Intrebari selectate - anul 2004
De ce nu mai prezentati valoarea zilnica si toate datele pentru unitatile de fond Capital Plus si Intercapital? Au aparut ceva probleme?
   31-12-2004     Stefan Radu

Nu au aparut probleme - valoarea la zi a unitatilor fondurilor impreuna cu toate datele despre acestea sunt prezentate in continuare pe site-ul oficial al Certinvest de la adresa www.certinvest.ro. Daca va referiti la sectiunea legata de fonduri de pe kmarket.ro - aceasta isi va relua actualizarea regulata dupa sarbatorile de iarna. Pentru orice intrebari sau informatii suplimentare nu ezitati sa ne scrieti.

Sper sa nu o luati ca o recomandare si sa nu puteti sa-mi raspundeti la intrebare dar as fi interesat sa cunosc cauzele care au dus la scaderea pronuntata a emitentului listat pe Rasdaq Electroprecizia (ELZY) in prima parte a anului 2004 de la cotatia de 114264 lei pana la 30000 lei dupa cum apare graficul. Acest raspuns m-ar ajuta sa iau o decizie in studierea acestei societati pt o posibila investitie. Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra!
   31-12-2004     Petre Bogdan

Graficul de pe pagina Rasdaq este incomplet, intrucat incepe doar din 2004. De fapt pretul a avut o evolutie normala, cu exceptia zilei de 15/03/2004 cand acesta a crescut de la 23.500 pana la 114.264 pe fondul unei operatiuni speciale (volumul a fost si el anormal de mare pentru acest emitent: 191.745 actiuni - probabil a fost vorba de o tranzactie speciala sau o oferta publica). Scaderea ce a urmat a fost doar o reajustare normala la preturile de dinaintea acestei zile.

Societatile tranferate de la Rasdaq la BVB , nu le pot gasii pe site-ul kmarket, avind simbolul cu 4 litere. Cum le pot gasii?
   31-12-2004     Gafton N.

Nu prezentam aceste societati pe kmarket, intrucat, chiar daca se tranzactioneaza pe sistemul electronic al bursei acestea raman in continuare listate pe Rasdaq. Pe kmarket prezentam deocamdata numai societatile listate la bursa. In functie de modul in care va avea loc fuziunea BVB/Rasdaq vom extinde setul de actiuni prezentate pe site.

Pana atunci utilizati site-ul Rasdaq (www.rasd.ro - caseta din coltul stanga-jos al paginii principale) pentru informatii despre societatile listate pe Rasdaq.

care sint conditiile ce trebuiesc a fi indeplinite pt constituirea unui fond inchis de investitii? domeniile de investire a capitalului fondului sint ele limitate? este durata de viata a fondului inchis de investitii reglementata de CNVM? ce implicatii din punct de vedere al taxelor presupune lichidarea unui fond inchis de investitii la maturitatea acestuia?
   30-12-2004     bogdan

Pentru raspunsul la aceasta intrebare va invitam sa consultati legea 297/2004 - cadrul general de reglementare a pietei de capital din Romania, disponibila la adresa http://www.cnvmr.ro/legislatie/legicadru/lege_privind_piata_de_capital.htm. Detalii mai concrete referitoare la problema care va intereseaza se vor regasi in regulamentul CNVM referitor la organismele de plasament colectiv. Acesta va fi publicat in cursul lunii ianuarie in forma noua - urmariti tot site-ul CNVM.

Puteti va rog sa-mi dati si mie niste adrese de siteuri unde as putea gasii informatii despre cum functioneaza efecti sistemul bursier...cum se liciteaza...cun se investeste...cu alte cuvinte tot ce ii trebuie unui incepator.Va multumesc mult de tot si va urez sarbatori fericite!
   30-12-2004     tsunamitm

Recomandarea noastra este sa incepeti cu site-ul www.kmarket.ro. In sectiunea "Documentare si analiza" veti gasi si materiale adresate incepatorilor. Va recomandam materialul "Ghidul Investitorului Incepator" disponibil in cadrul acestei sectiuni, precum si cartea intitulata "Ghid de Investitii Personale" publicata de kmarket.ro - detalii pe prima pagina a site-ului. Multumim pentru urari si va uram si noi succes in investitii!

Pina nu demult pe siteul certivest aveam posibilitatea sa vizualizam valorile la zi si istoricul valorilor zilnice ale unitatilor fondurilor precum si un grafic intre oricare doua date alese de utilizator. Un tool excelent care din pacate nu mai e disponibil in noua varianta a websiteului. Vom mai avea placerea sa le mai folosim de acum incolo? Si de ce nu impreuna cu alte instrumente de analiza inclusiv pentru indici bursieri, de are sunt convins ca dispuneti...
   30-12-2004     bogdan

Nu s-a modificat nimic pe site - au existat doar cateva probleme tehnice care duceau la incarcarea site-ului kmarket in locul celui al certinvest. Acestea au fost rezolvate, astfel incat acea posibilitate exista in continuare. Desigur, avem in vedere o extindere si dezvolgtare permanenta a site-urilor noastre. Urmariti-ne in continuare.

O intrebare pe care am mai adresat-o in ultimele luni unor fonduri de investitii si diversi consultanti, ramasa fara raspuns: In conditiile cresterii cotei de impozitare pentru veniturile realizate din plasamente in fonduri de investitii incepind cu 1 ian 2005, cum se va calcula impozitul datorat de un investitor care a cumparat titluri in cursul anului 2004 dar le va rascumpara in 2005? Vor fi aceste cistiguri considerate ca provenind din dividende sau valori mobiliare, si care va fi cota de impozitare incepind cu 1 ian 2005?
   30-12-2004     Ovidiu

Din punctul meu de vedere consider ca incepand cu 2005 pentru orice rascumparare de titluri impozitul se va calcula la noua cota procentuala, care ar putea fi 5% in loc de 1% cat este in prezent. Insa pentru un raspuns complet va trebui sa asteptam normele de aplicare ale noilor prevederi fiscale.

momentan locuiesc in S.U.A. si va intreb daca exista vre-o posibilitate sa achizitionez niste actiuni.m-ar interesa AEROPORTUL HENRI COANDA si daca CASA DE ECONOMII SI CONSEMANATIUNI. multumesc anticipat
   25-12-2004     radu cristea

Aeroportul Henri Coanda nu este o societate deschisa. Toate actiunile sunt detinute de stat, iar acestea nu sunt tranzactionate. Firma este inclusa intr-un program ce presupune derularea unei oferte publice initiale si listarea actiunilor la bursa, dar acest lucru se va intampla spre sfarsitul lui 2005 sau in 2006.

Casa de Economii si Consemnatiuni este in aceeasi situatie (dar nu este inclusa in programul amintit). Actiunile CEC ar putea fi listate dupa privatizare, dar numai in functie de prevederile strategiei de privatizare (aceasta ar putea sa nu includa listarea).

Cite actiuni sunt necesare pentru a participa la AGA? Exista o limita minima, sau numai anumite actiuni dau drepr de vot?
   25-12-2004     Radu PB

Drepturile actionarilor pot fi exercitate indiferent de numarul de actiuni detinute. Din punct de vedere legal si o singura actiune da dreptul participarii la AGA. Exista insa anumite societati care restrictioneaza participarea la AGA prin statut (pot participa numai actionarii care detin un numar minim de actiuni stabilit in statut). Exista cateva exemple - Intercontinental si Agras, daca nu ma insel.

Mai exista si situatia in care o firma emite doua clase diferite de actiuni, din care o clasa da si dreptul de vot, iar cealalta (o clasa de actiuni preferentiale) nu. Aceasta situatie este insa extrem de rara in Romania (cunosc numai un caz in - Zaharul Arad).

Ce imi puteti spune despre istoricul actionariatului de la Azomures, cind s-a privatizat, cind au achizitionat actionarii semnificativi pachetele lor, mai compania din Luxemburg. Acelasi lucru pt Rafinaria Astra.
   25-12-2004     Radu PB

Din pacate nu avem un istoric al modificarilor de actionariat.

Pentru a fi broker la o SSIF trebuie o diploma speciala? Eu urmez o facultate de profil, cu specializarea Banci si Burse de Valori.
   25-12-2004     Radu PB

Pentru a fi broker (de fapt agent de servicii de investitii financiare - denumirea oficiala) nu aveti nevoie sa urmati o anumita facultate; acest lucru va ajuta doar ca si cadru general. Va trebui insa sa urmati cursuri speciale de agent de servicii de investitii financiare (organizate de Bursa de Valori, Institutul Bancar Roman sau centrul Millennium), iar apoi puteti incepe lucrul intr-un SSIF ca si broker, primind autorizatia CNVM in acest sens.

Este de dorit sa avem o piata de capital cit mai sanatoasa. Se stie ca se manipuleaza mai ales care serveste de referinta pentru tranzactiile la bursa din ziua urmatoare [www.bvb.ro] si asta presupun ca se practica de ani de zile. De ce nu se ia ca pret de referinta ?. Indicele BET FI in 2004 a crescut cu 107% daca ne raportam la pretul mediu [www.ktd.ro] si cu 115% daca ne raportam la pretul de inchidere [www.primet.ro]. Rezulta ca pretul de inchidere a fost manipulat intr-un an cu o valoare de 8%. Nu am calculat diferenta pentru BET si BET C dar nu am motive sa cred ca lucrurile ar sta altfel. Cu stima - A Ghergut
   24-12-2004      A Ghergut

Lipsesc cateva cuvinte din intrebarea Dumneavoastra, dar voi incerca un raspuns. Pretul de referinta oficial al bursei de valori este pretul de inchidere; din punctul meu de vedere aceasta este abordarea corecta - pretul de inchidere fiind pretul de referinta oficial si pe piete mai dezvoltate decat a noastra. Din acest punct de vedere nu cred ca exista manipulare, iar calcularea unor randamente la BVB luand in calcul pretul mediu (in loc de cel de inchidere - pret de referinta oficial) nu o consider corecta.

Aveti insa dreptate - pretul de inchidere insusi poate fi manipulat datorita problemelor de lichiditate pe piata noastra; acest lucru inca se mai intampla si distorsioneaza uneori anumiti indicatori (acestea sunt insa influente pe termene scurte si nu influenteaza tendinte sau evaluari ale actiunilor).

Este foarte important totusi ca un investitor sa isi faca temele cu grija si sa acorde atentie unui numai mai mare de indicatori, nu doar pretului de referinta (de inchidere) din ziua precedenta, sau a unor cresteri procentuale calculate pe diferite perioade. In concluzie, este adevarat ca stabilirea pretului de inchidere ca pret de referinta poate aduce unele distorsiuni, insa acesta este un dezavantaj pe care ni-l asumam daca vrem sa folosim procedurile utilizate pe alte piete; oricum aceste distorsiuni sunt din ce in ce mai mici si vor disparea aproape complet in timp.

Plasarea unor resurse financiare in polite de asigurari cu acumulare de capital adug un venit confortabil si fara riscul fructuatiei de pe piata financiara.
   23-12-2004     GHERGHE DANIEL MARCEL

Unul din avantajele majore ale pietei financiare este faptul ca aceasta ofera posibilitati foarte variate de economisire si investire. Politele de asigurari cu acumulare de capital reprezinta doar una din aceste posibilitati, nu neaparat cea mai eficienta.

Dupa logica Dumneavoastra, pastrarea banilor in depozite bancare asigura de asemenea un venit "confortabil", iar fluctuatiile sunt chiar si mai mici.

Planurile de investitii ale societatilor de asigurari sunt mult mai putin performante decat plasamentele in actiuni sau fonduri de investitii: castigurile sunt mai reduse (atunci cand acestea nu sunt de fapt pierderi, asa cum s-a intamplat cu primele planuri introduse in Romania), exista restrictii mari la retragerea sumelor, comisioane apreciabile, etc. Desigur, exista si avantaje: reputatia asiguratorilor, componenta de asigurare a planului, etc.

Fiecare investitor este liber sa aleaga singur instrumentele in care isi va plasa banii, dar este bine sa faca acest lucru in cunostinta de cauza, adica fiind informat si luand in calcul toate variantele disponibile.Cum pot cumpara actiuni Microsoft? Sarbatori fericite!!
   23-12-2004     constantin

Societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) - societati specializate de intermediere pe piata de capital din Romania - pot intermedia numai cumparari si vanzari de actiuni listate pe pietele din tara noastra - Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq. Pentru actiuni listate pe piete din alte tari (precum Microsoft) va trebui sa va adresati unei societati de intermediere straine, sau unui consultant de plasament - va recomandam societatea KTD Invest, www.ktd.ro.

Cat poate fi suspendata legal o societate Rasdaq pentru o AGEA sau cat poate intarzia transmiterea comunicatului referitor la o AGEA? Ma refer, in particular, la MECF care este astazi, 23.12, suspendata pentru AGEA 20/21.12 , iar data de inregistrare pentru MCS este 10.01.2005? O poate "intinde" pana in 7.01.2005? Multumesc.
   23-12-2004     marius

Cred ca termenul de suspendare depinde de reglementarile fiecarei piete, daca exista un asemenea termen. Oricum, chiar daca Rasdaq a facut pasi importanti in directia cresterii transparentei si disciplinei pe piata, anumite evenimente precum cel mentionat de dvs nu sunt neobisnuite.

Va rog sa-mi dati detalii despre profesia"Consultant de plasament in valori mobiliare",ce demersuri trebuie urmate pentru a putea profesa,mentionez ca am absolvit acest curs organizat de Institutul Financiar Roman. Va multumesc anticipat!
   20-12-2004     dumbrava calin

Prima etapa este intr-adevar urmarea cursului de consultanti. Activitatea consultantilor este reglementata de legea 297/2004 (disponibila pe site-ul CNVM la adresa www.cnvmr.ro). Din pacate nu a aparut inca regulamentul CNVM pentru activitatea de consultanta care sa prezinte conditiile pentru obtinerea autorizatiei de a presta servicii de consultanta. Parcurgeti mai intai legea, si urmariti site-ul CNVM (sau luati legatura cu Comisia) pentru a afla cand apare regulamentul respectiv.

As dori sa vand cuponul de la DACIA PITESTI. Mai exista aceasta posibilitate?Multumesc anticipat pt. raspuns.
   19-12-2004     FRATILA ROMEO

Societatea Dacia Pitesti este societata inchisa si nu mai este listata pe o piata reglementata, astfel ca nu le puteti vinde prin intermediul unei societati de servicii de investitii financiare. Puteti lua legatura cu Departamentul actionariat din cadrul societatii, care ar putea avea cunostinta de cereri pentru cumpararea acestor actiuni.

Incalc vre-o lege daca am deschise mai multe conturi la diferite societati de servicii si investitii financiare
   19-12-2004     Laurentiu

Nu exista o asemenea restrictie. Puteti avea conturi deschise la mai multe societati de servicii de investitii financiare, insa nu puteti realiza tranzactii intre doua sau mai multe conturi deschise de Dumneavoastra (adica sa vindeti actiuni printr-un SSIF si sa le cumparati, tot Dumneavoastra, prin altul).

Broadhurst Investments ltd este un investitor important la multe firme tranzactionate la BVB.Ce imi puteti spune despre acest fond?
   18-12-2004     Radu PB

Broadhurst Investments este un fond strain de investitii de pe piata romaneasca, administrat de compania New Century Holdings (NCH). Din cate cunoastem NCH administreaza mai multe fonduri, ce au capital american si sunt inregistrate in Cipru. Fondul este intr-adevar unul din cei mai importanti si investitori financiari de pe piata romaneasca, si detine atat pachete mici cat si pachete semnificative, de control sau majoritare intr-un numar mare de actiuni listate la bursa si pe Rasdaq. Din pacate nu avem mai multe informatii despre fond.

buna!credeti ca acuma este perioada optima pt a investi nimen,fiinca toate actiunile au ajuns la maxim tot si index bet,care este opinia vor?si care actiunii ar putea propuneti?va multumesc si va orez creciun fericite
   18-12-2004     vasilis

Intrebarea Dumneavoastra este foarte corecta.Insa dupa parerea noastra perioada actuala este una foarte buna pentru investitii. Va dam cateva motive:

- exista indicatori care arata daca actiunile sunt subevaluate (sunt "ieftine") sau supraevaluate (sunt "scumpe"). Chiar daca indicele BET a ajuns la maxime istorice, aceasta nu arata neaparat ca actiunile sunt scumpe, ci faptul ca preturile de azi nu au mai fost intalnite in trecut;indicatorii arata ca unele actiuni sunt inca "ieftine" comparate cu performantele lor (profituri, etc)
- indicele BET se calculeaza pe baza preturilor a 10 actiuni; aceasta inseamna ca nu toate actiunile listate la bursa sunt la maxime istorice;

- trebuie sa va ganditi si la piata Rasdaq, unde exista peste 2000 de actiuni tranzactionabile; unele din acestea, din diverse motive, se tranzactioneaza inca la preturi scazute.

- chiar si actiuni care acum sunt "scumpe" mai pot creste pe viitor, in conditiile in care performantele emitentilor lor se imbunatatesc (cresc profiturile, de exemplu).

- aderarea Romaniei la UE creste vizibilitatea pietei de capital romanesti in randul investitorilor din Europa de Vest; o parte a acestora vor hotari sa investeasca in actiunile romanesti, ducand la cresterea preturilor.

- din ce in ce mai multe persoane din Romania descopera faptul ca economiile traditionale (depozite bancare, valuta) nu mai aduc aceleasi castiguri ca in trecut, in timp ce actiunile aduc castiguri mari in continuare. Un sondaj publicat pe kmarket arata ca in jur de 80% din cei care au raspuns asteapta o crestere a indicelui BET de cel putin 30% in 2005.

Din pacate nu oferim recomandari in cadrul acestei rubrici, insa puteti urmari cu regularitate portofoliul virtual de actiuni publicat pe kmarket si rapoartele de analiza (insotite de recomandari) publicate pe acelasi site.

Doresc sa investesc la BVB, dar nu am experienta. Unde sau cum as putea sa o dobindesc? Exista undeva cursuri de broker unde as putea invata?
   18-12-2004     Staicu Adrian

Dupa parerea noastra cursurile de broker nu sunt neaparat utile unui viitor investitor, acestea avand un caracter mai tehnic si adresandu-se in principal celor care doresc sa lucreze in acest domeniu.

Exista insa alte surse de informare: incepeti cu "Ghidul Investitorului Incepator" disponibil pe kmarket.ro (sectiunea "Documentare") sau "Ghidul de Investitii Personale" - cartea publicata de catre noi (detalii pe prima pagina a kmarket); urmariti cu regularitate site-urile de specialitate (www.bvb.ro, www.rasd.ro, www.kmarket.ro) si presa financiara (Bursa, Ziarul Financiar, Capital, Banii Nostri, Piata Financiara).

Dupa aceste pregatiri prealabile, parerea noastra este ca cel mai bine se invata din practica - deschideti un cont de investitii cu o suma mai mica si obisnuiti-va cu mecanismele bursiere prin tranzactii efective in piata. Nu toti investitorii de pe piata au avut experienta (de fapt, majoritatea nu au avut), dar aceasta a fost dobandita foarte rapid cu pasiune, rabdare si interes.

Daca totusi va intereseaza cursurile de broker (agent de servicii de investitii financiare): aceste cursuri sunt organizate de Centrul "Millenium" (tel: 327.1181) precum si Institutul Bancar Roman (tel: 327.5087). Puteti sa contactati cele doua organizatii pentru informatii despre programarea cursurilor.

Am gasit in ziarul Bursa valori ale indicelui P/E (sau PER) egale cu 0. Cum se poate acest lucru stiind ca P/E = Pret actiune/profit actiune?
   18-12-2004     Florin

Datele din ziarul bursa sunt preluate din sumarul de tranzactionare furnizat de Bursa de Valori Bucuresti. Conform notatiilor, cifra 0 inseamna PER sub 0,1.

As dori sa-mi spuneti cind "se distribuie" actiunile gratuite de la societatea CONFECTII VASLUI.Va multumesc.
   17-12-2004     Mihai

Cand se va opera majorarea de capital vor fi distibuite si actiunile gratuite. Inca nu se stie o data exacta.

Care sunt acum actionarii semnificativi la IMP ? Difera substantial datele de pe kMartket si de pe Intercapital. Multumesc,
   17-12-2004     AG

Actionarii semnificativi la Impact sunt: Popp Ioan Dan 30,62% si Sandulescu Carmen Daniela 14,90%. Datele disponibile pe kmarket sunt corecte. Pentru site-ul www.intercapital.ro se lucreaza la o noua prezentare.

Cum s-ar explica evolutia SCD inaintea anuntarii rezultatelor pe trim. III 2004 ? Multumesc
   17-12-2004     Florin

Din pacate nu oferim recomandari sau opinii despre actiuni in cadrul acestei rubrici. Va multumim pentru intelegere.

Exista o forma de asociere intre 2 sau mai multe persoane fizice care doresc sa investeasca in piata de capital,alta decat prin infiintarea unei firme? Daca sunt offtopic va rog sa ma scuzati. O zi cu proft,
   16-12-2004     Calin Muresan

La acest moment nu exista o forma de asociere legal recunoscuta pentru a investi pe piata de capital. Puteti realiza o intelegere privata intre cele doua persoane; contractul de intermediere poate fi incheiat de catre una din persoane, cealalta urmand a avea calitatea de imputernicit - astfel, ambele persoane pot opera pe acel cont. Legea 297/2004 mentioneaza posibilitatea conturilor comune de investitii, dar in lipsa unui regulament de aplicare (care nu a aparut inca), aceasta prevedere nu este inca utilizabila.

Nu am vazut in rapoartele de analiza a portofoliului nimic despre valoarea la risc sau valoarea riscanta a portofoliului. Mie mi se pare o informatie importanta in analiza. Nu o folositi sau nu am vazut-o eu? va multumesc
   16-12-2004     mihaela

Nu utilizam acest indicator, in general realizam rapoarte pentru o singura valoare mobiliara, nu pentru portofolii.

Care a fost profitul Napochim la 30.11.2004 ?
   16-12-2004     SIPOS SEPTIMIU

Nu avem aceste date. Ultimile raportari financiare ale societatii sunt pentru sfarsitul trimestrului III 2004 si le gasiti in fisa de prezentare a societatii disponibila pe site-ul www.rasd.ro (simbol Napochim : NACH).

Este de presupus ca, odata cu trecerea la leul greu sa asistam la "consolidarea" majoritatii actiunilor care in prezent au valoarea nominala de 1.000 lei?.Va multumesc.
   15-12-2004     george

Nu neaparat. Valoarea nominala actuala de 1.000 lei prin denominarea leului va fi de 10 bani.

As dori sa stiu cum obtineti valoarea campului "Capitaluri Proprii" din tabelul de rezultate economico-financiare pentru bancile listate la BVB (BCC, TLV). Pentru alti emitenti (ex, SIF1, SIF5) am observat ca coincide cu campul "Total Capitaluri Proprii" din din pagina de raportari financiare de pe site-ul BVB. va multumesc
   15-12-2004     Marius

Capitalurile proprii la banci includ: capitalul social, prime legate de capital, rezerve (rezerve legale, rezerve statutare, rezerva generala pentru riscul de credit, alte rezerve), rezerve din reevaluare, rezultatul reportat si rezultatul exercitiului financiar.

Ne puteti ajuta sa ne spuneti daca SC Romlux Targoviste lucreaza, si cati angajati are la 30.11.2004?
   15-12-2004     SIPOS SEPTIMIU

Nu detinem aceasta informatie, insa puteti consulta fisa de prezentare a societatii Romlux Targoviste (ROLU) disponibila pe site-ul www.rasd.ro

Puteti sa imi spuneti daca in Romania exista servicii de brokeraj online cum sunt, de exemplu, www.sbroker.de sau www.comdirect.de care permit tranzactionarea de actiuni prin intermediul internetului? Daca exista asemenea servicii ati putea sa imi spuneti care sunt cele mai eficiente in indeplinirea ordinelor? Exista in Romania un sistem asemanator cu XETRA?
   15-12-2004     Ioan Hepes

Societatile de servicii de investitii financiare care permit tranzactionarea prin internet sunt: Vanguard (www.vanguard.ro), Prime Transaction (www.primet.ro), Estinvest (www.estinvest.ro). Consultati site-urile societatilor pentru a va informa in privinta serviciilor potrivite dumneavostra. Vom lansa si noi, la Intercapital Invest, un sistem de tranzactionare prin internet in cursul anului urmator.

cum pot afla care sunt societatile care au valoarea contabila mai mare decat pretul de pe piata .trebuie sa stau pe fiecare in parte si sa citesc bilant
   15-12-2004     dragos

Trebuie sa calculati intr-adevar valoarea contabila si sa o comparati cu pretul din piata pentru fiecare din societatile care va intereseaza. Ca titlu informativ in Piata Financiara, au fost deseori publicate articole si tabele comparative cu aceste date.

Daca Navrom Constanta mai exista, daca da ce valoare au actinile?
   15-12-2004     Vicky

Probabil aceasta societate nu este deschisa si listata pe o piata reglementata (Bursa de Valori Bucuresti sau Rasdaq). Stiu insa de Navrom Galati, societate listata si tranzactionata pe Rasdaq, sub simbolul COVG. In data de 15.12.2004, ultimul pret de tranzactionare a fost de 39.000lei/actiune si de Santierul Naval Constanta, societate tranzactionata la BVB, sub simbolul SNC, pret de tranzactionare 20.300 lei/actiune.

Sunt cetatean roman cu domiciliul in Canada. As vrea sa investesc in actiuni pe piata romaneasca. Care sunt posibilitatile pe care le am (de exemplu stiu ca nu am dreptul sa detin un cont in lei din moment ce nu am rezidenta in Romania). Va multumesc si va doresc succes.
   15-12-2004     Marius Marinoiu

Chiar daca nu aveti rezidenta in Romania, aveti posibilitatea sa investiti pe piata romaneasca de capital dar sunteti considerat investitor strain. Pentru a incepe aceasta operatiune este necesara o vizita in Romania pentru deschiderea contului si semnarea contractului de intermediere si stabilirea totodata a modalitatilor de comunicare. Va rog sa consultati oferta noastra disponibila pe site-ul www.kmarket.ro si www.intercapital.ro.

doresc sa achizitionez 100 de actiuni la SC SEMROM MUNTENIA
   14-12-2004     stoiciu mariana

Pentru a putea achizitiona actiuni la SEMROM MUNTENIA (SEOM), societate listata pe piata Rasdaq trebuie sa aveti cont deschis la o societate de servicii de investitii financiare. Consultati va rog oferta noastra disponibila pe site-ul www.intercapital.ro si www.kmarket.ro.

Cand a fost infiintata la BVB categoria plus?
   14-12-2004     ana

Categoria Plus a fost infiinatata in cursul anului 2002. Prima (si pana acum singura) societate listata la aceasta categorie a fost Electroaparataj. Listarea acesteia la categoria Plus a fost hotarata de Comisia de Inscriere la Cota a BVB in data de 2 octombrie 2002.

SIF-urile prezinta dividendele "brut" si "diluat".Neantelegand ce inseamna "diluat", mi se pare crispant ca cineva isi permite sa-mi "dilueze" nepedepsit dividendele.Puteti sa ma lamuriti in aceasta privinta?
   13-12-2004     Razvan

Dividendele acordate de SIf-uri sunt brute, si devin nete dupa scaderea impozitului pe dividend (10% pentru persoane fizice si 15% pentru persoane juridice). Nu exista notiunea de dividend diluat.

Cand si pentru cat timp se va opri bursa pe perioada sarbatorilor
   13-12-2004     Simona

Ultima zi de tranzactionare a anului va fi 24 decembrie, iar prima zi de tranzactionare a lui 2005 va fi 3 ianuarie.

In disperare de cauza am ajuns la dumneavoastra sa ma ajutati cu cateva informatii. Doresc sa tranzactionez pe pietele internationale in calitate de persoana fizica, daca se poate sa ma ajuta-ti cu cateva informatii referitoare la modul de declarare a veniturilor, daca necesit autorizare de la cine si orice alte informatii care ma pot ajuta in desfasurarea activitatii de tranzactionare in deplina legalitate. Va multumec anticipat pentru ajutor Cu stima laurentiu Asan
   13-12-2004     Laurentiu Asan

Nu ne ocupam cu tranzactii pe pietele straine, insa va facem o recomandare - societatea KTD Invest, www.ktd.ro.

Detinerile statului la OIL au un statut juridic special, prin OUG nr15/2001( "interes national", "strategic" etc). Atat cat stiti, asemenea "redute nationale" se mai regasesc in spiritul pietelor din tarile fost comuniste ale Europei centrale? Intrebarea nu este nici retorica, nici gratuita: nu stiu care ar fi asteptarile de "normalitate europeana", in a cumpani libertatea pietei de capital si interesul national.
   12-12-2004     G Rautu

Nu am informatii de pe alte piete, insa ca principiu sunt si eu de parere ca anumite active sunt strategice pentru economia nationala si pentru interesul statului. Atata vreme cat nu se exagereaza in directia aceasta (ceea ce uneori nu se intampla in Romania) si aceste active sunt administrate corect in cazul in care sunt listate (ceea ce iarasi nu se intampla mereu in Romania), lucrurile sunt in regula.

AS DORI SA INVESTESC PE PIATA FOREX, DAR NU STIU CUM. AS DORI SA INVAT MAI INTAI. POATE MA PUTETI AJUTA CU INDICAREA UNOR CARTI DE SPECIALITATE. NU GASESC NIMIC LA LIBRARII., SI DE UNDE AS PUTEA SA MI LE PROCUR. VA MULTUMESC MULT
   12-12-2004     BUGLER LARIISA

Piata Forex nu intra in aria de acoperire a serviciilor noastre. Va facem o recomandare - societatea KTD Invest, www.ktd.ro.

Va rog sa ma informati unde se poate subscrie pt oferta publica a Grupului Distribuitorilor de Presa ?
   12-12-2004     marcu sorin

V-am transmis prin e-mail prospectul de oferta publica al GDP.

As dori sa investesc la bursa prin intermediul societatii D-voastra.Deocamdata cunostintele mele sunt teoretice si destul de incomplete singurele documente studiate fiind cele de pe site-ul kmarket. Intentionez sa achizitionez si Ghidul investitorului. De profesie sunt inginer software, deci nu am pregatire in domeniu, insa ceea ce am studiat a fost pe intelesul meu. Mai presus de castig, aceste operatiuni ma pasioneaza foarte mult, vreau sa incerc. Intrebarile mele sunt: In afara de Ghidul de investitii personale ce ar trebui sa mai studiez pentru ca din punct de vedere teoretic sa fiu pregatit? Presupunand ca sunt pregatit teoretic si ca am fler, etc. considerati ca as avea sanse de succes?Nu as vrea sa pierd timpul, am deja o profesie destul de solicitanta. Exista si software de conectare online prin Internet, eventula software ptr. dispozitive mobile, pocket PC, WINCE? Va multumesc Cristi Barbu Software Engineer
   11-12-2004     Cristi Barbu

Consider ca pregatirea teoretica in urma parcurgerii ghidului este suficient. Dupa parerea mea cel mai bine se invata din practica: urmariti cu regularitate publicatiile economice (Ziarul Financiar, Bursa, Banii Nostri, Capital) si site-urile internet legate de piata (kmarket.ro, bvb.ro, rasd.ro) pentru idei. Iar apoi, sfatul meu ar fi sa deschideti un cont de investitii. Incepeti cu o suma mica si alocati-va o perioada initiala de "practica" pentru a va obisnui cu mecanismele bursiere. Consider ca in aceste conditii aveti sanse mari de reusita, in special tinand cont de tendinta crescatoare a bursei de in ultimii ani. Tineti cont de faptul ca succesele obtinute vor fi pe masura eforturilor depuse si timpului alocat. Intentionam sa introducem un sistem de tranzactionare prin internet in prima jumatate a anului 2005.

V-as ruga sa-mi explicati si mie ce se intampla la s.c. Sinteza s.a. . Ultimele evenimente imi dau impresia unor manipulari pentru scaderea pretului actiunilor stiut fiind faptulca in aprilie 2005 este ultima rata a P.A.S.ului de aici pentru cumpararea a 51% din actiunile societatii.
   11-12-2004     eugen

Din pacate nu oferim recomandari sau opinii despre actiuni in cadrul acestei rubrici.

Cand vom putea tranzactiona la BMFMS cu Intercapital ca broker?
   11-12-2004     Grigore Lascar

Estimam ca in primele saptamani din luna ianuarie sa demaram aceasta activitate in cadrul societatii noastre. Vom anunta acest lucru pe site-ul intercapital.ro.

Felicitari pentru buletinul Capital Plus!
   11-12-2004     Cionga Razvan

Va multumim! Urmariti-ne in continuare, va promitem ca va vom oferi si pe viitor materiale si informatii interesante.

Sa presupunem ca voi apela la serviciile Dvs. Exista o suma minima de bani pe care eu sa o investesc pe piata de capital iar dvs. ca societate de investitii sa o gestionati in numele meu? Deci, alegerea celor mai potrivite cotatii sau specularea preturilor in intermediul unei zile sau sedinte de tranzactionare sa fie la latitudinea dvs? multumesc
   10-12-2004     liviu macovei

Va multumim pentru interesul acordat serviciilor noastre. Suma minima pentru deschiderea unui cont de investitii este de 15 milioane lei. Nu oferim servicii de tipul celor mentionate de Dumneavoastra, in care decizia de cumparare si de vanzare de actiuni ne apartine in exclusivitate. Insa oferim tot sprijinul nostru, inclusiv toate analizele, informatiile, opiniile si recomandarile necesare pentru ca activitatea Dumneavoastra de investitii sa se desfasoare la parametri optimi.

Ati putea sa imi spuneti va rog frumos, daca stiti, ce s-a intamplat cu traderii care activau pe piata futures din Sibiu ? Pentru ca noua lege prevede un capital minim de 50.000 de euro si nu cred ca toti aveau acesti bani pentru a-si desfasura in continuare activitatea/
   10-12-2004     Serban Ionut

Pentru raspunsul la aceasta intrebare va invitam sa va adresati direct Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (www.bmfms.ro). Din cate imi dau seama, traderii care nu au putut indeplini conditiile impuse de noua lege au pierdut autorizatia, asa cum se intampla si cu SSIF, spre exemplu.

As dori sa stiu care sunt emisiunile de euroobligatiuni lansate de Romania, si daca exista investitori romani care sa detina euroobligatiuni. Va multumesc anticipat.
   10-12-2004     Anamaria Acristini

Emisiunile de euroobligatiuni nu se adreseaza pietei locale, ci pietei internationale. Nu cunosc structura investitorilor in acestea, insa imi inchipui ca ar putea exista si investitori romani in aceste emisiuni.

Ma gandesc sa investesc niste bani in fondul de investitii Intercapital, dar inainte de asta as vrea sa fac o comparatie a rentabilitatii fondului fata de depozitele bancare. Inteleg ca se plateste lunar un comision de administrare care reprezinta un anumit procent din intreaga suma, un comision de cumparare care reprezinta tot un anumit procent din intreaga suma, un comision de rascumparare care reprezinta tot un anumit procent din intreaga suma si variaza in functie de timpul scurs de la data cumpararii unitatilor de fond si un impozit de 1%din profit la data rascumpararii. Dar ce e cu indicele cost? Mai intervine si el in socoteala asta?
   10-12-2004     andreea

Va multumim pentru interesul acordat fondului. Comisionul de administrare nu este platit de Dumneavoastra, acesta este retinut din veniturile fondului, astfel incat cresterea unitatii de investitie este calculata dupa plata acestui comision. Comisionul de cumparare (adeziune) este 0%. Comisionul de rascumparare este de 2,5% pentru retragere in interval mai mic de 180 de zile si de 0,5% pentru investitii mai mari de 180 de zile. Impozitul este intr-adevar 1% din castigul adus de fond (deci nu din valoarea sumelor retrase). Indicele de cost este un mod de exprimare a costurilor fondului si nu va afecteaza pe dvs in mod direct. Practic singurul cost pe care trebuie sa il luati in calcul si care diminueaza castigul dvs din fond este comisionul de retragere (la care se adauga si impozitul, dar acesta este neglijabil).

Pentru ce activitati (principale si conexe)SSIF-urile sunt/nu sunt platitoare de TVA? Multumesc
   10-12-2004     Bianca Brinaru

SSIF nu platesc TVA pentru nici o activitate desfasurata.

Cand se preconizeaza introducerea la tranzactionare a BRK? Pretul de 15500 din oferta, va fi si pretul de referinta din prima zi de cotare la bursa fata de care se vor calcula cresterile / scaderile? Multumesc anticipat pt. raspuns
   09-12-2004     Gabriel Mitu

Conform estimarilor noastre actiunile BRK ar trebui sa ajunga la cota bursei in primele saptamani din ianuarie. In prima zi de tranzactionare pretul va fluctua liber, fara nici o restrictie aplicata variatiei.

Credeti ca va avea o influenta negativa asupra sistemului bursier eventuala introducere a "leului greu".Multumesc.
   09-12-2004     Alexandru Galetschi

Va rugam verificati arhiva intrebarilor de pe site - am mai raspuns pe aceasta tema.

As dori sa aflu numarul de actiuni detinute la socitatea Oltchim Rm Valcea prin cuponul de privatizare in masa si cand se publica ,,Bilantul contabil "al acestei societati. De asementea doresc sa aflu data de inregitrare pentru socitatiile SIF5 si SNP, daca se dau publicitatii si cu cat timp inainte ,,de data de inregiztrare"
   09-12-2004     Geta T

Pentru a afla numarul de actiuni pe care le detineti la Oltchim Ramnicu Valcea trebuie sa luati un extras de cont de la registrul independent Regisco, extras care atesta numarul de actiuni pe care le detineti la Oltchim.
Bilantul contabil pentru exercitiul financiar 2004, se va publica spre sfarsitul lunii aprilie 2005.

Referitor la "data de inregistrare" probabil doriti sa stiti despre data de referinta care va da dreptul la incasarea dividendului...Aceasta data este stabilita de consiliul de administratie al societatii si serveste la identificarea actionarilor care participa la AGA, voteaza in cadrul acesteia si beneficiaza de dividend. Data de referinta trebuie sa fie ulterioara publicarii convocarii AGA.

Data de inregistrare este data stabilita de Adunarea Generala a Actionarilor, care serveste la identificarea actionarilor asupra carora se rasfrang efectele hotararii AGA. Data de inregistrare este ulterioara datei intrunirii AGA.

Date de contact REGISCO: Str Fagaras, Nr 25, Sect 1, Bucuresti. Tel: (021) 224.83.72, 224.91.28

As dori sa iau legatura cu Alexandrescu Manuela in legatura cu intrebarea de mai sus. Ma intereseaza actiunile romexterra.
   08-12-2004     Dorin

Ii vom comunica mesajul si adresa dumneavoastra de email.

Cum pot deveni client Intercapital, daca nu sunt din Bucuresti?
   08-12-2004     Tatiana

Va multumim pentru interesul acordat serviciilor oferite de Intercapital Invest, si ne bucura faptul ca doriti sa tranzactionati prin intermediul societatii noastre.

Pentru aceasta va invitam la sediul central al societatii noastre din Str Buzesti, Nr 75, Sector 1, Bucuresti (cladirea albastra de langa Piata Victoriei) pentru semnarea contractului de intermediere. Ulterior comunicarea se va face prin telefon, email, fax.

Va stam la dispozitie pentru alte nelamuriri legate de deschiderea unui cont sau despre piata de capital in general.

Buna ziua, Sunt student in anul IV la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din Iasi sectia Banci si Burse de Valori si am teza de licienta pe tema " Estimarea pretului actiunilor" V-as ruga sa-mi recomandati niste site-uri, work-paper sau carti unde as putea gasi informatii cu privire la estimarea actiunilor. Va multumesc
   07-12-2004     andries marius alin

Puteti consulta sectiunea Documentare si Analiza din cadrul acestui site pentru a gasi materiale care v-ar putea ajuta (inclusiv arhiva sectiunii). De asemenea va recomandam cartea publicata de noi si prezentata pe prima pagina a site-ului.

De unde as putea procura cartea "Ghid de investitii personale" (Razvan Pasol)?
   07-12-2004     Mihailovici Bogdan

Puteti comanda cartea prin intermediul site-ului kmarket.ro la pretul de 150.000 lei (pretul in librarii va fi de 195.000 lei). Pentru a comanda trimiteti un mail la adresa ghid@kmarket.ro si specificati numele si adresa completa (nu uitati de codul postal nou). Cartea este expediata prin posta romana iar plata se face ramburs. Pentru informatii suplimentare consultati site-ul kmarket.ro.

Ce rol si importanat are piata de capital in finantarea economiei romanesti?
   07-12-2004     Kelemen Andrea

Din pacate nu furnizam materiale pentru referate in cadrul acestei rubrici. Va invitam sa parcurgeti sectiunea "Documentare si Analiza" a site-ului www.kmarket.ro (inclusiv arhiva).

Am niste actiuni la Romexterra si as vrea sa le vand . Cum pot afla cele mai avantajoase optiuni pentru mine. Ma simt ingrozitor sa spun acest lucru, dar acesta este adevarul: nu am nici o notiune despre ce inseamna bursa de valori si cum functioneaza ea . Daca doriti sa ma luminati, va rog sa o faceti cat mai repede! VA MULTUMESC !!
   07-12-2004     Alexandrescu Manuela

Din pacate actiunile pe care le detineti la Romexterra nu se pot vinde pe bursa deoarece Romexterra nu este o societate deschisa si nu se tranzactioneaza pe o piata organizata (Bursa de Valori sau Rasdaq). Singura modalitate este sa luati legatura cu cineva din cadrul societatii (Departamentul actionariat, de exemplu) - poate cineva din actionarii existenti ai bancii este interesat de achizitionarea actiunilor respective.

Romexterra s-ar putea numara printre bancile care fac pasul listarii la bursa de valori la un moment dat in viitor.

alro slatina emite actiuni noi? cum se poate subscrie si pina cind?
   06-12-2004     olivian

Actiunile nou emise sunt oferite spre subscriere la o valoare de 7.375 lei/actiune actionarilor inregistrati la data de 6 decembrie 2004, proportional cu cota lor de participare la capitalul social ( se pot subscrie 12,1% din actiunile detinute la data de inregistrare). Contravaloarea actiunilor subscrise va fi achitata integral la data subscrierii intr-unul din conturile specificate in comunicatul hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (RO40INGB0001000177218916 ROL, deschis la ING BANK, Suc. Bucuresti). Perioada de subscriere este de 30 de zile de la publicarea hotararii in Monitorul Oficial al Romaniei.

Exista vreun loc de unde se poate descarca evolutia trecuta a pretului unei actiuni listate pe BVB, preferabil in format MetaStock? Multumesc.
   06-12-2004     Alex

Din cate cunoastem nu exista o sursa publica pentru aceste date, insa noi pregatim o asemenea varianta pentru kmarket.ro sau intercapital.ro.

De o buna bucata de vreme actiunile BCC nu se mai tranzactioneaza. Stiu ca s-a hotarat splitarea lor, dar nu inteleg ce legatura are asta cu netranzactionarea?
   06-12-2004     Virgil

Pana la finalizarea operatiunii de splitare si inregistrarea noilor caracteristici in registrul actionarilor, actiunile BCC vor fi suspendate, conform Reg 4 privind tranzactiile bursiere la Bursa de valori Bucuresti. Aceasta este o procedura tehnica ce necesita suspendarea de la tranzactionare.

Detin niste actiuni la o societate si nu stiu cum as putea sa le vand. Va multumesc
   06-12-2004     Munteanu Oana

Daca ati putea sa imi dati mai multe detalii, la ce societate detineti actiunile respective v-as da informatii concrete. In principiu pentru a va vinde actiunile trebuie sa mergeti mai intai la registrul independent care tine evidenta actionarilor societatii respective pentru a lua un extras de cont, actul care atesta numarul de actiuni pe care le detineti. Cu acest extras va puteti prezenta la sediul societatii noastre de servicii de investitii financiare, Intercapital Invest pentru a le vinde. Plata se face in maxim 10 zile lucratoare de la data vanzarii prin mandat postal. Insa pentru detalii concrete va rugam sa ne transmiteti numele societatii.

Cum se calculeaza pretul actiunii unor emitenti dupa data de inregistrare, care opereaza majorari de capital cu aport in numerar. Ex: IMP 0,15 actiuni subscrise la 2000, la 1 detinuta; MECF 2,26 actiuni noi subscrise la 25000, la 1 detinuta. Cat ar trebui sa scada in mod normal aceste actiuni dupa data de inregistrare. Multumesc
   06-12-2004     Dan L.

In cazul Impact de exemplu daca achizitionati 1.000 de actiuni la pretul actual de 6.150 lei/actiune aveti dreptul sa subscrieti in cadrul majorarii de capital 150 de actiuni la pretul de 2.000 lei. Costul mediu al actiunilor dumneavoastra va fi in acest caz de 5.609 lei/actiune [(6.150 x 1.000 + 2.000 x 150)/1.150]. Actiunile pe care le-ati subscris nu le veti primi insa imediat. Procedura de operarea a majorarii de capital si incarcarea actiunilor dureaza. Pretul de tranzactionare dupa data de inregistrare ar trebui teoretic sa fie in jurul pretului de echilibru mai sus calculat, dar pretul se formeaza liber si fiecare investitor decide care este pretul la care ii convine sa vanda sau sa cumpere actiunea respectiva.

Care este pretul si modalitatea prin care se poate intra in posesia cartii "GHID DE INVESTITII PERSONALE". Va multumesc
   06-12-2004     Adi Irimia

Puteti comanda cartea prin intermediul site-ului kmarket.ro la pretul de 150.000 lei (pretul in librarii va fi de 195.000 lei). Pentru a comanda trimiteti un mail la adresa ghid@kmarket.ro si specificati numele si adresa completa (nu uitati de codul postal nou). Cartea este expediata prin posta romana iar plata se face ramburs. Pentru informatii suplimentare consultati site-ul kmarket.ro.

imi puteti va rog trimite preturile de inchidere din luna mai 2004 pentru actiunea Antibiotice, precum si rata inflatiei din luna mai 2004 si rata dobanzii la certificatele de trezorerie pentru aceeasi luna? De asemenea daca puteti sa-mi trimiteti preturile la care a fost tranzactionata Simfonia in luna mai 2004 si cursurile EURO din zilele lunii mai 2004.Multumesc!!
   05-12-2004     Diana Zaharia

Seriile zilnice ale cursului EURO le gasiti pe site-ul www.bnr.ro, sectiunea Info financiar. Restul datelor vi le transmit pe e-mail.

cum pot afla totul despre un SIF , de la constituire pana la mecanismele de functionare ?
   05-12-2004     daniel oprita

In cadrul sectiunii Documentare si analiza de pe site-ul www.kmarket.ro veti gasi cateva articole interesante despre societatile de investitii financiare (vedeti si arhiva articolelor, disponibila in partea de jos a paginii). De asemenea puteti consulta si site-urile SIF-urilor pentru mai multe informatii despre performantele, strategia, portofoliile SIF-urilor. In fine, in cursul zilei de vineri vom publica un raport de analiza despre SIF-uri, care va apare pe kmarket.ro in ziua de luni a saptamanii viitoare.

In cazul societatilor delarate inchise si delistate,pot deveni actionari cei care in prezent nu sant actionari ?
   05-12-2004     Adam Chis

In cazul societatilor inchise transferurile de actiuni sunt reglementate de statutul societatii. Acesta poate contine prevederi care sa restrictioneze libera circulatie a actiunilor.

In ce fel considerati ca va fi afectata piata de capital la liberalizarea contului de capital (aprilie 2005)? Multumesc.
   04-12-2004     Cristian G.

Consider ca liberalizarea contului de capital care va avea ca si consecinta intrari de capital,va afecta in principal piata monetara si mai putin piata de capital. (CRED)

Intr-o societate deschisa in care PAS este actionar se poate face majorarea de capital social cu aport in numerar la care PAS-ul sa poata participa pentru a nu-si pierde cota procentuala? Ce restrictii legale pot sa apara pentru ca PAS-ul sa nu poata subscrie.
   04-12-2004     POPESCU IOAN

Din cate cunoastem PAS-ul, in calitatea sa de actionar al societatii, are dreptul sa participe la orice majorare de capital social.

pot tranzactiona pe bursa ca persoana fizica fara societati de intermediere ?
   03-12-2004     constantin

Acest lucru nu este posibil conform legislatiei in vigoare. Serviciile de investitii financiare printre care si tranzactionarea de instrumente financiare pot fi prestate cu titlu profesional numai de intermediari: societati de servicii de investitii financiare (SSIF) autorizate de C.N.V.M. si institutii de credit autorizate de Banca Nationala a Romaniei. Pentru detalii suplimentare consultati Legea 297/2004 disponibila pe site-ul www.cnvmr.ro.

ma intereseaza deschiderea unei firme de brokeri de asigurari. care sunt conditiile ( capital social, forma depunerii capitalului social, etc.)
   03-12-2004     constantin

Va multumim pentru interesul acordat site-ului www.kmarket.ro, insa intrebarea Dumneavoastra nu se incadreaza in tematica rubricii noastre de consultanta sau abordeaza un domeniu despre care nu oferim raspunsuri prin aceasta rubrica. Pentru informatii suplimentare va invitam sa vizitati site-ul kmarket.

AM AVUT ACTIUNI LA PECO DOLJ CAND S-A FACUT SUBSCRIEREA . NU AM PRIMIT NICIODATA DIVIDENTE .AS VREA SA STIU CUM SUNT COTATE ACESTE ACTIUNI SI CUM LE POT VINDE?
   03-12-2004     CAPLESCU RAMONA

In prezent sunteti actionar la societatea SNP Petrom SA, tranzactionata in cadrul Bursei de Valori Bucuresti (www.bvb.ro), sub simbolul SNP. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 3.010 lei/actiune in data de 03.12.2004. Pentru informatii despre detinerea exacta de actiuni va trebui sa solicitati un extras de cont de la Regisco SA, telefon 2248372, 2249128.

Banca Transilvania a inregistrat in primele 9 luni un profit peste cel estimat . Totusi actiunea stagneaza.Care ar fi motivele pentru care nu creste valoarea actiunii tlv ?
   03-12-2004     alex

Nu acordam consultanta de investitii si nu furnizam opinii despre actiuni in cadrul acestei rubrici. Va multumim pentru intelegere.

Asi dori urmatoarele informatii pt luna aprilie 2004: -pretul de inchidere total la SIF 2 ( MOLDOVA) pt fiecare zi din luna aprilie - Bet compozit pt fiecare zi - cursul BNR la EURO pt fiecare zi - rata dobanzii la certificatele de trezorerie pt luna aprilie - rata inflatiei pt luna aprilie 2004 Va multumesc si astept raspunsul pe adresa SPIRIDON.LUMINITA@personal.ro
   02-12-2004     spiridon luminita

V-am transmis datele pe e-mail.

Cand se face ajustarea cursului unei actiuni (splitare, majorari capital, etc.) si cum se realizeaza practic acest lucru?
   02-12-2004     Iuga R.

Operatiunile legate de capitalul social (majorari sau diminuari de capital) si de actiunile societatii (splitare si consolidare a actiunilor) sunt hotarate de actionari in adunarile generale ale actionarilor. Vointa acestora este suficienta. Nu exista termene fixe pentru aceste operatiuni.

Procedurile difera in functie de tipul operatiunii: majorarea de capital se poate face prin numerar (caz in care actionarii vin cu bani de acasa pentru a cumpara actiuni nou emise de firma), cu distributie de actiuni gratuite (cazul in care firma include profituri sau rezerve in capitalul social) sau prin cresterea valorii nominale a actiunii. Reducerea capitalului social se realizeaza pentru acoperirea unor pierderi din anii anteriori sau pentru operatiuni precum divizarea societatii, cazuri in care fie se reduce numarul de actiuni al tuturor actiunarilor, fie se reduce valoarea nominala.

Modificarile capitalului social afecteaza in mod direct valoarea detinerilor investitorilor in actiunile respective.

Splitarea inseamna "impartirea" unei actiuni vechi in mai multe actiuni noi, iar consolidarea este operatiunea inversa splitarii. Acestea sunt operatiuni pur contabile.

Din punct de vedere tehnic operatiunile prezentate se realizeaza de catre juristi prin implicarea unor entitati precum Registrul Comertului, Societatea ce pastreaza registrul actionarilor, emitentul, etc.

Recent am observat ca societatea Altur Slatina (ALTC) tranzactata pe BVB dar inregistrata in RASDAQ a fost delistata. Ce s-ar fi intamplat daca as fi detinut actiuni in aceasta companie? Ce s-a intamplat cu actiunile tuturor investitorilor? Cum se poate diminua un risc de acst gen in viitor?
   30-11-2004     Lucian Tion

Societatea nu a fost delistata de pe piata de capital, ci a fost retrasa de pe Rasdaq pentru a fi listata la bursa de valori. Tranzactiile incep pe 3 decembrie. Acesta este un caz fericit, adica un pas inainte pentru societate si pentru actionarii sai (listarea la bursa presupune indeplinirea unor criterii stricte de catre firma, si este diferita de simpla tranzactionare a actiunilor prin sistemul electronic al bursei).

Aveti insa dreptate - exista riscul ca unele societati listate pe piata de capital sa fie delistate definitiv de pe piata, in cazul in care actionarii majoritari hotarasc acest lucru. Masura de protectie pentru actionarii mai mici este derularea obligatorie de catre actionarul majoritar a unei oferte publice de cumparare de actiuni, ce ofera actionarilor mai mici posibilitatea de iesire din firma inaintea delistarii. Pentru aceasta, insa, trebuie sa urmariti comunicatele si evenimentele legate de societatile pe care le aveti in portofoliu.

Imi pregatesc lucrarea de diploma si am aboradat ca tema investitiile... pentru elaborarea ei am nevoie de un studiu de fezabilitate al unei firme care furnizeaza servicii. Stiti cumva unde ma pot documenta in aceasta privinta? Multumesc
   30-11-2004     Bardos silvia

Un asemenea studiu nu intra in aria de acoperire a site-ului kmarket. Din pacate nu va putem ajuta in aceasta directie.

Care ar putea fi cauzele cresterii lichiditatii pe care am vazut-oin ultima perioada de pe NACH (napochim Cluj)?
   30-11-2004     florin

Nu acordam consultanta de investitii si nu furnizam opinii despre actiuni in cadrul acestei rubrici. Va multumim pentru intelegere.

As dori sa stiu daca pentru a beneficia de hotararile AGA e necesar sa fii actionar la data de referinta, sau e suficient daca ai aceasta calitate doar la data de inregistrare. Multumesc.
   30-11-2004     gabi

Pentru a beneficia de hotararile AGA este nevoie sa fiti actionar la data de inregistrare stabilita in adunarea generala.

.........care credeti ca sunt indicatorii cu relevanta in analiza fundamentala a societatilor listate , pentru piata de capital di romania ??
   30-11-2004     Tycco

Va rog sa consultati sectiunea Documentare si analiza disponibila pe site-ul www.kmarket.ro, unde veti gasi un articol - Analiza tehnica si fundamentala a valorilor mobiliare.

Puteti face va rog o analiza in viitor a actiunilor STIROM BUCURESTI (simbol STIB ) ? Va multumesc !!!!
   29-11-2004     dumitru

Din pacate nu primim sugestii din partea cititorilor pentru rapoartele de analiza pe care le publicam. Va multumim pentru intelegere.

Exista vreo prevedere in legislatia curenta a pietei de capital care sa stipuleze ca actionarii nu au drept de preferinta la subscrierea actiunilor rezultate ca urmare a conversiei obligatiunilor convertibile emise in urma unei oferte publice?
   29-11-2004     Claudia

Din cate stim exista o asemenea prevedere, probabil in legea 297. Este normal ca actionarii sa nu aiba drept de preferinta in urma conversiei obligatiunilor - daca acest drept ar exista, una din caracteristicile ce confera atractivitate convertibilitatii ar disparea. Vom reveni cu un raspuns mai documentat.

Conform declaratiilor oficialilor BVB, tranzactionarea derivatelor ar putea incepe de anul viitor. De unde as putea afla detalii privind aceste operatiuni? V-ati gandit sa pregatiti un ghid in acest sens, sau eventual un curs de pregatire? Consider ca ar fi extrem de util. Multumesc anticipat.
   28-11-2004     doina

Un prim pas pe care il puteti face este sa cititi Ghidul Investitorului Incepator, ce prezinta in mod succint aceste instrumente. Ati anticipat corect interesul nostru in aceasta directie: vom prezenta informatii mai complexe pe aceasta tema in momentul in care vom putea oferi si noi clientilor nostri acces la tranzctiile la BMFMS (estimam ca acest lucru sa se intample in decembrie sau ianuarie). Vor fi probabil mai multe articole, analize si ghiduri explicative pe aceasta tema, asa ca urmariti-ne in continuare.

Am actiuni la COMTIM. Care este situatia lor la ora actuala? Mai exista societatea?
   28-11-2004     Nelu Dinu

Nu dispunem de informatii despre aceasta societate deoarece nu este o societate deschisa si listata pe o piata organizata.

Cum pot intra, legal, in posesia actiunilor altei persoane, actiuni ce au fost obtinute in cadrul PPM?
   28-11-2004     Stuparu Marian

Dupa informatiile pe care le-am solicitat de la un registru independent, modalitatea prin care puteti intra in posesia actiunilor unei rude ( pana la gradul 4 de rudenie), consta in urmatoarele operatiuni: realizarea unui contract de donatie la un notar public dupa care trebuie sa mergeti la registrul care tine evidenta actiunilor respective, pentru a va opera transferul de proprietate al actiunilor respective, pe baza acelui act de donatie. Sfatul meu este sa luati legatura cu registrul independent respectiv, pentru informatii complete.

La o societate la care sant actionar,Panvitan Bucuresti,(RASDAQ:PANV),s-a hotarat majorarea capitalului social fara a se lua in calcul reevaluarea activelor conform cu normele din 2002 ( si cu o a doua faza mai ciudata).Este legal ?
   28-11-2004     Chis Adam

Ordonanta nr 28/2002, prevedea ca "inaintea efectuarii oricarei majorari de capital social prin subscriptie de noi aporturi societatile detinute public vor proceda la actualizarea valorii imobilizarilor corporale si necorporale din patrimoniul lor de cate ori rata inflatiei depaseste cu 20% pe cea existenta la data ultimei actualizari". Legea consolidata a pietei de capital (297/2004) nu mai precizeaza nimic despre aceasta obligativitate. Deci concluzia ar fi ca aceasta operatiune nu mai este obligatorie.

Cum as putea intra in posesia dividentelor pe care nu le-am ridicat din anul 1999 de la SIF BANAT CRISANA?
   28-11-2004     VASILE NECHIFOR

Trebuie sa faceti o adresa scrisa catre SIF Banat Crisana prin care sa solicitati plata dividendelor prin mandat postal sau virament intr-un cont, si sa o trimiteti fie la sediul central din Arad (Calea Victoriei, Nr 35 A, tel: 0257/255046) fie la o alta sucursala. Daca sunteti din Bucuresti, sediul sucursalei este in B-dul Regina Elisabeta , Nr 54, Ap 2, Sector 5, tel: 021/311.16.47.

Cand va avea loc primul curs pentru agentii de investitii financiare sustinut de cnvm ?
   27-11-2004     Adrian Salajan

Cursurile pentru agent de servicii de investitii financiare nu se realizeaza de catre CNVM. Aceste cursuri sunt organizate de Centrul "Millenium" (tel: 327.1181) precum si Institutul Bancar Roman (tel: 327.5087). Contactati cele doua organizatii pentru informatii despre programarea cursurilor.

am actiuni la ciorapi timisoara care nu se tranzactioneaza.exista o posibilitate pt. a le vinde si cum pot face acest lucru?
   27-11-2004     grosan

Singura posibilitate este sa contactati societatea, respectiv departamentul actionariat, in ipoteza in care cineva din cadrul societatii poate fi interesat de achizitionarea actiunilor respective.

Ce parere aveti de titlurile Sicomed cum vor evolua in urmatoarele luni?
   27-11-2004     Marius Gabriel

Din pacate nu oferim recomandari si opinii despre investitii in aceasta sectiune. Va multumim pentru intelegere.

Stimata Firma! Ma intereseaza cu cat as putea sa vand 2 pachete de actiuni SIF Transilvania, in total am 2900 bucati. Va multumesc anticipat. Moh??csi Erzs?bet
   26-11-2004     Moh??csi Erzs?bet

Daca actiunile sunt pe numele Dumneavoastra, procedura este foarte simpla. Luati legatura cu noi, Intercapital Invest, la telefon 305 5177 si va vom explica exact pasii de urmat (obtinerea unui extras de cont si a codurilor confidentiale de la Regisco, societatea de registru a SIF, introducerea ordinului de vanzare in piata, primirea banilor, etc). Pretul unei actiuni SIF Transilvania este in acest moment de 9.550 lei.

As dori sa stiu care sunt comisioanele Dvs. pt tranzactionare actiuni BVB si Rasdaq precum si suma minima pentru deschiderea unui cont la societatea Dvs. Cu stima, Mihai Rusu
   26-11-2004     mihai rusu

Suma minima de deschidere a unui cont este de 15 mil lei Comisionul este negociabil in functie de suma investita si de rulajul mediu lunar ulterior (valoarea vanzarilor + cumpararilor lunare). Va oferim cateva exemple de comision: 2,25% pentru rulaj de 100 milioane, 1,80% pentru rulaj de 250 milioane, 1,50% pentru rulaj de 500 milioane.

Cum se poate obtine atestatul pentru agent de bursa?
   25-11-2004     Alina Zanfir

Probabil va referiti la atestatul de agent de servicii de investitii financiare (broker). Aceste cursuri sunt organizate de Centrul "Millenium" (tel: 327.1181) precum si Institutul Bancar Roman (tel: 327.5087). Cursul de agent de servicii de investitii financiare poate fi urmat de orice persoana, indiferent daca este sau nu angajat al unei SSIF. Daca va referiti la agentul de bursa: cursul este organizat de bursa de valori, dar numai pentru agentii de servicii de investitii financiare autorizati de CNVM si angajati ai unei SSIF.

Am actiuni in cadrul PAS Libertatea Cluj. Acesta (pas-ul) trebuia sa se desfiinteze de mult (1999) dar nu au facut-o. In felul acesta, daca vreau sa-mi vand actiunile, pot s-o fac numai in interiorul pas-ului iar pretul primit este mult mai mic decat daca as putea sa le vand in afara. Este legal sa amane desfiintarea pas-ului si sa-mi ingradeasca optiunile de vanzare?
   25-11-2004     

In cazul in care nu au fost indeplinite obligatiile contractuale din cadrul contractului de privatizare, se poate hotari prelungirea datei de dizolvare a pas-ului.

Nelamurire: Am transmis un ordin de cump. la societ. X de pe rasdaq la pretul de 10500. In ziua respectiva pretul pietei era: 10000 bid, 12000 ask. Cei de la SSIF mi-au spus ca ordinul meu e primul la 10000. Majoritatea tranzactiilor s-au efectuat la 12000, dar la un moment dat cineva a vandut un cupon la 10000. In mod normal ordinul meu fiind primul la bid trebuia sa mi se cumpere acele actiuni, dar cei de la SSIF mi-au spus ca nu mi sa cumparat nimic. Cum poate fi explicat acest lucru? Exista un interes al unor brokeri de a mentine la unele actiuni un ecart foarte mare intre bid si ask? Chiar daca un client transmite un ordin la un pret internediar uneori acel ordin este plasat tot la pretul bid sau ask esistent in piata pentru a nu micsora ecartul? Multumesc anticipat pentru raspuns.
   25-11-2004     Sorin Maldea

Dupa parerea noastra a fost vorba de o tranzactie de tip cross, in care atat cumparatorul cat si vanzatorul au apartinut aceluiasi SSIF. Acesta poate sa fi fost un SSIF diferit de cel cu care lucrati Dumneavoastra, ce ar fi putut afisa doar o cotatie indicativa. Tranzactiile de tip cross sunt o procedura normala pe piata.

Salut, As dori sa stiu si eu la ce banci pot cumpara unitati ale fondurilor Napoca si Intercapital. Multumesc anticipat.
   25-11-2004     Andrei

Pentru a cumpara unitati la fondul Intercapital mergeti la orice sucursala a Bancii Transilvania sau Raiffeisen Bank. Pentru fondul Napoca mergeti la orice sucursala a Bancii Transilvania.

Cand ar trebui sa se aloce actiunile gratuite ARGE pentru actionarii inregistrati la 08.11.2004? Multumesc.
   24-11-2004     marius

Intr-o luna, o luna jumatate este posibila operarea majorarii de capital social.

De unde pot sa cumpar/vand actiuni ale societatilor cotate BVB. Care este modalitatea? In momentul in care cumpar primesc vre un certificat? Va multumesc anticipat pt. raspuns! Sunt din Bucuresti.
   24-11-2004     Dragos Beslega

Pentru a deveni investitor pe piata de capital, mai exact pentru a putea cumpara actiuni la societati listate (societati care se tranzactioneaza pe o piata reglementata, Bursa de Valori Bucuresti www.bvb.ro sau Bursa Electronica Rasdaq www.rasd.ro) trebuie sa alegeti o societate de servicii de investitii financiare prin intermediul careia sa derulati tranzactiile la bursa. In aceasta directie va facem o recomandare - societatea noastra, Intercapital Invest, Str Buzesti, Nr 75, Sector 1, Bucuresti, 305 51 77, www.intercapital.ro. La sediul nostru veti lua legatura cn un broker autorizat, se va completa un contract de intermediere si veti stabili o strategie de investitii pe piata de capital impreuna cu brokerul. Suma minima de deschidere a unui cont este de 15 mil lei Comisionul este negociabil in functie de suma investita si de rulajul mediu lunar ulterior (valoarea vanzarilor + cumpararilor lunare). Mai multe informatii despre piata de capital mai puteti gasi si pe www.kmarket.ro - va recomandam "Ghidul investitorului incepator" in sectiunea Documentare si analiza.

Puteti sa imi spuneti si mie, va rog, cind se vor publica rezultatele financiare finale la TLV pe trim 3 ?
   24-11-2004     Tatulescu Mihai

Rezultatele financiare ale Bancii Transilvania au fost comunicate in data de 29 octombrie 2004. V-am trimis pe mail fisierul cu aceste date.

va rog sa-mi spuneti cum se face o analiza tehnica si fundamentala sau unde pot sa ma interesez?va multumesc.
   24-11-2004     ghita adelardo

Domeniul este foarte vast si depaseste cadrul acestei rubrici. Ca punct de plecare va recomandam sa va documentati pe internet: cautati site-uri straine (de exemplu www.fools.com), mergeti pe kmarket.ro (sectiunea "Documentare si analiza", pagina principala si rubrica "Arhiva") si abonati-va la Puls Capital - prezentam din cand in cand in sectiunea "Notiuni explicate" indicatori si metode de analiza a actiunilor.

Va rog sa-mi spuneti valoarea dividendului pe actiune, daca se poate pe ultimii 3 ani, la VEL,OIL,ARM,MJM,PTR,ZIM.Multumesc anticipat.
   24-11-2004     Mircea Adamoaie

Consultati site-ul www.kmarket.ro, sectiunea actiuni listate la bursa. Veti gasi date economico - financiare din perioada 1999 - 2003 pentru societatile listate, inclusiv date legate de dividendele acordate.

Am gasit pe un site indicatori precum P/CF(price/cash flow), ROE (return on equity), EG (earning growth) Cum se calculeaza acesti indicatori?
   23-11-2004     Cristi

Price/cash flow este un indicator care masoara asteptarile pietei privind situatia financiara a firmei in viitor; indicatorul se calculeaza ca raport intre pretul actiunii si cash - flow-ul pe actiune. ROE se calculeaza ca raport intre profitul net si capitalurile proprii ale firmei. Acest indicator este util in campararea profitabilitatii unei companii cu altele apartinand aceluiasi sector de activitate. Earnings Growth se calculeaza ca raport procentual intre profitul din anul curent si profitul din anul precendent. Va recomand site-ul www.investopedia.com unde gasiti un dictionar foarte util de termeni financiari - contabili.

Stiti cumva daca si cand se va lista la bursa Continental SA Bucuresti? Sau eventual de unde se poate afla aceasta informatie. Multumiri.
   23-11-2004     andrei

Nu detinem informatii despre o posibila listare. Informatia se poate afla direct de la societatea respectiva.

O persoana care detinea inainte de intrarea in vigoare a legii 297/04 70% din actiunile unui emitent trebuie sa lanseze o oferta publica de preluare obligatorie in cazul majorarii acestei detineri prin subscrierea in cadrul majorarii de capital al emitentului?
   23-11-2004     Claudia

Nu este obligatoriu sa lanseze o oferta publica de preluare.

cind se aloca gratuitele de la Confectii Vaslui? multumesc!
   22-11-2004     barbu dumitru

Data de inregistrare pentru alocarea actiunilor a trecut. Alocarea actiunilor este asteptata, insa nu se stie o data exacta cand se va opera majorarea de capital social. Termenul ar trebui sa fie de cateva saptamani.

Socrul meu a primit titluri de valoare nominala conform legii 10/2001.Puteti sa-mi spuneti ce trebuie sa faca cu ele?
   22-11-2004     Patrascoiu Alin

Va rugam verificati arhiva intrebarilor de pe site - am mai raspuns pe aceasta tema.

Cu ocazia privatizarii am subscris pentru actiuni la IEMI Bucuresti. Cum pot afla daca actiunile exista/valoreaza ceva si daca societatea a distribuit dividente?
   22-11-2004     Dragos

Societatea este tranzactionata pe Rasdaq (www.rasd.ro), sub simbolul IEMI. Puteti gasi pe acest site, la fisa societatii mai multe informatii - introduceti simbolul in casuta din coltul stanga-jos al paginii principale.

cand si cum se pot tranzactiona titlurile de valoare nominala, reultate in urma Legii nr 10/2001.
   22-11-2004     andrei

Va rugam verificati arhiva intrebarilor de pe site - am mai raspuns pe aceasta tema.

Nu pot intelege cum poate reduce UCM Resita capitalul social la o valoare sub 7 miliarde lei, cand aceasta suma nu acopera nici valoarea unuia dintre numeroasele active pe care le detine?
   22-11-2004     Tiberiu Muresan

Conform hotararii Consiliului de Administratie al U.C.M. Resita SA din data de 23.09.04, capitalul social se reduce pana la 6,7 mld lei. Reducerea se efectueaza ca urmare a pierderilor inregistrate de societate. Aceasta reducere respecta prevederile legale si nu afecteaza activele, functionarea si existenta legala a societatii.

Exizta vreo diferenta intre "data de referinta" si "data de inregistrare" privind calitatea de actionar la o firma ?Daca da, va rog sa imi spuneti in ce consta aceasta diferenta. Multumesc.
   22-11-2004     gabi

Data de referinta identifica actionarii care pot participa la AGA iar data de inregistrare pe cei care "se bucura" de hotararile acelei adunari generale (ca de exemplu repartizarea de dividende). Astfel, prin aceasta modalitate actionarii care participa la AGA pot decide sa nu doreasca sa se supuna hotararilor acesteia vanzandu-si participatia pana in data de inregistrare

Cum pot afla unde si cum ma pot interesa ce procent de actiuni detin si unde as putea sa ma duc pentru a le vinde inapoi spre corporatie. Va multumec pentru intelegere
   21-11-2004     antonio

Daca aveti detineri de actiuni listate pe o piata organizata, ar trebui sa mergeti la registrul emitentilor la care sunteti actionar pentru a obtine o situatie la zi: extrasul de cont. In baza acestuia puteti merge la un broker care vi le fructifica la bursa. Pentru mai multe informatii va invitam sa contactati o societate de servicii de investitii financiare. Va propunem SSIF Intercapital Invest, 305 5177, www.intercapital.ro, Strada Buzesti nr. 75, Etaj 6, Bucuresti (Langa Piata Victoriei).

In ce ordine se executa ordinele de c/v emise in BVB ?Cat timp poate ramane activ un ordin de v/c in piata si daca se executa neconditionat la atingerea cotatiei ?
   21-11-2004     Marcu Sorin

Ordinele se executa functie de pret, pe acelasi palier se pret ordinele se executa in functie de prioritate (clientii au prioritate fata de staff si fata de contul house). pentru clientii care au plasat mai multe ordine pe acelasi palier de pret executia este in functie de timp. Ordinele raman active pe perioada pe care au fost plasate: o zi, o saptamana, o luna, pana la o data anume sau la infinit(deschise). Atentie insa, daca ordinele nu au expirat inca functie de timp insa pretul acestora depaseste o variatie mai importanta decat +/- 15% fata de ultima inchidere atunci ele sunt eliminate automat din sistem

In ce ordine se executa ordinele de c/v emise in BVB ?Cat timp poate ramane activ un ordin de v/c in piata si daca se executa neconditionat la atingerea cotatiei ?
   21-11-2004     Marcu Sorin

Raspunsuri la intrebarea dumneavoastra gasiti chiar pe site-ul www.kmarket.ro, in cadrul sectiunii Documentare si analiza/ Materiale documentare - articole: Sistemul de tranzactionare al bursei I si II.

La transformarea cupoanelor de privatizare am primit certificat de actionar la Compania Romana de Petrol cu sediul in str. general Budisteanu nr 11 bis. Care mai este situatia Companiei, sub ce nume se gasaste astazi si ce valoare mai au actiunile respective?
   20-11-2004     Marian Mihai

In prezent sunteti actionar la societatea SNP Petrom SA, tranzactionata in cadrul Bursei de Valori Bucuresti (www.bvb.ro), sub simbolul SNP. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 2.820 lei/actiune in data de 22.11.2004. Pentru informatii despre detinerea exacta de actiuni va trebui sa solicitati un extras de cont de la Regisco SA, telefon 2248372,2249128

De ce n-a mai fost tranzactionata BCC in ultimile zile la BVB? S-a stabilit data de referinta pentru splitare?
   20-11-2004     Virgil

Data de referinta pentru splitarea valorii nominale s-a stabilit in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor Bancii Carpatica SA si este data de 22.11.2004. Actiunile BCC au fost suspendate de la tranzactionare, conform art. 4.24 din Reg. BVB nr. 4 pentru splitarea valorii nominale de la 2.000 lei/actiune la 1.000 lei/actiune.

Ce pot spera prin faptul ca voi fi inregistrat la 30 nov. 2004 ca actionar al RRC?
   20-11-2004     Virgil

Actionarii inregistrati la data de 30.11.2004, au dreptul sa participe la majorarea de capital social hotarata in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor S.C. Rompetrol Rafinare SA ce a avut loc in data de 15.11.2004. Conform hotarii, in cadrul adunarii " s-a aprobat autorizarea majorarii capitalului social al Societatii pana la un nivel maxim egal cu contravaloarea a 150 milioane USD si delegarea atributiei majorarii capitalului social catre Consiliul de Administratie care poate decide in termen de un an majorarea capitalului social in limita nivelului fixat, potrivit prevederilor art. 236 al Legii nr. 297/2004, art. 114 din Legea nr. 31/1990 si art. 13.2. lit. c) din Actul Constitutiv al Societatii ".

V-as ruga daca se poate sa imi spuneti si mie, in cazul in care stiti, ce capital minim trebuie sa aiba un trader care ar tranzactiona la BMFM Sibiu instrumente financiare derivate. Va multumesc P.S. Am observat ca BVB este actionara la CRC. Stiti ceva de intentia fuziunii celor doua burse ?
   20-11-2004     Serban

Notiunea de trader - persoana fizica ( presupun ca la aceasta va referiti ) nu mai este definita in legea consolidata a pietei de capital (Leg 297 / 2004). Dreptul de tranzactionare pe piata instrumentelor derivate revine: societatilor de servicii de investitii financiare, societatilor bancare, traderilor - persoane juridice precum si societatilor comerciale (cu respectarea prevederilor Reg nr 4/2002).

va rog sa imi spuneti ce solutie exista de a vinde actiunile in conditiile in care proprietarul lor este plecat din tara?cum se poate obtine extrasul de cont?se poate plasa ordinul de vanzare online? multumesc
   19-11-2004     

Din pacate doar titularul acestora poate obtine personal extrasul de cont si doar el este singurul care poate plasa ordinul de vanzare a lor, pentru ca banii sa intre in contul unde este titular, daca se merge pe varianta de plata prin virament

UAM a inregistrat la 6 luni si la 9 luni pe 2004 un profit brut destul de important. De ce platesc un asa mare impozit pe profit astefl incat ramane un profit net foarte mic? (de ex din 6,5 mld. profit brut raman doar 0,5 mld. profit net)
   18-11-2004     Adrian

Ne pare rau insa nu avem destule informatii pentru a va clarifica aceasta nelamurire. Cel mai probabil acest emitent a angajat multe cheltuieli nedeductibile fiscal si prin urmare profitul impozabil este mult mai mare decat profitul brut care este identificat in contul de profit si pierdere. Aceasta este insa doar o presupunere.

SIF5 a vandut in luna octombrie actiuni SNP. La sfarsitul lunii octombrie a raportat un profit foarte mare. La inceputul lunii noiembrie SIF5 a subscris la SNP o suma foarte mare apropiata de valoarea vanzarii din luna octombrie. Cum se inregistreaza in contabilitate operatiunile efectuate si cum va afecta subscrierea la SNP, profitul de pe luna noiembrie al SIF5 ?
   18-11-2004     Adrian

Din cate stim, subscrierea in cadrul majorarii de capital la SNP Petrom nu va afecta profitul obtinut de SIF Oltenia, decat in momentul vanzarii actiunilor, si realizarii unui profit efectiv pe baza diferentei dintre valoarea de vanzare si valoarea de achizitie al actiunilor respective. Operatiunea se inregistreaza in bilant, si nu apare in contul de profit si pierdere al societatii.

Cum comentati faptul ca la sfarsitul sedintei bursiere de astazi SSIF Broker detine 12% din actiunile Mecanica Ceahlau (MECF)?. Sursa: www.rasd.ro. Multumesc
   17-11-2004     Marius Z.

Nu comentam in nici un fel aceasta informatie. Dupa cum aminteam intr-un raspuns anterior, fiecare investitor isi face calcule proprii. Nu detinem informatii despre strategia investitionala a SSIF Broker si nici nu am analizat in detaliu MECF pentru a putea comenta informatia de mai sus.

Cum a putut sa vanda SIF5 participatia la RRC la 550 (la vremea respectiva sub pretul pietei)? In prezent RRC a ajuns la 750.
   17-11-2004     dan

Fiecare investitor, inclusiv un investitor institutional de talia SIF, isi face o strategie de investitie si anumite calcule pentru implementarea acesteia. Vanzarea unor pachete mari de actiuni prin tranzactii negociate se poate face si la preturi sub cel din piata, datorita volumului mare de actiuni ce trebuie vandute. Nu cunoastem motivele vanzarii la acel pret. Pe de alta parte, este la fel de corect ca o crestere de pret era greu de anticipat tinand cont de performantele financiare ale RRC (capitalurile proprii, de exemplu). Nimeni nu poate prevede cu exactitate evolutia viitoare a pretului unei actiuni; daca cineva ar putea face acest lucru cu acuratete de 100%, atunci nu ar mai lucra pentru un SIF, SSIF, etc, ci ar sta acasa si ar acumula miliarde.

Imi puteti spune care este la momentul actual compozitia indicelui BET si ponderea fiecarei societati? Va multumesc.
   17-11-2004     Levente

Componenta actuala este urmatoarea: BRD (Banca Romana pentru Dezvoltare) - 20,00%; SNP (Petrom) - 20,00%; TLV (Banca Transilvania) - 20,00%; AZO (Azomures) - 9,19%; ATB (Antibiotice) - 7,38%; TBM (Turbomecanica) - 7,27%; INX (Otelinox) - 6,83%; ALR (Alro Slatina) - 5,00%; OLT (Oltchim) - 3,13%; RBR (Rulmentul Brasov) - 1,20%.

Cu ocazia marii privatizari din Romania, am subscris pentru actiuni la Moldomobila Iasi. Mai valoreaza ceva actiunile la acesta firma? S-au dat vreodata dividende?
   17-11-2004     Mosneagu Catalin

Actiunle Moldomobila Iasi se tranzactioneaza prin sistemul Bursei de Valori Bucuresti (segmentul valori mobiliare necotate) cu simbolul MOL. Ultimul pret pe actiune a fost de 1.000 lei/actiune (pentru pretul la zi mergeti pe www.bvb.ro si introduceti simbolul MOL in casuta din dreapta-sus).

Nu avem informatii despre dividende dar puteti lua legatura direct cu societatea la telefon 0232/232600, 0232/135263 pentru aceasta informatie (cereti la departamentul "Actionariat").

Tot referitor la PAS Napochim si la zvonurile referitoare la spargerea PAS. Este obligata societatea sa ofere informatii recente la structura actionarilor (mai ales actualilor actionari)? Este posibil ca cresterea volumelor tranzactionate sa fie cauzate de spargerea PAS NACH?
   16-11-2004     Florin

Actionarii semnificativi care ating, depasesc sau scad sub anumite praguri de detinere in capitalul social al unei societati listate (5%,10%,20%,33%,50%,75% sau 90%) au obligatia sa se raporteze conform legii 297/2004. Rapoartarile apar in fisa emitentului respectiv pe site-ul rasd.ro. Nu detinem informatii exacte despre spargerea PAS, luati legatura direct cu societatea emitenta.

Cum as putea sa vand actiunile pe care le detin la Chimica SA Orastie si la Sidermet SA Calan Va multumesc
   16-11-2004     Stancu Maria

Sidermet este in lichidare iar actiunile sale nu se mai tranzactioneaza. Puteti lua legatura direct cu societatea la 0254/730303 pentru informatii suplimentare. Chimica se tranzactioneaza pe Rasdaq cu simbolul CHII, dar tranzactiile sunt extrem de rare. Pentru vanzare va puteti adresa unei societati de servicii de investitii financiare. In Bucureti puteti lua legatura cu Intercapital Invest, www.intercapital.ro, Strada Buzesti nr. 75, Etaj 6, 305 5177.

As avea cateva intrebari: mai intai, cum sunt taxate veniturile din investitiile in actiuni (dividendele si cresterea valorii investitiei) in cazul unei persoane fizice. Sau, in cazul in care as investi ca persoana juridica, aceste castiguri sunt luate in considerare la fel ca si profitul firmei? Si inca o intrebare: unde as putea afla ce firme vor avea un IPO in viitorul apropiat?
   16-11-2004     adrian

Impozitul pe dividende este in prezent 5%, si va fi 10% de la anul. Impozitul din cresterea actiunilor este de 1% din profitul net obtinut din vanzare (adica pretul de vanzare minus pretul de cumparare minus comisioane). Ambele sunt retinute la sursa. Pentru o persoana juridica veniturile din castiguri pe actiuni intra la calculul veniturile firmei. Din pacate ofertele publice initiale sunt foarte rare in Romania. Pe kmarket.ro veti gasi intotdeauna informatii la zi despre ofertele de acest tip care apar.

o persoana fizica poate realiza investitii financiare sau contracte futures ? daca da unde si in ce conditii? (cum poti deveni trader si ce conditii se impun?)
   16-11-2004     Octavian Ungur

O persoana fizica poate cumpara si vinde contracte futures sau alte tipuri de instrumente financiare (actiuni, obligatiuni) prin intermediul unei societati de servicii de investitii financiare (SSIF). Consultati pagina Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS, www.bmfms.ro) pentru societatile care opereaza pe aceasta piata (BMFMS este singura piata pe care se tranzactioneaza contracte futures si options in Romania). Pentru cumparari si vanzari de actiuni si obligatiuni va puteti adresa SSIF Intercapital Invest, www.intercapital.ro, Strada Buzesti Nr. 75, Etaj 6, 305 5177. Din cate cunosc noua legislatie nu mai permite ca o persoana fizica sa devina trader (adica sa tranzactioneze in mod direct contracte futures, nu printr-o SSIF), dar BMFMS ar putea sa va lamureasca mai bine.

As vrea sa va intreb unde pot vinde actiunile pe care le detin la PECO Tulcea. Nu stiu unde as putea afla valoarea actuala. Va multumesc.
   16-11-2004     Vdovicencu George Daniel

Peco Tulcea a fost integrata in Petrom, astfel incat dumneavoastra aveti acum actiuni Petrom, listate la bursa de valori cu simbolul SNP. Pretul unei actiuni este 2720 lei/actiune, insa numarul de actiuni ar putea sa difere de cel pe care il stiti. Va trebui sa va adresati societatii care tine registrul actionarilor Petrom (Regisco SA, www.regisco.ro, telefon 2126141) pentru a obtine un extras de cont cu numarul exact de actiuni, si codul confidential in cazul in care doriti vanzarea acestora. Pentru vanzare va puteti adresa oricarei societati de servicii de investitii financiare. Daca sunteti din Bucuresti puteti veni la Intercapital Invest, Strada Buzesti Nr. 75, Etaj 6, 305 5177, www.intercapital.ro

Daca vreau sa cumpar actiuni la o societate ce trebuie sa fac?Si care este suma minima de care am nevoie?
   16-11-2004     alex

Pentru a cumpara actiuni trebuie sa va adresati unei societati specializate numita societate de servicii de investitii financiare (SSIF). Daca sunteti din Bucuresti puteti folosi serviciile SSIF Intercapital Invest (Strada Buzesti nr. 75, Etaj 6, 305 5177, www.intercapital.ro). Suma minima este de 15 milioane lei. Pentru informatii suplimentare va invitam sa parcurgeti si Ghidul Investitorului Incepator, disponibil pe site-ul kmarket.ro in sectiunea "Documentare si Analiza".

Poti deveni broker daca ai studii superioare tehnice si nu economice? Daca da, cum se procedeaza? Va multumesc.
   16-11-2004     Eugen Niculae

Profilul facultatii urmate nu este o restrictie pentru a deveni broker. Conditiile sunt: cel putin studii medii, angajare la o societate de servicii de investitii financiare, fara antecedente penale sau fiscale, urmarea unui curs de specialitate. Cursurile pot fi urmate la Institutul Bancar Roman (www.ibr-rbi.ro) sau la Institutul Financiar Roman (tel 327 1180).

Vreau sa va intreb si eu ,de cind am actiunea nu am primit nici un devident si au trecut atitea anii,vreau sa primesc un raspuns. Va multumesc.
   15-11-2004     Romanica Grigore Daniel

Situatia exacta a dividendelor Dumneavoastra nu va poate fi comunicata decat de societatea la care aveti actiuni. Luati legatura cu aceasta telefonic si cereti departamentul actionariat pentru a va interesa de dividende. Date de contact ale tuturor societatilor listate se gasesc pe site-urile bursei (www.bvb.ro) si Rasdaq (www.rasd.ro).

cat de repede si de unde se pot lua informatiile referitoare la rapoartele de analiza ale societatilor listate la bursa?
   15-11-2004     dorin

Depinde la ce rapoarte de analiza va referiti. Rapoartele de analiza sunt prezentate de regula de societati de servicii de investitii financiare si de societati de consultanta. Rapoartele realizate de noi, de exemplu, sunt publicate saptamanal pe site-ul www.kmarket.ro.

Poate o companie sa face o majorare de capital social prin aport de numerar de la actionarii sai, la o valoare mai mica decat valoarea nominala?
   15-11-2004     Marcel Popescu

Aceasta varianta nu este permisa de lege.

detin 974 actiuni mopariv.cate sunt acum, care este pretul si care este procedura de a vinde aceste actiuni?se poate plasa ordinul prin email?mentionez ca nu detin extras de cont pt aceste actiuni. multumesc anticipat
   15-11-2004     

Societatea se numeste acum Vel Pitar Rm. Valcea - simbol VEL la bursa de valori. Pretul unei actiuni este de 12.600 lei/actiune. Pentru a vinde actiunile luati legatura cu o societate de servicii de investitii financiare - SSIF. Spre exemplu puteti apela la serviciile Intercapital Invest, telefon 305 5177, Strada Buzesti nr. 75, Etaj 6, www.intercapital.ro. Extrasul de cont si prezenta la sediul unei SSIF sunt obligatorii pentru vanzare.

De ce in versiunea noului site nu s-a mentinut arhiva cu cotatiile zilnice in format xls a tuturor societatilor din 1999 - 2004. Erau foarte utile
   15-11-2004     claudiu

Am renuntat intr-adevar la aceste date. Acestea se vor regasi pe noua forma a site-ului intercapital.ro.

Ce sunt titlurile de valoare nominala folosite exclusiv in procesul de privatizare si cine le emite . Acestea sunt amintite ca masuri reparatorii in cadrul legii 10/2001 art.9/2 ?
   15-11-2004     demian aurel

Va rugam verificati arhiva intrebarilor de pe site - am mai raspuns pe aceasta tema.

Despre Napochim Cluj (NACH). Am auzit zvonuri ca anul viitor in martie se desfiinteaza PAS. Stiiti ceva despre asta? Multumesc
   15-11-2004     Florin

Nu avem informatii clare pe aceasta tema, desi circula zvonuri ca PAS-ul s-a desfiintat deja. Cel mai bine ar fi sa luati legatura direct cu societatea respectiva.

Daca aveti informatii ca SSIF Broker Cluj cit la suta detinere de actiuni are la SRT si daca in ultima saptamina a vindut din ele pe BVB?
   15-11-2004     Simon Laszlo

Din pacate nu avem informatii despre portofoliul de actiuni al SSIF Broker (desi ne-ar placea sa avem aceste informatii, in lumina ofertei publice de vanzare de actiuni).

Cand se publica rezultatele financiare pt.trimestrul trei la Compa Sibiu. Multumesc
   15-11-2004     Mircea

Rezultatele la CMP la trim III 2004 au fost transmise la sfarsitul lunii octombrie. Daca vreti sa vi le trimitem prin email transmiteti-ne un mail la adresa office@intercapital.ro.

As dori sa va intreb cum pot vinde actiunile pe care le detin la societatea PREFAB S.A. din Calarasi? Nici nu stiu unde sa caut care este valoarea lor de piata. Va multumesc.
   14-11-2004     

Actiunile se tranzactioneaza cu simbolul PREH (mergeti pe www.rasd.ro pentru preturile la zi). Pretul unei actiuni este de 86.000 lei/actiune. Pentru vanzarea actiunilor puteti apela la Intercapital Invest, telefon 305 5177.

Despre actiunile Socep din Constanta. La pret momentan pe actiune mai este interessant sa achizitionam actiunile. Multumim din nainte pentru raspuns. Cu stima,
   14-11-2004     rotaru

Din pacate nu oferim recomandari de investitii in aceasta sectiune. Va multumim pentru intelegere.

care sunt datele de referinta ale bancii transilvania si bancii carpatica pana la care primesti dividende daca ai actiuni la ei? va multumesc.
   14-11-2004     ELENA SUGEAC

TLV si BCC nu au acordat dividende pentru 2003. Situatia pe 2004 nu a fost inca anuntata, aceasta urmand a fi anuntata in primavara lui 2005.

Locuiesc in Constanta si asi dori sa-mi raspunde-ti la urmatoarea intrebare: care este procedura prin care asi putea cumpara unitati ale fondului Intercapital?
   13-11-2004     adi

Procedura este foarte simpla: mergeti la orice sucursala a Raiffeisen Bank sau Banca Transilvania si veti putea investi in fond.

Intentionez sa investesc intr-o societate cotata pe RASDAQ,pe baza rezultatului net obtinut de societate pe 2003.Din analiza acestui rezultat ,75% din el se datoreaza unei linii din contul de venituri si cheltuieli denumita "alte venituri din exploatare".Asta poate sa insemne ca societatea a obtinut venituri din chirii sau alte venituri care sa se poata repeta si in 2004 si in anii viitori ?
   13-11-2004     Catalin

La "alte venituri din exploatare" intra de regula venituri care nu tin de activitatea normala, principala a societatii. Dupa parerea noastra veniturile din chirii nu se incadreaza in mod normal in acest element din bilant.

Ce parere aveti de titlurile NACH? Inteleg ca au vanzari in crestere si detin proprietati in Cluj dublul capitalizarii. Ce parere aveti?
   12-11-2004     Alina Petrescu

Nu oferim recomandari de investitii in cadrul acestei rubrici. Va multumim pentru intelegere.

Cat de riscanta ar fi in acest moment achizitia la MECF la urmat. parametrii: Profit net la 30.09 - 48000 lei/act.; PER = 2,47; Val. contabila = 115000/act., Dividende distribuite in fiecare an, Actionar majoritar SIF2 (50, 97%). Multumesc
   12-11-2004     adi

Nu oferim recomandari de investitii in cadrul acestei rubrici. Va multumim pentru intelegere.

As vrea sa aflu cate ceva despre teoria pietei eficiente pentru un referat
   12-11-2004     camelia sulea

Nu avem materiale scrise pe aceasta tema. Puteti consulta sectiunea Documentare si Analiza din cadrul acestui site pentru a gasi materiale care v-ar putea ajuta.

ce data de raportare are structura actionariatului la vae apcarom buzau afisata la kmarket ? (vae austria 77,40% + broadhurst 6,14%). va multumesc.
   12-11-2004     dumbrava catalin

Societatea Vae Apcarom are registrul actionarilor la Bursa de Valori Bucuresti. Astfel ca datele sunt actualizate cu datele furnizate de bursa. In buletinul din luna octombrie, realizat de BVB, structura actionariatului este aceeasi: VAE Aktiengesellscahft 77,40% si Broadhurst Investments Ltd 6,14%.

VREAU SA INVESTESC IN ACTIUNI SI SA JOC PE PIATA BURSIERA!!!CUM POT SA O FAC ?PRINTR-O FIRMA DE BROKERI?
   11-11-2004     kanu

Investitiile in actiuni se fac numai prin societati specializate, numite societati de servicii de investitii financiare (SSIF). Pentru informatii suplimentare pe teme legate de investitii va invitam sa parcurgeti Ghidul Investitorului Incepator, disponibil in sectiunea "Documentare si analiza" pe kmarket.ro. Daca sunteti in Bucuresti puteti apela pentru investitii in actiuni la societatea noastra - Intercapital Invest, Str. Buzesti nr. 75, Etaj 6, Tel 305 5177, www.intercapital.ro. Va asteptam.

Va rog sa imi spuneti unde pot consulta o analiza de piata despre societatea sidex galati( pt. anul 2001)
   11-11-2004     cristi

Nu va putem furniza o analiza a societatii Sidex Galati, deoarece nu este o societate deschisa, tranzactionata pe o piata reglementata, si nu dispunem de nici un fel de informatii privind rezultatele financiare obtinute de catre societate. Nu dispunem de nici o analiza a acestei societati nici pentru perioada in care a fost listata pe Rasdaq.

Va rog ajutati-ma sa aflu cate ceva despre concepte si teorii privind formarea pretului pe piata bursiera
   10-11-2004     Dana

Raspunsul la o intrebare similara a fost deja prezentat pe site. Va rugam sa consultati arhiva de intrebari si raspunsuri.

sunt studenta in anul 4. m-ar interesa un subiect "fierbinte" pe care sa fac un studiu. multumesc.
   09-11-2004     kati

Va propunem cateva teme: - structura si prezentarea ofertelor publice de obligatiuni in tara noastra, si raportarea randamentelor acestora la dobanzile bancare - analiza portofoliilor si performantelor fondurilor deschise de investitii in tara noastra - evolutia actiunilor listate la BVB si Rasdaq in ultimii patru ani, atat prin prisma cresterilor de pret cat si a cresterilor indicilor P/E

Va rog, ce trebuie facut sau cui trebuie adresat, pentru a primi la domiciliu , prin posta, contravaloarea dividendelor . Mentionez ca persoana interesata are o varsta inaintata si este bolnava fara posibilitatea de a se deplasa la BRD filiala cea mai apropiata la 50 km. multumesc.
   09-11-2004     marcean tiberiu

Depinde de politica societatii de la care aveti de incasat dividendul. Se poate sa aveti posibilitatea sa ridicati dvs dividendul in cazul in care aveti o procura de la proprietarul actiunilor, si daca platitorul dividendelor accepta plata pe baza de procura. Cel mai bine este sa sunati la societatea in cauza (cereti la departamentul "Actionariat") pentru a va spune exact cum trebuie sa procedati.

Nu stiu aproape nimic despre piata bursiera, insa as dori sa aflu cum pot fi valorificate in prezent actiunile detinute de mine la S.C. Apulum Alba-Iulia, S.C. Sanevit Arad (seringi) si fosta "Ursus" (actuala Compania de Bere Romania). Va multumesc.
   09-11-2004     Cristina

Societatea Apulum Alba Iulia nu este listata pe o piata reglementata, astfel ca nu le puteti vinde prin intermediul unei societati de servicii de investitii financiare. Puteti lua legatura cu Departamentul actionariat din cadrul societatii, poate cineva din cadrul societatii este interesat de achizitionarea actiunilor. In ceea ce priveste Sanevit - aceasta societate s-a tranzactionat pe Rasdaq (ww.rasd.ro, simbol SANA), insa momentan este suspendata de la tranzactionare din 10.05.2004, ca urmare a incetarii activitatii. Societatea Compania de bere Romania SA (fosta Ursus) este societate de tip inchis. A fost delistata in martie 2004 de pe Rasdaq, ca urmare a unei oferte publice de preluare in vederea delistarii si inchiderii realizate de catre actionarul majoritar. Si in acest caz, singura solutie este sa luati legatura cu cineva de la societate pentru a afla modalitatea in care v-ati putea vinde actiunile.

Care este structura pietei de capital? puteti sa-mi oferiti ceva amanunte ? Va multumesc mult.
   09-11-2004     Napau Annabella

Va rog sa "rasfoiti" Ghidul Investitorului Incepator disponibil in cadrul sectiunii Documentare si analiza, de pe site-ul www.kmarket.ro.

Care sunt principalii indicatori de eficienta in tranzactiile bursiere?
   08-11-2004     Daniela

Raspunsul la aceasta intrebare depaseste cadrul acestei rubrici. Va invitam sa parcurgeti "Ghidul Investitorului Incepator" si alte materiale disponibile in sectiunea "Documentare si Analiza" a kmarket (inclusiv Arhiva acestei sectiuni).

Ce s-a intamplat cu actiunile de la PETROMIDIA S.A.? La cat este evaluata o actiune
   08-11-2004     m

Petromidia SA, este listata la Bursa de Valori Bucuresti, categoria a IIa, simbol RRC. Pretul de inchidere al actiunilor RRC, in data de 5 noiembrie 2004, a fost de 680 lei/actiune.

V-as ruga sa ma ajutati daca se poate cu informatii despre oricare din: MetaStock, Tradestation, Wealth Lab, TC2000 sau despre orice alt program - pe care sa-l obtin gratuit sau pt o perioada de proba (30zie) in care sa pot studia AT pt bvb. Adica sa pot prelucra datele oferite de bvb. Se poate face asta in Romania? Multumesc anticipat
   07-11-2004     Daniel

Puteti consulta site-ul www.equis.com, Equis International fiind compania care a realizat soft-ul Metastock, foarte util pentru analiza tehnica. Din pacate noi nu dispunem si nu putem furniza aceste programe si datele necesare pentru acestea. Din cate cunoastem sumarele de tranzactionare pot fi prelucrate pentru a fi folosite in Metastock.

cum se pot valorifica titlurile de valoare primite conform legii 10
   07-11-2004     doina

Titurile de valoare nominala primite conform Legii 10, nu se pot valorifica pe o piata reglementata, neexistand cadrul tehnic si legislativ necesar derularii unor astfel de operatiuni. Bursa de Valori Bucuresti si-a anuntat intentia de a reglementa tranzactionarea acestor titluri. Acest proces este inca asteptat.

In cazul unui split al valorii nominale al unei actiuni, cum afecteaza splitul evolutia valorii de piatza a actiunilor.
   07-11-2004     Istvan

In urma splitarii valorii nominale a unei actiuni, piata reactioneaza in sensul modificarii pretului actiunii proportional cu modificarea valorii nominale (spre exemplu: daca are loc o splitare a unei actiuni vechi in doua actiuni noi, atunci pretul ar trebui sa se injumatateasca). De asemenea se constata si o crestere a lichiditatii, actiunile devenind deseori mai accesibile.

Cum pot afla cine organizeaza cursuri pentru a deveni agent pentru servicii de investitii financiare
   07-11-2004     Bogdan

Cursuri de agent de servicii de investitii financiare organizeaza Centrul "Millenium" (tel: 327.1181) precum si Institutul Bancar Roman (tel: 327.5087).

Unde pot gasi raportarile pe 9 luni ale TLV? Am cautat peste tot! In general, vreau sa stiu daca exista un site unde sunt publicate raportarile societatilor listate.
   07-11-2004     Razvan

V-am trimis pe mail raportarea financiara a Bancii Transilvania la trimestrul III 2004.

Intr-un Raport de analiza efectuat in data de 19 februarie 2004 pe baza rezultatelor financiare de la 30 iunie 2003 a SC Uzinexport SA am gasit textul urmator; "Din profitul net realizat pe 2003 se constituie un fond de 9 miliarde lei destinat achizitionarii de catre Uzinexport S.A. de actiuni proprii din piata extrabursiera Rasdaq. Oferta va contine limita maxima si cea minima a pretului unitar de cumparare al actiunilor si anume +/- 10% fata de pretul mediu al pietei actiunilor Uzinexport din ziua/zilele in care a avut loc tranzactia. Aceste actiuni vor fi cesionate personalului societatii, iar Consiliul de Administratie va stabili modul in care se va realiza aceasta". Rezultatele acestei stimulari le-am citit in realizarile pe primele 9 luni ale anului 2004. Ma intreb daca o AGA a unei Societetati Comerciale cu un actionar majoritar (detinator a peste 50% din drepturile de vot) ar putea sa decida ca tot profitul obtinut intr-un an sa fie dat cadou presedintelui CA si daca nici o lege nu impiedeca un astfel de abuz. Exista prevederi legale in acest sens ? Evident nu ma astept sa imi raspundeti daca veti socoti nepotrivita tratarea unui astfel de subiect in aceasta rubrica. Va multumesc.
   06-11-2004      A Ghergut

Am inteles mesajul intrebarii Dumneavoastra. Nu cunosc cazul exact la Uzinexport, insa este adevarat ca vorbind in general, la nivelul unor emitenti se iau uneori decizii care defavorizeaza pe unii actionari si ii favorizeaza pe altii. Asemenea tratamente discriminatorii nu ar trebui sa fie permise. De multe ori, din punct de vedere strict legal, acestea nu sunt in afara legii; daca vorbim din punctul de vedere al eticii care ar trebui sa o intalnim la o societate deschisa, atunci lucrurile nu mai sunt asa de clare (repet, nu ma refer la cazul UZIN, despre care nu am detalii).

sunt din Bucuresti si vreau sa stiu unde pot subscrie pentru SSIF Broker; desi in oferta scrie ca orice SSIF face asta, la Active International am primit un raspuns negativ.
   05-11-2004     alex

Va recomandam sa folositi serviciile SSIF Intercapital Invest pentru aceasta operatiune. Sediul este in Strada Buzesti Nr. 75, Etaj 6, Sector 1, Bucuresti (cladirea albastra, foarte aproape de Piata Victoriei), telefon 305 5177, 305 5178, www.intercapital.ro.

In portofoliul vitual ati cumparat actiuni BRK, ce actiuni sunt acestea? Multumesc
   05-11-2004     Aurora Sandu

BRK este simbolul societatii SSIF Broker, care in perioda 25 octombrie - 19 noiembrie 2004 deruleaza o oferta publica initiala de vanzare de actiuni, la pretul de 15.500 lei/actiune. Mai multe informatii despre aceasta oferta gasiti in raportul de analiza al societatii diponibil pe site-ul www.kmarket.ro (sectiunea "Rapoarte analiza").

Mi-ati putea arata, va rog, cum se face o analiza tehnica si una functionala ? Chiar si pt. un titlu care momentan nu se mai tranzactioneaza. Va multumesc
   05-11-2004     Cristi

Banuiesc ca va referiti la analiza fundamentala, nu functionala. Din pacate complexitatea raspunsului la intrebarea dvs depaseste cadrul acestei rubrici. Va invitam sa parcurgeti materialele disponibile in cadrul sectiunii "Documentare si analiza" a site-ului kmarket.ro, fara a neglija rubrica "Arhiva" a acestei sectiuni.

Ce reprezinta abaterea media patratica, si care este importanta ei ? Din punctul d-voastra de vedere care analiza (tehnica sau fundamentala) este mai corecta ? Multumesc
   05-11-2004     Cristi

Consider ca in luarea unei decizii de investire analiza tehnica trebuie corelata cu analiza fundamentala. Prin imbinarea ambelor metode se obtin cele mai bune rezultate. In ceea ce priveste abaterea medie patratica acesta este un indicator statistic, ce masoara cat de mult sunt dispersate valorile inregistrate de un indicator fata de valoarea sa medie. Mai multe explicatii privind acest indicator putei gasi in Microsoft Excel Help. Functia care calculeaza valoarea acestui indicator este STDEV(nr1, n2,.... ). Acest indicator se foloseste si pentru actiuni pentru a calcula volatilitatea pretului actiunilor, adica gradul de dispersie fata de medie.

Care sunt criteriile care au stat la alegerea societatilor care s-au transferat de pe RASDAQ in sistemul electronic BVB? Cine face aceasta alegere? Nu aveti impresia ca au existat factori in aceasta alegere? Cand se preconizeaza un nou set de societati transferate? Meritati felicitari pentru tot ceea ce ati facut pentru piata de capital din ROmania in ultimii ani. Sunteti asteptati si la Cluj...
   04-11-2004     marius

Va multumim pentru felicitari si ne bucuram ca apreciati eforturile noastre. Unul din criteriile care au avut importanta in selectarea societatilor care s-au translatat si folosesc sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti, este ca registrului actionarilor sa fie tinut de unul din registrele independente Regisco SA sau Registrul Roman al Actionarilor SA, registre care sunt conectate la registrul Bursei de Valori Bucuresti si permit operarea in timp real a transferurilor de actiuni. Alte criterii au fost legate de capitalul social si de lichiditatea in piata in ultimele 6 luni. Este adevarat, nu au existat niste criterii 100% riguroase, astfel incat unele decizii par ciudate. Nu se stie cand va urma un nou set de societati translatate.

BERD a cumparat 15% din TLV in 1999.Cand credeti ca o sa lichideze BERD participatia la TLV?In afara de a aduce un investitor puternic precum o banca straina ce alta posibilitate de exit din actionariatul bancii exista pt BERD?Spre ce varianata ar inclina cei care controloleaza acum banca(SIF, membrii fondatori)?
   04-11-2004     drume camelia

Singura posibilitate de exit pe care o vedem este prin atragerea unui investitor strategic. Nu credem, insa, ca BERD se grabeste foarte tare; banca europeana nu este un investitor financiar tipic presat de actionari pentru obtinerea de profituri pe termenele uzuale de 3-5 ani si si-ar putea permite sa astepte. Pe de alta parte, interesul in crestere pentru piata financiara din Romania face din TLV o tinta foarte atractiva de preluare, si cred ca actionarii fondatori se gandesc din ce in ce mai mult la acest lucru; problema este data si de pretul actual al actiunilor, care nu este foarte scazut pentru o preluare.

Intr-un interviu acordat kmarket in exclusivitate conducerea bancii nu a comentat nimic pe aceasta tema, declarand ca "Banca Transilvania va continua sa functioneze in forma actuala si in viitor".

As vrea sa aflu informatii cu privire la conceptiile si teoriile fata de formarea pretului pe piata bursiera. Poate imi puteti oferi informatii mai detaliate. Va multumesc anticipat.
   04-11-2004     Diana

Din pacate nu avem materiale pe aceasta tema. Ca o sugestie, puteti transmite indrumatorului de lucrare sau profesorului care v-a cerut sa abordati aceasta tema ca exista teme mult mai interesante, utile si practice ce pot fi abordate pe piata de capital, iar cea legata de "formarea pretului pe piata bursiera", care a fost tratata probabil de mii de studenti pana acum, este cam invechita.

Unde pot gasi documentatii bune referitoare la analiza tehnica? Multumesc.
   04-11-2004     Dan Diaconu

Documentatii referitoare la analiza tehnica puteti gasi pe site-uri internationale, precum Equis International (www.equis.com), precum si pe site-uri autohtone precum www.educofin.com.

De ce la SIF5 capitalurile proprii / actiune sunt de 9500lei /act iar activul net / act. este 12000, in timp ce la celelalte SIF-uri acesti indicatori sunt aproape identici? Ce reprezinta fiecare indicator in parte (cap. proprii respectiv activ net)? Multumesc
   04-11-2004     adi

Pentru societatile de investitii financiare se calculeaza valoarea activului net unitar (VANU) in care activele sunt ponderate in functie de riscul acestora conform normelor CNVM (Instr. Nr 4/ 1999, modifica de Instr Nr 2/2003) aceasta valoare fiind diferita de valoarea contabila a unei actiuni calculata prin metoda standard: (total activ - total datorii)/nr act.

Felicitari pt site!! Este o schimbare care trebuia sa vina ! intrebarea pe care asa dori sa v-o adresez este daca exista cumva o data limita la care BVB si BER vor fuziona. Va multumesc!
   04-11-2004     Costin

Multumim pentru felicitari. Nu s-a stabilit un termen limita pentru fuziunea Bursei de Valori Bucuresti si a pietei Rasdaq. Noul statut al BVB (si implicit transformarea acesteia in societate pe actiuni in vederea fuziunii) va fi aprobat in primele luni ale lui 2005. Fuziunea s-ar putea incheia in a doua jumatate a lui 2005, daca toate partile sunt interesate de acest lucru.

CUM POT AFLA ISTORICUL ONOR ACTIUNI LA OSOCIETATE
   04-11-2004     GHITA ADELARDO

Daca va referiti la evolutia istorica a pretului actiunilor unei societati cotate, din cate cunoastem nu exista o sursa publica de unde ati putea obtine astfel de informatii. Totusi pe site-ul www.kmarket.ro puteti gasi grafice utile pentru societatile cotate. De asemenea Bursa de Valori Bucuresti pune la dipozitia celor interesati sumare zilnice de tranzactionare (www.bvb.ro). In cazul in care lucrati cu o SSIF, puteti solicita datele acesteia.

Am nevoie de date (numerice) referitoare la evolutia pretului actiunilor TBM in perioada 1999-2003. De unde le-as putea colecta? Va multumesc anticipat.
   03-11-2004     Anamaria Acristini

V-am transmis datele solicitate pe e-mail.

Ce banci acorda credite pt. investitii in actiuni?, este rentabila aceasta practica; stiti investitori care au reusit imprumutandu-se la banca pt. a investi in bursa, ce ma sfatui-ti in acest sens, am un salariu de 5 mil.lei, vreau sa investesc in bursa dar momentan nu dispun de o suma de bani. Va multumesc anticipat
   03-11-2004     MOLDOVEANU CRISTIAN

Din cate cunostem nu exista banci care sa acorde credit pentru investitii in actiuni. Puteti contracta un credit pentru nevoi personale de la banca, pe care ulterior sa il utilizati pentru a achizitiona actiuni. Investitia in actiuni poate aduce si pierderi, asa ca operatiunea pe care o aveti in vedere este destul de riscanta la nivelul actual al veniturilor.

am nevoie de date privind formarea pretului pe piata bursiera si despre teoria preturilor eficiente.Ma puteti ajuta?
   03-11-2004     andreea tanase

Nu avem materiale scrise pe aceasta tema. Puteti consulta sectiunea Documentare si Analiza din cadrul acestui site pentru a gasi materiale care v-ar putea ajuta.

Ptr analiza tehnica am nevoie de cursurile actiunilor de pe BVB in format metastock. Exista un site de pe care le pot incarca (gratuit)? Multumesc anticipat.
   02-11-2004     Cristina Chitu

Din cate cunoastem nu exista un site care sa va ofere un istoric al preturilor actiunilor emitentilor listati la bursa in format Metastock. Bursa de Valori Bucuresti pune la dispozitie celor interesati sumare zilnice de tranzactionare. De asemenea pe www.kmarket.ro gasiti grafice utile pentru a va ajuta in luarea unei decizii de investire.

Daca as dori sa cumpar actiuni SSIF Broker Cluj inainte ca acestea sa fie listate pe BVB, unde/prin ce societate as putea sa le cumpar?
   01-11-2004     Lucian

Actiunile pot fi cumparate in cadrul ofertei publice prin intermediul oricarei societati de servicii de investitii financiare in cursul perioadei de subscriere (25 octombrie - 19 noiembrie). Daca sunteti in Bucuresti puteti veni la sediul Intercapital Invest - Str. Buzesti nr. 75, Etaj 6, Tel 305 5177. Pentru informatii suplimentare consultati raportul de analiza al ofertei disponibil in sectiunea "Rapoarte analiza" a site-ului kmarket.ro.

Incepand cu ce data se va face denominarea si incepand cu ce data vor circula noile monede in Romania.
   01-11-2004     Marius Gabriel

Pentru a avea raspunsul la aceasta intrebare, va rugam sa consultati arhiva intrebarilor postata pe site-ul www.kmarket.ro.

O persoana apropiata are niste titluri de valoare nominala emise de Ministerul Finantelor la LEGEA 10. Acea persoana doreste sa le vanda.Aceste titluri se tranzactioneaza undeva?Ce poate sa faca cu ele?MULTUMESC
   01-11-2004     s.paul

Conform precizarilor Bursei de Valori Bucuresti, aceasta va oferi in viitor suportul tehnic pentru tranzactionarea titlurilor de valoare nominala emise de Ministerul Finantelor in baza legii 10. Deocamdata titlurile nu se pot tranzactiona.

Al carei societati este simbolul BRK ? Cu ce bani le-ati cumparat din moment ce suma din sold este aceeasi?
   01-11-2004     VALENTIN IONESCU

BRK este simbolul societatii SSIF Broker, care in perioda 25 octombrie - 19 noiembrie 2004 lanseaza o oferta publica initiala de vanzare de actiuni, la pretul de 15.500 lei/actiune. Mai multe informatii despre aceasta oferta gasiti in raportul de analiza al societatii diponibil pe site-ul www.kmarket.ro (sectiunea "Rapoarte analiza").

Am vazut in portofoliul virtual o achizitie de actiuni BRK, ce societate este aceasta? Ori este simbolul gresit? Multumesc
   01-11-2004     Cosmin

Raspunsul la o intrebare similara a fost deja prezentat pe site.

cum pot tranzictiona actiuni la bursa se poate cumpara-vinde actiuni prin internet cum pot afla cotatiile actiunilor din ziua respectiva pot folosi carti de credit,carduri pentru a cumpara sau vinde actiun cu consideratie
   01-11-2004     costel pintea

Pentru a putea tranzactiona actiuni la bursa trebuie sa contactati o societate de servicii de investitii financiare (SSIF), pentru a va deschide un cont de investitii. Daca sunteti in Bucuresti puteti apela la societatea noastra - Intercapital Invest, Str. Buzesti nr. 75, Etaj 6, Tel 305 5177, www.intercapital.ro.

Cotatiile actiunilor in timpul sedintei de tranzactionare se pot vedea pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, www.bvb.ro si pe site-ul Rasdaq www.rasd.ro.

Daca va intereseaza numai tranzactionarea pe internet vizitati site-ul www.vanguard.ro. Din cate cunoastem nu puteti alimenta un cont de investitii cu card.

In cadrul raportului UNOPC se face referire la "indice cost". Ce reprezinta indicele cost si modul lui de calcul. Va multumesc.
   31-10-2004     calinov cristian

Indicele costurilor este calculat prin impartirea costurilor totale platite de fond in luna precedenta la activul mediu zilnic (media aritmetica a activelor nete zilnice din luna respectiva). In general, acest indice reflecta, impreuna cu procentul de crestere a valorii titlului unui fond, eficienta sa. Marimea indicelui costurilor difera in functie de mai multi parametri, printre care cei mai importanti sunt:
-marimea fondului, fiind mai mic pentru fonduri mai mari;
-structura de portofoliu: detinerea de actiuni, de exemplu, presupune costuri de analiza si tranzactionare mai mari pentru fond decat in cazul titlurilor de stat;
-marimea medie a detinerilor in fond; in cazul unui numar mediu mai mic de titluri pe investitor, costurile sunt, in general, mai mari.
Prin prisma acestui indice, evolutia unui fond se judeca in timp (se compara evolutia indicelui) sau prin comparare cu fonduri similare.

imi puteti transmite , va rog , rezultatele financiare la IMP la 9 luni ? vroiam sa fac o mica corectura la TLV profitul obtinut la 9 luni reprezinta aproximativ 72% din cel BVC. Va multumesc
   30-10-2004     florin

Principalele rezultate economico - financiare ale Impact SA la trimestrul III 2004:
-cifra de afaceri: 601.593.939 mii lei;
-rezultat din exploatare: 151.573.334 mii lei;
-rezultat financiar: 12.398.407 mii lei;
-profit net: 129.128.253 mii lei;.


Ce profit a optinut UAM pe primele noua luni? Profitul planificat? Ce cifra de afaceri are in prezent? Capitaluri proprii?
   29-10-2004     Carlo

Profitul net obtinut de SC Uamt SA Oradea la 9 luni este de 561.803 mii lei, cifra de afaceri 389.632.234 mii lei iar capitalurile proprii de 379.528.101 mii lei. Nu avem date privind profitul planificat, insa bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2004 prevede realizarea unei cifre de afaceri de 560.000 mil lei si venituri totale de 566.000 mil lei.

Care este profitul net pe primele 9 luni din 2004 pentru SNP ??i RRC ?
   29-10-2004     Nicu

Profitul net obtinut de SNP Petrom la 9 luni este de 2.266.316.315 mii lei. Rompetrol Rafinare si-a diminuat pierderea pana la nivelul de 864.634.267 mii lei, la sfaristul trimestrului III 2004.

Daca si cand credeti ca se va face denominarea leului si cum va influenta aceasta cursul actiunilor.
   29-10-2004     Marius Gabriel

Conform Legii nr 348 din 14.07.2004, privind denominarea monedei nationale, de la 1 iulie 2005 moneda nationala a Romaniei, leul, va fi denominata astfel incat 10.000 lei vechi, aflati in circulatie la aceasta data, vor fi preschimbati pentru 1 leu nou. Desigur, leii "vechi" vor circula alaturi de cei "noi" pentru o perioada suficient de mare de timp. Impactul pe care il va avea denominarea asupra cursului actiunilor depinde si de modalitatea aleasa de Bursa de Valori Bucuresti in exprimarea cotatiilor actiunilor. Unele preturi poate vor fi rotunjite in urma tranzactiilor, ceea ce va avea un impact pozitiv.

Ce profit a obtinut IMP si TLV pe primele noua luni?Cat la suta reprezinta din profitul planificat pt acest an?
   29-10-2004     stanciu eduard

IMP: Profit net de 129,1 miliarde lei, fata de 127,7 pe primele noua luni ale lui 2003. Profitul reprezinta 48% din cel bugetat pe 2004.

TLV: Profit net de 427,1 miliarde lei, fata de 317,3 pe primele noua luni ale lui 2003. Profitul reprezinta in jur de 60% din BVC (acest din urma calcul este doar aproximativ).

Cand trebuie sa publice TLV rezultatele financiare la 9 luni?Dar Impact?
   29-10-2004     Marin Daniel

Ambele societati trebuie sa le transmita astazi, 29/10/2004.

Am vazut in portofoliul virtual o achizitie de actiuni UZIN, ce societate este aceasta? Multumesc
   29-10-2004     Marius Tudorescu

Societatea este Uzinexport SA. Pentru informatii despre aceasta mergeti pe site-ul www.rasd.ro si introduceti simbolul in rubrica din coltul stanga-jos al paginii principale.

Site arata mult mai bine ca cel precedent. (ma refer la kmarket.ro). Dar am constatat ca pe intercapital.ro nu mai se gasesc graficele cu evolutiile fondurilor si a diversilor indicatori bursieri. Am gasit o pagina cu un grafic pe noul site dar nu este asa de folositor ca cel precedent (unde puteam sa afisez mai multi indicatori simultan). Un alt lucru pe care simt ca "lipseste" este prezenta pe prima pagina a unui box cu sumarul valorilor (si tipul variatiilor) pt fonduri , indicatori bursieri si principalele valute.
   29-10-2004     Alin

Ma bucur ca apreciati noua forma a kmarket. Referitor la intercapital.ro: nu am facut absolut nici o modificare pe acesta, la acest moment. Indicatorii bursieri, valutele si titlurile fondurilor sunt in continuare disponibile pe prima pagina a site-ului, in partea dreapta. Nu am modificat nimic nici legat de grafice. Vom avea imbunatatiri majore pe intercapital.ro in lunile urmatoare.

care este procedura in cazul in care vreau sa investesc intr-un fond?
   28-10-2004     

Procedura este foarte simpla: identificati societatile de distributie ale fondurilor respective (de regula banci), mergeti la sucursala bancii cu buletinul si banii, completati un formular si ati devenit investitori.

Pentru fondurile Certinvest (Capital Plus, Intercapital, Orizont, Tezaur), de exemplu, puteti merge la orice sucursala a Bancii Transilvania. Pentru a afla distribuitorii celorlalte fonduri luati legatura cu societatea de administrare a fiecaruia - detaliile de contact se gasesc pe kmarket.ro in sectiunea despre fonduri.

Va invit sa parcurgeti si materialul numit "Ghidul Investitorului Incepator" disponibil pe site-ul kmarket in sectiunea "Documentare si analiza" pentru informatii suplimentare.

fondurile de investitii au un anumit grad de risc?care este cel mai neriscant fond ?
   28-10-2004     catalin

Riscurile fiecarui fond depind de plasamentele acestuia. Fondurile care investesc mai mult in titluri de stat si obligatiuni sunt mai putin riscante decat fondurile care investesc preponderent in actiuni, de exemplu.

Nu exista la acest moment un coeficient de risc calculat pentru fiecare fond. Ca regula generala, insa, tineti cont de profilul unui fond cand investiti: riscurile si performantele fondurilor depind de profilul acestora.

Astfel, cele mai putin riscante sunt fondurile monetare, care investesc preponderent in titluri de stat (Simfonia 1). Desigur si performantele sunt reduse. Urmeaza pe scara riscului fondurile de obligatiuni/instrumente cu venit fix, ale caror performante sunt putin mai bune (BCR Clasic, FCEx, Fortuna Gold, Orizont, Tezaur, Vanguard Protector).

Mai departe sunt fondurile diversificate, cu grad de risc mediu si performante semnificativ mai mari decat depozitele bancare (Active Clasic, BCR Dinamic, Capital Plus, Fortuna Classic, Integro, Stabilo, Transilvania). In fine mai exista si fondurile care investesc preponderent in actiuni si al caror risc este mai ridicat, dar performantele pot fi pe masura (Oportunitati Nationale, Intercapital, Napoca, Omninvest).

Cand comparati performante si riscuri ale diferitelor fonduri, comparati numai in cadrul fiecarei categorii (fonduri monetare, de actiuni, etc). Informatii despre structura de plasament si performantele fondurilor sunt disponibile in raportele UNOPC, pe care le gasiti pe site-ul kmarket in sectiunea despre fonduri.

Parerea mea este ca site-ul arata mai bine acum. Intrebarea este: Mi se pare mie sau chiar ati scos arhiva cu datele zilnice de la bvb ? Erau interesante, mai ales ca la ei pe site sunt cateva link-uri care nu functioneaza (exemplu 22,23,24,25 martie 2004 si au mai fost si altele in ceilalti ani)
   28-10-2004     sorin tene

Ma bucur ca apreciati noua forma a site-ului. Deocamdata am renuntat intr-adevar la arhiva sumarelor de tranzactionare. Va putem trimite la cerere sumarele care va lipsesc - transmiteti-ne perioadele.

Cred ca o imbunatatire semnificative a site-ului ar fi introducerea unei sectiuni de stiri zilnice cu subiecte economice/financiare, precum si referitoare la actiunile tranzactionate. Ce parere aveti?
   28-10-2004     

Este corect ceea ce spuneti si avem in vedere asemenea proiecte. Acestea se vor regasi, insa, pe site-ul intercapital.ro, pentru care pregatim extinderi si imbunatatiri majore in lunile care vin.

As dori sa stiu daca valoarea nominala reprezinta valoare de cumparare de catre mine a unei unitati de fond? Care este plafonul maxim de cumparare? Cum se pot vinde la un pret cat mai bun?
   28-10-2004     Filip Mircea

Banuiesc ca va referiti la fondurile deschise de investitii (fonduri mutuale). Unitatile de fond nu se vand si se cumpara la bursa, ci numai prin intermediul distribuitorilor autorizati ai fiecarui fond. Unitatile de fond se vand si se cumpara numai la pretul exact determinat de valoarea unitara a activelor nete (intr-o anumita zi), calculat de banca depozitara a fondului. Astfel, pretul nu variaza in mod liber precum se intampla cu pretul actiunilor la bursa; de asemenea, cumpararea si vanzarea nu se fac la valoarea nominala - aceasta reprezinta numai valoarea unitatii la momentul lansarii fondului.

Nu exista un plafon maxim de cumparare de unitati la un fond deschis de investitii. Castigul din investitia in fonduri este dat de diferenta intre pretul de vanzare si pretul de cumparare a unei unitati - daca activitatea fondului este eficienta, atunci valoarea unei unitati de investitie creste datorita cresterii valorii activelor. Nu puteti vinde la un pret cat mai bun, ci numai la pretul unitatii de fond din ziua respectiva.

va rog , situatia financiara a RRC pe ultimele 9 luni . multumesc
   28-10-2004     

RRC a transmis trei fisiere de raportare financiara la noua luni. Le puteti accesa urmand link-urile de mai jos:
- RRC0904.zip
- RRC0904_indicatori.zip
- RRC0904A.zip


DETIN 1000 DE ACTIUNI LA SIF TRANSILVANIA BRASOV; DORESC RASCUMPARAREA ACTIUNILOR; CUM AS PUTEA VINDE ACTIUNILE DETINUTE LA SIF TRANSILVANIA!! ASTEPT RASPUNSUL CAT MAI REPEDE!! MULTUMIRI ANTICIPATE!!
   27-10-2004     mihaila simona

Actiunile se pot vinde numai prin intermediul unei societati de servicii de investitii financiare (SSIF) - societate specializata in operatiuni pe piata de capital. Pentru vanzare aveti nevoie de buletinul de identitate si de doua documente: lista codurilor confidentiale si extrasul de cont pentru aceste actiuni. Aceste documente se obtin foarte usor de la societatea de registru a SIF - Regisco SA, pe care o puteti contacta la telefon 212.6141.

Cu aceste documente veti merge apoi la SSIF pentru vanzare. Daca sunteti din Bucuresti va invitam la sediul Intercapital Invest, Strada Buzesti Nr. 75, Etaj 6, Bucuresti, telefon 305.5177. Daca sunteti din alt oras cautati un sediu de SSIF din orasul dvs pe pagina http://www.rasd.ro/Scripts/MMG/SSIF/FilialeSSIF.asp.

Va rog sa efectuati urmatoarea corectura in site? La sectiunea "Actiuni listate" / IMPACT SA- Profitul net in 2002 a fost de 181 md. si nu 281 md. cum din eroare apare
   27-10-2004     

Am efectuat modificarea, va multumim pentru atentionare.

Cat va dura etapa de predeschidere a bursei?Se vor modifica orele de tranzactionare?
   27-10-2004     marin daniel

S-a marit numai predeschiderea la bursa de valori (pietele regular si unlisted). Aceasta se va derula intre 9:45 si 10:15. Tranzationarea se va derula in continuare in acelasi interval: 10:15 - 14:15

Credeti ca pretul de actiunilor TLV de 8050 lei este supraevaluat pt acest moment al anului?Cum vedeti rezultatele financiare la 9 luni la TLV si IMP?
   27-10-2004     marin daniel

Ca politica nu oferim recomandari de investitii sau estimari la cerere pe site-ul kmarket.ro. Recomandarile si opiniile noastre despre diverse actiuni sunt disponibile numai clientilor nostri, sau sunt facute publice numai in rapoartele de analiza publicate de noi. Va multumim pentru intelegere.

Pe site-ul "bvb.ro" au aparut f. multe stiri referitoare la rezultatele financiare ale emitentilor pe trim. III. 2004. Problema este ca acestea nu pot fi vizualizate, neavand documente atasate care sa poata fi deschise. Trebuie ca pe PC sa fie instalat un anumit program pentru a vedea attach-ul acestor stiri? Exista vre-o modalitatea de a avea acces la aceste stiri imediat ce au fost date spre publicare pe site? Va multumesc, Cu stima, Adrian Muntean
   27-10-2004     Adrian Muntean

Datele sunt publicate in fisa fisa fiecarei societati de pe site-ul bursei (sectiunea "Issuers & Securities", link-ul "Companies & Listed Shares Info", introduceti simbolul, alegeti Financial Statements, iar apoi 2004-09-30). Publicarea nu se face imediat, insa. Astfel, spre exemplu, veti gasi rezultatele la 9 luni pentru OIL (anuntate pe 25/10) dar nu si pe cele anuntate azi. Alternativ puteti solicita datele si SSIF cu care lucrati - pentru SSIF-uri datele sunt disponibile in momentul anuntarii.

Va rog sa-mi transmiteti (daca detineti )date despre socitatea Sanevit Arad
   27-10-2004     Geta Teszari

Din pacate nu avem date despre Sanevit. Incercati pe site-ul Rasdaq - www.rasd.ro. Simbolul Sanevit este SANA.

nu inteleg de ce actiunile siretul dupa splitarea valorii nominale s-au vandut in cantitati mari la pretul de 2500 lei iar ulterior la pretul de 1800 lei , in conditiile in care un investitor cumpara inainte de splitare actiunea la 9.000-11.000 lei , in conditiile acestea neacoperindu-si nici banii investiti.Poate puteti sa-mi dati si mie o explicatie asupra acestui lucru si de asemenea sa-mi spuneti daca se poate care sunt previziunile pentru aceasta actiune?
   27-10-2004     Carlig Cristian

Siretul a derulat o serie de operatiuni legate de capitalul social in cursul acestui an. Astfel, in prima jumatate a anului s-a majorat capitalul social din fonduri proprii, fiecare actionar primind 0,6 actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta, dupa care valoarea nominala s-a splitat de la 2.500 la 1.000 lei/actiune. Astfel, un actionar care detinea 1 actiune cu valoarea nominala la 2.500 la inceput de an avea patru actiuni (1,6 x 2,5) cu valoarea nominala de 1.000 lei dupa data de inregistrare (1 iunie). Valoarea acestora la preturile de dupa data de inregistrare era in jur de 2.500 x 4 = 10.000 lei, adica apropiata de pretul de 10.000 - 11.000 lei dinainte de 1 iunie.

Ulterior a mai avut loc o majorare de capital social cu numerar, fiecare actionar avand dreptul sa cumpere 0,516 actiuni la 1.600 lei/actiune pentru fiecare actiune detinuta.

In final, un actionar care cumpara o actiune Siretul la pretul de la inceput de an (4.300 lei/actiune) si participa la toate majorarile de capital social are un castig in prezent de 43,58%. Este adevarat, un investitor care cumpara la 10.000 lei/actiune si participa la toate majorarile inregistreaza o pierdere in prezent, dar aceasta nu este simpla diferenta intre 1.800 si 10.000 lei/actiune, ci de numai -17.8% (tinand cont de majorari).

Am vazut o data pe site-ul dumneavoastra "Ghidul incepatorului pe piata financiara a Romaniei", dar acum nu-mi deschide pagina cand il caut pe google. Daca cumva ati sters pagina, mi-l puteti trimite pe mail? Va multumesc anticipat. Al dumneavoastra, Valentin POPA.
   26-10-2004     Valentin Popa

Am schimbat structura site-ului si numele materialului respectiv. Acesta se numeste acum "Ghidul Investitorului Incepator" si este disponibil in sectiunea "Documentare si analiza" a site-ului kmarket.ro.

Nu sunt initiat in operatiuni pe piata de capital si as dori sa investesc. Puteti sa-mi indicati modul in care trebuie procedat ? As dori sa primesc materiale despre cum pot cumpara actiuni, obligatiuni,etc
   26-10-2004     Donos Mihai

Procedura de investitie este foarte simpla. Investitiile pe piata de capital se deruleaza numai prin societati specializate numite Societati de Servicii de Investitii Financiare (SSIF). Veti merge la sediul unei asemenea societati pentru deschiderea unui cont de investitii, iar apoi veti pastra legatura cu un angajat al societatii (numit broker) pentru a lansa ordine de cumparare si vanzare de actiuni. Broker-ul dumneavoastra trebuie sa va ofere si opinii, recomandari, analize si informatii despre actiuni.

V-am transmis pe e-mail un material realizat de noi numit Ghidul Investitorului Incepator, unde veti gasi toate informatiile relevante. Dupa aceasta documentare va asteptam la sediul firmei noastre, Intercapital Invest, pentru deschiderea unui cont. Gasiti informatii complete la adresa www.intercapital.ro.

Care sunt argumentele unei investitii in actiuni UZIN, recent incluse in portofoliul virtual?
   25-10-2004     Mirel Radu

Un indicator P/E (pret/profit pe actiune) de 8,6 cu profitul net la 6 luni (anualizat) si rezerve foarte mari, ce corespund unui indicator P/B (pret/valoare contabila) de numai 0,36.

De ce acrescut pretul actiunilor BRD in conditiile in care Societe Generale cumpara pachetul de actiuni mult sub pretul pietei ? cu multumiri
   25-10-2004     Durbaca liliana

Intrebarea cred ca trebuie pusa altfel: de ce statul vinde asa de jos in conditiile in care pretul in piata este mai mare si in crestere? Pretul la bursa reflecta o valoare de piata pe care investitorii o considera corecta pe baza analizei performantelor bancii. Modul de formare al pretului de vanzare de catre stat este mult mai putin transparent.

Poate fi vandut certificatul de actionar al unei persoanne decedate?
   25-10-2004     

Raspunsul este afirmativ. Dupa ce s-a facut succesiunea si in certificatul de mostenitor la bunuri mobile a fost trecut si certificatul de actionar, mostenitorul poate realiza aceasta operatiune.

ce sunt obligatiunile corporatiste
   25-10-2004     ghita adelardo

Exista doua clase mari de obligatiuni: obligtiunile corporatiste (sau corporative) emise de societati comerciale si obligatiunile municipale emise de administratia publica locala (orase si municipii).

Pentru informatii suplimentare despre obligatiuni va invitam sa parcurgeti Ghidul Investitorului Incepator disponibil in sectiunea "Documentare si analiza" a site-ului.

Dece toate societatile care au fost tranzactionate pe Rasdaq si care au fost transferate pe BVB prezinta cresteri de preturi/actiune?
   25-10-2004     Cristi

Cele mai multe din actiunile listate pe Rasdaq sunt mai "ieftine" (subevaluate) decat cele listate pe bursa. Aceasta nu inseamna ca preturile sunt neaparat mai mici, ci ca anumiti indicatori (precum pret/profit pe actiune - P/E sau pret/valoare contabila - P/B) au valori mai mici la societatile de pe Rasdaq fata de cele de pe bursa.

Rezulta ca Actiunile de pe Rasdaq mai au loc de crestere. Cum multe actiuni de pe bursa au crescut destul de mult in ultima vreme, din ce in ce mai multi investitori se uita acum pe Rasdaq pentru a identifica oportunitati. Mutarea pe sistemul de tranzactionare al bursei duce de regula si la cresterea lichiditatii si a vizibilitatii societatilor de pe Rasdaq.

Toate aceste elemente reprezinta cauze ale fenomenului identificat de dvs. Desigur acesta nu reprezinta neaparat o regula si nu inlocuieste efortul de analiza al fiecarui investitor.

pe cand o analiza a societatilor importante de pe piata extrabursiera RASDAQ?
   23-10-2004     Stelian

Luam in calcul si societatile listate pe Rasdaq, insa, asa cum probabil stiti, aici ne lovim de probleme mai mari in culegerea datelor si informatiilor necesare pentru rapoarte. In masura in care identificam emitenti care sunt interesati de piata de capital si ne furnizeaza informatii pentru un raport complet, vom prezenta si rapoarte pentru actiuni de pe Rasdaq (asa cum am facut pentru Eurom Bank). In orice caz, in general cam o data la doua saptamani vom prezenta cate o "fisa de emitent" pentru societati listate pe Rasdaq - un material mult mai redus si mai putin complex, insa totusi util pentru investitori. Un prim exemplu in aceasta directie este fisa pentru Argus Constanta.

ma intereseaza in care ziare a aparut anuntul cu majorarea de capital social si modalitatea de exercita- re al dreptului de preferinta pentru subscriere de actiuni la soc INDUSTRIALIZAREA LAPTELUI Giurgiu (INEM)
   22-10-2004     Silvia Ionescu

Din pacate nu detinem aceasta informatie. Puteti lua legatura direct cu societatea emitenta. Detaliile de contact le gasiti pe site-ul www.rasd.ro - introduceti simbolul societatii in casuta din coltul din stanga jos al paginii principale. Tot in fisa INEM de pe www.rasd.ro puteti gasi si comunicatele oficiale ale societatii.

As dori sa investesc in actiuni (eventual la societatile cotate pe RASDAQ). Este posibil ca ordinele de vanzare/cumparare sa fie transmise prin intermediul internetului? Care este suma minima de la care se poate pleca?
   21-10-2004     Costin Ciobanu

Va invitam sa vizitati site-ul www.intercapital.ro pentru oferta noastra adresata celor care doresc sa investeasca in actiuni. In urma incheierii unui contract cu Intercapital Invest puteti transmite ordine si prin e-mail. In cursul anului viitor vom introduce si un sistem de tranzactionare a actiunilor online, care va simplifica aceasta procedura. Suma minima este de 15 milioane de lei.

CE ACTIUNI INTENTIONATI SA CUMPARATI CU SUMA RAMASA IN PORTOFOLIUL DVS VIRTUAL ( DE 778 MILIOANE SI CAND O VETI FACE? )
   21-10-2004     VALENTIN IONESCU

Studiem deocamdata cateva variante si vom lua o decizie in curand.

Certificatele de actionar pot face obiectul unei donatii?
   21-10-2004     

Operatiunea de donatie a certificatelor de actionar nu mai este posibila.

Puteti sa imi spuneti unde as putea gasi un portofoliu virtual cu tranzactii zilnice? Multumesc
   20-10-2004     Marius Tudorescu

Din cate cunoastem nu exista un portofoliu virtual public cu tranzactii zilnice. Portofoliul virtual al kmarket il cunoasteti probabil, dar frecventa tranzactiilor in acesta este mult mai rara.

As vrea sa stiu care societati prezinta cele mai bune rezultate financiare. Va multumesc
   20-10-2004     TEREA CRISTIAN

Societatile din domeniul serviciilor financiare (banci, societati de investitii financiare) se numara printre societatile care raporteaza cele mai bune rezultate. Aveti acces la rezultatele financiare pentru toate societatile listate la bursa in cadrul sectiunii "Actiuni listate la bursa" pe kmarket.ro.

Ati putea sa imi oferiti niste informatii despre formarea pretului pe piata bursiera? Va multumesc.
   20-10-2004     Tanase Andreea

Cea mai simpla explicatie este prezentarea unui exemplu. Sa luam ca exemplu actiunile unei ipotetice firme numita ABC. Presupunem ca vanzatorii actiunilor acesteia la bursa si-au facut calculele si considera ca o actiune ABC face cel putin 2.000 de lei; nu vor sa vanda sub acest pret. Dar nu toti vor dori sa vanda la exact 2.000 de lei. Unii vor fi dispusi sa astepte putin mai mult si atunci vor dori sa vanda numai la 2.100 sau la 2.200 de lei, si sa ia cat mai multi bani pe actiunile lor. Cumparatorii, pe de alta parte, vor sa dea cat mai putini bani, asa ca in exemplul nostru nu sunt dispusi sa plateasca mai mult decat 1.900 de lei/actiune. Unii poate nu sunt interesati sa cumpere decat daca pretul este suficient de mic, asa ca intentioneaza sa plateasca numai 1.800 lei/actiune sau poate 1.700 lei/actiune.

Insa la un moment dat unul din vanzatori are nevoie de bani si se hotaraste sa isi vanda actiunile cumparatorului cu cel mai bun pret (cel mai mare), la 1.800 lei/actiune. Astfel se executa o tranzactie de vanzare/cumparare si are loc intalnirea cererii cu oferta de actiuni. In urma acestei tranzactii pretul acelei actiuni la bursa devine 1.800 de lei. Insa acesta nu ramane batut in cuie pentru mult timp. Poate ca si alt vanzator este presat de timp si trebuie sa isi vanda actiunile dar nu mai gaseste nici un cumparator la 1.800 de lei/actiune si atunci vinde la un pret mai mic ? 1.700 lei. Sau poate dimpotriva, cumparatorii asteapta in zadar un vanzator care sa le ofere actiuni la pretul cerut, si atunci se hotarasc sa nu mai piarda vremea si sa cumpere de la vanzatorul cu cel mai bun pret (cel mai mic), 2.000 lei/actiune spre exemplu.

Detin un certificat de actionar la "Automobile Dacia"!Exista posibilitatea de a-l vinde? va multumesc
   20-10-2004     Loredana

Automobile Dacia nu mai este listata, asa ca aceste actiuni nu mai pot fi vandute la bursa. Puteti lua legatura direct cu Automobile Dacia pentru vanzarea acestor actiuni prin cesiune.

Am actiuni la fosta societate Petrobrazi si nu am primit nici un divident. Ce trebuie sa fac pentru a afla daca am ceva intr-un anumit cont?
   20-10-2004     ??eucaliuc Dorin Alin

Petrobrazi a fost inclusa in Petrom. Aceasta din urma a distribuit dividende in ultimii ani, dar de valoare foarte mica. Pentru a va interesa de dividendele care vi se cuvin luati legatura cu Petrom. Numerele de telefon de contact ale Petrom disponibile pe site-ul bursei sunt 3156202 si 2125001

De unde pot afla lista societatilor de pe rasdaq tranzactionate pe platforma bvb?
   20-10-2004     Bogdan P

Lista este disponibila pe site-ul Rasdaq la adresa http://www.rasd.ro/scripts/MMG/Issues/EmitentiTranslatatiBVB.asp

Cu ce suma minima ma pot prezenta la o soc. de inv. pt. a-mi deschide un cont (in general, poate fi si mai mica de 15 mil.) va multumesc anticipat
   19-10-2004     MOLDOVEANU CRISTIAN

Am facut un studiu pe aceasta tema in randul tuturor SSIF din Romania. Conform acestuia, o treime din SSIF din tara noastra nu solicita o suma minima pentru deschiderea contului; pentru inca o treime suma minima este de 10 milioane sau mai putin, in timp ce pentru restul suma este mai mare.

In ce masura se poate face plata dividendelor in cont sau cont de card de ce au reticenta societatile de a efectua astfel da plati(exemplu concret SIF1)? Ar fi interesant,cum era pe vechea pagina web datele cind s-a desasurat(sau se va desfasura) viitoarele AGA si ce s-a hotarit acolo in mare bineinteles. Cu stima
   19-10-2004     Timar Caius

In mod normal emitentii ar trebui sa vireze dividendele in conturile bancare ale actionarilor fara probleme; multi emitenti fac acest lucru, iar eventualele exceptii tin de politica interna (nu neaparat prietenoasa pentru actionari) a fiecarui emitent. Vom avea informatii despre adunarile generale si comunicatele emitentilor pe site-ul intercapital.ro, in momentul in care il vom relansa.

Lichidarea contului la un SSIF (in cazul in care in portofoliu se afla actiuni super lichide) si incasarea banilor (contravaloarea portofoliului) in cat timp se poate face? (minim)
   14-10-2004     

Dupa vanzarea unor actiuni, vanzatorul are dreptul la incasarea banilor in a patra zi de la vanzare (prin numerar sau virament bancar), datorita termenului de decontare al actiunilor de 3 zile lucratoare.

Am cumparat ceva actiuni de pe piata de capital prin intermediul unei firme de investii din Alba Iulia. Actiunile au scazut ,eu nu m-am mai interesat despre ele ,firma si a inchis, sediul din alba, numele lor l-am uitat si as dori sa aflu cum sa le gasesc,ce valoare au......Daca puteti sa ma ajutati trimitetimi un email cu ce date aveti nevoie despre mine .multumesc
   13-10-2004     

Singura posibilitate este sa obtineti numele societatilor la care ati cumparat actiuni. Daca firma care a intermediat tranzactiile pentru dumneavoastra s-a inchis mai mult ca sigur ca actiunile sunt la registrul independent care tine evidenta actiunilor respective (fiecare societate tranzactionata la bursa are un contract cu un registru independent care tine registrul actionarilor emitentului respectiv).

Registrele Independente cele mai cunoscute sunt: Regisco SA, Registrul Roman al Actionarilor, Registrul Independent Miorita. De la aceste registre puteti afla cate actiuni detineti la o societate (in cazul in care societatea este la registrul respectiv) si de asemenea puteti obtine extras de cont care sa ateste ca sunteti proprietarul actiunilor respective, extras care va foloseste si in cazul in care decideti sa vindeti actiunile respective.

Informatii despre societatile listate si tranzactionate la bursa puteti gasi pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (www.bvb.ro, aici gasiti si numele registrului de care apartine un emitent), Bursei Electronice Rasdaq (www.rasd.ro) precum si pe site-ul www.kmarket.ro si site-ul societatii noastre Intercapital Invest (www.intercapital.ro).

Date de contact Registre: Regisco: Str Fagaras, Nr 25, Sect 1, Bucuresti, Tel: 021/224.91.28 (www.regisco.ro)
Registrul Roman al Actionarilor: Calea Victoriei 12 C, Bl A, Bucuresti, Tel: 021/313.95.00 (www.rra.ro).
RI Miorita: Blvd: Nicolae Titulescu Nr 4, Cluj- Napoca, Cluj, Tel: 0264/593.133 (www.registrulactionarilor.ro)

As dori mai multe informatii despre piata de capital si cum as putea deveni "investitor" (in cazul in care as sti mai bine ce inseamna acest lucru). Pana acum, am vazut pe siteul dvs. cele mai multe info interesante pentru un incepator si din aceasta cauza m-am decis sa va abordez. Astept vesti de la dvs. cu detalii despre eventualele surse de informatii de unde m-as putea alimenta, cu scopul de a deveni investitor.
   13-10-2004     

Stimate domn,
Pentru a deveni investitor pe piata de capital, mai exact pentru a putea cumpara actiuni la societati listate (societati care se tranzactioneaza pe o piata reglementata, Bursa de Valori Bucuresti www.bvb.ro sau Bursa Electronica Rasdaq www.rasd.ro) trebuie sa alegeti o societate de servicii de investitii financiare, precum Intercapital Invest, prin intermediul careia sa derulati tranzactiile la bursa.

In cazul in care v-ati hotarat si ne-ati ales pe noi, tot ce trebuie sa faceti este sa veniti la sediul nostru din Str Buzesti, Nr 75, Sector 1, Bucuresti, oricand intre orele 9:30-17:30.
Aici veti lua legatura cn un broker autorizat, se va completa un contract de intermediere si veti stabili o strategie de actiune. Suma minima de deschidere a unui cont este de 15 mil lei pentru care comisionul de de tranzactionare este de 2,5%.
Desigur ca acest comision este negociabil in functie de suma investita si de rulajul mediu lunar ulterior (valoarea vanzarilor + cumpararilor lunare). Puteti de asemenea sa va abonati la Buletinul Puls Capital, serviciu gratuit oferit de Intercapital Invest, despre piata de capital, la adresa info@intercapital.ro.

Mai multe informatii despre piata de capital mai puteti gasi si pe site-ul Pagina Pietei de Capital din Romania www.kmarket.ro (Ghidul Incepatorului pe piata financiara a Romaniei).

Cum pot cumpara de la rude astfel de actiuni la SIF-uri?
   13-10-2004     

Daca nu este vorba de o mostenire de actiuni (caz in care actiunile se transfera la registrul actionarilor), singura modalitate de a dobandi si alte actiuni la SIF-uri este de a le cumpara de la bursa (prin intermediul unei Societatii de Servicii de Investitii Financiare).