale firmei (capitaluri proprii).

Activele sunt intotdeauna egale cu pasivele. Activele nete, reprezentand de fapt capitalurile proprii, se calculeaza ca diferenta intre pasive totale si total datorii (sau ca diferenta intre active totale si total datorii; dupa cum am vazut, activele totale sunt egale cu pasivele totale).

Prin urmare, activele totale reprezinta intreaga "avere" a firmei, in timp ce capitalurile proprii reprezinta partea din aceasta "avere" care apartine de fapt actionarilor (sau partea care ar ramane daca s-ar vinde toate activele si s-ar acoperi toate datoriile).

Eu impreuna cu familia mea, formata din 4 persoane, am optat pentru actiuni la Fulgerul Bragadiru in cadrul programului de privatizare. De atunci, am pastrat legatura telefonica cu firma pentru a intreba daca exista dividende. De fiecare data de acolo ni s-a spus ca profitul, atat cat a fost, a fost reinvestit, iar dupa un timp ni s-a spus ca nu mai au profit. Vara trecuta am facut o vizita la sediul firmei din comuna Bragadiru si am inteles ca firma a intrat deja in faliment. Acolo era trecut un numar de telefon, la care din pacate nu raspunde nimeni (numar de telefon al fostei director economic, Petre Elena). Am inteles ca procedura de faliment este realizata prin intermediul unui lichidator, SC "Valor". As vrea sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac pentru ca sa pot deslusi calea de urmat pentru a obtine cel putin o parte din pretul acestor actiuni sau din dividendul lor. Am vazut pe site-ul Rasdaq ca aceste actiuni au fost vandute prima si ultima data in 2003 in urmatoarele conditii: 858 actiuni la un pret de 0,3600lei. Astept un raspuns clarificator de la dv. G.Ivanovici
   13-10-2007     G. Ivanovici

Dupa cum am mai raspuns unei intrebari similare, nu aveti foarte multe variante. Daca reprezentantii firmei v-au spus ca nu s-au distribuit dividende, atunci inseamna ca nu s-au distribuit dividende si nu aveti ce recupera.

Daca firma este in faliment, atunci activele sale sunt vandute pentru plata datoriilor; daca mai ramane ceva dupa aceasta, atunci sumele ramase se distribuie actionarilor. De regula, insa, nu mai ramane nimic de distribuit. Daca vreti sa fiti foarte sigur, luati legatura cu lichidatorul firmei si solicitati detalii despre procesul de lichidare.

Aceasta este situatia in economia de piata: unele firme au succes si produc valoare pentru actionarii lor, in timp ce altele nu au succes si se inchid. In acest din urma caz actionarii nu mai recupereaza nimic.

Am depus trei actiuni a mea,sotiei si baiatului la ALBAPAM SC in perioada cind s-au dat prin 1995-1997 si pina in prezent n-am primit nimic nici macar un telefon cum ma sfatuiti sa -i abordez ca sa-mi trimita dividente pe cine,zilele astea am luat legatura cu o doamna de acolo si a spus ca n-u profit si nu poate sa dea nimic actionarilor acuma citiva ani la fel au spus ca tot profitul il investeste astea sint gulgute eu n-ui cred si de aceia am luat legatura cu d-tra poate stiti mai multe si puteti sa-mi dati un sfat pentru a beneficea de pe urma acestor actiuni ca de aceia ni l-ea dat guvernanti s-au....Va multumesc.
   12-10-2007     hotea vasile

Raspund putin mai pe larg, intrucat aceasta este o intrebare destul de frecventa.

Mai intai, o precizare: nu ati depus actiuni pentru ca nu ati platit nimic pe ele, ci ati primit actiuni in mod gratuit in cadrul Programului de Privatizare in Masa. Mai departe: actionarii unei firme au diverse drepturi, iar firma are diverse obligatii fata de acestia; insa contactarea actionarilor prin telefon nu se numara printre aceste obligatii. O firma poate avea zeci de mii de actionari. Informarile se fac prin canalele stabilite de lege: Monitorul Oficial, presa, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, siteul web al bursei, etc. Contactarea individuala a fiecarui actionar nu este o cerinta legala pentru firmele de la bursa.

Dumneavoastra aveti dreptul sa va informati despre activitatea firmei si ati procedat corect luand legatura cu aceasta (punctul de plecare intr-un asemenea contact este, de regula, departamentul Actionariat al firmei). Firma emitenta a actiunilor este cea mai autorizata sursa pentru informatii despre functionarea sa, iar Dumneavoastra aveti dreptul sa le solicitati conform prevederilor legale si actului constitutiv al acesteia.

Statul roman nu a derulat in 1995 Programul de Privatizare in Masa cu scopul direct de imbogatire a participantilor la el (in acest caz s-ar fi distribuit direct bani), ci pentru a repara o parte din nedreptatile sistemului comunist, transferand o parte din averea statului catre populatie; aceasta avere era formata din mii de firme si intreprinderi, iar fiecare persoana a optat pentru una din ele (pe baza unor informatii, din pacate, incomplete).

Asa cum se intampla in economia de piata, unele firme au succes, iar altele nu. Situatia in care o firma inregistreaza pierderi sau inregistreaza profit dar hotaraste sa nu il distribuie actionarilor sub forma de dividende ci sa il reinvesteasca este perfect normala, si destul de des intalnita, atat in Romania cat si in alte tari.

Firma la care faceti referire se tranzactioneaza pe un segment al bursei in care se regasesc de regula firmele care nu sunt foarte performante si care nu indeplinesc conditiile pentru a se tranzactiona la alte segmente mai bune (segmentul pentru Albapam este cel al actiunilor "necotate").

Proprietarii de actiuni care se tranzactioneaza la bursa castiga bani de pe urma cresterii pretului actiunilor, si mai putin din dividende, care de regula sunt foarte mici pentru multe din firme. In1997 o actiune Albapam valora in jur de 700 de lei vechi, iar astazi aceasta valoreaza in jur de 3.000 lei/vechi. Nu este o crestere extraordinara tinand cont de inflatie, dar este totusi mai mult decat nimic. La pretul de 3.000 lei vechi/actiune si la o valoare nominala a actiunii de 1.000 lei vechi, un certificat primit in 1995 valoreaza astazi de trei ori mai mult decat atunci cand l-ati primit.

Desigur, exista firme la care acest certificat valoreaza mult mai mult, dar exista si firme la care actiunile valoreaza mult mai putin sau chiar nimic. Cu avantaje si dezavantaje, aceasta este situatia in economia de piata: unele firme sunt mai performante decat altele.

Buna ziua.Cand pot subscrie actiuni la o companie ce urmeaza a da actiuni gratuite?
   05-10-2007     pela ovidiu

Actiunile gratuite nu trebuie subscrise, intrucat acestea se distribuie in mod gratuit actionarilor. Beneficiaza de actiuni gratuite investitorii care au actiuni ale emitentului respectiv intr-o anumita zi din an, numita data de inregistrare. Aceasta data este prezentata in comunicatul care anunta majorarea de capital social.

Atunci cand investiti pentru a primi actiuni gratuite tineti cont si de perioada decontarii tranzactiilor, de trei zile lucratoare (pentru a fi proprietarul actiunilor in ziua X, cumparati actiuni cel mai tarziu in ziua X-3 zile lucratoare).

Inregistrarea efectiva a actiunilor gratuite in registrul actionarilor dureaza 2-3 luni de la data Adunarii Generale a Actionarilor. Pentru informatii despre transferul actiunilor primite gratuite in contul Dumneavoastra deschis la o firma de brokeraj consultati pagina de intrebari frecvente a sectiunii de consultanta de pe kmarket.

As dori sa stiu mai multe lucruri despre majorarile de capital. Cand, de ce, cu ce scop si cum se fac. Multumesc !
   23-09-2007     Andrei

Majorarile de capital social cu numerar reprezinta pentru firme operatiuni de finantare, prin atragerea de bani de pe piata de capital. Firma emite actiuni noi pe care le ofera actionarilor existenti, de regula la un pret mai mic decat cel din piata. Banii astfel incasati de firma sunt folositi pentru dezvoltarea afacerilor, proiecte de investitii, etc.

Actiunile care nu au fost cumparate de actionarii care au avut dreptul la aceasta pot fi oferite catre public sau pot fi anulate. Exista si majorari de capital social din fonduri proprii, prin care se distribuie actiuni gratuite - aceasta reprezinta o operatiune de recompensare a actionarilor si reprezinta o alternativa la distributia de dividende in numerar.

ssif brocker isi majoreaza capitalul social avand data de inregistrare 21.08.07,prin actiuni gratuite si subsciere cu numerar din 28.08.07.Daca subscriu in 31.08.07 cand sunt inregistrate in portofoliu? [pentru detinere la un an];extrasul de cont nu evidentiaza data.Va multumesc.Horia
   18-08-2007     

Data intrarii in posesie a actiunilor este data inregistrarii acestora in registrul actionarilor, dupa majorarea de capital social.

Acum ceva timp ati raspuns la urmatoarea intrbare: Va rog sa-mi explicati pentru ce trebuie sa scada la jumatate pretul SIF 3 dupa acordarea gratuitelor, daca societatea majoreaza capitalul propriu cu 100%. Va multumesc 12-05-2007 Nicu MIhai In urma acestei majorari de capital social din fonduri proprii valorea totala a SIF3 nu se schimba, ci doar se dubleaza numarul de actiuni. Prin urmare, daca aceeasi valoare se imparte la un numar de doua ori mai mare de actiuni, rezulta ca valoarea pe actiune scade la jumatate. Un exemplu: o firma are un capital social format din 100.000 actiuni, cu un pret la bursa de 5 lei pe actiune, rezultand o valoare totala a firmei la bursa (capitalizare bursiera) de 100.000 x 5 = 500.000 lei. Daca firma face o majorare de capital din fonduri proprii (fara a atrage bani noi, asa cum se intampla si la SIF3) ce duce la dublarea numarului de actiuni la 200.000, rezulta ca pretul unei actiuni va fi de 500.000 / 200.000 = 2,5 lei, adica jumatate din cel initial. Am o intrbare: Firma face o majorare de capital din fonduri proprii, in cazul de fata, fondurile proprii sunt dividentele la care au renuntat actionarii, deci nu prea mai sunt proprii. Asta nu inteleg ! Lucian
   24-06-2007     lucian

Atata timp cat banii nu au iesit din firma sub forma de dividende in numerar, acesti bani raman ai firmei si se inregistreaza in bilant la Capitaluri Proprii (in Bilant nu exista niciun element numit "Dividende la care au renuntat actionarii"). De asemenea, tineti cont de faptul ca o firma nu are nicio obligatie de repartizare anuala a dividendelor. Dividendele se repartizeaza numai daca firma inregistreaza profit si daca Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) hotaraste in fiecare an acest lucru.

Cum influenteaza marimea unei firme politica de dividend?
   15-06-2007     roxana

Politica de dividend este stabilita de Adunarea Generala a Actionarilor si are la baza o analiza pe foarte multe criterii. Marimea unei firme nu este unul din cele mai importante criterii care se iau in calcul la stabilirea politicii de dividend (criteriile cele mai importante fiind obiectivele si necesitatile de cash ale actionarilor, nevoia si structura de finantare a companiei, etapa curenta de dezvoltare, planurile de viitor, nivelul profiturilor, etc).

Situatia este urmatoarea: O societate listata la BVB s-a divizat si eu ca actionar NU am dorit retragerea. Cu toate acestea NU mi s-au alocat actiuni in societatile rezultate din divizare desi aveam dreptul (am suficiente actiuni ). Ce pot face in acest caz? Ce lege trebuie sa citesc?. Multumesc
   03-06-2007     Antonescu

Trebuia sa cititi Proiectul de Divizare aprobat in AGA anterior divizarii; acesta este documentul ce prezinta conditiile divizarii, inclusiv modul de alocare a actiunilor in companiile rezultate si drepturile actionarilor.

Daca nu erati de acord cu acest document aveati posibilitatea sa votati impotriva aprobarii sale in AGA, sau posibilitatea sa va retrageti din companie. Posibilitatea retragerii se acorda tocmai pentru ca actionarii care nu sunt de acord cu anumite hotarari foarte importante din viata companiei (si care nu au suficiente actiuni pentru a vota respingerea acestor hotarari in AGA) sa poata iesi din companie.

Buna ziua, As vrea sa stiu ce reprezinta data de identificare a actionarilor. Daca aceasta din urma este stabilita ca fiind 16 mai, care este ultima zi in care ar fi trebuit cumparate respectivele actiuni, astfel incat sa beneficiez de dividende sau majorari de capital? Regula este valabila atat pentru bvb, rasdaq, xmbs?
   12-05-2007     Teodor Ana

Exista doua tipuri de date de identificare a actionarilor: data de referinta este data ce identifica actionarii care pot participa la o adunare generala, iar data de inregistrare este data ce identifica actionarii care beneficiaza de hotararile adunarii generale (distributie de dividende, majorari de capital social, etc).

Decontarea tranzactiilor, adica procesul prin care dupa o tranzactie banii ajung de la cumparator la vanzator si actiunile de la vanzator la cumparator, dureaza trei zile lucratoare. Aceasta inseamna ca, pentru a detine in proprietate actiuni la o data de inregistrare sau de referinta, un investitor trebuie sa cumpere acele actiuni cel mai tarziu cu trei zile lucratoare inaintea datei respective de inregistrare sau de referinta.

De exemplu: daca data de inregistrare pentru distributia de dividende este 16 mai, atunci un investitor trebuie sa aiba actiuni pe 11 mai (cu trei zile lucratoare inainte) pentru a beneficia de dividende. Regula este valabila pentru actiunile tranzactionate pe toate pietele din Romania.

Buna ziua. As dori sa stiu ce inseamna pentru mine (ca si actionar cu o cota de 1% din capitalul social) falimentul unei companii. Care este pierderea sau castigul meu ca si persoana fizica. Ce se intampla cu patrimoniul societatii? Va multumesc pentru raspuns. Bogdan Cioric
   11-05-2007     Cioric Bogdan

Daca falimentul este urmat de lichidare, in mod normal activul ramas dupa plata tuturor datoriilor companiei se imparte actionarilor, proportional cu cota de actiuni detinuta. De regula, insa, in urma falimentului urmat de lichidare nu mai ramane nimic de distribuit actionarilor, intrucat activul nu este suficient pentru plata datoriilor.

As vrea sa stiu care sunt conditiile in care o societate se poate retrage de la tranzactionare, in "lumina" ultimelor prevederi legislative. Care este procentul minim pe care trebuie sa-l detina actionarul majoritar pentru a initia aceasta procedura. Eventual, va rog sa precizati actele normative in vigoare care reglementeaza aceste aspecte. Va multumesc. T.G.
   06-05-2007     teodorescu gheorghe

Legislatia este destul de restrictiva in acest domeniu. Reglementarile aplicabile se gasesc in art. 87 din Regulamentul CNVM Nr. 1/2006. Tineti cont de faptul ca aplicarea alin. 4 lit d) din articolul respectiv (retragerea de la tranzactionare in urma hotararii AGA) a fost suspendata prin Dispunerea de Masuri a CNVM nr. 8/2006, reglementare temporara ce ofera si o procedura alternativa de retragere de la tranzactionare ce o inlocuieste pe cea prezentata la lit d) din regulament; aceasta este insa destul de restrictiva. Dispunerea de masuri mentioneaza faptul ca se vor elabora reglementari noi in acest domeniu, dar acestea nu au aparut inca.

Alte doua variante de retragere de la tranzactionare sunt la initiativa CNVM sau a pietei reglementate (lit. b) si c) din alin 4 art 87) datorita unor circumstante speciale sau neindeplinirii unor conditii. In concluzie, singura varianta fezabila de retragere de la tranzactionare ramane finalizarea procedurii de retragere a actionarilor dintr-o societate comerciala mentionata la lit a) alin. 4 art. 87 din Regulamentul 1. Procedura este explicitata in cadrul art. 206 din Legea 297/2004; si aceasta este destul de restrictiva si, in plus, foarte complicata.

Toate reglementarile mentionate se regasesc in sectiunea Legislatie a siteului www.cnvmr.ro (pentru dispunerea de masuri urmati linkul cu acelasi nume din aceasta sectiune).

Am 1152 actiuni pe 2 certificate de actionar la Vincon Vrancea Focsani. Nu inteleg de ce din 1996 si pana azi am primit doar 13000 lei vechi cam prin 1999 si doar atat, daca pe piata romaneasca este in lupta pentru suprematia in domeniu, iar in plus au organizat si sponsorizat festivaluri ale vinului an de an si chiar echipe de fotbal. Cum poate exista un astfel de paradox in dauna actionarilor cu certificate? Ce pot face au in aceasta situatie sau daca altfel nu se poate , daca vreau unde si la ce valoare sa vand certificatele? Multumuesc pt intelegere si astept raspunsul dvs.
   20-04-2007     bebe64

Exista explicatii pentru problema ridicata de Dumneavoastra: firmele care vor sa se dezvolte si sa isi creasca activitatea aleg sa investeasca toti banii castigati pentru exindere, ceea ce insemna ca la sfarsit de an nu mai raman profituri, sau acestea sunt foarte mici. Astfel, in perioadele de crestere, firmele nu vor face profit si nu vor acorda dividende; investitiile si cheltuielile de dezvoltare si extindere ale unei firme includ si operatiuni de genul sponsorizarilor, pentru cresterea notorietatii firmei.

De asemenea, chiar daca o firma obtine profit, acesasta nu este obligata sa il distribuie actionarilor prin dividende, ci poate alege sa reinvesteasca profitul obtinut pentru extinedere, conform celor prezentate mai sus.Intrucat deciziile de genul celor de mai sus apartin de strategia firmei, stabilita de Consiliul de Administratie numit de adunarea generala a actionarilor, Dumneavoastra ca actionar minoritar nu aveti foarte multe lucruri de facut. Daca doriti explicatii suplimentare le puteti solicita in cadrul adunarii generale a actionarilor sau direct de la consiliul de administratie, iar daca nu sunteti de acord cu strategia firmei (inclusiv cu cea de distributie de dividende), atunci puteti vinde actiunile.

O alta explicatie posibila este faptul ca firma nu reuseste sa produca profituri datorita ineficientei (acestea sunt explicatii generale - nu cunosc situatia exacta de la Vincon).

Din pacate actiunile Vincon Vrancea nu se mai tranzactioneaza la bursa, intrucat compania a fost delistata. Singura varianta de vanzare este cea prin contract de cesiune a actiunilor, dar pentru aceasta va trebui sa gasiti un cumparator. O idee este sa va adresati departamentului actionariat sau conducerii Vincon, in ideea in care dansii cunosc vreo oferta de cumparare.

Asi dori sa stiu cum pot intra in posesia unor actiuni de la Alro Slatina care sunt pe numele tatalui meu care a decedat. Ce acte sunt necesare pt a putea sa trec actiunile pe numele meu.
   01-04-2007     Popescu Florin

Pentru acest transfer luati legatura cu Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), institutia care pastreaza registrul actionarilor Alro.

Cum se face tranzactionarea actiunilor pentru o societate comerciala pe actiuni care a fost delistata de pe piata RSDAQ si a devenit de tip inchis? Cum se face inregistrarea unei tranzactii cu actiuni pentru astfel de societate in registrul actionarilor?
   25-03-2007     Sipa Ruxandra

Tranzactionarea acestor actiuni se face prin contracte de cesiune de actiuni incheiate direct intre cumparator si vanzator. Aceste contracte trebuie apoi notificate companiei (la departamentul actionariat, cel juridic sau direct la conducerea companiei in lipsa acestora), pentru ca transferul sa fie inregistrat in registrul actionarilor. Pentru companiile inchise (delistate), registrul se tine de regula direct de catre compania emitenta de actiunilor (exista si cazuri in care registrul este tinut in continuare de Depozitarul Central, insa cesiunile trebuie notificate tot la companie).

Buna ziua. 2 intrebari: A. Daca o firma emite actiuni noi in intervalul cuprins intre inchiderea unui exercitiu financiar si data distribuirii dividendelor din profitul exercitiului financiar respectiv, actiunile respective vor incasa dividend pentru anul respectiv (anul precedent celui in care au fost emise)? B. Impozitul pe dividende se retine de companie pentru a fi virat la stat? Actionarul primeste de la companie dividendul brut sau net de impozit? Multumesc anticipat.
   17-03-2007     florin

A. Au dreptul de a incasa dividende numai actionarii inregistrati la o anumita data din an, numita data de inregistrare. Cu alte cuvinte, daca un investitor detine 6 luni o actiune, dar o vinde inainte de aceasta data de inregistrare, sau o cumpara dupa aceasta, nu are dreptul la dividende pentru anul respectiv. Revenind la intrebarea Dumneavoastra: daca actiunile nou emise sunt inregistrate in registrul actionarilor INAINTE de data de inregistrare pentru dividende, atunci si acestea vor incasa dividende. Daca sunt inregistrate dupa, atunci nu vor incasa.

B. Da, impozitul pe dividende este retinut la sursa, iar actionarii primesc dividendul net.

sc iasi conf sa este o firma de confectii privatizata din Iasi la care detin un nr. de actiuni obtinute ca mostenire.Am vrut sa cedez aceste actiuni in favoarea unui copil dar mi s-a spus ca nu se poate decat dupa decesul meu ele vor fi mostenita de urmasi.As vrea sa aflu mai multe informatii despre modul de tranzactionare al acestor actiuni ,daca se tranzactioneza si daca intradevar raspunsul primit de la firma este cel real?Va multumesc.
   09-03-2007     condur ana

Raspunsul cel mai bun il veti obtine de la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), institutia care se ocupa de evidenta actionarilor in firmele tranzactionate. Daca raspunsul lor este negativ, atunci puteti oricand sa vindeti actiunile la bursa, iar apoi acestea sa fie cumparate de persoana carora ati fi vrut sa le cedati.

Buna, Care este data de la care actiunile TLV primite gratuit in 2006 pot fi vandute in acest an cu impozit 1%? multumesc
   09-02-2007     Cristi

Data este la implinirea unui an de la ziua in care actiunile noi au fost inregistrate in registrul actionarilor TLV.

AM CUMPARAT ACTIUNI LA TAXI GLUCOZA. MI S-A DAT CHITANTA PE ACTIUNILE CUMPARATE, DAR CAND AM CERUT ACTIUNILE SAU UN ACT OFICIAL PRIN CARE SA-MI SPUNA NR. EXACT DE ACTIUNI MI S-A SPUS CA NU AU CUM SA-MI DEA NICI UN ACT OFICIAL.CE AR TREBUI SA FAC PENTRU A INTRA IN POSESIA LOR?
   09-02-2007     FLORI CALIN

Actiunile Taxi Glucoza nu se mai tranzactioneaza pe piata de capital. Daca ati cumparat direct de la firma emitenta, in cadrul unei majorari de capital social, atunci asteptati inregistrarea majorarii (cateva luni), iar apoi solicitati societatii un extras din registrul actionarilor care sa ateste actiunile cumparate (ei sunt obligati sa vi-l elibereze). Daca ati cumparat de la alt detinator de actiuni, atunci af fi trebuit sa incheiati un contract de cesiune, care sa ateste cumpararea.

Mama mea a obtinut actiuni la Arpechim Pitesti in urma actiunii de privatizare (cuponiada) insa nu am ridicat certificatul de actionar. Intre timp titulara actiunilor a decedat, fiind mostenitor legal ce pot face in acest caz? Actiunile Arpechim fiind transformate automat in actiuni Petrom unde tebuie sa me adresez? Va multumesc anticipat
   02-02-2007     Iliut Dumitru

Contactati Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), institutia care pastreaza registrul actionarilor Petrom, si solicitati transferul actiunilor pe numele Dumneavoastra, pe baza certificatului de mostenitor.

In primul rand transmit salutari echipei kmarket.ro . As avea o intrebare si nu stiu cui sa ma adresez asa ca incerc la voi : ce se intampla cu actiunile pe care le detine la argus constanta (si celelalte pe care le mai are) o firma care intra sub incidenta legii Nr. 314 din 18 iunie 2001 (a fost dizolvata). Sau daca ati putea sa ma indrumati in alta parte unde as putea obtine un raspuns.Va multumesc
   28-01-2007     marcel

Luati legatura cu Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), institutia care pastreaza registrul actionarilor Argus, si solicitati transferul actiunilor de pe numele firmei dizolvate pe numele actionarului (sau actionarilor) care au preluat patrimoniul acesteia in urma dizolvarii.

FELICITARI PENTRU AJUTORUL ACORDAT TUTUROR INVESTITORILOR LA BURSA. VA DORESC MULTA SANATATE SI BAFTA IN TOATE ! 1.PANA LA URMA CARE CREDETI CA ESTE VARIANTA CORECTA IN CEEA CE PRIVESTE DATA DE INREGISTRARE PENTRU A BENEFICIA DE DREPTUL DE PREFERINTA LA OLT? Legea privind majorarea capitalului social al companiei OLT prevede ca dintre minoritari urmeaza sa aiba dreptul sa subscrie "actionarii existenti la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta", cu alte cuvinte cei care detineau actiunile joi-18.012007, la data publicarii in Monitorul Oficial. Cum decontarea pentru tranzactiile de pe Bursa se face in trei zile de la data tranzactiei, ar rezulta ca au dreptul de subscriere actionarii care au cumparat actiuni Oltchim pana cel tarziu luni, 15 ianuarie. Pe de alta parte, legea pietei de capital prevede ca actionarii care au dreptul sa subscrie intr-o majorare de capital sunt cei existenti la o data stabilita de Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), numita data de inregistrare, si care trebuie sa fie ulterioara datei AGA. Aceasta nu a avut inca loc, de unde ar rezulta ca actiunile tranzactionate prezent dau cumparatorilor dreptul de a subscrie daca le vor pastra pana la data stabilita de AGA. 2.Referitor la impozitarea pe castig in 20007-Daca eu am vandut in ianuarie 2007 si am castig, trebuie sa platesc impozit de 16% daca am detinut actiunile mai putin de un an. M s-a oprit 1% la sursa, restul de 15 % trebuie sa platesc pana in 25 februarie 2005 ? ori trebuie sa platesc la 25 ianuarie 2008 , cand platesc cum ar veni impozitul pe anul 2007,asa cum s-a intamplat luna aceasta cu impozitul pe 2006 ? VA MULTUMESC
   26-01-2007     POPESCU DANIEL

Multumim pentru felicitari. 1. Nu am urmarit situatia de la Oltchim, intrucat din principiu nu urmaresc companii cu capital majoritar de stat. Motivul este tocmai cel semnalat de Dumneavoastra - nu vreau sa am de-a face cu asemenea situatii incerte, bizare si/sau abuzive, care nu lipsesc atunci cand vine vorba de companii controlate de stat.

2. Daca vanzarea a avut loc in 2007, atunci castigul a fost inregistrat in 2007. Pentru castigurile inregistrate in 2007 aveti obligatia de a calcula, declara si vira impozit in 2008.

In ce an s-au splitat actiunile ARTROM S.A. Slatina si cum s-au modificat drepturile actionarilor in urma splitarii?
   20-01-2007     ciuciu consinzena

Pentru a identifica anul de splitare consultati documentul Randamente Anuale ale Actiunilor BVB (kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza); tabelul cu randamentele actiunilor din fiecare an contine si note cu privire la splitari sau majorari de capital din fonduri proprii. In urma splitarii, drepturile actionarilor nu se modifica. Splitarea reprezinta doar o "divizare" a actiunilor, prin care fiecare actionar primeste un numar de actiuni noi pentru cele vechi, actiunile noi avand o valoare nominala mai mica decat cele vechi (spre exemplu, intr-o splitare 25:1, fiecare actionar primeste 25 de actiuni noi cu valoare nominala de 0,1 RON pentru fiecare actiune veche cu valoare nominala de 2,5 RON). In urma operatiunii valoarea portofoliului actionarului si cota sa in capitalul social total nu se modifica.

Cum comentati recentul comunicat OLT referitor la exercitarea dreptului de preferinta pentru actionarii din 2003? Conform regulamentelor CNVM, au drept de preferinta actionarii de la data de inregistrare care este ulterioara datei AGEA. Nu se incalca astfel drepturile actionarilor minoritari? Va multumesc.
   20-01-2007     paul avram

Din cate am citit eu, data de inregistrare nu este in 2003, ci este data de intrare in vigoare a legii 30 din 15 ianuarie 2007 de aprobare a ordonantei de urgenta la care se face referire in comunicat.

In cazul actiunilor gratuite sau a celor splitate (cu marirea numarului de actiuni), pentru a le stabili vechimea, de cand se considera ca sunt proprietarul lor: a) de la "data de inregistrare" hotarata da AGA ; b) de la data solicitarii (sau obtinerii) extrasului de cont; c) o alta data ?! Este vorba despre gratuite si splitate cu "date de inregistrare" (hotarate de AGA) inainte de 31.MAI.2005. Am primit extras de cont de la Regisco in NOV.2005 (atunci nu exista obligativitatea mentionarii explicite a datei dobandirii, conform Instr. 12/2005 aparute ulterior !), apoi le-am transferat la SSIF si imediat vandute in IAN.2006. SSIF-ul considera ca au fost detinute doar in IAN.2006, deci sub 1 an, si se vor impozita cu 16%. Din Instructiunea CNVM 7/2006, art.5 alin.1 si art.6 alin.8, eu cred ca nu au dreptate. Unde ma pot adresa pentru clarificari? Multumesc anticipat pt. raspuns sau sugestii.
   13-01-2007     Geo

In opinia mea, data de dobandire nu este data de inregistrare a AGA, ci data la care actiunile au fost inregistrate in registrul actionarilor. Pentru clarificari va puteti adresa si CNVM (insa s-ar putea sa nu primiti raspunsul inainte de 25 ianuarie, data limita de plata a impozitului) sau Ministerului de Finante (in acest caz sansele de a primi un raspuns relevant sunt minime).

As dori sa aflu detalii despre o actiune pe numele meu pe care am vindut-o la SIF oltenia acum citiva ani.Am inteles ca se mai acorda restante in banii pt actiune.Vreau sa stiu daca beneficiez si eu de aceste restante.
   17-12-2006     Cojoaca Mariana

Luati legatura cu Regisco SA (www.regisco.ro), firma care tine evidenta actionarilor SIF, si solicitati un document numit extras de cont pentru actiunile SIF. Acesta va arata daca mai aveti sau nu actiuni.

Cu stima,as avea o intrebare:sunt investitor pe bvb pe termen lung,de curand m-am mutat de la adresa din buletin si stau cu chirie,credeti ca ar trebui sa modific noua adresa in registrul actionarilor? ptr eventualele comunicate ,in cazul asta ar trebui sa-mi fac viza de flotant in buletin cred....nu stiu aerisitima.....multumesc frumos
   24-11-2006     gelu

Ar fi bine sa solicitati modificarea adresei la registre, pentru a primi eventuale dividende sau notificari pe adresa corecta. Luati legatura cu registrul sau registrele companiilor la care aveti actiuni. Este foarte posibil ca ei sa va solicite in prealabil obtinerea vizei de flotant.

va rog sa-mi spune-ti daca vreau sa-mi vand actiunile de la SICOMED (nu ale mele personal),Cum procedez avand in vedere a sunt ale tatalui care a decedat .Florina Curtea de Arges
   24-11-2006     DUMITRACHE

Luati legatura cu firma care pastreaza registrul actionarilor Sicomed si, pe baza actului de mostenire, solicitati transferul actiunilor pe numele Dumneavoastra. Firma se numeste Regisco, www.regisco.ro.

As dori sa stiu care este pozitia mea ca actionar in cadrul actionarilor unei companii listate la bursa? Practic pe ce loc ma situez in cadrul acestor actionari in functie de numarul de actiuni detinut? Este obligata compania respectiva sa-mi furnizeze o astfel de informatie? Pot obtine aceasta informatie de la un alt organism de interes public?
   22-10-2006     catalin costache

Din cate stiu eu, compania nu este obligata sa furnizeze aceasta informatie. Nu exista nici alte institutii care sa aiba o obligatie de a prezenta aceasta informatie. Totusi, puteti incerca sa luati legatura cu departamentul actionariat al firmei respective.

Am actiuni Dacia Pitesti. se mai pot vinde?
   02-09-2006     mari

Nu le mai puteti vinde la bursa, intrucat firma a fost delistata la cererea actionarilor. Luati legatura cu Dacia la departamentul actionariat pentru o eventuala oferta de cumparare.

D-lor fiul meu are un certificat de actionar la AVICOLA CONSTANTA,dar din pacate el sa stins din viata in anul 1996, eu ca mama mai am sanse sa mai fac ceva cu acest certificat ?As dori sa stiu daca aceasta firma mai este .Mentionez ca nu am luat nici un ban pe devidente. Va multumesc anticipat .
   02-09-2006     

Se pare ca firma a intrat in dizolvare. Cel mai bine ar fi sa luati legatura direct cu ei, la telefon 0241 738582, la departamentul actionariat, si sa intrebati exact despre situatia acesteia. Pentru transferul actiunilor pe numele Dumneavoastra luati legtura cu Regisco SA, firma care pastreaza evidenta actionarilor Avicola Constanta. Detaliile de contact se gasesc pe www.regisco.ro.

1.Atunci cind o societate listata pe piata de capital fuzioneaza cu o alta societate listata sau nu, in ce conditii este suspendata de la tranzactionare ? Dar in cazul unei divizari ? Decizia de oprire de la tranzactionare este in functie de optiunea societatii ?Citeva exemple de oprire de la tranzactionare pentru fuziune: Electroaparataj B - Aparataj Electric Titu ; Mopan Tg. Mures - Moara Luilis; Si citeva exemple de neopriri Romportmet ( divizare ); Elpreco ( fuziune ); Impact B ( fuziune ). 2. Un stoploss se executa la pretul de inchidere sau la cotatiile din piata in momentul in care se atinge pragul respectiv ? 3.Un extras de cont cu actiunile detinute la o societate nelistata pe piata de capital, de unde se poate obtine?
   26-08-2006     marian

1. Deciziile apartin pietei de tranzactionare. Cred ca Bursa de Valori Bucuresti ar putea sa va ofere raspuns la aceata intrebare. Regulamentele bursei se gasesc in sectiunea cu acelasi nume de pe www.bvb.ro. 2. Nu exista ordine Stop Loss implementate la Bursa de Valori Bucuresti, la acest moment. 3. De la registrul actionarilor societatii respective. La societatile inchise, registrul este tinut de regula chiar de societatea emitenta, deci, luati legatura cu aceasta.

De ce a devenit RAIFFEISEN o societate de tip inchis? Daca am actiuni la aceasta societate unde le pot vinde? Unde pot sa aflu la ce pret maxim a avut loc ultima tranzactie a societatii inainte de a fi de tip inchis? Exista vreo agentie de brokeraj care sa ma puna in contact si cu bursele din afara tarii (pt. vanzare-cumparare de actiuni)?
   02-07-2006     S. Razvan

Raiffeisen (fosta Banca Agricola) a devenit societate de tip inchis pentru ca asa a hotarat adunarea generala a actionarilor bancii. Actionarii unei firme pot decide oricand ca aceasta sa devina deschisa sau inchisa (cu respectarea prevederilor legale). Acum puteti vinde actiunile numai direct unei alte persoane, prin contract de cesiune ce trebuie apoi notificat bancii in vederea inscrierii in registrul actionarilor. Pentru informatii suplimentare luati legatura cu departamentul actionariat al Raiffeisen. Ultimul pret de tranzactionare la BVB pentru actiunile Banca Agricola a fost de 0,0469 RON/actiune pe 21/10/99. Pentru investitii pe piete straine va recomand KTD.

In cazul unei delistari, este legal sa se aplice un impozit de 16% la pretul anuntat de evaluator in AGEA de delistare si oferit actionarilor care nu sunt de acord cu delistarea? Regulamentul 1/2006 al CNVM sau alte legi referitor la delistari, nu prevad nimic referitor la aceasta problema, iar unele societati au primit unele informatii, zic eu, gresite, in acest sens, de la MInsiterul de Finante.
   01-07-2006     marius

Ca de obicei cand vorbim de impozitare in domeniul pietei de capital, lucrurile nu sunt foarte clare. Dupa parerea mea in operatiunea de retragere aplicarea de impozit este justificata. (si, oricum, in materie de impozitare reglementarile MF primeaza, chiar daca nu exista prevederi explicite din partea CNVM). Pentru o parere mai avizata puteti lua legatura cu un jurist.

ce riscuri sunt in cazul in care daca investesti intr-o firma dupa ceva timp da faliment, ce se intampla cu actiunile
   30-06-2006     mihai

Daca falimentul firmei este urmat de lichidare, atunci valoarea ramasa dupa vanzarea activelor este distribuita pentru acoperirea datoriilor. In cele mai multe cazuri, nu mai ramane nimic de distribuit actionarilor. Dupa ce firma se lichideaza, aceasta este radiata de la Registrul Comertului iar actiunile se anuleaza. Daca falimentul este urmat de reorganizare, atunci actionarii raman in continuare cu actiunile si firma isi reia activitatea dupa noul plan de organizare.

Daca C.A. al unei societati pe actiuni are voie sa vinda din active fara aprobarea A.G.E.A ,si daca poate sa vinda in ce procent?,deci in urma vinzarii de active are loc neaparat , diminuarea de capital social deci diminuarea nr. actiunilor actionarilor si deci implicit aprobarea in AGEA cf legii 31,va pun aceasta intrebare pt ca CA a vindut active fara aprobarea AGEA si in acest caz ce-i de facut? va mulumesc mult mult de tot!!!
   11-06-2006     c nanu

Consiliul de Administratie are dreptul sa vanda active ale societatii pana la un procent maxim stabilit prin lege ca fiind 50% din capitalul social sau conform actului constitutiv sau hotararilor adunarilor generale, daca acestea prevad altfel. Capitalul social nu se diminueaza in urma vanzarilor din active. In masura in care actul constitutiv sau o hotarare mai veche a adunarii generale prevede necesitatea acordului expres al AGA pentru vanzare, si vanzarea s-a facut fara acest acord, se poate solicita anularea actului de instrainare. Daca acest acord nu este prevazut in mod explicit, atunci vanzarea este in regula.

Ce inseamna suma de bani pe care am primit-o de la Regisco SA prin mandat postal ? Pe verso scrie ca reprezinta c/val. unor actiuni pentru care nu am dat niciodata un ordin de vanzare nimanui, cu atat mai putin catre Regisco SA care nu este SVM ! Ca registru independent Regisco SA nu are competente de a transmite sume de bani persoanelor fizice ! Faptul ca eu doresc sa raman in continuare proprietara acelor actiuni (pentru care nu am dat ordin de vanzare !) mai conteaza in Romania ? Cum pot verifica daca mai am actiunile in cont ? Tot lantul de institutii si autorizatii din piata de capital imi pot fi de folos in aceasta situatie ?
   09-06-2006     Delia Alexandru

Probabil va referiti la procedura de retragere obligatorie a actionarilor dintr-o societate conform articolului 206 din Legea 297/2004 si Regulamentului CNVM 1/2006. Aceasta procedura, daca este initiata de actionarul majoritar intr-o operatiune de delistare, este obligatorie pentru toti actionarii minoritari. Pentru informatii suplimentare consultati cele doua reglementari legale precizate, disponibile pe site-ul CNVM, sectiunea Legislatie.

Delistarea la bunul plac al firmei nu mi se pare corecta. Dupa mine delistarea ar trebui sa se produca doar daca firma a cumparat toate actiunile de pe piata, devenind firma inchisa. Care este parerea dvs?
   28-05-2006     Dan

Parerea mea este ca delistarea, la fel ca listarea, reprezinta un drept al unei companii. Cu alte cuvinte, firmele nu trebuie tinute cu forta pe piata de capital, ci trebuie sa fie libere sa se poata delista oricand doresc acest lucru. Singura conditie importanta pe care o vad este ca pretul oferit actionarilor minoritari in procedura de retragere cu ocazia delistarii sa fie unul echitabil. In rest, dupa parerea mea, daca o societate doreste sa se delisteze, atunci trebuie sa fie lasata sa o faca, chiar si in urma unei simple hotarari AGA, atata timp cat actionarii minoritari pot iesi in conditii corecte (stiu ca o asemenea parere nu prea este la "moda", dar asta este parerea mea).

Oricum, situatia pare sa evolueze: pe site-ul CNVM (www.cnvmr.ro), la sectiunea Noutati, exista un proiect de reglementare care va limita delistarile in urma AGA numai la societatile foarte putin lichide de pe piata.

Hotararea AGEA privind retragerea de la tranzactionare a actiunilor unui emitent produce efecte prin ea insasi sau mai trebuie aprobata de vreun alt for sau autoritate?. Pentru un actionar minoritar (PPM), cum este mai profitabil: sa-si rascumpere actiunile la pretul stabilit de evaluator sau sa pastreze actiunile. In acest ultim caz, cum le mai poate vine, ulterior delistarii. Ex. ELPRECO. Cu multumiri.
   14-05-2006     Doru Martin

Hotararea AGA este suficienta daca se indeplinesc conditiile specificate in Regulamentul 1/2006, Art 87, alin 4, lit d). Regulamentul se gaseste pe site-ul www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie. Nu se poate da un raspuns general legat de profitabilitatea retragerii sau ramanerii in societate; depinde de circumstantele fiecarui caz in parte si de strategia fiecarui investitor. Din punctul meu de vedere, varianta cea mai eficienta este rascumpararea actiunilor, intrucat dupa delistare apar probleme de transparenta, dificultate la vanzare, etc. Vanzarea actiunilor intr-o firma nelistata se face prin contract de cesiune intre cumparator si vanzator, iar tranzactia este apoi notificata societatii pentru a fi inclusa in registrul actionarilor.

ce se intampla daca la adunarea generala se hotaraste sa se repartizeze profitul unei companii pentru investitii .. compania e obligata sa dea actiuni gratuite actionarilor sau nu?
   14-04-2006     Nicolae

Nu, nu exista aceasta obligatie. Profitul poate fi repartizat pentru investitii iar actionarii nu primesc nici un fel de dividende, nici in numarar, nici in actiuni - aceasta este o optiune ce poate fi aprobata in AGA.

buna ziua! Detin un numar de actiuni la o companie listată la BVB. Pot să le vÔnd imediat după data de ţnregistrare ( dată la care s-a anunţat acordarea unor actiuni gratuite),astfel ţncÔt să beneficiez şi de actiunile gratuite, chiar dacă am vÔdut acţiunile iniţiale? După minim cÔte zile de la data de ţnregistrare le pot vinde?
   03-04-2006     elena

Trebuie sa fiti inregistrat in registrul actionarilor la data de inregistrare, deci puteti vinde incepand cu a doua zi lucratoare dinaintea datei de inregistrare (tinand cont de faptul ca decontarea tranzactiilor dureaza trei zile).

Exista vreo lege care protejeaza interesele micilor actionari, respectiv HG cu norme de aplicare in acest sens? Multumesc.
   01-04-2006     Manolescu Vladimir

Va recomand sa parcurgeti Legea 297/2004, ce include anumite elemente legate de protectia actionarilor minoritari.

Bună ziua! ţmi explicati vă rog ce ţnseamnă splitarea acţiunilor ,ţn ce situaţii se produce şi nu ţn ultimul rÔnd ce efect are asupra actionarilor.Vă mulţumesc anticipat.
   30-03-2006     elena

Splitarea actiunilor este procedura prin care actiunile existente ale unui emitent se divizeaza intr-un numar mai mare de actiuni noi cu o valoare nominala mai mica decat cele initiale. Spre exemplu: daca o firma a emis 5.000.000 de actiuni cu valoare nominala de 5 RON, atunci poate face o splitare de 1:5 (adica cinci actiuni noi pentru una veche) prin care capitalul social va fi impartit, dupa splitare, in 5 x 5.000.000 = 25.000.000 actiuni noi cu valoare nominala de 5 RON / 5 = 1 RON/actiune. Valoarea capitalului social nu se schimba in urma splitarii si in consecinta valoarea firmei nu se modifica. Tinand cont de faptul ca numarul de actiuni creste, atunci pretul pe actiune la bursa scade in mod corespunzator. Splitarea este o operatiune ce se hotaraste de adunarea generala a actionarilor, de regula pentru cresterea lichiditatii actiunilor in piata. In mod normal splitarea nu produce efecte asupra actionarilor, respectiv asupra valorii actiunilor detinute de acestia.

Buna ziua! As dori sa stiu daca mai pot cumpara actiuni, spre exemplu la data de 5.04.2006, la SIF 3 sau SIF 1, si sa pot beneficia de actiunil e gratuite care se acorda actionarilor. Sau acest lucru se putea face doar pana la data de 24.03.2006? Va multumesc! I.C.Margarit
   30-03-2006     Ionut Margarit

Cititi comunicatele oficiale ale celor doua firme de pe site-ul www.bvb.ro, caseta Informare Continua de pe prima pagina, si identificati data de inregistrare - adica data la care trebuie sa aveti actiuni pentru a beneficia de actiunile gratuite.

Buna ziua. Am inteles ca se da o diferenta pentru actiunile vandute. Stiti cumva ceva de acest lucru? De unde se poate lua diferenta si ce acte trebuie? Va multumesc.
   30-03-2006     Alina

Nu se dau "diferente" pentru actiunile vandute. Ceea ce se poate intampla, este ca Dumneavoastra sa fi avut mai multe actiuni decat numarul pe care il stiati si pe care l-ati vandut. Pentru a verifica acest lucru obtineti un document numit Extras de Cont de la registrul actionarilor firmei la care ati avut actiuni, si verificati daca mai aveti actiuni nevandute. Procedura este descrisa in pagina de intrebari frecvente.

La societati cu actionariat disipat, pentru a se evita situatia de la SIF-uri, este firesc sa se voteze (si chiar se voteaza extrem de frecvent) modificari statutare de genul: ----- "Daca la prima convocare nu sunt intrunite conditiile legale de cvorum, se poate convoca o a doua Adunare Generala Extraordinara ce se va constitui in mod legal in conditiile in care 30% din capitalul social al societatii este reprezentat in adunare. Hotararile se vor lua in mod valabil cu majoritatea absoluta a capitalului social al societatii prezent si/sau reprezentat" ----- Am avut scrupulele sa citez un pasaj real, cu care sunt perfect de acord si il voi vota, ca actionar. Totusi, in virtutea Dispozitiei de Masuri nr.2/06.02.2006 emise de CNVM, o clauza statutara ca cea de deasupra, odata adoptata pentru preintampinarea paraliziei decizionale, poate fi ulterior folosita ca o capcana teribila impotriva unui actionariat minoritar disipat, chiar daca acel actionariat minoritar intruneste majoritati covarsitoare, de pana la 70% (si cunoastem toti asemenea exemple). Concret, prezumtivul actionar detinator a doar 30% din capitalul social, poate miza pe participarea nesemnificativa a celorlati 70%, convocand o AGEA pentru DELISTAREA SOCIETATII. Va rog sa observati, nimic nu este fortat in cifrele mele: actionari institutionali cu doar 30% se intalnesc, cvasi-imposibilitatea intrunirii (la convocator) a unui actionariat minoritar disipat este deja binecunoscuta. Opinez ca, Dispunerea de Masuri nr.2/06.02.2006 emisa de CNVM este de-a dreptul inadmisibila, prin absentza oricarei prevederi, privind pragul de detinere de la care se poate cere delistarea. Vechiul 95% putea fi eventual coborat, dar a lasa lucrurile fara nici o limitare mi se pare de-a dreptul un abuz impotriva actionarilor minoritari. Va rog frumos sa-mi spuneti opinia dumneavoastra (poate ca eu gresesc). Va multumesc!
   29-03-2006     

Sunt de acord ca dispozitia cu privire la delistarea in urma unei simple adunari generale a venit cam neasteptat. Nu stiu nici eu care au fost ratiunile unei schimbri de optica atat de radicala la CNVM. Eu as fi mentinut procedura veche (oferta de preluare), dar as fi micsorat procentul de 95% necesar pentru delistare. Trecand peste aceste aspecte tehnice, parerea mea este ca orice emitent care doreste sa se delisteze trebuie sa o poata face, intrucat emitentii nu trebuie tinuti cu forta pe piata de capital. Totusi, dupa parerea mea, o decizie atat de importanta precum cea de delistare ar trebui luata cu minim 50% din drepturile de vot.

In cazul Fondului PROPRIETATEA acesta va putea vinde direct pe piata bursiera actiuni chiar inainte ca toate persoanele indreptatite sa primeasca astfel de actiuni vor fi puse in drepturi ?
   29-03-2006     Popescu

Fondul nu vinde actiuni la bursa, ci se listeaza la bursa, pentru a da posibilitatea actionarilor sai sa isi vanda actiunile detinute, iar altor investitori interesati sa le cumpere de la acestia.

De unde se pot lua valorile din BVC, de ex. pt. SNP? unde se gaseste BVC afisat corespunzator fiecarei societati? Multumesc.
   28-03-2006     Vali N

Pe site-ul www.bvb.ro, caseta Informare Continua de pe prima pagina - cautati comunicatul SNP prezentat dupa adunarea generala anuala a actionarilor.

am cautat un raspuns pentru actiuni SC .FLAROS SA dar nu am reusit
   26-03-2006     manea constantin

Din pagina de intrebari frecvente:

INTREBARE: Am actiuni pe un certificat distribuit in cadrul Programului de Privatizare in Masa. Vreau sa stiu care este situatia actiunilor: cate actiuni detin, cat valoareaza, si cum le pot vinde.

RASPUNS: Mai intai cautati numele firmei de pe certificat pentru a vedea daca actiunile sale sunt listate la bursa sau pe Rasdaq. Mergeti pe site-ul www.rasd.ro, deschideti meniul "Societati Listate" si urmati link-ul "Cauta Emitent". Cautati numele si, daca firma exista, deschideti fisa acesteia. Pentru a cauta pe bursa mergeti pe site-ul www.bvb.ro, in sectiunea "Emitenti si valori mobiliare" din meniul din stanga. Cautati numele firmei in cele doua liste: "Actiuni Listate" si "Actiuni Nelistate".

Mai departe aveti nevoie de un document oficial numit "extras de cont" pentru a vedea cate actiuni detineti astazi (numarul de actiuni este posibil sa se fi schimbat din 1995 pana in prezent). Trebuie sa luati legatura cu firma care pastreaza registrul actionarilor firmei la care aveti actiuni pentru a obtine acest document. Pentru a afla care este societatea de registru procedati astfel: pentru o firma de pe Rasdaq mergeti in fisa societatii (dupa ce ati gasit-o urmand link-ul "Cauta Emitent") la paragraful "Contact Registru". Pentru bursa mergeti in sectiunea "Registru" din meniul principal si cautati firma la care aveti actiuni in cele patru sectiuni (Registrul BVB, Regisco, RRA sau Monitor), acestea find registrele care lucreaza cu bursa. Numerele de telefon ale registrelor se gasesc aici: www.rasd.ro/InvestorCenter/MarketInstitutions/index.aspx. Pentru registrul BVB luati legatura cu bursa de valori la telefon 307.95.00.

Pentru a afla pretul la zi al unei actiuni: Pe Rasdaq il gasiti in fisa societatii. Pentru bursa mergeti pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Societati listate la bursa". Pentru vanzarea actiunilor trebuie sa luati legatura cu o societate de brokeraj (numita si societate de servicii de investitii financiare - SSIF). Pentru Bucuresti va recomandam Intercapital Invest, 222.8731 sau 222.8744, www.intercapital.ro. Lista completa a acestor societati se gaseste pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "intermediari". Aveti nevoie de extarasul de cont de la registru (pentru actiuni SNP si SIF aveti nevoie de inca un document de la registru - codurile confidentiale), copie dupa buletinul de identitate si prezenta Dumneavoastra fizica la sediul SSIF. Banii nu se platesc pe loc, ci dupa vanzarea actiunilor.

Daca ati avut actiuni la o societate din reteaua Peco, la Arpechim, Competrol sau Petrobrazi, atunci in prezent aveti actiuni Petrom.

Cum pot afla parintii mei unde au depus cupoanele primte de la stat acum cativa ani? Unde trebuie sa se informeze daca au uitat unde le-au depus si cum pot sa afle cat valoreaza in prezent?
   23-03-2006     Ingineru Cristi

Dansii vor trebui sa ia legatura cu Regisco SA, www.regisco.ro. Aceasta este societatea care pastreaza registrul actionarilor pentru majoritatea firmelor listate din Romania. Solicitati un extras de cont de la Regisco pentru a afla detinerile de actiuni. Daca nu gasiti nimic la Regisco, puteti incerca si la celelalte registre; lista acestora se gaseste pe www.rasd.ro, sectiunea Pentru Investitori, link-ul Institutiile Pietei de Capital (la acestea se adauga si Registrul Bursei, telefon 307 9500). Pentru informatiile legate de aflarea pretului actiunilor, dupa ce le-ati identificat, consultati pagina de Interbari Frecvente din sectiunea de Consultanta.

Pentru a participa la distribuirea dividendelor ,trebuie sa detin actiunile S A la data de referinta anuntata?Doresc mai multe informatii referitoare la drepturile actionarilor asupra portofoliului detinut in functie de calendarul financiar al societatii.Cu multumiri,E.Siom.
   15-03-2006      Maduta Moise

Pentru aceste informatii consultati cartea editata de noi - detalii pe www.kmarket.ro, prima pagina.

Revin la subiectul reglementarii CNVM de delistare a societatilor la initiativa actionarului cu majoritate simpla si in urma unui raport de evaluare facut de o firma acreditata. Cu toate ca va dau dreptate in privinta dreptului fiecarui emitent de a fi listat sau nu, problema trebuie pusa si din punctul de vedere al drepturilor actionarilor minoritari. Astfel, cred ca stim cat de independenta poate fi firma de evaluare. Daca nu ma insel, reglementarile anterioare ref la OPP prevedeau ca pret minim cel platit de act majoritar intr-o anumita perioada anterioara si pretul mediu pe piata tot pe o per anterioara. Ca parere personala cred ca se va declansa un val masiv de delistari in urma acestei reglementari, probabil in special printre emitentii proveniti de pe RASDAQ. Dar daca este sa ducem discutia la absurd, aceasta reglementare da dreptul si unor emitenti ca SNP sau BRD sa se delisteze. SSIF-urile, inclusiv Intercapital Invest, ar tb sa fie interesate de mentinerea unui nr cat mai mare de emitenti, pt ca pana la urma de aici isi castiga comisioanele de tranzactionare. Cu stima,
   15-03-2006     Mihai Dragota

Eu sunt interesat de dezvoltarea pietei de capital in ansamblul sau, si de constituirea unei piete mature si normale (si nu doar de comisioanele incasate de noi - aceasta ar fi o viziune destul de limitata); pe o asemenea piata, emitentii nu sunt tinuti cu forta. Daca vreodata SNP sau BRD vor dori sa iasa de pe piata, atunci, dupa parerea mea, o vor putea face fara probleme, asa cum s-a intamplat si cu alti emitenti mari (Raiffeisen, Dacia, Sidex). Va fi rolul nostru sa atragem alti emitenti in locul lor. Aceasta este parerea mea, dar pot exista si alte pareri.

daca cumpar actiuni la o societate in data de 15 martie (de exemplu) si in data de 17 martie se anunta acordarea de dividende ,voi beneficia si eu de acordarea lor sau doar cei care au detinut actiuni mai mult timp?in cat timp eventualele noi actiuni (gratuite sau oferite spre cumparare la un pret redus) pot fi tranzactionate?prin majorarea de capital ,de regula scad si cotatiile actiunilor?va multumesc
   12-03-2006     calin

Au dreptul la dividendele pe tot anul actionarii care detin actiuni intr-o singura zi din an, numita data de inregistrare. Daca aveti actiuni (decontate) la acea data, atunci beneficiati integral de dividende pe anul respectiv. Data de inregistrare este propusa de Consiliul de Administratie si aprobata de adunarea generala a actionarilor, si este diferita de data la care se anunta dividendele. Actiunile noi emise in urma unei majorari de capital social se inregistreaza in registru, de regula, in termen de 2-3 luni (este vorba de actiuni gratuite; pentru majorarile cu numerar adagati si perioada de subscriere, adica cel putin inca o luna). Majorarile de capital duc de regula la scaderi ale cotatiilor actiunilor, intrucat valoarea totala a firmei se imparte la un numar mai mare de actiuni (teoretic, insa, valoarea detinerilor fiecarui investitor, luand in calcul si actiunile noi, nu ar trebui sa scada).

Am si eu o intrebare!Tovarasii asazisi "FRANELE PIETEI DE CAPITAL" de la CNVM stiu ca un extras de cont de la REGISCO de la care am primit raspunsul de confirmare a primirii scrisorii nu poate fi primit nici dupa o luna si ceva.Exact dupa o luna am sunat -in trei zile de incercari am reusit sa primesc doar raspunsuri de la robotul telefonic ca momentan toti operatorii sunt ocupati-iar raspunsul functionarei a patra zi cand am reusit totusi sa stau de vorba cu cineva a fost :sa mai sun peste o saptamana sa-mi spuna daca cererea mea a ajuns la rand.DOMNILOR DE LA CNVM AFLATI CA DACA VREI SA OBTII UN EXTRAS DE CONT DE LA REGISCO DUREAZA PROBABIL SI DOUA LUNI,EU DEJA AM PESTE O LUNA SI MAI AM DE ASTEPTAT.Sunt convins ca stiti foarte bine aceste lucruri.Asa credeti ca ve-ti dezvolta PIATA DE CAPITAL DIN ROMANIA?Domnilor de la kmarket dv. puteti sa aprecia-ti cand voi putea eu spre exemplu sa obtin extras de cont pentru actiunile VEL care se vor retrage de la BVB,caci am vazut din comunicatul pe care l-au dat ca este necesar extrasul de cont.Nu mai vorbesc de faptul ca acum cativa ani buni cand eu am cumparat actiuni nu m-m gandit ca investesc intr-o societate care va face ce doreste cu restul actionarilor pe care functionarii de la CNVM ar trebui sa-i apere.Sunt sigur ca nu voi reusi sa ma incadrez cu obtinerea extrasului de cont in timp util si voi face si eu cu actiunile de la velpitar ce fa cei care au avut actiuni la DACIA PITESTI, FNI ...
   11-03-2006     sandu

Cunosc si eu problemele de la Regisco. Sper ca aceasta problema sa se rezolve la un moment dat, intrucat devine din ce in ce mai serioasa. Voi incerca si eu sa transmit in continuare semnale pe aceasta tema catre CNVM.

Nu puneti pe acelasi plan cazul FNI cu cele ale Dacia sau Vel Pitar. La FNI a avut loc o frauda masiva si s-au furat banii investitorilor; la Dacia Pitesti si la Vel Pitar a avut/are loc o operatiune complet normala, reprezentand un drept al unui actionar majoritar de retragere a firmei de la tranzactionare. Eu nu sunt de parere ca emitentii trebuie tinuti cu forta pe piata de capital.

In anul 1996 s-au distribuit dividende SC Sanevit Arad, prin intermediul Bancii Agricole (daca nu gresesc). Eu am fost sa ridic banii la adresa indicata la vremea respectiva prin adresa primita, dar m-am dus prea tirziu. Mi s-a spus ca distribuirea s-a terminat, banii au fost pusi intr-un cont purtator de dobinda, dar trebuie sa ma adresez societatii Sanevit. Intre timp, adresa mea de acasa care figureaza in registrul actionarilor a fost schimbata, eu mutindu-ma. Rugamintea mea este , in masura in care este posibil, sa aflu ce trebuie sa fac sau cui sa ma adresez pentru relatii suplimentare, astfel incit sa rezolv problema. Actiunile au fost dobindite ca urmare a Prospectului de Oferta publica pentru vanzarea de actiuni, editia 1995. Va multumesc
   08-03-2006     florin tomuta

Nu stiu daca mai puteti face ceva - Sanevit este prezentata pe Rasdaq ca fiind in incetare a activitatii (vedeti aici). In plus, cred ca exista un anumit termen de prescriere a dreptului de a incasa dividende - ma indoiesc ca ati mai putea recupera dividendele din 1996 chiar daca firma ar fi inca functionala.

'Actiunile gratuite se capitalizeaza". Am auzit aceasta fraza pronuntata de nespecialisti in contextul acordarii de actiuni gratuite de catre TLV. Se spunea ca aceste actiuni se adauga celor pe care actionarul le detine deja, totul capitalizandu-se. Era vorba, in contextul respectiv, si de posibilitatea de a cumpara actiuni ale aceleiasi companii la un pret mai mic decat cel oferit de bursa, privilegiu oferit actionarilor. Din pacate nu am reusit sa pun aceste informatii, in contextul despre care va vorbesc, intr-o ordine coerenta. Nu detin actiuni la bursa, dar ma intereseaza sa cumpar intr-un viitor foarte apropiat. Va multumesc pentru clarificarile oferite in masura posibilului.
   08-03-2006     Dan Popescu

Ceea ce se capitalizeaza in acest caz sunt profiturile bancii, in sensul ca acestea nu sunt distribuite ca dividende, ci raman pentru a completa capitalurile proprii. La majorarile de capital cu numerar, are loc o capitalizare a bancii in sensul cresterii capitalurilor proprii prin aporturile actionarilor. Notiunea de capitalizare a actiunilor gratuite nu are sens.

sunt actionar la S.C.Rulmentul Brasov cu sediul in Brasov str 13 Dec.96 cu certificat de actionar nr 11527587 si inscris in registrul actionarilor la pozitia nr 13268.Acum imi puteti spune de ce nu am primit bani pe dividente?Daca as vrea sa vand cele 990 actiuni care ar fi valoarea lor?
   05-03-2006     laura

Pentru raspunsurile la aceste intrebari consultati pagina de Intrebari Frecvente disponibila in sectiunea Consultanta si Analiza a site-ului www.kmarket.ro.

Multumesc pentru raspunsul prompt la intrebarea precedenta. Am alte intrebari: 1. De ce intreprinderile romanesti emit actiuni gratuite? Nu vi se pare ca prin aceasta metoda se distruge valoarea actionarilor? Obiectivul unei intreprinderi e sa creasca valoarea actionarilor. Cind se emit actiuni gratuite, multi actionari vor cauta sa le vinda fie pentru a redistribui ponderea companiei respective in portofoliu, fie pentru ca au un cost de oportunitate mai scazut in alta investitie. Aceasta face ca pretul actiunii sa scada brusc intr-un timp foarte scurt, distrugind valoare. Ca exemplu me refer la intreprinderi ca Biofarm (BIOF) sau Albalact (ALBZ) care au avut scaderi bruste de 30% - 60% cind au emis actiuni gratuite. Singurul lucru care se obtine e o fructuatie foarte mare in EPS ceea ce duce la o oarecare incertitudine fata de investitia respectiva. Daca managerii intreprinderii cauta sa redistribuie profiturile de ce nu ofera dividende trimestriale sau chiar exceptionale daca e cazul. Totusi profiturile nu ar trebui sa fie distribuite in mare masura. Intreprinderile mai sus amintite au redistribuit importante profituri care ar fi putut fi reinvestite in cheltuieli de capital (noi fabrici, extindere catre noi piete). Nu-mi dau seama daca pretul actiunii e prea ridicat la (.5 - 1.7RON) si managerii cauta sa o faca mai lichida. In acest caz nu vi se pare ca o metoda mai buna ar fi un stock split? 2. Este impozitul pe dividente foarte mare comparat cu cel pe actiunile gratuite? 3. Cite piete exista in Romania? Am inteles ca exista Rasdaq si BVB, dar ce sunt RGBS and ODBS? Stiu ca am abordat multe teme. Daca vi sa pare mai simplu putem comunica prin email. Multumesc
   05-03-2006     Marcel

1. Emiterea de actiuni gratuite nu reduce valoarea unei companii, sau, mai bine spus, nu mai reduce valoarea, asa cum se intampla in urma cu mai multi ani. Cel mai bun exemplu este cel al majorarii cu actiuni gratuite la Flamingo, in care pretul a scazut pentru a reflecta majorarea de capital; desi pretul pe actiune a scazut, valoarea companiei a ramas aceeasi datorita cresterii numarului de actiuni. Astfel, nici un actionar care pastreaza toate actiunile gratuite nu va inregistra pierderi de valoare. Chiar daca EPS scade, intrucat scade si pretul cu aceeasi rata, indicele P/E ramane si el in mare masura nemodificat. Cu partea despre dividende sunt de acord in parte, dar pana la urma totul depinde de strategia fiecarei firme si a actionarilor sai - nu exista retete universal valabile.

2. Impozitul este acelasi. 3. Exista mai multe moduri de structurare a pietei. Astfel, piata se imparte in BVB si Rasdaq in functie de criteriile alese pentru listarea actiunilor (la BVB ajung actiuni mai performante si mai eficiente); impartirea pe RGBS, ODBS, etc se face din punct de vedere al sistemului de tranzactionare, unde actiunile se impart pe mai multe segmente. Pentru mai multe informatii consultati cartea scrisa de noi - Ghid de Investitii Personale (detalii pe kmarket, prima pagina).

VA ROG SA-MI SPUNETI CE ACTE AM NEVOIE PENTRU TRANSFER ACTIUNI TIP DONATIE. VA MULTUMESC
   02-03-2006     STAN ION MARIAN

Luati legatura cu registrul actionarilor - www.regisco.ro.

VA ROG FRUMOS DACA PUTETI SA-MI RASPUNDETI LA URMATOAREA INTREBARE. CUM POT RECUPERA ACTIUNILE TATALUI MEU DECEDAT IN ANUL 2000 ?.MENTIONEZ CA MAMA MEA ARE O VARSTA INAINTATA SI NU POATE UMBLA PENTRU OBTINEREA LOR SI MA RUGAT PE MINE SA O AJUT.ACTIUNILE SANT PE SIF .BANAT-CRISANA IAR DIN MOMENTUL DECESULUI NU AM MAI PRIMIT BANII PE DIVIDENTE .MENTIONEZ CA SI EU AM ACTIUNILE LA ACEEASI FIRMA SI IN TOTI ACESTI ANI AM PRIMIT BANI PE DIVIDENTE .TATAL MEU DE CE NU IA PRIMIT DEOARECE NU A ANUNTAT NIMENI DECESUL LUI. UNDE MA POT ADRESA?VA MULTUMESC ANTICIPAT.VREAU SA VA MULTUMESC SI PENTRU FAPTUL CA MIATI RASPUNS LA NENUMARATELE INTREBARI PUSE PE ACEEST SAIT. SI ZILNIC IL DESCHID .VA FELICIT .R. IOAN BT.
   28-02-2006     IOAN

Multumesc pentru felicitari. Luati legatura cu Regisco SA pentru aceasta operatiune (transferul actiunilor pe numele Dumneavoastra). Regisco (www.regisco.ro) este societatea care pastreaza registrul actionarilor SIF. Pentru intrebari legate de dividende sunati direct la SIF Banat-Crisana, departamentul actionariat.

Buna ziua.Am avut un frate, care a decedat in 1997.El avea o relatie veche cu o femeie pe care ,dupa decesul fratelui meu nu am deranjat-o cu succesiune, si cu care dealtfel nu m-am mai intalnit niciodata.Singura mea pretentie a fost sa-mi dea cartile fratelui meu.Bun.Ieri 26 02 3006 am rasfoit un tom greu de chirurgie in care am gasit certificatul de actionar laFPP Muntenia emis in 1996.Nu as vrea sa-l vand, ci numai sa-l trec pe numele fiului meu care are 17 ani, si daca el va dori sa-l vanda vreodata sa o poata face.Am certificatul de deces al fratelui meu,nu am alti frati, nu sunt in litigiu cu nimeni pentru mostenire (nici nu mai am pentru ce).Exista vreo speranta sa transcriu certificatul fiului meu?Multumesc
   27-02-2006     vaduva ileana

Luati legatura cu Regisco SA - www.regisco.ro. Aceasta este firma care pastreaza registrul actionarilor SIF (foste FPP); prin Regisco puteti incerca sa faceti transferul.

Buna ziua As dori sa stiu daca s-a anunatat cumva data pt AGA la Banca Transilvania si care este data de referinta si data de inregistrare. In cazul in care detin actiuni TLV, cat timp sunt obligat sa nu vand actiunile gratuite pe care le voi primi? Va multumesc si astept un raspuns.
   26-02-2006     Lucian

Nu s-a anuntat data AGA. Nu exista restrictii cu privire la vanzarea actiunilor. Le puteti vinde imediat ce au fost inregistrate in registrul actionarilor, fara o perioada minima de detinere.

Nu am primit nici o actiune,din cauza ca la posta mi sa gresit adresa si nu le am primit.De atunci nu mai stie nimeni nimic.Pot sa fac ceva sau astept o noua privatizare in masa.Multumesc.
   20-02-2006     valentin

Probabil va referiti la documentul numit "certificat de actionar". Nu este nici o problema daca nu l-ati primit - daca v-au fost alocate actiuni in cadrul programului de privatizare in masa, atunci sunteti actionar in continuare, intrucat evidenta actionarilor se tine electronic de firme specializate. Pentru a lamuri situatia solicitati un document numit extras de cont, care va arata exact numarul de actiuni detinute. Procedura este descrisa in sectiunea Consultanta si Intrebari a kmarket.ro, pagina de Intrebari Frecvente. Cat despre o noua privatizare in masa - nu cred ca vom mai vedea vreuna: o minune de genul acesta se intampla o singura data.

Am investit la SNP. In luna februarie acestia au vindut actiuni la 1000 ROL bucata pentru actionari, numarul acestoara fiind proportional cu numarul de actiuni avute (o actiune la 100 actiuni avute). Toate acestea au fost doar pentru cei care au fost "pe faza" iar pentru cei care nu au stiut, au pierdut. Toata acesta chestie mi se pare hotie la drumul mare, deoarece se putea face automat, contravaloarea putinduse lua din contravalorea a o parte din actiuni. Se mai putea rezolva prin anuntarea telefonica sau in scris a tuturor celor interesati. Binenteles ca perioada de subscriere s-a incheiat si nu se mai poate face nimic. Ce parere aveti despre acest mod de lucru "destept", cu actionarii ?
   20-02-2006     Proca dan

Nu aveti dreptate cu aceste aprecieri. Aceasta este procedura utilizata si in alte tari. Nu este vorba de o "hotie", ci de faptul ca un investitor in actiuni trebuie sa urmareasca investitia sa in timp - cumpararea de actiuni nu este similara cu un depozit bancar, unde depui banii si mai revii dupa un an de zile sa incasezi dobanda.

Subscrierea intr-o majorare de capital reprezinta un drept, nu o obligatie. Prin urmare, majorarea de capital nu se poate aplica in mod automat tuturor actionarilor, pentru ca o parte din ei s-ar putea sa nu doreasca sa subscrie. Anuntarea telefonica este complet nepractica, in conditiile in care unele firme au zeci de mii de actionari - cine ar da zeci de mii de telefoane, ar tine evidenta celor gresite sau care suna ocupat, etc? Majorarile de capital se anunta in Monitorul Oficial si pe site-ul bursei de valori. Un investitor de succes este un investitor informat.

Daca vand (de exemplu) azi 1000 actiuni sif5 cel care le va cumpara va intra propriu zis in posesia lor in 3 zile (va fi trecut in registrul ssif-ul ca detinator al acelor actiuni)? In cele 3 zile in care are loc decontarea cine va fi posesorul acelor actiuni? Daca vand aceste actiuni cu 2 zile inainte de data de inregistrare a actionarilor (in care se vor acorda dividendele), cine va incasa acele dividende, eu sau cel care le va cumpara? Sper ca m-am facut inteles... si va multumesc anticipat pt raspuns.
   17-02-2006     Cristian

Pana la decontarea actiunilor, peste trei zile, vanzatorul ramane in continuare proprietar al actiunilor. Daca vindeti cu doua zile (lucratoare) inainte de data de inregistrare atunci veti beneficia de hotararile AGA.

dupa discutia de azi cu brokerul meu,am ramas mai in"ceata "decit pina acum.va rog sa ma lamuriti d-stra.cu respect,va rog sa imi spuneti ce inseamna data de referinta si data de inregistrare.care este deosebirea intre ele.daca ete posibil,va rog sa imi comunicati,daca este posibil,care a fost data de referinta si data de inregistrare pe ultimi doi ani pt banca transilvania.va multumesc anticipat pt ajutor.cu stima,Z
   17-02-2006     zagrean gabriel

Data de referinta este data la care un actionar trebuie sa aiba actiuni pentru a participa la o adunare generala a actionarilor. Data de inregistrare este data la care un actionar trebuie sa aiba actiuni pentru a beneficia de hotararile AGA (majorari de capital, dividende, etc). Pentru datele de inregistrare ale bancii consultati comunicatele acesteia - site-ul www.bvb.ro, sectiunea Informare Continua de pe prima pagina.

Buna, prima data vreau sa va felicit pentru ceea ce faceti pentru a educa cei interesati ca sa poata investi in bursa. Am investit si eu in BVB desi cam cu stringere de inima pentru ca informatiile cam lipsesc. Investesc mai mult in NYSE unde pot sa am mai multe informatii si totodata locuind acolo. Una din companiile care am investit este ASRA (Asirom) si am citit ca se va delista (in USA asa ceva nu este posibil fara anuntarea tuturor actionarilor). Din experienta dvs cum se pot recupera banii investiti sau ce trebuie facut pentru asta si daca trebuie sa contactez firma respectiva. Multumesc, Adi
   13-02-2006     Adrian

Si in Romania procesul de delistare este foarte strict reglementat. Pentru o firma de talia Asirom delistarea nu se poate face in urma unei simple hotarari a adunarii generale. Pentru delistare este obligatorie o oferta publica de cumparare, prin care actionarul majoritar se ofera sa cumpere toate actiunile care nu ii apartin inca. De asemenea, pentru firmele mari CNVM poate impune si o procedura de "squeeze-out", prin care actionarul majoritar sa fie obligat sa plateasca tuturor celorlalti actionari contravaloarea actiunilor acestora, la un pret echitabil stabilit de un evaluator.

in primul rind,doresc sa va transmit urarile mele vis-a-vis de acest.site.este cel mai bun in domeniu.am si eu o intrebare,relativ simpla:cine stabileste data de referinta,unde se comunica in timp util(respectiv chiar ziua),eventual pe ce site.in speta,ma intereseaza cum a procedat TLV anul trecut.daca nu cer prea mult,in ce zi si unde a comunicat in anul 2005.multumesc anticipat.cu consideratie,G. felicitari pt noau d-stra numire in consilul la BVB.mult succes!!
   12-02-2006     zagrean g

Multumesc pentru urari si pentru felicitari. Data de inregistrare pentru majorarea de capital (probabil la aceasta va referiti) este propusa de Consiliul de Administratie in convocatorul Adunarii Generale Anuale a Actionarilor, si aprobata in adunare. Toate comunicatele emitentilor (inclusiv cel cu aceasta data de inregistrare) sunt publicate pe site-ul Bursei, www.bvb.ro (le gasiti in caseta Informatie Continua de pe prima pagina). Anul trecut anuntul pentru TLV a fost publicat pe 23/03.

Am actiuni la o banca, as vrea sa le tranzactionez, dar nu am nici un certificat de actionar. Nu mi s-a eliberat. Ce e de facut?
   08-02-2006     Raluca Dima

Daca este vorba despre o banca listata (Banca Transilvania, BRD, Banca Carpatica sau Eurom Bank), atunci certificatul de actionar (numit in acest caz extras de cont) se obtine de la firma care pastreaza registrul actionarilor bancii. Procedura de obtinere a acestui document este descrisa in pagina de Intrebari Frecvente a sectiunii de Consultanta si Analiza.

Daca banca nu este listata, atunci certificatul de actionar se obtine de la departamentul actionariat al bancii.

Am cateva actiuni la Automobile Dacia Pitesti si as dori sa aflu daca se primesc dividente (pe respectivele actiuni) in cazul cand compania nu mai este listata la bursa.
   06-02-2006     Razvan

Decizia de acordare de dividende nu are legatura cu starea unei firme de a fi listata sau nu. Aceasta decizie se ia anual de catre adunarea generala a actionarilor.

Am niste actiuni la SIF Oltenia inca de la inceput cind fiecare dintre noi a optat pentru o societate sau alta unde sa-si faca investitia. Pina in ziua de astazi cind in birou a fost o discutie cu privire la actiunile fiecaruia dintre noi am si uitat de aceste actiuni. Va scriu in ideea ca - mi puteti da o adresa unde sa ma adresez (de preferinata o adresa de e-mail) in cazul meu personal cind s-au schimabat datele personale dar si domiciliul care figura in evidentele societatii SIF OLTENIA. Va multumesc anticipat.
   06-02-2006     VIORICA

Luati legatura cu registrul actionarilor - Regisco, www.regisco.ro.

Cu ce se ocupa Regisco SA? Am auzit multe persoane care pentru a-si vinde actiunile au fost la posta si au trimis o anumita cerere la Regisco, dupa care urmeaza ca banii sa le fie trimisi prin posta. Se poate asa ceva? Multumesc
   01-02-2006     madalina p

Regisco SA este o societate de registru. Aceasta pastreaza registrul (lista) actionarilor unora dintre societatile tranzactionate la bursa si pe Rasdaq. Pentru vanzarea actiunilor obtinute prin programul de privatizare in masa, o persoana trebuie sa obtina mai intai de la societatea de registru un document numit extras de cont, ce arata numarul de actiuni detinute. Cu acesta merge la o societate de servicii de investitii financiare (SSIF) pentru vanzarea actiunilor, iar banii pot fi virati de aceasta prin posta, dupa vanzare. Banii nu sunt transmisi niciodata de Regisco, institutie ce nu are un rol direct in vanzarea actiunilor.

Daca am cumparat actiuni la soc. listata la bursa printr-o societate de investii financiare acestia au actiunile mele in registrul lor dar nu apare in registrul de la bvb ? Dividendele la actiunile respective (daca se acorda) se primesc chiar daca actiunile apar numai in registrul SSIF sau trebuie transferate in registrul de la bvb?
   31-01-2006     ionut

Toti actionarii apar in registrul actionarilor pentru plata dividendelor, chiar daca au actiunile in cont la SSIF. Nu este nevoie de transferul actiunilor la registru pentru a beneficia de dividende.

Soţia mea şi-a schimbat domiciliul şi numele. Are acţiuni la Foraj Sonde Videle SA. Cum schimb datele de ţnregistrare ?
   30-01-2006     Georgescu Liviu

Luati legatura cu registrul actionarilor pentru aceasta firma. Pentru a afla registrul si datele sale de contact mergeti pe www.kmarket.ro, sectiunea Consultanta si Intrebari, link-ul Intrebari Frecvente.

daca am cumparat actiuni la soc. listata la bursa printr-o societate de investii financiare acestia au actiunile mele in registrul lor dar nu apare in registrul de la bvb ? .cum as putea verifica ce detin in portofoliu de la alta sursa decit sif . va multumesc.
   30-01-2006     george

Toate actiunile cumparate prin SSIF apar pe numele Dumneavoastra in registrul actionarilor. Pentru o verificare la registru va trebui sa solicitati SSIF transferul actiunilor la registru, iar apoi sa obtineti extrase de cont de la registre.

mama mea a vindut actiunile detinute la SIF MOLDOVA si dupa cite stiu vinzarea s-a facut prin REGISCo S.A. as vrea sa stiu cum se primeste contravaloarea actiunilor.
   26-01-2006     elia borcan

Vanzarea nu are cum sa se fi facut prin Regisco SA. Regisco este doar societatea care tine evidenta actionarilor SIF. Daca s-a urmat procedura legala, atunci vanzarea s-a facut printr-o societate specializata numita Societate de Servicii de Investitii Financiare (SSIF). Luati legatura cu aceasta pentru a afla cum primiti banii.

Dupa cum se vede nu aveti raspunsuri pentru toate intrebarile,atunci cine ne lamureste unele neclaritati?
   26-01-2006     Carausiu Paraschiva

Nu inteleg care este problema Dumneavoastra. Ati dorit sa aflati numarul de actiuni pe care il detineti, si v-am furnizat date complete (adresa si numar de telefon) pentru institutia care tine evidenta actionarilor si a numarului de actiuni detinute de fiecare (Regisco SA). Informatiile legate de detinerile de actiuni sunt confidentiale, si in mod evident nu avem acces la ele, tot asa cum nu avem acces la situatia conturilor bancare ale publicului din Romania, de exemplu.

Daca raspunsurile noastre nu va multumesc, atunci sunt sigur ca veti gasi nenumarate alte surse de informatii gratuite, unde puteti pune intrebari si primi raspunsuri rapide despre actiuni.

Daca am un numar de actiuni TLV achizitionate in ianuarie2006. Care este prima zi in care le pot vinde fara a pierde actiunile gratuite ofetite anul acesta adica 2006? Daca data de referinta a acestui an ar fi sa presupunem:25 aprilie 2006, as putea vinde incepand cu data de 26 aprilie2006 si as beneficia totusi de actiunile gratuite ce vor fi oferite actionarilor acest an, sau care este prima zi in care as putea vinde raportandu ne la data de referinta care va fi acest an. S-a anuntat cumva aceasta data de referinta pentru 2006? Dar numarul de actiuni gratuite oferite pentu 100 actiuni detinute?
   25-01-2006     Ramirez

Nu s-au anuntat inca nici data de inregistrare pentru a beneficia de actiuni gratuite, nici proportia de distribuire a acestora. Este mult prea devreme. Puteti vinde actiunile incepand cu doua zile lucratoare inaintea datei de inregistrare si nu pierdeti dreptul de a primi actiuni gratuite. In exemplul Dumneavoastra, daca data de inregistrare este 25 aprilie, puteti vinde incepand cu 21 aprilie.

Ma intereseaza cateva criterii de care sa tin cont in alegerea unui broker bun,bineinteles atat cat e posibil de aflat in putinele momente ale unei prime intrevederi.Va multumesc!
   24-01-2006     ion

Excelenta intrebare. Tinand cont de timpul limitat eu as incerca sa iau in considerare elemente precum: cunostintele generale despre mecanismele pietei de capital care reies din discutie; cunostintele despre evolutia la zi a actiunilor (tendinte, noutati, rezultate financiare, prognoze); recomandarile pe care brokerul le face cu privire la actiunile bune de cumparat; informatiile pe care brokerul le solicita clientului si daca brokerul realizeaza o strategie de investitii adaptata clientului, sau prezinta recomandari standard; cunostintele brokerului despre serviciile oferite de firma si caracteristicile acestora; modul de organizare a discutiei (pare brokerul organizat in prezentare si fir logic, sau imprastiat?) si a firmei (sediu, dotari, atitudinea in fata clientului, timpul de asteptare); aptitudinile brokerului in relatiile inter-personale si tipul personalitatii acestuia (fire deschisa, comunicativa, care prezinta incredere).

Deja s-au strans suficiente idei. Desigur, acestea se vor adauga elementelor concrete legate de oferta societatii: gama de servicii oferite; calitatea si complexitatea serviciilor de analiza financiara; costurile de tranzactionare, suma minima pentru deschiderea unui cont; proiecte importante derulate; reputatia in piata si prezenta in presa; transparenta; calitatea actionarilor si managerilor, etc.

Daca cumpar actiuni cu scopul de a ma bucura de majorarea de capital,si implict de acordarea unui numar gratuit de actiuni,cu cat timp inainte de data de inregistrare trebuie sa achizitionez actiunile pentru a fi inregistrat in Registrul actionarilor ca actionar la data respectiva. Va multumesc anticipat!
   23-01-2006     Alexandru

Cu trei zile lucratoare inainte. Spre exemplu, daca data de inregistrare este intr-o marti, trebuie sa cumparati actiuni cel mai tarziu in ziua de joi a saptamanii precedente.

1.De unde se poate obtine formularul pentru subscriere de noi actiuni la Compa Sibiu. Hotararea AGA spune ca de la biroul Actionarilor. Este vorba de biroul Actionarilor din sediul companiei din Sibiu? 2.Cum va fi influentat pretul actiunilor Compa in urma acestei subscrieri? Exista situatii precedente asemanatoare pentru alte companii? Multumesc.
   17-01-2006     Radulescu N

1. Luati legatura telefonic cu biroul actionariat din cadrul Compa. Orice intrebare legata de un anumit emitent sau operatiunile sale isi gaseste intotdeauna raspuns la departamentul actionariat al emitentului respectiv. 2. Nu oferim opinii sau recomandari despre actiuni in cadrul acestei rubrici.

Sunt posesorul unui pachet de actiuni la Banca Tiriac. As dori sa stiu daca pot vinde aceste actiuni pe o piata reglementata, la ce curs per actiune si daca in viitorul apropiat aveti cunostinta ca Banca Tiriac - HVB isi va lista la Bursa actiunile. Multumesc, Adrian Georgescu
   14-01-2006     Adrian Georgescu

Nu puteti vinde actiuni pe o piata reglementata, intrucat acestea nu sunt listate. Singura posibilitate este o tranzactie directa intre cumparator si vanzator, prin contract de cesiune. In aceste conditii nu exista un pret de piata. Ma indoiesc de listarea noii entitati rezultate din fuziune. Au existat demersuri ale actionarilor minoritari pentru listarea Bancii Tiriac de ani de zile, iar acestea au ramas fara rezultat. In lumina recentelor fuziuni (HVB-Tiriac, Unicredit-HVB), listarea este si mai putin probabila.

Felicitari pentru tot ceea ce faceti . Sunt cu o experienta nu prea bogata si am mai multe nelamuriri . Daca se poate sa imi raspundeti la cateva intrebari . Ce inseamna un credit sindicalizat si ce implicatii are asupra actionarilor . Acest credit elimina majorarea de capital si implicit de actiuni gratuite ? Multumesc
   13-01-2006     Paul

Multumim pentru felicitari. Orice firma are la dispozitie mai multe surse pentru finantarea activitatii: fondurile proprii generate de activitate, sistemul bancar (credite) si piata de capital (emisiuni de actiuni si obligatiuni). Decizia referitoare la structura capitalului utilizat apartine conducerii firmei. Nici una din surse nu o "elimina" pe cealalta; acestea pot fi utilizate independent sau simultan in diferite proportii. Un credit sindicalizat este un credit bancar de marime mare care este acordat de un consortiu de mai multe banci.

Daca SC TUFE SA , urmare majorarii de capital din decembrie 2005 , a acordat actiuni gratuite actionarilor si cand se va afla acest lucru ?
   13-01-2006      Bogdan

Nu tinem evidenta majorarilor de capital social. Luati legatura direct cu firma respectiva la departamentul actionariat.

Interbarea era daca actiunile rezultate s-au distribuit gratuit actionarilor s-au nu?
   13-01-2006     zsolt

Da, desigur.

Actiunile rezultate in urma celei de a doua majorare de capital social la tlv din 20.08.2002 s-au distribuit cu titlu gratuit actionarilor inscrisi in registru la 15.03.2002? (majorarea de la 696,853,735 mld la 713,088,164 mld) Va multumesc!
   13-01-2006     zsolt

Pe site-ul BVB data apare ca fiind chiar 20/08/02, nu 15/03/02.

Exista Registru al actionarilor in Timisoara? Daca da, imi spuneti si mie adresa sau nr. de telefon? e asemenea, imi puteti spune, registrele de actionari sunt private sau de stat? Procedura de obtinere a unui extras de cont este greoaie iar angajatii sunt deranjati cand apare cate un client pe la ei?
   12-01-2006     

Lista completa a registrelor se gaseste pe site-ul www.rasd.ro, sectiunea Pentru Investitori, link-ul Institutiile pietei de capital. Registrele sunt private, insa unele mentalitati au ramas probabil de la stat. Cunosc si eu modul de lucru, si nu pot spune ca sunt incantat de unele abordari.

AGEA , de azi , la Rompletrol Rafinare , a stabilit data de 26 ian. ca data de inregistrare pt.identificarea actionarilor.E bine sa-mi pastrez actiunile RRC pana la acea data ?
   10-01-2006     Costin Paulina

Nu oferim opinii sau recomandari despre investitii in cadrul acestei rubrici. Va multumim pentru intelegere.

O societate care majoreaza capitalul social in primavara (ex. tlv)si acorda actiuni gratuite actionarilor inscrisi in regisru,dupa cit timp actionarul intra efectiv in posesia actiunilor gratuite si le poate trasfera in contul sau?(in 20.08.2005 am solicitat un certificat de actionar de la tlv si as dori sa stiu daca actiunile primite gratuit in urma majorari de capita social din primavara 2005 au fost incluse in certificat)
   10-01-2006     sanda

Operatiunea dureaza cateva luni, insa in 2005 la TLV a durat destul de mult. Daca nu ma insel noile actiuni au fost inregistrate in septembrie, deci ar trebui sa solicitati un extras de cont nou.

Spunea , azi,cineva, la o emisiune Tv, ca trebuie sa ne axam pe cumpararea de actiuni la firmele care dau dividende.Cine ne spune noua care firma da dividende si care nu ?
   09-01-2006     Costin Paulina

In primul rand, exista diverse pareri pe aceasta tema. Investitia pentru dividende nu mai aduce aceleasi castiguri mari ca in trecut. Ca exemplu, nici o actiune nu a adus, numai din dividende, castiguri mai mari de 10% in 2005, in timp ce castigurile din cresterea de pret au fost in medie de 51% in acelasi an.

Referitor la firmele care dau dividende: singurul mod de a le depista este de a analiza si urmari firmele care au dat dividende in trecut, mergand pe ipoteza ca politica de distributie de dividende nu se schimba in timp in mod semnificativ. Desigur, aceasta este o metoda estimativa. Nu exista metode precise intrucat hotararea de dividende se ia in fiecare an de catre adunarea generala a actionarilor, pentru fiecare firma.

Buna ziua! Daca certificatul de actionar original este in cateva locuri mazgalit de copilul meu, el mai este valabil? Mentionez ca cifrele si datele sunt vizibile. Sunt actionar la SC.EMA PIATRA NEAMT si detin 448 de actiuni. Va multumesc!
   07-01-2006     andra

Certificatul de actionar nu isi pierde valabilitatea, intrucat actiunile sunt inscrise electronic in registrul actionarilor. Oricum, cand veti dori sa vindeti actiunile va trebui sa obtineti un al document de la registru, numit extras de cont. Deci, nu va faceti probleme.

Detin actiuni la Raiffeisen nu am primit niciodata dividende,de ce?
   07-01-2006     Sanda

Distributia de dividende de catre o firma nu este o obligatie. Nu toate societatile repartizeaza dividende, chiar daca inregistreaza profit. Decizia de distributie a dividendelor se ia de catre adunarea generala a actionarilor. Astfel, actionarul majoritar poate hotari reinvestirea profitului, fara a acorda dividende. Desigur, exista si cazul in care o societate inregistreaza pierderi, si atunci nu are din ce sa repartizeze dividende. Nu cunosc situatia exacta la Raiffeisen, aceasta nemaifiind o societate publica, dar puteti obtine detalii de la departamentul actionariat al bancii.

Am cumparat printr-un SSIF actiuni la o societate care presupun ca va acorda dividende pentru anul 2005 si va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1. In general, cam la ce data se face publica AGA prin care se stabileste data de inregistrare a actionarilor care vor beneficia de dividende ? 2. Anuntul AGA se face obligatoriu pe site-ul BVB ? Daca nu, care este modalitatea de a afla data AGA si data de inregistrare ? 3. Pentru a putea beneficia de dividende este necesara prezentarea vreunui certificat de actionar emis de la societatea care tine registrul actionarilor, si daca da, cum se obtine acesta ? Va multumesc
   03-01-2006     ADRIAN

1. In general in luna aprilie. 2. Da. O alta modalitate de a afla aceasta data este direct de la firma la care aveti actiuni, de la departamentul actionariat al acesteia. 3. Nu. Dividendele se acorda automat tuturor actionarilor, fara a fi necesara prezentarea vreunui act.

Aveti idee cand se acorda dividente pt TLV pe anul 2006? Cel putin aproximativ.
   28-12-2005     Daniela G.

Banca Transilvania acorda dividende in actiuni. Valoarea acestora se stabileste in adunarea generala a actionarilor din primavara (in aprilie, de exemplu), iar noile actiuni sunt inregistrate in aproximativ trei luni de la acea data.

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti pana la ce data o persoana trebuie sa detina actiuni pentru a primi dividende? Multumesc!
   15-12-2005     Florin

Data (numita data de inregistrare) este diferita pentru fiecare firma, si se stabileste de regula pentru primavara. Aceasta este stabilita si comunicata in adunarea generala a actionarilor din primavara. Gasiti hotararile adunarilor generale pe site-ul www.bvb.ro, prima pagina, caseta "Search News".

Care sunt hotararile de la adunarea generala de la Petrom?
   11-12-2005     Florin

Hotararile adunarilor generale ale actionarilor sunt prezentate pe site-ul www.bvb.ro, prima pagina, caseta "Search News".

Buna ziua. Cate actiuni vor primi actionarii SNP Petrom la majorarea capitalului in dec 2005? la 1000 buc cate actiuni? Va multumesc iN 2006 vor primi dividende pt. anul 2005?
   10-12-2005     ela

La 1000 de actiuni se pot subscrie (cumpara) 11,7 actiuni la un pret de 0,1000 lei/actiune (actiunile nu se distribuie gratuit). Hotararea de alocare de dividende se va lua in adunarea generala a actionarilor Petrom din primavara lui 2006.

Puteti sa-mi spuneti ce inseamna o majorare de capital social, data de inregistrare si valoarea de decontare? Pot sa subscriu prin ktrade?
   09-12-2005     Bogdan

Majorarea de capital social este operatiunea prin care o firma atrage bani noi de la actionari in vederea dezvoltarii activitatii sau finantarii unui proiect de investitii, bani care ajung in capitalul social al firmei (Exista si cazuri in care majorarea de capital se poate face din fonduri proprii ale firmei, caz in care se distribuie actiuni gratuite). Data de inregistrare este data la care un actionar trebuie sa aiba actiuni ale unei firme pentru a beneficia de o hotarare a adunarii generale a actionarilor firmei respective (majorare de capital, alocare de dividende, etc).

Decontarea este operatiunea prin care are loc schimbul de actiuni si bani intre cumparator si vanzator in cadrul unei tranzactii. Subscrierea pentru majorarea de capital social se face direct de catre actionar luand legatura cu firma emitenta a actiunilor; aceasta operatiune nu se poate face prin ktrade.

1.Prin operarea majorarii capitalului social la FLA inseamna ca actionarii au intrat in posesia celor 5 actiuni gratuite? 2. Daca da, va rog sa-mi spuneti cum si unde se cere extrasul de cont? Multumesc
   09-12-2005     IULIANA

1. Da, operarea majorarii de capital inseamna ca actiunile gratuite au fost inregistrate in registrul actionarilor pe numele tuturor actionarilor care aveau dreptul la ele. 2. De la Registrul Bursei de Valori. Detalii suplimentare la 307.9500.

Reformulez intrerbarea a treia: Cine (din cadrul societatii) are initiativa si face primele demersuri pentru ca societatea sa fie listata pe piata de capital. Banuiesc ca nu (mai) este posibil ca o societate sa fie listata impotriva vointei actionarilor ei. Raspunsul la intrebarea a doua m-a facut sa zambesc. Multumesc
   08-12-2005     Adrian

Listarea pe piata de capital este propusa de Consiliul de Administratie si aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor. Aveti dreptate - dupa cum este normal, societatile nu pot fi listate pe piata de capital impotriva vointei lor. Ceea ce s-a intamplat in urma privatizarii a fost o abordare mai putin fericita in opinia mea.

Care este diferenta dintre data de referinta si data de inregistrare?
   05-12-2005     Andrei Stanciu

Data de referinta este data la care un actionar trebuie sa aiba actiuni pentru a participa la o adunare generala a actionarilor. Data de inregistrare este data la care trebuie sa aiba actiuni pentru a beneficia de hotararile adunarii generale (dividende, majorari de capital social, etc).

pana la ce data pot cumpara actiuni SNP sa pot beneficia de oferta cu actiuni gratuite?
   02-12-2005     Costin Valerica

Nu exista nici o oferta de actiuni gratuite facuta de Petrom. Probabil va referiti la majorarea de capital cu numerar anuntata de firma, care da dreptul actionarilor sa cumpere 1,17 actiuni la 100 de actiuni detinute la un pret de 0,10 lei/actiune. Pentru a participa la aceasta majorare trebuie sa cumparati sau sa aveti actiuni Petrom la data de 05/12/05.

1.Cum se pot cesiona actiuni intre soti ? 2.La ce valoare se tranzactioneaza obligatiunile Finans si TBI Leasing?
   27-11-2005     mirel

1. Aceasta operatiune de cesiune este posibila. Luati legatura cu firma care pastreaza registrul actionarilor societatii la care aveti actiuni (informatii despre identificarea si contactarea acesteia gasiti aici.

2. Obligatiunile Finansbank se vand la bursa la un pret de 97,50 (adica 97,50% din valoarea nominala a unei obligatiuni). Nu exista nici o cerere de cumparare la acest moment. Pentru obligatiunile TBI nu exista la acest moment la bursa nici o cerere de cumparare si nici o oferta de vanzare.

Taăl meu este unul din acţionari de la Sif Oltenia. A decedat şi asi vrea sa stiu cum pot sa intru in posesia actiunilor pe care le detine . Cu respect
   25-11-2005     Dobre Daniel

Luati legatura cu Regisco SA (tel 408 5800) pentru a inregistra transferul dreptului de proprietate. Regisco este firma care pastreaza registrul actionarilor SIF Oltenia. Ulterior puteti vinde actiunile conform procedurilor detaliate la intrebari frecvente.

M-ar interesa sa stiu cat la suta din capitalul social al SNP se tranzactioneaza la bursa si unde pot vedea structura actionariatului mai detaliata (si evolutia acestuia in ultimele 2 luni)? Am vazut pe pagina dvs. ca OMV are 51%, MEC-ul 40,74% si BERD 2,02%. Actiunile detinute de acestia se pot tranzactiona la bursa? V-as fi recunoscator daca m-ati putea ajuta.
   24-11-2005     

Probabil va referiti la procentul de "free-float" - adica actiunile care nu sunt in posesia actionarilor mari, caz in care o valoare estimata pentru SNP ar fi exact 100%-51%-40,74%-2,02% = 6,24%, adica exact procentul de pe site. Toate actiunile unei firme listate se pot tranzactiona la bursa. Atunci cand se listeaza o firma la bursa, se listeaza toate actiunile sale, nu doar o parte a lor. Teoretic toti actionarii SNP isi pot vinde actiunile la bursa. Practic, este putin probabil ca OMV, MEC sau BERD sa faca vanzari la BVB, datorita strategiilor proprii.

Este o intrebare mai lunga dar sper sa aveti amabilitatea si rabdarea sa o cititi si sa-mi raspundeti. Mi se pare mie sau din anumite puncte de vedere piata face o evaluare stranie a unor actiuni. De exemplu STZ si ARM au cam acelasi profit la 9 luni (aprox jumatate fata de 9/2004 la STZ, iar la ARM in crestere de 4 ori fata de 9/2004). Deci la una trendul profitului este descrescator iar la a doua crescator si totusi valoarea unei actiuni STZ este aprox 2 x val. nominala iar la ARM este aprox. val. nominala. Stiu ca sunt din ramuri diferite si ca piata coteaza si domeniul, dar va rog sa-mi spuneti ce alti indicatori ecomonici (care conteaza in evaluarea unei actuni) are STZ mai buni ca sa faca aceasta diferenta de pret? Va multumesc.
   22-11-2005     dorin

Interesanta intrebare. Studiul corelatiilor si comparatiilor dintre diversi indicatori este un domeniu care ma intereseaza foarte mult. Problema in exemplul Dumneavoastra este utilizarea valorii nominale pentru analiza: acesta este un indicator foarte putin relevant, intrucat capitalul social al diverselor societati poate sa nu fie actualizat de mai multi ani, sau actualizat in mod aleator; capitalurile proprii, in schimb, reflecta mai fidel "averea actionarilor" si evolutia acesteia, daca doriti.

Daca vreti sa mergeti in directia aceasta, atunci va recomand sa folositi valoarea contabila pe actiune - un indicator mult mai aproape de realitatea economica decat valoarea nominala. In acest caz diferentele nu mai sunt la fel de mari: Indicatorul pret/valoare contabila este de 1,17 pentru STZ si 0,86 pentru ARM. Diferenta poate proveni dintr-o rata istorica de rentabilitate a capitalurilor mai mare la STZ decat la ARM.

am un nr de actiuni la ROMLUX, de curand a avut loc o AGA in care sa hotarat diminuarea capit soc ,Ce efect are aceasta hotarire asupra actionarilor.Din cate am inteles eu rolu se va relua la tranzactionare pe la inc lunii decembrie
   18-11-2005     gelu

Pentru aceste informatii cititi raportul de divizare disponibil aici sau luati legatura cu societatea.

Buna ziua. As dori sa stiu cui pot sa ma adresez in cazul in care detin actiuni la o anumita firma (650) insa am pierdut originalul acestora.
   17-11-2005     Bianca

Mergeti la firma care tine registrul actionarilor societatii la care aveti actiuni si solicitati un document numit extras de cont. Acesta inlocuieste certificatul de actionar. Pentru identificarea registrului actionarilor vedeti sectiunea de intrebari frecvente.

Detin citeva actiuni la trei titluri listate pe BVB. Datorita faptului ca am intrat in posesia si a unor actiuni gratuite sau cu pret preferential, nu mai am o evidenta foarte exacta a numarului de actiuni detinute pe fiecare titlu. Exista posibilitatea de verificare undeva ? Daca da, va rog sa-mi comunicati modalitatea prin care as putea afla informatia cea mai corecta. Va multumesc pentru bunavointa.
   14-11-2005     Catalina Predescu

Luati legatura cu registrele actionarilor firmelor la care aveti actiuni si solicitati documente numite Extrase de cont pentru acestea. Documentele respective vor arata exact cate actiuni aveti in plus fata de cele pe care le stiati. Pentru informatii despre identificarea si contactarea registrelor parcurgeti sectiunea de intrebari frecvente.

Cand va avea loc adunarea generala a actionarilor INTERCAPITAL INVEST si cum voi fi anuntata deoarece doresc sa particip ?.Va multumesc.
   10-11-2005     BELDEA GEORGETA

Adunarea generala este convocata in conformitate cu prevederile legale, prin publicarea unui anunt in Monitorul Oficial si intr-un ziar de circulatie nationala. La acest moment nu exista nici o adunare generala convocata. La adunarea generala pot participa numai actionari ai societatii - numele Dumneavoastra nu se regaseste in lista de actionari. Pentru detalii suplimentare ne puteti scrie la office@intercapital.ro.

DE UNDE SE POATE AFLA OFICIAL NR . DE ACTIUNI TIP SAFI.SA MAI DETIN
   10-11-2005     

De la Registrul Roman al Actionarilor, telefon 313.9500. Solicitati un document numit Extras de Cont.

Detin si parintii mei actiuni la SC ANTIBIOTICE SA . Ar vrea sa le vanda, stiti cumva cat este cotata o actiune si unde ar trebui sa ma adresez? A doua intrebare este ca si bunicul meu avea o actiune la sc antibiotice srl si el a decedat, buniva mea poate sa o vanda, daca nu are sct de mostenitor? se poate face ceva prin notariat pentru a putea sa o vanda?
   09-11-2005     jianu gabriela

Pentru aceste informatii consultati sectiunea de intrebari frecvente. Pentru a trece actiunile pe numele bunicii, va trebui sa va adresati registrului actionarilor, conform instructiunilor din pagina de mai sus cu intrebari frecvente.

In cazul in care o societate comerciala listata la bursa este preluata de catre alta companie si isi schimba numele ,actiunile detinute pe numele vechi al companiei isi pierd valabilitatea?Multumesc.
   09-11-2005     cobzuc constantin

Nu. Schimbarea de nume nu afecteaza detinerile actionarilor.

As dori sa stiu care este procedura pentru a transfera un numar de actiuni de pe un nume pe altul. Va multumesc.
   05-11-2005     George

Nu se pot transfera actiuni de pe un nume pe altul, decat in cateva cazuri specifice precizate in lege (spre exemplu pentru mosteniri); pentru asemenea cazuri luati legatura cu firma care pastreaza registrul actionarilor societatii la care aveti actiuni - pentru detalii vedeti sectiunea de intrebari frecvente. In rest, toate tranzactiile cu actiuni se fac pe piata de capital, la bursa de valori sau pe Rasdaq, iar actiunile nu se pot transfera direct intre detinatori.

buna ziua intrebarea este urmatoarea: detin un nr de 40 actiuni la petrobrazi; atat scrie pe certificat; care este valoarea actuala a acestora? cum a evoluat cresterea nr. de actiuni de la privatizarea in masa pana in momentul de fata? daca se poate sa-mi faceti un calcul estimativ. va multumesc cu stima GEORGE LAZAR
   31-10-2005     lazar george

Acum detineti actiuni Petrom. Nu putem evalua valoarea acstora, pentru ca nu avem de unde sa stim raportul de schimb intre actiunile Petrobrazi si cele ale Petrom. Solicitati un document numit extras de cont de la registrul actionarilor. Gasiti mai multe detalii in sectiunea de intrebari frecvente.

am 200 actiuni la Competrol si as vrea sa le vand.Unde ma pot interesa de valoarea lor si daca mai sunt valabile? As mai vrea sa stiu daca mai exista aceasta societate si cui ma pot adresa in cazul in care exista un consiliu al actionarilor?
   30-10-2005     alina

Pentru aceste informatii parcurgeti sectiunea de intrebari frecvente.

Fostul fond de investitii SAFI s-a transformat in fond inchis de investitii, cum pot sti cate actiuni mai am la acest fond si unde sa ma adresez? Dar pentru Banca Transilvania ?
   28-10-2005     DAN

Pentru SAFI solicitati un document numit extras de cont de la Registrul Roman al Actionarilor, telefon 313.9500. Pentru Banca Transilvania solicitati un extras de la Registrul BVB, telefon 3079500.

Ma numesc Valentina Bejinariu si sint din Calarasi. Am un certificat de actionar(nr.11571626/29.10.1996) care este inscris in Registrul actionarilor la pozitia 565/P, prin care detin 40 de actiuni (de la 22333 la 22372) la SC CARMEN SILVA din Eforie Sud. Am citit ca aceasta societate a fost absorbita de SC EFORIE, care, apoi, s-a redenumit THR MAREA NEAGRA. Va rog sa-mi spuneti cum pot afla daca am sau nu actiuni la THR MAREA NEAGRA. Va multumesc
   27-10-2005     Valentina Bejinariu

Luati legatura cu Regisco SA (telefon 408 5800, 2249128), societatea de registru a THR Marea Neagra, si solicitati un document numit extras de cont pentru actiuni THR.

Ce se intampla daca o societate da faliment? Cum vor fi despagubiti actionarii, prin SSIF-uri sau individual?
   19-10-2005     Florin

Actionarii nu sunt despagubiti daca o societate pe actiuni da faliment. De altfel, cred ca este bine sa reamintim care este rolul unui actionar, pentru ca acesta se cam uita: actionarul este posesorul de capital care finanteaza societatea si care participa la castigurile si pierderile acesteia. Cand sunt castiguri, se pot incasa dividende; cand sunt pierderi, se poate diminua capitalul social sau se poate ajunge chiar la faliment. Falimentul unui emitent tine de riscurile investitiei in actiuni si nu implica nici un fel de "despagubiri" din partea nimanui. In general, in urma falimentului societatea este lichidata, activele sunt vandute, si sunt acoperite datoriile societatii; teoretic, valoarea ramasa dupa plata datoriilor este distribuita actionarilor, insa de regula nu mai ramane nimic de impartit.

Buna ziua, Detin citeva actiuni la TLV, actiuni pe care le-am achizitionat printr-un broker. Dupa marirea de capital de la TLV care s-a intimplat anul acesta am primit un numar extra de actiuni, pe care din pacate nu le vad in portofoliul meu online de la broker. Unde sint aceste actiuni si cui trebuie sa ma adreses ca sa pot avea access la toate actiunile intr-un singur loc. Exista o autoritate in Romania, ceva gen SEC sau OSC caruia pot sa ma adresez ca sa obtin un summary of portofolio. Va multumesc mult. /Marius
   18-10-2005     Marius M.

Pentru actiunile suplimentare alocate de Banca Transilvania va trebui sa obtineti de la registrul bursei de valori un document oficial numit extras de cont, cu care sa mergeti la SSIF pentru transferul actiunilor in portofoliu (numerele de telefon al bursei se gasesc pe site-ul www.bvb.ro). Institutia din Romania echivalenta SEC este Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, insa aceasta nu furnizeaza extrase de cont. Din pacate, aveti dreptate: la acest moment sistemul este organizat necorespunzator, astfel incat investitorii trebuie sa alerge pe la mai multe institutii diferite (numite registre ale actionarilor) pentru a obtine extrase de cont. Aceasta problema se va remedia in momentul in care toate registrele vor forma o institutie noua, numita Depozitarul Central, ce va putea oferi extrase de cont pentru toate detinerile unui investitor - procesul este in curs.

Ce se intampa cu actiunile detinute la diferite societati comerciale, tranzactionate la bursa (pana la 1948), cand aceasta si-a incetat activitatea, si ramase in posesia actionarilor din acel moment? Exista vreo reglementare cu privire la statutul acestor actionari care nu au fost despagubiti de pierderile suferite prin actul abuziv al nationalizarii?
   16-10-2005     Mihail Stan

Daca nu ma insel exista, sau au existat ceva prevederi legale cu privire la despagubirea celor ale caror bunuri au fost confiscate abuziv, si aici cred ca intrau si detineri in diverse societati, dar nu cunosc detalii. Luati legatura cu un avocat.

in urma cu ceva ani (6-7) am achizitionat actiuni ale unor firme printr-o societate de valori mobiliare care s-a desfiintat.Mi s-a spus atunci ca portofoliul meu a fost transferat la Reg.Roman al Actionarilor.Cum si de unde pot obtine un extras de cont privind situatia actiunilor pe care le detin?
   11-10-2005     Miron Magda

Luati legatura cu Registrele actionarilor si solicitati extrase de cont de la acestea. Datele de contact sunt aici.

Buna ziua, imi puteti explica procesul primirii de actiuni gratuite? Se anunta distribuirea lor? In ce conditii pot intra in posesia lor? Daca sunt client ktrade imi e facilitata cumpararea lor? Va multumesc
   06-10-2005     Vaida Bogdan

Inregistrarea actiunilor gratuite se anunta printr-un comunicat oficial al emitentului publicat pe site-ul www.bvb.ro ("Search News" pe prima pagina) sau www.rasd.ro (fisa emitentului, "Issuer Reports"), in functie de piata de tranzactionare a actiunilor.

Dupa inregistrarea actiunilor gratuite va trebui sa solicitati un extras de cont de la registrul actionarilor emitentului respectiv. Numai pe baza acestui document se pot inregistra actiunile gratuite. Aceasta inregistrare nu se poate face automat, conform reglementarilor legale in vigoare.

In cazul alocarii recente de actiuni gratuite la FLA cum se procedeaza pt. a intra in posesia lor ? intra automat in contul meu la SSIF ?
   27-09-2005     SANDU

Nu a avut loc nici o alocare recenta de actiuni FLA. Societatea de-abia a hotarat distributia acestor actiuni. Inregistrarea efectiva a acestora va mai dura inca 2-3 luni. Dupa momentul inregistrarii va trebui sa mergeti la registrul actionarilor pentru a obtine un document numit extras de cont. Numai pe baza acestuia pot fi transferate actiunile noi in contul Dumneavoastra. Pentru detalii luati legatura cu SSIF cu care lucrati.

cum imi sugerati ca ar fi mai bine sa procedez pentru a intra in posesia actiunilor gratuite: sa trimit actele prin fax sau prin priori post? va intreb acest lucru pentru ca am sunat azi de 2 ori la registrul bursei si am primit 2 raspunsuri contradictorii. va multumesc anticipat!
   27-09-2005     Nita Dan

Din pacate numai registrul actionarilor va poate furniza aceasta informatie. Nu cunosc procedurile lor interne.

Buna ziua.Bunicul meu are un certificat de actionar la SIF OLTENIA in valoare de 975 de actiuni a 100 0de lei. pe actiune. Intre timp el a decedat si certificatul de actionar a ramas mamei mele,care e fica lui dar fiind bolnava e netransportabila. Va rog daca puteti sa imi raspundeti daca exista o modalitate prin care pot sa ridic eu banii pe actiunile respective. Va multumesc
   22-09-2005     DURBACA VIRGIL

Situatia este destul de complicata. In primul rand trebuie sa va asigurati ca actiunile au fost trecute in actul de mostenire. Daca acest lucru s-a intamplat, va trebui sa treceti actiunile pe numele mamei Dumneavoastra mai intai. Acest lucru se realizeaza la firma care pastreaza registrul actionarilor. Parcurgeti sectiunea de intrebari frecvente pentru detalii despre aflarea registrului si date de contact.

Daca actiunile sunt pe numele mamei Dumneavoastra dar dansa nu se poate deplasa, atunci teoretic le puteti vinde Dumneavoastra, dar numai daca aveti o procura notariala pentru acest lucru. Desi asa stau lucrurile la modul teoretic, multe societati de brokeraj nu accepta vanzarea prin procura. Mergeti pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari si luati legatura cu mai multe societati de brokeraj, pentru a afla daca accepta vanzarea prin procura. Pentru procedura de vanzare parcurgeti raspunsurile la intrebarile frecvente.

Buna ziua am si eu o intrebare daca pe certificatul de actionar al bunicii mele este trecut gresit codul numeric personal se poate intampla ceva? adica sa nu fie valabile actiunile? Va multumesc anticipat. Cu respect Stefan.
   21-09-2005     Stefan

Cred ca greseala se poate rectifica. Luati legatura cu firma care tine registrul actionarilor societatii la care aveti actiuni. Pentru a afla care este firma de registru, cititi sectiunea de intrebari frecvente.

Daca detin actiuni la Flamingo(cumparate in 21.09.2005) actiuni aflate in portofoliul personal deschis la o SSIF, trebuie sa le transfer la registrul actionarilor pana la data de referinta,03.09. 2005,prevazuta de hotararea AGA pentru a putea beneficia de actiunile gratuite ce se vor da pentru majorarea de capital sau se ocupa SSIF?
   21-09-2005     Ileana

Nu este nevoie sa transferati actiunile la registru. Toti actionarii beneficiaza de aceasta majorare, indiferent daca actiunile initiale sunt la registru sau la contul deschis la SSIF.

BUNA ZIUA! SUNT UN ACTIONAR LA FLAMINGO, SI MA INTERESEAZA CAT VA DA DIVIDEND SAU CAT S-A HOTARAT IN AGA DEOARECE IMI CER SCUZE NU AM INTELES FOARTE BINE! VA MULTUMESC1
   21-09-2005     popa constantin

Dividendele se stabilesc in primavara pentru anul precedent. Deci nu este vorba de dividende la Flamingo. In recenta adunare generala a actionarilor s-a hotarat o majorare a capitalului social din fonduri proprii ale societatii, prin acordarea a cate cinci actiuni gratuite la fiecare actiune detinuta de actionari la data de 03/10/05. Nu va bucurati prea mult - pretul actiunii la bursa va scadea dupa trecerea acestei date pentru a compensa majorarea respectiva. Pentru alte clarificari va stam la dispozitie.

Cum se va impozita actiunile primite cu titlu gratuit,obtinute in urma majorarii de capital? Ex. Actiunile Banca Transilvania,care au val. nom. 0.1RON si care vor fi detinute mai mult de un an. Care este data de la care se calculeaza detinerea:data de referinta sau cand au fost incarcate in registrul actionarilor?
   21-09-2005     pantea eugen

Actiunile se impoziteaza la fel cu orice alte actiuni, dupa principiile pe care le-am prezentat intr-un raspuns publicat in cursul zilei de ieri. Diferenta este ca pretul de intrare ("cumparare") a acestor actiuni va fi zero. Data va fi data in care actiunile au fost incarcate in registru.

CAND INTRA ' FLA ' DIN NOU LA TRANZACTIONARE ?
   19-09-2005     MARIUS

Actiunile sunt suspendate pentru o adunare generala a actionarilor. Nu a sosit un comunicat oficial referitor la reluarea tranzactiilor, dar aceasta va avea loc in saptamana curenta.

Ca persoana fizica pot achizitiona, de la persoane fizice, actiuni ale diverselor societati pe care acestea le detin fie ca sunt cotate la bursa sau nu ?
   17-09-2005     DAN

Sunt doua situatii: daca actiunile sunt cotate (la bursa sau pe Rasdaq), atunci nu puteti cumpara decat prin societati de brokeraj; tranzactiile directe intre persoane cu aceste actiuni sunt interzise, ilegale si, din punct de vedere practic, imposibile: asemenea tranzactii nu se inregistreaza in registrul actionarilor, si practic nu sunt recunoscute. Deci pentru actiuni ale unor societati cotate raspunsul la intrebarea Dumneavoastra este negativ.

Pentru actiunile societatilor care nu sunt listate, vanzarea si cumpararea actiunilor se fac direct, intre persoane, prin intermediul unor contracte de cesiune ce sunt ulterior notificate societatii, pentru inscrierea in registrul actionarilor. In acest caz raspunsul la intrebarea Dumneavoastra este afirmativ.

D-le Razvan Pasol,as dori sa stiu care este momentul in care se considera ca fiind in portofoliul clientului o actiune dobandita cu titlu gratuit ca urmare a majorarii capitalului social: 1)data de inregistrare. 2)data la care societatea a facut efectiv majorarea de capital. 3)data la care mi-am adus efectiv actiunea in portofoliu de la registru.Ma intereseaza pt. calcularea impozitului ,in speta ,daca voi vinde TLV-urile gratuite in ianuarie 2006 !! VA MULTUMESC
   14-09-2005     Glava Laurentiu

Deveniti proprietar al actiunilor in momentul in care majorarea se inregistreaza la registru (apare anuntul pe site-ul bvb.ro). Actiunile ajung in contul Dumneavoastra in momentul in care sunt transferate de SSIF. Nu au aparut normele exacte de aplicare a impozitului, deci nu va pot raspunde mai concret la intrebare. Dupa parererea mea momentul este cel al inregistrarii actiunilor in registrul actionarilor.

Am un Certificat de Actionar la PetrolExoprtImport emis in 1996, sunt detinatorul unei actiuni,in valoare nominala de 1000 lei fiecare,cu un indice de alocare de 1000 in valoare de 1000000 lei.Nu prea inteleg ce e cu indicele de alocare, daca in prezent valoarea nominal este de 150000 lei sa inteleg ca valoarea totala este de 150000000 lei.
   13-09-2005     Negut Mihai

Valoarea certificatului este data de pretul la bursa al actiunilor, nu de valoarea nominala mentionata pe certificat. Pretul unei actiuni la bursa este acum de 165 lei noi/actiune. Pentru a afla numarul exact de actiuni (acesta s-a mai modificat intre timp) solicitati un extras de cont pentru actiunile Petrolexport detinute de Dumneavoastra de la Registrul Roman al Actionarilor, telefon 313.9500.

Stiu ca in perioada aceasta Antibiotice Iasi este suspendata datorita operarii de majorare a capitalului.Cum se rasfrange aceasta decizie asupara actionarilor?Vor primi un nr de actiuni gratuite pentru cele pe care le detin?Daca de cand pot fi valorificate aceste actiuni?Va multumes!
   07-09-2005     Alexandru

Da, toti actionarii Antibiotice inregistrati la data de 27/06/05 vor primi cate o actiune gratuita la fiecare opt actiuni detinute. Aceste actiuni pot fi transferate de la registru si vandute incepand cu ziua de joi.

As vrea sa stiu ce se intimpla cu actiunile DAC emise de fosta Automobile Dacia si cine detine registrul actionarilpr pt aceste titluri. Cu stima, Mihai P
   04-09-2005     Mihai P

Aceste actiuni nu se mai tranzactioneaza la bursa de valori, societatea fiind retrasa de la tranzactionare si transformandu-se in societate de tip inchis. Luati legatura cu departamentul actionariat al Dacia Pitesti pentru a afla detalii si informatii despre registrul actionarilor.

daca detin actiuni la o societate care urmeaza sa distribuie dividente, la data de referinta, actiuni aflate in portofoliul personal deschis la o SSIF, trebuie sa le transfer la registrul actionarilor pana la data de inregistrare prevazuta de hotararea AGA pentru a putea beneficia de dividente sau se ocupa SSIF?
   02-09-2005     paul cojocaru

Nu este nevoie sa transferati actiunile. Dividendele se distribuie tuturor actionarilor, indiferent de de sectiunea din registru in care se afla actiunile.

Detin un certificat de actionar la SC. LAROMET S.A. care este al tatalui meu decedat. Cum pot intra in posesia actiunilor daca in certificatul de mostenitor nu am specificat si bunurile mobile decat pe de imobile?
   02-09-2005     Daniela J.

Luati legatura cu firma care pastreaza registrul actionarilor Laromet si intrebati de procedura de transfer a actinilor pe numele Dumneavoastra. Firma se numeste Registrul Roman al Actionarilor, telefon 313.9500.

Nu am mai ridicat dividentele de cel putin trei ani. Intre timp mi-am schimbat domiciliul si numele de familie (m-am casatorit). Este posibil sa ridic dividentele acum pe ultimii ani? Si de unde? Unde sa ma adresez pentru a comunica noua adresa?
   02-09-2005     Mariana Dumitriu

Luati legatura cu firma de la care ar fi trebuit sa primiti dividendele, cereti la departamentul actionariat si intrebati acolo. Tot de la ei aflati firma care pastreaza registrul actionarilor, si luati legatura cu aceasta firma pentru a schimba adresa.

Cum puteti explica faptul ca o societate precum COMPA SIBIU nu utilizeaza avantajele pietei de capital s-si finanteze investitiile din banii actionarilor ci prefera imprumuturile din alte surse.Costurile pentru atragerea de fonduri de pe piata de capital ,d-voastra trebuie sa stiti,sunt mai mari decat dobinzile la imprumuturi?COMPA este o societate cu perspectiva in viitor ,nu ar fi mai avantajos sa procedeze precum IMPACT,sa zicem?Este un dezavantaj in acest sens si faptul ca Asociatia salariatilor mai detine inca majoritatea?Cand trebuie sa se desfiinteze legal Asociatia salariatilor la COMPA? va multumesc!
   01-09-2005     sandu paul

Nu pot sa comentez strategia de finantare a Compa - aceasta decizie apartine conducerii societatii. Exista avantaje si dezavantaje pentru fiecare tip de finantare in parte. Dobanzile pentru obligatiuni sunt de regula mai mici decat dobanzile la credite, intr-adevar. Din pacate nu am informatii despre desfiintarea PAS.

In luna martie am cumparat 2000 de actiuni la Banca Transilvaniei. Le-am pastrat dupa ce am inteles ca voi primi prin subscrire 671 la fiecare 1000. De atunci am mai cumparat si de la Banca Trasilvaniei Galati 200. Cum pot sa aflu nr de actiuni. La SIF prin care am cumparat raspunsul este 2000. Astept raspuns
   31-08-2005     DAN

Veti avea 2000 + 1342 + 200 = 3542 actiuni. Si SSIF are dreptate, insa: la acest moment aveti 2000 de actiuni. De restul de 1542 veti dispune cand acestea vor fi inregistrate in registrul actionarilor. Acest lucru se va intampla in cursul saptamanii viitoare. Dupa aceea, solicitati un extras de cont pentru actiunile TLV de la registrul bursei (telefon 307.9500) iar cu acest document mergeti la SSIF pentru transferul noilor actiuni.

Cum poate fi trecut dreptul de proprietate asupra unor actiuni detinute la o Societate de Investitii Financiare al unui parinte decedat in favoare unuia dintre copii? Multumiri anticipate!
   26-08-2005     Marin Florin

Luati legatura cu Regisco SA, societatea care pastreaza registrul actionarilor SIF, si intrebati de procedura exacta de transfer direct prin mostenire. Numarul de telefon este 408.5800 sau 224.9128.

Cum se pot inregistra actiunile gratis alocate de emitentii BVB?
   25-08-2005     Cornel

In primul rand trebuie sa asteptati ca majorarea de capital social sa fie inregistrata. Momentul il depsitati urmarind stirile de pe site-ul www.bvb.ro (link-ul "Search News" de pe prima pagina, alegeti simbolul care va intereseaza). Apoi, va trebui sa solicitati un document numit extras de cont pentru actiunile respective; acesta este eliberat de firma care tine registrul actionarilor emitentului BVB care va intereseaza. Pentru a afla care este aceasta firma pentru emitentul respectiv, mergeti pe www.bvb.ro, link-ul "Registry" si cautati-l in listele respective. Datele de contact ale registrelor le gasiti aici. Pentru registrul BVB luati legatura cu bursa de valori, telefon 3079500.

Cu extrasul de cont mergeti la societatea de servicii de investitii financiare la care aveti cont pentru transferul acestora in contul Dumneavoastra. Mai departe le puteti vinde la bursa, daca doriti. Daca nu aveti inca un cont, va puteti deschide unul. Va recomandam Intercapital Invest, www.intercapital.ro. Lista completa o gasiti pe www.bvb.ro, sectiunea "Intermediari".

Ce imi puteti spune in legatura cu situatia de la azomures. Ma intereseaza mai ales ce se poate intampla in cazul inchiderii, asa cum reiese din ultimul comunicat al manageriatului. Care sunt, teoretic, evolutiile posibile ale companiei in aceasta situatie. Va fi delistata? Atunci ce se va intampla cu actionarii? Va fi vanduta? etc. merci
   23-08-2005     alex

Mai intai o precizare, intrucat multa lume a facut confuzie: inchiderea operationala a combinatului nu inseamna lichidarea acestuia. Deocamdata, conform ultimelor informatii, se pare ca situatia la Azomures este una de asteptare. A fost publicat un comunicat interesant astazi in ziarul Bursa, in care Consiliul de Administratie explica situatia la care s-a ajuns datorita cresterii pretului la gaze si intolerantei sindicatului.

Ce se poate intampla mai departe? Daca cele doua parti - consiliul de administratie si sindicatul - nu ajung la un compromis (desi, dupa parerea mea, acest lucru este posibil), atunci sunt mai multe variante. Una din ele este o lichidare voluntara; in acest caz activele vor fi vandute, iar sumele rezultate impartite actionarilor. Intrucat ar fi vorba de o lichidare voluntara si nu de un faliment, atunci chiar ar ramane ceva de impartit. Desigur, firma s-ar desfiinta, iar actiunile ar fi radiate.

O alta varianta este vanzarea integrala a combinatului catre un alt investitor strategic. In acest caz firma isi va continua activitatea, iar actiunile vor ramane listate la bursa. Desigur, mai exista si varianta rezolvarii conflictului, dupa cum aminteam mai sus, caz in care de asemenea actiunile vor ramane listate.

As vrea sa aflu prin amabilitatea dvs. cine stabileste bugetul de venituri si cheltuieli. Este posibil ca acesta sa se schimbe pe parcurs fara intrunirea AGA sau a C.A.? Multumes anticipat, T.G.
   18-08-2005     teodorescu gheorghe

Bugetul de Venituri si Cheltuieli este propus de Consiliul de Administratie si aprobat in Adunarea Generala a Actionarilor. In aceste conditii, dupa parerea mea si orice eventuale modificari trebuie aprobate in Adunarea Generala. In nici un caz nu cred ca BVC poate fi modificat de altcineva in afara de AGA sau CA.

1.La o societate comerciala s-a efectuat o majorare de capital social de la 277.114.008.000 ROL la 359.272.892.000 ROL in prima jumatate a anului 2005. Valoarea nominala a unei actiuni este de 1000 ROL. Profitul la sfarsitul lui 2004 a fost de 86.632.728.000, iar profitul pe primele 6 luni ale anului 2005 a fost de 75.936.592.000 ROL. Pretul la bursa a unei actiuni este de 3350 ROL. Mentionez ca desi majorarea de capital a fost contabilizata in bilantul primelor 6 luni ale anului (care a fost dat publicitatii), nu au fost inca distribuite actiunile gratuite actionarilor. Care este si cum se calculeaza PER-ul in aceasta situatie? Sper ca nu am gresit sau am omis ceva. Va multumesc 2.Mai fuzioneaza BVB cu RASDAQ si BMFMS? 3.Unde se poate vedea graficul zilnic al actiunilor de pe BVB?
   16-08-2005     Florin

1. Exista, intr-adevar, mai multe moduri de calcul. Cel mai apropiat de realitate (intrucat foloseste date cat mai noi) este cel ce foloseste numarul de actiuni nou si profitul pe ultimele patru trimestre disponibile. Aceasta ar insemna profitul pe primele sase luni ale lui 2005 la care se adauga profitul pe trim III si trim IV 2004 (din pacate nu l-ati furnizat in exemplu). Sa presupunem, insa, ca profitul pe ultimele sase luni ale lui 2004 este jumatate din cel pe intreg anul 2004, deci 43.316.446.000. In acest caz profitul pe ultimele patru trimestre ar fi 43.316.446.000 + 75.936.592.000 = 119.253.038.000, profitul pe actiune ar fi 119.253.038.000 / 359.272.892 actiuni = 331,93, iar PER (sau P/E) = 3.350 / 331,93 = 10,10.

Un alt mod de calcul se bazeaza pe aproximarea profitului pe anul 2005, prin anualizarea profitului obtinut pe primele 6 luni. In acest caz profitul pe 2005 ar fi 75.936.592.000 x 2 = 151.873.184.000, profitul pe actiune 151.873.184.000 / 359.272.892 = 422,72, iar P/E = 3.350 / 422,72 = 7,92.

Pentru comparatie si pentru a analiza cum a evoluat actiunea (spre subevaluare sau supraevaluare), se poate calcula si indicele pe anul trecut (2004), folosind profitul pe 2004 si numarul vechi de actiuni. Profit pe actiune = 86.632.728.000 / 277.114.008 = 312,62. Daca impartiti pretul la sfarsitul lui 2004 la acest profit pe actiune obtineti indicele P/E pe 2004.

In fine, cel mai corect mod de calcul este cel cu profiturile viitoare, nu cu cele istorice. Astfel, puteti calcula indicele P/E pe baza profitului bugetat pe 2005, daca il aveti.

2. Da, procesul de fuziune intre BVB si Rasdaq este in curs, chiar luna aceasta avand loc o adunare generala la cele doua societati pentru aprobarea in principiu a fuziunii. A fost nevoie ca BVB sa se transforme in societate pe actiuni, procedura care a acum s-a incheiat, dar a durat destul de mult. Daca procesul de fuziune isi urmeaza cursul normal, atunci pana la sfarsitul anului acesta ar trebui sa se incheie. Procesul de fuziune cu BMFMS este deocamdata incert, datorita unor interese ale unor persoane implicate in acest proces, atat din partea BVB cat si a BMFMS, interese ce deocamdata blocheaza (sau amana) fuziunea.

3. Daca va referiti la graficul preturilor zilnice (un pret pe zi), atunci puteti vedea graficele pe site-ul www.kmarket.ro, sectinea "Societati listate la bursa". Daca va referiti la graficele preturilor inregistrate intr-o singura zi (intra-day), atunci nu cred ca exista o sursa publica pentru acestea.

Am gasit informatii contradictorii referitoare la actionariatul SNP (procentajele detinute de actionarii majoritari). Care este data limita pana la care OMV trebuie sa depuna capitalul aferent majorarii pentru ajungerea la 51% din actiuni?
   11-08-2005     Gabriel Ene

Conform departamentului actionariat al Petrom, detinerea OMV este la acest moment de 51%, fiind inregistrata in Registrul Actionarilor.

Ce se intampla cu actiunile ELJ? De ce nu se mai tranzactioneaza? Multumiri
   10-08-2005     GEORGE B

Actiunile ELJ sunt suspendate ca urmare a desfasurarii unei adunari generale a actionarilor. Puteti urmari asemenea evenimente pe site-ul www.bvb.ro, link-ul "Search News" de pe prima pagina.

Cum pot intra in posesia certificatului distribuit in urma programului de privatizare in masa? Mentionez ca, desi am depus respectivul cupon la Dacia Pitesti, cei de acolo nu l-au expediat niciodata...
   10-08-2005     D. Comisu

Va trebui sa luati legatura cu Dacia Pitesti, sa cereti la departamentul actionariat, si sa intrebati care este firma care pastreaza registrul actionarilor Dacia. Apoi, luati legatura cu aceasta firma si solicitati un document numit "Extras de Cont". Acesta arata cate actiuni Dacia aveti (daca sunteti actionar) si inlocuieste Certificatul distribuit prin programul de privatizare.

am 975 sw actiuni la sif moldova dar nu am nici un act ptr ele...primesc doar cite o imputernicire o data pe an ptr adunarea actionarilor puteti sami arspundeti unde treb sa ma adresez ptr a putea vinde aceste actiuni si ce valoare au?
   05-08-2005     mateiciuc adrian valerian

Pentru raspunsurile la aceste intrebari parcurgeti sectiunea de intrebari frecvente.

In urma majorarii capitalului social cu "y" actiuni la valoarea nominala ,se vor acorda cu titlu gratuit un nr.de "x" actiuni actionarilor inregistrati in registrul act. la data de inregistrare.--ex:TLV,BRK,IMP,FLA etc. Intrebarea este cum se vor trece aceste actiuni in portofoliul personal cu "0" lei ,sau la valoarea nominala.(pina acum la impozit de 1% nu prea conta ,dar la 16%.......).,Si unde este reglementata aceasta problema ,pentru ca unii spun ca daca sunt gratuite se trec cu "0" lei in portofoliul personal . Va multumesc.
   03-08-2005     Anca Dorel

Intrucat actiunile au fost obtinute in mod gratuit, pretul de cumparare cu care se trec in portofoliu nu poate fi altul decat zero. Nu stiu care este reglementarea exacta, dar aceasta precizare apare inclusiv in propunerile de norme ale CNVM pentru aplicarea noului cod fiscal.

As avea 2 intrebari:1)desi e posibil sa fie un subiect juridic,vreau sa stiu daca exista vreo diferentza intre o societate de brokeraj si o SSIF sau daca sunt una si acelasi lucru.2)Care e diferenta dintre urmatorii indicatori:a)active totale-capitaluri proprii-capital social?Poate ca sunt niste intrebari banale dar prefer sa nu ma mai lovesc de asemenea amanunte.Va multumesc anticipat!
   23-07-2005     cristi m.

1) In principiu cele doua notiuni exprima acelasi lucru in contextul pietei de capital. SSIF este denumirea oficiala, prevazuta in lege, pentru societatile de intermediere pe piata de capital. "Societate de brokeraj" este o denumire mai generica, ce poate acoperi atat brokeraj de valori mobiliare, cat si brokeraj in asigurari, brokeraj de marfuri, etc, in functie de contextul in care este folosita.

2) O explicatie pe scurt: bilantul unei firme prezinta doua structuri importante: activul, ce contine toate utilajele, cladirile, stocurile, etc - in general elementele prin care societatea isi deruleaza activitatea (patrimoniul societatii), si pasivul, ce contine sursele de acoperire (obtinere) a activelor, respectiv credite (datorii) si fonduri proprii (capitaluri).

Activele totale includ patrimoniul integral al societatii. Capitalurile proprii sunt acea parte din pasivul societatii care nu a fost imprumutata (teoretic, daca firma s-ar lichida si tot patrimoniul ar fi valorificat, atunci capitalurile proprii ar ramane dupa plata datoriilor societatii). Capitalul social este un element al capitalurilor proprii si, simplificat, reprezinta aportul actionarilor la patrimoniul firmei (sau valoarea nominala a tuturor actiunilor in circulatie).

ce se intimpla cu actiunile electroaparataj-ELJ.....au disparut de ceva vreme de pe bursa.Nu mai sunt listate??--Va multumesc anticipat.
   22-07-2005     PATRASCU VIRGIL

Actiunile ELJ sunt listate in continuare, dar sunt suspendate de la tranzactionare pentru derularea unei adunari generale a actionarilor.

in 1995 am achizitionat 5 certificate de investittor tip C in valoare de 100904 lei vechi la fondul mutual al oamenilor de afaceri administrat de Safi -Invest S.A...acum am vazut ca totul s-a transformat in XFOA...vreau sa intreb cum as putea sa le vand....si fiecare certificat reprezinta de fapt o actiune? fiindca o actiune este doar 4 lei Ron.... va multumesc....
   20-07-2005     darius

Puteti vinde actiunile prin intermediul unei societai de servicii de investitii financiare (pentru detalii vedeti sectiunea de intrebari frecvente). Nu exista o echivalenta de 1:1 intre certificate si actiuni - aveti probabil mai mult de 5 actiuni XFOA. Sfatul meu este sa mergeti la Registrul Roman al Actionarilor (telefon 313.9500), societatea de registru a XFOA, si sa solicitati un document numit extras de cont care sa ateste numarul de actiuni XFOA pe care il detineti. Cu acesta mergeti la o societate de servicii de investitii financiare pentru vanzare.

Salut! Revin cu o intrebare.Am avut 200 de actiuni Braiconf care in urma majorarii de capital au devenit 1200.Intrebarea mea este unde trebuie sa merg sa obtin un extras de la "Registrul Actionarului"(care este adresa fiindca am inteles ca-s doua institutii diferite pt. societatile de pe BVB si Rasdaq) pentru a-mi putea include noile actiuni in portofoliu pentru tranzactionare?Si daca trebuie sa ma deplasez personal sau trebuie facuta o cerere de catre broker? Va multumesc anticipat!
   20-07-2005     Cristi

Veti merge la Registrul Roman al Actionarilor, telefon 313.9500. Este preferabil sa mergeti Dumneavoastra personal. Intrebati la registru daca accepta sa transmita extrase societatii de brokeraj.

Buna ziua! Imi spuneti, va rog, daca SIF2 a anuntat modul de distribuire al dividendelor deoarece nu am reusit sa gasesc vreo informatie referitoare la eveniment. De asemenea, de ce SOF este oprita de la tranzactionare. Multumesc.
   12-07-2005     Ovidiu

Din cate stiu a inceput plata dividendelor, mai intai pentru investitorii care au solicitat plata in cont bancar. Pentru restul plata se va face prin mandat postal. Actiunile SOF sunt suspendate datorita derularii unei adunari generale a actionarilor (operatiuni curente; pentru detalii vedeti link-ul "Search News" de pe www.bvb.ro, prima pagina). Reluarea tranzactionarii va avea loc maine.

Presupunand ca cineva a subscris un cupon de privatizare (+ un carnet de certificate) la PTRO ( Mittal Steel Roman ) si a primit initial 40 de actiuni PTRO(inainte de listarea pe Rasdaq),cate actiuni PTRO are in prezent ?
   07-07-2005     Kiss Vladimir-Catalin

Nu putem calcula numarul de actiuni. Va trebui sa solicitati un extras de cont de la registrul actionarilor PTRO. Pentru informatii consultati sectiunea de intrebari frecvente.

Conform dreptului de preemtiune, vechii actionari pot achizitiona in urma emisiunilor de noi actiuni, un numar de actiuni proportional cu cel avut inainte de emisiune, la un pret egal cu pretul de emisiune. In ce mod se calculeaza numarul de actiuni ce se pot achizitiona in acest mod si cum pot fi achizitionate aceste actiuni de catre "vechii actionari"? Prin intermediul SSIF-urilor sau direct la societatea emitenta, urmand ca acestea sa figureze in Registrul actionarilor la o data ulterioara? Sintagma "vechii actionari" reprezinta actionarii care figurau in Registrul actionarilor la data de referinta a noii emisiuni? Va multumesc!
   06-07-2005     calin

Numarul de actiuni se calculeaza impartind numarul total de actiuni noi oferite spre subscriere la numarul total de actiuni aflate in circulatie; coeficientul obtinut se inmulteste cu detinerea Dumneavoastra de actiuni pentru a afla la cate actiuni aveti dreptul sa subscrieti. Spre exemplu: presupunem un emitent care are in total 5 milioane de actiuni emise si care se hotaraste sa majoreze capitalul social cu inca 500.000 de actiuni. Coeficientul va fi 500.000 / 5.000.000 = 0,10. Daca detineti 1.000 de actiuni, atunci ati putea subscrie maxim 0,10 x 1.000 = 100 actiuni. Procedura de subscriere este anuntata de emitent. La recenta majorare a Bancii Transilvania, spre exemplu, banca a trimis fiecarui actionar, prin posta, formularul de subscriere. Cei care au dorit sa subscrie l-au completat si l-au trimis bancii, iar plata actiunilor s-a facut prin virament sau in numerar la ghiseu. Banii pot fi virati si din contul de investitii al investitorului deschis la SSIF.

Intr-adevar, actiunile apar in registru numai dupa finalizarea operatiunii de majorare (care poate dura 3-4 luni) si nu mai devreme. Prin "vechii actionari" se inteleg actionarii existenti care au dreptul sa participe la majorarea de capital, adica cei ce aveau actiuni la data de inregistrare pentru majorare (data de referinta se refera la actionarii care au dreptul sa participe la AGA ce hotaraste majorarea; data de inregistrare, ulterioara AGA, se refera la actionarii care au dreptul sa participe la majorare).

buna ziua ! detin un nr de actiuni la tlv si as dori sa stiu ce tb sa fac eu pt ca actiunile primite dividend 673 la 1000 detinute plus altele cumparate cu 4000/buc sa apara in portofoliu atunci cind il vizualizez on-line la ssif-ul cu care lucrez .multumesc!
   04-07-2005     mihaela cojocaru

Luati legatura cu SSIF-ul respectiv si intrebati de procedura exacta. Aceasta procedura ar putea varia. Teoretic, conform unei instructiuni aberante a CNVM, ar trebui sa solicitati un extras de cont de la registrul actionarilor pe care sa il prezentati SSIF pentru transferul noilor actiuni in cont.

am gasit in "saptamana financiara " ca actionarii Atb vor primi o actiune gratuita la 8 detinute .este adevarat acest lucru ?daca am cont online la vanguard,aceste actiuni imi intra automat in contul virtual?in cazul sicomed si DECE voi primi actiuni gratuite , avand in vedere ca aceste societati nu au acordat dividente ?
   01-07-2005     ALEX

Da, este adevarat. Daca ati avut actiuni la data de 27/06/05 (ultima zi de cumparare 22/06/05) atunci veti primi cate o actiune gratuita la 8 detinute. Daca aveti cont la Vanguard actiunile vor aparea automat in cont, la momentul in care acestea vor fi inregistrate in registrul actionarilor, dupa finalizarea operatiunii de mjoarare de capital. Sicomed nu a distribuit dividende nici actiuni gratuite; despre DECE nu stiu, nu exista nici un comunicat pe site-ul rasd.ro.

Daca data de 11 iulie 2005 este data de inregistrare a actionarilor la societatea ALR mai am timp sa cumpar actiuni la aceasta societate , actiuni cu care sa pot participa la majorare de capital (tinind cont ca bursa se deschide la 4 iulie?Cum procedez pentru a ma inregistra ca ac??ionar ?
   30-06-2005     dinuta elena

Pentru o data de inregistrare de 11 iulie ultima zi in care trebuie sa aveti (sau sa cumparati) actiuni este 6 iulie. Astfel, va trebui sa cumparati actiuni cel mai tarziu pe 6 iulie pentru a fi inregistrat ca actionar pe 11 iulie.

Am cumparat un numar semnificativ de actiuni de la actionari, membrii asociatiei PAS (Programul Actiunilor Salariatilor), provenite prin MEBO prin Legea 77/1994, iar societatea este de tip inchis. Mi s-a refuzat solicitarea de a fi trecut in Registrul Actionarilor de la societate de catre Consiliul de Administratie. Pot obliga in vreun fel Consiliul de Administratie sa ma inscrie in Registrul Actionarilor sau ei nu ma inscriu pentru ca nu intrunesc conditiile legale?
   27-06-2005     Mircea

Luati legatura cu un avocat. Noi ne ocupam numai de probleme legate de piata de capital si societati deschise.

Sunt persoana juridica si am cumparat actiuni nominative, dematerializate, prin contract de cesiune atestat de un avocat fara declaratia vanzatorului si a mea in Registrul Actionarilor conf. art. 98 ipoteza 2 din Legea 31/1990, de la un actionar al unei societati de tip inchis, membru PAS, care conform statutului asociatiei nu putea vinde decat altor membrii PAS. In momentul atestarii contractului, avocatul nu mi-a atestat si nici eu nu am prezentat Hotararea firmei de a cumpara actiuni la alta societate si nici imputernicirea de a o face. Am pierdut banii sau sunt actionar? Oricare ar fi raspunsul, va rog a-mi specifica si motivele.
   27-06-2005     Cristi

Noi ne ocupam numai de societati deschise, listate. Luati legatura cu un jurist.

Membrii asociatiei PAS (Protgramul Actiunilor Salariatilor), actionari prin MEBO prin Legea 77/1994, pot vinde actiunile unei persoane fizice sau juridice care nu e membru PAS si nici actionar al societatii? Societatea este de tip inchis, iar statutul asociatiei PAS prevede faptul ca actiunile se pot transmite intre membrii si contine precizari exprese pentru situatia in care cererea este mai mica decat oferta sau pentru situatia in care cererea este mai mare decat oferta. Statutul societatii nu face nici o referire la transmisibilitatea actiunilor, actiunile sunt nominative, dematerializate, iar evidenta lor este tinuta in Registrul Actionarilor la societate. Asociatia Pas nu este dizolvata, iar scopul ei nu este finalizat, statul mai detine o cota semnificativa. Daca nu pot vinde, care sunt motivele? Daca da, cum este posibil si in ce conditii?
   27-06-2005     Eduard

Noi ne ocupam numai de societati deschise listate. Din pacate nu va pot ajuta. Luati legatura cu un jurist.

am vazut un comunicat al societatii Vel Pitar Rm Valcea prin care se spunea ca aceasta va fi retrasa de la bursa daca AGA va aproba acest lucru. vreau sa stiu daca imi pot rascumpara actiuniile daca se retrage de la bursa avand in vedere ca am cumparat actiuni printr-o societate de investitii financiare si cum le-as putea recupera dupa?
   25-06-2005     claudiu

Probabil va referiti la operatiunea de retragerea a actionarilor dintr-o societate ce se transforma in societate inchisa. Va recomand Regulamentul CNVM 13/2004 (disponibil pe site-ul www.cnvmr.ro, sectiunea "Legislatie"), paginile 54-56 ce contine toate prevederile relevante. Conform acestuia aveti dreptul sa va retrageti din societate, iar societatea are obligatia sa va rascumpere actiunile, daca am inteles corect procedura.

Vi se pare normala ,daca a-ti fi actionar la VELPITAR,majorarea de capital pe care o tot practica ei(societatea VEPITAR).Nu stiu cum le da voie C.N.V.M.sa mai faca asa ceva .Practic ei isi majoreaza capitalul social cum vor.Personal mie mi se pare inginerie financiara ceea ce fac ei .De ce nu dau dreptul si celorlati actionari sa participe la majorarea de capital prin emiterea de actiuni?Asa ei majoreaza capitalul social cu societatile care si le doresc pe care si le evalueaza-stiu ei cum-pana cand nu o sa mai poata din cauza legii,iar noi ceilalti actionari stam si privim neputinciosi.Cind legea nu le va mai da dreptul la majorari de capital ,ca au ajuns la maxim,o sa vina cu o oferta de retragere de pe piata de capital,bineinteles sub valoarea reala a actiunii.In felul acesta inca o societate si-a urmarit interesul si ne saluta din mers .
   22-06-2005     ppopescu ion

Nu cunosc situatia exacta de la Vel Pitar; m-am uitat putin pe comunicat. Prefer sa nu imi dau cu parerea. Procesul de consolidare al unui emitent prin fuziuni nu este anormal, ci ar trebui sa fie chiar benefic. Pe de alta parte inteleg ce spuneti Dumneavoastra. Pot sa va recomand sa luati legatura cu Asociatia Actionarilor din Romania - dansii ar putea sa va furnizeze un raspuns interesant, mai ales ca actionarul majoritar la VEL este prezent in asociatie.

Sunt actionar BRD. Va rog sa-mi spuneti de unde pot obtine un extras de cont pentru a putea tranzactiona actiunile pe bursa. Va multumesc.
   21-06-2005     Cristian Radu

Extrasul de cont pentru actiunile BRD se obtine de la Registrul Roman al Actionarilor, telefon 313.95.00.

Este legal si realizabil transferul certificatelor de actionar intre rude, prin donatie? Va multumesc
   20-06-2005     Marian Ardelean

Din cate stiu, da. Luati legatura cu registrul actionarilor pentru aceasta operatiune.

Unde as putea gasi mai multe informatii referitoare la actionarii minoritari si protectia acestora pe piata de capital. Astept raspunsul dv.stra. Va multumesc anticipat!
   20-06-2005     MIHAELA CARMEN

Va recomand pagina Asociatiei Actionarilor din Romania de la adresa www.aaro.ro.

Detin 1500 actiuni la SIF4 si mergand la BRD pt a ridica dividendul pe 2004, am constatat ca nu figuram in baza de date. Apoi am mers la sediul Sif4 si mi s-a spus ca figurez pe vechea adresa(in sect 1, eu locuind actulmente in sect.4) si ca trebuieefectuata schimbarea de adresa in REGISCO. Intrebare: Daca detin actiuni si la alte SIF-uri, la ALRO, TBM si Braiconf, trebuie efecuata schimbarea pt. fiecare societate? Cum se distribuie dividendul la ALRO? Multumesc.
   13-06-2005     GEORGE B

Nu, trebuie doar sa va schimbati adresa la societatile de registru care tin registrele actionarilor. Cele mai mari sunt Regisco, RRA si Registrul Bursei. Consultati rubrica de intrebari frecvente din cadrul sectiunii de consultanta, la intrebarea legata de valoarea si vanzarea actiunilor din programul de privatizare in masa pentru a afla societatile care tin registrul actionarilor firmelor la care aveti actiuni.

Dece SIF-urile nu piblica in raportul anual structura actionarilor pe cote de detinere
   09-06-2005     Tataru Doina

Structura actionariatului nu este o informatie ce trebuie inclusa in rapoartele anuale conform reglementarilor in vigoare.

Adunarea generala a actionarilor poate decide prin vot majoritar ca o parte din totalul dividendelor sa fie repartizat membrilor consiliului de administratie si doar restul sa revina celorlalti actionari ?
   08-06-2005     Vasile

Dividendele trebuie repartizate in mod proportional tuturor actionarilor; nu exista abateri de la aceasta regula. In schimb, adunarea generala poate hotari repartizarea unei cote din profit catre administratori, management sau angajati, inainte de repartizarea dividendelor.

Odata cu actiunile gratuite de la firma Impact, portofoliile s-au micsorat. Actiunile nu figureaza in portofoliile de la firmele de brokeraj. Dar probabil ca ele figureaza in registrul actionarilor. Cum se poate face ca ele sa revena in circuitul pietei de capital? (Nu este vorba de acea actiune pe care actionarii o pot subscrie la fiecare 7 detinute, ci de cele distribuite gratuit) Multumesc.
   26-05-2005     Florin

Actiunile gratuite nu se inregistreaza imediat dupa trecerea datei de inregistrare. Operatiunea de majorare de capital implica inregistrarea la registrul comertului, in registrul actionarilor, la CNVM, etc. Toate aceste operatiuni dureaza luni de zile. De-abia dupa aceea actiunile vor aparea in registrul actionarilor. Mai departe fiecare actionar trebuie sa obtina un extras de cont de la registru si sa solicite SSIF transferul de la registru in contul clientului.

La ce interval se actualizeaza informatiile din programul INTERCAPITAL START.De exemplu structura actionarilor semnificativi la Armatura dupa majorarea capitalului social nu este actualizata desi este o informatie importanta.
   13-05-2005     Marius

Intervalele de actualizare sunt diferite, in functie de tipul de informatie (de la timp real pentru cotatii in timp real pana la actualizar zilnice pentru preturi si indicatori zilnici, trimestriale pentru raportari si indicatori financiari, etc). In principiu actionarii sunt modificati in momentul in care sunt raportati, iar apoi verificati lunar. Vom verifica.

Pe , in "Hotarari AGEA 03.03.2005" "[HOTARAREA NR 39 A ADUNARII GENERALE EXTRAORDINARE A ACTIONARILOR] am gasit textul din care citez; "Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor S.C. Biofarm S.A. hotaraste dupa cum urmeaza .... a) Articolul 10 Ô?? ┬? Organizarea Adunarilor Generale ┬? din Actul constitutiv, punctul 10.7 se modifica avand urmatorul continut: Daca la prima convocare nu sunt intrunite conditiile legale de cvorum se poate convoca o a doua Adunare Generala Extraordinara ce se va constitui in mod legal in conditiile in care 20% din capitalul social al societatii este reprezentat in adunare. Hotararile se vor lua in mod valabil cu majoritatea absoluta [50% + 1 vot(na)] a capitalului social al societatii prezent si/sau reprezentat" Art 115 din legea 31/1990 cere in cazul de fata (a2-a convocare) o prezenta "reprezent??nd jumatate din capitalul social, iar hotar??rile sa fie luate cu votul unui numar de actionari care sa reprezinte cel putin o treime din capitalul social". Inseamna ca la BIOF AGEA va putea delibera la a 2-a convocare nu cu minimum de 1/3 + 1 voturi din CS ci numai 1/10 + 1 voturi din CS. Dupa opinia Dvs HOTARAREA BIOF nr 39 din 3 martie 2005 incalca sau nu incalca legea 31/1990 ? Cu respect A Ghergut
   13-05-2005      A Ghergut

Aceasta intrebare ar trebui sa o adresati unui jurist.

Am actiuni la tlv si beneficiez de subscrierea de actiuni la 4000 lei. Problema mea este ca eu nu mai locuiesc la adresa pe care o am in buletin , adresa cu care sunt inscris in registrul actionarilor ;locuiesc in alt oras si-mi este practic imposibil sa stiu cand imi vine cererea de subscriere.Stau in Bucuresti cu chirie si adresandu-ma unei filiale a bancii Transilvania , mi s-a spus ca pentru a primi cererea de subscriere la noua adresa trebuie s-o justific cu buletinul , viza de flotant sau contractul de inchiere cu propietarul , dar eu nu am nimic din toate acestea . Cum pot sa intru in posesia actiunilor la care am dreptul ???? MULTUMESC!!
   12-05-2005     popescu dragos

Da, problema este cam complicata. In mod normal trebuie sa faceti dovada ca locuiti la noua adresa, si aceasta dovada trebuie sa se bazeze pe un act. Sfatul meu ar fi sa luati legatura cu societatea de brokeraj cu care lucrati si sa le prezentati problema. Ati putea sa le faceti lor o cerere de modificare a datelor din registru.

probabil ca ma puteti ajuta,va,rog f. mult! sint actionara bancii dacia-felix..am cumparat actiuni in 1993-1994 de la ei in valoare de 100.000 lei. cum pot sa recuperez acei bani si de unde...deoarece la vremea respectiva nu era o suma de neglijat!----
   08-05-2005     haragus zoia

Eurom Bank este mostenitoarea fostei Dacia Felix. Daca ati avut actiuni la Dacia Felix, atunci cel mai probabil acum aveti actiuni la Eurom Bank, listate pe Rasdaq cu simbolul EURB. Mergeti la Registrul Roman al Actionarilor (tel 313.95.00) si solicitati un extras de cont pentru a vedea cate actiuni detineti in prezent. Pretul unei actiuni este de 5.400 lei.

Va rog explicati-mi unde gresesc: pentru OLT, daca calculez EPS cu datele de pe bvb.ro, inseamna ca pentru 2004 rezulta: 950.126.653(profit net in mii lei)/323.588.641(nr. actiuni), o valoare de 2.936 lei. Cam de 10 ori mai mult decat in alte analize. Si as mai vrea sa stiu de difera uneori Capitalul subscis si varsat de Capitalul social- vezi bvb.ro->emitrnti si val. -> informatii despre actiuni si companii. Cu simpatie, Adrian B
   07-05-2005     Adrian B

V-ati uitat la rezultatele financiale preliminare, nu la cele finale. Se pare ca managementul Oltchim a fost cam optimist, si de fapt profitul obtinut pe 2004 a fost mai mic decat cel preliminat. Astfel, conform comunicatului in urma AGA, profitul brut a fost de 836.311.396 mii lei, deci profitul net ceva mai mic. Rezultatele finale pe 2004 n-au fost inca publicate pe bvb.ro. Cat despre capitalul social, se pare ca este vorba despre o operatiune in curs de inregistrare (care nu a fost inca inregistrata in registrul actionarilor OLT).

In cazul in care o societate listata pe piata Rasdaq (CCCZ) fuzioneaza prin absorbtie (este absorbita) cu alta societate care este de tip inchis (Winmarkt Beta SA) nu este aceasta un caz clar de incalcare a drepturilor micilor actionari ? Eu stiam ca fuziuni/splitari trebuia sa conduca la cel putin o societate listata. Ma puteti ajuta cu un link la un regulament din care sa ma clarific ? Multumesc.
   04-05-2005     A. Giurca

In cazul in care situatia prezentata de Dumneavoastra este adevarata, intr-adevar, are loc o incalcare a drepturilor actionarilor minoritari. Puteti lua legatura cu Asociatia Actionarilor din Romania (www.aaro.ro). Ati putea gasi util si urmatorul articol din legea 297:

Art.242.- Ac??ionarii unei societ─???i admise la tranzac??ionare, care nu sunt de acord cu hot─?r??rile luate de adunarea general─? cu privire la fuziuni sau diviz─?ri, care implic─? alocarea de ac??iuni ce nu sunt admise la tranzac??ionare pe o pia??─? reglementat─?, au dreptul de a se retrage din societate ??i de a ob??ine de la aceasta contravaloarea ac??iunilor, potrivit art.133 din Legea nr.31/1990.

BRD face o majorare urmata de splitare,cam alambicat si nu stiu cit de inspirat din pdv al interesului actionarilor.Intrebare:majorarea vn de la 3000 la 5000 se va face concomitent cu splitarea sau o opreste de la tranzacionare de mai multe ori.
   25-04-2005     cionga

Da, destul de bizara operatiunea. Teoretic cele doua operatiuni ar trebui sa se inregistreze simultan, iar actiunile sa fie suspendate o singura data.

Daca vand actiunile TLV pe care la detin in 27.04.2005 si 28.04.2005 mai sunt inscris in Registrul Actionarilor pentru data de inregistrare (29.04.2005) la Banca Transilvania? Adica mai pot beneficia de distribuirea a 0,673 de actiuni TLV pentru fiecare actiune detinuta?
   25-04-2005     Adrian

Raspunsul este afirmativ, dar ma indoiesc ca veti putea vinde imediat dupa data de referinta (am mai raspuns la cateva intrebari pe aceasta tema).

Exista posibilitatea ca un jucator la bursa sa ajunga un actionar majoritar in cadrul societatii, adica sa acumuleze in timp o cantitate mare de actiuni astfel incat sa depaseasca cei 50% din cele listate pe BVB. Daca da atunci acest actionar va putea participa la adunarea generala a actionarilor??
   22-04-2005     CLAUDIU

Orice actionar poate participa la adunarea generala a actionarilor, chiar daca are numai o singura actiune (exista foarte rare exceptii, care sunt aberante dupa parerea mea). Un jucator poate acumula pana la maxim 33% din actiuni prin tranzactii in piata. Daca doreste sa cumpere mai mult va trebui sa initieze o oferta publica de cumparare de actiuni - procedura speciala de cumparare prin care se cumpara pachete mari de actiuni.

1.Care este diferenta dintre cifra de afaceri si veniturile totale? 2. Cand trebuie sa publice societatile, raportarile financiare pe primele 3 luni ale acestui an,conform regulilor BVB? 3.De ce se pot cumpara, pe sectiunea Regular, loturi de doar 10 actiuni la MJM care costa aprox. 48.000 lei ,in timp ce la TBM-120.000 sau BRD-45.000 se pot cumpara doar loturi de 500 actiuni ? 4.Aveti informatii despre cum se vor modifica loturile de tranzactionare dupa introducerea leului greu? 5.Preturile preferentiale, de subscriere de noi actiuni,apartin doar actionarilor societatii respective ; ma refer la comunicatul ALRO ? Multumesc anticipat
   19-04-2005     ionut cosma

1. Cifra de afaceri exprima veniturile obtinute din activitatea de baza a societatii, pe cand veniturile totale exprima chiar veniturile totale ale acesteia. 2. De regula cam prin mai. 3. Buna intrebare, dar nu am eu raspunsurile. Ar trebui intrebati cei de la BVB. Cred ca intentia initiala a fost ca lotul sa varieze in functie de valoarea pretului, dar intre timp celor de la bursa li s-a facut lene sa urmareasca acest lucru si majoritatea loturilor au ramas la 500. 4. Din cate stim nu se modifica loturile. 5. Nu am citit comunicatul Alro, dar asta este procedura. Actiunile se ofera la un pret preferential actionarilor societatii. Actiunile care nu sunt subscrise de acestia pot fi vandute apoi printr-o oferta publica la un pret hotarat de AGA.

cum as putea avea acces la informatii legate de protectia juridica a actionarilor minoritari in societatile pe actiuni?
   18-04-2005     anca hantig

Sfatul meu este sa vizitati pagina Asociatiei Actionarilor din Romania (www.aaro.ro) si sa luati legatura cu asociatia pentru probleme legate de protectia actionarilor minoritari.

Am 11500 actiuni la TLV ; daca le vand pe 27 si tinand cont ca la data de 26 sint inscris in registrul actionarilor , am drept sa primesc 68% ( 58%act. gratuite + 10% la 4000 lei actiunea ) chiar daca pe 27 eu nu mai detin nici o actiune ?Actiunile gratuite intra in cont in 2-3 de la data de inregistrare . Dupa ce criterii intra actiunile in cont , mai devreme (in cateva zile, saptamini ) sau mai tarziu (luni de zile) ?Bineanteles , marea problema e ca cine ar fi atat de novice sa cumpere actiuni pe 27 , daca in 26 este ultima zi cand se dau actiuni gratuite !!?? -MULTUMESC-
   13-04-2005     popescu dragos

In primul rand o precizare: AGA TLV a aprobat 0,673 actiuni gratuite la 1 detinuta, in loc de 0,586 la 1 detinuta. Actiunile intra in cont dupa ce se opereaza majorarea de capital social. Aceasta inseamna formalitati la emitent, inregistrarea la registrul comertului, avizare la CNVM, incarcarea actiunilor in registru, etc. Toate aceste formalitati dureaza cam 2-3 luni si in nici un caz cateva zile.

Ultima intrebare este foarte corecta: nu mai cumpara nimeni actiuni dupa ce trece data de inregistrare pana ce pretul nu scade suficient de mult ca sa compenseze majorarea de capital si sa devina din nou atractiv pentru cumparatorii care nu vor beneficia de aceasta majorare.

va rog frumos sa-mi spuneti cine face inregistrarea in registrul actionarilor pina la data de inregistrare ,SSIF-ul prin intermediul caruia am achizitionat actiunile ? sau trebuie sa fac eu ceva ca actionar ? multumesc !
   12-04-2005     mihaela cojocaru

Inregistrarea actionarilor in registru in urma tranzactiilor se face in mod automat de catre mecanismele de tranzactionare electronice. Dumneavoastra nu trebuie sa faceti nimic.

1. Exista posibilitatea "cosmetizarii" (functie de interesele actionarului majoritar sau a unui grup restrans de persoane) a datelor (proft, pierdere, valoare contabila, etc) din raportarile financiare ale societatilor de tip deshis ? 2. Aceeasi intrebare pentru societatile de tip inchis? 3. Cine are dreptul (obligatia) sa verifice aceste date ? Ce sanctiuni sunt prevazute in lege in legatura cu acest aspect ? 4. Obligatia de a stabili si comunica actionarilor datele de: referinta, AGA, inregistrare, exista si in cazul societatilor de tip inchis ? Ordinea cronologica a acestor date poate fi alta ? (De ex: In AGA la o societate de tip inchis, se poate propune si vota o data de inregistrare anterioara datei AGA ?) Multumesc, Adrian
   12-04-2005     Adrian

1 si 2. Din pacate da. Orice societate poate "cosmetiza" intr-o anumita masura diversi indicatori. Nu intru in detalii. 3. Probabil Ministerul de Finante, nu sunt specialist in domeniu. Oricum, granita dintre legalitate si ilegalitate poate fi neclara in anumite chestiuni. Daca o societate raporteaza un profit mai mic pentru ca prefera sa aiba cheltuieli mari (legale) pentru a plati impozit pe profit mai mic, reprezinta asta o "cosmetizare"? Apoi, daca un emitent "umfla" putin un activ intr-un raport de evaluare, a depasit granita? Sunt multe si variate discutiile pe aceasta tema. In principiu, merg pe ideea de buna credinta a emitentilor in aceste raportari, dar nu as garanta 100% pentru nici unul. 4. In mod cert nu. Acestea sunt prevederi pentru societati deschise stabilite de legislatia pietei de capital.

as dori sa stiu dupa cat timp esti scos din registrele bvb,daca spre exemplu vinzi cu o zi sau doua inainte de data de inregistrare pt dividente,mai ai drept la ele?
   12-04-2005     stere alina

Numai actionarii care sunt inregistrati in registrul actionarilor la data de inregistrare au dreptul la dividende. Insa trebuie sa tineti cont de faptul ca inregistrarea in registru se face la trei zile lucratoare dupa data tranzactiei. Astfel, trebuie sa pastrati actiunile pana in a treia zi lucratoare dinaintea datei de inregistrare. In zilele urmatoare puteti vinde actiunile si beneficiati in continuare de dividende.

Actiunile nu sunt dobandite fraudulos.Sunt primite de la bunica mea,fara sa facem un anume act.Un act notarial prin care mi le cedeaza mie e suficient pt. a le putea trece in proprietatea mea.Daca nu, care ar fi pasii de urmat.Va multumesc
   12-04-2005     Valentin Neacsu

In acest caz va trebui sa luati legatura cu firma care pastreaza registrul actionarilor societatii la care aveti actiuni, pentru a inregistra acest transfer. Daca imi transmiteti numele societatii, asa cum apare pe certificat, va pot da datele de contact ale registrului.

Daca am un certificat de actionar cu un alt nume ,ce trebuie sa fac pt. a-l putea tranzactiona?
   11-04-2005     Neacsu

In acest caz inseamna ca ati obtinut certificatul in mod ilegal, caz in care nu puteti face nimic cu el. Daca este vorba depre o mostenire sau despre alte cazuri prevazute de lege, atunci va trebui sa luati legatura cu societatea care tine registrul actionarilor firmei la care aveti actiuni, pentru a inregistra respectiva mostenire.

Daca tin actiunile dupa data de referinta si beneficiez de actiuni gratuite, ce trebuie sa fac pentru a le avea in portofoliu atunci cand este operata majorarea de capital la firma respectiva.Se ocupa SSIF-ul cu care lucrez de incarcarea acestora? Va multumesc.
   06-04-2005     florin

In mod normal se ocupa SSIF de incarcarea actiunilor gratuite. Insa Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a considerat ca aceasta procedura este mult prea simpla, asa ca s-a gandit sa o complice. Astfel, dupa inregistrarea actiunilor gratuite va trebui Dumneavoastra sa solicitati un extras de cont de la societatea care tine registrul actionarilor emitentului respectiv (detalii obtineti de la SSIF), iar cu acesta sa mergeti la SSIF si sa solicitati transferul actiunilor.

Exista vreo deosebire intre societatile inchise si cele deschise in ceea ce priveste drepturile actionarilor si ma refer la drepturile actionarilor de a primi dividende?
   05-04-2005     LIVIU

Nu exista deosebiri in ceea ce priveste drepturile legate de dividende. In cazul societatilor deschise, insa, exista niste elemente procedurale: stabilirea unei date de inregistrare pentru repartizarea dividendelor, stabilirea unui termen maxim de plata a dividendelor, etc. Pot exista deosebiri si din alte puncte de vedere: libera transferabilitate a actiunilor, raportari si transparenta, etc.

astazi 5 aprilie actiunile "confectii vaslui" (covb)au fost suspendate de la tranzactionare.imi puteti spune din ce motiv?a avut loc adunarea generala a actionarilor?si daca da,ce sa stabilit .
   05-04-2005     alex

Din pacate nu am informatii pe aceasta tema.

Buna ziua,as vrea sa va intreb ce presupune faptul ca am 1008 actiuni la Sif Transilvania?Drepturi,obligatii eventuale avantaje? Nu am formatie economica si nu stiu mai nimic despre aceste lucruri.Va multumesc.
   04-04-2005     pricop jenelea

Actiunile detinute va confera o serie de drepturi: dreptul de a incasa dividendele distribuite de firma (luati legatura direct cu SIF Transilvania la departamentul actionariat; telefonul este pe www.kmarket.ro, sectiunea "Actiuni listate la bursa"); dreptul de a participa la adunarile generale ale actionarilor, de a alege conducerea si de a vota asupra altor probleme pe ordinea de zi; dreptul la informatii despre activitatea societatii, etc. Pentru informatii suplimentare despre actiuni si investitiile financiare va recomand materialul intitulat "Ghidul Investitorului Incepator" disponibil pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Documentare si analiza" si cartea intitulata "Ghid de Investitii Personale" - detalii tot pe www.kmarket.ro, prima pagina.

As dori sa aflu si eu mai multe informatii despre preconizata majorare de capital de la Banca Transilvania.Mai exact cate actiuni gratuite se primesc pentru una detinuta?Primirea acestora este conditionata de detinerea unui anumit numar de actiuni?Dar in ceea ce priveste cele distribuite la un pret preferential?Va multumesc anticipat!
   04-04-2005     cristi_f

La Banca Transilvania se vor distribui 0,586 actiuni gratuite la fiecare actiune detinuta; conventional se foloseste si exprimarea "58,6 actiuni la 100 detinute". Aceasta nu inseamna ca trebuie sa detineti un anumit numar de actiuni pentru a primi actiunile gratuite; toti actionarii vor beneficia de majorarea de capital. De asemenea, fiecare actionar are dreptul sa cumpere 0,1 actiuni la fiecare actiune detinuta (pretul este de 4.000 lei/actiune). Iarasi, masura se va aplica tuturor actionarilor, indiferent de numarul de actiuni detinute.

Buna ziua, In anul Ô??CuponiadeiÔ?Ł am subscris impreuna cu sotia pentru Peco Timis (in acea vreme), actualul Petrom. Intr- o perioada am primit dividente, dupa care nu am mai primit nimic. As dori sa stiu: 1. ce sa fac pentru a afla de ce nu am mai primit nimic? 2. cum as putea afla ce numar de actiuni corespund celor 2 Ô??cupoaneÔ?Ł, cum le pot converti in actiuni (daca nu s-a intamplat deja) si cum as putea sa le tranzactionez? In momentul de fata (si in anii trecuti) mass media nu a fost prea generoasa cu informatiile astea. Va multumesc mult pentru raspuns, Florin Farcas
   30-03-2005     Ioan Florin Farcas

1. Sa luati legatura cu Petrom (departamentul actionariat) si sa intrebati de situatia dividendelor Dumneavoastra. 2. Mergeti la Regisco SA (societatea care tine registrul actionarilor Petrom) si solicitati un extras de cont. Telefoanele sunt 224.8732, 224.9128. Acest document arata cate actiuni detineti. Pentru vanzare aveti nevoie de extrasul de cont si de lista cu coduri confidentiale (tot de la Regisco). Cu aceste documente mergeti la o societate de brokeraj pentru vanzarea actiunilor. Lista acestor societati se gaseste pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Membri".

va rog sa ma lamuriti intr-o problema legata de piata de capital si anume: daca eu cumpur actiuni printr-o societate de valori impbiliare atunci eu sunt trecut in registrul actionarilor ca posesor al respectivelor actiuni sau s.v.m.ul respectiv? in cazul unei majorari fara intermediere de capital cei de la societatea la care am cumparat actiuni ma gasesc in registrul actionarilor ca sa-mi dea actiunile ce mi s-ar cuveni? multumesc anticipat pentru raspuns.
   29-03-2005     bogdan

Registrul actionarilor are trei sectiuni: daca actiunile se gasesc in sectiunea I a registrului (actiuni din PPM, majorari de capital, transferate la cerere) atunci figurati direct in registru; daca actiunile se gasesc in sectiunea a II-a (actiuni detinute in cont la o SSIF) atunci apare societatea. Desigur, exista mecanisme si proceduri prin care, in cazul unor majorari de capital social, pentru dividende sau pentru pentru alte operatiuni similare, sunt identificati toti actionarii societatii, indiferent de sectiunea din registru unde se gasesc actiunile acestora. Astfel, puteti sta linistit ca veti beneficia de aceste avantaje in mod automat.

Cum se pot vinde sau cumpara actiuni intr/o societate de tip inchis?
   29-03-2005     ionela

Printr-un contract de cesiune incheiat intre cumparator si vanzator; tranzactia trebuie ulterior inregistrata in registrul actionarilor tinut de societate.

In ziarul "Bursa" din zilele 24,25 si 29 Martie,calculand profitul net pe actiune al actiunii Turbomecanica,am obtinut valorile de : 7305,36 ; 7163,55 si 7225,61 lei.Calculul s-a facut conform legendei din ziarul respectiv ,adica PER= Pret mediu/Profit net actiune.Presupun ca aceste valori ale profitului net pe actiune, difera usor ca efect al redarii indicatorului PER cu o singura zecimala in loc de doua. Intrebarea mea este: Cum a putut propune Turbomecanica acordarea unui dividend brut de 9922,2 lei pe actiune,daca valorile corespunzatoare profitului sunt in jurul a 7200 lei /actiune? Ce intelege comunicatul TBM prin dividend brut,dividend inainte de impozitarea actionarilor,sau dividend corespunzator profitului brut al societatii? Ionut
   29-03-2005     

Indicele din ziarul bursa se calculeaza cu profitul pe 2003 (7.175 lei/actiune). Profitul pe actiune pe 2004 este de 11.129 lei. Dividendul brut este dividendul inainte de aplicarea impozitului de 10% pe dividende. Dividendele se calculeaza intotdeauna din profitul net, dupa aplicarea impozitului pe profit.

Ce inseamna data de referinta ? Este cumva data la care trebuie sa detii actiuni pentru a putea beneficia de acordarea de dividende ( daca e cazul ) . ?
   28-03-2005     Laura

Data de referinta este data la care un actionar trebuie sa detina actiuni pentru a participa la adunarea generala a actionarilor. Aceasta este stabilita de consiliul de administratie inainte de AGA. Data de inregistrare este data la care un actionar trebuie sa aiba actiuni pentru a beneficia de hotararile AGA (dividende, majorari de capital, etc). Aceasta este propusa de CA si aprobata in AGA.Tineti cont de perioada de decontare a tranzactiilor, de trei zile lucratoare. Cu alte cuvinte, trebuie sa aveti actiuni cu trei zile lucratoare inainte de datele respective pentru a fi inregistrat in registru.

Cum pot sa aflu cate actiuni detin si ce valoare au acestea daca am avut bani la fondul SAFI si am inteles ca s/au transformat in actiuni?
   21-03-2005     cristina

Mergeti la Registrul Roman al Actionarilor (313.9500) si solicitati un extras de cont care sa ateste numarul de actiuni detinute. Valoarea unei actiuni este in prezent de 49.000 lei.

Stiu ca s-a mai dezbatut acest subiect, dar doresc sa fac o precizare privind termenii Ô??data de referintaÔ?? si Ô??data de inregistrareÔ??. Din cate am citit se fac confuzii prin materialele de pe site-uri, inclusiv de catre oamenii din bransa, privind cei doi termeni. Daca gresesc, va rog sa ma corectati. Data de referinta este o data anterioara publicarii anuntului privind desfasurarea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si care data da dreptul celor care detin actiuni sa participle la AGA si sa-si exercite dreptul de vot privind hotararile ce se vor lua. Data de inregistrare este o data ulterioara desfasurarii AGA si care data este luata in considerare pentru distribuirea dividendelor cu conditia ca cel care doreste sa primeasca dividende sa cumpere actiunile cu cel putin trei zile lucratoare inainte de data de inregistrare.
   20-03-2005     Cornel Balan

Nu gresiti si precizarea este binevenita. Sper ca nu ne-am numarat si noi, pe acest site, printre cei care au facut confuzie intre cei doi termeni.

Care este ultima zi in care pot cumpara actiuni la tlv pentru a lua dividende?
   17-03-2005     Luci

TLV nu a transmis inca un comunicat oficial cu convocarea adunarii generale a actionarilor.

Ce diferenta exista intre SIF si SSIF?
   17-03-2005     Carmen

Un SIF este o societate de investitii financiare - un fond inchis de investitii ale carui actiuni se tranzactioneaza la bursa. Scopul activitatii sale este cel al oricarui fond - cresterea valorii activului sau in folosul actionarilor. Un SSIF este o societate de servicii de investitii financiare - o societate specializata in oferirea de servicii de intermediere a tranzactiilor cu actiuni si obligatiuni pentru clientii sai. Pentru detalii complete va recomand materialul intitulat "Ghidul Investitorului Incepator" disponibil pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Documentare si analiza".

Spuneti-mi va rog, de ce nu mai sunt tranzactionate actiunile Electroputere Craiova, incepand cu data de 14.03.2005? Va multumesc!
   16-03-2005     bogdan cocieru

Societatea a fost suspendata ca urmare a derularii unei adunari generale a actionarilor. Detalii despre aceasta gasiti pe site-ul www.bvb.ro.

Salutare, In cazul in care decontarea unei tranzactii efectuate la finele lunii martie se realizezaza-logic-dupa 01 aprilie,se aplica cota de 1% pe castig ? (asa ar fi normal). Daca SSIF Broker Cluj acorda ca dividende 36.97 actiuni la 100 actiuni detinute,asta inseamna ca te alegi cu 36.97 actiuni pe care le poti vinde , dupa ce ai fost inregistrat, la pretul de pe bursa ? Merci Sa traiti
   16-03-2005     daniel

Pentru prima intrebare: inca asteptam normele clare de aplicare a impozitului. Parerea mea este ca profitul se inregistreaza intr-adevar la momentul decontarii tranzactiei, dupa cum spuneti. Insa nu este foarte clar daca acest punct de vedere se va regasi in lege sau se va tine cont de data tranzactiei, nu de data decontarii.

Pentru a doua intrebare: intr-adevar, puteti vinde actiunile la bursa, dupa ce acestea vor fi inregistrate in registrul actionarilor (operatiunea dureaza de regula cateva luni). Tineti cont de faptul ca pretul ar putea sa scada putin fata de valorile curente, datorita distributiei de actiuni gratuite (totusi, pe termen lung de regula investitorul iese in castig din asemenea operatiuni).

Sunt mostenitoarea unui certificat de actionar FPP II MOLDOVA inregistrat la pozitia 343781 din Reg. Actionarilor si as dori sa aflu de unde pot obtine informatii privind dividendele neridicate.Mentionez ca locuiesc in Bucuresti.
   16-03-2005     Toader Elena

Luati legatura direct cu SIF Moldova la telefon 0234/576740, cereti la departamentul actionariat si intrebati despre situatia dividendelor neridicate.

Care sunt obligatiile de raportare ale emitentilor BER conform ultimului regulament CNVM (cel din toamna 2004)? Unii au dat q2, q3, preliminare 2004, altii nimic, nici macar raportul anual 2003... Exista niste sanctiuni in cazul nepublicarii? Acest regulament sau instructiune ii obliga si la publicarea unor rapoarte pentru q1 2005? MUltumesc mult.
   15-03-2005     marius

In mod cert exista anumite obligatii de raportare, iar lipsa raportului anual pe 2003, de exemplu, este o mare scapare. Obligatiile de raportare pe Rasdaq se refera la rapoarte semestriale, rapoarte anuale si rapoarte curente pentru evenimente semnificative. Rapoarte trimestriale se trimit si la Rasdaq numai daca emitentul le intocmeste la solicitarea actionarilor; practic nu exista o obligatie clara de raportare pentru raportari trimestriale. Regulamentul relevant este regulamentul 2/2002.

Am si eu o nelamurire privind actiunile detinute la Artrom.SA.Detin actiuni de mai bine de 14 ani si de atunci nu am primit nici un ban, dividentul este inca 0 desi profitul firmei a crescut. As vrea sa stiu de ce este 0 si in ce conditii va creste acesta. Va multumesc pentru timpul acordat!
   13-03-2005     Bratan Marius

Repartizarea dividendelor este hotarata de actionarii societatii (practic de actionarul majoritar) in cadrul adunarilor generale ale actionarilor. Astfel, decizia de repartizare a profitului tine pana la urma de strategia actionarului majoritar pentru societate.

Ce implicatii are data de referinta pentru o societate INCHISA. si cum se stabileste?
   02-03-2005     FLORIN POPESCU

Nu imi dau seama la ce ar folosi o data de referinta pentru o societate inchisa, in afara cazului in care au loc transferuri numeroase de actiuni in cadrul acesteia. In acest caz, data de referinta ar servi acelasi rol ca si pentru societatile deschise - identificarea actionarilor care au dreptul de a participa la adunarea generala. Aceasta data se stabileste de catre Consiliul de Administratie si este prezentata in comunicatul de convocare a adunarii generale.

Care este diferenta intre data de referinta si data de inregistrare?Care dintre aceste date se ia in calcul pentru acordarea de dividente ,actiuni gratuite,etc?In cat timp de la cumpararea unui pachet de actiuni esti inregistrat ca detinatorul acestora in registrul actionarilor?
   27-02-2005     serban

Data de referinta este data care arata ce actionari au dreptul sa participe la adunarea generala. Data de inregistrare este data care arata ce actionari beneficiaza de hotararile adunarii generale (dividende, majorari de capital social, etc), si este ulterioara datei de referinta. Detinatorul actiunilor este inregistrat in registru la decontare, la trei zile lucratoare de la data tranzactiei.

1)Cine si cum face inregistrarea la registrul actionarilor 2)Pentru a beneficia de dividende care este data limita la care trebuie sa fii posesor de actiuni? Cum si unde se comunica aceasta data? Detalii va rog 3)S-a reglementat cum se face impozitarea ? Daca da, atunci pentru o actiune cumparata pe 15.12.2004 la valoarea de 10.000 si vinduta pe 20.07.2005 la valoarea de 16.000, cum se va calcula impozitul? (la 01.04.2005 valoarea actiunii era de 12.500, sa zicem)
   25-02-2005     Florin

1) Pentru societatile listate la bursa inregistrarea actionarilor in registru se face automat, in urma fiecarei tranzactii. Acest lucru are loc la momentul decontarii, in termen de trei zile lucratoare de la efectuarea tranzactiilor. Pentru societatile listate pe Rasdaq actiunile sunt inregistrate pe contul societatii de brokeraj prin care investitorul a cumparat. Acestea sunt transferate la registru la cererea investitorului. 2) Data de inregistrare pentru dividende se comunica de catre fiecare societate emitenta de actiuni in convocatorul adunarii generale ordinare anuale, transmis de regula in perioada februarie-martie a fiecarui an. Urmariti site-ul www.bvb.ro sectiunea stiri ("Search News" pe prima pagina) sau site-ul www.rasd.ro, in fisa fiecarei societati emitente ("Comunicate de la emitenti"). 3) Inca nu au aparut normele exacte. Dupa parerea mea se va aplica un impozit de 1% la profitul net obtinut pe perioada 15/12/2004 - 31/03/2005 si un impozit de 10% la profitul net obtinut in perioada 31/03/2005 - 20/07/2005.

As vrea sa stiu in cazul SIF-urilor daca s-a comunicat care este ultima zi in care pot fi cumparate actiuni pentru a putea fi inregistrat in registrul actionarilor pentru dividende?
   24-02-2005     terioiu

Am raspuns mai jos la o intrebare similara.

Sunt actionar la o societate inchisa. Am vreo posibilitate legala de a vinde actiunile la o persoana din afara societatii? Daca da, cine legalizeaza tranzactia?
   18-02-2005     Maria B

Puteti vinde actiunile unui actionar din afara numai daca statutul societatii permite acest lucru. Luati legatura cu conducerea societatii si consultati statutul. Tranzactia se face printr-un contract de cesiune (pe care il puteti face la un notar, daca doriti), care trebuie ulterior inregistrat in registrul actionarilor societatii - va trebui sa luati legatura tot cu conducerea societatii pentru acest lucru. Fara inregistrarea in registru transferul nu este recunoscut.

Care este diferenta intre bursa de valori si bursa electronica Rasdaq? Ce conditii trebuie sa indeplineasc a societatile care intra pe pietele respective?
   17-02-2005     Chioreanu Camelia

Exista mai multe diferente intre cele doua piete: bursa de valori listeaza cei mai performanti si atractivi emitenti de pe piata; conditiile care trebuie indeplinite de acestia si care tin de dimensiune, profitabilitate, transparenta, servicii oferite actionarilor, etc sunt mult mai stricte decat cele de pe Rasdaq. De asemenea, sistemele de tranzactionare ale celor doua piete sunt diferite: BVB are un sistem de licitatie electronica automata - mult mai eficient decat cel de pe Rasdaq, care este un sistem de negociere (trebuie mentionat ca o parte din emitentii de pe Rasdaq au trecut pe sistemul de tranzactionare al BVB, desi ei raman listati pe Rasdaq, adica indeplinesc conditiile pietei respective). Pentru informatii suplimentare despre cele doua piete vizitati site-urile www.bvb.ro si www.rasd.ro. Pentru elemente mai concrete referitoare la conditiile de listare pe fiecare piata va recomand materialul intitulat "Ghidul emitentului de actiuni si obligatiuni" disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea "Documentare si analiza".

Care este procedura de cumparare a unor actiuni care nu sunt cotate la BVB sau Rasdaq. Cine trebuie instintat despre realizarea tranzactiei? Multumesc.
   17-02-2005     Alexander D.

Din punct de vedere legal transferul se face printr-un contract de cesiune incheiat direct intre cumparator si vanzator. Acest transfer trebuie in mod obligatoriu adus la cunostinta societatii emitente a actiunilor, pentru ca aceasta sa il poata inregistra in registrul actionarilor (ce este tinut de societatea emitenta sau de o societate de registru). Daca transferul nu este inscris in registru, atunci el nu este valabil. Tineti cont de faptul ca anumite societati inchise limiteaza prin statut transferurile de actiuni, prin prevederi de genul celei care obliga un vanzator de actiuni sa se adreseze mai intai actionarilor existenti ai companiei. Pentru identificarea unor potentiali vanzatori de actiuni la societati nelistate luati legatura direct cu societatea emitenta a actiunilor - fie la departamentul actionariat, daca acesta exista, fie la conducerea societatii.

Tatal meu, pensionar BRD, detinator de actiuni BRD, este bolnav netransportabil. Ce fel de acte imi sunt necesare pentru a putea ridica dividendele, si prin ce metoda juridica pot transcrie pe numele meu actiunile sale?
   12-02-2005     Alexandra

Pentru problema legata de dividende va trebui sa luati legatura direct cu BRD, la departamentul actionariat. Dansii va vor explica procedura de lucru. Pentru transfer luati legatura cu Registrul Roman al Actionarilor (313.9500) pentru detalii.

Subsemnata Uifalean D.Ecaterina, am devenit actionar al SC Azomures cu certificatul nr.6463174/10081996 si pentru care am primit dividende, insa eu am subscris si cu certificatul de actionar al tatalui meu, cu certificatul nr.6463176/10081996, care a fost inscris in Registrul actionarilor la pozitia nr.106011 cu un numar de 382 actiuni de la numerele de ordine40939565-409399. Pentru aceste actiuni nu am primit c/v dividendelor in nici un an,motiv pentru care imi asum dreptul de a va actiona in justitie, daca nu voi primi c/v dinidendelor, penalizarilor de intarziere si a indexarii lor cu indicele de inflatie. Mentionez ca in momentul in care am facut subscrierea in numele tatalui meu am deschis Succesiune.
   12-02-2005     Uifalean Ecaterina

Ne pare rau pentru problema Dumneavoastra, dar noi nu avem nici o legatura cu Azomures. Dividendele se platesc de catre fiecare societate listata la bursa in parte, nu de catre noi. Va sfatuiesc sa luati legatura direct cu Azomures, telefon 0265/253.700, si vorbiti la departamentul actionariat pentru reglementarea acestei probleme.

Cum trebuie sa procedez pentru a vinde actiuni de la COMAT OLT, jud. Slatina si de la PECO DOLJ
   10-02-2005     Sanda Zavelea

Am mai raspuns la nenumarate intrebari pe aceata tema - consultati arhiva. Mergeti pe www.rasd.ro, cautati societatea Comat si din fisa ei identificati registrul actionarilor sai, apoi obtineti un extras de cont. Pentru PECO: acum aveti actiuni SNP mergeti la regisco pentru extrasul de cont apoi mergeti la orice societate de servicii de investitii financiare pentru vanzare

1. In data de 24.08.1995 am cumparat 10 certificate de investitor DE TIP "C"la FMOA-SAFI SA. Dupa atatea scandaluri nu mai stiu nimic despre ei. Mai au vreo valoare aceste certificate ? Si daca da unde trebuie sa intreb? 2. In 24.01.1996 am cumparat impreuna cu sotia cate 2,72 titluri de investitor la Fondul Roman de Investitii (FRI-CREDINSTALT PROGRAMUL B ) prin Banca Dacia Felix. Nici o veste pana acum de la acest fond de investitii. Aveti stiinda daca mai desfasoara activitati?
   09-02-2005     Cosma Viorel

1. Fondul s-a transformat in fond inchis tranzactionat pe Rasdaq. Mergeti la Registrul Roman al Actionarilor (telefon 313.9500) pentru a obtine un document numit extras de cont care atesta cate actiuni detineti in prezent. Pretul unei actiuni este acum de 45.000 lei. Le puteti vinde apoi prin orice Societate de Servicii de Investitii Financiare. 2. Fondul se numeste in prezent Fortuna Classic, luati legatura cu administratorul fondului, Target Asset Management, 0264/590771.

cum sa procedez pentru a afla daca pot vinde actiuni , de ex. de la HERCULES S.A.
   09-02-2005      Elena Marinescu

Orice actiune care este tranzactionata la bursa sau pe Rasdaq se poate vinde. Mergeti pe www.rasd.ro, cautati simbolul de patru litere al firmei vizate (sectiunea "Regaseste emitentul" din meniul din dreapta), dati click pe simbolul firmei si deschideti fisa sa, iar in fisa, pe ultima linie a tabelului, identificati registrul actionarilor firmei si luati legatura cu acesta pentru a obtine un extras de cont. Acest document arata numarul de actiuni pe care il aveti, si cu el puteti merge la orice societate de servicii de investitii finaniare pentru vanzarea actiunilor. Nu va pot ajuta in legatura cu Hercules, pentru ca sunt patru societati cu acest nume si nu ne-ati furnizat informatii suplimentare pentru a vedea despre care din ele este vorba.

Cine (si cum) stabileste valoarea primei de emisiune pentru noile actiuni in cadrul unei majorari de capital? Poate fi aceasta valoare diferita pentru vechii si noii actionari?
   08-02-2005     Adrian

Prima de emisiune (de fapt pretul actiunilor in majorare) se stabileste de adunarea generala a actionarilor pe baza propunerii consiliului de administratie. Valoarea acestei prime poate fi stabilita pe baza unei evaluari. De regula valoarea este diferita pentru actiuniari existenti si pentru cei noi. Astfel, actiunile sunt oferite cu o prima mai mica exclusiv actionarilor existenti; actiunile care nu sunt subscrise de acestia pot fi apoi oferite la un pret mai mare si unor actionari noi (prin oferta publica), sau pot fi anulate.

Pastrez din vrmuri imemoriale 20 te titluri cumparate de la SAFI. Imi poate spune cineva daca le mai pot valorifica in vreu fel pe piata financiara sau sunt numai bune de folosit la toaleta ? Cu deosebit respect , Victor Dumitru
   08-02-2005     Victor Dumitru

Mai puteti lua ceva bani pe ele, dar nu va asteptati la castiguri spectaculoase. Titlurile sunt acum tranzactionate pe Rasdaq, cu simbolul XFOA. Va trebui sa mergeti la Registrul Roman al Actionarilor (313.9500) pentru a solicita un extras de cont, iar cu acesta mergeti la orice societate de servicii de investitii financiare (de exemplu Intercapital Invest, 305 5177) pentru vanzarea actiunilor. Luati legatura si cu SAFI direct (208.0870) pentru a intreba si de dividende - din cate stiu s-au distribuit dividende in anii trecuti.

Ce inseamna societate inchisa si care sunt avantatajele sau dezavantajele pentru actionarul semnificativ (majoritar) si cel minoritar.Pun intrebarea pentru ca sunt un actionar cu 0.5 % actiuni intr-o societate acaparata de 4 persoane care au 80 % din actiuni,societatea fiind declarata inchisa in 2004.Astazi aflu ca sunt cautat pentru a fi intrebat daca nu doresc sa imi vind actiunile.Ma intreb care este scopul acestora? De ce mai vor actiuni daca au deja 80 %? Ce ma sftuiti sa fac??? Cu stima
   06-02-2005     Florean Grigore

Daca societatea este inchisa, atunci cred ca ar trebui sa vindeti, daca pretul este bun. Intrucat actiunile nu mai sunt tranzactionate, acestea nu vor mai avea un pret de piata, si nu veti mai putea castiga din cresterea pretului; in multe cazuri actiunile la societati inchise nici nu mai pot fi vandute din lipsa de cumparatori. Singurul motiv pentru care ati putea pastra actiunile este cazul in care acestea distribuie dividende consistente.

Scopul actionarilor majoritari este probabil de a scapa de actionarii minoritari, pentru a isi vedea linistiti de treaba fara intrebari din partea lor - acesta fiind probabil si motivul transformarii in societate inchisa. La o societate inchisa actionarii majoritari au multe avantaje: nu au obligatii legate de transparenta, de exemplu. Desigur, pierd avantajele legate de publicitatea gratuita si atragerea de fonduri de pe piata de capital, avantaje pe care le au societatile deschise. Pentru actionarii minoritari, transformarea unei societati in societate inchisa aduce de regula numai dezavantaje.

in urma proiectului de fuziune dintre pangran iasi si vel pitar s-a stabilit un raport de 2,4 actiuni vel pitar ptr 1 actiune pangran iasi. detineam in anul 2001 un nr x de actiuni pangran iasi si in urma extrasului de cont din acest an detin acelasi nr de x actiuni dar vel pitar. este corect sa am aceiasi nr de actiuni sau am gresit eu pe undeva? personalul de la pangran (vel pitar) nu au un raspuns ei imi dau info tot de la rasdaq. va multumesc
   06-02-2005     antici v

Intr-adevar, ciudat, daca raportul de care spuneti este corect. Cel mai bine ar fi sa luati legatura cu Registrul Actionarilor Vel Pitar - este vorba de Regisco SA, telefon 224.8372. Ei ar trebui sa stie exact cum au inregistrat fuziunea in registru. De asemenea, luati legatura si cu cineva din conducerea Vel Pitar.

Detin, pe numele fiului meu DOBREI Calin-Vasile-Ovidiu, 9 certificate de investitor tip C la Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri, cumparate la valoarea de achizitie de 66.870 lei/titlu (in total am platit la 11.09.1995 suma de 625.903 lei). V-as ramane recunoscator daca mi-ati oferi un jajon de orientare pentru a afla cate actiuni detin azi, in virtutea acestor certificate la XFOA (Rasdaq) si care este valoarea lor de piata. Cu stima si vii multumiri, al Dvs. arh. MD
   03-02-2005     Minel DOBREI

Daca nu gresesc, acum ar trebui sa aveti 9 x 4 = 36 actiuni XFOA tranzactionate pe Rasdaq. Totusi, ar fi bine sa solicitati un extras de cont de la Registrul Roman al Actionarilor (telefon 313.9500) pentru a afla numarul exact de actiuni; oricum aveti nevoie de acest document daca doriti vanzarea actiunilor. O actiune XFOA valoareaza in prezent 60.000 lei, astfel incat valoarea certificatelor ar trebui sa fie in jur de 2.160.000 lei (daca nu am gresit eu la numarul de actiuni). XFOA a distribuit si dividende in ultimii ani - daca nu le-ati incasat puteti lua legatura cu ei la telefon 208.0870 pentru a afla despre modalitatea de plata a acestora.

Detin trei certificate de actionar inscrise la nr2311156 ,2311155 ,2311157 ,din23/07/1996 inscrise in Registrul actionarilor la pozitile 6752 ,6753 ,6754 , la societatea PRODPLAST Bucuresti str.Ziduri Mosi 23-25 S2 .Din anul 1999nu am mai primit dividende.As dori sa stiu ce se intimpla, cui sa ma dresez .Va multumesc anticipat. (Pavalascu Octavian ALEXANDRU)
   03-02-2005     Pavalascu Octavian Alexandru

Luati legatura direct cu societatea Prodplast, la telefon 635.1600 sau 252.3578 si cereti la departamentul actionariat pentru a intreba despre situatia dividendelor.

Mama mea detine certificat de actionar(de la mare privatizare) la MOPAN SRL. Pot eu sa folosesc actiunele alea sa le trec in portofoliul meu? Nu a primit nici un dividend nimic. Eu vreau sa le includ in portofoliul meu. Va multumesc
   01-02-2005     Andrei Costin

Le puteti include printr-un act de donatie. Luati legatura cu registrul actionarilor Mopan, care este registrul bursei de valori (telefonul la bursa este 307.9500).

Detin un certificat de actionar inscris inRegistrul actinarilor la pozitia nr 7251.Din anul 2001nu am mai primit dividende.As dori sa stiu ce se intimpla.Va multumesc anticipat.
   26-01-2005     BARBU ALEXANDRU

Din pacate informatia cu pozitia in registrul actionarilor nu ne ajuta. Trebuie sa ne dati numele societatii la care aveti actiuni, pentru a putea verifica situatia dividendelor repartizate de aceasta.

Doresc sa stiu daca societatea S.C. Transilva S.A. are profit astfel incat sa plateasca dividente pentru cei care detin actiuni la aceasta societate.
   20-01-2005     Daniela Suciu

Din pacate nu avem informatii despre profiturile acestei societati. Profiturile anuale pe 2004 vor fi prezentate in adunarea generala ordinara a actionarilor din primavara acestui an.

As dori sa-mi spuneti cum sa calculez numarul de actiuni pe care le detin la societatea ALRO Slatina, tinand cont ca aceste actiuni sunt obtinute in urma subscrierii unui singur cupon de 975 mii lei. Va multumesc.
   19-01-2005     ADRIAN CRISTEA

Cel mai bine ar fi sa obtineti un extras de cont care sa va arate numarul de actiuni la zi. Registrul actionarilor Alro este pastrat de Registrul Bursei de Valori Bucuresti. Luati legatura cu bursa la telefon 307.9500, cereti la departamentul registru si intrebati de procedura de obtinere a unui extras de cont.

Care sunt drepturile actionarilor ce detin 10% din totalul actiunilor unei societati listate la BVB?
   18-01-2005     Roxy

Nu raspundem la intrebari pe teme juridice in cadrul acestei rubrici. Va multumim pentru intelegere.

ce sunt drepturile de preferinta?
   18-01-2005     Nicolae Dan

Dreptul de preferinta este dreptul unui actionar existent al unei societati de a participa la o majorare de capital a acesteia. Practic, atunci cand o societate decide sa isi majoreze capitalul social, aceasta ofera noile actiuni spre vanzare numai actionarilor existenti. Acestia isi pot exercita dreptul de preferinta, adica pot participa la majorarea de capital social, daca doresc.

Buna ziua, cum se poate afla cand dau dividende societatile cotate la bursa? putem sti asta cu ceva timp inainte sa se intample? multumesc
   17-01-2005     Cosmin Gheorghiu

Dividendele se hotarasc in Adunarea Generala a Actionarilor, iar convocatorul AGA si hotararile acesteia sunt publicate pe site-ul www.bvb.ro. Mergeti pe prima pagina a site-ului si urmati link-ul "Cautare stiri" de deasupra casetei cu stiri.

majorarile de capital de dupa 1 ianuarie 2005 (pe RASDAQ) pot fi facute si fara emisiunea de drepturi de preferinta catre actionari ?
   06-01-2005     Adam Chis

Nu vad de ce s-ar fi schimbat ceva in aceasta directie. Majorarile de capital se vor face in continuare cu acordarea dreptului de preferinta actionarilor existenti.

Daca cumpar actiuni la o societate care acorda dividente prin intermediul unui SSIF, mai trebuie sa notific pe cineva ca detin acele actiuni pentru a primi dividentele?
   05-01-2005     gabi

Dividendele sunt alocate de catre emitent pe baza informatiilor din registrul actionarilor, informatii care se actualizeaza automat dupa efectuarea tranzactiilor. Din acest punct de vedere nu mai trebuie sa faceti nimic. Insa la emitent trebuie sa ajunga informatia cu privire la modul de plata a dividendelor (contul bancar, etc), iar pentru aceasta trebuie sa luati legatura cu SSIF cu care lucrati pentru a afla modalitatea de lucru.

Ultimele AGEA la SIF-uri au demonstrat un lucru formidabil, dar pe care nu l-am vazut mentionat nicaieri: SUB ACTUALELE STATUTE, ACTIONARII ORICARUI SIF NU AU NICI CEA MAI MICA SANSA DE A IMPUNE VREO SCHIMBARE MAJORA, IN COMPANIA AI CAREI PROPRIETARI SUNT!!! Intrebarea: Dumneavoastra (societatile de brokeraj) sunteti consultati, in vreun fel, de CNVM, in problema deblocarii acestei situatii? Exista aceasta preocupare? Va multumesc!
   03-01-2005     G. RAUTU

In mod normal statutul fiecarei societati si modificarile aduse acestuia sunt de competenta exclusiva a actionarilor. SIF-urile, insa, reprezinta intr-adevar un caz special, in care nu vad cum se va debloca situatia actuala. Si eu sunt de parere ca pragul de 0,1%, daca la acesta va referiti, ar trebui majorat pana la 1%. In rest, in general nu exista decat consultari formale intre CNVM si societatile de brokeraj, in sensul ca, sigur, comisia solicita propuneri, dar de cele mai multe ori acestea nu sunt luate in seama.

Cite actiuni sunt necesare pentru a participa la AGA? Exista o limita minima, sau numai anumite actiuni dau drepr de vot?
   25-12-2004     Radu PB

Drepturile actionarilor pot fi exercitate indiferent de numarul de actiuni detinute. Din punct de vedere legal si o singura actiune da dreptul participarii la AGA. Exista insa anumite societati care restrictioneaza participarea la AGA prin statut (pot participa numai actionarii care detin un numar minim de actiuni stabilit in statut). Exista cateva exemple - Intercontinental si Agras, daca nu ma insel.

Mai exista si situatia in care o firma emite doua clase diferite de actiuni, din care o clasa da si dreptul de vot, iar cealalta (o clasa de actiuni preferentiale) nu. Aceasta situatie este insa extrem de rara in Romania (cunosc numai un caz in - Zaharul Arad).

As dori sa aflu numarul de actiuni detinute la socitatea Oltchim Rm Valcea prin cuponul de privatizare in masa si cand se publica ,,Bilantul contabil "al acestei societati. De asementea doresc sa aflu data de inregitrare pentru socitatiile SIF5 si SNP, daca se dau publicitatii si cu cat timp inainte ,,de data de inregiztrare"
   09-12-2004     Geta T

Pentru a afla numarul de actiuni pe care le detineti la Oltchim Ramnicu Valcea trebuie sa luati un extras de cont de la registrul independent Regisco, extras care atesta numarul de actiuni pe care le detineti la Oltchim.
Bilantul contabil pentru exercitiul financiar 2004, se va publica spre sfarsitul lunii aprilie 2005.

Referitor la "data de inregistrare" probabil doriti sa stiti despre data de referinta care va da dreptul la incasarea dividendului...Aceasta data este stabilita de consiliul de administratie al societatii si serveste la identificarea actionarilor care participa la AGA, voteaza in cadrul acesteia si beneficiaza de dividend. Data de referinta trebuie sa fie ulterioara publicarii convocarii AGA.

Data de inregistrare este data stabilita de Adunarea Generala a Actionarilor, care serveste la identificarea actionarilor asupra carora se rasfrang efectele hotararii AGA. Data de inregistrare este ulterioara datei intrunirii AGA.

Date de contact REGISCO: Str Fagaras, Nr 25, Sect 1, Bucuresti. Tel: (021) 224.83.72, 224.91.28

alro slatina emite actiuni noi? cum se poate subscrie si pina cind?
   06-12-2004     olivian

Actiunile nou emise sunt oferite spre subscriere la o valoare de 7.375 lei/actiune actionarilor inregistrati la data de 6 decembrie 2004, proportional cu cota lor de participare la capitalul social ( se pot subscrie 12,1% din actiunile detinute la data de inregistrare). Contravaloarea actiunilor subscrise va fi achitata integral la data subscrierii intr-unul din conturile specificate in comunicatul hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (RO40INGB0001000177218916 ROL, deschis la ING BANK, Suc. Bucuresti). Perioada de subscriere este de 30 de zile de la publicarea hotararii in Monitorul Oficial al Romaniei.

De o buna bucata de vreme actiunile BCC nu se mai tranzactioneaza. Stiu ca s-a hotarat splitarea lor, dar nu inteleg ce legatura are asta cu netranzactionarea?
   06-12-2004     Virgil

Pana la finalizarea operatiunii de splitare si inregistrarea noilor caracteristici in registrul actionarilor, actiunile BCC vor fi suspendate, conform Reg 4 privind tranzactiile bursiere la Bursa de valori Bucuresti. Aceasta este o procedura tehnica ce necesita suspendarea de la tranzactionare.

Detin niste actiuni la o societate si nu stiu cum as putea sa le vand. Va multumesc
   06-12-2004     Munteanu Oana

Daca ati putea sa imi dati mai multe detalii, la ce societate detineti actiunile respective v-as da informatii concrete. In principiu pentru a va vinde actiunile trebuie sa mergeti mai intai la registrul independent care tine evidenta actionarilor societatii respective pentru a lua un extras de cont, actul care atesta numarul de actiuni pe care le detineti. Cu acest extras va puteti prezenta la sediul societatii noastre de servicii de investitii financiare, Intercapital Invest pentru a le vinde. Plata se face in maxim 10 zile lucratoare de la data vanzarii prin mandat postal. Insa pentru detalii concrete va rugam sa ne transmiteti numele societatii.

Cand se face ajustarea cursului unei actiuni (splitare, majorari capital, etc.) si cum se realizeaza practic acest lucru?
   02-12-2004     Iuga R.

Operatiunile legate de capitalul social (majorari sau diminuari de capital) si de actiunile societatii (splitare si consolidare a actiunilor) sunt hotarate de actionari in adunarile generale ale actionarilor. Vointa acestora este suficienta. Nu exista termene fixe pentru aceste operatiuni.

Procedurile difera in functie de tipul operatiunii: majorarea de capital se poate face prin numerar (caz in care actionarii vin cu bani de acasa pentru a cumpara actiuni nou emise de firma), cu distributie de actiuni gratuite (cazul in care firma include profituri sau rezerve in capitalul social) sau prin cresterea valorii nominale a actiunii. Reducerea capitalului social se realizeaza pentru acoperirea unor pierderi din anii anteriori sau pentru operatiuni precum divizarea societatii, cazuri in care fie se reduce numarul de actiuni al tuturor actiunarilor, fie se reduce valoarea nominala.

Modificarile capitalului social afecteaza in mod direct valoarea detinerilor investitorilor in actiunile respective.

Splitarea inseamna "impartirea" unei actiuni vechi in mai multe actiuni noi, iar consolidarea este operatiunea inversa splitarii. Acestea sunt operatiuni pur contabile.

Din punct de vedere tehnic operatiunile prezentate se realizeaza de catre juristi prin implicarea unor entitati precum Registrul Comertului, Societatea ce pastreaza registrul actionarilor, emitentul, etc.

Recent am observat ca societatea Altur Slatina (ALTC) tranzactata pe BVB dar inregistrata in RASDAQ a fost delistata. Ce s-ar fi intamplat daca as fi detinut actiuni in aceasta companie? Ce s-a intamplat cu actiunile tuturor investitorilor? Cum se poate diminua un risc de acst gen in viitor?
   30-11-2004     Lucian Tion

Societatea nu a fost delistata de pe piata de capital, ci a fost retrasa de pe Rasdaq pentru a fi listata la bursa de valori. Tranzactiile incep pe 3 decembrie. Acesta este un caz fericit, adica un pas inainte pentru societate si pentru actionarii sai (listarea la bursa presupune indeplinirea unor criterii stricte de catre firma, si este diferita de simpla tranzactionare a actiunilor prin sistemul electronic al bursei).

Aveti insa dreptate - exista riscul ca unele societati listate pe piata de capital sa fie delistate definitiv de pe piata, in cazul in care actionarii majoritari hotarasc acest lucru. Masura de protectie pentru actionarii mai mici este derularea obligatorie de catre actionarul majoritar a unei oferte publice de cumparare de actiuni, ce ofera actionarilor mai mici posibilitatea de iesire din firma inaintea delistarii. Pentru aceasta, insa, trebuie sa urmariti comunicatele si evenimentele legate de societatile pe care le aveti in portofoliu.

De ce n-a mai fost tranzactionata BCC in ultimile zile la BVB? S-a stabilit data de referinta pentru splitare?
   20-11-2004     Virgil

Data de referinta pentru splitarea valorii nominale s-a stabilit in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor Bancii Carpatica SA si este data de 22.11.2004. Actiunile BCC au fost suspendate de la tranzactionare, conform art. 4.24 din Reg. BVB nr. 4 pentru splitarea valorii nominale de la 2.000 lei/actiune la 1.000 lei/actiune.

Ce pot spera prin faptul ca voi fi inregistrat la 30 nov. 2004 ca actionar al RRC?
   20-11-2004     Virgil

Actionarii inregistrati la data de 30.11.2004, au dreptul sa participe la majorarea de capital social hotarata in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor S.C. Rompetrol Rafinare SA ce a avut loc in data de 15.11.2004. Conform hotarii, in cadrul adunarii " s-a aprobat autorizarea majorarii capitalului social al Societatii pana la un nivel maxim egal cu contravaloarea a 150 milioane USD si delegarea atributiei majorarii capitalului social catre Consiliul de Administratie care poate decide in termen de un an majorarea capitalului social in limita nivelului fixat, potrivit prevederilor art. 236 al Legii nr. 297/2004, art. 114 din Legea nr. 31/1990 si art. 13.2. lit. c) din Actul Constitutiv al Societatii ".

Tot referitor la PAS Napochim si la zvonurile referitoare la spargerea PAS. Este obligata societatea sa ofere informatii recente la structura actionarilor (mai ales actualilor actionari)? Este posibil ca cresterea volumelor tranzactionate sa fie cauzate de spargerea PAS NACH?
   16-11-2004     Florin

Actionarii semnificativi care ating, depasesc sau scad sub anumite praguri de detinere in capitalul social al unei societati listate (5%,10%,20%,33%,50%,75% sau 90%) au obligatia sa se raporteze conform legii 297/2004. Rapoartarile apar in fisa emitentului respectiv pe site-ul rasd.ro. Nu detinem informatii exacte despre spargerea PAS, luati legatura direct cu societatea emitenta.

As vrea sa va intreb unde pot vinde actiunile pe care le detin la PECO Tulcea. Nu stiu unde as putea afla valoarea actuala. Va multumesc.
   16-11-2004     Vdovicencu George Daniel

Peco Tulcea a fost integrata in Petrom, astfel incat dumneavoastra aveti acum actiuni Petrom, listate la bursa de valori cu simbolul SNP. Pretul unei actiuni este 2720 lei/actiune, insa numarul de actiuni ar putea sa difere de cel pe care il stiti. Va trebui sa va adresati societatii care tine registrul actionarilor Petrom (Regisco SA, www.regisco.ro, telefon 2126141) pentru a obtine un extras de cont cu numarul exact de actiuni, si codul confidential in cazul in care doriti vanzarea acestora. Pentru vanzare va puteti adresa oricarei societati de servicii de investitii financiare. Daca sunteti din Bucuresti puteti veni la Intercapital Invest, Strada Buzesti Nr. 75, Etaj 6, 305 5177, www.intercapital.ro

ce data de raportare are structura actionariatului la vae apcarom buzau afisata la kmarket ? (vae austria 77,40% + broadhurst 6,14%). va multumesc.
   12-11-2004     dumbrava catalin

Societatea Vae Apcarom are registrul actionarilor la Bursa de Valori Bucuresti. Astfel ca datele sunt actualizate cu datele furnizate de bursa. In buletinul din luna octombrie, realizat de BVB, structura actionariatului este aceeasi: VAE Aktiengesellscahft 77,40% si Broadhurst Investments Ltd 6,14%.

Care sunt criteriile care au stat la alegerea societatilor care s-au transferat de pe RASDAQ in sistemul electronic BVB? Cine face aceasta alegere? Nu aveti impresia ca au existat factori in aceasta alegere? Cand se preconizeaza un nou set de societati transferate? Meritati felicitari pentru tot ceea ce ati facut pentru piata de capital din ROmania in ultimii ani. Sunteti asteptati si la Cluj...
   04-11-2004     marius

Va multumim pentru felicitari si ne bucuram ca apreciati eforturile noastre. Unul din criteriile care au avut importanta in selectarea societatilor care s-au translatat si folosesc sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti, este ca registrului actionarilor sa fie tinut de unul din registrele independente Regisco SA sau Registrul Roman al Actionarilor SA, registre care sunt conectate la registrul Bursei de Valori Bucuresti si permit operarea in timp real a transferurilor de actiuni. Alte criterii au fost legate de capitalul social si de lichiditatea in piata in ultimele 6 luni. Este adevarat, nu au existat niste criterii 100% riguroase, astfel incat unele decizii par ciudate. Nu se stie cand va urma un nou set de societati translatate.

In ce masura se poate face plata dividendelor in cont sau cont de card de ce au reticenta societatile de a efectua astfel da plati(exemplu concret SIF1)? Ar fi interesant,cum era pe vechea pagina web datele cind s-a desasurat(sau se va desfasura) viitoarele AGA si ce s-a hotarit acolo in mare bineinteles. Cu stima
   19-10-2004     Timar Caius

In mod normal emitentii ar trebui sa vireze dividendele in conturile bancare ale actionarilor fara probleme; multi emitenti fac acest lucru, iar eventualele exceptii tin de politica interna (nu neaparat prietenoasa pentru actionari) a fiecarui emitent. Vom avea informatii despre adunarile generale si comunicatele emitentilor pe site-ul intercapital.ro, in momentul in care il vom relansa.

Am cumparat ceva actiuni de pe piata de capital prin intermediul unei firme de investii din Alba Iulia. Actiunile au scazut ,eu nu m-am mai interesat despre ele ,firma si a inchis, sediul din alba, numele lor l-am uitat si as dori sa aflu cum sa le gasesc,ce valoare au......Daca puteti sa ma ajutati trimitetimi un email cu ce date aveti nevoie despre mine .multumesc
   13-10-2004     

Singura posibilitate este sa obtineti numele societatilor la care ati cumparat actiuni. Daca firma care a intermediat tranzactiile pentru dumneavoastra s-a inchis mai mult ca sigur ca actiunile sunt la registrul independent care tine evidenta actiunilor respective (fiecare societate tranzactionata la bursa are un contract cu un registru independent care tine registrul actionarilor emitentului respectiv).

Registrele Independente cele mai cunoscute sunt: Regisco SA, Registrul Roman al Actionarilor, Registrul Independent Miorita. De la aceste registre puteti afla cate actiuni detineti la o societate (in cazul in care societatea este la registrul respectiv) si de asemenea puteti obtine extras de cont care sa ateste ca sunteti proprietarul actiunilor respective, extras care va foloseste si in cazul in care decideti sa vindeti actiunile respective.

Informatii despre societatile listate si tranzactionate la bursa puteti gasi pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (www.bvb.ro, aici gasiti si numele registrului de care apartine un emitent), Bursei Electronice Rasdaq (www.rasd.ro) precum si pe site-ul www.kmarket.ro si site-ul societatii noastre Intercapital Invest (www.intercapital.ro).

Date de contact Registre: Regisco: Str Fagaras, Nr 25, Sect 1, Bucuresti, Tel: 021/224.91.28 (www.regisco.ro)
Registrul Roman al Actionarilor: Calea Victoriei 12 C, Bl A, Bucuresti, Tel: 021/313.95.00 (www.rra.ro).
RI Miorita: Blvd: Nicolae Titulescu Nr 4, Cluj- Napoca, Cluj, Tel: 0264/593.133 (www.registrulactionarilor.ro)

Cum pot cumpara de la rude astfel de actiuni la SIF-uri?
   13-10-2004     

Daca nu este vorba de o mostenire de actiuni (caz in care actiunile se transfera la registrul actionarilor), singura modalitate de a dobandi si alte actiuni la SIF-uri este de a le cumpara de la bursa (prin intermediul unei Societatii de Servicii de Investitii Financiare).