Intrebari selectate - anul 2007
Va multumesc pt. eforturile pe care le faceti, in a ne ajuta cu informatii utile, de fiecare data. 1. Am inteles ca la momentul privatizarii in masa, prin intermediul cupoanelor de actionar, mi-au fost atribuite si niste actiuni reziduale la un SIF. Eu la momentul respectiv am subscris la Automobile Dacia Pitesti. Rugaminte mea se refera la faptul daca Dvs. ati putea sa-mi precizati (in cazul in care ati mai intalnit o speta asemanatoare), in concret, cate actiuni reziduale as putea detine la vreun SIF ?. Bineanteles ca raspunsul il pt obtine de la Depozitar, dar asa in prealabil poate detineti si dvs. ceva informatii in acest sens ??!!. 2. In ipoteza in care detin niste actiuni la Depozitarul Central, m-ar interesa sa stiu, daca SSIF-ul la care eu detin un cont, poate prelua de la Depozitar actiunile pe care eu le detin acolo, fara ca eu sa mai fac demersurile cu Extrasul de cont de la Depozitar ?. Am inteles ca mai nou si SSIF-urile au acces la baza de date a actionarilor de la Depozitar, si ca ar putea sa transfere actiunile detinute de clientii lor la Depozitar !!!!!???? 3. In legatuta cu impozitarea pe 2007; se va face la profitul brut, sau la profitul net pe portofoliu ??; se mai plateste cota de impozit in ianuarie, sau se plateste impozitul la regularizare in mai 2008 ?? Va multumesc anticipat
   16-12-2007     popescu daniel

Va multumesc si eu pentru aprecieri. 1. Imi pare rau dar nu putem face o estimare; tocmai acesta este scopul Extrasului de Cont - prezentarea numarului de actiuni detinute. 2. Da, in mod normal va puteti adresa SSIF la care aveti cont pentru transfer, fara a va mai deplasa la Depozitarul Central. 3. Nu avem inca toate informatiile necesare, insa le vom prezenta la momentul la care le primim pe siteul www.intercapital.ro, sectiunea Noutati si Stiri.

daca am subscris un nr de 22 actiuni la Transgaz,cate actiuni voi avea acum dupa subscriere(la transa investitorilor mici)
   16-12-2007     

Informatiile referitoare la modul de alocare a actiunilor sunt prezentate pe siteul www.intercapital.ro, prima pagina.

Buna ziua,am si eu o intrebare pentru d-voastra? In anul 1998 sau 1999 nu-mi aduc aminte precis, am cumparat(ordin de cumparare catre agentul de valori mobiliare) prin SVM Gelsor filiala Botosani un pachet de actiuni la Dacia Pitesti, m-i sa confirmat cumpararea actiunilor si am hotarit sa nu le vind o perioada.Acum in momentul de fata nu mai stiu nimic referitor la actiunile cumparate.Am facut o scrisoare la Dacia cu recomandata, solicitind extras de cont din registru actionarilor (cu actiunile detinute),acum trei luni de zile.Pina in prezent nu am primit nici un raspuns,ce ma sfatuiti? Multumesc anticipat,Dorin
   16-12-2007     Mihai

Ati procedat corect trimitand scrisoarea, insa se pare ca lucrurile merg mai greu la Dacia. Luati legatura cu departamentul actionariat al Dacia Pitesti, fie telefonic, fie direct la sediu si cereti clarificari.

Buna ziua, recent am descoperit ca am un certificat de investitor la fondul mutual al oamenilor de afaceri prin care sunt investitor cu un numar de 24 de Certificate de investitor tip C. As dori sa stiu daca se pot vinde sau se poate face ceva cu el . Multumesc
   16-12-2007     bogdan

Da, aceste certificate s-au transformat in actiuni XFOA tranzactionate pe Rasdaq; acestea se pot vinde printr-o firma de brokeraj. Mergeti la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) si solicitati un document numit extras de cont pentru actiunile XFOA.

buna ziua recent am descoperit ca am 21 de "carnete cu certificate de propietate" la Fondul Propietatii Private a 500 de unitati de valoare fiecare as dori sa stiu daca au vreo valoare reala si cam care ar fi aceasta sau daca pot sa fac ceva cu ele . Multumesc
   16-12-2007     bogdan

Pentru clarificare mergeti la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) si solicitati un document numit extras de cont. Acesta va arata daca sau ce actiuni mai detineti.

In cazul calculului EBITDA, de unde se pot lua deprecierea si amortizarea (DA)? Din contul de profit si pierdere (aprecieri si provizioane pentru deprecierea imobilizarilor corporale si necorporale) sau din anexele la bilant (Situatia amortizarii activelor imobilizate si Situatia provizioanelor pentru depreciere)?
   15-12-2007     andreea palici

Eu as folosi valoarea amortizarilor din contul de profit si pierdere.

buna ziua am avut actiuni la scocietatea comautosport pe care le-am vandut cu ani in urma.mai pot beneficia de dividente?mai am vreun drept la aceste actiuni?si daca da unde trebuie sa ma adresez?
   15-12-2007     lungu mihai

In mod evident nu mai beneficiati de dividende. Este ca si cum ati intreba: am avut un apartament pe care l-am vandut cu ani in urma; mai beneficiez de chirie de pe urma lui sau mai am vreun drept legat de acesta?

Ce inseamna indicele P/E? e bine sa fie mai mic sau mai mare?
   15-12-2007     

Indicele P/E se calculeaza ca raport intre pretul unei actiuni si profitul pe actiune raportat de compania emitenta a actiunilor respective. Pentru informatii suplimentare despre utilizarea acestuia consultati materialul intitulat Mic Manual de Analiza a Actiunilor disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

se poate cumpara un volum de actiuni mai mare decat cel disponibil?? si daca da ,care sunt cosecintele
   14-12-2007     andrey19

Daca va referiti la numarul de actiuni disponibile la vanzare in sistemul bursei la un moment dat, atunci raspunsul este nu. Este la fel ca la piata: daca s-au terminat merele, nu mai pot fi cumparate altele (cel putin pana nu apar noi vanzatori). Sper ca am inteles bine intrebarea.

Unde pot urmari in timp real bursa americana ,in special indicii Dow Jones,Nasdaq etc?La ce ora se deschide bursa din America(ora Romaniei)?
   14-12-2007     dragos popescu

Eu folosesc siteul http://finance.yahoo.com.

Necunoscand mai nimic in privinta tranzactiilor bursiere, prefer sa-mi investesc banii in fonduri mutuale. In acest sens, am observat ca pagina kmarket nu a mai oferit spre descarcare acel fisier saptamanal care urmareste evolutia fondurilor. Este doar o intamplare, sau asa va fi de acum inainte? Va multumesc!
   14-12-2007     A. Sandoi

Sumarul fondurilor exista pe kmarket, iar ultima versiune este cea de vinerea trecuta. Aceasta este disponibila chiar de pe prima pagina a siteului, in partea dreapta.

cum intru in posesia drepturilor de alocare si ulterior a actiunilor aici in constanta.am fost la raiffeisen bank la agentia unde am subscris de unde am fost trimisa la sucursala si de acolo mi s-a spus sa astept o scrisoare prin posta.deci nu inteleg cum intru in posesia drepturilor de alocare si ulterior a actiunilor.va rog daca puteti sa ma lamuriti.
   14-12-2007     lesevschi eugenia

Pentru detalii cu privire la vanzarea actiunilor si/sau a drepturilor de alocare vizitati acest link.

AM AUZIT DE UN FOND DE INVESTITII INCHIS STK-EMERGENT,CARE VREA SA SE LISTEZE IN PRIMAVARA LA BVB,CE PARERE AVETI?
   09-12-2007     rolymic

Astept cu interes listarea fondului STK, intrucat acesta are rezultate bune iar fondurile inchise existente acum la bursa (SIF-urile) au avut rezultate foarte bune.

Buna ziua, As vrea sa va intreb cum pot eu efectiv sa tranzactionez actiunile cumparate la Trans Gaz , cum pot da ordinele de vanzare-cumparare daca in orasul meu nu aveti punct de lucru ?
   09-12-2007     florin b

Nu trebuie sa lucrati neaparat cu firma noastra, ci puteti vinde actiunile prin orice firma de brokeraj. Lista completa a acestora se gaseste pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Intermediari din meniul din stanga.

Buna ziua. Parintii mei au cumparat actiuni in '96 la Petrolexportimport, ideea este ca au primit amandoi cate 1 actiuni contra sumei de 1000000 lei si mi se pare f. dubios..am fost la Depozitarul Central am pus problema aceasta iar dna repectiva a inceput sa se balbaie ca as avea dreptate dar, mi-a spus ca asa a primit fiecare care a cumparat actiuni la aceasta societate..marea problema este ca o cunostinta a depus tot in '96.. tot 1 cupon in valoare de 1000000 lei si a primit cu siguranta un numar mult mai mare de actiuni. Certificatul meu arata asa: .......fiind detinatorul unui numar de 1 actiuni cu numerele de ordine de la 95049 la 95049 in valoare nominala de 1000 lei fiecare , cu indice de alocare de 1000. 0000 in valoare totala de 1000000 lei. Va multumesc
   09-12-2007     george

Parintii Dumneavoastra nu au cumparat actiuni in 1996, ci au primit actiuni in mod gratuit in cadrul Programului de Privatizare in Masa. Nu este nimic dubios in faptul ca au primit o singura actiune. Actiunile diverselor firme au valori diferite, si o actiune cu o valoare de 100 de lei noi poate fi mai valoroasa decat 50 de actiuni cu o valoare de 10 bani fiecare. Cunostinta Dumneavoastra a primit, probabil, actiuni la o alta firma, iar acele actiuni aveau o valoare mai mica.

Va rog sa-mi spuneti din ce cauza a scazut capitalul propriu, la SIF 5, in 2006 fata de 2005. Cum trebuie sa interpretez un PEG de: -1,5, - 1 sau de 1. Va multumesc
   08-12-2007     Nicu

Nu oferim interpretari sau analize despre emitenti in cadrul acestei rubrici. PEG se foloseste de regula ca metoda de comparatie intre mai multe companii cu profil similar, la fel ca si P/E. De regula valorile mici sunt cele mai interesante, insa valori negative arata o scadere a profiturilor anuale.

cum pot sa ajung in posesia certificatului de actionar de la sitex dumbrava sa sibiu daca nu l-am ridicat la timp?
   08-12-2007     

Solicitati un document numit extras de cont de la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro); acest document este echivalent certificatului de actionar.

Buna ziua, felicitari pt intermedierea ofertei TRANSGAZ! Ce impozit se va percepe in cazul obtinerii unui venit din vanzarea drepturilor de alocare? dar in cazul actiunilor? daca actiunile Transgaz de ex. sunt pastrate un an de zile , impozitul pe venit este mai mic? va multumesc foarte mult!
   08-12-2007     carmen bobu

Multumim pentru felicitari. Tranzactiile cu drepturi sunt tratate la fel ca tranzactiile cu actiuni din punct de vedere al impozitului - impozit sub 16% pentru detinere sub 1 an si 1% pentru detinere peste 1 an.

Ar fi cu adevarat formidabil sa se poata face o disectie a campaniei de subscrieri pe TRANSGAZ, chiar si fara a depasi limita de confidentialitate normala in astfel de situatii. Datele de baza ar putea consta chiar si numai dintr-un fisier *.csv care sa contina ordinele de subscriere intrate in serverul BVB: doar data, ora si volumul subscrierii. Compania Intercapital Invest ar fi dispusa sa ofere un asemenea fisier? Multumesc!
   08-12-2007     

Nu putem face acest lucru, insa poate vom publica anumite statistici in Puls Capital.

Salut! Are cineva un program care calculeaza dividende si maj. cap.? Mersi, M
   07-12-2007     Mitica

Aceste elemente nu se calculeaza, insa ele pot fi aflate de pe anumite siteuri web sau din sisteme de informare. Unul din aceste siteuri este www.bvb.ro.

Daca am subscris un numar de 150 de actiuni la IPO-ul de la Transgaz - transa investitorilor mici - imi puteti spune cate actiuni imi vor fi alocate? Va multumesc!
   07-12-2007     Arnold

Marti vom sti situatia exacta a alocarilor. Indicele de alocare va fi anuntat pe prima pagina a www.intercapital.ro.

Am primit de la depozitarul central o adresa prin care imi cerea sa subscriu actiunile detinute la Kandia Excelent SA dar eu nu mai stiu daca am actiuni pe numele meu sau este vreo confuzie. Va multumesc
   07-12-2007     ANDRONACHE VASILE

Daca ati primit acea adresa inseamna ca figurati ca actionar. Mergeti la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) si solicitati un document numit extras de cont.

Am un certificat de actionar la MOBSTRAT Suceava care a dat faliment. si cladirea s-a demolat.Niciodata nu am primit nici un leu dividente.Ce pot face cu acest certificat? Prietena mea are la BERMAS sUCEAVA si primeste anual cate 10-15 lei. Suntem pensionare si am dori un sfat.Ce putem face cu aceste actiuni? Se pot vinde undeva?Habar nu avem ce putem face cu ele,in special cu primul.Va multumesc din suflet pentru raspunsul pe care il astept.
   02-12-2007     PINZARIU OCTAVIANA

Daca dupa faliment a urmat lichidarea firmei (varianta cea mai probabila), atunci nu mai puteti face nimic cu certificatul respectiv, iar actiunile nu mai au valoare. Actiunile MOBSTRAT nu se mai tranzactioneaza la bursa, fiind retrase in 2006. Actiunile Bermas, in schimb, se tranzactioneaza la bursa de valori si pot fi vandute prin orice firma de brokeraj. Gasiti lista acestor firme pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari din meniul din stanga.

As dori sa stiu care este situatia actiunilor la Rafinaria Petrolsub Suplacul de Barcau,societate care am inteles ca a fost declarata falimentara! Va multumesc.
   02-12-2007     Horje Sorin

Luati legatura direct cu firma respectiva.

Daca nu se subscrie toata oferta la Transgaz mai intra pe bursa?Si daca va intra pe bursa acest lucru va conduce la o scadere a pretului actiunii?(avand in vedere interesul scazut din IPO). Multumesc anticipat.
   01-12-2007     Adam Dragos Ionut

Conditia pentru ca oferta sa se incheie cu succes este subscrierea a minim 90% din actiunile oferite. Daca nu se subscriu 90% din actiuni, atunci oferta nu se incheie cu succes, actiunile sunt anulate iar banii sunt returnati investitorilor. In cazul in care oferta se incheie cu succes: nivelul de subscriere (si de suprasubscriere) este unul din factorii care determina evolutia viitoare a pretului la bursa.

care este firma de brokeraj care se ocupa de vanzarea la bursa a actiunilor TRANSGAZ, tot Raiffeisen Capital Investment?
   30-11-2007     lesevschi eugenia

Actiunile se vand prin Intercapital Invest, Raiffeisen Capital & Investment si Raiffeisen Bank.

am subscris la TRANSGAZ Raiffeisen bank un numar de 430 actiuni.cum se calculeaza la sfarsit numarul efectiv de actiuni pe care mi le poate oferi si ce dobanda se ofera in contul colector pentru banii pe care i-am scos dintr-un depozit si i-am virat pentru subscriere? si inca o intrebare cand se returneaza restul de bani in caz ca mi se dau mai putine actiuni?cand credeti ca va fi mai profitabil sa vand, de cand iau dreptul de alocare sau dupa o perioada de listare pe bursa?multumesc
   30-11-2007     lesevschi eugenia

Numarul de actiuni efectiv alocat se calculeaza pe baza unui coeficient ce va fi anuntat dupa data tranzactiei, pe la jumatatea lunii decembrie. Vom publica toate informatiile necesare pe www.intercapital.ro, sectiunea Noutati si Stiri. Investitorii in oferta nu beneficiaza de dobanda pentru sumele subscrise. Banii din suprasubscriere se returneaza in maxim 10 zile lucratoare de la data decontarii tranzactiei aferente ofertei, adica in a doua jumatate a lui decembrie. Din pacate nu oferim recomandari de investitii in cadrul acestei rubrici.

buna ziua.detin actiuni la brd si transelectrica pe care le-am achizitionat prin oferta publica.va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa actionez in cazul in care vreau sa le vind?
   30-11-2007     ionescu constantin

Pentru vanzare va trebuie sa deschideti un cont la o societate de brokeraj. Va recomand Intercapital Invest - gasiti detalii complete pe www.intercapital.ro.

Stimati Domni, In cursul lunii noiembrie mi-am ridicat dividendele de la SIF MUNTENIA,apoi m-am dus sa-mi vand cele 38 de actunii pe care le detin si culmea am intampinat o problema.Atunci prin 1995 cand au fost distrbuite aceste actiunii eram necasatoita si evident purtam alt nume.Acum nu-mi pot vinde actiiunile dat fiind faptul ca sunt sub alt nume adica al sotului,dar CNP-ul nu l-am schimbat.In orasul Caracal exista o singura societate care tranzactioneaza aceste actiunii si anjajatii de acolo sunt de o nesimtire crasa,nu dau nici un fel de relatii,se comporta cu clientii de parca am fii ultimele animale si multe ,multe altele. Intrebarea mea este urmatoarea: -Chiar trebuie sa ajung la Depozitarul Central Bucuresti pentru a justifica numele anterior,in conditiile in care am acelasi CNP? -Nu as putea justifica schimbarea numelui prin certificatul de casatorie-totusi dividendele mi-au fost date pe numele actual. Astept raspunsul d-voastra si va multumesc anticipat.
   30-11-2007     florentina brebu

Aceasta problema se poate rezolva numai de catre Depozitarul Central. Luati legatura cu dansii si intrebati daca exista vreo procedura de rezolvare trimitand actele prin posta.

am dreptul de subscriere a 80 actiuni noi BRK, si doresc sa stiu daca subscrierea o fac direct cu BRK sau trebuie sa ma dresez dvs., unde am dealtfel contul...si mai doresc sa stiu daca mi se percep comisioane si cum pot sa le achit atata timp cat contravaloarea pentru actiunile noi subscrise se vireaza direct in contul BRK. VA MULTUMESC. OVIDIU
   25-11-2007     manoliu ovidiu

Subscrierea se face direct la emitent. Nu se percep comisioane, in afara comisioanelor de transfer bancar.

Locuesc in afara Romaniei si as vrea sa cumpar actiuni Transgaz. Cum pot sa cumpar din strainatate,fara sa ma deplasez in Romania? Va multumesc.
   25-11-2007     Romberg T

Veti putea cumpara numai prin imputernicire. Gasiti toate detaliile in prospectul de emisiune.

As vrea sa va rog sa-mi spuneti daca mai axista SC COMPETROL OIL SA BUCURESTI, daca exista sub o alta denimire?...Mama mea detine actiuni din 1995 la aceasta societate despre care nu mai stie nimic. certificatul de actionar nu i-a fost trimis, decat ca printr-un mandat postal la cativa ani ,trebuia sa ridice o suma reprezentand cv dividend. nu i-a ridicat si de atunci nu are alta informatie. multumesc frumos!
   25-11-2007     cristina

Daca va referiti la Competrol SA (nu am auzit de Competrol Oil), atunci aceasta a fost absorbita de Petrom, astfel incat actionarii Competrol sunt astazi actionari Petrom. Pentru detalii consultati si pagina de intrebari frecvente a sectiunii de Consultanta.

Buna ziua! Am si eu o intrebare,am un certificat de actionar la antibiotice Iasi pe care nu l-am primit.Am inteles ca se afla la depozitul central Bucuresti.Vreau sa intru in posesia lui si nu stiu cum sa procedez.Unde trebuie sa merg ca sa iau o cerere pentru extras de cont,un document pentru lista de coduri confidentiale,unde platesc taxa de eliberare,si unde trebuie sa trimit scrisoarea respectiva?Va rog sa ma ajutati,Va multumesc anticipat!
   25-11-2007     vali

Trebuie sa luati legatura cu Depozitarul Central. Toate datele de contact se gasesc pe www.depozitarulcentral.ro.

buna ziua, drepturile de alocare pot fi tranzactionate folosind orice societate de investitii financiare? daca da in ce perioada? Ma refer la cate zile lucratoare dupa incheierea cu succes a ofertei TRANSGAZ si pana cand? va multumesc foarte mult!
   25-11-2007     carmen bobu

Da, drepturile vor putea fi tranzactionate prin orice firma de brokeraj. Data estimata de incepere a tranzactiilor este 19 decembrie (daca nu cumva bursa va lua vacanta pe 18 - inca nu a fost stabilit). Drepturile se vor tranzactiona pana inainte de listarea actiunilor.

Am contract pentru administrarea portofoliului cu o SSIF. Cum sa procedez daca doresc sa schimb SSIF. multumesc.
   24-11-2007     

Faceti o cerere de transfer a contului la SSIF.

La subscrierea la Transgaz, daca subscriu 20 de actiuni si oferta presupunem ca este suprasubscrisa de 4 ori, deci ar trebui sa primesc in final 5 actiuni, numar mai mic decat minimul 11 specificat in prospect, voi primi cele 5 actiuni sau nu? Multumesc anticipat pentru raspuns.
   24-11-2007     Geo

Subscrierea minima este de 11 actiuni. Daca va exista suprasubscriere, vi se vor aloca mai putine actiuni - spre exemplu 5, ca in exemplul Dumneavoastra.

1. Am o nelamurire legata de calcularea indicilor de performanta (Sharpe, Treynor, Jensen, M2 etc.) a fondurilor de investitii. Nu stiu exact ce randamente ar trebui sa iau in calcul pentru portofoliul P. De exemplu, daca vreau sa analizez performantele in functie de randamentele pe mai multe luni ce cresteri ar tb sa iau in considerare(de la o luna la alta, cresterea pe ultimele 12 luni, cresterea fata de un moment fix-de ex inceputul anului sau momentul infiintarii fondului etc.)? 2. La calcularea randamentelor portofoliului pietei pot face o medie aritmetica ponderata a randamentelor fondurilor cu cota pe care o detin acestea in totalul activelor fondurilor de investitii? Va multumesc frumos!
   23-11-2007     Laura Badea

1. Lucrul cel mai important la care trebuie sa fiti atent este sa folositi aceeasi perioada de calcul pentru toate fondurile. Eu as folosi, probabil, variatia pe ultimele 12 luni.

2. Da, aceasta este o solutie buna, dar cu o observatie importanta: eu nu as calcula un portofoliu complet al pietei, ci portofolii globale pentru patru categorii de fonduri: fonduri monetare, fonduri de instrumente cu venit fix, fonduri dinversificate si fonduri de actiuni. Mai concret, eu nu as amesteca in acelasi portofoliu aceste patru categorii de fonduri, pentru ca rezultatele nu sunt concludente.

Detin un certificat de actionar la Compania De Navigatie Fluviala Romana Galati nr.5295009 din 5.08.1996 cu un nr. de 39 de actiuni. Dna. Maria Tiriboi dela aceasta coompanie mi-a spus sa iau legatura cu dv. pentru a afla detalii in legatura cu aceste actiuni: valoarea actuala a lor; valoarea de piata si unde le pot valorifica... Multumesc! Zamfir / Bucuresti
   23-11-2007      Zamfir Dan

Pentru raspunsurile la toate aceste intrebari consultati pagina de Intrebari Frecvente din cadrul sectiunii de Consultanta si Intrebari pe siteul www.kmarket.ro.

Buna ziua, in cazul drepturilor de alocare pt. tranzactionarea lor ce comision veti percepe? va multumesc anticipat!
   23-11-2007     carmen bobu

Comisioanele vor fi aceleasi ca pentru actiuni.

Care este activitatea societatilor de investitii financiare?
   18-11-2007     daniela

Societatile de Investitii Financiare (SIF) sunt fonduri inchise de investitii. Pentru detalii suplimentare consultati Ghidul Investitorului Incepator pe kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

Am un anumit nr de actiuni la societate comerciala "Peco Prahova" si un pot gasi pretul undei actiuni.......am cautat da numai gasesc peco prahova....sa schimbat ceva... ?
   18-11-2007     bogdan andrei

Daca ati avut actiuni Peco, acum aveti actiuni Petrom tranzactionate la bursa de valori cu simbolul SNP. Pentru detalii suplimentare consultati pagina de intrebari frecvente din cadrul sectiunii de consultanta.

Sunt client Intercapital si am incercat sa accesez raportul pe care societatea dumneavoastra l-a intocmit in legatura cu oferta TRANSGAZ. Lucru imposibil (pentru mine) intrucat eu nu am instalat Macromedia Flash si nici nu intentionez sa-mi instalez. Intrebare: veti oferi si o varianta .pdf a raportului dumneavoastra, sau nu? Va multumesc!
   18-11-2007     G.R.

Raportul va fi disponibil in forma tiparita la toate sediile Intercapital Invest incepand cu mijlocul acestei saptamani. El va putea fi distribuit la sedii oricarei persoane interesate, atat clienti Intercapital Invest cat si persoane care nu sunt clienti ai firmei.

Sunt studenta si vreau sa plasez o suma nu foarte mare (aprox 1500 Ron) la un fond de investitii. Intrebarea mea este care ar fi suma minima impusa de fondurile mutuale pentru un asemenea plasament? Exista posibilitatea ca, studenta fiind, sa pot investi o suma mai mica decat cea stabilita ca fiind minimul? Va multumesc !
   18-11-2007     Laura Badea

Nu se fac exceptii pentru studenti, insa din cate stiu eu investitia minima in majoritatea fondurilor de investitii este foarte mica (in fondurile administrate de Certinvest, spre exemplu, investitia minima este valoarea unei unitati de fond). Luati legatura cu administratorul fiecarui fond pentru detalii.

Buna ziua! Intrebarea mea de fapt cuprinde mai multe. In primul rand vreau sa stiu daca pot sa subscriu la IPO Transgaz, chiar daca in momentul de fata nu sant inscris la niciun SSIF.? Acum as dori cateva informatii in ceea ce priveste acele drepturi de alocare.Ce sant acestea(sant instrumente financiare)? Ce semnifica faptul ca fiecare actiune are asociat un drept de alocare? Ce avantaje, dar ce dezavantaje au aceste drepturi de alocare? Cum pot sa am un castig detinand aceste drepturi de alocare? Credeti ca ar fi o investitie buna subscriind la aceasta oferta? Va multumesc! Florian Radu
   18-11-2007     Radu Nutu Florian

Puteti subscrie fara probleme, chiar daca nu aveti un cont de investitii deschis la o firma de brokeraj. Drepturile de alocare sunt instrumente financiare tranzactionabile. Ele se vor tranzactiona la bursa inainte de listarea actiunilor. Cum listarea actiunilor dureaza 1-3 luni, ideea drepturilor de alocare este sa permita subscriitorilor sa vanda dreptul de alocare a actiunilor inainte de listare. In cursul acestei saptamani vom publica un material explicativ cu privire la oferta Transgaz, incluzand drepturile de alocare, pe kmarket. Urmariti prima pagina.

Am pierdut o mapa cu acte, printre care se afla si un extras de cont de la Depozitarul Central (niste actiuni). A trecut prea mult timp ca sa mai sper in regasirea actului iar cei de la Depozitarul Central mi-au spus ca nu au cum sa-mi mai dea inca un extras de cont, pentru ca nu mai au actiunile sub controlul lor (sau cam asa ceva). Ma puteti ajuta cu un sfat? Va multumesc frumos!
   18-11-2007     T.B.

Cereti de la Depozitarul Central un document numit Istoric al Contului pentru actiunile respective. Acest document va arata ce s-a intamplat cu actiunile - daca au fost transferate si unde, etc.

Ce influenta va avea asupra pretului actiunii unei companii acordarea de actiuni gratuite in loc de dividende ?
   17-11-2007     vlad

Atunci cand se acorda actiuni gratuite valoarea totala a firmei nu se modifica. Prin urmare, pretul pe actiune scade intrucat valoarea firmei inainte de majorare (capitalizarea firmei inainte de majorare) se imparte la un numar mai mare de actiuni dupa majorare (numarul initial + cele acordate gratuit).

Atunci cand se acorda dividende in numerar, exista doua tipuri de efecte: 1. un efect direct, care spune ca dupa acordarea dividendelor pretul pe actiune scade cu valoarea dividendului pe actiune (dupa data de inregistrare cumparatorii nu mai beneficiaza de dividende); 2. un efect indirect, mai redus si mult mai greu de cuantificat: acordarea de dividende in numerar inseamna sume de bani care ies din firma si care nu pot fi folosite pentru investitii, dezvoltarea afacerii, etc.

Pentru efectul concret asupra pretului unei actiuni in cele doua variante va trebui sa realizati propriile calcule in functie de parametrii fiecarei situatii in parte.

buna ziua. Am si eu o intrebare scurta: tocmai am devenit client Intercapital Invest si as dori sa stiu daca pot face tranzactii pe piata Rasdaq folosind platforma K-trade. multumesc
   17-11-2007     moldovan maria

Desigur, puteti cumpara orice fel de actiuni tranzactionate in Romania (inclusiv actiuni Rasdaq) prin ktrade.

Buna ziua, As dori sa aflu mai multe despre volumul impozitelor asupara tranzactiilor bursiere din Romania. Ma intereseaza mai mult date concrete, cat s-a impozitat, si cu cat? etc... Imi puteti recomanda un site un pot gasi astfel de informatii. Multumesc mult, Mircea
   17-11-2007     Mircea Cristian

Asemenea informatii ar trebui sa se gaseasca pe siteul www.mfinante.ro. Cautati bugetele anuale si eventuale raportari de executie a bugetelor anuale pe acest site. Impozitele asupra tranzactiilor bursiere poarta numele oficial de impozite asupra veniturilor din transferul titlurilor de valoare.

Buna ziua! intrebarea pe care v-o adresez este putin neobisnuita......pentru ca vine foarte tarziu, stiu... Membrii familiei mele nu au depus la nicio societate comerciala acele cupoane de privatizare distribuite de statul roman in 1995. Mai au acestea o oarecare valoare? Ce se mai poate face cu ele? Multumesc anticipat!
   16-11-2007     Paun Tatiana

Tipul acela de certificate, care ar fi trebuit depuse la momentul respectiv la o companie, nu mai au nicio valoare. Tipul celalalt de certificate, pe care apare numele unei companii, atesta o detinere de actiuni la compania respectiva.

Pot subscrie la IPO Transgaz prin intermediul Intercapital Invest chiar daca nu sunt client al Intercapital Invest? Multumesc.
   16-11-2007     Cristian

Desigur, acest lucru este posibil.

As dori sa stiu daca o persoana cu cetatenie romana poate subscrie la Transgaz, daca da, acest lucru se poate face printr-o SSIF. O alta intrebare ar fi, Transgaz va oferi drepturil de locare, inainte de sti cate actiuni iti vor reveni, poti vinde drepturile de alocare, ceea ce inseamna ca poti vinde actiuni care nu iti apartin daca in final vei primi mai putine actiuni decat cele subscrise de tine. Va multumesc anticipat.
   16-11-2007     Cristian Oprisanu

O persoana cu cetatenie romana poate subscrie fara probleme in IPO Transgaz. Subscrierea se face numai prin SSIF Intercapital Invest, SSIF Raiffeisen Capital & Investment si Raiffeisen Bank. Drepturile de alocare sunt oferite dupa alocarea actiunilor in oferta publica, la momentul la care fiecare subscriitor stie exact cate actiuni primeste.

Din cate am citit Indicele fondurilor mutuale (IFM) este publicat saptamanal si de asemenea l-am gasit si la voi pe site. Intrebarea mea este daca aceste valori saptamanale sunt disponibile pe mai multi ani pe vreun site, intrucat pe site-urile specializate nu se gasesc decat rapoartele lunare unopc. Va multumesc.
   16-11-2007     Laura B

Istoricul nu este disponibil in mod public, insa acesta este accesibil clientilor Intercapital Invest in sistemul Intercapital Start.

Buna ziua! Este adevarat ca pentru a cumpara actiuni exista o suma minima? Daca da, cat este aceasta? Multumesc frumos!
   16-11-2007     Dan Stefan

Suma minima difera in functie de politica fiecarei firme de brokeraj. Exista chiar si firme la care suma minima este zero. Nu avem o situatie centralizata a acestor nivele, insa puteti suna si intreba. La Intercapital Invest, spre exemplu, suma minima este de 3.500 lei pentru conturi pe internet si 5.000 lei pentru conturi asistate de broker.

Buna ziua. Cum trebuie inerpretata urmatoarea situatie financiara: O companie nu face profit dar in situatia fluxurilor de trezorerie numerarul din activitati de exploatare este pozitiv?(ex: mefin, rrc) Va multumesc.
   16-11-2007     mocanu leontin

Nu confundati fluxurile de numerar cu profitul contabil. Exista elemente care afecteaza profitul dar nu afecteaza fluxurile de numerar (spre exemplu amortizarile). De aemenea, fluxurile de numerar nu se reduc doar la cele din exploatare, ci se compun din fluxuri de numerar din exploatare, fluxuri de investitii si fluxuri de finantare. Nu cunosc situatia exacta a firmelor respective, insa chiar daca se obtin fluxuri pozitive din activitatea de exploatare, este posibil sa existe cheltuieli financiare mari (cu dobanzile bancare, spre exemplu).

ce inseamna a subscrie?,eu am actiuni din cupoane la Kandia Excelent,din 199---,nu am primit nimic pana acum,cand i-mi cer sa subscriu !.o actiune este de 2,90lei valoare
   11-11-2007     Ioan Toader

Firma Kandia-Excelent nu este obligata sa transmita actionarilor informari prin posta; pentru a intreba daca au fost distribuite dividende luati legatura direct cu departamentul Actionariat al firmei.

Ceea ce ati primit prin posta este o informare despre o oferta de cumparare a actiunilor Kandia-Excelent la pretul specificat. Subscrierea in oferta inseamna de fapt vanzarea actiunilor respective. Pentru clarificari luati legatura cu firma care a trimis notificarea prin posta.

Buna seara. am o nelamurire in legatura cu majorarea de capital si voi exemplifica cu ajutorul emitentului CERE. cineva care a cumparat 100 actiuni la 15 ron, are acum portofoliul de 5 ori mai mic odata ce dupa majorarea de capital actiunea e aprox. 3 ron? Sa presupunem ca respectivul nu a participat la subscriere. Valoarea actiunilor sale scade de 5 ori in mai putin de o luna? Am calculat eu ceva gresit? va rog sa ma lamuriti. Multumesc
   11-11-2007     Ionut

Nu ati gresit. Daca ati pastrat dupa data de inregistrare actiuni ale unui emitent care a derulat o majorare de capital cu numerar si nu ati subscris in aceasta, atunci valoarea portofoliului Dumneavoastra a scazut.

Care considerati ca sunt perspectivele de dezvoltare a burselor de valori in urmatorii ani?
   11-11-2007     Alina G

Din pacate nu oferim materiale pentru referate. Imi pare rau.

As dori sa va prezint un fapt ipotetic la care as fi interesat de un raspuns: un individ, X, detine actiuni la firma ABC, societate cu o lichiditate foarte redusa. El doreste sa mai achizitioneze actiuni si introduce un ordin de cumparare in piata, la un anumit pr??t. Alt individ, Y, introduce si el un ordin de cumparare a actiunii ABC, la un pr??t mai mare decat cel introdus de X. X introduce si el un pr??t mai mare decat Y. Apoi Y introduce un pr??t mai mare decat X. Si tot asa, nefacandu-se nicio tranzactie, pana cand pretul ajunge la o valoare la care lui X ii convine sa vanda actiunile detinute deja la societatea ABC. Intrebarea mea este daca actiunea lui X este considerata manipulare a pietei, si daca da, cum poate fi ea dovedita ?
   11-11-2007     CRISTIAN

Problematica manipularii pietei este una foarte complexa si, uneori, interpretabila. Aceasta nu este acoperita de rubrica de consultanta a kmarket.ro (din aceleasi motive nu raspundem nici intrebarilor pe teme fiscale legate de piata de capital in cadrul acestei rubrici). Pentru prevederile aplicabile manipularii de piata va recomand aceasta pagina pe siteul www.intercapital.ro.

Buna ziua, am cateva intrebari legate de IPO Transgaz: 1. Care va fi perioada de desfasurare a acestui IPO? 2. Exista un prospect de emisiune pt aceasta societate? Daca da, unde poate fi gasit? 3. In cazul IPO Transelectrica, ati pregatit un raport de analiza pe care l-ati distribuit gratuit abonatilor Puls Capital. Veti proceda la fel si in cazul Transgaz? Marturisesc ca a fost foarte util. 4. Cum va putea o persoana care subscrie actiuni Transgaz in cadrul IPO sa le vanda in momentul in care acestea vor fi listate pe bursa? Este obligatoriu sa fie clientul unui SSIF pt acest lucru? Va multumesc!
   11-11-2007     Octavian Rosu

1. Perioada nu a fost anuntata in mod oficial; oferta este estimata a se desfasura pana la sfarsitul anului. 2. Prospectul nu a fost inca publicat. In momentul publicarii el va fi disponibil pe siteurile www.intercapital.ro si www.kmarket.ro. 3. Vom face un raport, dar cel mai probabil acesta nu va fi distribuit in mod gratuit pe internet. Modalitatea de distributie va fi anuntata la momentul respectiv pe www.intercapital.ro. 4. Actiunile vor putea fi vandute chiar daca investitorul nu avea anterior ofertei un cont de investitii.

as vrea sa va intreb daca imi puteti da o idee despre tendinte evolutiei pietelor de capital din u.e. in special cele din europa centrala si de est?as avea nevoie de un raspuns pana cel tarziu 15.11.2007...apreciez mult initiata dumneavoastra de a ajuta la solutionarea anumitor probleme. va multumesc anticipat
   10-11-2007     monica

Din pacate nu oferim materiale pentru referate in cadrul acestei rubrici, imi pare rau.

Intr-un raspuns anetrior ati arata ca "optiunile pe actiuni[...] ar putea fi un proiect pentru anul urmator al BVB". Sa intelegem ca BVB intentioneaza "la modul serios" sa introduca acest instrument financiar in viitorul apropiat/mediu sau este doar o posibilitate teoretica care nici nu s-a discutat inca?"
   09-11-2007     Florian Costin

Nu stiu nici eu acest lucru, ramane de vazut. Optiunile ar reprezenta pasul logic urmator dupa introducerea contractelor futures, iar BVB a declarat ca urmareste si introducerea acestora, insa nu a fost stabilit un calendar exact.

Buna ziua, in anul 1997 - 1999 am facut investitii in actiuni prin intermediul unui broker la o societate de valori mobiliare. Majoritatea actiunilor au fost depuse la registru. Va rog sa-mi spuneti daca mai exista posibilitatea sa recuperez ceva din actiunile respective, si eventual unde ma pot adresa pentru verificarea tranzactiilor din perioada respectiva. Va multumesc.
   09-11-2007     Luminita

Mergeti la Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro, si solicitati un document numit Extras de Cont pentru actiunile respective.

Puteti sa-mi explicati de cine e data cifra de afaceri a unei firme? Este vreo corelatie intre aceasta si capitalizarea bursiera? (in sensul ca daca, capitalizarea e mai mica decat cifra afaceri, avem de a face cu o posibila supraevaluare? Multumesc anticipat.
   09-11-2007     Vlad

Exista o corelatie foarte generala intre cifra de afaceri si capitalizarea bursiera, in sensul ca o firma de dimensiuni mari are o capitalizare mare la bursa; dimensiunea unei firme, insa, este data de multi indicatori: cifra de afaceri, capitaluri proprii, profit, active, etc.

Nu se poate face o analiza de genul celei sugerate de Dumneavoastra, intrucat nu exista o legatura directa intre cifra de afaceri si capitalizare.

Ceea ce se studiaza, insa, este un indicator numit P/S, reprezentand raportul intre capitalizarea unei firme si veniturile sale totale (veniturile totale fiind un indicator apropiat de cifra de afaceri). P/S al unei firme se evalueaza apoi prin raportare la valorile pentru alte firme comparabile (daca, spre exemplu, toate firmele din domeniul X au P/S peste 2, iar firma analizata are P/S de 0,5, atunci aceasta poate indica subevaluare). Totusi, tratata individual metoda nu este foarte eficienta, si in orice caz ar trebui combinata cu alte metode de analiza si evaluare.

buna ziua. am o singura intrebare: pt tranzactiile pe segmentul XMBS prin Ktrade, se percepe vreun comision special sau e valabila grila de pe regular? multumesc.
   09-11-2007     ana

Nu exista comisioane diferite pentru XMBS pe ktrade, acestea fiind aceleasi ca si pentru piata Regular.

Buna ziua! Intrebarea mea este legata de Transgaz.Stiu ca pe data de 29.11.2007 se vor lista la BVB, dar un simplu invenstitor cand le va putea cumpara,cand vor fi tranzactionabile? multumesc frumos! Dan S.
   09-11-2007     Dan Stefan

Opoeratiunea se deruleaza astfel: mai intai are loc oferta publica initiala prin care se vand actiuni Transgaz catre public; aceasta se pare ca va incepe la sfarsitul lui noiembrie si va dura doua saptamani (data exacta nu a fost anuntata oficial). In aceasta perioada orice persoana poate cumpara actiuni. Dupa inchiderea ofertei si derularea tuturor formalitatilor necesare va incepe si tranzactionarea actiunilor la bursa de valori (probabil in ianuarie-februarie).

Buna ziua, Sunt o persoana care nu a mai efectuat investitii bursiere dar ma intereseaza aspectul intrarii pe piata de capital.In ultima vreme am urmarit emisiuni cu tematici bursiere si am inteles ca exista oportunitatea de a intra pe bursa , acum cu ocazia IPO Transgaz.Deci ma intereseaza ptr. inceput modalitatea de subsciere la acest IPO.In acest sens este absolut necesar sa deschid un cont la un SSIF iar prin acel cont cu ajutorul SSIF sa subscriu la aceasta oferta initiala sau se poate subscrie direct intr-un anume loc, la o banca unde sa depun banii atunci cand va avea loc subscrierea? Aceasta intrebare o lansez deoarece am inteles ca societatile intermediare din Romania au comisioane consistente la operatiunile derulate de clientii lor, atat la cumparare cat si la vanzare, lucru care diminueaza din profiturile investitorilor. Multumesc anticipat ptr. lamuriri. Cu stima, V.G.
   09-11-2007     Vasilescu George

Actiunile vor fi distribuite prin Raiffeisen Bank si doua firme de brokeraj - Raiffeisen Capital & Investment si Intercapital Invest. Nu este necesara deschiderea unui cont sau plata unor comisioane pentru a subscrie in IPO.

Este adevarat ca firmele de brokeraj percep comisioane la cumpararea si vanzarea de actiuni la bursa, insa orice serviciu sau produs trebuie platit, iar orice firma trebuie sa aiba venituri. Pentru a face o analogie, si pretul platit pe alimentele cumparate din supermarket diminueaza din veniturile populatiei, insa aceasta nu inseamna ca cineva le va oferi pe gratis.

Apelez la profesionalismul si amabilitatea dvs. adresandu-va urmatoarea intrebare. Detin actiuni Competrol. Din pacate, nu mai sunt in posesia certificatului de actionar. Cum pot intra in posesia unui duplicat al certificatului de actionar? Unde ma pot adresa pentru a afla valoarea acestor actiuni? Exista o institutie care are evidenta actionarilor din Romania?
   09-11-2007     cristiana dragne-petrescu

Da, exista o asemenea institutie. Aceasta se numeste Depozitarul Central - www.depozitarulcentral.ro. Luati legatura cu aceasta si solicitati un document numit Extras de Cont pentru actiuni Petrom (Competrol a fost inclusa in Petrom) - acesta va arata daca mai aveti actiuni; tot de acolo solicitati si un document numit Lista de Coduri Confidentiale (in cazul in care mai aveti actiuni). Cu aceste documente puteti merge la orice firma de brokeraj pentru vanzarea actiunilor. Nu mai aveti nevoie de certificatul de actionar distribuit initial.

ce este aceea o subscriere?
   04-11-2007     

Subscrierea este operatiunea prin care se platesc actiuni nou emise, de regula intr-o majorare de capital social sau intr-o oferta publica initiala (operatiunea este aplicabila actiunilor nou emise si este echivalenta cumpararii de actiuni deja emise, de la bursa).

Buna ziua si felicitari ptr "toate" Desi, de mult timp, am achizitionat de al d-voastra un Ghid de investitii personale abia acum am reusit sa-l studiez. Este foarte interesant. Il recomand tuturor.As dori sa incerc sa investesc si eu.Spuneti-mi acum este momentul prielnic?si cum vedeti perspectivele SSIF BROKER CLUJ si ale BIO? Merita sau nu sa cumpar actiuni la cele doua societati in conditiile in care "le las uitate " cel putin 1 an?MULTUMESC.
   04-11-2007     dan slabu

Multumesc pentru felicitari. Ma bucur ca v-a placut cartea. Din pacate nu ofer in aceasta rubrica recomandari si analize despre actiuni individuale. Daca va ajuta, va recomand sectiunea Portofoliu Virtual de pe site.

O persoana fizica,pe nume Mitrea R Thoader din Dolhasca-Suceava a avut actiuni la ALRO Slatina. Dupa decesul acestuia,aceste actiuni au revenit mostenitorului Mitrea T Vasile care ulterior le-a vandut. Am inteles ca s-au dat niste diferente de bani pentru aceste actiuni vandute.Intrucat Mitrea T Vasile are schimbat domiciliul nu a ajuns in posesia acestor bani.As dori sa stiu cum poate intra in posesia acestor bani? (Ce acte sunt necesare sa aiba si cum trebuie sa procedeze)Actuala adresa a lui Mitrea T Vasile este localitatea Calinesti-Bucecea-Botosani,judetul Botosani. In speranta ca voi primi un raspuns ajutator intr-un timp cat mai scurt ,va multumesc. PS. As dori sa primesc un raspuns aici pe mail si la domiciliul mentionat mai sus.
   04-11-2007     mihaiela

Titularul actiunilor trebuie sa ia legatura cu Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) si sa solicite un document numit Extras de Cont pentru actiunile Alro. Daca in acel document mai apar actiuni, atunci acestea pot fi vandute. Nu transmitem raspunsuri prin posta.

Puteti sa-mi spuneti diferenta intre platformele REGS si RGBS de la BVB? Multumesc
   04-11-2007     Ioana

BVB are o platforma unica de tranzactioanre (Arena), insa aceasta are mai multe segmente. REGS este piata Regular pe care se tranzactioneaza actiunile listate la cota BVB (categoriile 1 si 2) in blocuri de multipli de 100 de actiuni. RGBS este segmentul de piata pe care se tranzactioneaza cele mai importante actiuni de pe Rasdaq.

Buna seara.In primul rand felicitari pt rubrica. Am o singura intrebare. Graficele de pe BVB.ro cu evolutia actiunilor in ultimele 12 luni sunt split-adjusted? Pt ca am observat la multe actiuni adevarate "prabusiri" in decurs de cateva zile, de obicei dupa o majorare de capital social de ex. Multumesc
   03-11-2007     Radu

Multumesc pentru felicitari. Graficele de pe bvb.ro nu sunt ajustate pentru splitari si majorari de capital social, iar scaderile respective reprezinta trecerea unor date de inregistrare pentru asemenea operatiuni. Pentru grafice ajustate consultati fisele actiunilor pe www.kmarket.ro (ultimul grafic din fiecare pagina).

Buna! sunt un mic investitor pe Bursa, prin intermediul Intercapital Invest, si vreau sa particip la IPO-ul Transgaz, dar am unele nelamuriri (..). daca oferta va fi suprasubscrisa de 10 ori pe segmentul investitorilor mari, atunci nr. actiunilor subscrise de micii investitori vor fi si ele decimate, in aceeasi masura sau in functie de cat au suprasubscris acestia. (2) iar daca eu vreau sa subscriu 100 actiuni, in cazul unei suprasubscrieri, actiunile ce mi se cuvin vor fi tranzactionate pe piata REGS SAU ODD LOT, ... comisionul ce mi se va retine pe tranzactii cu mai putin de 100 de actiuni ma intereseaza? multumesc mult, cu stima Ovidiu Manoliu
   02-11-2007     manoliu ovidiu

1. Ratele de alocare vor fi diferite pentru cele doua transe. 2. Actiunile vor putea fi vandute pe Odd Lot cu acelasi comision cu care se vand actiunile pe piata Regular.

Buna seara domnule Pasol. Vreau sa-mi exprim aici nemultumirea fata de lipsa totala de transparenta a companiilor de pe Rasdaq. Se tot popularizeaza in presa castigurile de peste 100% pe care le au indicii de pe aceasta piata, dar mie mi se pare inacceptabil ca un investitor normal, fara a cunoaste insideri la firmele respective, nu poate investi responsabil din lipsa de informatii. Vad ca se tot face caz ca nu avem IPOuri, si asta e intr-adevar trist, dar de ce nu se incearca ridicarea transparentei sutelor de companii de pe Rasdaq? In alta ordine de idei, aveti idee cand se va introduce si la BVB optiuni de tip put si call pe actiuni? va multumesc
   02-11-2007     Ionut

Sunt de acord cu Dumneavoastra. Desigur, in teorie pare simplu - ar trebui sa se faca ceva. In practica e putin mai greu. Aceasta nu inseamna ca nu se face nimic: au loc seminarii de prezentare pentru emitenti, CNVM da amenzi emitentilor care nu fac raportari, etc. Insa exista o limita in ceea ce se poate face pentru a obliga peste 2.000 de firme, listate pe piata de capital printr-o decizie administrativa (in urma programului de privatizare) si nu prin vointa proprie, sa faca toate raportarile necesare.

In plus, randamentele mari se obtin tocmai prin asumarea unor riscuri mai mari. Daca pentru firmele respective am fi avut toate informatiile necesare, atunci in mod sigur nu am fi castigat peste 100%.
< br> Despre optiuni pe actiuni (si nu pe contracte futures pe actiuni ca la Sibiu) - si eu le astept cu interes; acesta ar putea fi un proiect pentru anul viitor al BVB.

Am 38 de actiuni la SIF Muntenia,mi-am ridicat dividendele cuvenite zilele acestea din BCR iar de acolo ne-a trimis la o societate de brocheraj pt a completa niste acte si pt a primi o suma mult mai mare acasa,de ce ,pt ce nu am inteles prea multe.La aceea firma de brocheraj am inteles ca trebuie sa astepti chiar si cateva saptamani,dar dilema este ca nu am inteles de ce,de fapt ce se ridica de la aceea firma de brocheraj le vindem sau tot dividende?Astept raspunsul d-voastra!!!
   02-11-2007     brebu florentina

Daca ne spuenti exact numele formularelor pe care ar trebui sa le completati, atunci va putem spune ce reprezinta operatiunea respectiva. Altfel, intrebarea este mult prea generala.

Buna ziua. Va rog sa-mi explicati si mie diferenta intre activele totale si capitalurile proprii ale unei societati. Care din ele exprima mai clar ce detineri nete (din care sa fie excluse eventual si datoriile) are firma respectiva? Va multumesc
   02-11-2007     George

Bilantul unei firme cuprinde doua sectiuni mari: active si pasive. La sectiunea active se regasesc toate elementele care contribuie la realizarea obiectului de activitate al firmei - terenuri, cladiri, instalatii, stocuri, etc. In sectiunea pasive se regasesc sursele de bani folosite pentru cumpararea (acoperirea) elementelor de activ, surse de bani care se impart in doua mari categorii: imprumuturi si fonduri proprii ale firmei (capitaluri proprii).

Activele sunt intotdeauna egale cu pasivele. Activele nete, reprezentand de fapt capitalurile proprii, se calculeaza ca diferenta intre pasive totale si total datorii (sau ca diferenta intre active totale si total datorii; dupa cum am vazut, activele totale sunt egale cu pasivele totale).

Prin urmare, activele totale reprezinta intreaga "avere" a firmei, in timp ce capitalurile proprii reprezinta partea din aceasta "avere" care apartine de fapt actionarilor (sau partea care ar ramane daca s-ar vinde toate activele si s-ar acoperi toate datoriile).

care este soarta fondului national retcon? se pot tranzactiona titlurile de participare ale acestui fond?
   02-11-2007     ciuferescu ioan-danut

Pentru informatii pe aceasta tema luati legatura cu CNVM, www.cnvmr.ro, sau UNOPC, www.unopc.ro.

Buna ziua! Sunt student la o facultate de stiinte economice si am primit de la profesor ca tema sa investim la jocul marketmaker banii pusi la dispozitie pe bursa. Conditile care ni sau impus sunt investirea a 95 % din bani si sa rulam in fiecare saptamana 10 % din banii totali (sa cumparam si sa vindem cel putin de 2 ori pe saptamana). In aceste conditii trebuie sa nu avem pierdere in 3 luni de zile pentru a obtine o nota buna. Rugamintea mea la dumneavoastra este sa imi recomandati o anumita strategie pe care sa o urmez. Am citit mai multe articole inclusiv Mic Manual de Analiza a Actiunilor cat si articolele din ziare dar pe termen scurt mi se pare foarte dificil sa fac alegerile corecte. Pretul actiunilor evolueza imprevizibil in cursul unei saptamani si nu reusesc, in mare parte si datorita comisioanelor, sa nu mai am pierdere. Sunt foarte interesat de bursa si as vrea foarte mult sa obtin rezultate cat mai bune. Sper foarte mult ca ma puteti ajuta! Va multumesc!
   28-10-2007     Ionut

Ma bucur ca sistemul MarketMaker este recomandat studentilor, intrucat acesta reprezinta un bun instrument de studiu.

Este adevarat, tema recomandata de profesor, respectiv obtinerea de castiguri in MarketMaker, mai ales in aceasta perioada de scaderi la bursa, nu este simpla.

Daca ar exista vreo strategie pe care sa v-o recomand pentru a obtine castiguri pe termen scurt in orice conditii de piata, atunci ar insemna ca as fi facut o mare descoperire care ar revolutiona teoria financiara si nici nu ar mai trebui sa lucrez!

Lasand gluma la o parte, evolutia actiunilor la bursa este influentata de foarte multe elemente, iar prognozele pe termen scurt sunt cele mai dificile. Va pot da, insa, o serie de recomandari generale: in general actiunile de la categoria I a bursei (adica cele din MarektMaker) sunt corelate, adica evolueaza in aceeasi directie (adica atunci cand cresc, cresc cam toate, unele mai mult iar altele mai putin; la fel si cand scad - scad toate, unele mai mult iar altele mai putin).

Astfel, cand depistati ca actiunile au inceput sa creasca atunci cumparati actiunile care par a creste mai mult decat celelalte (spre exemplu SIF-urile) pentru a maximiza castigurile, si tineti-le pana cand incepe o perioada de scadere.

Din pacate perioada curenta este una de scadere. In asemenea perioade este bine sa nu cumparati nimic, insa regula impusa de profesor nu permite acest lucru. Ceea ce puteti face in perioade de scadere este sa incercati sa identificati actiunile care sunt mai stabile (spre exemplu Transelectrica) si sa realizati tranzactii cu acestea, pentru a minimza pierderile.

Desigur, ideile de mai sus sunt doar puncte de plecare. Pentru a urmari evolutia de ansamblu a bursei puteti studia evolutia indicelui BET (siteul www.bvb.ro, sectiunea Indici si Indicatori/Indici/BET/Grafice). Succes!

Buna ziua, Va rog sa-mi explicati procedura de realizare a unui IPO. In ultima perioada tot auzim faptul ca oferta Transgaz va fi suprascrisa din cauza interesului ridicat pentru aceasta companie. In aceste conditii pretul initial stabilit pentru o actiune nu va creste?
   26-10-2007     dragos

Pretul stabilit initial poate creste numai in cazul in care prospectul de emisiune specifica in mod clar aceasta posibilitate. Se pare ca in IPO Transgaz prospectul nu va specifica posibilitatea de crestere, iar pretul va fi fix. In plus, chiar si daca ar fi existat posibilitatea de crestere in prospect, pretul nu ar fi crescut oricat, ci doar in limita unui interval; chiar daca cererea de actiuni este mare, investitorii nu cumpara actiuni la orice pret in IPO, ci doar la preturi considerate rezonabile si care pot lasa loc de crestere si in piata, dupa listare.

Situatia este similara in orice piata; spre exemplu: chiar daca este penurie de capsuni la piata, iar cererea depaseste cu mult oferta, aceasta nu inseamna ca vanzatorii pot creste pretul pana la 1.000 RON/capsuna sperand sa gaseasca si cumparatori.

buna ziua detin un certificat de actionar banat-crisana titularul certificatului este decedat si nu a avut copii eu am fost crescut de aceasta persoana si mi -a dat mie certificatul dar fara un alt act doveditor va rog sa ma ajutati cu acesta intrebare si sa mi spuneti daca pot face ceva cu acest certificat va scriu certif nr 432167 data elibererii29/0196 va multumesc
   26-10-2007     wentel angelica

Nu puteti face nimic cu acest certificat. Daca aveti acte de mostenire pentru el, atunci puteti solicita la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) transferul actiunilor pe numele Dumneavoastra.

Va apreciez foarte mult pentru munca si rabdarea pe care o aveti si cu micii investitori ! Felicitari ! Daca am cumparat actiuni pe 15.10.2007, cand voi aparea pe site-ul BVB la persoane initiate? ....sau nu toate SSIF-urile au obligatia de a face comunicarea........multumesc!
   26-10-2007     florin

Multumesc pentru felicitari. Raportarile pentru persoane initiate (daca vi se aplica) sunt obligatorii pentru toate tranzactiile acestora, nu exista exceptii. Insa, pentru aceasta trebuie sa comunicati SSIF ca sunteti persoana initiata, pentru ca SSIF sa raporteze mai departe la BVB, iar Dumneavoastra trebuie sa raportati la CNVM si la emitent.

Buna ziua domnule Pasol, felicitari pentru aceasta rubrica. Exista la BVB posibilitatea de a face short selling? Daca nu, stiti cumva cand se reglementeaza introducerea ei? Multumesc.
   21-10-2007     Ionut

Multumesc pentru felicitari. Nu exista deocamdata aceasta posibilitate, insa aceasta ar putea fi introdusa pana la jumatatea anului viitor. Vanzarile in absenta sunt unul din proiectele aflate in lucru la acest moment la BVB.

Acum 11 ani am divortat sin in urma primirii unui formular de la SIP Banat Crisana am facut imprudenta sa trimit la adresa mentionata certificatul. Nu am primit confirmare, nu am primit altul in schimb. Intre timp m-am recasatorit si mi-am schimbat numele si adresa. Se mai poate recupera? Stiu ca suna a informatie juridica, dar nu stiu cui sa ma adresez si poate imi puteti da o indicatie. Cineva a pus mana pe acel certificat dar nu cred ca l=a putut folosi. Ce ma sfatuiti?Va multumesc daca m-ati inteles. Elena Telesa
   20-10-2007     Telesa Elena

Nu inteleg exact de ce ati trimis certificatul prin posta. Oricum, pentru clarificare luati legatura cu Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) si solicitati un document numit extras de cont. Acesta va arata daca mai aveti actiunile sau nu.

puteti sa-mi explicati legatura dintre data de inregistrare de la Transilvania din luna mai si scaderea brusca a actiunii? Tot acesta e si motivul scaderii bruste ce se observa pe graficul actiunii albz? multumesc frumos
   19-10-2007     Paul

Preturile au scazut datorita majorarilor de capital social. Vedeti raspunsul la intrebarea precedenta.

Buna ziua! Nelamurirea mea are legatura cu trecerea datei de inregistrare pentru S.A.-uri, de ce dupa trecerea acesteia pretul actiunilor scade foarte mult.Aceasta data este facuta public? Daca da, pretul actiunilor nu ar trebui sa scada cu cateva zile inaintea ei? Multumesc frumos!
   19-10-2007     Dan Stefan

Explicatia este urmatoarea: atunci cand cumparati actiuni inainte de data de inregistrare beneficiati si de primirea actiunilor gratuite sau posibilitatea subscrierii la majorarile cu numerar; cand cumparati dupa data de inregistrare nu mai beneficiati de aceste drepturi si este normal sa platiti mai putin pe o actiune. Pretul scade cu doua zile lucratoare inainte de data de inregistrare intrucat de la momentul respectiv cumpararea de actiuni se deconteaza dupa data de inregistrare.

Spre exemplu: o actiune se tranzactioneaza la 10 lei si anunta o majorare de capital cu actiuni gratuite (1 actiune noua la 1 detinuta) cu data de inregistrare 26 octombrie. Investitorii care cumpara actiunea pana pe 23 octombrie (cu decontarea pe 26) beneficiaza de actiuni gratuite. Investitorii care cumpara dupa aceasta data nu mai beneificiaza de actiunile gratuite, astfel incat pretul scade la 10/2 = 5 lei/actiune.

desi nu inteleg nimic din tot ceea inseamna piata de capital trebuie sa recunosc ca m-am simtit atras intotdeauna de noi frontiere, de noi necunoscute asadar m-am pus si am citit(rasfoit) publicatiile de specialitate de pe site-ul dvs. (ghidul invest. si mic manual de anal...) si bineinteles ca acum am si mai multe intrebari vis a vis de cum functioneaza piata de capital cum ar fi : - cine stabileste pretul la o anumita actiune de pe o zi pe alta si cum se calculeaza el si de ce depinde? - daca o anume actiune scade la bursa cine o cumpara pt. ca se presupune ca toti cei care joaca la bursa sunt informati si urmaresc graficele; cine-ar fi interesat sa cumpere o actiune atat timp cat ea scade vizibil; nu se pot produce blocaje pe anumite actiuni? - am incercat sa pun in aplicare cele citite in documentarele dvs. si am luat ca exemplu TLV, dar surpriza am constatat ca sunt 6.................de actiuni cu un pret calculat (afisat de TLV) de 0.1ron; ele, in schimb, se vand la un pret de 0.94(cu mult mai mult)? in plus la inceputul lui mai 2007 actiunile TLV au avut o scadere(a pretului) din pct. meu cel putin dramatica de 57%: m-am dus sa cercetez ce s-a intaplat in acea perioada si iar surpriza: la sfarsitul lunii aprilie printr-un comunicat de presa TLV anunta o crestere pe primul semestru semnificativa de 1.11 ori. nu inteleg bursa este pe invers; atunci cand creste profitul unui s.a. actiunile lui scad ca valoare?! - actionarii majoritari pot influenta pt. interese proprii valoarea actiunilor prin speculatii(ex. plasarea sau cumpararea unui volum mare de actiuni)? - nu inteleg cum pot transpune un grafic (ex.de pe bvb) in grafic logaritmic? va multumesc anticipat! cu respect.
   19-10-2007     NARCIS STOIAN

Pretul nu este stabilit de cineva anume si nu se calculeaza in mod exact, ci se formeaza in urma cererii si ofertei de actiuni, asa cum se formeaza in mod liber si alte preturi (spre exemplu pretul merelor la piata). Astfel, daca foarte multe persoane vor sa cumpere actiuni dar sunt putini vanzatori, pretul creste; invers, daca sunt multi vanzatori dar cumpara putini investitori, atunci pretul scade. Desigur, atunci cand cumpara si vand actiuni investitorii introduc ordine la preturi care tin cont de multe elemente (o parte din acestea fiind descrise in Manualul de Analiza a Actinilor): rezultate financiare, etc.

Graficele ne arata trecutul evolutiei preturilor la bursa, dar imaginea pe care o dau asupra viitorului este mult mai putin clara. Chiar daca o actiune a scazut in trecut, aceasta nu inseamna ca scaderea nu se poate opri chiar azi, sau maine. Nimeni nu poate sa prevada in mod exact cand incepe cresterea unei actiuni si cand se termina scaderea. Prin urmare, investitorii care cumpara dupa o scadere o fac datorita asteptarilor ca pretul va termina scaderea si va incepe sa creasca; uneori aceste asteptari se indeplinesc imediat, alteori nu.

Nu confundati pretul unei actiuni cu valoarea nominala a acesteia. Pretul actiunilor TLV a scazut in mai datorita trecerii datei de inregistrare pentru o majorare de capital social si nu datorita rezultatelor bancii.

Tranzactionarea actiunilor de catre actionarii majoritari este foarte strict reglementata de lege, pentru a se evita abuzurile. Graficele logaritmice se traseaza manual in Excel, sau se obtin din sisteme specializate (nu de pe orice site pe care apar grafice).

Sfatul meu ar fi sa urmariti in mod regulat presa financiara - optiune ce va va clarifica multe din intrebarile ce pot aparea pe parcurs.

Eu impreuna cu familia mea, formata din 4 persoane, am optat pentru actiuni la Fulgerul Bragadiru in cadrul programului de privatizare. De atunci, am pastrat legatura telefonica cu firma pentru a intreba daca exista dividende. De fiecare data de acolo ni s-a spus ca profitul, atat cat a fost, a fost reinvestit, iar dupa un timp ni s-a spus ca nu mai au profit. Vara trecuta am facut o vizita la sediul firmei din comuna Bragadiru si am inteles ca firma a intrat deja in faliment. Acolo era trecut un numar de telefon, la care din pacate nu raspunde nimeni (numar de telefon al fostei director economic, Petre Elena). Am inteles ca procedura de faliment este realizata prin intermediul unui lichidator, SC "Valor". As vrea sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac pentru ca sa pot deslusi calea de urmat pentru a obtine cel putin o parte din pretul acestor actiuni sau din dividendul lor. Am vazut pe site-ul Rasdaq ca aceste actiuni au fost vandute prima si ultima data in 2003 in urmatoarele conditii: 858 actiuni la un pret de 0,3600lei. Astept un raspuns clarificator de la dv. G.Ivanovici
   13-10-2007     G. Ivanovici

Dupa cum am mai raspuns unei intrebari similare, nu aveti foarte multe variante. Daca reprezentantii firmei v-au spus ca nu s-au distribuit dividende, atunci inseamna ca nu s-au distribuit dividende si nu aveti ce recupera.

Daca firma este in faliment, atunci activele sale sunt vandute pentru plata datoriilor; daca mai ramane ceva dupa aceasta, atunci sumele ramase se distribuie actionarilor. De regula, insa, nu mai ramane nimic de distribuit. Daca vreti sa fiti foarte sigur, luati legatura cu lichidatorul firmei si solicitati detalii despre procesul de lichidare.

Aceasta este situatia in economia de piata: unele firme au succes si produc valoare pentru actionarii lor, in timp ce altele nu au succes si se inchid. In acest din urma caz actionarii nu mai recupereaza nimic.

Am depus trei actiuni a mea,sotiei si baiatului la ALBAPAM SC in perioada cind s-au dat prin 1995-1997 si pina in prezent n-am primit nimic nici macar un telefon cum ma sfatuiti sa -i abordez ca sa-mi trimita dividente pe cine,zilele astea am luat legatura cu o doamna de acolo si a spus ca n-u profit si nu poate sa dea nimic actionarilor acuma citiva ani la fel au spus ca tot profitul il investeste astea sint gulgute eu n-ui cred si de aceia am luat legatura cu d-tra poate stiti mai multe si puteti sa-mi dati un sfat pentru a beneficea de pe urma acestor actiuni ca de aceia ni l-ea dat guvernanti s-au....Va multumesc.
   12-10-2007     hotea vasile

Raspund putin mai pe larg, intrucat aceasta este o intrebare destul de frecventa.

Mai intai, o precizare: nu ati depus actiuni pentru ca nu ati platit nimic pe ele, ci ati primit actiuni in mod gratuit in cadrul Programului de Privatizare in Masa. Mai departe: actionarii unei firme au diverse drepturi, iar firma are diverse obligatii fata de acestia; insa contactarea actionarilor prin telefon nu se numara printre aceste obligatii. O firma poate avea zeci de mii de actionari. Informarile se fac prin canalele stabilite de lege: Monitorul Oficial, presa, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, siteul web al bursei, etc. Contactarea individuala a fiecarui actionar nu este o cerinta legala pentru firmele de la bursa.

Dumneavoastra aveti dreptul sa va informati despre activitatea firmei si ati procedat corect luand legatura cu aceasta (punctul de plecare intr-un asemenea contact este, de regula, departamentul Actionariat al firmei). Firma emitenta a actiunilor este cea mai autorizata sursa pentru informatii despre functionarea sa, iar Dumneavoastra aveti dreptul sa le solicitati conform prevederilor legale si actului constitutiv al acesteia.

Statul roman nu a derulat in 1995 Programul de Privatizare in Masa cu scopul direct de imbogatire a participantilor la el (in acest caz s-ar fi distribuit direct bani), ci pentru a repara o parte din nedreptatile sistemului comunist, transferand o parte din averea statului catre populatie; aceasta avere era formata din mii de firme si intreprinderi, iar fiecare persoana a optat pentru una din ele (pe baza unor informatii, din pacate, incomplete).

Asa cum se intampla in economia de piata, unele firme au succes, iar altele nu. Situatia in care o firma inregistreaza pierderi sau inregistreaza profit dar hotaraste sa nu il distribuie actionarilor sub forma de dividende ci sa il reinvesteasca este perfect normala, si destul de des intalnita, atat in Romania cat si in alte tari.

Firma la care faceti referire se tranzactioneaza pe un segment al bursei in care se regasesc de regula firmele care nu sunt foarte performante si care nu indeplinesc conditiile pentru a se tranzactiona la alte segmente mai bune (segmentul pentru Albapam este cel al actiunilor "necotate").

Proprietarii de actiuni care se tranzactioneaza la bursa castiga bani de pe urma cresterii pretului actiunilor, si mai putin din dividende, care de regula sunt foarte mici pentru multe din firme. In1997 o actiune Albapam valora in jur de 700 de lei vechi, iar astazi aceasta valoreaza in jur de 3.000 lei/vechi. Nu este o crestere extraordinara tinand cont de inflatie, dar este totusi mai mult decat nimic. La pretul de 3.000 lei vechi/actiune si la o valoare nominala a actiunii de 1.000 lei vechi, un certificat primit in 1995 valoreaza astazi de trei ori mai mult decat atunci cand l-ati primit.

Desigur, exista firme la care acest certificat valoreaza mult mai mult, dar exista si firme la care actiunile valoreaza mult mai putin sau chiar nimic. Cu avantaje si dezavantaje, aceasta este situatia in economia de piata: unele firme sunt mai performante decat altele.

As dori sa ma documentez mai mult in privinta analizei fundamentale si tehnice a actiunilor. Pentru asta as dori sa-mi recomandati o bibliografie care se refera strict la aceste aspecte, analizate in detaliu, si daca se poate exemplificate pe o anumita actiune. Am cumparat de la dvs. cartea ghidul investitoului vol 2, dar vreau mai mult. mersi mult!
   12-10-2007     Radu Nutu Florian

Va recomand materialul intitulat Mic Manual de Analiza a Actiunilor, disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza. Acesta a fost scris tocmai la solicitarea cititorilor Ghidului de Investitii Personale care au dorit sa aprofundeze domeniul analizei.

Ce trebuie sa am in vedere in momentul in care am ales firma de brokeraj, dar mai mult, cum trebuie sa-mi aleg un broker bun si ce caliati trebuie sa aiba acel broker, de unde stiu eu ca acel broker este unul dintre cei mai buni?
   12-10-2007     Radu Nutu Florian

Excelenta intrebare. Castigul unui investitor pe piata de capital se bazeaza intr-o masura foarte mare pe priceperea si resursele firmei de brokeraj si a brokerilor sai, si intr-o masura mai mica pe elemente mai vizibile precum nivelul comisionului. Dar cum evaluam priceperea si resursele? Eu as propune mai multe etape.

Mai intai, realizati o documentare initiala. Porniti de la lista de societati de brokeraj (www.bvb.ro, sectinea Intermediari). Cercetati siteurile web ale firmelor de brokeraj si evaluati elemente precum: diversitatea serviciilor oferite (exista tranzactionare online? se ofera consultanta? se ofera servicii mai bogate, pe langa tranzactionarea de actiuni clasica?), nivelul de deschidere si transparenta (cine sunt actionarii firmei? care este echipa care se va ocupa de investitiile Dumneavoastra?), modul de prezentare a siteului, utilitatea acestuia, rapoartele si serviciile de analiza si informare oferite, partenerii si proeictele in care s-a implicat fiecare firma, mesajele transmise, etc. Continuati informarea in presa de specialitate: identificati firmele prezente in mod regulat in presa cu articole, opinii si analize.

In acest mod selectati o lista de firme care v-au atras atentia pe baza elementelor de mai sus. Nu va bazati decizia intr-o masura foarte mare pe nivelul de comision: serviciile mai bune inseamna comisioane putin mai mari. In plus, scopul principal al investitiei la bursa este castigul cat mai mare, nu comisionul cat mai mic.

Mai departe, stabiliti intalniri cu brokeri ai firmelor selectate. In cadrul acestora aprofundati activitatea de informare: ce rapoarte se ofera? exista sisteme de analiza tehnica si fundamentala? dar newslettere? care este impresia pe care v-o transmite sediul (incredere, siguranta, eficienta)? primiti materiale de informare care sa va ajute sa luati o decizie? cum este comunicarea cu brokerul? care este modul de lucru? care sunt cunostintele brokerului despre firma la care lucreaza, serviciile oferite si piata de capital?

Pe baza acestor elemente luati o decizie finala. Incepeti colaborarea cu o firma de brokeraj si realizati o evaluare dupa sase luni sau un an. In cadrul oricarei colaborari sunt puncte tari si puncte slabe. Daca balanta inclina in favoarea celor tari, iar rezultatele sunt multumitoare, atunci ati facu o alegere buna.

Daca nu, atunci aveti trei variante. In primul rand comunicati conducerii firmei motivele nemultumirii Dumneavoastra; daca acestea sunt intemeiate si firma este deschisa, cel putin o parte din ele ar trebui sa se poata rezolva. A doua varianta: solicitati conducerii firmei (prin email, telefon sau la sediu) schimbarea brokerului. In cadrul aceleiasi firme pot exista brokeri cu strategii, abordari si personalitati diferite. Daca nici in urma acestei masuri nu sunteti multumit, puteti incepe o colaborare cu o alta firma de brokeraj (spre exemplu firma clasata pe locul 2 in lista selectata initial).

In fine, o strategie folosita de unii investitori este utilizarea serviciilor a doua (sau mai multe) firme de brokeraj simultan, daca dimensiunea investitiilor permite acest lucru. Succes!

Am depus act. in 1998 la o soc. SSIF spre vanz. (975)act., la sif Muntenia.vanz nu s-a efectuat, dar in 1999 dupa infor. lor au fost transferate la o alta SSIF. La depozitarul central , dupa un extras de cont am doar 214, act provenite din 2002.Unde sant act mele, pt. ca eu nu am semnat de vanz. dar nu sant nici in contul meu si nici al soc S SIF unde am depus certificatul de act.Ce-mi recomandati sa fac, unde sa ma mai adresez,cine sa-mi dea informatia daca mai detin act sau am fost pagubita.
   12-10-2007     Vasiliu Cristina

In mod normal firma la care ati depus initial actiunile ar trebui sa clarifice situatia. Ei nu aveau voie sa transfere actiunile la alt SSIF. Luati legatura cu firma respectiva pentru clarificari.

Daca suntem pe 11 septembrie,care sunt ultimele 4 trimestre in functie de care se calculeaza P/E.
   12-10-2007     Pistol Gheorghe

Indicele se calculeaza pe baza rezultatelor pe ultimele patru trimestre incheiate la data de calcul, deci, Trim III si IV 2006 si Trim I si II 2007. Ideea este ca trebuie sa avem date disponibile pentru aceste calcule. Pe 11 septembrie cel mai recent trimestru raportat este cel incheiat la 30 iunie.

Buna ziua . Am si eu o intrebare legata de majorarea de capital . Daca o compania efectueaza o majorare de capital cu subscriere in numerar si pt fiecare actiune detinuta pot subscrie 6 actiuni noi , cum pot afla pretul teoretic al unei actiuni dupa trecerea datei de inregistrare . Daca nu ma insel dupa aceasta data are loc o corectie a pretului . Daca se poate sa-mi spuneti pe langa aceasta intrebare de mai sus si in general cum se calculeaza . Adica daca pentru 1 actiune detinuta pot subscrie X actiuni, cum pot sa calculez pretul teoretic la care ar trebui sa ajunga o actiune dupa trecerea datei de inregistrare. Va multumesc anticipat
   06-10-2007     Florea Raul

Va voi prezenta formula generala de calcul a pretului. Presupunem cazul general in care se majoreaza capitalul social atat cu actiuni gratuite cat si cu numerar (concomitent).

Pretul ajustat dupa trecerea datei de inregistrare va fi: (pret inainte de data de inregistrare + D) / N, unde D este suma pe care trebuie sa o subscrieti in majoare la o singura actiune detinuta, iar N este numarul de actiuni pe care il veti avea dupa majorare (inclusiv actiunea initiala detinuta).

Sa luam un exemplu: fie actiunea X tranzactionata inainte de data de inregistrare la 3 lei/actiune care face o majorare in care se dau 75 actiuni gratuite la 100 detinute si 50 actiuni la pret de 1,5 lei la 100 detinute. Pretul ajustat dupa majorare va fi (3+0,50x1,5) / (1+0,75+0,50) = 1,6667. In exemplul Dumneavoastra, intrucat este vorba doar de actiuni in numerar, N va fi 7 (o actiune initiala + 6 noi).

Cum se calculeaza cheltuielile variabile.?Dar cele fixe? Va multumesc anticipat.
   06-10-2007     mocanu leontin

Nu exista formule de calcul a cheltuielilor fixe sau variabile. Cheltuielile fixe sunt cele care in general nu se modifica de la o luna alta (ca de exemplu cheltuieli cu chiriile). Cheltuielile variabile sunt cele care depind de productie/vanzari, si care se modifica de la o luna la alta (ca de exemplu cheltuieli cu materiile prime).

Buna ziua.Cand pot subscrie actiuni la o companie ce urmeaza a da actiuni gratuite?
   05-10-2007     pela ovidiu

Actiunile gratuite nu trebuie subscrise, intrucat acestea se distribuie in mod gratuit actionarilor. Beneficiaza de actiuni gratuite investitorii care au actiuni ale emitentului respectiv intr-o anumita zi din an, numita data de inregistrare. Aceasta data este prezentata in comunicatul care anunta majorarea de capital social.

Atunci cand investiti pentru a primi actiuni gratuite tineti cont si de perioada decontarii tranzactiilor, de trei zile lucratoare (pentru a fi proprietarul actiunilor in ziua X, cumparati actiuni cel mai tarziu in ziua X-3 zile lucratoare).

Inregistrarea efectiva a actiunilor gratuite in registrul actionarilor dureaza 2-3 luni de la data Adunarii Generale a Actionarilor. Pentru informatii despre transferul actiunilor primite gratuite in contul Dumneavoastra deschis la o firma de brokeraj consultati pagina de intrebari frecvente a sectiunii de consultanta de pe kmarket.

Buna ziua. Care sunt indicatorii cei mai relevan??i din analiza tehnic? care te poate ajuta ??n luarea celor mai bune decizii de investi??ii ??i care sunt siturile unde fac asemenea analize tehnice ? V? mul??umesc mult.
   05-10-2007     traian

Pentru o introducere in analiza tehnica va recomand materialul intitulat "Mic Manual de Analiza a Actiunilor" disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza. Puteti gasi siteuri de analiza tehnica prin cautari pe internet. Clientilor Intercapital Invest le punem la dispozitie un set complet de indicatori de analiza tehnica in cadrul sistemului Intercapital Start, disponibil pe www.intercapital.ro.

buna ziua ! ?nc? nu sunt un juc?tor la burs?, dar mi-am propus s? investesc ??i eu burs?. ?ntrebarea mea este: Dac? sunt functionar public, pot investi pe pia??a de capital?
   05-10-2007     florentina

Din punct de vedere al legislatiei pietei de capital nu exista nici un fel de restrictii. Totusi, ar fi bine sa verificati cu departamentul juridic al institutiei la care lucrati, pentru a descoperi daca exista reglementari speciale ale acesteia.

Buna ziua, Prin programul de privatizare in masa derulat acum vreo 10-15 ani, daca-mi aduc bine aminte, am primit un numar de actiuni la Sicomed S.A. Intre timp am inteles ca Sicomed a fost preluat de Zentiva si ca, la vremea respectiva, intentia firmei Zentiva ar fi fost sa delisteze Sicomed de la Bursa de Valori. De aceasta preluare am aflat abia acum (septembrie 2007), la vremea preluarii aflandu-ma in afara Romaniei. As avea doua intrebari: 1. Ce s-a intamplat cu actiunile mele la Sicomed? Le mai posed? Sau posed actiuni acum la Zentiva? Daca da, pot beneficia de ele in sensul de a le vinde? 2. Pe bursa de valori apare listata compania Zentiva (cu vechiul indicativ al Sicomed - SCD). A fost delistata Sicomed sau nu? Multumesc anticipat pentru raspuns. Razvan IONESCU
   28-09-2007     Razvan IONESCU

Sicomed a fost, intr-adevar, preluata de Zentiva, insa a ramas o companie distincta tranzactionata in continuare la Bursa de Valori Bucuresti. Cu aceasta ocazie numele firmei a fost insa schimbat din Sicomed in Zentiva Romania. Actiunile se pot vinde fara probleme la bursa, intrucat delistarea nu a avut loc inca.

Care sunt etapele care trebuie parcurse pentru a schimba brokerul, SSIF-ul? Multumesc.
   28-09-2007     Laurentiu

Luati legatura cu noul SSIF si incheiati contractul de investitii cu acesta. Mai departe, mergeti la SSIF vechi pentru transfer; acesta se poate face in doua moduri: fie solicitand SSIF vechi transferul tuturor actiunilor la registru, de unde vor fi preluate apoi de cel nou, fie solicitand SSIF vechi transferul actiunilor direct la cel nou. Sumele in numerar vor fi transferate direct in contul Dumneavoastra bancar, de unde pot fi virate apoi la noul SSIF. Toate procedurile de mai sus implica semnarea anumitor formulare.

Daca este vorba doar de schimbarea brokerului pastrand colaborarea cu SSIF existent, atunci solicitati o intalnire catre conducerea societatii pentru a cere alocarea unui alt broker.

Buna Am si eu o nelamurire in interpretarea indecelui P/E. Sa zicem ca am o companie A cu valoarea P/E de 20 calculat cu pretul la zi si profitul pe ultimele patru trimestre, si o valoare P/E 50 calculat tot la zi dar cu profitul bugetat pe anul in curs, o alta companie B are valorile invers. Cum ati interpreta aceasta? Din punctul meu de vedere, raportat la profitul bugetat pretul actiunii e mare pt compania A si si mic pt compania B, deci la modul grosier pretul ar trebuii sa scada pt A, dar raportat la profitul pe ultimele patru semestre, pretul e mic in comparatie cu B, deci daca s-ar preconiza aceeasi crestere a profiturilor atunci ar trebuii sa creasca.
   28-09-2007     Candea Dan

In analiza actiunilor intotdeauna vor exista concluzii contradictorii ale diferitelor metode si instrumente. Intrebarea este ce metode si indicatori ar trebui sa aiba o pondere mai mare in analiza.

Revenind la exemplul concret din intrebare: teoria economica spune ca trebuie sa ne uitam in viitor, pentru ca incercam sa estimam evolutia viitoare a pretului. Prin urmare, aceeasi teorie spune ca profitul bugetat ar trebui sa fie un instrument mai util de analiza decat profitul istoric.

Pe de alta parte conditiile financiare si economice din Romania fac din bugete un instrument mai putin sigur decat in tari mai dezvoltate (din acest motiv, eu m-as uita la firmele respective care este istoricul nivelului indeplinirii bugetului din ultimii ani).

Prin urmare, in Romania se acorda o importanta mai mare rezultatelor istorice. In exemplul concret de mai sus as lua in calcul bugetul, dar m-as baza cel mai mult pe ultimele patru trimestre (desigur, e important si care este momentul din an la care se face analiza: la momentul la care suntem acum profitul pe ultimele 4 trimestre si cel bugetat ar trebui sa se cam apropie).

As dori sa stiu mai multe lucruri despre majorarile de capital. Cand, de ce, cu ce scop si cum se fac. Multumesc !
   23-09-2007     Andrei

Majorarile de capital social cu numerar reprezinta pentru firme operatiuni de finantare, prin atragerea de bani de pe piata de capital. Firma emite actiuni noi pe care le ofera actionarilor existenti, de regula la un pret mai mic decat cel din piata. Banii astfel incasati de firma sunt folositi pentru dezvoltarea afacerilor, proiecte de investitii, etc.

Actiunile care nu au fost cumparate de actionarii care au avut dreptul la aceasta pot fi oferite catre public sau pot fi anulate. Exista si majorari de capital social din fonduri proprii, prin care se distribuie actiuni gratuite - aceasta reprezinta o operatiune de recompensare a actionarilor si reprezinta o alternativa la distributia de dividende in numerar.

Ma intereseaza sa calculez ROCE(return on capital employed)=profit inainte de impozit si dobinda(EBIT)/total active-datorii curente.Problema este cu EBIT.Am impresia ca fiecare intelege ce vrea.Cei de la PETROM Iil definesc ca venituri din exploatare-cheltuieli n din exploatare.
   21-09-2007     mocanu leontin

Eu l-as calcula ca fiind profitul brut (adica profitul inainte de aplicarea impozitului) la care se adauga cheltuielile cu dobanzile.

Va multumesc pentru raspunsul promt. Dar ghidul investitorului incepator si cartea editata de intercapital la care m-ati trimis le-am citit de circa 2-3 ani, in plus am fost si la un curs organizat in acest an de BVB dar nici giudul nici alt material de la intercapital, BVB sau money cannel nu explica pasii concreti cu un exemplul concret pe derivate la indicele BET, parca s-ar dorii ca investitorii mici sa nu poata perticipa la bursa. Oare asta se doreste? Personal am inteles din foarte mica mediere a introducerii derivatelor pe indicele BET ca imi pot proteja mai bine banii investiti in bursa si chiar ma gandeam sa investesc de 2-3 ori mai multi bani daca chiar cu derivatele pe BVB riscam mai putin. Dar din matetiarele la care m-ati trimis si care se refera la Sibiu nu la derivatele la BVB pentru care eu v-am rugat, am inteles ca riscul este mai mare, lucru pe care il stiam si eu de cand s-a deschis bursa de la Sibiu. Toata lumea doreste sa creasca bursa dar nu prea creste tocmai pentru ca nu se face ce ar trebuii sa se faca si nici nu va creste numai prin noi emitenti daca nu sunt invatati romanii care au un ban in plus sa-l joace pe bursa. Dorinte si amabilitati din toate partile, dar daca sunt invatata cum sa rezolv probleme de matematica fara sa fiu intai ivatata cum se face adunarea si scaderea degeaba sunt invatata. Asa si cu explicatiile despre derivate. Consider ca am fost mesagera celor mai multi incepatori pe bursa si ce am scris in acest e-mail este si pentru dv. sa aveti mai multi clienti si bursa sa creasca. Am intrat si pe www.bvb.ro de unde am listat peste 10 pagini in legatura cu noile derivate dar si acolo tot nu se dau lamuriri practice si concrete si cred ca materialele respective sunt numai pentru brocari nu si pentru cei ce se vrea sa joace pe bursa.
   16-09-2007     ivan mery

In mod evident noi nu prezentam in mod gratuit Ghidul Investitorului Incepator, www.kmarket.ro, Puls Capital, raspunsurile la intrebari pe kmarket, portofoliul virtual sau MarketMaker.ro pentru ca "nu se doreste ca investitorii mici sa participe la bursa". Cred ca a sosit momentul sa renuntam la teoria conspiratiei pentru a explica orice problema din societatea romaneasca.

Revenind la derivate pe BET: pentru o intelegere mai buna a aplicarii acestora voi publica in Puls Capital un material detaliat pe aceasta tema, intr-una din saptamanile urmatoare.

:-))) De ce mi-a fost frica, de aia nu am scapat: Nici o clipa nu m-am temut ca vreo banca centrala ar minti, ci pur si simplu nu am vazut nicaieri spus CE INSEAMNA DOBANDA DE POLITICA MONETARA. Cum se vede ea? Nici FED-ul Americii nu-mi raspunde la aceasta intrebare. Oricum, va multumesc pentru incercarea de a-mi raspunde.
   16-09-2007     G.R.

Probabil am inteles eu gresit atunci cand ati intrebat "daca o banca centrala face un anunt mincinos unde va fi ea prinsa cu ocaua mica?". Pe site-ul pe care vi l-am indicat, gasiti la aceasta adresa detalii despre politica monetara a Federal Reserve, iar la aceasta adresa detalii despre utilizarea ratei de dobanda ca instrument de politica monetara. In aceasta sectiune gasiti deciziile si declaratiile Consiliului Guvernatorilor Federal Reserve, inclusiv anunturi legate de modificarea ratelor de dobanda.

Mai departe va trebui sa va documentati singur, intrucat nu putem oferi in aceasta sectiune o prezentare detaliata a politicilor monetare.

sunt un tanar de 27 de ani din Braila si doresc sa investesc in piata de capital, din pacate nu inteleg nimic si nu detin nici un fel de cunostinte in acest domeniu; unde as putea invata totul despre piata de capital, despre bursa de valori si despre terminologia ei. va multumesc si astept raspunsul dvs.,cu respect.
   16-09-2007     NARCIS STOIAN

Va invit sa incepeti cu Ghidul Investitorului Incepator, disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza; siteul kmarket contine si alte materiale interesante pentru investitori incepatori. Alte resurse importante sunt: presa financiara (Ziarul Financiar, spre exemplu) sau alte siteuri financiare (www.bvb.ro).

De altfel, veti gasi foarte multe resurse pe internet legate de investitii - atat siteuri romanesti cat si siteuri straine. In fine, cel mai bine se invata din practica - daca veti deschide un cont real de investitii, chiar si cu o suma mica, va veti completa foarte repede cunostintele teoretice acumulate. Daca nu sunteti pregatit sa investiti bani reali, puteti realiza tranzactii virtuale - vizitati siteul www.marketmaker.ro. Succes!

Joc numai pe BVB nu si pe Sibiu, iar acum s-a introdus derivate pe BVB pe indice BET dar nu am nici cea mai mica cunostinta despre derivate. Rugaminte mea este, ori prin E-mail ori prin intercapital start la Noutati atat pentru mine cat si pentru alti clienti ai dv. sa dati un material care in mod foarte scolastic sa explice pasii concreti cum se poate juca pe derivate. Va multumesc.
   15-09-2007     ivan mery

Va invit sa consultati materialul intitulat Ghidul Investitorului Incepator disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

Deciziile bancilor centrale, in materie de dobanzi - o tema neclara (mie) dar cu impact major asupra pietele bursiere in care suntem investitori. Atat cat am inteles, bancile centrale decid asupra a cel putin doua tipuri de dobanzi: (a) Dobanzile cerute de bancile centrale pentru imprumuturile pe care le acorda bancilor comerciale; (b) Dobanzile de politica monetara. Nefiind sigur asupra termenilor, precizez ca, la tipul (b), eu ma refer la tipul de dobanda in materia caruia FED-ul din SUA este asteptat zilele astea sa faca un anunt oficial. Daca pana aici nu am spus lucruri anapoda, va rog respectuos sa spuneti cateva cuvinte privind modalitatile prin care dobanda de politica monetara functioneaza efectiv, in mecanismul economic. Se poate regasi acel procentaj undeva, in mod concret? Prin ce anume Banca Centrala insasi se va conforma procentajelor pe care ea le anunta? Exista vreun loc concret in care procentajul anuntat sa se poata identifica? Ca sa ma feresc de propriile-mi confuzii, reformulez in termeni brutali: daca o banca centrala face un anunt mincinos, unde (prin ce anume) va fi ea prinsa cu ocaua mica? Va multumesc anticipat, pentru orice lamuriri in materie!
   15-09-2007     G.R.

Este practic imposibil ca o banca centrala, si cu atat mai putin cea americana, sa faca declaratii mincinoase. Masurile luate de bancile centrale sunt urmarite si analizate de segmente largi de investitori, analisti, banci, companii de asigurari, fonduri de investitii, jurnalisti, etc, si orice discrepanta intre ceea ce este anuntat si realitate ar fi imediat depistata.

Efectul principal ar fi o pierdere a increderii investitorilor in sistemele financiare si economiile tarilor respective; nici o banca centrala si nici un guvern dintr-o tara dezvoltata nu isi pot asuma asemenea efecte.

Pentru informatii suplimentare referitoare la intrebarile Dumneavoastra consultati si siteul www.federalreserve.gov.

Nu inteleg de ce bursele din intreaga lume evolueaza in stransa legatura. Mai exact, de ce influenteaza criza creditelor din SUA bursa de la Bucuresti. Va rog si sa-mi dati mai multe detalii despre aceasta criza in speranta ca voi intelege mai usor.
   14-09-2007     Andrei

Evolutiile de pe pietele de capital ale lumii sunt corelate, si fenomene de tipul crizei creditelor din SUA influenteaza multe piete de capital datorita globalizarii investitiilor si liberei circulatii a capitalurilor.

Cauzele concrete legate de criza creditelor sunt destul de complexe. Voi incerca sa sintetizez in acest raspuns o parte a acestora.

In exemplul Dumneavoastra, influentele principale pe piata romaneasca ale crizei americane a creditelor nu sunt directe, ci indirecte.

Criza creditelor ipotecare determina o reanalizare a dobanzilor pentru toate tipurile de credite si instrumente cu venit fix (obligatiuni, etc), ceea ce duce la cresterea generala a costurilor finantarii, atat pentru companii cat si pentru populatie.

Criza influenteaza mai intai investitorii de pe piata americana, ce estimeaza cresterea dobanzilor si scumpirea creditelor, avand ca efecte reducerea consumului populatiei si a investitiilor firmelor, dar si o reducere a castigurilor relative oferite de investitia in actiuni (cresterea dobanzilor duce la scaderea diferentei intre randamentele estimate ale actiunilor si randamentele instrumentelor cu venit fix). In plus, un acces mai restrictiv la credite pentru companii (dobanzi mai mari) duce la investitii mai reduse si, prin urmare, la rate de crestere si profitabilitate in scadere pentru acestea, ceea ce afecteaza preturile actiunilor la bursa.

In asemenea conditii investitorii institutionali isi reduc expunerea pe actiuni, pe perioade mai lungi sau mai scurte, si vand actiuni in piata ceea ce duce la scaderea preturilor. Acesti investitori, insa, nu actioneaza izolat: multi din ei au investitii si in actiuni de pe piete din afara Americii; din aceleasi motive legate de reducerea expunerii pe actiuni prefera vanzarea unora dintre acestea pe toate pietele pe care sunt prezente. Acest val de vanzari, la randul sau, este anticipat de investitorii de pe pietele respective, care vand la randul lor, amplificand scaderile generate de investitorii americani. In fine, temerile legate de credite si cresterea dobanzilor depasesc granitele Americii si afecteaza si alte piete, generand efecte similare cu cele descrise mai sus pentru SUA.

Tendinta de reducere a expunerii pe actiuni ajunge si in Romania, unde o parte a investitorilor institutionali straini prezenti la BVB hotarasc sa vanda o parte din detinerile de actiuni, generand scaderi de preturi. Investitorii romani, in general speculatori, anticipeaza sau observa aceasta tendinta si vand la randul lor, pentru a isi proteja profiturile acumulate; aceste vanzari amplifica tendinta generala de scadere. De altfel, profilul investitorilor romani de investitori pe termen scurt duce la cresterea volatilitatii la BVB in comparatie cu alte piete mai mature. Acesta este un lucru bun cand piata creste, insa mai putin bun cand piata scade.

Imi permit sa va cer o parere, nu o sugestie de investitie, sunt de foarte multa vreme investitor la bursa, imi asigur riscuri zilnice. Desfasor aceasta activitate in paralel cu un serviciu de 8 ore zilnice intr-un domeniu care nu are nici o legatura cu aceasta activitate si care deseori ma incurca, neavand posibilitatea de a urmarii piata tot timpul si a lua deciziile corecte. Au fost cazuri destul de dese in care am pierdut foarte mult . As renunta la acest loc de munca pentru a ma dedica in exclusivitate acestei activitati. De la ce valoare a portofoliului credeti ca acest lucru este posibil ? Exista profesionisti in acest domeniu, pot spera sa fiu si eu unul dintre ei ? Probabil ca nu-mi veti raspunde. A renunta la un venit sigur si mult mai mic pentru unul relativ si foarte mare obtinut cu propriile forte in care esti propriul stapan nu prea este o decizie pe care sa o iei cu ajutorul altora. O vreme am cochetat cu ideea de a ma face broker, dar am renuntat, nu prea ador ideea de a da sfaturi altora, dealtfel riscante. De ceva timp stau intre ciocan si nicovala si nu reusesc sa iau o hotarare, sa renunt la un serviciu al carei recompensa financiara nu reprezinta decat firimituri la masa, recompensa pe care de multe ori o castig si o pierd in cateva minute, ore......? Pierderile ca si castigurile, de multe ori depasesc salariul meu pe ma bine de un an. Un loc de munca arhaic, cu mentalitati depasite, cu oameni ingusti in care singurul criteriu de promovare sunt legaturile de prietenie, rudenie si alte mizerii. Un loc, la o societate, care aduce mai mult cu comuna primitiva.....dar cu valente de mare stea pe piata de capital care ar trebuii mai degraba sa o faca sa plezneasca de rusine.....
   02-09-2007     popa adrian

Pentru a renunta la serviciu in favoarea investitiilor la bursa, trebuie sa faceti Dumneavoastra un calcul simplu: porniti de la valoarea curenta a portofoliului si aplicati un randament anual posibil de a fi obtinut pe piata de capital. Acest randament ar trebui sa fie un randament real (adica peste rata inflatiei, pentru a nu eroda valoarea portofoliului).

Pentru prudenta, din suma rezultata ar trebui scazut un anumit procent pentru a compensa eventuala nerealizare a randamentului vizat, dar si pentru a asigura o crestere reala a portofoliului in timp. Impartiti suma astfel ramasa la 12, si apoi evaluati daca acest venit lunar va este suficient.

Spre exemplu: daca aveti un portofoliu curent de 100.000 EUR si estimati obtinerea unui randament real anual de 25% la bursa, rezulta un venit de 25.000 EUR. Daca folositi ca si venituri pentru consum numai jumatate din aceasta suma (iar restul o pastrati pentru cresterea valorii portofoliului), aceasta reprezinta 12.500 EUR, sau in jur de 1.000 EUR pe luna.

Personal consider suma de 100.000 EUR ca un nivel minim de la care s-ar putea renunta la un venit salarial (desi o valoare mai confortabila ar fi probabil de minim 150.000 - 200.000 EUR). Desigur, trebuie tinut cont si de celelalte considerente legate de renuntarea la serviciu, intrucat acesta nu se reduce doar la salariu.

imi puteti spune, va rog frumos, daca societatilor nec otate li se aplica legislatia pietei reglementate, adica daca in caz de tranzactionare trebuie facuta o oferta publica de preluare? Multumesc, Andreea
   02-09-2007     andreea

Intrebarea este neclara. De ce ar trebui facuta o oferta de preluare pentru tranzactionarea actiunilor? Acest lucru nu este necesar.

As fii interesata sa aflu ce atitudine manifesta un broker fata de risc in comparatie cu un investitor independent.Ma refer aici la una din cele 3 atitudini posibile:aversiune ,indiferenta sau neutralitate fata de risc.Cu alte cuvinte care este atitudinea fata de risc a individului atunci cand isi investeste proprii bani in comparatie cu atitudinea celui care investeste banii altcuiva(ex:broker,manager financiar al unei firme,etc.).Sunt cele doua diferite si daca da, prin ce se diferentiaza ele? Va multumesc.
   31-08-2007     Daphnee

Atitudinea unui broker fata de risc nu poate fi generalizata, la fel cum atitudinea unui investitor fata de risc nu poate fi generalizata.

Fiecare broker, la fel ca fiecare investitor, are o strategie proprie de investitii pentru investitiile proprii; strategia stabilita pentru un investitor de catre broker depinde insa, in primul rand, de obiectivele investitorului (toleranta la risc, sume de investit, orizontul de timp al investitiei, preferinte, etc).

Este adevarat, strategia proprie a brokerului influenteaza intr-o anumita masura si strategiile stabilite pentru clienti de catre acesta, insa in primul rand conteaza obiectivele investitorilor. Daca va referiti la faptul ca toleranta la risc a unui broker este mai redusa atunci cand investeste pentru clienti fata de atunci cand investeste banii proprii - acest lucru este posibil, insa nu cred ca exista o regula in acest sens.

Puteti sa imi sugerati cateva resurse despre ciclicitatea bursei, a economiei in general. In acelasi context sunt interesat de date istorice (poate si facilitati de grafice) pentru pretul actiunilor, indicilor, petrol, aur, care sa depaseasca orizontul uzual de 12 - 18 luni mergand spre decenii. Reuters si Bloomberg au astfel de date contra cost? Multumesc, pentru tot efortul dv. si ajutorul pe care il dati in general si mie in special.
   26-08-2007     Stevan Dinu

Pentru date istorice referitoare la actiuni si indici mergeti pe finance.yahoo.com - graficele din sistem pot fi trasate pe perioade destul de mari. Pentru marfuri mergeti pe futures.tradingcharts.com. Din pacate nu am nicio recomandare de carti pe tema ciclicitatii, dar fara indoiala ca puteti gasi mai multe titluri cautand pe internet.

In state exista un tip de operatiune de tip ??late trading?. Din cate am inteles la ora de inchidere a bursei pe pretul de inchidere se fac cateva miscari financiare. Daca va este cu putinta va rog sa detaliati si sa exemplificati operatiunea. Care sunt avantajele unei astfel de operatiuni?
   26-08-2007     Stevan Dinu

Late trading sau after-hours trading semnifica activitatea de tranzactionare derulata in afara orelor normale de lucru ale unei burse, prin sisteme alternative de tranzactionare (denumite in Statele Unite Electronic Communication Networks).

Produsele tranzactionate in acest mod sunt de regula actiuni si valute. Avantajul major il reprezinta posibilitatea incheierii de tranzactii in afara programului burselor. Un alt avantaj il reprezinta reducerea costurilor pentru investitori, datorita cresterii concurentei intre intermediari.

Ce este "retragerea Fibonacci"?
   24-08-2007     Florian Costin

Aceasta este o teorie folosita in analiza tehnica. Gasiti detalii aici.

Care sunt cele "trei vrajitoare" de care vorbesc uneori cei ce joaca pe pietele de capital, in special cele straine?
   24-08-2007     Florian Costin

Nu se vorbeste de trei vrajitoare, ci de "vinerea celor trei vrajitoare" (Triple Witch Friday) - a treia zi de vineri din lunile Martie, Iunie, Septembrie si Decembrie ce reprezinta momente in care expira anumite contracte derivate.

Buna ziua , stiti ceva despre defiintarea P.A.S. COMPA SA sibiu? Exista posibilitatea de a vinde actiuni pe care le detin in cadrul P.A.S.? Cu deosebita stima, ADRIAN
   24-08-2007     domnica adrian

Pentru aceste informatii luati legatura cu Asociatia Salariatilor sau cu conducerea companiei.

Buna ziua. Unde as putea gasi pe bvb.ro statisticile referitoare la Rasdaq care existau inainte pe www.rasd.ro. Din aceasta cauza analiza pietei Rasdaq imi e foarte greoaie. Multumesc anticipat.
   19-08-2007     Gabriel

Cele mai multe date au fost mutate pe www.bvb.ro. Luati legatura cu administratorii siteului bvb.ro pentru detalii.

ssif brocker isi majoreaza capitalul social avand data de inregistrare 21.08.07,prin actiuni gratuite si subsciere cu numerar din 28.08.07.Daca subscriu in 31.08.07 cand sunt inregistrate in portofoliu? [pentru detinere la un an];extrasul de cont nu evidentiaza data.Va multumesc.Horia
   18-08-2007     

Data intrarii in posesie a actiunilor este data inregistrarii acestora in registrul actionarilor, dupa majorarea de capital social.

Din pct.de vedere strict al analizei tehnice cum am putea "intui" un trend pe termen scurt in urmatoarele condiii prezente: 1.Pretul creste pe volum mare. 2.Pretul creste pe volum mic, 3.Pretul scade pe volum mare, 4.pretul scade pe volum mic. Va multumesc. PS.Imi putetzi recomanda vreun studiu(carte) despre analiza tehnica?
   04-08-2007     George MITRU

Ar fi bine sa fie atat de simplu de prezis evolutiile la bursa, doar pe baza unor asemenea tendinte. In realitate, insa, situatiile de mai sus sunt insuficiente pentru previziuni. Pentru informatii minime despre analiza tehnica va recomand materialul intitulat "Mic Manual de Analiza a Actiunilor" (www.kmarket.ro, sectiunea Documentare).

Ca sa subscriu actiuni la o societate listata ce isi majoreaza capitalul social prin emiterea de drepturi de preferinta ce vor fi tranzactionate ,este necesar sa cumpar drepturi de preferinta si totodata sa platesc si pretul de subscriere? Daca da, nu este mai avantajos sa cumpar actini avand in vedere ca pretul acestora a scazut mult ca urmare a anuntului de majorare de capital?
   28-07-2007     oancea vasile

Daca aveti actiuni la data de inregistrare, atunci vi se vor aloca in mod gratuit drepturi de preferinta (numarul de drepturi alocate este egal cu numarul actiunilor detinute). Astfel, la momentul subscrierii veti plati numai pretul actiunilor subscrise pe baza acestora; daca doriti sa subscrieti mai multe actiuni decat cele la care aveti dreptul pe baza actiunilor detinute initial, sau nu detineati initial actiuni, atunci puteti cumpara drepturi de preferinta de la bursa, caz in care platiti atat pretul drepturilor (acesta nu este foarte mare) cat si pretul actiunilor.

In mod normal, dupa trecerea datei de inregistrare pretul actiunilor scade cu un procent ce reflecta majorarea de capital social; cu alte cuvinte, valoarea unei actiuni la pretul de dinainte de data de inregistrare este egala cu valoarea actiunii initiale + valoarea actiunilor la care aceasta da dreptul in majorare, toate la pretul de dupa data de inregistrare. Desigur, exista si exceptii.

cum pot cumpara actiuni pe net?
   27-07-2007     

Pentru a investi in actiuni prin internet va recomand sistemul de tranzactionare online ktrade, disponibil la www.ktrade.ro.

As vrea sa ma lamuriti intr-o anumita privinta: sa presupunem un caz ipotetic in care o persoana, X, introduce in piata un ordin deschis de cumparare a 2000 act ABC la pretul de 5 lei. O alta persoana, Y, introduce a doua zi tot un ordin de cumparare a 3000 de actiuni ABC la pretul de 7 lei. X modifica ordinul, ridicand si el pretul la 7 lei.In a treia zi o alta persoana, Z, vinde 2500 de actiuni ABC la pretul de 7 lei. Cum se aloca aceste actiuni? Se tine cont de faptul ca X a introdus primul ordinul in piata si apoi l-a modificat si va primi 2000 de actiuni, si restul de 500 de act le va primi Y? Sau Y va primi toate cele 2500 act pentru ca a introdus primul ordinul la 7 lei? Va multumesc pentru lamuriri si sper ca nu v-am plictisit prea tare!
   22-07-2007     Cristi

Ordinele se executa in functie de pret, iar pentru ordine cu pret egal, in functie de momentul introducerii. Modificarea pretului ordinului de catre investitorul X duce la pierderea prioritatii acestuia, astfel incat ordinul investitorului Y, introdus dupa cel al lui X dar anterior modificarii acestuia, va avea cea mai buna prioritate. Prin urmare, cele 2500 de actiuni vor fi cumparate de Y; cele 500 de actiuni ramase din ordinul initial de 3000 ale lui Y vor avea in continuare cea mai buna prioritate la executie.

As dori sa ma apuc si eu sa fac tranzactii la bursa insa pentru inceput as dori sa imi "fac putin exercitiu" utilizand un cont demonstrativ. Am auzit ca ar fi ceva site-uri unde se fac tranzactii insa sumele sunt fictive. M-ar interesa sa "dau de un astfel de site" si daca m-ati putea ajuta cu o astfel de sugestie v-as fi recunoscatoare.
   22-07-2007     Nicoleta S.

Va recomand jocul MarketMaker, disponibil la adresa www.marketmaker.ro. Succes!

In analizarea comparativa a emitentilor din sectoare diferite de activitate,ambele cu perspective bune de dezv in viitor ce indicator ar trebui sa "cantareasca" mai mult in decizia de investire un PER sau un PEG cat mai redus? PS.Care este valoarea maxima(cel putin teoretica) a PEG acum pe BVB de la care un titlu poate fi considerat foarte scump(supraevaluat)
   22-07-2007     George MITRU

In mod cert indicele PER este mai relevant, intrucat acesta cunoaste o utilizare mai larga si este mai reprezentativ. PEG se foloseste de regula pentru a alege o actiune din doua sau mai multe actiuni cu valori PER similare. La fel ca si in cazul PER, analiza PEG nu se bazeaza pe valoarile absolute ale acestuia, ci pe studiul comparativ al valorilor inregistrate de doua sau mai multe actiuni. Indicatorul PEG este foarte rar folosit in Romania.

Referitor la tranzactionarea dreptului de preferinta. Am 3000actiuni la un emitent care isi va majora capitalul social.Pretul actiunii astazi este de 1,3000lei.Pretul unei actiuni noi oferite spre subscriere este de 1,05lei,iar pentru achizitionarea ei sunt necesare 4,2553 drepturi de preferinta.Drepturile de preferinta sunt si ele tranzactionabile. Intrebare: Cate drepturi de preferinta mi se cuvin avand 3000actiuni si ce trebuie facut pentru a le introduce spre vanzare pe bursa ? Va multumesc .
   22-07-2007     C.Costache

Daca aveti 3.000 de actiuni, atunci veti primi 3.000 de drepturi de preferinta. Pentru a le tranzactiona, in mod normal trebuie sa veniti la noi pentru a solicita transferul acestora de la registru si incarcarea lor in contul Dumneavoastra.

Care este definitia "punctului" din expresia : "Indicele BET a atins un nou maxim istoric (9744,90 puncte, crestere cu 21,05% in 2007)"
   20-07-2007     Miha

Nu exista o definitie a punctelor in acest context, la fel cum nu exista o definitie a punctelor la tenis, de exemplu. Punctele sunt doar o unitate de masura. Indicele BET se calculeaza printr-o formula matematica pe baza preturilor actiunilor ce intra in componenta sa; in mod conventional, pe baza acestei formule, valoarea din prima zi de calcul a fost 1.000 de puncte.

In Puls Capital 443 printre lipsurile pietei de capital romanesti apare si notiunea de vanzare de actiuni in absenta. Despre care in scurta descriere pomeniti ca este posibilitatea prin care investitorii pot transforma in profit/castig o actiune in scadere. Va rog sa detaliati acest subiect. Multumesc.
   15-07-2007     Stevan Dinu

Vanzarea in absenta a actiunilor reprezinta o operatiune prin care un investitor poate castiga din scaderea anticipata a actiunilor. Astfel, in aceasta operatiune se incepe cu o vanzare de actiuni (pe care un investitor nu le are deja, dar le imprumuta in acest scop); ulterior, investitorul inchide operatiunea rascumparand actiunile si restituind imprumutul. Daca pretul a scazut intre momentul vanzari si cel al rascumpararii, investitorul castiga (a vandut scump, dar a rascumparat ieftin). Asemenea operatiuni nu sunt inca permise in Romania.

am primit actiuni gratuite dar ele nu mi apar in portofoliu.?cum fac ?.am inteles ca trebuie sa ma adresez la depozitul central.
   14-07-2007     radu

Da, mergeti la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), obtineti un document numit extras de cont, iar cu acesta mergeti la SSIF pentru transferul actiunilor in cont.

am depus niste actiuni la DACIA PITESTI.cum pot afla informatii despre ele si despre valoarea la care au ajuns?va multumesc.
   13-07-2007     Doina

Nu ati depus actiuni, pentru ca nu ati platit nimic pe ele, ci ati primit actiuni in mod gratuit in urma Programului de Privatizare in Masa.

Actiunile Dacia s-au tranzactionat in trecut la Bursa de Valori Bucuresti, dar au fost retrase intre timp de la tranzactionare. Astfel, acestea nu mai pot fi vandute la bursa si nu mai au o valoare de piata. Incercati sa luati legatura cu departamentul actionariat al Dacia Pitesti (sunand direct la firma), si intrebati daca dansii cunosc vreo cerere de cumparare a actiunilor.

Am depus actiunile la SIFMoldova 2,am primit dividente prin posta,a?? dori s? aflu cum pot intra in posesia titlului de proprietate a ac??iunilor fiinc? nu l-am primit nici p??n? ??n ziua de azi.Dac? ??mi pute??i da o adres?, opersoan? de contact s? m? adresez pentru a intra ??n posesia acestuia.V? mul??umesc.
   08-07-2007     gabi

Mergeti la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) si solicitati un document numit Extras de Cont pentru actiunile SIF Moldova. Acesta atesta proprietatea Dumneavoastra asupra actiunilor respective.

Daca cumpar actiuni la o societate in a treia zi de crestere cu 14,67%,statistic cate zile mai creste pentru a vinde inainte de a incepe descresterea cu 15% mai multe zile??
   08-07-2007     Marin

Nu se fac asemenea statistici, intrucat acestea nu ajuta in strategiile de investitii. Cresterea si scaderea preturilor actiunilor se bazeaza pe o multitudine de factori (tendinte generale in piata si pe alte piete, rezultate financiare ale emitentului, cererea si oferta de actiuni, evenimente si stiri legate de emitent, perceptia investitorilor asupra actiunilor, etc). Evolutiile actiunilor nu pot fi analizate statistic asa cum propuneti Dumneavoastra (ar fi prea usor - nu ar trebui sa mai munceasca nimeni, intrucat toata lumea s-ar baza pe modele statistice pentru a castiga bani la bursa).

Am solicitat unei firme de intermedieri actiuni,transferul in registru a actiunilor cumparate,pentru a putea fi preluate in portofoliul constituit ulterior la o alta firma. Solicitarea am facut-o in urma cu cca. 3 saptamani.Unde ar putea fi "agatate" intrucat la firma de unde le-am transferat sunt plecate iar unde le doresc nu au ajuns.In cazul ca situatia descrisa nu este suficient de clara si in fuctie de raspunsul dv. voi reveni cu date mai concrete.Va multumesc!
   08-07-2007     ciucur

Solicitati de la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) un document numit Istoricul Contului pentru actiunile respective. Acesta va arata daca actiunile au ajuns la registru, si daca au si plecat de acolo, si va rezolva problema.

Buna ziua. Am o intrebare, e intr-un fel legata de piata de capital. Am vazut in buletinul bursier de saptamana asta ca prin 2000 era dobanda la banca in jur de 30%. De ce nu au venit atunci si pana prin 2005 acele hedge funds pe piata noastra, ale caror speculatii fiind acuzate printre altele de scaderea euro. Nu inteleg de ce s-au trezit acum, cand dobanzile la noi sunt cu cateva puncte procentuale peste cele din UE. Nu cred ca inflatia avea vreun cuvant de spus, pt ca ei nu cheltuiau banii la noi. Va multumesc.
   08-07-2007     Florin

Operatiunile nerezidentilor pe piata financiara a Romaniei au fost liberalizate in etape. Astfel, de-abia din primavara anului 2005 nerezidentii au avut dreptul de a isi deschide depozite in Romania, de-abia de la inceputul lui 2006 au avut dreptul sa cumpere fara restrictii titluri de stat, etc.

Buna! Unchiul meu a incheiat in 1992 sau 1993 o asigurare de viata la Concordia Romaneasca.A platit cativa ani dupa care agentul de vanzari a renuntat la activitate si nimeni nu l-a mai contactat pe unchiul meu .As dori sa-mi spuneti unde pot afla detalii amanuntite despre aceasta societate,caci pe lista societatilor de asigurari nu este si nici nu se explica daca a fost preluata ,de cine si cand!Multumesc anticipat!!Lidia
   06-07-2007     Lidia

Luati legatura cu Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (www.csa-isc.ro), autoritatea cu rol de supraveghere a sistemului asigurarilor in Romania.

Buna ziua, Ati putea sa-mi spuneti ce reprezinta si cum se calculeazaurmatorii termeni pe care i-am gasit intr-un raport al SAI ai unui fond: 1. Active medii totale (de ce medii?) 2. Rata cheltuielilor ( la ce se raporteaza, la activele medii?) 3. Rata veniturilor (la ce se raporteaza, la activele medii?)
   06-07-2007     Bogdan

Activul unui fond variaza zilnic, atat datorita intrarilor si iersirilor de bani din fond, cat si datorita variatiei valorii activelor fondului (modificarea preturilor actiunilor, de exemplu). Din acest motiv se poate calcula activul mediu zilnic, pentru a prezenta o valoare medie a activelor intr-un anumit an.

Rata cheltuielilor este probabil echivalenta indicelui de cost, si se calculeaza ca raport intre cheltuielile lunare platite de un fond si activul mediu zilnic al fondului din luna respectiva. Rata veniturilor se calculeaza in mod similar, dar pentru veniturile lunare ale fondului.

Domnule Pasol, Scriu o lucrare de licenta despre costul capitalului in Romania. Mi-am propus sa aplic metodologia Fama MacBeth (1973) ca sa testez traditionalul CAPM pe randamentele BVB, si sa compar rezultatele cu cele obtinute prin utilizarea altor modele, dezvoltate pentru pietele emergente. Nu am reusit insa sa gasesc toate informatiile despre splitari, majorari etc, si de aceea nu pot sa ajustez adecvat randamentele pentru perioada de studiu 1998-2006. Doar recent am descoperit excelenta dvs. analiza de pe kmarket.ro, pentru care ati calculat randamentele anuale. Daca se poate, va rog sa imi trimiteti datele la care au avut loc acele splitari sau distributii de actiuni gratuite (asa cum apar in tabele), pentru fiecare an in parte, pentru fiecare titlu in parte. Eu folosesc randamente saptamanale. Si, daca nu va cer prea mult, o scurta nota despre ajustare (stiu cum sa ajustez pentru splitari sau distributii de actiuni gratuite, insa nu am mai intalnit, de exemplu, "66,28 actiuni la 1000 lei la 100 de actiuni detinute"). Imi pare rau ca va deranjez cu o asemenea cerere, dar nu am nici o alta solutie la indemana; raspunsul celor de la BVB a venit cu o intarziere de o luna si a fost inutil. Tot ce imi doresc e ca lucrarea mea sa aiba substanta, iar acest lucru va fi posibil doar daca voi lucra cu date reale. Va multumesc, Sorin Dumitrescu ASE, Relatii Economice Internationale
   30-06-2007     Sorin Dumitrescu

Datele de inregistrare si coordonatele majorarilor de capital se gasesc pe www.bvb.ro: introduceti simbolul emitentului in casuta din stanga, iar in fisa companiei mergeti la Modificari Capital Social.

Ajustarea pretului pentru majorari de capital social cu numerar se face astfel: pret ajustat dupa majorare = (pret inainte de majorare + delta) / N, unde delta este suma care poate fi subscrisa in majorare pentru o actiune detinuta initial, iar N este numarul de actiuni pe care le va detine actionarul dupa majorare pentru o actiune detinuta anterior.

In exemplul majorarii cu 66,28 actiuni la 0,1 lei la 100 de actiuni detinute initial, delta este 0,6628 x 0,1 = 0,0663, iar N este 1+0,6628 = 1,6628. Pretul ajustat va fi (pret inainte de majorare + 0,0663) / 1,6628.

Aceeasi formula se poate folosi si pentru majorari combinate simultane (numerar + gratuite): N devine numarul de actiuni pe care le va detine actionarul in urma ambelor majorari, daca initial detinea o actiune.

Buna seara. Am vazut prin presa economica recomandari de buy/hold la diverse actiuni, recomandari facute de Intercapital. As dori sa stiu daca publicati regulat astfel de recomandari intr-un ziar/pe un site anume sau a fost ceva de moment. Multumesc.
   29-06-2007     Florin

Oferim recomandari clientilor nostri in sistemul Intercapital Start. Nu exista insa o publicatie sau un site web disponibil public in care sa publicam toate recomandarile si rapoartele elaborate de noi. Singura sursa completa este Intercapital Start.

Buna ziua, am o singura intrebare. La calcularea PER pt Oltchim nu s-a strecurat nici o greseala? daca valoarea e adevarata, cred ca e cel mai mare caz de supraevaluare a unei actiuni la momentul actual. Multumesc
   29-06-2007     Ionut

Indicatorul este calculat in mod corect de noi. Problema este ca Oltchim a raportat in mod constant profituri foarte mici in ultima perioada. Intr-adevar, din punct de vedere al indicelui PER actiunile par supraevaluate semnificativ, insa acesta nu este singurul mod de evaluare a unei companii. Cu alte cuvinte, pretul actiunilor se mentine la nivelul actual intrucat investitorii mizeaza pe imbunatatirea profitabilitatii companiei in viitor.

Acum ceva timp ati raspuns la urmatoarea intrbare: Va rog sa-mi explicati pentru ce trebuie sa scada la jumatate pretul SIF 3 dupa acordarea gratuitelor, daca societatea majoreaza capitalul propriu cu 100%. Va multumesc 12-05-2007 Nicu MIhai In urma acestei majorari de capital social din fonduri proprii valorea totala a SIF3 nu se schimba, ci doar se dubleaza numarul de actiuni. Prin urmare, daca aceeasi valoare se imparte la un numar de doua ori mai mare de actiuni, rezulta ca valoarea pe actiune scade la jumatate. Un exemplu: o firma are un capital social format din 100.000 actiuni, cu un pret la bursa de 5 lei pe actiune, rezultand o valoare totala a firmei la bursa (capitalizare bursiera) de 100.000 x 5 = 500.000 lei. Daca firma face o majorare de capital din fonduri proprii (fara a atrage bani noi, asa cum se intampla si la SIF3) ce duce la dublarea numarului de actiuni la 200.000, rezulta ca pretul unei actiuni va fi de 500.000 / 200.000 = 2,5 lei, adica jumatate din cel initial. Am o intrbare: Firma face o majorare de capital din fonduri proprii, in cazul de fata, fondurile proprii sunt dividentele la care au renuntat actionarii, deci nu prea mai sunt proprii. Asta nu inteleg ! Lucian
   24-06-2007     lucian

Atata timp cat banii nu au iesit din firma sub forma de dividende in numerar, acesti bani raman ai firmei si se inregistreaza in bilant la Capitaluri Proprii (in Bilant nu exista niciun element numit "Dividende la care au renuntat actionarii"). De asemenea, tineti cont de faptul ca o firma nu are nicio obligatie de repartizare anuala a dividendelor. Dividendele se repartizeaza numai daca firma inregistreaza profit si daca Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) hotaraste in fiecare an acest lucru.

Salut, Am cautat pe siteul cnvm informatii despre impozitare, totusi anumite lucruri inca imi sunt vagi 1) In cazul de vanzare pe castig a unor actiuni in intermediul aceluiasi an in care au fost cumparate, cand si unde trebuie sa facem declaratia de venit? Este necesara procurarea de anumite documente de la societatea de investitii? 2)Daca vindem actiuni pe pierdere in intermediul aceluiasi an cand au fost cumparate, nu este nevoie sa mai facem nici o declaratie? Va multumesc, Ionut
   17-06-2007     diez

In pagina de intrebari frecvente a sectiunii de consultanta gasiti toate sursele de informare necesare (inclusiv reglementarile legale si formularele aplicabile, impreuna cu instructiuni de completare, toate acestea in plus fata de instructiunile CNVM). Din pacate in cadrul acestei rubrici nu acordam consultanta fiscala, nici macar pe probleme legate de piata de capital.

Buna ziua, as dori sa va intreb daca actionarii la Continental Astoria Arad devin actionari la societatea rezultata in urma fuziunii, cand va fi listata la bursa aceasta societate si care va fi valoarea pachetului de actiuni?
   17-06-2007     liliana.p

Da, actionarii Continental Astoria devin actionari in compania rezultata dupa fuziune. Despre data listarii am fi si noi curiosi - exista discutii de mai multi ani, dar nimic concret deocamdata. Puteti solicita informatii suplimentare (inclusiv numarul de actiuni detinute) de la departamentul Actionariat al Continental Hotels.

As dori sa stiu cum e mai avantajos sa faci tranzactii cu actiuni...in calitate de persoana fizica sau de persoana juridica? Si unde gasesc informatii mai detaliate despre acest subiect (reguli legislative si contabile de tranzactionare a actiunilor pt pers fizice si pers juridice).Multumesc
   17-06-2007     Madalina

Depinde la ce anume va referiti prin "avantajos". Daca intentionati sa pastrati actiunile mai mult de un an, atunci in mod cert este mai avantajos sa tranzactionati ca persoana fizica - impozitul va fi 1%, fata de 16% pentru firme (pentru detineri sub un an, impozitul este acelasi, 16%). In plus, pentru firme apare complicatia legata de inregistrarile contabile, etc. Legislatia pietei de capital este disponibila pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie (cele mai importante reglementari sunt Legea 297/2004 si Regulamentul 32/2006). Pentru informatii despre inregistrarile contabile luati legatura cu un contabil.

Va rog sa-mi spuneti cum pot afla ce actiuni detine fiecare SIF in parte. Va multumesc
   17-06-2007     Daniel

Solicitati aceasta informatie SSIF prin care tranzactionati.

In legatura cu PERul de la SIF3, el nu este ajustat la split'ul ce a avut loc prin acordarea gratuitelor nu? adica vreau sa spun ca daca nu s-ar fi acordat gratuitele, el ar fi avut acum o valoare dubla nu? Multumesc
   15-06-2007     Radu

Daca va referiti la valoarea publicata pe kmarket, atunci, intr-adevar, aceasta nu este ajustata pentru majorarea de capital social. Valoarea ajustata este dublul celei afisate.

Buna ziua! Am si eu cateva intrebari pentru dumneavoastra. Ce este activul net si cum se calculeaza el? La fel, cum se calculeaza valuarea unitara a activului net si care este relavanta acestui indicator in pretul unei actiuni? Va multumesc!
   15-06-2007     alina

Activul net este un indicator folosit in domeniul fondurilor de investitii (inclusiv SIF), si reprezinta suma valorii actuale a tuturor investitiilor unui fond (actiuni, obligatiuni, etc), din care se scad cheltuielile (obligatiile) curente ale fondului. Activul net unitar (sau Valoarea Unitara a Activului Net - VUAN) se calculeaza impartind activul net la numarul de unitati de fond in circulatie (sau la numarul de actiuni emise in cazul fondurilor inchise de tipul SIF).

In cazul fondurilor deschise, valoarea unei unitati de fond este chiar VUAN; in cazul fondurilor tranzactionate (ca de exemplu SIF), pretul la bursa poate diferi de VUAN, caz in care se calculeaza indicatorul pret/VUAN si se foloseste pentru comparatii intre diverse fonduri, piete, perioade, etc.

In ce conditii e mai eficienta investirea in actiuni a unei companii listata la categ III-a fata de una aflata la categ I la BVB?
   15-06-2007     roxana

Nu exista companii listate la categoria a III-a a BVB la acest moment. De asemenea, nu exista un criteriu universal de "eficienta" a investitiei. Evaluarea eficientei investitiei trebuie sa ia in mod obligatoriu in calcul strategia de investitie vizata de investitor: termen, suma disponibila, profil de investitie, nivel de risc, nivel de diversificare, etc.

Puteti sa-mi spuneti cu ce procent se impoziteaza dividendele, si cum ajung acestea in posesia actionarului (intra in contul deschis la firma de brokeraj sau cum?) Multumesc
   15-06-2007     Adrian

Impozitul pentru dividende este de 16% si acesta se retine la sursa, de catre firma platitoare. Fiecare companie stabileste modalitatea proprie de plata a dividendelor (la casierie, prin virament bancar, prin retele bancare, prin posta, etc). In cele mai multe cazuri puteti contacta departamentul actionariat al firmei la care aveti actiuni si solicita in scris plata intr-un cont bancar (inclusiv cel al SSIF cu care lucrati). Dividendele nu se vireaza automat in contul SSIF, daca Dumneavoastra nu solicitati acest lucru.

Cum influenteaza marimea unei firme politica de dividend?
   15-06-2007     roxana

Politica de dividend este stabilita de Adunarea Generala a Actionarilor si are la baza o analiza pe foarte multe criterii. Marimea unei firme nu este unul din cele mai importante criterii care se iau in calcul la stabilirea politicii de dividend (criteriile cele mai importante fiind obiectivele si necesitatile de cash ale actionarilor, nevoia si structura de finantare a companiei, etapa curenta de dezvoltare, planurile de viitor, nivelul profiturilor, etc).

Buna ziua domnule Pasol, felicitari pentru aceasta rubrica. Chiar ca acest site isi merita numele de pagina pietei de capital. Am o intrebare in legatura cu raportarile financiare ce se pot gasi pe bvb.ro pt fiecare companie. Am observat citind carti despre bursa din SUA, ca raportarile de acolo sunt mult mai detaliate, mai transparente as putea zice. Puteti sa-mi spuneti daca credeti ca va creste si la noi transparenta companiilor (macar pe bvb, ca pe rasdaq mi se pare o bataie de joc) si cum este situatia de la noi in comparatie cu bursele din Polonia, Ungaria? Va multumesc.
   15-06-2007     Vlad

Multumesc pentru felicitari. Si companiile listate la BVB raporteaza rezultatele financiare in structuri mai detaliate - este vorba de bilant si contul de profit si pierdere. Aceste documente ar trebui sa fie disponibile prin compania de brokeraj cu care tranzactionati la BVB. Clientii Intercapital Invest, spre exemplu, au acces la bilanturile tuturor companiilor listate la bursa in sistemul Intercapital Start. Bilanturile sunt raportari esentiale care sunt prezentate de toate companiile listate, indiferent de tara sau bursa la care acestea se tranzactioneaza.

puteti sa-mi spunet in ce constau "veniturile financiare"? (termen luat din informatiile financiare ale oricarei firme de pe bvb) Multumesc
   10-06-2007     Ionut

Veniturile financiare ale unei firme sunt venituri obtinute din investitii in actiuni, din dividende, dobanzi sau diferente de curs valutar.

Am citit ghidul investitorului de pe site, si am si cartea editata de dumneavoastra, dar mi se par doar varful aisbergului. Ce carti ati recomanda (eventual de pe amazon.com) pentru cineva care vrea sa se apuce serios si in cunostinta de cauza de investitii pe bursa? va multumesc
   09-06-2007     George

Este adevarat, cele doua materiale se adreseaza incepatorilor. Va recomand si materialul intitulat Mic Manual de Analiza a Actiunilor, disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza. In rest, nu am recomandari punctuale de carti, dar un punct de plecare ar putea fi alegerea cartilor aflate in topul vanzarilor pe diverse categorii la Amazon (investitii, finante, etc).

Exista vreun site unde s-ar putea vizualiza centralizat raportarile companilor listate pe RASDAQ dar si alti indicatori(per,beta,indice profitabilitate,structura actionariat) asa cum apar pe kmarket (din pacate doar in cazul societatzilor listate pe BVB)?
   09-06-2007     George

Din pacate nu exista niciun site public cu informatii similare pentru actiuni Rasdaq. Gasiti anumite informatii de baza pe www.bvb.ro, selectand emitentii Rasdaq doriti. De asemenea, urmariti kmarket.ro si pe viitor - avem planuri de dezvoltare a sectiunii despre actiuni.

Cum as putea sa aflu per sectorial de pe bursele europei de est (ungaria, cehia, polonia) in conditiile in care nu le gasesc pe site-ul acestora. Multumesc
   08-06-2007     moreanu cristina

Din cate retin, eu gasisem la un moment dat o serie de date de acest tip pe siteurile publice, dar destul de bine ascunse prin anumite rapoarte (nu mai retin exact unde). De regula asemenea informatii se obtin din sisteme de analiza care nu sunt gratuite.

Situatia este urmatoarea: O societate listata la BVB s-a divizat si eu ca actionar NU am dorit retragerea. Cu toate acestea NU mi s-au alocat actiuni in societatile rezultate din divizare desi aveam dreptul (am suficiente actiuni ). Ce pot face in acest caz? Ce lege trebuie sa citesc?. Multumesc
   03-06-2007     Antonescu

Trebuia sa cititi Proiectul de Divizare aprobat in AGA anterior divizarii; acesta este documentul ce prezinta conditiile divizarii, inclusiv modul de alocare a actiunilor in companiile rezultate si drepturile actionarilor.

Daca nu erati de acord cu acest document aveati posibilitatea sa votati impotriva aprobarii sale in AGA, sau posibilitatea sa va retrageti din companie. Posibilitatea retragerii se acorda tocmai pentru ca actionarii care nu sunt de acord cu anumite hotarari foarte importante din viata companiei (si care nu au suficiente actiuni pentru a vota respingerea acestor hotarari in AGA) sa poata iesi din companie.

Buna ziua,am doua intrebari si un comentariu, plecand de la faptul ca de 5 ani sunt in Polonia. Comentariul e ca v-as sugera ca pe viitor cand faceti comparatii cu bursa poloneza sa fiti atenti la detalii, ca sa evitati a compara mere cu pere- exemplu concret Puls Capital 435 din 13.04.1976 unde concluziile comparatiei BVB-Bursa poloneza sunt un pic eronate. Asta nu micsoreaza cu nimic valoarea eforturilor dumneavoastra. Intrebari: 1) cand se va uni Rasdaq cu BVB? 2) Exista vreun un site romanesc echipat cu instrumente complexe de analiza, pentru a evita procesul manual de a importa datele si a analiza in Excel. Mlutumesc anticipat.
   03-06-2007     Gabriel

1. Fuziunea BVB cu Rasdaq s-a incheiat deja. Astazi, ambele piete sunt operate de Bursa de Valori Bucuresti SA, iar Rasdaq a disparut ca entitate juridica distincta, fiind absorbita de BVB in procesul de fuziune. Probabil va referiti la autorizarea Rasdaq ca si Sistem Alternativ de Tranzactionare conform noii legislatii a pietei de capital - aceasta operatiune este in curs, si speram si noi sa se finalizeze cat mai curand, poate anul acesta.

2. Nu exista siteuri foarte complexe disponibile public, insa exista sisteme de analiza pe care unele SSIF le pun la dispozitia clientilor lor. Spre exemplu, la Intercapital Invest oferim clientilor sistemul Intercapital Start, ce include multe elemente avansate de analiza, inclusiv elemente de analiza a graficelor la care probabil faceti referire. Sistemul este disponibil pe www.intercapital.ro. Puteti testa o mica parte din functiile acestuia in mod gratuit.

Referitor la comentariu, sunt curios la ce eroare faceti referire. Astept cu interes informatii suplimentare la razvan.pasol@intercapital.ro (mergand pe linia atentiei la detalii, am si eu un mic comentariu: Puls Capital nu se publica in 1976).

ce sunt investitiile de capital (de portofoliu)?
   03-06-2007     dumitrache nicoleta

Termenul este mult prea general si poate exprima mai multe notiuni. Un inteles comun este ca investitiile de portofoliu sunt fonduri (bani) investite intr-o companie, de regula de actionarii sai. Din alt punct de vedere, investitiile de portofoliu sunt investitii in actiuni efectuate de regula pe termene lungi (spre deosebire de investitiile sau tranzactiile speculative, care sunt cumparari de actiuni pe termen scurt).

Ce reprezinta indicele beta pt. o societate , cum se calculeaza si mai ales cum se interpreteaza? Va multumesc!!
   03-06-2007     iani

Beta reprezinta masura in care randamentul unei actiuni este legat de randamentul mediu al pietei, si exprima riscul sistematic al acelei actiuni. Valorile se centreaza in jurul lui 1, astfel: actiuni cu beta sub 1 (dar peste zero) cresc mai putin decat piata cand piata creste, si scad mai putin decat piata cand piata scade; actiuni cu beta=1 au acelasi randamente ca si cele ale pietei; actiuni cu beta>1 cresc mai mult decat piata cand aceasta creste, si scad mai mult cand piata scade. Actiuni cu beta sub zero arata o evolutia a actiunii contrara celei a pietei (cand piata creste, actiunea scade).

Pe scurt, atunci cand consideram ca piata va creste, alegem o actiune cu beta>1, iar atunci cand estimam o scadere de piata, alegem o actiune cu beta subunitar sau negativ. Beta se calculeaza pe baza seriilor de date ale pretului actiunii analizate si ale unui indice bursier.

Ma poate cineva lamuri ce reprezinta indicatorul ESP si A=(GRB+DY)/PER.Ce reprezinta ei in analiza unei societati???Va multumesc!!
   03-06-2007     iani

Eu nu am auzit sa existe asemenea indicatori (cel putin nu in teoria generala a analizei sau evaluarii companiilor). Concentrati-va pe indicatorii care intr-adevar exista.

Care sunt cele mai lichide actiuni?.( primele 10,de ex.) Este o categorie la bvb la care sunt listate ?
   02-06-2007     cristi

Nu poate exista o categorie speciala pentru cele mai lichide actiuni, pentru ca acestea nu sunt cunoscute dinainte. Unele actiuni pot fi cele mai lichide intr-o zi, iar altele in ziua urmatoare. Este adevarat, actiunile cele mai solide si interesante sunt in general si cele mai lichide, fiind cele mai cautate de investitori. Acestea se regasesc de regula in categoria 1 a Bursei de Valori Bucuresti (exista insa numeroase exceptii, si actiuni de la alte categorii sau segmente ale pietei de capital se pot regasi printre cele mai lichide, fie datorita unor tranzactii speciale mari, fie datorita cresterii interesului pentru acestea). Gasiti lista actiunilor din categoria 1 a BVB pe www.kmarket.ro, sectiunea Actiuni Listate la Bursa (primul tabel).

Pentru lista celor mai lichide actiuni din ultima zi, ultimele 5 zile sau ultimele 20 de zile mergeti pe www.bvb.ro, sectiunea Tranzactionare si Statistici din meniul din stanga, optiunea Statistici, linkul Top 10 Tranzactionare. Puteti alege intre a vedea cele mai lichide actiuni dupa valoare, volum sau numar de tranzactii, atat de pe BVB cat si de pe Rasdaq.

Ce documente sunt necesare pentru nerezident pentru a incasa dividende de la companii listate din Romania la care este actionar prin custodian? Multumesc
   02-06-2007     Zoltan

Incasarea de dividende pentru clienti reprezinta unul din serviciile oferite de custode; prin urmare, documentele necesare depind de procedurile fiecarui custode in parte. Luati legatura cu custodele Dumneavoastra pentru aceasta informatie.

Prietena mea a cumparat acum multi ani actiuni la Dacia Felix.Intre timp a primit o instiintare ca fondul si-a schimbat denumirea .Din pacate nu mai gaseste nici actiunile cumparate ,nici nu stie unde sa intrebe ce s-a intamplat cu fondul si cu banii ei.Ultima informatie pe care o avea (dar nu era verificata!)spunea ceva de transformare in fondul Fortuna ! Puteti sa ma ajutati cu o informatie sau cu o adresa unde sa intrebam despre traseul si modificarile fondului respectiv? Va mltumesc cu anticipatie!!
   01-06-2007     Lidia Dumitrescu

Fondul Dacia Felix se numeste acum Fortuna Classic si este administrat de Target Asset Management. Gasiti informatii suplimentare, inclusiv date de contact, pe www.fortuna.ro.

As dori sa stiu cum se interpreteaza un grafic lumanare folosit in AT. Va multumesc foarte mult!
   01-06-2007     CRISTIAN

Un grafic lumanare se interpreteaza la fel ca un grafic linie, cu observatia ca primul introduce o serie de informatii in plus legate de evolutia pretului in cursul unei zile (este vorba de preturile de deschidere, inchidere, minim si maxim din fiecare zi; uin grafic linie prezinta un singur pret pe zi, de regula cel de inchidere). Astfel, daca pe graficul linie se depisteaza si analizeaza tendintele formate de pret in perioade de zile, luni sau ani, graficul lumanare aduce, pe langa aceste tendinte, si informatii suplimentare referitoare la evolutiile din fiecare zi, ceea ce poate ajuta in analiza unor tendinte mai generale (spre exemplu: daca pretul a crescut timp de 5 zile, cum s-a intamplat aceasta crestere? care a fost pretul de inchidere fata de cel maxim si cel de deschidere in aceste zile? daca pretul de inchidere a fost egal cu cel maxim in cele cinci zile, pare ca a avut loc o crestere sustinuta; asemenea observatii se pot face pe un grafic lumanare).

Pentru informatii de baza despre interpretarea graficelor consultati si materialul Mic Manual de Analiza a Actiunilor disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

Prin Intercapital daca cumpar 100 contracte CALL pe DESIFx la pret de 4 cu prima 0.15 si pretul ajunge la 4.6 cistigul meu va fi (4.6-4)*100*1000=60000. Riscul este de 0.15*100=15. Comisioanele sint de 135. Daca eu am in cont 5000 (suma minima pentru deschiderea unui cont) cum ma inchid? Trebuie sa aduc bani de acasa pentru a cumpara suportul pe futures sau exista si alta posibilitate?
   01-06-2007     Sorin

Daca aceasta este singura tranzactie pe care o faceti, atunci la momentul exercitarii optiunii trebuie sa aveti in cont marja necesara ca si cum ati cumpara contractul futures din piata. Deci, ar trebui sa aduceti bani de acasa, in exemplul de mai sus.

Sunt mai nou pintre investitori.poate sa-mi spuna si mie cineva care sunt emitentii de pe rasdaq care nu au tunel de pret(limita aceea de -+25%).Va multumesc!Si daca se listeaza si cand COMI,DAFR si ARCV pe BVB?Multumesc
   27-05-2007     Florin

Emitentii pentru care exista tunel sunt anuntati lunar pe siteul Rasdaq (www.rasd.ro, sectiunea Noutati si Servicii din meniul din stanga, linkul Comunicate). Nu a fost anuntat un calendar de transfer la bursa pentru actiunile respective; acest lucru se poate intampla in Tr. III, daca nu apar alte probleme.

puteti sa-mi spuneti ce influenteaza dobanda obligatiunilor? rata de dobanda a BNR joaca vreun rol? Va multumesc
   26-05-2007     Paul

Toate ratele de dobanda dintr-o economie, incluzand dobanzile la obligatiuni, depozite si titluri de stat, sunt legate intre ele. Principalul element care determina nivelul dobanzii pentru un anumit instrument este riscul acestuia; astfel, in mod teoretic, dobanzile la titluri de stat, de exemplu, vor fi mai mici decat dobanzile la obligatiunile municipale, care vor fi mai mici la randul lor decat dobanzile la obligatiuni emise de banci, iar acestea vor fi sub cele ale obligatiunilor emise de alte tipuri de companii. Trecand peste aceste relatii, la modul teoretic, toate aceste rate de dobanda sunt legate intre ele, si evolueaza in aceeasi directie. De asemenea, dobanda este influentata si de maturitatea instrumentului respectiv, precum si de riscul de tara (dobanzile din Romania sunt mai mari decat cele din America).

Ratele de referinta ale dobanzilor, publicate de BNR (BUBID si BUBOR) sunt indicatori utili pentru dobanzile emisiunilor de obligatiuni; de altfel, formula de calcul a dobanzilor multor obligatiuni corporative si municipale se bazeaza pe BUBID si BUBOR. Pentru exemple consultati sectiunea Obligatiuni a www.kmarekt.ro.

De unde fac rost de dobanda Eurobor pentru anii 2004-2007 ? Cum se calculeaza dobanda EUROBOR?
   26-05-2007     

Pentru aceste informatii vizitati siteul www.euribor.org.

As dori sa aflu, pentru firmele cotate pe BVB sau RASDAQ, unde pot gasi informatii referitoare la lotul standard de actiuni tranzactionabile si pasii de cotare. Exista asa ceva pe site-ul oficial BVB ? Multumesc.
   25-05-2007     gabi

Mergeti pe siteul www.bvb.ro, sectiunea Reglementari, linkul Reglementari. Pentru BVB alegeti Cod BVB Operator de piata, si consultati Anexele 4 si 7 (exista o serie de exceptii cu privire la lotul standard, insa acestea sunt putine). Pentru Rasdaq, in aceeasi pagina selectati Piata Rasdaq si consultati Regulamentul CNVM nr. 4/2005.

Am o nelamurire : cand ni s-a propus varianta maririi fondului SI PRIN RENUNTAREA LA DIVIDENDE , ni s-a spus ca dublarea numarului de actiuni va atrage si "CASTIGURI DE MILIOANE" . Am remarcat doar o dublare a numarului de actiuni prin impartirea cu 2 a numarului initial de actiuni , deci castig zero ! Deci am renunutat la dividende , fara a primi ceva ! Cum explicati neonorarea promisiunii ?
   25-05-2007     NICOLAU STEFAN

Probabil va referiti la majorarea de capital social de la SIF Transilvania. Promisiuni de genul celor la care faceti referire sunt complet nefondate. Intr-o situatie normala, orice majorare de capital social din fonduri proprii (cu actiuni gratuite) duce la scaderea pretului actiunilor. Explicatia consta in faptul ca, intr-o asemenea majorare, valoarea companiei nu se schimba, insa aceasta se imparte la un numar mai mare de actiuni, deci pretul pe actiune scade.

Singura abordare pe care o puteti avea este sa cereti lamuriri suplimentare celor care au facut asemenea promisiuni nefondate.

As dori sa-mi explicati si mie care sunt caracteristicile principale ale pietei XMBS si cum se fac tranzactiile pe aceasta piata. As mai dori sa stiu daca pot vinde doar o parte din actiunile obtinute in urma Programului de Privatizare in Masa sau trebuie sa vand intreaga cantitate de actiuni pe care o detin (am actiuni la SNP). Va multumesc foarte mult!
   20-05-2007     CRISTIAN

Spre deosebire de RGBS si cota BVB, ce folosesc un sistem de licitatie electronica automata, XMBS foloseste un sistem de negociere; acesta se bazeaza pe cotatii, nu pe ordine ferme. Prin urmare, tranzactiile pe XMBS se realizeaza prin negocierea intre reprezentantii cumparatorilor si vanzatorilor, iar acestia nu sunt obligati sa realizeze o anumita tranzactie daca nu doresc. Pentru informatii suplimentare contactati Rasdaq, www.rasd.ro.

In principiu actiunile obtinute din PPM se pot vinde si partial, insa acest lucru depinde si de strategia fiecarei societati de brokeraj (la Intercapital Invest, spre exemplu, acest lucru nu este posibil).

Pot vinde 58 actiuni prin ktrade.
   20-05-2007     petrila

Da, puteti realiza tranzactii de vanzare si pentru volume sub un lot standard prin ktrade.

Care sunt avantajele, respectiv dezavantajele investiţiei ntr-un fond de investiţii privat faţă de investiţiile ntr-un fond mutual de investiţii?
   19-05-2007     Aristide Faniciu

Probabil prin fond privat de investitii va referiti la un fond inchis. Fondurile mutuale se adreseaza in general publicului, si au o strategie de investitii mai prudenta. Fondurile inchise de investitii se adreseaza in general investitorilor sofisticati, promovand strategii mai riscante (dar care pot aduce castiguri mai mari). Pentru informatii suplimentare consultati Regulamentul CNVM 15/2004, disponibil pe www.cnvmr.ro, sectiunea legislatie.

Urmaresc cu interes evolutia bursei si fac tranzactii de 5 ani. De curand am ajuns la concluzia ca ar fi bine sa renunt al serviciile broker-ului si caut informatii despre platformele online,la ktrade am incercat sa fac tranzactii din contul demonstrativ dar nu am reusit(poate imi puteti spune care fost cauza?) ar fi fost bine sa ma familiarizez cu interfata inainte de deschiderea unui cont. Ce legatura este intre ktrade si marketmaker?
   19-05-2007     

In contul demonstrativ se poate studia functionalitatea siteului, dar nu se pot face tranzactii. Ktrade si MarketMaker sunt proiecte ale Intercapital Invest (la fel ca si kmarket.ro). Pe ktrade se realizeaza tranzactii reale, iar MarketMaker este o simulare, in care se realizeaza tranzactii virtuale.

Cum se stabileste pretul de deshidere al unei actiuni intr-o zi de tranzactionare?
   18-05-2007     Mitru Madalin

Pretul se stabileste printr-un algoritm automat al BVB ce asigura maximizarea volumului tranzactionat in deschidere pe baza ordinelor existente. Structura concreta a algoritmului nu este publica, din cate stiu eu.

Care sunt fundamentele metodologice de stabilire a nivelului marjelor initiale in tranzactiile futures?
   13-05-2007     no.

Pentru aceasta intrebare luati legatura direct cu BMFMS.

Buna seara. presupunand ca am un cont persoana fizica pe ktrade si cumpar actiuni la firma X pe 1 iunie si le vand cu un profit de 50% pe 1 octombrie. Banii care imi intra in cont sunt deja impozitati cu 16%, sau trebuie sa-mi bat capul cu acte pe la fisc? Dar daca le vand in pierdere, sa zicem 20%, mai platesc vreun impozit in acest caz? Multumesc.
   13-05-2007     Paul

In acest caz noi vom retine un impozit de 1%, iar Dumneavoastra aveti datoria calcularii, declararii si platii diferentei pana la 16% la inceputul anului 2008.

Multumesc pentru raspunsul prompt, revin cu o intrebare deoarece mai am inca o neclaritate. In exemplul pe care l-ati dat, 10 actiuni inainte de acordarea de gratuite 1:1 valorau 50 lei, dupa gratuite as fi avut 20 actiuni ce valorau tot 50 lei.Marea mea nedumerire: Ce beneficiu am eu ca investitor de pe urma acestei acordari de gratuite? Nu este acesta un fel de split, o actiune la 2,5 lei devenind mai accesibila pentru mai multi oameni?
   13-05-2007     Razvan

Dupa cum bine sesizati, investitorii nu au un castig direct de pe urma majorarii de capital din fonduri proprii. Pana la urma, valoarea firmei nu se schimba datorita acestei majorari, tot asa cum valoarea firmei nu se schimba in urma unei splitari a actiunilor. Un exemplu recent este majorarea de capital in curs pentru TLV - trecerea datei de inregistrare a determinat o scadere a pretului foarte apropiata de ajustarea matematica a pretului datorita majorarii. Singurele castiguri pot aparea datorita unei perceptii ca actiunile sunt mai usor de cumparat (datorita pretului mai mic), ceea ce poate duce la cresterea lichiditatii.

In urma cu mai multi ani, asemenea majorari aduceau si castiguri directe, datorita faptului ca actiunile erau subevaluate, iar o distributie de actiuni gratuite reprezenta un element favorizant pentru apropierea pretului de valoarea reala. Astazi, insa, multe actiuni sunt relativ corect evaluate de piata, iar castiguri directe nu mai apar.

Puteti sa-mi spuneti care este echivalentul romanesc al termenului cashflow? Din cate am inteles eu, cashflow pozitiv=un rezultat pozitiv al operatiei venituri-cheltuieli. Asta nu-l face echivalent cu termenul de profit? Va multumesc pentru timpul acordat.
   13-05-2007     Vlad

Diferenta intre venituri si cheltuieli reprezinta profitul unei firme, in timp ce cashflow-ul este fluxul de numerar al firmei. Cele doua notiuni nu sunt identice si nu trebuie confundate: profitul este afectat de veniturile si cheltuielile contabile ale firmei, in timp ce fluxul de numerar este afectat de venituri, cheltuieli, finantari, plati investitori, investitii - numai acele intrari sau iesiri care afecteaza numerarul (cash-ul) firmei.

Va dau un exemplu: o firma cumpara un calculator cu 3600 lei; pretul acestuia se achita integral, ceea ce inseamna ca banii pentru cumparare ies din firma, iar cashflowul scade cu 3600 lei. Insa nu toata valoarea calculatorului se include imediat in cheltuielile firmei, ci aceasta se trece pe cheltuieli treptat sub forma de amortizare, pe o perioada de trei ani (de exemplu). Aceasta inseamna ca dupa primul an cheltuielile firmei cu amortizarea pentru acest calculator sunt de numai 1200 lei, fata de o scadere a cashflowului cu 3600 lei.

Daca singurele operatiuni ale firmei din acel an au fost cumpararea calculatorului de mai sus si incasarea in numerar a unei sume de 5000 lei de la un client, atunci profitul este de 5000 - 1200 = 3800 lei, in timp ce cashflowul pentru anul respectiv este +5000 - 3600 = 1400 lei (desigur, exemplul este simplificat).

care este suma minima pentru crearea unui portofoliu de actiuni?ce comisioane se percep pentru vinzarea-cumpararea de actiuni?cite simboluri de actiuni este nevoie(minim sau maxim)pentru un portofoliu?.Multumesc anticipat.
   13-05-2007     vasile cristian

Legat de suma minima, exista doua idei: 1. suma minima ceruta de o firma de brokeraj pentru deschiderea unui cont, si care variaza in functie de politica fiecarei firme; aceasta suma poate fi zero (adica se poate deschide un cont cu orice suma), sau undeva intre 500-1500 EUR, de regula (exista si exceptii cu sume mai mari). 2. suma minima necesara care sa permita o diversificare corespunzatoare a investitiilor si implementarea unor strategii interesante, precum si btinerea unor castiguri care sa nu fie neglijabile; aceasta suma depinde de strategia fiecarui investitor si de banii pe care acesta ii are la dispozitie. Eu as recomanda in jur de 10.000 EUR ca suma minima.

Comisioanele variaza in functie de societatea de brokeraj aleasa si de sumele investite. Acestea sunt de regula intre 0,70% si 1,5%.

Numarul de simboluri (adica gradul de diversificare a portofoliului) depinde de foarte multe elemente: suma investita (o suma prea mica nu permite o diversificare foarte mare); toleranta la risc a investitorului (diversificare mare inseamna riscuri mai reduse, in timp ce diversificare mica inseamna riscuri mai mari, dar si posibilitatea unor castiguri mai mari); orizontul de timp pe care se face investitia, efortul de analiza pe care investitorul este dispus sa il faca, etc.

Ca o regula foarte generala, eu as zice ca un portofoliu cu o diversificare medie include 4-5 actiuni in contextul actual de piata din Romania. Pentru investitiile proprii, eu includ in portofoliul meu de regula 2-3 actiuni.

Aveti cumva in vedere introducerea in sistemul Intercapital Start a societatilor de pe categoria I si II Rasdaq? Consider ca ar fi foarte interesant si folositor pt investitori, chiar daca nu sunt disponibile asa multe date ca in cazul societatilor de la BVB.
   12-05-2007     ionut

Toate actiunile Rasdaq sunt deja prezente in Intercapital Start cu grafice, indicatori de analiza tehnica, indicatori de tranzactionare, cotatii in timp real sau posibiliatea descarcarii istoricului tranzactiilor. Avem in vedere completarea acestor informatii cu elemente de analiza fundamentala.

Daca se calculeaza P/E la o societate intr-un an in care s-au dat actiuni gratuite, nu rezulta un P/E inflamat artificial fata de anul precedent? Daca acesta e cazul, nu este mai corect sa se calculeze fara sa se aiba in vedere actiunile gratuite? Multumesc.
   12-05-2007     Razvan

Intrucat acordarea de actiuni gratuite duce la ajustarea pretului la bursa, si indicele P/E se ajusteaza in mod automat, iar valoarea sa nu se schimba.

Spre exemplu: o firma are 100.000 actiuni emise cu un pret la bursa de 5 lei pe actiune (deci o capitalizare bursiera de 100.000 x 5 = 500.000 lei) si un profit total de 100.000 lei, adica 100.000/100.000 = 1 leu/actiune. Indicele P/E este 5/1 = 5. Daca firma acorda actiuni gratuite in proportie de 1:1 (adica o actiune noua pentru una detinuta), atunci pretul la bursa scade la 500.000 / 200.000 = 2,5 lei/actiune, profitul pe actiune scade la 100.000 / 200.000 = 0,5 lei/actiune, iar P/E ramane 2,5 / 0,5 = 5.

Singura greseala care se poate face este calculul P/E cu pretul pe actiune ajustat (dupa trecerea datei de inregistrare pentru majorare), dar cu numarul de actiuni initial (inainte de inregistrarea actiunilor noi in registru).

As dori sa stiu care sunt primele emisiuni de obligatiuni municipale sau corporative ce urmeaza sa fie lansate in viitorul apropiat, cine le intermediaza...? Va multumesc !
   12-05-2007     Balgianul Ion

De regula emisiunile de obligatiuni nu se anunta cu foarte mult timp inainte de lansarea oficiala. Spre exemplu si noi, la Intercapital Invest, pregatim o emisiune de obligatiuni pentru toamna, dar nu vom oferi detalii despre emitentul sau caracteristicile acestora pana atunci.

Buna ziua, As vrea sa stiu ce reprezinta data de identificare a actionarilor. Daca aceasta din urma este stabilita ca fiind 16 mai, care este ultima zi in care ar fi trebuit cumparate respectivele actiuni, astfel incat sa beneficiez de dividende sau majorari de capital? Regula este valabila atat pentru bvb, rasdaq, xmbs?
   12-05-2007     Teodor Ana

Exista doua tipuri de date de identificare a actionarilor: data de referinta este data ce identifica actionarii care pot participa la o adunare generala, iar data de inregistrare este data ce identifica actionarii care beneficiaza de hotararile adunarii generale (distributie de dividende, majorari de capital social, etc).

Decontarea tranzactiilor, adica procesul prin care dupa o tranzactie banii ajung de la cumparator la vanzator si actiunile de la vanzator la cumparator, dureaza trei zile lucratoare. Aceasta inseamna ca, pentru a detine in proprietate actiuni la o data de inregistrare sau de referinta, un investitor trebuie sa cumpere acele actiuni cel mai tarziu cu trei zile lucratoare inaintea datei respective de inregistrare sau de referinta.

De exemplu: daca data de inregistrare pentru distributia de dividende este 16 mai, atunci un investitor trebuie sa aiba actiuni pe 11 mai (cu trei zile lucratoare inainte) pentru a beneficia de dividende. Regula este valabila pentru actiunile tranzactionate pe toate pietele din Romania.

Buna ziua, As avea nevoie de cadrul legislativ(legi si ordonante)ce reglementeaza piata de capital si in special BVB. Am intrat pe site-ul BVB dar din pacate informatiile nu erau complete. Va multumesc, Oana
   12-05-2007     Oana

Legea pietei de capital este legea 297/2004 disponibila pe siteul www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie. In cadrul aceleiasi sectiuni puteti consulta si alte reglementari speciale ale comisiei pe diverse domenii: Regulamentul 32/2006 care reglementeaza activitatea firmelor de brokeraj, Regulamentul 1/2006 care reglementeaza ofertele publice si alte operatiuni similare, etc.

Piata reglementata operata de Bursa de Valori Bucuresti este reglementata prin codul BVB operator de piata, disponibil pe www.bvb.ro, sectiunea Reglementari. Aceeasi sectiune include si reglementarile pentru piata Rasdaq.

Va rog sa-mi explicati pentru ce trebuie sa scada la jumatate pretul SIF 3 dupa acordarea gratuitelor, daca societatea majoreaza capitalul propriu cu 100%. Va multumesc
   12-05-2007     Nicu MIhai

In urma acestei majorari de capital social din fonduri proprii valorea totala a SIF3 nu se schimba, ci doar se dubleaza numarul de actiuni. Prin urmare, daca aceeasi valoare se imparte la un numar de doua ori mai mare de actiuni, rezulta ca valoarea pe actiune scade la jumatate.

Un exemplu: o firma are un capital social format din 100.000 actiuni, cu un pret la bursa de 5 lei pe actiune, rezultand o valoare totala a firmei la bursa (capitalizare bursiera) de 100.000 x 5 = 500.000 lei. Daca firma face o majorare de capital din fonduri proprii (fara a atrage bani noi, asa cum se intampla si la SIF3) ce duce la dublarea numarului de actiuni la 200.000, rezulta ca pretul unei actiuni va fi de 500.000 / 200.000 = 2,5 lei, adica jumatate din cel initial.

Bna ziua! As dori sa-mi explicati in cateva cuvinte despre Fondul de Compensare a Investitorilor. Cu ce si cum ne ajuta pe noi investitorii? Va multumesc!
   11-05-2007     CRISTIAN

Conform legii 297, scopul fondului este de compensa investitorii in situatia incapacitatii unui SSIF (sau SAI care administreaza conturi individuale) de a returna fondurile banesti si/sau instrumentele financiare datorate sau apartinand investitorilor, care au fost detinute in numele acestora, cu ocazia prestarii de servicii de investitii financiare sau de administrare a portofoliilor individuale de investitii.

Mai concret, fondul compenseaza investitorii in cazuri precum cel al falimentului unui SSIF in urma caruia se constata ca banii si valorile mobiliare detinute de investitori la acesta nu le pot fi returnate (in mod normal falimentul unui SSIF nu ar trebui sa afecteze fondurile si valorile mobiliare ale investitorilor, intrucat acestea sunt evidentiate si gestionate separat de fondurile si valorile mobiliare ale SSIF; ca in orice domeniu, insa, pot aparea si situatii anormale, caz in care intervine fondul).

Pentru informatii suplimentare consultati siteul www.fond-fci.ro.

Buna ziua. Daca doresc sa cumpar sau sa vind un contract futures, sa zicem sif1 pentru care platesc sa zicem 50lei/contract, iar in cont am 80 lei, care este marja pe care trebuie sa o depun in cont peentru ca tranzactia sa se poata desfasura ?
   11-05-2007     Tamas Aurel

Pretul contractului futures este insasi marja depusa ca si garantie. Prin urmare, in exemplul Dumneavoastra, daca marja pentru contractul respectiv este 50 de lei, atunci din cont se blocheaza 50 de lei (veti mai plati si comisionul pentru tranzactie). Un exemplu mai concret: la Intercapital Invest, marja retinuta pentru un contract SIF1 este de 450 RON, acesta fiind suma care va este retinuta din cont pentru cumparare.

Buna ziua. As dori sa stiu ce inseamna pentru mine (ca si actionar cu o cota de 1% din capitalul social) falimentul unei companii. Care este pierderea sau castigul meu ca si persoana fizica. Ce se intampla cu patrimoniul societatii? Va multumesc pentru raspuns. Bogdan Cioric
   11-05-2007     Cioric Bogdan

Daca falimentul este urmat de lichidare, in mod normal activul ramas dupa plata tuturor datoriilor companiei se imparte actionarilor, proportional cu cota de actiuni detinuta. De regula, insa, in urma falimentului urmat de lichidare nu mai ramane nimic de distribuit actionarilor, intrucat activul nu este suficient pentru plata datoriilor.

Va rog sa-mi explicati mai bine impactul ratei dobanzii de referinta BNR asupra actiunilor de la BVB. O rata scazuta influenteaza scaderea dobanzilor oferite de obligatiuni, si astfel actiunile devin mai atragatoare? Am spus bine aici? Va multumesc.
   11-05-2007     Petru

Scaderea dobanzilor creste atractivitatea investitiilor in actiuni. Orice investitor isi stabileste mai intai clasele de active in care va plasa banii (actiuni, imobiliare, obligatiuni, depozite, titluri de stat, afaceri proprii, etc). Daca diferenta de randament intre actiuni si obligatiuni nu este suficient de mare (sau nu este perceputa ca fiind suficient de mare) incat sa compenseze riscul investitiilor in actiuni, atunci investitorul va alege instrumente cu venit fix (obligatiuni, depozite, etc).

Cu cat diferenta de randament creste datorita scaderii dobanzilor, cu atat investitia in actiuni devine mai atragatoare, ceea ce poate duce la cresterea valoarii tranzactiilor cu actiuni la bursa.

As dori sa stiu ce inseamna mai exact un IPO care nu s-a incheiat cu succes. Ce se intampla cu banii celor care au cumparat actiuni in cadrul acestui IPO? Va multumesc si continuati tot asa cu aceasta rubrica.
   06-05-2007     Alin

In cazul prezentat de Dumneavoastra banii sunt returnati investitorilor, iar oferta este anulata. Criteriul de incheiere cu succes a ofertei este stabilit in prospectul de emisiune; o oferta se poate incheia cu succes chiar daca nu sunt plasate toate actiunile oferite, atata timp cat se respecta conditiile de incheiere cu succes stabilite in prospect.

Am Certificate de actionar eliberat de SC ARDEALUL CLUJ NAPOCA,societatea a fost lichidata. Pot valorifica intr-un fel certificatul? Va multumesc
   06-05-2007     Neamt C.

In majoritatea cazurilor, actionarii unei firme nu mai primesc nimic in urma lichidarii, daca aceasta a urmat falimentului (presupun ca nu a fost vorba de o lichidare voluntara). Puteti lua legatura cu lichidatorul firmei sau cu fosta conducere a acesteia pentru lamuriri.

As vrea sa stiu care sunt conditiile in care o societate se poate retrage de la tranzactionare, in "lumina" ultimelor prevederi legislative. Care este procentul minim pe care trebuie sa-l detina actionarul majoritar pentru a initia aceasta procedura. Eventual, va rog sa precizati actele normative in vigoare care reglementeaza aceste aspecte. Va multumesc. T.G.
   06-05-2007     teodorescu gheorghe

Legislatia este destul de restrictiva in acest domeniu. Reglementarile aplicabile se gasesc in art. 87 din Regulamentul CNVM Nr. 1/2006. Tineti cont de faptul ca aplicarea alin. 4 lit d) din articolul respectiv (retragerea de la tranzactionare in urma hotararii AGA) a fost suspendata prin Dispunerea de Masuri a CNVM nr. 8/2006, reglementare temporara ce ofera si o procedura alternativa de retragere de la tranzactionare ce o inlocuieste pe cea prezentata la lit d) din regulament; aceasta este insa destul de restrictiva. Dispunerea de masuri mentioneaza faptul ca se vor elabora reglementari noi in acest domeniu, dar acestea nu au aparut inca.

Alte doua variante de retragere de la tranzactionare sunt la initiativa CNVM sau a pietei reglementate (lit. b) si c) din alin 4 art 87) datorita unor circumstante speciale sau neindeplinirii unor conditii. In concluzie, singura varianta fezabila de retragere de la tranzactionare ramane finalizarea procedurii de retragere a actionarilor dintr-o societate comerciala mentionata la lit a) alin. 4 art. 87 din Regulamentul 1. Procedura este explicitata in cadrul art. 206 din Legea 297/2004; si aceasta este destul de restrictiva si, in plus, foarte complicata.

Toate reglementarile mentionate se regasesc in sectiunea Legislatie a siteului www.cnvmr.ro (pentru dispunerea de masuri urmati linkul cu acelasi nume din aceasta sectiune).

Cum pot intra in posesia extrasului de cont daca pe depozitarulcentral.ro la scrisori si cereri nu ma autorireaza sa intru?
   05-05-2007     Paulica

Extrasele de cont nu se obtin online urmand linkurile de pe site, ci de la sediile Depozitarului Central sau printr-o solicitare trimisa prin posta. Contactati telefonic Depozitarul Central pentru informatii suplimentare.

felicitari pt. pagina, mai aveti timp si pt. a raspunde ?sunteti tari !
   04-05-2007     aurelian

Multumim pentru felicitari! Intotdeauna ne facem timp pentru a lamuri investitorii care au intrebari despre procedurile de investitie pe piata de capital.

In cazul in care o societate acorda actiuni gratuite ce se intampla pe piata futures? De ex. SIF 3 pe spot are un pret de 4.3, iar pe futures 4.25 pe scadenta iunie. daca cumpar pe spot si vand pe futures o cantitate corespunzatoare, la sfarsitul lunii iunie imi voi recupera investitia (minus o mica dif. de pret, comision, impozit) si in plus voi beneficia de actiuni gratuite, indiferent ce se intimpla cu cotatiile dupa data de referinta. Exista pe BMFMS mecanisme automate de ajustare dupa ce trece data de referinta (a pretului, a numarului de contracte, etc.) astfel incat rationamentul prezentat sa nu mai fie valabil? sau investitorii pe piata futures trebuie sa tina cont de la inceput de posibilitatea acordarii de actiuni gratuite?
   04-05-2007     cosmin

Da, la BMFMS exista mecanisme de ajustare pentru acordare de actiuni gratuite, dividende, etc. Consultati Anexele 2 si 3 din Regulamentul BMFMS Nr. 4 din mai 2006, disponibil pe www.bmfms.ro, sectiunea Legislatie si Regulamente, linkul Regulamente proprii.

Buna ziua. Sunt Paul si am si eu o nelamurire. Detin 4 certificate de actionar la S.A. Kandia-Excelent a cate 169 de actiuni cu un indice de alocare specificat pe certificat de 5,9172.In cazul vanzarii acest indice se inmulteste cu valoarea actiunii sau nu mai are nici o valoare? Va multumesc.
   04-05-2007     Paul Vladau

Indicele de alocare respectiv este irelevant. Luati legatura cu Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro, si solicitati un document numit extras de cont pentru a afla cate actiuni detineti in prezent.

am 1983 actiuni si asdori sa le vand! cum procedez? 2.mentionez ca nu mai am hartiile acelea galbene(sper ca stiti la ce ma refer}
   29-04-2007     miha

Nu mai aveti nevoie de certificatele de privatizare originale. Mergeti la Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro, si solicitati un document numit extras de cont pentru actiunile detinute. Cu acesta mergeti la orice societate de brokeraj pentru vanzare - lista se gaseste pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari.

Doresc sa-mi vand toate actiunile Rasdaq,aerostar,electromagnetica,nectar Pascani,etc.M-ar interesa unde sa ma adresez ?Numar de tel. si adrese...Va multumesc anticipat.
   29-04-2007     sebastian ionut

Solicitati extrase de cont care sa ateste numarul de actiuni detinute - acestea se obtin de la Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro. Apoi selectati o firma de brokeraj din lista disponibila pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari, pentru vanzare. Datele de contact se gasesc in lista respectiva.

O intrebare despre un indicator financiar "de larg consum" care este prezentat in majoritatea rapoartelor anuale ale companiilor precum si in rapoartele de analiza elaborate de specialisti: EBIT. Indicatorul reprezinta strict rezultatul operational sau este influentat si de componente neoperationale (dezinvestiri: vanzari de de active fixe, venituri/cheltuieli de natura financiara ex: dividende/dobanzi primite, diferente fav/nefav de curs valutar). Multumesc si felicitari pentru initiativa kmarket si a acestei rubrici in special.
   28-04-2007     adi

Multumesc pentru felicitari. EBIT reprezinta profitul inainte de plata dobanzilor si a impozitelor, si include si venituri non-operationale. Un alt mod de a privi acest indicator este: EBIT = venituri totale - cheltuieli operationale. Prin urmare, acesta este diferit de rezultatul operational, care este egal cu venituri operationale - cheltuieli operationale.

Relatia dintre cei doi indicatori este: EBIT = rezultat operational + venituri non-operationale, adica EBIT = venituri operationale - cheltuieli operationale + venituri non-operationale.

Buna ziua!Am 155 de actiuni si sotul meu 152 actiuni la Antibiotice din anul 1996,in urma cuponiadei.Nu am primit niciodata dividente.Doresc relatii corespunzatoare si daca ar trebui sa fac ceva.Va multumesc!!
   28-04-2007     Marilena

Singura varianta este sa sunati direct la Antibiotice Iasi, si sa cereti informatii suplimentare la departamentul actionariat.

Indicele P/E de pe site-ul kmarket.ro cu ce raportari de profit este calculat?Ultimul raportat (2005) ultimele 4 trimeste sau un profit estimat pe 2007?Va multumesc.
   28-04-2007     George MITRU

Indicele se calculeaza cu pretul curent si cu profiturile pe ultimele patru trimestre incheiate si raportate.

Care sunt diferentele intre contactele futures si contractele CFD?
   27-04-2007     Florian267

Cele doua sunt instrumente derivate similare. Printre diferente se numara: contractele CFD (contract for difference) pe actiuni se tranzactioneaza la preturile curente ale actiunilor pe care se bazeaza, in timp ce contractele futures pe aceleasi actiuni se tranzactioneaza la preturi viitoare (preturile de la scadentele acestora); contractele CFD nu au, de regula, o scadenta (exista si exceptii), in timp ce contractele futures au scadente predefinite; contractele CFD pot avea o cerinta de marja mai mica decat cele futures (pornind de la 1% de regula pentru CFD, fata de minim 5% de regula pentru futures); contractele futures sunt tranzactionate la burse, in timp ce contractele CFD sunt de regula produse oferite de firme de brokeraj (practic acestea din urma sunt oferite ca produse de tip OTC, fara a fi listate pe o piata); pot exista contracte futures cu livrare, ceea ce inseamna livrarea fizica a actiunilor la scadenta (nu exista asemenea contracte in Romania), insa in cazul CFD acestea sunt intotdeauna fara livrare; detinatorii de contracte CFD pot primi echivalentul dividendelor distribuite de emitentul actiunilor pe care se bazeaza contractele, in timp ce in cazul contractelor futures acest lucru nu se intampla.

spuneti-mi va rog unde as putea gasi data publicarii aprobarii CNVM privind majorarea de capital social a unor societati cotate la BVB, adica data anuntului CNVM privind autorizarea majorarii. Caci stiu ca in jurul acestei date si nu doar, cursul actiunilor variaza semnificativ de cele mai multe ori. Pe site-ul CNVM nu am gasit. va multumesc
   27-04-2007     Svetlana

Din cate stiu eu aceste documente nu se publica. Daca aveti un caz concret sau pentru alte intrebari pe aceasta tema va puteti adresa biroului de relatii publice al CNVM - detalii aici.

ma numesc Ispas Mihaela si sunt din Giurgiu,intamplator am gasit un certificat de actionar,al meu,din 1996,avand 920 actiuni la Compa,mai este valabil acest certificat si ce pot face cu el?multumesc.
   27-04-2007     ispas mihaela

Solicitati un document numit extras de cont de la Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro, pentru a afla numarul de actiuni detinute in prezent (acesta este posibil sa fi suferit modificari intre timp). Cu acest document si buletinul de identitate puteti merge la o societate de brokeraj (numita si SSIF) pentru vanzarea actiunilor. Puteti folosi serviciile firmei noastre, SSIF Intercapital Invest - www.intercapital.ro.

Mai exista / functioneaza vreuna din societatile de registru (Registrul Romn al Acţionarilor, Regisco Bucureşti, Registrul Independent Monitor Bucureşti, Registrul Independent Moldova Iaşi, Registrul Independent Transilvania Tg. Mureş, Registrul Mioriţa Cluj-Napoca, Registrul Independent Riavest Timişoara, S.N.C.D.D)? Depoyitarul Central le-a absorbit pe toate aceste, sau nu am inteles eu bine?
   27-04-2007     Studenta

Intr-adevar, toate fostele registre independente au fost integrate in Depozitarul Central, acesta din urma fiind in prezent singura institutie de registru de pe piata de capital din Romania.

Va rog sa-mi explicatzi modalitatea de calcul al indicelui P/E a unei soc.Acesta se calculeaza cu raportarile pe ultimul an cunoscute?pe ultimele 4 trimestre?sau cu ultimele 3 trimestre si estimarea celui de-al 4-lea?De exp. comparand valorile P/E de pe www.kmarket.ro si www.estinvest.ro gasim pt ALR valori ale P/E de 18 respectiv 46 pe site-ul estinvest sau BRK 15 si 38 sau EXC 24 fata de45.De asemeni daca e posibil sa-mi spunetzi unde-as putea gasi raportarile periodice trimestriale ale soc. cotate la BVB respectiv RASDAQ.VA multumesc
   22-04-2007     George MITRU

Exista mai multe moduri de a calcula P/E: cu profiturile pe ultimul an incheiat, cu profiturile pe ultimele patru trimestre, cu profiturile din BVC pe anul in curs, cu profituri viitoare estimate, etc. Pentru o prezentare mai detaliata a P/E va recomand materialul intitulat Mic Manual de Analiza a Actiunilor, disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

Pentru actiunile BVB gasiti raportari financiare pe www.bvb.ro, Emitenti si Emisiuni, Lista Emisiuni, Titluri de capital, Actiuni - selectati sectiunea Informatii Financiare din fisa fiecarei actiuni. Pe Rasdaq: www.rasd.ro, cautati numele emitentului in casuta din stanga si selectati linkul Noutati despre emitenti din coltul din dreapta-sus al fisei emitentului.

Ce este un plan de investitii ?
   22-04-2007     Mirela Popa

Desi notiunea este cam generala, un plan de investitii este de obicei un sistem ce implica investitii financiare efectuate in mod regulat, dupa un anumit program. Un exemplu ar putea fi investirea a 20% din fiecare salariu intr-un fond mutual - acesta ar putea fi un plan de investitii. Pe langa planuri de investitii pot exista si planuri de rascumparari esalonate, prin care o persoana care are o detinere intr-un fond, spre exemplu, poate solicita rascumpararea unei anumite sume fixe in fiecare luna.

cu ajutorul ktrade se poate tranzactiona pe XMBS si RGBS, piata rasdaq? Care este numarul minim de actiuni ce se pot achizitiona pe cele doua piete? Multiplu de 100? Multumesc.
   22-04-2007     Eugen

Pe RGBS se fac tranzactii numai in loturi de multipli de 100 de actiuni, la fel cum se intampla pe piata Regular a BVB. Pe XMBS se pot tranzactiona orice volume de actiuni. Prin ktrade se pot face tranzactii pe toate pietele de actiuni ale BVB (inclusiv segmentele Rasdaq).

Am observat ca la 31.03.2007 sitautia fondurilor de investitii publicata pe site-ul Unopc prezinta diferente fata de ceea ce aveati d-voastra prezentat ca situatia fondurilor la 30.03.2007. Cum 31.03.2007 a fost o zi de sambata, v-as ruga sa imi explicati de unde apar aceste diferente? Ex: Active Dinamic are o valoare unitara de 19.3 la d-voastra si 20.3 pe site-ul Unopc.
   21-04-2007     Adrian

Diferentele apar datorita urmatoarei proceduri: la fondurile mutuale, valoarea unitatii de fond valabila in zilele de sambata si duminica pentru investitori este aceeasi cu cea valabila in ziua de vineri anterioara acestora. Pentru UNOPC, insa, ca exceptie, se fac raportari speciale in care activul este calculat in mod exact in ziua de raportare, chiar daca aceasta zi este sambata sau duminica; aceasta este doar o valoare calculata pentru UNOPC, cea valabila pentru investitori fiind cea de vineri. Din acest motiv apar diferentele sesizate de Dumneavoastra.

Buna seara domnule Pasol. Stiu ca ati fost in America pt un MBA parca, si vreau sa va intreb daca ati citit One up one the wall street si beating the street de Peter Lynch si ce impresie v-a lasat. Va multumesc
   21-04-2007     Ionut

Din pacate nu am citit aceste carti.

Buna ziua. Unde as putea gasi societatile de pe BVB si Rasdaq grupate dupa ramura si sector de activitate? Cred ca ar mai eficienta studierea unui grup de societati din acelasi sector si ramura de activitate decat studierea fiecarei societati in parte. Va multumesc
   21-04-2007     Florin

Pentru societatile de pe Rasdaq mergeti pe www.rasd.ro, linkul Societati Listate din meniul din stanga, sectiunea Alte Informatii din sub-meniu, optiunea Cautare dupa CAEN.

Pentru actiunile listate la bursa mergeti pe www.kmarket.ro, sectiunea Actiuni listate la bursa. Nu se pot face selectii dupa domeniu, insa fisa fiecarei actiuni prezinta si domeniul de activitate, iar numarul mic de actiuni listate la BVB nu pune probleme pentru o selectie manuala.

Clientii Intercapital Invest pot face selectii in randul actiunilor BVB dupa domeniul de activitate in sistemul Intercapital Start (sectiunea Comparatii Emitenti din fisa oricarei actiuni BVB).

Am o intrebare referitor la fondurile mutuale. Cresterile procentuale pe care le afisati si in puls capital sunt nete? Sau se scade de exemplu indicele de cost? M-am uitat pe unopc la luna martie si de ex. fondul Napoca are cel mai mare indice de cost. Dintr-o eventuala crestere de 15% pe primul trimestru, se scad acei 3%(indicele de cost)? In cazul in care fondul are o performanta superioara in categoria sa(Napoca), mai trebuie acordata atentie acestui indice de cost? Va multumesc
   20-04-2007     George

Castigurile raportate de fonduri (reprezentand cresterea valorii unitatii de investitie) sunt nete, adica dupa scaderea costurilor exprimate prin indicele de cost. Costurile unui fond sunt platite din veniturile acestuia, iar ceea ce ramane epxrima cresterea valorii activului fondului (si inclusiv a valorii titlurilor) si se raporteaza.

Informatia legata de indicii costului unui fond va ajuta sa evaluati eficienta acestuia, adica sa raportati castigurile aduse de fond la costurile acestuia exprimate prin indicele de cost (acesta se calculeaza ca raport intre costuri si active).

Practic cresterea bruta a unui fond este, simplificand putin modul de calcul, cresterea neta la care se adauga indicele de cost. Insa, intrucat fondul trebuie sa plateasca aceste costuri, castigul de care beneficiaza investitorii este cel net, dupa plata costurilor, iar acesta din urma este castigul raportat in presa sau de noi.

Daca un fond se situeaza pe primele locuri in categoria sa, atunci inseamna ca un indice de cost mai ridicat este justificat de rezultatele obtinute.

Am 1152 actiuni pe 2 certificate de actionar la Vincon Vrancea Focsani. Nu inteleg de ce din 1996 si pana azi am primit doar 13000 lei vechi cam prin 1999 si doar atat, daca pe piata romaneasca este in lupta pentru suprematia in domeniu, iar in plus au organizat si sponsorizat festivaluri ale vinului an de an si chiar echipe de fotbal. Cum poate exista un astfel de paradox in dauna actionarilor cu certificate? Ce pot face au in aceasta situatie sau daca altfel nu se poate , daca vreau unde si la ce valoare sa vand certificatele? Multumuesc pt intelegere si astept raspunsul dvs.
   20-04-2007     bebe64

Exista explicatii pentru problema ridicata de Dumneavoastra: firmele care vor sa se dezvolte si sa isi creasca activitatea aleg sa investeasca toti banii castigati pentru exindere, ceea ce insemna ca la sfarsit de an nu mai raman profituri, sau acestea sunt foarte mici. Astfel, in perioadele de crestere, firmele nu vor face profit si nu vor acorda dividende; investitiile si cheltuielile de dezvoltare si extindere ale unei firme includ si operatiuni de genul sponsorizarilor, pentru cresterea notorietatii firmei.

De asemenea, chiar daca o firma obtine profit, acesasta nu este obligata sa il distribuie actionarilor prin dividende, ci poate alege sa reinvesteasca profitul obtinut pentru extinedere, conform celor prezentate mai sus.Intrucat deciziile de genul celor de mai sus apartin de strategia firmei, stabilita de Consiliul de Administratie numit de adunarea generala a actionarilor, Dumneavoastra ca actionar minoritar nu aveti foarte multe lucruri de facut. Daca doriti explicatii suplimentare le puteti solicita in cadrul adunarii generale a actionarilor sau direct de la consiliul de administratie, iar daca nu sunteti de acord cu strategia firmei (inclusiv cu cea de distributie de dividende), atunci puteti vinde actiunile.

O alta explicatie posibila este faptul ca firma nu reuseste sa produca profituri datorita ineficientei (acestea sunt explicatii generale - nu cunosc situatia exacta de la Vincon).

Din pacate actiunile Vincon Vrancea nu se mai tranzactioneaza la bursa, intrucat compania a fost delistata. Singura varianta de vanzare este cea prin contract de cesiune a actiunilor, dar pentru aceasta va trebui sa gasiti un cumparator. O idee este sa va adresati departamentului actionariat sau conducerii Vincon, in ideea in care dansii cunosc vreo oferta de cumparare.

Va rog sa-mi spuneti care este diferenta intre o societate a caror actiuni sunt listate la bursa si una a caror actiuni sunt nelistate dar tranzactionate. Ce inseamna actiuni inscrise la cota Bursei?
   20-04-2007     Pricop Manuela

Intrebarea este foarte buna, intrucat structura pietelor de actiuni din Romania este destul de complexa. Voi incerca sa sintetizez aceasta structura in cele ce urmeaza. Bursa de Valori Bucuresti, ca institutie, opereaza doua piete de tranzactionare:

1. o piata reglementata (cunoscuta si sub numele de BVB, "bursa" sau cota bursei) pe care se tranzactioneaza in jur de 60 de companii clasificate in trei categorii (momentan nu exista nicio companie la categoria a 3-a). Companiile de pe aceasta piata sunt cele mai interesante companii listate din Romania, iar pagina web a pietei este www.bvb.ro.
2. piata Rasdaq, aflata in curs de autorizare ca Sistem Alternativ de Tranzactionare, pe care se tranzactioneaza actiunile a ap. 2500 de companii. Siteul web al pietei este www.rasd.ro.

Pe langa acestea, mai exista un segment de companii cunoscute in prezent sub numele de companii "necotate" tranzactionate prin sistemul bursei (sectiunea se mai numeste si Unlisted). Acestea au ajuns pe acest segment in principal datorita faptului ca nu au mai indeplinit conditiile de mentinere la cota bursei (rezultate financiare slabe, incepere proceduri de faliment, neplata costurilor de mentinere la cota bursei, etc) si au fost transferate de acolo. Cu alte cuvinte, companiile necotate (nelistate) tranzactionate pe acest segment nu mai indeplinesc criteriile de performanta, eficienta, raportare si transparenta cerute pentru companiile de la cota bursei, insa BVB pune la dispozitie platforma pentru tranzactionarea in continuare a acestora, in cadrul segmentului Unlisted (atentie! pe sectiunea Necotate nu se tranzactioneaza actiunile oricarei companii din Romania, ci numai ale celor care au fost transferate de la cota bursei, asa cum am spus mai sus). Se are in vedere transformarea segmentului "necotate" intr-o piata dinstincta la un moment dat, piata care sa se alture celor doua prezentate mai sus.

DNA MEDREA MARIA va trimis o recomandata cu originalul actiunilor ei prin care va ruga sai eliberati extrasul de cont si voia sa-si vinda actiunile prin SC REGISCO SA dar nu a primit nici un raspuns va rog sa-mi trimiteti un raspuns va multumesc
   20-04-2007     CSATLOS DANIEL

Faceti o confuzie. Noi nu eliberam extrase de cont. Pentru extrase de cont adresati-va Depozitarului Central, www.depozitarulcentral.ro (fostul Regisco). Pentru vanzarea actiunilor selectati o firma de brokeraj din lista disponibila pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari, linkul Lista SSIF (va fi nevoie de extrasul de cont).

Buna ziua. Va scriu in speranta de a ma clarifica asupra urmatoarelor lucruri: A. Multiplul PER se obtine prin raportarea pretului de piata al actiunii la EPS statutar sau consolidat (in cazul in care compania tranzactionata intocmeste situatii financiare consolidate)? De fapt intrebarea are caracter general: multiplii se calculeaza si prin raportarea valorii de piata la indicatori financiari consolidati (profit net, valoare contabila a capitalurilor proprii, ebitda)? B. 3 intrebari despre indicatorul Dividend Yield. 1. se calculeaza pe baza dividendului net/brut? 2. cum se procedeaza in cazul dividendelor acordate sub forma de actiuni gratuite (stock dividend); se ia in considerare numai dividendul cash? 3. care este pretul care se ia in calcul in construirea indicatorului(dat fiind faptul ca pretul fluctueaza constant); se considera un pret mediu pe o anumita perioada / cel mai recent pret disponibil / pretul din ultima zi in care actiunea se tranzactioneaza cum dividend? Multumesc anticipat.
   15-04-2007     Adi

A. Buna intrebare. In opinia mea rezultatele cele mai relevante sunt cele din raportarile financiare consolidate (oricum acestea sunt singurele raportate si utilizate pe pietele dezvoltate). Insa in Romania aceasta practica nu este o regula datorita legislatiei, asa ca eu as merge pe EPS calculat pe baza raportarilor financiare transmise in mod oficial de catre emitent la BVB (fie ca sunt consolidate, fie ca nu). La fel si pentru ceilalti indicatori.

B. Indicatorul se calculeaza cu dividendul net, intrucat arata castigul obtinut in mod concret de actionar. In opinia mea indicatorul are cea mai mare relevanta numai pentru dividende platite in cash, eu nu am folosit indicatorul pentru dividende in actiuni. Pentru valorile curente se foloseste pretul curent de la bursa. Pentru valorile istorice eu folosesc pretul din prima zi de tranzactionare a fiecarui an, insa la fel de bine se poate folosi si pretul mediu al anului.

am actiuni la fosta rafirom care firma apreluat aceste actiuni ?
   15-04-2007     mihai

Rafirom a fost inclusa in Petrom, astfel incat acum aveti actiuni Petrom tranzactionate la Bursa de Valori cu simbolul SNP. Puteti solicita un document care sa va arate numarul de actiuni detinut. Acesta se numeste Extras de Cont si se obtine de la Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro.

Buna ziua . Va multumesc pentru raspunsul la ntrebarea legat de indicii P/B si P/S . Am omis insa valoarea acestora . imi puteti spune va rog care ar fi valorile intre care ar trebui sa se situeze acesti indici ? Ma refer intre ce valori este o firma profitabila si intre ce valori nu . Va multumesc anticipat
   15-04-2007     Raul

Pentru informatii detaliate despre modul de interpretare a indicilor va invit sa parcurgeti materialul Mic Manual de Analiza a Actiunilor, disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

Felicitari pt Site-ul investitorilor incepatori ! Am subscris la Transelectrica . Nu am primit acasa nici o instiintare . Am solicitat Depozitarul central si astfel am intrat in posesia Extrasului de cont . Ce trebuie sa fac pt a tranzactiona actiunile Transelectrica pe care le detin? Multumesc
   14-04-2007     Valentin

Multumesc pentru felicitari. Formularul de subscriere este dovada subscrierii actiunilor, iar extrasul de cont de la Depozitarul Central este documentul de care aveti nevoie pentru vanzarea acestora. Cu acesta din urma impreuna cu buletinul mergeti la o societate de servicii de investitii financiare pentru vanzare. Puteti apela la compania noastra (Intercapital Invest, detalii de contact la www.intercapital.ro), sau puteti selecta o firma din lista companiilor (www.bvb.ro, sectiunea Intermediari, linkul Lista SSIF). La sediul firmei veti primi toate informatiile necesare, procedura fiind foarte simpla.

FELICITARI PENTRU MUNCA DE CONSILIERE DEPUSA DE CATRE DVS. Am cumparat niste actiuni la o societate de pe RASDAQ, ulterior pentru a demonstra ca detin aceste actiuni am fost sfatuit sa le transfer la REGISCO, PENTRU A PUTEA OBTINE UN EXTRAS. Actualmente as dori sa le vand. CUM TREBUIE SA PROCEDEZ PENTRU CA ACESTEA SA APARA DIN NOU IN CONTUL MEU DE LA SSIF ? CUM LE POT TRANSFERA LA SSIF, mai este nevoie sa le transfer la SSIF pentru a le putea vinde, sau regleaza ulterior SSIF-ul cu REGISCO??? VA MULTUMESC.
   14-04-2007     popescu daniel

Multumesc pentru felicitari. Intr-adevar, este nevoie ca actiunile sa fie transferate inapoi de la registru in contul SSIF, pentru a putea fi ulterior vandute, iar aceasta operatiune nu se deruleaza automat. Pentru aceasta aveti nevoie de extrasul de cont de la Depozitarul Central (institutia ce a absorbit toate registrele independente, inclusiv Regisco - sediul este cel al Regisco), o cerere de transfer de la registru adresata SSIF, si un ordin de vanzare adresat tot SSIF.

ASA, ASRA, ATRA, ARDF sunt cele 4 societati din domeniul asigurarilor lisate la BVB si Rasdaq. Cu exceptia ASA, singura listata la BVB, nu reusesc sa gasesc rezultatele financiare pentru celelalte 3 societati. Pt ATRA sunt doar niste rezultate la 9 luni. Societatile astea nu au obligatia de a raporta rezulttele financiare?
   14-04-2007     adrian

Probabil va referiti la rezultatele anuale pe 2006. In mod normal nicio companie listata nu a publicat inca bilanturile pe 2006, intrucat este prea devreme; Dumneavoastra faceti probabil referire la rezultatele anuale preliminate - o cerinta de raportare specifica numai actiunilor listate la BVB, nu si celor de pe Rasdaq (din acest motiv sunt disponibile pentru ASA, dar nu pentru celelalte companii). Rezultatele financiare finale pentru 2006 sunt obligatorii de raportat atat de catre emitenti BVB cat si catre emitenti Rasdaq, si vor fi disponibile incepand cu luna mai cel mai probabil. Pentru informatii suplimentare consultati Regulamentele CNVM 2/2002 si 1/2006 disponibile pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie.

Buna ziua, As avea o mai multe intrebari pe care le adresez departamentului de analiza, intrebari referitoare la anumite elemente necesare pentru previzionarea unei valori corecte a valorii unei companii. 1. Incerc sa aplic Metoda DCF pentru diversi emitenti si intampin dificultati in estimarea sau gasirea coeficientului de risc "Beta". Din ce am citit exista companii specializate care calculeaza acest coeficient, dar banuiesc ca nu in Roamania. Intrebarea este cum pot calcula (in linii mari) acest coeficient sau dc existe anumite programe si de unde le-as putea procura. 2. In previzionarea amortizarii pentru un emitent ce factori, ce elemente bilantiere iau in considerare. Puteti sa mi recomandati si de unde sa citesc acest lucru, nu doresc neaparat raspunsul. 3. In calculul rentabilitatii capitalului propriu din modelul CAPM indicatorul Rm il pot considera media indicelui BET -C pe ultimii 5 ani sau e mai corect sa estimez eu (estimarea proprie a analistului) o valoare procentuala pentru BET in 2007? Multumesc, Andreeea andreea.decuseara@gmail.com
   13-04-2007     Decuseara

1. Noi calculam indicele beta pentru toti emitentii listati la bursa de valori. Valorile la zi sunt disponibile clientilor Intercapital Invest in sistemul Intercapital Start. Pentru modul de calcul vedeti aceasta pagina.

2. Puteti incerca mai multe variante: previzionarea mijloacelor fixe si apoi a amortizarii ca procent din acestea; cresterea liniara sau neliniara a amortizarii de la un an la altul cu anumite procente; estimarea amortizarii ca procent din cheltuielile totale, etc.

3. Aici ati descoperit una din principalele probleme cu folosirea DCF in Romania: valoarea Rm. Media pe ultimii 5 ani nu mi se pare relevanta, intrucat cresterile bursei din perioada 2000-2004 au fost atipice, si determinate de ajustarea evaluarilor actiunilor romanesti (indicilor P/E, de exemplu) la valori de pe alte piete. Cel mai bine ar fi sa faceti o estimare, si aici aveti mai multe variante: estimare indice BET pe 2007; folosirea valorii Rm de pe alte piete la care se adauga diverse prime de risc, etc.

Detin actiuni la VAE Apcarom, 35 bucati conform procedurii din 1995 si tot atatea la societatea CORD SA. Cum pot afla numarul de actiuni echivalente care corespunde vechilor actiuni din 1995? Multumesc pentru raspuns.
   13-04-2007     Cioric Bogdan

Luati legatura cu Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) si solicitati extrase de cont pentru aceste actiuni.

Buna ziua, >> >> In urma unei sedinte AGEA am solicitat retragerea tranzactionarii >> actiunilor la bursa,decizie la care am revenit cu o noua sedinta AGEA si >> am hotarat anularea primei actiuni de retragere.Suntem in continuare >> listati la bursa,dar un actionar a obtinut in urma unei actiuni >> nedefinitive titlu executoriu >> pentru recuperarea contravalorii actiunilor.Actiunile sunt inregistrate >> la depozitar pe numele actionarului respectiv. >> Activitatea este perturbata pentru ca au fost blocate conturile,motiv >> pentru care nu putem achita o cautiune pentru a amanarea executarii pana >> la judecarea recursului. >> Va rugam ,daca este posibil, o sugestie la aceasta situatie. >> >> Cu respect, >> Iulian Ionescu >> -- >>
   13-04-2007     iulian ionescu

Va transmit raspunsul juristului nostru:

In opinia mea trebuie lamurit ce inseamna "ca a obtinut in urma unei actiuni - un titlu executoriu", pentru ca procedura de obtinere a contravalorii actiunilor nu este o procedura judiciara. Dar, in situatia in care societatea nu a platit pretul actiunilor respectivului actionar care a a solicitat acest aspect, si mai mult, acesta a obtinut o asemenea hotarare judecatoareasca, nu cred ca exista decat o varianta: cerere de chemare in judecata pe calea ordonantei presedentiale pentru suspedarea executarii silite pana la judecarea apelului primei hotarari. In aceasta varianta se depune obligatoriu o cautiune, iar instanta poate suspenda executarea silita. In paralel trebuie facuta dovada ca este depus un apel la prima hotarare, apel in care sa se solicite suspendarea efectelor hotararii din prima instanta. In alte conditii hotararea instantei trebuie adusa la indeplinire.

Felicitari pentru site, continuati tot asa domnule Pasol!(serios, este o initiativa foarte buna in sprijinul celor care vor sa investeasca pe piata de capital). Am doua intrebari 1.daca,cumpar unitati de fond Intercapital,primesc accesul la sistemul Intercapital Start? Daca da, care este valoarea minima a investitiei exprimata in RON ? 2. in legatura cu impozitul pe unitatile de fond, in cazul in care cumpar unitati pe 5 mai 2007 si intentionez sa rascumpar la 5 mai 2009, mi se opreste vreun impozit la sfarsitul lui 2007, sau doar atunci cand rascumpar? Va multumesc.
   13-04-2007     Paul

Multumesc pentru felicitari, ma bucur ca apreciati eforturile noastre. 1. Nu, sistemul Intercapital Start este rezervat numai clientilor Intercapital Invest care deschid un cont de investitii. 2. In acest scenariu singurul impozit retinut este cel de 1%, la momentul rascumpararii unitatilor. Deci, nu vi se va retine nici un impozit la sfarsitul lui 2007.

detin actiuni la vimcon vrancea. la un moment dat au incetat tranzactionarea acestora la bursa. as vrea sa stiu daca se mai incepe tranzactionarea acestor actiuni la bursa si cind incepe.
   08-04-2007     ciubotaru ionut bogdan

Probabil va referiti la Vincon Focsani (nu exista nicio firma listata vreodata cu numele Vimcon Vrancea). Actiunile Vincon au fost delistate de pe piata Rasdaq din cadrul Bursei de Valori Bucuresti incepand cu 28/08/06. In aceste conditii nu mai poate incepe tranzactionarea lor la bursa, iar orice vanzare sau cumparare se face acum prin contracte de cesiune de actiuni notificate direct firmei pentru inscrierea in registru.

In prima zi de tranzactionare ALU va fi lasat sa-si formeze pretul liber sau va fi restrictionat de +15% ?( cum este legal? ) Multumesc
   08-04-2007     Mihai

Fiind prima zi de tranzactionare la bursa, pentru acest emitent nu exista un pret de referinta (pretul din IPO nu este considerat pret de referinta la tranzactionare); in aceste conditii pretul va fluctua liber, iar acest lucru este perfect legal.

In primul rand vreau sa va felicit pentru existenta acestui site. Si acum direct la intrebare: stiu ca pentru a decide cat mai corect momentul de cumparare/vanzare al unei actiuni X este nevoie de analiza tehnica, analiza fundamentala si cercetarea proprie. considerati consultarea sistemului intercapital start, in calitate de abonat, ca fiind suficienta pentru indeplinirea primelor 2 cerinte? Va multumesc
   07-04-2007     Vlad

Multumim pentru felicitari. Interesanta intrebare; la inceput am proiectat Intercapital Start ca un instrument care mi-ar fi util mie, ca investitor. Astfel, am inclus in varianta initiala a sistemului toti indicatorii si toate mecanismele pe care eu le foloseam pentru investitii. Ulterior, sistemul a fost completat cu multi alti indicatori pe baza sugestiilor primite de la clientii nostri sau de la colegii mei. Astazi, consider ca Intercapital Start acopera cam toti indicatorii cei mai utili si mai folositi pentru analiza tehnica si fundamentala. Cu toate acestea, avem in continuare planuri mari cu acest sistem, el cunoscand o dezvoltare permanenta.

Va salut ! Va rog , spuneti-mi unde ( un link ) pot gasi un dictionar cu termeni folositi " pe bursa " , daca se poate cu explicatii . Va multumesc !
   06-04-2007     Eugen Moldoveanu

Va ofer doua variante: www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza, linkul Dictionar Investitional si www.cnvmr.ro, linkul Glosar de pe prima pagina.

Imi puteti spune va rog cum se calculeaza indicii P/B si P/S ?
   06-04-2007     Raul

P/B (price-to-book ratio) se calculeaza ca raport intre pretul unei actiuni si valoarea contabila a actiunii; aceasta din urma se calculeaza ca raport intre capitalurile totale proprii ale firmei si numarul de actiuni emise. P/S (price-to-sales ratio) se calculeaza ca raport intre pretul unei actiuni si valoarea veniturilor totale (vanzarilor) pe actiune ale firmei respective.

Unde pot gasi datele istorice pentru indicele BET? Am gasit garfice privind evolutia sa , dar nu si datele efective. Multumesc.
   01-04-2007     Oana

Din cate stiu eu, un istoric complet nu este disponibil in mod public. Pentru un istoric partial pe ultimele 30 de zile mergeti pe pilot.bvb.ro, sectiunea Indici si Indicatori, linkul Indici. Desigur, valoarea zilnica se regaseste si in sumarele de tranzactionare, disponibile din anul 2000 pe www.bvb.ro, sectiunea Sumare Tranzactionare. Clientii Intercapital Invest au acces la istoricul complet al indicilor in sistemul de analiza Intercapital Start.

Asi dori sa stiu cum pot intra in posesia unor actiuni de la Alro Slatina care sunt pe numele tatalui meu care a decedat. Ce acte sunt necesare pt a putea sa trec actiunile pe numele meu.
   01-04-2007     Popescu Florin

Pentru acest transfer luati legatura cu Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), institutia care pastreaza registrul actionarilor Alro.

as vrea sa stiu daca in Romania exista fonduri de investitii imobiliare la care sa aibe acces micii investitori, si daca da, cum functioneaza. am inteles ca avem o legislatie prea rigida pentru astfel de fonduri.
   30-03-2007     mirela apostol

Din pacate nu exista in Romania fonduri imobiliare accesibile in mod public investitorilor, iar motivul este exact cel expus de Dumneavoastra. Nu exista legislatie speciala pentru aceste fonduri, iar ceea generala este mult prea restrictiva - un nou exemplu de lipsa de viziune a autoritatilor statului care ar trebui sa se implice in acest domeniu (CNVM si MF). Nu mai departe de Bulgaria asemenea fonduri (numite REIT - Real Estate Investment Trusts) sunt bine reglementate inca din 2003 si au un succes destul de mare (ca sa nu mai vorbim de piete mai dezvoltate). Ca de obicei, noi ramanem in urma.

Cum se gestioneaza corect, la nivelul unui emitent, situatiile in care un actionar minoritar nu detine un pachet de actiuni suficient de mare pentru a participa la anumite evenimente corporative cu efecte patrimoniale, ca: A. distribuirea de actiuni gratuite prin capitalizarea profitului sau a altor rezerve (sa zicem ca actionarul detine 1 actiune iar numarul actiunilor distribuite gratuit reprezinta jumatate din numarul actiunilor inainte de distribuire, rezultand ca la 2 actiuni detinute revine 1 actiune gratuit) B. consolidarea valorii nominale a actiunilor (sa zicem ca actionarul detine 1 actiune in conditiile in care raportul de consolidare este 1 actiune noua la 2 actiuni vechi) Multumesc.
   25-03-2007     adi

Procedura o stabileste emitentul, intrucat nu exista reguli exprese care sa reglementeze aceasta situatie. In cazul A emitentul poate decide ca se aloca un numar de actiuni intreg calculat prin eliminarea zecimalelor. Astfel, pentru un actionar cu 13 actiuni se aloca 6 actiuni, iar pentru un actionar cu 1 actiune nu se aloca nicio actiune noua. Pentru cazul B se poate aplica un mecanism similar, cu mentiunea ca un actionar care detine 1 actiune nu va mai detine nici una dupa consolidare. Teoretic este o varianta posibila.

Ce parere aveti despre o societate al carui pret pe actiune este de peste 10 ori mai mare decit VUAN dar care apartine unui sector de perspectiva ,merita sa investesti in ea sau nu? Multumesc
   25-03-2007     Viorel

Trebuie sa existe un motiv foarte convingator pentru a invest intr-o asemenea companie. Un raport pret/valoare contabila peste 10 este foarte, foarte mare; eu nu as investi intr-o asemenea actiune. Ar trebui studiat daca acel raport la momentul analizei este doar o exceptie, sau reprezinta o tendinta mai indelungata. Apoi, trebuie analizat si sectorul de activitate al companiei, si evaluat acest raport in comparatie cu raportul altor firme similare.

Cum se face tranzactionarea actiunilor pentru o societate comerciala pe actiuni care a fost delistata de pe piata RSDAQ si a devenit de tip inchis? Cum se face inregistrarea unei tranzactii cu actiuni pentru astfel de societate in registrul actionarilor?
   25-03-2007     Sipa Ruxandra

Tranzactionarea acestor actiuni se face prin contracte de cesiune de actiuni incheiate direct intre cumparator si vanzator. Aceste contracte trebuie apoi notificate companiei (la departamentul actionariat, cel juridic sau direct la conducerea companiei in lipsa acestora), pentru ca transferul sa fie inregistrat in registrul actionarilor. Pentru companiile inchise (delistate), registrul se tine de regula direct de catre compania emitenta de actiunilor (exista si cazuri in care registrul este tinut in continuare de Depozitarul Central, insa cesiunile trebuie notificate tot la companie).

Buna ziua Managerii unei societati comerciale listate la BVB care detin actiuni la respectiva societate, sunt obligati sa le declare ( ca numar si procent) sau este doar optiunea lor ?
   24-03-2007     Tamas Aurel

Managerii unei companii listate sunt considerati persoane initiate fata de compania respectiva, si orice operatiune de vanzare sau cumparare de actiuni ale firmei pe care o conduc trebuie raportate prin notificari transmise catre CNVM, piata pe care se tranzactioneaza actiunile (BVB) si catre firma pe care o conduc. Regimul acestor raportari se gaseste in Regulamentul CNVM 1/2006 disponibil pe www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie (art. 148-150).

cum se calculeaza indicele P/E?
   24-03-2007     vlad

Indicele P/E se calculeaza ca raport intre pretul unei actiuni si profitul net pe actiune al firmei emitente a actiunilor respective. Pentru informatii suplimentare despre utilizarea acestuia puteti consulta materialul intitulat Mic Manual de Analiza a Actiunilor, disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

In Puls Capital nr.432, ati publicat urmatoarea situatie a subscrierilor la IPO-urile din ultimii ani: MJ Mailis (an 2001, procent de subscriere 117%); International Leasing (2001, 100%); SSIF Broker (2004, 287%); Vrancart (2005, 129%); Flamingo (2005, 323%); Transelectrica (2006, 360%); Alumil (2006, 1647%). Pe baza acestei situatii, ati detectat un trend de "crestere accelerata" la nivelul subscrierilor. Prima mea observatie este de fapt o precizare: Conform datelor oficiale, PROCENTAJUL SUBSCRIERILOR VALIDE IN IPO Alumil ESTE NECUNOSCUT. Concret, CNVM a emis un comunicat oficial, in care SE PRECIZEAZA EXPLICIT CA PROCESUL SUBSCRIERILOR A FOST VICIAT PRIN INCALCAREA REGULILOR, ACELE VICII AFECTAND TOCMAI VALIDITATEA SUBSCRIERILOR RAPORTATE. Astea sunt lucruri prea bine cunoscute dumneavoastra, asa incat nu insist. Intamplator sau deloc intamplator, CNVM nu a publicat si datele oficiale, din care sa se vada cate anume din subscrierile raportate initial sunt valide si cate sunt in afara reglementarilor. In aceasta situatie, rata finala a subscrierilor valide in IPO Alumil este necunoscuta, de aici decurgand si necesitatea retinerilor in a manipula datele numerice pe care le invocati dumneavoastra. Mai importanta insa este a doua observatie: in situatia prezentata de dumneavoastra, ati omis doua IPO-uri cu mult mai apropiate decat oferta lansata in 2001 (pe RASDAQ) de International Leasing. Cele doua oferte omise de dumneavoastra au fost lansate de Turism Felix (an 2006, procent 62%) si respectiv de Blue Telecom (sfarsitul anului 2006, procent de 9%). Cu aceste procentaje, graficul corectat al ratelor de subscriere n-ar mai arata "cresteri accelerate", ci oscilatii extrem de violente, fie cu mult peste 100%, fie neverosimil de aproape de 0%. Exista erori in observatiile mele? Va multumesc!
   24-03-2007     

Da, exista mai multe erori in observatiile Dumneavoatra:

- Procentul de subscriere in oferta Alumil este foarte bine cunoscut, si este cel prezentat in articol. Dupa toate intarzierile solicitate de CNVM, pana la urma decontarea tranzactiei aferenta ofertei a avut loc, si s-a facut luand in calcul toate ordinele subscrise initial, fara a fi anulat nici unul (daca procentul de subscriere nu ar fi fost cunoscut, atunci decontarea nu ar fi putut avea loc, insa aceasta s-a derulat fara probleme conform rapoartelor de decontare primite de la BVB).

- In cazul TUFE nu a avut loc o oferta publica initiala, ci doar o oferta "normala" de vanzare de actiuni. De altfel, la momentul lansarii acesteia, in 2006, actiunile TUFE erau deja listate si se tranzactionau pe Rasdaq (piata XMBS), astfel incat o oferta publica initiala nu ar fi avut obiect.

- In articolul respectiv am analizat numai IPO care nu au fost esecuri sau semi-esecuri, adica pentru care procentul de subscriere a fost de minim 100%. Din acest motiv in articol nu sunt luate in calcul ofertele Gepa, Dracula Park, Apa Staretului si CCC Blue Telecom, ci numai cele pentru care subscrierile au fost cel putin egale cu numarul de actiuni oferite. Poate ca acest aspect ar fi trebuit clarificat mai bine in text.

Puteti explica cum s-a ajuns ca societatea TUFE sa rascumpere actiunile actionarului majoritar fara ca sa existe o horarare publica AGA care sa aprobe astfel de rascumparare?
   23-03-2007     cititor

Nu se ofera raspunsuri la intrebari punctuale legate de anumiti emitenti in cadrul acestei rubrici. Asemenea informatii se obtin intotdeauna contactand direct emitentul respectiv, la departamentul actionariat. Din pacate eu nu am cum sa urmaresc evolutia si stirile legate de toti cei peste 2.500 de emitenti listati din Romania.

Cand se tranzactioneaza la bursa actiunile de la "ARPECHIM"PITESTI?Va multumesc
   23-03-2007     

Arpechim a fost integrata in Petrom. Astfel, daca ati avut actiuni Arpechim, acum aveti actiuni Petrom listate la Bursa de Valori. Pentru a afla numarul exact de actiuni detinute solicitati un document numit extras de cont de la Depozitarul Central, www.depozitarulcentral.ro.

Buna ziua! Am mai mult o rugaminte din partea dumneavoastra decat o intrebare. As dori, daca se poate sa-mi furnizati o serie de informatii referitoare la Centrul de Pregatire Financiara Millenium, legate de cursurile de atestare ca agent de servicii de investitii financiare, adresa de contact si un e-mail daca exista. Sunt interesat sa urmez un curs de broker pe piata de capital, insa nu pot obtine prea multe informatii de pe internet legate de acest centru de pregatire profesionala. In speranta ca veti raspunde cererii mele va multumesc anticipat pentru timpul si atentia acordata.
   23-03-2007     Alex

Luati legatura prin telefon cu centrul la numarul 327 1180. Din cate stiu eu, acesta nu are un site web. Alte institutii care organizeaza cursul respectiv (si care au un site web) sunt: Institutul Bancar Roman (http://www.ibr-rbi.ro/), Bursa de Valori Bucuresti (www.bvb.ro - mai putin activa in aceasta directie in ultima vreme), Asociatia Brokerilor (www.asociatiabrokerilor.ro, destul de activa in organizarea de cursuri), Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (www.bmfms.ro, de asemenea mai activa in aceasta directie).

1.Care este cea mai buna metoda de anualizare a volatilitatii(stdev)? 2.Care este cea mai buna metoda de anualizare a randamentului din arbitraj(BVB-BMFMS)? 3.Unde se pot gasi marjele percepute de CRC in timp?
   23-03-2007     

1. In opinia mea abaterea medie patratica nu se "anualizeaza". Ceea ce puteti sa faceti este sa calculati acest indicatori folosind rentabilitatile anuale. Puteti folosi doua seturi de date: unul cu elemente mai putine (respectiv randamentele selectate astfel: 1 ian 2000 - 31 dec 2000, 1 ian 2001 - 31 dec 2001, 1 ian 2002 - 31 dec 2002, etc) sau unul in care setul de date este mai mare (cu randamente calculate astfel: 1 ian 2000 - 31 dec 2000, 2 ian 2000 - 1 ian 2001, 3 ian 2000 - 2 ian 2001, etc).

2. Metoda cea mai comoda (si care ofera o aproximare rezonabila) este aplicand regula de trei simpla: spre exemplu, daca aveti un randament de 5% pe trei luni, atunci aproximati randamentul anual ca fiind 5% x 4.

3. Luati legatura cu CRC sau BMFMS.

Care sunt primii pasi pe care o persoana fizica trebuie sa ii faca pentru a cumpara actiunile unei societatati? Multumesc
   23-03-2007     Ana Lazar

Daca va referiti la cumpararea actiunilor unei firme listate la bursa, atunci procedura este foarte simpla: trebuie contactata o firma specializata de intermediere a tranzactiilor cu actiuni numita firma de brokeraj sau societate de servicii de investitii financiare (SSIF). Persoana va semna apoi un contract cu aceasta, va transfera banii necesari cumpararilor si va da instructiunile necesare de cumparare. Pe parcurs va beneficia de asistenta din partea unui angajat al societatii numit broker. Pentru informatii suplimentare va recomand materialul Ghidul Investitorului Incepator disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

Nu inteleg de ce asa foarte mare lichiditate pe TLV cand de 10 saptamani are aproape acelas pret? Va rog sa-mi dati ceva explicatii, pentru ca nu inteleg de ce se cumpara cand nu creste si nici nu are posibilitatea sa creasca. Este ceva ce eu nu cunos sau nu stiu ca mic investitor? Va multumesc.
   23-03-2007     ivan maria

Nu se ofera raspunsuri punctuale legate de anumiti emitenti in cadrul acestei rubrici, ci doar raspunsuri generale legate de mecanismele pietei de capital. Cumparatorii unei actiuni mizeaza pe cresterea pretului acesteia la un moment dat, mai apropiat sau mai indepartat. Daca am sti exact cand creste o actiune pentru a o putea cumpara inainte, ar fi foarte bine, dar din pacate lucurile nu sunt mereu asa de simple. In rest, fiecare cumparator isi face calculele si estimarile proprii in legatura cu perspectivele unei anumite actiuni, iar apoi actioneaza in consecinta.

Buna ziua Am vazut ,in cazul unei actiuni de pe piata XMBS ca,desi pretul era acelasi si la vinzare si la cumparare si era si cerere si oferta ,tranzactiile nu aveau loc. I-mi puteti spune de ce ,ce alte particularitati mai are aceasta piata si eventualele pericole pe care reprezinta pentru ca pe www.rasd.ro nu am gasit prea multe informatii in acest sens. Multumesc
   18-03-2007     Monica

Tranzactiile pe XMBS au loc pe baza de negociere, nu prin licitatie electronica automata ca la BVB. Astfel, o oferta de vanzare sau o cerere de cumparare trebuie sa fie acceptata de contraparte (cumparator sau vanzator) pentru a se incheia o tranzactie. In cazul in care contrapartea refuza, tranzactia nu se incheie, chiar daca exista cotatii de cumparare si de vanzare la acelasi pret. Pentru informatii suplimentare ar trebui sa luati legatura direct cu Rasdaq.

Exista reglementari legale care sa interzica unei persoane fizice sa tranzactioneze simultan la BVB prin intermediul unor SSIF diferite? (sa aibe simultan conturi deschise la mai multe SSIF...) Vlad
   18-03-2007     Vlad

Nu exista asemenea reglementari, iar un investitor poate avea conturi deschise la mai multe SSIF, tot asa cum poate avea conturi bancare deschise la mai multe banci. Exista insa prevederi legale care interzic tranzactiile directe intre conturile aceleaiasi persoane (spre exemplu atunci cand vindeti actiuni pe unul din conturile Dumneavoastra si cumparati in acelasi timp si aceleasi actiuni pe alt cont, tot al Dumneavoastra), pe considerente legate de manipularea pietei.

Explicati-mi va rog care sunt societatile nelistate dar tranzactionabile. Caci am cautat pe site-ul BVB despre societatile cotate si am gasit si categoria nelistate. Adica poate cumpara actiuni ale acestor societati oricine sau nu?
   18-03-2007     Andrea

Denumirea produce o anumita confuzie. In categoria respectiva nu se regasesc actiunile oricarei companii din Romania care nu este deja listata, ci numai actiunile anumitor companii care, din diverse motive, nu au mai indeplinit conditiile pentru a fi listate la bursa desi anterior fusesera listate. Insa cum aceste actiuni fusesera deja cumparate de mai multi investitori cat timp au fost listate, s-a luat decizia crearii unei categorii speciale pentru ele, cea a actiunilor "nelistate", in care acestea sa se poata tranzactiona in continuare, insa fara a mai indeplini conditiile (raportari, informari, etc) si fara a se mai bucura de avantajele (prestigiu, vizibilitate, etc) actiunilor listate. Actiunile din categoria respectiva pot fi cumparate de orice investitor, prin firme de brokeraj.

Imi spuneti va rog ce perioada minima trebuie pt a fi agent de bursa ? Trebuie 1 an de experienta ca si ASIF ?
   18-03-2007     vlad

Din partea bursei de valori nu exista o cerinta legata de experienta (pentru detalii despre autorizarea unui agent de bursa consultati Codul BVB disponibil pe www.bvb.ro, prima pagina a siteului). Desigur, firmele de brokeraj pot introduce cerinte suplimentare celor ale BVB, si este destul de putin probabil (desi, nu imposibil) ca un ASIF fara experienta pe piata de capital sa fie autorizat imediat ca agent de bursa.

cam cat castiga un broker? care sunt modalitatile de plata a acestora? multumesc si pentru celelalte raspunsuri
   17-03-2007     serban gabriel

Veniturile unui broker sunt aliniate sau tind spre veniturile obtinute in alte domenii ale serviciilor financiare (de exemplu cele bancare), insa acestea depind foarte mult de dimensiunea si activitatea firmei angajatoare, de experienta si responsabilitatile brokerului, precum si de performantele individuale ale acestuia. Veniturile sunt reprezentate de salarii, la care se pot adauga prime sau alte tipuri de bonusuri calculate in functie de performantele individuale si/sau ale firmei. Nu va pot oferi cifre exacte sau detalii mai concrete.

Buna ziua. 2 intrebari: A. Daca o firma emite actiuni noi in intervalul cuprins intre inchiderea unui exercitiu financiar si data distribuirii dividendelor din profitul exercitiului financiar respectiv, actiunile respective vor incasa dividend pentru anul respectiv (anul precedent celui in care au fost emise)? B. Impozitul pe dividende se retine de companie pentru a fi virat la stat? Actionarul primeste de la companie dividendul brut sau net de impozit? Multumesc anticipat.
   17-03-2007     florin

A. Au dreptul de a incasa dividende numai actionarii inregistrati la o anumita data din an, numita data de inregistrare. Cu alte cuvinte, daca un investitor detine 6 luni o actiune, dar o vinde inainte de aceasta data de inregistrare, sau o cumpara dupa aceasta, nu are dreptul la dividende pentru anul respectiv. Revenind la intrebarea Dumneavoastra: daca actiunile nou emise sunt inregistrate in registrul actionarilor INAINTE de data de inregistrare pentru dividende, atunci si acestea vor incasa dividende. Daca sunt inregistrate dupa, atunci nu vor incasa.

B. Da, impozitul pe dividende este retinut la sursa, iar actionarii primesc dividendul net.

Cum s-ar putea demonstra statistic volatilitatea mai mare de pe futures comparativ cu piata spot ? Volatilitatea zilnica (abatere standard) nu prea arata diferenta. de fapt,ma intereseaza o analiza risc-rentabilitate prin acesti indicatori de piata(plus Sharpe) intre cele doua piete locale,evident.Cum as putea introduce in algoritm sistemul marjelor?
   16-03-2007     bob

Intr-adevar, volatilitatea seriei de date a contractelor futures nu difera in mod semnificativ de cea a seriei de date a activului suport (desi, cea dintai este de regula putin mai mare). Diferenta semnificativa apare din faptul ca la actiuni, castigul procentual obtinut se raporteaza la valoarea integrala de cumparare, in timp ce la contracte futures castigul se raporteaza numai la marja depusa. Spre exemplu: actiunea SIF5 creste cu 20% - in acest caz rentabilitatea investitiei in actiuni este de 20% fata de banii platiti pe actiuni, iar cea a investiei in contracte futures DESIF5 este de 121% fata de marja depusa (am luat ca referinta marja perceputa de Intercapital Invest). Astfel, probabil ca ar trebui sa calculati rentabilitatea (si, implicit, si volatilitatea calculata pe baza acesteia) contractelor futures raportata la marjele depuse pentru o imagine mai clara.

Unde se poate gasi un dictionar al termenilor folositi pe bursa ?
   16-03-2007     Proca Dan

Va dau doua variante: www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza, link-ul Dictionar Investitional, sau www.cnvmr.ro, sectiunea Glosar din meniul din stanga.

Buna ziua domnule Pasol , In anul 2000 am cumparat actiuni la SC COMPA SA prin intermediul asociatiei salariatilor COMPA.Plata actiunilor catre FPS urma sa se faca in 7rate , ultima rata facandu-se in decembrie 2006.Conventia semnata intre mine si asociatie prevede ca asociatia se va desfinta la max 30 zile de la data ultimei plati si actiunile vor fi trecute pe numele oamenilor , fapt care ne s-a intamplat.Din ce am inteles eu sunt prins in asa numitul PAS(nu stiu ce e pas-ul) si nu stiu cum sa fac sa ies din asociatie si sa devin proprietarul actiunilor , sa fin inregistrat la REGISCO. Credeti ca exista vreo solutie in acest sens? Cu stima , Cristian
   16-03-2007     cristian iacob

PAS este Programul Asociatiei Salariatilor, respectiv asociatia care a reprezentat salariatii in relatia cu statul atunci cand s-au cumparat actiunile. Pentru momentul si conditiile desfiintarii PAS ar trebui, intr-adevar, sa parcurgeti contractul semnat de Dumneavoastra la intrarea in asociatie. Daca aveti dubii, va puteti adresa Presedintelui sau conducerii PAS. Daca nu se obtin rezultate sau pentru clarificari suplimentare puteti lua legatura cu un avocat. La momentul desfiintarii PAS actiunile sunt transferate direct pe numele membrilor acestuia.

Imi puteti spune va rog cum/de unde as putea obtine raportarile saptamanale ale fondurilor deschise de investitii (fiserul excel 'sumarfonduri09032007'din pagina http://kmarket.ro/fonduri/fonduri.php? Multumesc.
   16-03-2007     Adrian

Sumarele se publica saptamanal pe siteul kmarket, insa istoricul acestora nu este disponibil pe site. Puteti insa parcurge raportarile lunare ale UNOPC, disponibile pe kmarket.ro, sectiunea fonduri.

imi spuneti va rog cum as putea sa gasesc cursurile zilnice ale societatilor cotate la BVB incepand cu anul 2004 si pana in prezent.
   11-03-2007     Rusu Svetlana

Aceste informatii nu sunt disponibile in mod public. Clientii Intercapital Invest au acces la asemenea informatii in cadrul sistemului Intercapital Start.

Este posibil sa imi prezentati formula pentru indicele Sharpe? Am cautat pe Internet, am gasit cate ceva despre formula in mare, dar inteleg mult mai bine printr-un exemplu cu toate datele afisate. As dori in limita posibilitatilor si un exemplu pentru un emitent existent sau pentru un fond de investitii. Multumesc!
   11-03-2007     Alin S.

Formula este: (rentabilitate medie actiune - rata dobanzii fara risc) / risc, unde riscul este calculat ca abatere medie patratica a rentabilitatilor. Gasiti informatiile necesare, inclusiv un exemplu, aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Sharpe_ratio. O formula simplificata este rentabilitate medie actiune / risc. Calculul abaterii medii patratice (standard deviation) este prezentat aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_deviation. Din pacate exemplificarea modului de calcul pentru indicatori statistici (precum abaterea medie patratica) depaseste cu mult cadrul acestei rubrici.

Buna ziua. M-ar interesa sa aflu mai multe informatii despre crahurile bursiere. Aveti idee unde pot gasi astfel de informatii (carti, internet, etc.) in limba romana sau engleza? Va multumesc
   10-03-2007     Florin

Ca de obicei, internetul este cea mai buna sursa. Puteti incepe de aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Stock_market_crash

Daca se listeaza BVB va fi posibil sa cumpar actiuni?
   10-03-2007     Alin S.

Din momentul in care o companie se listeaza la bursa, oricine poate cumpara actiuni ale acesteia.

Imi puteti pune la dispozitie o sursa de informare (grafice,date numerice) cu privire la istoricul unor burse din Europa (bursa de la Londra, Zurich, etc.).
   10-03-2007     Bogdan Bratu

Din pacate nu - noi ne ocupam numai de piata de capital din Romania. Incercati finance.yahoo.com.

Cum se impoziteza cistigurile rezultate in urma cresterilor actiunilor Fondurilor de Investitii detinute mai mult de 365 de zile. Cu Respect Marian C.
   10-03-2007     Marian

Impozitul in acest caz este de 1%, retinut la sursa (daca ne referim la anul 2007).

Agentzii ssif care fac tranzactzii in nume propriu prin ssif-ul in care sunt angajatzi beneficiaza de comisioane preferentziale fata de clientzi? Si daca DA care ar putea fi reducerea procentuala?
   09-03-2007     Madalin Mincu

Da, un comision mai redus pentru angajatii SSIF este o facilitate acordata de unele companii acestora. Nivelul reducerii depinde de politica fiecarei SSIF.

sc iasi conf sa este o firma de confectii privatizata din Iasi la care detin un nr. de actiuni obtinute ca mostenire.Am vrut sa cedez aceste actiuni in favoarea unui copil dar mi s-a spus ca nu se poate decat dupa decesul meu ele vor fi mostenita de urmasi.As vrea sa aflu mai multe informatii despre modul de tranzactionare al acestor actiuni ,daca se tranzactioneza si daca intradevar raspunsul primit de la firma este cel real?Va multumesc.
   09-03-2007     condur ana

Raspunsul cel mai bun il veti obtine de la Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), institutia care se ocupa de evidenta actionarilor in firmele tranzactionate. Daca raspunsul lor este negativ, atunci puteti oricand sa vindeti actiunile la bursa, iar apoi acestea sa fie cumparate de persoana carora ati fi vrut sa le cedati.

Va rog da-ti-mi un exemplu de system de analiza a pietelor in care pot folosi pentru identificare ISIN. Incerc sa caut baza de date international a ISIN.
   09-03-2007     Stevan Dinu

Nu inteleg intrebarea. Codul ISIN este un identificator (la fel ca simbolul unei actiuni, sau numele companiei care a emis actiunile) si nu are nici o legatura cu analiza actiunilor. Cautarile in sistemele de informare sau analiza disponibile online se fac de regula dupa simbolul actiunii sau numele companiei, nu dupa codul ISIN.

Ce domina pe piata de capital romaneasca? Gestiunea activa sau pasiva? Trendul strain, in special cel din America, e unul de favorizare a gestiunii pasive. Credeti ca a paria pe acest stil de gestiune este un lucru bun pt un investitor de pe piata noastra de capital? Va multumesc!
   09-03-2007     Mia

Dupa parerea mea gestiunea activa este inca destul de importanta, desi lucrurile au inceput sa se schimbe. Cea mai mare parte a tranzactiilor la bursa sunt derulate de clienti romani, iar majoritatea acestora sunt clienti individuali speculatori. Pentru gestiune pasiva ar trebui sa avem investitori institutionali mai puternici (fonduri de pensii, fonduri mutualei, etc), insa piata acestora este inca destul de mica (fondurile de pensii private sunt inca in curs de autorizare in Romania, iar activele fondurilor mutuale sunt destul de mici).

Totusi, fondurile de investitii straine au o importanta destul de mare in lansarea unor tendinte de crestere sau scadere pe piata, deci pana la urma situatia este relativ echilibrata. Desigur, pe o piata normala gestiunea pasiva ar trebui sa fie mult mai importanta - probabil vom ajunge si noi acolo. Referitor la ultima intrebare: raspunsul este afirmativ daca investitorul nu are experienta pe piata, nu doreste riscuri prea mari si nu are timp pentru a se ocupa de investitii; in caz contrar, gestiunea activa poate reprezenta o solutie chiar mai buna.

buna ziua, as dori sa stiu etapele infiintari s.c.Vel Pitar s.a, si rezultatele economice ale firmei.ma puteti ajuta?sau m a puteti indruma spre o alta sursa?
   09-03-2007     danca sabina

Luati legatura direct cu firma respectiva, insa, daca nu sunteti actionara, este putin probabil sa va ofere aceste informatii. Anumite date financiare se pot gasi pe siteul www.velpitar.ro, sectiunea Noutati. Pentru orice companie din Romania se pot solicita bilanturi si alte informatii de la Registrul Comertului.

Cand vor fi tranzactionate la bursa actiunile Alumil?Multumesc!
   04-03-2007     razvan

Din ultimele informatii disponibile, se pare ca tranzactiile vor incepe in a doua jumatate/spre sfarsitul lunii martie.

Sunt anul IV si imi fac proiectul de diploma pe derivate, v-as fi foarte recunoscatoare daca m-ati putea ajuta cu niste lamuriri priviind evaluarea derivatelor (futures, optiuni) In teorie ele se evalueaza cu modelul binominal si cu modelul Black-scholes, se folosesc aceste modele in practica si daca nu ce altceva se foloseste? Multumesc anticipat pentru raspuns!
   03-03-2007     Fraga

Metodele respective se folosesc si in practica, dar in tarile dezvoltate. Din cate stiu eu, tinand cont de faptul ca volumele pe piata de derivate din Romania nu sunt foarte mari (piata optiunilor este aproape inexistenta, spre exemplu, iar la optiuni se pot aplica cele mai interesante modele), atunci modelele respective nu sunt folosite la noi in tara. Cele mai mari volume se inregistreaza in Romania cu contracte futures pe actiuni, iar analiza acestora este in mare masura similara cu cea a actiunilor, in conditiile in care tendintele derivatelor si activelor suport pe care se bazeaza acestea sunt de multe ori foarte similare.

Care este suma minima pe care o poti investi pentru acumpara actiuni .Vreau sa joc la bursa si nu stiu cu ce suma trebuie sa incep
   03-03-2007     stanescu paul

Suma minima este stabilita de fiecare societate de brokeraj in parte. La noi, la Intercapital Invest, suma minima este de 3.500 RON (detalii pe www.intercapital.ro), insa alte companii de brokeraj pot avea sume minime mai mari sau mai mici.

buna ziua ma intereseaza modul cum se calculeaza pretul la obligatiunile tranzactionate pe bursa, si in specialla ce dobanda corespunde si cum pot sa imi construiesc o formula care pt un pret sa stiu ce dobanda efectiva corespunde si aferenta carei perioade, si invers pt o dobanda dorita (si carei perioade corespunde) sa stiu ce pret artrebui cotat. as vrea sa mai stiu cum se calculeaza profitul net sau profitul impozabil din investiile in obligatiuni. in cazul in care este o pierdere se poate deduce profitul din o investitie in acel an din actiuni? va multumesc o zi buna
   03-03-2007     florin

Pretul de tranzactionare al obligatiunilor la bursa este exprimat in procente din valoarea nominala, si nu in lei ca la actiuni. Spre exemplu, pentru obligatini cu valoarea nominala de 100 RON, un pret de 101,0 inseamna 101,0% din 100 RON, deci 101 RON. Acesta este un pret NET, adica, valoarea totala a tranzactiei este de fapt 101 RON + dobanda acumulata de la plata cuponului anterior pana la data tranzactiei pentru fiecare obligatiune. Formula de calcul a dobanzii pentru fiecare emisiune este prezentata in prospectul de emisiune (prospectele se gasesc pe kmarket.ro, sectiunea Obligatiuni).

Teoria analizei obligatiunilor si a dobanzilor este destul de generoasa, iar o prezentare a ei depaseste cadrul acestei rubrici. Impozitul pe dobanzi se retine de emitent, din cate stiu eu (sper ca nu s-a schimbat), iar impozitul pe diferenta de pret, daca obligatiunile se vand la bursa la un pret superior celui de cumparare, se calculeaza la fel ca la actiuni. Daca obligatiunile se vand la bursa la un pret mai mic decat cel de cumparare, atunci logica ar spune ca pierderea se cumuleaza cu castigul/pierderea din actiuni, insa cand vine vorba de impozite, tinand cont de toate neclaritatile si discutiile pe aceasta tema, prefer sa nu mai emit o opinie.

Exista posibilitatea de download gratuit a seriilor istorice de cotatii bursiere pentru emitentii listati la BVB sau pentru indici? Multumesc anticipat.
   02-03-2007     Adi

Pentru indici mergeti pe http://pilot.bvb.ro, sectiunea Indici si Indicatori, linkul Indici, si selectati Valori pentru lista valorilor indicilor. Pentru emitenti mergeti pe acelasi site, introduceti simbolul in casuta din dreapta-sus si alegeti linkul Istoric Tranzactionare.

Buna ziua, Felicitari pentru foarte ultila pagina de consultanta si intrebari. Intrebarea mea se refera la fondurile de investitii: pentru a investi in mai multe fonduri de investitii (pentru reducerea riscului) trebuie sa contactez fiecare fond in parte si sa investesc fiecare suma alocata sau ma pot duce la un SSIF/alta entitate unde alochez toata suma de investit iar respectiva entitate o imparte intre fondurile indicate. Adica pe scurt, un loc sa fac mai multe drumuri pot sa fac unul singur. Multumesc anticipat.
   02-03-2007     Andrei

Multumim pentru felicitari. Unitatile de fond se distribuie numai prin distribuitori autorizati (banci si firme de brokeraj). Cu alte cuvinte, daca o banca sau o firma de brokeraj nu are contract de distributie pentru un anumit fond, atunci nu poate distribui fondul respectiv. Prin urmare, fiecare administrator de fonduri alege distribuitorii cu care lucreaza, si in principiu, desi exista banci care distribuie mai multe fonduri, nu puteti merge intr-un singur loc pentru toate; distributia este mai activa prin banci, in timp ce firmele de brokeraj se ocupa mai putin de aceasta activitate. Sfatul meu ar fi sa contactati administratorii fondurilor care va intereseaza (date de contact pe kmarket.ro, sectiunea despre fonduri) pentru a afla lista completa de distribuitori.

Ce pasi trebuie urmati pentru a delista o societate al carui actionar majoritar detine mai mult de 95% dintr-o societate listata la Bursa, iar actiunile fac parte din categoria nelistate?
   02-03-2007     Magda Alexandru

Verificarea conditiilor cerute de Regulaentul 1/2006 si apoi solicitarea retragerii de la tranzactionare de la CNVM. Tinand cont ca este vorba de segmentul necotate, sfatul meu ar fi o consultare cu CNVM si BVB pe aceasta tema.

Cand se vor actualiza rezultatele economico-financiare ale companiilor listate la Bvb (incluzand si ultimul trimestru din 2006) din sectiunea "actiuni listate la bursa" ?
   25-02-2007     Tudor

Cand vor fi facute disponibile de catre emitenti, respectiv prin aprilie-mai.

Credeti ca exista actiuni inca sub evaluate, care sunt tranzactionate pe Bursa de Valori? Mi-ati putea explica ce le face sa fie subevaluate? Sau de unde altundeva as pute gasi astfel de informatii? Cu respect, Adrian Simion
   24-02-2007     simion adrian

Da, exista in continuare actiuni subevaluate la bursa. Pentru explicatii si informatii pe aceasta tema va recomand materialul intitulat Mic Manual de Analiza a Actiunilor, disponibil pe www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.

Aveti un site bun, chiar f. folositor. As avea o intrebare: cum as putea afla mai multe informatii despre derivate? Multumesc. Cu respect, Adrian Simion
   24-02-2007     simion adrian

Multumim pentru aprecieri. Pentru informatii despre derivate va recomandam site-ul Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu, www.bmfms.ro. Dansii publica si o serie de carti despre derivate, si organizeaza cursuri pe aceasta tema.

pe ktrade este abonament lunar?
   24-02-2007     florin

Nu, nu exista nici un abonament lunar, si nici un fel de taxa suplimentara in afara comisionului de tranzactionare.

Este evident ca va sunt fidel si va indragesc imens pentru modul in care ma ajutati, asa ca voi sari direct la 3 intrebari si o rugaminte: 1. Am cautat simbolul STAM pe Rasdaq. Imi puteti explica raspunsul. Suspendata (suspendata dizolvare rom/sncdd 23.05.2002 + transfer arena 20.03.2006 + capital social sub 25.000 euro 27.10.2006) 2. Ce inseamna ISIN? Cum ma ajuta si unde pot gasi modul de constructie? 3. Pe site-ul BVB http://pilot.bvb.ro/Companies/qshares.aspx?t=2&m=bse Langa actiuni scrie BSE? Este un acronim englezesc? De la ce vine? Unde pot gasi un manual pentru Arena? Multumesc.
   24-02-2007     Stevan Dinu

Multumim de aprecieri. 1. Conform precizarilor respective, compania se afla in curs de dizolvare; in plus, in octombrie 2006 a aparut un motiv in plus de dizolvare in conditiile in care compania nu avea un capital social mai mare de 25.000 EUR, conform prevederilor noii legi a societatilor comerciale.

2. ISIN (International Securities Identifying Number) este un cod international de numerotare a emisiunilor de valori mobiliare (actiuni, obligatiuni, etc). Acest cod nu va ajuta in mod direct cu nimic (cu exceptia cazului in care folositi diverse sisteme internationale de analiza a pietelor, in care puteti cauta dupa ISIN). Primele doua litere sunt codul de tara, iar ultima cifra este o cifra de control. Restul caracterelor sunt asignate dupa un algoritm specific fiecarei tari. In Romania codurile ISIN sunt alocate de Depozitarul Central, iar algoritmul include denumirea emitentului si tipul instrumentului financiar.

3. BSE este acronimul pentru Bucharest Stock Exchange. Manualele de tranzactionare pe Arena sunt disponibile numai persoanelor autorizate pentru a realiza tranzactii in sistem. Pentru prevederile legale aplicabile consultati codul BVB, disponibil pe prima pagina a siteului www.bvb.ro.

Cum pot calcula eficienta portofoliului?
   23-02-2007     alina

Intrebarea este mult prea generala pentru cadrul acestei rubrici. Pe acest subiect se pot scrie sute de pagini. In plus, nu oferim materiale pentru referate scolare.

Buna ziua. Exista la noi in tara fonduri care sa investeasca in unitati de fond "JP Morgan Asset Management" sau "HSBC Global Investment Funds Sicav" sau cum as putea sa cumpar de la cele doua enumerate mai sus? Stiti cumva si ce comisioane practica?
   23-02-2007     Vali N

Noi acoperim numai piata de capital din Romania. Nu exista fonduri mutuale romanesti care sa investeasca in fondurile prezentate de Dumneavoastra. Cautati pe internet siteurile acestora pentru informatii suplimentare.

Am depus cupoanele de privatizare la Indagrara Arad si dupa doi ani am aflat ca societatea s-a restructurat si ca actiunile mele sunt la Separom, societate pe care nu mai stiu unde s-o caut. Va rog ajutati-ma. Multumesc.
   23-02-2007     Mircea Foslea

Indagrara si-a schimbat numele in Separom. Actiunile se tranzactioneaza cu simbolul IDA pe segmentul necotate al BVB, si pot fi vandute prin orice societate de brokeraj. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 0,01 RON/actiune. Companiile tranzactionate pe segmentul necotate nu ofera prea multe informatii investitorilor; din acest motiv nu ati gasit informatii despre Separom.

Buna ziua, Eu stiam ca atunci cind se majoreaza capitalul,ziua urmatoare ultimei zile in care poti cumpara actiuni pt.a putea participa la majorare,pretul se formeaza liber ,la piata.Nu este valabil si pentru RASDAQ ? Daca da,atunci ,puteti sa-mi explicati ce s-a intimplat cu ALBZ ? A fost o greseala a unui cumparator ? sau a brokerului care nu l-a informat ?
   23-02-2007     Monica

Prevederile aplicabile pentru Rasdaq se regasesc in regulamentul CNVM 19/2005, care spune: "Limitarea n raport cu pre?ul de referin?? a nivelului cota?iilor introduse sau actualizate n sistem, precum ?i a pre?ului tranzac?iilor pentru o ac?iune nu se aplic? n urm?toarele situa?ii: a) n prima zi de tranzac?ionare a ac?iunilor unui emitent; b) n prima zi de tranzac?ionare dup? operarea, n condi?iile legii, a unei modific?ri a valorii nominale a unei ac?iuni sau dup? distribuirea de ac?iuni cu titlu gratuit; c) n alte cazuri temeinic motivate, cu avizul prealabil al CNVM".

In opinia mea, suspendarea limitei de variatie ar fi trebuit aplicata in prima zi de dupa data inregistrare, nu dupa operarea modificarii capitalului, dar asta este. La ALBZ pare sa nu se fi ridicat limita dupa trecerea datei de inregistrare; volumul de actiuni din ziua respectiva a fost probabil determinat de greseala unui investitor mai putin informat.

sunt detinator de actiuni olt din data de 08.01.2007,vreau sa stiu daca la majoarea de capital voi putea subscrie.multumesc
   18-02-2007     adrian

Luati legatura cu departamentul actionariat sau cel juridic al Oltchim pentru aceasta intrebare.

Fondurile de investitii fac parte din fondul de compensare a investitorilor ? Daca da , care e cuantumul despagubirilor daca fondul intra in incapavitate de plata ? Va multumesc
   18-02-2007     Dumitrescu Andrei

Fondul de compensare acopera numai conturile de brokeraj deschise la societati de servicii de investitii financiare (SSIF) si conturile administrate de societati de administrare a investitiilor (SAI); acesta nu acopera si investitiile in fonduri mutuale. Explicatia este urmatoarea: fondul de compensare intervine atunci cand, in urma falimentului unui SSIF sau SAI (numai pentru conturi administrate), acesta nu poate, din diverse motive, returna activele investitorilor; insa, activele fondurilor mutuale sunt pastrate in siguranta de catre banca de depozitare a fiecarui fond, deci interventia Fondului de Compensare nu este necesara.

De asemenea, nu confundati problemele pe care o firma acoperita de fondul de compensare (SSIF sau SAI) le poate avea in returnarea activelor clientilor in cazul unui faliment, cu riscurile normale ale investitiilor in piata (Fondul de Compensare nu acopera in nici un caz pierderi ale investitorilor legate de scaderi ale valorilor instrumentelor financiare pe care le-au cumparat, fie ca acestea sunt actiuni sau fonduri de investitii).

Felicitari pt munca pe care o depuneti, de a informa micii investitori! Am urmarit cu interes cresterea actiunii AVLE (Avicola Brasov) insa e greu de luat o decizie in situatia in care nu sunt materiale informative disponibile. De ce nu sunt atentionate aceste firme sa isi publice raportarile pe site-ul rasdaq? Legat de aceasta actiune, considerati ca este o decizie buna de a investi in ea? Va multumesc anticipat, Diana
   17-02-2007     Diana

Multumim pentru felicitari. Criteriile de transparenta si raportare sunt diferite pentru actiunile listate la Bursa de Valori fata de cele tranzactionate pe Rasdaq. Astfel, cele din urma nu trebuie sa respecte aceleasi standarde ridicate de raportare ca firmele de la cota bursei (daca ar dori sa le respecte, atunci s-ar muta si ele la cota BVB). Din pacate nu pot oferi opinii sau recomandari despre investitii in cadrul acestei rubrici.

Am vandut 45 actiuni unei agentii. Agentul mi-a spus ca voi primi prin mandat postal o suma de x lei, +/- 100 RON. La primirea mandatului am constatat ca suma era mult mai mica decat imi spusese agentul, si nici nu sunt sigur ca suma reprezinta contravaloarea celor 45 de actiuni. Cum sau unde pot verifica corectitudinea tranzactiei. Va multumesc pentru atentie, sper ca ati inteles despre ce e vorba.
   17-02-2007     Marius

Pretul actiunilor la bursa variaza, si nu este fix. De asemenea, din suma rezultata in urma vanzarii, firma retine un comision (de regula 8%, dar nu exista o regula). Daca aveti dubii, rezolvarea este foarte simpla: contactati firma respectiva si solicitati un document oficial care sa arate pretul la care a avut loc vanzarea actiunilor; acest document se numeste Confirmare de Tranzactionare (in mod normal firma ar fi trebuit sa vi-l puna la dispozitie dupa vanzarea actiunilor).

buna ziua.am deschis un cont online la [...].incepind cu luna decembrie 2006 au inceput sa apara nereguli in contul meu(numar de actiuni incorect,pret mediu ponderat incorect,termenul de detinere actiuni incorect,oprire impozit la actiuni detinute sub 365 zile).desi am anuntat ssif-ul nu sa luat nici o masura rectificatoare.cui ma pot adresa mai departe pentru a rezolva aceasta problema.nu pot inchide contul pana nu sa rezolvat complet problema.va multumesc! cu stima dobre octavian
   17-02-2007     dobre octavian

Situatia poate sa fi aparut datorita neclaritatii cu privire la reglementarile fiscale aplicabile tranzactiilor cu actiuni. Contactati firma respectiva prin telefon sau direct la sediu, si cereti o audienta Directorului General sau responsabilului departamentului de Control Intern al firmei; alternativ, transmiteti o sesizare prin posta. In mod normal, in urma unei sesizari sau a unei audiente problema ar trebui sa se rezolve. Daca acest lucru nu se intampla, puteti apela la Asociatia Brokerilor (www.asociatiabrokerilor.ro) sau CNVM (www.cnvmr.ro).

Va rog frumos sa imi recomandati si mie o bibliografie " stufoasa, interesanta si actuala" pentru lucrarea mea de licenta care se numeste " Piata de capital si activitatea specifica S.V.M-urilor pe piata extrabursira". Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul d-voastra!
   16-02-2007     Adrian ilie

Notiunea de "piata extrabursiera" nu mai exista. Rasdaq a fost infiintata ca piata extrabursiera (retea de firme de brokeraj pentru negocierea si tranzactionarea actiunilor) in 1996; ulterior, piata a devenit Bursa Electronica Rasdaq, fiind absorbita de Bursa de Valori Bucuresti in 2005 printr-un proces de fuziune. Piata Rasdaq urmeaza a se transforma in Sistem Alternativ de Tranzactionare conform noii legislatii a pietei de capital. De asemenea, notiunea de SVM (Societate de Valori Mobiliare) nu mai exista, aceasta fiind inlocuita cu notiunea de Societate de Servicii de Investitii Financiare (SSIF). Ati putea solicita profesorului actualizarea temelor lucrarilor de licenta; pe piata de capital situatiile progreseaza rapid.

Despre Rasdaq va pot oferi urmatoarele sugestii: siteul www.rasd.ro (pagina oficiala a pietei); siteul www.bvb.ro (bursa a fuzionat cu Rasdaq in 2005); siteul www.cnvmr.ro, sectiunea Legislatie. Urmariti si transformarea Rasdaq in Sistem Alternativ de Tranzactionare si publicarea pe unul din siteurile www.rasd.ro sau www.bvb.ro a codului sistemului (ce va centraliza reglementarile aplicabile pietei), in momentul in care acesta devine disponibil. Desigur, puteti contacta direct si Rasdaq la www.rasd.ro. Nu exista carti dedicate pietei Rasdaq.

Buna ziua. As dori sa va intreb daca stiti cand vor reintra la tranzactionare actiunile Alro Slatina.
   16-02-2007     Paul

Luati legatura cu departamentul actionariat al Alro. Raspunsuri la asemenea intrebari se obtin numai direct de la emitent.

Va rog sa imi spuneti ce bibliografie ar trebui sa studiez pentru a putea urma si lua examenul de agent de ssif si apoi de trader. Va multumesc pentru un raspuns cat mai detaliat.
   09-02-2007     adrian nastase - oradea

Manualele puse la dispozitie pentru cele doua cursuri sunt suficiente. Pentru examenul de trader, o demonstratie practica din partea unui trader autorizat va va ajuta.

Buna, Care este data de la care actiunile TLV primite gratuit in 2006 pot fi vandute in acest an cu impozit 1%? multumesc
   09-02-2007     Cristi

Data este la implinirea unui an de la ziua in care actiunile noi au fost inregistrate in registrul actionarilor TLV.

AM CUMPARAT ACTIUNI LA TAXI GLUCOZA. MI S-A DAT CHITANTA PE ACTIUNILE CUMPARATE, DAR CAND AM CERUT ACTIUNILE SAU UN ACT OFICIAL PRIN CARE SA-MI SPUNA NR. EXACT DE ACTIUNI MI S-A SPUS CA NU AU CUM SA-MI DEA NICI UN ACT OFICIAL.CE AR TREBUI SA FAC PENTRU A INTRA IN POSESIA LOR?
   09-02-2007     FLORI CALIN

Actiunile Taxi Glucoza nu se mai tranzactioneaza pe piata de capital. Daca ati cumparat direct de la firma emitenta, in cadrul unei majorari de capital social, atunci asteptati inregistrarea majorarii (cateva luni), iar apoi solicitati societatii un extras din registrul actionarilor care sa ateste actiunile cumparate (ei sunt obligati sa vi-l elibereze). Daca ati cumparat de la alt detinator de actiuni, atunci af fi trebuit sa incheiati un contract de cesiune, care sa ateste cumpararea.

1.Ce impozit platesc daca vand unitatile pe care le detin la un fond de investitii dupa un an de zile de la data cumpararii acestora? 2.Impozitul se retine automat de catre societatea de investitii?
   09-02-2007     Tanase Cristian

Pentru 2007 procedura de impozitare la fonduri este similara cu cea pentru actiuni. Pe scurt: impozitul este de 1% pentru unitati detinute mai mult de un an, si de 16% pentru unitati detinute sub un an. Societatea de administrare retine 1% impozit la orice vanzare de unitati (detinute sub un an sau peste un an), iar investitorul isi calculeaza diferenta pana la 16% pentru unitatile detinute mai putin de un an, si o plateste la inceputul anului urmator.

Care este cota de impozitare pentru profitul obtinut din dobanzi la conturi la vedere? Va multumesc anticipat!
   09-02-2007     Serban

Veniturile obtinute din dobanzi la conturi la vedere nu se impoziteaza.

Buna ziua, As vrea sa aflu pe aceasta cale ce reprezinta o POFBV. In saptamana ce a trecut s-a derulat o astfel de operatiune prin care AVAS a vandut pachetul de 2,09 din Avicola Slobozia pentru care a primit aprox.15.000lei, adica 0,3lei/actiune. As vea si eu sa cumpar la asemenea preturi mai ales ca profitul / actiune a fost de 1,8800/actiune in anul 2005. Cum trebuie sa procedez sa cumpar 2 procente dintr-un emitent la un PER de 0,15, emitent care mai si ofera dividende? multumesc anticipat
   04-02-2007     teo

POFBV este o piata de operatiuni speciale pe Rasdaq, folosita pentru vanzarea pachetelor detinute de AVAS la diverse societati. Pentru detalii despre tranzactia respectiva luati legatura cu AVAS.

Am cumparat acum 7-8 ani, actiuni la GEPA. De atunci nu mai stiu nimic, iar de dividende nici nu se pune problema nu am primit nimic. Va rog sa-mi spuneti cum pot sa vand aceste actiuni?
   03-02-2007     Teaca Mihai

Probabil ati cumparat actiunile in oferta publica. Intre 2001 si 2006 actiunile Gepa s-au tranzactionat pe piata Rasdaq, insa anul trecut acestea au fost retrase de la tranzactionare. Luati legatura direct cu Gepa si intrebati daca ei stiu de vreo oferta de cumparare de actiuni.

Mama mea a obtinut actiuni la Arpechim Pitesti in urma actiunii de privatizare (cuponiada) insa nu am ridicat certificatul de actionar. Intre timp titulara actiunilor a decedat, fiind mostenitor legal ce pot face in acest caz? Actiunile Arpechim fiind transformate automat in actiuni Petrom unde tebuie sa me adresez? Va multumesc anticipat
   02-02-2007     Iliut Dumitru

Contactati Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), institutia care pastreaza registrul actionarilor Petrom, si solicitati transferul actiunilor pe numele Dumneavoastra, pe baza certificatului de mostenitor.

Vreau sa dezvolt o afacere. Fondurile de investitii (mutuale) participa/investesc in astfel de proiecte?
   02-02-2007     Dan Maftei

In general nu. Va trebui sa gasiti alte surse de finantare.

Am depus pe 25 ianuarie Declaratia 226 si cei de la Fisc mi-au spus sa declar castigul NET, adica mi-am dedus pierderile. Am urmarit zilele acestea intregul scandal si am auzit ca toata lumea a declarat CASTIGUL si nu CASTIGUL NET. Mai cunoasteti Administratii Fiscale la care s-au facut asemenea declaratii? Credeti ca as putea plati penalitati la declaratia finala de regularizare ? Multumesc.
   02-02-2007     gabi

Din cate stiu, mai multi investitori au platit impozitul pe castigul net. In rest, nu va pot oferi nici eu clarificarile necesare, din moment ce la nivelul Ministerului de Finante domneste o incertitudine maxima in aceasta problema.

cum pot afla unde am actiunile date de la primaria alba iulia
   28-01-2007     goia ioan

Este imposibil sa aveti actiuni la Primaria Alba Iulia. Daca este vorba de actiunile distribuite prin programul de privatizare in masa in 1995, atunci consultati pagina de intrebari frecvente (www.kmarket.ro, sectiunea Consultanta si Analiza). Daca este vorba de obligatiuni emise de Primaria Alba Iulia in 2002, atunci trebuie sa stiti ca acestea au ajuns la scadenta in 2004. Luati legatura direct cu Primaria sau cu banca prin care ati cumparat obligatiunile (cel mai probabil BRD) pentru detalii suplimentare.

In primul rand transmit salutari echipei kmarket.ro . As avea o intrebare si nu stiu cui sa ma adresez asa ca incerc la voi : ce se intampla cu actiunile pe care le detine la argus constanta (si celelalte pe care le mai are) o firma care intra sub incidenta legii Nr. 314 din 18 iunie 2001 (a fost dizolvata). Sau daca ati putea sa ma indrumati in alta parte unde as putea obtine un raspuns.Va multumesc
   28-01-2007     marcel

Luati legatura cu Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro), institutia care pastreaza registrul actionarilor Argus, si solicitati transferul actiunilor de pe numele firmei dizolvate pe numele actionarului (sau actionarilor) care au preluat patrimoniul acesteia in urma dizolvarii.

Am niste actiuni la Oltchim. Puteti sa-mi spuneti unde pot sa ma informez : cand si cate actiuni am dreptul sa subscriu, in baza OUG/45/2006 ? Va multumesc !
   28-01-2007     Paula

Luati legatura cu Oltchim si cereti detalii la departamentul actionariat al companiei.

Va rog sa ma ajutati sa inteleg ce trebuie sa fac in legatura cu declaratia 226. 1:In 2006 am vandut actiuni listate la bursa,o data inainte de a implini un an dar pe pierdere,si de doua ori dupa ce au implinit un an pe profit. In aceasta situatie trebuie sa completez acea declaratie? 2:Pentru declaratia 226 stiu ca este necesara o fisa de portofoliu pe care nu stiu daca trebuie s-o solicit eu la broker? 3:Ce se poate intmpla daca intirzii cu aceasta declaratie in cazul in care trebuie s-o fac? Multumesc anticipat!
   28-01-2007     adina

1 si 3: Din pacate nu va pot raspunde. Intrucat legislatia este foarte neclara, nu ne putem asuma rolul de interpretare a acesteia. Am publicat, insa, legislatia aplicabila pe www.intercapital.ro, sectiunea Noutati si Stiri. 2. Da, acest document trebuie cerut de la societatea de brokeraj cu care lucrati.

Exista in Romania fonduri mutuale care investesc in contracte Futures la BMFMS?
   27-01-2007     Florin

Da, din cate stiu eu, mai multe fonduri au demarat investitii in instrumente derivate tranzactionatea la BMFMS. Fondurile Capital Plus si Intercapital administrate de Certinvest, spre exemplu, se numara printre acestea. Puteti contacta direct societatile de administrare pentru informatii suplimentare (detalii de contact pe www.kmarket.ro, sectiunea despre fonduri).

In urma desbaterii taxei de mostenire,mi-au revenit 2 actiuni ale parintilor pe care le-am dat spre vinzare prin cei care se ocupa cu asa ceva din Ploiesti si nu mai mi sa dat nici un raspuns din luna Decembrie privind contra valoarea lor.
   27-01-2007     Aldea Nicolae

Solutia este extrem de simpla: sunati si intrebati ce se intampla.

FELICITARI PENTRU AJUTORUL ACORDAT TUTUROR INVESTITORILOR LA BURSA. VA DORESC MULTA SANATATE SI BAFTA IN TOATE ! 1.PANA LA URMA CARE CREDETI CA ESTE VARIANTA CORECTA IN CEEA CE PRIVESTE DATA DE INREGISTRARE PENTRU A BENEFICIA DE DREPTUL DE PREFERINTA LA OLT? Legea privind majorarea capitalului social al companiei OLT prevede ca dintre minoritari urmeaza sa aiba dreptul sa subscrie "actionarii existenti la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta", cu alte cuvinte cei care detineau actiunile joi-18.012007, la data publicarii in Monitorul Oficial. Cum decontarea pentru tranzactiile de pe Bursa se face in trei zile de la data tranzactiei, ar rezulta ca au dreptul de subscriere actionarii care au cumparat actiuni Oltchim pana cel tarziu luni, 15 ianuarie. Pe de alta parte, legea pietei de capital prevede ca actionarii care au dreptul sa subscrie intr-o majorare de capital sunt cei existenti la o data stabilita de Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), numita data de inregistrare, si care trebuie sa fie ulterioara datei AGA. Aceasta nu a avut inca loc, de unde ar rezulta ca actiunile tranzactionate prezent dau cumparatorilor dreptul de a subscrie daca le vor pastra pana la data stabilita de AGA. 2.Referitor la impozitarea pe castig in 20007-Daca eu am vandut in ianuarie 2007 si am castig, trebuie sa platesc impozit de 16% daca am detinut actiunile mai putin de un an. M s-a oprit 1% la sursa, restul de 15 % trebuie sa platesc pana in 25 februarie 2005 ? ori trebuie sa platesc la 25 ianuarie 2008 , cand platesc cum ar veni impozitul pe anul 2007,asa cum s-a intamplat luna aceasta cu impozitul pe 2006 ? VA MULTUMESC
   26-01-2007     POPESCU DANIEL

Multumim pentru felicitari. 1. Nu am urmarit situatia de la Oltchim, intrucat din principiu nu urmaresc companii cu capital majoritar de stat. Motivul este tocmai cel semnalat de Dumneavoastra - nu vreau sa am de-a face cu asemenea situatii incerte, bizare si/sau abuzive, care nu lipsesc atunci cand vine vorba de companii controlate de stat.

2. Daca vanzarea a avut loc in 2007, atunci castigul a fost inregistrat in 2007. Pentru castigurile inregistrate in 2007 aveti obligatia de a calcula, declara si vira impozit in 2008.

V-as ruga tare mult sa-mi spuneti si mie cum se calculeaza impozitul pe profitul obtinut dintr-o investitie intr-un fond deschis de investitii ( fond mutual ). Va multumesc anticipat!
   26-01-2007     Fustasu Paul

Pentru veniturile din 2006, impozitul este de 1% pentru unitatile de fond detinute mai mult de un an, si de 16% pentru unitatile detinute mai putin de un an. Toate impozitele aplicabile (atat pentru cota de 1%, cat si pentru cea de 16%) sunt retinute de societatea de administrare a fondului. Pentru veniturile obtinute din investitiile la fonduri in 2007, procedura se va alinia cu cea practicata pentru investitiile in actiuni.

Buna dimineata, Abia am asteptat sosirea zilei de vineri pt. a posta o intrebare care ma framanta de marti 23.01.2007. Deci: am avut un ordin de cumparare SIF5 introdus luni 22.01.2007 cu limita de pret 3,51 OPEN. El s-a executat marti 23.01.2007 la pretul de deschidere de 3,46. Acest fapt m-a determinat sa dau importanta algoritmului de stabilire a pretului de deschidere in starea de pre-deschidere a pietei. Am citit procedura 4.6 a BVB dar nu am reusit sa inteleg decat criteriile care stau la baza calculului. Cum se spune ca o poza face cat o mie de cuvinte asa cred ca si un exemplu face cat o mie de teorii. Concret as dori sa-mi calculati pretul de deschidere pt. un exemplu fictiv cu 5 nivele de bid, ask cu volumele lor si sa specificati care din din ordine se executa si care raman in piata. Precizez ca ma intereseaza cazurile best bid > best ask si best bid < best ask pt. ca la egalitate treaba e clara. Va multumesc anticipat pentru lamurire!
   26-01-2007     Sorin

Din pacate nu cunosc algoritmul matematic exact de stabilire a pretului de deschidere, si nici nu stiu daca acesta este public. Cunosc numai principiul general, care urmareste atingerea unui volum maxim tranzactionat la deschidere, pe baza ordinelor de cumparare si de vanzare, si in conditiile preturilor cerute de investitori sau ale unor preturi mai bune. Cel mai bine ar fi sa luati direct legatura cu Bursa de Valori.

Sunt un roman, rezident in Anglia, fac in fiecare an investittii pe piata de capital din Romania, am avut profit in 2006 pentru care am platit deja impozitul (de 1%, pentru ca atit trebuia sa platesc fiind actiuni detinute de peste un an) dar nu stiu unde trebuie sa declar venitul obtinut. De ce? Pai, simplu - sau foarte complicat, de fapt - brokerul imi spune ca conform legislatiei romane eu trebuie sa declar si sa platesc taxele in Anglia, cei de aici imi spun ca legea lor te obliga sa depui declaratie de venit si implicit sa le platesti ceva doar daca ai un profit mai mare de ?8.800 intr-un an ceea ce nu este cazul pentru mine. Pai atunci daca eu miine vind actiunile pe care le am si datorez (ipotetic) statului roman 16%, stat roman care conform legislatiei asupra nerezidentilor nu imi permite sa declar veniturile cistigate si sa le platesc impozitul in Romania, ce ar trebui sa fac? Deci cei de aici, din Anglia, mi-au spus clar ca nu au nici o treaba cu mine atita timp cit eu am un profit mai mic de ?8.800 din investitii pe piata de capital si brokerul imi spune ca nu am voie sa declar cistigurile in Romania deoarece legislatia nu imi permite. Ce ar fi de facut?! Va multumesc anticipat.
   26-01-2007     GGSH

Situatia nu este simpla. Eu va sfatuiesc sa luati legatura cu un avocat din Romania si/sau cu o companie de consultanta fiscala. De asemnea, puteti lua legatura cu biroul de asistenta a contribuabilului din cadrul Ministerului de Finante (siteul ministerului este www.mfinante.ro). Ca o paranteza, reprezentantii Ministerului nu pot clarifica nici macar situatii simple, aplicabile rezidentilor romani; situatia Dumneavoastra le va pune probleme suplimentare.

Datorita neclaritatii reglementarilor fiscale, din pacate eu nu imi pot asuma rolul de interpretare a acestora pentru Dumneavoastra. Legislatia aplicabila se gaseste pe siteul www.intercapital.ro, sectiunea Noutati si Stiri - daca doriti sa o consultati.

Daca cumpar (pers. fizica) 1000 actiuni in ianuarie si le vand in profit in februarie (acelasi an, ex: 2007), se cheama ca trebe sa merg la fisk, pana la 25 martie sa platesc 16% impozit. Pai bani astia nu i-am castigat cantand cu scripca pe la nunti, sa vie fisku' sa sparga nunta si sa afle cu cat am fost platit. Nu sunt nici firma (acolo asa e obiceiul). Acest castig este la vedere, nu inteleg de ce fiskul nu poate sa-si opreasca partea la fel ca la 1%. Credeam ca sunt singurul care s-a abtinut de la vanzare/cumparare la termen < 1 an, dar citind intrebarile din ultima vreme am aflat si la alte persoane aceeasi atitudine (neproductiva pt toti). Mi se pare TOTAL NECIVILIZATA aceasta comportare a fiskului. Dumneavoastra ce parere aveti in legatura cu aceasta problema ? Va multumesc pt timpul acordat.
   21-01-2007     

Sunt de acord, procedura este complicata, si ar fi fost mai simpla pentru toata lumea daca impozitul ar fi fost retinut, integral, la sursa.

In ce an s-au splitat actiunile ARTROM S.A. Slatina si cum s-au modificat drepturile actionarilor in urma splitarii?
   20-01-2007     ciuciu consinzena

Pentru a identifica anul de splitare consultati documentul Randamente Anuale ale Actiunilor BVB (kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza); tabelul cu randamentele actiunilor din fiecare an contine si note cu privire la splitari sau majorari de capital din fonduri proprii. In urma splitarii, drepturile actionarilor nu se modifica. Splitarea reprezinta doar o "divizare" a actiunilor, prin care fiecare actionar primeste un numar de actiuni noi pentru cele vechi, actiunile noi avand o valoare nominala mai mica decat cele vechi (spre exemplu, intr-o splitare 25:1, fiecare actionar primeste 25 de actiuni noi cu valoare nominala de 0,1 RON pentru fiecare actiune veche cu valoare nominala de 2,5 RON). In urma operatiunii valoarea portofoliului actionarului si cota sa in capitalul social total nu se modifica.

Cum comentati recentul comunicat OLT referitor la exercitarea dreptului de preferinta pentru actionarii din 2003? Conform regulamentelor CNVM, au drept de preferinta actionarii de la data de inregistrare care este ulterioara datei AGEA. Nu se incalca astfel drepturile actionarilor minoritari? Va multumesc.
   20-01-2007     paul avram

Din cate am citit eu, data de inregistrare nu este in 2003, ci este data de intrare in vigoare a legii 30 din 15 ianuarie 2007 de aprobare a ordonantei de urgenta la care se face referire in comunicat.

Daca eu in decursul anului 2006 am castig 43.13 ron si pierdere 69.09 deci pierdere 25.95 mai trebuie sa completez formularul si sa il depun?
   19-01-2007     buju

Gasiti informatii despre impozitare pe www.intercapital.ro, sectiunea Noutati si Stiri.

Si totusi unde se depune formularul 226, si unde se achita impozitul de 16%, la trezorerire sau la fisc? Va multumesc pentru raspunsurile ce le gasesc pe Consultanta si intrebari.
   19-01-2007     ivan maria

La Reprezentantele Administratiei Finantelor Publice.

Legea care a intrat in vigoare de la 1 dec 2006 privind Societatile Comerciale, contine o modificare cu privire la cvorumul necesar AGA si AGEA. Este valabil si in cazul SIF-urilor?
   14-01-2007     S. Alin

Da, aceasta lege este aplicabila tuturor societatilor pe actiuni, inclusiv Societatilor de Investitii Financiare.

Pe ce site ma pot abona la "Puls Capital"?
   14-01-2007     Barbulescu

De pe siteul www.kmarket.ro, sectiunea Buletin Bursier Saptamanal.

As dori sa-mi spuneti cateva adrese de internet ale burselor mai importante si ale celor din regiune, unde sa pot urmari live cotatia actiunilor ( cum este la noi www.bvb.ro sau www.rasd.ro). Va multumesc foarte mult!
   14-01-2007     CRISTIAN

Mergeti pe siteul Federatiei Europene a Burselor de Valori (FESE, www.fese.be) si consultati sectiunea About Members.

Ce castig concret are o societate in urma cresterii pretului actiunilor societatii? cu respect
   14-01-2007     benedek ioan

Castigul principal este cresterea valorii firmei (aceasta calculandu-se prin inmultirea numarului total de actiuni emise cu pretul pe actiune la bursa). O valaore mare si in crestere este importanta pentru companie din punct de vedere al obtinerii de finantari (atat de pe piata de capital din emisiuni noi de actiuni, cat si de la banci), si al relatiilor cu parteneri, investitori, clienti, furnizori, etc.

Am pus aceasta intrebare mai multor SSIF-uri. Cam toti se feresc sa raspunda. In cazul falimentului unui SSIF actiunile (deja decontate)din contul deschis la acel SSIF se pierd? Dar cele in curs de decontare? Dar pozitiile deschise pe BMFMS? Fondul de Garantare se refera la tot portofoliul sau doar la numerarul din contul deschis la SSIF?
   14-01-2007     Cristian_Roberto

Ma mira reticenta de a da un raspuns, pentru ca situatia este destul de clara. Unul din principiile de baza ale functionarii unui SSIF este pastrarea si evidenta separata a banilor si actiunilor clientilor fata de banii si actiunile proprii ale SSIF. Falimentul influenteaza fondurilor proprii ale SSIF; astfel, in conditii normale, in caz de faliment al SSIF toti banii, toate actiunile si echivalentul pozitiilor futures ale clientilor vor fi returnate acestora integral, fara nici o pierdere. Desigur, daca vorbim de fraude, orice este posibil, insa in opinia mea riscul producerii acestora este destul de redus astazi pe piata de capital (tot asa cum riscul falimentului/fraudarii unei banci este astazi mult mai redus decat in trecut). Fondul de Compensare a Investitorilor acopera portofoliul integral al cloentilor (bani si instrumente financiare), dar numai in limita unui plafon revizuit in mod regulat. Detalii pe www.fond-fci.ro.

Am actiuni pe un certificat distribuit in cadrul Programului de Privatizare in Masa.Vreau sa stiu care este situatia actiunilor si naume: cate detin si care este valoarea lor.Am incercat la www.bvb.ro la" Actiuni listate" si al Actiuni nelistate", insa nu am gasit numele firmei.Ce pot face?
   13-01-2007     sorian

Conform instructiunilor din pagina de intrebari frecvente, consultati si lista de actiuni listate de pe www.rasd.ro, Societati Listate, Lista Emitenti (toate cele trei categorii).

Ma bucur ca sunt clienta la intercapital, spre deosebire de sotul meu care este client la alt ssif unde nu prea se cunoaste cum se calculeaza "castigul net pentru impozitare cu 16%". Eu special nu am vandut in anul 2006, pentru a nu ma complica cu fiscul. Intrebare concreta la care va rog tot un raspuns concret fara sa ma trimeteti la un link sau la textul Legii. Daca sotul meu a cumparar in anul 2006 la sif2, 1000 actiuni cu 2,89 si le vandut dupa o luna cu 3,2, la ce suma trebuie sa plateasca 16%? La 1000x3,2=3200?! Sau la castigul dintre 1000X3,2=3200 si 1000X2,89 =2890, adica la 3200-2890=310? Va multumesc anticipat.
   13-01-2007     ivan maria

Ne bucuram si noi ca apreciati serviciile noastre. Impozitul se va aplica la castig (310 in exemplul Dumneavoastra), din care se scad si comisioanele de cumparare si de vanzare a actiunilor respective.

As dori sa stiu daca Transgaz se va lista anul asta. Daca da, puteti sa spuneti cand va fi listata aceasta societate?
   13-01-2007     florin

Nu exista un termen sau calendar oficial de listare. In opinia mea sansele de listare a Transgaz la BVB anul acesta sunt foarte mici.

In calculul impozitului ce trebuie platit de un investitor persoana fizica la bursa se va tine cont si de rezultatul de pe bursa de la sibiu, sau numai de pe contul BVB?
   13-01-2007     florin

Da, se va tine cont si de derivate, intrucat si activitatea de tranzactionare la BMFMS este aducatoare de venituri din trasnfer de titluri de valoare.

In cazul actiunilor gratuite sau a celor splitate (cu marirea numarului de actiuni), pentru a le stabili vechimea, de cand se considera ca sunt proprietarul lor: a) de la "data de inregistrare" hotarata da AGA ; b) de la data solicitarii (sau obtinerii) extrasului de cont; c) o alta data ?! Este vorba despre gratuite si splitate cu "date de inregistrare" (hotarate de AGA) inainte de 31.MAI.2005. Am primit extras de cont de la Regisco in NOV.2005 (atunci nu exista obligativitatea mentionarii explicite a datei dobandirii, conform Instr. 12/2005 aparute ulterior !), apoi le-am transferat la SSIF si imediat vandute in IAN.2006. SSIF-ul considera ca au fost detinute doar in IAN.2006, deci sub 1 an, si se vor impozita cu 16%. Din Instructiunea CNVM 7/2006, art.5 alin.1 si art.6 alin.8, eu cred ca nu au dreptate. Unde ma pot adresa pentru clarificari? Multumesc anticipat pt. raspuns sau sugestii.
   13-01-2007     Geo

In opinia mea, data de dobandire nu este data de inregistrare a AGA, ci data la care actiunile au fost inregistrate in registrul actionarilor. Pentru clarificari va puteti adresa si CNVM (insa s-ar putea sa nu primiti raspunsul inainte de 25 ianuarie, data limita de plata a impozitului) sau Ministerului de Finante (in acest caz sansele de a primi un raspuns relevant sunt minime).

De curand am mostenit o suma de aprox. 100000 euro si sunt interesata sa o investesc. Doresc de la dumneavoastra un sfat pentru ca nu stiu in ce domeniu sa investesc, nu stiu care este mai profitabil in functie de suma disponibila. Va multumesc!
   12-01-2007     Teodora

In opinia mea, pentru aceasta suma si tinand cont de faptul ca, probabil, nu ati mai investit pe piata de capital, v-as propune sa impartiti banii intre depozite bancare (pentru riscuri minime), fonduri de investitii (performante mai bune decat la banca, riscuri reduse) si investitii in actiuni (posibilitate de castig mai mare). Rata concreta de alocare intre cele trei tipuri de investitii va trebui sa o hotarati Dumneavoastra, in functie de nivelul de risc pe care doriti sa vi-l asumati. Un exemplu poate fi 30%, 35% si 35%, urmand ca, in timp, dupa ce capatati mai multa experienta, sa puteti schimba aceasta rata. Pentru investitii in actiuni va stam la dispozitie - detalii pe www.intercapital.ro. De asemenea, va putem ajuta si pentru investitii in fonduri, prin partenerul nostru, Certinvest - www.certinvest.ro. Tineti cont de faptul ca noi nu va putem sfatui decat in domeniul investitiilor financiare.

Cum pot sa obtin un programn de analiza a actiunilor. ma intereseara un pachet cat mai complet pt analiza grafica, fundamentala etc. As vrea sa il cumpar si sa il instalez eu. Cu respect
   12-01-2007     Alex

Nu exista programe complete de analiza tehnica si fundamentala, ci exista diverse aplicatii sau site-uri ce prezinta anumite elemente de analiza. Analiza actiunilor este un domeniu mult prea vast pentru a fi cuprins intr-un singur program. Pentru analiza tehnica puteti folosi Metastock, disponibil pe www.equis.com. Pentru analiza tehnica si fundamentala puteti folosi sistemul Intercapital Start, disponibil clientilor Intercapital Invest pe site-ul www.intercapital.ro.

Cu stima,vreau sa va intreb: cum este legal de ex cineva face doar cateva tranzactii pe an..vinde niste actiuni si vrea sa cumpere altele da sa zicem peste o sapt sau doua ,unde ar trebui sa stea banii rezultati din prima tranzactie?raman in cont la ssif pana cumpar alte actiuni sau ,suma respectiva mio trimite ssif intrun cont bancar ,sau chiar ii ridic direct de la ssif? scuze daca nu am formulat corect intrebarea.Va multumesc si La multi ani! in 2007
   12-01-2007     gelu

Banii raman in cont la SSIF sau sunt virati catre Dumneavoastra prin virament bancar sau mandat postal, in functie de instructiunile Dumneavoastra. Nu se pot face plati in numerar conform instructiunilor CNVM.

Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in 2 probleme de incepator in futures si options: 1-In reg.4 al BMFMS la art.57(1) se spune ca "ordinele introduse in piata pot fi modificate, retrase sau anulate." Intrebarea este care e diferenta intre a "retrage" un ordin si al "anula" 2-Pe site-ul www.bmfms.ro la link-ul "Specificatii Contracte" ce reprezinta rubricile "Risc scadere" si "Risc crestere" Multumesc anticipat pentru raspuns!
   12-01-2007     Sorin

1. Nu exista nici o diferenta intre cele doua notiuni; au fost incluse ambele la cererea CNVM. 2. Pe scurt, acest parametru determina marja initiala care trebuie depusa pentru contractele respective (pentru valoarea in lei inmultiti riscul cu vaaorea din coloana multiplu).

Buna ziua, Am dori sa stim unde putem gasi valorile zilnice pe ultimii 2 ani ai indicelui BET ,preferabil nu sub forma unui grafic,ci tabel. multumesc.
   12-01-2007     monica burlacu

Mergeti pe site-ul pilot.bvb.ro, sectiunea Indici si Indicatori, link-ul Indici, iar apoi alegeti Valori.

Buna ziua Daca am pierderi pe bursa in 2006 (pers. fizica): 1. nu mai trebuie sa depun declaratie in 25 Ianuarie 2007? 2. aceste pierderi se pot deduce din celelalte venituri pe care le am in 2006 - regularizare prin impozit global? 3. pierderile se reporteaza pe anul fiscal urmator (cum se intampla cu pierderile fiscale la firme de ex.) sau raman definitive? Multumesc
   12-01-2007     Onodi Levente

Pentru informatii si legislatie despre impozitare consultati comunicatul relevant de pe www.intercapital.ro, sectiunea Noutati si Stiri.

N-ar fi buna o reglementare la BVB care sa suspende automat limita de variatie a preturilor unei actiuni dupa trecerea datei de inregistrare,in cazul unei mcs?Adica la t-2 sa se suspende de drept limita de variatie si sa fie lasat pretul sa mearga la valoarea adecvata .?
   07-01-2007     alin

Din cate stiu exista o asemenea reglementare cu privire la suspendarea limitei de variatie in cazul in care acest lucru se impune. Daca aveti o propunere in acest sens, o puteti trimite direct bursei de valori.

buna ziua!!! plecand de la ceea ce s-a intamplat cu IPO alumil nu credeti ca intr-un fel se face un monopol pentru investitorii mari.ar fi mai corect sa se procedeze ca in cazul IPO TEL. exista un proiect de lege care sa protejeze interesele investitorilor mici sau puteti propune dumneavoastra asa ceva?? multumesc anticipat radu
   07-01-2007     radu

Daca va referiti la nivelul de suprasubscriere, cea mai buna solutie pentru investitori mi se pare punerea in vanzare in doua transe, una pentru investitori mari si una pentru investitori mici. Totusi, aceasta este optiunea emitentului, si nu poate fi inclusa intr-o lege.

Cum se tranzactioneaza pe piata XMBS si la categoria nelistate(ex.IDA,UPS),care este specificul acestor piete si care este intervalul de variatie al pretului? Multumesc
   06-01-2007     monica

XMBS este un segment al pietei Rasdaq pe care se tranzactioneaza actiunile cele mai putin lichide. Puteti consulta aceasta pagina de pe site-ul Rasdaq pentru informatii despre categoriile de tranzactionare ale pietei. Pe segmentul Unlisted al BVB se tranzactioneaza actiunile care nu indeplinesc criteriile pentru a fi admise la cota BVB. Pe acest segment nu exista limita de variatie. Pentru informatii suplimentare consultati www.bvb.ro si www.rasd.ro.

Cum se impoziteaza castigurile provenite din titlurile de participare la un fond deschis de investitii ? Daca impozitarea este legata de vechimea titlurilor cum se va impozita daca au vechimi diferite ? Va multumesc
   05-01-2007     Obreja Gabriel

Pentru anul 2006 impozitul este de 1% pentru titluri detinute mai mult de un an si 16% pentru titluri detinute mai putin de un an. Ambele tipuri de impozite se retin la sursa de catre societatea de administrare.

Pot tranzactiona in nume si pe cont propriu la BMFMS? Ce trebiue sa fac pentru a dobandi acest statut?
   05-01-2007     Lucian

Nu exista nici o posibilitate de a tranzactiona in nume propriu, ca persoana fizica, la BMFMS. Toate tranzactiile va trebui sa le realizati prin intermediul unui intermediar (SSIF).