Intrebari frecvente
Vreau sa cumpar actiuni si sa investesc la bursa. Cum procedez?

Pentru a investi la bursa va recomandam serviciile companiei noastre, Intercapital Invest. Compania ofera servicii complete de investitii si tranzactionare a actiunilor, obligatiunilor, instrumentelor derivate si fondurilor de investitii. Gasiti detalii complete despre firma si serviciile noastre la adresa www.intercapital.ro sau prin telefon la 021 222 8731, 021 222 8744.. La Intercapital Invest puteti deschide fie un cont asistat de broker, fie un cont de tranzactionare online folosind sistemul www.ktrade.ro.
Vreau sa aflu mai multe despre investitia la bursa, piata de capital si mecanismele sale. Unde ma pot documenta?

Va recomandam materialul intitulat "Ghidul investitorului incepator" disponibil pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea "Documentare si analiza". Puteti parcurge si celelalte sectiuni ale www.kmarket.ro.

De asemenea va recomandam sa urmariti cu regularitate presa financiara (Ziarul Financiar, Business Standard, Capital, Piata Financiara, Business Magazin) si sa deschideti un cont de investitii, chiar si cu o suma mai mica - cel mai bine se invata din practica. Pentru investitii va recomandam SSIF Intercapital Invest, 021 222 8744, www.intercapital.ro. De asemenea, puteti deschide un cont virtual de investitii pe siteul nostru www.marketmaker.ro.
M-am documentat despre mecanismele pietei de capital, dar vreau sa invat mai multe despre analiza si evaluarea actiunilor. Unde ma pot documenta?

Parcurgeti materialul intitulat "Mic Manual de Analiza a Actiunilor" disponibil pe site-ul www.kmarket.ro, sectiunea Documentare si Analiza.
Am actiuni la un anumit emitent si trebuie sa primesc actiuni gratuite. Cum procedez si cat dureaza? Dar daca particip la o majorare de capital cu numerar?

Actiunile gratuite nu se inregistreaza imediat si nu apar automat in portofoliul investitorilor. Dupa trecerea datei de inregistrare (data la care trebuie sa aveti actiuni pentru a beneficia de actiunile gratuite) se deruleaza procesul de majorare de capital: inregistrarea noilor actiuni la registrul comertului, la CNVM si la registrul actionarilor, impreuna cu toate formalitatile aferente. De regula, aceasta operatiune dureaza 2-3 luni. Inregistrarea noilor actiuni la registru este anuntata printr-un comunicat oficial al emitentului (mergeti pe www.bvb.ro, si intrati din meniu pe linkul "Stiri Piata" din sectiunea "Noutati si evenimente").

Pentru majorarile cu numerar: contactati direct emitentul la departamentul actionariat si intrebati de procedura virarii banilor. Procedura variaza. Nu asteptati sa fiti contactat de emitent prin scrisori - foarte putini fac acest lucru. Dupa virarea banilor, raman valabile explicatiile de mai sus. Pastrati actul doveditor al virarii banilor, intrucat va fi folosit de SSIF pentru inregistrarea pretului de cumparare a actiunilor, in vederea stabilirii impozitului.

Procedura de transfer a actiunilor din majorarile de capital in contul Dumneavoastra de investitii presupune completarea anumitor formulare - luati legatura cu firma de brokeraj pentru detalii.
Am actiuni pe un certificat distribuit in cadrul Programului de Privatizare in Masa. Vreau sa stiu care este situatia actiunilor: cate actiuni detin, cat valoareaza, si cum le pot vinde.

Cea mai simpla metoda este sa vizitati sediul unei societati de servicii de investitii financiare, unde veti primi detalii complete despre actiuni si posibilitatea de vanzare a acestora. Lista societatilor de servicii de investitii financiare se gaseste pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari.

Alte variante de a va informa sunt prezentate in continuare:

Mai intai cautati numele firmei de pe certificat pentru a vedea daca actiunile sale sunt listate la bursa de valori sau pe Rasdaq. Mergeti pe siteul www.bvb.ro, si identificati pe prima pagina linkul "Cautare Avansata" de sub casuta "Cauta Simbol" din partea stanga a paginii. In pagina de cautare avansata introduceti numele firmei in campul Denumire Societate, pentru a verifica daca aceasta este listata la bursa sau pe Rasdaq. In caz afirmativ, deschideti fisa acesteia prin click pe simbolul de 3 sau 4 litere al firmei (prima coloana din tabel).

Daca firma este tranzactionata la bursa sau pe Rasdaq (adica ati identificat-o prin procedura de mai sus), aveti nevoie de un document oficial numit "extras de cont" pentru a vedea cate actiuni detineti astazi (numarul de actiuni este posibil sa se fi schimbat din 1995 pana in prezent). Acest document se obtine de la o institutie numita Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro). Extrasul de cont se poate elibera si de majoritatea firmelor de brokeraj.

Pretul unei actiuni se gaseste in fisa firmei afisata conform procedurii de mai sus (campul "Ultimul pret"). Valoarea certificatului se calculeaza inmultind acest pret cu numarul de actiuni din extrasul de cont. Pentru vanzarea actiunilor trebuie sa luati legatura cu o societate de brokeraj (numita si societate de servicii de investitii financiare - SSIF). Pentru Bucuresti va recomandam Intercapital Invest, 222.8731 sau 222.8744, www.intercapital.ro. Lista completa a acestor societati se gaseste pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "intermediari". Aveti nevoie de extrasul de cont de la Depozitarul Central (pentru unele actiuni, precum Petrom sau SIF, aveti nevoie de inca un document de la Depozitar - lista cu coduri confidentiale), copie dupa buletinul de identitate si prezenta Dumneavoastra fizica la sediul SSIF. Banii nu se platesc pe loc, ci dupa vanzarea actiunilor.

Daca ati avut actiuni la o societate din reteaua Peco, la Arpechim, Competrol sau Petrobrazi, atunci in prezent aveti actiuni Petrom.
Am actiuni la o societate care nu se tranzactioneaza la bursa sau pe Rasdaq si vreau sa le vand. Cum procedez?

Daca nu ati gasit actiunile listate nici la bursa nici pe Rasdaq (urmand instructiunile din intrebarea precendenta) atunci nu le puteti vinde printr-o societate de brokeraj. Singura varianta este sa gasiti un cumparator si sa le vindeti in mod direct printr-un contract de cesiune, ce trebuie apoi notificat firmei pentru inregistrarea in registrul actionarilor. O sugestie ar fi sa luati legatura direct cu societatea emitenta a actiunilor, la departamentul actionariat al acesteia, si intrebati daca dansii au cunostinta despre vreo eventuala oferta de cumparare.

Unele actiuni prezente la bursa sau pe Rasdaq in trecut au fost delistate si in prezent nu se mai tranzactioneaza pe piata de capital. Intre acestea se numara: Dacia Pitesti, Banca Agricola, Romcim, Sidex Galati. Aceste actiuni (si altele aflate intr-o situatie similara) nu se mai pot vinde la bursa si nu mai au un pret de piata.
Am mostenit actiuni. Cum procedez sa le vand? Dar daca vreau sa trec actiunile altcuiva pe numele meu?

Actiunile mostenite trebuie mai intai transferate pe numele Dumneavoastra. Luati legatura cu institutia numita Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro) pentru aceasta operatiune. Veti avea nevoie de acte de mostenire care sa includa si actiunile. Dupa ce actiunile sunt transferate, le puteti vinde folosind procedura descrisa intr-una din intrebarile precedente.

Cu exceptia unor cazuri clar specificate in lege (precum mostenirile), actiunile altei persoane nu se pot "trece" pe numele Dumneavoastra. Toate tranzactiile cu actiuni listate se fac la bursa.
Am actiuni dar nu am primit dividendele si/sau nu stiu de situatia dividendelor. Cum procedez?

Luati legatura cu societatea emitenta a actiunilor, la departamentul actionariat. Dansii va vor da toate lamuririle necesare legate de dividende si modalitatea de plata a lor.
Vreau sa devin broker. Cum procedez?

Primul pas este urmarea cursului de agent de servicii de investitii financiare. Acesta este organizat de una din urmatoarele institutii: Asociatia Brokerilor - www.asociatiabrokerilor.ro, Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu - www.bmfms.ro, Centrul de pregatire Millenium - www.cpf-millenium.ro, Institutul Bancar Roman - www.ibr-rbi.ro, Bursa de Valori Bucuresti - www.bvb.ro. Acest curs il puteti urma fara sa fiti angajat la o societate de servicii de investitii financiare. Nu aveti nevoie sa urmati o anumita facultate pentru a deveni broker, insa studiile economice reprezinta de obicei un avantaj.

Mai departe nu strica o pregatire prealabila: deschideti un cont de investitii personal pentru a capata experienta practica, urmariti presa financiara, elaborati articole, studii sau lucrari despre piata de capital.

Daca va considerati pregatit, luati legatura cu societatile de servicii de investitii financiare pentru a intreba despre job-uri disponibile. Lista completa se afla pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "intermediari". Cursurile de agent de bursa (pentru persoanele care realizeaza efectiv tranzactii la bursa) se pot urma numai daca sunteti angajat al unui SSIF.
Am intrebari despre o anumita actiune: daca beneficiez de actiuni gratuite, ce rezultate financiare a inregistrat, care a fost pretul intr-o anumita zi, care este valoarea unui anumit indicator, de unde aflu o anumita stire si cum o interpretez, cand s-a majorat capitalul social, daca actuinea este buna de cumparat, pastrat sau de vandut, cand se reia tranzactionarea, etc. Cum procedez?

In cadrul acestei rubrici nu oferim opinii sau informatii despre o anumita actiune, ci numai raspunsuri la intrebari despre mecanismele investitiilor. Gasiti informatii despre actiuni pe siteurile www.bvb.ro si www.kmarket.ro; ambele sunt accesibile in mod gratuit. Siteurile contin numeroase informatii utile care sa poata raspunda la toate aceste intrebari. Oferim informatii extinse despre actiuni numai clientilor Intercapital Invest prin sistemul de analiza Intercapital Start (disponibil pentru testare pe www.intercapital.ro).
Ce actiuni recomandati pentru cumparare?

Pe acest site nu facem recomandari de investitii, insa puteti folosi ca punct de plecare portofoliul virtual de actiuni prezentat in sectiunea cu acelasi nume de pe www.kmarket.ro. In anumite perioade portofoliul nu contine actiuni, ci numai numerar. Aceasta inseamna ca in acele perioade consideram ca este mai prudent ca investitorii sa astepte revenirea bursei inainte de a cumpara actiuni.
Ce impozit voi plati pentru tranzactiile efectuate?

In aceasta rubrica nu oferim infromatii despre elemente fiscale. Pentru raspunsuri la astfel de intrebari luati legatura direct cu firma de brokeraj prin care ati cumparat actiunile.
Elaborez lucrarea de licenta sau un alt referat sau lucrare scolara. Pot primi ajutor prin intermediul rubricii de consultanta a kmarket.ro?

In general nu. Desi ar fi foarte comod sa introduceti titlul lucrarii sau ale unor sectiuni ca intrebari pe kmarket, iar in cateva zile sa primiti raspunsul pentru a fi copiat direct in lucrare, acest lucru nu se va intampla. Prin urmare va recomandam studiul individual si parcurgerea urmatoarelor siteuri pe care veti gasi informatii foarte utile: www.bvb.ro, www.sibex.ro, www.cnvmr.ro, www.kmarket.ro, www.aaf.ro, www.asociatiabrokerilor.ro.

Ca exceptie, raspundem acelori intrebari aparute in realizarea unor lucrari care indeplinesc conditiile urmatoare: 1. abordeaza elemente punctuale si foarte concrete necesare lucrarii, nu generalitati de tipul "Rolul pietei de capital in economia Romaniei"; 2. temele ridicate pot interesa si pe ceilalti cititori ai siteului; 3. intrebarile demonstreaza interes din partea autorului pentru cercetare proprie pe tema lucrarii. Intrebarile legate de lucrari si referate care nu indeplinesc aceste conditii nu vor primi raspuns. Nu exista alte exceptii.
Am primit un raspuns dar nu sunt multumit. Cum procedez?

In general, nu reveniti cu intrebari suplimentare in cadrul rubricii, intrucat nu se incurajeaza transformarea acesteia intr-un forum de discutii. Printre categoriile de intrebari care NU primesc raspuns se numara: cele care nu au legatura cu tematica site-ului si cu categoriile de intrebari la care oferim raspuns; cele care solicita indicatori, calcule, recomandari, informatii, estimari sau date despre anumite actiuni punctuale; cele care nu se refera la piata de capital din Romania, sau care se refera la alte domenii economice sau juridice, fara legatura cu piata de capital; cele pentru care nu cunoastem nici noi raspunsul sau cele pentru care aflarea raspunsului ar necesita o documentare ce depaseste un timp rezonabil.
Am o intrebare despre serviciile sau activitatea Intercapital Invest, despre fondurile administrate de Intercapital Investment Management, despre sistemele Intercapital Start sau ktrade.ro, sau despre alte proiecte/servicii ale Intercapital Invest. Cum procedez?

Asemenea intrebari nu vor primi raspuns pe site. Pentru intrebari legate de aceste teme luati legatura cu Intercapital Invest la office@intercapital.ro sau vizitati www.intercapital.ro.
Am o intrebare pe teme generale din domeniul juridic, economic, financiar-contabil sau din alte domenii, iar aceste intrebari nu au legatura cu investitiile sau piata de capital. Oare voi primi raspuns?

Nu. Pe acest site raspundem numai intrebarilor legate de investitii si piata de capital
Nu am o nelamurire despre mecanismele pietei de capital, dar trimit totusi o intrebare fara legatura cu tematica site-ului si nerespectand recomandarile din aceasta pagina, doar pentru ca ma plictisesc sau pentru a imi scoate in evidenta ingeniozitatea. Este bine?

Intrebarile de acest gen, cele care nu se incadreaza in tematica siteului sau cele care sunt deja lamurite in aceasta pagina nu vor primi raspuns. Nu exista exceptii.