Intrebari selectate - cuvant cheie: actionariat
Vreau sa vind actiuni Bancpost,va rog sa-mi spuneti unde pot sa fac acest lucru,nu gasesc nimic pe internet.Va multumesc
   27-09-2015     Gal Maria

Bancpost nu este listata la Bursa de Valori Bucuresti, deci noi nu va putem ajuta. Incercati sa luati legatura cu departamaentul actionariat sau departamentul juridic al bancii, poate au ei o idee.

Buna ziua, acum ca m-am documentat mai bine revin cu intrebarea : din anul 2004 nu am mai primit dividentele de la Fondul Propeietati Private BANAT - CRISANA unde am eu personal o actiune ( sau certificat ) cat si parintii mei au cate una . Ma puteti ajuta intr-un fel sau altul respectiv unde sa-mi indrept pasii ? Sunt din Bistrita - Nasaud . Va multumesc anticipat !!!
   16-08-2015     Aluas Mariana

Pentru informatii despre plata dividendelor va trebui sa luati legatura direct cu SIF Banat-Crisana, la departamentul actionariat. Gasiti detalii de contact pe pagina www.sif1.ro.

Am aflat ca sa dat gratis o actiune la actiune ,pentru dezbaterea mostenirii a unor actiuni am primit de la depozitarul central adeverinta cu actiunile vechi fara acele grati s ,trebuie sa solicitam alta adeverinta ?
   19-07-2015     mihai corduneanu

Nu este foarte clara intrebarea. Daca majorarea de capital s-a incheiat deja si actiunile gratuite au fost deja inregistrate, atunci un nou extras de cont la Depozitarul Central va arata noul numar de actiuni. Daca actiunile gratuite nu s-au inregistrat inca, puteti lua legatura cu firma emitenta a actiunilor (la departamentul actionariat) pentru a afla termenul de inregistrare a actiunilor noi.

Am achzitionat actiuni la Electrica in 2014 prin intermediul BRD, am primit pe mail un document in formar PDF prin care mi se confirma achizitia actiunilor;1- Ar trbui sa primesc si alta dovada ca detin actiuni?...2- Recent am citit ca vor fi acordate dividente, cum voi putea intra in posesia lor(respectiv in ce locatie sa merg sau cui sa ma adresez)? multumesc anticipat
   10-07-2015     Daniel

Documentul pe care l-ati primit este suficient ca dovada a cumpararii actiunilor. Daca doriti, puteti obtine inca un document suplimentar numit extras de cont - acesta se obtine de la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), dar nu este obligatoriu sa il solicitati. Pentru dividende luati legatura direct cu Electrica la departamentul actionariat sau mergeti pe siteul www.bvb.ro, introduceti simbolul EL in casuta din dreapta-sus, selectati optiunea Stiri si cititi comunicatul cu privire la plata dividendelor.

buna ziua va rog sa-mi spuneti si mie ce pot face cu certificatul de actionar obtinut dupa revolutie de la automobile dacia in anul 1996 ,mentionez ca o perioada scurta am primit ceva bani si de cate ori ii contactez ,,respectiv,,Renault...nu ma lamuresc cu nimic .chiar nu mai am ce face cu acest certificat????multumesc f. frumos
   29-05-2015     adriana

Compania nu mai este listata la bursa, deci informatii puteti obtine numai de la ei. Incercati sa luati legatura direct cu Dacia Pitesti, la departamentul actionariat sau departamentul juridic, si intrebati daca ei sunt interesati sa va cumpere actiunile.

Buna ziua! Dupa Revolutie am cumparat actiuni la Terapia Cj. Cativa ani am ridicat dividendele si dupa care Rambaxy a cumparat Terapia ,am primit mai multe instiintari ca imi cumpara actiunile .Nu le -am vandut pentru ca nu mi- a convenit pretul pedeoparte ,si nici nu eram la Cj .in perioada aceea avand locurile de munca in Maramures .Am vrut sa le vand la piata Bursei de valori dar erau sistate .Intrebarea mea este: ce se intimpla cu actiunile mele ? Rambaxy nu a cumparat Terapia cu actiunile cu tot ? Mai primesc dividende retroactiv ? Mai ales ca Rambaxy are rezultate forte bune in afaceri .Cui sa ma adresez cu aceasta problema ? Multumesc .
   12-04-2015     Julia Feri

Ar trebui sa aveti in continuare actiuni la compania Terapia, insa aceste actiuni au fost retrase de la bursa de valori. Prin urmare va trebui sa luati legatura direct cu compania, la departamentul actionariat sau cel juridic, pentru a intreba daca actionarul majoritar doreste sa va cumpere actiunile (nu este obligat sa o faca) si daca s-au distribuit dividende in ultimii ani (distributia de dividende nu este obligatorie, chiar daca firma a avut profit). Daca s-au distribuit dividende in ultimii trei ani, atunci veti ava posibilitatea sa le incasati.

"Buna ziua. Ma numesc Geta. Am fost salariata ARTROM SA actualmente TMK Slatina. Am despus actiunea la aceasta societate iar in urma actiunii a fost emis cuponul nominativ de privatizare seria OT nr.2720118283383 emis de ANP.Am primit o singura data dividende (1996). De atunci, intrerupand serviciul din motive de sanatate, nu am mai primit nimic. Adresandu-ma la unitatea care ulterior s-a transformat in TMK , nu am primit niciun raspuns concret, mai mult persoana intrebata in aceasta chestiune, salariat la financiar, mi-a spus sa intreb la brokeri in oras , ceea ce m-a nedumirit si mai mult !!! Neavand cunostinte in domeniul acesta, rugamintea mea si intrebarea este: unde ma pot adresa concret pentru a-mi recupera dividendele pe toti acesti ani ? Acestea se mai gasesc undeva? Repet: nu am cunostinte in domeniul acesta, subsemnata fiind un fost lucrator in productie la ARTROM SA Slatina actualment TMK Va multumesc din suflet pentru raspuns. Cu multa stima! Geta , judetul Olt
   14-09-2014     

In mod normal, informatiile despre dividende se obtin de la departamentul actionariat, nu de la cel financiar. Insa Artrom nu a distribuit dividende in ultimii 15 ani, conform evidentelor noastre.

Sunt unic mostenitor ai familiei. Mama mea a detinut un Certificat de Actionar la SC AutomobileDacia. Notarul nu poate sa mentioneze in Certificatul de mostenitor aceste actiuni deoarece trebuie sa-i prezint un act din care sa reiasa valoara certificatului de 912 actiuni. De ani de zile caut lamuriri, dar nimni nu stie nimic despre Dacia. Va multumesc Oprea
   31-08-2014     oprea

Automobile Dacia nu mai este listata la bursa de valori de mai multi ani. Luati legatura cu departamentul actionariat al Dacia pentru eventuale lamuriri.

Buna ziua as dori daca se poate un raspuns am depus certificatele de actiuni la rompetrol si un timp am primit dividente prin posta si apoi am primit un raspuns ca le-amvindut cind am intrebat ce se petrece de nu mai primesc nimic ce pot face ? unde ma pot adresa ?
   19-07-2014     Magdalena DINU

Luati legatura cu departamentul actionariat al Romeptrol pentru lamuriri. Pentru procedura de a afla cate actiuni mai detineti, consultati pagina de intrebari frecvente a sectiunii de consultanta pe kmarket.ro.

subscrierea din etapa 2 la S.C. IMPACT DEVELOPER &CONTRACTOR S.A . poate fi facuta si de cei care au subscris si in etapa 1 in cuantumul recalcularii nr de actiuni ?
   18-07-2014     liliana

Pentru aceasta intrebare specifica luati legatura cu departamentul actionariat al Impact. Ei va vor oferi toate lamuririle necesare.

Parintii mei,decedati sunt actionari la SC SOCEP SA.Notarul ne-a solicitat o adeverinta care sa ateste valoarea nominala a actiunilor.Mentionez faptul ca certificatele de actionar sunt emise in anul 1996.De unde solicitam aceasta adeverinta? va multumesc.
   22-11-2013     NICULAE CONSTANTIN

Luati legatura cu departamentul actionariat al Socep. Puteti identifica valoarea nominala a actiunilor si pe siteul oficial al Bursei de Valori, aici.

Buna ziua. Ma numesc Niculae Constantin si sunt din Constanta.Tatal meu, Neculae C.Gheorghe decedat, si mama Neculae Chirata decedata sunt actionari la SC SOCEP SA Constanta.Noi suntem 5 frati si am dori sa vindem actiunile si dorim ca Socep sa ne plateasca plata dividendelor aferente exercitiului financiar 2009-2012.Ni s-a spus sa solicitam de la Depozitarul Central inregistrarea transferului actiunilor ca efect al sucesiunii.Vom dezbate succesiunea la notar,dupa care ne vom prezenta la Depozitarul Central?Fiind 5 frati ,daca sunt de acord nu imi pot ceda mie actiunile ,banuiesc ca se face un certificat de mostenitor pe numele meu,in ideea ca la toate demersurile de la Depozitarul Central trebuie sa fie prezenti toti mostenitorii?Noi suntem din Constanta iar sediul din Constanta s-a desfiintat din anul 2009.Va multumesc.
   22-11-2013     NICULAE CONSTANTIN

Succesiunea o stabiliti la notar, acolo va trebui sa puneti toate intrebarile necesare. In functie de prevederile sucesiunii, actiunile pot fi vandute de mostenitori. Pentru plata dividendelor luati legatura cu departamentul actionariat al Socep si intrebati care este procedura.

Buna ziua. Am 200 de actiuni la Competrol de 20 si ceva de ani. Cum pot incasa dividendele pe acesti ani si ce pasi trebuie sa urmez pentru a face asta? Unde trebuie sa ma duc, ce trebuie sa fac? Va multumesc anticipat.
   26-07-2013     Toma Catalina

Luati legatura cu Petrom, la departamentul actionariat. Ei ar trebui sa va ofere toate informatiile necesare.

Informatiile despre actionarii unei societati precum OMV Petrom - sunt informatii publice? Cum pot afla daca o anume persoana figureaza intre actionari, sau daca a fost, avand in vedere ca nu cunosc data cand OMV Petrom a rascuparat actiunile de la cei care au depus cupoane valorice (emise in 1995)?
   05-07-2013     Lucian

Nu, structura detaliata a actionariatului unei companii listate nu este o informatie publica. Singurele informatii publice sunt cele despre actionarii semnificativi (cu detineri individuale de minim 10%).

buna ziua .Am o mare rugaminte la Dumneavoastra daca puteti sa ma ajutati. Eu si aotul meu avem certificatele de actiuni la Sanex din 21.10.1996 cu nr 11303568 si 11303567 dar noi nu am beneficiat de nimic pana acum . sotul meu a fost la sanex si s-a interesat dar nimeni nu stie nimic si nici nu-i da nicio informatie .puteti sa ma ajutati sa-mi spuneti unde trebuie sa apelam sa vedem ce sunt cu acele actiuni.Va multumesc frumos
   15-02-2013     mariana

Faceti o cerere oficiala de informatii catre companie, in atentia departamentului actionariat si a conducerii, daca va referiti la informatii pentru dividende. Daca asa nu merge, luati legatura cu un jurist. Alte variante nu exista.

Buna ziua, Detin cateva sute de actiuni, emise de banca Tiriac, banca ce a fuzionat cu HVB Bank, produsul fuziunii fiind ulterior absorbit de Unicredit Group... M-ar interesa care este statutul actionarilor minoritari ai fostei Tiriac Bank, actuala Unicredit-Tiriac. Mai precis, daca si in ce mod pot fi valorificate aceste actiuni... Multumesc,
   16-11-2012     Alexandru

Intrucat banca nu a fost si nu este listata la Bursa de Valori Bucuresti, va trebui sa va adresati direct acesteia la departamentul juridic, departamentul actionariat (daca exista unul) sau direct conducerii. Depuneti o adresa oficiala la registratura si solicitati o audienta, daca nu obtineti rezultate prin telefon.

Buna ziua! In primul rand va multumesc pentru disponibilutatea dumneavoastra de a raspunde la intrebari. Am rugamintea sa ma ajutati, daca este posibil, cu raspuns la urmatoarele intrebari: 1. In cazul in care o societate listat a adoptat o hotarare si a stabilit o data de inregistrare, iar ulterior doreste sa revoce hotararea anterioara si sa adopte una noua, insa intre timp a fost modificat actionariatul societatii, care este solutia pentru a evita atacarea noii hotarari de actionarii existenti la data primei date de inregistrare? 2. Care este sanctiunea daca adunarea generala a unei societati listate nu stabileste data de inregistrare prin hotarare? Exista aceasta posibilitate? Multumesc anticipat pentru ajutor. Numai bine, I. Andriean
   07-09-2012     Ioana Andriean

Pentru asemenea intrebari specializate va trebui sa luati legatura cu un avocat sau un jurist.

Buna ziua ma numesc Nicolae Marius am actiuni la S.C PECO si de cind le am nu am primit dividente nicodata altii care au la aceasi firma au primit cum sa fac sa aflu si eu dece nu am primit dividente de la PETROM cum este acum numita .VA MULTUMESC
   04-08-2012     marius

Va trebui sa luati legatura cu departamentul actionariat al Petrom. Nu exista alta varianta pentru a obtine informatii.

1.Am doua certificate de actionar ale parintilor mei de la Petromodia.Cum pot afla daca mai valoreaza ceva? 2.Sotul meu are actiuni la Romextera bank, am primit un timp extras de cont, am primit si dividende in perioada 2002-2005, apoi un un contract de vanzare pt ca spuneu ei banca urma sa fie preluata de un actionar strain dar nu am trimis nimic pentru ca nu am vrut sa vindem. De atunci nu am mai primit nimic. Credeti ca actiunile pe care le detinem mai valoreaza ceva si unde ar trebui sa ne interesam?Multumesc anticipat pentru raspuns.
   03-12-2011     victoria

1. Pentru raspunsul la aceasta intrebare consultati sectiunea de intrebari frecvente din cadrul sectiunii de consultanta. 2. Compania nu este listata la bursa. Singurele informatii despre actiunile unei companii nelistate se obtin direct de la compania respectiva - este foarte simplu! Luati legatura cu departamentul juridic, departamentul actionariat sau cu conducerea.

tatal meu decedat in urma cu 9 ani a detinut actiuni la ROMEXTRA ,cum as putea afla ce s-a intamplat cu aceste actiuni,pe cine sa contactez ptr a afla mai multe informatii
   18-11-2011     sorina zahariea

Actiunile Romexterra nu sunt listate la bursa. Luati legatura direct cu banca respectiva, la departamentele juridic sau actionariat, pentru informatii suplimentare.

ce se intampla cu cei care detin actiuni zimtub dupa delistare,tinand cont ca sunt cumparate dupa data de 23.09.2011?
   28-10-2011     costantin

In cadrul acestei rubrici oferim numai infromatii generale, nu informatii specifice pentru cazuri punctuale. Luati legatura cu compania emitenta a actiunilor, la departamentele actionariat sau juridic, pentru informatii suplimentare.

Buna ziua, ma bucur ca am descoperit acest site si va multumesc pentru initiativa pe care o aveti cu aceasta sectiune de intrebari si raspunsuri . Problema mea e asemanatoare cu a celorlalti. Am actiuni la fosta fabrica de cauciucuri de la Floresti Prahova. In anul in care a fost preluata de Tofan grup am primit o adresa de la acestia prin care mi se oferea o suma de bani sa le vand actiunile careia eu nu i-am dat curs deoarece suna mai mult ca o amenintare decat ca o oferta. Ulterior am aflat ca fabrica a fost preluata de Michelin. Actiunile mele mai au vreo valoare in acest moment. S-au transferat automat la Michelin? Ce ar trebui sa fac in acest caz? In adresa de la Tofan se spunea ca daca nu acceptam oferta lor nu vom mai putea sa le tranzactionam ulterior. Pe mine in schimb ma intereseaza acum sa stiu daca actiunile mele au adus vreun divident in toti acesti ani si daca mai sunt valabile. Imi cer scuze pentru timpul pe care vi l-am rapit cu aceste intrebari. Sper totusi ca ati avut rabdarea sa le cititi si-mi veti putea da si un raspuns.
   23-10-2011     pop.escu

Singurele raspunsuri pe temele ridicate se pot obtine numai luand legatura cu fabrica respectiva (la departamentul juridic, departamentul actionariat sau cu conducerea). Alte informatii sau surse publice de informatii nu exista, din pacate.

Am actiuni la "sc.petrotel lukoil sa" inca inca de la inceput.Pana acum nu am primit apsolut nimic de pe urma acestora (informatii, bani,etc).In toti acesti ani nu trebuia sa mi se aduca la cunostinta situatia actiunilor mele ? Multumesc anticipat.
   22-04-2011     Alexandru

Compania nu este obligata sa transmita informatii in mod direct actionarilor, ci numai prin canalele oficiale de comunicare (Monitorul Oficial, etc).

Pentru informatii despre activitatea companiei sau despre eventualele dividende (daca au fost platite) va trebui sa contactati in mod direct compania, la departamentul actionariat.

am actiune de la programul de privatizare in masa la S.C. COMPLEX MARA SA din Baiar Mare , care intre timp a devenit societate de tip inchis. Cum as putea afla cate unitati am si cat valoreaza avand in vedere faptul ca nu mi-au trimis nici o instintare de cand am depus-o, ci am primit doar o comunicare in urma cu un an cum ca s-a transformat intr-o societate de tip inchis ?
   23-07-2010     alexandru

Singurul mod in care puteti afla informatii in acest caz este sa luati direct legatura cu compania respectiva - conducerea firmei, departamentul actionariat (daca exista) sau departamentul juridic.

Am o rugaminte la dvs. in anul privatizarii in masa ca fiecare cetatean am investit acele actiuni care se acordau la PECO S.A. Bucuresti. Din acel moment si pina azi nu am primit raspuns la intrebarea ce sa intimplat cu acele actiuni, practic nimeni nu-mi poate oferi nici un raspuns in acest sens desi am solicitat institutiilor statului raspuns in acest sens. Singurul raspuns din partea Secretariatului General al Guvernului Romaniei a fost acela de a solicita in acest sens urgentarea verificarilor de catre C.N.V.M.B. Care este solutia in aceasta situatie intrucit conform legi in vigoare raspunsul catre un petent se face in 30 de zile de la data sesizarii organului competent. Desi se prevede sanctiune pentru institutia care nu a dat raspunsul in termen pe mine in mod direct ma intereseaza soarta acelor actiunii, precum si demersurile pe care le pot face pentru a afla detaliile cu privire la modul in care au fost administrate acestea. Cu respect STAICU fLORIN
   24-04-2010     Staicu

Daca ati avut actiuni la PECO, atunci acum aveti actiuni OMV Petrom, reteaua Peco fiind absorbita de Petrom in urma cu mai multi ani. Pentru a afla cate actiuni aveti luati legatura cu institutia numita Depozitarul Central (date de contact pe www.depozitarulcentral.ro), si solicitati un document numit Extras de Cont (Depozitarul pastreaza registrul actionarilor Petrom). Acest document va arata cate actiuni detineti.

Pentru alte informatii si clarificari puteti lua legatura si cu departamentul actionariat al Petrom, insa eu as merge mai intai la Depozitarul Central.

detin actiuni bcr pe care nici nu le-am vandut si nici nu le-am preschimbat pe actiuni erste. Pana ce BCR se va lista la bursa la sfarsitul acestui an sau anul viitor , as avea vreo varianta de a vinde actiunile ?
   27-03-2010     filip dumitru

Pana la momentul listsrii singura varianta este sa gasiti Dumneavoastra un cumparator cu care sa realizati un contract de vanzare/cumparare. Acest contract trebuie notificat in mod obligatoriu departamentului actionariat al bancii, pentru a fi inscris in registrul actionarilor.

Sfatul meu ar fi sa luati legatura cu departamentul actionariat sau departamentul juridic al BCR, pentru a intreba daca ei stiu de vreo oferta de cumparare si pentru a afla procedura concreta de vanzare.

Buna ziua, am si eu o intrebare daca se poate sa- mi raspundeti: tatal meu are multe actiuni la Rulmentul Brasov, pana acum nu s-a intamplat nimic cu ele, nu devindente, nu vanzare, nu cumparare, nu nimic!Insa acum daca a fost achizitioanata de o alta companie, ce se va intampla?Va rog din suflet sa-mi spuneti ce va trebui sa facem!Sa asteptam ca sa se valorizeze aceste actiuni?putem sa le vindem acum?unde anume trebuie sa ne adresam?Va multumesc ptr atentia acordata!O zi minunata!
   27-02-2010     Rotariu Cristina

Din cate stiu compania Rulmentul Brasov este in lichidare. Actiunile sale sunt suspendate de la tranzactionare pe bursa din acest motiv, deci nu pot fi vandute. Puteti lua legatura direct cu conducerea Rulmentul, cu departamentul actionariat sau cu departamentul juridic al lor pentru detalii (daca lichidarea nu s-a finalizat deja).

am actiuni la peco giurgiu si nu am primit dividente din anul 2000 cum pot afla daca s-au mai dat dividente din acel an si eventual cum pot sa-mi recuperez suma de bani care mi s-ar cuveni.cum pot afla daca se mai dau dividente.
   26-02-2010     manea

Daca ati avut actiuni la Peco Giurgiu, acum aveti actiuni Petrom, datorita faptului ca reteaua Peco a fost inclusa in Petrom. Luati legatura cu departamentul actionariat al Petrom pentru informatii legate de dividende.

De??in un numÄ?r de 1006 ac??iuni emise de SIF Banat-Cri??ana SA. De trei ani mi-am schimbat adresa ??i nu am anun??at societatea de aceastÄ? schimbare, astfel nu am primit nici o ??n??tiin??are ??i nici dividendele ce mi se cuvin. Cum sÄ? procedez? Adresa mea nouÄ? este Cluj-Napoca, str. Mierlei nr.12, jud. Cluj. VÄ? mul??umesc.
   22-01-2010     Babos Tibor-Csaba

Luati legatura cu Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), institutia care pastreaza registrul actionarilor SIF, si/sau cum departamenteul actionariat al SIF.

Buna ziua!Am o intrebare.Vreau sa calculez dividendul actualizat pentru cateva societati listate la bursa.Stiu ca formulsa este urm.: Dividend net/(1+ dob pe sapt)^nr. saptamani ramase.Nu stiu cum sa calculez nr de saptamani ramase.Stiu ca saptamanile ramase reprez nr de sapt de la data de referinta pana la incasarea dividendului aferent fiecarei societati.Dar de unde stiu care este data de incasare a dividendului?Va multumesc frumos!
   04-12-2009     Anca

De regula modalitatea si termenul de plata al dividendelor de catre diverse companii nu se raporteaza centralizat. Singura varianta este sa contactati telefonic departamentul actionariat al firmelor care va intereseaza. Unele companii anunta termenul si modalitatea de plata prin comunicate oficiale - consultati siteul www.bvb.ro, sectiunea Noutati si Evenimente, pagina Stiri Piata. Insa metoda mai rapida si mai directa este contactarea directa a emitentilor. Alte variante nu exista.

AM ACTIUNI LA FIRMA SANEX DIN CLUJ - NAPOCA SI NICI PANA AZI NU AM PRIMIT NIMIC DE LA ACEASTA FIRMA ,CE MA SFATUITI SA FAC ?
   13-11-2009     

Firma Sanex nu se mai tranzactioneaza la Bursa. Daca va referiti la dividende, atunci luati legatura direct cu firma, la departamentul actionariat sau juridic, si cereti informatii suplimentare (tineti cont de faptul ca nu toate companiile platesc dividende).

Eu si familia avem actiuni la SC PROED SA Bucuresti,dividende nu am primim,iar de curind am aflat ca societatea intra in insolventa.Intrebarea mea:: ,,Ce se va intimpa cu actiunile pe care le detinem, le pierdem sau le putem transfera la alta societate si care sunt pasi pe care trebuie sa-i urmam.Va multumesc anticipat .
   30-10-2009     IONESCU Constanta

La acest moment actiunile firmei respective sunt suspendate de la tranzactionarea pe bursa, datorita insolventei. Daca societatea se lichideaza si actiunile raman suspendate, atunci nu le mai puteti vinde prin sistemele bursei si, in cele mai multe cazuri, nu mai puteti recupera nimic. Pur si simplu investitia a fost una neinspirata (varianta cea mai buna ar fi fost sa vindeti actiunile inainte de declararea insolventei, pentru a cumpara actiuni la o societate mai performanta).

Sfatul meu ar fi sa sunati direct la societate (departament actionariat, departament juridic sau conducere) si sa ii intrebati care sunt perspectivele: exista posibilitatea iesirii din insolventa sau societatea va fi lichidata? In primul caz exista posibilitatea reluarii tranzactiilor si veti putea vinde actiunile la bursa, in al doilea caz nu.

c??nd se fac pl??ti pentru 2008 la devidente ,cu respect.
   02-10-2009     sora maria

Intrebarile de acest gen sunt mult prea generale; este ca si cum ne-ati intreba "Cand pot incasa dobanda de la banca?", fara ca noi sa stim la ce banca aveti banii sau cand ati facut depozitul.

Prin urmare, asa cum pentru a afla informatii despre depozite si conturi veti merge la banca pentru lamuriri, tot astfel pentru a afla informatii despre dividende (suma cuvenita, momentul si modalitatea platii, etc) va trebui sa luati direct legatura cu firma la care aveti actiuni (la unul din departamentele actionariat sau juridic).

am mostenit de la maicamea un cupon de actionar la zarea bucuresti si as vrea sa aflu valoarea actiunilor la momentul de fata in caz ca le vand dar va rog din suflet eu sunt de la tara si nu inteleg nimic din acea pagina unde dumneavoastra ati sfatuit si pe ceilalti cetateni sa se uite vasi multumi din suflet daca mati ajuta si pe mine sa inteleg de la dumneavostra pretul sau daca sau dat ceva dividente va multumesc.
   22-08-2009     albert

Daca nu intelegeti informatiile din pagina de intrebari frecvente, atunci mergeti la o firma de brokeraj si solicitati informatii direct de la sediul uneia din acestea. Gasiti lista firmelor de brokeraj pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Intermediari, pagina Lista Intermediari. Pentru dividende luati legatura direct cu Zarea, la departamentul actionariat sau juridic.

de unde pot afla valoarea unei actiuni (de exemplu la Terapia Cluj Napoca) si as vrea sa stiu daca le pot vinde
   10-05-2009     Maria H.

Compania nu mai este listata la bursa de valori, prin urmare vanzarea nu se mai face prin bursa, ci direct intre vanzatori si cumparatori interesati. Luati legatura direct cu compania Terapia, la departamentul actionariat, si intrebati daca ei cunosc de vreo oferta de cumparare.

Asi dori sa stiu si eu ce s-a intamplat cu actiunile care le-am primit gratis dupa o perioada sau mai bine zis de care n-am stiut de ele.Am fost acum 3 ani cand s-a dus toata lumea pe lo strada de la gara de nord mai sus cu tramvaiul ,nu-mi mai amintesc, si mia dat un extras pe care nu-l mai gasesc.La aceste actiuni dupa 3 ani sau si mai bine de 3 ani chiar 4 nu s-au mai dat dividende la ele sau se transforma si ele in actiuni la randul lor???Va multumesc
   10-04-2009     BUSUIOC ANA

Solutia este simpla: mergeti din nou la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) sau la o societate de servicii de investitii financiare pentru a obtine un nou extras de cont. Acesta va arata cate actiuni aveti acum.

Companiile nu sunt obligate sa repartizeze anual dividende. Dividendele se repartizeaza doar daca 1. compania are profit SI 2. actionarii decid distribuirea acestuia sub forma de dividende. Pentru informatii despre dividende contactati direct compania la departamentul Actionariat.

cei care au primit actiuni la transelectrica drept despagubire ,primesc dividente? Daca da ,ce demersuri trebuie facute si unde?
   29-03-2009     Nastasa

Daca ati avut actiuni la data de inregistrare, atunci beneficiati de dividende. Luati legatura cu departamentul actionariat al Transelectrica pentru informatii suplimentare.

Stimati domni, In anul 1992/1993 am cumaprat niste actiuni de la Banca Agricola din Bacau care intre timp a fost absorbita de Raifaisen Bank. As vrea sa stiu ce trebuie sa fac si unde sa ma adesez exact pentru a vinde actiunile mele, si cum sunt valutate la ora actuala? Va multimesc pentru informatii. Cu respect, Oana Arinton
   23-01-2009     oana

Actiunile respective nu se tranzactioneaza la bursa. Luati legatura cu departamentul actionariat al bancii si intrebati daca dansii cunosc vreo oferta de cumparare de actiuni. In caz contrar, va trebui sa gasiti singura un cumparator cu care sa incheiati un contract de cesiune (acesta trebuie notificat bancii pentru inregistrarea in registrul actionarilor). Intrucat nu se tranzactioneaza la bursa, actiunile respective nu au un pret de piata.

O intrebare: - am un referat de facut la facultate si ma chinui de cateva saptamani sa vad care sunt factorii care determina sau au determinat societatile romanesti listate pe bursa sa se finanteze de pe piata de capital....stiu ca nu oferiti informatii generice, deci va cer doar o parere avizata asupra propunerii mele....dupa 2 saptamani de truda fizica si mentala, avand in vedere ca nu sunt vreo experta, si voiam un studiu practic, nu bla-bla uri....si studiind varii materiale... :) ma gandeam sa fac o regresie in Excel, in care sa arat influenta unor indicatori de genul (PER, EPS, MBR, CA, variatia activelor etc.) asupra structurii financiare ??? (cuantificata prin rata autonomiei financiare)....aici nu prea stiu.....prin ce as putea cuantifica modul in care s-au finantat companiile, ca modificarea ratei de autonomie financiara, prin care creste capitalul prorpiu nu se produce exclusiv ca urmare a unor majorari de capital pe piata de capital???.... As fi recunoscatore daca mi-ati puteti da macar o sugestie?. Multumesc mult.
   01-11-2008     Lari

Din pacate finantarea prin piata de capital nu este foarte extinsa in economia romaneasca (si nici macar la nivelul companiilor listate pe piata). Prin urmare, studiul va fi destul de dificil din acest punct de vedere. Decizia finantarii prin piata de capital depinde, mai degraba, de elemente calitative precum strategia managementului sau structura actionariatului.

Rata autonomiei financiare nu este cel mai potrivit indicator pentru a evalua structura capitalului, intrucat, din cate stiu, include si datoriile pe termen scurt. Ori structura capitalului ar trebui sa includa numai capitalurile proprii si datoriile pe termen lung.

Trecand peste toate acestea, un studiu despre nivelul de corelare al structurii de capital cu indicatorii mentionati in intrebare nu are cum sa strice. Tineti cont, insa, ca vor exista probabil si multi alti factori calitativi care nu pot fi cuantificati asa usor (management, actionari, domeniu de activitate, etc).

Am o nelamurire in privinta actiunilor la dv.Avem 2 certificate in valoare de378 de actiuni din '96 si nu am primit niciodata nimic.Care este situatia?
   22-08-2008     mondoc ioan

Mai intai, o precizare: actiunile nu sunt "la noi", ci sunt emise de firma mentionata pe certificate.

Nu este obligatoriu sa primiti ceva in urma detinerii acelor certificate. Daca va ganditi la dividende, atunci tineti cont de faptul ca multe firme nu acorda dividende, fie din cauza ca nu au profit, fie din cauza ca hotarasc revinvestirea profiturilor.

Actionarii castiga, de regula, din cresterea pretului actiunilor la bursa, nu din dividende (cel mai probabil si valoarea actiunilor Dumneavoastra a crescut din 1996-1997 pana in prezent).

Daca va ganditi la informari sau comunicate emise de firma respectiva, atunci tineti cont de faptul ca informarea se face prin canale specifice (Bursa de Valori, Monitorul Oficial, etc), nu prin trimiterea de scrisori catre actionari.

Concluzia este urmatoarea: nu asteptati sa primiti informari, ci informati-va singur. Luati legatura cu firma emitenta a actiunilor, la departamentul actionariat sau juridic, si solicitati informatii despre profituri, dividende sau alte aspecte care va intereseaza.

buna ziua, am avut actiune la dacia pitesti,am dato spre vinzare, brocherii siau schimbat locatia , nu mai stiu nimic despre actiune. ce pot sa fac? multumesc.
   06-07-2008     GABRIELA

Actiunile Dacia Pitesti nu se mai tranzactioneaza la bursa de valori. Luati legatura direct cu Dacia Pitesti, la departamentul Actionariat, si intrebati daca mai figurati in registrul actionarilor. Daca figurati in registru, inseamna ca sunteti actionar in continuare si puteti gasi un cumparator pentru vanzarea actiunilor.

Daca nu mai figurati in registru dar nu ati primit banii din vanzare, atunci va puteti adresa Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, www.cnvmr.ro, pentru clarificari.

Buna ziua, 1) in urma procesului de privatizare in masa am devenit actionar la IMSAT Bucuresti. Cum pot sa vand aceste actiuni, IMSAT devenind intre timp o societate inchisa ? Nu exista o prevedere care sa oblige actionarul majoritar sa rascumpere aceste actiuni de la actionari minoritari ? Cum pot afla un pret corect pentru aceste actiuni? Cum se pot afla datele despre raporturile profit/pirderi pentru fiecare an si deciziile luate in AGA in perioada in care IMSAT a devenit societate inchisa ? 2) Tot in urma procesului de privatizare in masa am dobandit actiuni la Constructii Nuclearo Electrice. Aceste actiuni sunt suspendate inca din 18.01.2007. Cum pot sa le vand ? Cum pot afla mai multe date despre acesta societate ? Nu exista o institutie care sa intervina pentru incetarea suspendarii, care cred eu dureaza cam prea mult timp ? Poate BVB-ul ? Mutumesc
   12-04-2008     

1. Transferurile de actiuni la societati inchise se fac numai direct intre vanzator si cumparator, prin contract de cesiune. Luati legatura cu departamentul actionariat sau conducerea firmei - poate dansii cunosc vreo oferta de cumparare; altfel, va trebui sa gasiti singur un cumparator.

La momentul cand a devenit inchisa, compania a facut o oferta de preluare pentru toate actiunile pe care actionarul majoritar nu le detinea deja. Daca nu ati vandut atunci, acum legea nu mai prevede obligatii suplimentare legate de rascumpararea actiunilor.

Actiunile companiilor nelistate nu mai au un pret de piata, pretul stabilindu-se in urma negocierilor dintre cumparatori si vanzatori. Pentru informarile de care aveti nevoie luati legatura direct cu compania, la departamentul actionariat. Puteti obtine aceste informatii, contra cost, si de la Registrul Comertului.

2. Daca actiunile sunt suspendate, nu le puteti vinde. Puteti afla mai multe informatii despre orice societate la care sunteti actionar luand legatura direct cu aceasta. Divizarea este o operatiune de durata, si nu pot exista institutii care "sa intervina". Ar fi bine sa existe o institutie care sa rezolve problema birocratiei in Romania, dar aceasta institutie nu s-a infiintat inca.

Buna seara, Am o intrebare dar care vine cam tarziu. Adica nu stiu daca o sa-mi raspundeti in timp util astfel incat sa ma ajute. Intrebarea este despre CMCM si majorarea de capital social, perioada de subscriere care se incheie maine 31.03 2008. In urma comunicatelor, si a procesului care a avut loc nu mai stiu daca MCS-ul este valabil sau nu. Nu exista buletin de subscriere si nici informatii disponibile despre acest lucru. Un fapt este cert SIF3 a subscris adica a virat in contul CMCM suma aferenta majorarii care ar tb sa aiba loc. Este legal ce au facut ei? Cum se poate un astfel de lucru?? Intrebarea mea este noi micii actionari ce tb sa facem sa subscriem?? Cum daca nu exista buletin de subscriere?? Cum ar tb sa procedez?? V-as fi recunoscator daca mi-ati raspunde pana maine ca sa stiu ce sa fac. Multumesc anticipat.
   30-03-2008     TOMIUC FLORIN

Raspunsurile la toate intrebarile Dumneavoastra se obtin foarte simplu: luati legatura telefonic direct cu compania respectiva, la departamentele actionariat sau juridic, sau direct la conducerea acesteia. Noi nu putem sti detalii despre cazuri si situatii punctuale ale fiecareia din cele peste 2.000 de companii listate din tara noastra.

Am vazut in una din intrebarile dumneavoastra ca cei de la Cadbury Schweppes vor sa cum pere actiuni Kandia. Cum pot lua legatura cu ei pentru ca am niste actiuni si vreau sa vad cat ofera pe ele .Multumesc!
   16-03-2008     pana madalina

Nu veti putea negocia direct cu Cadbury Schweppes vanzarea actiunilor Dumneavoastra. Luati legatura cu departamentul actionariat al Kandia-Excelent sau cu o firma de brokeraj pentru clarificari cu privire la optiunle pe care le aveti disponibile la acest moment.

Detin incepand din 1996,doua certificate de actionar la OLTCHIM RM VALCEA (unul de 750actiuni si un al doilea de 967 actiuni) si nu am primit niciodata dividende ; Este normal? Cu multumiri, Liliana Olarasu
   07-03-2008     Olarasu Liliana

In mod sigur nu este anormal. Oltchim nu a mai distribuit dividende din anul 2000, datorita profiturilor mici sau pierderilor. Chiar si pentru anii in care s-au distribuit dividende, acestea nu se trimit obligatoriu prin posta (unele companii platesc prin casierie sau cont bancar - nu cunosc situatia exacta la Olthcim); de asemenea, chiar daca dividendele s-ar fi trimis prin posta, este posibil ca Dumneavoastra sa va fi mutat domiciliul din anul 1996.

Concluzia finala este ca informatiile cele mai clare legate de dividende se obtin numai de la firma emitenta a actiunlor, adica de la Oltchim. Sunati la firma, la departamentul actionariat, si intrebati ce informatii au pe aceasta tema. Nu asteptati primirea de scrisori cu informatii prin posta, intrucat companiile nu au obligatia de a informa actionarii prin posta, ci prin alte canale - Monitorul Oficial, sistemele bursei de valori, etc.

Dreptul de a primi dividende de prescrie in trei ani de zile. Prin urmare, daca nu v-ati interesat la timp, acum este posibil sa nu mai puteti recupera dividendele mai vechi.

Buna ziua.Intrbarea mea suna astfel:detin un certificat de actionar din 1996 la AUTOMOBILE DACIA cu sediul in Colibasi,Arges si pana in prezent nici nu mai stiu daca exista?Mai este valabil certificatul?Unde pot sa aflu alte informatii?Societatea se mai afla pe piata?
   01-02-2008     radu costel

Dacia Pitesti exista, insa actiunile firmei au fost retrase de la bursa. Prin urmare, sunteti in continuare actionar la firma, dar nu puteti vinde actiunile la bursa. Pentru vanzare va trebui sa identificati singur un cumparator. Informatii suplimentare puteti obtine numai direct de la companie (departamentul Actionariat).

Buna ziua,am si eu o intrebare pentru d-voastra? In anul 1998 sau 1999 nu-mi aduc aminte precis, am cumparat(ordin de cumparare catre agentul de valori mobiliare) prin SVM Gelsor filiala Botosani un pachet de actiuni la Dacia Pitesti, m-i sa confirmat cumpararea actiunilor si am hotarit sa nu le vind o perioada.Acum in momentul de fata nu mai stiu nimic referitor la actiunile cumparate.Am facut o scrisoare la Dacia cu recomandata, solicitind extras de cont din registru actionarilor (cu actiunile detinute),acum trei luni de zile.Pina in prezent nu am primit nici un raspuns,ce ma sfatuiti? Multumesc anticipat,Dorin
   16-12-2007     Mihai

Ati procedat corect trimitand scrisoarea, insa se pare ca lucrurile merg mai greu la Dacia. Luati legatura cu departamentul actionariat al Dacia Pitesti, fie telefonic, fie direct la sediu si cereti clarificari.

ce inseamna a subscrie?,eu am actiuni din cupoane la Kandia Excelent,din 199---,nu am primit nimic pana acum,cand i-mi cer sa subscriu !.o actiune este de 2,90lei valoare
   11-11-2007     Ioan Toader

Firma Kandia-Excelent nu este obligata sa transmita actionarilor informari prin posta; pentru a intreba daca au fost distribuite dividende luati legatura direct cu departamentul Actionariat al firmei.

Ceea ce ati primit prin posta este o informare despre o oferta de cumparare a actiunilor Kandia-Excelent la pretul specificat. Subscrierea in oferta inseamna de fapt vanzarea actiunilor respective. Pentru clarificari luati legatura cu firma care a trimis notificarea prin posta.

Am depus trei actiuni a mea,sotiei si baiatului la ALBAPAM SC in perioada cind s-au dat prin 1995-1997 si pina in prezent n-am primit nimic nici macar un telefon cum ma sfatuiti sa -i abordez ca sa-mi trimita dividente pe cine,zilele astea am luat legatura cu o doamna de acolo si a spus ca n-u profit si nu poate sa dea nimic actionarilor acuma citiva ani la fel au spus ca tot profitul il investeste astea sint gulgute eu n-ui cred si de aceia am luat legatura cu d-tra poate stiti mai multe si puteti sa-mi dati un sfat pentru a beneficea de pe urma acestor actiuni ca de aceia ni l-ea dat guvernanti s-au....Va multumesc.
   12-10-2007     hotea vasile

Raspund putin mai pe larg, intrucat aceasta este o intrebare destul de frecventa.

Mai intai, o precizare: nu ati depus actiuni pentru ca nu ati platit nimic pe ele, ci ati primit actiuni in mod gratuit in cadrul Programului de Privatizare in Masa. Mai departe: actionarii unei firme au diverse drepturi, iar firma are diverse obligatii fata de acestia; insa contactarea actionarilor prin telefon nu se numara printre aceste obligatii. O firma poate avea zeci de mii de actionari. Informarile se fac prin canalele stabilite de lege: Monitorul Oficial, presa, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, siteul web al bursei, etc. Contactarea individuala a fiecarui actionar nu este o cerinta legala pentru firmele de la bursa.

Dumneavoastra aveti dreptul sa va informati despre activitatea firmei si ati procedat corect luand legatura cu aceasta (punctul de plecare intr-un asemenea contact este, de regula, departamentul Actionariat al firmei). Firma emitenta a actiunilor este cea mai autorizata sursa pentru informatii despre functionarea sa, iar Dumneavoastra aveti dreptul sa le solicitati conform prevederilor legale si actului constitutiv al acesteia.

Statul roman nu a derulat in 1995 Programul de Privatizare in Masa cu scopul direct de imbogatire a participantilor la el (in acest caz s-ar fi distribuit direct bani), ci pentru a repara o parte din nedreptatile sistemului comunist, transferand o parte din averea statului catre populatie; aceasta avere era formata din mii de firme si intreprinderi, iar fiecare persoana a optat pentru una din ele (pe baza unor informatii, din pacate, incomplete).

Asa cum se intampla in economia de piata, unele firme au succes, iar altele nu. Situatia in care o firma inregistreaza pierderi sau inregistreaza profit dar hotaraste sa nu il distribuie actionarilor sub forma de dividende ci sa il reinvesteasca este perfect normala, si destul de des intalnita, atat in Romania cat si in alte tari.

Firma la care faceti referire se tranzactioneaza pe un segment al bursei in care se regasesc de regula firmele care nu sunt foarte performante si care nu indeplinesc conditiile pentru a se tranzactiona la alte segmente mai bune (segmentul pentru Albapam este cel al actiunilor "necotate").

Proprietarii de actiuni care se tranzactioneaza la bursa castiga bani de pe urma cresterii pretului actiunilor, si mai putin din dividende, care de regula sunt foarte mici pentru multe din firme. In1997 o actiune Albapam valora in jur de 700 de lei vechi, iar astazi aceasta valoreaza in jur de 3.000 lei/vechi. Nu este o crestere extraordinara tinand cont de inflatie, dar este totusi mai mult decat nimic. La pretul de 3.000 lei vechi/actiune si la o valoare nominala a actiunii de 1.000 lei vechi, un certificat primit in 1995 valoreaza astazi de trei ori mai mult decat atunci cand l-ati primit.

Desigur, exista firme la care acest certificat valoreaza mult mai mult, dar exista si firme la care actiunile valoreaza mult mai putin sau chiar nimic. Cu avantaje si dezavantaje, aceasta este situatia in economia de piata: unele firme sunt mai performante decat altele.

am depus niste actiuni la DACIA PITESTI.cum pot afla informatii despre ele si despre valoarea la care au ajuns?va multumesc.
   13-07-2007     Doina

Nu ati depus actiuni, pentru ca nu ati platit nimic pe ele, ci ati primit actiuni in mod gratuit in urma Programului de Privatizare in Masa.

Actiunile Dacia s-au tranzactionat in trecut la Bursa de Valori Bucuresti, dar au fost retrase intre timp de la tranzactionare. Astfel, acestea nu mai pot fi vandute la bursa si nu mai au o valoare de piata. Incercati sa luati legatura cu departamentul actionariat al Dacia Pitesti (sunand direct la firma), si intrebati daca dansii cunosc vreo cerere de cumparare a actiunilor.

Buna ziua, as dori sa va intreb daca actionarii la Continental Astoria Arad devin actionari la societatea rezultata in urma fuziunii, cand va fi listata la bursa aceasta societate si care va fi valoarea pachetului de actiuni?
   17-06-2007     liliana.p

Da, actionarii Continental Astoria devin actionari in compania rezultata dupa fuziune. Despre data listarii am fi si noi curiosi - exista discutii de mai multi ani, dar nimic concret deocamdata. Puteti solicita informatii suplimentare (inclusiv numarul de actiuni detinute) de la departamentul Actionariat al Continental Hotels.

Puteti sa-mi spuneti cu ce procent se impoziteaza dividendele, si cum ajung acestea in posesia actionarului (intra in contul deschis la firma de brokeraj sau cum?) Multumesc
   15-06-2007     Adrian

Impozitul pentru dividende este de 16% si acesta se retine la sursa, de catre firma platitoare. Fiecare companie stabileste modalitatea proprie de plata a dividendelor (la casierie, prin virament bancar, prin retele bancare, prin posta, etc). In cele mai multe cazuri puteti contacta departamentul actionariat al firmei la care aveti actiuni si solicita in scris plata intr-un cont bancar (inclusiv cel al SSIF cu care lucrati). Dividendele nu se vireaza automat in contul SSIF, daca Dumneavoastra nu solicitati acest lucru.

Exista vreun site unde s-ar putea vizualiza centralizat raportarile companilor listate pe RASDAQ dar si alti indicatori(per,beta,indice profitabilitate,structura actionariat) asa cum apar pe kmarket (din pacate doar in cazul societatzilor listate pe BVB)?
   09-06-2007     George

Din pacate nu exista niciun site public cu informatii similare pentru actiuni Rasdaq. Gasiti anumite informatii de baza pe www.bvb.ro, selectand emitentii Rasdaq doriti. De asemenea, urmariti kmarket.ro si pe viitor - avem planuri de dezvoltare a sectiunii despre actiuni.

Buna ziua!Am 155 de actiuni si sotul meu 152 actiuni la Antibiotice din anul 1996,in urma cuponiadei.Nu am primit niciodata dividente.Doresc relatii corespunzatoare si daca ar trebui sa fac ceva.Va multumesc!!
   28-04-2007     Marilena

Singura varianta este sa sunati direct la Antibiotice Iasi, si sa cereti informatii suplimentare la departamentul actionariat.

Am 1152 actiuni pe 2 certificate de actionar la Vincon Vrancea Focsani. Nu inteleg de ce din 1996 si pana azi am primit doar 13000 lei vechi cam prin 1999 si doar atat, daca pe piata romaneasca este in lupta pentru suprematia in domeniu, iar in plus au organizat si sponsorizat festivaluri ale vinului an de an si chiar echipe de fotbal. Cum poate exista un astfel de paradox in dauna actionarilor cu certificate? Ce pot face au in aceasta situatie sau daca altfel nu se poate , daca vreau unde si la ce valoare sa vand certificatele? Multumuesc pt intelegere si astept raspunsul dvs.
   20-04-2007     bebe64

Exista explicatii pentru problema ridicata de Dumneavoastra: firmele care vor sa se dezvolte si sa isi creasca activitatea aleg sa investeasca toti banii castigati pentru exindere, ceea ce insemna ca la sfarsit de an nu mai raman profituri, sau acestea sunt foarte mici. Astfel, in perioadele de crestere, firmele nu vor face profit si nu vor acorda dividende; investitiile si cheltuielile de dezvoltare si extindere ale unei firme includ si operatiuni de genul sponsorizarilor, pentru cresterea notorietatii firmei.

De asemenea, chiar daca o firma obtine profit, acesasta nu este obligata sa il distribuie actionarilor prin dividende, ci poate alege sa reinvesteasca profitul obtinut pentru extinedere, conform celor prezentate mai sus.Intrucat deciziile de genul celor de mai sus apartin de strategia firmei, stabilita de Consiliul de Administratie numit de adunarea generala a actionarilor, Dumneavoastra ca actionar minoritar nu aveti foarte multe lucruri de facut. Daca doriti explicatii suplimentare le puteti solicita in cadrul adunarii generale a actionarilor sau direct de la consiliul de administratie, iar daca nu sunteti de acord cu strategia firmei (inclusiv cu cea de distributie de dividende), atunci puteti vinde actiunile.

O alta explicatie posibila este faptul ca firma nu reuseste sa produca profituri datorita ineficientei (acestea sunt explicatii generale - nu cunosc situatia exacta de la Vincon).

Din pacate actiunile Vincon Vrancea nu se mai tranzactioneaza la bursa, intrucat compania a fost delistata. Singura varianta de vanzare este cea prin contract de cesiune a actiunilor, dar pentru aceasta va trebui sa gasiti un cumparator. O idee este sa va adresati departamentului actionariat sau conducerii Vincon, in ideea in care dansii cunosc vreo oferta de cumparare.

Cum se face tranzactionarea actiunilor pentru o societate comerciala pe actiuni care a fost delistata de pe piata RSDAQ si a devenit de tip inchis? Cum se face inregistrarea unei tranzactii cu actiuni pentru astfel de societate in registrul actionarilor?
   25-03-2007     Sipa Ruxandra

Tranzactionarea acestor actiuni se face prin contracte de cesiune de actiuni incheiate direct intre cumparator si vanzator. Aceste contracte trebuie apoi notificate companiei (la departamentul actionariat, cel juridic sau direct la conducerea companiei in lipsa acestora), pentru ca transferul sa fie inregistrat in registrul actionarilor. Pentru companiile inchise (delistate), registrul se tine de regula direct de catre compania emitenta de actiunilor (exista si cazuri in care registrul este tinut in continuare de Depozitarul Central, insa cesiunile trebuie notificate tot la companie).

Puteti explica cum s-a ajuns ca societatea TUFE sa rascumpere actiunile actionarului majoritar fara ca sa existe o horarare publica AGA care sa aprobe astfel de rascumparare?
   23-03-2007     cititor

Nu se ofera raspunsuri la intrebari punctuale legate de anumiti emitenti in cadrul acestei rubrici. Asemenea informatii se obtin intotdeauna contactand direct emitentul respectiv, la departamentul actionariat. Din pacate eu nu am cum sa urmaresc evolutia si stirile legate de toti cei peste 2.500 de emitenti listati din Romania.

sunt detinator de actiuni olt din data de 08.01.2007,vreau sa stiu daca la majoarea de capital voi putea subscrie.multumesc
   18-02-2007     adrian

Luati legatura cu departamentul actionariat sau cel juridic al Oltchim pentru aceasta intrebare.

Buna ziua. As dori sa va intreb daca stiti cand vor reintra la tranzactionare actiunile Alro Slatina.
   16-02-2007     Paul

Luati legatura cu departamentul actionariat al Alro. Raspunsuri la asemenea intrebari se obtin numai direct de la emitent.

Am niste actiuni la Oltchim. Puteti sa-mi spuneti unde pot sa ma informez : cand si cate actiuni am dreptul sa subscriu, in baza OUG/45/2006 ? Va multumesc !
   28-01-2007     Paula

Luati legatura cu Oltchim si cereti detalii la departamentul actionariat al companiei.

Fiti amabili. Am cumparat la inceputul anilor '90 actiuni la Banca Agricola. Ulterior acestea au fost convertite in actiuni Raiffeisen. Intrebarea mea este daca le pot vinde la una din bursele la care se tranzactioneaza aceste actiuni ( bursa din Viena de exemplu ) si daca da cum pot proceda. Daca mai aveti si alte recomandari privitor la acest subiect. Multumesc.
   01-12-2006     Gabriela Ionescu

In opinia mea, situatia este urmatoarea: in urma cumpararii de actiuni Banca Agricola, acum detineti actiuni ale bancii Raiffeisen inregistrate in Romania. Deci, nu este vorba de actiuni ale Raiffeisen din Austria, tranzactionate pe pietele straine, ci de actiuni ale Raiffeisen Romania, netranzacationate. Recomandarea mea ar fi sa luati legatura cu departamentul actionariat al Raiffeisen (Romania) si sa ii intrebati de eventuale oferte de cumparare.

ma numesc Bors Elena Victoria si as vrea sa stiu cum pot intra in posesia unor informati referitor la o actiune pe care am depuso la firma Dacia Pitesti in ani 94 -95 din cite imi aduc aminte .Dar m-am recasatorit numele meu era atunci Romanescu Victoria Elena si nu mai am actul doveditor al depuneri si as vrea sa stiu cum pot intra in posesia drepturilor daca am ptru actiunea care am depuso si daca mai exista
   25-11-2006     Bors Victoria Elena

Luati legatura cu Dacia Pitesti, la departamentul actionariat. Actiunile Dacia nu se mai tranzactioneaza la bursa.

Aveti cunostinta despre modalitatea de distribuire a dividendelor SNP pentru anul 2005? SIF-urile au distribuit prin mandate postale, BRD a anuntat actionarii sa ridice de la banda sumele cuvenite, dar de la SNP nu am primit nimic in legatura cu distribuirea dividendelor stabilite. Va multumesc si felicitari pentru site si munca pe care o depuneti pentru investitori!
   10-11-2006     arny

Va multumim pentru felicitari. Informatiile despre dividende se obtin numai de la emitent. Luati legatura cu Petrom la departamentul actionariat.

BUNA ZIUA MA MUMESC ZAHARIA GOGU AS DORI SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU ACTIUNILE MELE PE CARE LE AM LA SOCIETATEA DMNEAVOASATRA DEOARECE AM PIERDUT LEGAGURA CU SIF SCHIBINDU-MI DOMICILIU PE CARE L-AM AVUT IN BUCURESTI AS DORI SA STIU DA MAI AM DREPTUL LA DIVIDENTELE CE MI SE CUVIN CONTACT TEL 0242536242/0728731208/0722552624 VA MULTUMESC ANTICIPAT ASTEPT UN RASPUNS??
   04-11-2006     ZAHARIA GOGU

Noi nu suntem SIF. Luati legatura cu Regisco SA (www.regisco.ro) si cereti un document numit Extras de Cont pentru actiunile SIF. In acest document veti vedea cate actiuni aveti. Pentru informatii despre dividende, luati legatura direct cu SIF, la departamentul actionariat.

As dori sa stiu care este pozitia mea ca actionar in cadrul actionarilor unei companii listate la bursa? Practic pe ce loc ma situez in cadrul acestor actionari in functie de numarul de actiuni detinut? Este obligata compania respectiva sa-mi furnizeze o astfel de informatie? Pot obtine aceasta informatie de la un alt organism de interes public?
   22-10-2006     catalin costache

Din cate stiu eu, compania nu este obligata sa furnizeze aceasta informatie. Nu exista nici alte institutii care sa aiba o obligatie de a prezenta aceasta informatie. Totusi, puteti incerca sa luati legatura cu departamentul actionariat al firmei respective.

o intrebare in legatura cu alro s.a.: cand se va relua tranzactionarea ei la bvb?multumesc anticipat pentru raspuns!
   22-10-2006     razvan

Pentru intrebari despre emitenti luati legatura cu departamentele actionariat ale acestora.

Vreau sa stiu cum pot intra in posesia dividentelor care s-au dat pentru actiunile inscrise la SNPETROM in baza cupoanelor primite. Mentionez ca nu am luat niciodata dividente iar la sediul PETROM din Galati mi s-a raspuns ca s-au prescris
   20-10-2006     Topor Ionel Marian

Singura sursa autorizata in ceea ce priveste dividendele este chiar emitentul actiunilor - in cazul Dumneavoastra Petrom. Daca aveti dubii luati legatura cu departamentul actionariat al companiei sau cu un jurist.

Am actiuni Dacia Pitesti. se mai pot vinde?
   02-09-2006     mari

Nu le mai puteti vinde la bursa, intrucat firma a fost delistata la cererea actionarilor. Luati legatura cu Dacia la departamentul actionariat pentru o eventuala oferta de cumparare.

D-lor fiul meu are un certificat de actionar la AVICOLA CONSTANTA,dar din pacate el sa stins din viata in anul 1996, eu ca mama mai am sanse sa mai fac ceva cu acest certificat ?As dori sa stiu daca aceasta firma mai este .Mentionez ca nu am luat nici un ban pe devidente. Va multumesc anticipat .
   02-09-2006     

Se pare ca firma a intrat in dizolvare. Cel mai bine ar fi sa luati legatura direct cu ei, la telefon 0241 738582, la departamentul actionariat, si sa intrebati exact despre situatia acesteia. Pentru transferul actiunilor pe numele Dumneavoastra luati legtura cu Regisco SA, firma care pastreaza evidenta actionarilor Avicola Constanta. Detaliile de contact se gasesc pe www.regisco.ro.

Fondul Proprietetea mie imi pare tot un SIF. Care ar fi diferenta pentru un investitor neimplicat in recuperarea unor proprietati.
   21-07-2006     Darius

Intr-adevar, buna observatie: fondul Proprietatea are multe elemente comune cu SIF-urile; in plus, prin dimensiune, structura de active si administrator (daca acesti parametri se vor mentine dupa cum au fost anuntati), Proprietatea ar putea fi chiar mai interesant decat SIF. Exista, desigur, si particularitati: structura actionariatului - SIF au pornit cu un actionariat numeros si foarte dispersat, cu detineri mici relativ egale; Proprietatea va porni cu o structura de detineri foarte diversa, inculzand actionari cu detineri foarte mari; dupa cum s-a anuntat, Proprietatea ar trebui administrat de un administrator strain, ceea ce il va face si mai interesant; va exista atat o oferta puternica pe piata dupa listare (persoane care doresc transformarea actiunilor in numerar, dupa ce au asteptat o compensare atat de mult timp) ci si o cerere foarte puternica (investitori atrasi de structura de portofoliu si/sau administrator, si, mai important, de pretul potential destul de bun la listare). Sa speram ca fondul va ajunge la bursa intr-un viitor nu foarte indepartat.

De ce a devenit RAIFFEISEN o societate de tip inchis? Daca am actiuni la aceasta societate unde le pot vinde? Unde pot sa aflu la ce pret maxim a avut loc ultima tranzactie a societatii inainte de a fi de tip inchis? Exista vreo agentie de brokeraj care sa ma puna in contact si cu bursele din afara tarii (pt. vanzare-cumparare de actiuni)?
   02-07-2006     S. Razvan

Raiffeisen (fosta Banca Agricola) a devenit societate de tip inchis pentru ca asa a hotarat adunarea generala a actionarilor bancii. Actionarii unei firme pot decide oricand ca aceasta sa devina deschisa sau inchisa (cu respectarea prevederilor legale). Acum puteti vinde actiunile numai direct unei alte persoane, prin contract de cesiune ce trebuie apoi notificat bancii in vederea inscrierii in registrul actionarilor. Pentru informatii suplimentare luati legatura cu departamentul actionariat al Raiffeisen. Ultimul pret de tranzactionare la BVB pentru actiunile Banca Agricola a fost de 0,0469 RON/actiune pe 21/10/99. Pentru investitii pe piete straine va recomand KTD.

Ce documente imi atesta mie calitatea de actionar la firmele care le-am cumparat la bursa? Intreb asta ca sa ii spun la maica-mea sa mearga sa ia dividentele. Pentru Astra cum ar trebui sa procedez daca s-a scos de la bursa?
   02-06-2006     Adrian Lazar

Extrasul de cont eliberat de societatea de brokeraj este suficient pentru a atesta calitatea de actionar. Totusi, o firma care a emis actiuni nu are nevoie de asemenea documente, intrucat detine lista exacta a investitorilor care au dreptul de a primi dividende. Astfel, buletinul de identitate este suficient pentru mama Dumneavoastra. Pentru actiunile delistate luati legatura direct cu firma emitena, la departamentul actionariat.

Se pot gasii undeva datele exacte la care se platesc dividendele si datele la care se distribuie actiunile gratuite?
   28-05-2006     Nicu

Nu exista o lista cu datele exacte. Dividendele se platesc, de regula, in termen de 60 de zile de la data comunicarii hotararii AGA de repartizare a acestora; actiunile gratuite se inregistreaza, de regula, in termen de 2-3 luni de la hotararea de distributie a acestora. Pentru termene si date mai concrete contactati departamentul actionariat al emitentului care va intereseaza.

am actiuni la automobile colibasi. unde sa ma adresez pentru a le putea vinde?
   26-05-2006     antonia

Actiunile Dacia nu se mai tranzactioneaza la bursa. Luati legatura cu Dacia Pitesti, departamentul actionariat - poate cunosc ei vreo cerere de cumparare.

Detin actiuni la Compania de Petrol si la PETROBRAZI. Unde ma pot adresa pentru a afla cate actiuni am la noile societati, numarul lor, daca se acorda eventuale dividende si de unde se ridica extrasul de cont pentru aceste actiuni. Va multumesc.
   19-05-2006     DAVID

Acum aveti actiuni Petrom. Pentru extrasul de cont (care indica si numarul de actiuni detinute) mergeti la Regisco SA, www.regisco.ro. Pentru situatia dividendelor luati legatura cu Petrom, departamentul actionariat.

Buna ziua, Detin actiuni TBM, societate care in 31 martie 2006 a efectuat splitarea valorii nominale. V-as ruga daca se poate sa-mi spuneti cam cat va mai dura aces proces de inregistrare a noii valori nominale.
   13-05-2006     Nicu

Operatiunile legate de capitalul social dureaza cam 2-3 luni. Cele mai complete informatii despre stadiul operatiunii le puteti obtine de la departamentul actionariat al Turbomecanica.

Care este perioada de subscriere la BRK? A fost stabilita? Daca se achizitioneaza drepturi de referinta cum procedam in continuare cu subscrierea? Aceasta subscriere poate fi facuta de brokerul cu care am contract? Va multumesc.
   16-04-2006     catalin

Pentru informatii despre perioada de subscriere consultati sectiunea Informare Continua a site-ului www.bvb.ro si identificati comunicatul emis de BRK. In perioada de subscriere veti putea subscrie actiuni noi corespunzator numarului de drepturi de preferinta care v-au fost alocate ca urmare a actiunilor detinute la data de inregistrare si/sau a drepturilor cumparate din piata. Pentru informatii aditionale despre subscriere luati legatura direct cu Broker Cluj, la departamentul actionariat.

In anul 2000 am devenit actionar la o societate, in anul 2005 odata cu demisia mea din societate am cedat actiunile mele, cu promisiunea ca-mi voi primi dividendele pe anul 2004, nici pana in acest moment nu am primit acele dividente, ce trebuie sa fac sau unde sa ma adresez sa stiu cine a fost beneficiarul dividentelor mele?
   07-04-2006     Alexandru

Adresati-va direct firmei la care ati avut actiunile - conducerii sau departamentului actionariat.

cate actiuni detin la societatea dumneavoastra si cat valoareaza la piata razdac la data dea 31.03.2006 si de ce ce majoreaza capitalul social al societatii ( dubleza) comform scrisorii primite.
   03-04-2006     vizitiu elena

Nu aveti actiuni la noi. Luati legatura direct cu firma la care aveti actiuni, cereti la departamentul actionariat si solicitati toate lamuririle necesare.

conform carui act normativ se delisteaza VEL de la BVB?
   29-03-2006     vica

Pentru intrebari de ordin juridic luati legatura cu un jurist sau consultati sectiunea Legislatie a www.cnvmr.ro. Desigur, orice intrebari despre emtienti isi gasesc cel mai bine raspuns sunand la emitentii respectivi, departamentul actionariat.

Despre LOTERIA ROMANA si IMPRIMERIA NATIONALA: se privatizeaza, se listeaza la bursa? (ce s-a anuntat, termene, preturi, procente actionariat, etc )
   29-03-2006     Vasile Marinescu

Nu exista nici o informatie pe aceasta tema. Listarea acestor firme in viitorul previzibil este foarte putin probabila.

La societati cu actionariat disipat, pentru a se evita situatia de la SIF-uri, este firesc sa se voteze (si chiar se voteaza extrem de frecvent) modificari statutare de genul: ----- "Daca la prima convocare nu sunt intrunite conditiile legale de cvorum, se poate convoca o a doua Adunare Generala Extraordinara ce se va constitui in mod legal in conditiile in care 30% din capitalul social al societatii este reprezentat in adunare. Hotararile se vor lua in mod valabil cu majoritatea absoluta a capitalului social al societatii prezent si/sau reprezentat" ----- Am avut scrupulele sa citez un pasaj real, cu care sunt perfect de acord si il voi vota, ca actionar. Totusi, in virtutea Dispozitiei de Masuri nr.2/06.02.2006 emise de CNVM, o clauza statutara ca cea de deasupra, odata adoptata pentru preintampinarea paraliziei decizionale, poate fi ulterior folosita ca o capcana teribila impotriva unui actionariat minoritar disipat, chiar daca acel actionariat minoritar intruneste majoritati covarsitoare, de pana la 70% (si cunoastem toti asemenea exemple). Concret, prezumtivul actionar detinator a doar 30% din capitalul social, poate miza pe participarea nesemnificativa a celorlati 70%, convocand o AGEA pentru DELISTAREA SOCIETATII. Va rog sa observati, nimic nu este fortat in cifrele mele: actionari institutionali cu doar 30% se intalnesc, cvasi-imposibilitatea intrunirii (la convocator) a unui actionariat minoritar disipat este deja binecunoscuta. Opinez ca, Dispunerea de Masuri nr.2/06.02.2006 emisa de CNVM este de-a dreptul inadmisibila, prin absentza oricarei prevederi, privind pragul de detinere de la care se poate cere delistarea. Vechiul 95% putea fi eventual coborat, dar a lasa lucrurile fara nici o limitare mi se pare de-a dreptul un abuz impotriva actionarilor minoritari. Va rog frumos sa-mi spuneti opinia dumneavoastra (poate ca eu gresesc). Va multumesc!
   29-03-2006     

Sunt de acord ca dispozitia cu privire la delistarea in urma unei simple adunari generale a venit cam neasteptat. Nu stiu nici eu care au fost ratiunile unei schimbri de optica atat de radicala la CNVM. Eu as fi mentinut procedura veche (oferta de preluare), dar as fi micsorat procentul de 95% necesar pentru delistare. Trecand peste aceste aspecte tehnice, parerea mea este ca orice emitent care doreste sa se delisteze trebuie sa o poata face, intrucat emitentii nu trebuie tinuti cu forta pe piata de capital. Totusi, dupa parerea mea, o decizie atat de importanta precum cea de delistare ar trebui luata cu minim 50% din drepturile de vot.

Daca am avut certificatul la arpechim? cum il pot transforma in actiuni Petrom? cate actiuni petrom are un certificat? pot lua dividente pe certificat arpechim sau trebuie mai intati sa il schimb? Va multumesc.
   28-03-2006     ligia petris

Actiunile s-au transformat in mod automat in actiuni SNP. Mergeti la Regisco (www.regisco.ro) si solicitati un document numit extras de cont pentru a afla cate actiuni aveti. Pentru dividende sunati direct la Petrom, departamentul actionariat.

Va multumesc pentru raspunsuri. Revin cu 2 clarificari: 1. Din cate stiu International Leasing il are ca actionar pe Domnul Voicu. Dansul este actionar si la Intercapital si la certiinvest. In ce masura este reglementat de CNVM ca firma Dlui EV International Leasing sa faca o emisiune prin firma la care este actionar Intercapital Invest si sa cumpere obligatiunile pentru fondurile Tezaur si Orizont ale Certinvest, firma al cariu presedinte este. Intrebarea este generala bazandu-se pe acest caz individual. 2. Costul asigurarii este de 1% din intreaga valoare a emisiunii, deci acopera si principalul si dobanzile. Se poate acoperii una din cele 2? 3. Deci atunci cand o firma face o emisiune si nu o asigura putem deduce ca nu o sa mearga, caci daca ar fi mers, ar fi acceptat si firma de asigurari contractul de asigurare. 4. De ce spuneti la Herastrau "din pacate" cand in prospectul distribuit de dumneavoastra NU recomandati la cumparare. 5. Referitor la fonduri, este posibila mutarea sumei detinute in Intercapital in aceeasi zi fara a mai trece pe la titular prin cont si fara a fi scazute comisioanele in fondul Tezaur? Multumesc.
   19-03-2006     Stevan Dinu

1. Aceasta problema nu este reglementata. Informatia pe care o aveti despre actionariatul International Leasing nu este corecta. Structura de actionariat actuala se gaseste pe site-ul www.rasd.ro. 2. Probabil ca da. 3. Deductia nu este corecta: emisiunea de obligatiuni Raiffeisen Bank nu a fost asigurata, de exemplu; aceasta nu inseamna ca emisiunea "nu a mers". La asemenea emisiuni nu se pune numai problema ca asiguratorul sa accepte asigurarea emisiunii, ci si problema ca emitentul sa doreasca sa asigure emisiunea. 4. Pentru ca, dupa ce ca sunt asa de putine emisiuni de obligatiuni corporative pe piata, se mai intampla ca o parte din ele sa nu fie eficiente si sa se incheie cu succes. 5. Dupa cum v-am mai spus o data, eu cred ca nu. Dar ar fi bine sa luati legatura direct cu Certinvest pentru clarificari.

Cam atat pe aceste subiecte - si asa ne-am cam departat de tema rubricii cu unele dintre intrebari. Pentru intrebari legate de activitatea firmelor Intercapital Invest si Certinvest aveti la dispozitie adresele de e-mail oficiale. Pe viitor voi fi obligat sa sterg intrebarile care nu se incadreaza in tema rubricii.

Va salut domnule Pasol si va felicit pentru reusita candidaturii dvs. Intrebarea mea este: ce este o actiune blue-chip? Cand se poate spune despre o actiune ca este blue-chip? Si inca ceva. Va rog mult sa imi retransmiteti buletinele Puls Capital nr. 364 si 369. Multumiri.
   12-03-2006     Tiberiu Nica

Va multumesc pentru felicitari. Actiunile "blue-chip" sunt actiunile considerate cele mai solide, mai eficiente si mai stabile actiuni de pe piata. Nu exista metode de clasificare riguroasa a acestora, insa printre criteriile luate in calcul se numara: capitalizarea, lichiditatea, performantele financiare, calitatea actionariatului si a managementului, pozitia pe piata si activitatea derulata. Spre exemplu, pe piata noastra de capital, actiunile BRD si SNP sunt in mod indiscutabil blue-chip-uri. V-am retransmis numerele din Puls Capital prin e-mail.

Vreau sa investesc 50.000 RON la bursa. Este acum momentul oportun pentru intrarea in piata sau trebuie sa mai astept? Care sunt criteriile dupa care trebuie ales un broker? Am inteles ca exista unii brokeri care ofera opinii despre evolutia actiunilor tinand cont de interesele proprii (vezi cazul SSIF Broker).
   11-03-2006     Nicu

Din pacate nu oferim recomandari despre investitii. Pentru alegerea unui broker (a unei societati de brokeraj, mai exact), eu as recomanda urmatoarele criterii: vizibilitate in presa, calitatea rapoartelor de analiza prezentate, site-uri web, proiecte majore, complexitatea serviciilor oferite, nivelul de informare al brokerilor (angajatilor SSIF), actionariat, tranzactionare prin internet, structura de costuri, servicii incluse in costul standard (consultanta, analiza, etc). Recomandarile mai putin etice la care faceti referire sunt, dupa parerea mea, ceva mai putin raspandite decat ar putea crede anumiti investitori mai putin familiarizati cu activitatea unui SSIF.

Am cumparat actiuni online la DECE (20000), si nu am mai vazut-o la tranzactionare.Ce s-a intamplat, a dat faliment. Eu mai pot recupera ceva din bani? Multumesc
   06-03-2006     janina

Intr-adevar, pe site-ul rasd.ro aceasta apare ca supsendata pentru faliment. Luati legatura direct cu emitentul, la departamentul actionariat. Probabil ca nu mai puteti recupera nimic.

As dori daca se poate, sa imi spuneti data aproximativa la care se va intruni AGA pentru Banca Transilvania?Multumesc!
   06-03-2006     emil chidean

Nu avem cum sa estimam aceasta informatie. Luati legatura direct cu banca, la departamentul actionariat.

VA ROG FRUMOS DACA PUTETI SA-MI RASPUNDETI LA URMATOAREA INTREBARE. CUM POT RECUPERA ACTIUNILE TATALUI MEU DECEDAT IN ANUL 2000 ?.MENTIONEZ CA MAMA MEA ARE O VARSTA INAINTATA SI NU POATE UMBLA PENTRU OBTINEREA LOR SI MA RUGAT PE MINE SA O AJUT.ACTIUNILE SANT PE SIF .BANAT-CRISANA IAR DIN MOMENTUL DECESULUI NU AM MAI PRIMIT BANII PE DIVIDENTE .MENTIONEZ CA SI EU AM ACTIUNILE LA ACEEASI FIRMA SI IN TOTI ACESTI ANI AM PRIMIT BANI PE DIVIDENTE .TATAL MEU DE CE NU IA PRIMIT DEOARECE NU A ANUNTAT NIMENI DECESUL LUI. UNDE MA POT ADRESA?VA MULTUMESC ANTICIPAT.VREAU SA VA MULTUMESC SI PENTRU FAPTUL CA MIATI RASPUNS LA NENUMARATELE INTREBARI PUSE PE ACEEST SAIT. SI ZILNIC IL DESCHID .VA FELICIT .R. IOAN BT.
   28-02-2006     IOAN

Multumesc pentru felicitari. Luati legatura cu Regisco SA pentru aceasta operatiune (transferul actiunilor pe numele Dumneavoastra). Regisco (www.regisco.ro) este societatea care pastreaza registrul actionarilor SIF. Pentru intrebari legate de dividende sunati direct la SIF Banat-Crisana, departamentul actionariat.

Ce se mai intampla cu OLT? Cand va fi din nou tranzactionat?
   21-02-2006     cristian

Eu nu stiu acest lucru. Luati legtura direct cu Oltchim, la departamentul actionariat.

As dori sa stiu structura actionariatului la SC Retrom Pascani si data cind va fi tranzactionata la bursa din nou dupa majorarea de capital social ,evolutia preturilor pina s-a sistat tranzactionarea.
   16-02-2006     SAVIN TRAIAN

Nu oferim informatii despre emitenti. Gasiti informatii pe site-urile www.bvb.ro si www.rasd.ro.

Conform calendarului financiar, nu ar fi trebuit ca pe 15-02-2006 BIO sa faca publice rezultatele financiare prelimitate pe 2005? Pe site-ul BVB, in sectiunea Informatie Continua, nu apare nici un comunicat BIO. Exista vreun alt site unde as putea gasi aceasta informatie? Va multumesc
   16-02-2006     Sorin R

Luati legatura direct cu Biofarm, departamentul actionariat, sau cu Bursa de Valori, departamentul Emitenti.

ce se mai aude de SOF? cum as putea sa mai vand actiunile pe care le detin? exista vreo posibilitate....?
   14-02-2006     cristian

Am mai raspuns pe aceasta tema. Pentru intrebari legate de emitenti luati legatura direct cu Sofert, la departamentul actionariat.

Am actiuni la fabrica de automobile Dacia Pitesti si nu le-am gasit nici la bvb nici la rasdaq. Sunt cotate undeva aceste actiuni sau le pot vinde doar societatii emitente?
   11-02-2006     TUNCU RAZVAN

Actiunile au fost retrase de la tranzactionarea pe piata de capital. Singura varianta este sa gasiti Dumneavoastra un cumparator. Luati legatura cu departamentul lor de actionariat - poate dansii cunosc cereri de cumparare.

Cand a avut loc ultima majorare de capital la Compa si in ce mod?Care este structura actionariatului in prezent? Acceasi intrebare si pt BC Carpatica.Intuiti o evolutie asemanatoare a cotatiilor bursiere cu cea de anul trecut? Va multumesc.
   11-02-2006     Dragomir Catalin

Pentru informatii despre emitenti consultati site-ul www.bvb.ro, sectiunea Emitenti si Valori Mobiliare, si/sau caseta "Informatie Continua" de pe prima pagina. Nu oferim estimari sau opinii despre evolutia actiunilor.

As avea si eu o intrebare legata de Zentiva(SCD).Stiu ca aceasta societate urma sa fie retrasa de la bursa prin oferta facuta da actionarul majoritar da a prelua si restul actiunilor.Acum se pare ca un fond american le-a dat planurile peste cap si au ajuns la o participatie de aprox 10%.Intrebarea mea este daca societatea va putea fi scoasa de la bursa cu doar 90% si daca este posibil sa urmeze o noua oferta pentru restul actiunilor sau este posibil sa ramana in continuare la tranzactionare? Va multumesc anticipat si va felicit!
   10-02-2006     Alexandru

Multumesc pentru felicitari. Nu putem sti care sunt planurile Zentiva, daca vor face o alta oferta, etc. Ramane de vazut. Cel mai bine ar fi ca aceste intrebari sa fie adresate direct la Sicomed, departamentul actionariat.

Am actiuni la o banca, as vrea sa le tranzactionez, dar nu am nici un certificat de actionar. Nu mi s-a eliberat. Ce e de facut?
   08-02-2006     Raluca Dima

Daca este vorba despre o banca listata (Banca Transilvania, BRD, Banca Carpatica sau Eurom Bank), atunci certificatul de actionar (numit in acest caz extras de cont) se obtine de la firma care pastreaza registrul actionarilor bancii. Procedura de obtinere a acestui document este descrisa in pagina de Intrebari Frecvente a sectiunii de Consultanta si Analiza.

Daca banca nu este listata, atunci certificatul de actionar se obtine de la departamentul actionariat al bancii.

Incepand cu data de 30 ian. a inceput subscrierea act. la Compa. Deoarece in vechiul comunicat remis BVB singura informatie trimitea actionarii la biroul actionariat, va intreb daca aveti alte detalii si daca subscrierea se poate face si de la Intercapital.
   03-02-2006     silviu

Subscrierea este o relatie a investitorului cu emitentul, si nu se face prin Intercapital Invest. Luati legatura cu biroul actionariat al Compa - procedura este extrem de simpla.

anul trecut am facut o asigurare de viata la ING(dupa cunostintele mele e un fel de fond de investitii).Am primit de la ei un mail si printre altele era scris unde detin ei actiuni :rrc,tlv etc. trimitand un mail la tlv cu intrebarea daca e adevarat ca ing detine actiuni la ei mi-au raspuns ca aceste informatii sunt confiindetiale si nu pot fi spuse de ce unele soc. declara structura actionariatului si altele nu? multumesc
   29-01-2006     marius

Nivelul de transparenta si informare depinde de strategia fiecarei societati. Desigur, un nivel de transparenta cat mai ridicat este recomandabil. Intrebarea de mai sus ar trebui sa o adresati direct la Nederlanden. Tineti cont de faptul ca asigurarile de viata ale Nederlanden nu sunt fonduri de investitii; chiar daca acestea includ si o componenta de investitie, sistemul si regulile de functionare sunt diferite. O prima diferenta ati remarcat-o si Dumneavoastra - o disponibilitate mult mai mica pentru transparenta.

M ar interesa daca la actiunile RCC se dau actiuni gratuie pentru cele detinute. Daca da care este data de referinta si cate se dau la 100 detinute.
   26-01-2006     Ramirez

Nu oferim opinii sau informatii despre actiuni. Consultati direct emitentul (la departamentul actionariat) sau comunicatele transmise de acesta si publicate pe site-ul www.bvb.ro, prima pagina, caseta "Search News".

Daca detin actiuni Compa, care este prima zi cind pot vinde pentru a beneficia de dreptul de subscriere?
   26-01-2006     vasile

Luati legatura cu emitentul, la departamentul actionariat, sa vedeti caseta "Search News" de pe www.bvb.ro, prima pagina.

Am trei intrebari: prima este daca aveti idee despre data de inregistrare pentru acordarea de dividende (sau actiuni gratuite) la TLV. Daca nu aveti, spuneti-mi va rog macar unde si cam cand sa caut; a doua este ce inseamna IPO; a treia - daca am cumparat actiuni prin intermediul unui SSIF, care este procedura prin care voi putea intra in posesia eventualelor dividende, le primesc in numerar sau in cont. Si daca le primesc in cont, in care? Va multumesc si va felicit pentru lucrurile bune pe care le faceti!
   21-01-2006     Tiberiu Nica

1. Data de inregistrare nu a fost comunicata inca. Aceasta va fi facuta publica printr-un comunicat oficial transmis de banca si publicat pe site-ul www.bvb.ro, tabelul Informatie Continua de pe prima pagina. Comunicatul se va publica probabil prin martie. Anul trecut data de inregistrare a fost 29 aprilie.

2. IPO inseamna Initial Public Offer sau Oferta Publica Initiala. Aceasta este operatiunea prin care o firma inchisa (adica detinuta de un numar mic de actionari fondatori) devine deschisa prin vanzarea catre public de actiuni pentru prima data, in vederea listarii la bursa.

3. SSIF nu este de regula implicata in procedura distributiei de dividende. Va trebui sa luati legatura in mod direct cu departamentul actionariat al firmelor la care aveti actiuni la data de inregistrare, si sa intrebati despre procedura distributiei de dividende. Procedurile uzuale de plata sunt intr-un cont bancar furnizat de catre Dumneavoastra, la casieriile unei retele bancare alese de emitent sau prin posta.

Va multumim pentru felicitari. Ma bucur ca eforturile noastre sunt apreciate.

Am fost salariat Petrom timp de 20 de ani.Dupa cum stiu,pot cumpara actiuni S.N.P. la pretul cu care au fost cumparate si de O.M.V. adica 1450 lei ROL.Cum as putea sa intru in posesia lor ? cu multumiri
   20-01-2006     Dragos31

Nu stiu daca aceasta operatiune s-a aprobat inca. Luati legatura cu departamentul actionariat al Petrom sau cu sindicatul.

Lucuiesc in strainatate si de acolo am cumparat actiuni TLV prin intermediul unui broker tot din strainatate. As dori sa aflu care este procedura de a cumpara (daca va fi cazul) actiuni cu pretul favorabil (4000/actiune cum a fost in anul 2005)? Va multumesc.
   20-01-2006     gabor

Procedura va fi anuntata de banca la momentul respectiv. In momentul in care se va anunta o subscriere de actiuni cu numerar (si daca se va anunta) luati legatura cu departamentul actionariat al bancii pentru detalii, sau cu brokerul Dumneavoastra.

1.De unde se poate obtine formularul pentru subscriere de noi actiuni la Compa Sibiu. Hotararea AGA spune ca de la biroul Actionarilor. Este vorba de biroul Actionarilor din sediul companiei din Sibiu? 2.Cum va fi influentat pretul actiunilor Compa in urma acestei subscrieri? Exista situatii precedente asemanatoare pentru alte companii? Multumesc.
   17-01-2006     Radulescu N

1. Luati legatura telefonic cu biroul actionariat din cadrul Compa. Orice intrebare legata de un anumit emitent sau operatiunile sale isi gaseste intotdeauna raspuns la departamentul actionariat al emitentului respectiv. 2. Nu oferim opinii sau recomandari despre actiuni in cadrul acestei rubrici.

Buna ziua.Va rog,daca puteti sa imi dati o adresa de email valabila de la "SC Sierra Quadrant",deoarece nu mai gasesc informatii referitoare la procesul de lichidare al "SC Sofert SA",un broker mi-a recomandat sa i-au legatura cu lichidatorul pentru a sti mai multe despre actiunile detinute la acest combinat.Va multumesc.
   16-01-2006     GIGI

Luati legatura direct cu Sofert la departamentul actionariat. Pentru orice probleme legate de emitenti, cel mai bun contact este emitentul insusi. Eu nu am datele de contact ale lichidatorului.

Daca SC TUFE SA , urmare majorarii de capital din decembrie 2005 , a acordat actiuni gratuite actionarilor si cand se va afla acest lucru ?
   13-01-2006      Bogdan

Nu tinem evidenta majorarilor de capital social. Luati legatura direct cu firma respectiva la departamentul actionariat.

FLA. Ar fi oare posibila o informare (eventual a clientilor Intercapital) privind noii parametri economico-financiari ai entitatii obtinute prin fuziunea cu FLAMINGO, asa cum este ea planificata? Concret, un set de informatii pe baza carora sa putem vedea noul PER, eventual noua "poza" a actionariatului etc.
   12-01-2006     

Ne gandim. Daca vom avea datele necesare (acum nu le avem), vom face o analiza.

Detin actiuni la Raiffeisen nu am primit niciodata dividende,de ce?
   07-01-2006     Sanda

Distributia de dividende de catre o firma nu este o obligatie. Nu toate societatile repartizeaza dividende, chiar daca inregistreaza profit. Decizia de distributie a dividendelor se ia de catre adunarea generala a actionarilor. Astfel, actionarul majoritar poate hotari reinvestirea profitului, fara a acorda dividende. Desigur, exista si cazul in care o societate inregistreaza pierderi, si atunci nu are din ce sa repartizeze dividende. Nu cunosc situatia exacta la Raiffeisen, aceasta nemaifiind o societate publica, dar puteti obtine detalii de la departamentul actionariat al bancii.

am doua pachete de actiuni la sif 2 de la bunicii mei care au decedat. am primit dividende dar nu am putut intra in posesia lor deoarece sunt pe numele bunicilor. Am pierdut acesti bani? Cum pot să- i recuperez? Au fost reinvestiti? Cum pot intra in posesia actiunilor? va multumesc anticipat
   06-01-2006     marian bulutu

Banii nu au fost reinvestiti. Luati legatura direct cu SIF Moldova la departamentul actionariat si solicitati clarificari.

Ce se intampla cu actiunile UZINEXPORTIMPORT de nu mai pot fi tranzactionate? Cand se va relua tranzactionarea lor? Multumesc
   05-01-2006     george b

Nu stim. Luati legatura direct cu Uzinexport la departamentul actionariat.

Despre Sofert se mai aude ceva?
   05-01-2006     toma sorin

Nu. Luati legatura direct cu Sofert, la departamentul actionariat. Este simplu.

Buna dimineata. Revin cu o intrebare adresata ieri , in care va spuneam ca am primit mostenire in urma unei succesiuni , actiuni la Arpechim Pitesti , iar notarul mia spus ca trebuie schimbate . Ma puteti ajuta cu o informatie , adresa unde le pot schimba . Va multumesc
   05-01-2006     Ciocan Gigi

Luati legatura cu Petrom (acum aveti actiuni Petrom) si solicitati lamuririle necesare de la departamentul actionariat al firmei.

Doresc sa deschid un cont la SSIF Intercapital Invest si va rog sa-mi comunicati daca pot include si actiunile dobandite de parintii mei la Competrol , cu acordul acestora, ce poseda 2 cupoane primite in 1996,care reprezinta un total de 412 actiuni la valoarea nominala de 1000 ROL. Cunosc faptul ca societatea Competrol este listata la bursa cu simbolul COTE. Va rog sa-mi comunicati daca au fost emise dividente sau daca au fost emise actiuni gratuite de catre aceasta societate in ultimii 10 ani sau va rog sa ma indrumati catre o sursa de informatii. Va multumesc.
   04-01-2006     Ciprian

Daca parintii au avut actiuni Competrol, acum aveti actiuni Petrom (SNP). COTE sunt actiunile Conpet, nu Competrol. Actiunile dobandinte in programul de privatizare in masa nu pot fi incluse in contul Dumneavoastra de investitii; va trebui mai intai ca aceste actiuni sa fie vandute in piata. Pentru informatii despre dividende luati legatura direct cu Petrom si cereti la departamentul actionariat.

Parintii mei detin 11.000 actiuni la fosta Banca Agricola actual Raiffesein bank. La sfarsitul anului tatal meu a decedat si probabil ca va trebui sa facem succesiunea si pe acestea. Ce putem sa facem dupa aceea cu ele ? Este bine sa le vindem sau cum pot fi valorificate ? Eu cred ca este mai bine sa asteptam pana ce vor fi cotate in bursa ? D.vs. ce ma sfatuiti ? Multumesc
   04-01-2006     Octavia Popa

Ma indoiesc ca actiunile Raiffeisen Bank vor fi cotate la bursa. Banca Agricola a fost listata la BVB, si Raiffeisen, dupa preluarea sa, a hotarat delistarea. Daca doriti sa le vindeti, va trebui sa gasiti Dumneavoastra un cumparator. Va puteti adresa si departamentului actionariat al bancii, pentru aceste intrebari.

Am cumparat printr-un SSIF actiuni la o societate care presupun ca va acorda dividende pentru anul 2005 si va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1. In general, cam la ce data se face publica AGA prin care se stabileste data de inregistrare a actionarilor care vor beneficia de dividende ? 2. Anuntul AGA se face obligatoriu pe site-ul BVB ? Daca nu, care este modalitatea de a afla data AGA si data de inregistrare ? 3. Pentru a putea beneficia de dividende este necesara prezentarea vreunui certificat de actionar emis de la societatea care tine registrul actionarilor, si daca da, cum se obtine acesta ? Va multumesc
   03-01-2006     ADRIAN

1. In general in luna aprilie. 2. Da. O alta modalitate de a afla aceasta data este direct de la firma la care aveti actiuni, de la departamentul actionariat al acesteia. 3. Nu. Dividendele se acorda automat tuturor actionarilor, fara a fi necesara prezentarea vreunui act.

sun actionar la societatea romlux; ce se intampla cu ea?am citit ca a avut loc un proces de divizare; o vom vedea din nou pe piata?
   29-12-2005     mihai serban

Da, o vom vedea din nou pe piata dupa ce se finalizeaza divizarea. Luati direct legatura cu Romlux - departamentul actionariat pentru informatii suplimentare.

Sunt detinatorul unui cupon de actionar la Petrobrazi , inteleg ca am 5000actiuni SNP.Am dreptul de a subscrie la pretul 0,1000 actiune si cum sa procedez?Angela
   12-12-2005     

Nu va pot spune cate actiuni SNP aveti, insa aveti, intr-adevar, dreptul de a subscrie actiuni noi. Luati legatura direct cu Petrom, departamentul actionariat.

In urma divizarii soc. ROMPRECO din Romportmet si fuziunea acesteia cu Elpreco, pt. o parte din actiunile detinute la Romportmet trebuia sa primesc actiuni la Elpreco. Data majorarii capitalului soc. la Elpreco a trecut, dar nu ma regasesc la REGISCO cu nici o actiune la Elpreco. Spuneti-mi ce trebuie sa fac?
   10-12-2005     I.Popescu

Poate actiunile nu au fost inca inregistrate in Registru. Luati legatura cu departamentele actionariat ale tuturor societatilor implicate in operatiune, si solicitati lamuriri.

Va salut cu stima. Am doua intrebari ptr dvs:1.Ce se intampla cu actionarii in momentul cand o companie este delistata,cum mai putem vinde actiunile respective.2.Cum se explica ca in acest moment cand actiunile de pe bursa,o iau binisor in sus , unit de fond Intercapital care are plasamente in actiuni cotate ,scade
   09-12-2005     gelu

1. Prin contracte de cesiune a actiunilor incheiate direct intre cumparator si vanzator. Cumparatorul va trebui sa il gasiti singur. Un bun punct de plecare il reprezinta departamentul actionariat al firmei la care aveti actiuni. 2. Valoarea unitatii de fond se calculeaza cu un decalaj de trei zile fata de preturile la bursa ale actiunilor.

1. Ce varianta este mai avantajoasa pentru un investitor care vrea sa faca o preluare si are de ales intre trei societati similare din toate punctele de vedere, mai putin cel al structurii actionariatului ? a) societatea cu actionar majoritar b) societatea fara actionar majoritar, dar cu actionariatul relativ concentrat c) societatea fara actionar majoritar, dar cu actionariat foarte dispersat Va rog argumentati raspunsul. 2. Exista metode legale prin care actionarul majoritar poate "beneficia" de o parte din profit, in cazul cand societatea nu acorda dividende ? Totusi, cum o face ? 3. Cine propune, cine aproba si in ce conditii, listarea unei societati pe piata de capital, in cazul cand sunt satisfacute criteriile legale impuse pentru listare ? Multumesc
   08-12-2005     Adrian

1. Aceasta analiza trebuie sa o faceti cu un consultant. Problema este prea complexa pentru a fi tratata in cadrul acestei rubrici. 2. Nu. 3. Orice societate comerciala care considera ca indeplineste criteriile poate solicita listarea pe o piata de tranzactionare. Procedura se deruleaza printr-o societate de brokeraj (SSIF). La Bursa de Valori exista o Comisie de Inscriere la Cota care analizeaza si aproba cererile de listare. Pe Rasdaq exista o comisie echivalenta. Gasiti mai multe detalii in materialul intitulat "Ghidul emitentului de actiuni si obligatiuni" pe www.kmarket.ro, "Documentare si analiza".

Domnule Pasol admir transparentza acestei rubrici si sunt convins ca imi va aparea acest comentariu pe site.Problema e ca am ceva experientza in pietzele financiare si nu-mi place sa constat ca brokerii au tot interesul sa dezinformeze publicul.Intreba cineva acum cateva zile daca exista investitii mai riscante decat futures.De ce nu ati amintit nimic de foreign exchange? Exista chiar si leverage de 1:500 din cate stiu eu.In alta ordine de idei un articol de pe vanguard aparut de curand suna cam asa "profituri spectaculoase risc zero" ,si se facea referire la arbitraj intre spot si futures pe SIF-uri parca.Din pacate calculele excludeau comisioanele care sunt pt. un client cu capital mic sunt cu atat mai mari.Pe deasupra pe o bursa matura asteptarile viitoare de crestere nu sunt atat de optimiste (chiar daca piatza futures este mai volatila decat cea spot).As mai adauga faptul ca mie nu-mi place sa investesc in actiuni deoarece contabilitatea este ceva relativ si nu ma simt prea confortabil privind lucrurile din exterior.Nu sunt economist de profesie dar un singur lucru este clar:cresterile foarte mari de pe BVB nu sunt normale si cred ca se datoreaza faptului ca exista multi investitori carora le-a intrat bursa in sange si nu mai pot sta in afara jocului.Altfel de ce ar creste o bursa cu 60-65 de emitenti din care cam 1/3 titluri lichide? raspunsul meu:toti sunt "pe acele titluri".Referitor la contabilitate:Daca un SIF are un PER de ...sa spunem 16 si mai mult de jumatate din profit este alocat dividendelor(restul se reinvesteste),atunci cum creste VUAN cu 30% in cateva luni?De unde apar aceste noi "active" peste noapte?Cred totusi ca dupa 1 ian. multi investitori romani se vor orienta catre pietzele financiare straine deoacere impozitul de 16% este o grea lovitura dezvoltarii pietei de capital din Romania si asa anemica.Cred totodata ca cei care investesc in societati cu actionariat dispersat (de ex. SOCP) pot sa astepte mult si bine preluari de catre firme straine Realitatea demonstreaza ca investitorii straini cumpara totul la preturi derizorii atata vreme cat guvernantii nostri "iubesc " atat de mult spaga.De ce nu se fac privatizarile prin metoda publica?Cine are bani cumpara ,cine nu,nu.Cu timpul actionariatul se va concentra.In incheiere as dori sa ma lamuriti si pe mine in ce consta CFD-urile.Numai bine!
   04-12-2005     cristi m.

Oricine are dreptul la o opinie, si primesc cu placere opinii de la cititorii nostri in cadrul acestei rubrici. Insa nu sunt de acord cu ideile prezentate de Dumneavoastra.

In raspunsul la care faceti referire am dat doar o serie de exemple, nu am facut o prezentare exhaustiva a tuturor tipurilor de instrumente si tranzactii de pe piata financiara - o asemenea prezentare ar fi depasit cu mult cadrul acestei sectiuni si timpul meu disponibil; din acest motiv nu m-am referit explicit la piata Forex, desi am amintit tranzactionarea in marja sau cu fonduri imprumutate - de aici intervine riscul si pe Forex. Nu comentez articolele aparute pe alte site-uri.

Mai departe, faceti o serie de afirmatii inexacte, dar pe care le-am mai auzit. Sunt de acord ca prevederile contabile au o doza de relativitate, dar exista pe piata financiara (si in tranzactionarea actiunilor) o serie de repere mai mult sau mai putin clare, agreate, utilizate si urmarite de toata lumea. In general cresterea actiunilor in tara noastra este foarte normala, dupa parerea mea (desigur, mai sunt si exceptii, nu generalizez 100%). Cand actiuni profitabile precum SIF, TLV sau IMP pleaca de la niveluri de P/E de 1 sau 2 prin anul 2000, atunci cresterile care urmeaza sunt absolut normale si previzibile (faptul ca TLV este acum mult prea sus este o alta problema). In plus, in tot acest interval (2000-2005) au mai intervenit o serie de fenomene: emitentii nu au stat pe loc, iar profiturile, vanzarile si capitalurile lor au crescut; transparenta si comunicarea cu investitorii au crescut; numarul de actiuni in circulatie, capitalizarea si lichiditatea au crescut si ele; numarul de investitori si cererea pentru actiuni au crescut; increderea in piata de capital a crescut si ea. Toate aceste elemente au contribuit la cresterile pe care le-am vazut in ultimii ani si care nu sunt mai putin normale decat cresterile de zeci de ani ale altor piete mai dezvoltate.

Daca ati urmari diversi indicatori de evaluare ati constata ca preturile multora dintre actiuni nu sunt astazi supraevaluate. Nu sunt de acord nici cu criteriile Dumneavoastra de evaluare: de ce ar fi legat numarul de emitenti de cresterea preturilor actiunilor? Iata avem pe Rasdaq cateva mii de emitenti, si acolo cresterile nu sunt aceleasi, ba chiar anul acesta pe ansamblu piata a scazut. Faptul ca pe bursa sunt mai putini emitenti nu ii impiedica sa creasca in piata.

Intrebarea legata de SIF-uri este interesanta, insa ea ar fi corecta numai daca ne-am referi la o societate pe actiuni obisnuita, nu la un fond de investitii asa cum sunt SIF-urile. La un fond VUAN creste datorita cresterilor activelor nete; aceasta se intampla datorita cresterii preturilor actiunilor pe piata (pentru actiunile listate detinute de SIF-uri), datorita dividendelor primite de la firmele aflate in portofoliu sau a dobanzilor pentru obligatiuni si depozite, datorita vanzarii unora din actiunile detinute in portofoliu la preturi mai mari decat cele inregistrate in activ, datorita listarii unora din companiile nelistate detinute de SIF-uri si asa mai departe. Acesta este motivul pentru care cresc si activele fondurilor deschise de investitii - mecanismul este similar.

Desi nu pot sa spun ca ma bucura, impozitul de 16% nu este nici pe departe o grea lovitura pentru piata de capital. In multe alte tari impozitul este chiar mai mare. Incercati sa priviti problema intr-un context mai larg: majoritatea covarsitoare a populatiei Romaniei inca isi plaseaza banii la banca (dobanzi real negative de o singura cifra) sau ii pastreaza in valuta sau "la saltea". Daca piata creste intr-un an cu 50% (de exemplu), atunci faptul ca un investitor va castiga net 50% x 84% = 42% in loc de 50% x 99% = 49,5% nu poate fi considerat in nici un caz o "grea lovitura" pentru cei care au ca alternativa un castig de 5% la banca.

Nu uitati ca marea majoritate a populatiei nici macar nu cunoaste mecanismele pietei de capital de la noi (o piata destul de simpla in ansamblu), deci mi se pare greu de crezut ca vom vedea "migratii" masive pe piete straine. In rest, de acord cu SOCP dar exista si contra-exemple - IMP si TLV, de exemplu, vor fi probabil preluate in maxim cativa ani. Problema cu privatizarea este veche, si aici raspunsul l-ar putea da numai guvernul. Nu sunt familiarizat cu CFD-urile.

In final, Dumneavoasra exprimati o neincredere in performantele istorice si perspectivele pietelor de actiuni organizate din Romania. Tot aud asemenea pareri de ani de zile, si totusi piata creste. Eu am o parere contrara cu a Dumneavoastra - am avut si am incredere in piata, de multi ani de zile arata ca se pot face bani din actiunile romanesti (vedeti portofoliul virtual de pe kmarket), si o voi arata in continuare. In momentul in care voi considera ca piata nu mai poate creste, o voi spune fara rezerve. Dar acest moment nu a sosit. In rest, oricine are dreptul la o opinie.

Inca o precizare: desi apreciez opiniile transmise si posibilitatea de a raspunde la ele, nu intentionez sa transform aceasta rubrica intr-un forum de discutii. Putem continua discutia pe email, daca doriti.

Unde pot afla ceva despre stadiul celor 8 % actiuni promise salariatilor Petrom in cazul privatizarii? Nu credeti ca a trecut deja prea mult de cand se tergiverseaza aceasta poveste?
   03-12-2005     Ion Giscan

Surse bune de informare ar putea sa fie sindicatul salariatilor Petrom, departamentul actionariat al Petrom sau conducerea societatii. Nu am nici o opinie legata de intarzierea alocarii acestor actiuni - acesta nu ar fi singurul proiect legat de piata de capital intrat in intarziere; in plus, nu am informatii despre modul sau termenul la care s-a promis initial ca vor fi oferite aceste actiuni, deci nu am cum sa evaluez intarzierea.

unde as putea sa vand actiunile mittal steel gl(sidex s.a.)
   28-11-2005     gigi

Intrucat actiunile nu se mai tranzactioneaza pe piata de capital, va trebui sa gasiti Dumneavoastra un cumparator. Luati legatura si cu departamentul actionariat al firmei - dansii ar putea sa cunoasca eventuale cereri de cumparare.

Cum pot valorifica actiunile pe care le am la societati nelistate pe bursa sau rasdaq (ex. Armedica[ARMD], Pipere[PIPE], Banca Raifesen, BURM, MATZ, etc...etc???
   27-11-2005     Topor Gheorghe

Pentru vanzarea acestora singura varianta este sa gasiti Dumneavoastra un cumparator. O directie de abordat este contactarea departamentelor de actionariat ale firmelor la care aveti aceste actiuni - dansii ar putea sa cunoasca persoane interesate de cumpararea actiunilor.

Pe pagina BVB, nou listata BIO este prezentata in doua documente, continand raportari serios diferite in ceea ce priveste actionariatul. Diferentele s-ar putea explica usor, avand in vedere pragurile legale sub care se situeaza cele mai multe din acele detineri. Ne puteti spune ce raportari veti prelua dumneavoastra (Intercapital) in evidentzele de lucru privind actionariatul BIO? Multumesc!
   25-11-2005     G.R.

Da, exista foarte multe raportari diferite, nu numai doua. Noi vom solicita o situatie cu actionarii semnificativi direct de la registru, pentru clarificari.

M-ar interesa sa stiu cat la suta din capitalul social al SNP se tranzactioneaza la bursa si unde pot vedea structura actionariatului mai detaliata (si evolutia acestuia in ultimele 2 luni)? Am vazut pe pagina dvs. ca OMV are 51%, MEC-ul 40,74% si BERD 2,02%. Actiunile detinute de acestia se pot tranzactiona la bursa? V-as fi recunoscator daca m-ati putea ajuta.
   24-11-2005     

Probabil va referiti la procentul de "free-float" - adica actiunile care nu sunt in posesia actionarilor mari, caz in care o valoare estimata pentru SNP ar fi exact 100%-51%-40,74%-2,02% = 6,24%, adica exact procentul de pe site. Toate actiunile unei firme listate se pot tranzactiona la bursa. Atunci cand se listeaza o firma la bursa, se listeaza toate actiunile sale, nu doar o parte a lor. Teoretic toti actionarii SNP isi pot vinde actiunile la bursa. Practic, este putin probabil ca OMV, MEC sau BERD sa faca vanzari la BVB, datorita strategiilor proprii.

SIF-urile au actionariatul dispersat. In aceste conditii, pot fi in mod normal intrunite conditiile legale pentru cvorum si luarea deciziilor in cadrul adunarilor generale ordinare si extraordinare?
   21-11-2005     Florin

La adunarile generale ordinare nu sunt probleme: la prima convocare cvorumul este de 1/2 din capitalul social, iar deciziile se iau cu majoritatea celor prezenti, iar la a doua adunarea se poate tine oricare ar fi numarul de actiuni reprezentate, iar deciziile se iau tot cu majoritatea celor prezenti. La adunarile extraordinare e problema: prima convocare - 3/4 din capitalul social prezent si decizii cu 1/2 din capitalul social, la a doua - 1/2 din capitalul social prezent, decizii cu 1/3 din capitalul social. Ar trebui parcurse si actele constitutive ale SIF, poate contin prevederi aditionale in acest sens.

Am niste actiuni la azomures de cativa ani si nu am primit niciodata dividente pe ele .Acum am auzit ca Banca Transilvania deconteaza o anumita suma pe ele (18.000.000).Este adevarat ?Poate o alta institutie.
   20-11-2005     medrea stefan

Pentru a intreba de situatia dividendelor Dumneavoastra luati legatura direct cu Azomures, la departamentul Actionariat (gaasiti numarul de telefon pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Actiuni listate la bursa").

Banca Transilvani nu deconteaza bani pentru actiuni. Ceea ce se intampla, de fapt, este ca puteti vinde acele actiuni printr-o societate specializata numita Societate de Servicii de Investitii Financiare; Banca Transilvania are o asemenea societate. Pentru a gasi lista completa de asemenea societati mergeti pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Intermediari".

Va rog sa-mi spune-ti unde pot gasi structura actionariatului pentru BCR. Ma intereseaza in special ce SIF-uri au actiuni la aceasta banca.
   25-10-2005     Lucian F.

AVAS 36,88%, SIF1 6,00%, SIF2 6,00%, SIF3 6,00%, SIF4 6,00%, SIF5 6,12%, International Finance Corporation 12,50%, European Bank for Reconstruction and Development 12,50%, salariati BCR 8,00%.

Posed certificate de actionar la Automobile Dacia Pitesti, societate care nu mai este listata la bursa de valori. Care este posibilitatea vanzarii acestor certificate?
   16-10-2005     Baiasu Dragos Ion

Singura posibilitate este sa gasiti Dumneavoastra un cumparator. Puteti suna si direct la Dacia, la departamentul actionariat, si intreba daca dansii cunosc de vreo cerere de cumparare.

Detin un certificat de actionar la SC Nord SA emis in 1996. Nu am primit niciodata dividende. AM incercat sa caut aceasta societate si am aflat ca a fost preluata de Continental SA, dar pe internet nu am gasit site-ul Continetal. Deasemenea am aflat ca Hotelul Nord , - care cred ca facea parte din SC Nord SA - a devenit Ibis Bucuresti Gara de Nord. Cum pot afla la ce Societate Comerciala detin actiuni conform acestui Certificat de Actionar? De la cine trebuie sa primesc dividende? Multumesc! Ion Hentea
   09-10-2005     Ion Hentea

Societatea Continental nu este inca listata, dar aceasta va fi listata pana la sfarsitul anului (poate chiar luna aceasta) la bursa de valori. Site-ul firmei este http://www.continentalhotels.ro/. Luati legatura cu departamentul actionariat pentru a intreba despre dividende.

Dupa parerea dvs. cum ati pondera o serie de factori / indicatori (PER, P/B, structura actionariatului, domeniul de activitate, free float, etc.) in vederea luarii unei decizii de achizitie a unei anumite actiuni. (Ex.: Suma factori 100%, PER 20%, P/B 10%, altii 70%)
   04-10-2005     Adrian

Intrebarea este mult prea generala si complexa pentru un raspuns in aceasta rubrica. Vestea buna, insa, este ca voi scrie o serie de editoriale pe tema analizei actiunilor in Puls Capital, editoriale ce vor raspunde sub o anumita forma si la aceasta intrebare. Acest lucru se va intampla probabil incepand cu luna noiembrie.

VA ROG VREAU SA IMTRASMITETI CINE ESTE ACTINAR MAJORTARI LA GRUPUL MARCO BVB CU STIMA PREDA ALIN
   27-09-2005     PREDA ALIN

Nu exista nici o firma cu numele de Grupul Marco listata la bursa. Probabil va referiti la Marco Industries, actionar majoritar al Alro Slatina, cu o detinere de 76% din actiunile producatorului de aluminiu. Nu cunoastem structura de actionariat a Marco Industries, aceasta firma nefiind listata la BVB.

Am detinut la Comelf Bistrita (CMF) 40 de actiuni.Data cumpararii 02.09.1998 si le-am vandut in 19.10.2004. Din cate cunosc din 1999 pana in 2003 s-au acordat dividende. Am telefonat la actionariat de mai multe ori si au folosit diferite forme de exprimare de genul ? vi le trimitem de sarbatori ! ; vi le trimitem cumulate pe doi ani ! etc. Pana acum le-am primit pe cele din 2001 in suma de 171917 lei. Parca exista o lege care-i obliga ca in termen de 6 luni de la AGA sa le trimita. Poate i-mi timiteti un raspuns despre Comelf !
   21-09-2005     

Este adevarat, dar legea a aparut in 2004 si nu cred ca se aplica si retroactiv. Din pacate intr-adevar unele societati intarzie foarte mult plata dividendelor - din acest motiv a aparut si prevederea respectiva din lege. Nu va pot oferi alta solutie decat sa ii mai sunati din cand in cand si sa intrebati daca mai platesc din dividendele restante.

salut....ACUM2luni mama a decedat,aceasta era actionar la elecrtoputere,craiova. nu stiu cum trebuie sa procedez pt.intrarea in posesia acestora,si daca imi puteti spune cum aflu daca aceste actiuni au si dividende,si daca nu cum pot sa transfer sau sa le cumpar aceste actiuni. va multumesc frumos.
   21-09-2005     c.mihaela

Pentru a transfera actiunile pe numele Dumneavoastra luati legatura cu registrul bursei de valori si solicitati informatii despre procedura. Numarul bursei de valori este 307.9500 (cereti la departamentul registru). Pentru a afla daca s-au disstribuit dividende luati direct legatura cu Electroputere Craiova (tel 0251/436.700) si cereti la departamentul actionariat.

unde pot sa vind actiunile de la sidex galati?
   19-09-2005     angheluta

Actiunile Sidex nu se mai tranzactioneaza pe piata de capital. Va recomand sa luati legatura direct cu Sidex, sa cereti la departamentul actionariat, si sa ii intrebati pe dansii daca au cunostinta despre vreo cerere de cumparare de actiuni.

detin un certificat -cupon la alprom slatina ,el se afla la firma,nu mi-a parvenit datorita schimbarii adresei.de15ani nu am ridicat nici dividende ,nici altceva.stiu ca a fost o oferta publica ,dar am aflat prea tarziu. ce pot sa fac pt a intra in posesia lui si cum pot afla cate actiuni detin,care este valoarea lor ,cum pot ,eventual ,sa le valorific.multumesc si astept semnaluld-v.
   04-09-2005     sorin sitea.

Calitatea de actionar ramane, chiar daca nu aveti certificatul respectiv (presupunand ca ati subscris la Alprom si ati fost inregistrat ca actionar in 1995). Probabil datorita schimbarii de adresa nu ati primit dividende (daca Alprom a distribuit dividende). Luati legatura direct cu societatea, departamentul actionariat, pentru informatii despre acestea. Pentru celelalte intrebari va recomand sectiunea de intrebari frecvente.

As vrea sa stiu ce se intimpla cu actiunile DAC emise de fosta Automobile Dacia si cine detine registrul actionarilpr pt aceste titluri. Cu stima, Mihai P
   04-09-2005     Mihai P

Aceste actiuni nu se mai tranzactioneaza la bursa de valori, societatea fiind retrasa de la tranzactionare si transformandu-se in societate de tip inchis. Luati legatura cu departamentul actionariat al Dacia Pitesti pentru a afla detalii si informatii despre registrul actionarilor.

Daca nu detin certificatul de actionar ( am actiuni la societatea EXCELENT ) cum pot intra in posesia dividentelor ?
   02-09-2005     vanda

Nu trebuie sa detineti certificatul de actionar pentru a primi dividende (presupunand ca sunteti in continuare actionar, adica nu ati vandut actiunile). Luati legatura cu Excelent (tel 335.4580), cereti la departamentul actionariat si intrebati acolo despre dividendele care vi se cuvin.

Nu am mai ridicat dividentele de cel putin trei ani. Intre timp mi-am schimbat domiciliul si numele de familie (m-am casatorit). Este posibil sa ridic dividentele acum pe ultimii ani? Si de unde? Unde sa ma adresez pentru a comunica noua adresa?
   02-09-2005     Mariana Dumitriu

Luati legatura cu firma de la care ar fi trebuit sa primiti dividendele, cereti la departamentul actionariat si intrebati acolo. Tot de la ei aflati firma care pastreaza registrul actionarilor, si luati legatura cu aceasta firma pentru a schimba adresa.

stiiti cumva daca sa incheiat subscrierea actiunilor ALRO?
   29-08-2005     vic

Din pacate nu am aceasta informatie. Luati legatura cu Alro la departamentul actionariat.

As dori sa ma lamuriti, daca se poate in legatura cu un certificat de actionar, si anume : tatal meu este decedat si are un certificat de actionar la Competrol. Va rog sa-mi spuneti daca mama mea poate beneficia de dividentele pe care le-ar obtine cu acest certificat de actionar si care ar fi modalitatea de obtinere a acestor dividente. Cu multumiri, Vanda Sultan
   29-08-2005     vanda sultan

Va trebui sa treceti actiunile pe numele mamei Dumneavoastra. Pentru aceasta luati legatura cu societatea care pastreaza registrul actiunilor Petrom (Dumneavoastra aveti acum actiuni la Petrom, Competrol fiind inclusa in aceasta). Societatea se numeste Regisco SA, telefon 408.5800, 224.9128. Pentru procedura legata de plata dividendelor luati legatura direct cu Petrom, si cereti informatii la departamentul actionariat.

Ce imi puteti spune despre viitoarea listare a CONTINENTAL HOTELS pe bursa, anuntata inca in iulie pe site-ul lor? Aveti in perspectiva deschiderea unei filiale la Cluj?Multumesc anticipat.
   26-08-2005     sebastian

Din ultimele informatii pe care le am se pare ca procesul este in derulare, actiunile vor fi listate direct la bursa, fara oferta publica (exista deja dispersia necesara de actionariat), insa societatea este foarte opaca in ceea ce priveste stadiul procesului de listare. Nu avem in vedere deschiderea unei agentii la Cluj in viitorul previzibil, datorita numarului mare de sedii principale si secundare de SSIF in oras.

Buna ziua ! Cum si cui se pot vinde actiunile detinute la o societate privatizata prin metoda MEBO ? Va multumesc !
   18-08-2005     Vasile CRINGUS

Depinde daca actiunile societatii se tranzactioneaza sau nu. In orice caz, in primul rand trebuie sa studiati prevederile contractului de privatizare, pentru a vedea cand si in ce conditii puteti vinde actiuni. Solicitati contractul de la asociatia salariatilor; in mod normal, pana la plata integrala a obligatiilor catre stat, urmata de desfiintarea asociatiei salariatilor, nu puteti vinde actiunile. Daca acesti pasi au fost efectuati, atunci puteti vinde printr-o societate de brokeraj daca actiunile sunt tranzactionate la bursa sau pe Radsaq (detalii in sectiunea de intrebari frecvente). Daca actiunile nu sunt listate, atunci va trebui sa gasiti singur un cumparator - luati legatura cu asociatia salariatilor, conducerea societatii sau departamentul actionariat.

Buna ziua. In urma cu cateva saptamani cotidianele de specialitate vehiculau ideea conform careia managementul Biofarm intentioneaza listarea sociatatii la cat. I a BVB. Incercand sa aflu mai multe amanunte nu am avut succes. In mediile mai apropiate pietei de capital exista mai multe informatii? Mai simplu, dupa cate stiti Dvs. exista o astfel de intentie reala sau este doar un zvon?
   16-08-2005     brainstorm

Din cate stiu eu intentia era destul de serioasa, si nu doar un zvon, dar nu am mai auzit notati pe aceasta tema. Cel mai bine ar fi sa sunati direct la Biofarm si sa intrebati acest lucru (departamentul actionariat sau conducerea societatii).

Am gasit informatii contradictorii referitoare la actionariatul SNP (procentajele detinute de actionarii majoritari). Care este data limita pana la care OMV trebuie sa depuna capitalul aferent majorarii pentru ajungerea la 51% din actiuni?
   11-08-2005     Gabriel Ene

Conform departamentului actionariat al Petrom, detinerea OMV este la acest moment de 51%, fiind inregistrata in Registrul Actionarilor.

Va rog , in legatura cu actiunile MITAL STEEL GALATI (FOST SIDEX SA) AS VREA SA STIU DACA SE MAI POT VINDE ASTFEL DE ACTIUNI , LA CE PRET , UNDE , ETC.AM CATEVA SI VREAU SA LE VALORIFIC .
   11-08-2005     marian

Actiunile Sidex au fost retrase de la tranzactionare de pe piata de capital, astfel incat nu mai au un pret de piata si nu le puteti tranzactiona printr-o societate de brokeraj. Singura varianta este sa luati direct legatura cu Sidex, sa cereti la departameantul actionariat, si sa intrebati daca dansii cunosc de vreo cerere de cumparare de actiuni.

Cum pot intra in posesia certificatului distribuit in urma programului de privatizare in masa? Mentionez ca, desi am depus respectivul cupon la Dacia Pitesti, cei de acolo nu l-au expediat niciodata...
   10-08-2005     D. Comisu

Va trebui sa luati legatura cu Dacia Pitesti, sa cereti la departamentul actionariat, si sa intrebati care este firma care pastreaza registrul actionarilor Dacia. Apoi, luati legatura cu aceasta firma si solicitati un document numit "Extras de Cont". Acesta arata cate actiuni Dacia aveti (daca sunteti actionar) si inlocuieste Certificatul distribuit prin programul de privatizare.

Cum se pot tranzactiona actiunile unei societati delistate? Detin actiuni la romlacta pascani care a fost suspendata de la rasdaq in data de 21.05.2004. Mai pot tranzactiona actiunile pe care le detin? Daca da, Cum?
   07-08-2005     Florin

Actiunile nu se mai pot tranzactiona pe piata de capital. Luati legatura direct cu societatea respectiva si intrebati de vreo eventuala oferta de cumparare (cereti la departamentul actionariat sau direct la conducere).

Cum pot afla daca o societate a distribuit dividende in ultimii cinci ani? Am trei cupoane de 1 milion ROL cu 40 de actiuni fiecare, dar nu am fost anuntat de distribuirea de dividende in ultimii cinci ani... Multumesc, Ioan
   03-08-2005     ioan

Cel mai bine ar fi sa luati direct legatura cu societatea respectiva, la departamentul actionariat.

Unde se face subscrierea pentru actiunile noi ALR?
   16-07-2005     sandu

Pentru raspunsul la aceasta intrebare va rog sa luati legatura cu departamentul actionariat al Alro.

Cum pot afla valoarea unor actiuni pe care le detin si nu sunt listate la bursa?Este vorba de Remat Bacau.
   15-07-2005     cami

Actiunile nelistate nu au un pret de piata, deci nu exista un reper oficial pentru valoarea lor. Aceasta valoare poate fi doar estimata in diverse moduri. Spre exemplu, puteti lua legatura direct cu societatea, la departamentul actionariat sau conducere, si intreba despre eventuale tranzactii cu actiuni Remat si pretul la care acestea s-au efectuat. Pretul tranzactiilor precedente va poate da o idee de valoare (desi aceasta este foarte aproximativa). Un alt mod de calcul este din bilant - calculati valoarea contabila a unei actiuni (total capitaluri proprii / numar total de actiuni) si, eventual inmultiti-o cam cu 1,5, sau luati profitul pe actiune (profit net / numar total de actiuni) si inmultiti-l cam cu 8. Tineti cont ca este vorba de repere foarte aproximative. Pana la urma pretul unei actiuni se determina in acest caz (cand actiunile sunt nelistate) prin negociere intre cumparator si vanzator.

doresc sa stiu unde as putea vinde actiuni ROMEXTERRA
   14-07-2005     catalin

Luati legatura cu banca (departamentul actionariat sau conducerea) si intrebati daca dansii cunosc de vreo cerere de cumparare de actiuni.

Felicitari pentru aceasta rubrica! As avea 2 intrebari, la care sper sa-mi puteti raspunde: 1. Care este diferenta dintre un SIF (cum sunt SIF1..5) si un fond de investitii orientat spre actiuni, d.p.v. al potentialelor castiguri sau pierderi (altfel spus care e diferenta intre a cumpara actiuni la un SIF sau a cumpara unitati de fond)? La prima vedere cel putin, mi se par 2 metode de investitie foarte asemanatoare. 2. Se stie cumva prin cine sau cum se va face subscrierea la ALRO si incepand de cand? Multumesc.
   11-07-2005     geo

1. Interesanta intrebre. Intr-adevar, ca strategie generala plasamentele sunt relativ asemanatoare, dar cu o serie de diferente importante si o mentiune. Mai intai, apare o diferenta semnificativa la nivel de structura a investitiilor: fondurile mutuale au acces la plasamentele disponibile acum in piata, in timp ce SIF-urile, prin modul lor de infiintare, includ in activ si investitii neaccesibile fondurilor mutuale; acesta este si un lucru bun (daca ne gandim la detinerile SIF-urilor in BCR, de exemplu), dar si un lucru rau (daca ne gandim la sutele de firmulite neprofitabile detinute de SIF-uri). Mai departe, vad o diferenta majora legata de modul in care un investitor isi valorifica investitia in cele doua instrumente: astfel, la fondurile mutuale castigul investitorului este reprezentat in mod exact de castigul fondului: cresterea activului fondului cu X% din plasamentele efectuate implica o crestere exacta de X% si pentru investitor; la SIF-uri corelatia nu mai este la fel de clara, profiturile obtinute de fond nu se distribuie integral investitorilor (iar acest lucru se realizeaza doar o data pe an, prin dividende), iar cresterea de valoare a unei unitati (a unei actiuni SIF) nu este corelata perfect cu cresterea pretului in piata al actiunilor, pret ce este supus si presiunilor legate de cerere si oferta.

In fine, m-as mai referi si la diferente legate de capacitatea financiara (incomparabil mai mare in cazul SIF-urilor), de calitatea de investitor a fiecarui tip de fond (fondurile mutuale sunt numai investitori minoritari, in timp ce SIF-urile pot fi si investitori cu detineri de control sau majoritare in anumite firme), de modul de administrare (4 din cele 5 SIF-uri sunt autoadministrate, in timp ce fondurile mutuale sunt administrate de o societate de administrare), de accesibilitatea investitiei (la un fond mutual se poate intra/iesi oricand, prin subscriere/rascumparare de unitati; la un SIF posibilitatea de a intra/iesi din fond depinde de conditiile din piata, respectiv de existenta cererii sau ofertei de actiuni - aceasta este permanenta daca ne referim strict la SIF-uri, dar la modul teoretic ar putea lipsi in anumite momente), etc. Mentiunea se refera la limitarea actuala a detinarii unui investitor in capitalul SIF la 0,1%.

Ca o concluzie, toate acestea inseamna ca investitia intr-un fond mutual de actiuni este mai clara si mai structurata pentru investitor, deci mai usor de evaluat si pana la urma mai putin riscanta, in timp ce investitia in SIF-uri este mai dificil de evaluat din acest punct de vedere; din nou, aceasta situatie pune si probleme (evolutia viitoare a investitiei este mai greu de anticipat la SIF-uri) dar prezinta si avantaje (randamentul investitiei in SIF poate fi mai mare decat randamentul investitiei intr-un fond mutual, desigur, in conditii de risc corespunzator mai mari).

Referitor la Alro - nu am aceasta informatie. Puteti lua legatura cu departamentul actionariat al societatii. Numerele de telefon se gasesc pe kmarket.ro, sectiunea "Actiuni listate la bursa".

Cum pot proceda pentru a cumpara actiuni nesubscrise la TLV. Sunt client al societatii dumneavoastra si doresc sa stiu daca ma puteti sprijini pentru efectuarea acestei tranzactii.
   06-07-2005     Grigoriu Dan

Va referiti la actiunile care nu au fost subscrise in cadrul majorarii de capital social. Conform comunicatului bancii, se pare ca acestea vor fi oferite printr-o procedura de oferta adresata la mai putin de 100 de investitori pre-selectati, probabil in principal angajati ai bancii. In opinia mea nu puteti subscrie in cadrul acesteia, conform comunicatului. Pentru clarificari puteti suna si la departamentul actionariat al bancii. Daca in urma consultarilor cu ei considerati ca va putem ajuta in vreun fel, nu ezitati sa ne spuneti.

a inceput distributia prin posta a dividentelor sif3-transilvania?
   04-07-2005     mihai

Nu urmarim plata dividendelor. Luati legatura cu departamentul actionariat de la SIF Transilvania.

Prin bunavointa dvs. as vrea sa aflu care sunt principalii actionari ai societatii Compa Sibiu. Sunt nemultumit de datele oferite de aceasta societate(25% alti actionari). Va multumesc anticipat.
   28-06-2005     stef

Un actionar la o societate deschisa are obligatia sa raporteze numai atingerea/depasirea anumitor praguri (5%, 10%, etc) conform legii 297. Din aceasta cauza nu veti gasi o structura completa a actionariatului. Din datele pe care avem, detinerile cele mai mari la CMP sunt: SSIF Broker + Petru Prunea + Best Manager SRL - 5,24%, SIF Oltenia - 5,14%, Asociatia Salariatilor - 51,19%, Hiposwiss Fund Danube Tiger - 9,99%, Broadhurst Investment Ltd + Lindsell Enterprises Ltd - 7,21%.

Care este perioada de subscriere la Impact pentru majorarea de capital si unde se poate face?
   15-06-2005     mirani

Am mai raspuns la o intrebare similara. Luati legatura cu Impact la departamentul actionariat pentru detalii complete.

Detin un certificat de actionar la PECO s.a. (Constanta), actualmente Petrom. Niciodata nu am primit vre-un divident (nici macar 100 de lei). Prin vanzarea Peco catre Petrom, acum eu am actiuni la Petrom? Pot sa le vand? Care este pretul unei actiuni? De ce nu se primesc dividente? este totusi o firma prospera nu falimentara. Multumesc mult!
   15-06-2005     Dinu Marius

Da, aveti actiuni la Petrom. Luati legatura direct cu Petrom, la departamentul actionariat, pentru a intreba de situatia dividendelor care vi se cuvin; firma a distribuit dividende in anumiti ani, dar de valoare foarte mica. Nu toate firmele care obtin profit distribuie dividende - unele firme pastreaza aceste profituri pentru investitii. Pentru informatii despre pretul actiunilor si modalitatea de vanzare consultati sectiunea de intrebari frecvente a rubricii de consultanta pe kmarket.ro.

BRD este suspendata de la tranzactionare de 2 saptamani. Cand se va relua tranzactionarea?
   14-06-2005     miricescu

Nu avem aceasta informatie. Incercati sa sunati la bursa de valori, departamentul tranzactionare, sau la BRD, departamentul actionariat.

de la ce data pana la ce data se poate subscrie la IMP cu 1950lei/act.?multumesc
   12-06-2005     L.M.

30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a hotararii CA din 14 mai. Pentru data exacta sunati la Impact, departamentul actionariat.

Dece SIF-urile nu piblica in raportul anual structura actionarilor pe cote de detinere
   09-06-2005     Tataru Doina

Structura actionariatului nu este o informatie ce trebuie inclusa in rapoartele anuale conform reglementarilor in vigoare.

cand se reia tranzactionarea actiuniilor Vel Pitar la bursa daca stiti? sunt suspendate de mai bine de o luna si ceva si nu inteleg de ce poate puteti sa imi explicati?
   04-06-2005     claudiu

Nu stiu exact situatia suspendarii la Vel Pitar. Luati legatura cu emitentul si cereti la departamentul actionariat pentru informatii. Puteti suna si la bursa de valori, departamentul tranzactionare, pentru clarificare.

Cand incep sa se plateasca dividentele pe 20004 la actiunile Sif Muntenia Bucuresti (actiunile populatiei)
   01-06-2005     MARIANA

Luati legatura cu SIF Muntenia, la departamentul actionariat. Probabil incepand din vara.

Pentru a intra in posesia unor actiuni la Automobile Dacia, actiuni ce trebuiau primite inca din 1996 in cadrul privatizarii in masa cui trebuie sa ma adresez, si daca dividendele restante se mai platesc, si ce valoare are o actiune la aceasta socitate?
   29-05-2005     razvan

Daca ati subscris la Dacia, atunci aveti actiuni Dacia. Nu trebuie sa faceti nimic deosebit pentru "a intra in posesia" actiunilor. Pentru eventuale dividende sunati la Dacia, si cereti la departamentul Actionariat. Nu exista o valoare de piata a actiunilor, intrucat acestea nu se mai tranzactioneaza la bursa.

As dori sa stiu care este valoarea de piata a actiunilor la Banca ROMEXTERA si daca este posibil ca in viitorul apropiat sa fie tranzactionate la bursa. Va multumesc.
   27-05-2005     Tudor

Intrucat actiunile bancii nu sunt listate, practic nu exista un pret de piata al acestora. Exista probabil preturi ale unor tranzactii private derulate intre cumparatori si vanzatori, dar acestea nu sunt publice. Puteti solicita aceasta informatie chiar de la banca, de la departamentul actionariat. Nu am informatii despre o eventuala listare a bancii, insa, daca nu ma insel, societatea de leasing a acesteia, Romexterra Leasing, a anuntat o asemenea intentie.

Ce trebuie sa fac ca sa primesc dividendele de la IMPACT? Este indeajuns sa ma prezint la sediul firmei in data specificata de comunicatul de presa dat de catre IMPACT?Atat?....evident detineam actiuni in data de inregistrare
   17-05-2005     ionut

Raspunsurile legate de dividende le obtineti cel mai bine direct de la emitent (in cazul Dumneavoastra Impact, departamentul actionariat). Fiecare societate are modalitatea proprie de plata.

Cum pot primi dividendele la SIF-uri in afara de sistemul Postei Romane?
   16-05-2005     popescu mircea

Pentru aceastsa intrebare va trebui sa luati legatura direct cu SIF, departamentul actionariat.

As dori sa stiu cum se face pentru a ridica dividendele.
   12-05-2005     Razvan Macovei

Luati legatura cu firma de la care trebuie sa ridicati dividende, cereti la departamentul actionariat si intrebati care este procedura de plata.

Cum pot sa intru in posesia dividentelor cuvenite de la sif4? Mentionez ca am un cont curent la BRD.
   07-05-2005     vlad salajan

Luati legatura cu departamentul actionariat al SIF4. Fiecare emitent are o procedura proprie de plata a dividendelor.

Cum pot intra in posesia cererii si a contului unde trebuie depusi banii pentru a subscrie cele 10% actiuni TLV, la pretul de 4000 lei pe actiune
   06-05-2005     Grigoriu Dan

Termenul limita este 24/06. Din cate stiu la acest moment inca nu a inceput subscrierea. Pentru clarificari ar trebui sa luati legatura cu departamentul actionariat al bancii.

Pana la ce data trebuiesc sa subscriu la impact? mentionez ca detin actiuni la acesta societate. Care este modaliatea de efectuare a acestei operatiuni?
   05-05-2005     tamasi catalin

Luati legatura direct cu Impact, la departamentul actionariat.

Actiunile Biofarm, care sunt des tranzactionate, sunt suspendate de la tranzactionare din 26.04.2005 datorita AGEA. Cat vor mai fi suspendate aceste actiuni de la tranzactionare si de ce dureaza atat de mult? Ca o observatie, in 28.04.2005 a avut loc AGA la Rompetrol Bucuresti (VEGA) si cu toate acestea actiunile nu au fost suspendate. Va multumesc
   03-05-2005     Florin

Intr-adevar, activitatea de tranzactionare pe Rasdaq nu este asa de ordonata precum cea de la bursa. Nu am cunostinta de situatiile specifice de la Vega sau Biofarm, insa, daca lucrurile stau asa cum spuneti, atunci nu prea este OK. Puteti lua legatura direct cu Rasdaq pentru a prezenta aceste probleme. Probabil ca Biofarm nu a transmis inca hotararile AGA si din cauza aceasta ramane suspendata. Puteti lua legatura la ei, la departamentul actionariat pentru a solicita o clarificare.

Societatea Grimex Tg-JIU (GRX) e oprita de la tranzactionare, fara a da ulterior nici un comunicat . Daca sunt actionara, cui pot cere informatii despre starea societatii? Am inteles ca este in reorganizare judecatoreasca. Multumesc
   25-04-2005     mihaela mihai

Cel mai bine ar fi sa sunati direct la Grimex, la departamentul actionariat.

buna ziua. am si eu 2 intrebari - am vazut ca Impact doreste sa plateasca dividende la sediul lor din bucuresti. Eu locuiesc in Arad, si nu mi se renteaza sa merg dupa ele pana in Bucuresti. CUm pot intra eu in posesia acestora? - biofarm a mentionat cumva cand vor plati eventuale dividende, sau se acorda actiuni gratuite? in caz contrar cand se va anunta acest lucru? va multumesc anticipat
   21-04-2005     daniel brennar

Pentru aceste tipuri de intrebari cea mai buna sursa de raspunsuri sunt emitentii. Luati legatura cu Impact (dept. actionariat) si intrebati despre modul de plata a dividendelor pentru persoane din afara Bucurestiului. Trebuie sa existe o varianta. Nu urmaresc Biofarm, insa puteti proceda in acelasi mod. Luati legatura cu departamentul lor de actionariat.

Societatea ROMLUX este supusa divizarii asta inseamna ca o parte se reduce capitalul social de la 296 milioane de actiuni la 133 de milioane de actiuni, 162 de milioane de actiuni la valoarea de 1000 de lei fiind anulate. Ce inseamna pentru un investitor care a cumparat 50.000 de actiuni la 150 de lei??????E posibil ca cele 162 de milioane de actiuni sa creasca in pret ma refer de la 150 de lei cat este acum la un pret mai mare??pentru ca logic din 44 miliarde cat insumau in mom de fata val tuturoro actiunilor sa mai fie doar 24 de miliarde de lei in piata.asta inseamna ca pretul actiunilor actuale de 140 sa ajunga in 270 de lei pentru a ajunge la valoarea de 44 de miliarde avuta inainte heh hehehe de altfel si interesul a fost mare pt aceasta. se vede din volum.
   21-04-2005     claudiu

De regula nu se intampla fenomenul anticipat de Dumneavoastra, iar pretul nu creste pentru a compensa divizarea. Ceea ce se intampla este ca veti primi actiuni si la noua societate; practic valoarea cumulata a celor doua societati trebuie sa egaleze valoarea curenta a societatii inainte de divizare. Verificati totusi termenii divizarii pentru a fi sigur ca ramaneti cu actiuni la ambele firme (au mai fost exceptii) si ca ambele firme rezultate vor fi listate (asa ar fi normal, desi ma indoiesc ca se va intampla acest lucru). Puteti lua legatura direct cu Romlux (la actionariat) pentru aceste informatii.

buna ziua. eu si familia mea suntem actionari la hotel international sinaia,si pana in prezent nu am beneficiat de aceasta relatie .ce se intampla?actiunile au fost plasate inca de la inceput la aceasta unitate turistica(2000). ar mai fi o intrebare:ce ma sfatuiti sa fac cu titlurile de valoara nominala primite in urma legii nr. 10/2001,in valoare de 95 milioane lei? va multumesc.
   17-04-2005     maniu madalina

Luati legatura direct cu International Sinaia, departamentul actionariat. Nu va putem sfatui in legatura cu titlurile de valoare nominala - acestea nu se tranzactioneaza pe piata de capital, deci nu se incadreaza in domeniul nostru de activitate.

Pina anul acesta eu nu am avut actiuni si nu stiu care este modul de plata al dividendelor. ce trebuie sa fac pentru a primi aceste dividende, trebuie sa imi deschid alt cont decit cel existent acum?
   14-04-2005     DANA SIMEA

Modul de plata a dividendelor se stabileste de catre fiecare firma in parte. Exemple de moduri de plata sunt: plata prin cont bancar, prin numerar la sediul firmei sau printr-o retea bancara, prin mandat postal, etc. Sfatul meu este sa luati legatura cu firma respectiva (la departamentul actionariat, daca este o firma mare) si sa intrebati despre modalitatea de plata.

Imi puteti spune care este pretul de piata al actiunilor Raiffeisen Bank? Am cautat pe internet dar nu am gasit nimic legat de acest lucru. Va multumesc.
   07-04-2005     Costin Daniel

Actiunile Raiffeisen Bank nu mai sunt tranzactionate pe piata de capital din tara noastra (Bursa sau Rasdaq), deci nu au un pret de piata. Daca nu ma insel, Raiffeisen lansase o oferta de cumparare a actiunilor pe care nu le detine deja. Cel mai bine ar fi sa luati legatura direct cu banca (departamentul actionariat) si sa intrebati de un posibil cumparator, pret de cumparare, etc.

detin actiuni de la petromidia. doresc sa aflu daca s-au platiti pana la ceasta data dividende la aceasta societate si in cazul in care doresc sa vind actiunile pe care le detin unde as putea face acest lucru
   06-04-2005     Predoi Andrei

Va trebui sa luati legatura direct cu societatea pentru a afla situatia dividendelor (telefon 0241/506.000, 0241/506.100, cereti la departamentul "Actionariat"). Pentru vanzare luati legatura cu o societate de servicii de investitii financiare: Intercapital Invest, 222.8731 sau lista completa la www.bvb.ro, sectiunea "Membri".

Buna ziua,as vrea sa va intreb ce presupune faptul ca am 1008 actiuni la Sif Transilvania?Drepturi,obligatii eventuale avantaje? Nu am formatie economica si nu stiu mai nimic despre aceste lucruri.Va multumesc.
   04-04-2005     pricop jenelea

Actiunile detinute va confera o serie de drepturi: dreptul de a incasa dividendele distribuite de firma (luati legatura direct cu SIF Transilvania la departamentul actionariat; telefonul este pe www.kmarket.ro, sectiunea "Actiuni listate la bursa"); dreptul de a participa la adunarile generale ale actionarilor, de a alege conducerea si de a vota asupra altor probleme pe ordinea de zi; dreptul la informatii despre activitatea societatii, etc. Pentru informatii suplimentare despre actiuni si investitiile financiare va recomand materialul intitulat "Ghidul Investitorului Incepator" disponibil pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Documentare si analiza" si cartea intitulata "Ghid de Investitii Personale" - detalii tot pe www.kmarket.ro, prima pagina.

Buna ziua, In anul ā??Cuponiadeiā?¯ am subscris impreuna cu sotia pentru Peco Timis (in acea vreme), actualul Petrom. Intr- o perioada am primit dividente, dupa care nu am mai primit nimic. As dori sa stiu: 1. ce sa fac pentru a afla de ce nu am mai primit nimic? 2. cum as putea afla ce numar de actiuni corespund celor 2 ā??cupoaneā?¯, cum le pot converti in actiuni (daca nu s-a intamplat deja) si cum as putea sa le tranzactionez? In momentul de fata (si in anii trecuti) mass media nu a fost prea generoasa cu informatiile astea. Va multumesc mult pentru raspuns, Florin Farcas
   30-03-2005     Ioan Florin Farcas

1. Sa luati legatura cu Petrom (departamentul actionariat) si sa intrebati de situatia dividendelor Dumneavoastra. 2. Mergeti la Regisco SA (societatea care tine registrul actionarilor Petrom) si solicitati un extras de cont. Telefoanele sunt 224.8732, 224.9128. Acest document arata cate actiuni detineti. Pentru vanzare aveti nevoie de extrasul de cont si de lista cu coduri confidentiale (tot de la Regisco). Cu aceste documente mergeti la o societate de brokeraj pentru vanzarea actiunilor. Lista acestor societati se gaseste pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Membri".

1.Cand vor fuziona BVB si Rasdaq? 2.Sper ca nu o sa va deranjez cu urmatoarea intrebare, pe care am adresat-o si brokerului meu care nu a stiut sa-mi raspunda. Ce s-a decis in AGA Biofarm din 24.03.2005? Am luat de pe www.rasd.ro hotararea AGA Biofarm in legatura cu translatarea acesteia la BVB. Insa aceasta nu continea ... decizia AGA. Aceasta deoarece Raportului Curent nu i-au fost anexate Procesul verbal si Hotararea AGA Biofarm, desi in Raportul Curent se scrie ca au fost anexate. Asa ca poate ati aflat dumneavoastra ce au decis actionarii Biofarm in legatura cu acest translatarea la Bursa de Valori. Va multumesc.
   28-03-2005     Florin

1. Eu ma astept ca operatiunea sa se finalizeze in a doua jumatate a anului. Aceasta, desigur, daca toate partile implicate in proiect (MF, CNVM, BVB, BER, ANSVM, etc) vor reusi sa colaboreze cu adevarat pentru finalizarea acestui proiect. Pana acum nu prea au aratat acest lucru. 2. Din cate stim noi decizia de listare la bursa s-a aprobat. Sfatul meu ar fi sa luati legatura direct cu Biofarm la departamentul actionariat, sa le semnalati raportarea incompleta si sa puneti toate intrebarile necesare. Este timpul ca emitentii (in special cei de pe Rasdaq) sa invete sa isi asume responsabilitati, in special in cazul unei firme care doreste sa se transfere la BVB; aceasta responsabilizare a lor se poate face incet, incet de catre actionari.

Puteti s?¤ imi spuneti ce inseamn?¤ prescurtarea A.P.A.P.S (F.P.S.).Acestia fiind actionari majoritari la o anumit?¤ Societate.Sau exist?¤ un dictionar bursier online rom?¤nesc?V?¤ multumesc
   24-03-2005     Kolle Mark

Acestea sunt denumirile autoritatilor statului care s-au ocupat de privatizare. FPS - Fondul Proprietatii de Stat, APAPS - Autoritatea de Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului, iar in prezent AVAS - Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (www.apaps.ro). Practic acele detineri sunt detinerile statului in actionariatul unei firme. Gasiti un dictionar bursier pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Documentare si analiza".

Sunt actionar la banca mindbank s.a. Cum vand actiunile?
   23-03-2005     lucia ispas

Mindbank nu este listata la bursa sau pe Rasdaq (din pacate). Singura varianta este sa luati legatura cu banca, la departamentul actionariat, si sa intrebati acolo daca au cunostinta despre vreo cerere de cumparare de actiuni.

Buna ziua! Am cateva "framantari interioare" vis-a-vis de investitiile pe piata de capital. In ordinea numerelor de pe tricou: 1. Am achizitionat niste actiuni la unele SIFuri de pe BVB. Mai este necesara o alta operatiune pentru a beneficia de dividende sau este de ajuns operatiune de cumparare (am citit ceva in legatura cu trecerea in Registru...)?. De asemenea, voi fi contactat pentru a stabili modul in care pot sa incasez dividendele sau trebuie sa ma interesez eu? 2. Care considerati Dvs. ca este cel mai bun program software pentru analiza tehnica? Poate realiza importuri de date din formatul .xls prezentat pe siteul BVB sau din alt format? 3. Cum as putea sa aflu structura investiilor SIFurilor? 4. Daca lansez un ordin de genul "achizitionati X actiuni la pretul de y lei/ actiune", acest tip de ordin comporta si clauza la un pret mai bun? Cu felicitarile de rigoare pentru ceea ce faceti si cu multumiri anticipate, Ovidiu.
   20-03-2005     Ovidiu

1. Nu mai este necesara nici o operatiune suplimentara pentru a beneficia de dividende. Puteti transfera actiunile la registru, dar aceasta operatiune se foloseste pentru alte scopuri; toti actionarii beneficiaza de dividende. Va trebui sa va interesati Dumneavoastra despre modalitatea de plata a dividendelor. Va sfatuiesc sa luati legatura cu departamentul actionariat al societatilor la care aveti actiuni pentru detalii.

2. Cel mai bun program este fara indoiala Metastock - detalii la www.equis.com. Exista proceduri de prelucrare automata a sumarelor de tranzactionare de la BVB/RASDAQ pentru acest program. Din pacate nu oferim consultanta despre utilizarea acestuia.

3. Luati legatura cu societatea de servicii de investitii financiare cu care lucrati. SIF-urile transmit bursei aceste informatii, iar SSIF-urile le pot transmite mai departe clientilor.

4. Depinde de politica societatii de intermediere cu care lucrati. Teoretic raspunsul este afirmativ, dar practic, de regula ordinul este introdus la parametrii specificati de dumneavoastra (inclusiv pretul). Totusi, puteti ajunge la o intelegere cu brokerul prin care acesta sa incerce sa obtina un pret mai bun. Acest lucru ar trebui sa fie posibil.

Multumim pentru felicitari. Va urez succes la tranzactii.

Sunt mostenitoarea unui certificat de actionar FPP II MOLDOVA inregistrat la pozitia 343781 din Reg. Actionarilor si as dori sa aflu de unde pot obtine informatii privind dividendele neridicate.Mentionez ca locuiesc in Bucuresti.
   16-03-2005     Toader Elena

Luati legatura direct cu SIF Moldova la telefon 0234/576740, cereti la departamentul actionariat si intrebati despre situatia dividendelor neridicate.

Stiti cumva daca s-au dat dividente la COVG (Compania de Navigatie Fluviala Romana Galati) ??deoarece eu nu am primit nimic de pe actiunile care le detin la aceasta companie.
   03-03-2005     Marius

Luati legatura direct cu societatea la telefon 0236/461.022, 0236/461.033 si solicitati aceata informatie la departamentul actionariat.

Salut,am si eu o intrebare cand a intrat BERD in actionariatul Banci Transilvania si cand a declarat ca va iesi.Multumesc
   27-02-2005     Razvan P

BERD a intrat in actionariatul TLV in anul 2001. Banca europeana nu a declarat cand va iesi din TLV, insa se poate presupune ca de regula investitiile acesteia sunt pe termene limitate.

1 .Sa spunem ca as veni cu o suma de 200 de milioane la firma Intercapital Invest. As cere sa mi se faca un portofoli diversificat : sif2,sif5,tlv si brcr ,de exemplu. Dupa aceea care va fi relatia mea cu brokerul? Urmaresc eu mereu bursa si il sun sau ma suna si el cind vede tendinte de schimbare majora la bursa ptr actiunile respective? 2. S-a publicat ca SIF BANAT a vandut 1500000 actiuni BRD CU 60000 , si ca ar avea intentia sa cumpere din nou cind pretul scade. Dar nu a publicat nimeni , totusi cine a cumparat la o astfel de valoare mare , 90 mld.? 3. Care este explicatia cresterii atat de mult a pretului actiunii BRD, care era deja splitata si pentru care si 33000 insemna un pret nesperat .Rezultate financiare nu au crescut in aceeasi proportie si nici politica de dividende nu a avut de ce sa stimuleze investitorii. cu multumiri Cu multumiri
   25-02-2005     Durbaca Liliana

1. Ambele variante sunt posibile. Puteti aranja cu brokerul ca acesta sa va sune in momentul in care se intampla anumite evenimente sau sunt atinse anumite praguri in piata pentru actiunile respective.

2. SIF 1 a anuntat aceasta vanzare in calitate de emitent listat la bursa de valori. Cumparatorul nu este obligat sa faca acest lucru decat daca se ating anumite praguri de detinere (5%,10%,33%, etc). Din pacate sistemul de raportare a modificarilor de pozitii semnificative in actionariatul societatilor listate la bursa nu mai este la fel de riguros cum era in urma cu cativa ani.

3. Vad doua explicatii: mai intai intrarea unor fonduri straine pe piata, fonduri care s-au orientat in special spre actiunile cele mai lichide, acesta fiind si motivul cresterii actiunilor SNP din ultima vreme. A doua explicatie ar fi posibilitatea unei majorari de capital social si/sau a unei splitari a actiunilor BRD in primavara, posibilitate ce reprezinta o varianta demna de luat in seama pentru acest an.

Buna ziua. Am o nelamurire. Sa spunem ca un cetatean cumpara niste actiuni prin intermeiul unei SSIF. Deasemenea pe aceste actiuni el primeste dividente. Aici e nelamurirea mea: cum primeste dividentele, sunt varsate in contul pe care il are la SSIF cu care lucreaza? Sunt varsate intr-un cont bancar? Va multumesc! P.S. Felicitari pentru aceasta rubrica de "Consultanta si intrebari", intradevar prin aceasta va indepliniti scopul (dupa cum ati scris si in "Ghidul de investitii personale") mariti interesul nostru pentru piata de capital
   24-02-2005     Ciprian R.

Va multumesc pentru felicitari - ma bucur ca eforturile mele sunt apreciate. Referitor la intrebare: investitorul va trebui sa ia legatura cu firma emitenta de actiuni pentru a afla modalitatea de plata a dividendelor. Nu exista o procedura standard. In multe cazuri puteti solicita plata intr-un cont bancar printr-o cerere, insa este bine sa contactati departamentul actionariat al firmei care va intereseaza.

Buna ziua! As dori sa stiu daca se iau dividente(de cand am actiunile nu am luat deloc)si de unde. Va multumesc!
   22-02-2005     STAN ELENA

Intrebarea este mult prea generala - nu stim despre ce societate este vorba. Raspunsul il obtineti sunand direct la societatea emitenta a actiunilor, la departamentul actionariat al acesteia.

In urma privatizarii in masa am subscris la SC Oltchim Rm.Valcea si obtinut 850 actiuni.Zilele trecute am cerut un extras de cont mobiliar Registrului Valorilor Mobiliare din care aflu cu surprindere ca detin doar 790 actiuni fara nici o explicatie din partea registrului. Am consultat si un broker dar nu a avut nici el nici o explicatie iar societatea ,la fel,nu-mi ofera nici o explicatie.E posibila o astfel de atenuare a numarului de actiuni peste noapte si de ce nu -mi ofera nimeni nici o explicatie?Cu respect...
   21-02-2005     ISPIR MIHAI

Nu stiu ce sa zic, nu cunosc situatia exacta a detinerilor Dumneavoastra. Este posibil ca la Oltchim sa fi avut loc o diminiuare de capital social la un moment dat. Tot registrul ar trebui sa va ofere explicatii. Luati legatura si cu departamentul actionariat al Oltchim pentru clarificari.

Am actiuni la Automobile Dacia Pitesti, acum nu stiu ce denumire are... Ce sa fac cu ele? Nu am primit decat o singura data dividente. Se pot vande actiunile? Cat valoreaza una?
   20-02-2005     Gonciulea Costinel

Dacia Pitesti nu mai este listata pe nici o piata de tranzactionare din tara noastra; nu puteti vinde actiunile si acestea nu au o valoare de piata. Luati legatura direct cu societaea pitesteana (departamentul actionariat) si intrebati daca cunosc vreun cumparator interesat.

Care este procedura de cumparare a unor actiuni care nu sunt cotate la BVB sau Rasdaq. Cine trebuie instintat despre realizarea tranzactiei? Multumesc.
   17-02-2005     Alexander D.

Din punct de vedere legal transferul se face printr-un contract de cesiune incheiat direct intre cumparator si vanzator. Acest transfer trebuie in mod obligatoriu adus la cunostinta societatii emitente a actiunilor, pentru ca aceasta sa il poata inregistra in registrul actionarilor (ce este tinut de societatea emitenta sau de o societate de registru). Daca transferul nu este inscris in registru, atunci el nu este valabil. Tineti cont de faptul ca anumite societati inchise limiteaza prin statut transferurile de actiuni, prin prevederi de genul celei care obliga un vanzator de actiuni sa se adreseze mai intai actionarilor existenti ai companiei. Pentru identificarea unor potentiali vanzatori de actiuni la societati nelistate luati legatura direct cu societatea emitenta a actiunilor - fie la departamentul actionariat, daca acesta exista, fie la conducerea societatii.

Tatal meu, pensionar BRD, detinator de actiuni BRD, este bolnav netransportabil. Ce fel de acte imi sunt necesare pentru a putea ridica dividendele, si prin ce metoda juridica pot transcrie pe numele meu actiunile sale?
   12-02-2005     Alexandra

Pentru problema legata de dividende va trebui sa luati legatura direct cu BRD, la departamentul actionariat. Dansii va vor explica procedura de lucru. Pentru transfer luati legatura cu Registrul Roman al Actionarilor (313.9500) pentru detalii.

Subsemnata Uifalean D.Ecaterina, am devenit actionar al SC Azomures cu certificatul nr.6463174/10081996 si pentru care am primit dividende, insa eu am subscris si cu certificatul de actionar al tatalui meu, cu certificatul nr.6463176/10081996, care a fost inscris in Registrul actionarilor la pozitia nr.106011 cu un numar de 382 actiuni de la numerele de ordine40939565-409399. Pentru aceste actiuni nu am primit c/v dividendelor in nici un an,motiv pentru care imi asum dreptul de a va actiona in justitie, daca nu voi primi c/v dinidendelor, penalizarilor de intarziere si a indexarii lor cu indicele de inflatie. Mentionez ca in momentul in care am facut subscrierea in numele tatalui meu am deschis Succesiune.
   12-02-2005     Uifalean Ecaterina

Ne pare rau pentru problema Dumneavoastra, dar noi nu avem nici o legatura cu Azomures. Dividendele se platesc de catre fiecare societate listata la bursa in parte, nu de catre noi. Va sfatuiesc sa luati legatura direct cu Azomures, telefon 0265/253.700, si vorbiti la departamentul actionariat pentru reglementarea acestei probleme.

Stiti cumva cand se vor putea tranzactiona actiunile cumparate la SRT la majorarea de capital de anul trecut? Am incercat sa aflu chiar de la Siretul dar acestia nu mi-au raspuns la mailul trimis pe adresele de mail aflate pe site-ul lor. Va multumesc.
   11-02-2005     Dorin

Nu am idee despre acest lucru, insa este un fapt cunoscut ca majoritatea emitentilor de la noi utilizeaza internetul doar de forma si nu raspund la emailuri. Va sfatuiesc sa luati legatura telefonic cu Siretul si sa intrebati la departamentul actionariat - societatea este cea mai in masura sa va raspunda la aceasta intrebare.

detin cateva actiuni la MIRAJ SA-Bucuresti, ce mai pot face cu ele??? Cu stima si respect, George
   09-02-2005     george

Nu mare lucru, intrucat Miraj nu este listata pe o piata organizata (bursa sau Rasdaq). Puteti lua legatura direct cu Miraj si intreba la departamentul actionariat daca au cunostinta de vreo persoana interesata de cumpararea actiunilor.

Cum se poate afla daca dividendele aferente unui certificat de actionar la SIF Banat Crisana au fost ridicate sau nu?
   08-02-2005     Sorin V.

Luati legatura cu SIF Banat-Crisana la telefon 0257/234.167 si cereti aceasta informatie la departamentul actionariat. In mod normal, insa, ar trebui sa stiti daca ati ridicat dividendele sau nu. Daca certificatul nu va apartine, atunci nu va apartin nici dividendele.

am actiuni la sc. neptun-olimp sa (turism), mai exista pentru ca de ani de zile nu am primit ceva de la ei , nici o hartie.
   07-02-2005     vasilescu marius

Luati legatura telefonic la 0241/701.000 si cereti la departamentul actionariat daca aveti intrebari.

Cum as putea sa cumpar actiuni la banci necotate(ex: Banc Post,B.C.R)?
   05-02-2005     Dinulescu Lucian-Liviu

Nu puteti cumpara decat direct de la detinatori ai acestora, prin contract de cesiune, ceea ce face demersul de identificare a lor destul de dificil (atentie, angajatii BCR carora li s-au distribuit actiuni nu le pot vinde inaintea unui anumit termen). Cel mult puteti contacta departamentele de actionariat ale celor doua banci pentru a intreba de posibilitatea unei cumparari, in cazul in care acestea au cunostinta despre vreun vanzator.

Va rog sa-mi spune-ti cand am sa pot intra in posesia actiunilor Impact, care le-am cumparat la oferta de 2000 lei? Va multumesc.
   05-02-2005     Luci Serban

Daca va referiti la ultima majorare, atunci aceasta va mai dura 1-2 luni. Cel mai bine ar fi sa luati legatura direct cu Impact si sa cereti departamentul actionariat pentru lamuriri.

Detin trei certificate de actionar inscrise la nr2311156 ,2311155 ,2311157 ,din23/07/1996 inscrise in Registrul actionarilor la pozitile 6752 ,6753 ,6754 , la societatea PRODPLAST Bucuresti str.Ziduri Mosi 23-25 S2 .Din anul 1999nu am mai primit dividende.As dori sa stiu ce se intimpla, cui sa ma dresez .Va multumesc anticipat. (Pavalascu Octavian ALEXANDRU)
   03-02-2005     Pavalascu Octavian Alexandru

Luati legatura direct cu societatea Prodplast, la telefon 635.1600 sau 252.3578 si cereti la departamentul actionariat pentru a intreba despre situatia dividendelor.

Detin actiuni la S.C. BIOFARM BUCURESTI, obtinute prin procesul de privatizare in masa, de la nr.4141244-4141402, as dori sa stiu daca s-au distribuit dividente, daca s-a facut majorari de capital sau de unde pot afla aceste informatii. Va multumesc
   31-01-2005     NICOLA FLORIN

Pentru a afla numarul de actiuni pe care il detineti in prezent (in cazul in care s-au facut majorari) solicitati un extras de cont de la Registrul Monitor, telefon 410.5168. Pentru informatii despre dividende luati legatura direct cu Biofarm, telefon 301.0600 si cereti la departamentul actionariat.

1.Sunt proprietarul(!) unui Certificat de actionar (11416126/23.10.1996), obtinut prin PPM la societatea "AVICOLA ARGES" (J3/130/1991) cu sediul in Baiculesti,jud.Arges si de cand l-am primit(1996) cu atat am ramas! Puteti sa-mi dati niste informatii si sugestii? 2.Cum pot folosi serviciile societatii Intercapital Invest in zona Arges?
   31-01-2005     Onu M.

1. Luati legatura direct cu societatea Avicola (telefon 0248/722.011) si cereti departamentul actionariat pentru a intreba de eventualele dividende distribuite de societate. 2. Din pacate nu avem o agentie in Arges.

La SNP PETROM SA pentru anii 1999 si 2000 s-a raportat pentru persoane fizice un dividend net de 15247 lei, respectiv 26284 lei. Am actiuni rezultate din PPM si nu am primit aceste dividende. Cum trebuie procedat in aceasta situatie pentru a primi dividendele ? Daca actiunile sunt vandute in ianuarie 2005, cine primeste dividendele pentru anii 1999,2000 ?
   28-01-2005     Alex. Odaianu

Luati legatura cu Petrom la telefon 3156202 si cereti departamentul actionariat. Dividendele se cuvin posesorului actiunilor la data de referinta din anii respectivi.

Detin un certificat de actionar la FPP-II-moldova.Din anul 2001nu am mai primit dividende. Si totodata la Confectii Vaslui unde este aceasi situatie. cui ar trebui sa ma adresez?
   27-01-2005     Andrei

Ar trebui sa va adresati direct societatilor respective, la departamentul actionariat. Date de contact: SIF Moldova - telefon 0234/576.740, Confectii Vaslui - telefon 0235/311.840

Multumesc ptr. raspunsul privind cautarile pe site-ul bvb, rasdaq si as dori sa-mi raspundeti la citeva intrebari: 1. posed actiuni la un nr. de 20 societati de pe bvb si rasdaq si as dorii sa cunosc care soc de brokeraj au comisioanele cele mai mici de tranzactionare, care sunt acestea si cum pot accede la aceste societati de brokeraj. 2. am trimis un e-mail la s.a. antibiotice pe e-mail actionariat@antibiotice.ro si nu am primit raspuns as dori un alt e-mail al acestei societati. 3.as dorii sa iau legatura cu d-ul. stefan ionita presedintele as.pagubitilor f.n.a. prin e-mail 4. deoarece preturile actiunilor au crescut enorm in aceasta perioada , ce recomandari imi dati in a investi la soc. OLT, STZ, SOF, PTS de cumparare de asteptare si la care din acestea. 5. e-mail-ul R.A.R. ptr. extrase de cont si daca sunt contra cost sau nu ptr. cei nscrisi la bvb, rasdaq. Raspundeti-mi pe e-mail-ul meu. Cu multumiri LIVIU GORUIAN
   25-01-2005     LIVIU GORUIAN

1. Nu va putem pune la dispozitie comisioanele de tranzactionare ale altor SSIF-uri. Daca doriti, va pot trimite pe mail grila de comisioane a Intercapital Invest. Pentru costurile altor societati va trebui sa contactati telefonic societatile vizate. Tineti cont ca diferentele intre comisioanele practicate de diferite SSIF sunt mici, insa diferentele intre serviciile prestate (consultanta, operativitate, informare) pot fi foarte mari.
2. Lista completa a datelor de contact este disponibila la adresa http://www.antibiotice.ro/contact.php. Va sfatuitesc sa contactati societatea prin telefon.
3. Nu dispunem de date de contact despre aceasta asociatie.
4. Nu oferim recomandari de investitii sau opinii despre actiuni in cadrul acestei rubrici.
5. Nu avem o adresa de email a RRA. Luati legatura telefonic la 313.9500. Extrasele de cont se platesc pentru orice tip de investitor.
Nu oferim raspunsuri private prin email in cadrul acestei sectiuni. Va multumim pentru intelegere.

Puteti sa-mi spuneti nr de cont si adresa bancii unde trebuie sa depun banii aferenti ultimei majorari de capital la IMP?? Va MULTUMESC!!!
   20-01-2005     Tatulescu Mihai

Pentru aceasta informatie ar trebui sa luati legatura direct cu societatea Impact, departamentul actionariat. Numarul de telefon al Impact este 224.0668. Puteti consulta si acest document de pe site-ul Impact: http://www.impactsa.ro/actionariat/Adeziune%20subscriere%20%2001.2005.doc

IMI PUTETI SPUNE CE COTATIE AU ACTIUNILE MUNTENIA ULEI? VA MULTUMESC ANTICIPAT
   18-01-2005     romica

Societatea Muntenia nu se mai tranzactioneaza pe piata de capital, fiind transformata in societate de tip inchis. In aceste conditii nu mai exista un pret de piata al actiunilor si acestea nu se mai pot vinde pe Rasdaq. Adresati-va direct societatii, la departamentul actionariat, in cazul in care doriti vanzarea actiunilor. Ultimul pret pe Rasdaq a fost de 2.450 lei/actiune (la 18/03/2004).

Buna ziua ! Cu toate ca actiunile BancPost nu sunt listate la bursa, din cate stiu, acestea se pot totusi tranzactiona. As dori sa stiu valoarea nominala a actiunilor BancPost si ultima valoare la care au fost tranzactionate aceste actiuni. Cu multumiri, M. Sandulescu
   17-01-2005     M. Sandulescu

Valoarea nominala este de 1.764 lei/actiune. Din cate stiu prin 2004 Bancpost si-a rascumparat propriile actiuni pe la 7.000 lei/actiune. Nefiind listate, actiunile nu se tranzactioneaza, insa se pot schimba prin tranzactii private. Nu cunosc detalii despre preturile acestor tranzactii, insa puteti lua legatura cu Departamentul Actionariat al bancii pentru aceasta problema.

am actiuni la azomures,la fel si parintii mei doresc sa aflu informatii despre nr. lor valoarea lor, cu ani in urma am primit dividende. de doi ani nu mai locuim la adresa unde sunte luati in avidenta.
   12-01-2005     Filipciuc Georgeta

Luati legatura cu registrul Bursei de Valori pentru a afla numarul de actiuni detinute. Numarul de telefon al bursei este 307 95 00. Pentru detalii despre dividende luati legatura direct cu Azomures (tel 0265/253700) si cereti departamentul Actionariat.

As dori sa cumpar actiuni la Bancpost si, cunoscand faptul ca unii salaraiati ai acestei societati detin actiuni, as dori sa stiu care este valoarea nominala, valoarea de piata si cum as putea perfecta cumpararea de actiuni la Bancpost. Cu multumiri, A. Munteanu
   11-01-2005     A. Munteanu

Valoarea nominala a unei actiuni Bancpost este de 1764 lei/actiune. Nu avem o valoare de piata, intrucat actiunile Bancpost nu sunt listate la bursa, iar tranzactiile cu aceste actiuni sunt private. Pentru cumparare puteti lua legatura direct cu Bancpost, departamentul actionariat.

Pachetul de actiuni a unei societati comerciale X, a fost scoas la vinzare de catre AVAS, in conf. cu OUG nr.88/1997 si a legii 137/2002 modif. si compl.cu HG nr 773/2003, structura actionariatului fiind : AVAS cca 90%,rest cca 10% actionari PF si PJ Prin contr. de vinz-cump, un consortiu format din asociatia PAS a firmei X si o firma privata, a cumparat pachetul de cca 90% actiuni. Prin contractul de consortiu, firmei Y ii revin70% din actiunile cumparate, restul de 30% din actiuni revine asociatiei PAS a socitatii X. Intrega suma a fost platita catre AVAS, prin consortiu, de firma Y - ca parte componenta a consortiului - iar asociatia PAS urmeaza sa achite catre firma Y, contravaloarea a 30% din actiunile cumparate, in termen de 2 ani. Intrebari: Cind si cum se transfera dreptul de proprietate? Conducerea societatii care este in acelasi timp si conducerea PAS, are pozitie de control in consortiu ? Puteti expune succint citeva din avantajele si dezavantajele ambelor parti componente a consortiului? Va multumesc anticipat.
   09-01-2005     marina

Din pacate nu mai acordam consultanta juridica pe acest site.

Ce imi puteti spune despre istoricul actionariatului de la Azomures, cind s-a privatizat, cind au achizitionat actionarii semnificativi pachetele lor, mai compania din Luxemburg. Acelasi lucru pt Rafinaria Astra.
   25-12-2004     Radu PB

Din pacate nu avem un istoric al modificarilor de actionariat.

As dori sa vand cuponul de la DACIA PITESTI. Mai exista aceasta posibilitate?Multumesc anticipat pt. raspuns.
   19-12-2004     FRATILA ROMEO

Societatea Dacia Pitesti este societata inchisa si nu mai este listata pe o piata reglementata, astfel ca nu le puteti vinde prin intermediul unei societati de servicii de investitii financiare. Puteti lua legatura cu Departamentul actionariat din cadrul societatii, care ar putea avea cunostinta de cereri pentru cumpararea acestor actiuni.

Am niste actiuni la Romexterra si as vrea sa le vand . Cum pot afla cele mai avantajoase optiuni pentru mine. Ma simt ingrozitor sa spun acest lucru, dar acesta este adevarul: nu am nici o notiune despre ce inseamna bursa de valori si cum functioneaza ea . Daca doriti sa ma luminati, va rog sa o faceti cat mai repede! VA MULTUMESC !!
   07-12-2004     Alexandrescu Manuela

Din pacate actiunile pe care le detineti la Romexterra nu se pot vinde pe bursa deoarece Romexterra nu este o societate deschisa si nu se tranzactioneaza pe o piata organizata (Bursa de Valori sau Rasdaq). Singura modalitate este sa luati legatura cu cineva din cadrul societatii (Departamentul actionariat, de exemplu) - poate cineva din actionarii existenti ai bancii este interesat de achizitionarea actiunilor respective.

Romexterra s-ar putea numara printre bancile care fac pasul listarii la bursa de valori la un moment dat in viitor.

am actiuni la ciorapi timisoara care nu se tranzactioneaza.exista o posibilitate pt. a le vinde si cum pot face acest lucru?
   27-11-2004     grosan

Singura posibilitate este sa contactati societatea, respectiv departamentul actionariat, in ipoteza in care cineva din cadrul societatii poate fi interesat de achizitionarea actiunilor respective.

Cu ocazia marii privatizari din Romania, am subscris pentru actiuni la Moldomobila Iasi. Mai valoreaza ceva actiunile la acesta firma? S-au dat vreodata dividende?
   17-11-2004     Mosneagu Catalin

Actiunle Moldomobila Iasi se tranzactioneaza prin sistemul Bursei de Valori Bucuresti (segmentul valori mobiliare necotate) cu simbolul MOL. Ultimul pret pe actiune a fost de 1.000 lei/actiune (pentru pretul la zi mergeti pe www.bvb.ro si introduceti simbolul MOL in casuta din dreapta-sus).

Nu avem informatii despre dividende dar puteti lua legatura direct cu societatea la telefon 0232/232600, 0232/135263 pentru aceasta informatie (cereti la departamentul "Actionariat").

Vreau sa va intreb si eu ,de cind am actiunea nu am primit nici un devident si au trecut atitea anii,vreau sa primesc un raspuns. Va multumesc.
   15-11-2004     Romanica Grigore Daniel

Situatia exacta a dividendelor Dumneavoastra nu va poate fi comunicata decat de societatea la care aveti actiuni. Luati legatura cu aceasta telefonic si cereti departamentul actionariat pentru a va interesa de dividende. Date de contact ale tuturor societatilor listate se gasesc pe site-urile bursei (www.bvb.ro) si Rasdaq (www.rasd.ro).

ce data de raportare are structura actionariatului la vae apcarom buzau afisata la kmarket ? (vae austria 77,40% + broadhurst 6,14%). va multumesc.
   12-11-2004     dumbrava catalin

Societatea Vae Apcarom are registrul actionarilor la Bursa de Valori Bucuresti. Astfel ca datele sunt actualizate cu datele furnizate de bursa. In buletinul din luna octombrie, realizat de BVB, structura actionariatului este aceeasi: VAE Aktiengesellscahft 77,40% si Broadhurst Investments Ltd 6,14%.

Va rog, ce trebuie facut sau cui trebuie adresat, pentru a primi la domiciliu , prin posta, contravaloarea dividendelor . Mentionez ca persoana interesata are o varsta inaintata si este bolnava fara posibilitatea de a se deplasa la BRD filiala cea mai apropiata la 50 km. multumesc.
   09-11-2004     marcean tiberiu

Depinde de politica societatii de la care aveti de incasat dividendul. Se poate sa aveti posibilitatea sa ridicati dvs dividendul in cazul in care aveti o procura de la proprietarul actiunilor, si daca platitorul dividendelor accepta plata pe baza de procura. Cel mai bine este sa sunati la societatea in cauza (cereti la departamentul "Actionariat") pentru a va spune exact cum trebuie sa procedati.

Nu stiu aproape nimic despre piata bursiera, insa as dori sa aflu cum pot fi valorificate in prezent actiunile detinute de mine la S.C. Apulum Alba-Iulia, S.C. Sanevit Arad (seringi) si fosta "Ursus" (actuala Compania de Bere Romania). Va multumesc.
   09-11-2004     Cristina

Societatea Apulum Alba Iulia nu este listata pe o piata reglementata, astfel ca nu le puteti vinde prin intermediul unei societati de servicii de investitii financiare. Puteti lua legatura cu Departamentul actionariat din cadrul societatii, poate cineva din cadrul societatii este interesat de achizitionarea actiunilor. In ceea ce priveste Sanevit - aceasta societate s-a tranzactionat pe Rasdaq (ww.rasd.ro, simbol SANA), insa momentan este suspendata de la tranzactionare din 10.05.2004, ca urmare a incetarii activitatii. Societatea Compania de bere Romania SA (fosta Ursus) este societate de tip inchis. A fost delistata in martie 2004 de pe Rasdaq, ca urmare a unei oferte publice de preluare in vederea delistarii si inchiderii realizate de catre actionarul majoritar. Si in acest caz, singura solutie este sa luati legatura cu cineva de la societate pentru a afla modalitatea in care v-ati putea vinde actiunile.

BERD a cumparat 15% din TLV in 1999.Cand credeti ca o sa lichideze BERD participatia la TLV?In afara de a aduce un investitor puternic precum o banca straina ce alta posibilitate de exit din actionariatul bancii exista pt BERD?Spre ce varianata ar inclina cei care controloleaza acum banca(SIF, membrii fondatori)?
   04-11-2004     drume camelia

Singura posibilitate de exit pe care o vedem este prin atragerea unui investitor strategic. Nu credem, insa, ca BERD se grabeste foarte tare; banca europeana nu este un investitor financiar tipic presat de actionari pentru obtinerea de profituri pe termenele uzuale de 3-5 ani si si-ar putea permite sa astepte. Pe de alta parte, interesul in crestere pentru piata financiara din Romania face din TLV o tinta foarte atractiva de preluare, si cred ca actionarii fondatori se gandesc din ce in ce mai mult la acest lucru; problema este data si de pretul actual al actiunilor, care nu este foarte scazut pentru o preluare.

Intr-un interviu acordat kmarket in exclusivitate conducerea bancii nu a comentat nimic pe aceasta tema, declarand ca "Banca Transilvania va continua sa functioneze in forma actuala si in viitor".